Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος η Υγεία
  • [02] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ
  • [03] Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο
  • [04] Δημοσιεύματα για Ειρηναίο
  • [05] Έκρηξη σε κατάστημα ελαστικών στα Πατήσια
  • [06] Συνελήφθη μέλος της Αλ Κάιντα
  • [07] Νέα έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
  • [08] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [09] Πλήρη αποχώρηση περιμένει ο Ανάν
  • [10] Οριστικό το αντίο από τον Φρισκ
  • [11] Αντίο της Σεβίλλης από το UEFA
  • [12] Άμα έχεις τον Σακίλ

    [01] Κοινωνία

    Μετά τη ψήφιση του ν/σ του ΕΣΥ Επί τάπητος η Υγεία

    18/3/2005 11:02:00 πμ

    Συντάκτης:

    Άρχισε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με θέμα "Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη", σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η συζήτηση διεξάγεται μία ημέρα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, στη Βουλή. "Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μη τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεών της", τόνισε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

    [02] Κοινωνία

    Συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης στη Βουλή Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

    17/3/2005 8:37:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Υγεία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από επιστολή που κατέθεσε στην Πρόεδρος της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί μία ημέρα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των εκπροσώπων των ιατρών και των κοινωνικών λειτουργών, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή του ΕΣΥ. Ωστόσο και κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τη φιλοσοφία και το πνεύμα του.

    Καταργούνται τα ΠεΣΥ

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Καραγκούνης, υπενθύμισε, απαντώντας στις χθεσινές αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, τη δήλωση του Παρασκευά Αυγερινού ότι "δεν υπήρξε ποτέ Εθνικό Σύστημα Υγείας", υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι "κανενός το αυτί δεν ίδρωσε να κάνει πράξη το νόμου του Αλέκου Παπαδόπουλου για τις προμήθειες". Ο κ. Καραγκούνης σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι διέλυσαν τον τομέα της Πρόνοιας και πήραν τα περιουσιακά στοιχεία και τα μοίρασαν σε φίλους και μη φίλους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. "Δεν αφήσατε τίποτα όρθιο. Χάθηκαν 20 δισ. δρχ. από το Β' Πακέτο Ντελόρ για τον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης.

    Ο βουλευτής Ηλείας της συμπολίτευσης, Παναγιώτης Αδρακτάς, κατέθεσε στοιχεία για κτήριο που είχε δοθεί με δωρεά στο υπουργείο Υγείας χωρίς να αξιοποιηθεί, παρά ως "προεκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ".

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές ομιλητές του κόμματός του, επέμειναν στις αιτιάσεις τους περί κομματικοποίησης του χώρου της Υγείας, υποστηρίζοντας ότι, ενώ η κυβέρνηση κρατά στο περιφερειακό σύστημα Υγείας τις αρμοδιότητες των καταργηθέντων Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΠεΣΥ), "η διοίκηση της δομής αυτής στενεύει και ελέγχεται απόλυτα από το κράτος". Ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι αποτελεί παραβίαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ο διοικητής της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ), να έχει παράλληλα και την ιδιότητα του γενικού διευθυντή, ενώ αναφερόμενος στη διετή θητεία, εξέφρασε την άποψη ότι είναι μικρό το διάστημα εκτός και αν -όπως είπε- πρόκειται για μια τεχνική για να βρίσκονται συνεχώς σε ένταση κάποια στελέχη με μια σύντομη αναδιανομή της εξουσίας.

    Ενστάσεις για την αμοιβή, αλλά και τις αρμοδιότητες των Διοικητών των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών, εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Π. Κοσσιώνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι θα έπρεπε να καταψηφιστεί το άρθρο 3 για την παράγραφο 34 που προβλέπει τη συγκρότηση Ανωνύμων Εταιρειών με πρωτοβουλία των Διοικητών, για τη διαχείριση των υποδομών των ΔΥΠΕ. Ο κ. Κοσσιώνης, εμφανίστηκε επίσης απαισιόδοξος σχετικά με άλλες διατάξεις, όπως τη συμβολή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών στην οργάνωση των ΔΥΠΕ, ή τη συγκρότηση των Τμημάτων Υγιεινής και Ασφάλισης των Εργαζομένων.

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Α. Λεβέντης, πρότεινε στον υπουργό Υγείας να ξανασκεφτεί τις δυνατότητες και αρμοδιότητες που παραχωρεί στα όργανα διοίκησης των νοσοκομείων, κρίνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις θα δυσχεράνουν την ταχεία και αποτελεσματική λήψη των αποφάσεων. "Η μετατροπή των νοσοκομείων και των προνοιακών μονάδων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με δικό τους προϋπολογισμό, είναι μια κατ' αρχάς θετική εξέλιξη, ωστόσο έχουμε τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά τις διοικήσεις και για όλους αυτούς τους ελέγχους και τις αναφορές που πρέπει να κάνουν προς την περιφέρεια και το υπουργείο, προκειμένου να κάνουν την παραμικρή κίνηση".

    [03] Πολιτική

    Από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο

    18/3/2005 11:16:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τα συγχαρητήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα εκφράσουν το απόγευμα η πολιτική και η θρησκευτική ηγεσία του τόπου. Στις 17:00, θα αρχίσουν να προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και οι αρχηγοί των κομμάτων. Από τις 12:00, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στην Ηρώδου Αττικού και στους γύρω δρόμους, ενώ από τις 3:30 το απόγευμα θα απαγορεύεται η κυκλοφορία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα καθήκοντά του ο Κ. Παπούλιας

    [04] Κοινωνία

    Ζητούν διαχειριστικό έλεγχο Δημοσιεύματα για Ειρηναίο

    18/3/2005 10:37:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ανάστατη είναι η αγιοταφική αδελφότητα καθώς, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, ο πατριάρχης κ. Ειρηναίος φέρεται να πούλησε μέσα στο 2004 δύο ξενοδοχεία και σειρά καταστημάτων ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου, όπως μετέδωσε πρώτη η ΝΕΤ 105,8. Διαπραγματευτής στις πωλήσεις αυτές -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- ήταν ο φυγόδικος πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Παπαδήμας, στον οποίο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είχε δώσει σχετικό πληρεξούσιο. Μέλη της ιεραρχικής αδελφότητας, μετά την εξέλιξη αυτή, μιλώντας αποκλειστικά στη ΝΕΤ 105,8, ζήτησαν άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, προκειμένου να διαπιστωθεί τι τελικά δεν έχει πουληθεί από τα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    [05] Κοινωνία

    Έρευνες για τα αίτια Έκρηξη σε κατάστημα ελαστικών στα Πατήσια

    18/3/2005 7:22:00 πμ

    Συντάκτης:

    Έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε στις 3.50 σε κατάστημα, με ζάντες και ελαστικά, στην οδό Αχαρνών 350 στα Πατήσια. Mικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στην είσοδο του καταστήματος και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της έκρηξης.

    [06] Κόσμος

    Παραδόθηκε ο Αμπντάλα Νάσαρ Αλαρίφι Συνελήφθη μέλος της Αλ Κάιντα

    18/3/2005 9:37:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στο διεθνές αεροδρόμιο Νινόι Ακόνο της Μανίλα, συνελήφθη μέλος του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Ο 34χρονος Αμπντάλα Νάσαρ Αλαρίφι, προερχόμενος από το Ριάντ, παραδόθηκε ήδη σε Αμερικανούς πράκτορες του FBI, μετά από σύντομη ανάκριση από τις διωκτικές αρχές των Φιλιππίνων. "Ο ύποπτος μεταφέρθηκε αμέσως με πτήση της εταιρίας Continental Micronesia στη νήσο Γκουάμ", τόνισαν οι υπηρεσίες μετανάστευσης των Φιλιππίνων. Ο Αλαρίφι ήταν στον κατάλογο των καταζητουμένων μελών της Αλ Κάιντα, που είχαν καταρτίσει οι αρχές των Φιλιππίνων, μετά από πληροφορίες της αμερικανικής πρεσβείας στη Μανίλα.

    [07] Κόσμος

    Δεκαοχτώ νεκροί Νέα έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    18/3/2005 8:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Δεκαοχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη αερίου στο ανθρακωρυχείο που εργάζονταν, στην επαρχία Τσονγκίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνα. Οι διασώστες ακόμη ερευνούν για έναν ακόμη αγνοούμενο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Σινχουά, 19 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ατυχήματα και εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία της Κίνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Κίνας

    [08] Κόσμος

    Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    18/3/2005 8:42:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα την επαρχία Μπάντα Ατσεχ, στην Ινδονησία. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ο υποθαλάσσιος σεισμός σημειώθηκε στις 6:20 τοπική ώρα και το επίκεντρο του εντοπίστηκε 91 χιλιόμετρα δυτικά της Μπάντα Ατσεχ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Γεωφυσικής. Η σεισμική δόνηση διήρκεσε περίπου ένα λεπτό, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

    [09] Μ. Ανατολή

    Των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο Πλήρη αποχώρηση περιμένει ο Ανάν

    18/3/2005 7:43:00 πμ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν αναμένει ότι η Συρία θα έχει αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της από το Λίβανο πριν από τις εκλογές του Μαϊου, για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της Βηρυτού, επεσήμανε ο εκπρόσωπός του Φρεντ Εκχαρντ. Ο Κόφι Ανάν εξέφρασε αυτή την εκτίμηση μετά τη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του στο Λίβανο, Τέριε Ρόεντ Λάρσεν, ο οποίος είχε συνομιλίες στη Βηρυτό και στη Δαμασκό για την αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων.

    "Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως αναμένει ότι η πλήρης αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων και του δικτύου των πρακτόρων θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις λιβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές", τόνισε ο Λάρσεν.

    Ο Κόφι Αναν επισήμανε την ανάγκη να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στο Λίβανο.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οριστικό το αντίο από τον Φρισκ

    18/3/2005 11:38:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αμετάκλητος στην απόφαση του να μην "ξανασφυρίξει" είναι ο Άντρες Φρισκ. Ένας από τους καλύτερους διαιτητές στην Ευρώπη, ο Σουηδός διεθνής ρέφερι δήλωσε πως δεν πρόκειται να ξαναδιευθύνει αγώνα, μετά από τις απειλές τις οποίες δέχτηκε. "Τα όσα έγιναν μετά το ματς της Μπαρτσελόνα με την Τσέλσι με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω γνώμη. Δέχτηκα απειλές, αφόρητη πίεση και δεν είμαι διατεθειμένος να το ξαναζήσω" είπε ο Φρισκ και τόνισε πως "η UEFA πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα σε άλλον διαιτητή". Υπενθυμίζεται πως ο Φρισκ δεχόταν πιέσεις αλλά και απειλές για τον ίδιο και την οικογένεια του, μετά το παιχνίδι στο Καμπ Νου και την αποβολή του Ντιντιέ Ντρογκμπά της ομάδας του Μουρίνιο. Μάλιστα ο Πορτογάλος τεχνικός είχε καταγγείλει πως είχε επηρεαστεί από τον προπονητή της ισπανικής ομάδας, Φρανκ Ράικαρντ, στο ημίχρονο του αγώνα.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αντίο της Σεβίλλης από το UEFA

    18/3/2005 10:54:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ένας αγώνας παραμένει για να ολοκληρωθεί η φάση των 16 του Κυπέλλου UEFA και να βγουν οι 8 που θα προκριθούν. Πέραν της Νιουκάστλ που απέκλεισε τον Ολυμπιακό και προκρίθηκε, την ακολούθησαν η Αλκμάαρ, που νίκησε την Σαχτάρ, η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που πέρασε την Μίντλεσμπρο, η Πάρμα που απέκλεισε τη Σεβίλλη, η Οσέρ που ήταν η νικήτρια του Γαλλικού εμφυλίου με την Λιλ, η ΤΣΣΚΑ που προκρίθηκε επί της Παρτιζάν, η Αούστρια Βιέννης που "πέταξε έξω" την Σαραγόσα και το μόνο που εκκρεμεί είναι η αναμέτρηση της Στεάουα Βουκουρεστίου με την Βιγιαρεάλ, στη ρεβάνς του 0-0 τοου πρώτου αγώνα και θα διεξαχθεί στις 20/3.

    Τα αποτελέσματα

    ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ (Αγγλία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 4-0 (3-1)

    ΑΛΚΜΑΑΡ (Ολλανδία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 2-1 (3-1)

    ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣ. (Πορτογαλία)-Μίντλεσμπρο (Αγγλία) 1-0 (3-2)

    ΠΑΡΜΑ (Ιταλία)-Σεβίλη (Ισπανία) 1-0 (0-0)

    ΟΣΕΡ (Γαλλία)-Λιλ (Γαλλία) 0-0 (1-0)

    ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ρωσία)-Παρτιζάν Βελ. (Σερβία/Μαυρ.) 2-0 (1-1)

    Σαραγόσα (Ισπανία)-ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΗΣ (Αυστρία) 2-2 (1-1)

    Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 20/3 (0-0)

    * Με κεφαλαία οι ομάδες που προκρίθηκαν.

    [12] Μπάσκετ

    Άμα έχεις τον Σακίλ

    18/3/2005 11:18:00 πμ

    Συντάκτης:

    Η σύγκρουση μεταξύ του "Σακ" και του Κόμπι Μπράιαντ είχε και πάλι νικητή τον σέντερ του Μαϊάμι. Τα ξημερώματα, ο "Attack" που είχε άξιο συμπαραστάτη τον Ντουέιν Γουέιντ, επικράτησε των "λιμνανθρώπων" με 102-89 και δείχνουν πως φέτος μπορούνα πάρουν ακόμα και το χρυσό δαχτυλίδι. Ντουέιν και Σακίλ πέτυχαν συνολικά 52 πόντους, ενώ από την ομάδα του Λ.Α, ξεχώρισε ο Κόμπε με 26 πόντους.

    Νίκη για Ντάλας, ήττα για τους "Βασιλιάδες"

    Στους άλλους δύο αγώνες της ημέρας, οι Ντάλας Μάβερικς, με τον Χάουαρντ να πετυχαίνει 21 πόντους και να μαζεύει 11 ριμπάουντ, επικράτησε των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς με 98-94. Ο Μάικλ Φίνλεϊ ακολούθησες με 17 πόντους, ενώ ο Νοβίτσκι τελείωσε το ματς με 15. Από τους ηττημένους οι Σαρίφ Αμπντουρ Ραχίμ και Ντέιμον Στούνταμαϊρ πέτυχαν από 20 πόντους.

    Τέλος, οι 40 πόντοι που πέτυχε ο Τζέισον Ρίτσαρντσον στο Όκλαντ για τους Γουόριορς, έδωσαν τη νίκη επί των Σακραμέμεντο Κινγκς με 100-97

    Τα αποτελέσματα

    Μαϊάμι-Λέικερς 102-89

    Ντάλας-Πόρτλαντ 98-94

    Γκόλντεν Στέιτ-Σακραμέντο 100-97


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 March 2005 - 10:06:47 UTC