Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μητροπολίτες ενώπιον της ΔΙΣ
  • [02] Αρχίζει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών
  • [03] Αναταραχές στο Κιργιζιστάν
  • [04] Έδωσε τη ζωή της για να δουν τα παιδιά της
  • [05] Σκοτώθηκαν κυανόκρανοι στην Αϊτή
  • [06] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μπέργκαμο
  • [07] Ένα καλάθι ήταν αρκετό για το Σιάτλ
  • [08] Νέος θρίαμβος για τον Φέντερερ
  • [09] Φονική καταιγίδα στο Μπαγκλαντές

    [01] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η ένταση στα Ιεροσόλυμα Μητροπολίτες ενώπιον της ΔΙΣ

    21/3/2005 9:42:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, AΠE

    Καταγγελίες σε βάρος ιεραρχών θα θέσει επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασχοληθεί με την υπόθεση του Μητροπολίτη Κορίνθου, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων δρχ. από τη Μητρόπολη. Επίσης, θα αποφασίσει εάν θα δώσει στο μητροπολίτη Ζακύνθου τα στοιχεία της μήνυσης, που έχει υποβάλλει σε βάρος του δημοσιογράφος, τα οποία έχει ζητήσει ο Μητροπολίτης προκειμένου να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Παράλληλα, αναμένεται να ασχοληθεί με την υπόθεση των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου, ο οποίος κατηγορείται για ροζ σκάνδαλο και Περιστερίου, ο οποίος κατηγορείται, ότι χρησιμοποιούσε κληρικούς για δουλειές πέραν των υποχρεώσεών τους.

    Bαρύ το κλίμα για τον Ειρηναίο

    Στο μεταξύ, σήμερα μεταβαίνει στα Ιεροσόλυμα επιτροπή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διερευνήσει τις πληροφορίες περί αγοραπωλησίας ακινήτων ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου σε Εβραίους επενδυτές.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105.8, η κυβέρνηση του Αμμάν αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα επί του αιτήματος 53 Ιορδανών βουλευτών για άρση της αναγνώρισης, στον Πατριάρχη Ειρηναίο. Χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό της Αναστάσεως, ζητώντας την παραίτηση Ειρηναίου και έλεγχο των οικονομικών του Πατριαρχείου.

    Απομάκρυνση της προέδρου του ΚΕΣΟ

    Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, απομακρύνθηκε την Κυριακή το βράδυ από το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η πρόεδρος, δικηγόρος Ειρήνη Δορκοφίκη. Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής κάνει λόγο για απαράδεκτη και λυπηρή από κάθε άποψη κατακριτέα εμπλοκή της δικηγόρου, σε δημοσίευμα της εφημερίδας το "Θέμα" για τις σχέσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου με την πρώην σύζυγό του.

    Πάντως, η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει, ότι τα συμπεράσματα του δημοσιεύματος, που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου είναι απαράδεκτα, "δεδομένης της μεγάλης και ποιοτικά άψογης κοινωνικής προσφοράς του συγκεκριμένου οργανισμού, στον οποίο υπάγεται και ο ξενώνας κακοποιημένης γυναίκας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένταση στα Ιεροσόλυμα

    [02] Κοινωνία

    Στο Βόλο Αρχίζει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών

    21/3/2005 9:31:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αρχίζει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Βόλου η πολύκροτη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών. Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, διαμορφώθηκε σε δικαστική αίθουσα χώρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Στο τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, που έγινε στις 13 Απριλίου 2003 στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές και μαθήτριες της Α' Λυκείου του Μακροχωρίου Βέροιας, επιστρέφοντας στα σπίτια τους από σχολική εκδρομή στην πρωτεύουσα. Σε δίκη παραπέμπονται κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο, οι: Δημήτριος Ντόλας, οδηγός του μοιραίου φορτηγού, Φώτιος Καβελίδης, Αναστάσιος Καμέας, Δημήτριος Χαμπούρης, Πολυχρόνης Δαρδαμπούνης και Μωυσής Αλεξάκης. Ωστόσο, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων θα ζητήσουν αναβολή της δίκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Για κακούργημα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των Τεμπών

    Βούλευμα για το δυστύχημα στα Τέμπη

    [03] Κόσμος

    Καταγγέλουν νοθεία στις εκλογές Αναταραχές στο Κιργιζιστάν

    21/3/2005 10:06:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Reuters

    Περίπου 3.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης στο Κιργιζιστάν κατέλαβαν το πρωί της Δευτέρας την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αίτημα της αντιπολίτευσης είναι η παραίτηση του Προέδρου Ασκάρ Ακάγιεφ, κατηγορώντας τον ότι κέρδισε με νοθεία τις βουλευτικές εκλογές στις 27 Φεβρουαρίου. Την Κυριακή, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην πόλη Τζαχαλάλ-Αμπάντ στο νότιο Κιργιζιστάν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των αστυνομικών δυνάμεων με οπαδούς της αντιπολίτευσης.

    Αιματηρές συγκρούσεις

    "Την Κυριακή, τέσσερις συνεργάτες των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους", διευκρίνισε ο Άλισερ Τοκσονμπάγεφ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς οπαδούς της, κάτι που διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών, Οσμονακούν Ιμπραϊμοφ, και κατηγόρησε την Ρόζα Οτουνμπάγεβα, αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης "Η Πατρίδα" ότι διαδίδει στα μέσα ενημέρωσης φήμες για νεκρούς ανάμεσα στους οπαδούς της.

    [04] Κόσμος

    Περιορισμένες οι πιθανότητες επιτυχίας Έδωσε τη ζωή της για να δουν τα παιδιά της

    21/3/2005 8:41:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την ύστατη προσπάθεια να βρουν την όρασή τους οι δύο εκ γενετής τυφλοί γιοι της έκανε μία 37χρονη γυναίκα από την Ινδία. Η μητέρα των δύο αγοριών έθεσε τέρμα στη ζωή της, προκειμένου να γίνει μεταμόσχευση των οφθαλμών της στους δύο τυφλούς γιους της, του 15χρονου Κουμάρ και 17χρονου Κουμάραν. Η οικογένεια της γυναίκας επιμένει, ότι οι κερατοειδείς της μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τα δύο παιδιά της και όχι για άλλους ασθενείς. Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Indian Express, οι γιατροί εκτιμούν, ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μιας τέτοιας επέμβασης είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μάλιστα, όπως τονίζουν η κατάσταση του Κουμάρ δε θα βελτιωθεί με μια μεταμόσχευση του κερατοειδούς χιτώνα, ενώ υποπτεύονται, πως και ο μεγαλύτερος αδελφός του δεν έχει πρόβλημα στον κερατοειδή χιτώνα. "Είχαμε πει νωρίτερα στην ίδια την οικογένεια ότι μια μεταμόσχευση του κερατοειδούς χιτώνα δεν χρειαζόταν για τον νεότερο γιο", δήλωσε στην Express εκπρόσωπος νοσοκομείου.

    [05] Κόσμος

    Πρώτη φορά, που πέφτουν θύματα ανταρτών Σκοτώθηκαν κυανόκρανοι στην Αϊτή

    21/3/2005 7:44:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Αναζωπυρώνεται η ένταση στην Αϊτή. Δύο κυανόκρανοι της δύναμης του ΟΗΕ, ένας από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ, έπεσαν νεκροί χθες από πυρά εξεγερμένων πρώην στρατιωτικών, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας. Είναι η πρώτη φορά, που σκοτώνονται κυανόκρανοι στην Αϊτή. Οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά με συμπλοκές ανταρτών και κυανοκράνων. Στη μία περίπτωση οι πρώην στρατιωτικοί έκαναν επίθεση στους κυανόκρανους στην περιοχή Τερ-Ρουζ, η οποία είναι υπό την κατοχή ανταρτών και στη δεύτερη δυνάμεις του ΟΗΕ και μέλη της αστυνομίας της Αϊτής επιχείρησαν να κάνουν έξωση σε Αϊτινούς αντάρτες από αστυνομικό τμήμα, που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο στην πόλη Πτι-Γκοάβ. Κατά την ανταλλαγή πυρών, εκτός από τον στρατιώτη του ΟΗΕ, σκοτώθηκαν δύο καταληψίες και τραυματίστηκαν άλλοι 11 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις κυανόκρανοι. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, που αποτελείται από 7.400 στρατιώτες, μετέβη στην Αϊτή τον Ιούνιο σε μια "αποστολή σταθεροποίησης" της χώρας μετά την αναγκαστική φυγή του Προέδρου Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, τον Φεβρουάριο του 2004. Οι πρώην στρατιωτικοί είχαν βοηθήσει στην απομάκρυνση του Αριστίντ, αλλά έπειτα τέθηκαν εναντίων της προσωρινής κυβέρνησης, καθώς ζητούν αποζημιώσεις, εφόσον από το 1995, οπότε ο Αριστίντ διέλυσε τον στρατό, παραμένουν απλήρωτοι.

    [06] Βόλεϊ

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μπέργκαμο

    21/3/2005 11:24:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μετά από 4 χρόνια απουσίας το στέμμα της κορυφαίας ομάδας της Ευρώπης κατέληξε ξανά σε ιταλικά χέρια, καθώς στο χθεσινό "εμφύλιο" τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ Γυναικών, στην Τενερίφη της Ισπανίας, η Μπέργκαμο επικράτησε άνετα με 3-0 (25-18 25-16 25-17) της συμπατριώτισσάς της Νοβάρα. Αυτός ήτανε ο τέταρτος τίτλος ('97, '99, '00, '05) στην ιστορία του ιταλικού συλλόγου. MVP του τελικού αναδείχθηκε η Ρωσίδα Λιούμποφ Κίλιτς. Την τρίτη θέση κατέλαβε η οικοδέσποινα και κάτοχος του τίτλου Τενερίφη, που επιβλήθηκε με 1-3 (18-25, 25-19 23-25 22-25) της γαλλικής ομάδας των Καννών.

    [07] Μπάσκετ

    Ένα καλάθι ήταν αρκετό για το Σιάτλ

    21/3/2005 11:06:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με διαφορά στήθους το Σιάτλ επικράτησε με 102-100 στο Λος Άντζελες επί των γηπεδούχων Λεϊκερς, στον αγώνα που διεξήχθη τα ξημερώματα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Οι Ράσαρντ Λιούις και Μάρεϊ των φιλοξενούμενων με 27 πόντους και 25 πόντους αντίστοιχα, ήτανε οι κορυφαίοι των "Σούπερσόνικς". Τοπ σκόρερ του αγώνα αναδείχθηκε με 30 πόντους ο Κόμπι Μπραϊαντ, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα. Το αήττητο σερί των Πίστονς καλά κρατεί για το Ντιτρόϊτ, που με κορυφαίο τον Τσόνσι Μπίλαπς (25π), διατήρησαν απόρθητο το κάστρο τους, επικρατώντας με 110-101 των Σαν Αντόνιο. Κορυφαίος των γηπεδούχων με 25 πόντους ο Μπίλαπς, οδήγησε την ομάδα του στην 12 νίκη μπροστά στο κοινό τους. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα:Τορόντο-Κλίβελαντ 105-98, Ιντιάνα-Νιού Τζέρσεϊ 85-94, Μέμφις-Φοίνιξ 91-97, Μινεσότα-Χιούστον 94-86, Ντένβερ-Μιλγουόκι 114-103, Σακραμέντο-Γκόλντεν Στέιτ 94-104.

    [08] Νέος θρίαμβος για τον Φέντερερ

    21/3/2005 10:34:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ για άλλη μια φορά δεν είχε αντίπαλο. Ο Νο 1 τενίστας της παγκόσμιας κατάταξης κατέκτησε και το τρόπαιο του αμερικάνικου τουρνουά του Ίντιαν Γουέλς, που είχε ως έπαθλο περίπου. Στον τελικό του τουρνουά της Καλιφόρνια, των 2.100.000 δολαρίων ο Ελβετός επικράτησε με 6-2, 6-4, 6-4 του Αυστραλιανού Λιούτον Χιούιτ. Για τον Φέντερερ αυτή ήταν η έβδομη νίκη στα 8 τελευταία τουρνουά που έχει αγωνιστεί.

    [09] Κόσμος

    Πάνω από 35 νεκροί, 500 τραυματίες Φονική καταιγίδα στο Μπαγκλαντές

    21/3/2005 10:58:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 500 τραυματίστηκαν από τη σφοδρή τροπική καταιγίδα, που σάρωσε το βόρειο Μπανγκλαντές το βράδυ της Κυριακής. Η καταιγίδα, με ανέμους 90 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε πολλά χωριά στις περιφέρειες Γκαϊμπάντα και Ρανγκπούρ, ισοπεδώνοντας εκατοντάδες σπίτια, τα οποία είναι κυρίως φτιαγμένα από μπαμπού, άχυρα και στρώσεις μετάλλου, ξεριζώνοντας δέντρα και πυλώνες ηλεκτροδότησης και καταστρέφοντας καλλιέργειες. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στην Γκαϊμπάντα, η καταιγίδα άφησε 10.000 ανθρώπους άστεγους. Οι τροπικές καταιγίδες είναι συχνές στο Μπανγκλαντές στη διάρκεια των θερινών περιόδων και πολλές από αυτές κοστίζουν εκατοντάδες ζωές. Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη, που καταγράφεται το 2005.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 March 2005 - 10:13:21 UTC