Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρύ το κλίμα για τον Ειρηναίο
  • [02] Δοξολογία μετά αποδοκιμασιών
  • [03] Κινητικότητα στην υπόθεση Βαβύλη
  • [04] Εύθραυστη ισορροπία στο Κιργιστάν
  • [05] Τραγωδία στο λιμάνι της Γκάνα
  • [06] Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Αγροφυλακή
  • [07] Εορτασμός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • [08] Νέα επίθεση καμικάζι στη Βαγδάτη
  • [09] Κλειστό το ΧΑΑ τη Δευτέρα
  • [10] Λίγες "Ελπίδες"
  • [11] Ηρακλής: Αισιοδοξία για τις οφειλές
  • [12] Τονωτική ένεση στην Κοζάνη
  • [13] Πέρασε και από την Κυψέλη ο ’ρης
  • [14] Πάνθηρας με "κατοστάρα"
  • [15] Προπόνηση τελικού για την Τουρ
  • [16] Πυγμαχία: Πλώρη για το χρυσό
  • [17] Έβγαλαν "φωτιές" στο Μαϊάμι

    [01] Κόσμος

    Εντείνονται οι αποδοκιμασίες Βαρύ το κλίμα για τον Ειρηναίο

    26/3/2005 2:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Εντείνονται οι αποδοκιμασίες των ορθοδόξων Αράβων για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Συγκεντρώσεις εναντίον του διοργανώνονται και σήμερα στη Βηθλεέμ και το Αμάν της Ιορδανίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης, Αρίσταρχο ετοιμάζονται να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Ειρηναίου και άλλα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Εξάλλου, ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων απαντά στις καταγγελίες του δικηγόρου του Πατριάρχη. Όπως τονίζει ο κ. Αρίσταρχος ο φυγόδικος Νίκος Παπαδήμας είχε αυξημένες αρμοδιότητες και με εντολή του κ. Ειρηναίου παρέλαβε αριθμό πρωτοκόλλου για το πληρεξούσιο που χρησιμοποίησε για την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου.

    Εν αναμονή επιστολών για την παραίτησή του

    Οι ορθόδοξοι Αραβες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους στο πρόσωπο του Ειρηναίου. Συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν και αύριο, Κυριακή. Συγκεκριμένα, αύριο στις 10 το πρωί εκατοντάδες πιστοί πραμματίζουν πορεία προς το Ναό της Γέννησης, στη Βηθλεέμ, ενώ άλλες δύο πορείες διοργανώνονται στη Ναζαρέτ και στην Ιεριχώ.

    Στο μεταξύ, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναμένεται σήμερα ή αύριο η έκδοση δύο επιστολών, μία από τους αρχιερείς και μία άλλη από τους αρχιμανδρίτες, με τις οποίες ζητούν την παραίτηση του Ειρηναίου. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή περίπου 30 αρχιμανδρίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την επιστολή, ενώ περίπου οκτώ είναι οι αρχιερείς, οι οποίοι λαμβάνουν θέση και ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους την παραίτηση του Πατριάρχη, στον οποίο θα καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πατριαρχικό Ίδρυμα.

    Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, δήλωσε ότι κατά τις επαφές που είχε με πρέσβεις των άλλων κρατών έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν αμφισβητείται η Ελληνικότητα του Πατριαρχείου ούτε η Αγιοταφική Αδελφότητα στα Ιεροσόλυμα. Ο κ. Σκανδαλάκης συνέστησε εξάλλου, ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους, καθώς -όπως είπε- πρόκειται για εθνικό θέμα, στο οποίο ενέχεται η Ελλάδα και άλλα τρία κράτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δοξολογία μετά αποδοκιμασιών

    [02] Κόσμος

    Δοξολογία μετά αποδοκιμασιών

    25/3/2005 6:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν σήμερα τον Πατριάρχη Ειρηναίο άραβες-ορθόδοξοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό της Αναστάσεως. Ο κ. Ειρηναίος, που έφτασε συνοδευόμενος από αστυνομικούς αναγκάστηκε να τελέσει τη θεία λειτουργία για την εθνική μας επέτειο, υπό τους ήχους συνθημάτων που ζητούσαν την παραίτηση του.

    Την ίδια ώρα Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή αναζητούν τρόπους για την εκτόνωση της κατάστασης.

    Χθες ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της εκεί Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τόνισε ότι ουδέποτε υπέγραψε πληρεξούσια για πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων σε εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων. Την ίδια ώρα όμως αγιοταφίτες κληρικοί συγκεντρώνουν υπογραφές σε σκληρό κείμενο, το οποίο θα δει το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

    Έγκυρες πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 FM αναφέρουν ότι μετά τον αρχιγραμματέα της Συνόδου Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο ο οποίος χθες ζήτησε την παραίτηση του Πατριάρχη, θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη της αγιοταφικής αδελφότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ραγδαίες εξελίξεις

    Σε δεινή θέση ο Ειρηναίος

    [03] Κοινωνία

    Ερευνες και στην Αλβανία για τη δράση του Κινητικότητα στην υπόθεση Βαβύλη

    26/3/2005 5:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη, ο οποίος παραμένει άφαντος. Μάλιστα, την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Απριλίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, προκειμένου να του ζητήσει στοιχεία για τη δράση του Βαβύλη στην Αλβανία και για ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο των πυραμίδων. Η συνάντηση ορίστηκε μέσω του Αλβανού πρεσβευτή στην Αθήνα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας επανέλαβε ότι, ο Βαβύλης, θα έχει δίκαιη δίκη, όπως κάθε πολίτης. Πάντως, ο καταζητούμενος μέσω του συνηγόρου του, Γιάννη Βλάχο, αρνείται όσα του αποδίδονται, εκφράζει την πρόθεσή του να παραδοθεί, κρίνει όμως ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα. Σημειώνεται ότι αύριο πρόκειται να δημοσιευτεί και να μεταδοθεί η συνέντευξη που έδωσε ο Βαβύλης πριν από λίγες ημέρες στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Εξάλλου, σε λίγες ημέρες ο Απόστολος Βαβύλης θα έχει και την εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης που τον βαρύνει μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του, για έκδοση πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες διαστάσεις στην υπόθεση Βαβύλη

    [04] Κόσμος

    Στις 26 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές Εύθραυστη ισορροπία στο Κιργιστάν

    26/3/2005 4:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Υπό έλεγχο βρίσκεται η κατάσταση στο Κιργιστάν σήμερα, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία της χώρας, αν και κατά τη διάρκεια της νύχτας στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπισκέκ ακούγονταν σποραδικά πυρά, ενώ συμμορίες λεηλατούσαν και έκαιγαν καταστήματα και σπίτια. Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης δήλωσε πως τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και κακοποιών, τη νύχτα. Το πρωί, το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν αποφάσισε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 26 Ιουνίου για την αντικατάσταση του εκδιωχθέντος Ασκάρ Ακάγεφ. Η απόφαση αυτή ελήφθη δίχως να υπάρξουν διαφωνίες και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές. Επίσης, ψήφισε την παράταση της λειτουργίας του έως την εκλογική αναμέτρηση. Λίγη ώρα μετά, ο προσωρινός πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίεφ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές. Αργά το μεσημέρι, έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Γελένα Μπουλντάκοβα, ότι υπάρχουν πληροφορίες για το σχεδιασμό μιας πιθανής απόπειρας δολοφονίας του Κουρμανμπέκ Μπακίεφ. Στο μεταξύ, το πρακτορείο Ιντερφαξ μετέδωσε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν, Ασκάρ Ακάγεφ, κατέφυγε τελικά στη ρωσική πρωτεύουσα. Το Ιντερφαξ επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Ακάγεφ έφθασε στη Ρωσία από το Καζακστάν, με αεροπλάνο, στη διάρκεια της νύχτας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία του Κιργιστάν, που ανέτρεψε τον Ακάγεφ, ωστόσο είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως δεν θα αρνείτο αίτημα του Ακάγεφ να καταφύγει στη Ρωσία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Για πραξικόπημα μιλά ο Ακάγεφ

    [05] Κόσμος

    Ανησυχία για την τύχη Έλληνα ναυτικού Τραγωδία στο λιμάνι της Γκάνα

    26/3/2005 11:39:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: AFP, BBC, ΑΠΕ

    Τραγικό θάνατο παγιδευμένοι μέσα στις φλόγες βρήκαν 18 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μέλη του πληρώματος του ελληνικού νηολογίου πλοίου "MV Polaris", στο οποίο εκδηλώθηκε χθες πυρκαγιά, ενόσω βρισκόταν στο κύριο λιμάνι της Γκάνα, Τέμα. Το 17μελές πλήρωμα του "MV Polaris" απαρτίζουν ένας Έλληνας, ένας Ρώσος, ένας ναυτικός από τη Γουινέα, καθώς και 14 από την Γκάνα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές κατάφεραν να ανασύρουν 15 απανθρακωμένα σώματα, όλα μέλη του πληρώματος, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί. Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος κατάφεραν να σωθούν πηδώντας από το πλοίο την τελαυταία στιγμή. Οι ταυτότητες τους δεν έχουν ανακοινωθεί, οπότε δεν είναι γνωστό εάν ο Έλληνας ναυτικός είναι μεταξύ των επιζώντων. Η κρατική ραδιοτηλεόραση μετέδωσε πως τα πτώματα άλλων τριών ανθρώπων, εκτός των 15 του πληρώματος, ανασύρθηκαν από το κατεστραμμένο πλοίο.

    Τους κατάπιε η φωτιά

    Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες στις 09.00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδας) στο MV Polaris, το οποίο βρισκόταν στην προκυμαία για μικρο-επισκευές. Η αστυνομία πιθανολογεί ότι προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης η οποία έπεσε σε ποσότητα πετρελαίου που είχε διαρρεύσει από σωλήνα.

    Επί τόπου έσπευσαν σωστικά συνεργεία και δυνάμεις της πυροσβεστικής που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά τις πρώτες βραδινές ώρες.

    Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων όμως παραμένουν συγκεχυμένες. Ο υπουργός Ναυτιλίας της Γκάνας επιβεβαίωσε την ύπαρξη εννέα θυμάτων και εξέφρασε το φόβο ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στο πλοίο είναι νεκροί. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο της Γκάνας οι λιμενικές αρχές ανέσυραν ήδη 15 πτώματα, ενώ η κρατική ραδιοτηλεόραση ανέβασε σε 18 τον αριθμό των θυμάτων.

    Από την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε υπέστησαν ζημιές και οι πετρελαιαγωγοί που οδηγούν στο μοναδικό διυλιστήριο της Γκάνα, που βρίσκεται στο λιμάνι της Τέμα, 18 χλμ από την πρωτεύουσα Ακκρα, οπότε κατέστη αναγκαία η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους. Ο υπουργός Ναυτιλίας της χώρας Αμουγάου Ακούμφι διαβεβαίωσε ότι τα στρατηγικά αποθέματα που υπαρχουν αυτή τη στιγμή αρκούν για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών.

    [06] Πολιτική

    Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Αγροφυλακή

    26/3/2005 1:37:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το σχέδιο νόμου για την Αγροφυλακή παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης, επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση του νομοσχεδίου στα συναρμόδια υπουργεία και η σταδιακά προώθηση του σχετικού κοινωνικού διάλογου, προκειμένου να συσταθεί αυτή η νέα υπηρεσία, η λειτουργία της οποίας περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    Η συνεργασία των κ.κ. Καραμανλή και Βουλγαράκη περιστράφηκε γύρω από όλα τα θέματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η ενεργοποίηση του θαλάμου ελέγχου κυκλοφορίας, ο οποίος λειτουργούσε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με απώτερο στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

    Επίσης συζητήθηκε και το νομοσχέδιο σχετικά με το κέντρο μελέτης οδικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τμήματα της τροχαίας εθνικών οδών τα οποία ήδη λειτουργούν και για τη θετική τους συμβολή στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

    Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος.

    [07] Κοινωνία

    Εορτασμός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    26/3/2005 12:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ευχήθηκε θερμά στον κ. Παπούλια για την άσκηση των καθηκόντων του και εξήρε το μεγάλο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παιδεία. Την εκδήλωση του Πανεπιστημίου τίμησαν με την παρουσία τους και ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης και πολλοί εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

    [08] Ιράκ

    Νέα επίθεση καμικάζι στη Βαγδάτη

    26/3/2005 12:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μόλις ένα 24ωρο από τη χθεσινή αιματηρή επίθεση καμικάζι στο Ραμάντι, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 Ιρακινοί, νέα βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα σημειώθηκε σήμερα, αυτή τη φορά στη Βαγδάτη. Στόχος του καμικάζι που οδηγούσε το αυτοκίνητο ήταν μια περίπολος του αμερικανικού στρατού σε μια νοτιοδυτική συνοικία της πρωτεύουσας. Από την έκρηξη δύο Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τις ζωές τους, ανεβάζοντας στους 1523 τους νεκρούς Αμερικανούς από την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ. Χθες, ανακοινώθηκε ότι άλλος ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχειρήσεων, στην επαρχία Ανμπάρ.

    Αλλεπάλληλα τα επεισόδια βίας

    Χθες άλλοι δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν σε δρόμους που οδηγούν στην ιερή πόλη της Κερμπάλα. Στόχος ήταν οι ιρακινές θέσεις ασφαλείας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Όμως η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν σιίτες προσκυνητές που πήγαιναν με τα πόδια στην Κερμπάλα, 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, για τον κυριακάτικο εορτασμό της 40ής ημέρας της Ασούρα, σε ανάμνηση του θανάτου του ιμάμη Χουσέιν το 680.

    Τέλος σύμφωνα με πηγή προκείμενη στο ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών άλλες πέντε Ιρακινές που εργάζονταν στην αμερικανική βάση της Ροσταμίγια στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, έπεσαν χθες νεκρές από τα πυρά ενόπλων που γάζωσαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν.

    [09] Οικονομία

    Κλειστό το ΧΑΑ τη Δευτέρα

    26/3/2005 12:29:00 μμ

    Ειδική αργία θα είναι η Δευτέρα 28 Μαρτίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας με απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λόγω επόμενης ημέρας του Πάσχα των Καθολικών. Το Χρηματιστήριο θα είναι κλειστό, ενώ για τις τράπεζες θα είναι εργάσιμη ημέρα για το προσωπικό, αλλά περιορισμένης εξυπηρέτησης για το επενδυτικό κοινό.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λίγες "Ελπίδες"

    26/3/2005 3:59:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένα άτυχο αποτέλεσμα με τη Γεωργία, όπως προείπαμε, έφερε ισοπαλία με 1-1, σε συνδυασμό με τις νίκες των πρωτοπόρων, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου, έκανε πολύ δύσκολο το έργο των διεθνών μας, όσον αφορά το θέμα πρόκριση. Συγκεκριμένα, τόσο η πρωτοπόρος Δανία, όσο και η Τουρκία, επικράτησαν άνετα των Καζακστάν και Αλβανίας αντίστοιχα και προελαύνουν προς τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι πρωτοπόροι της κατάταξης Σκανδιναβοί επικράτησαν στο Μπρόντμπι της εθνικής Καζακστάν με 5-1 και έφτασαν τους 16 βαθμούς, έξι περισσότερους από τη δεύτερη Ουκρανία. Τα γκολ των Δανών σημείωσαν οι Αγκερ (3΄, 67΄), Αντρέασεν (43΄), Ντέλι (49΄) και Ράσμουσεν (63΄), ενώ το Καζακστάν, το οποίο παρέμεινε στην τελευταία θέση του ομίλου χωρίς βαθμό, μείωσε με τον Σκόριχ στο 45΄. Όσον αφορά τους Τούρκους, πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα, επικρατώντας των Αλβανών με 4-0, στο «Αλί Σαμί Γεν» της Κωνσταντινούπολης. Τα γκολ πέτυχαν οι Μεχμέτ Τοπούζ (12΄), Γκοκχάν Καμπά (23΄), Ιμπραημ Ακίν (54΄-πεν.), Μπιλάλ Κισά (89΄).

    Η βαθμολογία

    ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ Β.

    Δανία 6 5 1 0 16-7 16

    Τουρκία 6 3 2 1 8-3 11

    Ουκρανία 6 3 1 2 11-5 10

    Ελλάδα 6 2 2 2 9-5 8

    Αλβανία 6 1 2 3 5-10 5

    Γεωργία 5 1 2 2 5-12 5

    Καζακστάν 5 0 0 5 1-13 0

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ηρακλής: Αισιοδοξία για τις οφειλές

    26/3/2005 5:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Φαίνεται να είναι αίσιο το τέλος, τουλάχιστον όσον αφορά την υπόθεση καταγγελίας του Αργεντινού Ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε πει στην ΠΑΕ Ηρακλής, ζητώντας τη διακοπή της συμφωνημένης καταβολής δόσεων. Και αυτό γιατί, σε διάστημα τριών ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της FIFA στην ΕΠΑΕ και ακολούθως από τη διοργανώτρια αρχή στην ΠΑΕ Ηρακλής, θα πρέπει η διοίκηση του «Γηραιού» να εξοφλήσει το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ που οφείλει στον Σεμπαστιάν Ραμπέρτ ή να του καταβάλλει στην καλύτερη περίπτωση ποσό 30 χιλιάδων ως πρώτη δόση. Έτσι, στην κυανόλευκη πλευρά, πιστεύουν πως θα τακτοποιηθεί σύντομα το θέμα του Αργεντινού ποδοσφαιριστή χωρίς να απαιτηθεί να καταπέσει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η ΠΑΕ στην ΕΠΑΕ, ώστε να συνεχίσουν με την ασχολία των υπόλοιπων οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν την ομάδα του Ηρακλή.

    [12] Μπάσκετ

    Τονωτική ένεση στην Κοζάνη

    26/3/2005 7:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δύσκολα με, αλλά τελικά η ομάδα του Αργήρη Πεδουλάκη πήρε τη νίκη με 103-92 επί του Γηραιού και πέτυχε έτσι τη 12η νίκη του στο πρωτάθλημα, σε αγώνα για την 22η ημέρα της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Από την άλλη, για τον Ηρακλή αυτή ήταν η ένατη εκτός έδρας ήττα του σε 11 αγώνες και πλέον δεν φαίνεται να προλαβαίνει την οχτάδα. Τα δεκάλεπτα: 21-24, 44-42, 71-69, 103-92.

    Αμφίρροπο

    Πολύ δυνατά μπήκαν οι δύο ομάδες στο παρκέ. Καμία δεν πήρε τα ηνία και το σκορ άλλαξε πολλές φορές χέρια και για αυτό στο τέλος του ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενου είχαν μία βραχεία κεφαλή, 42-44.

    Ίδιο ήταν και το δεύτερο μέρος, με τον Ηρακλή να κρατάει το +2. Αυτό μέχρι την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου, οπότε και πήρε κεφάλι στο σκορ με 75-71. Από εκεί και πέρα, με τους Χάτσον, Μάικλ και Σλάβαν Ρίματς, άρχισαν να μεγαλώνουν τη διαφορά και τελικά πήρε τη νίκη στο τέλος.

    Αρνητική απάντηση έδωσαν από κοινού Ηρακλής και Ηλιάδης στην ανεπίσημη πρόταση της ιταλικής Γέζι για απόκτηση του τελευταίου.

    Διαιτητές: Κορομηλάς Κ., Ηλιόπουλος, Κορομηλάς Ηλ.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Καυκής 4, Παπαμακάριος 11 (1), Χαραλαμπίδης, Λουκόφσκι 7 (1), Χάτσον 17, Ρίματς 28 (6), Χίζνιακ 4, Μάικλ 16, Τσάνακ 16 (2), Πέτρουλας.

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Λευτέρης Κακιούσης): Χάμιλτον 16 (1), Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 7 (1), Μπράιαντ 5, Τζόρτζεβιτς 13 (2), Αποστολίδης, Παυλίδης 22 (3), Παπαϊωακείμ 13, Δέδας 10 (2), Χένιακ 2, Κούβελας 4.

    [13] Μπάσκετ

    Πέρασε και από την Κυψέλη ο ’ρης

    26/3/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αν και προσπάθησε, ο Πανελλήνιος δεν κατάφερε τελικά να πάρει τη νίκη απέναντι στον καλό και πιο έμπειρο σε τέτοια παιχνίδια ’ρη, χάνοντας τελικά με 84-72. Οι Θεσσαλονικείς εκμεταλλεύτηκαν τη νευρικότητα των αντιπάλων τους και με κορυφαίο παίκτη τον Ράιαν Στακ πέρασαν αλώβητοι από το κλειστό της Κυψέλης, παραμένοντας ζωντανοί στο κυνήγι της τέταρτης θέσης. Από την άλλη πλευρά τους, οι "Ολυμπιονίκες" παρέμειναν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, χωρίς όμως να έχουν χάσει τις ελπίδες τους για παραμονή στην Α1.

    Εκρηκτικός ο ’ρης κατά διαστήματα

    Με καθολική υπεροχή στα ριμπάουντ και ηγέτες τους Κόλινς, Στακ, ο Αρης μετέτρεψε το "εύθραυστο" προβάδισμα 22-18 του δεκαλέπτου σε διαφορά 12 πόντων (34-22) στο 14΄. Η άμυνα των γηπεδούχων βελτιώθηκε αισθητά στη συνέχεια, ενώ οι επιθετικές επιλογές ήταν πολύ πιο προσεκτικές κι έτσι δημιουργήθηκε ένα επί μέρους σκορ 11-3 με το οποίο οι "Ολυμπιονίκες" μπήκαν ξανά στο "παιχνίδι" της νίκης, με την ολοκλήρωση του ημιχρόνου (33-36 υπέρ των "κίτρινων"). Πολύ μεγάλη η συνεισφορά του Αλεξάντερ Τσάπιν, αλλά και του Τάσου Κανταρτζή σε άμυνα και επίθεση.

    Ο Πανελλήνιος ισοφάρισε για πρώτη φορά 40-40 στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου και στη συνέχεια πέρασαν μπροστά 44-42 στο 25΄ με αποκάλυψη τον Γιώργο Μασλαρινό που μέχρι εκείνο το σημείο είχε 10 πόντους. Με το σκορ στο 47-45 υπέρ των γηπεδούχων, ο Αρης είχε ένα "εκρηκτικό" τρίλεπτο όπου με σερί 13-2 έκλεισε την τρίτη περίοδο με προβάδισμα 9 πόντων (58-49)

    Στο πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, ο Κώστας Πετρόπουλος είδε τους παίκτες του να επιδίδονται σε ρεσιτάλ λανθασμένων επιλογών, δίνοντας την ευκαιρία στους "κίτρινους" να κρατήσουν το προβάδισμα, με μια διαφορά που δύσκολα ανατρέπεται. Στο 35΄ το σκορ ήταν 65-55 για τους φιλοξενούμενους, όταν ξεκίνησε η τελική αντεπίθεση του Πανελληνίου. Μασλαρινός, Τρεντ και Μπέριτς έφεραν ξανά την ομάδα τους κοντά στο σκορ (70-66 στο 37:30 και 72-70 στο 38:30). Ομως, στο σημείο εκείνο με 4-0 ο Αρης έκανε το σκορ 76-70 στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης κι έτσι κατάφερε να κρατήσει τους δύο πολύτιμους βαθμούς έως το τέλος (82-74). Ηταν το καλύτερο δώρο για τον Τσαρλς Μπάρτον που σήμερα γιόρτασε τα 58α γενέθλιά του.

    Τα δεκάλεπτα: 18-22, 33-36, 49-58, 74-82

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Αφεντουλίδης, Αναστόπουλος

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Κώστας Πετρόπουλος): Στρούλενς 5, Κανταρτζής 5 (1), Τσάπιν 17 (1), Κράσιτς 5 (1), Σακελλαρίου, Μασλαρινός 15 (2), Μπέριτς 10 (2), Τρεντ 14, Ρίκερτ 3, Τσαμάτος.

    ΑΡΗΣ (Τσαρλς Μπάρτον): Κόλινς 11 (1), Καστλ 11 (1), Ραϊτσεβιτς 2, Κυρίτσης 5 (1), Τζόνσον 6, Χαριτόπουλος 8, Ασημακόπουλος 2, Πάντιους 8, Καραποστόλου 2, Στακ 18 (1), Σχορτσιανίτης 7 .

    [14] Μπάσκετ

    Πάνθηρας με "κατοστάρα"

    26/3/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την πορεία του προς την επικράτηση της τετράδας στην κανονική περίοδο, συνέχισε ο Πανιώνιος, επικρατώντας άνετα του Ιωνικού με 100-74. Οι "κυανέρυθροι" από την αρχή έδειξαν πως δεν θα έχουν πρόβλημα για την τελικλη επικράτηση, η οποία ήρθε πολύ φυσιολογικά, λόγω της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο της 22ης ημέρας της διοργάνωσης και κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Νίκος Οικονόμου με 27 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 23-13, 44-28, 69-53, 100-74.

    Τελείωσε πριν αρχίσει

    Όπως αναμενόταν, η ομάδα του Μέμου Ιωάννου, ξεκίνησε πολύ δυνατά, έστω και σε μια «παγωμένη» Νέα Σμύρνη, καθώς το ματς έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Οικονόμου, Ράιτ και Διαμαντόπουλος αποτέλεσαν το τρίο της φωτιάς και οδήγησαν με τη λήξη του ημιχρόνου τους γηπεδούχους στο +16. Το δεύτερο ημίχρονο αποτέλεσε τυπική διαδικασία για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ουσιαστικά κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς και με τον Οικονόμου να είναι ασταμάτητος, μεγάλωσε τη διαφορά και την οδήγησε στο τελικό 100-74. Πλέον ο Πανιώνιος, κράτησε τα κεκτημένα και παρέμεινε στην πρώτη τετράδα, ενώ τα πράγματα για τον Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδα είναι πολύ δύσκολα, αφού παρέμεινε στις τελευταίες υθέσεις τις μαθμολογίας και θα δώσει μεγάλη μάχη για να παραμείνει στην Α1.

    Διαιτητές: Χριστοδούλου, Τζάμος, Γκούμας

    Οι συνθέσεις: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μέμος Ιωάννου): Φαλέκας 2, Πετρόπουλος, Σιγάλας 8 (1), Περπέρογλου 5 (1), Ράιτ 14 (2), Αγγελόπουλος 2, Διαμαντόπουλος 15 (3), Οικονόμου 27 (3), Κυριακόπουλος 10 (2), Γουότσον 11, Σούλης 2, Κουλ 4

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Γιώργος Ζευγώλης): Λημνιάτης 2, Γιαννουζάκος 11 (2), Νιοκολαϊδης 10, Μπράουν 4, Μοσχοβίτης 10, Δορκοφίκης, Κουτρούλιας 18, Φωτίου 5, Πασχάλης 9, Σμιθ 5

    [15] Βόλεϊ

    Προπόνηση τελικού για την Τουρ

    26/3/2005 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2005 6:56:09 μμ)

    Συντάκτης:

    Κάνοντας επίδειξη δύναμης η γαλλική Τουρ επικράτησε με 3-0 σετ, απέναντι στην γερμανική Φριντρισχάφεν σε λιγότερο από 90 λεπτά και έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό του Final-4 του Champions league του βόλεϊ των ανδρών, το οποίο διεξάγεται στο κλειστό της Πυλαίας. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας, στο μόνο σετ που "κινδύνεψε" ήταν το δεύτερο το οποίο έληξε με 25-21. Στο πρώτο έκανε σχεδόν περίπατο με 25-18, ενώ στο τρίτο προς το τέλος χαλάρωσε και το ρυθμό της επικρατώντας με 25-19.

    Σερνιότι:"Περίμενα την πρόκριση"

    Σίγουρος για την πρόκριση της ομάδας του, στον τελικό του Final-4 του Champions League, εμφανίστηκε ο Ιταλός προπονητής της Τουρ, Ρομπέρτο Σερνιότι, μετά το τέλος του αγώνα.

    Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σερνιότι δήλωσε:"Νομίζω, πως πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον ημιτελικό αυτό παίζοντας καλό βόλεϊ. Οι δικοί μου παίκτες είχαν περισσότερη εμπειρία, ενώ οι Γερμανοί είναι μια νέα ομάδα που έχει μέλλον. Έκανε λάθη και χαρακτηριστικό είναι ό,τι εμείς είχαμε πολύ καλή υποδοχή".

    Σε ερώτηση εάν προτιμά κάποιον από τους δυο αντιπάλους του βραδινού δεύτερου ημιτελικού ο κ. Σερνιότι υπογράμμισε: «Αν και οι δυο αντίπαλοι του άλλου ημιτελικού είναι δυνατές ομάδες θα επιθυμούσα στον τελικό αντίπαλο μας τον Ηρακλή, γιατί στο παρελθόν πέρασα από την Ελλάδα για δυο μήνες και ξέρω την πραγματικότητα στο ελληνικό βόλέϊ".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός της γαλλικής ομάδας Θιμπώ ντε Κεργκρέ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως θα προτιμούσε στον αυριανό τελικό τον Ηρακλή αν και γνωρίζει την αξία του όπως και την αντίστοιχη της Μπέλγκοροντ. Κι αυτό, γιατί κόντρα στον Ηρακλή θα υπάρχει μια πολύ θερμή ατμόσφαιρα στο γήπεδο και θέλει ο ίδιος όπως και οι συμπαίκτες του να παίζουν σε τέτοιο κοινό.

    Ο Ρουμάνος προπονητής της Φριντριχσάφεν, Στέλιαν Μοκουλέσκου, που η ομάδα του θα αγωνιστεί αύριο στις 4 μ.μ. για την τρίτη θέση στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, είπε: "Συγχαρητήρια στους νικητές. Αξιζαν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό. Εμείς είχαμε άγχος γιατί η ομάδα μας για πρώτη φορά μετέχει σε μια τέτοια διοργάνωση κι αυτή τη νευρικότητα την πληρώσαμε. Συγχαρητήρια και πάλι στους νικητές".

    [16] Πυγμαχία: Πλώρη για το χρυσό

    26/3/2005 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2005 5:25:55 μμ)

    Συντάκτης:

    Μία ακόμη μεγάλη διάκριση για την Ελληνική Πυγμαχία. Σε μία χρονιά, αυτή του 2005, που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πολύ καλά, ένα ακόμα μετάλλιο προστέθηκε στη συλλογή της. Αυτή τη φορά, ο Έλληνας Πυγμάχος, Κώστας Πετρόπουλος, εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των 75 κιλών στο διεθνές τουρνουά «Α. Chowdhry Cup 2005» που διεξάγεται στο Μπακού, μετά τη σημερινή νίκη επί του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Χαμέντ. Αύριο, ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού θ` αντιμετωπίσει το «χάλκινο» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Γεωργιανό Χατσαράντα και σε περίπτωση νίκης θα περάσει στον τελικό της κατηγορίας του όπου θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. Αντίθετα από τον Πετρόπουλο, ο Οδυσσέας Σαρίδης (57κ.) ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά στα σημεία από τον Αζέρο Ισπράνοφ, ενώ την ίδια τύχη είχε και ο Γεράσιμος Δημάτος (81κ.) που έχασε με εγκατάλειψη στο β` γύρο από τον Αζέρο Μιντσάγεμ.

    [17] Μπάσκετ

    Έβγαλαν "φωτιές" στο Μαϊάμι

    26/3/2005 4:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    ’ξιο συμπαραστάτη του Σακίλ ο Νιλ στην επίθεση, βρήκε για το παιχνίδι με τους Φοίνιξ, το Μαϊάμι, πέτυχε μία ακόμα μεγάλη νίκη κόντρα στους Ήλιους. Ο λόγος για τον Ντουέιν Γουέιντ, ο οποίος με 35 πόντους και 9 ασίστ, προέββαλε τα μέγιστα. Τα "δικά του" έκανε και ο Σακίλ ο Νιλ, ο οποίος σημείωσε 25 πόντους και 8 ριμπάουντ. Για τους ηττημένους, ξεχώρισε ο Στιβ Νας με 19 πόντους και 14 ασίστ.

    Η επιστροφή των Ταύρων

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν τα ξημερώματα, ξεχώρισε η μία ακόμα νίκη των Σικάγο Μπουλς, οι οποίοι νίκησαν τους Σέλτικς μέσα στη Βοστόνη και τα play off, πλέον αποτελούν σίγουρο δεδομένο, ενώ ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλότερα, φέρνοντας στα μυαλό τις παλιές καλές εποχές.

    Οι Χιούστον Ρόκετς, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπομπ Σούρα να πετυχαίνει 19 πόντους και 11 ασίστ, νίκησαν τους Σάρλοτ Χόρνετς με 81-68. Η ομάδα του Χιούστον πήρε τη νίκη μολονότι αγωνίστηκε χωρίς τον τραυματία Τρέισι ΜακΓκρέιντι.

    Εκπληκτικά παιχνίδια ήταν αυτά και των Γκόλτεν Στέιτ Ουόριορς, οι οποίοι νίκησαν στην παράταση το Μιλγουόκι, ενά το πεντάλεπτο της παράτασης χρειάστηκαν και οι Σιάτλ Σπουπερσόνικς για να κάμψουν την αντίσταση των Νιου Γιορκ Νικς

    Οι αγώνες

    Φιλαδέλφεια-Τορόντο 103-101

    Βοστώνη-Σικάγο 86-94

    Νέα Ορλεάνη-Χιούστον 68-81

    Μαϊάμι-Φοίνιξ 125-115

    Σαν Αντόνιο-Ατλάντα 111-95

    Ντιτρόιτ-Ιντιάνα 81-94

    Γκόλντεν Στέιτ-Μιλγουόκι 118-117 (παράταση)

    Κλίπερς-Ουάσινγκτον 98-94

    Σιάτλ-Νέα Υόρκη 109-101 (παράταση)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 March 2005 - 18:19:07 UTC