Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα
  • [02] "Σβήνει" ο Πάπας
  • [03] Για μία θέση στο Δημόσιο
  • [04] "Γιατί να παραιτηθώ;"
  • [05] Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο
  • [06] Επιθυμεί διαπραγματεύσεις η ΕΤΑ;
  • [07] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    [01] Κόσμος

    Αργοσβήνει ο Ποντίφικας Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα

    2/4/2005 8:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 12:08:03 μμ)

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Βαρύ το κλίμα στο Βατικανό από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο συρρέουν σε πλατείες και εκκλησίες για να προσευχηθούν, για τον Ποντίφικα. Στη Ρώμη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δεκάδες χιλιάδες πιστοί κρατώντας κεριά, περιμένουν τα νεότερα. "Η κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Παύλου ΙΙ επιδεινώθηκε δραματικά", επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής το Βατικανό, διέψευσε, όμως, ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι σταμάτησε η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου του. Το επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Ποντίφικα θα είναι σύντομο και αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12.30 (ώρα Ελλάδας). Στο μεταξύ, καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Ρώμη, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πάπα, εάν επέλθει το μοιραίο.

    Στο πλευρό του Ποντίφικα το ποίμνιό του

    Πιστοί συνέχιζαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, σχηματίζοντας, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πλήθος σχεδόν 70.000 ανθρώπων που ένωνε τις προσευχές του κάτω από τα παράθυρα του ετοιμοθάνατου Ποντίφικα.

    Η Εκκλησία κάλεσε τους καθολικούς να έρθουν και να συμμετάσχουν το βράδυ της Παρασκευής σε μία προσευχή του ροζαρίου για τον Πάπα.

    Το πλήθος άρχισε να συρρέει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περίπου στις 22:00, την ώρα που άρχιζε η συγκεκριμένη αγρυπνία, μια ιεροτελεστία με την οποία ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είναι πολύ συνδεδεμένος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σβήνει" ο Πάπας

    [02] Κόσμος

    Προσεύχονται οι πιστοί "Σβήνει" ο Πάπας

    1/4/2005 9:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 8:29:45 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ, Reuters

    Την επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού για τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β αναμένει ολόκληρος ο κόσμος, καθώς το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν συγκεχυμένες πληροφορίες για το εάν ο Ποντίφικας βρίσκεται στη ζωή. Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν παρουσιάζει την παραμικρή διακύμανση, ενώ η Αγία Έδρα τόνισε, πως ο εγκέφαλος και η καρδιά του λειτουργούν ακόμη. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι βρισκόταν πλέον πολύ κοντά στο θάνατο, ενώ τα ξημερώματα της Παρασκευής έλαβε τη Θεία Κοινωνία. Σύμφωνα με το στενό φίλο του Ποντίφικα, Πολωνό καρδινάλιο Αντρέι Μαρία Ντεσκούρ, ο Πάπας "σβήνει γαλήνια". Ο Ιωάννης Παύλος παρουσίασε σηψαιμία και το κυκλοφορικό του σύστημα υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες, ενώ έπαθε και ανακοπή. Ήδη, στο Βατικανό βρίσκεται ο καρδινάλιος Καμίλο Ρουίνι, βικάριος της Ρώμης, που έχει αναλάβει την ανακοίνωση του θανάτου του Πάπα.

    Περιμένοντας το τέλος

    Στο μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν, πως ο Πάπας έχει πέσει σε κώμα, κάτι, που διαψεύδει το Βατικανό. Μάλιστα, νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, είπε, ότι ο Ποντίφικας, παρά την άσχημη κατάστασή του, είναι ήρεμος και διατηρεί τις αισθήσεις του, ενώ επιθυμία του είναι να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η κατάσταση του Ποντίφικα άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία χθες, καθώς παρουσίασε ουρολοίμωξη και υψηλό πυρετό.

    Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εκατοντάδες πιστοί έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στην περιμένοντας με αγωνία νεότερα για την κατάσταση του Ποντίφικα. Μάλιστα, εξ αιτίας του πλήθους, η Πλατεία του Αγίου Πέτρου έκλεισε για το κοινό. Οι πιστοί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται με δάκρυα στα μάτια από χθες το βράδυ, προσευχόμενοι για ένα θαύμα. Στην πλατεία μπροστά στο Καστελ σαντΑντζελο, απέναντι από το Βατικανό έχουν συγκεντρωθεί τηλεοπτικά συνεργεία από όλον τον κόσμο, ενώ η λεωφόρος της Συμφιλίωσης που ενώνει το κάστρο με την πλατεία του Αγίου Πέτρου παραμένει κλειστή από τις 7:30 το πρωί.

    Στο Βατικανό εκλήθησαν επειγόντως οι καρδινάλιοι, από όλο τον κόσμο, αν και οι περισσότεροι ήταν εκεί λόγω των εορτών του Πάσχα.

    Η καθολική εκκλησία έχει αρχίσει να προετοιμάζει τους πιστούς για το θάνατο του Πάπα, καλώντας τους "να προσευχηθούν για τον Ποντίφικα που ζει τις τελευταίες του στιγμές".

    Παράλληλα, όλα τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας αποφάσισαν σήμερα να ματαιώσουν τις συγκεντρώσεις, που είχαν προγραμματιστεί για το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των περιφερειακών εκλογών στις 3 και 4 Απριλίου, ως ένδειξη σεβασμού προς τον Πάπα.

    Ο Ποντίφικας παρακολουθείται από ομάδα γιατρών στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του και βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "La Republica" τελευταία επιθυμία του Ποντίφικα είναι να μη μεταφερθεί σε νοσοκομείο και επιθυμεί να πεθάνει αξιοπρεπώς στα διαμερίσματά του στο Βατικανό, ενώ η εφημερίδα "Corriere della sera", υπογραμμίζει, πως η λοίμωξη του ουροποιητικού έχει τραγικές επιπτώσεις σε ανθρώπους, που πάσχουν από Πάρκινσον.

    Η καθολική εκκλησία έχει αρχίσει να προετοιμάζει τους πιστούς για το θάνατο του Πάπα, καλώντας τους "να προσευχηθούν για τον Ποντίφικα που ζει τις τελευταίες του στιγμές".

    Δραματικές ώρες για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

    Σε περίπτωση θανάτου του Πάπα, οι επικήδειες τελετές θα διαρκέσουν εννιά ημέρες και η ταφή θα γίνει ανάμεσα στην τέταρτη και την έκτη ημέρα μετά το θάνατο, σύμφωνα με διατάξεις του αποστολικού Συντάγματος του 1996, οι οποίες καθορίζουν με απόλυτη σαφήνεια τις διαδικασίες μετά το θάνατο του Πάπα για την κηδεία και την εκλογή διαδόχου.

    Ο θάνατός του πρέπει να διαπιστωθεί επισήμως από τον πρελάτο (επίσκοπο) που έχει αναλάβει τα καθήκοντα καμεράριου και να ανακοινωθεί στον κόσμο από τον καρδινάλιο βικάριο της Ρώμης.

    Αμέσως μετά οι καρδινάλιοι θα πρέπει να ορίσουν την ημέρα, την ώρα και με ποιο τρόπο θα μεταφερθεί η σορός του στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για να εκτεθεί σε προσκύνημα.

    Η ταφή θα γίνει στον Άγιο Πέτρο, εκτός αν στη διαθήκη του Πάπα υπάρχει διαφορετικός όρος. Σύμφωνα με ορισμένους συμπατριώτες του ο Πάπας ωάννης Παύλος έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην Πολωνία στον οικογενειακό του τάφο στην πόλη Βαντοβίτσε, κοντά στην Κρακοβία.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ήταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για 26 χρόνια με ποίμνιο 1,1 δισεκατομμύρια πιστούς.

    Το διάδοχο του Πάπα θα επιλέξουν οι καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο στο κογκλάβιο, το οποίο θα συγκληθεί στην Καπέλα Σιστίνα 15 με 20 μέρες μετά το θάνατο του Πάπα.

    Πάντως η ασθένεια του Πάπα, έχει δημιουργήσει ένα κενο εξουσίας στο Βατικανό, αλλά η Αγία Έδρα φαίνεται, ότι έχει προετοιμασθεί και αντιμετωπίζει το κενό. Σύμφωνα με αποκαλύψεις της "Corriere della sera" η εξουσία έχει περάσει ουσιαστικά στα χέρια τεσσάρων καρδιναλίων και στενών βέβαια συνεργατών του Πάπα. Πρόκειται για τον Αντζελο Σοντάνο, πρωθυπουργό του Βατικανού, συνεργάτη του απο 14 χρόνια. Καμίλο Ρουίνι, πρόεδρο της Κουρίας των Ιταλών επισκόπων, στενό συνεργάτη απο το 1990, Γιόζεφ Ρατσινγκερ, υπεύθυνο δογματικής πολιτικής, συνεργάζεται μαζί του 23 χρόνια και τον Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, υπεύθυνο για τους διορισμούς των επισκόπων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγωνία για τον Πάπα

    [03] Κοινωνία

    Αναμένεται αποχή της τάξης του 30% Για μία θέση στο Δημόσιο

    2/4/2005 12:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΜΠΕ

    Τη μάχη για μια θέση στο Δημόσιο, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου περίπου 77.000 εκπαιδευτικοί, συμμετέχοντας στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και διεκδικώντας μία από τις συνολικά 5.949 θέσεις στον δημόσιο εκπαιδευτικό τομέα για την επόμενη διετία. Ο διαγωνισμός διακόπηκε στις 12:00 και θα συνεχιστεί από τις 15:00 έως τις 19:00, ενώ θα γίνει σε δύο φάσεις, αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η βαθμολόγηση των γραπτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 μήνες. Πάντως, το ΑΣΕΠ εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρχει αποχή της τάξης του 20 με 30%.

    Μικτό σύστημα

    Οι εξετάσεις είναι με μικτό σύστημα, δηλαδή πλήρη ανάπτυξη θέματος και ερωτήματα πολλαπλών επιλογών.

    Στο διαγωνισμό θα ισχύσει η αρνητική βαθμολόγηση, ενώ θα υπάρξει και βάση εισαγωγής.

    Οι υποψήφιοι προσέρχονται σε 70 εξεταστικά κέντρα που έχουν οργανωθεί σε όλη τη χώρα, ένα εκ των οποίων είναι ειδικά διαμορφωμένο για ΑΜΕΑ, καθώς 57 υποψήφιοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

    [04] Κοινωνία

    Τεταμένη η ατμόσφαιρα "Γιατί να παραιτηθώ;"

    2/4/2005 9:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 12:13:00 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - "Ελεύθερος Τύπος"

    Την απόφασή του να μην παραιτηθεί επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο", ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, τονίζοντας ότι δεν έχει κάνει κανένα έγκλημα, ενώ χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. "Ο Πατριάρχης Ειρηναίος να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να ανταποκριθεί στις ιστορικές του ευθύνες", επανέλαβε την Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση, ενώ, ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται η αυριανή συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, στο Φανάρι. Στο μεταξύ, μηχανισμό για την ακύρωση της πώλησης γης για την οποία κατηγορείται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ενέκριναν Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι. Δηλώσεις για το θέμα που έχει προκύψει έκανε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ: "Αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα που συμβαίνουν, αλλά δεν παίρνουμε θέση σε ό,τι αφορά το ελληνικό Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα".

    "Κανένας κίνδυνος αραβοποίησης"

    Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Ειρηναίος, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αραβοποίησης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συμπληρώνοντας ότι ο Πατριάρχης δεν διορίζεται αλλά εκλέγεται βάσει των θείων και ιερών κανόνων.

    "Αν έχουν γίνει εκχωρήσεις στην Αγία Γη είναι άκυρες. Έχει αναλάβει δικηγόρος. Πουθενά δεν έχει την υπογραφή μου. Αφήστε που για να γίνει συμφωνία πρέπει να υπάρχει έγκριση της Σύνοδο", αναφέρει σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "εμφανείς και αφανείς εχθροί θέλουν να φύγουν οι Έλληνες από τους Αγίους Τόπους. Υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα".

    "Ο Βαβύλης λέει ψέματα για τις 400.000 δολάρια. Από που να τα βρω; Δεν έκανα καμία συμφωνία να του δώσω χρήματα", απαντάει σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι η Αρχιεπισκοπή έστειλε τον Βαβύλη.

    "Ευεργετήσαμε ανθρώπους και τους βρήκαμε μπροστά μας εχθρούς. Βγήκα σοφότερος από αυτή την κρίση", δηλώνει ο Πατριάρχης.

    Όσον αφορά στην επίσκεψη του κλιμακίου του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ειρηναίος είπε ότι ο ίδιος ζήτησε κάτι τέτοιο από τον κ. Σκανδαλάκη και πως παρουσίασαν ό, τι έγγραφα είχαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην αντεπίθεση ο Ειρηναίος

    [05] Κοινωνία

    Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

    2/4/2005 11:40:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης η σημερινή για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια συναυλία με συγκροτήματα μεταναστών, και στις 15:30 θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή. Νωρίτερα, συλλαλητήριο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Με σύνθημα "Όχι στο ρατσισμό - ίσα δικαιώματα για όλους", τα αιτήματα είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ίσα δικαιώματα για όλους, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις και να τερματιστούν οι απελάσεις. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, το Συντονιστικό Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Στο μεταξύ, καΐκι το οποίο μετέφερε 120 Ιρακινούς λαθρομετανάστες, προσάραξε την Παρασκευή, σε παραλία στα Χανιά. Οι 80 από τους λαθρομετανάστες φιλοξενούνται ήδη στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιποι 40 αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.

    Σχετικά Links:

    Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ

    Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

    [06] Κόσμος

    "Να αποκηρύξει τη βία" Επιθυμεί διαπραγματεύσεις η ΕΤΑ;

    2/4/2005 9:55:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, όπως φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης σε συνέντευξη στη βασκική εφημερίδα Berria. Η ETA δήλωσε πως είναι πρόθυμη να βρει "πολιτική και δημοκρατική λύση στην ένοπλη σύγκρουση" και να αρχίσει να συνομιλεί "αύριο" με την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση. Η Ισπανία, από την πλευρά της, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες εκτός εάν η ETA, που έχει σκοτώσει κάπου 850 ανθρώπους σε μια εκστρατεία τεσσάρων δεκαετιών για ανεξάρτητο κράτος σε έδαφος της Ισπανίας και της Γαλλίας, αποκηρύξει τη βία.

    "Δεν βρισκόμαστε σε συνομιλίες"

    Η συνέντευξη ήρθε μία ημέρα μετά την έναρξη της εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές της 17ης Απριλίου στην περιοχή των Βάσκων.

    Τα δικαστήρια της Μαδρίτης έχουν απαγορεύσει σε ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας να συμμετάσχει στις εκλογές, λέγοντας πως συνδέεται με την ETA.

    Η κυβέρνηση έχει, επίσης, επανειλημμένα αρνηθεί πως βρίσκεται σε συνομιλίες με την ένοπλη οργάνωση.

    Σχετικά Links:

    Berria

    [07] Κοινωνία

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    2/4/2005 10:17:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας παραμένουν και το Σάββατο τα πλοία, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν τα 9 μποφόρ. Στον Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια με σκάφη κλειστού τύπου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού είναι μικρή εξασθένηση των θυελλωδών βορείων ανέμων στο Αιγαίο και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 April 2005 - 10:00:27 UTC