Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμείλικτοι στους κερδοσκόπους
  • [02] Σκεφτόταν την παραίτηση ο Πάπας
  • [03] Μυρίζει... τηλεόραση
  • [04] Πολιτική "σφραγίδα" στον αγωγό
  • [05] Διακομματική για τις αλλαγές
  • [06] Κινητικότητα για ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό
  • [07] Συνέχεια ανακρίσεων και εξηγήσεων
  • [08] Απών από δοξολογία ο Ειρηναίος
  • [09] Απολογία Μιχαλόπουλου
  • [10] Έληξε η ομηρεία μαθητών στην Τεχεράνη
  • [11] Νέοι έλεγχοι στο ντόπινγκ
  • [12] Ανησυχία με Ροναλντίνιο
  • [13] Νοκ - άουτ ο Ζεμπινά
  • [14] Ο Χοακίν προτιμά τη "βασίλισσα"
  • [15] Καραγεργίου: "Αλλαγές ουσίας"
  • [16] Θέλουμε να μείνουμε αλλά...
  • [17] Αισιόδοξος ο Γκαγκάτσης στο "Reuters"
  • [18] Την Παρασκευή κληρώνει για Μπλάκνει
  • [19] Επανεκτίμηση ζητάει ο Βοϊλάς
  • [20] Προλαβαίνει τελικό ο Χριστοφιδέλης
  • [21] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  • [22] Το spa των ανέργων
  • [23] "Πρωτοποριακή" ανακούφιση
  • [24] Περιμένοντας τον "Όφρυ"

    [01] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή- Σιούφα στο Μαξίμου Αμείλικτοι στους κερδοσκόπους

    7/4/2005 12:26:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Δημήτρη Σιούφα. Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε, ότι η Κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στα φαινόμενα αισχροκέρδειας, απάτης και νοθείας. Ο κ. Σιούφας τόνισε εξάλλου, ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο, "ο στόχος είναι να φέρουμε ανάπτυξη παντού και για όλους και κυρίως στην περιφέρεια, για την οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός". Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σχολιάζοντας τη στάση εκπροσώπων του ΣΕΣΜΕ και τις δηλώσεις τους για τις απειλές των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ για ανατιμήσεις προϊόντων, προκειμένου να καλυφθεί το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπογράμμισαν, πως "με το κράτος κανείς δεν κάνει πείσματα γιατί απομονώνεται".

    Προτεραιότητα ο καταναλωτής

    Όπως δήλωσε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Δημήτρης Σιούφας, ενημέρωσε επίσης τον κ. Καραμανλή για το τι έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα διατροφικά ζητήματα και τις ευθύνες που υπάρχουν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Επίσης, υπογράμμισε, ότι με τη νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ θα ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

    Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τη διαδικασία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων, βάσει του νέου νόμου, για το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς και για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας για τον εκσυγχρονισμό του εμπορίου.

    Σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ, ότι θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές τα πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανέφερε, ότι με τη χθεσινή του δήλωση τόνιζε, ότι είχαν αποδοθεί κακώς οι τοποθετήσεις του Συνδέσμου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη νεότερη ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ.

    "Πιστεύω, πως ο ΣΕΣΜΕ είναι ένας υπεύθυνος φορέας", ανάφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε, ότι ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού με νέο νόμο, που θα πάει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ως ανεξάρτητη αρχή.

    Πάντως, ο κ. Σιούφας, τόνισε, πως προτεραιότητα του υπουργείου είναι "η προστασία του καταναλωτή, η ομαλή λειτουργία της αγοράς και ο υγιής ανταγωνισμός".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά από συνεννοήσεις του υπουργείου με όλους τους φορείς, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων διεθνώς τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 30 χρόνων.

    [02] Κόσμος

    Στη δημοσιότητα η διαθήκη του Σκεφτόταν την παραίτηση ο Πάπας

    7/4/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κοντά στην παραίτηση έφτασε το 2000 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', όπως αναφέρει στη διαθήκη του, που δόθηκε στη δημοσιότητα μια ημέρα πριν την νεκρώσιμη τελετή. Ο Πάπας χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έτος "βασανιστήριο" και αναφέρει: "ελπίζω ότι Αυτός (ο Θεός) θα με βοηθήσει να καταλάβω μέχρι πότε πρέπει να συνεχίσω αυτή την υπηρεσία, στην οποία με κάλεσε στις 16 Οκτωβρίου 1978". Στη διαθήκη του, ένα 15σελιδο κείμενο γραμμένο στα πολωνικά καθ όλη τη διάρκεια της 26ετούς παποσύνης του, ο Ποντίφικας κατέγραψε τις σκέψεις του εν είδει ημερολογίου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1981, διατυπώνει τις σκέψεις του για τον τόπο ταφής του και στο τέλος εκφράζει την επιθυμία η διαθήκη να καεί, αφού αναγνωστεί. Στο μεταξύ, στην οχυρωμένη με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Ρώμη έχουν συρρεύσει περίπου επτά εκατομμύρια πιστοί και οι αρχές προειδοποιούν ότι η πόλη δεν μπορεί να αντέξει άλλους επισκέπτες, ενώ οι πόρτες του Βατικανού έκλεισαν και κανείς δεν μπορεί πλέον να περάσει στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

    "Ευχαριστώ"

    Η σκέψη να παραιτηθεί προκάλεσε έκπληξη. Ο Πάπας πίστευε ακράδαντα ότι η αποστολή του ήταν να οδηγήσει την Καθολική Εκκλησία στη νέα χιλιετία. Ωστόσο, το 2000 η υγεία του είχε επιδεινωθεί σημαντικά και η νόσος του Πάρκινσον από την οποία έπασχε είχε αρχίσει να δείχνει τα σημάδια της και στην φυσική του κατάσταση. Επίσης, τότε βρισκόταν στην ηλικία των 80 χρόνων και, σύμφωνα με τους αναλυτές, σκεφτόταν παραδώσει τα ηνία σε κάποιον νεότερο και πιο υγιή.

    "Τώρα, το έτος κατά το οποίο η ζωή μου συμπλήρωσε 80 χρόνια, πρέπει να διερωτηθώ μήπως έφτασε η στιγμή να επαναλάβω μαζί με τον Συμεών της Βίβλου το nunc dimittis (ποτέ μην παραιτείσαι)", γράφει χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

    Ο θάνατος φαίνεται πως ήταν πάντα στο μυαλό του, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, το 1981. Τότε, ο Ιωάννης Παύλος Β' είχε τραυματιστεί σοβαρά από τις σφαίρες του Τούρκου Αλί Αγτζά και χαρακτηρίζει "θαύμα" το ότι σώθηκε.

    Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 5 Μαρτίου 1982, ο Πάπας κάνει για πρώτη φορά αναφορά στη διαθήκη για τον μέρος της κηδείας του, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πολωνία. Επισημαίνει, ότι το Κολέγιο Καρδιναλίων "να ικανοποιήσει κατά το δυνατό" την επιθυμία του καρδιναλίου της Κρακοβίας και του συνόλου του πολωνικού ανώτερου κλήρου. Όμως, δύο χρόνια μετά, εξηγεί ότι η γνώμη του Πολωνού Καρδιναλίου για τον τόπο ενταφιασμού του "δεν χρειάζεται πλέον να ληφθεί υπόψη".

    Στο κείμενο της διαθήκης, το οποίο έχει κατά κύριο λόγο πνευματικό περιεχόμενο, ο Πάπας αναφέρει επίσης ότι δεν έχει προσωπική περιουσία και επιθυμεί να καούν όλες οι προσωπικές του σημειώσεις.

    Στο τελευταίο μέρος της διαθήκης, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο Ιωάννης Παύλος ο Β' ευχαριστεί τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα υπόλοιπα θρησκεύματα, κυρίως τον ιουδαϊσμό, καθώς και καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικούς για τη στήριξη που του παρείχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βουλιάζει" η Αιώνια Πόλη

    Σχετικά Links:

    Βατικανό

    [03] Τεχνολογία

    Μυρίζει... τηλεόραση

    7/4/2005 7:16:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πώς θα σας φαινόταν το ενδεχόμενο την ώρα που βλέπετε στην τηλεόραση σας τις "Υδάτινες Ιστορίες" να μπορούσατε να μυρίζετε και το θαλασσινό αεράκι; Να γευτείτε ένα πιάτο καθώς παρακολουθείτε μια εκπομπή μαγειρικής; Να νιώσετε την αφή του δέρματος ενός κροκοδείλου, καθώς χαζεύετε ένα ντοκιμαντέρ; Το θεωρείτε απίθανο να συμβεί κάποια στιγμή; Ε, λοιπόν μην παίρνετε όρκο, διότι η Sony μόλις κατοχύρωσε ως ευρεσιτεχνία της, μια νέα τεχνολογία που μοιάζει να υπόσχεται τη μεταμόρφωση, μελλοντικά, των ταινιών και των παιχνιδιών για κομπιούτερ σε ολοκληρωμένες αισθητικές εμπειρίες. Πως; Μέσω μιας ειδικής συσκευής που θα εκπέμπει υπέρηχους με στόχο συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου που ενεργοποιούν "αισθητικές εμπειρίες", όπως μυρωδιές, γεύσεις, ήχους.

    Αισθήσεις από το μέλλον

    Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientist η τεχνική που πατεντάρισε η Sony θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η εξέλιξη μιας υπάρχουσας μη χειρουργικής μεθόδου που είναι γνωστή ως Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση (Transcranial Magnetic Stimulation, TMS). Η εν λόγω τεχνολογία ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα με την ταχύτατη εναλλαγή μαγνητικών πεδίων, όμως δεν μπορεί να εστιάσει σε μικρές ομάδες των κύτταρων του εγκεφάλου, κάτι που οι υπέρηχοι είναι σε θέση να καταφέρουν.

    Σύμφωνα με τον δρ. Niels Birbaumer, νευρολόγο του γερμανικού Πανεπιστημίου Tuebingen, αυτό που οραματίζεται η Sony είναι σε ένα βαθμό εφικτό. Άλλωστε, ο ίδιος έχει δημιουργήσει μια συσκευή η οποία μπορεί να "διαβάζει" τα εγκεφαλικά κύματα, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπηρικά προβλήματα. Αν αυτή η νέα τεχνολογία μπορέσει να αναπτυχθεί, τότε θα ανοίξουν διάπλατα νέοι επιστημονικοί ορίζοντες σε πάρα πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και η ιατρική έρευνα.

    Η ίδια η Sony πάντως, αρνείται να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, παρά έχει κάνει γνωστό μόνο ότι ο εφευρέτης δουλεύει στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Διαμέσου εκπροσώπου της δηλώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί πειράματα και πως το έργο που έχει γίνει βασίζεται εν πολλοίς σε εικασίες. "Πρόκειται για μια προφητική εφεύρεση που βασίστηκε στην έμπνευση για το που θα θέλαμε να μας οδηγήσει η τεχνολογία στο μέλλον" δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας. Ίδωμεν...

    [04] Οικονομία

    Την Τρίτη μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας Πολιτική "σφραγίδα" στον αγωγό

    7/4/2005 5:43:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την Τρίτη υπογράφεται στη Μόσχα η πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για τη δημιουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, μετά από 13 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Αντρέϊ Βντόβιν και Στέφαν Στογιάνοφ. Ο κ. Σιούφας μίλησε για "ιστορική στιγμή" και τόνισε ότι με την υπογραφή του μνημονίου τίθενται οι βάσεις για την κατασκευή ενός έργου που θα συμβάλει στην γεωστρατηγική αναβάθμιση της περιοχής και της χώρας μας, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Τόνισε ακόμα ότι ο αγωγός, σε συνδυασμό με τα λοιπά ενεργειακά δίκτυα που σχεδιάζονται στην περιοχή (διασύνδεση του ελληνικού δικτύου φυσικού αεριού με το τουρκικό και το ιταλικό, αγωγός φυσικού αερίου Δυτικών Βαλκανίων, περιφερειακή αγορά ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης και Εύξεινου πόντου), καθιστούν την χώρα μας ενεργειακό κόμβο.

    "Ιστορική στιγμή"

    Ο κ. Σιούφας εξήρε την συμβολή του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, των υφυπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης Ευρ. Στυλιανίδη και Γ. Σαλαγκούδη, καθώς και των ομολόγων του υπουργών της Ρωσίας Βίκτορ Κριστένκο και της Βουλγαρίας Βίκτορ Τσερόφσκι. Επεσήμανε εξάλλου την συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι για την εξέλιξη ενημερώθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας τόνισε ότι οι τρεις χώρες έχουν ιστορικούς δεσμούς και αποκτούν έναν ακόμη, καθώς και ότι με την υπογραφή του μνημονίου θα ανοίξει καινούργια περίοδος για την υλοποίηση του έργου που θα είναι το ίδιο εποικοδομητική, όπως και η προηγούμενη.

    Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του υποστηρίζει εδώ και χρόνια το έργο.

    Το μήκος του πετρελαιαγωγού θα είναι 285 χιλιόμετρα, θα ξεκινά από το λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας και θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη, θα έχει μεταφορική ικανότητα 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου απ' όπου μεταφέρονται τώρα με τάνκερ τα πετρέλαια της περιοχής. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 750-800 εκατ. δολάρια. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου θα ξεκινήσουν σε σύντομο διάστημα μετά την υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας στη Σόφια. Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΠ Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου), ωστόσο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιριών.

    [05] Πολιτική

    Θα ζητήσει ο Υπουργός Οικονομίας Διακομματική για τις αλλαγές

    7/4/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Συνεχίστηκε και σήμερα στη Βουλή η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την Οικονομία. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της φορολογίας με την κοινοτική οδηγία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι, δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση στο εργασιακό, το ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική της ΝΔ. Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και του επέρριψε ευθύνες για το χρέος, που κληροδότησε. Ο κ. Αλογοσκούφης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις διορθωτικές αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα. Ο Υπουργός Οικονομίας, κάλεσε τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στον τρόπο και στις διαδικασίες των μεταρρυθμίσεων. Βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι, τα οικονομικά μέτρα της Kυβέρνησης επιβαρύνουν τους πολίτες. Σε συνέντευξή του στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ o κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, τα οικονομικά μέτρα, που έλαβε η Κυβέρνηση θα αποδώσουν τονίζοντας ότι, πρώτη προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πυρά" στη Βουλή για το έλλειμμα

    [06] Πολιτική

    Επαφές Μολυβιάτη με πολιτικούς αρχηγούς Κινητικότητα για ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό

    7/4/2005 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2005 5:39:29 μμ)

    Συντάκτης:

    Σειρά συναντήσεων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, με αντικείμενο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό. Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στη Χαριλάου Τρικούπη, στις 11:30 με τη γγ του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα στον Περισσό. Στις 12:45 μ.μ. ο κ. Μολυβιάτης θα συναντήσει στο υπουργείο Εξωτερικών αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τους κ.κ. Ν. Κωνσταντόπουλο και Π. Τριγάζη. Τέλος, στις 13.30 θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των Σκοπίων, επανέλαβε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "μετά από τρία χρόνια απραξίας του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, με εντατικούς ρυθμούς, διεξάγει διαπραγμάτευση". Σε ερώτηση για το αν θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά αλλάξει στάση, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα το μελετήσει. Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία στις 12 και 13 Απριλίου ο κ. Μολυβιάτης, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, ενώ επιστρέφοντας στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει σταθμό στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ερώτηση Χρυσοχοΐδη στη Βουλή

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών, αλλά και τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις, δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας "ασφαλώς και δεν συνάδει με το πνεύμα και την ουσία των σχέσεων της καλής γειτονίας και δεν συμβάλει στην προσπάθεια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", ωστόσο -όπως υπογράμμισε- "η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτή την πρακτική με το δέοντα τρόπο, τόσο στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, όσο και στο διπλωματικό επίπεδο".

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι "η Ελλάδα προβαίνει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταγραφούν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε όλα τα κείμενα που θα διαμορφωθούν εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας". Μάλιστα, ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο τέθηκαν μια σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων στην Άγκυρα, όπως "η σαφής δέσμευση της για σχέσεις καλής γειτονίας", καθώς και ότι "η πορεία Τουρκίας θα παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο". Αναφέρθηκε εξάλλου, και στη διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία, τόσο για τη συνέχιση και βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και για ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε "παράδοξο", μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ, να παραβιάζει με προκλητικό και βάναυσο τρόπο και σε καθημερινή βάση, τα σύνορα, τον εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ". Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να ερμηνεύσει και να αναλύσει αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να υποχρεώσει την Τουρκία να προωθεί καθημερινά τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ΕΕ, ενώ δεν έχει καν τη δέσμευση της Τουρκίας "ότι αναλαμβάνει τη ρητή υποχρέωση να αναγνωρίσει και να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης".

    Τέλος, σχολιάζοντας ο κ. Μολυβιάτης την αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη σε "δήλωση" του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκου, τη χαρακτήρισε ως "παρερμηνεία", επισημαίνοντας ότι "η ελληνική πολιτική και οι στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου δεν έγιναν με συγκεκριμένους επιμέρους στόχους".

    [07] Κοινωνία

    Συνέχεια ανακρίσεων και εξηγήσεων

    7/4/2005 5:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση που αφορούν τον μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα, ασχολήθηκε η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος, η οποία αποφάσισε να μην ορίσει ανακριτή, καθώς ο 85χρονος ιεράρχης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και θα περιμένει την απόφαση του Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων, όπου έχει παραπεμφθεί με βούλευμα. Επίσης, οι Συνοδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις από τον μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι απασχολούσε κληρικούς του σε οικοδομικές εργασίες, χωρίς να τους καταβάλλει τα προβλεπόμενα χρηματικά ποσά για ασφάλιση. Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργήσει οικονομικό έλεγχο στη μητρόπολη Κεφαλληνίας και όχι η Εκκλησία. Στην επόμενη συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ θα συζητηθούν οι γραπτές εξηγήσεις που απέστειλε ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακρίσεις για Παντελεήμονα και Νικηφόρο

    [08] Κοινωνία

    Λόγω αντιδράσεων από τoυς Άραβες Ορθόδοξους Απών από δοξολογία ο Ειρηναίος

    7/4/2005 4:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χωρίς την παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων πραγματοποιήθηκε η δοξολογία στην Ναζαρέτ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με το παλαιό ημερολόγιο. Αιτία στάθηκε η προειδοποίηση από τις αραβικές ορθόδοξες κοινότητες, οι οποίες προγραμματίζουν συλλαλητήριο το απόγευμα με αίτημα την απομάκρυνση του κ. Ειρηναίου, ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Στο μεταξύ, στην επόμενη συνάντηση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 19 Απριλίου, θα συζητηθεί η επιστολή κληρικών της Αγιοταφικής Κοινότητας, με την οποία ζητείται η σύγκληση Μείζονος Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών για να εξέλθει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από την κρίση και έφθασε στο Φανάρι το βράδυ της Τρίτης.

    "Πόνος και προβληματισμός"

    Στο "γνωστόν πρόβλημα εις το πρεσβυγενές Πατριαρχείον Ιεροσολύμων" αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ακροάσεως την Τετάρτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

    "Ο πόνος και ο προβληματισμός μας γίνεται διπλός και η προσευχή μας θερμότερη προς τον άρχοντα της ειρήνης να ειρηνεύσει τα πράγματα και τα πνεύματα και εις την Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα και εις όλον τον κόσμον", είπε χαρακτηριστικά.

    Στο Φανάρι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση και σημειώνουν, ότι δημιουργείται ευρεία συναίνεση στην Σύνοδο των Ιεροσολύμων για τη ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από μια ευρύτερη Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

    Πάντως, δεν είναι σαφές αν η εξέταση της επιστολής γίνει πριν τις 19 Απριλίου, λόγω του προγράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και του ότι οι συνοδικοί μητροπολίτες πρέπει να ταξιδεύσουν στην Πόλη από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητούν παρέμβαση Βαρθολομαίου

    [09] Κοινωνία

    Αρνείται τις κατηγορίες για εκβιασμούς Απολογία Μιχαλόπουλου

    7/4/2005 1:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2005 4:17:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τη δική του εκδοχή για όσα του καταμαρτυρούν έδωσε σήμερα στην απολογία του ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αναφορικά με τις κατηγορίες για τους εκβιασμούς μεγαλοεπιχειρηματιών τις απέδωσε στο γεγονός ότι γνώριζε πολλά για τις δραστηριότητές τους στη διάρκεια της δικτατορίας και για το λόγο αυτό θέλησαν να τον περιθωριοποιήσουν. Σχετικά με το θέμα του εκβιασμού εις βάρος του μητροπολίτη Ζακύνθου απέδωσε τις κατηγορίες αυτές ως απάντηση σε όσα κατά καιρούς είχε δημοσιεύσει για τη σήψη στο χώρο της Εκκλησίας. Αναφορικά δε με τα κολακευτικά σχόλια που δημοσίευσε για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, τόνισε ότι δεν ήταν προϊόν χρηματισμού του από τον Μητροπολίτη, αλλά παραίνεση του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, προκειμένου να χρίσει τον Χρυσόστομο Δεσπότη. Διερωτήθηκε δε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της απολογίας του, γιατί όλοι αυτοί που δήλωσαν ότι εκβιάστηκαν δεν προσέτρεξαν πολύ νωρίτερα στη Δικαιοσύνη.

    Τι ισχυρίζεται ο εκδότης

    Αναφορικά με το σκέλος για τον εκβιασμό της οικογένειας Αγγελόπουλου για τον οποίο κατηγορείται, διευκρίνισε ότι ο εκλιπών Παναγιώτης Αγγελόπουλος του είχε ζητήσει να μην αναφέρεται με συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά της νύφης του Γιάννας Αγγελοπούλου, ενώ για το επίμαχο σημείωμα, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αποτελεί απόδειξη χρηματισμού του εκδότη από τον επιχειρηματία, ο κ. Μιχαλόπουλος είπε ότι αποτελεί κατασκεύασμα της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος δήλωσε ότι "τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών κατά τη δικτατορία αποτελούν στοιχεία από 6.000 έγγραφα της διαθήκης του Γιώργου Παπαδόπουλου", ενώ μετ' επιτάσεως τόνισε ότι ουδέποτε θέλησε να βλάψει την κυρία Αγγελοπούλου εκδίδοντας το βιβλίο για τη ζωή της, το οποίο -όπως είπε- θα ήταν η δικαίωση του έργου της.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος θα συνεχίσει αύριο την απολογία του.

    [10] Κόσμος

    Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη Έληξε η ομηρεία μαθητών στην Τεχεράνη

    7/4/2005 11:39:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αίσιο τέλος είχε η ομηρεία δεκάδων μαθητών και δασκάλων σε δημοτικό σχολείο της Τεχεράνης. Ο άνδρας, που κρατούσε ομήρους τα παιδιά και τους δασκάλους παραδόθηκε στην αστυνομία και οι όμηροι απελευθερώθηκαν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο σχολείο βρισκόταν περισσότεροι από 200 μαθητές, ενώ εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών επισήμανε, πως ο δράστης είναι στρατιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, ενώ από το κτήριο ακούγονταν πυροβολισμοί, ενώ γύρω από το σχολείο είχαν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αιτήματα του δράστη.

    [11] Αθλητισμός

    Νέοι έλεγχοι στο ντόπινγκ

    7/4/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το Ποδόσφαιρο, ο Αθλητισμός και οι Ολυμπιονίκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του θέματος ντόπινγκ που μαστίζει τον χώρο του Ελληνικού Αθλητισμού. Για το θέμα ντόπινγκ στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει θέμα στο Ποδόσφαιρο όπως και γενικότερα στον Ελληνικό Αθλητισμό και πρέπει να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο. Εκεί βρέθηκε και η Πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Νίκη Μπακογιάννη, η οποία θα ήθελε πραγματικά να μην υπάρχει καθόλου θέμα αναβολικών στο χώρο του Αθλητισμού, όμως είναι κάτι ανέφικτο. Τέλος, μία διαφορετική προσέγγιση έδωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Γιάννης; Θεωδορακόπουλος.

    Λύση στα υπάρχοντα προβλήματα

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, είπε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν κρούσματα στο Ποδόσφαιρο και ζήτησε Διαφάνεια στον Αθλητισμό. "Επτά θάνατοι ποδοσφαιριστών στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής λόγω απουσίας προληπτικής ιατρικής εξέτασης", ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ και όπως είπε "δυστυχώς παρά τους προληπτικούς ελέγχους που γίνονται για χρήση αναβολικών στην Α Εθνική κατηγορία (με μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, να βρίσκεται τουλάχιστον ένας ποδοσφαιριστής κάθε χρόνο ντοπαρισμένος), στη Β και Γ Εθνική κατηγορία, καθώς και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν έλεγχοι". Αυτό που θέλει είναι να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα και έλεγχοι και να βρίσκονται καθαροί αθλητές σε όλο τον Ελληνικό Αθλητισμό.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις τυχόν επαφές της ΕΠΟ με τον Χρήστο Τζέκο, ο κος Γκαγκάτσης διευκρίνισε ότι, την εποχή που ο κατηγορούμενος προπονητής ήταν γυμναστής στην ΑΕΚ, εμφανίστηκε και σ ένα ξενοδοχείο που έμενε η Εθνική: "Ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκε ξενοδοχείο της Εθνικής, ίσως γιατί ήθελε να επικοινωνήσει με ποδοσφαιριστές. Δεν του επετράπη άλλη φορά» ανέφερε ο κος Γκαγκάτσης, διευκρινίζοντας όμως, ότι η απαγόρευση δεν αφορούσε την παράνομη δραστηριότητά του, η οποία δεν ήταν γνωστή στην ΕΠΟ.

    Η Νίκη Μπακογιάννη είπε πως το πρόβλημα της χρήσης αναβολικών υπάρχει και πρέπει να πρέπει να αντιμετωπιστεί με "εστίαση στην πρόληψη και την ιδέα του ευ αγωνίζεσθαι". Παράλληλα τόνισε πως σε περίπτωση χρήσης, ο αθλητής θα πρέπει να τιμωρείται και ο αθλητής μαζί με τον προπονητή του. Ο κάθε ένας αθλητής θα πρέπει να έχει γνώση. Όταν πηγαίναμε στους αγώνες, προσέχαμε τι μας δίνουν". ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Κληθείσα να απαντήσει σχετικά με τις σχέσεις του Χρήστου Τζέκου με τους έλληνες ολυμπιονίκες, μετά από τον διετή αποκλεισμό του στο παρελθόν, η κα Μπακογιάννη απάντησε: "Ξέραμε ότι πουλούσε φυσικά σκευάσματα από την Αμερική - όχι απαγορευμένες ουσίες. Με το Τζέκο, τη Θάνου και τον Κεντέρη, δεν είχαμε πολλές επαφές, γιατί συνήθως έλλειπαν στο εξωτερικό. Η επαφή ήταν προσωπική, (δηλαδή άμα τους έβλεπα στο στάδιο), με το Σύλλογο όμως δεν είχαν επαφή. Δεν είχαν έρθει ποτέ στο Σύλλογο. Ο Τζέκος δεν τους άφηνε να πηγαίνουν πουθενά. Έκαναν μόνον προπόνηση".

    Κλείνοντας είπε πως ακόμα δεν έχουν επίσημη θέση για το θέμα των Ολυμπιονικών, όμως θα στο μέλλων θα γίνει και αυτό.

    Διαφορετικές υπήρξαν ωστόσο οι εκτιμήσεις του προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα "μυαλά των αθλητών θα πρέπει να είναι στη θέση τους", και τα λάθη που όντψως έχουν γίνει θα πρέπει να εξαλειφθούν. "Βλέπαμε έξω από το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, «Πόρσε» και πολυτελέστατα αυτοκίνητα. Κάποιο λάθος γίνεται. Όταν δίνεις σε παιδάκια είκοσι και πλέον εκατομμύρια θα τρελαθούνε. Το κράτος θα πρέπει να ανοίγει κάποιον λογαριασμό, και τα χρήματα οι αθλητές να τα παίρνουν σιγά-σιγά και μετά τη λήξη της σταδιοδρομίας τους".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανησυχία με Ροναλντίνιο

    7/4/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Συναγερμός στο ιατρικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα σήμανε σήμερα, καθώς τρεις ημέρες πριν τον μεγάλο αγώνα με την Ρεαλ, ο σούπερ σταρ των Καταλανών, Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Ροναλντίνιο, προσβλήθηκε από ίωση γαστρεντερίτιδας, η οποία τον ανάγκασε να απουσιάσει από την σημερινή προπόνηση. Η παρουσία του στο ντέρμπι, κρίνεται αμφίβολη προς το παρόν, με τους γιατρούς της ομάδας να σπεύδουν στο σπίτι του Βραζιλιάνου διεθνή, προκειμένου να τον εξετάσουν και να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το αν θα καταφέρει να αγωνιστεί στο Κυριακάτικο ντέρμπι.

    "Τρέχει" να προλάβει ο Πουγιόλ

    Όσον αφορά τον Κάρλες Πουγιόλ τον κεντρικό αμυντικό της Μπαρτσελόνα, η συμμετοχή του οποίου είναι αμφίβολη, λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο, η διοίκηση της "Μπάρτσα", ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να υποβάλλεται σε εντατική θεραπεία, προκειμένου να προλάβει να είναι έτοιμος για την αναμέτρηση με την "αιώνια" αντίπαλο, που ενδέχεται να κρίνει τον τίτλο στην Ισπανία.

    Η Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα εννέα βαθμών από τη Ρεάλ, οκτώ αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, και ενδεχόμενη επικράτηση των Καταλανών στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" θα τους φέρει "μια ανάσα" από την κατάκτηση του τίτλου.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νοκ - άουτ ο Ζεμπινά

    7/4/2005 6:12:00 μμ

    Χωρίς τον Τζόναθαν Ζεμπινά θα υποδεχθεί η Γιουβέντους τη Λίβερπουλ, στο "Ντέλε Αλπι" στον αγώνα ρεβάνς των δύο ομάδων για τους προημιτελικούς του Champions League. Ο αμυντικός της "Γηραιάς Κυρίας" τραυματίστηκε στον δεξιό μηρό, στη διάρκεια της αναμέτρησης με τους "κόκκινους" στο "Ανφιλντ" και θα παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου δύο εβδομάδες. Το διάστημα αυτό, ωστόσο, δεν επιτρέπει στον 26χρονο Γάλλο να δώσει το "παρών" στον αγώνα ρεβάνς του "Ντέλε Αλπι", στον οποίο η "Γιούβε" θα προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος της 2-1, προκειμένου να πάρει το "εισιτήριο" για τους "4" της διοργάνωσης. Μετά την εξέλιξη αυτή, τη θέση του Ζεμπινά στο δεξί άκρο της άμυνας της Γιουβέντους αναμένεται να πάρει ο Αλεσάντρο Μπιριντέλι.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Χοακίν προτιμά τη "βασίλισσα"

    7/4/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Ρεάλ ερίζουν για την υπογραφή του. Στα πόδια του οι τρεις ομάδες, απλώνουν δεκάδες δεσμίδες ευρώ. Αυτός από την πλευρά του, αφού έκανε τα καπρίτσια του, φαίνεται να κατέληξε για το που θέλει να συνεχίσει την καριέρα του. Ο λόγος για τον διεθνή μεσοεπιθετικό της Μπέτις, Χοακίν, που αναμενόταν να είναι ένα από τα διεθνή μεταγραφικά σενάρια του καλοκαιριού. Και λέμε αναμενόταν γιατί μετά τις σημερινές δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα "As", θέτει ένα τέλος στην μεταγραφολογία , εκφράζοντας την προτίμησή του να ντυθεί με "βασιλική εμφάνιση"!

    "Ή στη Ρεάλ ή στην Μπέτις"

    Ο δεξιός χαφ της Μπέτις ήταν κατηγορηματικός: "Η στα λευκά (της Ρεάλ), ή στα λευκοπράσινα (σ.σ. τα χρώματα της Μπέτις)" δήλωσε λακωνικά, ο οποίος -πάντοτε σύμφωνα με το δημοσίευμα- αρνήθηκε προτάσεις από τη Μπαρτσελόνα και την Τσέλσι.

    Η ποινική ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιο του Χοακίν ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ, όμως η διοίκηση της Ρεάλ εκτιμά ότι με 25 εκατομμύρια ευρώ, συν τις εισπράξεις από ένα φιλικό αγώνα με τη Μπέτις, μπορεί να φέρει τον παίκτη στο "Μπερναμπέου".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καραγεργίου: "Αλλαγές ουσίας"

    7/4/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και πολλά μειονεκτήματα, βλέπει για την συγκεκριμένη αναμέτρηση αλλά και για όλη την πορεία της ομάδας, ο Νίκος Καραγεωργίου. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, τόνισε πως προτίθεται να αλλάξει λίγο το σύστημα της ομάδας του για τον αγώνα με την ΑΕΚ και πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Πάντως, η νίκη είναι μέσα στα πλαίσια της ομάδας, "και θα προσπαθήσουμε να την αποκτήσουμε με κάθε τρόπο".

    "Χρειάζεται χρόνος"

    Ο τεχνικός του Δικέφαλου του Βορρά, μίλησε κατ αρχάς για την ομάδα του. Αυτό που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι "ότι οι αντίπαλοι δημιουργούν ευκαιρίες, με προβληματίζει το ότι όταν συμβαίνει αυτό για λίγο χάνουμε τον προσανατολισμό μας και δίνουμε έτσι στον αντίπαλο τη δυνατότητα να πάρει τον έλεγχο. Αυτά χρειάζονται χρόνο να βελτιωθούν. Για να διορθώσουμε κάποια πράγματα χρειάζεται να συνεχίσουμε να παίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Πολλές φορές οι σκέψεις που κάνει ένας προπονητής έχει να κάνει με το πώς παίζει και ο αντίπαλος. Γι αυτή την Κυριακή σκέφτομαι διάφορα. Ίσως και να διαφοροποιήσουμε κάποια πράγματα".

    Από εκεί και πέρα μίλησε για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Τόνισε πως θα είναι ευχάριστο το γεγονός πως θα υπάρχει ένα γεμάτο γήπεδο στο ΟΑΚΑ, κάτι που θα του θυμίσει παλιές καλές εποχές. Στη συνέχεια τόνισε πως θα προσσπαθήσει να αλλάξει κάποια πράγματα, και να προετοιμάσει την ομάδα "όσο γίνεται καλύτερα και να πάμε με τη ψυχολογία στο ψηλότερο σημείο".

    Προβλήματα δεν υπάρχουν, καθώς όλοι οι παίκτες, πλην του ξαφνικού προβλήματος με τον Χασιώτη, είναι έτοιμοι, και όλοι είναι αποφασισμένοι για το θετικό αποτέλεσμα. Όσο για το ποιους θεωρεί καλύτερους παίκτες, ξεχωρίζει τον Κατσουράνη, ο οποίος είναι και πρώτος σκόρερ της ομάδας της Ένωσης, και μίλησε για μία "έχει σταθερότητα διοικητική και ο προπονητής έχει μια τακτική και με αυτόν συνεχίζει η ομάδα".

    Να παίζουμε καλά

    Από εκεί και πέρα, τόνισε πως η ομάδα του θέλει να " αίζουμε καλά, να κερδίσουμε το επόμενο, το μεθεπόμενο παιχνίδι και το κάθε ένα που έρχεται μπροστά μας".

    Στο θέμα ψυχολογία στάθηκε ιδιαίτερα. Οι τρεις αλλαγές προπονητών, έχουν κουράσει την ομάδα και αυτό που χρειάζεται να ανέβουν ψυχικά. Στον ενάμιση μήνα που είμαι στην ομάδα πέρασα κάποια πράγματα στα παιδιά, όχι όμως όσα θα ήθελα. Αυτά προσπαθούν ν ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Δεν παίζουμε καταπληκτικά, αλλά δεν παίζουμε όπως παίζαμε το προηγούμενο διάστημα. Αν είχα την ομάδα από την πρώτη αλλαγή θα είχα περισσότερο χρόνο να βγάλω τα στοιχεία που θέλω".

    Μιλώντας, διεξοδικότερα για την ομάδα είπε: "Ο ΠΑΟΚ έχει ποδοσφαιριστές που έχουν να δώσουν πράγματα, που μπορεί να στηριχτεί πάνω τους, που μαζί με προσθήκες μπορούν να δημιουργήσουν μια καλή ομάδα Προσπαθούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα μαζί με τους συνεργάτες μου και σιγά-σιγά μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Ίσως όχι φέτος.. Και τόνισε πως περισσότερο θα κάνει αυτά που θέλει από τη νέα περίοδο.

    Όσον αφορά τα μεγραφικά ζητήματα, τόνισε πως τώρα δεν είναι της παρούσης, αλλά με τον προγραμματισμό της νέας περιόδου".

    Κλείνοντας, μίλησε και για το φετινό πρωτάθλημα, που όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

    "Οι μικρές ομάδες κοιτάνε στα μάτια τις μεγάλες και αυτό κάνει το πρωτάθλημα πιο συναρπαστικό, το κάνει ανταγωνιστικό και εμείς αν ήμασταν καλύτεροι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε σε αυτό κάτι παραπάνω. Ήμαστε, όμως, μακριά στην παρούσα φάση από αυτό".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θέλουμε να μείνουμε αλλά...

    7/4/2005 4:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αντιμέτωποι με τους δημοσιογράφους βρέθηκαν σήμερα οι Μπρούνο Άλβες και Πάουλο Ασουνσάο, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην καθιερωμένη επαφή των ποδοσφαιριστών με τους εκπροσώπους του Τύπου. Οι δυο παίκτες, παρότι κλήθηκαν από την ΠΑΕ για ν΄ απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν τον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, τελικά βρέθηκαν να ανακρίνονται για το μέλλον τους στην ομάδα της Ένωσης. Οι δυο ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία της ΑΕΚ με την διοίκηση των "δράκων", για παράταση του δανεισμού τους, ή για την αγορά τους, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Πορτογαλία και όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, εστιάστηκε στην διερεύνηση των προθέσεων των δυο αναντικατάστατων στελεχών, της "κιτρινόμαυρης" ενδεκάδας. Αμφότεροι εξέφρασαν για πολλοστή φορά την επιθυμία να παραμείνουν στην ομάδα επισημαίνοντας, ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται από αυτούς.

    "Περνάμε καλά εδώ"

    "Έχω 4 χρόνια συμβόλαιο με την Πόρτο. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήθελα να μείνω. Το κλίμα είναι καλό, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που ασχολείται με την ΑΕΚ. Όμως, δεν είναι στο χέρι μου. Μιλάω και εκ μέρους του Μπρούνο. Δεν ξέρουμε κάτι, δεν έχουμε έρθει σε επαφή με κανέναν. Είναι στο χέρι του Θεού τι θα γίνει. Περνάμε καλά εδώ. Δεν έχω κανένα παράπονο. Υπάρχει καλή συμπεριφορά από όλους. Από τον πρόεδρο, τον προπονητή και τους υπόλοιπους. Έχω μάθει πολλά πράγματα", δήλωσε ο Βραζιλιάνος μέσος, ενώ ο Άλβες προσέθεσε:

    "Ανήκουμε στην ομάδα. Είμαστε μέρος της ομάδας. Είμαστε όλοι μαζί μέχρι το τέλος. Θα φανεί αν θα μείνουμε στην ΑΕΚ. Θα πρέπει να τακτοποιηθούν κάποια πράγματα. Τόσο εγώ, όσο και ο Πάουλο, θέλουμε να μείνουμε, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, γιατί έχουμε συμβόλαιο με άλλη ομάδα. Θα ήθελα για πολλά χρόνια να ανήκω στην ΑΕΚ. Μου αρέσει το πλάνο που υπάρχει. Μας φέρονται καλά, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς η παραμονή μας. Ήρθαμε για μια δοκιμαστική περίοδο. Μου αρέσει το ομαδικό πνεύμα που εμπνέει ο προπονητής μας και είναι κάτι που με εκφράζει απόλυτα. Δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό. Χαίρομαι που παίζω σε μια ελληνική ομάδα. Είναι μια πολύ καλή εμπειρία που με έχει βοηθήσει".

    Πάμε για τη νίκη

    Αφού ξεκαθαρίστηκε το θέμα της παραμονής των δυο παικτών στην ΑΕΚ, ο Βραζιλιάνος μέσος και ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός, μίλησαν και για την επικείμενη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ασχολούνται με το ντέρμπι των "αιωνίων", αλλά με τις δικές τους υποχρεώσεις.

    "Προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο ματς. Κοιτάμε μόνο το δικό μας παιχνίδι για να τα καταφέρουμε. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Κάθε ματς είναι το ίδιο για μας. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο. Υπάρχουν έξι αγωνιστικές μέχρι το τέλος, οπότε θα φανεί που θα βρεθούμε. Δεν σκεφτόμαστε κάποιον τίτλο. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μεγάλη ομάδα και να κερδίζουμε σε κάθε ματς. Αν έρθει ο τίτλος, καλώς, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Κάθε παιχνίδι είναι τελικός. Το κοιτάμε ξεχωριστά και στόχος είναι η νίκη. Σεβόμαστε τον ΠΑΟΚ. Έχει πολύ καλή ομάδα. Θα μπούμε για τη νίκη και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας", δήλωσε ο Ασουνσάο προσθέτοντας πως η παρουσία του κόσμου την Κυριακή στο ΟΑΚΑ θα είναι καταλυτική για τους ίδιους και την προσπάθεια της ομάδας να φτάσουν ψηλά την ομάδα της ΑΕΚ.

    Από την πλευρά του ο Μπρύνο Άλβες τόνισε: "Θα μπούμε με στόχο τη νίκη. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή ομάδα, θα είναι ένα καλό ματς, αλλά μας νοιάζει τι σκεφτόμαστε και τι κάνουμε εμείς. Αποτελεί πλεονέκτημα ότι παίζουμε στην έδρα μας. Θα μας στηρίξουν οι φίλαθλοι, αλλά στο ποδόσφαιρο μπορεί να έρθει κάθε αποτέλεσμα", ενώ προέβλεψε πως "η ΑΕΚ θα κερδίσει και το άλλο παιχνίδι θα έρθει ισοπαλία".

    Χωρίς προβλήματα η προπόνηση

    Λίγο πριν την συνέντευξη, είχε ολοκληρωθεί και η σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ με τους Μπούρμπο και Χριστοφορίδη, να ανεβάζουν ρυθμούς, μπαίνοντας σταδιακά στο τελικό στάδιο επανένταξης στο κανονικό πρόγραμμα της ομάδας

    Μέσα στα σχέδια του Φερνάντο Σάντος, για την αρχική ενδεκάδα με τον ΠΑΟΚ βρίσκονται και ο Νίκος Κωστένογλου με τον Σίμο Κρασσά για να καλύψουν τις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του δεξιού χαφ.

    Η επιστροφή του Κωστένογλου στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον ΆΛβες (Θ αντικαταστήσει τον Μόρα), έχει να κάνει με το μαρκάρισμα του Σαλπιγγίδη. Ο Πορτογάλος τεχνικός εκτιμά πως παρά τα 34 χρόνια ο έμπειρος αμυντικός της ΑΕΚ, είναι ο μόνος που θα μπορέσει να κλείσει τον επιθετικό του ΠΑΟΚ, καθώς είναι ο μόνος που με την ταχύτητά του, μπορεί να σταματήσει τις κούρσες του πρώτου σκορερ του "δικέφαλου του βορρά".

    Από την άλλη πλευρά, ο Σίμος Κρασσάς έχει πείσει τον προπονητή του με την διάθεση που δείχνει στις προπονήσεις ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στην βασική ενδεκάδα, σε μια στιχρονική στιγμή μάλιστα που ο Σοάρες δείχνει εκτός ρυθμού και ντεφορμέ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αισιόδοξος ο Γκαγκάτσης στο "Reuters"

    7/4/2005 1:19:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΕΠΟ

    Συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης. Ο κ. Γκαγκάτσης μίλησε για όλους και για όλα και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, θα έχει φουλ πρόγραμμα για τα δύο επόμενα καλοκαίρια, καθώς φέτος θα δώσει το παρών στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ενώ την επόμενη χρονιά θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα για το EURO 2012, ενώ σχολίασε και τις έρευνες που διεξάγει η UEFA σχετικά με τις καταγγελίες για προσυνεννοημένα αποτελέσματα. "Βόμβα" Γκαγκάτση στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

    Ραντεβού στη Γερμανία του 2006

    Σε τέσσερα σημεία επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του στο "Reuters" ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης ο οποίος δεν έκρυψε την αισιοδοξία τους για την πρόκριση της Εθνικής στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006.

    "Το ξεκίνημα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, αφού οι παίκτες ήταν ακόμη ζαλισμένοι από την επιτυχία της Πορτογαλίας και όσα ακολούθησαν και χρειάζονταν χρόνο για να ξεκουραστούν. Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας και θα βρεθούμε στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα έπαιξε στο EURO 2004, αυτό το καλοκαίρι θα παίξει στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και το επόμενο στο Μουντιάλ."

    Παράλληλα με την πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Μουντιάλ ο κ. Γκαγκάτσης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του και για την ελληνική υποψηφιότητα της διοργάνωσης του EURO 2012:

    "Ετοιμάζουμε το φάκελο και προσπαθούμε να πάρουμε τις εγγυήσεις που ζητεί η UEFA. Η υποψηφιότητά μας θα είναι δυνατή και αν είμαστε σοβαροί, μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα."

    Την άμεση κάθαρση στο ποδόσφαιρο ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιάς αναφερόμενος στην εμπιστευτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, που αφορά τις καταγγελίες για προσυνεννοημένα αποτελέσματα:

    "Η έρευνα είναι εμπιστευτική, αλλά πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Θέλουμε ένα γρήγορο τέλος, αλλά ακόμη κι αν δεν αποδειχθεί τίποτα, θα υπάρχει μια σκιά γύρω από το ποδόσφαιρο."

    Τέλος σχολιάζοντας ια την πρόταση της UEFA για χρησιμοποίηση τεσσάρων γηγενών παικτών, ηλικίας 15-21 ετών από κάθε σύλλογο, την περίοδο 2006-2007ο κ. Γκαγκάτσης δήλωσε τα εξής

    "Την αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά και μας δίνεται η ευκαιρία να βελτιώσουμε την ελληνικότητα του πρωταθλήματός μας. Αυτή η πρόταση πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα τοπικά πρωταθλήματα και σε όλες τις κατηγορίες. Ηδη στο Περιφερειακό μας πρωτάθλημα, τουλάχιστον τέσσερις παίκτες κάτω των 20 ετών πρέπει να συμμετέχουν στην αρχική ενδεκάδα κάθε ομάδας. Θέλουμε να επεκτήνουμε αυτό το μέτρο και στις άλλες κατηγορίες. Βλέπουμε ότι η Μάντσεστερ ή η Ρεάλ αγοράζουν συνεχώς ποδοσφαιριστές, αλλά κάθε χρόνο προωθούν στην ομάδα τους έναν ή δύο γηγενείς. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και πρέπει να συμβεί, αν θέλουμε να μιλάμε για βελτίωση του ποδοσφαίρου."

    Ένας παίκτης κάθε χρόνο "ντοπέ"

    Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το θεσμικό πλαίσιο της διαφάνειας στον αθλητισμό ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης δήλωσε πως ένας ποδοσφαιριστής από όσους συμμετέχουν στην Α΄Εθνική Κατηγορία συλλαμβάνεται κάθε χρόνο να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για θανάτους ποδοσφαιριστών που οφείλονται σε καρδιακές προσβολές, οι οποίοι θα είχαν αποφευχθεί εάν λειτουργούσε ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων.

    [18] Μπάσκετ

    Την Παρασκευή κληρώνει για Μπλάκνει

    7/4/2005 6:52:00 μμ

    Αύριο Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα του δεύτερου δείγματος του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε θετικός "θετικός" σε χρήση ινδικής κάνναβης. Σήμερα το πρωί το μπουκαλάκι με το δείγμα, ανοίχτηκε παρουσία του τιμ μάνατζερ του Αμαρουσίου, Ντέιβιντ Στεργάκου και ενός εκπροσώπου της ΕΟΚ, ανοίχθηκε σήμερα το πρωί, το δεύτερο δείγμα των ούρων του, ο οποίος είχε βρεθεί. Αν τα αποτελέσματα βγουν και πάλι θετικά τότε ο Αμερικανός πλέι μέικερ, θα λογοδοτήσει ενώπιον της αθλητικής δικαιοσύνης, και θα του επιβληθεί ποινή. Στο μεταξύ, οι προπονήσεις στο Μαρούσι συνεχίζονται μόνο με Έλληνες παίκτες και τον Πόποβιτς, καθώς η απεργία των σερβικών αερογραμμών "Γιατ" αναγκάζει τους Σέρβους (Σμίλιανιτς, Σέκουλιτς) να επιστρέψουν την Κυριακή, αφού τότε βρέθηκαν εισιτήρια με την Ολυμπιακή. Το Σάββατο αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα και οι Αμερικανοί (Μπλάκνεϊ, Στιούαρτ και Τζόουνς), οι οποίοι είχαν άδεια να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους.

    [19] Μπάσκετ

    Επανεκτίμηση ζητάει ο Βοϊλάς

    7/4/2005 6:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ΟΠΑΠ και ΕΣΑΚΕ, ο Παναγιώτης Βοϊλής ζήτησε με εξώδικο τη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Ιωνικού, απαίτησε το βιβλίο μετόχων, ώστε να δει σε ποιους ανήκουν οι μετοχές. Κατά το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο είχε θέσει την ίδια ερώτηση και πήρε μόνο προφορική απάντηση, η οποία φαίνεται ότι δεν τον ικανοποίησε. Επίσης, τη Δευτέρα θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το τι έγιναν τα 120 χιλιάδες ευρώ, τα οποία πήρε ο Ιωνικός από τον ΟΠΑΠ πριν από μερικές ημέρες.

    Να ξεκαθαρίσει το τοπίο

    Συγκεκριμένα, ο Βοϊλάς ζητά από τα μέλη του από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τη σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για την ερχόμενη Δευτέρα. Επίσης, ζητά από τον Ανδρέα Παπαδάκο (τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, ο οποίος πλήρωσε τον Σεπτέμβριο την εγγυητική επιταγή στην ΕΕΑ, για να πάρει η ομάδα το πιστοποιητικό) να τον ενημερώσει αν κατέχει αυτός τις μετοχές, ενώ καλεί και τη συμβολαιογράφο που συνέταξε την συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης των μετοχών, να τον ενημερώσει αν έχει ενεργοποιηθεί από τους τοπικούς επιχειρηματίες ο όρος που τους δίνει το πλειοψηφικό πακέτο.

    Ο πρόεδρος της ομάδας, αφού κάλεσε την ΕΕΑ την άμεση ενημέρωση για τη μετοχική σύνθεση της ΚΑΕ, η Επιτροπή θα ορίσει σύντομα ημερομηνία. Όπως τονίζει, αυτό που θέλει είναι να μάθει επίσημα για τον ιδιοκτήτη του πλειοψηφικού πακέτου της ΚΑΕ, έχοντας ως στόχο το καλύτερο για το σύλλογο της Αμαλιάδας.

    [20] Βόλεϊ

    Προλαβαίνει τελικό ο Χριστοφιδέλης

    7/4/2005 6:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Καλύτερα του αναμενόμενου πηγαίνει η αποθεραπεία του Δημήτρη Χριστοφιδέλη, ο οποίος είχε υποστεί διάστρεμμα βαριάς μορφής στο αριστερό πόδι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας βόλεϊ εναντίον του Ηρακλή, όταν, ύστερα από επίθεσή, του πάτησε στον πεσμένο στο έδαφος Γκιούρδα. Σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού, η κατάσταση του Έλληνα διεθνούς ακραίου βελτιώνεται καθημερινά και όπως εκτιμάται, ο παίκτης θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους σε περίπου 12 ημέρες, όπερ σημαίνει ότι θα είναι παρών στους τελικούς του πρωταθλήματος, αν βεβαίως οι "ερυθρόλευκοι" εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτούς. Οσον αφορά στον Μάρκος Μιλίνκοβιτς, ο οποίος μετά τον χθεσινό αγώνα με τον Παναθηναϊκό πονούσε στον ώμο, η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Πρόκειται, απλώς, για μια μικρή φλεγμονή, η οποία οφείλεται στην κούραση του αθλητή, απόρροια των συνεχόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του.

    [21] Υγεία

    Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    7/4/2005 11:11:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με το σύνθημα "Υγιείς μητέρες και παιδιά" και με την ελπίδα για περισσότερες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση γιορτάζεται η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την ημέρα προσθέτουν ακόμα ένα μελανό χρώμα στην εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε μεγάλο κομμάτι του πλανήτη. Σύμφωνα με έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα 530.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, περισσότερα από 4 εκατομμύρια νεογέννητα δεν καταφέρνουν να ζήσουν ούτε ένα μήνα, ενώ ετησίως συνολικά 10.6 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν προτού φτάσουν τα πέντε τους χρόνια. Ένας συγκλονιστικός απολογισμός που αποδίδεται στο ότι δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αποτελεί "σκάνδαλο", καθώς υπάρχουν λύσεις "απλές και με μικρό κόστος", που θα μπορούσαν ανατρέψουν άρδην τα σημερινά θλιβερά δεδομένα και με αφορμή τη σημερινή ημέρα καλεί τις κυβερνήσεις της διεθνούς κοινότητας να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη της ασθένειας και την προαγωγή της υγείας μητέρας και παιδιού.

    Υγιείς μητέρες και παιδιά: ο ανεκπλήρωτος στόχος

    Στην ετήσια έκθεσή του ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες μέλη να επενδύσουν στην καλύτερη εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις εγκύους και τις γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία του τοκετού.

    Τα στοιχεία άλλωστε καταδεικνύουν με αγωνία την ανάγκη για ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών.

    Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε λεπτό που περνά μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη ή στον τοκετό και 20 παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους.

    Σε 136 εκατομμύρια γεννήσεις κάθε χρόνο, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των γυναικών στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη και το ένα τρίτο στις αναπτυσσόμενες φέρνουν τα μωρά τους στον κόσμο μόνες τους, δηλαδή χωρίς τη βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού, ενώ μια αιμορραγία δύο ωρών μετά τον τοκετό αρκεί για να τους στερήσει τη ζωή.

    Εκτός από τις 530.000 μητέρες που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, τέσσερα εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν πριν κλείσουν ένα μήνα ζωής, συχνά εξαιτίας προβλημάτων που είναι πολύ απλό να αντιμετωπιστούν, όπως η έλλειψη οξυγόνου.

    Αλλα 6 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες όπως η πνευμονία, η διάρροια, η ελονοσία και το AIDS.

    Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε το 2000 να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων των μητέρων και των νεογέννητων μέχρι το 2015. "Όμως με το σημερινό ρυθμό ο στόχος αυτός σε ορισμένα μέρη του κόσμου, δεν θα επιτευχθεί ούτε σε 150 χρόνια", τόνισε η επικεφαλής του Τμήματος Οικογενειακής Υγείας του ΠΟΥ, δρ. Marie-Paule Kieny.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας απαντούν στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκο, τη Ρουάντα, την Κένυα, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και το Τουρκμενιστάν. Για να αλλάξει αυτή η εικόνα απαιτείται επί μια δεκαετία η διάθεση κονδυλίων ύψους 9 δις δολαρίων ετησίως.

    Σχετικά Links:

    WHO

    [22] Παράξενα

    Το spa των ανέργων

    7/4/2005 4:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Όταν κάποτε τα πλήθη των εξαθλιωμένων Γάλλων χωρικών πολιορκούσαν το παλάτι των Βερσαλλιών ζητώντας "ψωμί" η Μαρία Αντουανέτα αναρωτιόταν γιατί δεν το γυρίζουν στο παντεσπάνι. Δεν σκέφτηκε όμως να βγει να τους προσφέρει κανένα κομμάτι. Σήμερα, ο δήμος του Ζάγκρεμπ εμπνέεται από το ιστορικό της παράδειγμα, αλλά δεν σκοπεύει να πράξει το ίδιο λάθος.

    Μπροστά στο γεγονός ότι οι 41.000 από το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της κροατικής πρωτεύουσας είναι άνεργοι απαντά με δραστικά μέτρα: προσφέρει σε ανέργους θέσεις εργασίας και αντί της "παλιοδίτικης" αμοιβής, διακοπές για ριλάξ και spa σε κάποιο τουριστικό θέρετρο. Την είδηση μεταδίδει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, επικαλούμενο τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρόνοιας του δήμου του Ζάγκρεμπ , Ζβονιμιρ Σοσταρ ο οποίος εκτιμά ότι το μέτρο θα δώσει κίνητρο στους ανέργους για να ενταχθούν ξανά στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Φυσικά δεν έλειψαν οι επικρίσεις προερχόμενες και από τους κόλπους του Δήμου. "Οι άνεργοι χρειάζονται δουλειές για να θρέψουν τις οικογένειες τους, όχι για να κάνουν spa" σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Τομισλαβ Ζελικ. Και ποιος να του πει πως κάνει λάθος.

    Πάντως, αν κάποιος πεισματάρης άνεργος ντε και σώνει δεν θέλει να πάει να χαλαρώσει στις όμορφες δαλματικές ακτές, παρέχονται εναλλακτικές διευκολύνσεις, εκ των οποίων κάποιες αφορούν και θέματα σπουδών (πάλι καλά). Όσο για τους υπόλοιπους αν πάρουν τοις μετρητοίς το "η φτώχια θέλει καλοπέραση", είναι μέσα στο πνεύμα της προσπάθειας. Μόνο μετρητά μην περιμένουν...

    [23] Παράξενα

    "Πρωτοποριακή" ανακούφιση

    7/4/2005 5:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλοί και διάφοροι τρόποι για να διαφημιστεί κανείς: ο ενδιαφέρομενος μπορεί να "αγοράσει" το όνομα κάποιου και να το αντικαταστήσει με την επωνυμία της εταιρείας του, να "νοικιάσει" κάποια προσφερόμενη κοιλιά, πλάτη ή μέτωπο όπου θα ζωγραφιστεί το διαφημιζόμενο προϊόν και διάφορα άλλα ευφάνταστα. Ένα ζευγάρι Βρετανών όμως αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη μέθοδο: την εισαγωγή στο βιβλίο Γκίνες. Όσο για το προϊόν: μια χημική τουαλέτα η οποία περικλείεται από μια κουκούλα η οποία φουσκώνει μέσω ειδικού εξαρτήματος, προσφέροντας πλήρη απομόνωση στις προσωπικές στιγμές του χρήστη. Μεταφέρεται εύκολα, καθώς έχει τις διαστάσεις μιας μικρής βαλίτσας, και προστατεύει τον ίδιο από αδιάκριτα βλέμματα (μόνο από αυτά) και τους γύρω του από ήχους και μυρωδιές. Ε ωραία, που είναι το ρεκόρ θα σκεφτείτε. Δεν υπάρχει, είναι η απάντηση.

    Θα υπάρξει όμως μόλις οι δύο Βρετανοί αποδείξουν την αντοχή και τη λειτουργικότητα του προϊόντος τους κάνοντας μονοκοπανιά ένα ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων, από τη Βρετανία έως την Ιταλία, χωρίς να βγουν ούτε μια στιγμή έξω από το αυτοκίνητο τους. Για τις ανάγκες του εγχειρήματος έχουν εξασφαλίσει τη συνεργασία αρκετών πρατηρίων καυσίμων σε όλες τις χώρες που θα διασχίσουν, τα οποία θα τους προμηθεύουν με βενζίνη, τρόφιμα και νερό. Έχουν σκεφτεί και την απειλή της αρτηριακής θρόμβωσης, το λεγόμενο Σύνδρομο της Οικονομικής Θέσης, λόγω της πολύωρης ακινησίας, γι' αυτό θα κάνουν ειδικές ασκήσεις κάθε δύο ώρες. Όλα αυτά μέσα στο αυτοκίνητο πάντα.

    Οι κατασκευαστές της φουσκωτής χημικής τουαλέτας ονόματι Indipod πιστεύουν ότι το προϊόν τους θα φανεί χρήσιμο και σε ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια Crohn και είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν πολύ συχνά στην τουαλέτα. Με τις υγείες τους, λοιπόν και καλό δρόμο...

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Περιμένοντας τον "Όφρυ"

    7/4/2005 6:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό παιχνίδι της ομάδας της Νίκαιας. Τουλάχιστον αυτό τονίζουν όλοι στον Ιωνικό, στην αναμέτρηση με τους Κρητικούς που θα κρίνει πολλά στην υπόθεση παραμονή. Όλα πλέον είναι στραμμένα στον Σωκράτη Οφρυδόπουλο, τον οποίο ο Βαγγέλης Βλάχος θέλει οπωσδήποτε να αγωνιστεί στο κέντρο της άμυνας. Ωστόσο, τα πράγματα είναι δυσοίωνα για τον υψηλοσωμο αμυντικό, καθώς εξακολουθεί να αισθάνεται ενοχλήσεις, λόγω κάκωσης στο περονιαίο νεύρο και αρκέσθηκε και πάλι σε ατομικό πρόγραμμα. Ο προπονητής της ομάδας θα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή για να δει αν θα μπορέσει να αγωνιστεί. Αν τελικά δεν τα καταφέρει τότε ο προπονητής του Ιωνικού θα αναζητήσει τη λύση για το κέντρο της άμυνας ανάμεσα στους Ισά, Διαμαντή και Πουλόπουλο, οι οποίοι είναι κλασικοί σέντερ μπακ, αλλά και στον Βουρεξάκη, που μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν σήμερα και οι Κοτίτσας, Ντα Κόστα, οι οποίοι επίσης είναι τραυματίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 April 2005 - 17:03:08 UTC