Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό
  • [02] Μήνυμα Παπούλια προς την ΠΓΔΜ
  • [03] Πέθανε ο Ιάκωβος
  • [04] Τράκαρε με τον θόρυβο
  • [05] Στις ΗΠΑ ο Σαρόν
  • [06] Σήμερα ο αριθμός των εισακτέων
  • [07] Κατάρρευση εργοστασίου στο Μπαγκλαντές
  • [08] Χτύπησε ο Εγκέλαδος το Τόκιο
  • [09] Σε κώμα ο Σόρντο
  • [10] "Πρασινίζει" ο τίτλος
  • [11] Πέρασαν τα "Πιστόνια" από το Μαϊάμι
  • [12] Επιστρέφει δριμύτερος ο Ταϊσον
  • [13] "Αντίο" Σερ

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Νίμιτς με Σκοπιανό πρεσβευτή Διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό

    11/4/2005 8:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2005 9:43:45 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρεσβευτή της ΦΥΡΟΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά το επίσημο πρώτο "όχι" του Σκοπιανού προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στην πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για διεθνή σύνθετη ονομασία. "Στην ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάστηκε πρόταση για συμβιβαστική λύση για την ονομασία και ισχυρισμοί ότι, αυτή η πρόταση θα προέρχεται από τον κ. Νίμιτς. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonija- Skopje, αποτελεί καλή βάση για την διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για την διμερή επικοινωνία μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας. Ίσως, ως εκδοχή, να μας αποκαλεί με αυτό το όνομα η ελληνική πλευρά. Όσον αφορά την ονομασία για τη διεθνή επικοινωνία της χώρας μας, η θέση μας είναι μία και μοναδική: χρησιμοποίηση της συνταγματικής ονομασίας. Με άλλα λόγια, η πρόταση, που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη αναφορικά με το όνομα, για μας είναι απορριπτέα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα Παπούλια προς την ΠΓΔΜ

    [02] Πολιτική

    Σύγχυση και αμηχανία στα Σκόπια Μήνυμα Παπούλια προς την ΠΓΔΜ

    9/4/2005 5:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2005 8:53:32 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να εκμεταλλευθεί την πολύ καλή ευκαιρία, που της δίνεται για το θέμα του ονόματος, ώστε να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων, έστειλε το Σάββατο από το Βόλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος ως ΥΠΕΞ, είχε υπογράψει την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια, χαρακτήρισε την πρόταση, όπως και ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης ως καλή βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στα Σκόπια επικρατεί σύγχυση και αμηχανία. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφκι, χρειάστηκε 24 ώρες για να αντιδράσει, προκαλώντας με τη "σιωπή" του σύγχιση στον Τύπο των Σκοπίων. Στις πρώτες του δηλώσεις αμφισβητεί ευθέως την ύπαρξη πρότασης, αν και ο ίδιος ο Νίμιτς δήλωσε, πως απέστειλε την πρόταση του ταυτόχρονα, σε Αθήνα και Σκόπια ενώ συμπλήρωσε ότι, αν υπάρχει όντως πρόταση από τον κ. Νίμιτς, και μάλιστα, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη, τότε για τα Σκόπια, είναι απορριπτέα. Τη Δευτέρα, η συνάντηση του Σκοπιανού πρέσβη με τον μεσολαβητη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οριστική τοποθέτηση της ΦΥΡΟΜ στην πρόταση Νίμιτς.

    "Χρειάζονται αλλαγές"

    "Βήμα έναρξης διαπραγματεύσεων", με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζει την πρόταση του ΟΗΕ για την ονομασία της γειτονικής χώρας η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πάντως ότι, η πρόταση Νίμιτς χρειάζεται αλλαγές. Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συναντήσεις, που είχε την Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς, επεσήμανε, ότι η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα και ότι, υπάρχουν σημεία, που χρειάζονται τροποποίηση. Δήλωσε πάντως, ότι η προτεινόμενη ονομασία "Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια - Σκόπιε" θα χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Ωστόσο διπλωματικές πηγές εκφράζουν την απορία τους για την προσπάθεια των Σκοπίων να αμφισβητήσουν την ύπαρξη της πρότασης του κ. Νίμιτς. Εξάλλου από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε την Κυριακή ότι, η επιστολή Νίμιτς παρουσιάστηκε ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε ότι, "την ευθύνη των χειρισμών την έχει η Κυβέρνηση, η οποία οδήγησε τα πράγματα σε δυσμενέστερη συγκυρία" ενώ η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επεσήμανε ότι, "ο όρος Μακεδονία θα πρέπει να έχει γεωγραφική έννοια, χωρίς καμία εθνοτική διάσταση". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που είναι δυνατή, όπως είπε, και κάλεσε την Κυβέρνηση να επιζητήσει τη στήριξη προς μία αμοιβαία αποδεκτή, διεθνή και όχι διμερή, ονομασία, από τις 25 χώρες της Ε.Ε. αλλά και από την ίδια την Ε.Ε. συνολικά. "Μία κοινά αποδεκτή ονομασία από τις δύο πλευρές θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, που βρίσκεται υπό νέες αναταράξεις και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση των άλλων μεγάλων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής", πρόσθεσε.

    Απορριπτέα η πρόταση από τα Σκόπια για διεθνή ονομασία

    Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφκι δηλώνει ότι, τη Δευτέρα θα συναντηθεί ο πρέσβης της χώρας του στις ΗΠΑ Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τότε θα διαπιστωθεί οριστικά και επίσημα αν υπάρχει όντως πρόταση για την ονομασία της χώρας και ποια είναι αυτή. "Στην ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάστηκε πρόταση για συμβιβαστική λύση για την ονομασία και ισχυρισμοί ότι, αυτή η πρόταση θα προέρχεται από τον κ. Νίμιτς. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonija- Skopje, (Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια Σκόπιε) αποτελεί καλή βάση για την διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για την διμερή επικοινωνία μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας. Ίσως, ως εκδοχή, να μας αποκαλεί με αυτό το όνομα η ελληνική πλευρά. Όσον αφορά την ονομασία για την διεθνή επικοινωνία της χώρας μας, η θέση μας είναι μία και μοναδική: χρησιμοποίηση της συνταγματικής ονομασίας. Με άλλα λόγια, η πρόταση, που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη αναφορικά με το όνομα, για μας είναι απορριπτέα".

    Σύγχυση στο σκοπιανό Τύπο

    Η 24ωρη "σιωπή" της Κυβέρνησης των Σκοπίων και η απουσία οποιασδήποτε τοποθέτησης ή αντίδρασης για την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της χώρας, έτσι όπως την γνωστοποίησε την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, φαίνεται ότι προκάλεσε σύγχυση στον σαββατιάτικο Τύπο των Σκοπίων.

    Η φιλοκυβερνητική "Ουτρίνσκι Βέσνικ", εκφράζει αμφιβολίες ως προς το ότι, η πρόταση αυτή ανήκει στον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Επικαλούμενος ανώνυμες διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Εθνών, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι, η πρόταση στην ουσία ανήκει στην ίδια την Αθήνα η οποία προέβη σε ένα διπλωματικό ελιγμό και ζήτησε από τον κ. Νίμιτς να παρουσιαστεί ως δική του πρόταση, με σκοπό να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και παράλληλα να ασκηθεί αφόρητη πίεση στα Σκόπια. Και προσθέτει ότι, ο κ.Νίμιτς δεν προέβη σε καμία δήλωση.

    Σχετικά με το ίδιο θέμα, η εφημερίδα "Βρέμε" σημειώνει ότι, θεωρείται σχεδόν απίθανο να όρισε ο κ. Μολυβιάτης συναντήσεις με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας για να τους παρουσιάσει την πρόταση του κ. Νίμιτς, αν αυτή δεν ήταν σίγουρη και επιβεβαιωμένη.

    "Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλο ρίσκο για τον ίδιο τον κ. Μολυβιάτη και το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα", σημειώνει η "Βρέμε". Ο συντάκτης του άρθρου τονίζει ότι, η Αθήνα κινείται προς την τελική διευθέτηση της ονομασίας, ενώ τα Σκόπια σιωπούν και τονίζει χαρακτηριστικά ότι, "πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, λίγο πριν γνωστοποιηθεί η πρόταση του κ. Νίμιτς από τον κ. Μολυβιάτη, έκαναν λόγο για φημολογία, που προωθούν τα ελληνικά ΜΜΕ. Όταν, όμως, ο κ. Μολυβιάτης γνωστοποίησε την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή, το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, ξαφνικά προτίμησε να σιωπήσει".

    Τα ΜΜΕ των Σκοπίων, μετέδωσαν την είδηση για την πρόταση του κ. Νίμιτς, αναφερόμενα στις σχετικές δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη από την Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόταση για όνομα στο τραπέζι

    [03] Κοινωνία

    Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Β. & Ν. Αμερικής Πέθανε ο Ιάκωβος

    11/4/2005 7:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2005 10:35:53 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συγκίνηση στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ προκάλεσε η είδηση του θανάτου του πρώην αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, ο οποίος απεβίωσε στη 1.30 τη νύχτα, σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ, σε ηλικία 94 ετών, όπου νοσηλευόταν με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν βρίσκονται ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με αρκετούς συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, με σκοπό να διευθετήσουν τις οργανωτικές λεπτομέρειες της κηδείας. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Αρχιεπισκοπή, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, η σορός του πρώην αρχιεπισκόπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, την Τρίτη και την Τετάρτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη στον Καθεδρικό Ναό και αναμένεται να παραβρεθούν αρκετές προσωπικότητες της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η ταφή θα γίνει την Παρασκευή στη Βοστόνη.

    Το βιογραφικό

    Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος (κατά κόσμον Δημήτριος Κουκουζής), είχε γεννηθεί το 1911 στην Ίμβρο και σπούδασε στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη. Το 1934 χειροτονήθηκε διάκονος και πήρε το όνομα Ιάκωβος. Πέντε χρόνια αργότερα υπηρέτησε με την ιδιότητα αυτή στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα ενώ το 1940 χειροτονήθηκε ιερέας στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

    Από το 1942 έως το 1954 ήταν πρωτοπρεσβύτερος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστόνης, ενώ το 1950 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Το 1954 έγινε Επίσκοπος Μάλτας και το 1956 Μητροπολίτης Μάλτας. Στο μεταξύ, το 1955, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης τον διόρισε εκπρόσωπό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

    Το 1959 έγινε δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ' στο Βατικανό. Ήταν ο πρώτος ελληνορθόδοξος επίσκοπος που επισκέφθηκε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 1968.

    Στις 29 Ιουλίου 1996 παραιτήθηκε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και στη θέση του η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Μητροπολίτη Ιταλίας, Σπυρίδωνα.

    [04] Παράξενα

    Τράκαρε με τον θόρυβο

    11/4/2005 10:43:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σας έχει συμβεί να έχει ο γείτονάς σας έχει στο τέρμα την μουσική ή την τηλεόραση και να μην μπορείτε να ησυχάσετε; Μια 36χρονη από το Βανκούβερ, που προφανώς βαρέθηκε να κάνει παρατηρήσεις του στυλ "πιο σιγά την τηλεόραση - κοιμόμαστε", αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για να κάνει τον γείτονά της να χαμηλώσει την τηλεόρασή του. Έτσι, μπήκε στο αυτοκίνητό της, έβαλε μπρος και συνέχισε με το γκάζι πατημένο. Όχι, δεν σταμάτησε έξω από το σπίτι, άλλωστε απέναντι ήταν Αφού "καβάλησε" το πεζοδρόμιο, πέρασε τον κήπο και κατέληξε στο σαλόνι του γείτονα, που εκείνη την ώρα έβλεπε τηλεόραση στη διαπασών, παρέα με έναν φίλο του. Από την "μάχη κατά της ηχορύπανσης" δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ το αυτοκίνητο υπέστη υλικές ζημιές, μετά την πρόσκρουση σε αρκετά έπιπλα. Όσο για την 36χρονη; Κρατείται στη φυλακή μέχρι να εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον, στο κελί έχει ησυχία

    [05] Μ. Ανατολή

    Θα συζητήσει με το Μπους το σχέδιο αποχώρησης Στις ΗΠΑ ο Σαρόν

    11/4/2005 10:30:00 πμ

    Συντάκτης:

    Συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα έχει σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, που έφτασε νωρίς το πρωί στο Τέξας. Οι συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν περίπου στις 9.30 π.μ. τοπική ώρα (5.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στο ράντζο του Αμερικανού Προέδρου στο Κρόουφορντ, θα επικεντρωθούν κυρίως στο ισραηλινό σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Ο Σαρόν αναμένεται να συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι, τα βλήματα όλμου, που εξαπολύθηκαν το Σαββατοκύριακο από τους Παλαιστίνιους κατά εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες του Σαρμ ελ Σέιχ. Την ίδια ώρα, και μετά τα χθεσινά επεισόδια στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, έκκληση στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, να πάρει μέτρα για τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες Κάσαμ απηύθυνε και ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Σαούλ Μοφάζ, Γάζας. Η κλιμάκωση της βίας ακολούθησε τον φόνο των τριών Παλαιστινίων εφήβων το Σάββατο στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό. Εξάλλου τεταμένη ήταν η κατάσταση χθες στην Ιερουσαλήμ λόγω της σχεδιαζόμενης διαδήλωσης από την ακροδεξιά ομάδα υπερορθόδοξων Εβραίων "Ρεβάνα" στην Πλατεία των Τεμενών προκαλώντας επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς οι Παλαιστίνιοι απειλούσαν με αντιδιαδήλωση. Εξάλλου η Χαμάς είχε προειδοποιήσει ότι εάν Εβραίοι εξτρεμιστές καταφέρουν να πλησιάσουν στο ιερό τέμενος Αλ Άκσα, που βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών και αποτελεί ιερή περιοχή και για τις δύο πλευρές, θα πυροδοτήσουν μία τρίτη Ιντιφάντα

    Έκκληση στον Αμπάς

    Από το περασμένο Σάββατο, μετά τη δολοφονία των τριών Παλαιστίνιων εφήβων από ισραηλινά πυρά, οι Παλαιστίνιοι έχουν εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους εναντίον εβραϊκών οικισμών και θέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς για να του καταστήσει σαφές ότι, το Ισραήλ δεν πρόκειται να ανεχτεί μια κλιμάκωση της βίας και ζήτησε την ανάπτυξη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας για να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες ."Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν κάνετε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση και το Ισραήλ δεν μπορεί να το δεχτεί", τόνισε ο Μοφάζ στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Μααρίβ.

    Εκατέρωθεν συλλήψεις στην Πλατεία των Τεμενών

    Στο μεταξύ η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε χτες κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς, όταν εκείνος προσπάθησε, παρά τις απαγορεύσεις και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας να παρεισφρήσει μυστικά στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, μεταμφιεσμένος ως κληρικός. Πρόκειται για τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη Χασάν Γιούσεφ, ο οποίος απελευθερώθηκε πέρυσι από τις ισραηλινές φυλακές και τώρα ανακρίνεται από τους Ισραηλινούς.

    Εξάλλου η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε και 10 υπερορθόδοξους Εβραίους στην Πλατεία των Τεμενών, όπου σχεδίαζαν να διαδηλώσουν κατά της προγραμματιζόμενης αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Ντέιβιντ Χάλβρι, ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ρεβάνα. Ακροδεξιά μέλη της Κνεσέτ προσπάθησαν επίσης να εισέλθουν στην αποκλεισμένη από την αστυνομία περιοχή.

    Το Σεπτέμβριο του 2000 η επίσκεψη, που πραγματοποίησε ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στον ιερό αυτό τόπο είχε πυροδοτήσει τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση.

    Θα κατασχεθούν τα όπλα των εποίκων

    Τα όπλα των εποίκων τεσσάρων ισραηλινών οικισμών, που προβλέπεται να εκκενωθούν στη Δυτική Όχθη βάσει του σχεδίου αποχώρησης, θα κατασχέσει ο ισραηλινός στρατός. Την είδηση μετέδωσε την Κυριακή ο δημόσιος ισραηλινός ραδιοσταθμός επικαλούμενος ανώτερο υπεύθυνο της ασφάλειας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με αυτόν, ο στρατός θα αφοπλίσει τους εποίκους των τεσσάρων αυτών απομονωμένων οικισμών στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης δύο εβδομάδες πριν από την εκκένωση των οικισμών, η οποία προβλέπεται να γίνει το καλοκαίρι.

    Ο υπεύθυνος πρόσθεσε ότι, θα στηθούν επίσης οδοφράγματα σε όλους τους οδικούς άξονες, που προσφέρουν πρόσβαση σε αυτούς τους οικισμούς. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο στρατός φοβάται τυχόν μετάβαση στους οικισμούς αυτούς εξτρεμιστών εποίκων, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να έχουν πρόσβαση σε όπλα, ή ακόμη μήπως υπάρξουν προκλήσεις προς τους Παλαιστίνιους, οι οποίες θα έχουν στόχο να τορπιλίσουν την εφαρμογή του σχεδίου αποχώρησης.

    Το σχέδιο αυτό προβλέπει την εκκένωση από τις 20 Ιουλίου 21 οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, στους οποίους ζουν περίπου 8.000 έποικοι, και 4 στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου ζουν μερικές εκατοντάδες έποικοι.

    Ισραηλινή εισβολή στη Ναμπλούς

    Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σήμερα το πρωί στο κέντρο της Ναμπλούς, στη βόρεια Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τον ισραηλινό στρατό. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου περικύκλωσαν πολλά κτίρια και κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Παλαιστίνιοι μαθητές πέταξαν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες και εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, πως πρόκειται για "μια επιχείρηση ρουτίνας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισορροπία τρόμου στην Ιερουσαλήμ

    Μπαρούτι "μυρίζει" στη Μ.Ανατολή

    [06] Κοινωνία

    Για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ Σήμερα ο αριθμός των εισακτέων

    11/4/2005 10:35:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στις 12 το μεσημέρι το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διατεθούν γύρω στις 80.000 - 83.000 θέσεις για περίπου 135.000 υποψηφίους όλων των κατηγοριών. Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να αυξηθεί φέτος στα Παιδαγωγικά Τμήματα που παρουσιάζουν ζήτηση, ενώ σημαντικά μειωμένος αναμένεται να είναι στις σχολές που οδηγούν σε κορεσμένα επαγγέλματα. Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς βαθμολογικό όριο, αφού -όπως εξήγγειλε η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου- από του χρόνου κανείς υποψήφιος δεν θα μπει σε ΑΕΙ και αν δεν έχει συμπληρώσει τη βαθμολογική βάση του 10.

    [07] Κόσμος

    Πέντε άτομα σκοτώθηκαν, εκατοντάδες εγκλωβίστηκαν Κατάρρευση εργοστασίου στο Μπαγκλαντές

    11/4/2005 10:07:00 πμ

    Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες είναι οι εγκλωβισμένοι από κατάρρευση ενός εργοστασίου ενδυμάτων κοντά στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα. Σύμφωνα με τις αρχές στο πολυώροφο κτήριο στο Παλασμπαρί, σε απόσταση 30 χλμ από την Ντάκα, σημειώθηκε έκρηξη περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ όλα τα θύματα είναι υπάλληλοι που εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια. "Μέσα σε λίγα λεπτά κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι. Ένας πυροσβέστης δήλωσε ότι δεν έχει αντικρίσει ποτέ στο παρελθόν τέτοια καταστροφή και εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν τα σωστικά συνεργεία θα καταφέρουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να φτάσουν στους παγιδευμένους εργάτες. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο εργοστάσιο δούλευαν εκείνη την ώρα 100 με 300 άτομα, άλλες πηγές όμως ανεβάζουν τον αριθμό των ατόμων που ίσως να έχουν εγκλωβιστεί στους 500.

    [08] Κόσμος

    6,1 Ρίχτερ Χτύπησε ο Εγκέλαδος το Τόκιο

    11/4/2005 8:38:00 πμ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωί την περιοχή του Τόκιο, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο δίκτυο NHK, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές ζημιές, ωστόσο, όπως ανέφερε το δίκτυο, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ναρίτα που βρίσκεται κοντά στο Τόκιο έκλεισαν για ελέγχους δύο διάδρομοι αεροσκαφών. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:22 τοπική ώρα (01:22 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 60 χλμ από την περιοχή Σίμπα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας, διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σε κώμα ο Σόρντο

    11/4/2005 11:23:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε τραγωδία λίγο έλειψε να καταλήξει την Παρασκευή το βράδυ μία απλή διένεξη σε μπαρ για τον 35χρονο πρώην παίκτη της Μίλαν και της Τορίνο, Τζιανλούκα Σόρντο. Ο Σόρντο, κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού με ένα θαμώνα του μαγαζιού, τραυματίστηκε στο κεφάλι και επιστρέφοντας στο σπίτι του ένιωθε πολύ άσχημα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με εγκεφαλικό αιμάτωμα σε νοσοκομείο της Πίζα, όπου υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση. Σήμερα ο άτυχος άνδρας βρίσκεται σε κώμα, αλλά η κατάστασή του παραμένει απόρρητη από τους θεράποντες ιατρούς.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πρασινίζει" ο τίτλος

    11/4/2005 12:11:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στο πρωτάθλημα της "γκέλας" όπως χαρακτηρίζεται από ορισμένους το φετινό, το ντέρμπι που υποτίθεται είναι και η βιτρίνα αυτού, ήταν μακράν το καλύτερο από πλευράς ποιότητας των τελευταίων ετών. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κυνηγούσαν την νίκη που θα έφερνε όποιον την έπαιρνε πιο κοντά στον τίτλο και οι "πράσινοι" ήταν αυτοί που είχαν πιο καθαρά μέσα στο μυαλό τους αυτό που ήθελαν, με αποτέλεσμα να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Ασφαλώς η νίκη αυτή δίνει στον Παναθηναϊκό ένα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με την ΑΕΚ και ένα μεγαλύτερο σε σχέση με τον Ολυμπιακό, ωστόσο δεν αλλάζει σε τίποτα τον στόχο στους επόμενους πέντε αγώνες, που εξακολουθούν να είναι "τελικοί" και για τους τρεις διεκδικητές. Το γκολ του Κωνσταντίνου στο 43' του ντέρμπι έστειλε στα ουράνια τους 14.000 φίλους των "πρασίνων" εκείνοι όμως δεν έδειξαν να ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση, αφού με τα αντικείμενα που πετούσαν, λίγο έλειψε να κοστίσουν στην ομάδα τους.

    Υπόδειγμα ο Νικοπολίδης

    Το άλλο μεγάλο γεγονός του ντέρμπι ήταν η ατμόσφαιρα που συνάντησε ο Νικοπολίδης στο παλιό του "σπίτι", όμως ο πρωταθλητής Ευρώπης, έδωσε την πιο ταιριαστή και την πιο σεμνή "απάντηση" στους επικριτές του που δεν σταμάτησαν να τον βρίζουν ούτε λεπτό, σταματώντας τους πρώην συμπαίκτες του. Οι αποκρούσεις του ήταν εξαιρετικές, κράτησαν τον Ολυμπιακό μέσα στο παιχνίδι νωρίς και αν και αυτό ήταν το τελευταίο ζητούμενο για τον ίδιο τον διεθνή τερματοφύλακα, απέδειξαν πως όντως και δικαίως είναι ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας.

    Ασταμάτητη η ΑΕΚ

    Νωρίτερα του ντέρμπι, στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ με την ελπίδα της ισοπαλίας στην Λεωφόρο και όπως φάνηκε αρχικά, το μυαλό των παικτών του Σάντος, μάλλον ήταν περισσότερο στο άλλο γήπεδο παρά στο Ολυμπιακό Στάδιο. Μόλις στο 4' ο Σαλπιγγίδης κέρδισε πέναλτι για τον "δικέφαλο" του Βορρά αλλά ο ίδιος το έχασε και κάπου εκεί χάθηκε και ο αγώνας για τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ αντεπιτέθηκε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και όπως μόνο εκείνη, έχει δείξει φέτος, πως ξέρει να παίρνει τα αποτελέσματα και παρά και την αποβολή του Λυμπερόπουλου πήρε την νίκη με δύο γκολ του Σοάρες για να ξεπεράσει έτσι έναν σημαντικό "σκόπελο" και να παραμείνει κοντά στην κορυφή. Η ήττα του ΠΑΟΚ σε συνδυασμό πάντα με την εύκολη νίκη της Ξάνθης επί του Πανιωνίου με 3-0 φέρνει και πάλι τους "ακρίτες" σε απόσταση βολής, που είναι η διαφορά του ενός βαθμού από τους Θεσσαλονικείς, ενώ και η άλλη διεκδικήτρια του εισιτηρίου του UEFA, η Χαλκηδόνα, έκανε σήμερα ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο με την νίκη επί του ΟΦΗ στην Κρήτη.

    Μάχες στην "ουρά"!

    Μέσα σε όλα αυτά φυσικά υπάρχει και η μάχη της "ουράς", όπου ο Ιωνικός πήρε μεγάλη ανάσα με το 1-0 επί του Εργοτέλη τον οποίο έστειλε στην Β' Εθνική και με τη "βούλα" πλέον, ενώ Άρης κα Καλαμαριά μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις και παρέμειναν ισόβαθμοί στις πιο επικίνδυνες θέσεις της βαθμολογίας. Από χθες ο Ηρακλής είχε περάσει ένα εύκολο απόγευμα απέναντι στην Κέρκυρα με το τελικό 5-1 και η Καλλιθέα είχε πάρει μια πολύ σημαντική νίκη επί του Αιγάλεω με 1-0.

    Τα αποτελέσματα

    Ηρακλής-Κέρκυρα 5-1 (50΄, 90΄ Επαλέ, 73΄ Παπαποστόλου, 80΄ Φορτούζι, 86΄ Κ. Καπετάνος - 55΄ Νινιάδης) Καλλιθέα-Αιγάλεω 1-0 (80΄ Κουτσοσπύρος) ΟΦΗ-Χαλκηδόνα 0-1 (5΄ Ηλιόπουλος) Ιωνικός-Εργοτέλης 1-0 (+45΄ Λετιέρι) Αρης-Απόλλων Καλαμαριάς 0-0 Ξάνθη-Πανιώνιος 3-0 (8΄ Σίκοφ, 34΄, 51΄ Λουτσιάνο) ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (37΄, 58΄ Σοάρες) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 (43΄ Κωνσταντίνου)

    Ο πίνακας των σκόρερς

    15 γκολ: Γκέκας (Παναθηναϊκός/Καλλιθέα) 14 γκολ: Λουτσιάνο (Ξάνθη) 11 γκολ: Ογκουνσότο (Εργοτέλης), Μαχλάς (ΟΦΗ), Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός) 10 γκολ: Κατσουράνης, Σοάρες (ΑΕΚ) 9 γκολ: Μπάρκογλου (Αιγάλεω), Τζιοβάνι (Ολυμπιακός), Ηλιόπουλος (Χαλκηδόνα) 8 γκολ: Ριβάλντο (Ολυμπιακός), Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ) 7 γκολ: Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Μακόρ (Ιωνικός), Ζαχαρόπουλος (Χαλκηδόνα)

    [11] Μπάσκετ

    Πέρασαν τα "Πιστόνια" από το Μαϊάμι

    11/4/2005 10:55:00 πμ

    Συντάκτης:

    Όσο πλησιάζουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία των πλεϊ οφ του ΝΒΑ, οι ομάδες ανεβάζουνε ταχύτητα, προς τέρψιν των θεατών, που σε πολλούς αγώνες παρακολουθούν συναρπαστικό θέαμα και δυνατές μονομαχίες σώμα με σώμα. Σε ένα τέτοιο αγώνα το Ντιτρόϊτ άλωσε το Μαϊάμι με 72-80, καθώς ο θηριώδης Σακίλ Ο Νιλ ήτανε καθηλωμένος στον πάγκο με στομαχικές διαταραχές, ενώ παράλληλα ο Γουέϊντ πραγματοποίησε ένα από τα χειρότερά του παιχνίδια. Συγκλονιστικό φινάλε είχε ο αγώνας στην Ιντιανάπολις, όπου οι γηπεδούχοι επιβλήθηκαν της Νέας Υόρκης στην παράταση, ενώ δύο παρατάσεις χρειάστηκε στη συνάντηση του Όκλαντ το Σαν Αντόνιο για να κάμψουνε την αντίσταση των Γκόλντεν Στεϊτ Γουόριορς.

    Έσπασαν... καρδιές οι "Σπερς"

    Για τρίτη φορά οι Χιτ στην φετινή περίοδο αγωνίστηκαν χωρίς τον Σακίλ Ο Νιλ, ο οποίος είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση, αλλά αυτό που έκανε τη διαφορά στο αγώνα με τους Πίστονς, ήτανε η άσχημη βραδιά του Ντουέϊν Γούεϊντ, που τελείωσε το ματς με πέντε όλους κι όλους πόντους. Έτσι το Ντιτρόϊτ, με κορυφαίο τον Ρίτσαρντ Χάμιλτον που σημείωσε 17 πόντους, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 72-80, καθώς τρεις μόνο παίκτες των Χιτ ολοκλήρωσαν τη βραδιά με διψήφιο αριθμό πόντων.

    Με άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον Μάϊκλ Σουίτνι στην Ιντιανάπολις, ο οποίος κέρδισε το ριμπάουντ και πέτυχε το νικητήριο καλάθι της Νέας Υόρκης στη λήξη της παράτασης, η ομάδα του "Μεγάλου Μήλου" επιβλήθηκε με 112-113 των Ιντιάνα Πεϊσερς. " Ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα μου που πέτυχα τέτοιο σουτ" ε΄λεγε μετά το ματς ο Σουίτνι, πουβ δεχότανε τα στυγχαρητήρια των συμπαικτών του. Για τους γηπεδούχους κορυφαίος ήτανε ο Ρέτζι Μίλερ με 34 πόντους, ενώ τοπ σκόρερ των νικητών αναδείχθηκε ο Τζαμάλ Κρόφορντ με 32. Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε ισόπαλες τις δύο ομάδες με 104-104.

    "Πολύ σκληρό για να πεθάνει" αποδείχθηκε το Σαν Αντόνιο στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, καθώς η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε με 117-117. Στην παράταση. Ούτε όμως στην παράταση, αναδείχθηκε νικητής καθώς ο φωτεινός πίνακας έδειχνε 130-130. Τελικά όμως αυτοί που πανηγύρισαν στο τέλος με 134-136 ήταν οι Σπερς με πρόσωπο του αγώνα τον Τόνι Πάρκερ, που πέτυχε 35 πόντους και είχε 12 ασίστ. Με τρεις πόντους παραπάνω ολοκλήρωσε το παιχνίδι ο Μπάρον Ντεϊβις, που όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο για τους "Γούοριορς".

    Στους άλλους αγώνες Σακραμέντο-Λέικερς 124-105, Νέα Ορλεάνη-Πόρτλαντ 81-90, Μέμφις-Σάρλοτ 102-95.

    [12] Επιστρέφει δριμύτερος ο Ταϊσον

    11/4/2005 11:41:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στις 11 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η επιστροφή του Αμερικανού πρωταθλητή πυγμαχίας, Μαϊκ Ταίσον στα ρίγκ. Η είδηση αυτή πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα στις 12 Απριλίου, σε σχετική συνέντευξη Τύπου στις ΗΠΑ. Στον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στη Ουάσιγκτον, ο "Iron Mike" θα αντιμετωπίσει τον 31χρονο Ιρλανδό πρωταθλητή Κέβιν Μακ Μπραϊντ, που μέχρι στιγμής στην καριέρα του μετρά 32 νίκες και 4 ήττες. Ο Ταϊσον, που αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε μία σχετική οικονομική ξεκίνησε ήδη προπόνηση με νέο τεχνικό τον Τζέφ Φένεκ στο Φοίνιξ, ενόψει της επικείμενης αναμέτρησης.

    [13] Πολιτισμός

    Σήμερα η κηδεία του "Αντίο" Σερ

    11/4/2005 8:22:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τελευταίο αντίο σήμερα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος κηδεύεται δημοσία δαπάνη στις 3 μετά το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες πολίτες και γνωστοί καλλιτέχνες, προσήλθαν στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, για να αποχαιρετήσουν τον Σερ της Ρωμιοσύνης. Ο μεγάλος ερμηνευτής αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες και η φωνή του συνδέθηκε με σημαντικές στιγμές της νεώτερης ελληνικής μουσικής ιστορίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο "σερ" του ελληνικού τραγουδιού

    "Έσβησε" ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 April 2005 - 9:18:29 UTC