Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες Καραμανλή
  • [02] Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
  • [03] Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση Νίμιτς
  • [04] Διάλογος για ασφαλιστικό και εργασιακά
  • [05] Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
  • [06] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη
  • [07] Όσπρια αγνώστου προελεύσεως
  • [08] Συζήτηση για τη γενοκτονία
  • [09] Έκκληση Αμερικανού ομήρου
  • [10] Οκτώ συλλήψεις στο Τορίνο
  • [11] Χέρι-χέρι μέχρι το 2010 Ρόμα-Μοντέλα
  • [12] Ζήτησε... ταμείο ο Καν
  • [13] ΠΑΟ: Περιμένοντας την απόφαση
  • [14] Επιστρέφει ο Σούρερ-Πονάει ο Στολτίδης
  • [15] Ανησυχία με Σέζαρ
  • [16] Ομπράντοβιτς: "Χωρίς λάθη για τη νίκη"
  • [17] Έκανε το 1-0 ο ΠΑΟ
  • [18] Στην Ελλάδα τα προκριματικά γυναικών
  • [19] Σε απολογία το Ρεθυμνο
  • [20] Έχασε τα βήματα η Δανιηλίδου στο... Τσάρλεστον
  • [21] Πόλο:Κοντά στους "4" η Χίος
  • [22] Έξυπνοι φακοί κατά της μυωπίας
  • [23] "Ιερή" ληστεία
  • [24] Για το καλό του Μιλάνου
  • [25] Μόνο μία ομάδα θέλει ο "Στέλιος"
  • [26] Απών ο Κουνενάκης με ΠΑΟΚ

    [01] Πολιτική

    Επιστολή σε Ευρωπαίους ηγέτες για το όνομα Πρωτοβουλίες Καραμανλή

    13/4/2005 12:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 7:27:58 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε., τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, απέστειλε ο Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την πρόταση Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του τάσσεται υπέρ της διαδικασίας έναρξης διαλόγου και στηρίζει την προσπάθεια του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Σύμφωνα με "Τα Νέα", ο κ. Καραμανλής στην επιστολή του προς τον Τζορτζ Μπους, εκφράζει την υποστήριξη της Αθήνας στην πρόταση Νίμιτς, και ζητά την μεσολάβηση της Ουάσιγκτον προς την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Με αφορμή το ίδιο δημοσίευμα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι η επιστολή, αλλά το γεγονός ότι "φτάσαμε να συζητούμε αν μπορούμε εμείς να χρησιμοποιούμε τον όρο "Μακεδονία". Την ίδια ώρα, διπλωματική εκστρατεία στην Ε.Ε. ξεκινά ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ.Βαληνάκης, ενώ, τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Η επιστολή

    Η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σε αυτή την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, υπογραμμίζει στις επιστολές του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    "Προσωπικά είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα ", υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός τονίζοντας, "πως για 15 χρόνια διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν μία λύση μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει πως αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχτούμε σαν βάση για μία λύση.

    Η πρόταση, συνεχίζει στις επιστολές του ο Πρωθυπουργός, παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής, θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις ευρωατλαντικές δομές.

    Στο μεταξύ διπλωματική εκστρατεία σε Βερολίνο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες ξεκινά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σήμερα ο κ. Βαληνάκης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του προεδρεύοντος Λουξεμβούργου Νίκολα Σμιτ.

    Δηλώσεις Αντώναρου

    Τα βασικά σημεία της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε την Τρίτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερωτήσεις για σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται στην επιστολή του Πρωθυπουργού, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η φράση "good compromise" ("καλός συμβιβασμός") και συνέστησε σε εκείνους που κάνουν τις διαρροές να είναι ακριβείς.

    Είπε, ακόμη, ότι από την επιστολή που δίνεται στη δημοσιότητα έχουν απαλειφθεί μόνο ορισμένα προσωπικού χαρακτήρα σημεία..

    Σκοπιανή αδιαλλαξία

    Στην αδιαλλαξία των Σκοπιών προσέκρουσε η νέα προσπάθεια του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Ο κ. Νίμιτς με ανακοίνωση του ωστόσο, προτρέπει τις δύο πλευρές να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί τρόπος γεφύρωσης των διαφορών.

    "Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους και γλώσσας και θα πρέπει να μπορούμε να χρησιμοποιούμε διεθνώς τον όρο Μακεδονία", τόνισε στην ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καλατζής. "Η λύση πρέπει να είναι αξιοπρεπής και η άτακτη υποχώρηση δεν είναι αξιοπρεπής", είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντρέας Λοβέρδος, σημείωσε ωστόσο ότι, "πρέπει να δούμε το θέμα με ψυχραιμία και όχι με την εθνικιστική υστερία που δείξαμε τις αρχές του 90".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

    Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση Νίμιτς

    [02] Πολιτική

    Ζητά ο ΣΥΝ Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

    13/4/2005 4:55:00 μμ

    Την επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά με ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού και ο Πρόεδρος του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την επικείμενη έναρξη της συζήτησης για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Μάλιστα, ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες .

    Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας

    Ο κ. Αλαβάνος στη δήλωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, κάνει λόγο για "ειδύλλιο Μολυβιάτη - Γκιούλ" ενώ την ίδια στιγμή, όπως τονίζει, έχουμε την "προκλητική στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα Ίμια και στο πεδίο βολής Άνδρου", ενώ υπογραμμίζει ότι και στην επιστολή Νιμιτς για την ονομασία υπάρχουν αρνητικά στοιχεία που πρέπει να συζητηθούν.

    Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αναφέρεται στην πάγια θέση του ΣΥΝ υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, ο Συνασπισμός εκτιμά ότι θα παγιωθεί η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωτοβουλίες Καραμανλή

    Συνομιλίες με προκλήσεις

    [03] Πολιτική

    Εμμένουν στη διπλή ονομασία τα Σκόπια Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση Νίμιτς

    12/4/2005 7:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2005 10:41:08 μμ)

    Συντάκτης:

    Βάση προς διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων. "Ο κ. Νίμιτς περιέλαβε στο έγγραφο σημεία που εκείνος έκρινε ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν στην πρότασή του " δήλωσε ο αναπληρωτής Ευάγγελος Αντώναρος υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση Νίμιτς δεν έχει τη μορφή "ή το παίρνετε ή το αφήνετε" αλλά αποτελεί βάση προς συζήτηση. Παράλληλα πρόσθεσε, ότι αν τα Σκόπια τοποθετηθούν αρνητικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Διεθνής Κοινότητα θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ποιος είναι ο αξιόπιστος ομιλητής. Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα της Τρίτης, η υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ιλίνκα Μίτρεβα, αρνήθηκε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έχει δώσει κάποια νέα πρόταση εμμένοντας στην άποψη της ΦΥΡΟΜ περί της διπλής ονομασίας.

    Εμμένουν στη διπλή ονομασία τα Σκόπια

    Η κα Μίτρεβα δήλωσε ότι ο Μάθιου Νίμιτς, παρουσίασε στον εκπρόσωπο των Σκοπίων, μία από τις ιδέες που είχε αναφερθεί και παλαιότερα καθώς και κάποιες άλλες ιδέες, όχι όμως κάποια επίσημη πρόταση, όπως, εσπευσμένα ανέφερε η ελληνική πλευρά.

    Η υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων, στο πλαίσιο μίας διαδικασίας συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

    Και πρόσθεσε ότι γνωστοποιήθηκε στον κ. Νίμιτς, η πάγια θέση της χώρας της επί του θέματος, δηλαδή να αποκαλείται στον ΟΗΕ και σε όλο το φάσμα της διεθνούς της επικοινωνίας με το συνταγματικό της όνομα-Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    "Για μας δεν είναι αποδεκτή, η σύνθετη ονομασία "Republika Makedonija-Skopje" τόνισε σημειώνοντας ότι η ονομασία αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για συνομιλίες αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για τη διμερή επικοινωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

    Υπάρχει πρόταση δηλώνουν ΟΗΕ - Σολάνα Αντίθετα, με τα όσα δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό αναφέρεται ότι ο Μάθιου Νίμιτς, υπέβαλε στις 29 Μαρτίου και στις δυο πλευρές μια δέσμη ιδεών προς εξέταση.

    Και προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που ακολούθησαν, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους και των δύο πλευρών, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις θέσεις των κυβερνήσεών τους.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα, ότι παρά το ότι δεν επετεύχθη κάποια λύση, ο κ. Νίμιτς έχει προτρέψει τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια να συνεργασθούν μαζί του, μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, με την ελάχιστη προσφυγή σε δημόσιες δηλώσεις, ώστε να αποσαφηνισθεί ένας τρόπος γεφύρωσης των διαφορών.

    Και επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν μεταξύ του κ. Νίμιτς και της κάθε πλευράς χωριστά, καθώς επίσης και με επίσημες συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν και τα δύο μέρη.

    Την ύπαρξη της πρότασης Νίμιτς επιβεβαιώνεικαι ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, εκφράζοντας την ευχή, να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια.

    "Το αρμόδιο όργανο στα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό, πριν μερικές ημέρες κατήρτισε πρόταση, η οποία έχει αποσταλεί και στα δύο μέρη. Όσον αφορά την ΠΓΔΜ ( μιλάω γι΄ αυτήν την χώρα και όχι για την Ελλάδα), ελπίζω να αποδεχτεί την τοποθέτηση του γγ.του ΟΗΕ", δήλωσε ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος αργά απόψε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Β. Μπούτσκοφσκι.

    Πυρά Παπανδρέου

    Νωρίτερα, στην Αθήνα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επεσήμανε ότι η πρόταση Νίμιτς, είναι βάση προς διαπραγμάτευση και ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν σημεία που δεν γίνονται δεκτά, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά.

    Από την πλευρά του, για απουσία πολιτικής στο Σκοπιανό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση των Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η πρόταση Νίμιτς, δεν φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή λύση του προβλήματος και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της επιστολής προκειμένου να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως η επιστολή που παρέλαβε έχει αρκετά σημεία για τα οποία δεν τον ενημέρωσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση, διότι την παρέλαβε με τον χαρακτηρισμό της ως απόρρητη.

    Αναφερόμενος στη συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση για το ζήτημα τόνισε ότι συναίνεση δεν επιτυγχάνεται όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη αξιοπιστία, η ενημέρωση και η βούληση για διαβούλευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με τα άλλα κόμματα.

    Ενημερωτική εκστρατεία Βαληνάκη

    Στο μεταξύ, ενημερωτική εκστρατεία αστραπή για το Σκοπιανό πραγματοποιεί από αύριο Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Ο κ. Βαληνάκης, θα συναντηθεί με ομολόγους του υπουργούς σε Βερολίνο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Χαβιέ Σολάνα.

    Νωρίτερα σήμερα, ενημέρωσε για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΈ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλή ονομασία θέλει η ΠΓΔΜ

    [04] Οικονομία

    Με συναίνεση οι μεταρρυθμίσεις Διάλογος για ασφαλιστικό και εργασιακά

    13/4/2005 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 5:45:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας με επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο του σώματος, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων αλλά και των κοινωνικών εταίρων, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου που θα φτάνει και τα 20 έτη, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, αυριανή συνάντηση του με τη ΓΣΕΕ, της οποίας τη στάση χαρακτήρισε θετική. Για προσχηματικό διάλογο κάνει λόγο ο ΣΥΝ . Σημειώνεται ότι την Τρίτη, υπέρ της έναρξης διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα τάχθηκαν η ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

    Μαζί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, από τις 24 Ιανουαρίου έχει τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό. Υπάρχουν, είπε, ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία και "θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία". Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μαζί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να διαμορφωθεί η ατζέντα των ζητημάτων που θα συζητηθούν και όπου είναι δυνατόν να επέλθει συμφωνία.

    Ωστόσο, ο υπουργός αν και χαρακτήρισε θετική τη στάση της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι υπάρχει μία αλλαγή πορείας, διότι η Συνομοσπονδία θεωρούσε ότι είχε κλείσει το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο διάλογος θα έχει πολλά στάδια, είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι με το διάλογο θα καθοριστούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι θα επικαιροποιηθούν όλες οι αναλογιστικές μελέτες που αφορούν τα ταμεία των τραπεζών, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στο ΙΚΑ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι είναι μάλλον ανώριμο να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα επίλυση του ασφαλιστικού, ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ για το εργασιακό είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως για παράδειγμα ο χρόνος εργασίας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός είπε ότι το δημόσιο στηρίζει απόλυτα το ΙΚΑ, δίνει το 1% του ΑΕΠ και οποιαδήποτε επιχορήγηση για την κάλυψη των κενών.

    [05] Πολιτική

    Ζητά ο ΣΥΝ Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

    13/4/2005 4:55:00 μμ

    Την επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά με ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού και ο Πρόεδρος του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την επικείμενη έναρξη της συζήτησης για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Μάλιστα, ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες .

    Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας

    Ο κ. Αλαβάνος στη δήλωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, κάνει λόγο για "ειδύλλιο Μολυβιάτη - Γκιούλ" ενώ την ίδια στιγμή, όπως τονίζει, έχουμε την "προκλητική στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα Ίμια και στο πεδίο βολής Άνδρου", ενώ υπογραμμίζει ότι και στην επιστολή Νιμιτς για την ονομασία υπάρχουν αρνητικά στοιχεία που πρέπει να συζητηθούν.

    Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αναφέρεται στην πάγια θέση του ΣΥΝ υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, ο Συνασπισμός εκτιμά ότι θα παγιωθεί η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωτοβουλίες Καραμανλή

    Συνομιλίες με προκλήσεις

    [06] Κοινωνία

    Προβλέπονται 24 ρυθμίσεις Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

    13/4/2005 7:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 7:51:23 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ταχύτερους ρυθμούς στην εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων, που σήμερα λιμνάζουν επί χρόνια, επιδιώκει το υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, ύστερα από το "πράσινο φως" της κυβερνητικής επιτροπής. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 24 μέτρα που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου και στην αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης. "Έχει έλθει πράγματι η ώρα να ταράξουμε τα λιμνάζοντα, εδώ και χρόνια, ύδατα της ελληνικής δικαιοσύνης. Με το νομοσχέδιο αυτό προωθούμε αλλαγές, που θα γίνουν οπωσδήποτε αισθητές και θα ανακουφίσουν τους καταταλαιπωρούμενους σήμερα στα δικαστήρια πολίτες", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Επιτάχυνση και αναβάθμιση

    Μεταξύ των ρυθμίσεων, περιλαμβάνεται η απόλυση όσων κρατουμένων εκτίουν ποινή για πλημμελήματα και είτε η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 2 έτη και έχουν εκτίσει το 1/4 αυτής, είτε είναι μεγαλύτερη και έχουν εκτίσει το 1/3.

    Υπολογίζεται ότι με το μέτρο αυτό, δίδεται η δυνατότητα αποφυλάκισης σε περίπου 1.700 ανθρώπους.

    Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου για τον προσδιορισμό προς εκδίκαση αγωγών, αιτήσεων και εφέσεων, ο περιορισμός σε δύο, κατ ανώτατο όριο, των αναβολών των υποθέσεων στα Ποινικά Δικαστήρια, η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης διαζυγίων και η αποποινικοποίηση της οφειλής σε ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου, μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ.

    Τα νέα μέτρα του νομοσχεδίου

    Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, έχουν ως εξής:

    Ορίζεται ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο πρέπει να προσδιορίζονται προς εκδίκαση οι αγωγές, αιτήσεις και εφέσεις στα πολιτικά δικαστήρια - στους 6 μήνες για τις ειδικές διαδικασίες και στους 12 μήνες για την τακτική διαδικασία. Περιορίζονται σε δύο κατ ανώτατο όριο οι αναβολές των υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια. Κάθε άλλη αναβολή απαγορεύεται. Επιτρέπεται σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνον αν το δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία και αποκλειστικά για λόγους ανωτέρας βίας, ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή της δίκης. Οι λόγοι της αναβολής πρέπει να εκτίθενται αναλυτικά και αιτιολογημένα στη σχετική απόφαση. Παύουν να διώκονται ποινικά εφεξής οι μικροοφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημοσίου - αποποινικοποιείται δηλαδή η οφειλή μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ. Εισάγεται δυνητικά το σύστημα φωνοληψίας (μαγνητοφώνησης) για την τήρηση πρακτικών ενώπιον των δικαστηρίων που εκδικάζουν κακουργήματα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ακριβής απόδοση της εικόνας της ποινικής δίκης, και η ταχύτερη καταγραφή των πρακτικών. Ορίζονται από την οικεία Ολομέλεια στα μεγάλα Πρωτοδικεία και Εφετεία (Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης), δικαστές που θα προεδρεύουν αποκλειστικά στα ποινικά δικαστήρια για μια διετία, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους για ένα έτος ακόμη. Με τη διεύθυνση της ποινικής διαδικασίας από εξειδικευμένους και ικανούς δικαστικούς λειτουργούς, επισπεύδεται η εκδίκαση των υποθέσεων. Επιτρέπεται να μετακινηθούν Αρεοπαγίτες, με απόφαση του προέδρου του Αρείου Πάγου, από το ένα τμήμα του Αρείου Πάγου στο άλλο εντός του δικαστικού έτους, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες, προς επιτάχυνση του δικαιοδοτικού έργου του ανωτάτου δικαστηρίου. Μετακινούνται υποχρεωτικά μετά την παρέλευση τριετίας, οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι των τμημάτων και οι υπάλληλοι των αυτοτελών γραφείων των δικαστηρίων ή της εισαγγελίας - οι τελευταίοι κατά την κρίση των προϊσταμένων τους, εφόσον δεν διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας - ώστε με την ανανέωση να εξαλειφθεί το φαινόμενο μακρόχρονης παραμονής των ίδιων δικαστικών υπαλλήλων στις ίδιες θέσεις, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα. Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης διαζυγίων, καθώς η δικάσιμος για την επανάληψη των δηλώσεων των συζύγων περί συναινετικής λύσης του γάμου τους ορίζεται μέσα σε 30 ημέρες από τη συμπλήρωση του διαστήματος του υποχρεωτικού 6μήνου. Δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως αλλά πλέον μόνον κατ έγκληση το πλημμέλημα της απλής χρεοκοπίας. Θεσπίζονται άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν - κατά διαταγή του Εισαγγελέα - χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο, για την προστασία των ανηλίκων, όπως π.χ. άμεση αντιμετώπιση ανηλίκων που κακοποιούνται από γονέα ή εξαναγκάζονται σε επαιτεία κ.λπ. Αυξάνεται από τα πέντε στα δέκα χρόνια η μέγιστη ποινή για τους υπαίτιους πολύνεκρων δυστυχημάτων - τροχαία, ναυάγια κ.ά. - οφειλομένων σε βαριά αμέλεια του δράστη. Προβλέπεται, ακόμη, για τα ίδια αδικήματα, δυνατότητα προσωρινής κράτησης έως έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις. Στους πλειστηριασμούς ακινήτων , η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί πλέον να υπολείπεται των 2/3 της αξίας στην οποία εκτιμήθηκε το κατασχεμένο ακίνητο, ώστε να προστατεύονται οι οφειλέτες και να αποτρέπεται η συμμετοχή σε πλειστηριασμούς αυτών που επιδιώκουν ληστρικό όφελος. Αποφεύγονται, επίσης, οι εικονικές μεταβιβάσεις και οι ως εκ τούτου πιθανές ανακοπές σε βάρος του κύρους του πλειστηριασμού. Ο υπερθεματιστής για λογαριασμό τρίτου σε πλειστηριασμούς οφείλει να δηλώσει εκ των προτέρων τα στοιχεία του τρίτου, καταθέτοντας ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, με το οποίο του χορηγείται η εντολή. Προστατεύονται έτσι αποτελεσματικά τα συμφέροντα των οφειλετών από επιτήδειους μεσολαβητές που επί χρόνια κερδοσκοπούν εις βάρος των περιουσιών των οφειλετών.

    Δικαιώματα των κατηγορουμένων

    Εισάγονται μια σειρά από ρυθμίσεις, που αφορούν την προκαταρκτική εξέταση και σε προδικαστικά ζητήματα, με στόχο αφ'ενός την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, αφ'ετέρου την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης με την αποτροπή της αβασάνιστης άσκησης ποινικών διώξεων, καθώς και την εξάλειψη του φαινομένου των ατέρμονων ποινικών δικών.

    Ειδικότερα:

    Ενισχύονται από τη φάση ήδη της προκαταρκτικής εξέτασης τα δικαιώματα του μηνυομένου, ο οποίος για πρώτη φορά αποκτά δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας, καθώς και εκπροσώπησης και παράστασης στη διαδικασία. Αποτρέπεται έτσι η άσκηση δίωξης χωρίς επαρκή στοιχεία, που άδικα ταλαιπωρεί τους πολίτες και άσκοπα απασχολεί τα δικαστήρια. Σταματάει η δίκη και δεν επιβάλλεται ποινή στην περίπτωση κατά την οποία, μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, ο υπαίτιος των συνηθέστερων πλημμελημάτων οικονομικού χαρακτήρα ικανοποιήσει πλήρως τον ζημιωθέντα. Στις περιπτώσεις όπου κατατίθεται μια μήνυση και εν συνεχεία ασκείται κατά του μηνυτή, μήνυση για ψευδή καταμήνυση , ψευδορκία ή συκοφαντική δυσφήμιση, η ποινική διαδικασία για τη διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών αναβάλλεται μέχρι να εκδικαστεί αμετάκλητα η πρώτη υπόθεση. Με τη ρύθμιση αυτή κρίνεται ότι θα επέλθει αποφυγή άσκοπων ταλαιπωριών - σε καθημερινή βάση - εκατοντάδων πολιτών αλλά και σημαντική αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων. Απαγορεύεται, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η παραγγελία για διενέργεια προανάκρισης εάν δεν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, που πρέπει να μνημονεύονται ειδικά στην παραγγελία του εισαγγελέα. Αποφεύγεται, έτσι, η άσκοπη ποινική δίωξη και η ταλαιπωρία των πολιτών, και επιταχύνεται η ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας. Κατοχυρώνεται υπέρ του κατηγορουμένου το δικαίωμα της ακρόασής του επί του κρίσιμου ζητήματος της παράτασης ή μη της προσωρινής του κράτησης, και το δικαίωμα της εκπροσώπησής του από συνήγορο σε όλες αδιακρίτως τις δίκες. Διασφαλίζεται έτσι ότι οι προφυλακίσεις θα είναι απολύτως αιτιολογημένες και με βάση συγκεκριμένα στοιχεία. Μπορεί να εκπροσωπηθεί από συνήγορο - σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - ο καταδικασθείς κατηγορούμενος, ο οποίος ζητεί την ακύρωση της διαδικασίας ή της απόφασης και την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

    Αποσυμφόρηση των φυλακών

    Εξάλλου, με σκοπό την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, προβλέπεται:

    Μειώνεται από το 67ο στο 65ο έτος το όριο ηλικίας για τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής σε κρατούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα και κάθε ημέρα παραμονής υπολογίζεται ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής.

    Επιπρόσθετα, εξαιρετικά και εφάπαξ, λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα που αναφέρονται μόνον στις ανακύπτουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου περιπτώσεις:

    Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πταισμάτων και πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Παραγράφονται ήδη επιβληθείσες και μη εκτιθείσες ποινές φυλάκισης μέχρι 6 μηνών, εφόσον δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα υποπέσει μέσα σε 18 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, σε νέα αξιόποινη πράξη εκ δόλου. Μετατρέπονται ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί για πλημμελήματα, σε χρηματικές ποινές. Απολύονται όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα , εφόσον: η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 2 έτη και έχουν εκτίσει το 1/4 αυτής, ή - αν η διάρκεια της ποινής είναι μεγαλύτερη των 2 ετών - έχουν εκτίσει το 1/3 αυτής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Δικαιοσύνης

    [07] Κοινωνία

    Εντατικοί έλεγχοι Όσπρια αγνώστου προελεύσεως

    13/4/2005 7:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Σχεδόν το 90% των οσπρίων, που διακινούνται στην αγορά είναι εισαγόμενα και δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους, διαπίστωσε η γενική γραμματεία Καταναλωτή, μετά από ελέγχους. Όπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο έλεγχος συνεχίζεται πιο αναλυτικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και από τον ΕΦΕΤ, ενώ προωθείται και η διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τις επιχειρήσεις, που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις να προσαρμοσθούν άμεσα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Από τους ελέγχους του υπουργείου προέκυψε, ότι παρατυπούν οι εξής επιχειρήσεις: BAZZAR AE - ΒΕΡΟΥΚΑΣ, ΑΦΟΙ ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΑΕΒΕ -ΤΡΟΦΙΝΟ (παρατυπεί στη συσκευασία με ένδειξη σήμα "TROFINO"), ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ-3 ΑΛΦΑ, CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, AGRINO ΑΕΒΕΕ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ AEE και ΑΡΑΠΙΝΑ ΑΕ, καθώς στις συσκευασίες δε δηλώνουν τη χώρα προέλευσης των οσπρίων.

    [08] Κόσμος

    Συζήτηση για τη γενοκτονία

    13/4/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Λίγες μέρες πριν οι Αρμένιοι τιμήσουν την 90ή επέτειο της γενοκτονίας τους από τους Τούρκους, στις 24 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να γίνει μια "ανοικτή συζήτηση" σχετικά με τις κατηγορίες των Αρμενίων, ότι έπεσαν θύματα γενοκτονίας στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε σε μέλη του κόμματός του, ότι η Τουρκία "δε φοβάται την ιστορία της". "Η ιατρική δεν έχει βρει ακόμη θεραπεία γι αυτούς που δεν θέλουν να ανοίξουν τα μάτια τους στην ιστορία", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η Τουρκία παραδέχεται, πως εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εν λόγω περίοδο, αλλά αρνείται κατηγορηματικά, ότι επρόκειτο για οργανωμένη γενοκτονία και υποστηρίζει, πως οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στη διάρκεια μαζικού εκτοπισμού των Αρμενίων, οι οποίοι είχαν συμμαχήσει με το ρωσικό στρατό κατά την εισβολή του στην Τουρκία.

    Σύσταση κοινής επιτροπής

    Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο κ. Ερντογάν πρότεινε, σε επιστολή του, στον Αρμένιο πρόεδρο Ρομπέρ Κοτσαριάν τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα επιφορτιστεί με την έρευνα των σφαγών Αρμενίων το 1915. "Η σύσταση της επιτροπής αυτής θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία", τόνισε ο κ. Γκιούλ, προσθέτοντας, πως αν η τουρκική πρόταση γίνει δεκτή θα είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την Αρμενία για τον τρόπο με τον οποίο θα συσταθεί η επιτροπή και για τον τρόπο λειτουργίας της.

    Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην αρμενική κυβέρνηση να δεχθεί την τουρκική πρόταση, ενώ επανέλαβε την τουρκική θέση σημειώνοντας, ότι η οθωμανική αυτοκρατορία ουδέποτε έδωσε εντολή για τη συστηματική και μαζική εξόντωση του αρμενικού πληθυσμού στο έδαφός της.

    Από την πλευρά τους οι Αρμένιοι, υποστηρίζουν ότι το 1915 σφαγιάστηκαν 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι, που ζούσαν στην Τουρκία.

    Τον απειλούσαν γιατί παραδέχτηκε τη "γενοκτονία"

    Ωστόσο, πολλοί είναι οι Τούρκοι, που αμφισβητούν την επίσημη γραμμή της χώρας τους, μολονότι κάτι τέτοιο θεωρείται αντιπατριωτικό.

    Μάλιστα, ο διασημότερος συγγραφέας της Τουρκίας, ο Ορχάν Παμούκ, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του, γιατί δήλωσε σε ένα ελβετικό περιοδικό, ότι σκοτώθηκαν ένα εκατομμύριο Αρμένιοι. Μάλιστα, ένας αξιωματούχος στην πόλη Σουτσουλέρ της δυτικής Τουρκίας διέταξε την κατάσχεση όλων των βιβλίων του Παμούκ από βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες, κάτι που επικρότησαν υπερεθνικιστές. Πάντως, η Κυβέρνηση Ενρτογάν, διέταξε την απόλυση του εν λόγω αξιωματούχου.

    [09] Ιράκ

    Έκκληση Αμερικανού ομήρου

    13/4/2005 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ ζητά Αμερικανός που κρατείται όμηρος εδώ και δύο ημέρες από ένοπλη οργάνωση, σε βιντεοταινία που μεταδόθηκε την Τετάρτη από το τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ Αλ Τζαζίρα. Ο Τζέφρι Έικ, από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, ο οποίος παρουσιάζεται κρατώντας το διαβατήριό του και με δύο ένοπλους να στέκονται δίπλα του, ζήτησε επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να αρχίσει "διάλογο με την ιρακινή αντίσταση για να σώσει τη ζωή του".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απαγωγή Αμερικανού εργολάβου

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οκτώ συλλήψεις στο Τορίνο

    13/4/2005 7:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στην Αγγλία πριν μια εβδομάδα μπορεί το κλίμα να ήταν φιλικό προς τους Ιταλούς φιλάθλους και την Γιουβέντους, ωστόσο σήμερα στο Τορίνο το σκεπτικό δεν είναι να τιμήσουν το Χέιζελ αλλά να εκδικηθούν για αυτό. Ήδη από τις πρωινές ώρες τα πρώτα σημάδια βίας έκαναν την εμφάνισή τους στην ιταλική πόλη, καθώς η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα για εμπλοκή τους σε ξυλοδαρμό ενός οπαδού της Λίβερπουλ σε ένα μπαρ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ο νεαρός Άγγλος χτυπήθηκε με ένα ρόπαλο στο κεφάλι χθες το βράδυ, χωρίς πάντως να τραυματιστεί σοβαρά, αφού δεν πήγε καν σε κάποιο νοσοκομείο, ενώ αυτό δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οπαδοί της Γιουβέντους οπλισμένοι με μπουκάλια και ξύλα συναντήθηκαν επίσης χθες το βράδυ, σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν εκείνοι της Λίβερπουλ όμως πριν προλάβουν οι λογομαχίες να μετατραπούν σε συμπλοκές, έκανε την εμφάνισή της η αστυνομία και οι Ιταλοί διαλύθηκαν.

    Πάνοπλοι αστυνομικοί στο γήπεδο

    Το βράδυ πάντως το στάδιο "Ντελέ Άλπι" θα μοιάζει με "αστακό", καθώς περισσότεροι από 900 αστυνομικοί θα κληθούν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την τάξη γύρω από το γήπεδο. Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής αστυνομίας παραδέχτηκε πως φοβάται το αποψινό παιχνίδι, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συνάδελφοί του μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης κατάστασης. Το βέβαιο πάντως είναι πως ενδεχόμενα επεισόδια απόψε θα αποτελέσουν την "ταφόπλακα" του ιταλικού ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκό έδαφος, ιδιαιτέρως μετά την χθεσινή διακοπή του ντέρμπι του Μιλάνου για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χέρι-χέρι μέχρι το 2010 Ρόμα-Μοντέλα

    13/4/2005 2:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τη φανέλα της Ρόμα θα συνεχίσει να φορά και για τα επόμενα πέντε χρόνια ο επιθετικός των "τζιαλορόσι", Βιντσέντζο Μοντέλα. Σε επαφή που είχε με παράγοντα του ιταλικού συλλόγου, ο άσος των "πρωτευουσιάνων" ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2010. Σε δηλώσεις του ο κ. Ροζέλα Σένσι ευχαρίστησε τον παίκτη για την μέχρι σήμερα προσφορά του στην ομάδα, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που αναζητά ο ιταλικός σύλλογος σε έναν παίκτη: ταλέντο, τεχνική και πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Από την πλευρά του ο ιταλός άσος της Ρόμα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, που θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να είναι μέρος αυτής της ομάδας και επεσήμανε, ότι δέχθηκε να ανανεώσει τη συνεργασία του στην ομάδα της "Αιώνιας Πόλης", λόγω της πίστης που τρέφει στις δυνατότητές της. Παράλληλα ο Μοντέλα δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι από τον επόμενο κιόλας χρόνο η Ρόμα θα επιστρέψει στην "ελίτ" των ευρωπαϊκών συλλόγων.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ζήτησε... ταμείο ο Καν

    13/4/2005 2:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε μετά τον αποκλεισμό της Μπάγερν από την Τσέσλι ο αρχηγός της βαυαρικής ομάδας και διεθνής τερματοφύλακας της Γερμανίας, Ολιβερ Καν, ο οποίος ζήτησε από τους παίκτες του να αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια, που έριξαν την αυλαία των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση."Πιο σημαντικό από το να χτυπάμε ο ένας τον άλλο στην πλάτη και να λέμε πόσο καλά παίξαμε είναι να αναλύσουμε τι πήγε στραβά. Είχαμε τόσες πολλές ευκαιρίες, αλλά, παρόλα αυτά, αποκλειστήκαμε. Πρέπει να αναλύσουμε το γιατί. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο δεν έχεις περιθώρια να χάνεις τόσες πολλές ευκαιρίες για γκολ" υποστήριξε ο έμπειρος πορτιέρο.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Περιμένοντας την απόφαση

    13/4/2005 7:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τους Πρωταθλητές να κοιτάνε πλέον την επόμενη μέρα μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού και την κορυφή της βαθμολογίας, όλοι κοιτάνε την καλύτερη προετοιμασία αλλά και την απόβαση της ΕΠΑΕ που θα επιβάλει την ποινή στους πράσινους. Από άποψη αγωνιστική για τον αγώνα στην Κρήτη, τα προβλήματα είναι δύο. Ο Έκι Γκονζάλες που ανέβασε πυρετό αλλά είναι πολύ καλύτερα και από αύρι αναμένεται να προπονηθεί και τον Νόρντιν Βόουτερ, ο οποίος έχει χτυπήσει στο δικέφαλο. Για τον Ολλανδό μάλιστα, πέφτει όλη η πράσινη προσοχή, καθώς ο μέσος ακόμα πονάει και φαίνεται δύσκολο να προλάβει να αγωνιστεί στον Σαββατιάτικο αγώνα. Τέλος, οι άνθρωποι του Εργοτέλη έχουν πειραχτεί από το την κίνηση των πράσινων να μην πάρουν ούτε τα 300 εισιτήρια που τους αναλογούν στον αγώνα της Κρήτης.

    Αναμονή

    Αυτό πλέον που κυριαρχεί είναι η ποινή που θα επιβληθεί στους πράσινους, για τα όσα ανεγράφησαν στο φύλλο αγώνα μετά τα όσα έγιναν στη Λεωφόρο, αλλά και στον αγώνα της αγωνιστικής με τον Άρη. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ και από ότι φαίνεται, την Πέμπτη στις 10 το πρωί στα γραφεία της ΕΠΑΕ, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η τιμωρία της έδρας.

    Αυτό είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα και το τριφύλλι καθώς, σε περίπτωση που τελικά τιμωρηθεί, θα αγωνιστεί κεκλεισμένων των θυρών σε δύο αγώνες. Αυτόν με την Χαλκηδόνα αλλά και πολύ περισσότερο στο παιχνίδι της 8ης Μαΐου στο ντέρμπι της Λεωφόρου με την ΑΕΚ. Αύριο πάντως θα ανακοινωθεί και η απόφαση.

    Τέλος, όσον αγορά από την κίνηση των πράσινων να μην πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο, οι κίτρινοι έδειξαν ότι ενοχλήθηκαν, αποστέλλοντας δημοσίευμα στο οποίο λέει " Εμείς το βιολί μας... το ποδόσφαιρο είναι γιορτή".

    Στα πιο χαρακτηρίστηκα, τονίζεται πως "πάντα διατηρούσε ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη του εορταστικού χαρακτήρα των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων και της ψυχαγωγίας των φιλάθλων". Για αυτό και η ομάδα του Παναθηναϊκού "που αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες στο κυνήγι της παραμονής, συνεχίζουν να παραμένουν πιστοί στη φιλοσοφία της ποδοσφαιρικής γιορτής και της ψυχαγωγίας και ετοιμάζονται να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στους φιλάθλους να ζήσουν μια εμπειρία, που φέρνει κόσμο στα γήπεδα και αναδεικνύει την ομορφιά του ποδοσφαίρου"

    Κλείνοντας, τονίζει πως σε κάθε παιχνίδι που έχει αναλάβει, όπως και σε αυτό που αναμένεται, η πολιτεία αλλά και ο σύλλογος μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και να γίνει η και για αυτό θέλει να υπάρχουν και οι φίλαθλοι του ΠΑΟ ώστε να πάρουν μέρος στη γιορτή.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιστρέφει ο Σούρερ-Πονάει ο Στολτίδης

    13/4/2005 3:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά από σχεδόν ένα μήνα απουσίας, ο Γκαμπριέλ Σούρερ επιστρέφει την Κυριακή στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, καθώς ξεπέρασε τον τραυματισμό του, πήρε κανονικά μέρος στην προπόνηση των "ερυθρόλευκων" και τέθηκε στη διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για τον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής με αντίπαλο τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά. Αντίθετα ο Ιεροκλής Στολτίδης αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο γλουτό και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης. Ο αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού, θα δοκιμάσει το πόδι του τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης και να δώσει κανονικά το "παρών" στον δύσκολο αγώνα της Κυριακής. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε και ο Γιάννης Ταραλίδης, που "κληρονόμησε" ένα ελαφρύ διάστρεμμα στον χθεσινό αγώνα της Εθνικής Ενόπλων και για τις επόμενες δύο ημέρες θα συνεχίσει να προπονείται μόνος του.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανησυχία με Σέζαρ

    13/4/2005 2:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με κάποια μικρά προβλήματα, αφού δύο πάικτες της Ένωσης ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε στο βοηθητικό γήπεδο του Ολυμπιακού Σταδίου η προετοιμασία της ΑΕΚ ενόψει του επικείμενου αγώνα με τη Ξάνθη. Ο Βραζιλιάνος άσος των κιτρινόμαυρων Ζούλιο Σέζαρ αισθάνθηκε κάποιες ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο και ακολούθησε προληπτικά ατομικό πρόγραμμα προκειμένου να ξεκουραστεί, όπως επίσης και ο Χρήστος Μπούρμπος, που βρίσκεται στην τελική φάση επανένταξης στους κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Παράλληλα ο Χρήστος Χρηστοφορίδης ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επανένταξης στην ομάδα και από αύριο αναμένεται να προπονείται σε κανονικούς ρυθμούς. Εξάλλου στη διάθεση των φιλάθλων τέθηκαν τα εισιτήρια του αγώνα με την Ξάνθη, τα οποία πωλούνται από τα εκδοτήρια στον σταθμό του ΗΣΑΠ "Ειρήνη" και από το AEK Shop.

    Ενδιαφέρον για ομογενή πιτσιρικά

    Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα ελληνόπουλο της... διασποράς αποτελεί μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ.

    Ο λόγος για τον Αγγελο Κομβολίδη, τον επιθετικό της εθνικής Παίδων που έπαιξε βασικός στις 2 από τις 3 αναμετρήσεις του 5ου προκριματικού ομίλου της β΄ φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Ο 17χρονος (γεννηθείς στις 14 Μαρτίου 1988) επιθετικός της Στουτγάρδης ήταν μεταξύ των παικτών (Παπασταθόπουλος και Πλιάτσικας οι άλλοι δύο) για τους οποίους υπήρξε ενδιαφέρον εκ μέρους της Ενωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον πρώτο αγώνα της εθνικής Ελλάδας στο Κάπφενμπεργκ (εναντίον της Αυστρίας) είχαν παρακολουθήσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, μαζί με τον τεχνικό διευθυντή του «δικέφαλου», Ιλια Ιβιτς. Μάλιστα, ο Ιβιτς είχε επανέλθει στο ίδιο γήπεδο μερικές ημέρες αργότερα, προκειμένου να παρακολουθήσει και το παιχνίδι Ελλάδας-Αυστρίας.

    Κατά σύμπτωση, αυτά ήταν τα δύο ματς στα οποία ο Κομβολίδης αγωνίστηκε βασικός, δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία (κίνηση, τεχνική, διεισδυτικότητα, ομαδικότητα). Στον νεαρό Ελληνα ποδοσφαιριστή, πάντως, αναμένεται να καταθέσει πρόταση και η νυν ομάδα του, η Στουτγάρδη, αφού ο Κομβολίδης συμπλήρωσε πριν από μερικές εβδομάδες το όριο ηλικίας που απαιτείται, για να μπορεί να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο.

    Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, για τον ίδιο παίκτη είχε ενδιαφερθεί και η Μπλάκμπερν. Τα "ρόδα" ήθελαν να εντάξουν άμεσα τον παίκτη στη β΄ ομάδα τους, όμως συνάντησαν την άρνηση της οικογένειας, που είναι μόνιμα εγκατεστημένη στη Στουτγάρδη.

    Όπως όμως αναφέρει το ΑΠΕ, ΑΕΚ και Κομβολίδης βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, και εντός των προσεχών ημερών αναμένονται εξελίξεις.

    [16] Μπάσκετ

    Ομπράντοβιτς: "Χωρίς λάθη για τη νίκη"

    13/4/2005 7:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Είμαστε καλύτερη ομάδα από την Εφές Πίλσεν και αυτό θα το δείξουμε στο γήπεδο". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς για τον αγώνα της Πέμπτης, που θα κρίνει την τέταρτη ομάδα που θα βρεθεί στο Φάιναν Φορ. Όπως τόνισε ο "Γκαστόνε" δεν χαρακτήρισε τους πράσινους φαβορί, εξέφρασε την πεποίθηση του πως ο ΠΑΟ θα βρεθεί στη Ρωσία και τόνισε " δεν θέλουμε να κάνουν οι φίλαθλοί μας τα ίδια που έκαναν αυτοί στην Κωνσταντινούπολη. Όχι στην προβοκατόρικη συμπεριφορά".

    Ώθηση από τον κόσμο

    Στις αρχικές του κουβέντες, ο τεχνικός των πράσινων είπε πως ο ΠΑΟ μπορεί να πάρει τη νίκη και την πρόκριση. Από εκεί και πέρα, τόνισε πως η παρουσία του κόσμου, που θα κατακλυστεί με πράσινους φιλάθλους, το γήπεδο θα έχει 18.000, θα δώσει την απαραίτητη δύναμη στους παίκτες του. Και τόνισε: "Δεν θέλω να γυρίσω πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Όσοι ήταν μαζί μας τα είδαν από κοντά και οι υπόλοιποι από την τηλεόραση. Αισθανόμαστε ωραία που φτάνει σε μας το μήνυμα πως το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Θέλουμε από τον μοναδικό κόσμο μας να μεταδώσει πάθος και παλμό στους παίκτες, σε κόσμια και αθλητικά πλαίσια. Τους παρακαλώ να γίνουν ο πρώτος παίκτης μας και να μας βοηθήσουν, γιατί είμαστε καλύτερη ομάδα από την Εφές Πίλσεν. Οι φίλαθλοί μας ήταν εκπληκτικοί για 44 λεπτά. Μόνο για ένα λεπτό ξέφυγαν και όλοι είδατε πως σπεύσαμε όλοι να τους ηρεμήσουμε και να προστατέψουμε τους αντιπάλους μας".

    Παράλληλα τόνισε όπως θα πρέπει να "συγκέντρωση στο παιχνίδι μας και να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, ν΄ αυξήσουμε τον ρυθμό μας και στη συνέχεια να επιβάλλουμε τον δικό μας ρυθμό, αυτόν που μας συμφέρει".

    Τέλος, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είπε πως περιμένει από τους παίκτες του να κάνουν το παιχνίδι τους και να μην απαντήσουν σε προκλήσεις των παικτών της Εφές στη διάρκεια του αγώνα".

    "Δεν θ΄ αντιδράσεις την πρώτη, τη φορά. Όταν, όμως, η κατάσταση είναι συνέχεια εναντίον σου, δεν μπορείς να μην αντιδράσεις. Θυμάμαι πριν δύο χρόνια, όταν ο Καλαϊτζής είχε κάνει αντιαθλητικό φάουλ στον Σόλομον, μετά την έβδομη πρόκληση που είχε δεχτεί. Ο Καλαϊτζής είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος και γι΄ αυτό έκανε υπομονή. Εγώ του είχα πει τότε πως, αν ήμουν στη θέση του, έπαιζα δηλαδή στον αγώνα, θα του είχα ρίξει μπουνιά με την πρώτη".

    [17] Βόλεϊ

    Έκανε το 1-0 ο ΠΑΟ

    13/4/2005 6:54:00 μμ

    Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 βόλεϊ γυναικών έκανε απόψε ο Παναθηναϊκός που νίκησε τον φιλόδοξο Φιλαθλητικό με 3-0 σετ. Οι παίκτριες του Δημήτρη Μπαχράμη ήταν σαφώς ανώτερες και κατάφεραν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία να φτάσουν στη νίκη. Ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο (16/4) στη Θεσσαλονίκη. Τα σετ:25 - 22, 25 - 21, 25 - 16.

    [18] Βόλεϊ

    Στην Ελλάδα τα προκριματικά γυναικών

    13/4/2005 6:30:00 μμ

    Μετά τους τελικούς του Champions League και του Top Teams Cup το ελληνικό βόλεϊ, εξασφάλισε ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση. Από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου 2005 και συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας, η χώρα μας θα φιλοξενήσει τον 5ο προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ των γυναικών. Εκτός της ελληνικής ομάδας, στον όμιλο μετέχουν επίσης το αντίστοιχο συγκρότημα της Ουκρανίας, καθώς και δύο ομάδες που θα προκύψουν από τον 2ο (Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστρία, Σλοβακία, Λευκορωσία) και τον 3ο προκριματικό όμιλο (Νορβηγία, Φινλανδία, Γαλλία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βέλγιο), και θα είναι, αντίστοιχα, η δεύτερη και η πρώτη ομάδα από κάθε όμιλο.

    Έχει πορεία ακόμα

    Οι πρώτες δύο ομάδες του 5ου ομίλου θα προκριθούν στην επόμενη φάση των προκριματικών.

    Ο πρώτος του ομίλου θα πάει στον 9ο όμιλο της Τουρκίας (5-7/8) και ο δεύτερος στον 10ο όμιλο της Γερμανίας (17-19/6).

    Από αυτούς τους ομίλους οι δύο πρώτες ομάδες θα προκριθούν στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Ιαπωνίας, ενώ η ομάδα που θα πάρει την τρίτη θέση θα έχει και νέα ευκαιρία, συμμετέχοντας στον όμιλο πλέι οφ της Βουλγαρίας (19-21/8), από όπου μία θα προκριθεί στα τελικά.

    [19] Βόλεϊ

    Σε απολογία το Ρεθυμνο

    13/4/2005 4:45:00 μμ

    Σε απολογία ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού κλήθηκε για την Παρασκευή 15 Απριλίου (11:00) το ΤΑΠ Ρεθύμνου, για οικονομικές οφειλές που προς τους αθλητές Ουτζή, Δεσλή, Κωστακόπουλο και Λιώση. Την ίδια ημέρα και ώρα κλήθηκε σε απολογία από την αθλητικό δικαστή της ΕΟΠΕ, Δήμητρα Ζώη, ο έφορος του Μ. Αλέξανδρου, Χρήστος Αδραμερινάς, που στον αγώνα εναντίον του ΣΠΑ Καρδίτσας (2/4) για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας των ανδρών, πέταξε μπουκάλι με νερό προς τον α΄ διαιτητή της αναμέτρησης, ο οποίος νωρίτερα τον είχε αποβάλει. Συνακόλουθα, κλήθηκε σε απολογία και το σωματείο για την πράξη του εφόρου του.

    [20] Έχασε τα βήματα η Δανιηλίδου στο... Τσάρλεστον

    13/4/2005 1:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Νωρίς νωρίς αποχαιρέτησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τέννις, Έλενα Δανιηλίδου το τουρνουά "Family Circle Cup" των ΗΠΑ, στο Τσάρλεστον. Στους αγώνες με έπαθλο 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων η Θεσσαλονικιά τενίστρια ηττήθηκε στον α γύρο του απλού από την Αμερικανίδα Μέγκαν Σόνεσι με 6-4, 6-0. Λίγες μέρες νωρίτερα η πρωταθλήτριά μας είχε γνωρίσει και τον αποκλεισμό στον αντίστοιχο γύρο του διπλού. Εκεί με παρτενέρ την Νικόλ Πρατ από την Αυστραλία οι δύο αθλήτριες ηττήθηκαν από τις Αμερικανίδες Τζένιφερ Χόπκινς-Μασόνα Ουάσινγκτον με 0-2 σετ (6-7, 2-6) και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

    [21] Πόλο:Κοντά στους "4" η Χίος

    13/4/2005 7:31:00 μμ

    Την παρουσία της στα ημιτελικά του πρωταθλήματος της Α1 υδατοσφαίρισης ανδρών εξασφάλισε η Χίος μετά την εκτός έδρας νίκη τους επί της Γλυφάδας με 13-5 στο πλαίσιο του α αγώνα της φάσης των play-off. Το δεύτερο "ραντεβού" των δύο συλλόγων είναι το Σάββατο στο κολυμβητήριο της Χίου όπου αναμένεται να σφραγίσουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, εκεί οπού ήδη περιμένουν Εθνικός και Ολυμπιακός. Αντίθετα, ο Πανιώνιος τα βρήκε σκούρα απέναντι στα Χανιά παίρνοντας τη νίκη στην παράταση με 15-14 (14-14 το σκορ στην κανονική διάρκεια). Ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των ομάδων θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο (16/4), ενώ αν χρειαστεί και τρίτος θα γίνει την επόμενη μέρα.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Γλυφάδα-Χίος 13-5

    Τα εννιάλεπτα: 0-5, 1-3, 2-3, 2-2

    ΓΛΥΦΑΔΑ: Μπουρνάζος, Γιάγκος, Φαναριώτογλου, Μαντάς, Παπαδόπουλος ΧΙΟΣ: Ντούλος (3), Τέττερης, Φουντούλης (3), Κρστόβιτς (3), Βαφειάδης (3)

    Πανιώνιος-Χανιά (14-14 κ.ά) 15-14 (παράταση)

    Τα εννιάλεπτα: 2-2, 5-4, 2-4, 2-4 (παρ. 0-0, 1-0)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Καλακονας 2, Αφρουδάκης 6, Αναστασιάδης 2, Δάνδολος 3, Σάντα 1, Λούδης 1 ΧΑΝΙΑ: Ούρι 3, Βιζυράκης 3, Λιοτσάκης 3, Κωνσταντουδάκης 3, Κατσουλάκης 1, Βουλγαράκης 1.

    [22] Υγεία

    Στοχεύουν να εμποδίσουν την αύξησή της Έξυπνοι φακοί κατά της μυωπίας

    13/4/2005 8:42:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Οριστικό τέλος στα προβλήματα μυωπίας φιλοδοξούν να δώσουν ειδικοί φακοί επαφής, που δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Anglia Polytechnic. Οι επί παραγγελία φακοί προορίζονται για να διορθώσουν τα προβλήματα με την εστίαση, στα οποία οι οφθαλμίατροι αποδίδουν την μυωπία. Βασικός στόχος των ερευνητών είναι να δοκιμαστούν οι φακοί από παιδιά ηλικίας πέντε ετών με τάσεις μυωπίας, ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα ή κάποια πάθηση που συνδέεται με την μυωπία, όπως το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Η μυωπία προκαλείται από την ανικανότητα των μυών στο μάτι να "στρώσουν" το φακό με τέτοιο τρόπο, ώστε το φως από μακρινά αντικείμενα να στραφεί άμεσα προς τον αμφιβληστροειδή. Τα γυαλιά διορθώνουν σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα αυτό, όμως, οι μύωπες δεν μπορούν να εστιάσουν επακριβώς σε κάποιο αντικείμενο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται πολύ κοντά τους.

    Διορθώνοντας την όραση

    Οι δοκιμές για την αποτελεσματικότητα των έξυπνων φακών επαφής βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

    Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές έχουν επιστρατεύσει περίπου 400 εθελοντές, ηλικίας 14 έως 21 ετών, για να δοκιμάσουν τους φακούς και θα παρακολουθήσουν την πορεία της μυωπίας τους για τα επόμενα δύο χρόνια. Στόχος τους είναι να εξακριβώσουν κατά πόσο οι φακοί θα περιορίσουν την μυωπία, σε σύγκριση με την χειρουργική επέμβαση.

    Ήδη, οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά για να προβλέψουν πότε ένα παιδί θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μυωπίας. Για παράδειγμα, εάν και οι δύο γονείς είναι μύωπες, το παιδί αντιμετωπίζει έξι φορές περισσότερο τον κίνδυνο να εμφανίσει προβλήματα όρασης.

    "Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια διαγνωστική εξέταση όταν τα παιδιά είναι πέντε ή έξι ετών, να προσδιορίσουμε ποια θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να τα ενθαρρύνουμε να φορέσουν τους φακούς, ώστε η μυωπία τους να μην χειροτερεύσει", δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών, Ντάνιελ ΟΛίρι.

    Παρόμοιες έρευνες διεξάγουν και Αυστραλοί ερευνητές, που εξετάζουν το κατά πόσο μπορούν τα μικρά παιδιά να προσαρμοστούν στη χρήση των φακών επαφής.

    Στόχος όλων; Το οριστικό τέλος στα προβλήματα μυωπίας, που αντιμετωπίζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Anglia Polytechnic

    [23] Παράξενα

    "Ιερή" ληστεία

    13/4/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη και την ποινή κάθειρξης θα βρεθεί ένας 18χρονος Βραζιλιάνος, που λήστεψε ιερέα στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου. Που είναι το παράξενο της υπόθεσης; Ότι τα κλοπιμαία ήταν δύο καινούργιες Βίβλοι, που ο ιερέας είχε μόλις αγοράσει. Όπως δήλωσε ο πάτερ Φρανσίσκο Ελόι ντε Σούζα, ο 18χρονος των απείλησε με μαχαίρι και, αφού έκλεψε τις Βίβλους, άρχισε να τρέχει για να ξεφύγει. Ωστόσο, ο ιερέας ειδοποίησε έναν αστυνομικό που βρισκόταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος, ο οποίος τελικά κατάφερε να συλλάβει τον δράστη. Ο "ιερός" κλέφτης αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου, σίγουρα, θα έχει όσο χρόνο θέλει για να μελετήσει τα ιερά κείμενα!

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Για το καλό του Μιλάνου

    13/4/2005 7:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ντροπιασμένοι παρακολούθησαν τα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν χθες στο "Τζιουζέπε Μεάτσα" οι άνθρωποι και των δύο ομάδων και όχι μόνο της Ίντερ. Η εικόνα ήταν κακή όχι μόνο για τους "νερατζούρι" αλλά για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο για την Ιταλία που μαστίζεται ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό από την βία που επικρατεί στα γήπεδα. Με βάση όλα αυτά ο διευθυντής της Μίλαν, Ουμπέρτο Γκαντίνι παραδέχτηκε στο Sky Sports πως δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό της Ίντερ από τα κύπελλα Ευρώπης, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ άσχημο για την πόλη του Μιλάνου. "Σε καμία περίπτωση", απάντησε χαρακτηριστικά ο Ιταλός σε ερώτηση για το αν εύχεται η τιμωρία της Ίντερ να είναι σκληρή και συνέχισε τονίζοντας, "Είναι πολύ άσχημο αυτό που συνέβη, πολύ άσχημο για την πόλη του Μιλάνου, όχι μόνο για τους οπαδούς της Ίντερ αλλά για τους φιλάθλους της πόλης μας και για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια πολύ άσχημη ποδοσφαιρική νύχτα", συμπλήρωσε με απογοήτευση και κατέληξε, "Πιστεύω πως δεν θα είμαι ικανοποιημένος με οποιαδήποτε συνέπεια έχει αυτό, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο κα «καθαρίσουμε» την εικόνα του ποδοσφαίρου του Μιλάνου". Πάντως επεσήμανε πως η Ίντερ αξίζει να τιμωρηθεί αλλά με μερικούς αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μόνο μία ομάδα θέλει ο "Στέλιος"

    13/4/2005 6:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Για μία ακόμα φορά, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μίλησε για τις επιλογές του, για την Μπόλτον, τον Ολυμπιακό, το ντέρμπι και την Εθνική Ελλάδας. Ο παίκτης της Εθνικής, τόνισε πως αυτή τη στιγμή, έχει ως βασική προτεραιότητα την παραμονή του στην Μπόλτον στην οποία δεσμεύεται, αλλά φυσικά δεν ξέχασε τη μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό, τονίζοντας πως "θα πάω μόνο σε μία ομάδα, τον Ολυμπιακό".

    Μπορούμε την πρόκριση στο Μουντιάλ

    Στην αρχή, ο Γιαννακόμουλος μίλησε για την Εθνική Ελλάδας. Όπως είπε, "εκτός από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια που ήταν σημαντικά, τώρα έρχονται άλλα δύο πιο μεγάλα, με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη και την Ουκρανία στην Αθήνα. Αυτά τα δύο θα κρίνουν το μέλλον της Εθνικής και πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε. Οι Τούρκοι θέλουν πάρα πολύ τη νίκη και αν τα καταφέρουν θα μας προσπεράσουν. Γι αυτό το λόγο πάση θυσία θα πρέπει να νικήσουμε"

    Όσο για το δικό του μέλλον, είπε πως τον πρώτο λόγο τον έχει η Μπόλτον αλλά και ο ίδιος, καθώς θέλει να συνεχίσει στην Αγγλία. Ο μεσοεπιθετικός τόνισε πως "αυτή τη στιγμή συζητάω με τη Μπόλτον και είμαστε σε κάποια διαδικασία συζητήσεων για το συμβόλαιό μου, το οποίο τελειώνει του χρόνου το καλοκαίρι". Στόχος του είναι να παραμείνει, αλλά όπως είπε "αν και αν και όταν επιστρέψω, η ομάδα θα είναι μόνο ο Ολυμπιακός.

    Στη συνέχεια μίλησε και το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. "Φυσικά και το είδα" τόνισε και συνέχισε: "Ο Παναθηναϊκός είχε τα ηνία του αγώνα στο πρώτο μέρος και μετά ήρθε και το γκολ". Στο δεύτερο τόνισε πως ο οι "κόκκινοι μπήκαν πιο δυνατά αλλά δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάποιο γκολ" Όσο για το ποιος θα πάρει το Πρωτάθλημα, είπε "πως πλέον είναι πολύ δύσκολο για τον Ολυμπιακό" και πως ο Παναθηναϊκός "βρίσκεται σε πολύ καλύτερη ψυχολογία". Πάντως δεν παράλειψε να πει πως "στο κόλπο είναι και η ΑΕΚ", τονίζοντας πως "Δεν ήταν το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και της αξίζουν συγχαρητήρια. Βασικό στοιχείο της πορείας της είναι η σταθερότητα που έχει".

    Τέλος μιλώντας για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς, είπε ξεκάθαρα πως ο Ντούσκο είναι ένα πολύ καλός προπονητής και ο "καλύτερος που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό και από τους καλύτερους της Ελλάδας. Όμως για να γίνει μάγκας κάποιος προπονητής θα πρέπει να τον βοηθά και η ομάδα του, το υλικό που έχει. Από εκεί και πέρα, αν τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώσουν, τότε τον παίρνει η μπάλα. Δεν είναι ενδεδειγμένη λύση η απομάκρυνσή του, γιατί δεν κερδίζει κάτι η ομάδα. Ισα-ίσα μπορεί να γυρίσει πίσω".

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απών ο Κουνενάκης με ΠΑΟΚ

    13/4/2005 6:14:00 μμ

    Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η επιστροφή του Νίκου Κουνενάκη στην ενδεκάδα του ΟΦΗ. Ο μέσος της κρητικής ομάδας, αν και χθες γυμνάστηκε κανονικά, μετά από απουσία πέντε εβδομάδων, σήμερα, αισθάνθηκε και πάλι ενοχλήσεις στο δικέφαλο και αποχώρησε από την προπόνηση. Η συμμετοχή του στο Κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, κρίνεται αμφίβολη και όπως όλα δείχνουν ο τεχνικός του ΟΦΗ, Γιάννης Χατζηνικολάου, δεν θα ρισκάρει να τον βάλει να παίξει, για να μην πάθει κάποια υποτροπή. Ενοχλήσεις στον αστράγαλο αισθάνθηκε και ο Μηνάς Πίτσος, που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την προπόνηση με αποτέλεσμα και η δική του συμμετοχή στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη.

    Χαλάρωμα για τους Μαχλά και Δέντσα

    Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν και οι Μαχλάς με τον Δέντσα, όμως αυτό έγινε καθαρά για λόγους ξεκούρασης, επειδή αγωνίστηκαν χθες σε παιχνίδια των ομάδων της Αεροπορίας και του Στρατού.

    Στην αυριανή προπόνηση θα πάρουν κανονικά μέρος και φυσικά θα βρίσκονται στη διάθεση του Γιάννη Χατζηνικολάου για τον αγώνα της Κυριακής.

    Η σημερινή προπόνηση του ΟΦΗ, έγινε μέσα σε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, που δημιουργήθηκε από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ΟΦΗ, γνώρισαν τους ποδοσφαιριστές από κοντά, μίλησαν μαζί τους, φωτογραφήθηκαν και πήραν αυτόγραφα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 April 2005 - 17:05:22 UTC