Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία στο κέντρο του Παρισιού
  • [02] Νόμιμη η σύνθεση του Εκλογοδικείου
  • [03] Πολύνεκρες μάχες με Κούρδους αντάρτες
  • [04] Αιματηρές επιθέσεις ανταρτών
  • [05] Πέρασαν στους "4" του UEFA
  • [06] Ενας "ταύρος" με αδύνατη καρδιά
  • [07] Βίοι αντίθετοι για Κλίβελαντ-Φιλαδέλφεια

    [01] Κόσμος

    Καταστράφηκε ολοσχερώς ξενοδοχείο Τραγωδία στο κέντρο του Παρισιού

    15/4/2005 7:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2005 11:44:00 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε ξενοδοχείο του Παρισιού, τα ξημερώματα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 να τραυματιστούν, 12 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς οι πυροσβέστες μόλις πριν από λίγο κατάφεραν να προσεγγίσουν τους δύο τελευταίους ορόφους του εξαώροφου, κεντρικού ξενοδοχείο Paris Opera, που βρίσκεται κοντά στα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα Γκαλερί Λαφαγιέτ και Πρεντάμπ. Το κτήριο, στο οποίο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά διέμεναν περίπου 76 ένοικοι, είχε νοικιαστεί από το δήμο του Παρισιού και τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλειας για τη φιλοξενία κυρίως οικογενειών μεταναστών από την Αφρική. Αδιευκρίνιστα πάντως παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Από τις χειρότερες πυρκαγιές

    Κάποιοι από τους τραυματίες έχουν υποστεί κατάγματα επειδή πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν από τη φωτιά, ενώ, άλλοι έχουν υποστεί εγκαύματα και υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού.

    Ο συναγερμός σήμανε στις 03:20 (ώρα Ελλάδος) και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν 10 λεπτά αργότερα.

    Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 57 οχήματα πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 20 ετών στο Παρίσι, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το ξενοδοχείο.

    Οι αρχές έστησαν, μάλιστα, ένα πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών στο πολυκατάστημα Γκαλερί Λαφαγιέτ για την μεταφορά των τραυματιών.

    Τα θύματα είναι Γάλλοι, Σενεγαλέζοι, Πορτογάλοι, Αμερικανοί, Ουκρανοί, Τυνήσιοι και πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού.

    Την οδύνη του για την τραγωδία εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, καθώς και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν συμβεί στο Παρίσι.

    Τον τόπο της πυρκαγιάς επισκέφτηκαν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών , Ντομινίκ ντε Βιλπέν, και ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ.

    [02] Πολιτική

    Απερρίφθη αίτηση εξαίρεσης Νόμιμη η σύνθεση του Εκλογοδικείου

    15/4/2005 10:57:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νόμιμη κρίθηκε η συγκρότηση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου που έχει αποφασίσει ότι τα λευκά ψηφοδέλτια προσμετρώνται στην εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος. Το δικαστήριο, ύστερα από πολύωρη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία οκτώ μελών έναντι τριών ότι νομίμως συμμετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου ο νεώτερος αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Χρήστος Ντάκουρης, και απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση εξαίρεσης που είχαν υποβάλλει εναντίον του οι βουλευτές που χάνουν την έδρα τους Γιώργος Πασχαλίδης, Στάθης Κουτμερίδης από το ΠΑΣΟΚ και Κώστας Ζαχαράκης από τη Ν.Δ.

    Ανακατανομή εδρών

    Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι η σύνθεση του δικαστηρίου δεν ήταν νόμιμη γιατί παρακάμφθηκαν όλοι οι υπόλοιποι αρχαιότεροι αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν ρωτήθηκαν αν μπορούν να αναπληρώσουν τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Μετά την απόφαση αυτή, δεν τίθεται θέμα επανάληψης της δίκης και αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του Εκλογοδικείου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακατανομή ορισμένων εδρών στην Κεντρική Μακεδονία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζουν οι έδρες στη Βουλή

    [03] Κόσμος

    Σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις Πολύνεκρες μάχες με Κούρδους αντάρτες

    15/4/2005 8:54:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 21 αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με άνδρες του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Σιρνάκ. Στις μάχες, σκοτώθηκαν και τρεις Τούρκοι στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, που προσθέτει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μία μονάδα της χωροφυλακής έκανε περιπολία ρουτίνας στην περιοχή Περβαβί. Η στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Σιίρτ είναι η μεγαλύτερη που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Πριν από δέκα ημέρες, σκοτώθηκαν εννέα Κούρδοι αντάρτες και ένας Τούρκος στρατιώτης σε ανταλλαγή πυρών στο Σιρνάκ.

    [04] Κόσμος

    Νεκροί 4 αστυνομικοί και ένα κοριτσάκι Αιματηρές επιθέσεις ανταρτών

    15/4/2005 7:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκάδες αριστεροί αντάρτες επιτέθηκαν σε πέντε ορεινές κωμοπόλεις στη νότια Κολομβία, με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερις αστυνομικοί και ένα κορίτσι, πριν αναδιπλωθούν, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Από τις επιθέσεις συνολικά τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί και 15 πολίτες. Ο στρατός και η αστυνομία ανακοίνωσαν πως οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) συγκρούσθηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις στις κωμοπόλεις Ρικόρτε, Σαμανιέγο και Γκατσάβες, στην επαρχία Ναρίνο και στις κωμοπόλεις Χαμπάλο και Τορίμπιο, στην επαρχία Κάουκα. Οι αντάρτες υποχώρησαν, μετά από μάχες έξι ωρών και αφότου ο στρατός αντεπιτέθηκε χρησιμοποιώντας αεροσκάφη και ελικόπτερα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών-στρατού

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πέρασαν στους "4" του UEFA

    15/4/2005 9:37:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Κυπέλλου η πορτογαλική Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, η ιταλική Πάρμα, η ρωσική ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η ολλανδική Άλκμααρ, που θα παλέψουνε στην επόμενη φάση για την πρόκρισή τους στις 28 Μαϊου στο "Ζοζέ Αλβαλάδε" της Λισσαβόνας. Η Πορτογάλοι θριάμβευσαν με 4-1 της αγγλικής Νιούκαστλ, ενώ με τεσσάρα (4-0) απάντησαν και οι Ρώσοι στο 0-2 του πρώτου αγώνα με τη γαλλική Οσέρ. Η ολλανδική ομάδα, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Βιγιαρεάλ στο "Αλκμάαρντερ Χουτ" και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 2-1 στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα συνεχίζει στη διοργάνωση, όπως επίσης και οι Ιταλοί της Πάρμα που έστω και με λευκή ισοπαλία (0-0) προκρίθηκαν μετά το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης με την Αούστρια Βιέννης. Έτσι για μια θέση στον ήλιο της Λισαβόνας στις 28 Απριλίου θα "διασταυρώσουν τα ξίφη τους" οι Πάρμα (Ιταλία) - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) και Σπόρτινγκ Λ. (Πορτογαλία) - Αλκμάαρ (Ολλανδία). Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν στις 5 Μαϊου.

    Δεν θέλουν να λείψουν από το πάρτι τους

    Σίγα μην άφηναν οι Πορτογάλοι την ευκαιρία να διεκδικήσουνε την πρόκριση τους στον τελικό της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί σπίτι τους, να πάει χαμένη. Στο χθεσινό επαναληπτικό της Λισσαβόνας η Σπόρτινγκ όχι μόνο ανέτρεψε το σκορ 1-0 του πρώτου αγώνα της Νιούκαστλ, αλλά μετά και το γκολ του Κίερον Ντάιερ στο 20 που έγραψε το 0-1, φόρτωσαν τους Άγγλους με 4 τέρματα. Νικουλάε (39΄), Σα Πίντο (72΄), Μπέτο (78΄) και Ρόσεμπακ (+90΄) διαμόρφωσαν το τελικό 4-1 που έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην πρόκριση των Πορτογάλων, που στο τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό θα κληθούν να ξεπεράσουνε την αντίσταση των Ολλανδών της Άλκμάαρ.

    Διαιτητής: Πέτερ Φρόιντφελντ (Σουηδία)

    Κίτρινες: Μπόγερ, Μπέτο, Άντερσον Πόλγκα, Τέιλορ

    ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ: Ρικάρντο, Ρουί Ζόρζε, Μπέτο, Αντερσον Πόλγκα, Ροτζέριο, Κάρλος Μάρτινς (68΄ Πέδρο Μπαρμπόσα), Ρόσεμπακ, Μουτίνιο, Σα Πίντο (89΄ Κουστόντιο), Ντουάλα, Νικουλάε (75΄ Πινίλα)

    ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Γκίβεν, Καρ, Μπραμπλ (57΄ Ο΄ Μπράιεν), Μπαμπαγιάρο, Τέιλορ, Μπόγερ, Φαγέ, Ντάιερ (59΄ Κλάιφερτ), Τζένας (46΄ Μίλνερ), Ν Ζόγκμπια, Σίρερ

    Απών ο Όπνταμ από τα ημιτελικά

    Με προίκα τη νίκη 2-1 της περασμένης εβδομάδας επί της Βιγιαρεάλ στην Ισπανία, η ολλανδική Άλκμααρ αρκέστηκε χθες στο επεισοδιακό 1-1 του "Αλκμάαρντερ Χουτ" και σφράγισε το διαβατήριό της για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Μετά από ένα σκληρό παιχνίδι, που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή του Όπνταμ για τους γηπεδούχους (21) με δεύτερη κίτρινη και του Χοσέ Μάρι της Βιγιαρεάλ , που χτύπησε τον Φαν Γκάλεν και αντίκρυσε απευθείας την κόκκινη κάρτα, οι δύο ομάδες έμειναν με 10 παίκτες. Τα γκολ για τις δύο ομάδες πέτυχαν ο Πέρεζ στο 8 που έδωσε το προβάδισμα στους Ολλανδούς 0-1, ενώ στο 72 ο Φιγκεροά ισοφάρισε σε 1-1 για τη Βιγιαρεάλ, που αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

    Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροζέτι (Ιταλία)

    Κίτρινες: Γκονζάλο, Όπνταμ, Ρικέλμε, Κίκε Αλβάρεζ, Λίντενμπεργκ, Αρουαμπαρένα

    Κόκκινες: Όπνταμ (δεύτερη κίτρινη 21΄), Χοσέ Μάρι

    ΑΛΚΜΑΑΡ: Τίμερ, Κρόμκαμπ, Μάτισεν (17΄ Γιάλιενς), Οπνταμ, Ντε Κλερ, Λάντζαατ, Φαν Γκάλεν (46΄ Χούισεγκεμς), Λίντενμπεργκ, Σεκτιούι, Νέλισε (67΄ Μπάσκερμόλεν), Πέρεζ

    ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ρέινα, Πένα, Αρμάντο Σα, Αρουαμπαρένα, Γκονζάλο (46΄ Κίκε Αλβάρεζ), Σορίν, Ρικέλμε, Σένα, Χοσίκο (31΄ Γκουάρε), Χοσέ Μάρι, Φιγκερόα

    Νίκη χωρίς αντίκρυσμα

    Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αποκλεισμού γράφτηκε χθες για την Οσέρ στο γαλλικό "Αμπέ Ντεσάμπ", καθώς το 0-4 του πρώτου αγώνα της Μόσχας, από τη ρωσική ΤΣΣΚΑ δεν άφηνε πολλές πιθανότητες πρόκρισης στους Γάλλους. Έτσι όσο και αν προσπάθησαν τα δύο γκολ των Λασουέρ (9΄) και Καλού (79΄ πεν.) δεν στάθηκαν αρκετά για να απειλήσουν τους Ρώσους, που χωρίς να ιδρώσουν αναέωσαν το ραντεβού τους στη διοργάνωση, όπου θα αντιμετωπίσουνε στα ημιτελικά την ιταλική Πάρμα.

    Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία)

    Κίτρινες: Οντιά, Αλντόνιν, Καρβάλιο, Ματίς, Βιολό, Ακινφέεφ

    ΟΣΕΡ: Κουλ, Γκρίχτινγκ, Ραντέτ, Ζορέ, Ρεκορμπέ, Λασουέρ (60΄ Ταϊνιο), Βιολό, Ματίς, Καλού, Ακαλέ, Μβαρουβαρί (77΄ Πιερόνι)

    ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Ακινφέεφ, Ιγκνάσεβιτς, Β. Μπερεζούτσκι, Οντιά, Λάιζανς (23΄ Καρβάλιο), Σεμπέρας, Ράχιμιτς, Κράσιτς, Ζίρκοφ, Όλιτς (23΄ Αλντόνιν), Λοβ

    "Λευκή" πρόκριση για την Πάρμα

    Ένα γκολ, κι αυτό στον πρώτο αγώνα της Αυστρίας, ήτανε αρκετό στην Πάρμα για να πανηγυρίσει την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Χθες στο "Ένιο Ταρντίνι" Πάρμα και Αούστρια Βιέννης αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0, αλλά χάρη στον κανονισμό των εκτός έδρας τερμάτων, οι Ιταλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν στη διοργάνωση.

    Διαιτητής: Στιβ Μπένετ (Αγγλία)

    Κίτρινες: Σιμπλίσιο, Καρντόνε, Πάπατς, Μορφέο, Αφολάμπι, Κοντίνι

    ΠΑΡΜΑ: Μπούτσι, Καρντόνε, Μπονέρα, Καναβάρο, Κοντίνι, Μπρεσιάνο, Καμαρά, Σιμπλίσιο, Σάβι (50΄ Μπολάνο Κορέα), Βινιαρόλι (63΄ Μορφέο), Γκιμπς (46΄ Τζιλαρντίνο)

    ΑΟΥΣΤΡΙΑ Β.: Σάφαρ, Αφολάμπι, Ντόσπελ, Άντονσον, Πάπατς, Μπλανσάρ, Κίσενεμπνερ, Βάτσουσεκ (71΄ Ντοσουνμου), Σιονκό (57΄ Βάστιτς), Ρούσφελντ, Μίλα (84΄ Βάγκνερ)

    [06] Μπάσκετ

    Ενας "ταύρος" με αδύνατη καρδιά

    15/4/2005 11:35:00 πμ

    Συντάκτης:

    Οριστικά χωρίς ένα ν από τους σημαντικότερους σκόρερ τους, τον Έντι Κάρι είναι υποχρεωμένοι αν συνεχίσουν τους αγώνες τους στο ΝΒΑ μέχρι το τέλος της περιόδου οι Σικάγο Μπουλς. Οι γιατροί διέγνωσαν μία ασυνήθιστη αρρυθμία στην του 22χρονου αθλητή, που του απαγορεύει να αγωνιστεί αυτή τη χρονιά. Μετά από τα ιατρικά τεστ που έγιναν στις 30 Μαρτίου, ο Κάρι λοιπόν είναι αναγκασμένος να περιμένει άλλες έξι εβδομάδες, μέχρι ότου να γίνει η τελική διάγνωση από τους γιατρούς, που όπως ισχυρίστηκαν ποτέ δεν θα έβαζαν τη ζωή του παίκτη σε κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι ο άτυχος Αμερικανός σέντερ θα χάσει τη συμμετοχή των "Μπουλς" για πρώτη φορά μετά το 1998 στα πλεϊ οφ του ΝΒΑ.

    [07] Μπάσκετ

    Βίοι αντίθετοι για Κλίβελαντ-Φιλαδέλφεια

    15/4/2005 11:16:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την τελευταία του ελπίδα για πρόκριση στα πλεϊ οφ απωλέσε τα ξημερώματα σε ένα από τα τρία παιχνίδια του ΝΒΑ το Κλίβελαντ που γνώρισαν μία ακόμη εντός έδρας ήττα. Δράστες αυτή τη φορά ήταν ο Τζαμάλ Κρόφορντ και η υπόλοιπη παρέα της Ν. Υόρκης που επιβλήθηκαν των Καβαλίερς με 95-89. Ο Κρόφορντ πέτυχε 25 πόντους για τους "Νίκς" και παρά τους 27 πόντους του Λε Μπρον Τζεϊμς των γηπεδούχων, πήραν αυτό που ήθελαν. Αντίθετα με τη νίκη τους 126-119 επί του αδιάφορου Μαϊάμι, που ήδη έχει προκριθεί στα πλεϊ οφ, φούντωσαν οι ελπίδες της Φιλαδέλφεια για πρόκριση στον επόμενο γύρο. Μορφή του αγώνα για τους "76ers" o Άλαν Αϊβερσον που με 38 πόντους και 16 ασίστ οδήγησε την ομάδα του στην 5η συνεχόμενη νίκη σε έξι αγώνες. Η επιστροφή του Σακίλ Ο Νιλ στα παρκέ μετά τον τραυματισμό του, δε συνοδεύθηκε με νίκη σε αντίθεση για τον Ντουέϊν Γουεϊντ που με 48 πόντους πέτυχε ρεκόρ σκοραρίσματος στην καριέρα του. Στο τελευατίαο ματς το Ντάλας απέδειξε ότι τα καταφέρνει και χωρίς το Ντίρκ Νοβίτσκι, αφού απόντος του Γερμανού άσου επικράτησε στο Πόρτλαντ με 102-90 των Μπλεϊζερς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 April 2005 - 9:25:11 UTC