Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή τα εθνικά θέματα
  • [02] "Λυπητερή" για επτά
  • [03] Ευρωπαία ΑΕΚ
  • [04] Στο Λουξεμβούργο το όνομα της ΠΓΔΜ
  • [05] Η ώρα των δικηγόρων
  • [06] Ενστάσεις για το Διάταγμα Παυλόπουλου
  • [07] Ένοχος ο μαιευτήρας Μιχάλης Αβατάγγελος
  • [08] Κρίση στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι
  • [09] Αντεπίθεση Ανάν για το σκάνδαλο
  • [10] Πάτησε φρένο η Rover
  • [11] Αναθεώρηση σύμβασης για το "Ελ. Βενιζέλος"
  • [12] Τέσσερις αγωνιστικές στην Ίντερ
  • [13] Τούρκος λυτρωτής για την Ντόρτμουντ
  • [14] Ευκαιρία για τον Σανμαρτεάν
  • [15] Προχωρά η διεκδίκηση του EURO
  • [16] Ευκαιρία για νίκη στη Λάρισα
  • [17] "Μικρό το κακό" για τον Μπλάκνει
  • [18] Ραιτ: "Μπορούμε τη νίκη"
  • [19] Συνεχίζει με Σανταντέρ ο Χαλκίδης
  • [20] Αποκλείστηκε η Μυστακίδου
  • [21] Δεν το... πάλεψαν όσο έπρεπε
  • [22] Κλείνει το Μουσείο Φρόιντ
  • [23] Έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη στο Μπενάκη
  • [24] Το πιανιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη
  • [25] "Βασιλικό" παυσίπονο
  • [26] Αλλαγή βάρδιας στον ISS
  • [27] Νταντά-ρομπότ
  • [28] Επιχείρηση "νάνος"

    [01] Πολιτική

    Κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Συνθήκη Στη Βουλή τα εθνικά θέματα

    15/4/2005 4:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα εθνικά μας θέματα, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό αλλά και οι πρόσφατοι χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συζήτηση που έγινε σήμερα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίσθηκε αποφασισμένος να κλείσει τα εθνικά θέματα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Εμφανίσθηκε θετικός για τη σύγκληση συμβουλίου των αρχηγών αλλά και για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Εξωτερική Πολιτική, πρόταση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ. " Σε αυτά τα θέματα εγώ δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση" τόνισε. Για ελλιπή ενημέρωση στο θέμα των Σκοπίων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι "η συναίνεση δεν υποκλέπτεται αλλά στηρίζεται στη συνέπεια και την αξιοπιστία".

    "Απαιτείται μέγιστη εθνική συννενόηση"

    "Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά" τόνισε ο Κώστας Καραμανλής "είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το όποιο πολιτικό κόστος για ζητήματα που υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον. Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρούν κομματικοί υπολογισμοί και η στρατηγική μας είναι να επιλυθούν τα προβλήματα που έρχονται από το χθες."

    Παράλληλα ανακοίνωσε τη Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό και υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης να αποκρυφτεί η πρόταση Νίμιτς.

    "Το έγγραφο, το οποίο τελικά δόθηκε, είχε μια έννοια εμπιστευτικότητας. Δεν είχε καμιά έννοια να αποκρυβεί από οποιονδήποτε. Άλλωστε, κανείς δεν δέχτηκε αυτό ότι είναι προϊόν ή αποτέλεσμα τελικής συμφωνίας" ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι για το οποιοδήποτε επόμενα βήμα η κυβέρνηση θα ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα ενημερώσει πλήρως τους Έλληνες πολίτες.

    Πρόθεση της κυβέρνησης για το θέμα, πρόσθεσε, είναι να τελειώσει η εκκρεμότητα και να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

    Κάλυψη των χειρισμών Μολυβιάτη

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κώστας Καραμανλής κάλυψε πλήρως τους χειρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

    Παράλληλα, απάντησε σε όσους είχαν πει ότι ο υπ. Εξωτερικών έπρεπε να είχε φύγει από την Άγκυρα, την ώρα που σημειωνόταν η νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

    "Αυτές οι κουβέντες δείχνουν ανεύθυνη αντίληψη και σίγουρα ζημιώνουν την πορεία των εθνικών θεμάτων" τόνισε υποστηρίζοντας ότι τα θέματα αυτά είναι πολυσύνθετα και δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

    Πυρά Παπανδρέου

    Για λάθος επιλογές στα εθνικά θέματα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    "Η συναίνεση δεν υποκλέπτεται αλλά στηρίζεται στη συνέπεια και την αξιοπιστία" υποστήριξε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε μια σταθερή πολιτική στα εθνικά θέματα με το κενό.

    [02] Οικονομία

    Εξοντωτικά τα πρόστιμα λέει ο ΣΕΣΜΕ "Λυπητερή" για επτά

    15/4/2005 6:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2005 6:55:44 μμ)

    Συντάκτης:

    Πόρισμα - καταπέλτης είναι για επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το Σύνδεσμο τους (ΣΕΣΜΕ) αυτό της Γραμματείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έκρινε ότι συνεννοούνταν μεταξύ τους για να κρατούνται ψηλά οι τιμές. Η Γραμματεία, εισηγείται τσουχτερά πρόστιμα για τις αλυσίδες που φθάνουν μέχρι τα 450.000 Ευρώ αλλά και για το Σύνδεσμο τους που κινδυνεύει να πληρώσει 15 εκατομμύρια Ευρώ. Εξοντωτικά χαρακτηρίζει τα πρόστιμα ο ΣΕΣΜΕ και με ανακοίνωση του δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις θέσεις του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 19 Μαΐου.

    Τσουχτερά πρόστιμα

    Η Επιτροπή προτείνει την επιβολή των παρακάτω προστίμων:

    Ατλάντικ: 268.800 ευρώ Αφοί Βερόπουλοι: 332.531 ευρώ Διαμαντής Μασούτης: 217.365 ευρώ Μετρό: 211.375 ευρώ Ι. & Σ. Σκλαβενίτης: 382.403 ευρώ Τροφίνο: 6.000 ευρώ Α-Β Βασιλόπουλος: 450.774 ευρώΠαράλληλα, προειδοποιεί τον ΣΕΣΜΕ ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο, της πρακτικής δηλαδή εναρμονισμένων τιμών, θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ και στα σούπερ μάρκετ πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα "μαζεύουν" τα σούπερ μάρκετ

    Παραίτηση και προσφυγή

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ευρωπαία ΑΕΚ

    15/4/2005 4:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα επιτεύγματα της φετινής ΑΕΚ, φαίνεται πως δεν αφήνουν ασυγκίνητη την Ευρώπη. Η UEFA, που φαίνεται να εντυπωσιάζεται από την προσπάθεια που καταβάλουν φέτος διοίκηση, τεχνικό επιτελείο, παίκτες, και κόσμος, για να βγάλουν την ομάδα από το περυσινό αδιέξοδο, φρόντισε να επιβραβεύσει τις έως τώρα κινήσεις των παραγόντων της Ένωσης, με ένα απλό μεν αλλά πολύ σημαντικό δε, για τη χρονική στιγμή, βραβείο. Οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αναγνωρίζοντας τους κόπους μιας χρονιάς, την ανακήρυξαν ομάδα της εβδομάδας, κάνοντας παράλληλα στην επίσημη ιστοσελίδα της, ένα μικρό αφιέρωμα για την έως τώρα πορεία της στο πρωτάθλημα.

    " Όλα καλά για την ΑΕΚ"

    Με τίτλο "A OK for AEK", (¨Ολα καλά για την ΑΕΚ), το αφιέρωμα κάνει αναφορά στην πορεία της ΑΕΚ από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα επισημαίνοντας ότι "από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι έφτασε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας".

    Ακόμη, γίνεται αναφορά στην σημαντική αλλαγή του έμψυχου δυναμικού της ΑΕΚ, την αποχώρηση πολλών ποδοσφαιριστών το καλοκαίρι αλλά και στο "χτίσιμο" που πραγματοποιείται στην ομάδα με τον προπονητή να "δένει" μεταξύ τους, παλιούς και νέους παίκτες.

    Στο αφιέρωμα, γίνεται και ειδική αναφορά στους χιλιάδες φιλάθλους που στηρίζουν σε κάθε παιχνίδι την ΑΕΚ.

    Το uefa.com φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη που υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο πάνω από όλα είναι ευχαρίστηση, του προπονητή Φερνάντο Σάντος, που για ακόμα μια φορά τονίζει ότι η απόφασή του να αναλάβει την ΑΕΚ την συγκεκριμένη στιγμή, οφείλεται στην φιλία που τον ενώνει με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, αλλά και της εκτίμησης που τρέφει για το άτομό του, του αρχηγού της ομάδας Κώστα Κατσουράνη που επισημαίνει ότι παρότι μπορούσε να πάρει μεταγραφή για μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα προτίμησε να μείνει γιατί πίστευε ότι η κατάσταση θα άλλαζε προς τον καλύτερο με την νέα διοίκηση, αλλά και του Μπρούνο Άλβες που δηλώνει ότι κάνει όνειρα για νταμπλ.

    Έφεση για Λυμπερόπουλο

    Στο μεταξύ, μετά την επισημοποίηση από τον αθλητικό δικαστή της τιμωρίας του Νίκου Λυμπερόπουλου με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών, η ΑΕΚ υπέβαλε έφεση στη Δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί στις αρχές της εβδομάδας. Εφόσον η ποινή παραμείνει ως έχει, ο έμπειρος επιθετικός, εκτός από τον αγώνα με την Ξάνθη, θα απουσιάσει και από τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του κυπέλλου και τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο για το πρωτάθλημα.

    Η δεδομένη απουσία του Λυμπερόπουλου, οδηγεί τον Φερνάντο Σάντος να χρησιμοποιήσει στην δύσκολη αναμέτρηση με την Ξάνθη τον Αλεχάντρο Σοάρες ως κεντρικό επιθετικό, με τους Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του, και τον Κρασσά να τον πλαισιώνουν από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

    Κατά πάσα πιθανότητα, ο Πορτογάλος τεχνικός θα δώσει φανέλα βασικού και στον Βλάνταν Ιβιτς, καθώς η απουσία του επίσης τιμωρημένου Ασουνσάο είναι σημαντική.

    Όσον αφορά στα της σημερινής προπόνησης, άπαντες γυμνάστηκαν κανονικά, με εξαίρεση τους τραυματίες Μπούρμπο και Κόντη, που ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.

    Και ο "δωδέκατος παίκτης παρών"

    Στο ΟΑΚΑ την Κυριακή θα είναι "παρών" για ακόμα μια φορά και ο "δωδέκατος παίκτης" της, αφού τα εισιτήρια για τον αγώνα φεύγουν με γοργό ρυθμό. Στον κρίσιμο αγώνα οι παίκτες της ΑΕΚ, αναμένεται να έχουν τη συμπαράσταση 40.000 περίπου φιλάθλων.

    Από αύριο Σάββατο θα τίθενται στην κυκλοφορία και τα εισιτήρια του πρώτου αγώνα της Ημιτελικής Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό.

    Τα εισιτήρια θα διατίθενται από τα εκδοτήρια που βρίσκονται στον σταθμό του ΗΣΑΠ "Ειρήνη" από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα και από το ΑΕΚ Shop (Γράμμου 71, Μαρούσι).

    [04] Πολιτική

    Θα θέσει το θέμα στους 25 ΥΠΕΞ ο Γ. Βαληνάκης Στο Λουξεμβούργο το όνομα της ΠΓΔΜ

    15/4/2005 12:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επί τάπητος, θα θέσει σήμερα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, που θα έχει στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο ΥΦΕΞ. Γιάννης Βαληνάκης, καθώς ο Πέτρος Μολυβιάτης θα υποβληθεί σήμερα σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Χθες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΦΥΡΟΜ πρέπει να συνεχιστούν με βάση τη πρόταση Νίμιτς, και επεσήμανε ότι, "για πρώτη φορά, με τους κατάλληλους χειρισμούς η Ελλάδα κατάφερε να αναστρέψει το εις βάρος της δυσμενές κλίμα". Στο μεταξύ προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα ζήτησε το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας "ανησυχητικές" τις εξελίξεις. "Οι συμβιβασμοί στις σημερινές καταστάσεις ανοίγουν δρόμο για πολύ χειρότερα", τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ την επείγουσα σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Οι επίσημες εργασίες του Συμβουλίου ξεκινούν στη 1.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ενώ οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών για το θέμα αναμένονται στις 6.45 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

    [05] Κοινωνία

    Την πόρτα του Αρείου Πάγου τρεις ως ύποπτοι Η ώρα των δικηγόρων

    15/4/2005 2:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2005 7:10:30 μμ)

    Συντάκτης:

    Εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικήματος και συγκεκριμένα για συμμετοχή σε συμμορία, που έστηνε συνθέσεις δικαστηρίων και αποφυλάκιζε εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία, έχουν κληθεί να δώσουν την ερχόμενη εβδομάδα στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης. Στο μεταξύ, για την ίδια υπόθεση, εμπλοκής στο παραδικαστικό κύκλωμα, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γίωργοου Σανιδά προσήλθαν σήμερα οι Πρωτοδίκεις Αθήνας Παναγιώτα Τσέβη και Άννα Κοροβέση, οι οποίες έχουν ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το δικαστικό σώμα. Η Παναγιώτα Τσέβη κατέθεσε ως ύποπτη διάπραξης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος ενώ η Άννα Κοροβέση πήρε προθεσμία για να καταθέσει με υπόμνημα. Ως ύποπτος συμμετοχής στη συμμορία προσήλθε την Τετάρτη και ο, ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Εξάλλου χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε την οριστική απόλυση τριών δικαστών. Πρόκειται για τους Πρωτοδίκες Λεωνίδα Στάθη, Φωτεινή Κελαδίδου και Κωνσταντίνο Μπαρμπέρη.

    Έξοδος ...για τρεις

    Στο Στάθη έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροληψία, καθώς στον λογαριασμό του βρέθηκαν εμβάσματα συνολικού ύψους 32.000 ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν σε διάστημα λίγων μηνών από 5 δικηγόρους, που έχουν επίσης παραπεμφθεί, για δωροδοκία .

    Η Φωτεινή Κελαδίδου σύμφωνα με το κατηγορητήριο καθυστερούσε αποφάσεις, έπαιζε σε καζίνο και δεν αυτοεξαιρέθηκε , ως όφειλε, σε υπόθεση λαθρεμπορίας κατά την οποία ο κατηγορούμενος ήταν φίλος της ενώ δικηγόρος του ο τότε σύζυγος της (Έχει αποβιώσει). Η Κελαδίδου έχασε και κάθε ευκαιρία να εργαστεί το δημόσιο τομέα.

    Ο Μπαρμπέρης, σε αντίθεση με τους άλλους δύο, κρίθηκε δικαστής εξαιρετικού ήθους, όμως επαγγελματικά ανεπαρκής , καθώς από το 2002 καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων σε 219 δικογραφίες. Ο Μπαρμπέρης μπορεί να συνεχίσει ως διοικητικός υπάλληλος στο Δημόσιο.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα προσέλθουν να καταθέσουν στον κ. Σανιδά, ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων, ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Νικόλαος Ποταμιάνος, η σύζυγός του, επίσης πρόεδρος Πρωτοδικών, Γεωργία Λαμπροπούλου, η Πρωτοδίκης Ασπασία Μπαστά, η Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, ο δικηγόρος Αθηνών Σάκης Κεχαγιόγλου, ο δικηγόρος Βόλου Ν. Εμμανουηλίδης και ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γιώργος Νικολακόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παύονται τρεις δικαστικοί

    Στην Ολομέλεια του Α.Π. οι επίορκοι

    [06] Κοινωνία

    Ενστάσεις για το Διάταγμα Παυλόπουλου

    15/4/2005 7:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αντισυνταγματικό προτείνουν να κριθεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι εισηγητές στο Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδριάζει την Πέμπτη, Κώστας Πισπιρίγκος και Γιώργος Τσιμέκας. Και οι δύο πάρεδροι του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αν και έχουν διαφορετικά επιχειρήματα, συγκλίνουν στο ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι αντίθετο στις διατάξεις του άρθρου 108 του Συντάγματος, που απαγορεύει ρητά την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, χωρίς διαγωνισμό. Εισηγούνται δε το όλο θέμα να παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [07] Κοινωνία

    Ανακουφισμένοι οι συγγενείς της Κλημεντίνης Μακρή Ένοχος ο μαιευτήρας Μιχάλης Αβατάγγελος

    15/4/2005 2:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με κλάματα ανακούφισης και χειροκροτήματα, έγινε δεκτή από τους συγγενείς της Κλημεντίνης Μακρή, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τον μαιευτήρα γυναικολόγο Μιχάλη Αβατάγγελο. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο το γιατρό κατά πλειοψηφία για το θάνατο της Κλημαντίνης Μακρή, κατά τη διάρκεια του τοκετού του τρίτου της παιδιού το Δεκέμβριο του 1999 στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Το Εφετείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή, παρά το γεγονός ότι σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί αθώος, απόφαση που είχε προκαλέσει τον Οκτώβριο, σοβαρά επεισόδια μέσα στη δικαστική αίθουσα από συγγενείς της άτυχης γυναίκας. Τότε, κατά της απόφασης του πρωτοδικείου είχε ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου από τον Εισαγγελέα.

    Η υπόθεση

    Τον Οκτώβριο η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τον μαιευτήρα και τους νοσηλευτές του Θριάσιου Νοσοκομείου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους συγγενείς της Κλημεντίνης Μακρή, οι οποίοι αμέσως μετά την αποχώρηση των δικαστών επιτέθηκαν στους κατηγορούμενους και στους οικείους τους, πετώντας μπουκάλια με νερό.

    Ένταση επικράτησε και στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, τον Μάρτιο, επειδή ο γιατρός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο, προσκομίζοντας έγγραφο, ότι νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

    Τότε η δίκη είχε αναβληθεί και το δικαστήριο διέταξε την εξέταση του γιατρού από ιατροδικαστή.

    [08] Κόσμος

    Αποχώρησε η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών Κρίση στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

    15/4/2005 7:41:00 μμ

    Συντάκτης:

    Θύελλα ξέσπασε στο εσωτερικό του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας, μετά το "βατερλό" της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στις περιφερειακές εκλογές, που διεξήχθησαν πριν από δέκα ημέρες. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (UDC), η οποία έχει τέσσερις υπουργούς, αποχώρησε από την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Μπερλουσκόνι να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης και το πρόγραμμά της. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ηγέτης της UDC, το κόμμα θα εξακολουθήσει να στηρίζει τον Καβαλιέρε στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. "Η κρίση δεν με φοβίζει, έχω λάβει την πλειοψηφική εντολή για να κυβερνήσω τη χώρα και θα πάω μπροστά", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο κ. Μπερλουσκόνι καλείται να αποφασίσει εάν θα επιχειρήσει να συνεχίσει με τους τρεις εναπομείναντες εταίρους του, ή θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την UDC, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

    "Δεν θα με ξεφορτωθείτε"

    Την Πέμπτη, μια ημέρα πριν την αποχώρηση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι, είχε καλέσει τον Καβαλιέρε να υποβάλλει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

    Σχολιάζοντας την αποχώρηση της UDC, ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για προδοσία του λαού. "Δεν πρόκειται να με ξεφορτωθείτε τόσο εύκολα", τόνισε ο κ. Μπερλουσκόνι, αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υποκύψει στην αξίωση σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης.

    Σε ανακοίνωσή της, η UDC αναφέρει ότι είναι πρόθυμη να επανενταχθεί στην κυβέρνηση εάν ο Καβαλιέρε συμφωνήσει να προχωρήσει στο σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, με αναθεωρημένη πολιτική.

    "Θα δούμε", ήταν η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους και κατέληξε: "δεν ανησυχώ διόλου, διότι δεν έχω αποκλείσει τίποτα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντριβή των Ιταλών κεντροδεξιών

    [09] Κόσμος

    "Πυρά" σε ΗΠΑ - Βρετανία Αντεπίθεση Ανάν για το σκάνδαλο

    15/4/2005 7:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Reuters

    Ευθύνες στην αμερικανική και την βρετανική κυβέρνηση για τα δισεκατομμύρια δολάρια που καρπώθηκε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν από μίζες στο πρόγραμμα του ΟΗΕ, "πετρέλαιο αντί τροφίμων", επέρριψε ο Κόφι Ανάν. Μια μέρα μετά την προσαγωγή ενός Τεξανού, ενός Βρετανού και ενός Βούλγαρου για δωροδοκία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υποστήριξε, πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέλεξαν να μην ασχοληθούν με το γεγονός, διότι παραλήπτες του πετρελαίου ήταν η Ιορδανία και η Τουρκία, δύο "παραδοσιακοί" σύμμαχοι του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. "Πιθανώς ήταν εκείνες που γνώριζαν ακριβώς τι συνέβαινε και οι ίδιες έκλεισαν τα μάτια στο λαθρεμπόριο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αρνούνται πως γνώριζαν για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως η αντεπίθεση του κ. Ανάν θα έχει ως αποτέλεσμα να ψυχραθούν οι σχέσεις του με τις δύο χώρες και ιδιαίτερα την Αμερική.

    "Έκλεισαν τα μάτια"

    Όπως εκτιμά η αμερικανική Γερουσία, οι μίζες προς το μπααθικό καθεστώς ανήλθαν σε τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ από παράνομες πωλήσεις μαύρου χρυσού τα κέρδη άγγιξαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του Σαντάμ προήλθαν από λαθρεμπόριο εκτός του πλαισίου του προγράμματος και αυτό ήταν υπό το βλέμμα Αμερικής και Βρετανίας", επεσήμανε ο κ. Ανάν, ενώ μέρος του σκανδάλου αφορά έμμεσα και τον ίδιο, αφού ο γιος του, Κότζο, φέρεται ως εμπλεκόμενος.

    Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υποστήριξε, ότι η μεταφορά ιρακινού πετρελαίου προς την Ιορδανία και την Τουρκία πραγματοποιείτο ανοιχτά στην δεκαετία του 90, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ισχυρές αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

    Με βάση το "πετρέλαιο αντί τροφίμων", ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το καθεστώς του Σαντάμ είχε τη δυνατότητα να πουλά πετρέλαιο, παρά το εμπάργκο, με αντάλλαγμα την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, προς ανακούφιση του λαού του Ιράκ.

    Στο σκάνδαλο φέρεται να αναμειγνύεται και ο γιος του κ. Ανάν. Σε δύο εσωτερικές της εκθέσεις, η αμερικανική Γερουσία εκφράζει προβληματισμό για το ρόλο του Κότζο σε εταιρεία που συνδέεται με τις συμφωνίες στο πρόγραμμα. Προς το παρόν πάντως, δεν έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες εναντίον του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μίζες για το "πετρέλαιο αντί τροφίμων"

    [10] Οικονομία

    Απολύονται περίπου 5.000 εργαζόμενοι Πάτησε φρένο η Rover

    15/4/2005 6:37:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Reuters

    Λουκέτο ετοιμάζεται να βάλει η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rover. Μια εβδομάδα μετά την κήρυξη πτώχευσης, οι διαχειριστές που ανέλαβαν την εκκαθάριση της εταιρία ανακοίνωσαν την απόλυση 5.000 εργαζομένων το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της εταιρίας ορκωτών λογιστών δήλωσαν πως δεν υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο για την πώληση της εταιρίας, αφού η Shanghai Automotive, που είχε δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Rover, αποσύρθηκε. Οι προσπάθειες για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας έπεσαν στο κενό, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία κι ενώ η κυβέρνηση Μπλερ ετοιμαζόταν να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων. "Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία", δήλωσε στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας, ότι δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει "φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους". Συνολικά, η MG Rover απασχολεί 6.100 άτομα, κυρίως στο εργοστάσιο του Λόνγκμπριτζ, στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας. Παράλληλα, από το λουκέτο στην εταιρία απειλούνται ακόμη άλλες 18.000 θέσεις εργασίας, έμμεσα συνδεόμενες με την αυτοκινητοβιομηχανία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καταρρέει" η Rover

    [11] Οικονομία

    Αναθεώρηση σύμβασης για το "Ελ. Βενιζέλος"

    15/4/2005 1:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2005 6:22:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην αναθεώρηση της σύμβασης με τη "Hochtiff" για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" προτίθεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να γίνουν φθηνότερες και ανταγωνιστικότερες οι υπηρεσίες του Αερολιμένα. Τόσο ο κ. Λιάπης όσο και ο κ. Αλογοσκούφης ανέφεραν, το μεσημέρι της Παρασκευής, ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, καθώς παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αλλά και ένα από τα ακριβότερα και για το λόγο αυτό χρειάζεται αναθεώρηση της σύμβασης. Μάλιστα, όπως είπαν θα συσταθεί άμεσα μια ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει τους όρους της σύμβασης και θα κάνει τις προτάσεις της για τις πιθανές αλλαγές. Τις αποφάσεις θα πάρει σε πολιτικό επίπεδο η Κυβέρνηση. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τόνισε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αποτελεί προϋπόθεση για την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου, η οποία δρομολογείται για το επόμενο έτος. Ο κ. Αλογοσκούφης δεν συγκεκριμενοποίησε το ποσοστό των μετοχών του αεροδρομίου που θα αποκρατικοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ και του Προαστιακού σιδηρόδρομου. Από την πλευρά της γερμανικής εταιρίας δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση, ενώ και οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι το κλίμα της συζήτησης ήταν πολύ θετικό.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τέσσερις αγωνιστικές στην Ίντερ

    15/4/2005 7:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2005 7:56:42 μμ)

    Συντάκτης:

    Κεκλεισμένων των θυρών, θα δώσει τους τέσσερις επόμενους ευρωπαϊκούς αγώνες της, η Ίντερ, σύμφωνα με την απόφαση της UEFA η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγο. Επιπλέον η ιταλική ομάδα καλείται να πληρώσει το πρόστιμο "μαμούθ" των 192.180 ευρώ, ενώ για τα τρία επόμενα χρόνια θα παραμένει υπό αναστολή, καθώς νέα επεισόδια στο γήπεδό της θα της επιφέρουν αυτομάτως άλλες δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Η UEFA εξέταζε το ενδεχόμενο να αποκλείσει για μια ολόκληρη περίοδο την ομάδα απο τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως τελικά δεν πήρε αυτή την απόφαση.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ουίλιαμ Γκαγιάρντ, τόνισε για αυτό, "Θα υπάρξουν ορισμένοι που θα την θεωρήσουν επιεική και άλλοι που θα πουν πως είναι πολύ σκληρή. Αυτό πάντως είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία της UEFA. Επιπλέον η απώλεια τεσσάρων αγώνων αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των επτά ή όκτω εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η βαρύτερη τιμωρία από όσες έχουν επιβλυθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Συμπεριφορές σαν και αυτές είναι ξεκάθαρο πως είναι απαράδεκτες και αν προκληθούν και άλλα προβλήματα στο μέλλον, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει νέα τιμωρία πουλ΄βαρύτερη", κατέληξε ο Γκαγιάρντ.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τούρκος λυτρωτής για την Ντόρτμουντ

    15/4/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δια χειρός Τούρκου επιχειρηματία αναμένεται να "σωθεί" η Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild", ο Σααντετίν Σαράν φέρεται διατεθειμένος να δαπανήσει 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις, έτσι ώστε η ομάδα να επιστρέψει στη θέση που της αξίζει. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ντόρτμουντ, η οποία στο παρελθόν έχει στεφθεί πρωταθλήτρια στην Μπουντεσλίγκ έξι φορές, Χανς Γιοακίμ Βάτσκε, επιβεβαίωσε τις επαφές με τον Σαράν, προσθέτοντας ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον αδελφό του Τούρκου επενδυτή, ο οποίος έχει στην κατοχή του μετοχές της Ντόρτμουντ, αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ επιβεβαιώση υπήρξε και απο την τουρκική πλευρά, αφού εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε χαρακτηριστικά, "Θέλουμε να ξανακάνουμε τη Ντόρτμουντ υπερομάδα". Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Βάτσκε εκτός απο την επιβεβαίωση για τον Σαράν τόνισε ότι, "Δεν είναι ο μοναδικός που θέλει να δουλέψει μαζί μας, αφού, για παράδειγμα, υπάρχουν συζητήσεις με διάφορες τράπεζες".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ευκαιρία για τον Σανμαρτεάν

    15/4/2005 7:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η αναγκαστική απουσία του Νόρντιν Βόουτερ λόγω τραυματισμού, από τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο, βάζει σε σκέψη τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι για τον πιθανό αντικαταστάτη του. Η αποστολή των "πράσινων" ήδη βρίσκεται στην Κρήτη και ο Ιταλός προπονητής που άφησε στην Αθήνα τον Ολλανδό μέσο, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν στη θέση του αριστερού χαφ. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε από τις προπονήσεις των τελευταίων ημερών που ο κ. Μαλεζάνι τον χρησιμοποίησε σε αυτή τη θέση, μαζί με τους παίκτες που υπολογίζει για την αρχική ενδεκάδα. Αν όντως τον βάλει από την αρχή, τότε θα συνυπάρξει για πρώτη φορά φέτος με τον Εζέκιελ Γκονζάλες στο αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού.

    Υποψήφιοι και οι Παπαδόπουλος - Κωνσταντινίδης

    Ο Ρουμάνος που ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς, έχει ξεκινήσει βασικός μόνο σε δύο αγώνες του φετινού πρωταθλήματος, ενώ η μοναδική 90λεπτη συμμετοχή του ήταν στο ματς του Α΄ γύρου πάλι με τον Εργοτέλη και μάλιστα είχε συμμετοχή στο γκολ του Κωνσταντίνου, με το οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στο 89΄.

    Υποψήφιοι για τη θέση του Βόουτερ είναι ακόμη οι Δημήτρης Παπαδόπουλος (αν ο Μαλεζάνι πάει σε "φουλ" επιθετικό σχήμα) και Παντελής Κωνσταντινίδης (αν επιλέξει κάτι πιο... συντηρητικό). Για τις υπόλοιπες 10 θέσεις τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Κώτσιος, Γκούμας, Μινχ, Μπασινάς, Χαραλαμπίδης, Γκονζάλες, Κωνσταντίνου, Γκέκας.

    Στην αποστολή ακόμη ακόμη οι: Κοτσόλης, Βύντρα, Χένρικσεν, Αντριτς, Μάριτς, Σκάτσελ, Μπικόφσκι

    Η αποστολή του Παναθηναϊκού αφίχθη στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου γύρω στις 17.15 κι εκεί την υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Εργοτέλης, με επικεφαλής τον μεγαλομέτοχο Νίκο Τζώρτζογλου. Το βράδυ η διοίκηση του Εργοτέλη έχει προγραμματίσει επίσημο δείπνο για τα μέλη της αποστολής των "πρασίνων".

    Κοντά στο ρεκόρ ο Γκαλίνοβιτς

    Εν τω μεταξύ, ένα σπουδαίο ρεκόρ "κυνηγάει ο Μάριο Γκαλίνοβιτς που αν αύριο καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, θα γράψει το όνομά του στη "χρυσή βίβλο" των πιο επιτυχημένων τερματοφυλάκων που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Ο 28χρονος Κροάτης έχει έως τώρα κρατήσει ανέπαφη την εστία του για 630 λεπτά, καθώς το τελευταίο γκολ που δέχθηκε ήταν αυτό της... τιμής του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στο 5-1 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (12/2/2005).

    Αν ο Παναθηναϊκός κρατήσει το "μηδέν" στο "Παγκρήτιο", ο Γκαλίνοβιτς θα ξεπεράσει το Νίκο Σαργκάνη που βρίσκεται στην έκτη θέση του σχετικού πίνακα με 714 λεπτά "καθαρής" εστίας. Επίσης, αν ο Κροάτης δεν δεχθεί γκολ τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο, θα μπει στη δεκάδα των κορυφαίων, που αποτελείται από τους:

    1. Τάκης Οικονομόπουλος (Παναθηναϊκός, 1965) 1.088 λεπτά 2. Βασίλης Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός, 1980) 988 3. Γιόζεφ Βάντσικ (Παναθηναϊκός, 1993) 906 4. Βασίλης Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός, 1981) 847 5. Νίκος Σαργκάνης (Ολυμπιακός, 1981) 714 6. Δημήτρης Ελευθερόπουλος (Ολυμπιακός, 2000) 706 7. Γιώργος Σιδηρόπουλος (ΑΕΚ, 1976) 700 8. Τάκης Οικονομόπουλος (Παναθηναϊκός, 1970) 692 9. Αντώνης Τζανετουλάκος (Παναχαϊκή, 1979) 691 10. Αντώνης Μανίκας (Πανιώνιος, 1986) 667

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προχωρά η διεκδίκηση του EURO

    15/4/2005 6:56:00 μμ

    Συντάκτης:

    Συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού αθλητισμού κ. Δημήτρη Λυκόπουλο, είχε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντης της ΕΠΟ, Πατρίκ Κομνηνός, με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής υποψηφιότητας για την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012. Ο κ. Κομνηνός ενημέρωσε το Υπουργείο αναφορικά με τις υποχρεώσεις που ανακύπτουν για τα υπόλοιπα, εμπλεκόμενα με τη διοργάνωση, Υπουργεία. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κομνηνός μίλησε σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού SuperΣΠΟΡ FM, όπου δήλωσε, "Η συνεργασία είναι σε καλό επίπεδο. Αυτό που πρέπει να υπάρχει, είναι η εμπλοκή πολλών Υπουργείων, τα οποία θα πρέπει να ενημερωθούν για το μέγεθος της δικής τους εμπλοκής. Χρειάζεται η κυβερνητική στήριξη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση από την πλευρά της UEFA. Πηγαίνουμε με κανονικούς ρυθμούς. Οχι με ιδιαίτερα γρήγορους, αλλά όχι και με αργούς. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχουμε συλλέξει τις πιο πολλές πληροφορίες".

    Περί ευρωπαϊκών τελικών

    Πάντως ο κ. Κομνηνός αναφέρθηκε και στην διεκδίκηση των τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο και του Κυπέλλου UEFA στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης". Ο παράγοντας της ΕΠΟ υπογράμμισε για το θέμα αυτό, "Ως Ομοσπονδία έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις για την υποστήριξη της υποψηφιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες αφού μιλάμε για δυνατές υποψηφιότητες, όπως το νέο γήπεδο του Βερολίνου, το νέο Γουέμπλεϊ που είναι ένα γήπεδο "μύθος" στην νεότερη μορφή του και το Σταντ ντε Φρανς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν δεν έχουμε επιτυχία για το 2006-2007, θα έχουμε καταθέσει εχέγγυα για τη διετία 2008-2009".

    [16] Μπάσκετ

    Ευκαιρία για νίκη στη Λάρισα

    15/4/2005 6:30:00 μμ

    Την ευκαιρία για να πάρει βαθμολογική ανάσα και να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις θα έχει την Κυριακή, η Ολύμπια Λάρισας, αντιμετωπίζοντας τον Ιωνικό Ν.Φ. Αμαλίαδας που τον τελευταίο καιρό μαστίζεται από οικονομικά και διοικητικά αποτελέσματα. Ο Ιωνικός μεταβαίνει στην Λάρισα με όλους και όλους οχτώ παίκτες, και ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς η ενοικίαση λεωφορείου του ΚΤΕΛ, κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Με αυτά τα δεδομένα η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή δεν θα έχει πρόβλημα για να φτάσει στη νίκη. Έτσι το ενδιαφέρον όλων θα επικεντρωθεί στο επίσημο ντεμπούτο του Μορίς Φίνλεϊ με την "πορτοκαλί" φανέλα. Βέβαια ο "τίγρης" δεν εφησυχάζει, αφού ξέρει λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του στα γήπεδα ότι, τέτοιες καταστάσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζουν οι παίκτες της ομάδας του Ιωνικού, μπορεί να λειτουργήσουν και θετικά συσπειρώνοντας τους αθλητές.

    "Την θέλουμε πάσα θυσία"

    "Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να το κερδίσουμε πάση θυσία, αφού είναι το πιο εύκολο από τα τρία που απέμειναν (Ιωνικός, Μαρούσι και Μακεδονικός)" τόνισε ο Αλεξανδρής, με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ, και πρόσθεσε: "Σεβόμαστε την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά του Ιωνικού και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τους υποτιμήσουμε. Θα παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε.'

    Στη συνέχεια, ο "τίγρης' έκανε έκκληση στους φιλάθλους να γεμίσουν το κλειστό της Νεάπολης την Κυριακή (18:30): "Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Επειδή όμως έχουμε ήδη τέσσερις επιπλήξεις και ο κίνδυνος της τιμωρίας υπάρχει, θα πρέπει να είναι όχι μόνο κόσμιοι, όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά και να μείνουν μόνο στο χειροκρότημα."

    [17] Μπάσκετ

    "Μικρό το κακό" για τον Μπλάκνει

    15/4/2005 6:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2005 6:36:42 μμ)

    Δεν τη γλίτωσε τελικά την καμπάνα από τον Αθλητικό Δικαστή ο ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ του Αμαρουσίου. Ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τριάντα ημερών και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Ο Μπλάκνει θα επιστρέψει στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στον αγώνα με την Ολύμπια την επόμενη αγωνιστική, καθώς η τιμωρία του άρχισε να μετράει από την ημέρα που έγινε η δειγματοληψία, δηλαδή την 19η Μαρτίου.

    "Καμπάνες" και για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

    Επίσης χωρίς τους φιλάθλους του (συν πρόστιμο 4.400 ευρώ) θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός τον Αρη στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής, αλλά και ο ΠΑΟΚ (συν πρόστιμο 8.800 ευρώ) τη ΜΕΝΤ, αφού οι «ερυθρόλευκοι» συμπλήρωσαν πέντε επιπλήξεις, ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» συμπλήρωσε... δέκα επιπλήξεις.

    Με δύο επιπλήξεις τιμωρήθηκε η ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα όσα ανεγράφησαν στο φύλλο αγώνος της αναμέτρησής τους με την ΑΕΚ στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 23ης ημέρας. Οι «ερυθρόλευκοι» συμπλήρωσαν τις πέντες επιπλήξεις και, όπως προβλέπει ο κανονισμός, η επόμενη εντός έδρας αναμέτρηση (με τον Αρη για την 25η ημέρα) θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Η ομάδα του Πειραιά θα πρέπει να καταβάλει στον ΕΣΑΚΕ και το ποσό των 4.400 ευρώ, όπως προβλέπει ο κανονισμός στις πέντε επιπλήξεις. Ο μάνατζερ του Ολυμπιακού, Σταύρος Ελληνιάδης, και ο νομικός εκπρόσωπος της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, Γιάννης Καραμηνάς, παραβρέθηκαν για λογαριασμό της ομάδας του Πειραιά.

    Αντίστοιχα, ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει δύο φορές το παραπάνω ποσό, αφού συμπλήρωσε τις 10 επιπλήξεις στον αγώνα με το Μαρούσι (23η ημέρα). Τη Μεγάλη Τετάρτη, ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΜΕΝΤ για την 25η ημέρα θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Με υπόμνημα απολογήθηκε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

    [18] Μπάσκετ

    Ραιτ: "Μπορούμε τη νίκη"

    15/4/2005 5:21:00 μμ

    Την νίκη, που θα τον φέρει ακόμα πιο κοντά στην τρίτη θέση της Α1, θα κυνηγήσει αύριο στις 19.00, ο Πανιώνιος, απέναντι στο Μαρούσι. Ο Μέμος Ιωάννου θα έχει στη διάθεσή του και τον Αμερικανό Ρασάντ Ράιτ, ο οποίος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο γόνατο. Ο ίδιος με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ, επισήμανε ότι είναι έτοιμος αγωνιστικά να βοηθήσει την ομάδα του και ότι ο Πανιώνιος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την απουσία του Μπλάκνει για να πάρει τη νίκη:"Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος κι ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τις τρεις νίκες στους αγώνες που μας απομένουν. Πρέπει βέβαια να κοιτάζουμε κάθε ματς ξεχωριστά και να δούμε τι θα κάνουν και οι αντίπαλοί μας, ώστε να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Το Μαρούσι είναι μια ομάδα με πολλούς καλούς παίκτες. Η απώλειά του Μπλάκνεϊ όμως είναι πολύ σημαντική και θα προσπαθήσουμε να την εκμεταλλευτούμε. Eγώ πλέον νιώθω αρκετά καλά, αφού έχουν υποχωρήσει οι ενοχλήσεις που είχα στο γόνατο. Θα παίξω κανονικά και έχω ιδιαίτερη όρεξη, αφού είχα χάσει το τελευταίο παιχνίδι".

    [19] Συνεχίζει με Σανταντέρ ο Χαλκίδης

    15/4/2005 7:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι "σειρήνες" κορυφαίων ισπανικών ομάδων δεν... γοήτευσαν τον Γιώργο Χαλκίδη, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια με την Καντάμπρια Σανταντέρ. Ο διεθνής αθλητής του χάντμπολ, ο οποίος μετακόμισε στις αρχές της τρέχουσας περιόδου στην Ιβηρική Χερσόνησο, δεσμεύεται πλέον με την ισπανική ομάδα ως τις 30 Ιουνίου του 2007. Ο Ελληνας άσος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος πίβοτ στην ιστορία του συλλόγου, καθώς η πρόταση που υπήρχε από την Πόρτλαντ Σαν Αντόνιο υποχρέωσε τη Σανταντέρ να του προσφέρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο.

    "Μετέχω στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου"

    Ιδιαίτερα χαρούμενος από τη συμφωνία αυτή, ο 28χρονος διεθνής είπε: "Θα συνεχίσω να μετέχω στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Από τον περασμένο Δεκέμβριο η ομάδα μου επείγονταν να οριστικοποιήσει το νέο μου συμβόλαιο. Υπόσχομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος και να βοηθήσω την ομάδα μου, που έχει τώρα υψηλότερους στόχους. Ήταν ιδιαίτερα τιμητική η πρόταση και της Πόρτλαντ Σαν Αντόνιο. Έπρεπε, για να πάω στην ομάδα αυτή, να περιμένω μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να λυθεί το συμβόλαιο με έναν Σλοβένο παίκτη της εν λόγω ομάδας και αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Υπέγραψα παρουσία του προέδρου της ομάδας, κ. Πέδρο Ρούις Ντελρίο, και δέχθηκα τα συγχαρητήρια του ιδίου, αλλά και των μελών της διοίκησης, που μου ευχήθηκαν κάθε επιτυχία. Ευχαριστώ και τον προπονητή, Πίτο Ουρντιάλες, ο οποίος επέμενε να κλειστεί το νέο συμβόλαιο".

    [20] Αποκλείστηκε η Μυστακίδου

    15/4/2005 6:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μακριά από τη διάκριση έμειναν οι Έλληνες αθλητές, οι οποίοι αγωνίστηκαν σήμερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τάεκβοντο της Μαδρίτης. Η μεγάλη έκπληξη έγινε στα -67 κιλά από τη δεύτερη Ολυμπιονίκη, Ελλη Μυστακίδου, η οποία αιφνιδιάστηκε στο ξεκίνημα του αγώνα με την Τουρκάλα Γκιουλέρ και βρέθηκε να χάνει με 4-0 στα σημεία. Η Μυστακίδου κατάφερε να ανατρέψει το σε βάρος της σκορ, αλλά τελικά ηττήθηκε με 8-7 και δεν μπόρεσε να συνεχίσει στη διοργάνωση. Άδικος ήταν και ο αποκλεισμός του Κώστα Γκόλτσιου στα -78 κιλά από τον Βρετανό Μπράουν με 18-15 στα σημεία. Ο Βρετανός στον τρίτο γύρο χτύπησε και έριξε νοκ άουτ τον Γκόλτσιο, όταν ο διαιτητής είχε διακόψει τον αγώνα. Το χτύπημα αυτό στον Γκόλτσιο σωστά δεν καταλογίστηκε ως νοκ άουτ, αλλά οπωσδήποτε επηρέασε τον Έλληνα αθλητή. Η Ιωάννα Κουτσού από την πλευρά της, στα -47 κιλά πέρασε νικηφόρα στον πρώτο αγώνα της, αλλά στη συνέχεια, ηττήθηκε από την Τουρκάλα Σελίμογλου με 7-3. Τέλος, ήττα με 4-1 στα σημεία από τον Ρώσο Μαγκομέντοφ γνώρισε και ο Ελληνας πρωταθλητής των -54 κιλών, Βασίλης Μυρισιώτης.

    Αύριο ο Μουρούτσος

    Αύριο ρίχνεται στη μάχη και η μεγάλη ελπίδα των ελληνικών χρωμάτων για ένα μετάλλιο και μοναδικός Ευρωπαίος "χρυσός" Ολυμπιονίκης ο Μιχάλης Μουρούτσος.

    Ο Μουρούτσος θα αγωνιστεί στην κατηγορία των -62 κιλών, κάτι που θα κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του, αφού μέχρι τώρα αγωνιζόταν στα -58 κιλά.

    Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης θα έχει πρώτο αντίπαλο το νικητή από τον αγώνα Αμπντι (Ν. Ζηλανδία)-Αλρασιντί (Κουβέιτ).

    Στα +72 κιλά η τρίτη στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, Κική Κούβαρη, θα αντιμετωπίσει για τον πρώτο γύρο την Λάουρεν Κάχον (ΗΠΑ), στα -55 κιλα η Σοφία Χατζησαββίδου θα έχει πρώτη αντίπαλο την Σαρίποβα από το Τουρκμενιστάν και στα +84 κιλά ο Ροϊδης, που πήρε την θέση του άτυχου Αλέξανδρου Νικολαϊδη, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, θα αντιμετωπίσει τον Πορτογάλο Ντοναντία.

    [21] Δεν το... πάλεψαν όσο έπρεπε

    15/4/2005 1:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δεν κατάφεραν σήμερα να μιμηθούν την "χάλκινη" από χθες Ψαθά οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες που πήραν μέρος στις μη Ολυμπιακές κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης γυναικών. Έπειτα από άσχημες εμφανίσεις, στους αγώνες που διεξάγονται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, έμειναν μακριά από τη διάκριση. Η Αγάπη Χριστοδουλάκη στα 67 κιλά ηττήθηκε 4-0 (1-0, 3-0) από την Ισπανίδα Τερέζα Μέντεζ, στα 51 κιλά η Ευδοξία Παυλίδου έχασε με πτώση (1:39 στον α γύρο) από τη Σουηδέζα Ίντα Χέλστρομ, ενώ η Ευαγγελία Χρυσή έχασε με πτώση (0:50 στο β γύρο και ενώ είχε χάσει τον α με 1-0) από την Λευκορωσίδα Γιούλια Ράτκεβιτς.

    [22] Πολιτισμός

    Λόγω οικονομικών προβλημάτων Κλείνει το Μουσείο Φρόιντ

    15/4/2005 7:02:00 μμ

    Το Μουσείο Φρόιντ της Βιέννης, που στεγάζεται στο διαμέρισμα του "πατέρα" της ψυχανάλυσης κινδυνεύει να κλείσει το 2008 αν το αυστριακό κράτος δεν αναλάβει τη χρηματοδότησή του. Το Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1971, αναμένει ότι οι επισκέπτες του θα αυξηθούν σημαντικά το 2006, οπότε συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρόιντ, όμως τον αμέσως επόμενο χρόνο θα χρειαστεί 2,1 εκατ. ευρώ για εργασίες ανακαίνισης, όπως δήλωσε η διευθύντριά του, Ίνγκε Σολτς-Στράσερ. Το Ίδρυμα Φρόιντ, που χρηματοδοτεί το μουσείο κατά 55% δεν έχει τα μέσα για να αναλάβει το έργο αυτό. Επομένως, αν το κράτος δεν παρέμβει το μουσείο δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται επισκέπτες. Το υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό. Το Μουσείο στεγάζεται στην περίφημη Μπεργκάσε 19, όπου έζησε ο Φρόιντ από το 1891 μέχρι το 1938, και πέρυσι υποδέχτηκε 55.000 επισκέπτες. Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι για το 2006 θα μπορέσουν να δανειστούν και να εκθέσουν το θρυλικό καναπέ που χρησιμοποιούσε ο Σίγκμουντ Φρόιντ κατά τις ψυχαναλυτικές συνεδρίες του από το αντίστοιχο Μουσείο του Λονδίνου όπου βρίσκεται σήμερα.

    [23] Πολιτισμός

    Έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη στο Μπενάκη

    15/4/2005 5:26:00 μμ

    Στις 25 και 26 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, θα παρουσιαστούν σε δύο συναυλίες, έργα του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη σε πρώτη εκτέλεση. Το Κοντσέρτο για βιολί και χορωδία, opus47 και το Ακάθιστο Requiem για την ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα, opus48.

    Το Κοντσέρτο για βιολί γράφτηκε το 2004 και είναι αφιερωμένο στον βιολιστή Γιώργο Δεμερτζή. Η επιλογή της σύμπραξης του βιολιού με μία γυναικεία χορωδία αντί για την καθιερωμένη ορχήστρα δεν είναι ιδιοτυπία. Εκπλήρωσε, αντίθετα, μία παλαιά επιθυμία η οποία γεννήθηκε από το θαυμασμό για τη φωνητική μουσική και κυρίως από την ανάγκη αναζήτησης νέων ηχοχρωμάτων στις πλέον ουσιαστικές, γιατί όχι αταβιστικές, μουσικές αντιθέσεις όπως είναι αυτή της οργανικής και της φωνητικής μουσικής.

    Το Ακάθιστο Requiemολοκληρώθηκε ως ιδέα τον Ιανουάριο του 2005. Η τελική του μορφή διαμορφώνεται ακόμη στις τελικές δοκιμές της προγραμματισμένης πρώτης παρουσίασης. Η εκτέλεσή του απαιτεί από τους συντελεστές και τους ακροατές να στέκονται όρθιοι σε έναν ενιαίο χώρο ώστε τα μέρη να εκτελούνται διαδοχικά ανάμεσά τους. Η διάρκεια του έργου είναι τριάντα λεπτά. Ένα φλάουτο, τρεις ηθοποιοί, μία χορεύτρια, μία ζωγράφος, ένα βιολί και η χορωδία συμπράττουν με σκοπό να παρασύρουν τους ακροατές-θεατές στη σκιά της ποιητικής προτομής της Άννας Αχμάτοβα που κατά την επιθυμία της, όπως διατυπώθηκε τραγικά στο ποίημα Ρέκβιεμ, θα πρέπει να στηθεί «εκεί που στεκόταν ώρες ορθή».

    Το Κοντσέρτο για βιολί θα ερμηνεύσει ο βιολιστής Γιώργος Δεμερτζής υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Το μέρος της χορωδίας έχει αναλάβει η βραβευμένη χορωδία Opus Feminaτου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορίνθου που διευθύνει η μαέστρος Φάλια Παπαγιαννοπούλου. Συμμετέχουν και οι πιανίστες Νίκος Βασιλείου και Ευγενία Καρλάφτη. Στο Ακάθιστο Ρέκβιεμ συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Νίκος Νίκας, η χορεύτρια Μαρίζα Τσίγκα, η ζωγράφος Λίλα Μαραγκουδάκη, η μέτζοσοπράνο Ευγενία Καλοφώνου, η βιολονίστα Γκαλίνα Μπρατούσκα και η Χορωδία OpusFemina.

    Τιμή εισιτηρίου: 15

    Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: 10

    Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 210 - 80.63.358

    [24] Πολιτισμός

    Το πιανιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη

    15/4/2005 1:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Ινστιτούτο Goethe

    Tο πιανιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει ο πιανίστας Gerhard Folkerts στη συναυλία για τα 80α γενέθλια του μεγάλου Έλληνα μουσουργού που διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, στην αίθουσα του (Ομήρου 14- 16), τη Δεύτερα 18 Aπριλίου 2005, 20:30. Ο Folkerts από το Αμβούργο έχει ενασχοληθεί διεξοδικά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, τόσο θεωρητικά όσο και ερμηνευτικά και μάλιστα αυτήν την περίοδο γράφει μία εργασία για τη μουσική αισθητική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Στην εκδήλωση θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του Ελληνα μουσουργού τόσο στο πιάνο όσο και με θεωρητικές επεξηγήσεις και σχόλια ενώ ταυτόχρονα θα μιλήσει και για την πρόσληψη του Μ. Θεοδωράκη στη Γερμανία. Θα ερμηνεύσει τα Πρελούδια (1947), τη Mικρή Σουίτα για Πιάνο (1954), τη Σονατίνα για Πιάνο (1955) και κομμάτια από τους Kύκλους Tραγουδιών (1960-1968). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [25] Υγεία

    "Βασιλικό" παυσίπονο

    15/4/2005 3:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ,The Business Times

    Οι υποψίες ότι το δηλητήριο της βασιλικής κόμπρας κρύβει σημαντικές παυσίπονες ιδιότητες υπήρχαν εδώ και χρόνια. Μόνο που πλέον δεν είναι υποψίες παρά βεβαιότητα, και οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι σε επτά χρόνια από τώρα θα έχουν έτοιμο προς διάθεση στην αγορά, ένα φάρμακο χιλιάδες φορές πιο αποτελεσματικό από τη μορφίνη και χωρίς τη σοβαρή παρενέργεια του εθισμού. Το κλειδί στη δημιουργία του βρέθηκε στην αξιοποίηση του δηλητηρίου της βασιλικής κόμπρα. Η ουσία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα εργαστήρια, εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε άνθρωπο και οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι.

    Σε επτά χρόνια στην αγορά, λένε οι επιστήμονες

    Για τις αναγκαίες έρευνες ένωσαν τις δυνάμεις τους η Ένωση Επιστημών, το Τεχνολογικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και διατέθηκαν περί τα τρία εκατομμύρια δολάρια. Σύστησαν την εταιρεία Pro-Therapeutics, η οποία ανέπτυξε την κατάλληλη τεχνολογία για τη βιολογική αναδόμηση των πρωτεϊνών αυτού του ισχυρού δηλητηρίου.

    Τώρα οι έρευνες εστιάζονται στη δημιουργία πεπτιδικών σκευασμάτων που θα λαμβάνονται από το στόμα, και όχι σε ενέσιμη μορφή, όπως απαντούν συνήθως τα φάρμακα από τοξίνη σπανίων ζώων, όπως οι κόμπρες και οι οχιές.

    Μετά τα παυσίπονα, επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη φαρμάκου που θα εμποδίζει τη δημιουργία νέων αγγείων στον οργανισμό, όπως αυτά, που αναπτύσσουν οι καρκινικοί όγκοι για την αναγκαία τροφοδοσία τους με αίμα. Επίσης, από τις ίδιες πρωτεΐνες θα παρασκευαστεί άλλο ένα φάρμακο με αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

    [26] Τεχνολογία

    Αλλαγή βάρδιας στον ISS

    15/4/2005 1:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το ταξίδι του για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ξεκίνησε σήμερα με μια επιτυχή εκτόξευση, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, το διαστημόπλοιο Σογιούζ ΤΜΑ 6. Επιβάτες του ο Ρώσος κυβερνήτης Σεργκέι Κρικάλεφ, ο Αμερικανός αστροναύτης Τζον Φίλιπς, και ο Ιταλός Ρομπέρτο Βιτόρι, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους Σαλιζχάν Σαρίποφ και Λιρόι Τσιάο, που εργάζονται εκεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

    Το Σογιούζ αναμένεται να φτάσει στον ISS την ερχόμενη Κυριακή. Πρόκειται για την 11η αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Θα παραμείνει επί δέκα ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Βιτόρι θα διεξάγει μια σειρά πειραμάτων και κατόπιν θα επιστρέψει στη γη μαζί με τους Σαρίποφ και Τσιάο, ενώ οι άλλοι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν σε τροχιά, για τους επόμενους έξι μήνες. Όταν θα επιστρέψουν και αυτοί ο 46χρονος Σεργκέι Κρικάλεφ, Ρώσος κοσμοναύτης με θητεία τόσο στον ISS όσο και στον Mir, θα έχει συμπληρώσει το ρεκόρ των 800 ημερών παραμονής στο διάστημα.

    Στο μεταξύ, η Nasa δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να μπορέσει να στείλει το δικό της διαστημικό όχημα το Discovery, στον ISS, κάποια στιγμή μεταξύ 15 Μάιου και 3 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός στόλος, που εξυπηρετούσε την επικοινωνία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, παραμένει προσεδαφισμένος από το Φεβρουάριο του 2003, που το Κολούμπια εξερράγη κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα, επιφυλάσσοντας τραγικό τέλος για τους επτά επιβάτες του.

    [27] Τεχνολογία

    Νταντά-ρομπότ

    15/4/2005 4:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει γοερά, παίρνοντας το αγκαλιά και νανουρίζοντας το μέχρι τελικής πτώσεως (όχι του μωρού), σίγουρα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένα νέο μηχάνημα το οποίο κυκλοφορεί στη βρετανική αγορά, τον ερχόμενο μήνα. Ονομάζεται Robopax BabySitter και δουλειά του είναι να αναπαράγει την πλέον και επί χιλιάδων ετών δοκιμασμένη μέθοδο νανουρίσματος, με ρομποτικό τρόπο.

    Αποτελείται από μια πλατφόρμα, αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί επάνω της ακόμα και ένα παιδικό καρότσι, η οποία μπορεί να κάνει 66 απαλές ταλαντώσεις, μήκους μόλις μερικών εκατοστών, μέσα σε ένα λεπτό. Ο ίδιος αριθμός αποτελεί το μέσο όρο των παλμών της καρδιάς, στο ρυθμό της οποίας ενστικτωδώς οι γονείς λικνίζουν τα μωρά τους μέχρι να τα πάρει ο ύπνος. Οι κατασκευαστές διατείνονται ότι με αυτόν τον τρόπο οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στα βλαστάρια τους το επιθυμητό, αποκοιμιστικό λίκνισμα, χωρίς να εξαντλούνται σε ατέλειωτα πέρα-δώθε στο καθιστικό.

    Σίγουρα, αρκετοί γονείς δε θα δουν με καλό μάτι την ιδέα να βάζουν τα παιδιά τους πάνω σε ένα μηχανικό πλατό, που λειτουργεί με μπαταρίες, όμως υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που θα τη δουν με νυσταγμένο μάτι, από τα νυχτερινά ξυπνήματα, οπότε δε θα διστάσουν να καταβάλουν το αντίτιμο των 150 δολαρίων για την απόκτηση της.

    [28] Παράξενα

    Επιχείρηση "νάνος"

    15/4/2005 11:37:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αν δεν είστε και μεγάλος θιασώτης των διαφόρων διακοσμητικών ειδών κήπου, όπως στάμνες, αγάλματα, πιθάρια και άλλα τέτοια, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να μην είναι του γούστου σας, αλλά έχουν μια πληθώρα χρήσεων τις οποίες ίσως δεν έχετε φανταστεί και ενδεχομένως ούτε και οι κατασκευαστές τους. Μια Βρετανίδα γιαγιά ανακάλυψε μία από αυτές: τις αμυντικές ιδιότητες που έχουν εναντίον των ανεπιθύμητων εισβολέων, οι μικροί πήλινοι νάνοι, οι οποίοι σημειώνεται ότι πέρα από συντροφιά της Χιονάτης, εμφανίζονται συχνά ως εξωραϊστικό στοιχείο στα παρτέρια της γηραιάς Αλβιόνας.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun, που δημοσιεύει το περιστατικό, πρόκειται για την 69χρονη Τζιν Κόλοπ η οποία αποδείχθηκε σουπερ-γιαγιά. Στη θέα ενός άγνωστου άνδρα που πήδηξε από τη σκεπή της στην αυλή του σπιτιού της, μέσα στη νύχτα, δεν στάθηκε με σταυρωμένα χέρια. Βούτηξε τον πλησιέστερο νάνο-άγαλμα και με μάτι γάτας έβαλε σημάδι το κεφάλι του διαρρήκτη, με το οποίο ο νάνος συγκρούστηκε αδυσώπητα, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. Ο έκπληκτος άνδρας σωριάστηκε κάτω, φαρδύς-πλατύς και αναίσθητος.

    Οι αστυνομικοί που έφτασαν λίγο αργότερα τη βρήκαν σε στάση άγρυπνου φρουρού, πάνω από τον ακίνητο όγκο του διαρρήκτη με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, και με τον πλάστη της παραμάσχαλα. "Τον φωτογράφισα" ενημέρωσε αμέσως η κα Κόλοπ τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως εξέφρασαν απορία για τον πλάστη που κρατούσε: "Αυτόν τον είχα για περίπτωση ανάγκης. Δεν ήθελα να σπάσω κι άλλο νάνο" παραδέχθηκε η κα Κόλοπ. Όχι παίζουμε


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 April 2005 - 17:05:46 UTC