Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γλίτωσε τις εκλογές ο Μπερλουσκόνι
  • [02] "Θα κερδίσουμε τον πόλεμο"
  • [03] Στη Λεωφόρο του τίτλου...
  • [04] Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα
  • [05] Τρεις πρωτοδίκες στον Άρειο Πάγο
  • [06] Στάση εργασίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών
  • [07] Πρώτη σύγκληση του Κονκλαβίου
  • [08] Αλλαγή σελίδας στα Κατεχόμενα
  • [09] Έρευνες για δεκάδες σιίτες ομήρους
  • [10] Αδικαιολόγητες δαπάνες
  • [11] Από τους δρόμους ταχύτητας, στο δρόμο του... Θεού
  • [12] Βασίλισσα του Ρίο η Φλουμινένσε
  • [13] Σκέφτεται να... αγιάσει ο Κόουλ
  • [14] "Ζωολογικός κήπος" κατάντησε το "Μπερναμπέου"
  • [15] "Καλό γουναρικό"
  • [16] Παίζει ο "Ζιο"
  • [17] Στόχος και των δύο η κούπα
  • [18] Μέρες δόξας ζούνε στη Βοστώνη
  • [19] Πρώτευσε ο Φίλιππος Αμυνταίου
  • [20] Αποσύρεται ο Άρμστρονγκ
  • [21] Απογοήτευσαν οι Τζόουνς και Μοντγκόμερι
  • [22] "Εύρηκα" για χαμένες τραγωδίες
  • [23] Ελπίδες κατά της παράλυσης
  • [24] "Ασπίδα" για τις online αγορές
  • [25] Σοκολατούχος …καλλιτέχνης
  • [26] Αυτό θα πει οδηγός!
  • [27] "Φεύγουν" από τον Πανιώνιο
  • [28] Προσωρινά στο …"ψυγείο" ο Ντι Βάιο
  • [29] Θάνατος μαθητή από μηνιγγίτιδα στην Ηλεία

    [01] Κόσμος

    Νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία Γλίτωσε τις εκλογές ο Μπερλουσκόνι

    18/4/2005 6:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την παραίτηση Μπερλουσκόνι και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία, μετά την αποχώρηση την Παρασκευή από τον κυβερνητικό συνασπισμό τεσσάρων υπουργών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (UDC). Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναγκάστηκε σε συμφωνία με τους "αντάρτες" της κυβέρνησης του και αφού πρώτα υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της χώρας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, γλιτώνοντας έτσι, τις πρόωρες εκλογές. Αφορμή για την πολιτική κρίση και την αποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών, η απουσία πολιτικής στην περιφέρεια όπου ο κεντροδεξιός συνασπισμός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

    Εκλογές κανονικά το 2006

    Απέφυγε τα χειρότερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά τη συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες.

    Ωστόσο, αν και κατάφερε να γλιτώσει τις εκλογές, δεν κατάφερε και να σώσει το κύρος της κυβέρνησης του, το οποίο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές έχει υποστεί γερό πλήγμα.

    Φυσικά, οι εκλογές για τον Ιταλό πρωθυπουργό, ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να του συμβεί τη συγκεκριμένη στιγμή όπου σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα της κυβέρνησης του, ήταν εξαιρετικά χαμηλή

    Δημοσκόπηση για λογαριασμό της Corriere della Sera την Κυριακή έφερε τον Ρομάνο Πρόντι, πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπροστά με διαφορά 5% έναντι της κυβέρνησης του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταρρέει η Κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

    [02] Πολιτική

    "Οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με τις κολόνιες" "Θα κερδίσουμε τον πόλεμο"

    18/4/2005 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2005 7:00:40 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    "Έχουμε διαλέξει το δύσκολο δρόμο, εδώ δεν είναι μια απλή μάχη, είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε" δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην οποία, μεταξύ άλλων, καταγράφεται μείωση στο 1,4%,στο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε, πως "η Κυβέρνηση είναι σε πόλεμο με τα καθημερινά προβλήματα, που είχαν συσσωρευτεί από την υπερδεκαετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα, ότι "η Κυβέρνηση θα αντεπεξέλθει με μεγάλη επιτυχία". Κληθείς να σχολιάσει τα ποιοτικά στοιχεία από την δημοσκόπηση ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε, ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία για την κυβέρνηση, όπως η ικανότητά της να επιλύει τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. "Οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση της ΝΔ", ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με τις κολόνιες οι οποίες είναι πολύ ωραίες όταν τις μυρίζει κανείς, αλλά πολύ επικίνδυνες, όταν τις καταπιεί.

    "Η δουλειά δεν έχει τελειώσει"

    Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Ρουσόπουλος έκανε ευρεία αναφορά στο κυβερνητικό έργο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λύνει δεκάδες προβλήματα κάθε μέρα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΛΑΦΚΑ, τη ρύθμιση πανωτοκιών, την ταχεία καταβολή αγροτικών ενισχύσεων, την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, τη μετατροπή σε κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία, την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα, το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τη μείωση των επιτοκίων για χιλιάδες αγρότες, την υπογραφή συμφωνίας για τις συλλογικές συμβάσεις των τεχνικών της τηλεόρασης.

    "Δεν λέμε ότι έγινε το τέλειο, δεν τελειώνει η δουλειά μέσα σε ένα χρόνο, τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος, "η κοινή γνώμη έχει καταλάβει πολλά από αυτά που γίνονται, υπάρχει σαφές πολιτικό μήνυμα που φτάνει στην κοινή γνώμη, ασχέτως αν δεν προβάλλεται".

    Επίσης, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για διορθωτικές κινήσεις, που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός, απάντησε, ότι το τελευταίο διάστημα έχει διαβάσει πάνω από 10 φορές για ανασχηματισμούς, τονίζοντας, πως όποτε και όταν γίνει, θα είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θα γράψουν "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν".

    Απάντηση Αθανασάκη

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, έκανε λόγο για "πολεμοχαρείς δηλώσεις" του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας, ότι "η Κυβέρνηση της ΝΔ θα είχε κάποια τύχη εάν έκανε πόλεμο στον εαυτό της αλλά ούτε το θέλει ούτε το μπορεί".

    Στα σχόλια του κ. Αθανασάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: "όταν ήταν κυβέρνηση, διέπρεψαν ως συνοδοιπόροι της διαπλοκής. Στην αντιπολίτευση, συνεχίζουν σταθερά στον ίδιο δρόμο. Αποδεικνύουν ότι πέρα από τα μεγάλα λόγια είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν, ν αλλάξουν."

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαψεύδονται τα σενάρια ανασχηματισμού

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στη Λεωφόρο του τίτλου...

    18/4/2005 5:58:00 μμ

    Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, η αγωνία των φιλάθλων κορυφώνεται, καθώς τίποτα ακόμα δεν ξεκαθαρίσει τόσο για το ποιος θα πάρει τον τίτλο όσο και για το ποιος θα βγει Champions league, ή στο UEFA. Επίσης έτσι όπως είναι τα πράγματα ερωτηματικά υπάρχουν και για το ποιος θα ακολουθήσει την Κέρκυρα στην Β΄ εθνική. Η εφετινή περίοδος, έκρυβε πολλές εκπλήξεις αλλά και συγκινήσεις, για τους θαυμαστές του αθλήματος. Εκτίμησή μας ότι ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι επόμενες αγωνιστικές θα κρίνουν πολλά με αποκορύφωμα την 28η που ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όσο και η επόμενη 29η αγωνιστική οπού ΑΕΚ και ΠΑΟ θα αναμετρηθούν στην Λεωφόρο για τον τίτλο.

    Στο δρόμο για τις πρώτες θέσεις

    ΟΜΑΔΑ

    ΒΑ.

    27η

    28η

    29η

    30η

    ΠΑΟ

    56

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

    ΠΑΟΚ*

    ΑΕΚ

    ΟΦΗ*

    ΑΕΚ

    55

    ΟΦΗ*

    ΙΩΝΙΚΟΣ

    ΠΑΟ*

    ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    53

    ΑΙΓΑΛΕΩ

    ΚΕΡΚΥΡΑ*

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    ΗΡΑΚΛΗΣ* Ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή της βαθμολογίας και την κούπα του πρωταθλήματος, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός μετά από αλλαγές τριών προπονητών, αρχίζει με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι να βρίσκει τον δρόμο του, αλλά και μια αγωνιστική ταυτότητα βασισμένη στην φιλοσοφία του Ιταλού.

    Με μακρά εμπειρία στο «καμπιονάτο», ο Μαλεζάνι έχει περάσει στους παίκτες την νοοτροπία του νικητή. Αυτό φάνηκε περισσότερο στις δυο τελευταίες συναντήσεις των «πράσινων» με Ολυμπιακό και Εργοτέλη. Μετά τα αποτυχημένα αποτελέσματα με Ηρακλή και Άρη στη Λεωφόρο, όπου χάθηκαν τέσσερις πολύτιμοι βαθμοί ο Παναθηναϊκός έδειξε στοιχεία οργανωμένης ομάδας που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, πώς να το πάρει αλλά και πώς να το κρατήσει. Νίκη στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος επί του «αιωνίου αντιπάλου», νίκη και στην Κρήτη, συνοδευόμενες και οι δυο από καλή απόδοση.

    Στην πορεία του προς τον τίτλο, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του Χαλκηδόνα και ΑΕΚ εντός. ΠΑΟΚ και ΟΦΗ εκτός.

    Το κακό για τους «πράσινους», ότι τα δύο εντός παιχνίδια θα τα δώσει χωρίς την παρουσία του κόσμου. Οι φίλαθλοι πάντα δίνουν ένα άλλο χρώμα στα κρίσιμα παιχνίδια αλλά και σπρώχνουν «την ομάδα», όταν η κούραση ή η ένταση του αγώνα την καταβάλει.

    Παρόλα αυτά ο ΠΑΟ καλείται να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο και να τα παίξει όλα για όλα, για να πάρει τους έξι βαθμούς στην έδρα του. Ποιος μπορεί να του κόψει βαθμούς στο γήπεδό του; Με βάση την απόδοση των ομάδων μόνο η ΑΕΚ. Κάθε αποτέλεσμα εκτός της νίκης, με την Χαλκηδόνα θα χαρακτηριζόταν όχι μόνο έκπληξη αλλά μεγάλη έκπληξη.

    Βέβαια πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ, προηγείται αυτός με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ανάλογα την έκβαση του ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη, θα είναι και η ψυχολογία των παικτών. Αν χάσουν και βρεθούν με την «πλάτη στον τοίχο», τότε κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η αγωνιστική συμπεριφορά τους στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

    Όσον αφορά την τελευταία αγωνιστική με τον ΟΦΗ, εκεί αν χρειαστεί πιστεύουμε ότι θα την πάρει την νίκη.

    Πριν το μεγάλο ντέρμπι με την Παναθηναϊκό η ΑΕΚ αγωνίζεται την προσεχή Κυριακή στον ΟΦΗ. Πολλοί λένε ότι η κρητική ομάδα θα παίξει για τον εαυτό της αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Εμείς πιστεύουμε ότι, πάνω από όλα θα παίξει για την ιστορία της αφού μετά την ήττα της από τον ΠΑΟΚ, όλα τα σενάρια για υποβιβασμό, είναι ανοιχτά για την ομάδα του Ηρακλείου.

    Άρα η ΑΕΚ έχει να ξεπεράσει δυο σκοπέλους αν θέλει να ελπίζει να βρεθεί στην κορυφή.

    Για Ιωνικό και Καλαμαριά δεν θα κάνουμε εκτενή αναφορά, αφού η Ένωση έχει δείξει ότι αυτά τα παιχνίδια μπορεί να τα πάρει είτε δύσκολα είτε εύκολα.

    Το βασικό είναι το παιχνίδι της «Κυριακής των Βαΐων» στο «Γεντί Κουλέ». Για δυο λόγους. Πρώτος γιατί ο ΟΦΗ καίγεται για βαθμούς και θα τα παίξει όλα για όλα. Δεύτερος γιατί η ΑΕΚ κατεβαίνει στην Κρήτη μετά από ένα δύσκολο αγώνα με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο την Τετάρτη και όσο να είναι Ξάνθη, Ολυμπιακός και ΟΦΗ, δεν είναι και το ευκολότερο πρόγραμμα για να κάνεις το 3χ3.

    Βέβαια η ομάδα του Σάντος έχει δείξει φέτος καταπληκτική σταθερότητα, που ως ένα βαθμό οφείλεται και στη καλή προπόνηση που κάνουν οι παίκτες υπό τις οδηγίες του Αντώνη Κέζου του Κύπριου γυμναστή. Κοινώς οι παίκτες δεν τα «φτύνουν» εύκολα μέσα στο γήπεδο.

    Από την άλλη η ΑΕΚ που αγωνίζεται με βάση «το μότο», εφέτος κάνουμε ομάδα τα επόμενα χρόνια θα δούμε και τον τίτλο, πιστεύουμε ότι, θα πάει στην Λεωφόρο χωρίς πρόβλημα κακής ψυχολογίας. Γιατί άλλο να πηγαίνεις σε ντέρμπι με την ιδέα «τι είχαμε τι χάσαμε» και άλλο πρέπει να κερδίσουμε.

    Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πίεση από τον κόσμο όσο και αν θέλει να τη δει πρωταθλήτρια μετά από ένδεκα χρόνια. Οι «κιτρινόμαυροι» φίλαθλοι σε πιθανή ήττα, δεν πρόκειται να σταθούν απέναντι σε αυτό το παιχνίδι αρνητικά, αφού ότι και να γίνει οι παίκτες για αυτή τη χρονιά το καθήκον τους το έχουν κάνει. Μεγάλη υπόθεση να πηγαίνεις σε ντέρμπι και να ξέρεις ότι την πίεση θα την έχει ο άλλος.

    Όσον αφορά τον τρίτο Ολυμπιακό. Το είπε και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. «Περιμένουμε πλέον τα στραβοπάτηματα των άλλων». Αλλά μήπως όμως φοβούνται και τα δικά τους;

    Γιατί το λέμε αυτό; Ο Ολυμπιακός έχει φαινομενικά το πιο εύκολο πρόγραμμα. Αιγάλεω Πανιώνιο στο «Καραϊσκάκη», Κέρκυρα στο νησί και Ηρακλή στο «Καυτατζόγλειο».

    Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Η έλλειψη του επιθετικού που θα κάνει τις ευκαιρίες γκολ, είναι εμφανής. Και ομάδα που δεν μετουσιώνει τις ευκαιρίες σε γκολ πάντα έχει ένα πλην που μπορεί να της στοιχίσει.

    Κομβικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό για εμάς, όσο και αν ακούγεται παράξενο ή αστείο, είναι αυτό με το Αιγάλεω την Κυριακή.

    Αν το Αιγάλεω αποφασίσει να «χτυπήσει» το παιχνίδι, για να εξασφαλίσει έναν ή και τρεις βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για να βγει UEFA, τότε ίσως η ομάδα του Πειραιά να τα βρει «μπαστούνια».

    Και αυτό γιατί, από την μια η έτσι κι αλλιώς δύσκολη προώθηση της μπάλας στα δίχτυα, αλλά και από την άλλη ότι, η ομάδα θα προέρχεται και από ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ την Τετάρτη, που η κούραση θα έχει βαρύνει τα πόδια των παικτών, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο βαθμός δυσκολίας του συγκεκριμένου παιχνιδιού δεν είναι μικρός για τον Ολυμπιακό.

    Η απόρθητη έδρα από την άλλη πλευρά, συγκαταλέγεται στα συν του Ολυμπιακού, γιατί αυτό το γήπεδο προκαλεί δέος σε όλους τους αντιπάλους. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Τυχερή η ΑΕΚ που έπαιξε εκεί χωρίς φιλάθλους.

    Το άλλο βασικό παιχνίδι είναι αυτό με τον Ηρακλή την τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, σαφώς ανεβασμένη υπό τις οδηγίες του Σάββα Κωφίδη, κυνηγάει μια θέση στο κύπελλο UEFA. Αν δεν την έχει εξασφαλίσει μέχρι τότε το παιχνίδι θα αποκτήσει χαρακτήρα ντέρμπι Και στα ντέρμπι όλα είναι ανοιχτά ειδικά όταν ομάδα του πρώην ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικές Ομάδες Κέντρου), πάνε για το αποτέλεσμα στην συμπρωτεύουσα.

    Με δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι τότε θα έχουν λυθεί και πολλά από τα οικονομικά προβλήματα των παικτών, σύμφωνα με τον νέο μεγαλομέτοχο Δημήτρη Χούλη, και οι παίκτες του «Γηραιού» παίξουν απελευθερωμένοι, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

    Βέβαια όλα αυτά που ειπώθηκαν εδώ είναι ασκήσεις επί χάρτου. Το ποδόσφαιρο παίζεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Εκεί ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη, εκεί και την λήξη. Το τελικό αποτέλεσμα θα γραφτεί στην ιστορία, βασισμένο στις εμπνεύσεις και την αγωνιστική διάθεση των παικτών.

    Εμείς απλά επισημάναμε μερικά σενάρια που μπορεί να άπτονται της φαντασίας. Της δικής μας φαντασίας.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    [04] Κοινωνία

    Επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα

    18/4/2005 11:06:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συγχωνεύσεις σχολείων στα πρότυπα του «Καποδίστρια», αύξηση των ωρών διδασκαλίας, σε ό,τι αφορά τα αρχαία ελληνικά ή τη δεύτερη ξένη γλώσσα από το δημοτικό σχολείο, αλλά και την ίδρυση διεθνούς Πανεπιστημίου, που θα φοιτούν ξένοι φοιτητές επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδεία, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στη ΝΕΤ 105,8. "Πρέπει να πάμε σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών με εκπαίδευση των καθηγητών και καλύτερα βιβλία," τόνισε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε, πως υπάρχει έντονος προβληματισμός από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Χρειάζεται λιγότερη ύλη, που, όμως, θα δίνει ουσιαστική γνώση", υποστήριξε η κ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι, τα παιδιά απασχολούνται πάρα πολλές ώρες με αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα βιβλία.

    [05] Κοινωνία

    Δίνουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικήματος Τρεις πρωτοδίκες στον Άρειο Πάγο

    18/4/2005 9:29:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με καταθέσεις δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων συνεχίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς την έρευνα για το προδικαστικό κύκλωμα, που έστηνε συνθέσεις δικαστηρίων και αποφυλάκιζε εμπόρους ναρκωτικών, με επίκεντρο τον προφυλακισθέντα αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Σήμερα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τέλεση πλημμελημάτων η Πρωτοδίκης πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία και οι πρόεδροι Πρωτοδικών Νίκος Ποταμιάνος και Γεωργία Λαμπροπούλου. Η Ηλία έλαβε προθεσμία να καταθέσει την Παρασκευή ενώ αυτή την ώρα ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των Ποταμιάνου και Λαμπροπούλου, που είχαν εκδώσει ευνοϊκή απόφαση υπέρ του Γιοσάκη. Μέσα στην εβδομάδα έχουν κληθεί να καταθέσουν τουλάχιστον δύο ακόμη δικαστικοί λειτουργοί καθώς και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα των δικηγόρων

    [06] Κοινωνία

    Την Τρίτη από τις 10 πμ-1μμ Στάση εργασίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    18/4/2005 4:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετ' εμποδίων αύριο οι μετακινήσεις με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές καθώς οι Ιπτάμενοι Συνοδοί Φροντιστές πραγματοποιούν στάσης εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών για την κρίση στις αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα ακυρώνονται τέσσερις πτήσεις προς Χίο, Νάξο, Πάρο και Ρόδο, ενώ 13 ακόμα αλλάζουν ώρα αναχώρησης. Πρόκειται για τις πτήσεις από Αθήνα μετ' επιστροφής για Ηράκλειο, Βερολίνο, Μιλάνο, Σητεία-Πρέβεζα, Κέρκυρα, Χίο, Ιωάννινα, Λάρνακα, Μυτιλήνη, Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες και Βουκουρέστι. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία οι επιβάτες των παραπάνω πτήσεων έχουν ενημερωθεί έγκαιρα για τις αλλαγές, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλεφωνικό κέντρο κρατήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών: 210- 9666666.

    [07] Κόσμος

    Αρχίζει στο Βατικανό η εκλογή του νέου Πάπα Πρώτη σύγκληση του Κονκλαβίου

    18/4/2005 8:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2005 5:23:43 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Κεκλεισμένων των θυρών ξεκινά σήμερα το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων, προκειμένου να εκλέξουν τον 265ο Πάπα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας και διάδοχο του Ιωάννη Παύλου Β. Την προηγούμενη νύχτα, σύμφωνα με το τυπικό, οι "πρίγκιπες της Εκκλησίας", την πέρασαν στην Οικία της Αγίας Μάρθας, ενώ στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, "για την εκλογή του νέου Πάπα". Στις 17.30 το απόγευμα, οι 115 Καρδινάλιοι από 52 χώρες θα συμμετάσχουν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως την Καπέλα Σιστίνα, όπου θα δώσουν τον όρκο να κρατήσουν μυστικό ό,τι βιώσουν στη διάρκεια του Κονκλαβίου. Ο υπεύθυνος των λειτουργιών θα προφέρει το "extra omnes" (έξω όλοι) και στη συνέχεια οι πόρτες θα κλείσουν για να απομονωθούν οι Καρδινάλιοι. Η μόνη ορατή κίνηση των Καρδιναλίων θα είναι ο καπνός, που θα ανωθρώσκει δύο φορές την ημέρα από την σκεπή της Καπέλα Σιστίνα, μαύρος στην περίπτωση, που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ή λευκός όταν θα έχει αναδειχθεί ο εκλεκτός.

    Καταστράφηκε, το "Δαχτυλίδι του Αλιέα"

    Για τον νέο Πάπα είναι αναγκαία μία πλειοψηφία δύο τρίτων, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα).

    Σήμερα το βράδυ οι Καρδινάλιοι θα αποφασίσουν εάν θα οργανώσουν αμέσως έναν πρώτο γύρο ή θα αναμένουν μέχρι αύριο το απόγευμα για να ξεκινήσουν την ψηφοφορία.

    Η πρώτη δημόσια πράξη του νεοεκλεγέντος Πάπα θα είναι η ευλογία "urbi et orbi" (στην πόλη και στον κόσμο) από τον εξώστη της Βασιλικής του Βατικανού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ, που προέρχεται από την συντηρητική πτέρυγα θεωρείται ως επικρατέστερος υποψήφιος.

    Από την πλευρά των προοδευτικών, που επιθυμούν μία ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Πάπα και των επισκόπων του, προβάλλει ιδιαίτερα το όνομα του 70χρονου Ιταλού καρδιναλίου Ντιονίτζι Τεταμάντσι, αρχιεπισκόπου του Μιλάνου.

    Αναμένεται στο Κονκλάβιο να συζητηθεί και ο μελλοντικός ρόλος της Opus Dei - της πανίσχυρης συντηρητικής καθολικής οργάνωσης, που αριθμεί 80.000 μέλη. Η επιρροή της είναι πολύ μεγάλη στην Λατινική Αμερική και αρκετοί πιστεύουν ότι, ο νέος Πάπας θα είναι ισπανόφωνος. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο Βαλς αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο για την ταυτότητα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. "Όταν έχουμε Πάπα, πλην του λευκού καπνού από την καμινάδα, για πρώτη φορά θα ηχήσουν και οι καμπάνες της Καπέλλα Σιξτίνα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλς.

    Να σημειωθεί ότι το Σάββατο καταστράφηκε, όπως το έθιμο ορίζει, το "Δαχτυλίδι του Αλιέα" του Ιωάννη Παύλου Β' , η χρυσή σφραγίδα που αποτέλεσε σύμβολο της εξουσίας του και το οποίο φίλησαν αμέτρητοι πιστοί στη διάρκεια της θητείας του. Με την εκλογή κάθε Ποντίφικα κατασκευάζεται καινούριο δαχτυλίδι, που φέρει το όνομά του στα λατινικά και ανάγλυφη την εικόνα του Αγίου Πέτρου.

    "Ευρωπαίος ο νέος Πάπας", επιθυμούν οι Γάλλοι

    Το 40% των Γάλλων επιθυμεί ο νέος Πάπας να είναι Ευρωπαίος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS-Sofres που δημοσιεύεται στο καθολικό έντυπο "Pelerin". Το 22% των ερωτηθέντων ψηφίζει πως ο πάπας θα πρέπει να είναι Ιταλός, το 18% από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα (σύνολο 40% για την Ευρώπη), το 26% από τη Λατινική Αμερική, το 18% από την Αφρική και το 1% από την Ασία. Η αποστολή του, που θεωρούν σημαντικότερη, είναι να επιτρέψει στους έγγαμους να χειροτονούνται ιερείς (47%). Ακολουθούν οι πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης (45%), η αναμόρφωση των ηθών της εκκλησίας (34%), η συμφιλίωση όλων των χριστιανών (33%), αλλά και η μεγαλύτερη ενασχόληση της εκκλησίας με κοινωνικά θέματα (26%) και ο διάλογος με το Ισλάμ (23%). Για τους Γάλλους ο επόμενος πάπας θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ανοικτός στη διεθνή πραγματικότητα (38%) και στην επικοινωνία (25%). Το 13% επιθυμεί να είναι μεταρρυθμιστής, το 11% ανθρωπος της προσευχής, το 6% υπερασπιστής του δόγματος της πίστης και το 4% διανοούμενος

    Ο αυστραλιανός Τύπος προβάλλει την είδηση της ιταλικής εφημερίδας Il Giornale ότι ο Αυστραλός Καρδινάλιος, Τζωρτζ Πελ, είναι από τους 18 επικρατέστερους για την εκλογή του νέου Πάπα σήμερα στο Βατικανό. Ο 63χρονος συντηρητικός αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ, Τζορτζ Πελ. ως έναν πολυταξιδεμένο και άριστο επικοινωνιολόγο με πρώτης τάξεως βιογραφικό, που "χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως" από τους επισκόπους σε όλο τον κόσμο. Ο αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ είχε αθωωθεί πανηγυρικά το 2002 από καταγγελίες πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ένα αγόρι πριν 20 χρόνια. Ο δρ. Πελ είχε παραιτηθεί προσωρινά από το αξίωμά του μέχρι να αποκατασταθεί το όνομά του από ανεξάρτητη Επιτροπή της Εκκλησίας. Οι Αυστραλοί πιστεύουν ότι ο δρ. Πελ δεν τα εκλεγεί Πάπας, αλλά θα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς καρδινάλιους της νέας εποχής. Ο Αυστραλός καρδινάλιος σε δηλώσεις του ζήτησε να αλλάξει η Καθολική εκκλησία και "να εναρμονιστεί με την σύγχρονη εποχή".

    [08] Κόσμος

    Ελπίδες εκφράζουν κυπριακή Κυβέρνηση και Κομισιόν Αλλαγή σελίδας στα Κατεχόμενα

    18/4/2005 1:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα ζητήσει άμεσα από το γ.γ. του ΟΗΕ ο νικητής με ποσοστό 55,5% στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο να καταθέσει τις αλλαγές, που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν. Εξάλλου την ελπίδα ότι, η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή της για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέφρασε η Λευκωσία. Ελπίδες όμως εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με ανακοίνωση της, που εξέδωσε σήμερα, η Κομισιόν ελπίζει ότι, η νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστηρικτή της επανένωσης της Κύπρου, "θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων"

    Θετικές πρώτες εντυπώσεις

    Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με το 56% σχεδόν των ψήφων "επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την επανένωση του νησιού και την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Εξάλλου η Κομισιόν εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συναινετική λύση σχετικά με τις προτάσεις για οικονομική βοήθεια και σχετικά με το ειδικό εμπορικό καθεστώς της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, ώστε "να τεθεί τέλος στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολυνθεί η επανένωση".

    "Θετικές" θεωρούν τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση όσο και το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ τις πρώτες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετά την εκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και βλέπουν να διανοίγουν κάποιες προοπτικές για το Κυπριακό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, αν και τήρησε επιφυλακτική στάση, ενόψει αξιολόγησης των νέων δεδομένων, είπε ότι διαφέρουν από άλλες προηγούμενες δηλώσεις του, προσθέτοντας πως "διανοίγονται κάποιες προοπτικές" και ότι, "τα νέα δεδομένα θα αξιολογηθούν επισταμένα από την Κυβέρνηση".

    Ως προς το ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, ο εκπρόσωπος είπε ότι, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία πραγμάτων και πως οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα του Κόφι Ανάν.

    "Η Κυβέρνηση, είπε, επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στη διζωνική ομοσπονδία και ενώνει τη φωνή της με εκείνη των προοδευτικών Τουρκοκυπρίων, που δε θέλουν ξένους προστάτες και παρουσία της Τουρκίας".

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρά την προσήλωσή του σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψε σειρά προτάσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δεν εφάρμοσε τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ενώ, παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση των εποίκων και ο ίδιος εξαπέλυσε φραστικές επιθέσεις εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου. Ο εκπρόσωπος είπε πως για να υπάρξει μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει να γίνει προσεκτική προετοιμασία της περαιτέρω διαδικασίας, ώστε να υπάρχουν προοπτικές επιτυχίας. "Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν χωρίς χρονοδιαγράμματα και να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση".

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις δηλώσεις Ταλάτ και πρόσθεσε ότι, εκείνο, που έχει σημασία, είναι να υπάρξει μια τέτοια στάση από πλευράς της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στο σύνολό της, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες να μας επιτρέψουν να φθάσουμε σε λύση στο Κυπριακό"

    Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε πως "χρειάζεται να δούμε στην πράξη πως θα συμπεριφερθεί ο κ. Ταλάτ".

    «Ευχή μας», είπε, «είναι να συμπεριφερθεί με τρόπο, ο οποίος να αρμόζει στην ιστορία και στην πολιτική, που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος και να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις, οι οποίες να επιτρέψουν όχι μόνο συνάντησή του με πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, που θα οδηγήσει στη λύση».

    Για το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Ταλάτ με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτή μπορεί να γίνει κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, «δηλαδή να βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να είναι ουσιαστική και να στοχεύει στην εξεύρεση λύσης και όχι για σκοπούς εντυπώσεων».

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο, που άρχισε το κόμμα του με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του κ. Ταλάτ.

    Πιο θερμός στις εκτιμήσεις του ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, για να συναντηθεί, έστω και άτυπα, με τον κ. Ταλάτ, ενώ είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ ήταν πολύ ενθαρρυντικές και "στέλνουν ένα μήνυμα, που πρέπει να το δοκιμάσουμε.

    Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι με την εκλογή του Ταλάτ ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας τερματίστηκε μια περίοδος αδιαλλαξίας με την απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς. "Ο κ. Ταλάτ εμφανίζεται έτοιμος και πρόθυμος για επανένωση της Κύπρου. Δε χρειάζεται να υπάρχει ψυχρότητα, αλλά ομαλοποίηση σχέσεων για να δημιουργηθεί το κλίμα για διάλογο. Θα ήταν τολμηρό βήμα μια πρώτη συνάντηση, ένα βήμα για διάλογο. Γι αυτό, πρέπει να γίνουν βήματα, που να δίνουν μηνύματα, τα οποία δε θα διαφέρουν από τις προθέσεις μας. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε αν δοκιμάσουμε», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, για να προσθέσει πως δεν πρέπει να αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη να διευθετήσουν μία άτυπη συνάντηση «ανθρωπιάς και αλληλοκατανόησης».

    «Πιστεύω ότι τον διακρίνει μια ειλικρίνεια. Υπάρχει μια δεδηλωμένη και διαφορετική αντίκρουση από το Ραούφ Ντενκτάς», εκτίμησε ο κ. Αναστασιάδης, άναφέροντας πως ο ίδιος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ταλάτ, τον οποίο θα συγχαρεί για την επιτυχία του.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Παπαδόπουλου ανακοίνωσε ότι «σημειώνει με ιδιαίτερη προσοχή το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και τις πρώτες δηλώσεις του νέου ηγέτη στα Κατεχόμενα και εύχεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συμβάλει στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών, που θα δώσουν μια νέα προοπτική στις προσπάθειες για προώθηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό».

    Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι αν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εργαστεί, όπως διακήρυσσε τα προηγούμενα χρόνια, για μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, που θα την απαλλάσσει από την κατοχή και τις ξένες επεμβάσεις και κηδεμονεύσεις, τα πράγματα δεν θα αργήσουν να πάρουν μια θετική πορεία προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι θεωρεί τους Τουρκοκύπριους στρατηγικό σύμμαχο στον κοινό αγώνα για την εξεύρεση λύσης και προς την κατεύθυνση αυτή θα εργαστεί με καλή θέληση

    Πως βλέπει ο τουρκοκυπριακός Τύπος την αλλαγή

    Στο μεταξύ νέα εποχή με την εκλογική νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την απομάκρυνση από το πολιτικό προσκήνιο του Ραούφ Ντενκτάς βλέπουν Οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

    "Νέος ηγέτης, νέα εποχή", είναι ο τίτλος της Κίπρις ενώ η Αφρίκα στεγάζει το θέμα της κάτω από τον τίτλο: "Εξελέγη ο Ταλάτ. Κέρδισε ο Ερντογάν".

    Η εθνικιστική Βολκάν βλέπει τα πράγματα από την ανάποδη, γράφοντας ότι 91.880 ψηφοφόροι είναι κατά του Ταλάτ. Βγάζει το σύνολο αυτό προσθέτοντας τις ψήφους, που πήραν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι και τις αποχές, και παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι υποψήφιοι κομμάτων της δεξιάς πήραν συνολικά το 40% των ψήφων.

    Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ έχει τίτλο, "Ιστορική αλλαγή" και γράφει ότι, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα είναι ο νέος συνομιλητής στο Κυπριακό.

    Η Χουριέτ, που γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν το νέο τους ηγέτη και έχει τελειώσει η εποχή του Ντενκτάς, αναφέρεται στα τέσσερα μηνύματα του Ταλάτ, με τα οποία υποστηρίζει ότι, θα αγκαλιάσει το σύνολο των Τουρκοκυπρίων, θα εκθέσει και θα απομονώσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ενώ προβάλλει την ιδέα της ενωμένης Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις καλές σχέσεις, που σκοπεύει να έχει με την Τουρκία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Ταλάτ νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων

    [09] Ιράκ

    Εκτέλεσαν Ιρακινούς ομήρους Έρευνες για δεκάδες σιίτες ομήρους

    18/4/2005 3:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζουν τις έρευνές τους οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Μανταϊέν, την οποία έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν δεκάδες σιίτες που απήχθησαν από σουνίτες ενόπλους, δίχως μέχρι στιγμής η επιχείρηση να αποφέρει καρπούς. Πάντως, οι έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εργαστηρίου το οποίο χρησιμοποιείται για την παγίδευση αυτοκινήτων με εκρηκτικά. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, οι σουνίτες κρατούν 150 σιίτες ομήρους και απειλούν να τους σκοτώσουν, σε περίπτωση που ο σιιτικός πληθυσμός δεν εγκαταλείψει την περιοχή. Στο μεταξύ, η ισλαμιστική οργάνωση "Ανσάρ αλ Σούνα", με βιντεοταινία που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω διαδικτύου, έκανε γνωστό ότι απήγαγε και σκότωσε τρεις Ιρακινούς εργαζόμενους σε αμερικανική βάση στο Ιράκ.

    "Μην συνεργάζεστε με τους Αμερικανούς"

    Οι όμηροι, δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους, εμφανίζονται στο βίντεο να δηλώνουν ότι προσελήφθησαν από μία ιορδανική εταιρεία για τη συντήρηση μιας πισίνας σε αμερικανική βάση κοντά στη Βαγδάτη.

    Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει τους ομήρους να πυροβολούνται από τους απαγωγείς τους.

    "Συμβουλεύω τους Ιρακινούς να μη συνεργάζονται με Αμερικανούς, μετανιώνω για ό,τι έκανα", εμφανίζεται να δηλώνει ένας όμηρος με δεμένα μάτια πριν οδηγηθεί στο απόσπασμα.

    Η αυθεντικότητα του ντοκουμέντου δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απειλές τρόμου στο Ιράκ

    [10] Οικονομία

    Απόκλιση έως και 160.000 ευρώ Αδικαιολόγητες δαπάνες

    18/4/2005 5:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην ηλεκτρονική "απόχη" του πόθεν έσχες πιάστηκαν 14.813 φορολογούμενοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2003 απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη) που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία. Από τη σύγκριση μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του τεκμαρτού, διαπιστώθηκε απόκλιση έως και 160.000 ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν, και αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2003 και έπρεπε να δηλωθούν το 2004. Οι καταστάσεις με τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ για εξατομικευμένο έλεγχο.

    Αναλυτικά τα στοιχεία

    Ειδικότερα εντοπίστηκαν:

    Δύο φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά τουλάχιστον 160.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. Τρεις φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 100.001 ως 160.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 22 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 40.001 ως 100.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 125 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 20.001 ως 40.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 231 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 15.001 ως 20.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 333 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 12.001 ως 15.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 437 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 10.001 ως 12.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 726 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 8.001 ως 10.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 1.287 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 6.001 ως 8.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 1.994 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 4.001 ως 6.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 3.453 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 2.001 ως 4.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν. 6.200 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ως 2.000 από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    [11] Αθλητισμός

    Από τους δρόμους ταχύτητας, στο δρόμο του... Θεού

    18/4/2005 1:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2005 6:01:20 μμ)

    Συντάκτης:

    Η αντίστροφη μέτρηση του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων, που θα αναδείξει τον 265ο Πάπα της ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας έχει ήδη αρχίσει. Μεταξύ των 115 Καρδιναλίων από 52 χώρες, εκ των οποίων θα εκλεγεί ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου Β, βρίσκονται και τρεις πρώην πρωταθλητές σε διάφορα αθλήματα. Ο 61χρονος Χουάν Λουίς Κιπριάνι Τορν, από το Περού, πριν ακολουθήσει το δρόμο του Θεού στα νιάτα του επιδιδόταν σε ασίστ και καρφώματα με την Εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας του, στην οποία αργότερα διετέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός. Ένας άλλος υποψήφιος για τη λευκή παπική τιάρα, ο Φραντσίσκο Χαβιέρ Εραθούριθ ξεσήκωνε τα πλήθη στη Χιλή ως "κατοστάρης" στο στίβο. Τέλος, ο 72χρονος Βρετανός Κόρμακ Μέρφι Ο Κόννορ, γνωρίζει καλά από δυνατές συγκρούσεις και μάχες "σώμα με σώμα", αφού πριν ακούσει τη φωνή του Θεού, ήταν ένας από τους πολλά υποσχόμενους σέντερ στην ομάδα ράγκμπι του Πόρτσμουθ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρώτη σύγκληση του Κονκλαβίου

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βασίλισσα του Ρίο η Φλουμινένσε

    18/4/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης:

    Απάντηση στα πολλά λόγια που είχε πει πριν από τον δεύτερο τελικό έδωσε χθες η Φλουμινένσε στον άσο της Βόλτα Ρεντόντα, Τούλιο με τη νίκη της 1-3 που της χάρισε τον τίτλο του Βραζιλιάνικου πρωταθλήματος "καριόκας". Η νικήτρια ομάδα, μπροστά σε 63.762 θεατές στο Μαρακάνα προηγήθηκε στο 9΄με το Φάμπιο 1-0 και στο 22 ο Μαρκάο διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του και χάρισε στη Φλουμινένσε τον 30ο τίτλο στην ιστορία της. Η Βόλτα Ρεντόντα μείωσε στο 47 και το τελικό σκορ 3-1 διαμόρφωσε στο 92 ο Αντόνιο Κάρλος Στον πρώτο τελικό η Φλουμινένσε είχε γνωρίσει την ήττα από την αντίπαλό της με 3-4.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σκέφτεται να... αγιάσει ο Κόουλ

    18/4/2005 1:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2005 5:24:16 μμ)

    Συντάκτης:

    "Τροφή" στα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και καιρό περί μεταγραφής του στην Τσέλσι, έδωσε ο διεθνής άσος της Άρσεναλ, Άσλεϊ Κόουλ, ο οποίος αποκάλυψε ότι σκέφτεται σοβαρά να συνεχίσει σε άλλη ομάδα την καριέρα του. "Δεν ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι, αν θα μείνω ή όχι. Είναι πολύ δύσκολο να πω οτιδήποτε τώρα. Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Πράγματικά σκέφτομαι το ενδεχόμενο να ζητήσω μεταγραφή", τόνισε ο παίκτης των "κανονιέρηδων".

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ζωολογικός κήπος" κατάντησε το "Μπερναμπέου"

    18/4/2005 12:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα ρατσιστικά και φασιστικά τους ιδεώδη αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ισπανικής Ρεάλ Μαδρίτης, που έκαναν τους υπόλοιπους φιλάθλους των "μερένγκες" να ντρέπονται για την αγαπημένη τους ομάδα. Στον αγώνα της "βασίλισσας" με τη Λεβάντε, στο πλαίσιο της πριμέρα ντιβιζιόν το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" θύμιζε περισσότερο ζωολογικό κήπο, παρά γήπεδο από τις... κραυγές πιθήκων που ακούγονταν από τους "ούλτρας" όποτε η μπάλα ήταν στα πόδια των αφρικανών άσων των φιολοξενούμενων Εντουιν Κονγκό από την Κολομβία και Φελίξ Ετιέν από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ακόμη χειρότερες όμως ήταν οι νεοναζιστικές επευφημίες "Χίτλερ, Χίτλερ", που όπως είπε και ο Κονγκό "κάποια στιγμή η ομοσπονδία πρέπει να πάρει αυστηρά μέτρα και όλοι μαζί να τους απομονώσουμε".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Καλό γουναρικό"

    18/4/2005 7:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο παιχνίδι που έκλεισε την αυλαία της 26ης αγωνιστικής στη Β Εθνική , η Καστοριά νίκησε με το εντυπωσιακό 4-1 τον Απόλλωνα και "κοιτάει από κοντά" την απόσταση των δύο βαθμών(46), από τους πρωτοπόρους Λάρισα και Ακράτητο(48). Τα τέρματα των «γουναράδων» πέτυχαν οι Λαζαρίδης (3`), Αθανασιάδης (7`), Γιόζιτς (28`) και Παντελιάδης (40`), ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραρε ο Γαζής (43`).

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Λάρισα 26 48

    . Ακράτητος 26 48

    3. Νίκη Βόλου 26 47

    4. Λεβαδειακός 26 46

    . Καστοριά 26 46

    6. Πανσερραϊκός 26 44

    7. Ολυμπιακός Βόλου 26 41

    8. Καλαμάτα 26 40

    . Πανηλειακός 26 40

    . Προοδευτική 26 40

    11. Παναχαϊκή 26 35

    12. Εθνικός Αστέρας 26 33

    13. Απόλλων Αθηνών 26 30

    14. Ηλυσιακός 26 29

    15. Ατρόμητος Αθ. 26 -19

    16. Ποσειδών Ν. Πόρων 26 0

    * Από τον Ατρόμητο Αθηνών αφαιρούνται 3 βαθμοί, για κάθε παιχνίδι που έχει δώσει από τη 18η αγωνιστική και ύστερα.

    * Ο Ποσειδών Νέων Πόρων έχει υποβιβαστεί στη Γ` εθνική.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παίζει ο "Ζιο"

    18/4/2005 4:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Πονάει αλλά θα παίξει". Αυτό διεμήνυσε στον Ντούσαν Μπάγιεβιτς το ιατρικό τιμ της ομάδας, θέτοντας τον στα πλάνα του για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Ζιοβάνι ως γνωστόν επέστρεψε από τη Θεσσαλονίκη με ένα αιμάτωμα στη γάμπα και για αυτό δεν προπονήθηκε σήμερα, ακολουθώντας θεραπεία, όμως από αύριο θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς και θα είναι έτοιμος για τη μεγάλη αναμέτρηση.

    Η αποστολή

    Πάντως, και αν τελικά ο Βραζιλιάνος είναι απόλυτα έτοιμος, ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν προτίθεται να τον χρησιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα. Και αυτό γιατί, από τη μία επιστρέφει ο Γιαννάκης Oκκάς, ο οποίος δεν αγωνίστηκε χτες στην Kαλαμαριά επειδή ήταν τιμωρημένος και εξέτισε την ποινή του και από την άλλη, η πολύ καλή απόδοση του Νέρι Καστίγιο στο χθεσινό παιχνίδι με την Καλαμαριά, στην οποία έβαλε το ένα γκολ και δημιούργησε το άλλο, καθιστούν αμφότερους τα δύο φαβορί για την ενδεκάδα.

    Oι 19 ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν την αποστολή για τον πρώτο ημιτελικό του Kυπέλλου είναι οι: Νικοπολίδης, Γιάννου, Μαυρογενίδης, Πάντος, Σούρερ, Ανατολάκης, Βάλλας, Κωστούλας, Στολτίδης, Ταραλίδης, Μάριτς, Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Καστίγιο, Ντ` Aκόλ, Tζιοβάνι, Οκκάς, Φιλιππάκος.

    [17] Μπάσκετ

    Στόχος και των δύο η κούπα

    18/4/2005 6:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έτοιμοι για τη μεγάλη αναμέτρηση του Μακεδονικού και της Λιέτουβος Ρίτας, στον ευρωπαϊκό αυριανό τελικό, είναι οι δύο μονομάχοι. Στην σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Έλληνας τεχνικός τόνισε πως οι πράσινοι έχουν έρθει για να πάρουν τον τίτλο και δεν " δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Ούτε τι θα γίνει την επόμενη μέρα". Από την άλλη, ο προπονητής της Ρίτας, είπε πως "μας τιμά η συμμετοχή μας στον τελικό. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλουμε το Κύπελλο".

    Πάμε για τη νίκη

    Ο Αργύρης Πεδουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως και μόνο η "παρουσία του του Μακεδονικού στον τελικό του ULEB Cup μπορεί ν αποτελεί έκπληξη για κάποιους και αυτό αναδεικνύει τη φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Χωρίς να έχουμε μεγάλα ονόματα, ιστορία, διαθέτοντας όμως ποιότητα φτάσαμε εδώ. Όποιος δεν μας σεβάστηκε το πλήρωσε. Με το ίδιο σκεπτικό που είχαμε σε όλη μας την πορεία κινούμαστε και για τον τελικό. Ήρθαμε για τον τίτλο".

    Ό Έλληνας τεχνικός απάντησε και στην ερώτηση, το κατά πόσο η παρουσία του Μακεδονικού μπορεί να συνδυαστεί με το εθνικό ζήτημα του Σκοπιανού. "Υπάρχει μια σημειολογία. Ο ελληνισμός είναι πράγμα οικουμενικό, εκφράζει το πνεύμα και τον πολιτισμό. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα θέλουμε να ενημερώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είμαστε φίλοι με τους Σκοπιανούς ή Μακεδόνες ή όπως αλλιώς θέλουν αυτοί να αυτοπροσδιορίζονται".

    Για την ομάδα του Μακεδονικού μίλησαν οι Μανόλης Παπαμακάριος και Πιτ Μάικλ. Αμφότεροι και οι δύο τόνισαν πως πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα και πως μη νίκη και η κατάκτηση του τροπαίου μπορεί να κατακτηθεί.

    "Σέβομαι τον Μακεδονικό"

    Ο προπονητής της Λιέτουβος δήλωσε με τη σειρά του πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη αναμέτρηση και ο τελικός είναι "μοιρασμένος". Τόνισε όμως "πως θα παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα για το πάρουμε. Ξέρω ότι ο Μακεδονικός είναι καλή ομάδα και δεν μπορώ να τον συγκρίνω με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, τους οποίους αντιμετωπίσαμε νωρίτερα στη διοργάνωση. Τον σέβομαι και εγώ και οι παίκτες μου και ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο να τον κερδίσουμε".

    Στη συνέχεια είπε πως η ομάδα του είναι πιο κουρασμένοι "από τον Μακεδονικό με τα παιχνίδια που είχαμε για τη Βαλτική Λίγκα. Πάντως παίζοντας για τη Βαλτική λίγκα δεν τον ξεχάσαμε. Η όλη προσπάθεια μας ήταν και είναι εστιασμένη στον αυριανό τελικό"

    Από τους παίκτες μίλησε ο Ρόμπερτς Στελμάχερς και ο Τόμας Ντελινινκάιτις. Και οι δύο τόνισαν πως είναι πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται στον τελικό, τον οποίο ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να πάρουν. Τόνισαν βέβαια πως θα είναι κάτι πολύ δύσκολο και πως ο αγώνας θα είναι 50-50 και για τους δύο διεκδικητές.

    [18] Μπάσκετ

    Μέρες δόξας ζούνε στη Βοστώνη

    18/4/2005 9:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Για πρώτη φορά μετά τη χρυσή εποχή του Λάρι Μπερντ, οι Σέλτικς αναδείχθηκαν πρωταθλητές της περιφέρειας του Ατλαντικού του πρωταθλήματος ΝΒΑ, καθώς επικράτησαν στο Τορόντο των Ράπτορς με 103-98. Έτσι με κορυφαίο των Πιρς που σημείωσε 25 πόντους και μάζεψε 121 "σκουπίδια" η ομάδα της Βοστώνης μετά από 13 χρόνια στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Περιφέρειά της και παράλληλα "σφράγισε το εισιτήριό της για τα πλεϊ οφ. "Πολυβόλο" για τους γηπεδούχους ο Τζάλεν Ρόουζ, που ολοκλήρωσε τον αγώνα έχοντας πετύχει 31 πόντους χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα.

    Έκαστος στο είδος του και η Ατλάντα στην... παράταση

    Σε μία ακόμη παράταση, την 4η φέτος, κρίθηκε για ην Ατλάντα ο αγώνας της Ν. Υόρκης με τους Νικς, καθώς η κανονική διάρκεια της συνάντησης έληξε με 118-118. Πρόσωπο της παράτασης και όχι μόνο για τα "γεράκια" ήταν ο Λιου με 32 πόντους εκ των οποίων οι 8 στον έξτρα χρόνο του αγώνα. Έτσι οι φιλοξενούμενοι επιβλήθηκαν τελικά των Νικς με 139-135. Για τη Νέα Υόρκη οι Στέφον Μάρμπουρι και Τζαμάλ Κρόφορντ πέτυχαν πό 31 πόντους.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα: Λέικερς-Ντάλας 112-114, Ντιτρόιτ-Κλίβελαντ 90-87, Μαϊάμι-Ιντιάνα 84-80, Ουάσινγκτον-Σάρλοτ 106-104, Μινεσότα-Σιάτλ 94-109, Πόρτλαντ-Γιούτα 100-82, Νιού Τζέρσεϊ-Φιλαδέλφεια 104-83.

    [19] Πρώτευσε ο Φίλιππος Αμυνταίου

    18/4/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Για μια ακόμη χρονιά οι τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, κράτησαν τα σκήπτρα στην κατηγορία Νέων Ανδρών, του Πανελληνίου πρωταθλήματος τζούντο που ολοκληρώθηκε στο Λουτράκι. Ο σύλλογος του Αμυνταίου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΑΟΝ Αργυρούπολης και στην τρίτη τον Μιρμάνης Ξάνθης. Στις Νέες Γυναίκες αντίτοιχα ο ΑΟ Ιλίου επικράτησε στη γενική κατάταξη των Πανελληνίου και Πηγασου ΑΣ που κατέλαβαν τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου.

    [20] Αποσύρεται ο Άρμστρονγκ

    18/4/2005 10:55:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μία ανάσα από την οριστική του αποχώρηση από τους στίβους βρίσκεται ο Αμερικανός πρωταθλητής της ποδηλασίας Λάνς Άρμτσρονγκ. Ο 33χρονος κορυφαίος Τεξανός ποδηλάτης του αιώνα, που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του σήμερα θα αποχωριστεί τα πεντάλ το καλοκαίρι, μετά τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, τον οποίο φιλοδοξεί να κατακτήσει για 7η συνεχόμενη φορά. Εκτός από τα ρεκόρ του στην ποδηλασία, ο Άρμστρονγκ είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο επειδή διέκοψε την ποδηλασία για να καταπολεμήσει τον καρκίνο που είχε εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα. Αφού τον κέρδισε επέστρεψε στην ποδηλασία κερδίζοντας μεταξύ άλλων 6 συνεχόμενες φορές τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, "Tour De France".

    "Ζήσε δυνατά" στη μάχη κατά του καρκίνου

    Το μεγαλείο όμως του Αμερικανού αθλητή δεν περιορίζεται μόνο στα πεντάλ καθώς μέσω του ιδρύματος του "Λανς Άρμστρονγκ" συνεχίζει τη μάχη του κατά της επάρατης νόσου.Το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου για την για την ενίσχυση των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο λέγεται Livestrong = Zήσε δυνατά.

    Πρόκειται για ένα κίτρινο βραχιόλι που αναγράφει το μήνυμα "Livestrong", από τα αρχικά του ονόματός του πρωταθλητή των πεντάλ, το οποίο σήμερα φορούνε πάρα πολλοί διάσημοι αθλητές (Μιχαϊλοβιτς, Μπέλαμι), ηθοποιοί (Τομ Κρουζ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ρόμπι Γουίλιαμς, Λιβ Τάιλερ, Κάμερον Ντίαζ) πολιτικοί (Μπους) και άλλοι 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια και να γίνει σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου μπορεί να αγοράσει με 1 ευρώ το δικό του βραχιόλι ελπίδας παραγγέλνοντας το στη διεύθυνση www.store-laf.org ή από τα καταστήματα αθλητικών ειδών της "Nike".

    [21] Απογοήτευσαν οι Τζόουνς και Μοντγκόμερι

    18/4/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πολύ άσχημες, οι πρώτες μετά από την Αθήνα, ήταν οι τους εμφανίσεις για την Μάριον Τζόουνς και τον σύντροφο της, Τιμ Μοντγκόμερι. Η αμερικανίδα Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια μετείχε σε αγώνες στο Ουόλνατ της Καλιφόρνια, όπου και έδειξε πως δεν απέχει πολύ ακόμα από τον καλό της εαυτό, καθώς τερμάτισε τελευταία στην κούρσα των 400μ. μεταξύ έξι αθλητριών. Ο χρόνος της ήταν περισσότερο απογοητευτικός από τη θέση της, αφού τερμάτισε σε 55.03, τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα πιο αργά σε σχέση με όσο υπολόγιζε ο προπονητής της να τρέξει. Νικήτρια στην κούρσα της Τζόουνς στο Ουόλνατ ήταν η Τζαμαϊκανή Νοβλίν Γουίλιαμς με 51.49. "Στα χνάρια της συντρόφου του" κινήθηκε και ο αμερικανός σπρίντερ και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100μ., ο οποίος μετείχε στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ., η ομάδα του οποίου τερμάτισε στην τρίτη θέση.

    Περιμένουν

    Η επανεμφάνιση των δύο αθλητών, έγινε εν αναμονή των αποφάσεων για το θέμα ντόπινγκ που αφορά τους συγκεκριμένους αθλητές.

    Όσον αφορά τον Μοντγκόμερι, περιμένει την εξέταση από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο των εναντίον του κατηγοριών από την αμερικανική επιτροπή κατά του ντόπινγκ για διασυνδέσεις που φέρεται να είχε με το εργαστήριο BALCO της Καλιφόρνια, το οποίο ενέχεται στην κατασκευή και διάθεση απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές.

    Η Τζόουνς, από την πλευρά της, βρίσκεται υπό την εξονυχιστική εξέταση των αμερικανικών αρχών, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Βίκτορ Κόντε, ιδιοκτήτης της Balco, δήλωσε ότι της χορηγούσε πρόγραμμα ντόπινγκ, κάτι που η αθλήτρια αρνήθηκε και κατέθεσε μήνυση εναντίον του, με την οποία απαιτεί αποζημίωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως τόσο η Τζόουνς, όσο και ο Μοντγκόμερι, δεν βρέθηκαν ποτέ θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ και μετά τις εναντίον τους κατηγορίες αρνούνται πεισματικά ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

    [22] Πολιτισμός

    Διαβάστηκαν με υπέρυθρες ακτίνες "Εύρηκα" για χαμένες τραγωδίες

    18/4/2005 10:36:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: "The Independent", "Νέα", "Έθνος"

    Το δρόμο για να γνωρίσουμε χαμένους θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής γραμματείας άνοιξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που κατάφεραν να διαβάσουν θρυμματισμένους παπύρους με στίχους του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αρχιλόχου και του Ησίοδου. Πρόκειται για τους γνωστούς Πάπυρους της Οξυρρύγχου, που είχαν βρεθεί πριν από περίπου έναν αιώνα και διαβάστηκαν με μια επαναστατική φωτογραφική μέθοδο. Οι επιστήμονες διάβασαν αποσπάσματα από την τραγωδία του Σοφοκλή "Επίγονοι" (έργο για την τύχη των παιδιών των "Επτά επί Θήβας"), τριάντα στίχους από τις "Ελεγείες" του Αρχιλόχου του 7ου αι. π.Χ., αποσπάσματα ενός χαμένου μυθιστορήματος του Λουκιανού του 2ου αιώνα, ενός μυθολογικού ποιήματος του Παρθενίου, του 1ου αιώνα π.Χ. και σπαράγματα έργων του Ησιόδου, του 7ου αι. π.Χ. Αίσθηση προκαλεί επίσης η ανακάλυψη μιας ωδής του Πινδάρου, αλλά και ενός αποσπάσματος της Αποκάλυψης, όπου μιλά το Κτήνος. Τα πρώτα ευρήματα αναμένεται να τυπωθούν τον επόμενο μήνα και έπεται συνέχεια, κυρίως με έργα του Οβίδιου και του Αισχύλου.

    Αλλάζει ο χάρτης της γνώσης

    Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στις υπέρυθρες ακτίνες. Συγκεκριμένα, με τη χρήση των ακτίνων, το σβησμένο μελάνι φωτίζεται και βγαίνει στο φως, ενώ, ταυτόχρονα, τα κείμενα φωτογραφίζονται, βάσει μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε δορυφορικές φωτογραφίσεις.

    Περισσότερα από 400.000 αποσπάσματα σβησμένων παπύρων, που είχαν βρεθεί το 1897 στη λάσπη της αρχαίας πόλης Oξύρρυγχος της Αιγύπτου και φυλάσσονταν σε 800 κούτες στη Βιβλιοθήκη Σάκλερ στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης, μπορούν τώρα να διαβαστούν χάρη στη μέθοδο.

    Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αυξήσει κατά 20% το υλικό της αρχαίας γραμματείας, να φέρει στο φως χαμένα έργα, αλλά και να συμπληρώσει πολλά κενά. Μάλιστα, οι επιστήμονες περιμένουν να διαβάσουν, με την ίδια μέθοδο, συνολικά 5.000.000 λέξεις.

    Όμως, εκτιμάται πως θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια, μέχρι να διαβαστεί και να αποδοθεί ολόκληρος ο θησαυρός της Οξυρρύγχου, καθώς τα χειρόγραφα είναι αποσπασματικά. Οι περισσότεροι πάπυροι είναι γραμμένοι στα ελληνικά, ενώ υπάρχουν κείμενα στη λατινική, την εβραϊκή, την κοπτική, τη συριακή, την αραμαϊκή, την αραβική, την νουβιανή και την πρώιμη περσική.

    Πάντως, το μέγεθος της ανακάλυψης είναι τεράστιο, αν αναλογισθεί κανείς πως από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή έχουν σωθεί μόλις επτά τραγωδίες, σε σύνολο δεκάδων, ενώ από τον Αρχίλοχο είναι γνωστοί μόνο 500 στίχοι. Παράλληλα, οι επιστήμονες φιλοδοξούν πως θα καταφέρουν να διαβάσουν ρωμαϊκά έργα, αλλά και άγνωστα Ευαγγέλια, που έχουν χαθεί εδώ και περίπου 2.000 χρόνια.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

    [23] Υγεία

    Επιτυχής θεραπεία σε σκύλους Ελπίδες κατά της παράλυσης

    18/4/2005 11:29:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - New Scientist

    Αισιόδοξα νέα για όσους πάσχουν από παράλυση κομίζουν Βρετανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν με επιτυχία μια θεραπεία σε σκύλους που δεν είχαν κινηθεί για τρεις μήνες, αφού είχαν μείνει παράλυτοι μετά από τροχαίο ατύχημα ή τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη. Η θεραπεία που χρησιμοποίησαν βασίζεται στα γλοιακά κύτταρα (OEG), που παράγουν μυελίνη και περιβάλλουν τα οσφρητικά, καθώς είναι τα μόνα που έχουν την ικανότητα διαρκούς ανάπλασης. Εκτός του ότι τα ζώα ανέκτησαν μέρος της κινητικότητάς τους, επανέκτησαν και κάποιου είδους αίσθηση κάτω από το σημείο του τραυματισμού. Οι επιστήμονες τονίζουν, πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να ξανανιώσουν το αίσθημα του πόνου, ενώ επίσης δεν φαίνεται να νιώθουν πόνο από κάποιο τραυματισμένο νεύρο, ως πιθανή παρενέργεια της θεραπείας. Τώρα, τόσο οι Βρετανοί, όσο και Αυστραλοί ειδικοί διερευνούν κατά πόσο η θεραπεία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο δημιουργίας κυττάρων και μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

    Νέος τρόπος δημιουργίας κυττάρων;

    Τα κύτταρα OEG βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης και οι επιστήμονες διάνοιξαν το κρανίο των σκύλων για να τα συλλέξουν. Στη συνέχεια, τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριο και τα ένεσαν στο κατεστραμμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης.

    Εκτός από την ανάκτηση κινητικότητας, τρεις σκύλοι μπορούν πλέον να προειδοποιούν τα αφεντικά τους όταν θέλουν να ουρήσουν, αν και δεν έχουν επανακτήσει τον έλεγχο των σφικτήρων.

    Παρά την επιτυχία της θεραπείας, τρεις από τους σκύλους υπέφεραν από κρίσεις ως αποτέλεσμα της επέμβασης. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν εναλλακτική πηγή άντλησης κυττάρων OEG. Μάλιστα, ανακάλυψαν μια μορφή αρχέγονων κυττάρων στο βλεννογόνο της μύτης, τα οποία είναι πιθανό να εξελιχθούν σε κύτταρα OEG σε εργαστηριακό περιβάλλον και είναι εύκολο να συλλεχθούν με τη είσοδο ενός μικρού σφουγγαριού στη ρινική κοιλότητα.

    "Είναι πολύ σημαντικό μία και μοναδική παρέμβαση να οδηγεί σε πλήρη επανάκτιση της κινητήριας δραστηριότητας μετά από σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης", δήλωσε στο BBC ο Δρ. Νικ Τζέφρι, ένας εκ των ερευνητών.

    "Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι χωρίς να προχωρήσουμε σε εφαρμογή της μεθόδου στους ανθρώπους αποτελεί καλή ένδειξη. Ελπίζουμε ότι παρόμοιες δοκιμές θα ξεκινήσουν σε ανθρώπους εντός των προσεχών δυο ετών", επεσήμανε από την πλευρά του ο Δρ. Τζέφρι Ράισμαν του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Μεγάλης Βρετανίας.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

    [24] Τεχνολογία

    Αυστηρότερη προστασία των προσωπικών δεδομένων "Ασπίδα" για τις online αγορές

    18/4/2005 3:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Περαιτέρω ώθηση στις αγορές μέσω Διαδικτύου φιλοδοξούν να δώσουν τα νέα αυστηρότερα μέτρα προστασίας που σχεδίασαν επιχειρήσεις πιστωτικών καρτών και αναμένεται να λάβει η πλειοψηφία των online καταστημάτων. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, από τις 30 Ιουνίου όλα τα διαδικτυακά καταστήματα οφείλουν να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα, που αποσκοπούν στην μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, ενώ θα ελέγχονται για την τήρησή τους κάθε τρεις μήνες και θα πιστοποιούνται σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αυστηρές θα είναι και οι κυρώσεις για όσα καταστήματα δεν τηρούν τους όρους, αφού μεταξύ των ποινών είναι και η απαγόρευση πωλήσεων. Αφορμή για τα νέα μέτρα ασφάλειας αποτέλεσαν τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα υποκλοπών προσωπικών δεδομένων (όπως ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας), που μόνο φέτος υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια.

    Στοπ στις υποκλοπές

    Οι μεγαλύτερες εταιρίες πιστωτικών καρτών (Mastercard, Visa, American Express, Diners, Discover και JCB) υιοθέτησαν έναν κώδικα ασφαλείας (PCI), με στόχο την προστασία των online αγορών και των διαδικασιών πληρωμής.

    Όλα τα διαδικτυακά καταστήματα που εκτελούν περισσότερες από 20.000 συναλλαγές ετησίως θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα πρότυπα του PCI, πράγμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες online καταστήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Μεταξύ των προτύπων του PCI συγκαταλέγονται μέτρα για τις πληροφορίες πιστωτικών καρτών και τα άτομα που έχουν πρόσβαση σε αυτές, καθώς επίσης και ρυθμίσεις για το μέγεθος του κωδικού πρόσβασης (password) και τη συχνότητα αλλαγής του.

    "Αν δεν υιοθετηθούν αυτοί οι κανόνες, το κόστος θα είναι τεράστιο", υποστήριξε ο Τζον Βερντέσι, αντιπρόεδρος του τμήματος ηλεκτρονικού εμπορίου της Mastercard.

    Όπως εκτιμούν αναλυτές, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις που θέλουν να συνεχίσουν την "πορεία" τους θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα, καθώς η ελλιπής ασφάλεια στις online αγορές είναι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας στην εξέλιξή τους.

    [25] Παράξενα

    Σοκολατούχος καλλιτέχνης

    18/4/2005 12:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι μπορούμε να φάμε έναν πίνακα ζωγραφικής με τα μάτια. Τι θα κάνατε, όμως, αν είχατε απέναντί σας έναν πίνακα εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από σοκολάτα; Όχι, δεν πρόκειται για φαντασίωση, αλλά για τα έργα του Αυστραλιανού ζωγράφου, Σιντ Σίντιακ, που εκτίθεται υπό τον εμπνευσμένο και παράλληλα αποθαρρυντικό, για όσους θέλουν να τα γευτούν, τίτλο "Μην αγγίζετε - Μην δοκιμάζετε". Ο 36χρονος ζωγράφος αποφάσισε να αποφύγει το σοκολατί χρώμα και να προτιμήσει ως πρώτες ύλες την βελγική σοκολάτα και χρωστικές ουσίες για φαγητά. "Οι άνθρωποι σταματούν και κοιτούν τα έργα μου σαν κάτι πραγματικά διαφορετικό", λέει γεμάτος υπερηφάνεια ο καλλιτέχνης. Ωστόσο, παραδέχεται πως η Τέχνη του εγκυμονεί κινδύνους: "δεν πιστεύουν ότι είναι φτιαγμένα από σοκολάτα και θέλουν να τα δοκιμάσουν, όπως όταν έχουν μια πλάκα σοκολάτας πάνω στο τραπέζι τους". Κι ενώ δεν αφήνει το κοινό να δοκιμάσει, ο ίδιος, πάντως, παραδέχεται πως συχνά - πυκνά γλείφει τα πινέλα του!

    Σχετικά Links:

    Σιντ Σίντιακ

    [26] Παράξενα

    Αυτό θα πει οδηγός!

    18/4/2005 3:42:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άσσος στο τιμόνι αποδείχθηκε ένας 21χρονος Γερμανός, παρά το ότι τράκαρε με φορτηγό κατά τη διάρκεια της εξέτασής του. Μην πάει το μυαλό σας σε φακελάκια και "λάδωμα" Όλα συνέβησαν στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Α2 στην πόλη Εγκερκίνεν. Ο Έργουιν Μπουκχαρτ εξεταζόταν για το δίπλωμα (που, μεταξύ άλλων, απαιτεί και τη "δοκιμασία" σε αυτοκινητόδρομο) και οδηγούσε στη δεξιά λωρίδα, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του. Από τη σφοδρή σύγκρουση η μια πλευρά του αυτοκινήτου βούλιαξε, όμως, ο 21χρονος συνέχισε ακάθεκτος! Ο εξεταστής έκρινε πως ο Έργουιν δεν έφερε ευθύνη για το τροχαίο και έτσι τον "πέρασε". Άλλωστε, ο 21χρονος συνέχισε την πορεία του χωρίς να κάνει το παραμικρό λάθος!

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Φεύγουν" από τον Πανιώνιο

    18/4/2005 7:41:00 μμ

    Συντάκτης:

    Παρελθόν από την ομάδα του Πανιωνίου αποτελούν οι Λούμπομιρ Μέσαρος και Χαμντί Σαλίχι, αφού και οι δύο έλυσαν κοινή συναινέσει το συμβόλαιό τους. Εξάλλου, γοα τις υπόλοιπες τέσσερις αγωνιστικές, στον πάγκο των κυανέρυθρων θα καθίσει ως υπηρεσιακός προπονητής ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν ο συνεργάτης του Γιώργου Βαζάκα, ο οποίος μετά από τον αγώνα με τον Ηρακλή, υπέβαλε την παραίτησή του στην διοίκηση της ΠΑΕ, η οποία και την έκανε αποδεκτή. Πλέον, μετά και από αυτή την ήττα της ομάδας της Πλατείας, οι ελπίδες για συμμετοχή για έξοδο στην Ευρώπη είναι πολύ λίγες και το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Προσωρινά στο "ψυγείο" ο Ντι Βάιο

    18/4/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Όταν έχεις αδικαιολόγητα νεύρα, αυτά κοστίζουν. Έτσι έγινε και με το Μάρκο Ντι Βάιο, ο οποίος τιμωρήθηκε από τον προπονητή των "νυχτερίδων", με προσωρινό αποκλεισμό από την πρώτη ομάδα, λόγω της συμπεριφοράς που επέδειξε χθες στο «Σον Μόις», ενάντια στη Μαγιόρκα και τη δυσαρέσκειά του τη στιγμή της αντικατάστασής του στο χθεσινό ματς. Όπως είπε ο Ισπανός τεχνικός της ομάδας της Βαλένθια, Αντόνιο Λόπεθ, "δεν μου αρέσουν αυτές οι αποφάσεις, αλλά μερικές φορές είναι αναγκαίες για το καλό της ομάδας. Η ποινή του είναι προσωρινή και η επιστροφή του στην ομάδα εξαρτάται από τη μελλοντική του συμπεριφορά".

    [29] Κοινωνία

    Μετά από την πενθήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα Θάνατος μαθητή από μηνιγγίτιδα στην Ηλεία

    18/4/2005 6:14:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε οξεία μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο οφείλεται ο θάνατος 17χρονου μαθητή από την Ηλεία, ο οποίος παρουσίασε τα συμπτώματα της ασθένειας μετά την επιστροφή του το Σάββατο το βράδυ στο σπίτι του από πενθήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα. Ο 17χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Αμαλιάδος και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας χωρίς να μπορέσουν οι γιατροί να αποτρέψουν το μοιραίο. Όπως ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου ειδικών λοιμώξεων αποφασίστηκε η άμεση χορήγηση ειδικής αντιμικροβιακής αγωγής τόσο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή και στους συμμαθητές του όσο και στους μαθητές των άλλων σχολείων της Ηλείας που πραγματοποιούσαν τις ίδιες ημέρες εκδρομή στην Κέρκυρα. Για το λόγο αυτό μεταβαίνει στο νομό Ηλείας γιατρός του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, προκειμένου να μεριμνήσει για τη χορήγηση της ειδικής αγωγής σε όλα τα παιδιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 April 2005 - 17:09:15 UTC