Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένοχος δήλωσε ο Μουσάουι
  • [02] Συνάντηση Κορυφής στη Τζακάρτα
  • [03] Απαλλακτικό το πόρισμα για τα βασανιστήρια
  • [04] Έλαβε εντολή ο Μπερλουσκόνι

    [01] Κόσμος

    Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή

    Ένοχος δήλωσε ο Μουσάουι

    23/4/2005 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένοχος και για τις έξι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δήλωσε την Παρασκευή ο Ζακαρίας Μουσάουι, ο μοναδικός κατηγορούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν είχε ανάμειξη στη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά συμμετείχε σε μια ευρύτερη συνωμοσία να χρησιμοποιηθούν αεροπλάνα ως όπλα μαζικής καταστροφής και ότι εκπαιδευόταν για να κτυπήσει το Λευκό Οίκο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να επιβληθεί η θανατική ποινή στον γαλλο-μαροκινής καταγωγής Μουσάουι.

    "Με επέλεξε ο μπιν Λάντεν"

    Ο 36χρονος Μουσάουι είπε πως είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, προκειμένου να λάβει μέρος σε μια επιχείρηση κατά την οποία, κατειλημμένα από αεροπειρατές αεροπλάνα θα οδηγούνταν πάνω σε αμερικανικά κτήρια.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι ο μπιν Λάντεν του είπε: "Θυμήσου το όνειρό σου".

    Μάλιστα, δήλωσε ένοχος και για τις έξι κατηγορίες που αντιμετωπίζει: συνωμοσία για τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατεία, καταστροφή αεροσκάφους, χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, δολοφονία υπαλλήλων των ΗΠΑ και καταστροφή περιουσίας.

    Οι πρώτες τέσσερις από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, επισύρουν τη θανατική ποινή.

    Ο υπουργός, Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες, αποκάλεσε την απολογία "μια ανατριχιαστική ομολογία ενοχής", επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τη θανατική ποινή.

    Παρόλο που ο Μουσάουι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε δηλώσει πως θα αποδεχθεί τη θανατική ποινή, είπε πως άλλαξε γνώμη.

    Αεροσκάφη ως όπλα μαζικής καταστροφής

    Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, ανάμεσά τους και μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μουσάουι έδωσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το τι είχε σκοπό να κάνει για λογαριασμό της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όπως είπε ο ίδιος: "Είμαι ένοχος για μια ευρεία συνωμοσία να χρησιμοποιηθούν αεροπλάνα ως όπλα μαζικής καταστροφής".

    "Εκπαιδεύτηκα σε ένα 747 έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτό το αεροπλάνο για να κτυπηθεί ο Λευκός Οίκος", είπε ο Μουσάουι, ο οποίος πήγε σε δύο εκπαιδευτικές σχολές πτήσεων στις ΗΠΑ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

    Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως ο σκοπός της συνωμοσίας στην οποία θα λάβαινε μέρος, ήταν να απελευθερωθεί ο τυφλός σεΐχης Όμαρ Αμπντέλ-Ραχμάν, ο οποίος βρίσκεται στις αμερικανικές φυλακές, αφότου κρίθηκε ένοχος κατηγοριών για τρομοκρατία που χρονολογούνται πριν από το χτύπημα των δίδυμων πύργων.

    [02] Κόσμος

    Αισιόδοξοι Κοϊζούμι - Ανάν

    Συνάντηση Κορυφής στη Τζακάρτα

    23/4/2005 10:47:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση που θα έχει το απόγευμα του Σαββάτου στην Τζακάρτα με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Τζιντάο, θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, εξέφρασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ευχήθηκε οι συνομιλίες Ιαπωνίας-Κίνας να "μειώσουν την ένταση και να επαναφέρουν σε ομαλά επίπεδα τις σχέσεις των δύο χωρών". Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθούν μετά το πέρας της αφρικανο-ασιατικής διάσκεψης στην Τζακάρτα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Συγγνώμη" διά στόματος Κοϊζούμι

    [03] Κόσμος

    "Παράλειψη καθήκοντος" μόνο από μία στρατηγό

    Απαλλακτικό το πόρισμα για τα βασανιστήρια

    23/4/2005 10:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Αθωώνει" τον στρατηγό Σάντσες και τρία ακόμα κορυφαία στελέχη της διοίκησης, το πόρισμα του αμερικανικού στρατού για το σκάνδαλο των βασανιστηρίων στη φυλακή Άμπου Γράιμπ, διαπιστώνοντας "παράλειψη καθήκοντος" μόνο από τη στρατηγό Καρπίνσκι. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι το πόρισμα έρχεται στο φως λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών που απεικόνιζαν Αμερικανούς στρατιώτες να ταπεινώνουν σεξουαλικά και με άλλους τρόπους Ιρακινούς κρατούμενους, στη διαβόητη φυλακή σε προάστιο της Βαγδάτης.

    "Αυστηρή επίπληξη"

    Πάντως, η έρευνα βρήκε ότι "οι κατηγορίες περί αμέλειας της εκτέλεσης καθήκοντος τεκμηριώθηκαν" στην περίπτωση της υποστράτηγου Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία διοικούσε την 800ή Ταξιαρχία Στρατιωτικής Αστυνομίας.

    Η Καρπίνσκι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της δίωξης, έλαβε όμως, μια επίσημη επιστολή αυστηρής επίπληξης από αρχαιότερο στρατηγό και απηλλάγη των καθηκόντων της.

    Το 2004 η Καρπίνσκι τέθηκε υπό διαθεσιμότητα, και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία, αν και δεν αποτάχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαρτυρίες μαρτυρίων για το Αμπού Γράιμπ

    [04] Κόσμος

    Για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

    Έλαβε εντολή ο Μπερλουσκόνι

    23/4/2005 9:12:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανέθεσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Τσιάμπι, στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφότου δέχθηκε την επίσημη παραίτηση του δεύτερου από την πρωθυπουργία, μετά τη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι αποδέχτηκε την προεδρική εντολή έχοντας καταλήξει σε συμφωνία με κόμματα του κοινοβουλίου προκειμένου να συγκροτηθεί ένας νέας σύνθεσης κεντροδεξιός συνασπισμός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι προσδοκά η νέα κυβέρνηση να ζητήσει στην Κάτω Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Η αναθέρμανση της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης, ιδίως στον φτωχότερο ιταλικό νότο, θα είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, δήλωσε, τέλος, ο Καβαλιέρε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πυρετός" στη Ρώμη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 April 2005 - 8:50:09 UTC