Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκάδες νεκροί από εκτροχιασμό τρένου
  • [02] Βαριά από κούνια
  • [03] Την έκδοση του Βαβύλη ζητά η Εισαγγελία
  • [04] Τζελ κατά του έρπητα
  • [05] Ζητούμενο οι επενδύσεις
  • [06] Ελληνορωσική συνάντηση
  • [07] Έξοδος υπό το βλέμμα της Τροχαίας
  • [08] Πουλούσε "φρέσκα" κατεψυγμένα ψάρια
  • [09] Παραιτήθηκε ο Τσέχος πρωθυπουργός
  • [10] Εκλογές εν μέσω συγκρούσεων
  • [11] Έφυγαν από το Λίβανο οι Σύριοι στρατιώτες
  • [12] Στη δημοσιότητα η έκθεση Γκαργκάνα
  • [13] Αυξάνεται η κίνηση στην αγορά
  • [14] Μέτρα της Κομισιόν για τα "κινέζικα"
  • [15] Διεθνής διάκριση για τον "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [16] Για τα λεφτά τα κάνει όλα...
  • [17] Παραμένει στη Σιένα ο Κιέζα
  • [18] Κέρδισε τις καρδιές όλων ο Τέρι
  • [19] Ελπίδες Κατσουράνη εν όψει ημιτελικού
  • [20] Βαθμός στις καθυστερήσεις
  • [21] ΕΠΑΕ: "Πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα"
  • [22] Η πρώτη των φαβορί
  • [23] Δεν έφταναν όλα, ήρθε και ο Τσάνακ
  • [24] Κορυφαίος ο Διαμαντίδης
  • [25] Τέταρτο το ανσάμπλ στη Ρωσία
  • [26] Ακλόνητη η Δανιηλίδου
  • [27] Χρυσός Μεσογειονίκης ο Πρεβένιος
  • [28] Candia-Creta-Κρητη: Ο χώρος και ο χρόνος
  • [29] Νότες από το υπερπέραν
  • [30] Επιστροφή στη Γη
  • [31] "Τροπικός" εξορκισμός
  • [32] Το ρετιρέ της αγελάδας
  • [33] Τσουρέκι για Γκίνες
  • [34] Γευστικό Πάσχα με ασφάλεια
  • [35] Κοιτάει τον τελικό ο Ολυμπιακός
  • [36] Ένας μέσα, ένας έξω στο Μαρούσι
  • [37] Με όλα της τα όπλα η Ολύμπια

    [01] Κόσμος

    Έπεσε πάνω σε πολυκατοικία

    Δεκάδες νεκροί από εκτροχιασμό τρένου

    25/4/2005 7:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2005 4:19:19 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Το θάνατο και τον πανικό σκόρπισε ο εκτροχιασμός ενός τρένου στη δυτική Ιαπωνία. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τραγικός. Οι νεκροί φτάνουν τους 50 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όλα ξεκίνησαν, όταν το τρένο, μετά τη σύγκρουσή του με αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε μία πολυκατοικία. Μάλιστα, το ένα βαγόνι, από τα συνολικά πέντε που εκτροχιάστηκαν, κυριολεκτικά αγκάλιασε το κτήριο. Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά την ώρα αιχμής, στις 09.20 τοπική ώρα, στο Αμαγκασάκι στην επαρχία Χιόντο κοντά στην Οζάκα κι ενώ το τρένο κινούταν με 70 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με επιβάτες, που κατάφεραν να γλιτώσουν από το φοβερό δυστύχημα, το τρένο είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση είχε αρχίσει να τρέμει. Πάντως, ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για τα αίτια.

    Γεμάτο με εργαζόμενους και μαθητές

    Η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο, ενώ δεν είναι δυνατό να ξεκαθαριστεί αν το τρένο εκτροχιάστηκε αφού χτύπησε το αυτοκίνητο, ή είχε εκτροχιαστεί από πριν.

    Στο τρένο υπήρχαν 580 επιβάτες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι και μαθητές. Ο οδηγός, ο οποίος είναι 23 ετών με προϋπηρεσία μικρότερη του ενός έτους, τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε του δυστυχήματος. Η σιδηροδρομική εταιρεία West Japan Railway, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για το περιστατικό και προς το παρόν επιβεβαιώνει μόνο ότι ο νεαρός οδηγός παραβίασε ένα σήμα "Στοπ".

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στο τρένο, ενώ πολλοί από τους τραυματίες ήταν περαστικοί.

    Πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιαπωνία από το 1963, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 163 άνθρωποι σε σύγκρουση τρένων κοντά στην Γιοκοχάμα.

    [02] Υγεία

    Καθοριστική για τα κιλά μας η πρώτη βδομάδα ζωής

    Βαριά από κούνια

    25/4/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Los Angeles Times

    Την καθοριστική σημασία της πρώτης βδομάδας ζωής ενός βρέφους για την εξέλιξη του βάρους του ως ενήλικας έρχονται να υπογραμμίσουν Αμερικανοί επιστήμονες. Όπως αναφέρουν, το βάρος που θα πάρει ένα βρέφος τις πρώτες οκτώ μέρες ζωής, δείχνει και την προδιάθεση του για παχυσαρκία στη μετέπειτα ζωή του ως ενήλικας. Πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότερο βάρος πάρει το μωρό, αυτό το διάστημα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει πρόβλημα παραπανίσιων κιλών ως ενήλικας. Στο ερώτημα πάντως γιατί η πρώτη βδομάδα είναι τόσο κρίσιμη, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν με βεβαιότητα.

    Καθοριστική η πρώτη βδομάδα ζωής

    Οι ερευνητές, μελέτησαν 653 ενήλικες στην Iowa, ηλικίας 20-32 ετών, οι οποίοι τις πρώτες αυτές μέρες τρέφονταν με ξένο γάλα.

    Όπως διαπίστωσαν για κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια που έπαιρνε ένα μωρό σε αυτές τις οκτώ μέρες, ο κίνδυνος να γίνει υπέρβαρο στο μέλλον αυξανόταν κατά 10%.

    "Οι πρώτες μέρες ζωής, είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός ενός ανθρώπου ρυθμίζει την τροφή του. Ακόμα και μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία" τονίζει ο Nicolas Stettler εξειδικευμένος σε θέματα παιδικής διατροφής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια.

    Στο ερώτημα γιατί η πρώτη βδομάδα είναι τόσο σημαντική, οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή απάντηση.

    Κατά τον Stettler πάντως, ίσως οι πρώτες διατροφικές συνήθειες ενός μωρού, με κάποιον τρόπο να επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη ή ρυθμίζουν διαφορετικές ορμόνες.

    Η έρευνα των Αμερικανών δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης Circulation.

    [03] Κοινωνία

    Και νέο επικουρικό αίτημα από τον Άρειο Πάγο

    Την έκδοση του Βαβύλη ζητά η Εισαγγελία

    25/4/2005 4:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2005 6:32:15 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την παράδοση του Απόστολου Βαβύλη στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ζήτησε το μεσημέρι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης προς τις ιταλικές Αρχές ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Νικολούδης. Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ωστόσο ότι το ελληνικό αίτημα είναι άνευ ουσίας, διότι ο Βαβύλης έχει δικαστεί για τις ίδιες κατηγορίες, στην Βενετία και η απάντηση των Ιταλών, για έκδοση, θα είναι σίγουρα αρνητική, καθώς ο κατηγορούμενος θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 7 ετών σε ιταλικές φυλακές για εισαγωγή ηρωίνης. Όπως ανακοίνωσε, όμως, η αρμόδια Ιταλίδα Εισαγγελέας ο κρατούμενος μπορεί να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα, ενδεχόμενο, που άφησε ανοικτό και ο συνήγορός του. Πάντως αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στον Άρειο Πάγο υπό τον εισαγγελέα Δημήτρη Λινό προκειμένου να διατυπωθεί, νέο επικουρικό αίτημα στις ιταλικές δικαστικές αρχές για την παράδοση του Βαβύλη. Παρόντες στο γραφείο του κ. Λινού, είναι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Ελένη Σωτηροπούλου, που φαίνεται να προσκομίζουν νέα κατηγορία, η οποία προέκυψε από την έρευνα για την υπόθεση. Βάσει της νέας κατηγορίας θα διατυπωθεί το νέο επικουρικό αίτημα, στις ιταλικές αρχές.

    Στις φυλακές της Βενετίας ο Βαβύλης

    Εξάλλου τη διαβεβαίωση ότι, ο Απόστολος Βαβύλης αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη και θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη, όπως κάθε πολίτης, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Αναστάσης Παπαληγούρας πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του Βαβύλη, δεν υπήρξε παράτυπη ανάκριση από Έλληνες αστυνομικούς. Ο Βαβύλης θα μεταφερθεί στις δικαστικές φυλακές της Βενετίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ιταλική δικαιοσύνη για Βαβύλη

    [04] Υγεία

    Επιτυχή πειράματα σε ποντίκια

    Τζελ κατά του έρπητα

    25/4/2005 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2005 5:40:31 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Το δρόμο προς την πρόληψη του έρπητα των γεννητικών οργάνων ανοίγει ένα τζελ με τμήματα γενετικού υλικού, που δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ποντίκια. Το τζελ περιέχει siRNA (small interfering RNA), το οποίο απορροφάται από τους ιστούς του κόλπου και παραμένει ενεργό για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Η μέθοδος των επιστημόνων βασίζεται στην παρέμβαση του RNA, το οποίο εμποδίζει τα γονίδια του ιού να εκδηλωθούν. Αν η εφαρμογή σε ανθρώπους στεφθεί με επιτυχία, το τζελ θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση στη μάχη κατά του έρπητα, καθώς καμία από τις μεθόδους πρόληψης που δοκιμάζονται στα εργαστήρια δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική. Επίσης, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο και στις έρευνες για την καταπολέμηση του ιού HIV.

    Με εφόδιο το RNA

    Μετά τη μόλυνση, ο ιός του έρπητα παραμένει ανενεργός μέσα στα νευρικά κύτταρα και, όταν ο οργανισμός παρουσιάσει σημεία γενικής εξασθένισης, ενεργοποιείται εκ νέου, προκαλώντας επώδυνα συμπτώματα.

    Όπως αναφέρει το New Scientist, το τζελ που δημιούργησε η ομάδα της Τζούντι Λίμπερμαν εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό χρησιμοποιώντας μικρά μόρια RNA, τα οποία μπορούν να σταματήσουν την εκδήλωση των γονιδίων του. Άλλωστε, τζελ με RNA έχουν αναπτυχθεί και από άλλες επιστημονικές ομάδες, που αναζητούν θεραπεία για ασθένειες όπως ο καρκίνος του τραχήλου.

    Οι ερευνητές παρουσίασαν την μελέτη τους σε ιατρικό συνέδριο στη Βοστόνη. Όπως επεσήμαναν, το τζελ αποδείχθηκε απόλυτα αποτελεσματικό στα ποντίκια, ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλλει και στην καταπολέμηση της λοίμωξης σε περιπτώσεις ήδη μολυσμένων ατόμων.

    Σχετικά Links: Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

    [05] Πολιτική

    Διαδοχικές συναντήσεις Καραμανλή με επιχειρηματίες

    Ζητούμενο οι επενδύσεις

    25/4/2005 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η στήριξη της Οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μέσα από τις επενδύσεις και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Με το βλέμμα στο ελληνικό επιχειρείν και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του, ο πρωθυπουργός συνέχισε και σήμερα τον κύκλο των επαφών του με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Ο Κώστας Καραμανλής, είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Καίτη Κυριακοπούλου της εταιρείας Αργυρο-μεταλλευμάτων και βαρυτίνης, τον κ. Στασινόπουλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τον κ. Παρασκευαϊδη της G&P ΑΒΑΞ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Νωρίτερα με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον επικεφαλής του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Παντελή Βούλγαρη.

    [06] Πολιτική

    Στον Πέτρο Μολυβιάτη ο Ρώσος αν. ΥΠΕΞ

    Ελληνορωσική συνάντηση

    25/4/2005 2:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θέματα διμερών ελληνορωσικών σχέσεων, το Κυπριακό καθώς και περιφερειακά ζητήματα, που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες απασχόλησαν τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ, που τον επισκέφτηκε σήμερα στο ΥΠΕΞ. Μετά τη συνάντηση ο Ρώσος Υπουργός χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική τη συνεργασία των δύο χωρών και την πορεία των διμερών τους σχέσεων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι, Αθήνα και Μόσχα συνεργάζονται με μεγάλη επιτυχία σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, ενώ η σχέση τους γνωρίζει διαρκή βελτίωση. Ως παραδείγματα αυτής της βελτίωσης, ανέφερε την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και το διμερές επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    [07] Κοινωνία

    Έκτακτα μέτρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά

    Έξοδος υπό το βλέμμα της Τροχαίας

    25/4/2005 8:07:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Επί ποδός θα είναι από σήμερα και μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Τροχαία, καθώς τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο, για την έξοδο του Πάσχα. Ισχυρές δυνάμεις θα βρίσκονται κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου, αλλά και σε εμπορικά κέντρα, λιμάνια, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και τρένων. Η Τροχαία θα διεξάγει εντατικούς ελέγχους για τροχαίες παραβάσεις και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ κάμερες θα τοποθετηθούν στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών δρόμων. Επιπλέον τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο εθνικό δίκτυο.

    Στο μεταξύ, οι εκδρομείς του Πάσχα θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό, καθώς οι μετεωρολόγοι, προβλέπουν καλοκαιρία για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    [08] Κοινωνία

    Πουλούσε "φρέσκα" κατεψυγμένα ψάρια

    25/4/2005 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την παράνομη δράση "επιτήδειου" ιχθυοπώλη από τη Θεσσαλονίκη που προμήθευε τους πελάτες του με καταψυγμένα ψάρια τα οποία ξεπάγωνε και παρουσίαζε ως δήθεν φρέσκα, σταμάτησε η επώνυμη καταγγελία καταναλώτριας στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας. Πρόκειται για τον Βασίλειο Βούλτσο, ο οποίος είχε άδεια πωλητή ψαριών στις λαϊκές αγορές της συμπρωτεύουσας. Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, ελέγχοντας την καταγγελία που έγινε το περασμένο Σάββατο, βρήκε στην κατοχή του 416 κιλά κατεψυγμένων ψαριών, όπως γαλέο, ξιφία και γλώσσες. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ κινήθηκαν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την τιμωρία του και από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Ανάπτυξης επισήμανε το θετικό ρόλο που διαδραματίζουν για το καλύτερο έλεγχο της αγοράς, οι επώνυμες και υπεύθυνες καταγγελίες των καταναλωτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρνιά χωρίς πιστοποιητικά

    [09] Κόσμος

    Μετά από σκάνδαλο

    Παραιτήθηκε ο Τσέχος πρωθυπουργός

    25/4/2005 11:49:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Τσεχίας, Στανισλάβ Γκρος, ο οποίος βαρύνεται με ένα σκάνδαλο σχετικά την προσωπική του περιουσία. "Ο πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτησή του", τόνισε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Πετρ Χάγιεκ. Με την παραίτηση του Γκρος, τερματίζεται μια κυβερνητική κρίση περίπου τριών μηνών. Οι Χριστιανοδημοκράτες, ένα από τα τρία κόμματα του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2002, ζητούσε εδώ και εβδομάδες την παραίτησή του. Ο 35χρονος Γκρος δεν μπόρεσε να εξηγήσει με αξιόπιστο τρόπο από πού προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγόρασε το διαμέρισμά του το 1999. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους θα δεχθεί το μεσημέρι τον διάδοχο του Γκρος, Γίρι Παρούμπεκ, 52 ετών, έναν εκ των αντιπροέδρων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τεντωμένο σχοινί η τσεχική κυβέρνηση

    [10] Κόσμος

    Εκλογές εν μέσω συγκρούσεων

    25/4/2005 9:38:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα Λομέ του Τόγκο, την Κυριακή, σε συγκρούσεις μετά το τέλος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας, όπως ανακοίνωσαν διπλωματικές και νοσοκομειακές πηγές. Οι προεδρικές εκλογές έγιναν μετά το θάνατο του προέδρου Γκνασινγκμπέ Εγιαντέμα, που κυβέρνησε τη χώρα επί 38 χρόνια. Αντίπαλοι για την προεδρία είναι ο 39χρονος γιος του εκλιπόντος προέδρου, Φόρε Γκνασινγκμπέ, και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εμανουέλ Ακιτάνι-Μπομπ. Η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης όρισε τον 74χρονο Εμανουέλ Ακιτάνι - Μπομπ ως αντίπαλο του Φορέ Γκνασινγκμπέ, ο οποίος ονομάστηκε πρόεδρος της χώρας από το στρατό μετά το θάνατο του πατέρα του, αλλά αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και να κηρύξει εκλογές μετά από τη διεθνή κατακραυγή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολιτικές ανακατατάξεις στο Τόγκο

    Συνταγματικές τροποποιήσεις στο Τόγκο

    [11] Μ. Ανατολή

    Πριν λήξει το τελεσίγραφο

    Έφυγαν από το Λίβανο οι Σύριοι στρατιώτες

    25/4/2005 9:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2005 2:38:18 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκε και πρακτικά χθες η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο, μετά από τρεις δεκαετίες παραμονής στο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων Ani "οι συριακές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την έκτη και τελευταία φάση της αποχώρησης από τον Λίβανο, με βάση τις συμφωνίες του Τάεφ και το χρονοδιάγραμμα της μικρής στρατιωτικής λιβανο-συριακής επιτροπής. Πολλές στρατιωτικές φάλαγγες, ορισμένες εκ των οποίων αποτελούνταν από 400 οχήματα, άρματα μάχης και πυροβόλα, διέσχισαν τον μεθοριακό σταθμό Μάσναα και πλέον απομένει στο Λίβανο μια πολύ μικρή συριακή δύναμη που θα μετάσχει στην τιμητική τελετή στην αεροπορική βάση Ραγιάκ" στην κοιλάδα Μπεκάα, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο. Η αποχώρηση ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν το τελεσίγραφο, που είχαν δώσει στη Δαμασκό, το οποίο έληγε στις 30 Απριλίου. Οι πιέσεις για αποχώρηση είχαν ενταθεί μετά τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

    Στο μεταξύ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αύριο αναμένονται στη Δαμασκό εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπουν την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την Τετάρτη και άλλη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα μεταβεί απευθείας στη Βηρυτό μεθαύριο για να προετοιμάσει το έδαφος για τη διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ, αρμόδια να διαλευκάνει την υπόθεση της δολοφονίας του Χαρίρι.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ενημερώθηκε το Σαββατοκύριακο για την άφιξη των δύο αντιπροσωπειών σήμερα.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι, ο φιλοσύρος γενικός διευθυντής ασφαλείας του Λιβάνου στρατηγός Τζαμίλ αλ-Σαγιέντ.

    Στην επιστολή παραίτησής του ο επικεφαλής της Γενικής Ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τα κριτήρια διορισμού των διοικητών ασφαλείας είναι συνήθως πολιτικά και ότι τα πρόσωπα αυτά αλλάζουν όταν αλλάζει η πολιτική.

    Ο Σαγιέντ είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την περασμένη εβδομάδα.

    Μετά το θάνατο του Χαρίρι η αντισυριακή αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτηση όλων των διοικητών ασφαλείας της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώνεται η αποχώρηση

    [12] Οικονομία

    "Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις"

    Στη δημοσιότητα η έκθεση Γκαργκάνα

    25/4/2005 12:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2005 3:16:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Πληθωρισμό 4% και ανάπτυξη 3% για το 2005 προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε την ανάγκη να αρχίσει άμεσα ο διάλογος για τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το ασφαλιστικό. Επιπλέον, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επικρότησε την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, χαρακτηρίζοντας το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας ως ένα θετικό πρώτο βήμα στη διαδικασία αυτή.

    "Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία"

    Ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε ότι η πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό φέτος ύψους 4% ενέχει σημαντικά στοιχεία αβεβαιότητας .

    Έτσι, η διαμόρφωση του πληθωρισμού φέτος θα επηρεαστεί καθοριστικά από το κατά πόσο το αυξημένο κόστος από την έμμεση φορολογία θα περάσει στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και από την ωριμότητα που θα επιδείξουν οι κοινωνικοί εταίροι .

    Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να αποφύγουν την ενσωμάτωση του προσωρινά υψηλότερου πληθωρισμού λόγω των φορολογικών μέτρων τόσο στις αυξήσεις των μισθών όσο και στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων.

    Ενθαρρυντικό είναι το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων , οπότε οι επιχειρήσεις επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και δεν αύξησαν τις τιμές τους.

    Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, προτείνοντας σειρά παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς δράσης , προκειμένου να μην παγιωθεί η τάση της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

    Τούτο θα εξαρτηθεί, όπως επισήμανε, από το κατά πόσο θα μετασχηματιστεί σε εξωστρεφή η ελληνική οικονομία, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός .

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Γκαργκάνας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αρχίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά των προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος αποχώρησης από την εργασία ανέρχεται σήμερα στα 59,5 έτη.

    Όπως είπε, αυτό δεν βοηθά καθόλου στην αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως αν συνυπολογιστεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μία σημαντική δημογραφική πρόκληση .

    Τα στοιχεία που παρέθεσε καταδεικνύουν ότι μέχρι το 2060 οι δαπάνες για συντάξεις γήρατος θα αυξηθούν κατά 10,2 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 25% του ΑΕΠ.

    Χρειάζονται επειγόντως πολιτικές για να ενισχυθεί η γεννητικότητα, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι για να διατηρηθεί ο πληθυσμός στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει ο δείκτης των γεννήσεων να διαμορφωθεί στο 2,3 από 1,3 που είναι σήμερα.

    Απαραίτητες οι τολμηρές αλλαγές

    Στο μέτωπο της ενίσχυσης της παραγωγικότητας , η έκθεση επισημαίνει ότι απαιτούνται τολμηρές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η προώθηση του ανταγωνισμού με την απλούστευση του ρυθμιστικού και φορολογικού περιβάλλοντος, την παροχή κινήτρων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, και τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης.

    Ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία.

    Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η ΤτΕ προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μεταρρυθμίσεων , στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η άρση των φραγμών για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, η προσέλκυση περισσότερων γυναικών καθώς και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας, η εξάλειψη των φραγμών στην κινητικότητα των εργαζομένων.

    Απευθυνόμενος προς τα νοικοκυριά, ο κ. Γκαργκάνας εφιστά την προσοχή τους στο δανεισμό από τις εμπορικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δανείζονται με μέτρο και βάσει των δυνατοτήτων τους, και να έχουν υπόψη τους ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι και στο πρώτο τρίμηνο του 2005 τα στεγαστικά δάνεια επιταχύνθηκαν και ο ρυθμός τους διαμορφώθηκε στο 25,8%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο 33,9%.

    [13] Οικονομία

    Εντείνονται οι έλεγχοι

    Αυξάνεται η κίνηση στην αγορά

    25/4/2005 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2005 1:01:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η κίνηση στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να εντοπίζονται τρόφιμα που δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την πασχαλινή περίοδο σχετικά με την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, που επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας τη Βαρβάκειο, και συμπλήρωσε ότι η αγορά κυλάει ομαλά. Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Μ. Δευτέρα, το πασχαλινό ωράριο, που θα κρατήσει ανοικτές τις πόρτες των εμπορικών καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

    "Επιλογές για όλους"

    Από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Πέμπτη , τα καταστήματα θα είναι ανοικτά 9:00 - 21:00.

    Τη Μ. Παρασκευή , από τις 13:00 έως τις 19:00, ενώ το Μ. Σάββατο από τις 9:00 έως τις 15:00. Τη Δευτέρα του Πάσχα όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, ενώ από την Τρίτη 3 Μαΐου επανέρχεται το θερινό ωράριο.

    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των τιμών και το εύρος τους στα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κατά την πρωινή του επίσκεψη στη Βαρβάκειο Αγορά.

    Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι με τους αυστηρούς ελέγχους θα σταματήσουν οι "ελληνοποιήσεις" των φρέσκων και νωπών προϊόντων και οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία που αναγράφονται στις "επιγραφές" ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

    Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών, ανέφερε ότι αυτές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, περίπου στο περυσινό ύψος, ενώ υπάρχουν επιλογές για όλα τα εισοδήματα και τις απαιτήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρνιά χωρίς πιστοποιητικά

    Πασχαλινό ωράριο

    Σχετικά Links: Υπουργείο Ανάπτυξης

    [14] Οικονομία

    Τεράστια αύξηση των εισαγωγών

    Μέτρα της Κομισιόν για τα "κινέζικα"

    25/4/2005 11:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    To πρώτο βήμα έκανε την Κυριακή η Κομισιόν προς τη λήψη μέτρων προστασίας ενάντια στη θεαματική αύξηση των εισαγωγών κινεζικών υφαντουργικών προϊόντων, επιμένοντας, ωστόσο, στην ανάγκη να διατηρηθούν οι ανθηρές σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα. Επικαλούμενος την "ευθύνη του απέναντι στην ευρωπαϊκή βιομηχανία" αλλά και απέναντι στις "ευαίσθητες" χώρες, των οποίων οι πωλήσεις στην Ευρώπη μπορεί να εκμηδενιστούν από τον κινεζικό ανταγωνισμό, ο αρμόδιος Επίτροπος εκτίμησε ότι δεν μπορεί αδρανής. Ήδη, όπως ανακοίνωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνες για 9 κινεζικά προϊόντα υφαντουργίας.

    "Διατήρηση των σχέσεών μας με το Πεκίνο"

    "Σε πολλές κατηγορίες προϊόντων υφαντουργίας και ένδυσης, οι εισαγωγές προκαλούν σοβαρή ανησυχία", είπε στους δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε την αύξηση κατά 534% των εισαγωγών κινεζικών πουλόβερ, που συνοδεύονται από μία πτώση της τιμής ανά μονάδα κατά 47%, σε σχέση με τους ίδιους μήνες το 2004.

    "Βεβαίως, οι κινεζικές εξαγωγές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν με μια κανονική ταχύτητα μετά το τέλος των ποσοστώσεων. Αλλά θα πρέπει, επίσης, να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία, εάν βρεθεί αντιμέτωπη με μία καταστροφική πίεση ενός εύρους χωρίς προηγούμενο", επιχειρηματολόγησε ο Επίτροπος.

    Ωστόσο "εάν ορισμένα συμφέροντα στην Ευρώπη επιζητούν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, κτύπησαν λάθος πόρτα", είπε και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το τι θα κάνουμε σε αυτή την υπόθεση, δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη των ανθηρών σχέσεών μας με την Κίνα".

    Είναι γι΄αυτό που, παρά την "αγωνία" που εκδήλωσαν ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν τα ίδια να ζητήσουν μέτρα προστασίας, η Επιτροπή αποφάσισε να δράσει στη βάση των γεγονότων, προκρίνοντας από την αρχή το διάλογο με το Πεκίνο, εξήγησε ο Επίτροπος.

    Κατά την περίοδο των ανεπίσημων διαβουλεύσεων που ξεκινούν και θα διαρκέσουν 60 ημέρες, ο Μάντλεσον παρακαλεί την Κίνα να ξανασκεφθεί με ένα νέο βλέμμα τα μέτρα τα οποία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή και να αναρωτηθεί αν δεν μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να αυτοπεριορίσει τις εξαγωγές της. Ευχήθηκε μέτρα "αποτελεσματικά, διαφανή, κατάλληλα και ανάλογα".

    Σε περίπτωση που το Πεκίνο δεν τείνει ευήκοον ους θα αρχίσει μια περίοδος διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    [15] Αθλητισμός

    Διεθνής διάκριση για τον "ΑΘΗΝΑ 2004"

    25/4/2005 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Τη σημαντικότερη διεθνή τιμητική διάκριση για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων διοικητικής επιστήμης και επιχειρησιακής έρευνας, κέρδισε ο "Αθήνα 2004". Ο ελληνικός οργανισμός επελέγη ανάμεσα στις 6 καλύτερες και αποτελεσματικότερες εφαρμογές της διοικητικής επιστήμης, σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την απονομή του βραβείου Franz Edelman. Μεταξύ των έτερων υποψηφίων για το βραβείο ήταν επίσης κολοσσιαίες εταιριών του κόσμου όπως η General Motors, η Ely Lilly και η Procter & Gamble.

    Κορυφαίο μοντέλο το PLATO

    Ο "ΑΘΗΝΑ 2004" επελέγη για την ανάπτυξη του συστήματος PLATO, μιας πρωτοποριακής εφαρμογής των μεθόδων επιχειρησιακής έρευνας που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Το σύστημα PLATO είναι ένα μοντέλο προσομοίωσης που χρησιμοποιήθηκε για το λειτουργικό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των απαιτούμενων πόρων. Η διεθνής επιβράβευση αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση της μεθοδικότητας και υπευθυνότητας με την οποία η Οργανωτική Επιτροπή σχεδίασε τους επιχειρησιακούς πόρους για την οργάνωση των Αγώνων.

    Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από τον "ΑΘΗΝΑ 2004" σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο του Manchester, παρουσίασαν στο διεθνές συνέδριο της INFORMS (Institute for Operational Research and Management Science), στο Palm Springs των ΗΠΑ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννης Πυργιώτης, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας Δημήτρης Μπέης και οι καθηγητές των παραπάνω Πανεπιστημίων, Κώστας Ζωγράφος και Περικλής Λουκόπουλος.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Για τα λεφτά τα κάνει όλα...

    25/4/2005 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τα... ροζ συννεφάκια που σκέπαζαν μέχρι χθες τον έρωτα του διεθνούς Βρετανού άσου της Ρεάλ Μαδρίτης, Ντεϊβιντ Μπέκαμ με τη σύζυγό του Βικτώρια Άνταμς, ήρθε να διαλύσει η πρώην μπεϊμπι σίτερ της οικογένειας Μπέκαμ, Άμπι Γκίμπσον. Η 27χρονη Γκίμπσον σε δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα "News of the World" έβγαλε στη φόρα "τα του οίκου" του αρχηγού των "λιονταριών", αφού δήλωσε, ότι το διάσημο ζευγάρι είναι "μαζί μόνο για τα χρήματα".

    Κινδυνεύει από τη Βικτώρια ο Μπέκαμ

    Χωρισμό μέσα στον επόμενο χρόνο πρόβλεψε για τους διάσημους Ντεϊνβιντ Μπέκαμ και Βικτώρια Άνταμς η γυναίκα που ζούσε δύο χρόνια μέσα στο σπίτι του διάσημου ζευγαριού της σόου μπιζ.

    Η Άμπι Γκίμπσον επεσήμανε ότι ο ένας για τον άλλο τρέφει... λεφτά αισθήματα και ότι ο Ντεϊβιντ Μπέκαμ είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τη Βικτώρια, όταν εκείνη έφερε στον κόσμο τον τρίτο τους γιο, Κρουζ. Τέλος χαρακτήρισε την πρώην τραγουδίστρια των "Spice Girls" παθολογικά ερωτευμένη με τον άνδρα της, σε σημείο μάλιστα που κάποιες φορές να γίνεται "διαβολική" και επικίνδυνη για τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παραμένει στη Σιένα ο Κιέζα

    25/4/2005 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη φανέλα της Σιένα θα φοράει και την επόμενη αγωνιστική περιοδο ο άσος της, Ενρίκο Κιέζα. Ο Ιταλός επιθετικός, που αποκτήθηκε από την ομάδα της Τσοκάνης την προηγούμενη περίοδο και σε δύο χρονιές στο καμπιονάτο έχει πετύχει 19 γκολ, δεν χρειάστηκε να περιμένει τον Ιούνιο, οπότε κι έληγε το συμβόλαιο του. Έτσι ο 35χρονος άσος, που είναι ο τρίτος εν ενεργεία σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος με 135 τέρματα, ανανέωσε τη συνεργασία του με την ιταλική ομάδα για ένα ακόμη χρόνο.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κέρδισε τις καρδιές όλων ο Τέρι

    25/4/2005 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μόλις τρεις ξένοι ο Τσέχος τερματοφύλακας της Τσέλσι, Πέτρ Τσεχ, Ολλανδός συμπαίκτης του Αριεν Ρομπέν και ο Γάλλος κανονιέρης της Άρσεναλ, Τιερί Ανρί , που ήρθε τρίτος στις προτιμήσεις, φιγουράρουν στη λίστα των κορυφαίων παικτών της περιόδου 2004-2005, στην ψηφοφορία που διεξήγαγε η Ένωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αγγλίας. Καλύτερος παίκτης αναδείχθηκε ο αρχηγός της Τσέλσι, Τζον Τέρι, ο οποίος ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ομάδας του Αμπράμοβιτς, τόσο στην πρέμιερ λίγκ όσο και στην πετυχημένη πορεία στο Τσάμπιονς Λίγκ. Παράλληλα ο Τέρι έγινε ο πρώτος παίκτης της Τσέλσι που κερδίζει αυτόν τον τίτλο.

    Η ιδανική ομάδα της πρέμιερ λίγκ

    Συνοπτικά η 11άδα των κορυφαίων της φετινής περιόδου αποτελείται από τους εξής: Πετρ Τσεχ (Τσέλσι), Γκάρι Νέβιλ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζον Τέρι (Τσέλσι), Ρίο Φέρντιναντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ασλεϊ Κόουλ (Αρσεναλ), Σον Ράιτ-Φίλιπς (Μάντσεστερ Σίτι), Στίβεν Τζέραρντ (Λίβερπουλ), Φρανκ Λάμπαρντ (Τσέλσι), Αριέν Ρομπέν (Τσέλσι), Τιερί Ανρί (Αρσεναλ) και Αντι Τζόνσον (Κρίσταλ Πάλας).

    Το βραβείο του καλύτερου Νέου παίκτη της σεζόν, πήγε όπως αναμενόταν, στον Γουέιν Ρούνεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ο τερματοφύλακας της Πόρτσμουθ, Σάκα Χίσλοπ, παρέλαβε ειδικό βραβείο για τη συμμετοχή του στην καμπάνια κατά του ρατσισμού.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ελπίδες Κατσουράνη εν όψει ημιτελικού

    25/4/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πλέον οι πανηγυρισμού κόπασαν και ο Φερνάντο Σάντος αλλά και όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ βλέπουν την αναμέτρηση του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, και τη θέλησξ τους να ανατρέψουν το 0-1 του πρώτου αγώνα του ημιτελικού στο ΟΑΚΑ. Τα προβλήματα είναι δύο για τον Πορτογάλο τεχνικό, καθώς είδε τους Μαλμπάσα και Κατσουράνη να γυρνάνε από την Κρήτη με προβλήματα και η συμμετοχή τους τίθεται εν αμφιβόλω.

    Παίζεται για "Κατσ", με τίποτα ο Μαλμπάσα

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαθμός στις καθυστερήσεις

    25/4/2005 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ένα γκολ του Γκάτση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η Παναχαϊκή ισοφάρισε 1-1 τον Ακράτητο και πήρε έναν πολύτιμο βαθμό στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 27η ημέρα του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής. Οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί από το 14' με τον Στεφανίδη και παρά το ότι έδειξαν πως μπορούσαν να κρατήσουν την σπουδαία εκτός έδρας νίκη στο τέλος έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους και τους δύο βαθμούς.

    ΑΣΚ Ολυμπιακός-Νίκη Βόλου 1-0

    Λεβαδειακός-Εθνικός Αστέρας 1-0

    Απόλλων Αθηνών-Προοδευτική 2-1

    Καστοριά-Πανηλειακός 3-1

    Ηλυσιακός-Καλαμάτα 4-2

    Παναχαϊκή 2005-Ακράτητος 1-1

    Ατρόμητος-Λάρισα 0-2 α.α.

    Ποσειδών Ν.Π.-Πανσεραϊκός 0-2 α.α.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες)

    1. Λάρισα 51

    2. Λεβαδειακός 49

    - Καστοριά 49

    - Ακράτητος 49

    5. Πανσερραϊκός 47

    - Νίκη Βόλου 47

    7. ΑΣΚ Ολυμπιακός 44

    8. Καλαμάτα 40

    - Πανηλειακός 40

    - Προοδευτική 40

    11. Παναχαϊκή 36

    12. Εθνικός Αστέρας 33

    - Απόλλων Αθηνών 33

    14. Ηλυσιακός 32

    15. Ατρόμητος Αθ. -22

    16. Ποσειδών Ν. Πόρων 0

    * Με απόφαση του αθλητικού δικαστή, ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων και ο Ατρόμητος Αθηνών αποβλήθηκαν από το πρωτάθλημα. Ο Ατρόμητος έχει υποβάλλει έφεση, που εκκρεμεί.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΕΠΑΕ: "Πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα"

    25/4/2005 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ομαλά διεξήχθη ο αγώνας και η διέλευση των φιλάθλων της ΑΕΚ που βρέθηκαν στην Κρήτη". Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος απάντησε στα όσα ακούστηκαν περί προβλημάτων όσον αφορά την ασφάλεια των "κιτρινόμαυρων φιλάθλων". Παράλληλα, μίλησε πως το έργο βγήκε εις πέρας, παρά τα "διογκωμένα και υπερβολικά δημοσιεύματα" και τόνισε πως μέχρι και τη λήξη του πρωταθλήματος των τριών αγωνιστικών που απομένουν, όλοι θα διεξάγονται ως έχουν, δηλαδή της ίδιες ώρες και μέρες.

    Η δήλωση

    "Ορισμένα ΜΜΕ καταχώρησαν τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα, πολλές φορές διογκωμένα και υπερβολικά, περί δήθεν «ομηρίας» και άλλων ενδεχομένων προβλημάτων στο Ηράκλειο των φιλάθλων της ΑΕΚ, για τον αγώνα εναντίον της ομάδος του ΟΦΗ.

    Σχετικά με τα παραπάνω, επιθυμώ να γνωστοποιήσω τα εξής:

    Η ΕΠΑΕ, όπως είναι γνωστό, μετά από αιτήματα ομάδων, αποφάσισε οι τελευταίες 4 αγωνιστικές να διεξαχθούν την ίδια ημέρα και ώρα για αγώνες με βαθμολογική σημασία και τούτο για να αποτραπούν κακόβουλοι ψίθυροι, οι οποίοι δυστυχώς αναδύονται ή προβάλλονται πολλές φορές τις τελευταίες αγωνιστικές των Πρωταθλημάτων. (Οι αγώνες μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ-Ιωνικός και Απόλλων Καλαμαριάς-Εργοτέλης ήταν αδύνατο να μετατεθούν, διότι είχαν προ μηνός δοθεί στον ΟΠΑΠ). Η ώρα του αγώνος ΟΦΗ-ΑΕΚ δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τους αγώνες των υπολοίπων ομάδων. Παράλληλα όμως η ΕΠΑΕ, χωρίς τυμπανοκρουσίες, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την ασφαλή και έγκαιρη επιστροφή των φιλάθλων της ΑΕΚ.

    Ειδικότερα η ΕΠΑΕ, σε συνεννόηση με την εταιρεία ΑΝΕΚ, την οποία δημόσια ευχαριστούμε, εξασφάλισε την επιστροφή, μετά τη λήξη του αγώνα, όλων των φιλάθλων της ΑΕΚ, ακόμη και εκείνων που είχαν ταξιδέψει με άλλες πλοιοκτήτριες εταιρείες.

    Οι ενέργειες αυτές της ΕΠΑΕ ήταν συντονισμένες και ενημερώθηκαν σχετικά, τόσο η ΠΑΕ ΑΕΚ, όσο και η Αστυνομική Δ/νση Ηρακλείου.

    Θα ήθελα να επισημάνω σε όσους βιάζονται να κατακρίνουν τις όποιες αποφάσεις, ότι η νέα διοίκηση λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας, κατά το δυνατόν, την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

    Είμεθα βέβαιοι ότι στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την αρωγή και την συμπαράσταση όλων των ΠΑΕ".

    [22] Μπάσκετ

    Η πρώτη των φαβορί

    25/4/2005 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το πρώτο τους βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση πραγματοποίησαν τα ξημερώματα σε αγώνες για τον πρώτο γύρο των πλέι οφ του πρωταθλήματος του ΝΒΑ, Μαϊάμι, Σικάγο και Φοίνιξ, Ντένβερ, που πλέον χρειάζονται ακόμη δύο νίκες. Στην ανατολική περιφέρεια οι Χιτ πραγματοποίησαν επίδειξη δύναμης επί του Νιού Τζέρσεϊ, που από την υπερπροσπάθεια του για την πρόκριση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έμεινε από... βενζίνη και ηττήθηκε με 116-98. Προβάδισμα όμως πήραν και οι Μπουλς οι οποίοι επιβλήθηκαν με 103-94 των Ουίζαρντς. Στη Δυτική περιφέρεια οι Νάγκετς έκαμψαν με 87-93 την αντίσταση των Σπερς, ενώ οι Σάνς ξεπέρασαν το εμπόδιο των Γκρίζλις με 114-103 και επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί.

    Έλαμψαν οι "Σανς"

    Επίδειξη ισχύος έκανε το Μαϊάμι στην πρεμιέρα των πλεϊ οφ της Ανατολικής Περιφέρειας απέναντι στο Νιού Τζέρσεϊ. Ο Σακίλ Ο Νιλ φάνηκε να έχει... κέφια στην επιστροφή του, μετά τον πρόσφατο τραυματισμό, καθώς στη νίκη με 116-98 επί των Νετς, σημείωσε 17 πόντους ενώ είχε και 11 ριμπάουντ. Κορυφαίος για τους νικητές Ντουέιν Γουέιντ με 32 πόντους, αλλά και ο Τζόουνς που τελείωσε τον αγώαν με δύο λιγότερους. Από τους φιλοξενούμενους, που έδειξαν καταβεβλημένοι από την υπερπροσπάθεια της κανονικής περιόδου ήταν ο Βινς Κάρτερ με 27 πόντους και 10 "σκουπίδια".

    Ελπιδοφόρο ήταν το ξεκίνημα του Σικάγο στην πρεμιέρα των πλεϊ οφ, καθώς ο Γκόρντον με 30 πόντους εκ των οποίων οι 12 στην τέταρτη περίοδο, αλλά και ο Νοτσιόνι με 25π και 18 ριμπάουντ, οδήγησαν τους Μπουλς στην πρώτη νίκη επί της Ουάσιγκτον με 103-94. Για τους Γουίζαρντς ο Λάρι Χιούτζις έβγαλε... 31, αλλά η ομάδα του έχασε τελικά την παρτίδα.

    Στους αγώνες της Δυτικής Περιφέρειας το Σαν Αντόνιο "αυτοκτόνησε" στην τελευταία περίοδο και ουσιαστικά χάρισε τη νίκη με 93-87 στο Ντένβερ, που βρέθηκε με ένα σημαντικό πλεονέκτημα από το πουθενά. Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με τις καλύτερες υποσχέσεις για τους Σπερς, που είχανε σε καλή ημέρα τον Αργεντίνο Μανού Τζινόμπιλι (23 πόντους), αλλά στην τελευταία περίοδο τα "Σπηρούνια" αστοχήσανε σε 17 σερί προσπάθειες. Το... δώρο αυτό δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο οι Νετς που με κορυφαίο τον Αντρέ Μίλερ (31π), έκαναν το 1-0 και έθεσαν σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση.

    Φορώντας το... ένδυμα περιπάτου οι Φοίνιξ συνέχισαν και στα πλεϊ οφ τις καλές εμφανίσεις της κανονικής περιόδου. Έτσι κανένας δεν εξεπλάγη από την άνετη επικράτησή τους με 114-103 του Μέμφις. Κορυφαίος των "Σανς" ήταν ο Σον Μάριον με 26 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ για τους "Γκρίζλις" π Μαϊκ Μίλερ με 19 πόντους.

    [23] Μπάσκετ

    Δεν έφταναν όλα, ήρθε και ο Τσάνακ

    25/4/2005 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2005 7:13:10 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παρά τη μεγάλη νίκη και την "πολύ" άνετη επικράτηση των πράσινων επί του ΠΑΟΚ στο αναβληθέν παιχνίδι της Κοζάνης, η χαρά μετριάστηκε με τον σοβαρό τραυματισμό του Νέναντ Τσάνακ. Ο υψηλόσωμος φόργουορντ, υποβλήθηκε σήμερα σε μαγνητική τομογραφία με την οποία επιβεβαιώθηκε πως έχει κάταγμα στον αριστερό αντίχειρα, όπως είχε δείξει και η ακτινογραφία που του έγινε μετά τον αγώνα με τον Δικέφαλο του Βορρά. Αυτό σημαίνει πως ο Τσάνακ ια χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να αποθεραπευτεί και να τεθεί στη διάθεση του Αργύρη Πεδουλάκη.

    "Μπορούμε τετράδα"

    Ο Νέναντ Τσάνακ, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε απογοητευμένος από αυτό το γεγονός, όμως πλέον δεν μπορεί να κάνει κάτι και το μόνο που θέλει είναι να επανέρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

    Από εκεί και πέρα μίλησε για τον Μακεδονικά και τη συνέχεια της ομάδας, λέγοντας πως "με συνδυασμό αποτελεσμάτων και εφόσον εμείς είμαστε όπως απαιτείται, μπορούμε να τερματίσουμε ακόμη και στην τέταρτη θέση με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της περιόδου. Το μεγάλο μας «όπλο» είναι η ενότητα μας και εφόσον το διατηρούμε αυτό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

    Τέλος, μίλησε και για τον Γκρεγκόρ Χίζνιακ, ο οποίος ζήτησε τα λεφτά του, τα οποία και του οφείλονται.

    "Δεν μπορώ να κρίνω τον Χίζνιακ. Εκτίμησε τα πράγματα αλλιώς και έπραξε ανάλογα. Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε καταστάσεις. Εγώ μπορώ να εκφραστώ μόνο για τον εαυτό μου και αυτό που θέλω να πω είναι ότι επιθυμώ να μείνω μέχρι το τέλος των υποχρεώσεων της ομάδας. Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο και γενικά τους ανθρώπους του Μακεδονικού", τόνισε π ο φόργουορντ της ομάδας.

    [24] Μπάσκετ

    Κορυφαίος ο Διαμαντίδης

    25/4/2005 6:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην πρώτη του χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ένας Έλληνας "έκλεψε την παράσταση. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης του Παναθηναϊκού, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκα, σύμφωνα με την με την δήλωση των 24σων προπονητών της διοργάνωσης. Ο Εράζεμ Λόρμπεκ της Κλιμάμιο Μπολόνια κατέκτησε τον τίτλο του ανερχόμενου ταλέντου για την ίδια περίοδο.

    Ισοβάθμησε ως πρώτος

    Ο Έλληνας πλέι μέικερ των πράσινων, σοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Ντέιβιντ Βάντερπουλ της Σιένα, όμως τελικά αναδείχθηκε πρώτος, αφού είχε συγκεντρώσει ψήφους από περισσότερους προπονητές. Ο Διαμαντίδης, στην πρώτη χρονιά του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, ήταν στην πέμπτη θέση του πίνακα των μπλοκέρ μετά την ολοκλήρωση της φάσης των «16». Αξίζει να λάβει κανείς υπ΄ όψη πως ο Διαμαντίδης έχει ύψος 1.96, ενώ ο πιο κοντός από τους τέσσερις παίκτες που τερμάτισαν πάνω απ΄ αυτόν στον πίνακα των μπλοκέρ είχε ύψος 2.08. Επιπλέον, στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν 12ος στις ασίστ και έκτος σε ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα. Στα κλεψίματα, ο Διαμαντίδης ήταν 3ος στην προημιτελική φάση και ένατος στην κανονική περίοδο.

    Ο νεαρός Σλοβένος Εράζεμ Λόρμπεκ άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στα παρκέ φέτος, αλλά πλέον καλείται να φανεί αντάξιος των υψηλών προσδοκιών στο μέλλον. Ο τίτλος του ανερχόμενου ταλέντου αφορούσε παίκτες κάτω των 24 ετών (να έχουν «κλείσει» τα 24 έως τη 1 Νοεμβρίου 2004) και στην πρώτη θέση ο Λόρμπεκ ισοβάθμησε με τον Τιάγκο Σπλίτερ της Ταού. Στη δεύτερη χρονιά του στη Μπολόνια, ο Λόρμπεκ τριπλασίασε τα ποσοστά ευστοχίας του και διπλασίασε τον αριθμό των ριμπάουντ που «μάζεψε».

    [25] Τέταρτο το ανσάμπλ στη Ρωσία

    25/4/2005 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Θετικά σχόλια απέσπασε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο διεθνές ρωσικό μίτινγκ του Νόβγκοροντ, η ανανεωμένη ομάδα του ανσάμπλ γυναικών της Ια Χαρανά, που κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα σε 10 ομάδες. Η ελληνική ομάδα που σημείωσε την τρίτη καλύτερη βαθμολογία στις κορδέλες και την τέταρτη στα στεφάνια κορύνες, κατετάγη πίσω από τις Ρωσία, Βουλγαρία και Ιταλία. Στο ίδιο μίτινγκ η εθνική νεανίδων κατέλαβε την τρίτη θέση πίσω από τις Ρωσία και Βουλγαρία. Επίσης πολλές υποσχέσεις για το μέλλον άφησε το "νέο αίμα" της ενόργανης γυμναστικής, που αγωνίσθηκαν στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος παίδων - κορασίδων στο ΕΑΚ του Κορυδαλλού. Τον τίτλο στην κατηγορία των παίδων κατέκτησε ο ΑΓΟ Πάτρας, ενώ στην κατηγορία των κορασίδων η Ειρήνη Περιστερίου.

    [26] Ακλόνητη η Δανιηλίδου

    25/4/2005 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σταθερή παρέμεινε η θέση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τένις, Λένα Δανιηλίδου η οποία εδραιώθηκε στο Νο 78 της παγκόσμιας κατάταξης. Σύμφωνα με τη λίστα που βγάζει κάθε εβδομάδα η WTA, η Δανιηλίδου με 435,25 βαθμούς, δεν σημείωσε ούτε πτώση, ούτε άνοδο. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάξης παραμένει η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ με 5.169 βαθμούς, ενώ ακολουθεί με 4.892 η Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα. Τρίτη παραμένει με 4.808 η Γαλλίδα Αμελί Μορεσμό.

    [27] Χρυσός Μεσογειονίκης ο Πρεβένιος

    25/4/2005 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο ψηλότερο ιστό κυμάτισε η ελληνική σημαία προς τιμήν του Έλληνα πρωταθλητή ξιφασκίας, Μαρίνου Πρεβένιου, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σπάθη Νέων ανδρών στους αγώνες του 2ου Μεσογειακού Κυπέλλου ξιφασκίας, που ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Κάιρο. Ο Πρεβένιος στην πορεία του προς το ψηλότερο σκαλί του βάθρου σημείωσε τρεις νίκες νοκ άουτ (με αντιπάλους δύο Ιταλούς και ένα Μαροκινό), για να επικρατήσει στον τελικό 15-14 του Γάλλου Tίμοθι Λαλαμπέρτ, τριταθλητή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων. Θετικές επίσης ήταν και οι εμφανίσεις άλλων δύο διεθνών της Ιωάννας Παναγιωτίδους που κατέλαβε τη 5η θέση στη σπάθη και του Γιώργου Παυλίδη στο ξίφος ασκήσεως, που ήρθε 8ος , σε μία διοργάνωση που χαρακτηρίστηκε για το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

    [28] Πολιτισμός

    Candia-Creta-Κρητη: Ο χώρος και ο χρόνος

    25/4/2005 2:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Μ.Ι.Ε.Τ.

    Μια εικόνα χαμένη μέσα στο διάβα των αιώνων, αυτή της Κρήτης έτσι όπως την σχημάτισαν οι χαρτογράφοι σε χάρτες, άτλαντες και πορτολάνους, από το 16ο έως τον 18ο αιώνα, ζωντανεύει στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.). Με αφορμή την επιθυμία να καταδειχθεί ο πολυδιάστατος ρόλος των χαρτών στην τεκμηρίωση και την ανασύνθεση της εκάστοτε ιστορικής εποχής και με το ενδιαφέρον στραμμένο στην περιοχή της Κρήτης, το Αρχείο Χαρτογραφίας του Μ.Ι.Ε.Τ. συγκέντρωσε εκθέματα, ορισμένα δε ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια, όπως το βιβλίο του Francesco Basilicata, (1614-1615) από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και από μία ιδιωτική συλλογή των κ.κ. Θοδωρή και Βασίλη Μασσέλου και μαζί με άλλα ενδιαφέροντα κομμάτια από τη Συλλογή του Μ.Ι.Ε.Τ., παρουσιάζονται στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο "Candia-Creta-Κρητη: Ο χώρος και ο χρόνος". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και μετά θα μεταφερθεί στην Κρήτη και θα παρουσιαστεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο.

    Η έκθεση των χαρτών αποτελείται από τις εξής ενότητες:

    1) Από τον Πτολεμαίο στον M&#252;nster

    2) Από τον Ortelius στον Mercator

    3) Η Κρήτη των Βενετών χαρτογράφων

    4) Ο πόλεμος στη χαρτογραφία

    5) Απόηχοι της Οθωμανικής κατάκτησης στη χαρτογραφία και

    6) Ναυτικοί χάρτες

    Στον κατάλογο, που συνοδεύει την έκθεση, η ιστορική εικόνα της Κρήτης συμπληρώνεται από δύο αξιόλογες μελέτες: του καθηγητή κ. Στέφανου Κακλαμάνη "Η χαρτογράφηση του τόπου και των συνειδήσεων στην Κρήτη κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας" και του καθηγητή κ. Γιάννη Μαυρομάτη "Ο κρητικός πόλεμος (1645-1669) στην Γραμματεία του 17ου αιώνα".

    Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. - Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, (Τηλ: 210 3234 267, 210 5221 420)

    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.

    Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6-8 μ.μ.

    Σχετικά Links: Μ.Ι.Ε.Τ.

    [29] Τεχνολογία

    Λογισμικό μιμείται με ακρίβεια μουσικές εκτελέσεις

    Νότες από το υπερπέραν

    25/4/2005 10:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Νew Scientist

    Πώς θα σας φαινόταν να παρευρεθείτε σε συναυλία ενός νεκρού πιανίστα του 20ου αιώνα; Όχι, δεν πρόκειται για κινηματογραφικό σενάριο, αλλά για λογισμικό Αμερικανών επιστημόνων, που υπόσχεται να "αναστήσει" δύο νεκρούς βιρτουόζους. Πρόκειται για το πρώτο αποτελεσματικό σύστημα "πολυφωνικής μεταγραφής", το οποίο αναγνωρίζει τις νότες που ακούγονται και, ταυτόχρονα, τις μετατρέπει σε υψηλής ακρίβειας MIDI, το στάνταρτ για την κωδικοποίηση μουσικής στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Χάρη στο σύστημα της Zenph Studios, δύο διάσημοι νεκροί πιανίστες θα αναβιώσουν τον επόμενο μήνα, σε μια συναυλία στο Ραλάϊ της Βόρειας Καρολίνα, με "πρωταγωνιστή" ένα αυτόματο πιάνο συνδεδεμένο με υπολογιστή. Οι hi - tech μουσικόφιλοι που θα την παρακολουθήσουν, θα απολαύσουν μια εκτέλεση των "Παραλλαγών Goldberg" του Μπαχ από τον Καναδό πιανίστα Γκλεν Γάουλντ, ο οποίος πέθανε το 1983 και μια εκτέλεση πρελούδιου του Σοπέν του 1928, από τον Άλφρεντ Κορτό, που απεβίωσε το 1962.

    "Ανασταίνοντας" τους πρωτοπόρους

    Μέχρι σήμερα, οι τεχνικές δυσκολίες στην ταυτόχρονη αναγνώριση πολλών μουσικών τόνων περιόριζαν την ακρίβεια της πολυφωνικής μεταγραφής στο 80% με 90%. Οι υπόλοιπες νότες είτε χάνονταν εντελώς, είτε καταγράφονταν λανθασμένα.

    Το σύστημα της Zenph Studios αναγνώρισε με ακρίβεια τις νότες σε παλιές εκτελέσεις έργων του Μπαχ και του Σοπέν και τις κωδικοποίησε, ώστε να τις αναπαράγει με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια.

    Όπως επεσήμανε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας, Τζον Ουόκερ, για την ακριβή αναπαραγωγή των εκτελέσεων σημασία δεν έχει μόνο να αναγνωριστούν οι σωστές νότες, αλλά και να συγχρονιστούν απόλυτα.

    Προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός συγχρονισμός, οι ερευνητές παίζουν ταυτόχρονα τις πρωτότυπες εκτελέσεις και τις εκτελέσεις του υπολογιστή, ώστε να εντοπίσουν τυχόν διαφορές μερικών χιλιοστοδευτερολέπτων.

    "Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες αρχίσαμε να έχουμε άριστα αποτελέσματα", σχολίασε ο κ. Ουόκερ.

    Η συναυλία θα δοθεί από ένα πιάνο Disklavier Pro της Yamaha, ένα από τα ελάχιστα πιάνα με ουρά που μπορούν να αναπαράγουν αρχεία MIDI υψηλής ακρίβειας.

    Σχετικά Links: Zenph Studios

    Yamaha - Disklavier Pro

    [30] Τεχνολογία

    Προσγειώθηκε με επιτυχία ο Σογιούζ

    Επιστροφή στη Γη

    25/4/2005 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στα πάτρια εδάφη βρέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετά την επιτυχή προσγείωση του Σογιούζ στις στέπες του βόρειου Καζακστάν. Τα μέλη της "Αποστολής 10" (ο Ρώσος, Σαλιτζάν Σαρίποφ, ο Αμερικανός, Λιρόι Τσιάο και ο Ιταλός, Ρομπέρτο Βιτόρι) βρίσκονταν στον ISS από πέρσι τον Οκτώβριο. "Όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί. Ο θαλαμίσκος Σογιούζ TMA - 5 προσγειώθηκε με ασφάλεια", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού διαστημικού κέντρου στα περίχωρα της Μόσχας. Ο Σογιούζ κάλυψε την απόσταση από το ISS μέχρι τη Γη (σχεδόν 400 χιλιόμετρα) σε περίπου τρεισήμισι ώρες και πρώτοι τον "υποδέχθηκαν" είκοσι ελικόπτερα και αεροπλάνα, που τον εντόπισαν γρήγορα μέσα στο σκοτάδι, μετά την προσεδάφισή του. Σημειώνεται, πως το πλήρωμα του ISS ανανεώθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, ενώ οι διαστημικές κάψουλες Σογιούζ έχουν αναλάβει όλα τα ταξίδια από και προς τον Σταθμό μετά το δυστύχημα του διαστημικού οχήματος Columbia, πριν από δύο χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγή βάρδιας στον ISS

    Σχετικά Links: ISS

    [31] Παράξενα

    "Τροπικός" εξορκισμός

    25/4/2005 11:37:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αγιασμός, σταυροί, σκόρδα, μπλε χάντρες όλα αυτά επιστρατεύονται για να διώξουν τα δαιμόνια και το κακό το μάτι. Ένας ερημίτης από την Ινδία, όμως, έβαλε στην παραπάνω λίστα και την ινδική καρύδα! Όλα άρχισαν όταν οι γονείς μιας 30χρονης γυναίκας στράφηκαν στον Σεντχίλ Κουμάρ για να την "συνεφέρει". Ο ερημίτης "διέγνωσε" πως η γυναίκα ήταν δαιμονισμένη και έπρεπε αμέσως να εξορκίσει το κακό πνεύμα. Έτσι, κλειδώθηκε μαζί της στην καλύβα του και, αφού την έγδυσε και άλειψε καμφορά τις παλάμες και το στήθος της, άρχισε να προσεύχεται και να την χτυπά στο κεφάλι με καρύδες. Όπως ήταν φυσικό, η 30χρονη ούρλιαζε από τον πόνο και οι γονείς της έσπασαν την πόρτα της καλύβας, με σκοπό να την απελευθερώσουν. Έντρομοι, είδαν το σπλάχνο τους αιμόφυρτο στο δάπεδο, ενώ ο ιερέας συνέχιζε την προσευχή. Πρώτα του έριξαν ένα χεράκι ξύλο και στη συνέχεια κάλεσαν την αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη για απόπειρα φόνου και άπατη.

    [32] Παράξενα

    Το ρετιρέ της αγελάδας

    25/4/2005 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον πιο παράξενο γείτονα απέκτησαν οι ένοικοι μιας δεκαώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Σαντιάγκο της Χιλής. Στην ταράτσα τους "μετακόμισε" πρόσφατα μια αγελάδα, που "απήχθη" από ομάδα καλλιτεχνών, προκειμένου να σωθεί από το μαχαίρι του χασάπη. Οι καλλιτέχνες ανέβασαν το συμπαθές θηλαστικό στην 500 τετραγωνικών ταράτσα, που διαμορφώθηκε σε στυλ φάρμας για να την φιλοξενήσει, με τη βοήθεια ενός γερανού. Η αγελάδα θα μείνει εκεί για περίπου μία εβδομάδα, διάστημα κατά το οποίο θα αρμέγεται (ευκαιρία να πιουν ολόφρεσκο γάλα οι καλλιτέχνες - σωτήρες της) και στη συνέχεια θα απελευθερωθεί. "Θέτουμε το ερώτημα για τα όρια της δημιουργίας της Τέχνης. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Τέχνη βρίσκεται μόνο στις γκαλερί αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια", είπε εκπρόσωπος των καλλιτεχνών, δίνοντας τη δική του διάσταση στην "μετακόμιση".

    [33] Παράξενα

    Παρασκευάστηκε στην Μυτιλήνη

    Τσουρέκι για Γκίνες

    25/4/2005 1:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες κέρδισε η Μυτιλήνη για το πιο μακρύ τσουρέκι που φτιάχτηκε ποτέ, με μήκος 50,4 μέτρα. Για το βάρους 97 κιλών γλύκισμα χρειάστηκαν περίπου 70 κιλά αλεύρι, 20 κιλά αυγά, 10 κιλά γάλα, 1,5 κιλό μαχλέπι και, φυσικά, πολλές ώρες ζύμωμα. Το γιγαντιαίο τσουρέκι στήθηκε στην αγορά της Μυτιλήνης, από το Δήμο και το ζαχαροπλάστη Βασίλη Πανταζή, με τη βοήθεια των προσκόπων και των Οδηγών της πόλης. Εκεί στήθηκε ένα γιορτινό πανηγύρι, με παιδιά της πόλης να πουλάνε πασχαλινές λαμπάδες, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Άρης Χατζηκομνηνός, αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά και την ανάγκη διατήρησης των τοπικών εθίμων ως στοιχείου πολιτισμού. Ένα μεγάλο μέρος από το τσουρέκι προσφέρθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Προσωρινής Διαμονής προσφύγων και το υπόλοιπο κόπηκε και μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους.

    [34] Ζωής ...σΤάσεις

    Επιλέξτε τα κατάλληλα τρόφιμα

    Γευστικό Πάσχα με ασφάλεια

    25/4/2005 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε θέμα μείζονος σημασίας εξελίσσεται η επιλογή τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, ιδιαίτερα μετά τα κρούσματα με ακατάλληλα τρόφιμα στην αγορά. Μπορεί οι έλεγχοι της Πολιτείας να είναι καθημερινοί και ενδελεχείς, ωστόσο, ως καταναλωτές δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην επιλογή του αμνοεριφίου, το οποίο έχει την τιμητική του, καθώς και στα αυγά, το έτερον πρωταγωνιστικό έδεσμα. Και επειδή οι Έλληνες είμαστε καλοφαγάδες, στο τραπέζι μας θα έχουν σίγουρα θέση τυριά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, αλλά και αλλαντικά, τα οποία καλό θα ήταν να επιλέξουμε προσεκτικά. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές ώστε να επιλέξετε τα καταλληλότερα και πλέον ασφαλή τρόφιμα και καλή Ανάσταση!

    Η επιλογή κρέατος

    Σημείο αναφοράς στο κρέας είναι οι σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, που δείχνουν ότι ελέγχθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και σφαγιάστηκαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ, καθώς και μια επιπλέον σφραγίδα στην οποία αναγράφεται η λέξη "Ελλάς". Τα ζώα που γεννήθηκαν σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σφαγιάστηκαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν επίσης σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ, αλλά και μια επιπλέον σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρα γέννησης, ενώ όσα προέρχονται από χώρα της Ε.Ε και σφαγιάστηκαν στη χώρα μας έχουν δύο τυρκουάζ σφραγίδες, στη μια εκ των οποίων αναγράφεται η χώρας γέννησης.

    Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το αρνάκι πρέπει να έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο, ενώ στο κατσίκι έχει πιο σκούρο χρώμα και λιγότερο λίπος.

    Κι επειδή κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ένα κομματάκι λαχταριστό κοκορέτσι ή μια απολαυστική γαρδούμπα, έχετε κατά νου πως τα έντερα πρέπει να είναι καλά πλυμένα, χωρίς δυσάρεστη μυρωδιά. Επίσης, το συκώτι, οι νεφροί και τα μυαλά πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα, δηλαδή εντός το πολύ δυο ημερών.

    Σε περίπτωση που επιλέξετε κιμά, να ξέρετε πως κόβεται παρουσία του πελάτη και από κομμάτι κρέατος της επιλογής του. Αν προτιμήσετε συσκευασμένο, τσεκάρετε στην συσκευασία την ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.

    Επίσης, προσέξτε από πού θα προμηθευτείτε το κρέας: πρέπει να συντηρείται σε προθήκες - ψυγεία και όχι να είναι εκτεθειμένο σε τσιγκέλια.

    Προσοχή σε αυγά και τυριά

    Τα κόκκινα αυγά, σήμα - κατατεθέν του Πάσχα, γίνονται συχνά αιτία τροφικών δηλητηριάσεων.

    Βασικός κανόνας είναι να μην έχουν ραγίσματα, αίμα και ακαθαρσίες στο τσόφλι. Αν αγοράσετε συσκευασμένα, πρέπει να αναγράφεται το βάρος, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και η κατηγορία ποιότητας (Α, Β, Γ), ενώ, αν επιλέξετε χύμα, μπορείτε να ζητήστε να δείτε τα παραστατικά πώλησης, στα οποία αναγράφεται η ημερομηνία ωοσκόπησης.

    Αν τα αυγά ράγισαν κατά τη διάρκεια της βαφής, αφαιρέστε το τμήμα που έχει ποτίσει με βαφή ή, ακόμα καλύτερα, μην τα καταναλώσετε.

    Όσο αφορά στα τυριά, πρέπει να έχουν ευχάριστη γεύση και οσμή, να διατηρούνται στο ψυγείο και να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία της παραγωγής (τα μαλακά τυριά πωλούνται δύο μήνες μετά την παραγωγή τους, ενώ τα σκληρά τρεις μήνες μετά).

    Τα αλλαντικά θα πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό εξωτερικό περίβλημα, το χρώμα τους να μην έχει αλλοιωθεί και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.

    Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, φροντίστε να πλύνετε με άφθονο νερό το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα.

    Καλές γιορτές!

    Σχετικά Links: ΙΝΚΑ

    ΕΦΕΤ

    Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία

    Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

    [35] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοιτάει τον τελικό ο Ολυμπιακός

    25/4/2005 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όλα μοιάζουν ήρεμα στον Ολυμπιακό, που προετοιμάζεται για τον αγώνα ρεβάνς του ημιτελικού του Κυπέλλου με την ΑΕΚ και την υπεράσπιση του 0-1 στο ΟΑΚΑ. Οι ψίθυροι από μερίδα οπαδών που αποδοκίμασε τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς έχουν κοπάσει, και το μόνο που υπάρχει είναι το καλό αποτέλεσμα και η είσοδος στον Τελικό. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός προβληματίζεται λίγο με τους Οκκά και Τζόρτζεβιτς έχουν προβλήματα τραυματισμών, όμως αναμένεται αμφότεροι να συμπεριληφθούν στην αποστολή.

    Παίζουν και οι δύο

    Οι Γιαννάκης Οκκάς και Πρέντρανγκ Τζόρτζεβιτς δεν προπονήθηκαν σήμερα, αφού και οι δύο έχουν προβλήματα. Ο Κύπριος αισθάνεται ενοχλήσεις στον οπίσθιο μηριαίο και ο δεύτερος έχει πρόβλημα στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού. Όμως και οι δύο είναι βρέθηκαν στην αποστολή της Μεγάλης Τετάρτης και μάλιστα θα αγωνιστούν ως βασικοί, αφού "τα τραύματα είναι επιπόλαια". Αντίθετα, για άλλη μία φορά αποκλείστηκε ο Ντ Ακόλ, αφού και σήμερα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης, όπως και ο Παντελής Καφές, ο οποίος άρχισε τρέξιμο για πρώτη φορά, μετά από αρκετές ημέρες απουσίας.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμπεριέλαβε στην αποστολή 18 ποδοσφαιριστές, που είναι οι: Νικοπολίδης, Γιάννου, Μαυρογενίδης, Πάντος, Σούρερ, Ανατολάκης, Βάλλας, Κωστούλας, Στολτίδης, Ταραλίδης, Μάριτς, Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Οκκάς και Φιλιππάκος.

    [36] Μπάσκετ

    Ένας μέσα, ένας έξω στο Μαρούσι

    25/4/2005 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα αρνητικά για τον "Τίγρη" είναι η απουσία του Σάσα Σμίλιανιτς, ο οποίος δεν ακολούθησε την υπόλοιπη αποστολή, λόγω πόνων στη μέση, και το ιατρικό επιτελείο της ομάδας θεώρησε σκόπιμο να προστατεύσει τον Σέρβο γκαρντ ενόψει των πλέι οφ. Στα θετικά για την ομάδα του Γιαννάκη, στα πλαίσια της της αναμέτρησης με την Ολύμπια τη Μεγάλη Τετάρτη (17:00, κλειστό Νεάπολης), στο πλαίσιο της 25ης, είναι η επάνοδος του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, ο οποίος εξέτισε την ποινή των 30 ημερών από τις 19 Μαρτίου (ημερομηνία δειγματοληψίας), όταν βρέθηκε «θετικός» σε χρήση ινδικής κάνναβης. Ο "τίγρης" σήμερα έκανε ασκήσεις βίντεο και έδειξε στους παίκτες του τον τρόπο που θα ακολουθήσει το Μαρούσι, για να αντιμετωπίσει τους "πορτοκαλί".

    [37] Μπάσκετ

    Με όλα της τα όπλα η Ολύμπια

    25/4/2005 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Νίκη μονόδρομο θεωρούν την ομάδα της Ολύμπιας στη Λάρισα. Οι "πορτοκαλί βρίσκονται κοντά, αλλά πιο ψηλά από την επικίνδυνη θέση και μία νίκη ενός μεγάλου αντιπάλου θα αυξήσει τις πιθανότητες παραμονής στην Α1. Σε αυτή την προσπάθεια, ο Αλεξανδρής είδε με ευχαρίστηση τον Φρέντερικ Γιόνζεν (διάστρεμμα), να προπονείται σε πιο ελαφρύς ρυθμούς, αλλά να παίρνει μέρος χωρίς καμία ενόχληση, που σημαίνει πως θα είναι έτοιμος για το παιχνίδι της Μεγάλης Τετάρτης με την ομάδα των Βορείων Προαστίων. Το αγωνιστικό του ντεμπούτο θα κάνει και ο Σέρβος Ιβάν Βουκαντίνοφ. Τέλος, ο Αλεξανρής τόνισε την σπουδαιότητα του αγώνα, και τόνισε πως η ομάδα του παίζει με τη δεύτερη του πρωταθλήματος, όμως θεωρεί πως οι πορτοκαλί, και με τη "βοήθεια του κόσμου της, μπορούμε να πάρουμε τη νίκη".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 April 2005 - 17:01:23 UTC