Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μεγάλη έξοδος
  • [02] Μάνα είναι μόνο...δυο
  • [03] Μη του τους ...ύπνους τάραττε!
  • [04] Ξέσπασμα Ειρηναίου
  • [05] "Νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις"
  • [06] Συνελήφθη 35χρονος για ασέλγεια
  • [07] Σκιά Ιράκ στις βρετανικές εκλογές
  • [08] "Περισσότερη πυρηνική ενέργεια"
  • [09] Βίαια επεισόδια με 13 νεκρούς
  • [10] Εγκρίθηκε η κυβέρνηση του Ιράκ
  • [11] Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στο Ισραήλ
  • [12] Αγνώριστος έγινε ο Μαραντόνα
  • [13] Βίντεο σοκ στο Ιταλικό ποδόσφαιρο
  • [14] Παίκτης της Κορίνθιανς ο Νέρι
  • [15] Αλλαγές στο Κύπελλο
  • [16] Μετά τις γιορτές το συμβόλαιο
  • [17] ΑΕΚ : Αισιοδοξία και πριμ
  • [18] ΠΑΟ : Το βλέμμα στο Final For
  • [19] Πριμ αδείας στην Ολύμπια
  • [20] Επίσημη πρώτη για Χαριτωνίδη-Τσέργα
  • [21] "Κάψτε" το Αλτσχάιμερ
  • [22] Οικολογική ταφή
  • [23] "Πίκρα αλλά χωρίς κόστος"
  • [24] Από τη νέα χρονιά ο Ντάιερ

    [01] Κοινωνία

    Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Η μεγάλη έξοδος

    28/4/2005 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Τροχαία για την ομαλή και αναίμακτη έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, η οποία αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς, ενώ από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών, με φορτίο άνω του 1,5 τόνου. Η κίνηση είναι αυξημένη και παρατηρείται μια μικρή ανάσχεση περίπου 100-200 μέτρων στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, αλλά σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο τα αυτοκίνητα κινούνται με σταθερή ροή και κανονικές ταχύτητες. Στα διόδια, διανέμονται στους οδηγούς ενημερωτικά φυλλάδια με τα σημεία παγίδες, αλλά και CD με παραδοσιακά τραγούδια. Έκτακτα δρομολόγια έχουν προστεθεί σε ακτοπλοΐα και αερομεταφορές. Μάλιστα φέτος η κίνηση στο "Ελ. Βενιζέλος" αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι. Τα εισιτήρια για πολλούς προορισμούς έχουν εξαντληθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εκδρομείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισιτήρια επιστροφής.

    Αυστηρή αστυνόμευση

    Το μεγαλύτερο βάρος της αστυνόμευσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πέφτει στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων.

    Παράλληλα σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται τα τέσσερα τμήματα Tροχαίας εθνικών οδών στο πέταλο του Μαλιακού, στα Τέμπη, στο Κιάτο Κορινθίας και στο Αίγιο.

    Τα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι και την Κυριακή του Θωμά θα υλοποιούνται με τη διάθεση σε καθημερινή βάση για όλο το εθνικό δίκτυο 2626 αστυνομικών, 904 περιπολικών, 81 συμβατικών αυτοκινήτων, 270 δικύκλων και 20 γερανοφόρων οχημάτων. Ειδικότερα για τον οδικό άξονα Πατρών- Αθηνών- Θεσσαλονίκης-Ευζώνων διατίθενται καθημερινά 290 αστυνομικοί, 96 περιπολικά, 18 συμβατικά αυτοκίνητα, 26 δίκυκλα και 2 γερανοφόρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος

    [02] Υγεία

    Τους χάρισε την οικογένεια

    Μάνα είναι μόνο...δυο

    28/4/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Ήταν μπροστά στη γέννηση των πέντε αγοριών της. Πρώτα ήρθε ο Ενρίκε, ένα λεπτό αργότερα ο Χόρχε, ύστερα ο Γκαμπριέλ, ο Χαβιέ και τελευταίος ο Βίκτορ. Ήθελε μόνο ένα παιδί και ο Θεός της έδωσε πέντε. Μέσω της 25χρονης Τερέζα. Μίας μητέρας ήδη δυο παιδιών που προσφέρθηκε να της χαρίσει αυτό που η φύση της στέρησε..Να κυοφορήσει τα πέντε της έμβρυα. Αρχικά, έναντι αμοιβής Τελικά όμως αφιλοκερδώς. Η νεαρή Αμερικανίδα και ο σύζυγός της, έκριναν ότι τα 15.000 δολάρια που είχαν συμφωνήσει με το άτεκνο ζευγάρι, θα έπιαναν καλύτερα τόπο αν έμεναν στην οικογένεια Μορένο για το μεγάλωμα των παιδιών.

    Όσο υπάρχουν μάνες

    H οικογένεια Άντερσεν, γνώρισε την οικογένεια Μορένο, στο Internet σε έναν δικτυακό τόπο, που ασχολείται με τις περιπτώσεις παρένθετης εγκυμοσύνης.

    Τα δυο ζευγάρια, έκλεισαν συμφωνία, ώστε η 25χρονη Τερέζα Άντερσεν, να φιλοξενήσει για εννιά μήνες στη μήτρα της, τα έμβρυα των δυο υπογόνιμων συζύγων τα οποία είχαν δημιουργηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση.

    Η Τερέζα θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά, για να τελειώσει τις σπουδές της ως νοσοκόμα και να βοηθήσει την οικογένεια της.

    Στην πορεία όμως, η ίδια και ο σύζυγος της άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να μην πάρουν τα χρήματα, όταν είδαν ότι η οικογένεια Μορένο, ήταν αποφασισμένη να κρατήσει και τα πέντε έμβρυα που μεγάλωναν κανονικά.

    Σκέφτηκαν, το κόστος που θα σήμαινε για αυτούς το μεγάλωμα, όχι ενός, αλλά πέντε μωρών.

    "Θέλαμε μόνο ένα, από τη στιγμή όμως που ήρθαν τα πέντε, ήρθαν για κάποιο λόγο" τόνισε η Λουίζα Μορένο, που προσπαθούσε εδώ και δέκα χρόνια με το σύζυγο της να αποκτήσουν ένα μωρό.

    Και δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη της για την δεύτερη μητέρα των παιδιών της.

    " Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτό που έκανε η Τερέζα για μας. Μου έδωσε το όνειρο μου. Μας έδωσε την οικογένεια".

    Δεσμοί οικογένειας

    Η οικογένεια Μορένο έγινε πολύτεκνη μέσα σε πέντε λεπτά.

    Τόσος χρόνος χρειάστηκε, για να αφήσουν το φιλόξενο σπίτι τους στη μήτρα της Τερέζα και να έρθουν στον κόσμο.

    Τα μωρά, γεννήθηκαν στην 33η εβδομάδα, λίγο νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, επειδή η παρένθετη μητέρα παρουσίασε κάποιες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (υψηλή πίεση).

    Οι τέσσερις μπόμπιρες θα πάνε σπίτι σε τρεις βδομάδες, ενώ ο πέμπτος θα παραμείνει λιγάκι παραπάνω στο νοσοκομείο λόγω κάποιου προβλήματος στην καρδιά.

    Όσο για τους δρόμους των δυο ζευγαριών, αυτοί πιθανότατα να μην χωρίσουν.

    Η ιστορία, αυτή εξάλλου, όπως εξελείχθηκε, τους δένει γερά, όχι με δεσμούς αίματος, αλλά με δεσμούς οικογένειας.

    [03] Παράξενα

    Δεν ξύπνησε ακριβώς ευτυχισμένος...

    Μη του τους ...ύπνους τάραττε!

    28/4/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νορβηγικό δικαστήριο καταδίκασε μια γυναίκα σε φυλάκιση εννέα μηνών για το βιασμό ενός άνδρα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια καταδίκη στη σκανδιναβική αυτή χώρα, η οποία καυχιέται για την ισότητα, την οποία έχει επιτύχει μεταξύ των δύο φύλων. Ο 31χρονος άνδρας είχε αποκοιμηθεί σ ένα καναπέ σε πάρτι πέρυσι τον Ιανουάριο και κατέθεσε στο δικαστήριο της δυτικής πόλης Μπέργκεν, πως, όταν ξύπνησε, είδε ότι, η 23χρονη γυναίκα του έκανε στοματικό σεξ. Βάσει της νορβηγικής νομοθεσίας, κάθε σεξουαλική πράξη με κάποιον, που είναι "αναίσθητος ή για άλλους λόγους ανίκανος να αντιταχθεί στην πράξη" θεωρείται βιασμός. Το δικαστήριο καταδίκασε χθες τη γυναίκα σε φυλάκιση εννέα μηνών και σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 40.000 νορβηγικών κορωνών, περίπου 6.000 ευρώ.

    Όταν λέμε ισότητα εννοούμε ισότητα! (παλιό νορβηγικό ρητό)

    "Είναι μια πολύ σκληρή καταδίκη", δήλωσε ο δικηγόρος της γυναίκας Περ Μάγκνε Κρίστιανσεν στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB. Η γυναίκα υποστήριξε, πως ο άνδρας ήταν ξύπνιος και είχε συναινέσει στην πράξη.

    Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 10 μηνών και είχε υποστηρίξει, πως το δικαστήριο δεν θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια σε μια γυναίκα απ όση θα έδειχνε σ έναν άνδρα. Είναι η πρώτη φορά στη Νορβηγία, που γυναίκα καταδικάζεται για βιασμό. Η χώρα έχει μακρά παράδοση στην ισότητα των δύο φύλων. Για παράδειγμα, το 40% της Κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κγέλ Μάγκνε Μπόντεβικ είναι γυναίκες.

    [04] Κόσμος

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στα Ιεροσόλυμα

    Ξέσπασμα Ειρηναίου

    28/4/2005 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία περίπου 800 προσκυνητών, Ελλήνων, Κυπρίων και Ρώσων, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κλίμα κατάνυξης στα Ιεροσόλυμα, η τελετή του Νιπτήρος. Για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, η αστυνομία εμπόδισε τους Άραβες να φθάσουν στο ναό της Αναστάσεως, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της τελετής, δίπλα από τον πατριάρχη Ειρηναίο, βρίσκονταν αστυνομικοί. Αίσθηση πάντως προκάλεσε, μετά το τέλος της τελετής, το ξέσπασμα του Πατριάρχη Ειρηναίου και τα όσα είπε για τις επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό και τη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη.

    "Ο Θεός ξέρει ποιος είμαι"

    Ο Πατριάρχης συνεχάρη τους πιστούς, που όπως είπε, δεν πίστεψαν τα ψέματα και ταξίδεψαν μέχρι τα Ιεροσόλυμα για τη γιορτή του Πάσχα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου, διέψευσε τα πάντα.

    "Αφηνίασαν. Είπαν ακόμη ότι δεν θα βγει και δεν θα πάρουμε το άγιο φως. Μα δεν φοβούνται το Θεό; Το φως θα βγει και θα το μοιράσουμε σε όλους" τόνισε ενώ αναφερόμενος σε όσους τον επικρίνουν σημείωσε:

    "Το Χριστό τον σταύρωσαν. Το παράδειγμα είναι ο Γολγοθάς, όπου περιμένει με ανοιχτές αγκάλες ο Κύριος. Εγώ δε νιώθω καμία ενοχή. Ο Θεός ξέρει ποιός είμαι" είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τον Βαβύλη, δήλωσε ότι η σύλληψη του δεν αγγίζει το Πατριαρχείο και τον ίδιο.

    "Δεν έχει καμία σχέση με το Πατριαρχείο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα λέει όλα. Έτσι πήρα την αναγνώριση. Εμείς κοιτάζουμε την αποστολή μας που είναι η διακονία και η διαφύλαξη των παναγίων προσκυνημάτων" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στα Ιεροσόλυμα όταν "βλέπουμε Έλληνες δεν ανοίγουμε τα βιβλία για να δούμε που ανήκουν, αλλά τους αγκαλιάζουμε με τα δυο μας χέρια".

    Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους εναντιώνονται στο πρόσωπο του ενώ ερωτηθείς για τις απουσίες κάποιων ιερέων δήλωσε ότι αυτό δεν τον αγγίζει.

    Δηλώσεις υφ. Εξωτερικών

    Ερωτηθείς ο κ. Ειρηναίος για το αν αισθάνεται ικανοποιημένος από τη στάση της κυβέρνησης δήλωσε ότι "εμείς στέλνουμε την αγάπη μας προς όλους" και πρόσθεσε "ρωτήστε τους, είναι πρόβλημά τους".

    Την ίδια ώρα πάντως, η κυβέρνηση επισημαίνει τη σημασία που έχει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ατμόσφαιρα κατάνυξης αυτών των ημερών.

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης , οι εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι ένα ζήτημα υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση το αντιμετώπισε με ευαισθησία, συνέπεια και σοβαρότητα.

    " Η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες με σκοπό τη διαφύλαξη του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα και του ισχύοντος status quo του Πατριαρχείου και σε πρώτο στάδιο την άμβλυνση και τελικώς την αποτροπή της όποιας έντασης μεταξύ του Πατριαρχείου και του αραβόφωνου ποιμνίου του" είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου - Ράμσφελντ

    "Νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις"

    28/4/2005 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης διεξήχθησαν οι συνομιλίες που είχε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην Ουάσιγκτον. Σε δηλώσεις του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η συνάντηση αυτή προσθέτει μία νέα σελίδα ιδιαίτερης αξίας στην ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε μεγάλος αριθμός θεμάτων και δραστηριοτήτων, στις οποίες οι δύο χώρες εμπλέκονται στο πλαίσιο των ποικίλων συμμαχικών τους δράσεων.

    Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας

    Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, κατά τις συνομιλίες επισημάνθηκε ιδιαίτερα η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου "εκτός από τα προβλήματα που μας δημιουργεί, αλλά και τα προβλήματα που έχει και η ίδια με τη συμπεριφορά αυτή, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή της προοπτική, προκαλεί επιπλέον προβλήματα στη σταθερότητα, στην ειρήνη, και στην ασφάλεια της περιοχής".

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε επίσης ότι για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρύτερη περιοχή, όπου η χώρα μας συμμετέχει στις ειρηνευτικές αποστολές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο

    [06] Κοινωνία

    Μετά από καταγγελία γονέων

    Συνελήφθη 35χρονος για ασέλγεια

    28/4/2005 7:11:00 μμ

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ένας 35χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων κατ' εξακολούθηση. Ο 35χρονος παρέσερνε ανήλικα στο σπίτι του στην περιοχή Ζωγράφου υποσχόμενος ότι θα τους έδινε γλυκά ή χρήματα και ασελγούσε πάνω τους. Ο δράστης συνελήφθη από την Αμεση Δράση μετά από καταγγελία γονέων. Από την ασφάλεια διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί πόσα παιδιά είχε αποπλανήσει με τον παραπάνω τρόπο και αν ενέχεται σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [07] Κόσμος

    Μετά από διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου

    Σκιά Ιράκ στις βρετανικές εκλογές

    28/4/2005 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC - Γαλλικό Πρακτορείο

    Μια εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία και η νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ επισκιάζει την προεκλογική εκστρατεία. Η αντιπαράθεση μεταξύ των τριών "μονομάχων" άναψε για τα καλά, μετά από τη διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, λόρδου Γκόλντσμιθ, προς τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Στο εν λόγω έγγραφο, που εστάλη δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του πολέμου, ο Εισαγγελέας εκφράζει αμφιβολίες για την νομιμότητα του πολέμου, χωρίς δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με γραπτή του δήλωση την Τετάρτη, ο λόρδος Γκόλντσμιθ υποστήριξε, ότι ο πόλεμος ήταν νόμιμος, αλλά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν τι μεσολάβησε μεταξύ 7 και 17 Μαρτίου 2003, όταν ο Εισαγγελέας άλλαξε την άποψή του και έδωσε το "πράσινο φως" για την εισβολή. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η διαρροή του εγγράφου είναι ό, τι χειρότερο για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς η αντιπαράθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ, που ήθελε να αποφύγει, αρχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα.

    Εξηγήσεις ζητά η Αντιπολίτευση

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έσπευσε να υπεραμυνθεί των χειρισμών της Κυβέρνησης και υποστήριξε, ότι αυτό που άλλαξε ήταν νέες πληροφορίες για το Ιράκ και η στάση της Γαλλίας. "Πρώτον, είχαμε πληροφορίες για νέες παραβιάσεις των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών από τον Σαντάμ Χουσεΐν και, δεύτερον, η Γαλλία είχε αποκλείσει κατηγορηματικά ένα δεύτερο ψήφισμα", είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ζήτησε εξηγήσεις. "Η συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα στις 7 Μαρτίου εξέφραζε επιφυλάξεις για την νομιμότητα του πολέμου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι όταν ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε τη συμβουλή του στο υπουργικό συμβούλιο, στις 17 του μήνα, αυτή ήταν κατηγορηματική υπέρ του πολέμου. Είναι προφανές ότι η συμβουλή άλλαξε και θα πρέπει να μας πουν τι άλλαξε και ποιος την άλλαξε".

    Ανάλογη και η αντίδραση των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών. Ανώτατο στέλεχος του κόμματος είπε, ότι το Κοινοβούλιο δεν θα έδινε την έγκριση του για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν είχε επίγνωση των ανησυχιών που εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    [08] Κόσμος

    Ασφαλής και καθαρή πηγή

    "Περισσότερη πυρηνική ενέργεια"

    28/4/2005 12:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2005 3:49:07 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα "ασφαλέστερο μέλλον στον τομέα της ενέργειας στις ΗΠΑ, θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερη πυρηνική ενέργεια", τόνισε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σχετικά με την ανάγκη να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ. "Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών σε ηλεκτρικό στις ΗΠΑ χωρίς ατμοσφαιρική μόλυνση, ούτε εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου", δήλωσε ο Μπους ενώπιον των μελών της Αμερικανικής Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε την εγκατάσταση διυλιστηρίων πετρελαίου σε εγκαταλελειμένες στρατιωτικές βάσεις. Ωστόσο, η απόφαση αυτή του Μπους, η διεύρυνση δηλαδή της εφαρμογής της πυρηνικής ενέργειας, ήδη προκαλεί αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Κατασκευή νέων σταθμών

    Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπους, η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις ασφαλέστερες και καθαρότερες πηγές ενέργειας στον κόσμο, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία καλύπτει τα τρία τέταρτα των ενεργειακών της αναγκών με την πυρηνική ενέργεια, και ζητώντας να ακολουθήσουν κι οι ΗΠΑ το παράδειγμά της.

    Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε πως η κυβέρνησή του έχει εκπονήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ύψους 1,1 δισ. δολαρίων έως το 2010 για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.

    [09] Ιράκ

    Σε διάφορες πόλεις του Ιράκ

    Βίαια επεισόδια με 13 νεκρούς

    28/4/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, σε επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε αρκετές πόλεις του Ιράκ. Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες στη πόλη Μουσαϊεμπ, 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές 14 από τους τραυματίες είναι μαθητές γυμνασίου. Στη Σαμάρα, δύο Ιρακινοί στρατιώτες και ένας άμαχος σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας εναντίον αμερικανο-ιρακινής αυτοκινητοπομπής. Δύο άμαχοι και ένας Ιρακινός στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη βόμβα 30 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Στην πόλη Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, ένας Ιρακινός στρατιώτης και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε επίθεση με βλήμα όλμου εναντίον αμερικανο-ιρακινής στρατιωτικής βάσης. Κοντά στη πόλη Τικρίτ, ένας Ιρακινός άμαχος σκοτώθηκε από τα πυρά Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εγκρίθηκε η κυβέρνηση του Ιράκ

    [10] Ιράκ

    Από το Κοινοβούλιο της χώρας

    Εγκρίθηκε η κυβέρνηση του Ιράκ

    28/4/2005 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με συντριπτική πλειοψηφία, το 275μελές κοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τερματίζοντας έτσι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα εδώ και τρεις μήνες. Επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών θα είναι ο Μπαγιάν Τζαμπόρ, σιίτης μουσουλμάνος, Υπουργός Οικονομικών θα είναι ο επίσης σιίτης Άλι Αμπντούλ Αμίρ Αλάουι, Υπουργός Εμπορίου διορίστηκε ο Κούρδος Μπάσετ Καρίμ. Ωστόσο ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιους θα διορίσει στα υπουργεία Άμυνας, Πετρελαίου, Ηλεκτρισμού, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνει προσωρινά και το υπουργείο Αμυνας, ενώ στο υπουργείο Πετρελαίου διορίζεται προσωρινά ο Αχμαντ Σάλαμπι. Ο Τζααφάρι δήλωσε ότι θα διορίσει μόνιμους υπουργούς σ' αυτά τα πέντε υπουργεία μέσα στις ερχόμενες ημέρες. Συνολικά η κυβέρνηση έχει 31 υπουργεία, τέσσερις αντιπροέδρους της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Υπάρχει επίσης ένα τριμελές προεδρικό συμβούλιο, ένας πρόεδρος και δύο αναπληρωτές, ενώ στη σύνθεση της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και επτά γυναίκες.

    [11] Μ. Ανατολή

    Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στο Ισραήλ

    28/4/2005 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ιστορική ευκαιρία" για να τεθεί ένα τέλος στην ισραηλινό-παλαιστινιακή διένεξη, αλλά και μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του εβραϊκού κράτους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θεωρείται η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ισραήλ ο πρόεδρος της Ρωσίας. Όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του εθνικισμού. Το πρωί της Πέμπτης ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Κατσάβ, ενώ, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν. Την Παρασκευή, ο Πούτιν θα συναντηθεί με τους Παλαιστίνιους ηγέτες.

    Κοινός στόχος ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    Δεν υπάρχει θέση, σε αυτόν τον αιώνα, για τη ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, ενώ ο πρόεδρος Κατσάβ εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Κόκκινος Στρατός εναντία στους Ναζί, τονίζοντας ότι είναι "κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο λαός των Εβραίων".

    Την ίδια ώρα, ο Πούτιν σκλήρυνε τη θέση του έναντι του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν λέγοντας πως η Τεχεράνη πρέπει να κάνει περισσότερα για να βεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη στον πυρηνικό τομέα περιορίζεται στη χρήση του ατόμου για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

    Όσον αφορά στην πώληση αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη Συρία, ο Πούτιν διαβεβαίωσε πως τα όπλα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο το ισραηλινό έδαφος.

    Από την πλευρά του, ο Μοσέ Κατσάβ παραδέχθηκε πως υπάρχουν "διαφορές" στο θέμα αυτό ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία και υπογράμμισε πως η πώληση αυτών των πυραύλων στη Συρία "υπάρχει κίνδυνος να μειώσει τις δυνατότητες του Ισραήλ να αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αγνώριστος έγινε ο Μαραντόνα

    28/4/2005 2:54:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν έχουνε περάσει ούτε δύο μήνες από τις 5 Μαρτίου, όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού by pass στην Κολομβία και ήδη ο "Θεός της μπάλας" έχει χάσει 33 κιλά. Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, πού τότε σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του είχε βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του, απομένει να χάσει ακόμη 20 κιλά για να επιτύχει το στόχο του. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που ζύγιζε 128 κιλά (1,68μ.) όταν εισήχθη στο χειρουργείο του νοσοκομείου της Καρταγκένα και ο προσωπικός γιατρός του Αλφρέντο Καχέ χαρακτήρισε "εκπληκτικό" το αποτέλεσμα της επέμβασης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 10 του Μπουένος Αϊρες.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βίντεο σοκ στο Ιταλικό ποδόσφαιρο

    28/4/2005 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολλά μέχρι στιγμής γεγονότα έχουν συμβεί στην Ιταλία και το Ιταλικό ποδόσφαιρο. Σήμερα, Μ. Πέμπτη 28-04, στις 23.00 ώρα Ιταλίας στο τηλεοπτικό κανάλι Raidue, θα παιχτεί ένα βίντεο σοκ και στο οποίο αναμένεται να προκαλέσει νέο σάλο. Σύμφωνα με τα όσα θα δίνουν γνωστά, πρόκειται για πασίγνωστους ποδοσφαιριστές Ιταλικής ομάδας, οι οποίο φαίνονται να κάνουν επιλογές των απαγορευμένων ουσιών, λίγο πριν την αναμέτρηση αγώνα ποδοσφαιρικού ευρωπαϊκού κυπέλλου.

    Καναβάρο και Μαλεζάνι

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην ιταλική εφημερίδα "La Reppublica", και αμέσως μετά με τη βιντεοκασέτα που στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης της χώρας, πρόκειται για την Ιταλική Πάρμα και τον προπονητή της περιόδου 1998-1999, Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο οποίος είναι ο τωρινός προπονητής του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, τονίζεται πως αυτό έγινε λίγες ώρες πριν τον Τελικό του Κυπέλλου UEFA απέναντι στη Γαλλική Μαρσέιγ, το οποίο διεξήχθη στη Μόσχα στις 12 Μαΐου του ΄99 και στο οποίο η ομάδα του ιταλικού συλλόγου νίκησε με 3-0 και κατέκτησε το τρόπαιο.

    Προχωρώντας περισσότερο, τονίζει πως ο τότε αρχηγός των Παρμένζι και τώρα αμυντικός της Γιουβέντους, Φάμπιο Καναβάρο, "έδειξε" να μιλάει με κάποιους από το ιατρικό τιμ της ομάδας και να δείχνει πως θα θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορεί να προκαλεί η χρήση κάποιας συγκεκριμένης ουσίας η οποία αποσκοπεί στην καρδιακή τόνωση. Και οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας δείχνουν να ακούνε τη λένε αλλά να μην μιλάνε καθόλου για αυτό. Τονίζεται πάντως πως το βίντεο δεν εμπλέκει άμεσα τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

    Στο τέλος αναγράφεται η ενδεκάδα της Πάρμα στον προ εξαετίας αγώνα και το οποίο μιλούσε για τα καλύτερα ονόματα της Πάρμα. Μπουφόν, Τιράμ, Σενσίνι, Καναβάρο, Φουσέρ, Ντ. Μπάτζιο, Μπογκοσιάν, Βανόλι, Βερόν (75 Φιόρε), Κρέσπο, (83 Ασπρίγια), Κιέζα (71 Μπάλμπο).

    Δεν πρόκειται για απαγορευμένη ουσία αλλά

    Κλείνοντας την υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει σάλο, τονίζεται πως μεταξύ Καναβάρο και των γιατρών, ονομάζεται "Neoton", όμως δεν πρόκειται για μία ουσία η οποία συγκαταλέγεται στα απαγορευμένα. Όμως έχει άμεση επαφή για το τι περιέχει ο φάκελος της Γιουβέντους και τα όσα διαδραματιστούν σε δίκη της ομάδας περί ντόπινγκ.

    Παρ όλα αυτά τονίζεται πως η συγκεκριμένη ιταλική εταιρία, η οποία από τη μία προκαλεί εγρήγορση αλλά από την άλλη μπορεί να φέρει σοβαρές επιπτόσεις παρενέργειες στον μεταβολισμό των ποδοσφαιριστών.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παίκτης της Κορίνθιανς ο Νέρι

    28/4/2005 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην πατρίδα του επιστρέφει ο Βραζιλιάνος της γερμανικής Βέρντερ Βρέμης, Γκουστάβο Νέρι. Η ομάδα της Βρέμης που είχε αποκτήσει τον 27χρονο άσο με 6000.000 ευρώ από το Σαν Πάολο, παραχώρησε οριστικά τον παίκτη στην Κορίνθιανς, με αντάλλαγμα 1.5 εκατομμύριο δολάρια. Στη μπουντεσλίγκα φέτος ο Νέρι αγωνίστηκε μόνο σε τρία παιχνίδια της Βέρντερ, καθώς στη συνέχεια υποβλήθηκε σε μία επέμβαση στο αριστερό του χέρι.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αλλαγές στο Κύπελλο

    28/4/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μονούς αγώνες στις έδρες των αδύνατων ομάδων θα διεξάγεται από την νέα αγωνιστική περίοδο το Κύπελλο Ελλάδας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Sportime Radio". Ο κ. Γκαγκάτσης τόνισε πως ο θεσμός του Κυπέλλου θα είναι πιο ελκυστικός και θα επιβεβαιώσει τον χαρακτήρα του, ως θεσμός των εκπλήξεων, δίνοντας την ευκαιρία σε ομάδες της περιφέρειας να διεκδικούν επί ίσοις όροις το τρόπαιο. "Για την επόμενη χρονιά το Kύπελλο θα είναι πιο ελκυστικό. Θα διεξάγονται μονοί αγώνες στην έδρα των αδυνάτων. Είναι ένα πρόγραμμα που θέλουμε να αλλάξουμε το θεσμό του Κυπέλλου και το οποίο επεξεργαζόμαστε στην Oμοσπονδία και θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες, πριν τον τελικό του Κυπέλλου. Ο θεσμός του Κυπέλλου είναι θεσμός των εκπλήξεων. Θέλουμε να υπάρχει αυτό το στοιχείο και θέλουμε να το κάνουμε ακόμη πιο έντονο. Να το κάνουμε πιο ελκυστικό για το θεατή και τις ομάδες. Αυτά όλα είναι σκέψεις. Είναι πιο ελκυστικό για την περιφέρεια να δεχθεί τις μεγάλες ομάδες, να έχει έσοδα και η ομάδα από την περιφέρεια και γιατί όχι να διεκδικήσει με ίσους όρους την πρόκριση. Σκεφτόμαστε στην ισοπαλία να δίνουμε την δυνατότητα στον φιλοξενούμενο να παίξει στην έδρα του, όπως στην Αγγλία. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, στο Διοικητικό Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα είναι πιο ελκυστικό".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μετά τις γιορτές το συμβόλαιο

    28/4/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το τέλος των υποχρεώσεων της ομάδας του Ολυμπιακού αναμένει ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς για να ασχοληθεί με το συμβόλαιό του, το οποίο λήγει το καλοκαίρι. Ο Σέρβος αρχηγός του Ολυμπιακού μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό, "Sportime Radio" και αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός μαζί με αρκετά ακόμη που απασχολούν τους "ερυθρόλευκους" το τελευταίο διάστημα. "Αυτή τη στιγμή δεν με απασχολεί, επειδή η ομάδα είχε αρκετές υποχρεώσεις. Μετά τις γιορτές θα δούμε", τόνισε ο "Τζόλε" και συνέχισε, "Δεν εξαρτάται μόνο από μένα το τι θέλω. Όλα αυτά τα χρόνια πάντα προτιμούσα να είμαι εκεί που με θέλουν περισσότερο, εκεί που έχω αυτή την αίσθηση. Η αίσθηση μου λοιπόν και το ένστικτό μου δεν θα με ξεγελάσουν. Σίγουρα θα είμαι εκεί που με θέλουν περισσότερο. Δεν έχω κάποια πρόταση στα χέρια μου. Δεν ήθελα να μπω σε συζήτηση με άλλη ομάδα, πριν ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα με τον Ολυμπιακό. Όταν είμαι εννέα χρόνια, έχω κάποια εκτίμηση προς τη διοίκηση και τον κόσμο, πρέπει να σεβαστώ και να περιμένω τις σκέψεις για τη νέα χρονιά, δηλαδή να τους δώσω χρόνο. Γι' αυτό δεν έχουν γίνει συζητήσεις. Έχει μείνει ακόμα ένας μήνας μέχρι να τελειώσουν όλες οι υποχρεώσεις της ομάδας και πιστεύω ότι μέχρι τότε θα ξέρω κάτι παραπάνω".

    Το τρία στα τρία

    Για το πρωτάθλημα, αλλά και το ενδεχόμενο της κατάκτησης του νταμπλ, τόνισε: "Έχουμε καλή ψυχολογία, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη. Στόχος μας είναι να κάνουμε το τρία στα τρία και πιστεύω ότι όλα μπορούν να γίνουν. Υπάρχει και το παιχνίδι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, που είναι ψηλότερα από εμάς στη βαθμολογία και σίγουρα δεν μπορούν να κερδίσουν και οι δύο για να παραμένουν στις ίδιες θέσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει και ένα δύσκολο παιχνίδι στην Τούμπα. Πιο σημαντικό θα είναι να κάνουμε το τρία στα τρία. Είμαι σίγουρος ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην κορυφή. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε με μπαράζ ή και χωρίς μπαράζ στην πρώτη θέση".

    Ήταν θέμα χρόνου το γκολ

    Αναφερόμενος στον χθεσινό ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, είπε: "Ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά, δημιουργώντας δυο-τρεις καλές ευκαιρίες για να σκοράρουμε. Από μισή ευκαιρία ήρθε το γκολ της ΑΕΚ. Πιο πριν δεν κινδυνεύσαμε και αυτό το γκολ έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Προσπαθήσαμε να πιέσουμε περισσότερο, αλλά με προσοχή, γιατί, αν δεχόμασταν άλλο ένα γκολ, σίγουρα θα δυσκόλευαν πολύ τα πράγματα. Παίζαμε ένα παιχνίδι που, ναι μεν έπρεπε να πιέζεις, αλλά από την άλλη να προσέχεις για να μη δεχτείς γκολ. Είχαμε υπομονή και σίγουρα θέλαμε να κάνουμε και άλλες ευκαιρίες. Η ΑΕΚ μετά την αποβολή κλείστηκε για να κρατήσει το 1-0, ίσως για να πάει στα πέναλτι ή από κόντρα να κάνει κάποια ευκαιρία. Μετά ήταν πιο εύκολα με παίκτη παραπάνω και ήταν θέμα χρόνου για να μπει το γκολ".

    "Δεν είναι εύκολος ο Άρης"

    Τέλος, για τον τελικό του Κυπέλλου είπε: "Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι θα είναι εύκολη ομάδα ο Αρης στον τελικό. Θα είναι λάθος μας, αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Είδαμε στο παιχνίδι με τη Ξάνθη ότι το πίστεψε περισσότερο και ανέτρεψε το σκορ του πρώτου αγώνα και έφτασε στον τελικό. Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε κανένα αντίπαλο, γιατί έχουμε δει αρκετές αλλαγές και ανατροπές από τις ομάδες".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ : Αισιοδοξία και πριμ

    28/4/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει το καλό κλίμα στην ΑΕΚ, παρά το γεγονός της ήττας από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και τον αποκλεισμό από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στην προπόνηση που έγινε σε χαλαρούς ρυθμούς, ο Φερνάντο Σάντος τόνισε πως η Ένωσε έπαιξε πολύ καλά, όπως και η εμφάνιση του η οποία ήταν όλους τους παίκτες εξαιρετική. Για αυτό ο Πορτογάλος τεχνικό έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, η διοίκηση έκανε ακόμη πιο μεγάλο το ήδη θετικό κλίμα, η οποία ως αναγνώριση την προσπάθεια που κατέβαλλαν στον χθεσινό ημιτελικό, αποφάσισε να δώσει πριμ 3.000 ευρώ σε κάθε παίκτη, παρά τον αποκλεισμό.

    Πρόβλημα για δύο

    Πλέον στην ΑΕΚ όλοι, μιλάνε για τρία εναπομείναντα παιχνίδια του Πρωταθλήματος, το οποίο όλοι, (και όχι κρυφά πλέον), "βλέπει κορυφή και πρωτάθλημα.

    Όσον αφορά στα αγωνιστικά, ο Σάντος έδωσε μία χαλαρή προπόνηση στους ποδοσφαιριστές του και στη συνέχεια έδωσε ρεπό μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, όπου θα ανεβάσουν ρυθμούς και θα αρχίσουν την προετοιμασία για την τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Όσον αφορά τα προβλήματα, ο Κώστας Κατσουράνης ακολούθησε πρόγραμμα αποθεραπείας, ενώ ο Νικολά Μάλμπασα άρχισε τρέξιμο και ειδικό πρόγραμμα. Αμφότεροι και οι δύο πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμοι από την ερχόμενη εβδομάδα και θα τεθούν στη διάθεση του Πορτογάλου τεχνικού.

    [18] Μπάσκετ

    ΠΑΟ : Το βλέμμα στο Final For

    28/4/2005 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σήμερα οι πράσινοι θα γεμίσουν μπαταρίες και αύριο θα πραγματοποιηθούν διπλή προπόνηση, "ξεκινώντας την τελική ευθεία", πριν τη πρώτη αναμέτρηση του ημιτελικού της Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η νίκη επί της ΑΕΚ, έστω και με ένα πόντο, και η εξασφάλιση της πρώτης θέσεις στην κανονική περίοδο, έχει ανεβάσει ακόμα πιο πολύ το καλό κλίμα, όμως σε καμία περίπτωση οι πράσινοι δεν πρέπει να "ηρεμήσουν". Έτσι, ο "Γκαστώνε" είπε στους παίκτες του τριφυλλιού πως αύριο Μεγάλη Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν διπλή προπόνηση και μία προπόνηση το Μεγάλο Σάββατο. Την Κυριακή του Πάσχα οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τους δικούς τους και από τα Δευτέρα του Πάσχα θα επανέρθει στις προπονήσεις.

    Όλοι έτοιμοι

    Μία ημέρα νωρίτερα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ (18:00) και την Τετάρτη οι πράσινοι θα ετοιμάσουν βαλίτσες και θα ταξιδέψουν στη Ροσία, όπου της Παρασκευή θα αγωνιστούν στον πρώτο ημιτελικό.

    Όσον αφορά της απουσίες, ο Ομπράντοβιτς δεν ανησυχεί για τους Ιμπραΐμ Κουτλουάι, Λόνι Μπάξτερ και Νίκω Χατσιγρέττα. Ο Ίμπο, δεν έπαιξε στον αγώνα με την ΑΕΚ για προληπτικούς λόγους, ο Αμερικανός φόργουορντ, ο οποίος είχε ταλαιπωρηθεί από υψηλό πυρετό, μπήκε πιο χαλαρά στο πρόγραμμα και είναι βέβαια πολύ καλύτερα και ο Έλληνας γκαρντ είναι απροπόνητος μετά την αποθεραπεία του στις ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Αμφότεροι αναμένονται να είναι καθ όλα έτοιμοι και στη διάθεση του Ομπράντοβιτς.

    [19] Μπάσκετ

    Πριμ αδείας στην Ολύμπια

    28/4/2005 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Συνεχίζουν ακόμα οι χοροί στη Λάρισα από τη υλοποιεί του στόχου της παραμονής στην Α1, η οποία επετεύχθη με πολύ κόπο. Έστω δηλαδή και αν οι ιθύνοντες της ομάδας της Λάρισας έτρεχαν την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αξιόμαχο ρόστερ για την Α1, αλλά και για τη... FEL. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, συνεχίζοντας το καλό κλίμα, αντάμειψε τους παίκτες των πορτοκαλί δίνοντας του ξεκούραση μίας εβδομάδας και τους έδωσε ραντεβού στις προπονήσεις για την επόμενο Τετάρτη. Εξάλλου θέλει να τους δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αποφορτιστούν από την πίεση που υπήρχε τον τελευταίο καιρό."Τα παιδιά δικαιούνται αυτή την άδεια, γιατί τον τελευταίο καιρό τους πίεσα πολύ. Δουλέψαμε σκληρά και δεν αφήσαμε καμία ημέρα να πάει χαμένη, για να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτό που θέλαμε, δηλαδή τη νίκη παραμονής με το Μαρούσι", είπε συγκεκριμένα ο "Τίγρης".

    [20] Βόλεϊ

    Επίσημη πρώτη για Χαριτωνίδη-Τσέργα

    28/4/2005 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μοναδικά νέα πρόσωπα τον εκλέκτορα Κώστα Χαριτωνίδη και τον πασαδόρο του Πανελλήνιου, Σωτήρη Τσέργα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη του Πάσχα, 4 Μαΐου, στις 18:00 στο "Σπίτι του βόλεϊ" της Παιανίας, η πρώτη επίσημη προπόνηση της εθνικής ομάδας ανδρών. Το παρών στην προπόνηση θα δώσουν οι 10 από τους 18 αθλητές που έχει καλέσει ο Έλληνας τεχνικός για το World League, καθώς θα απουσιάζουνε οκτώ παίκτες των δύο φιναλίστ του τίτλου, Ολυμπιακού και του Ηρακλή, που εκείνη τη μέρα θα κοντράρονται στο Ρέντη, στο πλαίσιο του δεύτερου τελικού της Α1 Ανδρών.

    Απόντες οι μονομάχοι των τελικών

    Οι διεθνείς που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος ομοσπονδικαός τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης, θα είναι: Κυριαζή, Ρουμελιώτη (ΕΑ Πατρών), Τσέργα (Πανελλήνιο), Στεφάνου, Ντονά, Σμαραγδή, Πανταλέων, Ανδρεάδη, Λάππα (Παναθηναϊκός) και Προύσαλη (ΠΑΟΚ). Αντίθετα, θα απουσιάσουν οι διεθνείς παίκτες του Ηρακλή, Γκιούρδας, Μπάεφ, Κράβαρικ και του Ολυμπιακού, Χριστοφιδέλης, Χατζηαντωνίου, Δημητρακόπουλος, Τσακιρόπουλος, Κουρνέτας, που συμμετέχουν στους τελικούς της Α1 Ανδρών, διεκδικώντας το πρωτάθλημα. Οι απόντες θα ενσωματωθούν στην προετοιμασία της Εθνικής μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

    [21] Υγεία

    "Κάψτε" το Αλτσχάιμερ

    28/4/2005 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η ρήση "νους υγιής εν σώματι υγιεί" είναι η πολυτιμότερη συμβουλή για όσους πάσχουν ή θέλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ, λένε Αμερικανοί επιστήμονες. Εκτός από την πνευματική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση είναι σε θέση να ενισχύσει την άμυνα του εγκεφάλου απέναντι στην εκδήλωση, αλλά και στην επιδείνωση αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν έχει τόσο σημασία η ένταση της άσκησης αλλά η ποικιλία, ως εκ τούτου μια μεγάλη γκάμα ενασχολήσεων από την απλή κηπουρική και τις δουλειές του σπιτιού, μέχρι το περπάτημα και το ήπιο αερόμπικ, μπορούν να αποδειχθούν αξιόλογοι σύμμαχοι στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, που αποτελεί και την τέταρτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

    Οι "πολυάσχολοι" κινδυνεύουν λιγότερο

    Πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια βοήθησαν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα την προστατευτική επίδραση της τακτικής εξάσκησης, και τα αποτελέσματα τους έρχεται να επιβεβαιώσει στατιστική μελέτη σε χιλιάδες ασθενείς.

    Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια πειραματίστηκε με γενετικά τροποιημένα ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν την νόσο από την ηλικία των τριών μηνών. Παρατήρησαν ότι στους εγκεφάλους των τρωκτικών που είχαν στη διάθεση τους τροχούς εξάσκησης και μάθαιναν διάφορα κόλπα, η συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών που ονομάζονται πλάκες αμυλοειδούς και αποτελούν ένδειξη της νόσου, ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση με εκείνα που δεν ασκούνταν. "Αυτό σημαίνει πως η άσκηση επιδρά στον τρόπο μεταβολισμού αυτών των πρωτεϊνών" εξήγησε ο Στίβεν Σνάιντερ μέλος της επιστημονικής ομάδας, που διεξήγαγε τη μελέτη. Τα αποτελέσματα της παρουσιάζονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Νευρολογίας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα ευρήματα μιας άλλης έρευνας, που είχε επικεφαλής τον ομογενή καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Κωνσταντίνο Λυκέτσο, διευθυντή της Νευροψυχιατρικής Μονάδας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Στο πλαίσιο της μελετήθηκαν επί οκτώ χρόνια -από το 1992 έως το 200- 3,375 άντρες και γυναίκες άνω των 65. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έδιξαν ότι όσοι από τους ηλικιωμένους διέθεταν χόμπι και ενδιαφέροντα διέθεταν τις λιγότερες πιθανότητες για την ανάπτυξη άνοιας. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η ποικιλία των δραστηριοτήτων, τόσο λιγόστευαν οι πιθανότητες. "Το βάδισμα, οι δουλειές του σπιτιού, το ποδήλατο, η κολύμβηση, η κηπουρική, το τζόγκινγκ, το απερόμπικ, ο χορός, το γκόλφ, το μπόουλινγκ , η άσκηση κάθε είδους ακόμα και οι καθιστικές δραστηριότητες όπως μια παρτίδα χαρτιών μπορούν να είναι ωφέλιμες για τον εγκέφαλο. Η άσκηση του σώματος σημαίνει και εξάσκηση του εγκεφάλου διότι από εκεί συντονίζονται όλα" σημείωσε ο κ. Λυκέτσος.

    Αλλά σημαντικά όπλα στον αγώνα κατά της νόσου ε΄χει αποδειχθεί πως είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, ενά προσφάτως παρουσιάστηκαν και ορισμένα φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν τη νόσο για την οποία σημειωτέον δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει ίαση. Μόνο στις ΗΠΑ σήμερα πάσχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αριθμός που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, θα ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια.

    [22] Παράξενα

    Οικολογική ταφή

    28/4/2005 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αιώνια ανάπαυση με ήσυχη οικολογική συνείδηση υπόσχεται μια αυστραλιανή εταιρεία με έδρα τη Βικτόρια. Αυτό για τους εμπνευστές της ιδέας μεταφράζεται σε κάθετους ενταφιασμούς, άνευ φέρετρου, όπως λέμε δηλαδή φιλικούς προς το περιβάλλον και με χαμηλό κόστος.

    Οι αρχές της Αυστραλίας έδωσαν το πράσινο φως στην εταιρεία Palacom για την υλοποίηση του σχεδίου, έτσι σύντομα η επριοχή Ντερινάλουμ, 180 χλμ δυτικά της Μελβούρνης, θα διαθέτει αυτό το μοναδικό στο είδος του, "εξειδικευμένο" κοιμητήριο. Εις το όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων, οι "πελάτες" θα διατηρούνται σε νεκροτομείο της Μελβούρνης για το αναγκαίο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι ο αριθμός τους να φτάσει τους 12 άντε 15, και από εκεί με ομαδικές αποστολές θα μεταφέρονται στο νεκροταφείο. Η τελευταία τους κατοικία θα είναι μια -ευτυχώς- ατομική τρύπα βάθους τριών μέτρων. Η φύση θα αναλαμβάνει κατόπιν ελεύθερα το έργο της.

    Εξηγώντας τα πλεονεκτήματα της νέας υπηρεσίας ο διευθυντής της εταιρείας Τόνι Ντιπλέξ επισημαίνει ότι πρόκειται για τον πλέον φυσικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να φύγει κανείς, από αυτόν τον τόσο επιβαρημένο οικολογικά κόσμο. "Δεν χρειάζεται η καύση 90 λίτρων αερίου για την αποτέφρωση ή τα συνεχιζόμενα έξοδα συντήρησης ενός συνηθισμένου τάφου" τονίζει. Πάντως, οι αρμόδιες αρχές διευκρινίζουν προς τους ανησυχούντες ότι οι κάθετοι ενταφιασμοί αποτελούν μια εναλλακτική, και ενδεχομένως ελκυστική για κάποιους λύση, η οποία όμως δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο. "Χους ει και εις χουν απελεύσει", λοιπόν, και τα σχόλια δικά σας.

    [23] Μπάσκετ

    "Πίκρα αλλά χωρίς κόστος"

    28/4/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνο το γεγονός της ήττας από την Ολύμπια προβλημάτισε τον Παναγιώτη Γιαννάκη, καθώς όπως τόνισε η ομάδα του δεν έπαιξε αυτό που έπρεπε στη Λάρισα. Όμως ο "τίγρης", είπε πως η ήττα αυτή δεν είχε κάποιο κόστος αφού κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο και παράλληλα τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα να βρίσκεται πίσω από τον Παναθηναϊκό.

    Ώρα για πλέι οφ

    Ο Γιαννάκης προγραμματίζει τους παίκτες του για την έναρξη των πλέι οφ. Παράλληλα, ο γκαρντ του Αμαρουσίου, Όλιβερ Πόποβιτς, μίλησε για τα πλέι οφ. πως "τερματίζουμε στη 2η θέση, κάτι που αποτελεί σίγουρα μεγαλύτερο επίτευγμα από πέρυσι, γιατί φέτος όλοι μας ήξεραν και μας περίμεναν δυνατούς. Επίσης, δείχνει ότι σαν ομάδα έχουμε διαμορφώσει χαρακτήρα και έχουμε αποκτήσει μια οντότητα. Όμως, τα πλέι οφ είναι μια ξεχωριστή υπόθεση. Κουραστήκαμε για να αποκτήσουμε πλεονέκτημα έδρας".

    Πλέον αυτό που τόνισε ο παίκτης της ομάδας των βορείων προαστίων, είναι οι παίκτες να δείξουν το μπάσκετ που ξέρουν και "να αξιοποιήσουμε τους κόπους μας". Κλείνοντας είπε πως δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Αμαρουσίου "γιατί όλα εξαρτώνται από μας"

    Από εκεί και πέρα, ο τεχνικό της ομάδας έδωσε άδεια μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα στους παίκτες του, όπου και θα αρχίζει η προετοιμασία για τα πλέι οφ, αφού ο αγώνας με τον Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδας (11 Μαΐου) για την 26η και τελευταία ημέρα στην κανονική περίοδο αποτελεί τυπική διαδικασία και για τους δυο αντιπάλους. Ο Σάσα Σμίλιανιτς αναμένεται να είναι έτοιμος και θα ενσωματωθεί στις ομαδικές προπονήσεις.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Από τη νέα χρονιά ο Ντάιερ

    28/4/2005 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Υποτροπή στον προ δύο εβδομάδων χτύπημα στον τένοντα του γονάτου έπαθε ο Κιέρον Ντάιερ και οι ενδείξεις θέλουν το νεαρό παίκτη να αγωνίζεται από τη νέα χρονιά. Αυτό τόνισε ο τεχνικός των "ανθρακωρύχων", Γκρέιαμ Σούνες, μετά το παιχνίδι της ομάδας του με την Μίντλεσμπρο στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», στο οποίο και αναχώρησε στο τριαντάλεπτο της να αναμέτρησης. "Θα υποβληθεί σε εξετάσεις, αλλά νομίζω ότι τέτοιου είδους τραυματισμοί απαιτούν συνήθως διάστημα 6 εβδομάδων για αποθεραπεία. Ετσι, πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πω πως σε αυτό το χρονικό σημείο της περιόδου δεν θα μας ενισχύσει ξανά πριν από το τέλος της σεζόν".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 April 2005 - 16:54:24 UTC