Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα της εφορίας
  • [02] Το τελευταίο χειροκρότημα
  • [03] Σωφρονισμός σε ...φάρμα
  • [04] "Ψαχτήρι" ΑΑΑ
  • [05] Επί τάπητος τα εθνικά θέματα
  • [06] Ομαλή η επιστροφή
  • [07] Θερινό ωράριο για τα βενζινάδικα
  • [08] Φιμώνουν την ελευθεροτυπία
  • [09] Σεισμός 5 Ρίχτερ στο Ιράν
  • [10] Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη στο ΙΚΑ
  • [11] Μπέκαμ, ο πλούσιος σταρ
  • [12] Τιμωρήθηκε ο... κεφαλασφαιριστής Τρεζεγκέ
  • [13] "Κουνάει μαντήλι" ο Φαν Μπόμελ
  • [14] Τέλος ο Άντζας για φέτος
  • [15] Ευχές και συμβουλές
  • [16] Τουλάχιστον έκανε... Πάσχα στην "πλατεία"
  • [17] Έτοιμη η Μακάμπι
  • [18] "Επί τάπητος" ο τέταρτος ξένος
  • [19] Αποκλείστηκε στους "32" ο Γκιώνης
  • [20] Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού
  • [21] Το χρήμα σε κάνει …καρδιακό
  • [22] Χάκερς χτύπησαν το Μουντιάλ
  • [23] Ο Αλί Καρίμι στην Μπάγερν

    [01] Οικονομία

    Υποβολή δηλώσεων από αύριο

    Η ώρα της εφορίας

    3/5/2005 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2005 7:11:50 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αρχίζει από αύριο Τετάρτη και μέχρι και την 1η Ιουνίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στις 4 Μαΐου λήγει η προθεσμία όσων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ είναι το 1 και ακολουθούν μέχρι και τις 6 του μήνα, οι φορολογούμενοι που ο αριθμός τους λήγει σε 2 και ούτω καθ εξής. Φέτος, οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά το Ε9 ακόμα και αν δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην ακίνητη τους περιουσία. Το υπουργείο Οικονομίας, συνιστά στους φορολογούμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση των δηλώσεων αλλά και ειλικρινείς με τα έσοδα και τις δαπάνες που θα δηλώσουν. Τα στοιχεία που θα δοθούν από τους φορολογούμενους θα διασταυρωθούν από τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Οι προθεσμίες αναλυτικά

    Μέχρι 4 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 1 Μέχρι 6 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 2 Μέχρι 10 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 3 Μέχρι 12 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 4 Μέχρι 16 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 5 Μέχρι 18 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 6 Μέχρι 20 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 7 Μέχρι 24 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 8 Μέχρι 26 Μαΐου: Όσων το ΑΦΜ λήγει σε 9

    Μέχρι 30 Μαΐου: Οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ σε 10, 20,30, 40 και 50

    Μέχρι 1η Ιουνίου: Οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ σε 60, 70,80, 90 και 00 ή χωρίς ΑΦΜ.

    Οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση.

    Ωστόσο οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 στο διάστημα από 10/6 έως 10/7.

    Αιφνιδιαστικές επισκέψεις

    Νωρίτερα την Τρίτη, αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε εφορίες και τελωνεία της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζας.

    Ο κ. Ρεγκούζας συνομίλησε με τους υπαλλήλους και τους πολίτες που βρίσκονταν στις υπηρεσίες και έδωσε σαφείς εντολές και οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, κατά τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων.

    Σχετικά Links: Taxisnet

    [02] Κοινωνία

    Συγκίνηση στην κηδεία του Πάνου Γεραμάνη

    Το τελευταίο χειροκρότημα

    3/5/2005 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Στο Ληλάντιο Πεδίο αναπαύεται από σήμερα ο Πάνος Γεραμάνης. Μέσα σε κλίμα μεγάλης θλίψης εκατοντάδες συνάδελφοι και συγγενείς, καλλιτέχνες και απλοί άνθρωποι απ΄ όλη την Ελλάδα, που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΑ, από τους "Λαϊκούς Βάρδους" και τους "Άσσους των γηπέδων", πλημμύρησαν το μεσημέρι στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι, όπου εψάλει η νεκρώσιμη ακολουθία και στη συνέχεια τον συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και τόπο της τελευταίας του κατοικίας, το Βασιλικό Ευβοίας. Μ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του, είπαν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο φίλο, τον εκλεκτό συνάδελφο, τον ραδιοφωνικό παραγωγό των "Βάρδων", με τους φανατικούς ακροατές, τον ακούραστο δημοσιογράφο και ερευνητή του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού μας, τον Πάνο μας.

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά ένα συνάδελφο - κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία". Με αυτά τα λόγια απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον Πάνο Γεραμάνη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσαλαπάτης, ενώ εκ μέρους της δημοσιογραφικής οικογένειας της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", τελευταία του "επαγγελματική στέγη" αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας, Βασίλης Νικολόπουλος. "Αγαπημένε μας Πάνο, η προσφορά σου στην ελληνική μουσική και τον αθλητισμό έχει εκτιμηθεί από το πανελλήνιο, ενώ ανεκτίμητη υπήρξε και η προσφορά σου στα "ΝΕΑ" και μεγάλη θα είναι η απώλεια για την εφημερίδα μας", είπε συγκινημένος ο κ. Νικολόπουλος.

    Συντετριμμένος αποχαιρέτισε τον Πάνο Γεραμάνη ο επί 45 χρόνια συνάδελφός του και φίλος του, Δημήτρης Χαλιβελάκης, ενώ μ ένα ποίημα, που γράφτηκε μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νομού Ευβοίας "Υπάρχω".

    Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και φίλων του Πάνου Γεραμάνη. Εκ μέρους του πολιτικού κόσμου ήταν επίσης παρόντες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Στέφανος Τζουμάκας, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μεταξύ των καλλιτεχνών η Μαρινέλλα, η Μαίρη Λίντα, η Καίτη Γκρέϋ, η Πόλυ Πάνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς κ.α. Παρών ήταν, επίσης, εκ μέρους των παλαιμάχων του Ολυμπιακού Πειραιώς, της αγαπημένης ομάδας του Πάνου Γεραμάνη, ο Ηλίας Ρωσσίδης.

    "Εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρετάμε έναν παλιό φίλο και σύντροφο, ένα κοινωνικό αγωνιστή με πολύχρονη και πολύμορφη προσφορά και με έργο ιδιαίτερο για τη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού και του λαϊκού τραγουδιού", ανέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θεόδωρος Τζιαντζής.

    "Ο Πάνος Γεραμάνης δεν φώτισε μόνο τους λαϊκούς βάρδους, αλλά και την ηρωική και επική εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου", ανέφερε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Αριστείδης Καμάρας, ενώ ο φωτογράφος Τάκης Παναγίδης είπε ότι "η μνήμη σου θα είναι αναγκαστικά και υποχρεωτικά παντοτινή και αιώνια".

    "Μετά τον πατέρα μου έφυγε ο Πάνος, ήμασταν φίλοι, αγαπούσε τον πατέρα μου, λάτρευε και μένα, τον λάτρευα και εγώ, θα κάνουν παρέα εκεί...", είπε στους δημοσιογράφους ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, γιος του μεγάλου μας βάρδου, που αποχαιρετήσαμε πριν λίγες μέρες, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν υπήρξε άλλος σαν αυτόν".

    Ο Πάνος Γεραμάνης ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα στα 17 του χρόνια, ως αθλητικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα "Φως των Σπορ", εκ μέρους της οποίας τον αποχαιρέτισε ο κ. Ευαγγελίου. Εν συνεχεία εργάστηκε στις περισσότερες εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ και δισκοκριτικός.

    Τα τελευταία 18 χρόνια εργαζόταν στα "ΝΕΑ", ως συντάκτης ύλης, γράφοντας παράλληλα για το λαϊκό τραγούδι, αλλά και υπογράφοντας δύο στήλες, μία για τις "ασπρόμαυρες" στιγμές της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και άλλη μία για τις καλές λαϊκές ταβέρνες της Αθήνας.

    Ο Πάνος Γεραμάνης χάραξε, επίσης, μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική πορεία στο ελληνικό ραδιόφωνο, αρχικά στον "902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM" και εν συνεχεία στο "Β Πρόγραμμα" της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με την εκπομπή "Λαϊκοί Βάρδοι", από το μικρόφωνο της οποίας παρουσιάστηκαν, όχι μόνο οι μεγάλοι και επώνυμοι, αλλά και οι άγνωστοι σε πολλούς, πλην πολύ σημαντικοί, δημιουργοί και συντελεστές του λαϊκού τραγουδιού.

    Εκατοντάδες στεφάνια μεταξύ των οποίων από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο και από το Β Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

    "Ο Πάνος Γεραμάνης τίμησε τη δημοσιογραφία με το ήθος και την εργατικότητά του και κέρδισε επάξια την αναγνώριση του κοινού και των συναδέλφων του. Το ευρύτατο, πολύτιμο αρχειακό του έργο καταδεικνύει ότι, η δημοσιογραφία, όταν υπηρετείται με συνέπεια, υπερβαίνει τα όρια του εφήμερου και γίνεται Ιστορία", αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στην οποία εκφράζονται και τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους και συναδέλφους του.

    Τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Πάνου Γεραμάνη, για τον πρόωρο χαμό του, εξέφρασε με τηλεγράφημά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    "Ο Πάνος Γεραμάνης υπήρξε ένας από τους λίγους που μελέτησε σε βάθος το λαϊκό τραγούδι και ανέδειξε την σύνδεσή του με τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας", καταλήγει το τηλεγράφημα της κ. Παπαρήγα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Την Τρίτη η κηδεία του Π. Γεραμάνη

    "Έφυγε" ο Πάνος Γεραμάνης

    [03] Παράξενα

    Σωφρονισμός σε ...φάρμα

    3/5/2005 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένας από τους πιο γνωστούς χαρακτηρισμούς για τα όργανα της τάξης είναι το "γουρούνια". Αυτή την έκφραση είχε "ψωμοτύρι" και ένας 22χρονος από την Νέα Ζηλανδία, μέχρι που συνελήφθη και καταδικάστηκε για εξύβριση. Ο 22χρονος μάλλον θα έμεινε άφωνος, όταν άκουσε τον πρόεδρο του περιφερειακού δικαστηρίου της Τοράνγκα, Ρόμπιν Πάτερσον, να ανακοινώνει την ποινή του. Όχι, δεν ήταν φυλάκιση, ούτε χρηματικό πρόστιμο Ο νεαρός τιμωρήθηκε με "εγκλεισμό" μιας ημέρας σε φάρμα γουρουνιών, προκειμένου να ζήσει από κοντά την διαφορά των αστυνομικών με τα συμπαθή θηλαστικά αλλά και να γράψει στη συνέχεια τις εμπειρίες του! Σύμφωνα με την εφημερίδα "The Bay of Plenty Times", ο 22χρονος έγραψε: "ήμουν πολύ μεθυσμένος όταν έγινε το συμβάν και από τότε σταμάτησα να πίνω. Χαράμισα τον χρόνο της αστυνομίας και τον δικό μου". Αν και επικαλέστηκε τα λεξικά, όπου ο όρος "γουρούνι" χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους αστυνομικούς, μετά την "συμβίωση" κατάλαβε: "τα όργανα της τάξης, δεν έχουν καμία σχέση με τα γουρούνια".

    [04] Τεχνολογία

    Στην ποιότητα στρέφεται η Google

    "Ψαχτήρι" ΑΑΑ

    3/5/2005 2:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist - BBC

    Μετά τη διεύρυνση του καταλόγου περιεχομένων της στα έξι δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και εικόνες, αλλά και την δυνατότητα αναζήτησης βίντεο, η Goolge ετοιμάζει ένα ακόμα βήμα παραπάνω. Οι υπεύθυνοι της "βασίλισσας" των μηχανών αναζήτησης στρέφονται σε πατέντα που χρησιμοποιείται παγκοσμίως και θα επιτρέπει την εμφάνιση των αποτελεσμάτων με βάση την ποιότητά τους και όχι την σχετικότητα με τον όρο αναζήτησης, όπως συμβαίνει σήμερα. Η εφαρμογή αυτού του συστήματος θα εφαρμοστεί αρχικά στις ειδήσεις και αναμένεται να διευκολύνει ακόμα περισσότερο των χρήστη του Διαδικτύου, ο οποίος θα μπορεί πλέον να διαβάζει τα περισσότερο "αξιόπιστα" αρχεία για τον όρο που αναζητά. Ωστόσο, ποιά πηγή θεωρείται περισσότερο αξιόπιστη και πώς θα επιλεχθούν οι ποιοτικές ιστοσελίδες είναι το τρωτό σημείο αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος. Επίσης, η νέα κίνηση της Google σίγουρα θα εντείνει τον ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης και κυρίως τις Yahoo και ΜSN.

    Αξιοπιστία και ανταγωνισμός

    Σήμερα, τα αποτελέσματα εμφανίζονται είτε με βάση τη σχετικότητα με τον όρο αναζήτησης, είτε ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης (το πιο πρόσφατο εμφανίζεται πρώτο).

    Αυτός ο τρόπος εμφάνισης έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία. Για παράδειγμα, σε μια αναζήτηση με τον όρο "Ιράκ" μπορούν να εμφανιστούν αμέτρητες ιστοσελίδες, αλλά και να εξαφανιστούν από την μακρά λίστα αρχεία που προέρχονται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites, όπως το BBC και το CNN.

    Η νέα πατέντα (με την κωδική ονομασία WO 2005/029368) θα συγκρίνει το αρχείο διαδρομής με την αξιοπιστία των πηγών από όλο τον κόσμο και θα εμφανίζει ανάλογα τη λίστα αποτελεσμάτων. Επίσης, θα ελέγχει διαρκώς διάφορα στοιχεία για την πηγή πληροφοριών, όπως η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της, ο αριθμός των χωρών που έχουν πρόσβαση σε αυτήν, αλλά και το προσωπικό που απασχολεί.

    Αφού λάβει υπόψη όλες αυτές της παραμέτρους, η Google θα βγάζει τον "βαθμό", βάσει του οποίου θα γίνεται η εμφάνιση των αποτελεσμάτων.

    Όπως παρατηρεί το New Scientist, η επιτυχία της πατέντας μπορεί να σημάνει την εφαρμογή της σε όλα τα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως οι πωλήσεις, που πλέον θα αξιολογούνται ανάλογα με την τιμή του προϊόντος και την φήμη της εταιρίας.

    [05] Πολιτική

    Στην Αθήνα η υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

    Επί τάπητος τα εθνικά θέματα

    3/5/2005 12:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2005 6:10:52 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το επερχόμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στις 20 του μήνα. Εξάλλου, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Λόρα Κένεντι, προερχόμενη από την Άγκυρα, στo πλαίσιo της περιοδείας που πραγματοποιεί σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Η κα Κέννεντι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Γεννηματά και την Πέμπτη θα επισκεφτεί τη Λευκωσία.

    Διερευνητικού χαρακτήρα περιοδεία

    Nωρίτερα, η κα Κέννεντι συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Τουιγκάν. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοδεία της υφυπουργού των ΗΠΑ έχει διερευνητικό χαρακτήρα, και από τα αποτελέσματα της θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η περιοδεία της Αμερικανίδας αξιωματούχου δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στο σχέδιο Ανάν και τονίζει ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση για λύση του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κάθε κοινότητας.

    [06] Κοινωνία

    Αυξημένη η κίνηση

    Ομαλή η επιστροφή

    3/5/2005 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεχίζεται και σήμερα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα στο κλεινόν άστυ. Η κίνηση αυτή την ώρα είναι αυξημένη και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα. Στο πέταλο του Μαλλιακού, η Τροχαία έχει προχωρήσει ήδη σε μονοδρόμηση, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου. Με αυξημένα, σχεδόν διπλάσια δρομολόγια προς τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας εξυπηρετούνται οι εκδρομείς που πέρασαν στα νησιά τις διακοπές του Πάσχα. Αυξημένη είναι σήμερα η κίνηση και στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", με τους εκδρομείς να εξυπηρετούνται με έκτακτες πτήσεις.

    Δεν ήταν αναίμακτη η έξοδος

    Από τα 800.000 αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, έχουν επιστρέψει μέχρι στιγμής τα 500.000, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά ώς την Κυριακή του Θωμά.

    Δυστυχώς και φέτος, παρά τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας, η πασχαλινή έξοδος δεν ήταν αναίμακτη.

    Από τη Μ. Πέμπτη, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από το Σάββατο του Λαζάρου τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων έφτασαν τα 41.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαζική επιστροφή

    [07] Κοινωνία

    Διευρυμένο κατά μιάμιση ώρα

    Θερινό ωράριο για τα βενζινάδικα

    3/5/2005 1:04:00 μμ

    Διευρύνεται κατά μιάμιση ώρα το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, καθώς αρχίζει το θερινό ωράριο. Έτσι, μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, τα βενζινάδικα θα είναι ανοιχτά από τις 6 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ.

    [08] Κόσμος

    Η ατιμωρησία πρέπει να σταματήσει

    Φιμώνουν την ελευθεροτυπία

    3/5/2005 12:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε ορισμένες περιπτώσεις η ελευθερία του Τύπου φαντάζει ως ουτοπία. Κάθε χρόνο, δεκάδες δημοσιογράφοι πέφτουν νεκροί την ώρα του καθήκοντος. Τις περισσότερες πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονίες, ενώ οι οκτώ από τους 10 δράστες μένουν ατιμώρητοι. Μόνο το 2004 53 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και άλλοι 107 φυλακίστηκαν, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα", με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου. Η Παγκόσμια Οργάνωση Τύπου με τη σειρά της προτάσσει το σύνθημα "η ατιμωρησία πρέπει να σταματήσει". Η πλέον επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τους ρεπόρτερ παραμένει η Μέση Ανατολή, ενώ Κίνα και Κούβα κρατούν τα πρωτεία με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

    Πλέον επικίνδυνη η Μέση Ανατολή

    Στην ετήσια έκθεσή της για το 2004, η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" (RSF) καταγγέλλει ως "εξολοθρευτές" της ελευθερίας του Τύπου, 34 πολιτικούς από 30 χώρες, στην πλειοψηφία τους αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    Με την ευκαιρία της 15ης διεθνούς ημέρας ελευθερίας του τύπου και ταυτόχρονα της 20ης επετείου από την ίδρυση της RSF, η οργάνωση εξέδωσε έναν ειδικό χάρτη, όπου, με κόκκινο χρώμα, σημειώνονται οι χώρες στις οποίες η κατάσταση όσον αφορά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης θεωρείται "πολύ δύσκολη": μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Κούβα, η Λιβύη, η Ερυθραία, η Ζιμπάμπουε, η Συρία, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Νεπάλ, το Μυανμάρ, το Λάος και το Βιετνάμ.

    Η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου παραμένει η Μέση Ανατολή, όπου κυριολεκτικά οι δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους. Το 2004 21 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εκεί και από αυτούς οι 19 στο Ιράκ. Μάλιστα, εξ αιτίας του κλίματος της ανασφάλειας, ο αριθμός των ξένων δημοσιογράφων στη Βαγδάτη έχει μειωθεί κατά πολύ. Συχνές πλέον είναι και οι απαγωγές δημοσιογράφων. Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς Ομπενά και ο οδηγός της κρατούνται όμηροι από τις 5 Ιανουαρίου ενώ άλλοι τρεις Ρουμάνοι συνάδελφοί της, απήχθησαν στα τέλη Μαρτίου.

    Επίσης, στη Σαουδική Αραβία σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου BBC, ενώ ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, είναι ότι σε πολλές χώρες παραμένουν οι ισχύοντες νόμοι που περιορίζουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει η οργάνωση. Το 2004 27 δημοσιογράφοι (σχεδόν οι μισοί από αυτούς στο Ιράν) φυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της "συκοφαντίας", "προσβολής του αρχηγού του κράτους", "προσβολής του Ισλάμ" ή "διάδοσης ψευδών ειδήσεων". Στη λίστα με τα χειρότερα για την ελευθερία του Τύπου καθεστώτα είναι επίσης η Συρία, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη και η Τυνησία. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση, στο Ιράν "ορισμένοι δημοσιογράφοι τέθηκαν σε απομόνωση, χωρίς να δικαστούν και χωρίς να τους επιτραπεί να έχουν επαφή με δικηγόρους. Άλλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια για να ομολογήσουν". Πάντως, το θλιβερό ρεκόρ των φυλακισμένων δημοσιογράφων κατέχει η Κίνα, με 27 και ακολουθεί η Κούβα με 22. Για όλους οι "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" ζητούν την "άμεση και άνευ όρων" απελευθέρωσή τους.

    Σχετικά Links: Reporters sans frontieres

    [09] Κόσμος

    4 νεκροί

    Σεισμός 5 Ρίχτερ στο Ιράν

    3/5/2005 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη στη περιοχή Μπορουτζέρντ του δυτικού Ιράν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του τοπικού νοσοκομείου ο απολογισμός είναι προσωρινός, αφού συνεχίζεται η μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο. Περίπου 200 άνθρωποι από τα περίχωρα της πόλης, μία από τις μεγαλύτερες του Λορεστάν με 400.000 κατοίκους πληθυσμό, έχουν ανάγκη από σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης. Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα σημειώθηκαν στο Ιράν 20 σεισμοί με συνολικά περίπου 170.000 νεκρούς με πιο πρόσφατο αυτόν στις 22 Φεβρουαρίου στο Ζαράντ (νοτιο-ανατολικά), μεγέθους 6,4 βαθμών, με 612 νεκρούς και 1.400 τραυματίες.

    [10] Οικονομία

    Δεν θα δοθεί παράταση

    Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη στο ΙΚΑ

    3/5/2005 6:41:00 μμ

    Πηγή: NET

    Οι μισοί επιχειρηματίες που χρωστούν στο ΙΚΑ τακτοποίησαν τις οφειλές τους με την ευνοϊκή ρύθμιση που παρέχει εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη. Σήμερα τελευταία ημέρα του μέτρου, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να υποβάλλουν αιτήσεις καθώς δεν θα δοθεί νέα παράταση. Η διοίκηση του ιδρύματος εκφράζει την ικανοποίηση της από την πορεία των εσόδων και τονίζει ότι για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

    Οι μισοί ρύθμισαν τα χρέη τους

    Τους ανοιχτούς τους λογαριασμούς με το ΙΚΑ έσπευσαν να τακτοποιήσουν οι επιχειρηματίες που χρωστούν εισφορές. Οι εκπτώσεις που είχαν στα πρόσθετα τέλη με τη ρύθμιση του ΙΚΑ ήταν ισχυρό κίνητρο για να υποβάλλουν αιτήσεις.

    Με προκαταβολή 5% και 80 δόσεις οι οφειλέτες είχαν έκπτωση μέχρι και 50% στις πρόσθετες επιβαρύνσεις ενώ εάν επέλεξαν την εφάπαξ καταβολή η έκπτωση έφθανε και το 80%.

    Η διοίκηση του Ιδρύματος εκφράζει την ικανοποίηση της για την πορεία των εσόδων και εκτιμά ότι το 50% των επιχειρηματιών που χρωστούν έκαναν χρήση του μέτρου.

    Οι διοικητικές υπηρεσίες παρέτειναν το ωράριο τους για την εξυπηρέτηση των οφειλετών.

    Όσοι δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς των δόσεων θα πληρώνουν το χρέος τους σε 36 δόσεις με προκαταβολή 8%.

    Από αύριο τα πράγματα δεν θα είναι ίδια για τους κακοπληρωτές. Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και όπως τονίζει η διοίκηση θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα και κατασχέσεις.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μπέκαμ, ο πλούσιος σταρ

    3/5/2005 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με 25 εκατομμύρια ευρώ ετήσιες αποδοχές ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το γαλλικό περιοδικό "France Football". O Άγγλος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να απέχει τρομακτικά πολύ από τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή του κόσμου, τον Τάιγκερ Γουντς, ο οποίος παίζει γκολφ, είναι όμως ο κορυφαίος στην σχετική λίστα με τους ποδοσφαιριστές, καθώς ο επόμενος είναι ο άλλος παίκτης της "Βασίλισσας" ο Ρονάλντο με 19,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τρίτος με 13 εκατ. Ευρώ τον χρόνο έμεινε ο Ζινετνίν Ζιντάν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Μπέκαμ όπως εξάλλου και οι δύο συμπαίκτες του αμείβονται με 6,4 εκατομμύρια τον χρόνο, όμως ο Βρετανός παίρνει άλλα 18,4 από διαφημίσεις και εμπορικές συμφωνίες.

    Ο Μουρίνιο πρώτος στους προπονητές

    Σε ό,τι αφορά τους πιό ακριβοπληρωμένους προπονητές, ο Ζοζέ Μουρίνιο επωφελείται από την παρουσία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, καθώς αμείβεται με 7,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μέσα στην πρώτη δεκάδα των τεχνικών βρίσκονται πέντε προπονητές της πρέμιερλιγκ, με τον Αλεξ Φέργκιουσον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι δεύτερος με έξι εκατομμύρια. Τον Σερ ακολουθούν ο εκλέκτορας της εθνικής Αγγλίας, Σβεν-Γκόραν Ερικσον (5,8 εκατομμύρια), και ο Αρσέν Βενγκέρ της Αρσεναλ (4,4 εκατομμύρια), ενώ ένατος στη λίστα είναι ο Ραφαέλ Μπενίτεθ της Λίβερπουλ με ετήσιες αποδοχές 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τιμωρήθηκε ο... κεφαλασφαιριστής Τρεζεγκέ

    3/5/2005 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ακριβά θα κοστίσει στον άσο της Γιουβέντους, Νταβίντ Τρεζεγκέ η κεφαλιά που έριξε σε Ισραηλινό αντίπαλό που κατά τη διάρκεια αγώνα της "Μεγάλης Κυρίας" στις 30 Μαρτίου, δέχθηκε ένα σκληρό φάουλ από πίσω. Εκτός από την κόκκινη κάρτα του διαιτητή της συνάντησης, ο διεθνής των "τρικολόρ" τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της FIFA με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών. Αυτό σημαίνει γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα δώσει το παρών στις αναμετρήσεις των "πετεινών" με τα Νησιά Φερόε στις 3 Σεπτεμβρίου και την Ιρλανδία, τέσσερις ημέρες αργότερα, για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κουνάει μαντήλι" ο Φαν Μπόμελ

    3/5/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Τροφή" στις φήμες που ήθελαν τον άσο της Αϊντχόβεν Μαρκ Φαν Μπόμελ να μεταναστεύει το καλοκαίρι στην Ισπανία, για χάρη της Μπαρτσελόνα έδωσε σήμερα ο διευθυντής της ολλανδικής ομάδας Ρομπ Βέστερχοφ με δηλώσεις του: " Ο Φαν Μπόμελ φεύγει οριστικά από την Αϊντχόβεν. Ήδη μας ανακοίνωσε τις προθέσεις του και μάλλον θα πάει στη Βαρκελώνη. Σίγουρα η απουσία του θα μας στοιχίσει αλλά τον καταλαβαίνουμε απόλυτα. Είναι 28 χρονών και σίγουρα θέλει να κερδίσει πολλά χρήματα. Ελπίζω πάντως ότι μετά από τρία τέσσσερα χρόνια θα επιστρέψει ξανά στην Αϊντχόβεν" τόνισε ο κ. Βέστερχοφ. Ο Ολλανδός διεθνής, που μένει ελεύθερος από την ομάδα του θεωρείται ότι ήδη έχει συμφωνήσει σε όλα με τη διοίκηση των "μπλαουγκράνα".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Άντζας για φέτος

    3/5/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τον Παρακσευά Αντζα θα πορευθεί η Ξάνθη, μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο υψηλόσωμος αμυντικός είχε ατύχημα τις μέρες του Πάσχα, όταν γλίστρησε και έπεσε σε μια βόλτα που έκανε με τη μηχανή του, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα τρίτου μετακαρπίου στο αριστερό του χέρι και να του τοποθετηθεί νάρθηκας. Σήμερα εξετάστηκε από τους γιατρούς της ομάδας, οι οποίοι διέγνωσαν τον ακριβή χρόνο της απουσίας του από τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις και του συνέστησαν ειδική θεραπευτική αγωγή ως το τέλος της περιόδου. Οι ποδοσφαιριστές της Ξάνθης προπονήθηκαν σήμερα το απόγευμα, συνεχίζοντας έτσι την προετοιμασία τους για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Απουσίαζαν οι νεοσύλλεκτοι Δημήτρης Κοντοδήμος και Αντώνης Βούλγαρης, που παρουσιάστηκαν για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, αλλά και οι δύο Ρουμάνοι ποδοσφαιριστές Στέλιαν Κάραμπας και Φλοριάν Προυνέα, οι οποίοι πήραν παράταση μιας μέρας στην άδειά τους και θα επιστρέψουν αύριο. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι τραυματίες Κανελίνι και Καλασιμπέτα.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ευχές και συμβουλές

    3/5/2005 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Όπως είναι φυσικό σε κάθε επιστροφή από διακοπές, αλλά και όπως συνηθίζει ο προπονητής του Ιωνικού Βαγγέλης Βλάχος, μίλησε για λίγη ώρα στους παίκτες του στην σημερινή προπόνηση που ήταν η πρώτη μετά το τετραήμερο του Πάσχα. Ο Βλάχος εκτός από τις ευχές του προς όλους, κάλεσε τους παίκτες του να δείξουν σοβαρότητα και σεβασμό στην ομάδα της ΑΕΚ και να αντεπεξέλθουν όπως πρέπει σε ένα τέτοιο ματς που το χαρακτήρισε πρόκληση. "Είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι τις 25 του μήνα, που τελειώνει το πρωτάθλημα, να δείξουμε τον ίδιο ζήλο, το ίδιο ενδιαφέρον και να καταβάλουμε την ίδια προσπάθεια, που δείχνουμε από την αρχή της χρονιάς", είπε συγκεκριμένα και συνέχισε, "Σήμερα ξεκινά η προετοιμασία και απαιτείται καλή ζωή, ποιοτική προπόνηση και ομαδικότητα στη δουλειά μας. Την Κυριακή παίζουμε με αντίπαλο έναν μεγάλο σύλλογο, όπως η ΑΕΚ, πρέπει να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό στην ιστορία της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Αλλωστε αυτό το ματς είναι μια πρόκληση για εσάς, για να επιβεβαιώσετε την καλή εικόνα που έχετε δημιουργήσει και για να αποδείξετε σε όλους ότι έχετε δυνατότητες. Αυτό είναι προς συμφέρον σας".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τουλάχιστον έκανε... Πάσχα στην "πλατεία"

    3/5/2005 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν πρόλαβε να... ιδρώσει καλά καλά τη φανέλα του Πανιωνίου ο Μαροκινός Γιαζίντ Καϊσί και ήδη αποτελεί παρελθόν από την ομάδα της Ν. Σμύρνης. Μετά από 3,5 μήνες συνεργασίας σήμερα οι δύο πλευρές την έλυσαν κοινή συναινέσει, καθώς ο Αφρικανός παίκτης με γαλλικό διαβατήριο τον Ιανουάριο είχε υπογράψει συμβόλαιο με τους "κυανέρυθρους" διάρκειας 2,5 ετών. Παράλληλα στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανιωνίου επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Λευτέρης Πανταζής, παραχώρησε στον σύλλογο έκταση στην περιοχή της Βάρης, όπου θα κατασκευασθεί σύντομα, το προπονητικό κέντρο της ομάδας.

    [17] Μπάσκετ

    Έτοιμη η Μακάμπι

    3/5/2005 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Ρωσία και την Μόσχα θα μεταφερθεί η ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβιβ, όπου την Παρασκευή θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό του Φάιναλ Φορ. Ο Πίτι Γκέρσον βλέπει όλους τους παίκτες του έτοιμους, πλην βέβαια του βετεράνου φόργουορντ, Ντιόν Τόμας, ο οποίος δεν θα έρθει καν στη Ρωσία λόγω τραυματισμού και αποτελεί τον μοναδικό "κακό" για στα θετικά της Μακάμπι. Ο προπονητής της ομάδας του λαού τόνισε πως το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ δύσκολο, όμως έδειξε αυτοπεποίθηση πως θα βρεθεί στον τελικό. Αύριο το πρωί η Μακάμπι αναχωρεί για τη Ρωσία και θα προπονηθεί στο νέο στάδιο της ΤΣΣΚΑ «Ολιμπίσκι Αρίνα».

    "Όλα μπορούν να συμβούν"

    Ο τεχνικός της Μακάμπι μίλησε για την επικείμενοι αναμέτρηση με τους πράσινους τονίζοντας πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη ομάδα. " Μπορώ να πω ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι πιο εύκολος αντίπαλος από κάποια άλλη ομάδα. Όταν πηγαίνεις σε ένα φάιναλ φορ, δεν περιμένεις να συναντήσεις έναν εύκολο αντίπαλο" και συνέχισε: "Όσο για μας και τον Παναθηναϊκό, φυσικά και μου αρέσει να παίζω εναντίον του. Γιατί όχι; Είναι σαν ένα ντέρμπι. Όλα τα παιχνίδια ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες ήταν συναρπαστικά, δυνατά και νομίζω ότι και αυτό θα είναι έτσι. Νομίζω πως, ό,τι έκανες καλά κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και ό,τι σε οδήγησε στο φάιναλ φορ, θα σε βοηθήσει και σε αυτά τα παιχνίδια. Αν αλλάξεις κάτι, τότε δεν πιστεύεις στην ομάδα σου και σε ό,τι έκανες, σε ό,τι σε έφερε μέχρι εδώ. Ο Ζέλικο είναι πολύ έξυπνος προπονητής. Θα κάνουμε τα πάντα και θα περιμένουμε τα πάντα, όπως σε μια παρτίδα σκάκι. Αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει κάτι διαφορετικό. Θα είμαστε έτοιμοι για όλα, αλλά και αυτός θα κάνει το ίδιο. Κατά τη διάρκεια των 40 λεπτών πρέπει να περιμένουμε τα πάντα. Πρέπει, πάντως, να προετοιμάσουμε την ομάδα με βάση τι κάναμε και τι έκαναν όλη τη χρονιά".

    Από εκεί και πέρα ο προπονητής της ομάδας του λαού τόνισε πως η θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να είσαι άκρος επιθετική, αλλά και αμυντικά. ""Νομίζω ότι όλα άρχισαν όταν η Ζαλγκίρις κατέκτησε τον τίτλο το 1999. Έλεγαν πάντα ότι η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα, αλλά ίσως τώρα πρέπει να πούμε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Όπως είπα, παίξαμε πολύ καλή άμυνα στη φάση των «16», αλλά κάθε προπονητής πρέπει να γνωρίζει τι παίκτες έχει και πώς να πάρει το καλύτερο από τον καθένα. Αν έχεις καλύτερους επιθετικά παίκτες, πρέπει να το εκμεταλλευτείς. Νομίζω ότι δείξαμε τα τελευταία δύο χρόνια πως το σύστημά μας δουλεύει καλά και γι΄ αυτό σκοράρουμε περισσότερο. Δεν είναι η επίθεση το μοναδικό καλό, πρέπει να παίξεις και άμυνα και να αναγκάσεις τους αντιπάλους να παίξουν το παιχνίδι σου. Πρέπει να έχεις εσύ πρώτα την κατοχή, για να πετύχεις πόντους και να κάνεις πάντα το καλύτερο σε κάθε κατοχή της μπάλας. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν πολύ γρήγορο και ελκυστικό μπάσκετ, με μεγάλα σκορ και φυσικά πρέπει να κερδίσεις όλα τα παιχνίδια. Δεν είναι εύκολο να χάσεις, όταν σκοράρεις 96 πόντους και πάνω".

    Τέλος τόνισε πως την πίεση θα την έχει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. "Δεν έχουμε καμία πίεση. Η πίεση υπήρχε πέρυσι, γιατί ήμασταν στους τελικούς σαν γηπεδούχοι. Τώρα πιστεύω ότι η ίδια πίεση είναι για την ΤΣΣΚΑ. Μπορώ να σου πω ένα πράγμα, που είναι πολύ σημαντικό. Μια ομάδα από αυτό το φάιναλ φορ θα τερματίσει τέταρτη, μια άλλη τρίτη, μια άλλη δεύτερη και μια θα είναι η πρωταθλήτρια. Κάποιοι θα είναι ευχαριστημένοι μετά το τέλος και κάποιοι άλλοι όχι. Έτσι είναι το φάιναλ φορ και εμείς είμαστε πρωταθλητές, μέχρι κάποια άλλη ομάδα να πάρει τον τίτλο. Νομίζω ότι οι τέσσερις καλύτερες ομάδες έφτασαν στο φάιναλ φορ. Δεν νιώθω ακόμη καμία πίεση".

    [18] Βόλεϊ

    "Επί τάπητος" ο τέταρτος ξένος

    3/5/2005 1:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρώτη της διερευνητική συζήτηση αναμένεται να έχει αύριο η Λίγκα της Ολομέλειας των ΤΑΑ της Α1 Ανδρών βόλεϊ με τα σωματεία, με θέμα την συμμετοχή ή όχι τέταρτου ξένου στην προσεχή αγωνιστική περίοδο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σειρά επαφών και συζητήσεων με αθλητές και προπονητές της Α1 Ανδρών, προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους για το θέμα που έχουν εγείρει κυρίως οι μεγάλες ομάδες που φιλοδοξούν σε μία μελλοντική ευρωπαϊκή διάκριση. Γι αυτό και αρκετοί σύλλογοι, όπως οι Ηρακλής, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός κ.α έχουνε παγώσει μέχρι στιγμής τις μετεγγραφικές τους κινήσεις, αφού ακόμη δεν γνωρίζουνε τη δομή του προσεχούς πρωταθλήματος. Από την πλευρά της η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης περιμένει την εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής της Ολομέλειας των ΤΑΑ, προκειμένου να συζητήσει το θέμα του 4ου ξένου στο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαϊου.

    [19] Αποκλείστηκε στους "32" ο Γκιώνης

    3/5/2005 12:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν κατάφερε να προκριθεί στους "16" του απλού ανδρών του 48ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος πινγκ πόνγκ ο Έλληνας πρωταθλητής Παναγιώτης Γκιώνης, ο οποίος στους σημερινούς αγώνες της Σαγκάης, γνώρισε την ήττα με 2-5 (8-11, 11-5, 5-11, 3-11,11-8, 4-11, 4-11) από τον πολιτογραφημένο Ισπανό (γεννημένο στην Κίνα) αντίπαλό του Χε Ζι Γουέν, γνωστό στην Ισπανία ως "Χουανίτο". Ετσι ο Καλίνικος Κρεάνγκα, που σε λίγες ώρες αντιμετωπίζει τον Γάλλο Κριστόφ Λεγκού θα είναι ο μοναδικός πλέον εκπρόσωπος των ελληνικών χρωμάτων στη φάση των "32".

    "Αντίο" από τον Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης

    Από τη συνέχεια της διοργάνωσης όμως αποκλείστηκε και ο 39χρονος Σουηδός Ολυμπιονίκη Γιαν Όβε Βάλντνερ, που ηττήθηκε με 0-4 (4-11, 13-15, 10-12, 7-11) από το Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Για το νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης (1992) και παγκόσμιο πρωταθλητής του 1997 στο Μάνστεστερ, στη Σαγκάη ήταν η τελευταία του συμμετοχή με τα "χρώματα" της Σουηδίας, αφού όπως ανακοίνωσε στο μέλλον θα συμμετέχει σε μικρότερα τουρνουά για το... κέφι του.

    Στους "16" πάντως της διοργάνωσης προκρίθηκαν ήδη εκτός από το Σαμσόνοφ και οι Γουάνγκ Λιγκίν (Κίνα), Λι Τσινγκ (Χόνγκ Κόνγκ), Κονγκ Λινγκί (Κίνα), Τσεν Κι (Κίνα), Πέτερ Κάρλσον (Σουηδία)

    [20] Πολιτισμός

    Μέχρι τις 15 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων

    Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού

    3/5/2005 1:00:00 μμ

    Με στόχο την ενθάρρυνση του συναγωνισμού των δημιουργών και την ανάδειξη των νέων τάσεων και προτάσεων για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, σε συνδυασμό με τη μουσική κληρονομιά του τόπου μας, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. διοργανώνουν το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες δημιουργοί και εκτελεστές ερμηνευτές πρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα ή να έχουν εθνικότητα ή ιθαγένεια ελληνική, στην περίπτωση που μένουν στο εξωτερικό. Κάθε δημιουργός μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό με ένα ή περισσότερα τραγούδια, τα οποία πρέπει να καταθέσει ως τις 15 Ιουνίου 2005, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι ενδιαφερόμενοι, πριν από την υποβολή των παραπάνω, θα πρέπει να παραλάβουν αντίγραφο του κανονισμού του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού από τα γραφεία της ΔΕΘ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, ή από τα γραφεία της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή.

    [21] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων

    Το χρήμα σε κάνει καρδιακό

    3/5/2005 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters - επιστημονικό περιοδικό Medicine

    Ένας νέος παράγοντας έρχεται να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ δυτικών και αναπτυσσόμενων κοινωνιών. Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που σήμερα κάνουν θραύση στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, θα εξελιχθούν σε κύρια απειλή για τους κατοίκους του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, καθώς βελτιώνεται η οικονομική τους κατάσταση. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία όπως το ύψος και το βάρος, αλλά και παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη) από εκατό χώρες. Όπως επισημαίνουν, οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται ένα βήμα πριν την παχυσαρκία, την κακή φυσική κατάσταση και τις καρδιακές παθήσεις, το στάδιο δηλαδή που ήδη διανύουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. "Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων αναμένεται να εξαπλωθεί συστηματικά προς τις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και, μαζί με την όξυνση των μολυσματικών ασθενειών, να διευρύνει τις ανισότητες στο χώρο της υγείας", τονίζουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

    Ανισότητα και στην Υγεία

    Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ένα κλάσμα (το πηλίκο του βάρους διαιρεμένο με το τετράγωνο του ύψους) το οποίο υπολογίζει το ποσοστό λίπους στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί έναν κοινά αποδεκτό τρόπο μέτρησης.

    "Εξετάσαμε τη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και ΔΜΣ με τρεις κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές: εθνικό εισόδημα, μέσος όρος οικιακών δαπανών για τρόφιμα και ποσοστό πληθυσμού στις αστικές περιοχές", γράφουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Medicine.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αύξηση του εισοδήματος επέφερε την μείωση των δαπανών για τρόφιμα. Η αγορά φθηνότερου φαγητού, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, έχει ως συνέπεια την αύξηση του βάρους και της χοληστερίνης.

    Επίσης, η αύξηση του ΔΜΣ και της χοληστερίνης έφθανε στο αποκορύφωμά της σε ένα συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος και στη συνέχεια μειώνονταν, ενώ ήταν ιδιαίτερα αυξημένη καθώς αυξάνονταν το ποσοστό του πληθυσμού.

    "Αν μια παρόμοια αύξηση στη σχέση εισόδημα - ΔΜΣ εμφανιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία θα διαδραματίσουν έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις ασθένειες που ταλανίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή οι χώρες αυτές θα βρίσκονται σε τροχιά υψηλότερου εισοδήματος", προειδοποιούν οι ερευνητές.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι αναπτυσσόμενες χώρες υιοθετούν ολοένα και περισσότερο το στυλ διατροφής των δυτικών κοινωνιών, κυρίως στο λίπος και το αλάτι.

    Σχετικά Links: Επιστημονικό περιοδικό Medicine

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χάκερς χτύπησαν το Μουντιάλ

    3/5/2005 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αρκετές χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου έλαβαν χθες ηλεκτρονικά μηνύματα που τους ενημέρωναν πως ότι η αγορά των εισιτηρίων τους έχει επικυρωθεί. Το πρόβλημα ήταν αρκετά σημαντικό δεδομένου πως οι συγκεκριμένοι χρήστες είχαν κάνει αιτήσεις για αγορά εισιτηρίων, ωστόσο αυτές δεν είχαν όντως γίνει αποδεκτές, αλλά τα μηνύματα ήταν προϊόν ενός ιού που είχαν "ρίξει" στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης άγνωστοι χάκερς. Η οργανωτική επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να μην ανοίξουν σε καμία περίπτωση το αρχείο που επισυνάπτεται στο e-mail καθώς είναι πολύ πιθανό να περιέχει ιό. Η ηλεκτρονική ειδοποίηση της οργανωτικής επιτροπής προς όλους όσοι έχουν καταθέσει αίτηση αγοράς εισιτηρίου γίνεται με e-mail αλλά χωρίς συνημμένο αρχείο. Μάλιστα, η επιτροπή ενημέρωσε ότι οι "ύποπτες" διευθύνσεις αποστολέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι οι "Ticket@fifa.de" και η "Gewinn@fifa.de", που μπορεί στην κατάληξή τους να παραπέμπουν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, λάβει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το συγκεκριμένο αποστολέα, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να το... σβήσει.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Αλί Καρίμι στην Μπάγερν

    3/5/2005 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ασίας για την προηγούμενη χρονιά και πρώτο σκόρερ του Κυπέλλου Ασίας του 2004, απέκτησε η Μπάγερν σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση. Ο Αλί Καρίμι είναι 26 χρονών και έχει σημειώσει 32 γκολ στις 87 συμμετοχές του στην Εθνική της χώρας του, γεγονός που μαζί με όλα τα υπόλοιπα επιτεύγματά του τον έχει καταστήσει τον περισσότερο εξελίξιμο Ιρανό ποδοσφαιριστή. Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση μάλιστα η Μπάγερν έχει ήδη αποσπάσει την υπογραφή του Καρίμι και θα τον αποκτήσει ως ελεύθερο από την Αλ Αχλί του Ντουμπάι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 May 2005 - 16:52:35 UTC