Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είναι απεργία και όχι αργία
  • [02] Βρήκε φίδι στα δημητριακά του!
  • [03] Ρεκόρ τουρκικών προκλήσεων
  • [04] Ζωή μαρτύριο
  • [05] "Απαραίτητη η απελευθέρωση της αγοράς"
  • [06] Δεν φεύγει ο Τζέραρντ
  • [07] Ενδεχόμενο επιστροφής για Φίγκο
  • [08] Κοντά στον τίτλο ο Ηρακλής
  • [09] Οικογενειακή τραγωδία στη Βούλα

    [01] Κοινωνία

    Η ερχόμενη Τετάρτη

    Είναι απεργία και όχι αργία

    4/5/2005 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Θέμα αργίας δεν τίθεται για την 11η Μαΐου, διευκρινίζει, με ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου. Ωστόσο, με εγκύκλιο του προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες συνιστά να διευκολυνθούν οι υπάλληλοι, ώστε να μετάσχουν στον εορτασμό, χωρίς η απουσία τους από την υπηρεσία να συνεπάγεται, οικονομικές ή άλλες συνέπειες. Από τη ΓΣΕΕ πάντως τονίζεται ότι θα έπρεπε η ημέρα αυτή να κηρυχθεί ως αργία και οι εργαζόμενοι να μετέχουν στις εκδηλώσεις των συνδικάτων χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Όσοι στον ιδιωτικό τομέα απεργήσουν την ημέρα της 11ης Μαΐου, σύμφωνα με το νόμο, δεν δικαιούνται την καταβολή ημερομισθίου.

    Εξηγήσεις Γιακουμάτου

    "Το υπουργείο Απασχόλησης κήρυξε την Πρωτομαγιά ως αργία ακόμη και αν συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα προκειμένου όσοι δεν εργάστηκαν την ημέρα εκείνη να πληρωθούν κανονικά . Ετσι η αργία δεν μεταφέρεται" δήλωσε ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8.

    Για τις 11 Μαϊου ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις προετοιμάζουν για τη μέρα αυτή ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

    Η πλειοψηφία στις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν την κεντρική τους συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί ενώ το ΠΑΜΕ μια ώρα νωρίτερα καλεί τους εργαζόμενους στο Σύνταγμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέντευξη Γεράσιμου Γιακουμάτου στη ΝΕΤ 105,8

    [02] Παράξενα

    Κορν ....σνέικς στην Αγγλία

    Βρήκε φίδι στα δημητριακά του!

    4/5/2005 9:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Ναι το ξέρουμε, είναι απίστευτο, αλλά ταυτόχρονα πέρα για πέρα αληθινό. Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε έναν πεντάχρονο στο Τέλφορντ της κεντρικής Αγγλίας, όταν πήγε να ανοίξει ένα καινούριο πακέτο δημητριακών για να κάνει το πρωινό του. Όταν ο μικρός άνοιξε το πακέτο με τα κορν φλέικς"Golden Puffs" ξεπετάχτηκε από τη συσκευασία ένα φίδι, περίπου εξήντα εκατοστών. Το παιδί, δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για αληθινό φίδι και νόμιζε ότι ήταν κάποιο παιχνίδι που συνήθως μπαίνει στις συσκευασίες με τα δημητριακά. Οι γονείς του ενημέρωσαν αμέσως το σούπερ μάρκετ Netto από όπου αγόρασαν το προϊόν. Το σούπερ μάρκετ, μίλησε με την προμηθεύτρια εταιρεία η οποία δήλωσε ότι θα ελέγξει όλες τις συσκευασίες που έχει στο stock. Το ερπετό που βρήκε στα δημητριακά του ο μικρός, ανήκει στο είδος των corn snakes, τα οποία συνήθως τρέφονται με ποντίκια και πουλιά και είναι από τα φίδια που αγοράζονται ως κατοικίδια.

    [03] Κοινωνία

    Στο Αιγαίο

    Ρεκόρ τουρκικών προκλήσεων

    4/5/2005 10:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε 31 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο προέβησαν σήμερα εξήντα τουρκικά μαχητικά. Οκτώ από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και τέσσερα ήταν ναυτικής συνεργασίας. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά και σε τρεις περιπτώσεις έγιναν αερομαχίες.

    [04] Κόσμος

    Λίγο πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Ζωή μαρτύριο

    4/5/2005 9:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2005 9:41:49 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η υπόθεση μίας 15χρονης Τουρκάλας, η οποία, προκειμένου να "ξεπλύνει" την τιμή της, αναγκάστηκε να παντρευτεί τον βιαστή της και να περνάει μία κόλαση, τόσο απ αυτόν όσο και από την οικογένειά του. Το δράμα της Αϊσέ άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ήταν 11 ετών, όταν ένας συμπατριώτης της από το Ντιγιάρμπακιρ την βίασε και την άφησε έγκυο. Καθώς η εγκυμοσύνη εκτός γάμου αποτελεί έγκλημα για τις γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας, η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε κατά της Αισέ και την ανάγκασε να παντρευτεί τον βιαστή της, ο οποίος συνέχισε να την κακοποιεί βάναυσα. Όταν ο άντρας της οδηγήθηκε στη φυλακή με την κατηγορία, ότι κακοποίησε ένα 7χρονο αγόρι, η Αϊσέ νόμιζε, ότι το δράμα της είχε τελειώσει. Δυστυχώς, όμως η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε, καθώς η οικογένεια του βιαστή της συνέχισε να τη βασανίζει. Μάλιστα για να την τιμωρήσουν, επειδή έλειπε συχνά από το σπίτι, της έκοψαν τη μύτη με το μαχαίρι του ψωμιού. Η ιστορία της 15χρονης Αϊσέ είναι μία από τις χιλιάδες υποθέσεις εξευτελισμού γυναικών στην Τουρκία αλλά μία από τις ελάχιστες, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, λίγο πριν, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου θα αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [05] Οικονομία

    Σημείο-κλειδί η φθηνή ενέργεια

    "Απαραίτητη η απελευθέρωση της αγοράς"

    4/5/2005 8:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2005 10:24:03 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η δραστική περικοπή των δαπανών και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα συνθέτουν το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, που περιέγραψε στη σύνοδο του ΟΟΣΑ ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα αυτό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η φθηνή ενέργεια είναι σημείο κλειδί για υψηλή ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι της Ευρώπης. Βασικό θέμα της συνόδου ήταν η παγκοσμιοποίηση και τα θέματα που απορρέουν από αυτήν. "Εξετάσαμε τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις οικονομικές προοπτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στις εξαγωγές, την ενέργεια, τις τιμές των πρώτων υλών, την ανισορροπία του διεθνούς εμπορίου και το ισοζύγιο πληρωμών", δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των εργασιών.

    Έμφαση στις επενδύσεις

    Συνοψίζοντας τις συζητήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του διήμερου δόθηκε έμφαση σε τέσσερα ακόμη θέματα: Στο έλλειμμα των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, στη Διακήρυξη της Χιλιετίας για τη βοήθεια στον Τρίτο Κόσμο και στην απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

    Σχετικά με το έλλειμμα των επενδύσεων στην αγορά ενέργειας, ο Έλληνας υπουργός τόνισε "την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, στην απελευθέρωση των αγορών, στις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, μέσω και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα". Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα του ρυθμιστικού πλαισίου και των τιμών ενέργειας, καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών πετρελαίου διεθνώς.

    Σε ό,τι αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στις πρόσφατες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, ο νέος επενδυτικός νόμος, το πρόγραμμα περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις.

    Σχετικά με τη Διακήρυξη της Χιλιετίας, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε, πως μέχρι το 2015 πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια προς τον Τρίτο Κόσμο από το 0,20% του ΑΕΠ στο 0,70%.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου o κ. Αλογοσκούφης τόνισε την προσήλωση της Ελλάδας στους στόχους της απελευθέρωσης του εμπορίου, "μιας απελευθέρωσης όμως που πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες".

    Σε ερώτημα δημοσιογράφου για την εισβολή των κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε, πως το θέμα αντιμετωπίζεται στα πλαίσια της ΕΕ.

    Εν τω μεταξύ, άρχισε στη Λισσαβόνα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 17 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και του γενικού γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας Κώστα Μουσουρούλη.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεν φεύγει ο Τζέραρντ

    4/5/2005 9:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μεθυσμένος από το νέκταρ της πρόκρισης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Στίβεν Τζέραρντ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να φύγει από τη Λίβερπουλ, παρά το ενδιαφέρον της Τσέλσι. "Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό που ήθελα ήταν να δω την ομάδα να κινείται στην σωστή κατεύθυνση και η πρόκρισή μας αυτό δείχνει. Μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, θα καθίσω σε ένα τραπέζι με τον Ρικ Πάρι (σ.σ. γενικός διευθυντής του συλλόγου) και τον προπονητή και θα μιλήσουμε για το μέλλον", δήλωσε ο αρχηγός των "κόκκινων" στην τοπική εφημερίδα "Liverpool Echo". Ο Τζέραρντ έκλεισε τις δηλώσεις του πλέκοντας το εγκώμιο των φιλάθλων της ομάδας του, τους οποίους χαρακτήρισε "τους μακράν καλύτερους στην Αγγλία".

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ενδεχόμενο επιστροφής για Φίγκο

    4/5/2005 7:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μέχρι τις 15 Μαΐου θα γίνει η συνάντηση του Λουίς Φελίπε Σκολάρι με τον Λουίς Φίγκομε κύριο θέμα την επιστροφή του στην Εθνική Πορτογαλίας ή όχι. Αυτό αποκάλυψε απόψε ο τεχνικός της Πορτογαλίας που δήλωσε πως το θέμα είναι ιστορικό αφού θα κριθεί αν ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης θα επιμείνει στην δήλωση αποχώρησης που είχε κάνει λίγες ημέρες μετά τον τελικό του EURO ή αν θα αποφασίσει να επιστρέψει στις υποχρεώσεις με την φανέλα με το εθνόσημο. "Θα συναντηθούμε πριν τις 15 Μαϊου για να πιούμε έναν καφέ, να διηγηθούμε ιστορίες και να μιλήσουμε για κάτι οριστικό. Και αυτό θα είναι εάν ο Φίγκο θα επιστρέψει ή όχι" τόνισε ο Βραζιλιάνος τεχνικός της εθνικής, και συμπλήρωσε "Η δουλειά που κάνει ο Φίγκο στην εθνική είναι ανεξάρτητη από αυτήν που κάνει στη Ρεάλ Μαδρίτης".

    [08] Βόλεϊ

    Κοντά στον τίτλο ο Ηρακλής

    4/5/2005 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία ανάσα από τον τίτλο στην Α1 βόλεϊ των ανδρών είναι πλέον οι κυανόλευκοι. Ο Ηρακλής επικράτησε του Ολυμπιακού εκτός έδρας με 2-3 σετ στο κλειστό του Ρέντη και πήρε τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στη σειρά των τελικών. Έτσι, ο Γηραιός θέλει μόνο μία νίκη ακόμα προκειμένου να στεφθεί πρωταθλητής, για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Υπενθυμίζεται ότι και στον πρώτο αγώνα, που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, οι «κυανόλευκοι» είχαν πάρει τη νίκη με το ίδιο σκορ. Όσον αφορά τον σημερινό αγώνα, οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 1-0 αλλά και 2-1 σετ, όπως στα κρίσιμα σημεία οι κυανόλευκοι έδειξαν πως πρόκειται για κλάση ανώτερη ομάδα και πήρε τη νίκη, παραμένοντας αήττητος φέτος στις εγχώριες διοργανώσεις. Τα σετ: 25-18, 22-25, 25-17, 20-25, 15-17. Ο τρίτος αγόνας της σειρά του τελικού θα γίνει την Κυριακή (18:15), στο κλειστό του Εύοσμου. Αν και εφόσον ο Ηρακλής κερδίσει θα κάνει το τρία στα τρία και θα πάρει το τρόπαιο κάνοντας σουίπ.

    [09] Κοινωνία

    Σκότωσε τον ανιψιό μετά την κηδεία του γιου του

    Οικογενειακή τραγωδία στη Βούλα

    4/5/2005 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα στη Βούλα. Ένας ηλικιωμένος πυροβόλησε και σκότωσε τον ανιψιό του που είχε έρθει από την Ηγουμενίτσα για να τον συλλυπηθεί για το θάνατο του γιου που πέθανε από ανίατη ασθένεια την Κυριακή του Πάσχα. Το θύμα ήταν 43 ετών και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ο δράστης περίμενε δίπλα στον άτυχο άνδρα, στην είσοδο της πολυκατοικίας, μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί και να τον συλλάβουν. Το έγκλημα σημειώθηκε, μπροστά στη σύζυγο του θύματος, στη σύζυγο του δράστη αλλά και άλλους συγγενείς. Τα αίτια της ανθρωποκτονίας ερευνώνται από το Αστυνομικό Τμήμα Βούλας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, ο δράστης πιθανότατα να βρισκόταν σε κατάσταση παροξυσμού, λόγω του θανάτου του γιου του και να πυροβόλησε τον ανιψιό του χωρίς αιτία. Ο 78χρονος θα οδηγεί την Πέμπτη στον Εισαγγελέα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 May 2005 - 20:50:25 UTC