Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκήρυξαν τον Ειρηναίο
  • [02] Πιάνει δουλειά ο Μπλερ
  • [03] Για επικίνδυνα φάρμακα προειδοποιεί ο ΕΟΦ
  • [04] "Πυρά" για τους αιθέρες
  • [05] Υπερβολικές οι αντιδράσεις για την Πρωτομαγιά
  • [06] Επικρίσεις Γιαννάκου
  • [07] Μαραθώνια η κατάθεση της Ηλία
  • [08] Συνάντηση Λ. Κένεντι - Ταλάτ
  • [09] Κορυφαίος ο Λάμπαρντ για τον Τύπο
  • [10] Τρεις προσθήκες για την Τσέλσι
  • [11] Συλλήψεις οπαδών στην Ρωσία
  • [12] ΠΑΟΚ: Τέσσερις για δυο θέσεις
  • [13] AEK: Γιατί όχι τίτλο
  • [14] Πρόβλημα με Ζαπρόπουλο
  • [15] Αλλάζει μορφή η Ευρωλίγκα
  • [16] Νίκη με δοκιμές σε σχήματα
  • [17] 4o Φεστιβάλ Αφρικάνικης Τέχνης
  • [18] Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία
  • [19] Βρήκαν τον τρόπο να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση
  • [20] Ποδήλατο -Η/Υ σημειώσατε 1
  • [21] Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ισότητας
  • [22] Μάχη και αφού έκλεισαν οι κάλπες
  • [23] Η Αθήνα "πιάνει το Μάη"
  • [24] Θέλει τη νίκη έχει απουσίες
  • [25] Στο Internet τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

    [01] Κοινωνία

    Κατέλαβαν το Πατριαρχείο οι Αγιοταφίτες

    Αποκήρυξαν τον Ειρηναίο

    6/5/2005 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκπτωτο θεωρεί πλέον τον Πατριάρχη Ειρηναίο η αγιοταφική αδελφότητα, αφού 13 συνοδικοί μητροπολίτες, με την υπογραφή τους τον αποκηρύσσουν και ζητούν την παραίτησή του. Με βάση το Καταστατικό του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, ο Ειρηναίος κηρύσσεται αυτομάτως έκπτωτος, όταν τα δύο τρίτα της Συνόδου υποστηρίξουν ότι, συντρέχουν ειδικοί λόγοι και πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Πατριαρχείου. Απομένει η τελική έγκριση της Κυβέρνησης της Ιορδανίας, στην οποία ήδη έχουν καταφύγει οι Συνοδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο μεταξύ σε προσωρινή κατάληψη του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων προχώρησαν οι αρχιερείς και πατέρες του Πανάγιου Τάφου. Η ενέργεια ήταν αποτέλεσμα του διαπληκτισμού του Πατριάρχη με τους αρχιερείς, στους οποίους ο ίδιος επιτέθηκε φραστικά, αμέσως μετά την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια για σύγκληση της Ιεράς Συνόδου στις 4 το απόγευμα.

    Έφυγε κακήν κακώς

    Στο επεισόδιο συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος φέρεται να εξύβρισε κάποιους από τους αρχιερείς και πατέρες και κατόπιν αυτού εκδιώχθηκε από το χώρο. Κάτω από αποδοκιμασίες των ίδιων των αρχιερέων του, εγκατέλειψε το χώρο και ο Ειρηναίος, συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς και οδηγούς του. Αυτή την ώρα έξω από το Πατριαρχείο βρίσκεται δύναμη της ισραηλινής αστυνομίας, ενώ οι μοναχοί κλείδωσαν τις πόρτες του Πανάγιου Τάφου και δεν επιτρέπουν σε κανέναν εξωεκκλησιαστικό παράγοντα να εισέλθει στο χώρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκήρυξαν τον Ειρηναίο

    [02] Κόσμος

    Έτοιμος για την τρίτη πενταετή θητεία του

    Πιάνει δουλειά ο Μπλερ

    6/5/2005 3:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2005 4:25:43 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εντολή για το σχηματισμό Κυβέρνησης έλαβε σήμερα ο Τόνι Μπλερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά τη χθεσινή εκλογική νίκη, που του εξασφαλίζει μία νέα, τρίτη, πενταετή θητεία στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο Μπλερ, αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία σχηματισμού της νέας του Κυβέρνησης, τη σύνθεση της οποίας μπορεί να ανακοινώσει και εντός της ημέρας, καθώς σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο οι διερευνητικές επαφές είχαν ήδη αρχίσει πολλές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στη νέα Κυβέρνηση είναι πιθανό ο Μπλερ να επαναφέρει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο ερωτικού σκανδάλου. Αντίθετα αναμένεται να αποκλείσει από το νέο κυβερνητικό σχήμα τον υπουργό Άμυνας Τζεφ Χουν, ο οποίος απουσίασε από την προεκλογική εκστρατεία. Στο μεταξύ με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση ο ηγέτης των Συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ δηλώνει ότι, προτίθεται να παραιτηθεί.

    "Τιμή και προνόμιο..."

    "Πάνε οκτώ χρόνια (όταν έγινα για πρώτη φορά πρωθυπουργός), ήμουν πολύ πιο νέος, αλλά είχα και πολύ λιγότερη πείρα", δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, αμέσως μόλις έλαβε την εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου πήγε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σερί. "Διδάχθηκα πολλά και τώρα έχω μία πολύ σαφή ιδέα για το τι θέλουν οι Βρετανοί", τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και υποσχέθηκε ότι τώρα θα αφοσιωθεί ακούραστα στην υλοποίηση των στόχων, που αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα του.

    "Είναι τιμή και τεράστιο προνόμιο να εκλεγώ Πρωθυπουργός για τρίτη θητεία και έχω επίγνωση αυτής της τιμής και αυτού του προνομίου", είπε.

    Θερμά συγχαρητήρια για την επανεκλογή του Μπλερ απέστειλαν μεταξύ άλλων οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας Κώστας Καραμανλής, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Γκέρχαρντ Σρέντερκαι Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

    Παραιτείται ο Χάουαρντ

    Ο Μάικλ Χάουαρντ, ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας που ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί, όταν οι Συντηρητικοί αποφασίσουν με ποιο τρόπο και πότε θα εκλέξουν το νέο τους ηγέτη. "Καθώς δεν μπορώ να το πολεμήσω, πιστεύω ότι είναι καλύτερο για μένα να κάνω στην άκρη", δήλωσε σήμερα ο 63χρονος Χάουαρντ προς τους υποστηρικτές του κόμματός του.

    "Σκοπεύω να παραμείνω ηγέτης του κόμματος έως ότου αυτό έχει την ευκαιρία να εξετάσει το θέμα της ηγεσίας", πρόσθεσε σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση. Ωστόσο νωρίτερα ο Χάουαρντ είχε δηλώσει, πως "αυτό που συνέβη σ αυτές τις εκλογές αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψή μας".

    "Ο στόχος μας στο νέο Κοινοβούλιο είναι να ολοκληρώσουμε αυτήν την ανάκαμψη, μια αποστολή, που όλοι στο Συντηρητικό Κόμμα θα αντιμετωπίσουν με ευχαρίστηση", είχε επίσης σημειώσει ο Χάουαρντ, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος πριν από 18 μήνες.

    Σύμφωνα με σχολιαστές η αύξηση του ποσοστού του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές αποτελεί απόδειξη ότι, ξαναβρίσκει το δρόμο του. Ωστόσο το κεντροδεξιό άλλοτε ισχυρό κόμμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ και της Μάργκαρετ Θάτσερ, που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, δεν είναι ακόμη σε θέση να υπολογίζει ότι, θα επιστρέψει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρίτη θητεία για τον Μπλερ

    [03] Υγεία

    Ενδέχεται να είναι καρκινογόνα

    Για επικίνδυνα φάρμακα προειδοποιεί ο ΕΟΦ

    6/5/2005 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Προσοχή στην χορήγηση των φαρμάκων "Protopic" της εταιρείας Fugisawa (υπεύθυνος ΒΙΑΝΕΞ) και "Elidel" της Novartis σε μορφή αλοιφής και κρέμας, που χρησιμοποιούνται για την ατοπική δερματίτιδα συνιστά ο ΕΟΦ. Τα συγκεκριμένα φάρματα τίθενται στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ, καθώς ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους εμφάνισης καρκίνου. Είναι φάρμακα αυτά περιέχουν τις ουσίες Tacrolimus και Pimecrolimus αντίστοιχα. Η επανεξέταση των φαρμάκων αυτών ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Δανία, μετά από ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί σχετικά με πιθανούς κινδύνους για πρόκληση καρκίνου σε ασθενείς.

    Σχετικά Links: ΕΟΦ

    [04] Πολιτική

    Κριτική ΚΚΕ και ΣΥΝ για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

    "Πυρά" για τους αιθέρες

    6/5/2005 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε την Παρασκευή η πορεία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών. ΚΚΕ και ΣΥΝ κατηγόρησαν την Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησαν. Σε ανακοίνωσή του, ο Περισσός κάνει λόγο για μεθόδευση της Κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με στόχο τον "πλήρη στραγγαλισμό" του εθνικού αερομεταφορέα και την απαξίωσή του "για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών". Παράλληλα, επέκρινε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις εξελίξεις και κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να αντισταθούν στις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για "εκβιαστικά διλήμματα και δημαγωγία" κατηγόρησε την Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης και ζήτησε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα κόμματα, ώστε να αναζητήσουν τρόπους για την ανάπτυξη μιας "κερδοφόρας, δημόσιας, σύγχρονης, προωθημένης αεροπορικής εταιρείας".

    Σημειώνεται, πως το Σάββατο αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Aegean, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες παράνομες παρεμβολές στις ραδιοσυχνότητες της Πολιτικής Αεροπορίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετ' εμποδίων οι πτήσεις το Σάββατο

    Κρίσιμες ώρες για την Ολυμπιακή

    [05] Πολιτική

    Κλειστή η Βουλή για Πρωτομαγιά

    Υπερβολικές οι αντιδράσεις για την Πρωτομαγιά

    6/5/2005 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Υπερβολικές χαρακτηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει για το θέμα της Πρωτομαγιάς. "Η λεπτομέρεια γίνεται μεγάλο θέμα, σημασία έχει η πολιτική ουσία και το μήνυμα που στέλνεται" τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη. "Σε όλα τα πράγματα υπάρχει πάντα η άλλη πλευρά του λόφου" υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν εισπράττει το κλίμα που μεταδίδεται πολλές φορές από τα ΜΜΕ. "Υπάρχουν διάφορα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης και αντιμετωπίζονται με περισσότερη ή λιγότερη κουβέντα" δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Δήμας και πρόσθεσε "πρέπει να βλέπουμε τα μεγάλα θέματα και σε αυτά πάμε καλά". Στο μεταξύ την Τετάρτη με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

    Επίθεση Βενιζέλου

    Την ίδια ώρα πάντως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και τα συνδικάτα , εξακολουθούν να κατηγορούν την κυβέρνηση για τη μη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς.

    Το πρόβλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, τομέαρχη Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς η έλλειψη συντονισμού.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, παραπαίει ανάμεσα στην επίπλαστη φιλολαϊκή ρητορεία της και τα βαθιά κλασσικά αντανακλαστικά της ελληνικής δεξιάς.

    Αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να λυθεί με ανασχηματισμό ή συγχωνεύσεις υπουργείων, καθώς αφορά στον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα των αντιλήψεων του ίδιου του πρωθυπουργού.

    "Αυτά μπορούν, αυτά κάνουν" καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

    Για "κυβερνητικό αλαλούμ" στο ζήτημα χειρισμού της αργίας της Πρωτομαγιάς κάνει λόγο με ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζομένους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 11ης Μαΐου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ερίζουν για την Πρωτομαγιά

    Είναι απεργία και όχι αργία

    [06] Πολιτική

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

    Επικρίσεις Γιαννάκου

    6/5/2005 4:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2005 6:38:52 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο σχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου. Η υπουργός Παιδείας εξερχόμενη από το Μαξίμου απέδωσε στο συντηρητικό κατεστημένο τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζουν πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ σε ότι αφορά στο θέμα της Πρωτομαγιάς η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι σημασία έχει η πολιτική ουσία και το μήνυμα που στέλνεται. Χαρακτήρισε εξάλλου υπερβολές όσα παρουσιάζονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία όπως είπε "κάνουν το παραμικρό τεράστιο", κάτι που -όπως πρόσθεσε- δεν γινόταν με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η κ. Γιαννάκου, τόνισε ακόμη πως "λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα", ενώ σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση της επικοινωνίας και της ανθρώπινης επικοινωνίας δεν είναι κάτι τέλειο ούτε μπαίνει σε κουτάκια και πως δεν είναι το πλαίσιο αυτό απαλλαγμένο από συναισθήματα και εντάσεις.

    Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Σταύρο Δήμα, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα αισιοδοξίας ότι στα μεγάλα θέματα η Ελλάδα πάει καλά. Αναφερόμενος στο θέμα του βασικού μετόχου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί ο κοινός τόπος με την ΕΕ και θα υπάρξει μία απόφαση. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές -παραδίδεται στην Κομισιόν η απαντητική επιστολή για το βασικό μέτοχο.

    [07] Κοινωνία

    Για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα

    Μαραθώνια η κατάθεση της Ηλία

    6/5/2005 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ενώπιον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, βρίσκεται από το πρωί η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, που φέρεται ως εμπλεκόμενη στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η πρωτοδίκης προσήλθε στο γραφείου του κ. Σανιδά λίγο πριν τις 11 το πρωί, με καθυστέρηση μιας ώρας και συνοδευόμενη από δύο δικηγόρους, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της. Η Ηλία κατηγορείται για τη διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας δικαστή, της συμμετοχής σε συμμορία και της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή. Με την κατάθεσή της ολοκληρώνεται η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα: αμέσως μετά, ο κ. Σανιδάς θα μεταβιβάσει την δικογραφία στο Εφετείο, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, πιθανόν και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώνεται η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα

    [08] Κόσμος

    Συνάντηση Λ. Κένεντι - Ταλάτ

    6/5/2005 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , συναντήθηκε την Παρασκευή η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Λόρα Κένεντι. Μετά τις συνομιλίες, η κ. Κένεντι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, είπε ότι ο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ "έχει καθαρό και θετικό όραμα για το μέλλον" και ότι "η δέσμευση του για λύση είναι αναμφισβήτητη" και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, ο Ταλάτ, δήλωσε ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η δημιουργία μιας νέας Κύπρου, βασισμένης σε "δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν", προσθέτοντας ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

    "Να υποβληθουν οι αλλαγές"

    Ο Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και δήλωσε ότι επανέλαβε τη δέσμευση του για λύση και επανένωση της Κύπρου.

    Είπε επίσης ότι ζήτησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να "τερματίσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων".

    Η κ. Κένεντι συναντήθηκε και με το λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σόγιερ, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον "υπουργό" Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    Την Πέμπτη, η Αμερικανίδα υφυπουργός είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο , τον οποίο κάλεσε να καταθέσει τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν.

    Σύμφωνα με την ίδια, η κατάθεση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, θα ήταν μια "ρεαλιστική συνεισφορά στην επίτευξη προόδου".

    Απέφυγε, ωστόσο, να πει αν ενημερώθηκε από τον κ. Παπαδόπουλο για τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν, εκφράζοντας την ευχή "να ενημερωθεί ο Κόφι Ανάν για τις αλλαγές αυτές".

    Ταλάτ: "Πολιτικό ζήτημα οι περιουσίες"

    Σε δηλώσεις του, ο Ταλάτ κατηγόρησε και πάλι τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι θέτει πολλούς όρους για λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσκληση Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι απέκτησαν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι η απόκτηση αυτών των διαβατηρίων δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοι γίνονται και Ελληνοκύπριοι.

    Όπως ανέφερε, εξάλλου, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σε σχέση με τις περιουσίες, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι το θέμα αυτό, όπως και το Κυπριακό, είναι πολιτικό ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικές μεθόδους.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, πραγματοποιεί μελέτες για το θέμα των περιουσιών και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην πανικοβάλλονται.

    "Μετά τη μάχη που θα δοθεί στην Κύπρο, το θέμα θα μεταφερθεί στην Ευρώπη", είπε ο κ. Ταλάτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κινητικότητα στο Κυπριακό

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κορυφαίος ο Λάμπαρντ για τον Τύπο

    6/5/2005 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το 2005 φαίνεται ότι είναι η χρονιά της Τσέσλι στην πρέμιερ λίγκ. Μετά από 50 χρόνια η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο κατέκτησε τον αγγλικό τίτλο, ενώ για δέυτερη φορά μετά το 1997 και τον Τζιανφράνκο Τζόλα, ένας ακόμη παίκτης των "μπλε", ο Φράνκ Λαμπάρντ αναδεικνύεται από τον αθλητικό Τύπο της Αγγλίας κορυφαίος παίκτης της περιόδου. Στη δεύτερη θέση ήταν ο διεθνής συμπαίκτης του, Τζον Τέρι ενώ ακολούθησε ο Τζέιμι Γκάραχερ της Λίβερπουλ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες η Ενωση Επαγγελματιών Παικτών είχε αναδείξει κορυφαίο παίκτη της χρονιάς τον Τέρι.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τρεις προσθήκες για την Τσέλσι

    6/5/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μεταγραφές προανήγγειλε ο Ζοσέ Μουρίνιο σε σημερινές του δηλώσεις και μάλιστα τις οριοθέτησε τόσο αριθμητικά όσο και αγωνιστικά. Ο Πορτογάλος τεχνικός των πρωταθλητών Αγγλίας τόνισε πως η Τσέλσι χρειάζεται οπωσδήποτε έναν νέο ποδοσφαιριστή στο αριστερό άκρο της άμυνάς της και από εκεί και πέρα, από έναν στον κέντρο και την επίθεση, όπου παίκτες πάντα χρειάζονται. Ο Μουρίνιο προσπάθησε να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στο να ζητήσει νέους παίκτες και να υποστηρίξει τους ήδη υπάρχοντες και έτσι δεν έδειξε την ανάγκη ενίσχυσης, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Χαρακτηριστικά δε δήλωσε, "Μπορώ να είμαι... ερωτευμένος με τους παίκτες μου, εξαιτίας όσων έκαναν φέτος. Όμως, εάν δεν έχουν καλή απόδοση την επόμενη σεζόν, δεν θα είμαι... ερωτευμένος". Αυτό βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωση του αμυντικού καθώς ο μακροχρόνιος τραυματισμός του Γουέιν Μπριτζ έχει αφήσει τον Μουρίνιο με ένα σημαντικό πρόβλημα αριστερά και έτσι η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη. Όσο για την επίθεση, ο Πορτογάλος αναφέρθηκε και στον δανεικό στην Μίλαν Κρέσπο τονίζοντας, "Ο Κρέσπο έχει μεγάλες πιθανότητες να επιστρέψει. Εάν θέλουν να τον κρατήσουν, θα πρέπει να δαπανήσουν πολλά χρήματα ή να τον... ανταλλάξουν με τον Σεβτσένκο".

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συλλήψεις οπαδών στην Ρωσία

    6/5/2005 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γιόρτασαν ορισμένοι Ρώσοι φίλαθλοι την πρόκριση της ΤΣΣΚΑ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA και αφού δεν απέφυγαν ους βανδαλισμούς και τα επεισόδια, κατέληξαν στα κρατητήρια. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική αστυνομία μετά τον αγώνα της ΤΣΣΚΑ με την Πάρμα που βρήκε νικήτρια την ρωσική ομάδα με 3-0, έγιναν 36 συλλήψεις για επεισόδια και άλλες πέντε για βανδαλισμούς. Στο μεταξύ κατά την διάρκεια του αγώνα οι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ πέταξαν φωτοβολίδες και κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο, μετά την επίτευξη του πρώτου τέρματος της ομάδας τους από τον Βραζιλιάνο Ντάνιελ Καρβάλιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο τερματοφύλακας της Πάρμα, Λούκα Μπούτσι. Ο Ιταλός γκολκίπερ αντικαταστάθηκε 10 λεπτά αργότερα και, επειδή παραπονέθηκε για ζαλάδες, καθώς μια κροτίδα «εξερράγη» κοντά του, πέρασε τη νύχτα σε νοσοκομείο της Μόσχας. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των "παρμέντσι" απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟΚ: Τέσσερις για δυο θέσεις

    6/5/2005 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με μια προπόνηση αύριο το απόγευμα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προετοιμασίας του ΠΑΟΚ εν όψει του αγώνα της Κυριακής κόντρα στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο Τούμπας. Ο Νίκος Καραγεωργίου, ο τεχνικός του "Δικεφάλου" της Θεσσαλονίκης δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών και αν όλα πάνε καλά θα παρατάξει την ομάδα με επιθετικούς προσανατολισμούς για την διεκδίκηση της νίκης. Ωστόσο αυτό που τον προβληματίζει είναι η άμυνα και ειδικά οι δυο πλευρές δεξία και αριστερά όπου οι Εγκωμίτης-Ανδράλας και Κουτσόπουλος-Καραδήμος διεκδικούν από μια θέση με τις ίδιες πιθανοτήτες. Στο κέντρο της άμυνας Καρυπίδης και Ουντέζε θα αντιμετωπίσουν το βάρος της επίθεσης των "πράσινων".

    Επέστρεψαν Κωστίκος και Σαράφης

    Στη μεσαία και επιθετική γραμμή τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα και εκεί ο τεχνικός οδηγός της ομάδας Νίκος Καραγεωργίου θα στηρίξει τις ελπίδες του, στους Μεγκαχέντ, Μαλαδένη, Θεοδωρίδη και Φουτσίνι.

    Δίδυμο επιθετικών θα είναι οι Σαλπιγγίδης και Μίετσελ. Με την τακτική αυτή ο ΠΑΟΚ θα παίξει επιθετικά έναντι του ΠΑΟ, χωρίς να παραμελήσει και την αμυντική λειτουργία της ομάδας.

    Εν τω μεταξύ, επέστρεψαν από τις ευρωπαϊκές αναζητήσεις τους οι Κωστίκος και Σαράφης, που παρακολούθησαν αγώνες των πρωταθλημάτων της Τσεχίας και της Σερβίας αντίστοιχα, προκειμένου να τσεκάρουν υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους, που ενδεχομένως θα απασχολήσουν την ομάδα της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι.

    Μεταξύ των παικτών που θα απασχολήσουν τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι θα είναι και ο Βουλγαρος μεσοεπιθετικός Τσαβδάρ Γιάνκοφ, που τον είδε προ διμήνου αγωνιζόμενο στην Ουγγαρία, ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κωστίκος.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    AEK: Γιατί όχι τίτλο

    6/5/2005 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2005 5:48:28 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος και με όλα τα σενάρια ανοιχτά για τον τίτλο, παίκτες της Ένωσης, έκαναν για πρώτη φορά λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου οι Διονύσης Χιώτης και Νίκος Γεωργέας μίλησαν για την εφετινή πορεία της ομάδας τους, με τον έμπειρο τερματοφύλακα να παραδέχεται ότι, ο τίτλος δεν βρίσκεται πια μόνο στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά έχει ωριμάσει ως ιδέα και αποτελεί στόχο της ομάδας της ΑΕΚ

    Πως να το αρνηθούμε άλλωστε;

    "Εδώ που έχουμε φτάσει, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είμαστε μέσα στο πρωτάθλημα. Απομένουν τρία παιχνίδια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα κερδίσουμε. Από εκεί και πέρα, στόχος μας από την αρχή της σεζόν ήταν να δημιουργήσουμε μια ομάδα, να βάλουμε τις υποθήκες για κάτι καλό, αλλά στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και ξαφνικά βρεθήκαμε να διεκδικούμε το πρωτάθλημα. Προσωπικά θεωρώ ότι η χρονιά είναι άκρως επιτυχημένη για την ΑΕΚ, όποια και αν είναι η κατάληξή της. Αν έρθει το πρωτάθλημα, έχει καλώς. Αν όχι, δεν αλλάζει κάτι. Έχουμε πετύχει. Επαναλαμβάνω ότι ο πρωταθλητισμός προέκυψε στην πορεία. Τώρα προέχει το παιχνίδι με τον Ιωνικό. Πρέπει πρώτα να κερδίσουμε αυτό το ματς και μετά να κοιτάξουμε τα υπόλοιπα. Ο Ιωνικός έχει δείξει ότι είναι καλή και επικίνδυνη ομάδα, αλλά ο προπονητής μας τον έχει μελετήσει όπως κάθε ματς και θα μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Εμείς από την πλευρά μας θα τα δώσουμε όλα για να πάρουμε τη νίκη", τόνισε ο Διονύσης Χιώτης και συνέχισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους:

    "Εσείς περιμένατε ότι η ομάδα θα βρισκόταν σήμερα εδώ. Είχαμε τόσα προβλήματα και ξεκινήσαμε να φτιάξουμε μια καινούρια ομάδα. Να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον. Για την δημιουργία μιας ομάδας, όπως την ονειρεύονται η διοίκηση, ο προπονητής και ο κόσμος".

    Από την πλευρά του, ο Γεωργέας τόνισε για το ίδιο θέμα: "Όταν ήμασταν στην Ιταλία, λέγαμε ότι και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ να βγούμε θα είναι καλά. Τώρα απομένουν τρία ματς και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο", ενώ, μιλώντας για τον αποκλεισμό στο κύπελλο από τον Ολυμπιακό, επεσήμανε: "Μας πείσμωσε και μας πίκρανε από μία άποψη, αλλά δεν απογοητευτήκαμε κιόλας. Παίξαμε καλά και στα δύο παιχνίδια και δείξαμε ότι μπορούσαμε να έχουμε περάσει εμείς στον τελικό. Οι αρχικοί μας στόχοι καλύφθηκαν με την συμπλήρωση του πρώτου γύρου, όταν είχαμε αποκτήσει διαφορά από τον τέταρτο στην βαθμολογία και υπερκαλύφθηκαν τώρα που τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος είμαστε μέσα στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Εκπληρώσαμε τους στόχους μας και προχωράμε για κάτι καλύτερο".

    Τέλος, αφού αμφότεροι εξήραν το γεγονός ότι όλα στην ομάδα λειτουργούν «ρολόι» και πως άπαντες αισθάνονται μέλη μίας οικογένειας, έκαναν ειδική μνεία στους φιλάθλους της ΑΕΚ.

    Αρχικά μίλησε ο Γεωργέας, που τόνισε: "Ο κόσμος είναι η δύναμή μας. Δεν το περίμενα αυτό που συμβαίνει φέτος. Είμαι πέντε χρόνια στην ομάδα και πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο. Έχω από τώρα αγωνία για το παιχνίδι με τον Ιωνικό και ελπίζω οι οπαδοί της ομάδας να είναι κοντά μας, να γεμίσουν το Ολυμπιακό Στάδιο".

    Από την πλευρά του, ο Χιώτης συμπλήρωσε: "Εμένα προσωπικά ο κόσμος μου δίνει 100% παραπάνω δυνάμεις. Γι΄ αυτό τον καλούμε να μας βοηθήσει και στο παιχνίδι με τον Ιωνικό. Τον χρειαζόμαστε και τον θέλουμε δίπλα μας. Μένουν δύο ματς στην έδρα μας. Θέλουμε να τα κερδίσουμε και να πάμε στην Λεωφόρο, να τα δώσουμε όλα και ό,τι γίνει".

    Όσον αφορά, τέλος, στα δημοσιεύματα που θέλουν την διοίκηση να έχει επαφές με τον Πορτογάλο τερματοφύλακα, Ιλάριο, και ερωτηθείς εάν τον επηρεάζει αυτό, ο Χιώτης ήταν απόλυτος: "Καθόλου. Εγώ προσπαθώ να κάνω την δουλειά μου και να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος. Αυτά είναι για το μέλλον. Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση για το συμβόλαιό μου".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόβλημα με Ζαπρόπουλο

    6/5/2005 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με τον Νίκο Ζαπρόπουλο προέκυψε στην Ξάνθη. Ο 27χρονος αμυντικός αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον δεξιό μηρό κι έτσι ακολούθησε σήμερα ατομικό πρόγραμμα και θεραπεία. Η συμμετοχή του στο Κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΟΦΗ θα κριθεί κατά την αυριανή προπόνηση, όπου θα διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας. Από αυτό το παιχνίδι θα απουσιάσει ο Παρασκευάς Αντζας, ο οποίος έχει τεθεί εκτός "μάχης" μέχρι το τέλος της περιόδου. Η Ξάνθη στο παιχνίδι του Ηρακλείου θα έχει σύμμαχό της και τη θετική παράδοση. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταφέρει να φύγει νικήτρια τις τρεις φορές. Ηταν τις περιόδους 2000-01 (1-0), 2001-02 (1-0) και 2003-04 (2-1).

    [15] Μπάσκετ

    Αλλάζει μορφή η Ευρωλίγκα

    6/5/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πολλές και σημαντικές καινοτομίες, που στόχο θα έχουν την καλύτερη προώθηση του αθλήματος, προανήγγειλε στη Μόσχα ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στους εκπροσώπους του Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της ρωσικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας από τη νέα σεζόν θα ισχύουν τα εξής δεδομένα: Η Ευρωλίγκα θα πορευθεί χωρίς συνέταιρο στο μέλλον με μοντέλο αυτοδιαχείρισης. Τα εγγυημένα συμβόλαια με τις ομάδες δεν θα καταργηθούν, όμως μία ομάδα που δεν συγκεντρώνει μέσο όρο 4.000 θεατών ανά παιχνίδι θα φεύγει από τη διοργάνωση, ακόμη κι αν έχει εγγυημένο συμβόλαιο. Το ίδιο θα ισχύει και για ομάδες που δεν καταφέρνουν να πρωταγωνιστούν στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Από τη νέα αγωνιστική περίοδο οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην διοργάνωση θα είναι και μέτοχοι. Τέλος οι αρχές της διοργάνωσης δίνουν το δικαίωμα στις ομάδες να έχουν στο ρόστερ τους, απεριόριστους μη Ευρωπαίους.

    Πρωτοποριακές καινοτομίες

    Συγκεκριμένα, όπως αποφασίσθηκε η Ευρωλίγκα δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συνεργασία της με την ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών "Sojecable" που λήγει φέτος διαλέγοντας τον δρόμο της αυτοδιαχείρισης και αυτοπροβολής. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού καθώς η συμφωνία δεν ήταν επικερδής για την "Sojecable" που παρουσίασε απώλεια κερδών της τάξης του 25% από την αρχική της επένδυση, ενώ από την άλλη η Ευρωλίγκα, δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις προσπάθειες των ανθρώπων της ισπανικής εταιρείας για την προώθηση του προϊόντος.

    Πλέον, η Ευρωλίγκα θα μπορεί να διαπραγματεύεται μόνη της τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά, τους χορηγούς και τα έσοδα από διαφημιστικές "εκστρατείες".

    Παρά την ανακοίνωση που προηγήθηκε τον Νοέμβριο από τη FIBA (όταν οι δύο πλευρές "έδωσαν τα χέρια") πως από τη σεζόν 2006-07 οι ομάδες θα προκρίνονται με βάση τη βαθμολογική θέση τους στα εθνικά πρωταθλήματα, αυτό δεν θα ισχύσει. Ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε σήμερα για ένα μικτό σύστημα βασισμένο σε κατάταξη και εγγυημένα συμβόλαια. "Στόχος μας είναι να έχουμε ανταγωνιστικές ομάδες και ένα ελκυστικό προϊόν εντός και εκτός παρκέ. Αν μία ομάδα νοσεί, τότε υποφέρουν όλες" είπε χαρακτηριστικά ο "ισχυρός άνδρας" της Ευρωλίγκα, προαναγγέλλοντας αυστηρά μέτρα επιλογής για το μέλλον.

    Σύμφωνα με αυτά αν μία ομάδα σταματήσει να είναι ανταγωνιστική στο εθνικό πρωτάθλημά της και, παράλληλα, δεν είναι εμπορική, τότε θα αποβάλλεται από τη διοργάνωση. Ενδεικτικά, η Ευρωλίγκα όρισε τους 4.000 φιλάθλους μέσο όρο ανά αγώνα ως το όριο που θα δικαιολογεί την παρουσία της στο "κλαμπ" των ισχυρών.

    "Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο μέλλον, όταν θα έχουμε εξασφαλίσει και γήπεδα μεγαλύτερης χωρητικότητας" εξήγησε ο Μπερτομέου, που ξεκαθάρισε πως, σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας ULEB και FIBA, η Ομοσπονδία έχει δικαίωμα λόγου μόνο στον αριθμό των ομάδων και των χωρών και όχι στην ύπαρξη ή μη εγγυημένων συμβολαίων.

    Στο νέο όραμα του Μπερτομέου που βασίζεται στο μοντέλο της αυτοδιαχείρισης η Ευρωλίγκα από τη νέα σεζόν θα ανήκει στις ίδιες τις ομάδες της, καθώς η αρχή θα παραχωρήσει μετοχές στις 24 ομάδες που θα συμμετέχουν. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι αν οι ομάδες θα αγοράζουν τις μετοχές ή αν θα τους παραχωρηθούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αν μία ομάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις και φύγει, τότε θα πουλάει τις μετοχές της (ή θα τις παραχωρεί) στην ομάδα που θα την αντικαθιστά.

    Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και για όσους παίκτες προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποκτούν κοινοτικό διαβατήριο. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να επηρεάσουν κατά πολύ και τα ρόστερ των ομάδων, αφού από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα μπορεί να χρησιμοποιεί στους αγώνες της διοργάνωσης απεριόριστους παίκτες που έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια χώρας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Η απόφαση είναι ειλημμένη και ήρθε ως αποτέλεσμα της ισότητας για όλες τις ομάδες που επιδιώκει η Ευρωλίγκα. Το πρόβλημα προέκυψε, όταν Αμερικανοί παίκτες παντρεύτηκαν συζύγους με υπηκοότητα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί οι παίκτες έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται ως κοινοτικοί σήμερα στις ομάδες από την Ε.Ε., όχι όμως και στις ομάδες του Ισραήλ, της Ρωσίας ή της Σερβίας.

    "Γνωρίζουμε πως στην πράξη οι ομάδες δεν θα κάνουν χρήση του απεριόριστου αριθμού μη Ευρωπαίων παικτών. Κάθε εθνικό πρωτάθλημα έχει όριο μη Ευρωπαίων παικτών και μία ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να έχει δύο διαφορετικά ρόστερ, άλλο για την Ευρωλίγκα και άλλο για το εθνικό πρωτάθλημά της. Δεν είναι μία κίνηση που ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς. Απλώς μας επιτρέπει να φερόμαστε ισότιμα σε όλα τα μέλη μας" εξήγησε ο Τζόρντι Μπερτομέου.

    Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα όρισε ως μελλοντικούς στόχους την προώθηση της διοργάνωσης και εκτός της Ευρώπης, με την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε "ανοιχτά" κανάλια και όχι σε συνδρομητικά, αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων με το ΝΒΑ. Πρόθεση των Μπερτομέου και Στερν είναι να έρθουν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2006 έξι ομάδες του ΝΒΑ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το εναρκτήριο τζάμπολ. Εκτός από προπονήσεις, θα δώσουν και φιλικούς αγώνες.

    [16] Μπάσκετ

    Νίκη με δοκιμές σε σχήματα

    6/5/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τρεις ελεύθερες βολές του Βασίλη Σπανούλη "6" πριν την λήξη της πρώτης φιλικής αναμέτρησης του Απόλλωνα με το Μαρούσι, στην Πάτρα, χάρισαν στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη τη νίκη με το τελικό 83-82. Ο αγώνας, ο οποίος διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα του «δράκου», ήταν αμφίρροπος μέχρι το τελευταίο λεπτό. Από το στρατόπεδο του Ντάρκο Ρούσο δεν αγωνίστηκε ο Αργυρόπουλος (ενοχλήσεις στο πόδι) και ο Χαρίσης (ήταν με πολιτικά στον πάγκο). Από το Μαρούσι, ο Παναγιώτης Γιαννάκης που δεν πήρε στην Πάτρα τους Μπλάκνεϊ, Πόποβιτς, Σμίλιανιτς και Καράγκουτη (ακολουθούν ατομικές προπονήσεις) δοκίμασε πολλά σχήματα, ενώ έδωσε σε όλους τους παίκτες αρκετό χρόνο συμμετοχής. Οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού το ραντεβού τους για αύριο στις 14.00.

    [17] Πολιτισμός

    4o Φεστιβάλ Αφρικάνικης Τέχνης

    6/5/2005 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    "Παράθυρο" στην Αφρική ανοίγουν για τέταρτη φορά φέτος οι πρεσβείες των χωρών της Μαύρης Ηπείρου στην Αθήνα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να πάρουν μια ιδέα για τα όσα έχει να προσφέρει η κουλτούρα και η παράδοση δεκαέξι αφρικανικών χωρών, έτσι όπως θα παρουσιαστεί μέσα από μουσικές, γεύσεις και παραδοσιακά καλλιτεχνήματα.

    Η εικόνα της εξωτικής ζεστής ηπείρου που φαντάζει τόσο μακριά, θα ζωντανέψει μέσα από το 4o Φεστιβάλ Αφρικάνικης Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Μαΐου στην κατοικία του Πρέσβη της Ν. Αφρικής, στο Παλαιό Ψυχικό. Όσοι περιδιαβούν τα πολύχρωμα περίπτερα εκθετήρια που θα στηθούν εκεί για το σκοπό της πολύχρωμης γιορτής, που θα κυλήσει υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής από συγκροτήματα της Αφρικής, θα φύγουν έχοντας μαζί τους στιγμές, ήχους, μυρωδιές και ενθύμια από την Αγκόλα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αλγερία, τη Γκάνα, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβύη, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, το Μαρόκο, τον Μαυρίκιο, τη Νιγηρία, τη Ν. Αφρική, την Ουγκάντα και την Τυνησία.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα έσοδα από τις πωλήσεις των διαφόρων ειδών θα διατεθούν στη UNICEF, που στέκεται στο πλευρό των παιδιών της αφρικανικής ηπείρου. Ραντεβού, λοιπόν, το Σάββατο 7 Μαΐου, μεταξύ 11.00 - 23.00 και την Κυριακή 8 Μαΐου, μεταξύ 11:00 - 20:00, στην Κατοικία του Πρέσβη στην οδοό Διαμαντίδου 5, στο Παλαιό Ψυχικό, για μια μοναδική εμπειρία με άρωμα Αφρικής.

    [18] Υγεία

    Ενοικιάσεις κλινών στο "Ντυνάν"

    Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

    6/5/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Για την πορεία του νομοθετικού έργου του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα το νομοσχέδιο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας συζήτησαν το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αμέσως μετά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι επίκειται η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, στο οποίο θα υπάρχει τροπολογία για την ενοικίαση 30 κλινών ΜΕΘ στο "Ερρίκος Ντυνάν" σε τιμές δημοσίου και με το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Τα επόμενα νομοσχέδια, όπως είπε ο υπουργός, αφορούν την ποιότητα στο χώρο της Υγείας, το φάρμακο, την ιατρική δεοντολογία και τις προμήθειες των νοσοκομείων.

    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ζητά ο κ. Κακλαμάνης

    Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε επίσης, ότι εδώ και τέσσερις ημέρες ισχύει, με την υπουργική απόφαση που έχει υπογράψει, μειωμένο τιμολόγιο κατά 25% για ορθοπεδικά υλικά, φίλτρα νεφρού, κλπ. Απαντώντας σε ερώτηση για τον οικογενειακό γιατρό, είπε πως αποτελεί "βασικό εξάρτημα για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και έως τα τέλη του 2005 θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

    Ακόμη τόνισε ότι αναμένει σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας να ληφθούν αποφάσεις για την πρόσληψη προσωπικού σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε εξάλλου, πως έχει ζητήσει να προσληφθούν 9.500 άτομα για να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Ερωτηθείς για τους δυο επίορκους ιατρούς που "έπαιρναν φακελάκι", ο υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι το θέμα έχει πάρει το δρόμο του, για να επιβληθεί αργία στους ιατρούς αυτούς.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι δεν τον αφορά το θέμα, ούτε πόσοι και ποιοί υπουργοί θα απομακρυνθούν. Πάντως, τόνισε, ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση, ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, ενώ αναγνώρισε ότι γίνονται και λάθη.

    [19] Υγεία

    Ακόμα σε πρόωρο στάδιο οι έρευνες

    Βρήκαν τον τρόπο να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση

    6/5/2005 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Νέες ελπίδες να γίνουν μητέρες, γυναίκες, που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας, ενδέχεται να δώσει η θεραπεία, που ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο του Τενεσί. Όπως λένε και οι ίδιοι οι επιστήμονες, το μυστικό βρίσκεται στα αρχέγονα κύτταρα των ωοθηκών. Όπως μάλιστα αναφέρουν στην επιθεώρηση Reproductive Biology and Endocrinology, είναι δυνατό η εμμηνόπαυση να καθυστερήσει μέχρι και 12 χρόνια, καθώς τα αρχέγονα κύτταρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αδένων, που παράγουν ωάρια. Σημειώνεται, ότι για την ώρα, οι έρευνες βρίσκονται σε πρόωρο στάδιο.

    Νέα ωάρια από τα αρχέγονα κύτταρα

    Όταν γεννιέται μία γυναίκα στις ωοθήκες έχει περίπου δύο εκατομμύρια αδένες, που παράγουν ωάρια. Αλλά μέχρι να φτάσει στην εφηβεία, το νούμερο αυτό έχει φτάσει τις 400.000. Στην εμμηνόπαυση οι αδένες θα έχουν εξαφανιστεί και πλέον η γυναίκα δε θα παράγει ωάρια, που μπορούν να γονιμοποιηθούν.

    Όμως, η ερευνητική ομάδα από το Τενεσί, βρήκε ότι τα αρχέγονα κύτταρα, που προέρχονται από τις ωοθήκες θα μπορούσαν να γίνουν νέα ωάρια.

    Οι ειδικοί πήραν μέσω λαπαροσκόπησης επιθηλιακά κύτταρα από την επιφάνεια των ωοθηκών πέντε γυναικών ηλικίας 39 με 52.

    Μετά τα άφησαν στο εργαστήριο πέντε με έξι μέρες για να αναπτυχθούν.

    Εξέθεσαν μερικά από αυτά σε ένα οιστρογόνο, που προκαλεί την ανάπτυξη, το ερυθρό της φαινόλης.

    Τα κύτταρα που δεν εκτέθηκαν έμειναν ανώριμα. Αντίθετα, όσα εκτέθηκαν στο ερυθρό της φαινόλης σταδιακά ωρίμασαν και έγιναν ικανά να γονιμοποιηθούν.

    Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες, που έχουν πρόβλημα γονιμότητας ή που μπαίνουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, να μείνουν έγκυες, με τεχνητή γονιμοποίηση και χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια.

    Μάλιστα, προβλέπουν ότι τα κατεψυγμένα αρχέγονα κύτταρα από ωάρια νέων γυναικών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μετέπειτα παραγωγή ωαρίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για εγκυμοσύνες στις οποίες χρησιμοποιούνται ώρια ωάρια.

    Επιπλέον τονίζουν, ότι τα αρχέγονα κύτταρα ίσως να μπορούν να φτιάξουν και νέους αδένες, κάτι που σημαίνει, πως η εμμηνόπαυση μπορεί να καθυστερήσει ως και 12 χρόνια.

    Σχετικά Links: Reproductive Biology and Endocrinology

    [20] Τεχνολογία

    Η πιο σημαντική εφεύρεση από το 1800

    Ποδήλατο -Η/Υ σημειώσατε 1

    6/5/2005 1:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2005 2:26:32 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Το ποδήλατο επέλεξαν και μάλιστα με διαφορά, ο Βρετανοί ως την πιο σημαντική εφεύρεση από το 1800 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το "ταπεινό" ποδήλατο βγήκε νικητής, "συντρίβοντας" πολύ ισχυρούς αντιπάλους, όπως το διαδίκτυο, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το τρανζίστορ και την πυρηνική ενέργεια. Την έρευνα διεξήγαγε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC "You and Yours". Το ποδήλατο επέλεξε το 59% των 5.500 ερωτηθέντων. Κάθε ανακάλυψη, που ήταν στο ερωτηματολόγιο είχε προταθεί από κάποιον ειδικό. Το ποδήλατο συμπεριελήφθη στο ερωτηματολόγιο από τον Χάινζ Γολφ, Επίτιμο Καθηγητή Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρουνέλ. Ο καθηγητής Γολφ εξήγησε, ότι επέλεξε το ποδήλατο, καθώς ο αντίκτυπός του στην κοινωνία ήταν πολύ μεγάλος, καθώς ήταν προσιτό για όλους, άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ενώ ήταν μία πολύ καλή μεταφορική λύση για όσους δεν μπορούσαν να αποκτήσουν αυτοκίνητο ή άλογο. Οι ερωτηθέντες, που επέλεξαν το ποδήλατο, δικαιολόγησαν την επιλογή τους λέγοντας επιπλέον, πως είναι οικολογικό και απλό στη χρήση.

    Προσμονή για το εμβόλιο κατά του ΑΙDS

    Το πρώτο δίτροχο δημιούργησε ο Βαρόνος Καρλ ντε Ντρε από το Σοερμπρίν στη Γαλλία το 1818. Πατέρας της βιομηχανίας του ποδηλάτου θεωρείται ο Τζέιμς Στέρλεϊ, ο οποίος το 1870 δημιούργησε το διάσημο ποδήλατο Penny-Farthing στην Αγγλία.

    Όσον αφορά τις εφευρέσεις, που θα προτιμούσαν να μην είχαν ποτέ ανακαλυφθεί, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα με 26% και μετά η πυρηνική τεχνολογία με 19%.

    Όσον αφορά στις εφευρέσεις, που επιθυμούν να γίνουν, πρώτη είναι το εμβόλιο για το Aids και τελευταία τα διαπλανητικά ταξίδια.

    Τι επέλεξαν οι ακροατές

    Ποδήλατο- 59% Τρανζίστορ- 8% -Ηλεκτρομαγνητικό δακτυλίδι 8% Ηλεκτρονικός Υπολογιστής- 6% Μικροβιακή Θεωρία των Μολύνσεων - 5% -Ραδιόφωνο - 5% Διαδίκτυο- 4% Κινητήρας εσωτερικής καύσης - 3% Πυρηνική ενέργεια - 1% -Δορυφόρος επικοινωνιών - 1%

    [21] Παράξενα

    Πραγματκά έξυπνο πλυντήριο

    Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ισότητας

    6/5/2005 11:37:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Είστε γυναίκα και έχετε βαρεθεί να κάνετε μόνο εσείς τις δουλειές του σπιτιού; Μην απελπίζεστε, η τεχνολογία θα δώσει τη λύση. Η αρχή έγινε με ένα έξυπνο πλυντήριο ρούχων, δημιούργημα ενός Ισπανού κατασκευαστή. Ως προς τις λειτουργίες του μοιάζει με ένα συνηθισμένο πλυντήριο. Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στο διακόπτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει το δακτυλικό αποτύπωμα και να μην αφήνει το ίδιο άτομο να βάζει δύο συνεχόμενες φορές πλυντήριο. Το μηχάνημα λέγεται "Είναι η σειρά σου" και όπως λέει ο εμπνευστής Πεπ Τόρες, από τη Βαρκελώνη, αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του, επειδή, όπως λέει, ήθελε να καταρρίψει "το πρότυπο του άνδρα, που ζει στην εποχή των παγετώνων και το μόνο, που κάνει στο σπίτι είναι να πίνει μπύρες". Μάλιστα, τονίζει, ότι το λογισμικό του πλυντηρίου είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, που παραβιάζεται πολύ δύσκολα.

    Ως ιδέα καλή φαίνεται.

    Άντε και σε έξυπνες κουζίνες, για να μην πούμε σίδερα!

    Αρκεί, όμως να τα χρησιμοποιούν κανονικά οι άνδρες και να μην πατάνε απλά το διακόπτη

    [22] Παράξενα

    Δεν κατέρριψαν το ρεκόρ

    Μάχη και αφού έκλεισαν οι κάλπες

    6/5/2005 4:35:00 μμ

    Ένα πρωτότυπο ρεκόρ ταχύτητας ήθελε να καταρρίψει η εκλογική περιφέρεια του Νότιου Σάντερλαντ στη Βρετανία, καθώς ήθελε να η ταχύτερη περιφέρεια, που θα εξέδιδε τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Πράγματι, μόλις 43 λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες, η εν λόγω περιφέρεια εξέδωσε τα πρώτα αποτελέσματα, νικώντας κατά κράτος τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Για την καταμέτρηση των ψήφων κινητοποιήθηκαν 120 εκλογικοί αξιωματούχοι στα 35 εκλογικά τμήματα. Είναι η τέταρτη συνεχής φορά που το Νότιο Σάντερλαντ νικά σε αυτό το αγώνα ταχύτητας μεταξύ των εκλογικών περιφερειών της Βρετανίας, με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να σημειώσει ρεκόρ χρόνου, καθώς στις προηγούμενες εκλογές, το 2001, η ίδια περιφέρεια είχε εκδώσει τα αποτελέσματα λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα.

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    Η Αθήνα "πιάνει το Μάη"

    6/5/2005 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην αγκαλιά της Άνοιξης παραδίδεται η πρωτεύουσα και με τη σειρά της ανοίγει τη δική της αγκαλιά για να υποδεχθεί τους ευωδιαστούς, πολύχρωμους πρωταγωνιστές της, τα λουλούδια. Τουλίπες και κρόκοι, ζουμπούλια, νάρκισσοι και ίριδες, ντάλιες, τριαντάφυλλα και γλαδιόλες, βιγώνιες και γαρύφαλλα, παρέα μαζί με άλλα λιγότερο γνωστά η και σπάνια φυτά, όλα σε πρώτο ρόλο κατέλαβαν θέσεις σε μικρούς παραδείσους που στήθηκαν για χάρη τους, τόσο στην καρδιά της Αθήνας, όσο και στην Κηφισιά. Ο λόγος για την 51η Ανθοκομική Έκθεση στο Άλσος Κηφισιάς και για την 1η Ανθοκομική Έκθεση της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, που άνοιξαν χθες τις πύλες τους, και μέχρι τις 22 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα, θα υποδέχονται με χρώματα κι αρώματα τους επισκέπτες και λάτρεις των λουλουδιών.

    51η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

    Για την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Πρόκειται για το γνωστό και ιστορικό πλέον θεσμό της ανθοκομίας, που εγκαινιάστηκε χθες από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο

    Στην έκθεση φέτος λαμβάνουν μέρος 118 ανθοπαραγωγοί, ενώ στις νέες παρουσίες συγκαταλέγονται εκείνες της ολλανδικής Πρεσβείας με τα ανάλογα ανθοκομικά εκθέματα, του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου της Βιέννης, του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου που εδρεύει στο Κιλκίς και του Βοτανικού Κήπου της Σταυρούπολης καθώς και του συμβουλευτικού σταθμός στο Ελληνικό Περίπτερο με γεωπόνους οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλές και θα προτείνουν λύσεις και ιδέες στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να μεταμορφώσουν τους κήπους και τα μπαλκόνια τους.

    Η έκθεση λειτουργεί κάθε μέρα από τις 10:00 ως τις 22:00, στο καταπράσινο Άλσος Κηφισιάς "Δημήτρης Ζωμόπουλος".

    "Η Αθήνα ανθίζει"

    Την ίδια ώρα όμως και το κέντρο της Αθήνας κάνει την έκπληξη. Με το σύνθημα "Η Αθήνα ανθίζει" η πλατεία Κοτζιά λουλουδιάζει και με μια σειρά εκδηλώσεων τόσο εκεί, όσο και στην Πλατεία Συντάγματος, στο Εθνικό Κήπο και στις αθηναϊκές γειτονιές αφήνει χώρο για την άνοιξη.

    Την αρχή κάνει η έκθεση "Μαγιάτικο Στεφάνι" στην Κοτζιά, που εγκαινιάστηκε χθες από τη Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη και μέχρι τις 18 Μαΐου, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, θα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία φυτών από όλη την Ελλάδα σε μοναδικές συνθέσεις.

    Στο πλαίσιο της θα αναδειχθεί η νέα τάση φυσικής ζωής, "Αστική Αυτάρκεια" μέσω της ενημερωτικής δράσης "Περιβόλι στο Μπαλκόνι". Σε ειδικά διαμορφωμένο μικρό θερμοκήπιο πρότυπης βιολογικής καλλιέργειας θα υπάρχει έκθεση φυτών, ενώ θα διανέμονται έντυπα με συμβουλές για τη δημιουργία βιολογικής καλλιέργειας στα μπαλκόνια και τις ταράτσες των σπιτιών της πόλης.

    Παράλληλα, στην Πλατεία Συντάγματος, μεταξύ 10 και 22 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν η έκθεση σπανίων φυτών Φύση-Έκπληξη", η οποία θα διανθιστεί με τις εικαστικές εκδηλώσεις "Η Τέχνη Συναντά την Φύση", "Η Γλυπτική Φυτών" και "Art Deco". Τα Σαββατοκύριακα εικαστικές παρεμβάσεις θα δώσουν καλλιτεχνικές πινελιές στα φυτά της πλατείας, τα οποία το Σάββατο,14 Μαΐου, θα πάρουν σχήμα με την βοήθεια εξειδικευμένων καλλιτεχνών, ενώ το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου καλλιτέχνες θα αναλάβουν να τα στολίσουν με οικολογικά υλικά.

    Φυσικά ο Εθνικός Κήπος δεν μπορεί να μείνει εκτός παιχνιδιού. Από τις 9 Μαΐου ο ανοίγει τις πύλες του και προσφέρεται για εξερεύνηση, ενώ μέχρι τις 22 Μαΐου θα υπάρχει και πρόγραμμα ξεναγήσεων για μαθητές και επισκέπτες. Στις 21 και 22 Μαΐου τα παιδιά θα παίξουν "Κήπο-Κήπο Όλοι", παρακολουθώντας τους ήρωες των παραμυθιών μέσα παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών να ζωντανεύουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι συνοδοί τους θα μπορούν την ίδια ώρα να απασχολούνται δημιουργικά σε σεμινάρια ανθοδετικής.

    Τέλος, να σημειωθεί ο Κήπος θα χαρτογραφηθεί από ειδικούς βοτανολόγους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χρήσιμος οδηγός σχετικά με την ιστορία των φυτών που φιλοξενεί.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θέλει τη νίκη έχει απουσίες

    6/5/2005 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα του εξασφαλίσει και μαθηματικά την σωτηρία του, θα αγωνιστεί την Κυριακή ο Πανιώνιος με αντίπαλο τον Άρη. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης προετοιμάζεται εντατικά με τον Δημήτρη Μπαρμπαλιά να προβληματίζεται για τις απουσίες των Γιάροσλαβ Ντρόμπνι, Κώστα Κιάσο και Ανδρέα Λαγωνικάκη που είναι τραυματίες και τους πιθανούς αντικαταστάτες. Τον Ντρόμπνι όπως όλα δείχνουν θα αντικαταστήσει κάτω από τα δοκάρια ο Φώτης Στρακόσια, που αποτελεί σταθερή αξία για τους "κυανέρυθρους". Ωστόσο όλοι στην ομάδα γνωρίζουν πως όσοι παίξουν θα πρέπαι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς και η ομάδα της Θεσσαλονίκης, χρειάζεται οπωσδήποτε ένα θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθειά της να παραμείνει στην κατηγορία. Σχετικά με το θέμα του νέου προπονητή συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές της διοίκησης της ΠΑΕ στο εξωτερικό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα...

    [25] Κοινωνία

    Μητρώο ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο Internet

    Στο Internet τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

    6/5/2005 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για πρώτη φορά φέτος, τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι γονείς θα μπορούν να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν για τα δίδακτρα των παιδιών τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια). Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, (http://www.gge.gr) οι γονείς μπορούν να βρουν ένα ηλεκτρονικό μητρώο με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε όλη τη χώρα καθώς και συγκεντρωτικούς πίνακες με τα δίδακτρα για την περίοδο 2005-2006. Σήμερα δημοσιεύονται οι πρώτες τάξεις και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν με βάση το μαθηματικό τύπο οι αυξήσεις στα δίδακτρα και για τις επόμενες τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι οι μικρότερες των τελευταίων ετών και το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα κυμανθούν γύρω στο 3,1%.

    Σύντομα οι τιμές και για τις άλλες τάξεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία Αττικής οι τιμές ποικίλουν από τα 1500 Ευρώ το χρόνο μέχρι τα 5.690.

    Για τα Ιδιωτικά Δημοτικά Αττικής οι τιμές αρχίζουν από τα 1600 Ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 6.000 ενώ για τα Ιδιωτικά Γυμνάσια τα δίδακτρα κυμαίνονται από τα 2.500 μέχρι μέχρι τα 7.700 Ευρώ.

    Σχετικά Links: Γενική Γραμματεία Εμπορίου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 May 2005 - 16:52:59 UTC