Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στο Πατριαρχείο
  • [02] Αντιοξειδωτικά: ελιξίριο μακροζωίας
  • [03] Εξήντα χρόνια μνήμης...
  • [04] Καταθέτει ο πλοίαρχος του "Aegean Sun"
  • [05] Διαδήλωση των "Γκρίζων Λύκων" στην Πέργαμο
  • [06] Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [07] Καταστροφικές πλημμύρες στην Κολομβία
  • [08] "Μεγάλη Κυρία" και στο Μιλάνο
  • [09] Εκτός Champions League η ΑΖ΄67
  • [10] Μόνος πρώτος ο Λεβαδειακός
  • [11] Τρίτος στην Ευρώπη ο ΠΑΟ
  • [12] Βραβεύτηκαν οι Διαμαντίδης - Λάκοβιτς
  • [13] Νίκησε αλλά δεν ικανοποίησε
  • [14] Το νταμπλ στον αήττητο Ηρακλή
  • [15] Άρση Βαρών: Πολύ καλή παρουσία
  • [16] Πρωταθλητής στις γυναίκες ο ΠΑΟ

    [01] Κοινωνία

    Εν αναμονή της απόφασης της Ιορδανίας

    Επεισόδια στο Πατριαρχείο

    8/5/2005 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2005 4:00:32 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την απόφαση του να μην παραιτηθεί, παρά το αίτημα των 13 συνοδικών ιεραρχών για καθαίρεση του, επανέλαβε εκ νέου σήμερα ο Πατριάρχης Ειρηναίος, ο οποίος παραμένει στην οικία του φρουρούμενος από Ισραηλινούς αστυνομικούς και άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύεται τις επόμενες κινήσεις του και ενδεχομένως και την έξοδο του από τη χώρα, ενώ το γεγονός ότι ο οικονομικός διαχειριστής του Ειρηναίος ο Νεότερος αρνείται να συνεργαστεί και να παραδώσει τα κλειδιά των γραφείων των οικονομικών υπηρεσιών πυροδότησε νέα ένταση σήμερα στα Ιεροσόλυμα. Αφορμή για τα επεισόδια μεταξύ αρχιερέων και συνεργατών του Πατριάρχη, καθώς επίσης και ενός Έλληνα αστυνομικού από τη φρουρά του, στάθηκε η προσπάθεια μεταφοράς από τα γραφεία στο σπίτι του κ. Ειρηναίου, χρημάτων και δεκάδων εγγράφων, η οποία όμως έγινε αντιληπτή. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να επικυρωθεί από την Ιορδανία η Συνοδική Πράξη αποκήρυξης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ενώ ήδη η Παλαιστινιακή Αρχή διεμήνυσε επισήμως ότι στηρίζει τους συνοδικούς ιεράρχες. Από την πλευρά του ο κ. Ειρηναίος έστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην οποία εξηγεί τους λόγους που δεν παραιτείται, ενώ με άλλη επιστολή απειλεί με κυρώσεις τους Αγιοταφίτες ιεράρχες και κληρικούς που τον αμφισβητούν.

    Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων

    Επεισοδιακά ξεκίνησε η μέρα σήμερα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθώς νωρίς το πρωί μαθεύτηκε η πληροφορία ότι ο Πατριάρχης έχει στείλει ανθρώπους στην οικονομική υπηρεσία, -στην οποία έχει πρόσβαση σε αντίθεση με τους Συνοδικούς- με σκοπό να αποσπάσουν έγγραφα και χρηματικά ποσά. Αμέσως, ο τοποτηρητής Πέτρας Κορνήλιος συνοδευόμενος από μεγάλη ομάδα αρχιερέων έσπευσε στα γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών, όπου εντόπισαν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο καθώς επίσης και έναν Έλληνα αστυνομικό από τη φρουρά του Πατριάρχη οι οποίοι μετέφεραν σακούλες με χρήματα καθώς επίσης και δεκάδες γνήσια πληρεξούσια. Επρόκειτο για χρηματικό ποσό σε κυπριακές λίρες και για πληρεξούσια προς δικηγόρο και προς τον Νίκο Παπαδήμα -τον οποίο ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε εξουσιοδοτήσει να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία- τα οποία είχε ειπωθεί πως είχαν χαθεί. Όλα κατασχέθηκαν από τους συνοδικούς που κατήγγειλαν απόπειρα φυγάδευσης τους. Από την πλευρά του, ο αρχιμανδρίτης Φώτιος είπε πως τα χρήματα προορίζονταν για τα έξοδα λειτουργίας της κουζίνας.

    Λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους διανεμήθηκε επιστολή του κ. Ειρηναίου μέσω της οποίας απειλεί με κυρώσεις Αγιοταφίτες ιεράρχες και κληρικούς. Τους καλεί να σταματήσουν να τον αμφισβητούν διότι διαπράττουν αδικήματα, αλλιώς είναι υποχρεωμένος να επιβάλλει κυρώσεις για τη διαφύλαξη του κύρους του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.

    Ουδέν σχόλιο ήταν η αντίδραση μελών της Συνόδου, που όπως διευκρίνισαν δεν αναγνωρίζουν πλέον ως Πατριάρχη τον κ. Ειρηναίο, αφού έχει κηρυχθεί έκπτωτος.

    Χθες ο κ. Ειρηναίος απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία εξηγεί τους λόγους που δεν παραιτείται. Επίσης, συναντήθηκε με αρχιερείς του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, στους οποίους είπε ότι αρνείται να παραιτηθεί. Κατόπιν είχε συναντήσεις με στενό συνεργάτη του εκ των οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και με τον αστυνομικό διοικητή της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, από τον ζήτησε συνοδεία κατά τις μετακινήσεις στην πόλη. Ο αστυνομικός διοικητής απάντησε ότι θετικά στο αίτημα, αλλά τον συμβούλευσε την αποφυγή των δημόσιων εμφανίσεων, υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Κατόπιν τον επισκέφθηκε τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία είχε σύντομη συνάντηση μαζί του, στην οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν θίχτηκαν ζητήματα ουσίας.

    Η αντιπροσωπεία με τη σειρά της συναντήθηκε αργότερα με την τριμελή ομάδα διαχείρισης των ζητημάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Τη Δευτέρα, η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ενημερώσει το σύνολο της αγιοταφικής αδελφότητας στη σύναξη που θα γίνει στο Φανάρι.

    Σήμερα οι τρεις επικεφαλής της Συνόδου οι κ.κ. Κορνήλιος, Τιμόθεος και Ησύχιος ήρθαν σε επαφή με στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Μαχμούντ Αμπάς, τους οποίους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Ο κ. Αμπάς μετά τη συνάντηση δήλωσε πως τάσσεται με το μέρος των Συνοδικών λέγοντας πως εφόσον μια τόσο μεγάλη ομάδα ιεραρχών εναντιώνεται στον Πατριάρχη δεν μπορεί παρά να υπάρχει κάποιο δίκαιο στις θέσεις τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή εξελίξεων

    [02] Υγεία

    Αντιοξειδωτικά: ελιξίριο μακροζωίας

    8/5/2005 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Science Express, BBC

    Τη θεωρία της επιζήμιας επίδρασης των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και τη σημασία της θωράκισης της υγείας με ένα αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα, υπογραμμίζει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στη δράση των αντιοξειδωτικών ενδεχομένως να κρύβεται το μυστικό της μακροζωίας. Στην περίπτωση των ποντικιών αποδείχθηκε ότι η αυξημένη παρουσία τους στον οργανισμό ισοδυναμούσε με επιμήκυνση της ζωής κατά 20%. Αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επέκταση του προσδόκιμου ορίου ζωής, πέρα από τα 100 χρόνια.

    Στο στόχαστρο οι ελεύθερες ρίζες

    Οι ελεύθερες ρίζες είναι δραστικές χημικές ουσίες, που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου. Όταν βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ικανές να οδηγήσουν σε πρόωρο γήρας και έμμεσα ή άμεσα, σε πολλές ασθένειες, που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι άνοιες και ο καταρράκτης. Προστασία στον οργανισμό από την επιβλαβή επίδραση τους προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως η καταλάση, που δρα στη διάσπαση των ελευθέρων ριζών.

    Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ. Πιτερ Ραμπίνοβιτς χρησιμοποίησαν στα πειράματα τους ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε ο οργανισμός τους να κάνει υπερπαραγωγή καταλάσης. Παρατήρησαν ότι ζούσαν έως και 20% περισσότερο από τα φυσιολογικά ποντίκια, ενώ γερνώντας ανάπτυξαν σαφώς λιγότερες ασθένειες.

    "Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία των ελεύθερων ριζών στη διαδικασία της γήρανσης. Επεμβαίνοντας σε αυτήν ίσως να οδηγηθούμε σε σημαντική επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής" δηλώνει ο Ραμπίνοβιτς και προσθέτει πως με την παραδοχή αυτή ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη δημιουργία φαρμάκων για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και ίσως από ορισμένες συνέπειες του γήρατος.

    "Συνήθως εστιάζουμε την προσοχή μας στις ασθένειες που φέρνει το γήρας και όχι στη διαδικασία της γήρανσης επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί. Κι όμως παρεμβαίνοντας σε κάποιο σημείο του μηχανισμού, ίσως να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα τόσο για το όριο ζωής όσο και για την υγεία, σχολιάζει η συνάδελφος του Πατ Μόναγκαν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Φυσικά, διευκρινίζει, ότι η χρειάζεται αρκετή έρευνα διότι οι παράγοντες που υπεισέρχονται στη διαδικασία είναι πάρα πολλοί, ενώ πρέπει να μελετηθούν και οι τυχόν επιπτώσεις της περίσσειας καταλάσης στον οργανισμό.

    Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον παρουσιάζεται ένας καθαρός συσχετισμός μεταξύ της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών στα κυτταρικά πεδία, όπου και παράγονται, και στην αύξηση του χρόνου ζωής.

    Μέχρι να υπάρξουν νεώτερα από το μέτωπο των ερευνών, γιατροί και διατροφολόγοι τονίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι αυτή που στηρίζει τα πάντα. Οι βιταμίνες Α,C και E εμφανίζουν άριστη αντιοξειδωτική δράση, όπως και τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες, το Β-καροτένιο και το σελήνιο, ενώ σημαντικές πηγές πρόσληψης τους είναι το ελαιόλαδο, τα λαχανικά -με πρώτα τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα μπρόκολα-, τα δημητριακά και το ρύζι, τα φρούτα -όπως μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια και σταφύλια-, τα αυγά, το κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, αλλά και το κόκκινο κρασί.

    [03] Κόσμος

    Τη Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

    Εξήντα χρόνια μνήμης...

    8/5/2005 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κορυφώνονται τη Δευτέρα με τη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία οι εκδηλώσεις για την 60η επέτειο από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Στις εκδηλώσεις μετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα από το απόγευμα του Σαββάτου. Τη Δευτέρα, ο κ. Παπούλιας θα τιμηθεί σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για την αντιστασιακή του δράση κατά των ναζί. Εκτός από τον κ. Παπούλια θα τιμηθούν για την αντιστασιακή δράση τους και οι Πρόεδροι της Αλβανίας και της Κροατίας, οι πρώην Πρόεδροι της Πολωνίας Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι και της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ Χοεντζόλερν. Στο μεταξύ, σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των 12 από τις 15 ανεξάρτητες χώρες της Κοινοπολιτείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, που εκτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την Κίνα, με συνολικό πληθυσμό 280 εκατ., από τον οποίο τα 140 εκατ. κατοικούν στη Ρωσία. Από τις εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Λετονίας και της Εσθονίας, καθώς θεωρούν το τέλος του πολέμου ως την αρχή της σοβιετικής κυριαρχίας στις χώρες τους που κράτησε 45 χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, έχει δηλώσει πως θα μετάσχει. Επίσης, στις εκδηλώσεις δεν θα συμμετάσχει και η Γεωργία, γιατί -όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι- η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη χώρα του.

    Εκδηλώσεις και πορείες

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε σήμερα στην Ολλανδία, δεύτερο σταθμό στο πενθήμερο ταξίδι του στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων. Ο Τζορτζ Μπους συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και τη Βασίλισσα Βεατρίκη και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Κοιμητήριο του Μαργκράτεν, στους τάφους 8.000 πεσόντων Αμερικανών στρατιωτών. Χιλιάδες Γερμανοί με αναμμένα κεριά γιόρτασαν τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ 20.000 άνθρωποι απ΄ όλον τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, στο χώρο που βρισκόταν το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, σε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Την εκδήλωση, πλαισίωσαν με ομιλίες τους ο Αυστριακός Πρόεδρος Χάιντζ, ο Καρδινάλιος Σένμπορν και επιζώντες από τη φρίκη του Μαουτχάουζεν.

    Την ίδια ώρα, 3.000 νεοναζί συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό που αποκαλούν "60 χρόνια ψευδών για την απελευθέρωση", περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή συγκρούσεων με διαδηλωτές της αριστεράς. Οι διαδηλωτές του νεοναζιστικού κόμματος NPD κατευθύνθηκαν προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου διεξάγονται από χθες εκδηλώσεις για τη "γιορτή της δημοκρατίας" στην 60ή επέτειο από την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Αλεξάντερπλατς και τη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν που οδηγεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, προκειμένου να απαγορεύσουν την πρόσβασή τους. Νωρίτερα, 10.000 διαδηλωτές της αριστεράς διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο του Βερολίνου κατά των νεοναζί.

    Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, ενώ αεροσκάφη πετούσαν στον αέρα σχηματίζοντας τη γαλλική σημαία.

    Στη Βρετανία, στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων κατέθεσε ο πρίγκιπας Κάρολος σηματοδοτώντας την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκδηλώσεις για 60η επέτειο λήξης του Β' Παγκοσμίου

    [04] Κοινωνία

    Καταθέτει ο πλοίαρχος του "Aegean Sun"

    8/5/2005 3:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2005 6:47:09 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στο νέο μώλο Κερατσινίου κατέπλευσε αργά το μεσημέρι το ελληνικό οχηματαγωγό πλοίο "Aegean Sun", το οποίο πριν λίγες ημέρες "έδεσε" στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, ξεφορτώνοντας 216 οχήματα. Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος βρίσκονταν στο μώλο, προκειμένου να οδηγήσουν τον πλοίαρχο Στάθη Στυλιανό στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά. Ο Στυλιανός καταθέτει σχεδόν δύο ώρες, και ο εισαγγελέας θα αποφασίσει εάν θα κρατηθεί ή θα αφεθεί ελεύθερος. Πάντως, ο πλοίαρχος φέρεται να έχει δηλώσει τηλεφωνικά, τόσο σε αξιωματικούς του Λ.Σ όσο και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία "Aegean Cargo" του Κ. Αγαπητού, ότι το πλοίο αρχικά ήταν να καταπλεύσει στην Αλεξανδρέττα, αλλά έλαβε εν πλω νέα εντολή από τη ναυλώτρια βρετανική εταιρία "Γιουρομέτ" για την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο ίδιος, φέρεται να είπε ότι αντέδρασε στην εντολή, αλλά αναγκάστηκε να συμμορφωθεί και έτσι το υπό ελληνική σημαία πλοίο βρέθηκε στο λιμάνι του ψευδοκράτους. Στο μεταξύ, οι άντρες του Λιμενικού ερευνούν όλα τα στοιχεία του πλοίου, ενώ βρίσκονται και οι δικηγόροι της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα ελληνικά χωρικά ύδατα το "Aegean Sun"

    [05] Κοινωνία

    Κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

    Διαδήλωση των "Γκρίζων Λύκων" στην Πέργαμο

    8/5/2005 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επεισόδια σημειώθηκαν από μικρή ομάδα των "Γκρίζων Λύκων", οι οποίοι διαδήλωσαν κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που επισκέφθηκε την Πέργαμο και χοροστάτησε σε Θεία Λειτουργία στην αρχαία Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα που έλεγαν "πατριάρχη, μην εξαντλείς την υπομονή μας". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη διάρκεια της ομιλίας του και με αφορμή την απονομή του οφίκιου του άρχοντα πρωτέκδικου στο νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, απάντησε έμμεσα στους Γκρίζους Λύκους μιλώντας για τους "αγωνιστές της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης". Ο κ. Βαρθολομαίος ερωτηθείς για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δήλωσε ότι περιμένει την επιστροφή της επιτροπής που μετέβη εκεί και σημείωσε χαρακτηριστικά:"πάντως θαύματα δεν μπορώ να κάνω".

    [06] Κόσμος

    Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    8/5/2005 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε Internet cafe της Καμπούλ. Ο ένας από τους νεκρούς είναι ο καμικάζι. "Όλα τα θύματα της επίθεσης είναι Αφγανοί", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χέσερ, εκπρόσωπος της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η επίθεση κατέστρεψε ένα μέρος του "Internet Park Net", το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Σαρ-ι-Νάο της αφγανικής πρωτεύουσας και είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των αφγανών φοιτητών και της δυτικής κοινότητας της Καμπούλ.

    [07] Κόσμος

    Καταστροφικές πλημμύρες στην Κολομβία

    8/5/2005 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δεκαέξι νεκροί, 30 τραυματίες και επτά αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των σφοδρών καταιγίδων που πλήττουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες διάφορες περιοχές της Κολομβίας. Τις μεγαλύτερες καταστροφές έχουν υποστεί οι παρόχθιες και ορεινές περιοχές, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Τουλάχιστον 41.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με το κολομβιανό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας, οι καταιγίδες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του Ιουνίου και θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές στο δυτικό τμήμα της χώρας. Οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 5.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 21 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή της Φλορινταμπλάνκα στην επαρχία της Σαντάντερ, όπου τον περασμένο Απρίλιο είχαν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις, οι οποίες κόστισαν τις ζωές τριών ανθρώπων και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες 1.700 οικογενειών.

    Η περίοδος των βροχών αποβαίνει συχνά καταστροφική για την Κολομβία, αφήνοντας πίσω της εικόνες που θυμίζουν βιβλική καταστροφή. Πέρυσι τέτοια εποχή, οι καταιγίδες στέρησαν τις ζωές από 30 ανθρώπους, ενώ οδήγησαν μακριά από τις εστίες τους άλλους 67.000.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μεγάλη Κυρία" και στο Μιλάνο

    8/5/2005 6:09:00 μμ

    Με ένα γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ η Γιουβέντους "άλωσε" το Σαν Σίρο και, επικρατώντας 1-0 της Μίλαν, είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του σκουντέτο, καθώς τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της περιόδου, απέκτησε προβάδισμα τριών βαθμών από τη μέχρι σήμερα συγκάτοικό της στην κορυφή. Νίκη και για την Ιντερ που επικράτησε της Μπρέσια στο "Μάριο Ριγκαμόντι" με 0-3 και εξασφάλισε την Τρίτη θέση της βαθμολογίας. Για την τέταρτη που οδηγεί στο Champions League, η μονομαχία μεταξύ της Σαμπντόρια και της Ουντινέζε καλά κρατεί. Σήμερα, αμφότερες προχώρησαν με νίκες, καθώς η Ουντινέζε νίκησε τη Λάτσιο 1-0 στο "Ολύμπικο" και η "Ντόρια" ξεπέρασε εύκολα με 3-0 το εμπόδιο της Λέτσε. Εκεί που μαίνεται πρωτοφανής μάχη, είναι στην ουρά της βαθμολογίας με 11 ομάδες να εμπλέκονται στη μάχη του υποβιβασμού. Από τη Μπολόνια που βρίσκεται στη 10η θέση (μαζί με άλλες τρεις ομάδες) με 41 βαθμούς, μέχρι την Αταλάντα που παραμένει τελευταία με 34, παρά τη νίκη της επί της Μεσίνα, που είχε κάτω από τα δοκάρια της τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Αταλάντα-Μεσίνα 2-1

    (49΄ Αντριάνο, 54΄ Μπερναρντίνι - 37΄ Τζαμπάνια)

    Μπρέσια-Ιντερ 0-3

    (54΄, 66΄ Μάρτινς, +90΄ Βιέρι)

    Κάλιαρι-Παλέρμο 0-0

    Κιέβο-Φιορεντίνα 1-2

    (86΄ Μαντέλι - 43΄ Μίκολι, 79΄ Μποζίνοφ)

    Λάτσιο-Ουντινέζε 0-1

    (65΄ Ιακουϊντα)

    Λιβόρνο-Σιένα 3-6

    (35΄πεν., 55΄ Λουκαρέλι, 72΄ Κολόμπο - 15΄ Αρτζίλι, 38΄ Κιέζα,

    53΄, 60΄ Βεργκασόλα, 57΄, 81΄ Μακαρόνε)

    Μίλαν-Γιουβέντους 0-1

    (28΄ Τρεζεγκέ)

    Πάρμα-Ρόμα 2-1

    (63΄ Μορφέο, 79΄πεν. Τζιλαρντίνο - 4΄ Κασάνο)

    Ρετζίνα-Μπολόνια 1-1

    (32΄ Εστέβες - 16΄ Μπελούτσι)

    Σαμπντόρια-Λέτσε 3-0

    (23΄ Ντιάνα, 32΄ Κουτούζοφ, 87΄ Εντουσέι)

    Βαθμολογία (σε 35 αγώνες)

    Γιουβέντους 79

    Μίλαν 76

    Ιντερ 65

    Ουντινέζε 59

    Σαμπντόρια 59

    Παλέρμο 50

    Μεσίνα 44

    Λιβόρνο 43

    Κάλιαρι 43

    Μπολόνια 41

    Λέτσε 41

    Λάτσιο 41

    Ρετζίνα 41

    Ρόμα 40

    Πάρμα 40

    Σιένα 39

    Φιορεντίνα 37

    Κιέβο 36

    Μπρέσια 35

    Αταλάντα 34

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εκτός Champions League η ΑΖ΄67

    8/5/2005 5:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η συγκλονιστική εξέλιξη του αγώνα Ντεν Χάαγκ-Αλκμααρ, έλυσε και τον τελευταίο... γρίφο του πρωταθλήματος Ολλανδίας, μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία τις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Η Ντεν Χάαγκ επικράτησε 2-1 με τέρματα των Ντεν Ούντε (87΄), Ελία (89΄), ανατρέποντας το προβάδισμα που είχε δώσει ο Περέζ στο 57΄ στην ΑΖ΄67, η οποία μένει οριστικά εκτός Champions League. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα αγωνιστούν η πρωταθλήτρια Αϊντχόβεν και ο Αγιαξ, στο κύπελλο UEFA η Αλκμααρ και η Φεγενορντ και η Βίλεμ ως φιναλίστ του κυπέλλου, ενώ μια θέση "παίζεται" ακόμη ανάμεσα στη Χέρενφεν και την Βίτεσε. Η Ντεν Χάαγκ με τη νίκη της αυτή σώθηκε οριστικά.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Μπρέντα-Ρούζενταλ 1-2

    Αγιαξ-Βάαλβικ 4-0

    Ντεν Μπος-Τβέντε 1-0

    Χέρενβεν-Βίλεμ 2-2

    Ναϊμέγκεν-Φέγενορντ 2-0

    Ντεν Χααγκ-Αλκμααρ 2-1

    Γκρόνινγκεν-Ρόντα 4-4

    Ουτρέχτη-Βίτεσε 1-2

    Αϊντχόβεν-Ντε Γκράαφσαπ 4-1

    Βαθμολογία (σε 32 αγώνες)

    Αϊντχόβεν 83

    Αγιαξ 71

    Αλκμααρ 64

    Φέγενορντ 59

    Χέρενφεν 54

    Βίτεσε 51

    Τβέντε 50

    Ρόντα 46

    Βάαλβικ 44

    Ουτρέχτη 41

    Γκρόνινγκεν 40

    Βίλεμ 39

    Μπρέντα 34

    Ναϊμέγκεν 34

    Ντεν Χάαγκ 33

    Ρούζενταλ 26

    Ντε Γκράαφσαπ 19

    Ντεν Μπος 19

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μόνος πρώτος ο Λεβαδειακός

    8/5/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δυο αγωνιστικές πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου στη Β΄ Εθνική και όλα παραμένουν ρευστά όσον αφορά το ποιες ομάδες θα παίζουν την επόμενη περίοδο στην μεγάλη κατηγορία. Κερδισμένος της 28ης αγωνιστικής ο Λεβαδειακός που έμεινε μόνος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μετά τη σπουδαία νίκη του με 3-1 στην Καλαμάτα. Καλατζής Κερδισμένη και η Λάρισα που με ένα αγώνα λιγότερο βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 51 βαθμούς και ευελπιστεί να ανέβει στην κορυφή μετά το τέλος τυο αγών με τον Ατρόμητο που είχε αναβληθεί. Παρότι πάντως είχε το ευκολότερο έργο σήμερα χρειάστηκε ένα πέναλτι στο 94 για να πάρει την χρυσή νίκη απέναντι στην αδιάφορη Παναχαϊκή. Όσο για το μεγάλο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής, ανάμεσα στον Ακράτητο και την Καστοριά, ολοκληρώθηκε ισόπαλο 1-1 καθώς οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με πέναλτι του Στεφανίδη στο 87΄ το γκολ του Αγγου με το οποίο η Καστοριά προηγείτο από το 38΄.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Ακράτητος Καστοριά 1-1

    ( 87 πεν. Στεφανίδης - 39 Άγγος)

    Πανσερραϊκός Απόλλωνας

    (11 , 28 Γκόγκας, 93 Αραμπατζής 41 Οξύζογλου)

    Λάρισα Παναχαϊκή 1-0

    ( 90+ πεν. Διγκόζης)

    Ολυμπιακός Βόλου Ηλυσιακός 4-3

    ( 13 Ιωαννίδης, 52πεν., 64, , 86 Σαϊτιώτης - 17 Ψαρρής 72 Κάμπας, 79 Ρέιζερ)

    Νίκη Βόλου Ατρόμητος 3-0

    ( 72 πεν. Ντικουμέ 76 Τσάγγαρης, 90+ Ανδρουτσόπουλος)

    Καλαμάτα Λεβαδειακός 1-3

    (38 Καλαντζής - 39 Παστός, 68 Λάζαρικ, 82 Βελετάνης)

    Εθνικός Αστέρας - Ποσειδώνας Νέων Πόρων 2-0 α.α.

    Προοδευτική - Πανηλειακός 2-3

    (26 Χανιώτης, 57 Λεοντίου 48, 90+, Μανίκας, 64 Καράμπελας).

    Βαθμολογία ( Σε 28 αγώνες) - Επόμενη αγωνιστική

    1. Λεβαδειακός 52

    2. Λάρισα 51 -27αγ

    3. Καστοριά 50

    . Ακράτητος 50

    . Πανσερραϊκός 50

    . Νίκη Βόλου 50

    7. ΑΣΚ Ολυμπιακός 47

    8. Πανηλειακός 43

    9. Καλαμάτα 40

    . Προοδευτική 40

    11. Παναχαϊκή 36

    . Εθνικός Αστέρας 36

    13. Απόλλων Αθηνών 33

    14. Ηλυσιακός 32

    15. Ατρόμητος Αθ. -22 -27αγ

    16. Ποσειδών Ν. Πόρων 0

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (15/5)

    Ηλυσιακός-Λεβαδειακός

    Ατρόμητος-Κασσάνδρα

    Παναχαϊκή-Νίκη Βόλου

    Απόλλων Αθ.-Εθνικός Αστέρας

    Καστοριά-Λάρισα

    Πανηλειακός-Πανσερραϊκός

    Προοδευτική-Ακράτητος

    [11] Μπάσκετ

    Τρίτος στην Ευρώπη ο ΠΑΟ

    8/5/2005 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Υπό άλλες συνθήκες αυτός θα ήταν ο νεγάλος τελικός της Ευρωλίγκα. Τελικά ήταν ο μικρός, που έδωσε στον Παναθηναϊκό την τρίτη θέση μετά τη νίκη με 91-94 στη δεύτερη παράταση. Μάλιστα αυτό έγινε υπό το βλέμμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Όσο για το παιχνίδι,, για τριάντα λεπτά η ΤΣΣΚΑ ήλεγχε τον αγώνα αλλά ένα ντεμάραζ των πράσινων έδωσε τη νίκη μετά από δύο παρατάσεις τον ΠΑΟ και την κατάληψη της τρίτης θέσης. Τα δεκάλεπτα: 20-15, 42-23, 61-51, 78-78 (κ.α.), 84-84 (παρ.), 91-94 (παρ.)

    Μπράβο ΠΑΟ

    Το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ καλό για την ΤΣΣΚΑ. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, οι Ρώσοι ήταν ανώτεροι και με τον Δήμο Ντικούδη αλλά και τους Μπράουν και Χόλντεν, άρχισαν να δίνουν προβάδισμα. Μέχρι και το πρώτο εικοσάλεπτο η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε πάρτι και έληξε υπέρ των γηπεδούχων με 42-23.

    Και στο τρίτο δεκάλεπτο οι πράσινοι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν και η ΤΣΣΚΑ περνούσε άνετα. Όμως οι πράσινοι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του ΠΑΟ άλλαξαν τα δεδομένα με την έναρξη την τέταρτης περιόδου. Το 61-51 υπέρ των Ρώσων (30΄) μετετράπη σε 61-61 με εύστοχο τρίποντο του Κουτλουάι στο 33ο λεπτό. Όπως αποδείχθηκε... τελικά και οι δύο ομάδες είχαν τον εγωισμό να παλέψουν για την τρίτη θέση, αυτή της παραγοριάς. Ο αγώνας πήγαινε πόντο πόντο, αλλά πέντε διαδοχικοί πόντοι του Μάικ Μπατίστ έδωσαν αέρα πέντε πόντων 78-73 στον Παναθηναϊκό. Μέχρι τη λήξη, όμως ο Μπράουν πρόλαβε να ευστοχήσει σε τρίποντο, να κλέψει την μπάλα και να δώσει μία ασίστ στον Παπαλουκά που κάρφωσε την μπάλα κι έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, 78-78. Ο αγώνας κρίθηκε σε δεύτερη παράταση, όταν ο Γιάκα Λάκοβιτς αστόχησε στη βολή με το σκορ να είναι 90-90 και ο Διαμαντίδης πήρε το ριμπάουντ και πέτυχε γκολ φάουλ στα 12΄΄, 93-90 για να γράψει η ιστορία τελικό σκορ, ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 94-91.

    ΤΣΣΚΑ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 6, Μπράουν 21 (1), Πανόφ, Άντερσεν 14, Ντικούδης 17, Χόλντεν 10 (1), Πασούτιν, Μόνια 3, Μιούρσεπ 3, Ζαβρασένκο 6, Γκρέιντζερ 11 (3).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 5 (1), Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 15 (1), Μπατίστ 28 (1), Φέμερλγινγκ, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 15 (2), Σάκοτα 5 (1), Κουτλουάι 19 (3), Μπάξτερ

    [12] Μπάσκετ

    Βραβεύτηκαν οι Διαμαντίδης - Λάκοβιτς

    8/5/2005 4:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2005 5:10:51 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τους μπασκετμπολίστες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν αυτή τη χρονιά, βράβευσε χθες η Ευρωλίγκα σε εκδήλωση που έγινε στο International Μusic Hall της Μόσχας. Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους Δημήτρη Διαμαντίδη και στον Γιάκα Λάκοβιτς του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος βραβεύθηκε ως ο κορυφαίος αμυντικός παίκτης της Ευρωλίγκα και την απονομή έκανε ο Ρικάρντο Πίτις, ενώ ο Σλοβένος πλέι μέικερ επιλέχθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της σεζόν. Συγκίνηση αισθάνθηκαν οι παρευρισκόμενοι, όταν με δάκρυα στα μάτια, η σύζυγος του Αλφόνσο Φορντ παρέδωσε το ομώνυμο βραβείο στον νικητή, Τσαρλς Σμιθ, της Σκαβολίνι κι εκείνος την έσφιξε γι αρκετή ώρα στην αγκαλιά του. Στην εκδήλωση ήταν και η μητέρα και οι δύο γιοι του Αμερικανού σκόρερ που άφησε τη σφραγίδα του στην Ευρωλίγκα και στην Ελλάδα, αλλά έφυγε νωρίς από τη ζωή.

    MVP της σεζόν ο Τόνι Πάρκερ

    Κατά τα άλλα ο Ρομπέρτο Μπρουναμότι βράβευσε τον Εράζεμ Λόρμπεκ ως "ανερχόμενο αστέρι", ενώ ο Τόνι Πάρκερ, ανακηρύχτηκε MVP της σεζόν.

    Ο γκαρντ της Μακάμπι επιλέχθηκε και στην κορυφαία πεντάδας της σεζόν μαζί με τους συμπαίκτες του στη Μακάμπι, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Νίκολα Βούιτσιτς, τον Άρβιντας Ματσιγιάσκας της Ταού και τον Ντέιβιντ Άντερσεν της ΤΣΣΚΑ.

    Στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα, εκτός από τον Γιάκα Λάκοβιτς, ψηφίστηκαν οι Μάρκους Μπράουν (ΤΣΣΚΑ), Τσαρλς Σμιθ (Σκαβολίνι), Λούις Σκόλα (Ταού) και Τανόκα Μπέαρντ (Ζαλγκίρις Κάουνας).

    Αναλυτικά:

    Βραβείο Αλφόνσο Φορντ

    Τσαρλς Σμιθ (Σκαβολίνι Πέζαρο)

    ΜVP

    Άντονι Πάρκερ (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

    Κορυφαίος Αμυντικός

    Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός)

    Ανερχόμενο Αστέρι

    Εράζεμ Λόρμπεκ (Κλίμαμιο Μπολόνια)

    Κορυφαία Πεντάδα

    1. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

    2. Άντονι Πάρκερ (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

    3. Άρβιντας Ματσιγιάουσκας (Ταού)

    4. Ντέιβιντ Άντερσεν (ΤΣΣΚΑ)

    5. Νίκολα Βούιτσιτς (Μακάμπι)

    Δεύτερη καλύτερη Πεντάδα

    1. Γιάκα Λάκοβιτς (Παναθηναϊκός)

    2. Μάρκους Μπράουν (ΤΣΣΚΑ)

    3. Τσαρλς Σμιθ (Σκαβολίνι)

    4. Λούις Σκόλα (Ταού)

    5. Τανόκα Μπέαρντ (Ζαλγκίρις)

    [13] Μπάσκετ

    Νίκησε αλλά δεν ικανοποίησε

    8/5/2005 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δίχως τον Ματ Νίλσεν, ο οποίος επικαλούμενος προσωπικούς λόγους ζήτησε από τον Μπάνε Πρέλεβιτς να μη χρησιμοποιηθεί (σ.σ. ο Αυστραλός φέρεται πως είναι δυσαρεστημένος λόγω οικονομικών οφειλών που υπάρχουν προς το πρόσωπο του) και χωρίς να ικανοποιήσει ιδιαίτερα με την απόδοση του, ο ΠΑΟΚ επικράτησε σήμερα στην Πυλαία της ΜΕΝΤ σε φιλικό παιχνίδι με 78-76. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς πάντως κάλυψε τους παίκτες του, για την άσχημη εμφάνιση που πραγματοποίησαν, τονίζοντας μετά το τέλος της συνάντησης ρίχνοντας το φταίξιμο στην ώρα διεξαγωγής του αγώνα (σ.σ. έγινε νωρίς το μεσημέρι). Σε ότι έχει να κάνει με τον Νίλσεν, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα μαζί με τον τραυματία Τζέιμς Μέι, σημείωσε πως αν και δεν του εξηγήθηκε ακριβώς το πρόβλημα δεν μπορούσε παρά να σεβαστεί την επιθυμία του παίκτη του.

    Κάλυψε τον Μπασμίνοφ

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε και στον Αλεξάντερ Μπασμίνοφ τονίζοντας πως "δεν τον κατηγορώ που έφυγε. Αν και ιατρικά ήταν εντάξει, δεν μπορούσε να παίξει. Καμιά φορά το θέμα δεν είναι μόνο να σου ανάβει το πράσινο φως ο γιατρός, αλλά και η διάθεση που έχεις και η ψυχή».

    Για την ΜΕΝΤ, από την άλλη, οι άνθρωποι της οποίας δεν είχαν διάθεση για δηλώσεις, δεν αγωνίστηκαν οι Φιλιούσης και Αναγνωστόπουλος λόγω μικροτραυματισμών.

    Τα δεκάλεπτα: 15-21, 29-43, 57-58, 78-76

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 18 (2), Κορωνίδης 5 (1), Βασιλειάδης 15 (1), Γκργκατ 12, Βασιλόπουλος 7, Γκαγκαλούδης 2, Μαυροκεφαλίδης 2, Ταμίρ 12 (1), Μπαλογιάννης 5 (1)

    ΜΕΝΤ: Γκόλιοβιτς 8 (1), Πέιτζ 19, Μπίγκους 10, Κέκελης 2, Σπανός 7, Τσέλιος 2, Χρήστου 18, Γκουζκούνης 1, Μπεχλιβάνης 6, Νικολούδης 3, Κλέπκος.

    [14] Βόλεϊ

    Το νταμπλ στον αήττητο Ηρακλή

    8/5/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από τρία χρόνια το νταμπλ επεστρεψε ξανά στον "Λευκό Πύργο" γράφοντας τον καλύτερο επίλογο της φετινής προσπάθειας του Ηρακλή. Η αχτύπητη φέτος ομάδα της Θεσσαλονίκης, με την τρίτη νίκη της 3-0 (25-23, 26-24, 25-22) σε ισάριθμους τελικούς επί του Ολυμπιακού, έφτασε αήτητη στο στόχο που έθεσε από την αρχή της χρονιάς, όταν η διοίκηση του κυανόλευκου ΤΑΠ, "έβαλε "βαθιά το χερι στην τσέπη" για να φέρει στη Θεσσαλονίκη δύο παίκτες παγκόσμιας κλάσεως το διεθνή Αμερικανό πασαδόρο Λοϊ Μπολ και τον επίσης διεθνή συμπατριώτη του Στάνλεϊ Κλεϊτον, που χθες με τη βοήθεια των φιλάθλων τους στον Εύοσμο, οδήγησαν τον Γηραιό στον τίτλο. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί", αλλά έστω και στα... σημεία, έπεσαν τελικά νικημένοι στο καναβάτσο.

    [15] Άρση Βαρών: Πολύ καλή παρουσία

    8/5/2005 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κλειστό γυμναστήριο των Σερρών, ολοκληρώθηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων/νέων γυναικών. Εκεί είχαμε πολλές καλές παρουσίες και μάλιστα υπήρξαν δύο πανελλήνια ρεκόρ. Τα πέτυχαν στην κατηγορία 48κ. η Μαρία Πιπιλιαρίδου του Σπάρτακου Θεσσαλονίκης στο αρασέ με 65,5 κιλά και η Θεριάκη στην κατηγορία των 69 κιλών πάλι στην κίνηση του αρασέ με 83,5 κιλά. Και οι δύο μετά το τέλος των προσπαθειών τους δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένες από τα πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχαν, αφού έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση εν όψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων- νεανίδων της Κορέας που θα ξεκινήσει σε περίπου 10 ημέρες.

    Τα αποτελέσματα

    Στην βαθμολογία για άλλη μια χρονιά στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Σπάρτακος Ιωαννίνων τόσο στις γυναίκες όσο και στις νεάνιδες με τον ΠΑΚ Χαλανδρίου να καταδιώκει την ομάδα της Ηπείρου σε απόσταση αναπνοής.

    Τα αποτελέσματα του πανελληνίου πρωταθλήματος:

    Κατ. 48κ.

    Νεανίδων

    Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος Θ) 65,5-77,5-142,5

    Μιχαλοπούλου (Πέλοψ) 52,5-62,5-115

    Παππά (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 50-62,5-112,5

    Νέων Γυναικών

    Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος Θ) 65,5-77,5-142,5

    Φιλανδρινού (Μεσσηνιακός) 55-75-130

    Μιχαλοπούλου (Πέλοψ) 52,5-62,5-115

    Κατ. 53

    Νεανίδων και Νέων Γυναικών

    Παπαδοπούλου (ΦΟΑ) 65-80-145

    Γιαννούλα (Σπάρτακος Ι) 55-67,5-122,5

    Βελή (Ατλας Καλ.) 55-62,5-117,5

    Κατ. 58κ.

    Νεανίδων

    Λάπου (Νέμεσις Θ) 65-75-140

    Τσιραόγλου (ΟΦΗ) 60-67,5-127,5

    Αγγέλη (Σπάρτακος Ι) 55-67,5-122,5

    Νέων Γυναικών

    Ντόβα (Σπάρτακος Ι) 70-80-150

    Λάπου (Νεμεσις Θ) 65-75-140

    Τσιραόγλου (ΟΦΗ) 60-67,5-127,5

    Κατ.63κ

    Νεανίδων και Νέων Γυναικών

    Παναγιωτίδου (ΑΓΕΘ) 77,5-102,5-180

    Βελή (Ατλας Καλλ) 72,5-87,5-160

    Παπαδοπουλου (Σπόρτινγκ) 60-80-140

    Κατ. 69κ.

    Νεανίδων

    Θεριάκη (Πέλοψ) 83,5-95-177,5

    Κουρτελίδου (ΦΟΑ) 75-95-170

    Στρούσα (ΠΑΚ Χαλανδρίου) 67,5-80-147,5

    Νέων Γυναικών

    Θεριάκη (Πέλοψ) 83,5-95-177,5

    Κουρτελίδου (ΦΟΑ) 75-95-170

    Κεντιακιάν (Ελλήνιο) 65-90-155

    Κατ. 75κ.

    Νεανίδων

    Τσούλια (Σπάρτακος Ι) 75-85-160

    Ανανιάδου (Δόξα Πεύκης) 62,5-85-147,5

    Ιγνατιάδης (ΠΑΚ Χαλανδρίου) 65-77,5-142,5

    Νέων Γυναικών

    Αδάμου (ΧΑΝΘ) 72,5-97,5-170

    Μπουρέλια (ΠΓΣ) 70-90-160

    Τσούλια (Σπάρτακος Ι) 75-85-160

    Κατ. +75κ

    Νεανίδων

    Ναούμη (Μεσσηνιακός) 90-105-195

    Μαυρίδου (Νέμεσις) 85-100-185

    Μαραγκούδη (Αρκάδι) 75-92,5-167,5

    Νέων Γυναικών

    Κατσίδη (ΑΓΕΘ) 95-125-220

    Ναούμη (Μεσσηνιακός) 90-105-195

    Σιδηροπούλου (ΑΓΕΘ) 87,5-105-192,5

    Βαθμολογία Γυναικών

    Σπάρτακος Ιωαννίνων 468

    ΠΑΚ Χαλανδρίου 368

    ΑΓΕΘ 350

    Βαθμολογία Νεανίδων

    Σπάρτακος Ιωαννίνων 404

    Πακ Χαλανδρίου 397

    Σπάρτακος Θεσσαλονίκης 261

    [16] Μπάσκετ

    Πρωταθλητής στις γυναίκες ο ΠΑΟ

    8/5/2005 4:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2005 5:23:56 μμ)

    Και τυπικά πρωταθλητής της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των γυναικών αναδείχτηκε σήμερα ο Παναθηναϊκός, που επιστρέφει στην κορυφή μετά από έξι χρόνια. Οι "πράσινες" του Νίκου Μαρίνου, που είχαν εξασφαλίσει το τρίτο τους πρωτάθλημα από την 24η ημέρα, επικράτησαν 65-57 του Θερμαϊκού στη σημερινή τελευταία αγωνιστική. Οσο για τις ομάδες που υποβιβάζονται, πρόκειται για τον Πανιώνιο, τον Αστέρα Εξαρχείων, τον Άρη Χολαργού και τον Πανσερραϊκό. Στο επόμενο πρωτάθλημα θα αντικατασταθούν από τον Αρη Θήβας, την Αγία Παρασκευή, τον ΓΑΣ Κομητηνής και τον ΑΟ Ν. Τριγλίας.

    Αποτελέσματα - Τελική Βαθμολογία

    Ακαδημία-Siemens 72-62

    Μέγας Αλέξανδρος-Πανσερραϊκός 91-54

    Εσπερίδες-Αρης Χολαργού 84-65

    Παναθηναϊκός-Θερμαϊκός 65-57 -κεκλεισμένων των θυρών-

    Πανιώνιος-Απόλλων Πτολεμαϊδας 59-62

    Σπόρτιγκ-ΔΑΣ Ανω Λιοσίων 69-72

    Καστοριά-Αστέρας Εξαρχείων 89-55

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 47 -ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

    Εσπερίδες 44

    Ακαδημία 44

    Καστοριά 43

    Θερμαϊκός 41

    ΔΑΣΑΛ 41

    Σπόρτιγκ 39

    Siemens 39

    Απόλλων Πτολεμαϊδας 38

    Μ. Αλέξανδρος 38

    Πανιώνιος 38 -Υποβιβασμός

    Αστέρας Εξαρχείων 35 -Υποβιβασμός

    Αρης Χολαργού 33 -Υποβιβασμός

    Πανσερραϊκός 26 -Υποβιβασμός

    Η "χρυσή βίβλος"

    1967-68 Ηρακλής

    1968-69 Πειραϊκός Σύνδεσμος

    1969-70 Πειραϊκός Σύνδεσμος

    1970-71 Ηρακλής

    1971-72 Ηρακλής

    1972-73 Σ.Α.Α.Κ.Θ.

    1973-74 Μ.Γ.Σ. Απόλλων

    1974-75 Π. Φάληρο

    1975-76 Σπόρτιγκ

    1976-77 Σπόρτιγκ

    1977-78 Ολυμπιακός

    1978-79 Σπόρτιγκ

    1979-80 Σπόρτιγκ

    1980-81 Σπόρτιγκ

    1981-82 Π. Φάληρο

    1982-83 Σπόρτιγκ

    1983-84 Σπόρτιγκ

    1984-85 Σπόρτιγκ

    1985-86 Σπόρτιγκ

    1986-87 Σπόρτιγκ

    1987-88 Σπόρτιγκ

    1988-89 Σπόρτιγκ

    1989-90 Σπόρτιγκ

    1990-91 Σπόρτιγκ

    1991-92 Μ.Γ.Σ. Απόλλων

    1992-93 Σπόρτιγκ

    1993-94 Σπόρτιγκ

    1994-95 Σπόρτιγκ

    1995-96 Σπόρτιγκ

    1996-97 Σπόρτιγκ

    1997-98 Παναθηναϊκός

    1998-99 Σπόρτιγκ

    1999-00 Παναθηναϊκός

    2000-01 ΔΑΣ Ανω Λιοσίων

    2001-02 ΔΑΣ Ανω Λιοσίων

    2002-03 ΔΑΣ Ανω Λιοσίων

    2003-04 Σπόρτιγκ

    2004-05 Παναθηναϊκός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 May 2005 - 16:52:13 UTC