Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική
  • [02] Το "πήραν" πίσω το επίδομα
  • [03] Άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών
  • [04] Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Τουταγχαμών
  • [05] Κόντρα για τον βασικό μέτοχο
  • [06] Ξεκίνησε η δίκη για το τροχαίο με τους μαθητές
  • [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή
  • [08] Εξαφανίζονται παιδιά στο Λονδίνο
  • [09] Νέες αυξήσεις αναγγέλλει η Ολυμπιακή
  • [10] Με "έξυπνες" μπάλες στο Μουντιάλ
  • [11] Ο Χένκε στον πάγκο της "Λάουτερν"
  • [12] Παρατάθηκε η τιμωρία του Μπαρτέζ
  • [13] Δεν παραιτήθηκε ο Λεμονής
  • [14] Θα υποβάλλει έφεση ο Πανιώνιος
  • [15] Ελπίδες για 4άδα στην άμμο της Τουρκίας
  • [16] Θα "λάμψει δια της απουσίας του"
  • [17] Στην ΕΡΑ η Tanita Tikaram
  • [18] Πρωτοβουλία ακτιβιστή για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  • [19] Ουραγός η Ελλάδα στη χρήση του Internet

    [01] Πολιτική

    "Με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα"

    Αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική

    13/5/2005 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2005 5:41:26 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, στη Βουλή, που έγινε την Παρασκευή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η κυβέρνηση εργάζεται για μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά τής Ευρώπης, που θα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, είπε ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι είναι εμφανή τα θετικά αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθείται. Για αναξιοπιστία επέκρινε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και την κατηγόρησε ότι έχει εγκαταλείψει βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ίσχυαν επί χρόνια. Από την πλευρά τους, η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, εξέφρασαν τη διαφωνία με την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στη συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, ο οποίος τόνισε ότι τόσο ο σχεδιασμός όσο και η πρακτική εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής, κινούνται προς την προάσπιση και προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

    Καραμανλής: "Εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ελλάδα"

    Τη στρατηγική της Ελλάδας η οποία στηρίζεται στο τρίπτυχο "ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα" ανέπτυξε ο Κώστας Καραμανλής .

    "Εργαζόμαστε για μία ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, παράγοντα ειρήνης και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή. Ενισχύουμε παράλληλα τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ για την προώθηση κοινών συμφερόντων με αμοιβαίο σεβασμό", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωσή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , είναι η επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, η οποία ωστόσο εξαρτάται από τη συμπεριφορά της και την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2004.

    Για το Κυπριακό , ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επίτευξης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, βάσει της πρότασης Ανάν, και σε συνεννόηση πάντα με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Όσον αφορά στο Σκοπιανό , επανέλαβε την πρόθεσή του για τη σύγκλιση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

    Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι "από την πρώτη στιγμή κάναμε σαφές ότι η πρόταση Νίμιτς δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν πρόθυμοι να προσέλθουμε σε έναν τελικό κύκλο διαλόγου". Αποτέλεσμα της στάσης της ελληνικής πλευράς, ήταν "για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα στα Σκόπια".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διαρκής σύνθεση των απόψεων, η συναίνεση και η ενότητα των Ελλήνων. "Για μας, οι εθνικές υποθέσεις είναι πάνω από κόμματα και κυβερνήσεις . Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Παπανδρέου: "Μειωμένη η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας"

    Αναφερόμενος στα "λάθη της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής", ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "αλαλούμ στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών με την Τουρκία", την "έντονη κινητικότητα Ερντογάν σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή", καθώς και τη "χωρίς όρους" στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για την Ε.Ε., και ειδικότερα την "ανατροπή" του πλαισίου του Ελσίνκι που έθετε χρονοδιάγραμμα για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη.

    Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και μη παραγωγή έργου , ενώ προέβλεψε αύξηση της έντασης στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, λέγοντας ότι στη Λουκέρνη πήγαμε πίσω από τα κεκτημένα των προηγούμενων συζητήσεων, όσον αφορά στο κείμενο Ανάν.

    Για το Σκοπιανό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "από την εποχή που διαπραγματευόμασταν τη μη χρήση του ονόματος από τη γείτονα χώρα, φθάσαμε με την τελευταία πρόταση Νίμιτς να συζητάμε εάν η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί". Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προσπάθεια υποκλοπής της συναίνεσης του κόμματός του στο θέμα αυτό.

    Παπαρήγα: "Στο άρμα των αμερικανικών συμφερόντων"

    Τη διαφωνία της για την εξωτερική πολιτική που ακολουθούν και τα δύο μεγάλα κόμματα, εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφέροντας ότι, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η σημερινή, είναι προσδεδεμένη στο άρμα των αμερικανικών συμφερόντων.

    Αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κα Παπαρήγα είπε: "Θα δείτε τον πρόεδρο Μπους και θα σας ζητήσει γη και ύδωρ και θα τα δώσετε. Αλλιώς, δεν θα πηγαίνατε για να πείτε όχι και αυτή, δυστυχώς, είναι η πρόβλεψή μας".

    Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , είπε ότι "η παρέμβαση των ΗΠΑ δεν στοχεύει μόνον σ αυτή τη χώρα, αλλά σε όλα τα Βαλκάνια".

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , η κα Παπαρήγα διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ της έντασης, "όμως, η καλή γειτονία δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα".

    Σχετικά με τις αναφορές του Γ. Παπανδρέου για την "ισχυρή Ελλάδα που παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" στην παρούσα κυβέρνηση, η Γ.Γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι "αν η Ελλάδα νοείται 'ισχυρή', όπως ήταν την περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, εμείς αυτή την 'ισχυρή Ελλάδα' την απορρίπτουμε, γιατί δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό, αλλά είναι και επικίνδυνη για την υπόθεση της ειρήνης".

    Αλαβάνος:"Ενημέρωση για το επικείμενο ταξίδι Καραμανλή στις ΗΠΑ"

    Την ανησυχία του γιατί -όπως είπε-γυρνάμε πάλι στο δόγμα της από βορρά απειλής , εξέφρασε ο Αλέκος Αλαβάνος .

    Αναφερόμενος στα θέματα της περιοχής μας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ: Τάχθηκε κατά μιας μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου , Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για το γεγονός ότι το πρόβλημα με τη ΠΓΔΜ χρόνισε, και τόνισε ότι "σήμερα δικαιώνεται η θέση του ΣΥΝ για σύνθετη ονομασία". Στο θέμα των Ελληνοτουρκικών επεσήμανε ότι "στο χώρο του Αιγαίου συνεχίζονται καθημερινές αερομαχίες. Αμφισβητούνται σημεία εθνικής κυριαρχίας όπως τα Ίμια. Με ποιά πολιτική τα αντιμετωπίζουμε; Οι Βρυξέλλες σιωπούν. Εμείς επιθυμούμε να προωθηθεί η διαπραγμάτευση στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου με προσφυγές στη Χάγη". Στο Κυπριακό "επιθυμούμε μια λύση κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Χωρίς επιδιαιτησία. Χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Πλήρη αποστρατικοποίηση. Σύστημα εγγυήσεων για την εφαρμογή των συμφωνιών".

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε ενημέρωση για το τι συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πληροφορήσει το Κοινοβούλιο για τα θέματα που θα θέσει στον Τζορτζ Μπους, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

    "Δεν πρόκειται για πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης"

    Μεγαλόστομες εξαγγελίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που δείχνουν αδυναμία άσκησης ουσιαστικής κριτικής στην εξωτερική πολιτική, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης σχολιάζοντας την ομιλία του.

    Παράλληλα, ο κ Μολυβιάτης επεσήμανε ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης γιατί κανείς -όπως είπε- δεν βγαίνει κερδισμένος και μόνο τα εθνικά συμφέροντα βλάπτονται.

    Δευτερολογίες

    Στη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει οργισμένος, επειδή η κυβέρνηση δεν πίεσε τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχθούν μια λύση που δεν θεωρούσαν βιώσιμη και λειτουργική."

    Όσον αφορά στην πολιτική συνεννόηση , ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό και πως θα συγκληθεί ξανά για το Σκοπιανό, αν αυτό χρειαστεί, λέγοντας: "Πότε στο παρελθόν συνεδρίαζε τόσο τακτικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής; Και πότε υπήρξε τόσο τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής;"

    Επιπλέον, ανεύθυνο και επιζήμιο χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, το να υποτιμά κάποιος και να δυσφημεί τη χώρα του, κατασκευάζοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς , αναφερόμενος στα περί "μειωμένου κύρους της Ελλάδας στην Ευρώπη".

    "Εμείς θα λέμε πάντοτε την αλήθεια επειδή πονάμε τον τόπο", τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , αναφερόμενος στην παρατήρηση του Πρωθυπουργού για τους όρους που χρησιμοποίησε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής. "Ο λαός γνωρίζει τι αγώνες έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Τουρκία ξέρει ότι κάποτε, όταν ληφθούν αποφάσεις για την ένταξή της, τότε θα πρέπει να λύσει το θέμα με την Ελλάδα. "Αλλά αυτό σημαίνει ότι -στο μεταξύ- δώσαμε το πράσινο φως σε ακραίους στην Τουρκία να προχωρούν σε παραβιάσεις στο Αιγαίο, για να κατοχυρώσουν δικαιώματα που δεν έχει η Τουρκία".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, τόσο στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, όσο και στα Ελληνοτουρκικά. "Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης. Δεν θα στηρίξουμε τη μίζερη Ελλάδα που έχετε δημιουργήσει τους τελευταίους 14 μήνες", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    "Ο κ. Πρωθυπουργός είχε το θάρρος να δείξει το ολοφάνερο - ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν είστε αντίπαλοι μεταξύ σας, αλλά ανταγωνιστές", ανέφερε στη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα .

    Η Γ.Γ. του ΚΚΕ τάχθηκε ενάντια στο "ολέθριο δίλημμα" της επιλογής ανάμεσα στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, το οποίο διέκρινε στη λογική του Συνασπισμού: "Η ΕΕ δεν είχε τη δύναμη να αποτρέψει τον πόλεμο του Ιράκ; Σε τι διαφέρει από τις ΗΠΑ; Είναι γεωγραφικός ο διαχωρισμός; Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες βεβαίως, αλλά η διαπάλη είναι το πώς θα διανεμηθεί ο έλεγχος των αγορών ανάμεσα στους δύο;".

    Στη δευτερολογία του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι θα ήταν καλό, τέτοιες θετικές διεργασίες μεταξύ των κομμάτων όπως αυτή για το επίδομα στους τέως βουλευτές, να τις περνάγαμε και στην εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας τη χαρά που για την απόσυρση της σχετικής απόφασης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή η εξωτερική πολιτική

    [02] Πολιτική

    Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων

    Το "πήραν" πίσω το επίδομα

    13/5/2005 11:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2005 3:20:09 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αναστέλλεται μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων η χορήγηση του επιδόματος αποκατάστασης στους αποτυχόντες βουλευτές, που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004, όπως ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη θέτοντας το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων για επανεξέταση. Την ανάκληση της ομόφωνης απόφασης, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις είχε ζητήσει το πρωί η Κ.Ο. του ΣΥΝ, αν και στη διάσκεψη των προέδρων είχε συμφωνήσει για τη χορήγησή του. Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε απευθύνει έκκληση να επανεξεταστεί το θέμα. Η απόφαση προέβλεπε τη χορήγηση για τα επόμενα δύο χρόνια μηνιαίου επιδόματος ύψους 3.300 ευρώ ενώ θα χορηγούνταν και σε όσους δεν έθεσαν υποψηφιότητα λόγω ασυμβιβάστου της επαγγελματικής και βουλευτικής ιδιότητας. Για απόφαση, που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, είχε κάνει λόγο, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ενώ την αντίθεση του είχε εκφράσει και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Για πρόκληση του δημόσιου αισθήματος, φθορά του κύρους του Κοινοβουλίου και υπονόμευση της αξιοπιστίας κομμάτων και βουλευτών κάνει λόγο με ανακοίνωση του ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής Κώστας Λαλιώτης τονίζοντας ότι, δεν πρόκειται να δεχθεί καμία προνομιακή μεταχείριση και κανένα επίδομα.

    Ποικίλες αντιδράσεις

    "Θεωρώ ηθικό, πολιτικό και κοινωνικό μου χρέος να αρνηθώ το οποιοδήποτε ειδικό επίδομα και την οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση", αναφέρει ο Κώστας Λαλιώτης Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι, το αξίωμα του βουλευτή αποτελεί λειτούργημα και τα όποια υπαρκτά προβλήματα ορισμένων πρώην βουλευτών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αποφάσεις, που εμφανίζονται ως χαριστικές και συντεχνιακές προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, φθείροντας το κύρος του Κοινοβουλίου και υπονομεύοντας την αξιοπιστία κομμάτων και βουλευτών.

    Σημειώνεται ότι ο κύριος Λαλιώτης στις εκλογές του 2004 δεν διεκδίκησε το βουλευτικό αξίωμα καθώς ήταν υποψήφιος στη 12η και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

    Όπως σημειώνει στη δήλωσή του θα ήταν ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο και εξόχως προκλητικό να εργάζεται και ταυτόχρονα να διεκδικεί χαριστικά ειδικό επίδομα για δήθεν επαγγελματική αποκατάσταση.

    Μία τέτοια απόφαση θα έπρεπε να λαμβάνεται ανοιχτά μετά από συζήτηση στην Ολομέλεια και όχι από τους προέδρους, είπε στο σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    "Η πρόνοια για την επαγγελματική επανένταξη των βουλευτών περιλαμβάνεται στο άρθρο 57 του Συντάγματος", δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας.

    "Η ευθύνη βαρύνει εκείνους που καθιέρωσαν το ασυμβίβαστο", τόνισε το ΚΚΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίδομα σε τέως βουλευτές

    [03] Κόσμος

    Μέχρι τώρα 10 νεκροί και πολλοί τραυματίες

    Άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών

    13/5/2005 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2005 7:45:10 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΒΒC

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους της πόλης Αντιζάν, στα ανατολικά της χώρας, ενώ οι αστυνομικοί και στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους, προκαλώντας τον πανικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στρατιώτες, που μετέβαιναν σε ένα φορτηγάκι, άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, που κραύγαζαν συνθήματα κατά του Προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν πέντε, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν, πως στους δρόμους κείτονται πτώματα. Στην περιοχή μετέβη για διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ, ωστόσο οι πληροφορίες, που έρχονται από την περιοχή είναι εξαιρετικά περιορισμένες και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιος έχει τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ μέχρι τώρα ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως. Χθες βράδυ, όταν άρχισαν οι αναταραχές, σκοτώθηκαν σκοτωθεί εννιά άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39.

    Κυβερνητικά κτήρια στα χέρια ανταρτών

    Οι ταραχές ξεκίνησαν χθες το βράδυ, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να αφεθούν ελεύθεροι 23 επιχειρηματίες, που κρατούνται με την κατηγορία ότι είναι εξτρεμιστές ισλαμιστές, ενώ όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας διαδηλωτής, κύριο αίτημα της εξέγερσης είναι η απελευθέρωση του Ακραμ Γιουλντάτσοφ, ηγετικού στελέχους της ισλαμιστικής οργάνωσης Ακρομίγια.

    Μάλιστα, αντάρτες εισέβαλαν στις φυλακές, της πόλης και απελευθέρωσαν άγνωστο αριθμό φυλακισμένων, πολιτικών κρατουμένων και εγκληματιών, ο οποίος μπορεί να αγγίζει τους 4.000, εκ των οποίων πολλοί οπλοφορούν.

    Στις σημερινές διαδηλώσεις, επικεφαλής είναι πολλοί από τους κρατουμένους, που απελευθερώθηκαν χθες.

    Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν σπεύσει στην Αντιζάν, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, κτήρια, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

    Οι διαδηλωτές μέχρι τώρα έχουν καταλάβει το Δημαρχείο, τη φυλακή και κάποιο κυβερνητικό κτήριο, στο οποίο μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κρατείται αδιευκρίνιστος αριθμός ομήρων. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν, οι εξεγερμένοι, που σύμφωνα με άλλες πληροφορίες κρατούν όμηρο έναν αστυνομικό, αρνήθηκαν να έλθουν σε συμβιβασμό με τις αρχές στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

    Μάλιστα, οι διαδηλωτές, που έχουν περικυκλώσει την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Αντιτζάν του ανατολικού Ουζμπεκιστάν επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό χρησιμοποιώντας για ασπίδες αστυνομικούς, που κρατούν ομήρους από χθες, κατά την κατάληψη της φυλακής.

    Στο μεταξύ, φορτισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη, όπου σήμερα το πρωί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα, που πλησίασε απειλητικά την πρεσβεία του Ισραήλ. Αρχικά θεωρήθηκε, ότι επρόκειτο για καμικάζι, όμως αποδείχτηκε αργότερα, ότι τα εκρηκτικά που έφερε ήταν ψεύτικα.

    "Ανησυχεί" αλλά δεν επεμβαίνει η Μόσχα

    Στο μεταξύ ένας εκ των ηγετικών στελεχών των ανταρτών δήλωσε στο Reuters τα εξής: "θέλουμε τη μεσολάβηση της Ρωσίας και προσωπικά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει η αιματοχυσία".

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, πως η εξέγερση στο Ουζμπεκιστάν είναι "μια εσωτερική υπόθεση", αποκλείοντας έτσι μια μεσολάβηση της Ρωσίας.

    Ο κ. Λαβρόφ, δήλωσε, πως η Ρωσία παρακολουθεί τις πληροφορίες. Μάλιστα, όπως τόνισε, η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται".

    Παράλληλα, το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο, μετέδωσε, πως τα γεγονότα στο Αντιτζάν "ανησυχούν" τη Μόσχα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρυθμη η κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν

    [04] Τεχνολογία

    Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Τουταγχαμών

    13/5/2005 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Η ιστορία του Τουταγχαμών καλύπτεται εδώ και 33 αιώνες από ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου καθώς αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν βασικά ερωτήματα για το νεαρό αρχαίο Αιγύπτιο βασιλιά. Μόλις το Νοέμβριο του 2004, οι ερευνητές κατάφεραν χάρη στην τεχνολογία να ανακαλύψουν την αιτία του θανάτου του, που όπως ανακοινώθηκε, οφειλόταν σε γάγγραινα. Τώρα, η τεχνολογία έρχεται και πάλι να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην αρχαιολογία. Τρεις ομάδες ζωγράφων που εργάζονται για τις εγκληματολογικές υπηρεσίες της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, δημιούργησαν ισάριθμα αλλά παρόμοια μοντέλα του προσώπου του Τουταγχαμών, με τη βοήθεια εικόνων προερχόμενων από τη σάρωση του κρανίου του. Το αποτέλεσμα ήταν η αποκάλυψη του προσώπου ενός νέου αγοριού με στρουμπουλά μάγουλα και στρογγυλό πιγούνι.

    Μοναδικά ευρήματα στο φως μετά από 33 αιώνες

    Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των τριών ομάδων έμοιαζε εξαιρετικά με τη μάσκα που κάλυπτε την ολόχρυση σαρκοφάγο του Αιγύπτιου βασιλιά, που ανακαλύφθηκε το 1922 από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

    Η μέθοδος σάρωσης που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται A CT ή αλλιώς "Cat" και περιλαμβάνει τη χρήση ακτίνων X για τη χαρτογράφηση του σώματος. Μάλιστα, η ομάδα των Αιγυπτίων είχε τη δυνατότητα να εργαστεί με απευθείας εικόνες από το σαρωτή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ της πυκνότητας των μαλακών ιστών και των οστών.

    Οι μοναδικές διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των τριών μοντέλων από τις διαφορετικές ομάδες επικεντρώνονταν στο σχήμα που είχε η άκρη της μύτης και των αυτιών. Οι Αιγύπτιοι, που είχαν απευθείας και καλύτερη εικόνα από το σαρωτή, έδωσαν μια διαφορετική και πιο έντονη εκδοχή της μύτης, σε σχέση με αυτή των δύο άλλων ομάδων.

    Όλα, όμως, αυτά αποτελούν λεπτομέρειες μπροστά στη σπουδαιότητα της νέας αυτής αποκάλυψης. Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία έχει καταφέρει να φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ιστορία του Τουταγχαμών.

    Το 1968, ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ακτινογραφία στη μούμια του νεαρού βασιλιά. Το σημαντικότερο εύρημα που ανακαλύφθηκε τότε ήταν θραύσμα οστού που βρέθηκε στο κρανίο του, γεγονός το οποίο είχε κάνει τότε τους επιστήμονες να πιστεύουν πως ο Τουταγχαμών είχε δολοφονηθεί με χτύπημα στο κεφάλι.

    Στην εικασία αυτή βοήθησαν τα ιστορικά στοιχεία που έλεγαν ότι ο Τουταγχαμών διαδέχτηκε τον Ακενατόν, που είχε καθιερώσει το μονοθεϊσμό. Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ο νεαρός Τουταγχαμών κατά τη διάρκεια της 10χρονης βασιλείας του, προσπάθησε να επαναφέρει τον πολυθεϊσμό και για το λόγο αυτό δολοφονήθηκε από τους υποστηρικτές του μονοθεϊσμού. Άλλοι ιστορικοί είχαν υποστηρίξει ότι ο Τουταγχαμών δολοφονήθηκε από τον δεύτερο τη τάξει διάδοχό του Άι, ο οποίος και τελικά ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατό του.

    Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν καθώς πλέον οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τουταγχαμών πέθανε το 1352 π.Χ., στην ηλικία των 19 ετών, από γάγγραινα που προκλήθηκε όταν έσπασε το πόδι του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μυστήριο ο θάνατος του Τουταγχαμών

    [05] Πολιτική

    Κόντρα για τον βασικό μέτοχο

    13/5/2005 6:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στη διάθεση της ελληνικής πλευράς για αλλαγές στο νόμο περί βασικού μετόχου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο Αλεξάντερ Σάουμπ, Γενικός Διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Κομισιόν. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σάουμπ, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει σε γραπτή του δήλωση πώς η κυβέρνηση προχωρά σε διαβούλευση με την Επιτροπή για την εξεύρεση ενός κοινού τόπου για τον συγκεκριμένο νόμο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος, η επιστολή "απλώς επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, ότι δηλαδή και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ είναι αντικοινοτικός, παρά τα πολλά παράθυρα με τα οποία εξυπηρετούνταν τα παντός είδους συμφέροντα". Το ζήτημα του "βασικού μετόχου" προκάλεσε την Παρασκευή στη Βουλή την αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    "Οι κοινοτικές καταδίκες είναι το πρόβλημα"

    Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει αντιρρήσεις, τόσο ως προς το νόμο που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, όσο και ως προς το νόμο που ψήφισε η ΝΔ. "Η διαφορά ίσως είναι ότι εσείς ψηφίζατε νόμους και δεν τους εφαρμόζατε, ενώ εμείς θέλουμε και να εφαρμόζονται οι νόμοι και να εφαρμόζονται προς κάθε κατεύθυνση".

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, "δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ εξαιτίας του νόμου αυτού" και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι οι κοινοτικές καταδίκες, "που έρχονται για πράξεις και μεθοδεύσεις που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση".

    "Για το θέμα του Βασικού Μετόχου θα βρούμε, σε συνεργασία με την Ε.Ε., κοινό τόπο. Το είπα και το επαναλαμβάνω: Συνεχίζουμε τον αγώνα. Στο σημείο αυτό δεν χωρά συμβιβασμός. Οι πολίτες απαιτούν διαρκή αναβάθμιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Απαιτούν διαφάνεια. Αυτή είναι η πολιτική μας", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, είπε πως "εμείς είμαστε έτοιμοι διακομματικά να σώσουμε την τιμή της χώρας", φράση που προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ.

    "Γελάτε, όπως γελάνε οι Ευρωπαίοι με την παράταξή σας", αντέδρασε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τη Δευτέρα η ελληνική απάντηση στην Κομισιόν

    Σκληρή "μάχη" για τον μέτοχο

    [06] Κοινωνία

    Ζωντάνεψαν τραγικές μνήμες

    Ξεκίνησε η δίκη για το τροχαίο με τους μαθητές

    13/5/2005 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στα δικαστήρια της Λαμίας, καθώς ξεκίνησε η δίκη για τις αποζημιώσεις για τα θύματα του τραγικού τροχαίου, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ασπρονέρι των Καμένων Βούρλων με νεκρούς επτά μαθητές από την Φαρκαδώνα Τρικάλων. Κατά της εκδίκαση των αγωγών ζωντάνεψαν τραγικές μνήμες. Γονείς, φίλοι, συγγενείς, αλλά και συμμαθητές των άτυχων παιδιών έγιναν θεατές σε πολλαπλές συγκρούσεις μεταξύ των νομικών και τεχνικών συμβούλων των διαφόρων πλευρών, με τους δικηγόρους του οδηγού του λεωφορείου να επιρρίπτουν τις ευθύνες στον οδηγό της νταλίκας και αντίστροφα, ενώ δεκάδες ήταν οι ενστάσεις για τις οικονομικές απαιτήσεις που προβλήθηκαν απ΄ όλες τις πλευρές.

    Συγκινητική κατάθεση

    Στο μεταξύ, τραγική ήταν η κατάθεση του καθηγητή του σχολείου Βάϊου Μαλέκα, που ήταν συνοδός των μαθητών στο μοιραίο λεωφορείο. "Το βασάνισα πολύ το μυαλό μου. Σήμερα πιστεύω ότι υπήρχε δυνατότητα για εναλλακτική πορεία του λεωφορείου λίγο δεξιότερα" κατέθεσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας, πως "έστω και αν δεν είχαμε αποφύγει την σύγκρουση, ενδεχομένως να είχαμε λιγότερα θύματα".

    Ο καθηγητής ξέσπασε σε λυγμούς, καθώς του ζητήθηκε να διευκρινίσει τις τραγικές λεπτομέρειες λίγο πριν το δυστύχημα. Για μια ακόμη φορά περιέγραψε, ότι είδε την νταλίκα, που ήταν φορτωμένη με τζάμια, να έρχεται κατ ευθείαν πάνω στο λεωφορείο. "Το μόνο, που πρόλαβα να πω στην συνάδελφό μου καθηγήτρια ήταν Τι κάνει αυτός Άννα; Θα μας φάει τα παιδιά και αμέσως μετά είπα στα παιδιά να πάνε όλοι δεξιά.

    Ευθύνες στους δύο οδηγούς και στον ιδιοκτήτη του φορτηγού

    Παράλληλα με τη δίκη για τις αποζημιώσεις, ο εισαγγελέας Λαμίας κ. Στυλιανός Κωσταρέλος απέστειλε την δική του πρόταση στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας για το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση του ο εισαγγελέας επιρρίπτει ευθύνες και στους δύο οδηγούς για την εξέλιξη του δυστυχήματος, ενώ ευθύνες επιρρίπτει και στον ιδιοκτήτη της εταιρείας του φορτηγού, που φορτωμένο με τζάμια σύμφωνα με την αστυνομία έπεσε πάνω στο λεωφορείο που μετέφερε του μαθητές στην Αθήνα. Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας για να εκδοθεί το βούλευμα της παραπομπής σε δίκη των υπευθύνων, αλλά και να προσδιοριστούν οι κατηγορίες που θα τους βαρύνουν.

    [07] Κοινωνία

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

    13/5/2005 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη μαραθώνια διαδρομή και στο κέντρο της Αθήνας έχει προγραμματίσει η τροχαία για την Κυριακή, λόγω της πορείας ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που θα αρχίσει στις 8:00 από τον τύμβο του Μαραθώνα και θα τελειώσει γύρω στις 19:30 στην Πλατεία Συντάγματος. Η κυκλοφορία θα διακόπτεται σταδιακά από τις 7:30 μέχρι τις 16:30 κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος και στους κάθετους δρόμους. Από τις 16:30 μέχρι τις 19:30, θα διακόπτεται σταδιακά στη λεωφόρο Μεσογείων, στην οδό Φειδιπίδου μεταξύ Μεσογείων και Κηφισίας, στη λεωφόρο Β. Σοφίας, και στην οδό Βασ. Αλεξάνδρου στο τμήμα μεταξύ Μιχαλακοπούλου και Β. Σοφίας. Στις λεωφόρους Βασ. Γεωργίου Α', Αμαλίας, Συγγρού, Βασ. Όλγας και στις οδούς Σταδίου και Ακαδημίας, η κυκλοφορία θα διακοπεί από τις 18:00 μέχρι το τέλος της πορείας. Επίσης, ενδέχεται να διακοπεί το απόγευμα και στις λεωφόρους Κατεχάκη, μεταξύ Κηφισίας και Μεσογείων, και Κηφισίας, μεταξύ Κατεχάκη και Αλεξάνδρας.

    [08] Κόσμος

    Η Σκότλαντ Γιάρντ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα

    Εξαφανίζονται παιδιά στο Λονδίνο

    13/5/2005 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αίσθηση προκαλεί στη Βρετανία η αποκάλυψη ότι εκατοντάδες παιδιά αφρικανικής καταγωγής εξαφανίζονται με τρόπο περίεργο από τα σχολεία τους. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Σκότλαντ Γιάρντ δείχνουν ότι μόλις μέσα σε ένα δίμηνο, συγκεκριμένα το διάστημα Ιουλίου Σεπτεμβρίου 2001 χάθηκαν τα ίχνη 300 μικρών αγοριών, ηλικίας από τεσσάρων ως επτά ετών. Πολλές από τις οικογένειες των παιδιών, δηλώνουν ότι αυτά επέστρεψαν στις χώρες τους στην Αφρική, το σενάριο αυτό όμως, δεν φαίνεται να πείθει αρκετά την αστυνομία, που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, trafficking, εμπόριο οργάνων.

    "Χαμένα" στο σύστημα

    Η έρευνα της Σκότλαντ Γιάρντ, άρχισε το 2001, όταν εντοπίστηκε στον Τάμεση, το ακρωτηριασμένο και αποκεφαλισμένο πτώμα, ενός μικρού Νιγηριανού.

    Σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν την ταυτότητα του παιδιού, ζήτησαν από όλα τα σχολεία του Λονδίνου, να τους αναφέρουν πιθανές εξαφανίσεις αγοριών, αφρικανικής καταγωγής, ηλικίας 4 έως επτά ετών.

    Τα σχολεία, έψαξαν στα αρχεία τους και διαπίστωσαν ότι 300 παιδιά συνομήλικα του νεκρού αγοριού, είχαν χαθεί.

    Τα 299 αγόρια, ήταν από χώρες της Αφρικής ενώ ένα ήταν από την Καραϊβική.

    Τίποτα μέχρι στιγμής, δεν δείχνει ότι τα 300 παιδιά έχουν δολοφονηθεί.

    Ωστόσο, για την αστυνομία, θεωρούνται χαμένα στο σύστημα, καθώς πολλά από τα παιδιά φθάνουν στη Βρετανία, όχι με τους γονείς τους αλλά με κάποιους συγγενείς και αυτό δεν δηλώνεται σε κάποια αρχεία μετανάστευσης.

    Ενδεχομένως κάποια από αυτά να επιστρέφουν μετά από κάποιο διάστημα στις οικογένειες τους.

    Υπάρχει όμως και η περίπτωση, ορισμένα από αυτά να πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και να χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες του εμπορίου οργάνων.

    [09] Οικονομία

    Με τη μορφή επιναύλου καυσίμου

    Νέες αυξήσεις αναγγέλλει η Ολυμπιακή

    13/5/2005 5:36:00 μμ

    Από την ερχόμενη εβδομάδα ακριβαίνουν τα εισιτήρια εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η προσαύξηση, με τη μορφή επιναύλου καυσίμου, είναι τέσσερα ευρώ για τα διηπειρωτικά δρομολόγια και τρία ευρώ για τα διεθνή. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές προχώρησαν στη νέα αύξηση, που έγινε δύο σχεδόν μήνες μετά τις πρόσφατες αυξήσεις άλλων διεθνών αεροπορικών εταιριών, μετά την αλματώδη αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων, η οποία έχει φτάσει σε ύψος ρεκόρ. Έτσι μετά τις νέες αυξήσεις αυτές το συνολικό ύψος του επίναυλου καυσίμου ανά σκέλος ταξιδιού ανέρχεται στο διηπειρωτικό δίκτυο σε 24 ευρώ και 11 ευρώ στο διεθνές.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με "έξυπνες" μπάλες στο Μουντιάλ

    13/5/2005 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έναν "πονοκέφαλο" λιγότερο θα έχουνε οι διαιτητές στο Μουντιάλ του 2006, καθώς στα γήπεδα της Γερμανίας, θα χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική τεχνολογία, προκειμένου ν΄ αποσαφηνίζεται αν η μπάλα περνάει τη γραμμή του τέρματος στις περιπτώσεις αμφισβητούμενων γκολ. Το παραπάνω αποκάλυψε ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος τόνισε ότι η adidas θα ολοκληρώσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για το τουρνουά της τελικής φάσης, που θα αποτελείται από μια μπάλα εφοδιασμένη με πομπό. Αυτή η "έξυπνη" μπάλα θα εκπέμπει ήχο προς ένα δέκτη προσαρμοσμένο στο αυτί του διαιτητή κάθε φορά που η μπάλα θα έχει περάσει τη γραμμή της εστίας. Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος θα γίνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων στο Περού (16 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου).

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Χένκε στον πάγκο της "Λάουτερν"

    13/5/2005 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο 48χρονος Γερμανός τεχνικός, Μίκαελ Χένκε, συμφώνησε να καθίσει για τα επόμενα δύο χρόνια στον πάγκο της Καϊζερσλάουτερν. Το πρώην "δεξί χέρι" του Οτμαρ Χίτζφελντ στην Μπάγερν Μονάχου, που θα είναι ο αντικαταστάτης του Κουρτ Γιάρα, στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο νέος τεχνικός που βρισκόταν παράλληλα στο "στόχαστρο" άλλων δύο ομάδων της μπουντεσλίγκα, της Μπόχουμ και της Αρμίνια Μπίλεφελντ θα κάνει το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής και δήλωσε έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παρατάθηκε η τιμωρία του Μπαρτέζ

    13/5/2005 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ποινή αποκλεισμού από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις έως το τέλος του 2005 τιμώρησε η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FFF) το διεθνή τερματοφύλακα της Μαρσέιγ, Φαμπιέν Μπαρτέζ. Ο ιδιόρρυθμος πορτιέρο σε ένα φιλικό με τη μαροκινή ομάδα, Ουϊντάντ Καζαμπλάνκα, είχε... φτύσει το διαιτητή του αγώνα και η FFF του είχε επιβάλλει ποινή αποκλεισμού έξι μηνών. Ομως, η Ομοσπονδία της Γαλλίας κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της, καθώς έκρινε απαραίτητο ότι θα έπρεπε να επιβλληθεί μεγαλύτερη τιμωρία στον Μπαρτέ, ο οποίος θα χάσει τους τέσσερις τελευταίους αγώνες των "πετεινών" για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας. Παρόλα αυτά η Γαλλική Ομοσπονδία πρότεινε στον παίκτη να μειώσει την ποινή του μέχρι τις 15 Οκτωβρίου αν δεχθεί να ασχοληθεί για κάποιο διάτημα με κάποια κοινωνική εργασία, αλλά ο "καραφλός" άσος δήλωσε πολύ δυσαρεστημένος από τη νέα αυτή εξέλιξη.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν παραιτήθηκε ο Λεμονής

    13/5/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Διευκρινίσεις σχετικά με κάποιες ανακρίβειες του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Καλλιθέα, έκανε ο Τάκης Λεμονής μετά την ξαφνική του απομάκρυνση από τον πάγκο της ομάδας. Ο Έλληνας τεχνικός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, "SuperΣΠΟΡ FM" διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, αλλά μια "κοινή συναινέσει" λύση της επιτυχημένης συνεργασίας. "Με εκπλήσσουν δύο-τρία σημεία από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Καλλιθέα. Πρώτον δεν υπάρχει θέμα υποβολής παραίτησης. Έγιναν δύο συναντήσεις. Η τελευταία ήταν σήμερα το πρωί με τον κ. Σαλευρή και τον κ. Καναβίτσα, σε φιλικό κλίμα. Είχε δημιουργηθεί ένα θέμα μετά το ματς με τον Ηρακλή, όπου υπήρξε μία διάσταση απόψεων και αποφασίσαμε από κοινού να λύσουμε τη συνεργασία μας. Το θέμα που είχε δημιουργηθεί μας έφερε σε ένα αδιέξοδο και αποφασίσαμε πολύ φιλικά να λύσουμε τη συνεργασία μας. Ο πρόεδρος πράγματι προσπάθησε να με πείσει να μείνω ως το τέλος του πρωταθλήματος. Εγώ είπα ότι εφόσον δε λυθεί όπως θέλω εγώ το θέμα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο παρά να αποχωρήσω και αποφασίσαμε από κοινού να λύσουμε τη συνεργασία μας. Αυτό είναι το όλο θέμα. Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης", κατέληξε ο Λεμονής.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θα υποβάλλει έφεση ο Πανιώνιος

    13/5/2005 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Έφεση κατά της ποινής δύο αγωνιστικών "κεκλεισμένων των θυρών" που αποφάσισε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, θα υποβάλλει σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος. Αυτό όμως θα γίνει γιατί η ΠΑΕ Πανιώνιος είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει το καλύτερο για την ομάδα καθώς και την πολιτική που θα χαράξει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το σκεπτικό και τις απόψεις μερίδας δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων στην "κυανέρυθρη" ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πως η ΠΑΕ δεν έχει καμία ανάμειξη στις εκλογές του Ερασιτέχνη Πανιωνίου. Στο αγωνιστικό μέρος πάντως η ομάδα της Ν. Σμύρνης αναμένεται να εμφανιστεί με σημαντικές απουσίες στον προσεχή αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

    Το πλήρες κείμενο της κυανέρυθρης ανακοίνωσης

    "Η ΠΑΕ Πανιώνιος είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει το καλύτερο για την ομάδα καθώς και την πολιτική που θα χαράξει. Το αν θα πρέπει να ασκηθεί έφεση για την ποινή των δύο αγωνιστικών, θα αποφασιστεί από τη διοίκηση της ΠΑΕ και μόνο από αυτή, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το σκεπτικό και τις απόψεις μερίδας δημοσιογράφων.

    Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι τον ιστορικό Πανιώνιο και τους φιλάθλους του δεν τους εκπροσωπούν 50 αλήτες. Για το λόγο αυτό θα καταθέσει έφεση για την τιμωρία που επιβλήθηκε στο σύλλογο, ευελπιστώντας να την κερδίσει ώστε να βρεθούν κοντά στην ομάδα όλοι αυτοί που αγαπούν τον Πανιώνιο.

    Οσο για την εμμονή ορισμένων δημοσιογράφων να αναφέρονται στις εκλογές του Ερασιτέχνη στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού Πανιωνίου έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: Γιατί δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στο ρεπορτάζ μπάσκετ του Πανιωνίου; Τι σχέση έχουν οι εκλογές του ερασιτέχνη με το Ποδοσφαιρικό τμήμα; Καμία. Οι εκλογές αφορούν μόνο τα ερασιτεχνικά τμήματα και η ΠΑΕ δεν έχει καμία σχέση και εμπλοκή με αυτές. Αν η ΠΑΕ ήθελε να εμπλακεί θα είχε κάνει ήδη γνωστό το ενδιαφέρον της. Σε αυτές τις εκλογές ασχολείται μόνο ο δήμαρχος ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος. Αλλωστε η διάδοχη κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα".

    Πλήρες το "κυανέρυθρο" απουσιολόγιο

    Λειψή θα αγωνιστεί στο "Καραϊσκάκη" την Κυριακή η ομάδα του Πανιωνίου απέναντι στον Ολυμπιακό, καθώς ο τεχνικός του νεοσμυρνιώτικου σωματείου, Δημήτρης Μπαρμπαλιάς δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των τραυματιών Λαγωνικάκη, Ντρόμπνι και Κιάσσο. Τη συνάντηση θα χάσει όμως και ο τιμωρημένος Σπυρόπουλος, ενώ αμφίβολος λόγω των σταρτιωτικών του υποχρεώσεων είναι και ο Γουνδουλάκης.

    [15] Βόλεϊ

    Ελπίδες για 4άδα στην άμμο της Τουρκίας

    13/5/2005 3:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία τελευταία ευκαιρία θα έχουν στην Αλάνια της Τουρκίας οι διεθνείς του μπιτς βόλεϊ Έφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου να περάσουν στην 4άδα, καθώς σήμερα το πρωί οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των νεαρών Ολλανδέων Κανταϊκ/Μούρεν στα προημιτελικά του 1ου τουρνουά του ευρωπαϊκού σιρκουί. Οι "οράνιε" επικράτησαν με 2-0 (23-21, 21-10) των διεθνών, που θέλουν νίκη πάση θυσία απέναντι στη νικήτρια ομάδα της αναμέτρησης Πολ/Ράου (Γερμανία)-Κουν/Σβερ (Ελβετία). Την 9η θέση κατέλαβαν οι διεθνείς Τσιαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου, που ηττήθηκαν το πρωί με 2-1 (19-21, 21-13, 15-9) από τις Ελβετίδες Κουν/Σβερ και εκτός από τους 20 πρώτους φετινούς τους πόντους θα μοιραστούν και το έπαθλο των 1500 ευρώ.

    Με Γερμανία ή Ελβετία το απόγευμα

    Δεν κατάφερε να προκριθεί απευθείας στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού τουρνουά μπιτς βόλεϊ το δίδυμο των Σφυρή/Καραντάσιου, καθώς ηττήθηκε από τις πρωταθλήτριες Ολλανδίας με 2-0 (23-21, 21-10). Στο πρώτο σετ, έγινε σκληρή μάχη και οι διεθνείς έχασαν στα σημεία, ενώ στο δεύτερο σετ η ατυχία χτύπησε την ελληνική ομάδα.

    Το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η αρχηγός της ομάδας Έφη Σφυρή, προκάλεσε έντονες ενοχλήσεις στην αθλήτρια, με αποτέλεσμα οι κινήσεις της να είναι πολύ αργές στην άμμο της Αλάνια. Το απόγευμα όμως η Σφυρή αναμένεται να "σφίξει τα δόντια" και να αγωνιστεί κανονικά με μία εκ των Πολ/Ράου (Γερμανία)-Κουν/Σβερ (Ελβετία), αφού είναι η τελευταία της ευκαιρία να προκριθεί μαζί με την Καραντάσιου στα ημιτελικά.

    [16] Θα "λάμψει δια της απουσίας του"

    13/5/2005 1:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μία μεγάλη απουσία στις τάξεις της θα ταξιδεύσει στις 19 Μαΐου για την Ολλανδία η Εθνική ομάδα τζούντο, προκειμένου να λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, που θα γίνει στο Ρότερνταμ. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης του 2004, Ηλίας Ηλιάδης, υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση πριν τρεις βδομάδες και για προληπτικούς λόγους αποκλέιστηκε τελικά από τη γαλανόλευκη αποστολή, προκειμένου να δώσει το παρών στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καϊρου. Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό θα χαροποιήσει τους αντιπάλους του που θα βρούνε πιο εύκολα το δρόμο προς το βάθρο.

    [17] Πολιτισμός

    Aπό τη ΝΕΤ 105.8 την Κυριακή στις 20.00

    Στην ΕΡΑ η Tanita Tikaram

    13/5/2005 12:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Η "μελαγχολική" τραγουδοποιός Tanita Tikaram στην πρώτη της συνέντευξη σε Ελληνικό μέσο ύστερα από επτά χρόνια απουσίας, μιλάει για όλα εκείνα που την κράτησαν μακριά από την παγκόσμια μουσική σκηνή, για την παιδική της ηλικία στις στρατιωτικές βάσεις στην Αγγλία, για τα ταξίδια της καθώς και για την ηχογράφηση του νέου της άλμπουμ "Sentimental" σε Αγγλία και Ιταλία. Η 36χρονη πλέον Tanita μιλάει στο Δημήτρη Μεϊδάνη και αποκαλύπτει αθέατες πλευρές της προσωπικής της ζωής. Το 1988, εντυπωσίασε την παγκόσμια μουσική σκηνή με το album της "Ancient Hearts", απ όπου και η μεγάλη επιτυχία "Twist in my sobriety". Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, από τη ΝΕΤ 105,8.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απολαύστε την Tanita Tikaram

    [18] Πολιτισμός

    Συνάντηση με υφυπουργό Πολιτισμού

    Πρωτοβουλία ακτιβιστή για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

    13/5/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    ην ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξέφρασε σήμερα ο φιλέλληνας, Βρετανός ακτιβιστής Κρις Στοκντέιλ, στον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη. Ο Κρις Στοκντέιλ, υποστηρικτής του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με δική του πρωτοβουλία και έξοδα, πραγματοποίησε σε περίπου 20 ημέρες, με μοναδικό όχημα το ποδήλατό του, ένα μακρινό ταξίδι από το Λονδίνο, διασχίζοντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες και με προορισμό την Αθήνα, όπου και έφθασε την περασμένη Δευτέρα. Ο υφυπουργός Πολιτισμού συνεχάρη τον κ. Στοκντέιλ, τονίζοντας ότι χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες και άνθρωποι "που να δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αποκατάσταση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως είναι ο Παρθενώνας". Από την πλευρά του ο Στοκντέιλ δήλωσε ότι ο σκοπός του ταξιδιού του ήταν συμβολικός, και αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι ένας Βρετανός παίρνει αυτές τις πρωτοβουλίες λόγω της αγάπης του στα Γλυπτά και ιδιαίτερα προς τον ελληνικό λαό. Ο Βρετανός ακτιβιστής ξεναγήθηκε το πρωί στα μνημεία του Βράχου της Ακρόπολης στη συνέχεια το κτίριο Βαϊλερ και στη διαδραστική έκθεση "Νέο Μουσείο Ακρόπολης-Δημιουργώντας το εκθεσιακό του ύφος-Μια πειραματική έκθεση".

    [19] Τεχνολογία

    Ουραγός η Ελλάδα στη χρήση του Internet

    13/5/2005 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Αποθαρρυντικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Eurostat που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση του Internet. Ενώ κατά μέσον όρο, το 47% των πολιτών της Ε.Ε. δηλώνουν ότι το 2004 χρησιμοποίησαν το Internet, το ποσοστό αυτό για τη χώρα μας ανέρχεται μόλις στο 20%. Στον αντίποδα βρίσκεται το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το Internet το περασμένο έτος (87%) καθώς ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο 89%. Όσον αφορά τους ιδιώτες, στην πρώτη θέση της Ε.Ε. βρίσκεται η Σουηδία, με ποσοστό 82% και ακολουθούν η Δανία (76%) και η Φιλανδία (70%). Στις τελευταίες θέσεις, αλλά πάντως πάνω από την Ελλάδα, βρίσκονται οι: Ουγγαρία (28%), Λιθουανία, Πολωνία και Πορτογαλία (29%).

    Αναφορικά με την κατανομή των ποσοστών της χρήσης του Internet, από τα δύο φύλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι άντρες προηγούνται σταθερά καθώς για το έτος 2004, το 23% των αντρών δήλωσε ότι έκανε χρήση του Διαδικτύου, έναντι ενός μόλις 16% των γυναικών.

    Στην Ε.Ε., τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 51% και 43%, ενώ οι μόνες χώρες όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο το Internet από τους άνδρες είναι οι: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Φινλανδία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 May 2005 - 16:52:32 UTC