Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τάξη δια της βίας
  • [02] Μέχρι Δεκέμβριο ανάδοχος της Ιόνιας Οδού
  • [03] Αγρια καταδίωξη και σύλληψη δραπέτη
  • [04] Συντριβή ελικοπτέρου στο Βέλγιο
  • [05] Προβλήματα με την εγγυητική της ΑΕΚ
  • [06] Πρόταση από Ρέιντζερς στον Δέλλα
  • [07] Όλα έτοιμα για το Όλ Σταρ
  • [08] Τιμητική εκδήλωση για την Πινακοθήκη Αβέρωφ
  • [09] Nέες κόντρες για τη Δ.Ε.Κ.Α

    [01] Κόσμος

    Στο πλευρό του Ουζμπέκου Προέδρου η Μόσχα

    Τάξη δια της βίας

    13/5/2005 10:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δια της βίας απομάκρυνε ο στρατός του Ουζμπεκιστάν, τους εξτρεμιστές που είχαν καταλάβει κυβερνητικό κτήριο στην πόλη Αντζιτζάν. Κατά την επέμβαση του στρατού, σκοτώθηκαν δέκα άτομα σύμφωνα με το Reuters, ενώ σύμφωνα με τον ηγέτη των ανταρτών οι νεκροί ξεπερνούν τους πενήντα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ αδιακρίτως τόσο εναντίον των εξτρεμιστών καταληψιών όσο και εναντίον των πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του Προέδρου Ισλάμ Καριμόφ, πρόσφερε η Μόσχα ενώ από την πλευρά της Ουάσινγκτον ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από τις δυο πλευρές. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. επέρριψε τις ευθύνες για την ταραχή στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ισλάμ Καριμόφ.

    Το χρονικό των ταραχών

    Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα ισλαμιστών ανταρτών εισέβαλε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας απελευθερώνοντας περίπου 4.000 πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους.

    Στη συνέχεια οι αντάρτες πραγματοποίησαν έφοδο στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης του Αντιζάν καταλαμβάνοντας το κτήριο, κρατώντας έως και 10 αστυνομικούς ομήρους.

    Δυνάμεις του στρατού έσπευσαν να καταστείλουν την εξέγερση που τάσσεται κατά του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι μεταβαίνει στην πόλη.

    Αργά το μεσημέρι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονταν στην πλατεία του Αντιζάν.

    Οι διαδηλωτές τάσσονταν στο πλευρό των ανταρτών, οι οποίοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του Ακράμ Γιουλντάτσοφ ηγετικού στελέχους της ισλαμιστικής οργάνωσης Ακρομίγια.

    Στήριξη από Μόσχα - Καταδίκη από Ε.Ε.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση της χώρας, σημειώνοντας ότι η αγανάκτηση των πολιτών, είναι φυσική δεδομένης της συστηματικής καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της φτώχειας που μαστίζει τους πολίτες.

    Εκ διαμέτρου αντίθετη η θέση της Μόσχας που στέκεται στο πλευρό του Ουζμπέκου Προέδρου Καριμόφ.

    Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζεται η επίθεση των εξτρεμιστών, οι οποίοι όπως αναφέρεται, με βίαια και μη συνταγματικά μέσα, προσπάθησαν να εκπληρώσουν πολιτικούς στόχους.

    Ανησυχία για την έκρηξη βίας αλλά αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης κρατά η Ουάσινγκτον.

    "Συνιστούμε τόσο στους διαδηλωτές όσο και στην κυβέρνηση στο Ουζμπεκιστάν αυτοσυγκράτηση" τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών

    Έκρυθμη η κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν

    [02] Κοινωνία

    Στα έργα της Ιόνιας Οδού ο Σουφλιάς

    Μέχρι Δεκέμβριο ανάδοχος της Ιόνιας Οδού

    13/5/2005 9:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μέχρι το Δεκέμβριο του 2005 θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος της Ιόνιας Οδού, τόνισε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από την Αιτωλοακαρνανία όπου πραγματοποίησε περιοδεία. Όλες οι μελέτες για τα 196 χιλιόμετρα της Οδού, είναι έτοιμες και το αυτοχρηματοδοτούμενο έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ο ανάδοχος του έργου, όπως προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης της Ιόνιας Οδού θα αναλάβει να κατασκευάσει 147 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάζονται ως δημόσια έργα. Θα μπορεί ακόμα να εκμεταλλεύεται και το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθήνας Θεσσαλονίκης, μέχρι τον Μαλιακό καθώς και το τμήμα Σχηματάρι Χαλκίδα.

    Σε ένα χρόνο έτοιμη η παράκαμψη της Ναυπάκτου

    Τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο επισκέφθηκε σήμερα ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Στη Ναύπακτο, επισκέφθηκε το έργο παράκαμψης της πόλης.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τόνισε ότι το πρώτο κομμάτι της παράκαμψης θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2005, ενώ στο σύνολό του το έργο θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2006.

    Ανακοίνωσε επίσης, ότι 1.000.000 Ευρώ από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας θα διατεθεί για έργα στο νομό, ενώ θα κατασκευαστούν και οι δρόμοι προς την Τουρλίδα και το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

    Κονδύλια από τους εθνικούς πόρους θα διατεθούν επίσης για την κατασκευή μεγάλου αρδευτικού έργου στην περιοχή του Βάλτου.

    [03] Κοινωνία

    Ο 35χρονος αθίγγανος Γιάννης Αποστολόπουλος

    Αγρια καταδίωξη και σύλληψη δραπέτη

    13/5/2005 7:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σκηνές κινηματογραφικής ταινίας εκτυλίχθηκαν στη λεωφόρο Σχιστού στον Σκαραμαγκά, όταν αστυνομικοί μετά από άγρια καταδίωξη συνέλαβαν έναν δραπέτη, ο οποίος καταζητείται από τις 21 Ιανουαρίου 1993. Πρόκειται για τον 35χρονο αθίγγανο Γιάννη Αποστολόπουλο, γνωστός με το ψευδώνυμο "Ρίγκο", και ο οποίος εντοπίστηκε στη λεωφόρο Σχιστού από τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας αστυνόμο Δημήτρη Γιοβανίδη και ομάδα αστυνομικών οι οποίοι επέβαιναν σε τρεις μοτοσικλέτες. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο δραπέτης επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε άλλο άτομο. Όταν αντελήφθη τους αστυνομικούς ανάγκασε τον οδηγό να σταματήσει, τον έσπρωξε έξω από το αυτοκίνητο, κάθισε στο τιμόνι και με επικίνδυνους ελιγμούς κινήθηκε εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ανατρέψει τη μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαινε ο Γιοβανίδης. Ο αστυνόμος τραυματίστηκε από την πτώση, αλλά πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι με αποτέλεσμα να τραυματίσει στο πόδι τον Αποστολόπουλο, ο οποίος και συνελήφθη. Και οι δυο μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου παραμένει για νοσηλεία φρουρούμενος ο Αποστολόπουλος, ενώ ο αστυνόμος, μετά τις πρώτες βοήθειες, επέστρεψε στην υπηρεσία του. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές αρχές και διενεργείται προανάκριση.

    Καταζητούμενος από το 1993

    Ο Αποστολόπουλος διώκεται για τέσσερις ανθρωποκτονίες, ένοπλες ληστείες και δεκάδες κλοπές σε όλη την Ελλάδα, ενώ, κατά το παρελθόν είχε εμπλακεί αρκετές φορές με αστυνομικούς τους οποίους είχε πυροβολήσει και τραυματίσει. Σε βάρος του Αποστολόπουλου εκκρεμούν 17 εντάλματα συλλήψεις από ανακριτές σε όλη τη χώρα και 15 ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις διαφόρων δικαστηρίων με τις οποίες του έχει επιβληθεί συνολικά ποινή 88 ετών (41 χρόνια κάθειρξη και 47 φυλάκιση).

    [04] Κόσμος

    Σκοτώθηκαν οι δύο επιβαίνοντες

    Συντριβή ελικοπτέρου στο Βέλγιο

    13/5/2005 9:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένα πολιτικό ελικόπτερο συνετρίβη το μεσημέρι στο Λάντεν, σε απόσταση περίπου 60 χλμ από τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες. Η ταυτότητα των δύο θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga όμως, το ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από την πόλη και οι επιβάτες του τραβούσαν φωτογραφίες. Ο δήμαρχος του Λάντεν δήλωσε ότι τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί, όμως είναι πιθανό η πτώση του ελικοπτέρου να οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προβλήματα με την εγγυητική της ΑΕΚ

    13/5/2005 10:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την κατάπτωση κατά το ήμισυ της εγγυητικής επιστολής της ΠΑΕ ΑΕΚ, λόγω του χρέους προς τον Βασίλη Τσιάρτα, αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μετά τη συζήτηση της σχετικής αίτησης του διεθνούς ποδοσφαιριστή, η ΕΕΑ αποφάσισε ότι ο παίκτης της Κολονίας μπορεί να λάβει άμεσα ποσό 375.000 ευρώ, από τα 750.000 ευρώ που είναι η εγγυητική επιστολή του «Δικεφάλου». Η Ενωση πρέπει να καλύψει το ποσό αυτό εντός 15 ημερών, αλλιώς θα της αφαιρεθεί το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Για να φτάσει σε αυτή την απόφαση, η ΕΕΑ συνεκτίμησε το μέγεθος της οφειλής, το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει ενταχθεί στο άρθρο 44, την αδυναμία επίτευξης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ του παίκτη και της ΠΑΕ, το γεγονός ότι η Ενωση έχει ήδη καταβάλει στο όνομα του παίκτη, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσό 260.000 ευρώ, καθώς και το ότι πιθανολογείται η πλήρη εξόφληση της οφειλής, που με τα πρόσθετα φτάνει στα 1.2 εκ. ευρώ.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόταση από Ρέιντζερς στον Δέλλα

    13/5/2005 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Πράγματι, επικοινώνησε μαζί μου κάποιος εκπρόσωπος της διοίκησης της Ρέιντζερς και μου έκανε μια αρκετά καλή προσφορά. Τόσο καλή που είναι δύσκολο να την αρνηθώ"! Με αυτά τα λόγια ο Τραϊανός Δέλλας επιβεβαίωσε πως έχει ήδη δεχτεί πρόταση από την Ρέιντζερς και πως είναι πολύ κοντά στο να την δεχτεί. Πάντως ο Έλληνας αμυντικός δεν δείχνει να βιάζεται καθώς στην συνέχεια των δηλώσεών του τόνισε, "Όμως, δεν θέλω να βιαστώ και να πάρω μια απόφαση πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Πρέπει να μείνω συγκεντρωμένος στην προσπάθεια της Ρόμα και μόλις θα εξασφαλίσουμε την παραμονή στην Serie A τότε θα μιλήσω με τον μάνατζέρ μου για να εξετάσουμε όλες τις προσφορές που έχουμε στα χέρια μας". Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, το όνομα του «Κολοσσού» έχει επίσης συνδεθεί με ομάδες όπως η Μπόλτον, η Εβερτον και εσχάτως η Μπάγερν Μονάχου. Η τελευταία, μάλιστα, ενδιαφέρεται έντονα για τον Μπόμπο Μπαλντέ της Ρέιντζερς, που φέτος ήταν ο παρτενέρ του Κυργιάκου στο κέντρο της άμυνας της ομάδας της Γλασκόβης.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλα έτοιμα για το Όλ Σταρ

    13/5/2005 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με το κοινό να τους αποφασίζει και να τους ψηφίζει, ανακοινώθηκαν σήμερα οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές των ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Ολ Σταρ Γκειμ του "Παγκρητίου", την Τρίτη 17 Μαΐου. Το κοινό ψήφισε 451 ποδοσφαιριστές Α΄ Εθνικής, όλους τους προπονητές της Α΄ Εθνικής, ενώ στις αρχικές 18άδες εκπροσωπούνται 12 ΠΑΕ της ανώτατης επαγγελματικής κατηγορίας. Οι συνολικές συμμετοχές στη ψηφοφορία ξεπέρασαν τις 22.000, είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε αυτή συμμετείχαν φίλαθλοι από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Τις περισσότερες ψήφους έλαβαν οι Ριβάλντο, Σάντος, Λουτσιάνο, Νικοπολίδης, Σοάρες, Τζόρτζεβιτς, Κατσουράνης, Ογκουνσότο, Γκαλίνοβιτς και Μινχ. Κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα επιλογής δύο ποδοσφαιριστών για να συμπληρωθούν οι τελικές 22άδες των δύο ομάδων. Η τιμή του εισιτηρίου για τον αγώνα ορίστηκε στα 10 ευρώ.

    Οι 18άδες των δύο ομάδων

    ΞΕΝΟΙ / ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ

    Τερματοφύλακες: Γκαλίνοβιτς, Ντρόμπνι, Πιζανόφσκι, Εμπέντε.

    Αμυντικοί: Μινχ, Αλβες, Ουντέζε, Μόρις, Μέγκαχεντ.

    Μέσοι: Ριβάλντο, Λουτσιάνο, Τζόρτζεβιτς, Γκονζάλες, Ασουνσάο.

    Επιθετικοί: Σοάρες, Ογκουνσότο, Ζιοβάνι, Μπρέσκα.

    Προπονητές: Σάντος, Μπάγεβιτς.

    ΕΛΛΗΝΕΣ / ΚΥΠΡΙΟΙ

    Τερματοφύλακες: Νικοπολίδης, Τοχούρογλου, Σηφάκης, Χανιωτάκης.

    Αμυντικοί: Γκούμας, Μόρας, Αλεξόπουλος, Ζαπρόπουλος, Βύντρα.

    Μέσοι: Κατσουράνης, Μπασινάς, Μπάρκογλου, Λαγός, Νεμπεγλέρας.

    Επιθετικοί: Γκέκας, Σαλπιγγίδης, Μαχλάς, Λυμπερόπουλος.

    Προπονητές: Κωφίδης, Χατζάρας.

    [08] Πολιτισμός

    Από το Μουσείο Μπενάκη στις 17 Μαΐου

    Τιμητική εκδήλωση για την Πινακοθήκη Αβέρωφ

    13/5/2005 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ του Μετσόβου οργανώνει για πρώτη φορά το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο μιας σειράς τιμητικών εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του έργου που επιτελούν ορισμένοι πολιτιστικοί οργανισμοί της Ελληνικής Περιφέρειας. Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ευρύτερη διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής προσφοράς της Πινακοθήκης Αβέρωφ και αφετέρου η συνειδητοποίηση της ανάγκης για την απαραίτητα, σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς, ηθική και οικονομική στήριξη, η οποία θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν δυναμικά την πορεία τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα, στο νέο κτίριο του Ιδρύματος (Πειραιώς 138) και τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Για την προσφορά της Πινακοθήκης του Μετσόβου θα μιλήσουν οι ιστορικοί της τέχνης κ.κ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Αλκης Χαραλαμπίδης, Όλγα Δανιηλοπούλου, Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου και Άγγελος Δεληβορριάς.

    [09] Οικονομία

    Μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Nέες κόντρες για τη Δ.Ε.Κ.Α

    13/5/2005 8:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά την παραπομπή σε δίκη του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ). Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν την κυβέρνηση Σημίτη, ότι κορόιδεψε τους Έλληνες επενδυτές. "Όσοι συνήργησαν σε αυτή τη διαδικασία παραπέμπονται, βάσει των στοιχείων, σε βαθμό κακουργήματος. Αλίμονο αν κρίνει ο καθένας κατά το δοκούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Μιλτιάδης Έβερτ. "Οδηγούνται σε δίκη οι φυσικοί, αλλά όχι οι ηθικοί αυτουργοί", δήλωσε επίσης στη ΝΕΤ 105.8 και ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα αρνητικά συναισθήματα εκείνων που έχασαν χρήματα την περίοδο εκείνη. "Δεν προκύπτει ζημιά και πιθανόν ούτε απιστία, όσον αφορά τις κινήσεις της ΔΕΚΑ", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε δίκη για τη Δ.Ε.Κ.Α


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 May 2005 - 20:51:43 UTC