Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιλιάδες πρόσφυγες
  • [02] Απρόσμενη επίσκεψη Ράις στο Ιράκ
  • [03] Φάρσα το τηλεφώνημα για "βόμβα"
  • [04] "Όχι σε ένα ανεξάρτητο Κόσοβο"
  • [05] Σοβαρά τραυματισμένος ο Ζαρκάουι

    [01] Κόσμος

    Περνούν τα σύνορα με Κιργιστάν

    Χιλιάδες πρόσφυγες

    15/5/2005 9:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2005 11:20:30 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Μαζική έξοδο φαίνεται να επιχειρούν οι κάτοικοι του Αντιτζάν με κατεύθυνση το γειτονικό Κιργιστάν. Μάλιστα, στην μεθοριακή πόλη Κοράσουφ, οι πρόσφυγες συγκρούστηκαν με Ουζμπέκους φρουρούς και έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτήρια. Τα σύνορα είναι κλειστά αλλά εκατοντάδες έχουν ήδη περάσει στη γείτονα χώρα. Την ίδια ώρα, οι Ουζμπέκοι θάβουν τους νεκρούς τους, οι οποίοι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, φτάνουν ακόμα και τους 500. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους εξεγερμένους της πόλης Αντιτζάν, χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες και εξτρεμιστές ισλαμιστές. Μικρές πιθανότητες να μετατραπούν σε γενικευμένο ξεσηκωμό, έχουν οι πολιτικές ταραχές στο Ουζμπεκιστάν, όπως σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, λόγω της "βάρβαρης" φύσης της κυβέρνησης της χώρας αυτής, δηλώνει Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής στην Τασκένδη.

    Διεκδικούν δημοκρατικό καθεστώς

    Ο Καρίμοφ χαρακτήρισε το Σάββατο τα αιματηρά γεγονότα ως "ένοπλη εξέγερση", την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν και πάλι στο κέντρο της Αντιτζάν, με συνθήματα για δημοκρατία και για το δικαίωμα στην εργασία.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι κάτοικοι στο Κοράσουφ φοβούνται ότι θα επέμβει δυναμικά ο στρατός, όπως και στην Αντιτζάν.

    Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών στην Τασκένδη ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στην Αντιτζάν και το Κοράσουφ είναι ελεγχόμενη.

    Οι αρχές στο Ουζμπεκιστάν - που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, αποτελεί έδρα μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης και θεωρείται από την Ουάσιγκτον σύμμαχος στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" - αρνούνται ότι χρησιμοποιούν συστηματικά βασανιστήρια.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης Κρεγκ Μάρεϋ, που διετέλεσε πρεσβευτής στην Τασκένδη, υποστηρίζει ότι η Δύση, και ειδικά οι ΗΠΑ, ανέχονται την καταπιεστική εξουσία του Καρίμοφ διότι επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να δημιουργήσει στο έδαφος της χώρας μια μεγάλη αεροπορική βάση, καθώς και λόγω του ενδιαφέροντος για το πετρέλαιο και το αέριο στην Κεντρική Ασία.

    Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, μεταδίδει πως πολλοί Κιργίζιοι αισθάνονται συμπάθεια προς τους εξεγερμένους του Ουζμπεκιστάν, καθώς τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανετράπη μετά από μεγάλες διαδηλώσεις.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Αυτοσυγκράτηση συνέστησαν ΗΠΑ και Βρετανία, τονίζοντας την ανάγκη εκδημοκρατισμού της χώρας.

    Την ανησυχία του εξέφρασε το ΝΑΤΟ ενώ η κατηγορεί την Κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν για έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Κεντρική Ασία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάος στο Αντιτζάν

    [02] Ιράκ

    Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μπακούμπα

    Απρόσμενη επίσκεψη Ράις στο Ιράκ

    15/5/2005 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Στην κουρδική πόλη Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ, προσγειώθηκε το πρωί της Κυριακής το αεροπλάνο που μετέφερε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, πραγματοποιώντας μια απρόσμενη και απόλυτα μυστική επίσκεψη. Η Κοντολίζα Ράις, που αναμένεται να συναντήσει τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε πως θέλει να συζητήσει τρόπους για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξέγερση που έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των 400 ανθρώπων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την ώρα που το στρατιωτικό αεροσκάφος της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ προσγειωνόταν στο Αρμπίλ, πέντε άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους και άλλοι 24 τραυματίζονταν, από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μπακούμπα, εναντίον δικαστηρίου και της αυτοκινητοπομπής στην οποία επέβαινε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάλα.

    [03] Κοινωνία

    Αναγκαστική προσγείωση στις Βρυξέλλες

    Φάρσα το τηλεφώνημα για "βόμβα"

    15/5/2005 8:52:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αίσιο τέλος είχε η ταλαιπωρία των 134 επιβατών της πτήσης 270 των Ολυμπιακών Αερογραμμών από το Λονδίνο, με προορισμό την Αθήνα. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας. Άνδρες της βελγικής αστυνομίας με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έκαναν έρευνα σε όλους τους χώρους του αεροσκάφους, αλλά δεν εντοπίσθηκε τίποτα ύποπτο. Μετά από πολύωρη καθυστέρηση, οι επιβάτες επέστρεψαν στην Αθήνα.

    [04] Κόσμος

    "Όχι σε ένα ανεξάρτητο Κόσοβο"

    15/5/2005 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Η Σερβία θεωρεί απαράδεκτο το σενάριο της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου", δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Αντ αυτού, εμφανίζεται έτοιμος να δώσει στους Αλβανούς του Κοσόβου ευρεία αυτονομία με διεθνείς εγγυήσεις, κάτι που κατά τη σερβική πλευρά είναι και η καλύτερη λύση για το τελικό καθεστώς της επαρχίας. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι Αλβανοί του Κοσόβου προειδοποιούν ότι "εάν η διεθνής κοινότητα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση πέραν της πλήρους ανεξαρτησίας, η περιοχή θα βυθιστεί και πάλι στη βία".

    [05] Ιράκ

    Δηλώνει Ιρακινός γιατρός

    Σοβαρά τραυματισμένος ο Ζαρκάουι

    15/5/2005 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ο "πιο καταζητούμενος τρομοκράτης" στο Ιράκ, ο Άμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, είναι σοβαρά τραυματισμένος, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, "Times" στην κυριακάτικη έκδοσή της, επικαλούμενη την μαρτυρία ενός γιατρού στο Ραμάντι, που ισχυρίζεται ότι τον κούραρε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον γιατρό, ο Ζαρκάουι αιμορραγούσε όταν τον έφεραν στο νοσοκομείο όπου εργάζεται την Τετάρτη. Αφού φρόντισε τις πληγές του, ο γιατρός δηλώνει ότι προσπάθησε να τον πείσει να παραμείνει για νοσηλεία, αλλά ο Ιορδανός, ο "εμίρης" της αλ Κάιντα στο Ιράκ, είπε στους ανθρώπους του να τον απομακρύνουν και οδηγήθηκε υποβασταζόμενος σε αυτοκίνητο, με το οποίο ο ίδιος και οι ένοπλοι που τον συνόδευαν αποχώρησαν.

    Σχετικά Links: Times


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 May 2005 - 8:50:15 UTC