Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απέκλεισαν και το Κορασούφ
  • [02] Δεν πάει στο Φανάρι
  • [03] Κατέρρευσε εξέδρα σε ροντέο στη Βραζιλία
  • [04] Δωρεάν μετακίνηση με το τραμ
  • [05] Η ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [06] Θέλει να προλάβουν
  • [07] Απ' το... αυτί και στον εισαγελλέα
  • [08] Σε τεντωμένο σκοινί
  • [09] Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το "Australian Open"
  • [10] Κινητικότητα για το Κυπριακό
  • [11] Ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες
  • [12] Περιπέτεια για το "Λησσός" στο Αργοστόλι

    [01] Κόσμος

    Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην πόλη

    Απέκλεισαν και το Κορασούφ

    16/5/2005 9:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 11:25:40 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: BBC

    Κυβερνητικά στρατεύματα του Ουζμπεκιστάν έστησαν φυλάκια ελέγχου γύρω και από την πόλη Καρασούφ, τη μεθοριακή πόλη στα σύνορα με το Κιργιστάν, όπου εξαπλώθηκε η αναταραχή μετά την αιματηρότατη καταστολή των διαδηλώσεων στην πόλη Αντιτζάν, την περασμένη Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε ανταλλαγή πυρών και η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, αφού κυβερνητικά κτίρια φλέγονται και τοπικοί αξιωματούχοι φυγαδεύτηκαν από την πόλη, όταν εξοργισμένοι πολίτες και εκατοντάδες μαινόμενοι πρόσφυγες από το Αντιτζάν, που έχουν καταφύγει εκεί και προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, πυρπόλησαν κρατικά κτίρια και ξυλοκόπησαν το δήμαρχο της πόλης. Ο ανταποκριτής του BBC, που βρέθηκε στην πόλη μεταδίδει ότι, το πλήθος εξεδίωξε τους πλέον μισητούς εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Τασκένδης και ότι, οι κάτοικοι συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, προκειμένου να αποφασίσουν, πως θα αυτοδιοικηθούν. Στο μεταξύ στο Αντιτζάν, οι συγγενείς των πεντακοσίων και πλέον νεκρών κηδεύουν σε ομαδικούς τάφους τα θύματα της εξέγερσης της περασμένης Παρασκευής.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν στο γειτονικό Κιργκιστάν μέσω δύο γεφυρών, που είχαν γκρεμιστεί από κυβερνητικές δυνάμεις και ξανακτίστηκαν από τους κατοίκους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, καταδίκασε τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον του λαού του Ουζμπεκιστάν, σημειώνοντας ότι, απαιτούνται υψηλότερες προδιαγραφές στην αντιμετώπιση διαδηλωτών.

    Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν απέρριψε την κριτική του Βρετανού ομολόγου του, λέγοντας ότι, ο κ. Στρο βρίσκεται πολύ μακριά για να έχει σαφή εικόνα της κατάστασης.

    Ο Βρετανός πρέσβης στην Τασκένδη συναντήθηκε με τον Ουζμπέκο υφυπουργό Εξωτερικών και ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια από την Κυβέρνηση, ενώ το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότ,ι τα στοιχεία, που υπάρχουν δείχνουν ότι σφαγιάστηκαν εκατοντάδες πολίτες στο Αντιτζάν.

    Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπαινίχθηκε ότι, εξωτερικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και Ταλιμπάν, είχαν αναμιχθεί στις διαδηλώσεις.

    Η Τουρκία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κάλεσαν την Κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να απόσχουν από πράξεις βίας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις στρατιωτικές βάσεις, που διαθέτουν στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις για να σταματήσει η αιματοχυσία, αλλά ο Ουζμπέκος Πρόεδρος έχει πείσει την Ουάσινγκτον ότι, είναι σύμμαχός της στην παγκόσμια αντιτρομοκρατική εκστρατεία, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Το Ουζμπεκιστάν βασανίζει, κακομεταχειρίζεται και καταπιέζει τους πολίτες του στο όνομα του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία. Ο Πρόεδρος Καρίμοφ προσπάθησε να ισχυριστεί ότι, τοπικές οργανώσεις έχουν δεσμούς με το εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο", δήλωσε στο BBC η Άλισον Γκιλ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch στην Τασκένδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χιλιάδες πρόσφυγες

    Χάος στο Αντιτζάν

    Τάξη δια της βίας

    Άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών

    Έκρυθμη η κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν

    [02] Κοινωνία

    Αντ' αυτού ο Ναζαρέτ και ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος

    Δεν πάει στο Φανάρι

    16/5/2005 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σύγχυση επικρατεί, όσον αφορά την επίσκεψη του Πατριάρχη Ειρηναίου στο Φανάρι, καθώς διαψεύστηκε η είδηση ότι, σήμερα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως είχε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, που διέρρευσαν αργά τη νύχτα, αντ αυτού στο Φανάρι θα μεταβούν τελικά ο μητροπολίτης Ναζαρέτ και ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, στενοί συνεργάτες του. Στο μεταξύ η αγιοταφική αδελφότητα αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της επικύρωσης της Πράξης Έκπτωσης του Ειρηναίου από τον πατριαρχικό θρόνο, που σύμφωνα με πληροφορίες υπέγραψε το Σάββατο ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή τοποτηρητή. Πάντως αύριο συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπου θα οριστεί η ημερομηνία σύγκλισης της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, που θα αποφανθεί οριστικά για την τύχη του Ειρηναίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με τον Ειρηναίο

    Υπέγραψε ο Αμπντάλα

    [03] Κόσμος

    Περίπου 600 άτομα τραυματίστηκαν

    Κατέρρευσε εξέδρα σε ροντέο στη Βραζιλία

    16/5/2005 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Περίπου 600 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 50 σοβαρά, όταν κατέρρευσε μία εξέδρα λίγο μετά την έναρξη ενός ροντέο στην κωμόπολη Βαρζέα Γκράντε, στην πολιτεία Μάτο Γκρόσε, στη δυτική Βραζιλία, το Σάββατο. Την ώρα της κατάρρευσης πάνω στην εξέδρα βρίσκονταν περίπου 1.100 άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθούσαν τους αγώνες που μόλις είχαν αρχίσει. Αξιωματικός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία του είχε επιθεωρήσει την εξέδρα, που ήταν κατασκευασμένη από σίδηρο και ξύλο και είχε κρίνει πως ήταν ακατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην λάβουν υπόψη τις συστάσεις της Πυροσβεστικής και να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς να την επιδιορθώσουν. Οι αγώνες ροντέο διεξάγονται στο πλαίσιο της 16ης Βιομηχανικής και Εμπορικής Εκθεσης, στην περιοχή Βαρζέα Γκράντε, που βρίσκεται νότια της Κουιάμπα, πρωτεύουσας της πολιτείας Μάτο Γκρόσε.

    [04] Κοινωνία

    Στο πλαίσιο εκστρατείας της "Τραμ ΑΕ"

    Δωρεάν μετακίνηση με το τραμ

    16/5/2005 8:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 9:39:32 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μια νέα καμπάνια, που έχει στόχο να φέρει το επιβατικό κοινό πιο κοντά στο τραμ, ξεκινά η Τραμ ΑΕ. Από σήμερα οι κάτοικοι της Γλυφάδας θα μπορούν να αγοράζουν από ειδικά περίπτερα δωρεάν εισιτήρια μιας εβδομάδας για απεριόριστες διαδρομές με το μέσο. Επόμενοι σταθμοί της εκστρατείας "Εβδομάδες Τραμ" θα είναι η Νέα Σμύρνη, από τις 23 έως τις 29 Μαΐου, ο Άλιμος από 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου και το Παλαιό Φάληρο από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου. Επίσης, η Τραμ ΑΕ προγραμματίζει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε τοπικούς φορείς καθώς και άλλες ενέργειες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [05] Κοινωνία

    Λήγουν σήμερα τα μαθήματα στα λύκεια

    Η ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων

    16/5/2005 8:11:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στην τελική ευθεία για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μπαίνουν χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς σήμερα λήγουν τα μαθήματα σε όλα τα λύκεια της χώρας. Το Σάββατο, 21 Μαΐου, ρίχνονται στη μάχη των εξετάσεων περίπου 92.000 υποψήφιοι διεκδικώντας περίπου 66.000 θέσεις σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις στα εσπερινά ξεκινούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τους μαθητές της Γ' τάξης θα προηγηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Αντίθετα οι εξετάσεις των μαθητών της Α' και Β' τάξης θα αρχίσουν από 20 Μαΐου μέχρι 17 Ιουνίου και θα διεξαχθούν βάσει του προγράμματος που έχει καταρτίσει το κάθε λύκειο. Επίσης, από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου θα διενεργηθούν ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων β' κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Θα ακολουθήσουν από 21 μέχρι και 28 Ιουνίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή είναι η τελευταία χρονιά εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς βαθμολογικό όριο, καθώς από το 2006 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα απαιτείται η συμπλήρωση της βαθμολογικής βάσης του 10.

    [06] Κόσμος

    Δημοψήφισμα για το όνομα ζητά η αντιπολίτευση

    Θέλει να προλάβουν

    16/5/2005 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος "για τη μη αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας", ζήτησε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, από την Kυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι, "ένα τέτοιο δημοψήφισμα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, που η πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την χώρα δε θα είναι ακόμη ισχυρή και η Ελλάδα δεν αναπτύξει επιθετικότερη πολιτική, για να αποκτήσει περισσότερους συμμάχους εντός της Ε.Ε., σχετικά με την υποστήριξη των δικών της θέσεων για το ζήτημα της ονομασίας". Επιπλέον, ανέφερε ότι, "η Κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος για το όνομα της χώρας, για να μην προχωρήσει πρώτη η Ελλάδα σε μία αντίστοιχη ενέργεια και προκαταλάβει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή".

    "Κίνηση εντυπωσιαμού", λέει η σκοπιανή Κυβέρνση

    Ο πρόεδρος του κεντροδεξιού αυτού κόμματος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, οι πολίτες σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα εκφράσουν τη βούλησή τους για την μη αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και συμπλήρωσε, πως με τον τρόπο αυτό "τα Σκόπια θα αποστείλουν ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα".

    Ο κ. Γκρούεφσκι, ζήτησε τέλος από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υποστηρίξουν τη διακήρυξη, που θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το κόμμα του τις προσεχείς ημέρες, για τη "μη αλλαγή του συνταγματικού ονόματος" της χώρας.

    Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και βουλευτές από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως από το "VMRO-Λαϊκό Κόμμα", χαρακτήρισαν την ενέργεια του κόμματος του Γκρούεφσκι να καταθέσει διακήρυξη στην Βουλή, ως "κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία δεν έχει καμία βαρύτητα, αφού κανένα κόμμα δεν τάσσεται υπέρ της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος".

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απ' το... αυτί και στον εισαγελλέα

    16/5/2005 11:09:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το δρόμο προς το γραφείο του εισαγγελέα παίρνουν σήμερα οι πέντε συλληφθέντες φίλαθλοι που πρωταγωνίστησαν στα χθεσινά επεισόδια πριν και κατά την έναρξη του τοπικού ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των ομάδων Άρη-Ηρακλή στο γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης". Τέσσερις εξ αυτών επιτέθηκαν μαζί με άλλους οπαδούς, εναντίον των αστυνομικών και των παικτών της ομάδας του Ηρακλή, εκσφενδονίζοντας πέτρες, μπουκάλια, βεγγαλικά και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ ο πέμπτος στην κανονική ροή του αγώνα εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, επιτέθηκε και χτύπησε ποδοσφαιριστή της ομάδας του Ηρακλή. Το ντερπι αμαυρώθηκε από τον τραυματισμό δύο ποδοσφαιριστών των "κυανόλευκων" από Αρειανούς φιλάθλους, δευτερόλεπτα μετά το γκολ, των γηπεδούχων, στο 42ο λεπτό, διεκόπη οριστικά και το τρίτο ημίχρονο θα παιχθεί πλέον στο γραφείο του αθλητικού δικαστή.

    [08] Μπάσκετ

    Σε τεντωμένο σκοινί

    16/5/2005 10:27:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το ότι θα έπεφταν κορμιά στο παρκέ για τη νίκη που θα φέρει τις ομάδες πιο κοντά στην επόμενη φάση των πλεϊ οφ του ΝΒΑ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Ντιτροϊτ, Σιάτλ και Ντάλας ισοφάρισαν σε 2-2 τις νίκες στους αγώνες των ημιτελικών της περιφέρειάς τους με Ιντιάνα, Σαν Αντόνιο και Φοίνιξ αντίστοιχα και πλέον όλα είναι ανοικτά στην πρόκριση. Στον αγώνα της Ανατολικής περιφέρειας, στην Ιντιανάπολη οι Πίστονς επιβλήθηκαν με 76-89 των γηπεδούχων, που έδειξαν να ναι αγχωμένοι στο τελικό σουτ, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά άστοχοι. Στη Δυτική περιφέρεια, ο Στιβ Νας, δικαιολόγησε τον φρέσκο τίτλο του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς, φορτώνοντας το καλάθι του Ντάλας με 48 πόντους, αλλά οι Μάβερικς ήταν τελικά αυτοί που ήξεραν τι πρέπει να κάνουν μέχρι το τέλος για να επιβληθούν εντός έδρας με 119-109 των Σανς και να αρχίσουν ξανά τους αγώνες από κοινό παρανομαστή. Τέλος στην αναμέτρηση του Σιάτλ, ο Τιμ Ντάνκαν του Σαν Αντόνιο, "σήκωσε τα μανίκια" του και μέχρι ενός σημείου κατάφερε "να τα βάλει" με όλους τους αντιπάλους του, αλλά στο τέλος "λύγισε" και οι Σουπερσόνικς επιβλήθηκαν 101-89 των Σπερς.

    [09] Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το "Australian Open"

    16/5/2005 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Τρίβουν τα χέρια τους" στην Αυστραλία για το ρεκόρ θεατών που πέτυχε το Australian Open του τένις, με τη συμπλήρωση των 100ών γενεθλίων του. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τενίς της "Χώρας της Πράσινης Ηπείρου", το Grand Slam που διεξήχθη από 16-29 Ιανουάριου στη Μελβούρνη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς τις πύλες των εγκαταστάσεων του "Melbourne Park" πέρασαν το δεύτερο Σάββατο του τουρνουά 60.669 θεατές και απέφερε περίπου 209.6 εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας . Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης Πολ ΜακΝεϊμι αποκάλυψε ότι "κλειδί" στην επιτυχία της διοργάνωσης αποτέλεσε η επιστροφή στα κορτ των Αμερικανίδων πρωταθλητριών Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς αλλά και η επιτυχημένη πορεία των γηπεδούχων παικτών Λιούτον Χιούιτ και Αλίσια Μόλικ.

    [10] Κόσμος

    Από την ελληνοκυπριακή πλευρά

    Κινητικότητα για το Κυπριακό

    16/5/2005 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Διερευνητικές επαφές ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη ο απεσταλμένος του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για το ενδεχόμενο μίας νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τάσος Τζιωνής στις συνομιλίες που θα έχει θα παραθέσει μόνο προφορικές θέσεις και δεν θα επιδώσει κανένα έγγραφο για τις ενστάσεις επί του σχεδίου Ανάν. Επίσης, αναμένεται να τονίσει ότι προϋπόθεση για την έναρξη της νέας πρωτοβουλίας είναι η απουσία χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά στην επιδιαιτησία, καθώς και η εξασφάλιση εγγυήσεων ότι η τουρκική πλευρά θα δεχθεί διαπραγμάτευση για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του, τόνισε ότι δεν θέτει κανένα όρο προς τα Ηνωμένα Έθνη για την έναρξη νέων συνομιλιών για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα μεταβεί στη Λευκωσία στις 28 Μαΐου για συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [11] Κόσμος

    Μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας

    Ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες

    16/5/2005 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Βόρεια κι η Νότια Κορέα επαναλαμβάνουν από σήμερα τις διμερείς συναντήσεις για την αμοιβαία προσέγγιση, οι οποίες είχαν διακοπεί επί δέκα μήνες έπειτα από την ένταση της αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Οι συναντήσεις, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, πραγματοποιούνται στη βορειοκορεατική πόλη Καεσόνγκ, κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών, σε μία βιομηχανική περιοχή που δημιουργήθηκε από νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις για να συμβολίσει την προσέγγιση μεταξύ των δύο κρατών, που θεωρητικά βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι διήμερες συνομιλίες θα περιστραφούν κυρίως στο αίτημα της Βορείου Κορέας στη Σεούλ για την παροχή 500.000 τόνων λιπάσματος. Ωστόσο, οι Νοτιοκορεάτες απεσταλμένοι ευελπιστούν πως θα τους τονίσουμε πως η δήλωσή τους (στις 10 Φεβρουαρίου) για κατοχή πυρηνικών όπλων παραβιάζει τη συμφωνία για τον διακορεατικό αφοπλισμό καταφέρουν να θίξουν και το ζήτημα των πυρηνικών, για το οποίο οι Βορειοκορεάτες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμία νύξη. "Θα τονίσουμε πως η δήλωσή τους (στις 10 Φεβρουαρίου) για κατοχή πυρηνικών όπλων παραβιάζει τη συμφωνία για τον διακορεατικό αφοπλισμό του 1992 και θα τους παρακαλέσουμε να προσέλθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ένας από τους Νοτιοκορεάτες αντιπροσώπους.

    [12] Κοινωνία

    "Κόλλησε" στα αβαθή του λιμανιού

    Περιπέτεια για το "Λησσός" στο Αργοστόλι

    16/5/2005 7:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Από τις 7 το πρωί παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Αργοστολίου το πλοίο "Λησσός" μετά την επιτυχή αποκόλλησή του. Το πλοίο είχε προσαράξει στα αβαθή του λιμανιού γύρω στις 10.30 χθες το βράδυ και ενώ είχε αρχίσει τη διαδικασία απόπλου από το λιμάνι. Στο πλοίο επέβαιναν 620 δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και 129 μέλη του πληρώματος, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να επιθεωρηθεί από κλιμάκιο της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του. Το πλοίο εκτελεί κυκλική κρουαζιέρα από τον Πειραιά με σταθμούς την Καλαμάτα, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα την Ηγουμενίτσα το Κατάκολο, το Γύθειο και επιστροφή στον Πειραιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 May 2005 - 8:52:59 UTC