Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν είναι αργία; Τότε είναι απεργία
  • [02] Ρομπότ-τζόκεϊ
  • [03] Δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ για το επίδομα
  • [04] Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ από τη Ντόρα
  • [05] Απαγωγή Ιταλίδας στην Καμπούλ
  • [06] Δεκάδες αγνοούμενοι από ναυάγιο
  • [07] Και επισήμως ο Γκλέιζερ
  • [08] Αμφίβολος ο Ανρί για τελικό
  • [09] Παρελθόν ο Πρίττας
  • [10] Πανηγυρισμοί κομμένοι!
  • [11] Έτοιμοι για το 2-0 στον ΠΑΟ
  • [12] Σύνθημα νίκης από Μπέιλι
  • [13] Νέα πτώση για τη Δανιηλίδου
  • [14] Ακίνδυνη νόσος πουλερικών
  • [15] Νέο ταξίδι του Κωστίκου
  • [16] Δικαίωμα ψήφου και στις γυναίκες

    [01] Κόσμος

    Χάος στη Γαλλία από την κατάργηση της Πεντηκοστής

    Δεν είναι αργία; Τότε είναι απεργία

    16/5/2005 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Le Monde, Le Figaro

    Θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων, ξέσπασε στη Γαλλία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Πεντηκοστής, για καλό όπως ισχυρίζεται σκοπό. Η μετατροπή της αργίας σε εργάσιμη, σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων για τους ηλικιωμένους. Το μέτρο, κρίθηκε αντιλαϊκό από τα συνδικάτα και τους εργαζομένους που αποφάσισαν να απεργήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ένα 22% των δασκάλων της μέσης εκπαίδευσης, δεν προσήλθαν στις τάξεις για μάθημα. Στο 22% κυμάνθηκε και το ποσοστό των γιατρών που έκαναν απεργία στα νοσοκομεία του Παρισιού. Η απεργία της Πεντηκοστής, προκάλεσε χάος στις αστικές συγκοινωνίες και τις Νομαρχίες. Την ίδια ώρα πάντως, η πλειοψηφία των ιδιωτικών επιχειρήσεων λειτούργησαν κανονικά.

    Είναι εγωιστές οι Γάλλοι;

    Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί στους Γάλλους εργαζόμενους η απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει την αργία της Πεντηκοστής, ημέρα αλληλεγγύης στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

    Ουσιαστικά σήμερα οι εργαζόμενοι καλούνταν να εργασθούν δωρεάν ώστε ο μισθός τους να διατεθεί υπέρ ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι από τα 2 δις Ευρώ που θα συγκεντρωθούν σήμερα από την εργάσιμη μέρα της Πεντηκοστής, τα 1.2 δις θα δοθούν στους ηλικιωμένους και τα υπόλοιπα στα άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσω ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Το εθνικό ταμείο αλληλεγγύης για την αυτονομία.

    Το μέτρο αυτό, που αποφασίστηκε με νόμο, δεν έπεισε όμως παρά ελάχιστους στη Γαλλία.

    Τα συνδικάτα, μίλησαν για τεχνοκρατική φιλοσοφία, ενώ ακόμα και εκπρόσωποι των ηλικιωμένων δήλωσαν ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για την τύχη των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, οι Γάλλοι πολίτες, έδειξαν πραγματική αδιαφορία και εγωισμό για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας;

    Όχι απαντά με κατηγορηματικό τρόπο, με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, ο κοινωνιολόγος Ζαν Υβ Μπουλέν.

    Η αλληλεγγύη των Γάλλων εργαζομένων, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, κατά τον κ. Μπουλέν, που υπενθυμίζει την ανταπόκριση τους, στις εκκλήσεις για βοήθεια στα θύματα των τσουνάμι.

    Όπως, προσθέτει, υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για τη στάση των Γάλλων εργαζομένων, όπως το ελαστικό ωράριο στο χώρο εργασίας και ο ανύπαρκτος χρόνος για προσωπική ζωή των πολιτών.

    Οι εργαζόμενοι, τονίζει ο Γάλλος κοινωνιολόγος, παλεύουν καθημερινά για να συμβιβάσουν τη δουλειά τους με τη φροντίδα των παιδιών, των γονιών και των παππούδων τους. Και στην προσπάθεια αυτή δεν τους βοήθησε καθόλου η κυβέρνηση καταργώντας το 35ωρο, που άφηνε κάποιο χρόνο ελεύθερο για την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων.

    [02] Τεχνολογία

    Από το 2007 στους αγώνες του Κατάρ

    Ρομπότ-τζόκεϊ

    16/5/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έχει το μέγεθος ενός μικρού αγοριού, είναι ελαφρύς και, απ ότι αποδείχθηκε, ικανός αναβάτης. Μόνο που δεν είναι άνθρωπος, είναι ρομπότ-τζόκεϊ. Το όνομα αυτού Kamel και ο προορισμός του διόλου ασήμαντος. Είναι μέρος ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, που χρηματοδοτούν οι σεΐχηδες του Κατάρ, με σκοπό να δοθεί λύση στο φαινόμενο της χρησιμοποίησης νεαρών αγοριών στις τόσο δημοφιλείς, παραδοσιακές καμηλοδρομίες. Υπολογίζεται ότι ετησίως περί τα 40.000 αγόρια, ακόμα και ηλικίας μόλις τεσσάρων ετών, αγοράζονται ή απάγονται και μεταφέρονται σε χώρες, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συχνά και εσκεμμένα υποσιτίζονται, ώστε να παίξουν το ρόλο του "ιδανικού", ελαφρύ αναβάτη. Ο Kamel πριν από λίγες εβδομάδες δοκιμάστηκε επιτυχώς σε καμηλοδρομία στη Ντόχα, με ζητούμενο να καταφέρει μέχρι το 2007 να "εκτοπίσει" εντελώς - και με τις ευλογίες των οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του ΟΗΕ- τους ανήλικους τζόκεϊ από τους αγώνες.

    Ο Kamel και οι καμήλες

    "Πατέρας" του Kamel είναι ο Ελβετός επιστήμονας Alexandre Colot, που για λογαριασμό της εταιρείας K-Team σχεδίασε το μηχανικό αναβάτη. Ο Kamel χρειάστηκε ένα χρόνο για να αποκτήσει "βίδες και κυκλώματα" και κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Ζυγίζει μόλις 27 κιλά, διαθέτει σύστημα GPS, αντικραδασμική προστασία για τις δύσκολες συνθήκες και λειτουργεί με τηλεκατεύθυνση. Δέχεται εντολές από απόσταση έως και μισού μιλίου, από τον χειριστή ο οποίος ακολουθεί την καμήλα από απόσταση, με αυτοκίνητο. Οι εμπνευστές του Kamel σκέφτηκαν, μάλιστα, να τον ψεκάσουν με ένα παραδοσιακό αραβικό άρωμα, που συνήθως χρησιμοποιείται από εκπαιδευτές καμήλων, ούτως ώστε το ζώο να νιώσει οικειότητα με το μεταλλικό του φορτίο.

    Η πρώτη δημόσια επίδειξη, πριν από λίγες εβδομάδες στη Ντόχα, υπήρξε απόλυτα επιτυχής και το πλήθος που είχε μαζευτεί, έδειξε εντυπωσιασμένο. Το ρομπότ διάνυσε απόσταση 2.5 χιλιομέτρων, φτάνοντας την ταχύτητα των 40 χλμ ανά ώρα, χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα.

    "Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τους αγώνες διότι αποτελούν κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας μας. Αλλά έπρεπε να βρούμε εναλλακτική λύση στο ζήτημα των παιδιών Επόμενο βήμα προς την πλήρη επίτευξη του στόχου μας είναι να βελτιώσουμε το θέμα της ταχύτητας, του βάρους και της αεροδυναμικής" δήλωσε ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Σαούντ, υπεύθυνος για την υλοποίηση του σχεδίου.

    Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμοι συνολικά 20 Kamel προκειμένου να συμμετάσχουν σε κανονικούς αγώνες. Μελλοντικά θα στηθεί στο Κατάρ ειδικό εργοστάσιο για τη συναρμολόγηση τους και κέντρο για την εκπαίδευση των χειριστών.

    Βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι να πειστούν οι θιασώτες του αγωνίσματος ότι η αλλαγή αυτή δε σημαίνει και έκπτωση της ποιότητας του θεάματος, που σημειωτέον συνήθως συνοδεύεται από παχυλά στοιχήματα. Πάντως ο Colot δηλώνει αισιόδοξος: "Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε, είμαστε μόλις 10 πιο αργοί από τον πιο γρήγορο χρόνο που έχει καταγραφεί σε κούρσα πέντε χιλιομέτρων". Καλή επιτυχία λοιπόν στον Kamel και είθε στο μέλλον το υποζύγιο του να είναι και αυτό μηχανικό

    [03] Πολιτική

    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    Δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ για το επίδομα

    16/5/2005 11:35:00 μμ

    Το χρονοδιάγραμμα της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στις 5 Ιουνίου για την ανάδειξη των περιφερειακών Οργάνων, αλλά και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, απασχόλησε και το ειδικό επίδομα προς τους πρώην βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τους κυρίους Ρέππα, Καστανίδη και Πετσάλνικο που μετέχουν στη διάσκεψη των προέδρων ότι δεν ενημέρωσαν κανέναν γι' αυτή την απόφαση, η οποία πλήττει το κύρος της Βουλής και των βουλευτών.

    Πιθανή επερώτηση για απόφαση εκλογοδικείου

    Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. Δ. Ρέππας αναγνώρισε ότι υπήρξε αστοχία στον χειρισμό, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου ζήτησε εφεξής να υπάρχει διαφάνεια και διάλογος για τέτοιου είδους θέματα.

    Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα λευκά ψηφοδέλτια, ο Γιώργος Παπανδρέου, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το εκλογικό σύστημα έγινε πιο πλειοψηφικό δημιουργώντας βουλευτές δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων.

    Το παράδοξο κατά τον κ. Παπανδρέου είναι πάντω ότι ενώ από την απόφαση του Εκλογοδικείου, πλήττονται τα λεγόμενα μικρά κόμματα, αυτά δεν αντιδρούν.

    Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναδείξει το θέμα αυτό το επόμενο διάστημα και δεν αποκλείεται να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή μέσω της κατάθεσης σχετικής επερώτησης.

    Για Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Αναφορικά με το θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε εκ νέου την ανάγκη μίας υποψηφιότητας εκτός κλίματος Πατριαρχείο υ, τονίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό και θα δοθούν περισσότερες δυνατότητες επιλογής με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μάλιστα από τον αρμόδιο τομεάρχη Χρήστο Παπουτσή, να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

    [04] Πολιτική

    Στη Θεσσαλονίκη η Δήμαρχος Αθηναίων

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ από τη Ντόρα

    16/5/2005 9:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΜΠΕ

    Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ άσκησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Δήμαρχος Αθηναίων, κατηγόρησε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι εξαπάτησε τους πολίτες ως κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να διαιωνίσει την παραμονή του στην εξουσία. "Μην έχετε αμφιβολία πως όποια μεγάλη μεταρρύθμιση και να επιχειρήσουμε θα προσπαθήσουν να την υπονομεύσουν μέσω σταθερών και μόνιμων συμμάχων τους, των συντεχνιών και των διαπλεκόμενων συμφερόντων" τόνισε καταλογίζοντας στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έλλειψη ταυτότητας και ηγεσίας. Αναφερόμενη στην πορεία του κυβερνητικού έργου, δήλωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει γίνει σημαντική δουλειά. Ζήτησε ωστόσο, σύμπνοια και αλληλεγγύη από τα στελέχη της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι δεν έχει επιδειχθεί η απαραίτητη αλληλεγγύη σε όλες τις περιπτώσεις.

    Προτεραιότητα η ειλικρίνεια στους πολίτες

    Μιλώντας σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", η Ντόρα Μπακογιάννη, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο καθήκον και ύψιστη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι "να πει αλήθειες στον ελληνικό λαό" και να "κλείσει οριστικά μια μακρά περίοδο λαϊκισμού και υποκρισίας ".

    Όπως παρατήρησε, οι πολιτικοί διστάζουν σήμερα να πουν την αλήθεια στον λαό.

    "Πολλά ζητήματα θα είχαν λυθεί εάν οι πολιτικοί μιλούσαν με ειλικρίνεια στους πολίτες" τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση "να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα".

    Η κα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε και στο ρόλο που έχει το κόμμα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου

    Επεσήμανε ότι οι οργανώσεις του κόμματος πρέπει να μείνουν πολιτικά μάχιμες, τονίζοντας ότι "το κόμμα δεν ήταν και δεν είναι θεματοφύλακας προσωπικών επιδιώξεων ή ιδιοτελών συμφερόντων".

    Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, η Δήμαρχος Αθηναίων, δήλωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά μέσα σε λίγους μήνες. "Η κυβέρνηση έκανε δουλειά, πήρε αποφάσεις και έδωσε λύσεις, τέτοιες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησαν μέσα σε μια δεκαετία" είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Κόσμος

    Απαγωγή Ιταλίδας στην Καμπούλ

    16/5/2005 10:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ιταλίδα υπήκοος που εργάζεται σε ανθρωπιστική οργάνωση στην Καμπούλ απήχθη το βράδυ της Δευτέρας από το κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αλλά και η ιταλική πρεσβεία στην πόλη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους απαγωγείς ή για τα αιτήματά τους. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η Κλεμεντίνα Καντόνι εργάζεται για την ανθρωπιστική οργάνωση Care International.

    Την ώρα της απαγωγής της, η Ιταλίδα βρισκόταν σε όχημα μαζί με δύο άλλες, αγνώστων στοιχείων, γυναίκες δυτικής καταγωγής.

    Ένα αυτοκίνητο έκλεισε το δρόμο στο όχημα της Ιταλίδας και ένοπλοι άνδρες την απήγαγαν ενώ οι δύο άλλες επιβαίνουσες κατάφεραν να διαφύγουν και στη συνέχεια ανακρίθηκαν από τις αρχές για να δώσουν όσες πληροφορίες διέθεταν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Αnsa.

    Σχετικά Links: Care International

    [06] Κόσμος

    Στο νότιο Μπαγκλαντές

    Δεκάδες αγνοούμενοι από ναυάγιο

    16/5/2005 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 αγνοούνται μετά από ναυάγιο πορθμείου σε ποταμό στο νότιο Μπαγκλαντές, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια θύελλας. Οι ισχυροί άνεμοι και τα κύματα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων στον ποταμό Τεντούλια, στην περιοχή Γκαλατσίπα, 350 χλμ. νότια της Ντάκα. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περίπου 20 επιβαίνοντες κατόρθωσαν να βγουν κολυμπώντας στην ακτή ή περισυνελέγησαν από παραπλέοντα σκάφη. Το πορθμείο είχε άδεια για μεταφορά το πολύ 80 ατόμων.

    "Δεκάδες πτώματα μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό του σκάφους, καθώς οι επιβάτες συνήθως κλείνουν τις πόρτες όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες", δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

    Τα ναυάγια είναι συχνά στο Μπαγκλαντές.

    Από το 1977, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί σε περίπου 260 δυστυχήματα με πορθμεία. Τον Φεβρουάριο ένα πορθμείο είχε βυθιστεί στο ποταμό Μπουριγκάνγκα κοντά στη Ντάκα και είχαν χάσει την ζωή τους περίπου 150 άνθρωποι.

    Η ασιατική χώρα έχει πάνω από 230 ποταμούς, ενώ, περίπου 3.000 πορθμεία εξυπηρετούν καθημερινά πάνω από 100.000 ανθρώπους.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και επισήμως ο Γκλέιζερ

    16/5/2005 9:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον Μάλκολμ Γκλέιζερ επισημοποιήθηκε σήμερα, με τη σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου είναι εισηγμένη η μετοχή του αγγλικού συλλόγου. Μέσω της εταιρίας "Red Football", ο Αμερικανός μεγιστάνας αγόρασε 2.352.123 μετοχές, φτάνοντας πλέον τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των "μπέμπηδων" στο 75.70%. Πλέον, ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας (και ιδιοκτήτης των Τάμπα Μπέι Μπακανίερς, επαγγελματικής ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου) μπορεί να διαχειρίζεται «εν λευκώ» τις τύχες του ιστορικού συλλόγου, χωρίς να έχει ανάγκη τη στήριξη των μικρομετόχων. Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν εκφράσει με έντονο τρόπο την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή, καθώς φοβούνται ότι ο Γκλέιζερ μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις που δεν συνάδουν με την ιστορία της ομάδας. Πιστεύουν ότι μπορεί να βγάλει τη μετοχή του συλλόγου από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (και ενδεχομένως να την εισάγει σε κάποιο άλλο Χρηματιστήριο του κόσμου) ή ότι ενδέχεται να πουλήσει το "Ολντ Τράφορντ". Να σημειωθεί ότι, αν ο Γκλέιζερ καταφέρει να ξεπεράσει το 90% συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι μικροεπενδυτές θα υποχρεωθούν να του πουλήσουν τα μερίδιά τους, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αμφίβολος ο Ανρί για τελικό

    16/5/2005 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή του Τιερί Ανρί στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα γίνει το Σάββατο στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ. Ο Γάλλος επιθετικός αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα και απουσίασε από το (αδιάφορο βαθμολογικά) χθεσινό παιχνίδι με την Μπέρμιγχαμ, για την τελευταία ημέρα της πρέμιερ λιγκ. "Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την κατάστασή του. Θα δούμε την Τετάρτη ή την Πέμπτη πώς είναι τα πράγματα", δήλωσε ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο τεχνικός της Αρσεναλ προβληματίζεται και για τη συμμετοχή του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, που δέχθηκε ένα χτύπημα στο χθεσινό αγώνα με τη Μπέρμιγχαμ.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν ο Πρίττας

    16/5/2005 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ομολογουμένως περίεργο τρόπο ολοκληρώνεται η συνεργασία της Ξάνθης με τον Σάκη Πρίττα. Η διοίκηση ανακοίνωσε το "διαζύγιο" και φέρεται ενοχλημένη από την στάση του, παρά το ότι η επίσημη δικαιολογία ήταν πως δεν τα βρήκαν στο οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Από τη δική του μεριά, ενοχλημένος εμφανίζεται και ο ποδοσφαιριστής, καθώς έμαθε την απόφαση της διοίκησης να σταματήσει τις συνομιλίες μαζί του, από τα μεγάφωνα του γηπέδου, όταν πριν από το χτεσινό παιχνίδι με την Καλλιθέα, ζητήθηκε από τον κόσμο να τον χειροκροτήσει, επειδή αυτό θα είναι το τελευταίο παιχνίδι του Πρίττα με τη φανέλα της ομάδας. Στο μεταξύ για τη Βραζιλία αναχώρησε αργά χτες το βράδυ ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής της Ξάνθης έχασε προχτές τον πατέρα του και πήγε εσπευσμένα στην πατρίδα του, προκειμένου να παραβρεθεί στην κηδεία του. Μάλιστα, έμαθε τα δυσάρεστα νέα πριν από τον χτεσινό αγώνα με την Καλλιθέα, ωστόσο θέλησε να αγωνιστεί και τελικά ήταν και ο σκόρερ του νικητήριου τέρματος. Φυσικά, ο Λουτσιάνο θα απουσιάσει από το αυριανό "ολ σταρ γκέιμ".

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πανηγυρισμοί κομμένοι!

    16/5/2005 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Τα κεφάλια μέσα" είναι το σύνθημα στην ομάδα του Ολυμπιακού μετά την χθεσινή προτελευταία αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος. Ο Μπάγεβιτς ζήτησε στην σημερινή προπόνηση να πέσουν οι τόνοι και ο ενθουσιασμός που είναι δεδομένος να μείνει σε φυσιολογικά και συγκρατημένα επίπεδα. Αυτό φυσικά είναι κάτι που καταλαβαίνουν από μόνοι τους και οι παίκτες έτσι οι χθεσινοί πανηγυρισμοί στο Καραϊσκάκη αλλά και στο Πασαλιμάνι, προς το παρόν τουλάχιστον θα μείνουν μόνο στις τάξεις των οπαδών. Από σήμερα πάντως ξεκίνησε ουσιαστικά και η προετοιμασία για τους δύο "τελικούς" της φετινής χρονιάς, καθώς και οι δύο αγώνες που απομένουν μπορούν να φέρουν δύο τίτλους. Ο Ριβάλντο έχει αισθανθεί ένα μικρό τράβηγμα, όμως σίγουρα θα πάρει κανονικά μέρος στον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη, όπως εξάλλου και ο Στολτίδης που και σήμερα πάντως ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης.

    [11] Μπάσκετ

    Έτοιμοι για το 2-0 στον ΠΑΟ

    16/5/2005 8:45:00 μμ

    Χωρίς προβλήματα τραυματισμών και με τις... ευχές των αδελφών Γιαννακόπολου, που πέρασαν από την προπόνηση και έκαναν τις απαραίτητες... τονωτικές ενέσεις στους παίκτες, ολοκλήρωσε την προετοιμασία της, η ομάδα του Παναθηναϊκού. Η ψυχολογία στο "πράσινο στρατόπεδο", βρίσκεται στα ύψη και οι παίκτες δηλώνουν έτοιμοι για το sweep, απέναντι στον... αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό. Αν περάσουν όπως αναμένεται στην επόμενη φάση οι "πράσινοι", που επέστρεψαν σήμερα στις προπονήσεις μετά το χθεσινό ρεπό, θα βρουν στο δρόμο τους για τον τίτλο το νικητή του ζευγαριού Πανιώνιος-ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΚΑΕ και η ομάδα καλούν τον φίλαθλο κόσμο να δώσει αύριο βράδυ βροντερό "παρών" στο ΟΑΚΑ και να ενισχύσει τις προσπάθειες των παικτών μέσα σε φίλαθλα και κόσμια πλαίσια, όπως πάντα.

    [12] Μπάσκετ

    Σύνθημα νίκης από Μπέιλι

    16/5/2005 7:44:00 μμ

    Πέρυσι αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Άρη, ο Τόμπι Μπέιλι, αντιμετωπίζοντας την ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα των play-off, είχε φορτώσει το καλάθι της εφετινής του ομάδας με 37 πόντους. Παρά την πολύ καλή απόδοσή του δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση της νίκης και οι Θεσσαλονικείς έχασαν το πλεονέκτημα της έδρας και εν συνεχεία αποκλείστηκαν από επόμενη φάση. Φέτος ελπίζει να πιάσει την ίδια απόδοση, αλλά και να επιστρέψει στην Αθήνα με το βραδινό αεροπλάνο, έχοντας στις αποσκευές του κλειδωμένη την πρόκριση. Ο Αμερικανός γκαρντ, μάλιστα έδωσε και το σύνθημα νίκης στους συμπαίκτες του.... "Πάμε για τη νίκη στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε το βράδυ της Τρίτης να γυρίσουμε πίσω στην Αθήνα!".

    Η συνταγή της νίκης

    Παράλληλα ο Μπέιλι μίλησε και για το τι χρειάζεται για να φτάσει η ομάδα του στη νίκη: "Πρέπει να παίξουμε το ίδιο δυνατά. Στην επίθεση να κινηθούμε έξυπνα και να πάρουμε γρήγορα το προβάδισμα. Αυτό θα αγχώσει περισσότερο τον Άρη. Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν το άγχος καθώς είναι ήδη με την πλάτη στον τοίχο, ενώ και ο κόσμος στο Αλεξάνδρειο πιέζει πολύ τους παίκτες. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε", είπε ο γκαρντ της Ένωσης.

    Ο Τόμπι Μπέιλι πιστεύει ότι το ματς της Τρίτης είναι η μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ, ενώ αναφέρθηκε και στο σύστημα διεξαγωγής των play-off, που αυτή την στιγμή και έτσι όπως διεξάγεται βολεύει την ομάδα του: "Είναι σημαντικό το ματς της Τρίτης για μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι παιχνίδι δίχως αύριο. Θα έχουμε δύο ευκαιρίες στο επόμενο τριήμερο αν και εκ των προτέρων ξέρουμε ότι αν πάμε σε τρίτο ματς τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το σύστημα των play-off, όπως ήρθαν τα πράγματα μας ευνόησε, αλλά ας μην ξεχνάμε αν χάναμε στο πρώτο ματς τότε τα πράγματα θα ήταν απίστευτα δύσκολα. Δείξαμε χαρακτήρα όμως και τώρα θα παλέψουμε για την πρόκριση".

    [13] Νέα πτώση για τη Δανιηλίδου

    16/5/2005 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η "κατρακύλα" της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τένις Λένας Δανιηλίδου, συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα. Η Δανιηλίδου, που πριν από 8 μήνες είχε φτάσει στο Νο 30 της παγκόσμιας κατάταξης, σήμερα με 405,25 βαθμούς βρίσκεται στο Νο 90 της σχετικής λίστας της WTA. Πριν από 7 μέρες η αθλήτριά μας βρισκόταν στο Νο 86, κάτι που σημαίνει ότι πραγματοποίησε βουτιά έξι θέσεων. Στην κορυφή της σχετικής λίστας παραμένει η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ με 5.169 βαθμούς και ακολουθεί με 5.014 βαθμούς, η Ρωσίδα πρωταθλήτρια Μαρία Σαράποβα. Τρίτη με 4.477 βαθμούς παραμένει η Γαλλίδα Αμελί Μορεσμό, που στον πρόσφατο τελικό του τουρνουά της Ρώμης επικράτησε με 2-6 6-3 6-4 της Ελβετίδας Πάτι Σναϊντερ και κατέκτησε το πρώτο έπαθλο των αγώνων.

    [14] Υγεία

    Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

    Ακίνδυνη νόσος πουλερικών

    16/5/2005 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τη δημόσια υγεία από τη νόσο ψευδοπανώλης, που εντοπίστηκε σε πουλερικά που εκτρέφονταν σε δυο μονάδες του Κιλκίς. Αυτό ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ασθένεια που είναι αποκλειστικά των πουλερικών. Οι δηλώσεις του κ. Κοντού, έγιναν μετά την απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ζώντων πουλερικών, κρέατος και αυγών επώασης από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Για το θέμα ενημερώθηκε η κτηνιατρική επιτροπή της Ε.Ε. και έκρινε απολύτως ικανοποιητικά τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας. Η απόφαση των ρωσικών αρχών, εντάσσεται στη συνήθη πρακτική των εμπορικών αντιποίνων. Πριν από λίγες μέρες οι ελληνικές αρχές απαγόρευσαν τη διάθεση προς κατανάλωση, 500 τόνων σιταριού από τη Ρωσία, κρίνοντας την ως ακατάλληλη και επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέο ταξίδι του Κωστίκου

    16/5/2005 8:20:00 μμ

    Στην Τσεχία βρίσκονται από σήμερα το μεσημέρι ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κωστίκος και ο υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος Νίκος Παπαβραμίδης προκειμένου να δουν νέους παίκτες από την εθνική Ελπίδων της Τσεχίας, που το απόγευμα αγωνιζόταν εναντίον της αντίστοιχης ομάδας της Γερμανίας. Το παιχνίδι γίνεται σε κωμόπολη της περιοχής Μπρνο και οι δυο εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ αφούθ παρακολουθήσουν πιθανούς μεταγραφικούς στόχους, αύριο θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη. Στα αγωνιστικά τώρα, δυσαρεστημένος φέρεται ο προπονητής του ΠΑΟΚ Νίκος Καραγεωργίου, από την απόδοση των παικτών του στο χθεσινό παιχνίδι με την Καλαμαριά. Από τους μόνους που έμεινε ευχαριστημένος ήταν από τον Πορτογάλο τερματοφύλακα Ντανιέλ Φερναντέζ και τον νεαρό Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που χθες αγωνίστηκε πρώτη φορά ως βασικός.

    Σκαρμούτσος: "Πέρασα δύσκολες στιγμές"

    Στο παιχνίδι αυτό επανήλθε μετά από επτά μήνες απουσίας ο Νίκος Σκαρμούτσος που ξεπέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αφού στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου είχε υποστεί θρόμβωση μασχαλιαίας φλέβας και έκτοτε ακολούθησε θεραπευτική αγωγή.

    "Το διάστημα της αναμονής ήταν πράγματι πολύ μεγάλο για μένα, γεμάτο άγχος και σκληρής προσπάθειας προκειμένου να επανέλθω απολύτως υγιής και έτοιμος στους αγωνιστικούς χώρους. Ένιωσα μεγάλη απογοήτευση γι αυτό που μου συνέβη, γιατί στον ΠΑΟΚ πήγα με μεγάλα όνειρα και φιλοδοξία να πετύχω σπουδαία πράγματα και ουσιαστικά δεν έπαιξα καθόλου, λόγω του προβλήματος που μου προέκυψε. Ειλικρινά, νιώθω ευτυχής που επέστρεψα στη δράση. Πέρασα δύσκολες στιγμές όλο αυτό το διάστημα που ήμουν εκτός αγωνιστικής δράσης", δήλωσε ο δοκιμασμένος από την ατυχία Σκαρμούτσος.

    Ρεπό είχαν σήμερα οι παίκτες του ΠΑΟΚ και από αύριο ξαναμπαίνουν στο πρόγραμμα εν όψει του τελευταίου αγώνα με το Αιγάλεω στην Τούμπα.

    [16] Κόσμος

    Για πρώτη φορά στο Κουβέιτ

    Δικαίωμα ψήφου και στις γυναίκες

    16/5/2005 7:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία ιστορική απόφαση έλαβε σήμερα το κοινοβούλιο του Κουβέιτ, καθώς ενέκρινε την τροποποίηση του εκλογικού νόμου της χώρας, δίνοντας έτσι την πρώτη φορά στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η τροποποίηση του νόμου, που πέρασε με ψήφους 35 υπέρ, 23 κατά και μία αποχή, ήταν ένα θέμα, που προκαλούσε έντονες συζητήσεις επί πολλά χρόνια αφού πολλοί ισλαμιστές, αλλά και βουλευτές, αντιδρούσαν σε μια τέτοια προοπτική. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους πολίτες -μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες- που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. "Συγχαίρω τις γυναίκες του Κουβέιτ που απέκτησαν πολιτικά δικαιώματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, σεΐχης Σάμπαχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σάμπαχ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 May 2005 - 20:53:49 UTC