Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντεπίθεση Ειρηναίου
  • [02] Ο "μακαρίτης" με το βαρύ χέρι
  • [03] Μήνυμα ειρήνης από τη Βουλή των Ελλήνων
  • [04] Πυρά Γκάλογουεϊ κατά Γερουσίας των ΗΠΑ
  • [05] Στα "μαλακά" για τα βασανιστήρια
  • [06] Έτοιμο να αποχωρήσει το 25% των εποίκων
  • [07] Έλαμψαν οι ξένοι αστέρες
  • [08] "It takes... Manu to tango"
  • [09] Γιορτάζουν τα Μουσεία

    [01] Κοινωνία

    Επιχειρεί να προκαταβάλλει το Φανάρι

    Αντεπίθεση Ειρηναίου

    18/5/2005 10:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2005 11:46:10 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Άκυρη κρίθηκε η προσωρινή συμφωνία για την παραχώρηση των κλειδιών από την αγιοταφική αδελφότητα στο διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να μπει ο Ειρηναίος στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, καθώς αρνείται να δεσμευτεί ο Πατριάρχης ότι, δε θα συγκαλέσει Σύνοδο επιχειρώντας να αλλάξει όλους τους διαφωνούντες μητροπολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του, επιχείρησε με τη βοήθεια κλειδαρά να ανοίξει την πόρτα αλλά απωθήθηκε από αγιοταφίτες μοναχούς. Ο Πατριάρχης επιχειρεί την ύστατη ώρα να προλάβει τις όποιες πρωτοβουλίες του Φαναρίου, το οποίο έχει συγκαλέσει Μείζωνα Σύνοδο, με τη συμμετοχή όλων των προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη Δευτέρα 23 Μαΐου. Μία κίνηση λοιπόν είναι να προσπαθήσει να ορίσει μητροπολίτες τους 7 αρχιμανδρίτες, που αποτελούν πλέον τον κύκλο του, με σκοπό, προσθέτοντας και τους τρεις μητροπολίτες, που του έχουν απομείνει, να αποκτήσει την πλειοψηφία στη Σύνοδο. Εξάλλου την Παρασκευή, συγκαλείται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η θέση, που θα πάρουν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και οι δύο αρχιερείς, που θα τον συνοδεύσουν στο Φανάρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πανορθόδοξη Σύνοδος

    [02] Παράξενα

    Ο "μακαρίτης" με το βαρύ χέρι

    18/5/2005 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα πάνω - κάτω έφερε σε νοσοκομείο της Ρουμανίας ένας γιατρός, που ισχυρίστηκε ότι τον χτύπησε ένας 16χρονος "νεκρός". Όλα άρχισαν όταν ο Μπόγκτναν Γεοργέσκου κατέρρευσε και έπαψε να έχει σημεία ζωής, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Οι γιατροί τον κήρυξαν νεκρό και αποφάσισαν την μεταφορά του στο νεκροτομείο, προκειμένου να γίνει νεκροψία και να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου. Κι ενώ ο 16χρονος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου στο νεκροτομείο, ένας γιατρός τον πλησίασε Έλα, όμως, που ο Μπόγκνταν ξύπνησε τότε από τον λήθαργο! Τρομοκρατημένος ο νεαρός, χτύπησε με όλη του την δύναμη τον γιατρό, ο οποίος υπέστη σοκ. "Ξύπνησα και δεν είχα ιδέα που βρισκόμουν. Κοίταξα δεξιά και αριστερά και είδα δίπλα μου το πτώμα μιας γυναίκας. Τότε είδα ένα άντρα με άσπρη ρόμπα να έρχεται κατά πάνω μου, πανικοβλήθηκα, νόμιζα πως θα με σκοτώσει και έτσι τον χτύπησα", είπε ο 16χρονος. Μετά την εξακρίβωση της αλήθειας, ο Μπόγκνταν εισήχθη στην νευρολογική κλινική για να εξακριβωθούν τα αίτια της κατάρρευσής του, ενώ ο γιατρός πήρε αναρρωτική άδεια προκειμένου να συνέλθει από το σοκ!

    [03] Πολιτική

    Εξήντα χρόνια από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου

    Μήνυμα ειρήνης από τη Βουλή των Ελλήνων

    18/5/2005 12:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Φόρο τιμής σε κείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη νίκη της ελευθερίας και του ανθρωπισμού, απέτισε η Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, καταδίκασαν τις πολεμικές συρράξεις και τις εχθρότητες και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών. " Η Ελλάδα που πρωτοστάτησε στους συμμαχικούς αγώνες εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο" τόνισε στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι "σήμερα εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, η Ενωμένη Ευρώπη, γίνεται πρότυπο ειρήνης, δημοκρατίας και συνεργασίας". "Το μήνυμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, για την αξία της μάχης για την ειρήνη, πρέπει να επιστρατευτεί απέναντι στα φαινόμενα του ρατσισμού, του υπερεθνικισμού, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας" επεσήμανε από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για υπεραπλουστεύσεις που διαιρούν τον κόσμο σε καλό και κακό.

    Ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση, λόγω των ψευδών που διακινούν οι ΗΠΑ για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και της επικίνδυνης Ευρώπης των καπιταλιστικών κρατών εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Εμείς παλεύουμε, τόνισε, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ για την Ευρώπη των ενωμένων λαϊκών κινημάτων και σ αυτήν εστιάζουμε τις προσδοκίες και την αισιοδοξία μας.

    Για επανεμφάνιση των δυνάμεων νεοφασισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Οι δυνάμεις της Αριστεράς, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δεν πρέπει να επιτρέψουν να πάρει ο φασισμός μετά από 60 χρόνια την εκδίκησή του.

    [04] Κόσμος

    "Αντίπαλος του Χουσεΐν"

    Πυρά Γκάλογουεϊ κατά Γερουσίας των ΗΠΑ

    18/5/2005 8:00:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC GREEK

    Αβάσιμους χαρακτήρισε ο Βρετανός ανεξάρτητος βουλευτής, Τζορτζ Γκάλογουεϊ, τους ισχυρισμούς Αμερικανών Γερουσιαστών, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι εισέπραξε προμήθειες από την πώληση ιρακινού πετρελαίου μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ "Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων". "Ποτέ δεν υπήρξα ούτε είμαι έμπορος πετρελαίου, και κανείς δεν ήταν για λογαριασμό μου", δήλωσε στην επιτροπή της Γερουσίας. Οι Γερουσιαστές, σε πόρισμά τους, λένε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν παραχώρησε δικαιώματα πώλησης πετρελαίου στον Γκάλουγουεϊ, γεγονός που οδήγησε τον Βρετανό βουλευτή στην Ουάσιγκτον για να αποκαταστήσει το όνομά του. Μάλιστα, όπως είπε, συνάντησε τον Χουσεΐν δύο φορές, όσες φορές τον συνάντησε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, με τη διαφορά ότι "ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τον συνάντησε για να του πουλήσει όπλα και στρατιωτικούς χάρτες, ώστε να κατευθύνει τα όπλα του καλύτερα, ενώ, εγώ τον συνάντησα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι κυρώσεις και ο πόλεμος", τόνισε ο Βρετανός βουλευτής.

    Αντίθετος στον πόλεμο στο Ιράκ

    Ο Γκάλογουεϊ είπε ότι οι κατεξοχήν παραβάτες των κυρώσεων ήταν αμερικανικές εταιρείες με τη "ανοχή της αμερικανικής κυβέρνησης".

    Παράλληλα, αρνήθηκε ότι ήταν υποστηρικτής του Σαντάμ Χουσεΐν, τονίζοντας ότι ήταν από παλιά αντίπαλός του, κάτι που μπορεί να αποδείξει πολύ καλύτερα από την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση.

    Στις βρετανικές εκλογές, ο Γκάλογουεϊ, που διεγράφη από το Εργατικό Κόμμα λόγω της αντίθεσης του στον πόλεμο του Ιράκ, πήρε από την υποψήφια των Εργατικών την βουλευτική έδρα στην περιφέρεια του Μπέθναλ Γκριν, στο ανατολικό Λονδίνο, ως ηγέτης του κόμματος "Σεβασμός".

    Τον Δεκέμβριο, ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ κέρδισε 150.000 λίρες ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση από την βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" που έγραψε ότι χρηματίστηκε από το καθεστώς Χουσεΐν.

    Κατηγορίες κατά Ρώσου και Γάλλου πολιτικού

    Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πολιτικός, Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι, αρνήθηκε τις κατηγορίες της επιτροπής ότι δέχτηκε εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα πώλησης πετρελαίου.

    Η επιτροπή της Γερουσίας κατηγόρησε επίσης και τον πρώην Γάλλο υπουργό, Σαρλ Πασκουά, που αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

    Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών "Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων" επέτρεψε στον Σαντάμ Χουσεΐν να εξάγει πετρέλαιο για να πληρώνει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να μπορέσουν οι Ιρακινοί να επιβιώσουν των κυρώσεων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1991.

    [05] Κόσμος

    Κάθειρξη έξι μηνών

    Στα "μαλακά" για τα βασανιστήρια

    18/5/2005 7:15:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ποινή κάθειρξης έξι μηνών καταδικάσθηκε μια έφεδρη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, επειδή τοποθέτησε ηλεκτροφόρα καλώδια σε Ιρακινό κρατούμενο καλυμμένο με κουκούλα. Μάλιστα, φωτογραφία της πράξης της δημοσιοποιήθηκε, προκαλώντας οργή και φρίκη στη διεθνή κοινότητα. Στην 27χρονη Σαμπρίνα Χάρμαν, επεβλήθη μία από τις επιεικέστερες ποινές που έχουν επιδικασθεί για το σκάνδαλο στην διαβόητη φυλακή Άμπου Γράιμπ του Ιράκ.

    "Απέτυχα στην αποστολή μου"

    Η μέγιστη ποινή που αντιμετώπιζε η Χάρμαν ήταν αυτή της κάθειρξης πέντε ετών και έξι μηνών. Ωστόσο, η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης τριών ετών.

    Οι ένορκοι βρήκαν ένοχη την Χάρμαν για τις έξι από τις επτά κατηγορίες - περιλαμβανομένης της σύνδεσης ηλεκτροφόρων καλωδίων σε Ιρακινό κρατούμενο, στον οποίο οι Αμερικανοί στρατιωτικοί φρουροί είχαν τοποθετήσει κουκούλα και τον οποίον απείλησαν ότι αν κατέβαινε από το κουτί επάνω στο οποίο στεκόταν θα υφίστατο ηλεκτροπληξία.

    "Θα ήθελα να απολογηθώ σε κάθε έναν και σε όλους τους κρατούμενους", είπε η Χάρμαν.

    "Απέτυχα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου. Απέτυχα στην αποστολή μου. Όχι μόνο απογοήτευσα το λαό του Ιράκ, απογοήτευσα κάθε στρατιώτη που υπηρετεί σήμερα. Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Οι αποφάσεις που έλαβα ήταν μόνο δικές μου", πρόσθεσε η Χάρμαν ενώπιον των στρατοδικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απαλλακτικό το πόρισμα για τα βασανιστήρια

    Καταδίκη δεκανέα για τους βασανισμούς στο Αμπού Γράιμπ

    "Έφαγε" τρία χρόνια για τη δολοφονία του Ιρακινού

    Καταδίκη για βασανιστή της Αμπού Γράιμπ

    [06] Μ. Ανατολή

    Δε φεύγει το υπόλοιπο 75% από τη Λωρίδα της Γάζας

    Έτοιμο να αποχωρήσει το 25% των εποίκων

    18/5/2005 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περισσότεροι από 2.000 Ισραηλινοί έποικοι από τους συνολικά 8.000, που είναι εγκατεστημένοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υπογράψει συμφωνία με τις αρχές για την μετεγκατάστασή τους στο Ισραήλ. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Γιεντιότ Αχαρονότ από τις 1.500 οικογένειες, που θα πρέπει να αποχωρήσουν το καλοκαίρι από τους 21 οικισμούς, οι 450 έχουν δεχτεί την αποζημίωση, που τους δίνει το κράτος και έχουν συμφωνήσει να εγκατασταθούν σε σπίτια, που τους προτείνουν οι αρχές. Οι οικογένειες αυτές υπέγραψαν μυστικά τη συμφωνία με την αρμόδια ισραηλινή υπηρεσία για να μην αντιμετωπίσουν τις έντονες αντιδράσεις όσων αντιτίθενται στην αποχώρηση, επισημαίνει η εφημερίδα. Οι οικογένειες, που δεν θα δεχτούν να αποχωρήσουν από τους εβραϊκούς οικισμούς μέχρι τις 20 Ιουλίου θα χάσουν το ένα τρίτο της αποζημίωσης, η οποία κυμαίνεται από 200.000 ως 300.000 δολάρια.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έλαμψαν οι ξένοι αστέρες

    17/5/2005 11:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Οι ξένοι ποδοσφαιριστές αναδείχθηκαν νικητές με 3-1 επί των Ελλήνων συναδέλφων τους στον αγώνα All Star που φιλοξενήθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο και αποτέλεσε το "κύκνειο άσμα" του Γιώργου Δούρου, που αποχαιρέτησε την ενεργό δράση. Οι ξένοι άνοιξαν το σκορ στο 51 με τον Ογκουνσότο, αλλά τέσσερα λεπτά ο Φάνης Γκέκας του Παναθηναϊκού κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Εμπεντε. Ο άσσος του Παναθηναϊκού εκτέλεσε χωρίς δισταγμό την "εσχάτη των ποινών" και ισοφάρισε στο 55 σε 1-1. Στη συνέχεια όμως ένα γκολ του συμπαίκτη του Γκέκα στο "τριφύλλι", του Ρουμάνου Λουτσιάν Σανμαρτεάν έδωσε ξανά στο 82 το προβάδισμα με 2-1 στους ξένους άσους, οι οποίοι διεύρυναν τη νίκη τους στο 88 με το Μάριο Μπρέσκα (88΄) που διοαμόρφωσε το τελικό σκορ 3-1. Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα αναδείχθηκε, παρά την ήττα των Ελλήνων αστέρων, ο διεθνής Νίκος Μαχλάς.

    Τα ρόστερ των All Star ομάδων

    Ξένοι (Σάντος, Ντουμιτρέσκου): Γκαλίνοβιτς, Σιντιμπέ, Πιζανόφσκι, Εμπέντε, Μινχ, Αλβες, Ουντέζε, Μόρις, Μέγκαχεντ, Ασουνσάο, Σοάρες, Ογκουνσότο, Μπρέσκα, Μίετσελ, Σανμαρτεάν, Ιβιτς, Σίκοφ, Μαχράτζε, Εντουσέι, Μακόρ.

    Ελληνες (Κωφίδης): Νικοπολίδης, Τοχούρογλου, Σηφάκης, Χανιωτάκης, Γκούμας, Μόρας, Αλεξόπουλος, Ζαπρόπουλος, Βύντρα, Μπασινάς, Μπάρκογλου, Λαγός, Γκέκας, Σαλπιγγίδης, Μαχλάς, Λυμπερόπουλος, Φωτάκης, Παπαδημητρίου, Γουνδουλάκης, Λαμπράκης, Δέντσας.

    [08] Μπάσκετ

    "It takes... Manu to tango"

    18/5/2005 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία νίκη απέχουν από την πρόκριση στα ημιτελικά των πλεϊ οφ του ΝΒΑ οι Σαν Αντόνιο (Δυτική Περιφέρεια), Ντιτρόϊτ (Ανατολική Περιφέρεια) που χθες επικράτησαν στο "σπίτι τους" των Σιάτλ, Ιντιάνα αντίστοιχα και πήραν προβάδισμα με 3-2 νίκες. Στο Σαν Αντόνιο ο Αργεντίνος Μανού Τζινόμπιλι με 39 πόντους και 6 ασίστ χόρεψε "τανγκό" τους Σουπερσόνικς, που βλέποντας το Ρεϊ Άλεν να τερματίζει το κοντέρ στους 19 πόντους δεν περίμεναν κάτι καλύτερο. Επίδειξη ισχύος όμως πραγματοποίησαν και στο Ντιτρόϊτ οι Πίστονς, οι οποίοι καλύτεροι σε όλες τις γραμμές επικράτησαν άνετα με 86-67 των Πέισερς και έθεσαν σοβαρή υποψηφιότητα για την πρόκριση. Για τους γηπεδούχους οι Πρινς με 16 πόντους και 12 ριμπάουντ και Γουάλας με 19 πόντους ήταν οι κινητήριοι μοχλοί του Ντιτρόϊτ, ενώ οι φιλοξενούμενοι τα περίμεναν όλα από τον O Nιλ που παρά τους 14 πόντους, έφυγε από το Όμπορν Χιλ "με κατεβασμένο κεφάλι".

    [09] Πολιτισμός

    Ελεύθερη η είσοδος

    Γιορτάζουν τα Μουσεία

    18/5/2005 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την τιμητική τους έχουν σήμερα τα Μουσεία, καθώς η 18η Μαΐου έχει ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία είναι ελεύθερη, ενώ τιμώμενα μουσεία για το 2005 είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα), το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη) και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη). Η κεντρική εκδήλωση του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με θέμα "Μουσεία - Γέφυρες Πολιτισμών", είναι μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στις 7 το απόγευμα. Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έχουν επίσης προγραμματισθεί ποικίλες εκδηλώσεις, από 14 μέχρι 23 Μαΐου: εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες παραστάσεις θα γίνουν σε Μουσεία και Ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σχετικά Links: Υπουργείο Πολιτισμού


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 May 2005 - 8:51:57 UTC