Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική συνεργασία
  • [02] Τέλος τα άλματα για την Κοϊβούλα
  • [03] Έμειναν όλοι ευχαριστημένοι στο "Σίτι"
  • [04] "Πάτησαν" στην Πάτρα οι δύο "μονομάχοι"
  • [05] Έφεση κατέθεσε ο Πανιώνιος
  • [06] Λύγισαν οι διεθνείς μπροστά στους "πάνθηρες"
  • [07] Μετάλλιο με το... καλημέρα
  • [08] Φόβοι για τον ιό κοξάκι

    [01] Πολιτική

    Συνομιλίες Καραμανλή-Μπους

    Στρατηγική συνεργασία

    20/5/2005 8:47:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή υποδέχθηκε απόψε στο οβάλ γραφείο, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για φιλική και γόνιμη συζήτηση κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και η βούληση για στενότερη εταιρική σχέση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος με στόχο την προώθηση της ελευθερίας και της ειρήνης. Νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει για την έναρξη στρατηγικής συνεργασίας. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως κατά τη συνάντηση τους εξετάστηκαν μεταξύ άλλων το ζήτημα με την ΠΓΔΜ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέματα στα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος κατανόησε τις ελληνικές θέσεις. Με την αφορμή αυτή ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα σε Σκόπια και Άγκυρα για την έως τώρα στάση τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Σε θερμό κλίμα

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις στα Βαλκάνια όπου οι στρατηγικές προτεραιότητες είναι "ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία". Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως προέχει η άμεση εφαρμογή των κριτηρίων, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το τελικό καθεστώς.

    Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δέχεται τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς "ως παράθυρο ευκαιρίας και βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις", κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και για την άλλη πλευρά: "Λυπούμαι, διότι δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση. Μία αμοιβαία αποδεκτή λύση θα είχε θετικό αντίκτυπο και στις διμερείς μας σχέσεις και στη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας" είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν θετικό από αμερικανικής πλευράς, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι πιέσεις για να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση του σχεδίου Αναν, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα προς τα εμπρός" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εργάζεται για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, και πρόσθεσε πως "βεβαίως αυτό πρέπει να αντανακλάται στη συμπεριφορά και στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας".

    Ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εργάζεται για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ πρόσθεσε "βεβαίως αυτό πρέπει να αντανακλάται στη συμπεριφορά και στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας". "Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι δύο χώρες μας είναι προσανατολισμένες στην προώθηση των βασικών εννοιών και αρχών της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας" τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ιράκ, ο κ. Καραμανλής είπε πως "η Ελλάδα τηρεί εκείνα που απορρέουν από τις συμμαχικές της σχέσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο θέμα αυτό".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ σε ότι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι ελληνικές θέσεις έγιναν απόλυτα κατανοητές.

    Τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχε υποδεχθεί ο Τζορτζ Μπους στο γραφείο του στο Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία και ο κ. Μπους ευχήθηκε στον Κ. Καραμανλή για την αυριανή ονομαστική του εορτή. Κατά τις πρώτες δηλώσεις, που παραχώρησαν πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την εξάπλωση της ελευθερίας και της ειρήνης, ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. "Ήμουν βέβαιος ότι θα τα καταφέρνατε και γι αυτό έστειλα την οικογένειά μου", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε πως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν κοινούς στόχους και θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την επίτευξη τους.

    Συναντήσεις με γερουσιαστές

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ στον οποίο παρουσίασε όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων και τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

    Η συνάντηση Καρμανλή - Λούγκαρ έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κοινή τους διαπίστωση ήταν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα εθνικά θέματα.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ΠΓΔΜ, και στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, υπάρχει μια αναλυτική πρόταση για λύση, με την οποία, όπως είπε, δεν συμφωνούμε απόλυτα, αλλά η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι πρέπει το ακανθώδες αυτό ζήτημα να διευθετηθεί, διότι εμποδίζει την κατά τα άλλα πολύ καλή σχέση των δύο χωρών.

    Για το Κυπριακό οι δύο άνδρες ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για λύση, τονίζοντας τη σημασία που θα είχε ο υποβοηθητικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραμανλής τόνισε στο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δείξει η Τουρκία εμπράκτως το σεβασμό της στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Νωρίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό επισκέφθηκε, στο ξενοδοχείο του, ο ελληνικής καταγωγής Δημοκρατικός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, με τον οποίο υπήρξε αλληλοενημέρωση στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός

    [02] Αθλητισμός

    Τέλος τα άλματα για την Κοϊβούλα

    20/5/2005 8:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έντονη απογοήτευση σκόρπισε στους συμπατριώτες της η Φιλανδή πρωταθλήτρια του τριπλούν Χέλι Κοϊβούλα - Κρούγκερ, με την απόφασή της να κρεμάσει τα σπαϊκς της, λίγο πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι. Εκτός όμως από τους Φιλανδούς, που έλπιζαν ακόμη και σε μετάλλιο της Κοϊβούλα, η απόφαση της 29χρονης πρωταθλήτριας δυσαρέστησε και πολλούς φίλους της ανα τον πλανήτη, όχι τόσο για τις επιδόσεις της στο στίβο, αλλά για τα κάλλη της. Η ξανθή καλλονή, που απουσίαζε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του χρόνιου τραυματισμού στον "αχίλλειο τένοντα", απαρνήθηκε τα ρεκόρ για το παιδί που περιμένει από το σύζυγό της, το Νοτιοαφρικανό δισκοβόλο, "χάλκινο" Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Φραντς Κρούγκερ. "Αφήνω πίσω την αθλητική καριέρα μου, αφού στη ζωή μου υπάρχουν πλέον νέα ενδιαφέροντα πράγματα να ξεκινήσω" τόνισε η τριπλουνίστρια κάτοχος του ρεκόρ στη χώρα της και ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2002.

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έμειναν όλοι ευχαριστημένοι στο "Σίτι"

    20/5/2005 11:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την ευκαιρία να δοκιμάσει νέους παίκτες και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα είχαν απόψε οι τεχνικός του Αιγάλεω και της Καλλιθέας στο μεταξύ τους φιλικό που έληξε ισόπαλο με 1-1 στο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης". Η ομάδα του "Σίτι", που αγωνίστηκε με πολλές ελείψεις, άνοιξε το σκορ στο 47' με τον Σαγανά, ενώ οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο 47 με πέναλτι του Κουτσοσπύρου. Στο φιλικό αγωνίστηκε και ένας νεαρός Νοτιοαμερικανός ποδοσφαιριστής για λογαριασμό της Καλλιθέας, που δεν είχε τη βοήθεια των Ντραγκίσεβιτς (κατέθεσε προσφυγή) και Πέκτοβιτς (δεν ανανέωσε).

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Τζενάμο, Τσιτσομήτσος, Χρήστου, Μιχελής, Λιαπάκης, Μουστογιάννης, Σίμιτις, Αγγος, Σαγανάς, Χλωρός, Φριζενμπίχλερ. Επαιξαν ακόμη οι Τσακαβέλης, Μακρής, Μπίρης, Χατζής.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Μπαρτζώκας, Κυριάκος, Αγγελόπουλος, Βόκολος, Κουλακιώτης, Τζωρμπατζάκης, Σαββίδης, Πασάς, Τελκίνσκι, Αλεξανδρής, Τσίγκας. Έπαιξαν ακόμη οι Δράμπαλης, Γκεοργκίεφ, Νταμπρόφσκι, Ουάνγκα, Καρατζάς, Κουτσοσπύρος, Γκόντζος.

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πάτησαν" στην Πάτρα οι δύο "μονομάχοι"

    20/5/2005 10:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρώτη προπόνηση επι αχαϊκού εδάφους πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η ομάδα του Ολυμπιακού, ενόψει του αυριανό τελικού του Κυπέλλου με τον Άρη στο Παμπελοποννησιακό στάδιο. Από την προπόνηση της ερυθρόλευκης αποστολής, που κατά την άφιξή της στην Πάτρα γνώρισε την αποθέωση από περίπου 300 φιλάθλους τους που την περίμεναν, αποχώρησε λόγω στομαχικών διαταραχών, ο Ουρουγουανός Νέρι Καστίγιο, όμως δεν είναι κάτι σοβαρό και θα δώσει κανονικά το παρών στο μεγάλο ραντεβού, πιθανότατα όμως όχι από την αρχή του τελικού, όπως και ο Στολτίδης. Στην Αθήνα έμειναν οι τρεις τραυματίες Πατσατζόγλου, Βενετίδη, Γεωργιάδη, οι οποίοι πάντως θα βρίσκονται αύριο το μεσημέρι στην Πάτρα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα εξάλλου έφθασε από το μεσημέρι με τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη και η αποστολή του έτερου φιναλίστ, Άρη, την οποία συνόδευσε σύσσωμο το Δ.Σ. και αρκετοί παλιοί παράγοντες των "κίτρινων".

    Δε θα ξεκινήσουν Καστίγιο, Στολτίδης

    Με τη ψυχολογία του Τσάμπιονς Λίγκ αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός τον αυριανό τελικό Κυπέλλου με τον Άρη, καθώς ο τεχνικός των "ερυθρολεύκων", Ντούσαν Μπάγεβιτς αλλά και οι παίκτες του δεν βλέπουν άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης: "Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδίσουμε, γιατί θέλουμε να πάρουμε το Κύπελλο. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να τα καταφέρουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το παιχνίδι σαν να ήταν αγώνας για το Τσάμπιονς Λιγκ. Έχουμε ποιότητα και δύναμη, όμως δεν είμαστε το φαβορί. Τα φαβορί φαίνονται μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο και εκεί θα πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε καλύτεροι" τόνισε ο Σέρβοέλληνας τεχνικός που στη συνέχεια όμως έκρουσε τον κώδωνα κίνδυνου στους παίκτες: "Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον Αρη. Θα είναι λάθος να πιστέψουμε ότι έχουμε νικήσει πριν ακόμη ξεκινήσει το παιχνίδι".

    Η ομάδα του Πειραιά, πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της προπόνηση στο γήπεδο του τελικού, χωρίς να λείψουν και τα απρόοπτα. Ο Ουρουγουανός άσος Νέρι Καστίγιο ένιωθε ενοχλήσεις στο στομάχι του και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, που θα του στερήσει τη συμμετοχή του στον τελικό. Παρόλα αυτά στα πλάνα του κ. Μπάγεβιτς, ο Καστίγιο δεν θα ξεκινήσει στη βασική 11άδα, όπως εξάλλου και ο Ιεροκλής Στολτίδης, ο οποίος αν και ξεπέρασε τον τραυματισμό του, προληπτικά θα μείνει στον πάγκο, ενόψει του κρίσιμου αγώνα με τον Ηρακλή. Αντίθετα στο αρχικό σχήμα θα βρίσκεται ο Ταραλίδης, αφού ο τεχνικός του Ολυμπιακού, αναμένεται να διατηρήσει το σχήμα που παρέταξε στον τελευταίο νικηφόρο αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο.

    Σύμφωνα λοιπόν με τις μέχρι τώρα σκέψεις του Ντούσαν Μπάγεβιτς η πιθανή ενδεκάδα του Ολυμπιακού έχει ως εξής: τερματοφύλακας ο Νικοπολίδης, στο κέντρο της άμυνας ο Κωστούλας και ο Ανατολάκης, δεξιά ο Μαυρογενίδης, αριστερά ο Πάντος, στη μεσαία γραμμή οι Ταραλίδης, Καφές, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Ριβάλντο και προωθημένος ο Οκκάς. Στην αποστολή μετέχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές, εκτός των τριών -μόνιμα- τραυματιών, Γεωργιάδη, Βενετίδη, Πατσατζόγλου, που θα βρίσκονται αύριο το μεσημέρι στην Πάτρα, για να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους.

    Στην προσπάθεια της κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου ο Ολυμπιακός αναμένεται να έχει περίπου 10.000 οπαδούς στο πλευρό του. Εκτός από τους ερυθρόλευκους συνδέσμους από όλη τη χώρα που θα εκδράμουν στο Παμπελοποννησιακό στάδιο, βροντερό παρών αναμένεται να δώσουν και οι φίλαθλοι της Αχαϊας αλλά και των γύρω περιοχών της Πελοποννήσου.

    Θα κυνηγήσει την έκπληξη ο Άρης

    Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την άσχημη τροπή που πήρε η κατάσταση μετά το επεισοδιακό τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή, η αισιοδοξία δε λείπει από την αποστολή του Άρη που βρίσκεται από το μεσημέρι στην Πάτρα.

    Από την πλευρά των ποδοσφαιριστών ο Σπύρος Γόγολος υποσχέθηκε ότι αυτός και οι συμπαίκτες του θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να φτάσει η ομάδα στο στόχο της: "Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο παιχνίδι, αλλά στο χέρι μας είναι να ανασυνταχθούμε, να ανεβάσει ο καθένας μόνος του την ψυχολογία του και να βοηθήσουμε την ομάδα στον στόχο της". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της διοικούσας Επιτροπής της ομάδας, κ. Νικήτας Ματθαίου, λίγο πριν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία": "Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και επειδή πολλοί μας έχουν ξεγραμμένους, ότι ο Άρης έχει πέσει και κάτι τέτοια που ακούγονται, για μας δεν έχει τελειώσει τίποτα θα πω, και Κυπελλούχοι και σωμένοι.

    Ο τεχνικός του Άρη Γιώργος Χατζάρας, που δεν θα έχει στη διάθεσή του το Νιγηριανό Εκουέμε, αναμένεται να ξεκινήσει με γκολκίπερ τον Πουρλιοτόπουλο, αμυντικούς τους Παπαδόπουλο, Νάιντο και στον κεντρικό άξονα τους Γόγολο, Κολτσίδα, μέσους τους Πασσαλή, Μουράφσκι, Νεμπεγλέρα και Μαρκομιχάλη, σε ειδικό ρόλο συντονιστή τον Αμπελά και επιθετική αιχμή τον Μπενίσκο. Θέση διεκδικεί και ο Κουεμάχα, ενώ ο Σανχούρχο θα καθίσει στον πάγκο.

    Βροντερό παρών αναμένεται να δώσουν στην Πάτρα περίπου 5.000 οπαδοί του Αρη, που εξάντλησαν και το παραμικρό "μαγικό χαρτάκι" που είχαν στη διάθεση τους οι "κίτρινοι". Η αυτοκινητοπομπή των "αρειανών" πούλμαν θα αναχωρήσει τα ξημερώματα μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

    [05] Μπάσκετ

    Έφεση κατέθεσε ο Πανιώνιος

    20/5/2005 11:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την αναβολή του δεύτερου αγώνα των ημιτελικών των πλεϊ οφ του πρωταθλήματος, ζήτησε ο Πανιώνιος με ανακοίνωση που εξέδωσε η "κυανέρυθρη" ΚΑΕ. Μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία για την απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ που υποχρεώνει τον Πανιώνιο να αγωνιστεί σε αυτό το σημαντικό αγώνα χωρίς τον κόσμο του, η ομάδα του Μέμου Ιωάννου υπέβαλε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από τους φιλάθλους της ομάδας που σε σημερινή τους ανακοίνωση βάλλουν κατά των αδελφών Γιαννακόπουλων. "Δεν ζητάμε αλλά απαιτούμε αυτό το πρωτάθλημα να το πάρει ο καλύτερος και όχι ο πλουσιότερος. Αν, όπως λέτε, έχετε την καλύτερη ομάδα, αφήστε το πρωτάθλημα να εξελιχθεί με ίσους όρους!" αναφέρουν οι φίλοι των "κυανερύθρων".

    [06] Βόλεϊ

    Λύγισαν οι διεθνείς μπροστά στους "πάνθηρες"

    20/5/2005 9:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τους διεθνείς του Ηρακλή και του Ολυμπιακού, που λόγω άδειας είχαν χάσει αρκετές προπονήσεις, η Εθνική ανδρών ηττήθηκε στη Γλυφάδα με 3-0 σετ (25-23, 29-27, 25-22) από το αντίστοιχο συγκρότημα της Κούβας, στο πρώτο από τα τρία φιλικά, ενόψει της προετοιμασίας των ομάδων για το φετινό World League. Έτσι το ντεμπούτο του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού, Κώστα Χαριτωνίδη δε συνοδεύτηκε με νίκη. Αύριο στις 18:30 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στο δεύτερο φιλικό της Γλυφάδας, θα έχει την ευκαιρία να πάρει ρεβάνς από τους "πάνθηρες" του Ρομπέρτο Γκαρθία, που έδειξαν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τους αγώνες της Παγκόσμιας Λίγκας. Το τρίτο και τελευταίο φιλικό θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 23/5 στο ΣΕΦ στις 20:00.

    Χωρίς επτά βασικούς η Εθνική

    Αισιόδοξα μηνύματα άφησαν οι "ρεζέρβες" της Εθνικής παρά τη "λευκή" ήττα τους με 3-0 (25-23, 29-27, 25-22) από την Κούβα, καθώς στο πρώτο φιλικό της Γλυφάδας δε συμμετείχαν οι διεθνείς των φιναλίστ του πρωταθλήματος Χριστοφιδέλης, Χατζηαντωνίου, Κουρνέτας, Τσακιρόπουλος (Ολυμπιακός), Γκιούρδας, Μπάεφ, Κράβαρικ (Ηρακλής), που αποτελούν τη "ραχοκοκκαλιά" του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    Οι "πάνθηρες" του Ρομπέρτο Γκαρθία, παρά την κούραση από το υπερατλαντικό τους ταξίδι, έδειξνα για μια ακόμη φορά τα μεγάλα τους χαρίσματα, δύναμη και άλμα, καθώς κυριάρχησαν των διεθνών μας σε μπλοκ και σερβίς.

    Στο ντεμπούτο του στον ομοσπονδιακό πάγκο ο "εκλέκτορας", Κώστας Χαριτωνίδης, που θα κάνει "μαύρα μάτια" να δει τους βασικούς του παίκτες "επί το έργον" δήλωσε: "Κατ΄ αρχάς, πρέπει να ευχηθούμε να είναι υγιείς οι αθλητές, και ύστερα να προκριθούμε στα παγκόσμιο του 2006 και να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στους τελικούς του πανευρωπαϊκού. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Ηρακλή ακόμη έρχονται. Εναντίον της Σερβίας την άλλη Παρασκευή, για το World League, ελπίζω ότι ο Κουρνέτας θα είναι σε θέση να αγωνιστεί. Οι Τσακιρόπουλος, Χατζηαντωνίου δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, ενώ ο Χριστοφιδέλης δεν έχει μπει ακόμη σε ρυθμούς προπόνησης μετά τον τραυματισμό του στο Ρέθυμνο, και ο Γκιούρδας πρέπει να κάνει ενδυνάμωση γιατί ταλαιπωρήθηκε όλο αυτό τον καιρό παίζοντας σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Κράβαρικ θα έρθει σε έναν μήνα, οπότε μόνο όταν θα έχω όλους τους παίκτες στη διάθεσή μου θα μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη και να πω κάτι περισσότερο".

    Το νικηφόρο σερί που ξεκίνησε στην Αργεντινή, κόντρα στη "μπιανκοσελέστε" η Κούβα συνεχίστηκε και στο πρώτο της παιχνίδι επί ελληνικού εδάφους, αλλά παρόλα αυτά ο τεχνικός των "πανθήρων" Ρομπέρτο Γκαρθία περιμένει μεγαλύτερη βελτίωση της ομάδας του: "Προερχόμασταν από ένα μακρύ και επίπονο υπερατλαντικό ταξίδι και ήμασταν πολύ κουρασμένοι. Είχαμε προβλήματα στην υποδοχή, αλλά πήγαμε καλά σε σερβίς και μπλοκ. Θα ξεκουραστούμε και περιμένω να παίξουμε καλύτερα στον δεύτερο αγώνα μας αύριο στο δεύτερο φιλικό".

    ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Χαριτωνίδης): Κυριαζής 6π., Ρουμελιώτης 11, Σμαραγδής 8, Πανταλέων 6, Λάππας 12, Προύσαλης 3, Στεφάνου (λίμπερο), Τσέργας, Ανδρεάδης, Δημητρακόπουλος.

    ΚΟΥΒΑ (Ρομπέρτο Γκαρθία): Πορτουόντο 6π., Γκονζάλεζ 5, Πιμιέντα 8, Μπελ 6, Ντομίνκο 3, Ποεϊ 16, Μέντεζ (λίμπερο), Χουαντορένα, Αλνταζαμπάλ, Σιμόν.

    [07] Μετάλλιο με το... καλημέρα

    20/5/2005 8:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρά την απουσία του χρυσού Ολυμπιονίκη του τζούντο και πρωταθλητή Ευρώπης του 2004, Ηλία Ηλιάδη από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, τα "ελληνικά χρώματα" ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο τις εμφανίσεις τους. Στην πρεμιέρα των αγώνων της κατηγορίας των -60 κιλών ο πρωταθλητής μας Λαυρέντης Αλεξανίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, επικρατώντας με Waza-ari του Νιχάτ Σικαλιζάντε (Αζερμπαϊτζάν). Πολύ καλές επίσης ήταν οι εμφανίσεις των Μαρία Καραγιαννοπούλου στα -48 κιλά, που κατέλαβε την πέμπτη θέση, καθώς τον τελικό των ρεπεσάζ, ηττήθηκε με Waza-ari από τη Λευκορωσίδα Τατιάνα Μόσκβινα. Την ίδια θέση κατέλαβε και η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα στην κατηγορία των -57 κιλών, αφού στον τελικό των ρεπεσάζ έχασε με Koka από την Ισπανίδα "χρυσή" Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Ιζαμπέλ Φερναντέθ. Εκτός 7άδας έμεινε ο Ταριέλ Ζιντιρίδης (-66κ), ενώ αύριο ρίχνονται στη μάχη οι Γκεόργκι Βαζαγκασβίλι (-73κ) και ο Κυριάκος Ιωσηφίδης (-81κ).

    [08] Υγεία

    Επείγουσα έρευνα ζήτησε το Υπ. Υγείας

    Φόβοι για τον ιό κοξάκι

    20/5/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επείγουσα επιδημιολογική μελέτη διέταξε το Υπουργείο Υγείας μετά την καταγραφή 15 περιστατικών αιφνίδιων θανάτων στη Θεσσαλία από το Σεπτέμβριο του 2004 έως το Μάρτιο του 2005. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛ στη νεκροτομή των ατόμων αυτών διαπιστώθηκε εικόνα μυοκαρδιοπάθειας και οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίστηκε εντεροιός κοξάκι Β-3. Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί και ερευνούν τώρα αν για τους θανάτους ευθύνεται αποκλειστικά ο ιός κοξάκι ή αν τα περιστατικά, που καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, αποτελούν τυχαία στατιστική παρατήρηση. Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και πως οι έρευνες που θα γίνουν θα αποκαλύψουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ενώ διέψευσε ότι σημειώθηκαν "ύποπτοι θάνατοι" στη Θεσσαλία αποδιδόμενοι στον ιό κοξάκι.

    "Δεν υπάρχει συσχέτιση"

    Όπως επισήμανε η ιατροδικαστής, το θέμα αφορά τις περιπτώσεις 13 θανάτων ατόμων των ηλικιακών ομάδων 25 έως 45 ετών, οι οποίοι ωστόσο αποδίδονται σε συγκεκριμένες αιτίες, πλην ενός περιστατικού, όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση οργάνων από τον ιό κοξάκι Β-3. Βεβαίως, συμπλήρωσε, σε όλα τα προηγούμενα περιστατικά ανιχνεύτηκε στο αίμα ιός κοξάκι, χωρίς ωστόσο ο θάνατος των συγκεκριμένων ασθενών να οφείλεται σ' αυτόν.

    Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Λεονταρή, επειδή αρχικώς υπήρξαν υποψίες, τα αρμόδια εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασαν επανειλημμένως τα όργανα των νεκρών, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση.

    Στο μεταξύ, το ΚΕΕΛ σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι η σχέση ιών με μυοκαρδίτιδα - περικαρδίτιδα και διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι γνωστή από πολλών ετών, γι' αυτό και δεν χρειάζεται να ανησυχεί το κοινό.

    Παράλληλα, τονίζει ότι τα συμπτώματα που δίνουν οι εντεροϊοί δεν είναι πάντα ξεκάθαρα, καθώς περιορίζονται κυρίως μόνο στον πυρετό, ενώ πλήττουν κυρίως νεαρά άτομα και μεταδίδονται μέσω της παρεντερικής οδού, δηλαδή από την επαφή που έχουν τα χέρια κυρίως με το στόμα. Το ΚΕΕΛ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η πρόληψη για τους εντεροϊούς περιορίζεται στους απλούς κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η υγιεινή των χώρων.

    Σημειώνεται ότι εδώ και πέντε μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημιολογικές μελέτες σε όλη τη χώρα, του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός τρίχρονου αγοριού στη Λάρισα τον περασμένο Δεκέμβριο από τον ιό κοξάκι Β-3.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 May 2005 - 20:51:47 UTC