Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης
  • [02] Επίτιμος διδάκτωρ ο πρωθυπουργός
  • [03] Λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο στο Φανάρι
  • [04] Τη μάχη της Κρήτης τιμά ο Κ. Παπούλιας

    [01] Πολιτική

    Πλήρης ημερών

    Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης

    22/5/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του νωρίς το απόγευμα σήμερα ο ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης, σε ηλικία 91 ετών. Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Ραχούλα της Καρδίτσας. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε την πολιτική του δράση, όταν μαθητής ακόμα του γυμνασίου Καρδίτσας το 1930 οργανώθηκε στη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο διετέλεσε γενικός γραμματέας από το 1972 έως το 1989. Από το 1990 μέχρι σήμερα διατηρούσε το αξίωμα του Προέδρου του Κόμματος. Η πολιτική ενασχόληση από υπεύθυνες θέσεις του Κόμματος του ανέδειξε σαν πολιτική ηγέτη ευρύτερης αποδοχής, ενώ για την προσφορά του τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν ξέκοψε ποτέ από τον τόπο μας, παρά τα δύσκολα χρόνια της αναγκαστικής προσφυγιάς, των φυλακών, των εξοριών και της περιόδου παρανομίας. Όλη του πολιτική πορεία συνδέθηκε με τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη δημοκρατία, την Εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό. Με κάθε ευκαιρία διατράνωνε την καταγωγή του και μαχόταν για τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

    [02] Πολιτική

    "Μην εγκαταλείψετε τα οράματά σας"

    Επίτιμος διδάκτωρ ο πρωθυπουργός

    22/5/2005 7:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2005 7:54:41 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ

    Εικοσιτρία χρόνια από την αποφοίτησή του, ο Κώστας Καραμανλής επέστρεψε σήμερα στο πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστόνης, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Νομικής, σε ειδική εκδήλωση, ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός κεντρικός ομιλητής στην 149η τελετή αποφοίτων του πανεπιστημίου κάλεσε τους φοιτητές και τους απόφοιτους του πανεπιστημίου να μην υποχωρήσουν μπροστά στις δυσκολίες, που θα συναντήσουν στη ζωή τους και να μην εγκαταλείψουν ποτέ την διεκδίκηση υψηλών στόχων, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, η δικαιοσύνη και η μάχη κατά του ρατσισμού. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια. Επίσης κάνοντας αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σημείωσε πως οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και ήταν οι πιο ασφαλείς και οι εμπνευσμένοι αγώνες της ιστορίας. Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έκανε αναφορές στον Σωκράτη και στον Πλάτωνα. Τέλος, χρησιμοποιώντας το ποίημα Ιθάκη του Καβάφη, κάλεσε τους φοιτητές να ταξιδέψουν δίνοντας μεγάλη σημασία στο ταξίδι και όχι στον προορισμό.

    Ο κ. Καραμανλής πριν από την τελετή αποφοίτησης είχε σύντομη συνομιλία με το βραβευμένο ηθοποιό Ουΐλιαμ Χαρτ, που επίσης έχει αποφοιτήσει απο το πανεπιστήμιο Ταφτς και ανακηρύχθηκε και εκείνος επίτιμος διδάκτορας. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα όπου αναμένεται τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ισχυρές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ"

    [03] Κοινωνία

    Αναμένεται ο Πατριάρχης Ειρηναίος

    Λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο στο Φανάρι

    22/5/2005 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στο Φανάρι αναμένεται απόψε ο κ. Ειρηναίος, όπου αύριο το απόγευμα ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να τερματίσει την κρίση, που ταλανίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα είναι κρίσιμη για το μέλλον του κ. Ειρηναίου, καθώς πρόκειται να αποφασίσει τόσο για την τύχη του, όσο και για το μελλοντικό του ρόλο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στο μεταξύ, όπως ισχυρίζονται Αγιοταφίτες κληρικοί, ο κ. Ειρηναίος με κατά παραγγελία γνωματεύσεις επιχειρεί να διασωθεί έστω και την τελευταία στιγμή. Πάντως, ο κ. Ειρηναίος δήλωσε, ότι είναι έτοιμος, ενώ τόνισε, πως δεν πάει στο Φανάρι για να δικαστεί. Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εξουσιοδοτημένος από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να χειρισθεί εν λευκώ τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Χριστόδουλος, από το Σιδηρόκαστρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα επιτευχθεί λύση.

    Πυρετός στο Φανάρι

    Το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε μνημόσυνο για τον αποθανόντα πριν από 40 ημέρες αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο πρώην Αμερικής, ενώ δέχθηκε και ομάδα προσκυνητών από τη Φθιώτιδα.

    Την ίδια ώρα στο Φανάρι, όπου έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών από όλο τον κόσμο, επικρατεί πυρετός προετοιμασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν αυτοπροσώπως, εκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, οι μητροπολίτες Εφέσου Χρυσόστομος και Περγάμου Ιωάννης καθώς και ο αρχιγραμματέας της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος.

    Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας ειδοποίησε, ότι θα αποστείλει αντιπροσωπεία.

    Επίσης μέσω αντιπροσωπείας, λόγω ασθένειας, θα εκπροσωπηθούν ο Πατριάρχης Ρωσίας Αλέξιος, ο Κύπρου Χρυσόστομος, ο Τσεχοσλοβακίας Νικόλαος και ο Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αμερικής. Μέσω αντιπροσωπείας θα εκπροσωπηθούν οι υπέργηροι Πατριάρχες Ρουμανίας Θεόκτιστος, Σερβίας Παύλος και Βουλγαρίας Μάξιμος.

    [04] Κοινωνία

    Στα Χανιά για την 64η επέτειο

    Τη μάχη της Κρήτης τιμά ο Κ. Παπούλιας

    22/5/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στην Κρήτη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της 64ης επετείου της μάχης της Κρήτης. Ο κ. Παπούλιας μίλησε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. "Η Μάχη της Κρήτης ήταν ένα παράδειγμα παλικαριάς και πατριωτισμού", τόνισε ο κ. Παπούλιας. "Είναι μια μεγάλη ημέρα για την ευρωπαϊκή αντίσταση εναντίον του ναζισμού. Και βέβαια η Κρήτη είναι αυτή που με το δικό της παράδειγμα, με το ηρωικό της παράδειγμα, με την παλλαϊκή αντίσταση και με τη συμβολή των συμμάχων μας αντιμετώπισε τη μηχανή του ’ξονα" είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι.

    Η Ελλάδα οφείλει πολλά στους Βενιζέλους

    "Είμαι συγκινημένος γιατί επισκέπτομαι τους τάφους για πρώτη φορά και μου δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσω στεφάνι στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός μεγάλου πολιτικού, διεθνούς εμβέλειας οραματιστή. Η Ελλάδα τού οφείλει πολλά", είπε ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στον μεγάλο Έλληνα πολιτικό. "Συγκινήθηκα επίσης γιατί κατέθεσα στεφάνι και στον τάφο του Σοφοκλή Βενιζέλου. Είναι σαν να κατέθετα στεφάνι στον τάφο του πατέρα μου, γιατί ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Γρηγόρης Παπούλιας, ήταν συμμαχητές στη Σχολή Ευελπίδων, συμπολεμιστές ως δευτεροετείς Ευέλπιδες από το Μπιζάνι έως το Σαγγάριο".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, όπου είναι η έδρα του ιδρύματος ερευνών και μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος". Στη συνέχεια έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου τον υποδέχθηκε κρητικό συγκρότημα με μαντινάδες.

    Στις 7 το απόγευμα θα παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Μάχης της Κρήτης, στο θρυλικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 May 2005 - 16:51:15 UTC