Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη σε εστιατόριο στη Βαγδάτη
  • [02] "Έφυγε" ένας ιστορικός ηγέτης
  • [03] Αμαρτίες γονέων…
  • [04] Μήνυση Μπάγια κατά της Ηλία
  • [05] Απεργούν στο BBC
  • [06] Δεν ανησυχεί ο Μαλντίνι
  • [07] Δεν ανησυχεί ο Μαλντίνι
  • [08] "Μοσχοβίτης" για πέντε χρόνια ο Σεϊταρίδης
  • [09] Ο Ηρακλής θέλει UEFA
  • [10] Σίγουρος ο "Ελέ" για τον Ολυμπιακό
  • [11] "Αλμυρό" το πρόστιμο της UEFA
  • [12] Έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει
  • [13] Η νικοτίνη βλάπτει τη μνήμη
  • [14] Η διαφήμιση των …ελεφάντων
  • [15] Γκούλιτ τέλος από την Φέγενορντ
  • [16] Παραιτήθηκε ο Κουσέιρο

    [01] Ιράκ

    Τέσσερις νεκροί και 113 τραυματίες

    Εκρηξη σε εστιατόριο στη Βαγδάτη

    23/5/2005 3:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 113 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο εστιατόριο στη συνοικία Τζαμίλα της βόρειας Βαγδάτης. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ότι η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για το μεσημεριανό φαγητό, με αποτέλεσμα το εστιατόριο να είναι γεμάτο από εργάτες της γύρω βιομηχανικής ζώνης. Επίσης, κάηκαν ολοσχερώς 14 αυτοκίνητα και άλλα 22 υπέστησαν ζημιές.

    [02] Πολιτική

    Την Τετάρτη η πολιτική κηδεία

    "Έφυγε" ένας ιστορικός ηγέτης

    23/5/2005 1:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2005 5:40:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τη συγκίνηση όχι μόνον της Αριστεράς αλλά ολόκληρου του πολιτικού κόσμου προκάλεσε ο θάνατος του Χαρίλαου Φλωράκη, που άφησε την Κυριακή την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς. Ο Χαρίλαος Φλωράκης συμβολίζει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της Αριστεράς. Ήταν από τους ανθρώπους που πίστεψαν, πάλεψαν και ανέπτυξαν τη δράση τους, με βαθιά την πεποίθηση της προσφοράς στο δημοκρατικό κίνημα. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη στον Περισσό, από τις 9:00 έως τις 21:00, και την Τετάρτη, από τις 9:00 μέχρι τις 14:00. Η τελετή αποχαιρετισμού (πολιτική κηδεία) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου στο αίθριο του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής στις 18:00. Η ταφή του θα γίνει την Πέμπτη 26 Μαΐου στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων στις 16:00.

    Το αποχαιρετιστήριο σημείωμα

    "Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω" έγραφε το Σεπτέμβρη του 1994 ο Χαρίλαος Φλωράκης, στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα που παρέδωσε στην Αλέκα Παπαρήγα.

    Στο σημείωμα του ο Χαρίλαος Φλωράκης αναφέρει: "Ό,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, την Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.

    "Θέλω να επιστρέψω και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια.

    "Δεν θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα.

    Σεπτέμβρης 1994

    Γεια σας.

    Χαρίλαος Φλωράκης"

    Θλίψη πολιτικού κόσμου

    Στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων σε δηλώσεις τους εγκωμιάζουν την ηγετική προσωπικότητά του Χαρίλαου Φλωράκη, τη συνεισφορά του στο ΚΚΕ, στην εθνική αντίσταση, στη συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας το 1974 και την διακριτική, όσο και ουσιώδη παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά το 1991, οπότε και τα ηνία του ΚΚΕ ανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε, πως "ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία, στα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια του τόπου μας, την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια και πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα και εκείνη τη βαθιά σοφία του που πήγαζε από τη γνήσια λαϊκότητά του" και εξέφρασε την οδύνη του και συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος και στο ΚΚΕ.

    Εκ μέρους του Κοινοβουλίου απηύθυνε τα συλλυπητήριά της και η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα. "Στα δύσκολα χρόνια μετά τη δικτατορία, όταν όλοι οι Έλληνες κληθήκαμε να επουλώσουμε τις πληγές από μια μακράν περίοδο διχασμού και να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη πολιτεία, ο Χαρίλαος Φλωράκης συνέβαλε αποφασιστικά στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου", τόνισε, η κα. Μπενάκη.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επεσήμανε, πως ο εκλιπών "με τη ζωή και το έργο του, τίμησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε ιστορικός ηγέτης". Επίσης, τον χαρακτήρισε μία "από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την περιπετειώδη πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα" και "ανάμεσα στους ηγέτες που συνέβαλαν προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και την εμπέδωση της δημοκρατίας και της σταθερότητας".

    "Ιστορικό ηγέτη της κομμουνιστικής αριστεράς, φυσικό ηγέτη του ΚΚΕ, πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό με ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία", χαρακτήρισε τον Χαρίλαο Φλωράκη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας τη σημαντική παρουσία του στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, "παρουσία που αναγνωρίζεται από όλους".

    "O Xαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, προσθέτοντας, πως ήταν ηγετική φυσιογνωμία με εξαιρετικές ικανότητες και γενναιότητα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε, πως "ο Χαρίλαος Φλωράκης ανήκε στα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ το οποίο υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση στη μακρά πολιτική του πορεία. Ήταν αγωνιστής της πρώτης γραμμής και αυτό του στοίχισε στην ανώμαλη περίοδο, που πέρασε η χώρα μας, διώξεις και πολυετείς φυλακίσεις".

    Τη θλίψη της κυβέρνησης για τον χαμό του Χ. Φλωράκη, εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τονίζοντας πως επρόκειτο για μία από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν με τη ζωή και το έργο τους την πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε, πως με θλίψη και συγκίνηση πληροφορήθηκε το θάνατο μιας ιστορικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς στην Ελλάδα και επεσήμανε, πως ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας "αγωνιστής των ιδεών του, ένας ασυμβίβαστος μαχητής, ένας καλός πατριώτης".

    Ο Λεωνίδας Κύρκος, επίσης ιστορικός ηγέτης του αριστερού κινήματος της χώρας μας, δήλωσε, πως αποχαιρετά με "τιμή και οδύνη" τον Χαρίλαο Φλωράκη.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος επισημαίνει, "χάθηκε ένας αυθεντικός καπετάνιος και πολιτικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος", προσθέτοντας, πως ο εκλιπών είναι σύμβολο ηγέτη με καθολική αποδοχή.

    "Για την εκδημία του αειμνήστου πολιτικού ανδρός Χαρίλαου Φλωράκη" εξέφρασε την ανθρώπινη συμπάθειά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ευχόμενος "όπως ο Φιλάνθρωπος Θεός αναπαύει την ψυχήν του εν ουρανοίς".

    Συλλυπητήρια συνδικαλιστικών φορέων

    Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη εξέφρασαν επίσης συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ , ως στέλεχος και ηγέτης του ΚΚΕ, με τη συνεχή αγωνιστική δράση του, ταυτίστηκε με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

    Όπως επισημαίνει "δεν υπάρχει αγώνας τα τελευταία 70 χρόνια για λευτεριά, για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκά δικαιώματα, για δημοκρατία και ειρήνη που να μην συνέβαλε ο Χαρίλαος Φλωράκης αποφασιστικά".

    Τη βαθύτατη λύπη της για την απώλεια του μεγάλου Αγωνιστή και ηγέτη του Λαϊκού κινήματος εξέφρασε και η ΓΣΕΕ .

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης, επισημαίνει σε ανακοίνωση της, με τη ζωή και τη δράση του σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις και συνέβαλε τα μέγιστα στους αγώνες της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος".

    Όπως προσθέτει, η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι, στερούνται ενός συμμάχου και συμπαραστάτη των εργατικών αγώνων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που πολλά πράγματα είναι σε δοκιμασία.

    "Ο θάνατος του Χαρίλαου Φλωράκη αποτελεί μεγάλη απώλεια για το λαϊκό κίνημα συνολικά. Για την εργατική τάξη η απώλεια αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική και δυσαναπλήρωτη αφού ο Χαρίλαος με την απλότητα και την αυθεντικότητα του ασκούσε μια ακατανίκητη γοητεία στους απλούς ανθρώπους της δουλειάς και οι παρατηρήσεις, οι κριτικές και οι συμβουλές του πάντα εύρισκαν πρόσφορο έδαφος στους εργάτες και τους εργαζόμενους", αναφέρει σε ανακοίνωση του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο .

    Τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης

    [03] Παράξενα

    Αμαρτίες γονέων

    23/5/2005 12:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον πιο νεαρό κρατούμενο απέκτησε το Μεξικό, όταν ένα μωρό ενός έτους συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η σύλληψη έγινε στην πόλη Πουέρτο Προγκρέσο, όταν ο πατέρας του βρέφους επιχείρησε να ληστέψει έξι μπουκάλια βότκα από ένα super market. Ο Ρότζερ Σαγκούντο μπήκε στο κατάστημα, κουβαλώντας τον γιο του μέσα στο βρεφικό καρότσι και ήταν σίγουρος πως η κλοπή δεν θα αποκαλυφθεί. Αφού πλησίασε το ράφι με τα οινοπνευματώδη ποτά, άρπαξε τα έξι μπουκάλια βότκα και τα έβαλε μέσα στο καρότσι, συνεχίζοντας αμέριμνος την "βόλτα" του. Όταν, όμως, έφτασε στην έξοδο το καταστήματος, ο υπάλληλος ασφαλείας τον σταμάτησε και ειδοποίησε την αστυνομία. Το όργανο της Τάξης που κατέφθασε στο σημείο, όχι μόνο συνέλαβε τον κ. Σαγκούντο και κατέσχεσε τα κλοπιμαία, αλλά συνέλαβε και το βρέφος ως συνεργό! Εκπρόσωπος της αστυνομίας υπεραμύνθηκε των χειρισμών, διευκρινίζοντας πως η ηλικία του παιδιού εξακριβώθηκε την επομένη, οπότε πατέρας και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [04] Κοινωνία

    Για συκοφαντική δυσφήμιση

    Μήνυση Μπάγια κατά της Ηλία

    23/5/2005 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση υπέβαλε το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας κατά της πρόσφατα αποπεμφθείσης από το δικαστικό σώμα ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία. Όπως αναφέρεται στη μήνυση, η κ. Ηλία υποστήριξε σε δηλώσεις της πως ο κ. Μπάγιας της είχε ασκήσει αφόρητες πιέσεις μέσω ανώτερου δικαστή για την υπόθεση του ψυχιάτρου Π. Λυμπέρη. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπάγιας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά καταθέτει μήνυση καθώς το όλο θέμα άπτεται των προσπαθειών του για το ανεπηρέαστο της κρίσης των δικαστών. Επισημαίνει επίσης ότι η ενέργειά του ήταν αναγκαία καθώς εκπροσώπησε ως προεδρεύων την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας. Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Μπάγιας προαναγγέλλει και την κατάθεση αγωγής σε βάρος της κ. Ηλία. Η μήνυση μελετάται και θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

    [05] Κόσμος

    Απεργούν στο BBC

    23/5/2005 12:21:00 μμ

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα δημοσιογράφοι και τεχνικοί στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, διαμαρτυρόμενοι για τις μαζικές απολύσεις, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδονται οι περισσότερες ζωντανές εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) και δύο ακόμα ενώσεις που εκπροσωπούν τους τεχνικούς, απεργούν κατά της απόφασης του γενικού διευθυντή του δικτύου, Μαρκ Τόμσον, να προχωρήσει σε απολύσεις του 20% των εργαζομένων, δηλαδή περίπου 4.000 υπαλλήλων, σε διάστημα τριών χρόνων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των σωματείων, περίπου 11.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 27.000 αναμένεται να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

    "Απειλούνται οι συνθήκες εργασίες"

    Ο γενικός γραμματέας της NUJ, Τζέρεμι Ντίαρ, κάλεσε το BBC να "κατανοήσει και να απαντήσει στην οργή και την ανησυχία εξαιτίας της μείωσης των θέσεων, η οποία θα υπονομεύσει την ποιότητα, θα απειλήσει τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού και θα στερήσει το BBC από τους θεατές και τους ακροατές".

    Τα σωματεία έχουν προγραμματίσει νέα 48ωρη απεργία για τις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου.

    Σχετικά Links: BBC

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεν ανησυχεί ο Μαλντίνι

    23/5/2005 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση επιβεβαίωσε ο Πάολο Μαλντίνι μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα, "L' Equipe", όχι όμως μετά τον φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μετά το τέλος της περιόδου 2006-2007. Ο Ιταλός αρχηγός της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας είπε πως ουσιαστικά θα παραμείνει στις αγωνιστικές επάλξεις για δύο ακόμη περιόδους, ενώ εκείνο που τόνισε ήταν πως δεν θα ακολουθήσει καριέρα προπονητή μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Αναφερόμενος στον εφετινό τελικό της Κωνσταντινούπολης, που φέρει αντιμέτωπες τις Μίλαν και Λίβερπουλ, υπογράμμισε, "Οι αντίπαλοί μας θα παίξουν με στόχο να μπλοκάρουν το παιχνίδι μας και θα προσπαθήσουν να "χτυπήσουν" στις αντεπιθέσεις. Είμαι σίγουρος ότι στην αρχική ενδεκάδα θα είναι ο Σισέ, όμως ποτέ δεν ανησύχησα, όταν είχα να αντιμετωπίσω έναν δυνατό αντίπαλο".

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεν ανησυχεί ο Μαλντίνι

    23/5/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση επιβεβαίωσε ο Πάολο Μαλντίνι μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα, "L' Equipe", όχι όμως μετά τον φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μετά το τέλος της περιόδου 2006-2007. Ο Ιταλός αρχηγός της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας είπε πως ουσιαστικά θα παραμείνει στις αγωνιστικές επάλξεις για δύο ακόμη περιόδους, ενώ εκείνο που τόνισε ήταν πως δεν θα ακολουθήσει καριέρα προπονητή μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Αναφερόμενος στον εφετινό τελικό της Κωνσταντινούπολης, που φέρει αντιμέτωπες τις Μίλαν και Λίβερπουλ, υπογράμμισε, "Οι αντίπαλοί μας θα παίξουν με στόχο να μπλοκάρουν το παιχνίδι μας και θα προσπαθήσουν να "χτυπήσουν" στις αντεπιθέσεις. Είμαι σίγουρος ότι στην αρχική ενδεκάδα θα είναι ο Σισέ, όμως ποτέ δεν ανησύχησα, όταν είχα να αντιμετωπίσω έναν δυνατό αντίπαλο".

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μοσχοβίτης" για πέντε χρόνια ο Σεϊταρίδης

    23/5/2005 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιού του Οπόρτο, ο διεθνής της πορτογαλικής Πόρτο, Γιούρκας Σεϊταρίδης, θα κληθεί να "μεθύσει" από την κρυστάλλινη παγωμένη γεύση της ρωσικής βότκας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγιστάνα Αλεξέι Φεντόριτσεφ και ιδιοκτήτη της Ντιναμό Μόσχας ο Έλληνας παίκτης υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με το ρωσικό σύλλογο έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ και πρόκειται να ενσωματωθεί άμεσα στο ρωσικό σύλλογο, αφού το πρωτάθλημα της χώρας βρίσκεται αυτή την περίοδο στην 9η αγωνιστική. Ο πρώην άσος της Πόρτο στην Ρωσία πάντως δεν θα είναι μόνος του, αφού θα συναντήσει τους προηγούμενους συμπαίκτες στην Πόρτο Κοστίνια και Μανίσε, που αποκτήθηκαν από την ρωσική ομάδα μόλις λίγες εβδομάδες πριν.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Ηρακλής θέλει UEFA

    23/5/2005 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Για τον Ολυμπιακό μπορεί το ματς της Τετάρτης να είναι ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, όμως και για τον Ηρακλή η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής έχει την δική της ξεχωριστή σημασία, καθώς από το αποτέλεσμά της αλλά και από έναν συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων, θα εξαρτηθεί η συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο UEFA της νέας χρονιάς. Μάλιστα αυτό τόνισε και ο Σάββας Κωφίδης σε σημερινές του δηλώσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ Ηρακλής. "Η αναμέτρηση της Τετάρτης είναι ενδιαφέρουσα, από όποια οπτική γωνία κι αν το δει κανείς", σημείωσε ο Κωφίδης και πρόσθεσε, "Εμείς θέλουμε τη νίκη, ανεξάρτητα από τη βαθμολογική σημασία που έχει για μας. Ο Ηρακλής ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται βαθμολογικά κίνητρα για να διεκδικήσει τη νίκη και, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες, ο στόχος μας θα ήταν ο ίδιος. Θέλουμε να κλείσουμε τη χρονιά με μια καλή εμφάνιση, κατακτώντας τους τρεις βαθμούς, και από κει και πέρα, αν οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων μας επιτρέψουν να συμμετάσχουμε στο Κύπελλο UEFA, θα είναι διπλό όφελος".

    Κάλεσμα προς τον κόσμο

    Επιπλέον ο Σάββας Κωφίδης κάλεσε και τον κόσμο να βρεθεί στο γήπεδο και να υποστηρίξει τον Ηρακλή στο "κυνήγι" της νίκης. "Θέλουμε ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο, να είναι κοντά μας και να δημιουργήσει μια όμορφη ατμόσφαιρα, βοηθώντας έτσι την ομάδα. Θέλουμε ο κόσμος μας να υποστηρίξει την ομάδα μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και να ασχοληθεί μόνο με την ομάδα του και τον αγώνα. Σκοπός μας είναι να παίξουμε όμορφο και ποιοτικό ποδόσφαιρο, ώστε να ευχαριστηθούν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές τον αγώνα, αλλά και οι φίλαθλοι να απολαύσουν το θέαμα. Στον αγωνιστικό τομέα, έχουμε την απουσία του Πουρσανίδη, αλλά από την άλλη πλευρά ο Αμπάρης και ο Kεϊτά είναι καλά, ενώ και ο Κατσαμπής συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αγωνιστεί".

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σίγουρος ο "Ελέ" για τον Ολυμπιακό

    23/5/2005 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένας πρώην πρωταθλητής, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, μίλησε για την πρώην ομάδα του και τόνισε πως οι Ολυμπιακός δεν θα χάσει αυτό το πρωτάθλημα στο Καυταντζόγλειο, καθώς είναι μεγάλη ομάδα. Ο τερματοφύλακας της Μεσίνα μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "SuperΣΠΟΡ FM" και χωρίς να υποτιμήσει την ομάδα του Ηρακλή, απλώς τόνισε το μεγαλείο των "ερυθρολεύκων". "Νομίζω πως ο Ολυμπιακός θα περάσει από το Καυτατζόγλειο", είπε ο Ελευθερόπουλος και συμπλήρωσε, "Είναι μεγάλη ομάδα, αποκλείεται να φτάσει στην πηγή και να μην πιει νερό. Αν θέλει ένα ματς, θα το πάρει, πάει και τελείωσε. Δεν υποτιμώ τον Ηρακλή, που είναι καλή ομάδα". Ο Ελευθερόπουλος αναφέρθηκε και στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, για τον οποίο επεσήμανε, "Επειδή κρινόμαστε όλοι εκ του αποτελέσματος και από ό,τι φαίνεται ο Ολυμπιακός θα πάρει το νταμπλ, μάλλον ο Ντούσαν Μπάγεβιτς καλά πήγε. Ο κόσμος είναι φοβερά απαιτητικός, αλλά καμιά φορά τα όρια για να ξεφύγουμε από τα λογικά πλαίσια είναι πολύ λεπτά. Η θέση του προπονητή και του τερματοφύλακα στον Ολυμπιακό είναι οι πιο δύσκολες".

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Αλμυρό" το πρόστιμο της UEFA

    23/5/2005 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΠΟ

    Με πρόστιμο 30.000 ελβετικών φράγκων τιμωρήθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA για την υποστολή της αλβανικής σημαίας και τη ρίψη βεγγαλικών στον αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ελπίδων Ελλάδα-Αλβανία, ο οποίος διεξήχθη, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στις 29/3/2005 στο γήπεδο Νέας Σμύρνης. Αύριο, εξάλλου στις 14:00 θα συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων η έφεση της ΠΑΕ Αρης κατά της υπ΄ αριθμ. 492/19.5.2005 απόφασης του Πρωτοβάθμιου Δικαιοδοτικού Οργάνου της ΕΠΑΕ, η οποία αφορά τον αγώνα με τον Ηρακλή.

    [12] Έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει

    23/5/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τις προσδοκίες των ανθρώπων του αθλήματος των "Δυνατών" δικαίωσε την προτελευταία μέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων, ο 19χρονος αρσιβαρίστας Νίκος Κουρτίδης, που κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών. Στους αγώνες που ολοκληρώνονται αύριο στο Πουσάν της Νότιας Κορέας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Παπαγερίδη στα +105 κιλά και του Γιώργου Σαμαρά στα 105 κιλά, με 160 κιλά στο αρασέ ο νεαρός "άτλαντας" βρέθηκε στην 6η θέση, αλλά στη συνέχεια στη κίνηση του ζετέ με 205 κιλά κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, όπως και στο σύνολο με επίδοση 365 κιλά. Στην κατηγορία των 75 κιλών, η Ναταλία Τσούλια ήταν 9η σε αρασέ (75κ), ζετέ (92κ) και στο σύνολο με 167 κιλά.

    Πάλεψε ο Κουρτίδης

    Γούρικη αποδείχθηκε η τρίτη συμμετοχή του Νίκου Κουρτίδη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς αν και από την κίνηση του αρασέ τίποτα δεν προμήνυε τη διάκριση, με μία εντυπωσιακή εμφάνιση στο ζετέ κέρδισε δύο μετάλλια. Ακόμη και ο ίδιος δεν περίμενε ποτέ ότι θα καταφέρει να σκαρφαλώσει στο βάθρο:" Όταν τελείωσε το αρασέ με 160 κιλά, είπα τελείωσε το παιχνίδι" τόνισε ο πρωταθλητής του Ηρακλή Καβάλας, που περιέγραψε στη συνέχεια λεπτό προς λεπτό την πορεία του προς τα μετάλλια:."Στο ζετέ όμως άλλαξαν τα πράγματα. Άμα σηκώσεις 205 κιλά παίρνεις δύο μετάλλια, μου είπε στο προθερμαντήριο ο Βαλέριος Λεωνίδης. Έσφιξα τα δόντια και μπήκα με την ψυχολογία ότι τα είχα κάνει πολλές φορές στην προπόνηση. Δύναμη δεν είχα, είπα όμως στον εαυτό μου ότι πρέπει να τα κάνω.

    Έτρεμα πριν βγω, δεν είχα άλλη δύναμη. Τα 205 ήταν οριακά κιλά. Σε άλλη περίπτωση θα σήκωνα και τα 209 κιλά. Ευτυχώς που έχω το ζετέ και με σώζει, δεν ήμουν όμως στην καλύτερη κατάσταση. Πριν λίγες ημέρες στην προπόνηση, έκανα 165 κιλά στο αρασέ και ζόρισα το χέρι μου παραπάνω και παραλίγο να σπάσω τον δεξιό αγκώνα. Από εμπειρία και ψυχή σήκωσα τελικά τα 205 κιλά" τόνισε ο Κουρτίδης που δεν έκρυψε την κόπωσή του μετά από τις συμμετοχές του σε τρία σημαντικά πρωταθλήματα (ευρωπαϊκό, Πανελλήνιο, παγκόσμιο) σε λιγότερο από ένα μήνα.

    Τα εύσημα στο διεθνή αθλητή απέδωσε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βαλέριος Λεωνίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε την εξάντληση του αθλητή από τους διαδοχικούς αγώνες: " Δεν ήταν στην μέρα του, αλλά πάλεψε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Ήταν πολύ κουρασμένος. Τρεις αγώνες σ΄ ένα μήνα ήταν πολλοί. Το μέλλον του ανήκει. Χρειάζεται ωριμότητα και σκληρή δουλειά".

    Για την ιστορία ο Ρώσος πρωταθλητής Ντεμάνοφ με 168 κιλά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ, ενώ στο σύνολο ο Γεωργιανός Κασαμπίεφ με 375 (167-208) κιλά ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Τρίτος ήταν με 364 κιλά στο σύνολο (162-202) ο Καζάχος Ρονσιαντόφσκι.

    Ένατη η Τσούλια

    Στους αγώνες των γυναικών αντίστοιχα η Ναταλία Τσούλια που ήταν 9η στην κατηγορία των 75 κιλών σε αρασέ, ζετέ και σύνολο με 75-92 και 167 κιλά, αντίστοιχα, δήλωσε πολύ ικανοποιημένη από το ζετέ και υποσχέθηκε ότι στο ευρωπαϊκό θα πάει ακόμη καλύτερα

    Στην ίδια κατηγορία, η 20χρονη Κινέζα Τσουνχονγκ Λιού, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών στο σύνολο με 273 κιλά και το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων στο ζετέ με 151 κιλά.

    [13] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων

    Η νικοτίνη βλάπτει τη μνήμη

    23/5/2005 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Άλλη μια αρνητική επίδραση του καπνίσματος φαίνεται πως ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, που μελέτησαν τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη, βαριά χρήση νικοτίνης στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στη μνήμη. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Νιούκαστλ, της Ουαλίας, του Νορθούμπρια, του Γουέστμινστερ και του Τέσιντι ζήτησαν από 700 άτομα να συμπληρώσουν μέσω Διαδικτύου ειδικά ερωτηματολόγια, στα οποία έπρεπε να βαθμολογήσουν την μακροπρόθεσμη μνήμη τους, για παράδειγμα αν μπορούσαν να θυμηθούν που είχαν τοποθετήσει διάφορα πράγματα ή αν θυμόντουσαν να στείλουν ευχετήριες κάρτες γενεθλίων. Βασική παράμετρος του ερωτηματολογίου ήταν οι καπνιστικές συνήθειες: ως βαρείς καπνιστές θεωρήθηκαν εκείνοι που κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την εβδομάδα, ενώ όσοι έκαναν από ένα μέχρι τέσσερα τσιγάρα την εβδομάδα θεωρήθηκαν ελαφρείς καπνιστές.

    Λάθη και κενά μνήμης

    Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Drug and Alcohol Dependence, οι καπνιστές έκαναν περισσότερα λάθη σε σχέση με τους μη καπνιστές.

    Όπως ανέφερε στο BBC ο δρ. Τομ Χέφερναν από το πανεπιστήμιο Νορθούμπρια, ένας βαρύς καπνιστής ανέφερε 22% περισσότερα προβλήματα στην μακροπρόθεσμη μνήμη σε σχέση με έναν μη καπνιστή και έκανε 12% περισσότερα λάθη, εν συγκρίσει με έναν ελαφρύ καπνιστή.

    Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι η χρόνια, βαριά χρήση νικοτίνης σχετίζεται με εξασθένηση της μακροπρόθεσμης μνήμης, αν και η ακριβής φύση των αρνητικών επιπτώσεων δεν είναι γνωστή.

    [14] Παράξενα

    Η διαφήμιση των ελεφάντων

    23/5/2005 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε τουριστική ατραξιόν και πολυσύχναστο στέκι μετατράπηκε ένα εστιατόριο της Σεούλ, που πρόσφατα δέχθηκε επίθεση από ελέφαντες. Ήταν 20 Απριλίου, όταν οι πελάτες και το προσωπικό του καταστήματος "Keum Taek-hoon" είδαν έντρομοι τρεις ελέφαντες να σπάνε με δύναμη την τζαμαρία και να εισβάλουν στο χώρο. Μάλιστα, μια γυναίκα τραυματίσθηκε σοβαρά και νοσηλεύτηκε για αρκετό διάστημα στο νοσοκομείο, με κατάγματα στα πλευρά. Η ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού εστιατορίου, πάντως, δεν το έβαλε κάτω. Με τα χρήματα της εγγύησης έστησε εκ νέου την επιχείρηση, μετονομάζοντάς την σε "Restaurant Where Elephants Have Been" ("Το Εστιατόριο Όπου Ήταν οι Ελέφαντες") και εμπλούτισε το μενού με μια γερή δόση από τα συμπαθητικά παχύδερμα. Μεταξύ των αλλαγών στο μενού είναι και το "γεύμα ελεφάντων", που αποτελείται από εφτά πιάτα με λαχανικά και καυτή σούπα. "Τι να πούμε για τους ελέφαντες; Ευχαριστώ που δημιουργήσατε το πρόβλημα; Αυτό μάλλον είναι το σωστό", δήλωσε η ίδια, ευγνωμονώντας τα ζώα για την εισβολή τους στο μαγαζί, που τελικά αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γκούλιτ τέλος από την Φέγενορντ

    23/5/2005 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Φέγενορντ αποτελεί ο Ρούουντ Γκούλιτ, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανάληψή της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του συλλόγου. Ο σύλλογος του Ρότερνταμ ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε χθες της Ντεν Χάαγκ με 6-3, και κατέκτησε την τέταρτη θέση στην κατάταξη, 25 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Αϊντχόβεν. Σήμερα συνεδρίασαν οι διοικούντες τον σύλλογο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της ομάδας στη σεζόν, και η Φέγενορντ ανακοίνωσε ότι ο παλαίμαχος Ολλανδός διεθνής, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τον Ιούλιο του 2004, έφυγε μαζί με τον βοηθό του, Ζέλικο Πέτροβιτς, "εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στη διάρκεια της περιόδου". "Πάντα είναι αποκαρδιωτικό, όταν φεύγουν οι προπονητές", τόνισε ο πρόεδρος της Φέγενορντ, Γιόριεν φαν ντεν Χέρικ, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ομάδας, και συμπλήρωσε: "Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου όπως ελπίζαμε". Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ολλανδικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε πως ο Γκούλιτ, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τους «οράνιε» το 1988, υπέβαλε την παραίτησή του, επειδή αισθάνθηκε ότι δεν είχε αρκετή στήριξη από τη διοίκηση του συλλόγου. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο η Φέγενορντ έμεινε εκτός συνέχειας στο Κύπελλο UEFA, καθώς αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παραιτήθηκε ο Κουσέιρο

    23/5/2005 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε αναζήτηση του τέταρτο κατά σειρά τεχνικού, από τότε που ο Ζοζέ Μουρίνιο αποχώρησε με το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης βρίσκεται πλέον η Πόρτο. Ο μέχρι χθες προπονητής της ομάδας Ζοζέ Κουσέιρο, μετά το ισόπαλο 1-1 με την Ακαντέμικα, που χάρισε αυτόματα τον πορτογαλικό τίτλο έπειτα από 11 χρόνια στην Μπενφίκα, αρνήθηκε την πρόταση της ομάδας του Οπόρτο για ανανέωση του συμβολαίου του. "Απέρριψα την προσφορά της διοίκησης να παραμείνω στην τεχνική ηγεσία, καθώς πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει ούτε εμένα, ούτε τον σύλλόγο", δήλωσε πικραμένος ο Κουσέιρο. Φαβορί για την αντικατάστασή του Πορτογάλου τεχνικού είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Ολλανδός προπονητής Κο Αντριάανσε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 May 2005 - 16:54:46 UTC