Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πιθήκος του... Ναπολέοντα
  • [02] Σύνοδος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς"
  • [03] Σκληρή γλώσσα από Γ Παπανδρέου για την Κυβέρνηση
  • [04] "Θύματα" οι κάμερες στους δρόμους
  • [05] Παρέμβαση Καραμανλή ζητά ο Ειρηναίος
  • [06] Φωτιά σε εργοστάσιο στο Κορωπί

    [01] Παράξενα

    Ο πιθήκος του... Ναπολέοντα

    4/6/2005 9:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/6/2005 11:21:21 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η ανακάλυψη οστών που πιθανότατα ανήκουν σε πίθηκο ή σε γορίλα στην παραλία του Χαρτλπουλ της βορειοανατολικής Βρετανίας τον περασμένο μήνα ήταν αρκετή αφενός για να ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας έναν τοπικό λαϊκό μύθο, αφετέρου για να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις γύρω από αυτόν: πρόκειται για την ιστορία της εκτέλεσης ενός πιθήκου από τους Βρετανούς, στα χρόνια της ναπολεόντειων πολέμων, δηλαδή κάπου μεταξύ 1793 και 1815, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γάλλων...

    Σύμφωνα με το μύθο, η εγκυρότητα του οποίου δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί, το άμοιρο θηλαστικό ξεβράστηκε μια ωραία πρωία στην παραλία του Χάρτλπουλ, ντυμένο με γαλλική στρατιωτική στολή. Μια και οι ντόπιοι δεν είχαν ξαναδεί Γάλλο, θεώρησαν την παρουσία του ύποπτη και για να ακριβολογούμε συμπέραναν ότι κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο γαλλικός εχθρός. Το ζωντανό συνελήφθη από τις τοπικές αρχές που κανείς δεν ξέρει αν ήταν νηφάλιες- και πέρασε από ανάκριση. Η σιωπή του - αφού δεν απαντούσε στις ερωτήσεις - θεωρήθηκε ένοχη, οπότε και καταδικάστηκε σε απαγχονισμό. Η εκτέλεση έγινε την επομένη και το ζώο κρεμάστηκε σε ένα κατάρτι.

    Συνέβη στ αλήθεια ή όχι κανείς δεν ξέρει, πάντως για κάποιο λόγο οι ντόπιοι αισθάνονται μια ιδιαίτερη οικειότητα με την ιστορία. Έχουν βγάλει τραγούδια, έχουν στήσει μέχρι και αδριάντα στην "άγνωστη μαϊμού", ενώ η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου διαθέτει εδώ και χρόνια για μασκότ τον HAngus, έναν άνδρα ντυμένο, φυσικά, με στολή μαϊμούς. Μάλιστα, ο άνδρας κάτω από τη στολή, ονόματι Στιούαρτ Ντράμοντ εξελέγη δήμαρχος της πόλης το 2002 εξαιτίας της δημοτικότητας που είχε αποκτήσει εξασκώντας αυτόν ακριβώς τον ρόλο.

    Τροφή για κουβέντα στις παμπ έχουν δώσει, λοιπόν, τα οστά του πιθήκου, όμως οι ιστορικοί έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Πριν από 2.000 χρόνια, λένε, η περιοχή του Χάρτλπουλ ήταν πυκνό δάσος. Όταν άλλαξαν οι ακτογραμμές, οι παλίρροιες κατάπιαν τα πάντα, δέντρα και απομεινάρια ζώων. Το πιο πιθανό, άρα, είναι τα οστά αυτά να είναι πολύ παλαιότερα, αποφαίνονται οι ειδικοί, αλλά μάλλον κανείς δεν τους ακούει καθώς τοπικοί κάτοικοι και παράγοντες αισθάνονται σαφώς πιο ευχαριστημένοι με τη δική τους εκδοχή.

    Σχετικά Links: Hartlepool

    [02] Πολιτική

    Σύνοδος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς"

    4/6/2005 10:30:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στη Ρώμη, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Προέδρων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, από 4 έως 6 Ιουνίου. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η εξέταση της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη - μέλη της σχετικά με την μέχρι σήμερα πορεία της διαδικασίας κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και της πρωτοβουλίες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στην ίδια Σύνοδο θα συζητηθεί η οργάνωση του 1ου Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2005 με θέμα την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την Ευρώπη.

    [03] Πολιτική

    Στο στόχαστρο της κριτικής του η οικονομία

    Σκληρή γλώσσα από Γ Παπανδρέου για την Κυβέρνηση

    3/6/2005 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κατά μέτωπο επίθεση στην Κυβέρνηση άσκησε μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ την Πάτρα ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου. Επικοινωνιακό τρικ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, το οποίο χρησιμοποιεί, όπως είπε, για ενίσχυση του αρχηγικού του προφίλ. Μάλιστα, αποκήρυξε τη συγκεκριμένη πρακτική λέγοντας χαρακτηριστικά "μακριά από μένα τέτοιο αρχηγικό προφίλ". Επίσης χαρακτήρισε την Κυβέρνηση ανίκανη να μεταρρυθμίσει τη χώρα και να την πάει μπροστά. Αναφέρθηκε, ακόμη στο ζήτημα του ΟΤΕ, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία, ότι κρύβει τα προβλήματα, που δημιουργεί η σύμβαση της διοίκησης του ΟΤΕ με την ΟΜΕ-ΟΤΕ και κυρίως "ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο". Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Καραμανλή, ότι ενώ υποσχέθηκε, πως θα χτυπήσει τα ρετιρέ με τη ρύθμιση που επέλεξε "αγόρασε και ακριβοπλήρωσε τα ρετιρέ και στέλνει το λογαριασμό στα ισόγεια και στα υπόγεια".

    Κατηγορίες για υποκρισία και απραξία

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τη σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκτιμώντας ότι για την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος θα έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς στο μεταξύ να έχει γίνει κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

    Το αποτέλεσμα, υποστήριξε, θα είναι ο πολίτης της περιφέρειας θα πληρώσει πολύ υψηλές τιμές για τις υπηρεσίες που θα του παρασχεθούν, πράγμα, που σημαίνει διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

    Κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι δεν έκανε κανένα έργο στην περιφέρεια τους 15 μήνες, που είναι στην εξουσία.

    Κατήγγειλε ακόμη τη ΝΔ για ηθικολογική στάση και υποκρισία, φέρνοντας ως παράδειγμα μία περίπτωση τοποθέτησης ιδιωτών που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για σοβαρό αδίκημα στην ΑΤΕ Λίζινγκ στο Δ.Σ. της εταιρείας με μοναδικό προσόν το ότι ήταν στελέχη της Ν.Δ.

    Στο επίκεντρο και τα εσωκομματικά

    Ο κ Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ εν όψει και της ψηφοφορίας της Κυριακής για την εκλογή Πρωτοβάθμιων Οργάνων του Κινήματος.

    Τόνισε, πως θέλει το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα κόμμα αρχών και αξιών, υπογραμμίζοντας, ότι θα χτυπηθούν οι παλιές λογικές.

    "Δεν ήρθα για να δώσω ισχύ στους σφραγιδοφύλακες, αλλά για να καταργήσω τις σφραγίδες. Δεν ήρθα για να ενισχύσω τους καρεκλοκένταυρους, αλλά για να καταργήσω τις καρέκλες" δήλωσε χαρακτηριστικά"

    Αναφερόμενος στο ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα σημείωσε, ότι πρέπει να μπει μπροστάρης στις μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί όχι μόνο την ασφάλεια, τη σιγουριά, την πρόοδο και την ανάπτυξη για το δικό του χώρο, αλλά να ενωθεί με το μεγάλο λαϊκό κίνημα για να πετύχουν από κοινού την ασφάλεια, την πρόοδο και την ανάπτυξη για το λαό και τη χώρα.

    [04] Κοινωνία

    "Θύματα" οι κάμερες στους δρόμους

    4/6/2005 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συντονισμένη επίθεση νεαρών αγνώστων δέχθηκαν χθες έξι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στους δρόμους της Αττικής. Οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά στις βάσεις των στύλων, όπου είναι τοποθετημένες οι κάμερες, χρησιμοποιώντας εύφλεκτο υγρό, με αποτέλεσμα να τις θέσουν εκτός λειτουργίας. Τα περιστατικά συνέβησαν μέσα σε διάστημα μισής ώρας σε διασταυρώσεις όπου ήταν χωροθετημένες οι κάμερες και συγκεκριμένα στα εξής σημεία: στη γέφυρα λυμάτων Λιοσίων και Δομοκού και Αθηνών- Λαμίας και Δημοκρατίας, στην Αμφιθέας και Αχιλλέως, στην Αμφιθέα, Μεσογείων και Σολωμού, στην Αγία Παρασκευή και Πειραιώς και Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Ταύρο.

    [05] Κοινωνία

    Παρέμβαση Καραμανλή ζητά ο Ειρηναίος

    4/6/2005 11:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM

    Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τερματιστεί η τεχνητή έκρυθμη κατάσταση όπως τη χαρακτηρίζει φέρεται να ζητά με επιστολή του ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην επιστολή η οποία παραμένει άγνωστο εάν έχει επιδοθεί ακόμα στον Πρωθυπουργό, ο κ. Ειρηναίος φέρεται να κατηγορεί για ωμή και άκομψη παρέμβαση τον υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, την Ελληνίδα πρόξενο στα Ιεροσόλυμα Ελένη Σουρανή αλλά και τον πατριάρχη Βαρθολομαίο για μεροληπτική στάση. Αποδίδει την κρίση στα Ιεροσόλυμα σε συνομωσία και προσωπικές φιλοδοξίες Αγιοταφιτών αδελφών του, ενώ από τα βέλη του δεν ξεφεύγουν και τα ΜΜΕ.

    [06] Κοινωνία

    Δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές

    Φωτιά σε εργοστάσιο στο Κορωπί

    4/6/2005 12:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στις φλόγες τυλίχτηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής εργοστάσιο ξυλείας σε αποθηκευτικό χώρο με πλαστικά πορσελάνες και κρύσταλλα στο Κορωπί. Επί τόπου έσπευσαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο για να μην επεκταθεί σε πλαϊνά κτήρια. Δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, καθώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς στο εργοστάσιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 June 2005 - 8:50:22 UTC