Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετωπική...
  • [02] "Αλλεργικά" στην κατάθλιψη
  • [03] Παρακαλώ εισάγετε το αποτύπωμά σας
  • [04] Στο Δίστομο ο Κάρολος Παπούλιας
  • [05] Φυσική ..."σφαγή"
  • [06] Στα σκουπίδια το ακατάλληλο μέλι
  • [07] Αναστολή ζητά ο Σάββας Ξηρός
  • [08] Πρόλαβαν το μακελειό
  • [09] Τραγωδία σε δημοτικό της Κίνας
  • [10] Παραδόθηκαν τέσσερις πρόσφυγες
  • [11] "Λουκέτο" διαρκείας
  • [12] Η Λίβερπουλ στο Champions League
  • [13] Έτοιμος για Ευρώπη ο Ολυμπιακός
  • [14] Για πάντα στον ΠΑΟ ο Γκούμας
  • [15] Ο Λε Γκουέν προτιμά τις διακοπές
  • [16] Έκαναν το 1-0 οι Σπερς
  • [17] Πρώτες κινήσεις του ΠΓΣ
  • [18] Οριστικά νοκ άουτ ο Μπέιλι
  • [19] Η ΕΟΠΕ ενέκρινε την πρόταση των ΤΑΑ
  • [20] Schoοlwave Festival
  • [21] Οι τζουράδες της Καστοριάς
  • [22] www.συντάξεις.gr
  • [23] Συμμαχία γιγάντων στην κινητή τηλεφωνία
  • [24] Πολιτικοί σε ...φόρμα
  • [25] Για γάμο "γερό ως το κόκαλο"
  • [26] Γιορτάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    [01] Πολιτική

    Θερμό τριήμερο στη Βουλή

    Μετωπική...

    10/6/2005 9:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 7:48:41 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε στη Βουλή, η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα έχουν ετοιμαστεί για ένα θερμό τριήμερο, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής είχε το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να σηκώσει και το γάντι των πρόωρων εκλογών εάν επιδιώξει κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι, "όσοι θέλουν να καθαρίσουν τον κ. Παπανδρέου τον εξωθούν σε συζήτηση για τις εκλογές".

    Παρελθόν και παρόν

    Η Κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει τη συζήτηση ως ψήφο εμπιστοσύνης για τις διαρθρωτικές αλλαγές Ολομέτωπη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, με αναφορές σε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, θα είναι η τακτική, που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός, ενώ σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο της ομιλίας του την οικονομική πολιτική και τις συνέπειες της στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και την αγορά.

    Τη μερίδα του λέοντος στις ομιλίες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των άλλων πολιτικών αρχηγών αναμένεται να έχει η Οικονομία, ωστόσο οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές θα είναι εφ όλης της ύλης.

    Πολύ σημαντική ευκαιρία, για να πληροφορηθεί ο κόσμος τα όσα έχουν συμβεί στην Οικονομία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και να παρουσιαστεί το έργο της Κυβέρνησης τους τελευταίους 15 μήνες, χαρακτήρισε τη συζήτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Στο μεταξύ, η αναμέτρηση με τη ΝΔ στη Βουλή και το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών απέτρεψαν τα κορυφαία στελέχη να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους τελευταίους χειρισμούς του, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και, παράλληλα, καθορίστηκε η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τέθηκε και το θέμα της διαρροής της κίνησης του κ. Παπανδρέου, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Μάλιστα λέγεται ότι ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στα 20 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι, έχει εμπιστοσύνη στους στενούς του συνεργάτες.

    Και τα κόμματα της Αριστεράς προετοιμάζονται για την τριήμερη συζήτηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταλογίσουν στα δύο μεγάλα κόμματα ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, προκειμένου να επικαλύψουν την ανυπαρξία πολιτικής.

    Νωρίτερα πάντως, η Αλέκα Παπαρήγα, επανέλαβε ότι τα κόμματα θα παίξουν και πάλι, θέατρο.

    "Θα δώσουν τη μάχη στα σημεία, όμως πιστεύω, να καταλάβει ο λαός ότι και οι δύο μετέχουν σε μια επιχείρηση χειραγώγησης του λαού και πλύσης εγκεφάλου για να μη σκέφτεται ο λαός τίποτε άλλο, πέρα από το ποιο από τα δύο κόμματα είναι το καλύτερο" τόνισε.

    Την ίδια ώρα, ως τεχνητή ένταση, που επικαλύπτει την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

    Η Κυβέρνηση τις τελευταίες 15 ημέρες είχε βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση, εξαιτίας της αβάσταχτης ελαφρότητάς της και της αποκάλυψης της πραγματικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη. "Δεν είναι δυνατόν 15 μήνες μετά τις εκλογές κυβερνητικά στελέχη αντί να κυβερνούν να αντιπολιτεύονται τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος θα είναι πολύ αυστηρός απέναντι σε αυτή την ανεπάρκεια", σημείωσε η κ. Αποστολάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε θέση μάχης...

    Σε τροχιά σύγκρουσης

    Ψήφο εμπιστοσύνης

    [02] Υγεία

    Έρευνα στις ΗΠΑ

    "Αλλεργικά" στην κατάθλιψη

    10/6/2005 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι βαριά καταθλιπτικοί, εξαιρετικά αγχώδεις και παθαίνουν συχνά κρίσεις πανικού, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα και αλλεργίες. Αυτό υποστηρίζεται σε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που βλέπει το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ramin Mojtbai, αυτό συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις των βιολογικών γονέων, γεγονός που όπως υποστηρίζει, υποδηλώνει τη γενετική "ενοχή". Η έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Columbia της Νέας Υόρκης, κράτησε αρκετά χρόνια και έγινε σε 9.240 ζευγάρια γονέων - παιδιών.

    [03] Τεχνολογία

    Όταν τα pin γίνονται ιστορία

    Παρακαλώ εισάγετε το αποτύπωμά σας

    10/6/2005 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εκτεθειμένος/η: είναι η λέξη που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό στη σκέψη και μόνο, ότι κάποιος ξένος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που "φυλάμε" στο κινητό μας τηλέφωνο ή στο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κι όμως, είναι τόσο εύκολο. Απλά ξεκλειδώνοντας τις συσκευές ή σπάζοντας τους κωδικούς ασφαλείας κάθε επίδοξος κλέφτης θα μπορούσε να "σερφάρει" σε πολύ προσωπικά σας αρχεία και στοιχεία και φυσικά να τα χρησιμοποιήσει με όποιο αποτέλεσμα. Η διασφάλιση του απορρήτου σε τέτοιες συσκευές ανάγεται λοιπόν σε μείζον ζήτημα, που οι κατασκευάστριες εταιρίες καλούνται να επιλύσουν. Λύση στις αναζητήσεις τους φαίνεται πως θα δώσει ένα νέο σύστημα ασφάλειας, που βασίζεται στην αναγνώριση του ιδιοκτήτη της συσκευής μέσω του δακτυλικού του αποτυπώματος.

    Υψηλή εγύηση ασφάλειας

    Το εν λόγω σύστημα αποτελεί μια από τις εφαρμογές τις βιομετρικής τεχνολογίας, στην οποία βασίστηκε και η κατασκευή των νέου τύπου ταυτοτήτων στη Βρετανία.

    Ωστόσο, η ενσωμάτωση αισθητήρων που αναγνωρίζουν το δακτυλικό αποτύπωμα σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι κάτι σχετικά καινούριο.

    Αρχικά, οι ιδιοκτήτες των βιομετρικών συσκευών χρειάζεται μόνο να ακουμπήσουν το δείκτη τους στον αισθητήρα, ώστε αυτός να καταγράψει και να "απομνημονεύσει" το αποτύπωμά τους. Κάποιες επαναλήψεις της διαδικασίας αυτής κρίνονται απαραίτητες, ώστε να καταχωρηθεί στα σίγουρα η εγγραφή.

    Στη συνέχεια, κάθε φορά που θα θέλετε να μπείτε στο κινητό ή το PC σας απλά θα περνάτε το δάχτυλο σας από το συγκεκριμένο σημείο ανίχνευσης, ώστε να σας επιτραπεί η πρόσβαση.

    Κι όσο για το επίπεδο ασφάλειας είναι πολύ υψηλό, καθώς μόλις ο αισθητήρας σκανάρει διαφορετικό αποτύπωμα από αυτό που έχει αποθηκευμένο αρνείται την είσοδο στον εν δυνάμει χρήστη.

    Έτσι μοιάζει πρακτικά πολύ δύσκολο να καταφέρει κάποιος να σπάσει τις άμυνες του συστήματος, αφού ούτε τα αποτυπώματα των δακτύλων των χεριών μας δε μοιάζουν μεταξύ τους. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να σπάσει την ιδιαιτερότητα του αποτυπώματός σας, οι εταιρίες ετοιμάζουν λύση. Έχουν στα σκαριά τη δημιουργία κωδικών ακόμη πιο σύνθετων, που θα αποτελούνται από το αποτύπωμα και έναν ακόμη αριθμό.

    Πρακτικό και απλό

    Στην πράξη, το βιομετρικό αυτό σύστημα είναι πολύ βολικό και για τους χρήστες των συσκευών, αφού δε χρειάζεται να ταλαιπωρούν το μυαλό τους με το να θυμούνται πολλούς και διαφορετικούς κωδικούς.

    Επίσης, ο αισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως mouse ή ως βοηθητικό εργαλείο πλοήγησης.

    Το κόστος ενσωμάτωσής του ανέρχεται σε περίπου 45 ευρώ, τιμή που αναμένεται να πέσει όσο θα διευρύνεται η χρήση της νέας εφαρμογής.

    Μάλιστα οι ειδικοί πιστεύουν, ότι το σύστημα αυτό θα έχει μελλοντικά και άλλες χρήσεις. Θα μπορούμε π.χ. να ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ ή να ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας απλά κουνώντας το δαχτυλάκι μας.

    Όπως ήταν φυσικό, έχουν ανακύψει ανησυχίες και προβληματισμοί, καθώς πολλοί μιλούν για τακτικές Big Brother. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της νέας εφαρμογής απαντούν πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αφού το αποτύπωμα καταγράφεται μεμονωμένα στη μνήμη κάθε συσκευής και δε μπορεί κανείς άλλος να χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο.

    [04] Πολιτική

    Φόρος τιμής στα θύματα της γερμανικής σφαγής

    Στο Δίστομο ο Κάρολος Παπούλιας

    10/6/2005 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, έγιναν στο Δίστομο οι εκδηλώσεις για την 61η επέτειο της σφαγής των κατοίκων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Γεωργίας, Ευάγγελο Μπασιάκο, τις τοπικές αρχές του Νομού, βουλευτές και πολίτες, ο κ. Παπούλιας απέτισε φόρο τιμής στο Μαυσωλείο των 218 σφαγιασθέντων, όπου έγινε το προσκλητήριο νεκρών. "Το έγκλημα που συντελέστηκε έμεινε ατιμώρητο, δεν έμεινε, όμως, αδικαίωτη η θυσία των ηρώων του Διστόμου", είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τίμησε τους νεκρούς με μερικούς στίχους του Γιάννη Ρίτσου. Ο δήμος Διστόμου ανακήρυξε τον κ. Παπούλια επίτιμο δημότη και ο δήμαρχος, Λουκάς Παπαχρήστου, του απένειμε το μετάλλιο της πόλης και το σύμβολο της ειρήνης. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια του "Μουσείου Θυμάτων του Ναζισμού", που χτίστηκε για να θυμίζει στις επόμενες γενιές την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στη φρίκη και τη βαρβαρότητα του πολέμου.

    Ήταν 10 Ιουνίου του 1944, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν περισσότερους από 218 κατοίκους του Διστόμου, μεταξύ των οποίων αβάφτιστα μωρά, παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι.

    [05] Κοινωνία

    "Θέματα με παγίδες, ασαφή και παραπλανητικά"

    Φυσική ..."σφαγή"

    10/6/2005 10:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 6:42:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: Εφ. "Έθνος"

    Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τα θέματα της Φυσικής, κάνοντας λόγο για "σφαγή των αμνών", ενώ σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί σε πολλά βαθμολογικά κέντρα, όπου άρχισε τελικά η διαδικασία της διόρθωσης των γραπτών του επίμαχου μαθήματος. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα θέματα της Φυσικής είχαν σκόπιμες ή μή ασάφειες και παραπλανητικές διατυπώσεις και έκρυβαν παγίδες γι αυτό και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας και την Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις στους βαθμολογητές προκειμένου να αξιολογήσουν δίκαια τα γραπτά. Στο μεταξύ, στα Χανιά, οι βαθμολογητές του 56ου Κέντρου αποφάσισαν ομόφωνα να απόσχουν μέχρι τις 12 Ιουνίου από τη βαθμολόγηση της Φυσικής, για να μην αδικήσουν τους μαθητές, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, που έβαλε τα θέματα. Απροθυμία βαθμολόγησης εκδηλώθηκε και σε άλλα βαθμολογικά κέντρα, με αποτέλεσμα ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνος, να δηλώσει μέσω της ΝΕΤ 105,8 ότι, όσοι βαθμολογητές εμμείνουν στην άρνησή τους να διορθώσουν τα γραπτά θα αντικατασταθούν.

    "Εκ προθέσως παγίδευση των μαθητών"

    Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε, αναφέρει ότι τα θέματα της Φυσικής ήταν εκτός του πλαισίου της διδακτικής πραγματικότητας, είχαν σκόπιμες ή μή ασάφειες και παραπλανητικές διατυπώσεις και έκρυβαν παγίδες. Παράλληλα, επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στο Υπουργείο και τα μέλη της Επιτροπής και ζητεί να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Τέλος ζητεί η επιλογή των μελών της Επιτροπής να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες. Την ίδια ώρα, οι διαμαρτυρίες των καθηγητών σε πολλά βαθμολογικά κέντρα εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Άλλοι αρνούνται να βαθμολογήσουν τα γραπτά, άλλοι εκδίδουν σκληρότατες ανακοινώσεις για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και άλλοι ζητούν συνεχώς διευκρινήσεις για τα αμφιλεγόμενα θέματα. Πρόκειται για την πρώτη διαμαρτυρία αυτού του είδους, με ενυπόγραφες καταγγελίες από βαθμολογικά κέντρα.

    Οι καθηγητές δηλώνουν, ότι συναντούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διόρθωση των γραπτών και ότι, βρίσκονται μπροστά σε τεράστια ηθικά διλήμματα, καθώς φοβούνται ότι, θα αδικήσουν τους υποψηφίους και θα ακυρώσουν την προσπάθεια, που κατέβαλαν, προετοιμαζόμενοι για τις εξετάσεις.

    Οι φυσικοί του 56ου Βαθμολογικού Κέντρου Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου αναφέρουν ότι, αναστέλλουν τη βαθμολόγηση έως τις 12 Ιουνίου και μέχρι τότε θα απέχουν από τα καθήκοντα της. Χαρακτηρίζουν τα θέματα ασαφή, με παραπλανητικές διατυπώσεις, παγίδες και επιστημονικά σφάλματα και κατηγορούν ευθέως την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ότι η λογική των φετινών θεμάτων στη Φυσική αποκαλύπτει "πρόθεση να παγιδεύσει τους μαθητές, να εξουδετερώσει την ετήσια προσπάθεια τους, να ακυρώσει το έργο των εκπαιδευτικών και να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο στα μάτια της κοινωνίας".

    "Η συνέχιση παρόμοιας τακτικής στο μέλλον θα μας προβληματίσει αν θα συμμετέχουμε στις διαδικασίες βαθμολόγησης των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων", καταλήγουν οι καθηγητές.

    Σκληρότατη ήταν, όμως, και η ανακοίνωση, που εξέδωσαν και υπογράφουν 32 εκπαιδευτικοί του 38ου Βαθμολογικού Κέντρου Μοσχάτου, οι οποίοι κατηγορούν τα μέλη της ΚΕΕ για "σφαγή των αμνών" και για "διατροφική λογική" αλλά και για το ότι, βρίσκονται πολύ μακριά από την καθημερινότητα του σχολείου, τις αγωνίες των μαθητών και των δασκάλων τους. Οι καθηγητές καταλήγουν εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στους "δοκιμαζόμενους μαθητές".

    Ιδιαίτερα επικριτικό είναι και το ψήφισμα, που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Νότιας Αττικής, που κατηγορεί ανοιχτά τα μέλη της ΚΕΕ και κυρίως τους πανεπιστημιακούς ότι, "δε διστάζουν να θυσιάσουν μια ολόκληρη γενιά νέων" ενώ κατακρίνουν και τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που τους καλύπτει λειτουργώντας ως "Πόντιος Πολάτος".

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους 56.000 μαθητές της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, κάτω από τη βάση θα πέσουν περίπου 42.000-45.000 υποψήφιοι, το 70% δηλαδή, ενώ το άριστα έχει ουσιαστικά μετατοπιστεί στο 14 με 15. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη ραγδαία πτώση στις βάσεις στις Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ζορίζει" ακόμα η Φυσική

    [06] Κοινωνία

    Μετά από εντολή του Νομάρχη Αθηνών

    Στα σκουπίδια το ακατάλληλο μέλι

    10/6/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, καταστράφηκαν κατ εντολή του Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού, οι τέσσερις τόνοι ακατάλληλοι μελιού που είχε εντοπίσει και δεσμεύσει μετά από ελέγχους της το Φεβρουάριο, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών. Εργαστηριακοί έλεγχοι που προηγήθηκαν έδειξαν ότι περιείχε κατάλοιπα αντιμικροβιακών παραγόντων (χλωροτετρακυκλίνη), τα οποία το καθιστούσαν ακατάλληλο για κατανάλωση. Οι ποσότητες εντοπίστηκαν στις αποθήκες της εταιρείας "Αλέξανδρος Πίττας" ΑΕΒΕ στο Περιστέρι. Λίγες μέρες μετά τη δέσμευση τους, η εταιρία ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άδεια για να χρησιμοποιήσει τη δεσμευμένη ποσότητα για μελισσοτροφές. Το αίτημα της, όμως απορρίφθηκε.

    [07] Κοινωνία

    Λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας

    Αναστολή ζητά ο Σάββας Ξηρός

    10/6/2005 5:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 6:09:12 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αίτηση αποφυλάκισης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας είχε υποβάλει πριν από λίγες μέρες ο Σάββας Ξηρός. Σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός την έκανε δεκτή και έδωσε παραγγελία στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συζητηθεί η υπόθεση στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Ο Σάββας Ξηρός ζητά την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, που ήταν έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Σημειώνεται ότι η αίτηση του Ξηρού υποβλήθηκε αρχικά στον εισαγγελέα Εφετών Κυριάκο Καρούτσο, ο οποίος την απέρριψε με το αιτιολογικό ότι η έφεση που είχε καταθέσει ο ισοβίτης κατά της καταδικαστικής απόφασης ήταν εκπρόθεσμη. Κατόπιν τούτου ο Ξηρός ζήτησε εγγράφως την παρέμβαση του Λινού, ο οποίος και χρέωσε την υπόθεση στον Μαρκή. Ο τελευταίος παρήγγειλε να εισαχθεί η αίτηση στο συμβούλιο Εφετών, ως μόνο αρμόδιο όργανο να αποφανθεί επί της αίτησης του Ξηρού.

    [08] Κόσμος

    Η δικτατορία της ΕΤΑ συνεχίζεται...

    Πρόλαβαν το μακελειό

    10/6/2005 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: El Mundo

    Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα στη βασκική εφημερίδα Gara, αποδείχθηκε σωτήριο και έτσι δεν υπήρξαν θύματα από τις δυο χειροβομβίδες που εξερράγησαν μόλις 300 μέτρα από το αεροδρόμιο της Σαραγόσα. Στο τηλεφώνημα του άγνωστος, μιλώντας για λογαριασμό της ΕΤΑ δήλωσε ότι από τις 12.00 ως τις 14.00 το μεσημέρι θα γινόταν μία επίθεση στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου με πολλά θύματα. Οι αρχές πρόλαβαν και εκκένωσαν το αεροδρόμιο, απομάκρυναν ταξιδιώτες και προσωπικό ενώ κατάφεραν να εντοπίσουν και άλλες δυο χειροβομβίδες που δεν πρόλαβαν να εκραγούν. Την ώρα εκείνη, δεν αναμενόταν καμία προσγείωση αεροσκάφους εκτός από την πτήση της Ryan Air η οποία θα προσγειωνόταν λίγο αργότερα, 15 λεπτά μετά τη μία τοπική ώρα. Οι αρχές ενημέρωσαν τον κυβερνήτη να κάνει προσγείωση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης.

    [09] Κόσμος

    Τουλάχιστον 29 παιδιά έχασαν τη ζωή τους

    Τραγωδία σε δημοτικό της Κίνας

    10/6/2005 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο στόχαστρο της καταστροφικής μανίας της φύσης βρέθηκε ένα δημοτικό σχολείο της πόλης Σαλάν, στην επαρχία Χεϊλονγκγιάν της βορειοανατολικής Κίνας, όπου βρίσκονταν πάνω από 350 μαθητές. Ύστερα από καταρρακτώδη βροχή, η στάθμη των υδάτων ενός χειμάρρου που γειτνιάζει με το σχολείο ανέβηκε και το δημοτικό πλημμύρισε, με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός μαθητών να χάσει τη ζωή του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα", τουλάχιστον 29 μαθητές πνίγηκαν και άλλοι δύο αγνοούνται, ενώ μια γιατρός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως τα θύματα ξεπερνούν τα 40. Τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σχολείο καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας, ωστόσο, το έργο τους δυσχεραίνεται από τις κακές τηλεπικοινωνίες στην πόλη.

    [10] Κόσμος

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ

    Παραδόθηκαν τέσσερις πρόσφυγες

    10/6/2005 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Τέσσερις Ουζμπέκοι πρόσφυγες παραδόθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιργιστάν, παραβιάζοντας τη διεθνή σύμβαση, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Οι πρόσφυγες είχαν γλιτώσει από την αιματοχυσία στην πόλη Αντιτζάν τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Κιργιστάν, Κάρλος Ζακανίνι δήλωσε ότι "φυσικά τα νέα αυτά μας προκάλεσαν φρίκη. Η κίνηση αυτή παραβιάζει τη συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες, αλλά και τους νόμους του Κιργιστάν". Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχούν ότι οι τέσσερις πρόσφυγες θα πέσουν θύματα βασανιστηρίων επιστρέφοντας στο Ουζμπεκιστάν. Περίπου 500 Ουζμπέκοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Κιργιστάν.

    [11] Οικονομία

    Κλειστές και την επόμενη βδομάδα οι τράπεζες

    "Λουκέτο" διαρκείας

    10/6/2005 11:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 7:11:13 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από Δευτέρα, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Στόχος, να αποτραπεί ενδεχόμενη μονομερής κυβερνητική παρέμβαση, που θα τροποποιεί το ασφαλιστικό καθεστώς στις τράπεζες. Τη σχετική πρόταση κατέθεσε η ΠΑΣΚΕ και την υπερψήφισαν το Αυτόνομο Δίκτυο -που πρόσκειται στον ΣΥΝ- και οι Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές. Πάντως, το σύνολο των παρατάξεων δήλωσε ότι υποστηρίζει την απεργία. Για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ο υπουργός Απασχόλησης έχει δώσει προθεσμία δέκα ημερών. Νωρίτερα, για δυο ώρες έμεινε κλειστός ο εμπορευματικός σταθμός Κερατσινίου εξαιτίας της απεργίας των λιμενεργατών. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ απεργούν για δεύτερη μέρα με αίτημα να μην αλλάξει το καθεστώς εργασίας τους. Το πρωί τους επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Στους λιμενεργάτες ο Αλαβάνος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης των λιμενεργατών, στο όνομα της γνωστής θεωρίας των "ρετιρέ".

    Όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ότι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις στο Λιμάνι του Πειραιά για να προχωρήσει στην εκποίηση και ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών και του ΟΛΠ.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, η συνάντηση που είχαν οι λιμενεργάτες με τον υπουργό Ναυτιλίας, απέβη άκαρπη.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για απαράδεκτη αδιαλλαξία από πλευράς των λιμενεργατών, που είναι ασυμβίβαστη με τα προνόμιά τους και τόνισε ότι, εκβιασμοί και απειλές δεν πρόκειται να περάσουν.

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι τραπεζοϋπάλληλοι

    Την ίδια ώρα, η εκτελεστική επιτροπή της ΟΤΟΕ, αποφάσισε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από Δευτέρα, προκειμένου να προλάβει τυχόν μονομερή κυβερνητική παρέμβαση με νόμο για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα υπάρξει γενικευμένη κινητοποίηση των συνδικάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τη μορφή των στάσεων εργασίας και του απεργιακού συλλαλητηρίου που έχουν συναποφασίσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι μεγάλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα προθεσμία για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Διπλό απεργιακό μέτωπο

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Λίβερπουλ στο Champions League

    10/6/2005 1:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 1:56:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της Πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα έχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο η Λίβερπουλ, καθώς η UEFA με απόφασή της, την Παρασκευή επέτρεψε στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού να λάβει μέρος στην διοργάνωση του Champions League. Ανατρέποντας τους κανόνες που η ίδια είχε θεσπίσει, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, έφτασε σε αυτή την ιστορική απόφαση, μετά από σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε το δικαίωμα της κατόχου να μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της, ακόμα και αν δεν έχει προκριθεί μέσω του εθνικού πρωταθλήματος.

    Στον πρώτο προκριματικό γύρο

    Με την απόφασή της αυτή η UEFA ανοίγει το δρόμο και σε άλλες ομάδες που μελλοντικά θα πάρουν τον τίτλο, να προκρίνονται αυτόματα στην επόμενη διοργάνωση.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομοσπονδίας Γουίλιαμ Γκαλαρντ, αυτή ήταν η καλύτερη και σοφότερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή.

    Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως, πως από την επόμενη χρονιά καμιά χώρα δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το όριο των ομάδων που θα την εκπροσωπεί στη διοργάνωση.

    Η διευκρίνιση ήταν αναγκαία, καθώς η Αγγλία σύμφωνα με την βαθμολογία της μπορεί να στείλει τέσσερις ομάδες στην διοργάνωση, αλλά φέτος θα εκπροσωπηθεί με πέντε.

    Η Λίβερπουλ θα αγωνιστεί στον πρώτο προκριματικό γύρο, που θα διεξαχθεί στις 12-13 και 19-20 Ιουλίου, Στην κλήρωση της 24ης Ιουνίου, θα μπει με την μικρότερη βαθμολογία και χωρίς την ειδική βαθμολογία δυναμικότητας που ισχύει για τους συλλόγους της Αγγλίας.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έτοιμος για Ευρώπη ο Ολυμπιακός

    10/6/2005 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου ο Δημήτρης Μαυρογενίδης επιχείρησε έναν σύντομο απολογισμό της άκρως επιτυχημένης αλλά και περίεργης χρονιάς που πέρασε, σημειώνοντας πως αυτό το πρωτάθλημα ήταν το πιο γλυκό, αφού ήρθε μέσα από προβλήματα και αμφισβήτηση. "Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, αυτό που μένει αν θέλετε, είναι το ντάμπλ που πήραμε", ήταν τα λόγια του Μαυρογενίδη, ο οποίος συμπλήρωσε, "Ήταν κάτι που το θέλαμε πολύ. Σίγουρα υπήρχαν δυσκολίες, όμως τα καταφέραμε και ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και αυτό δείχνει τη δυναμική που έχει ο Ολυμπιακός. Είπαμε ότι ήταν το πιο γλυκό, για όλη αυτή την εξέλιξη που είχε το πρωτάθλημα και τις δυσκολίες που είχαμε. Παίξαμε πολλά παιχνίδια χωρίς τους φιλάθλους μας, χάσαμε βαθμούς εκεί που δεν το περιμέναμε. Κάποια στιγμή φάνηκε να είναι χαμένο και το κατακτήσαμε στο τέλος με ένα ξέσπασμα. Για όλους αυτούς τους λόγους σίγουρα ήταν το πιο γλυκό".

    Δεν χάνεται η όρεξη

    Αναφερόμενος στους νέους στόχους της ομάδας του, τόνισε: "Αυτή η ομάδα είναι από την ίδρυσή της καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Στο καινούργιο, λοιπόν, κεφάλαιο που ανοίγει, δεν μπορείς παρά να έχεις τους ίδιους στόχους, με επιπλέον κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, που δεν το έχουμε καταφέρει τόσο καλά τα προηγούμενα χρόνια, την Ευρώπη. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση". Σε ερώτηση για τους προσωπικούς στόχους του, πρόσθεσε: "Με έχει ευλογήσει ο Θεός και η τύχη να βρίσκομαι στον Ολυμπιακό και έχω πετύχει όλα αυτά (σ.σ. επτά πρωταθλήματα και δύο κύπελλα). Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η όρεξη για τέτοιες, και ίσως για μεγαλύτερες, επιτυχίες δεν σταματά ποτέ. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μου, μετά από τόσα χρόνια, συμβαδίζουν με αυτά του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με μεγάλους στόχους, οπότε και οι δικοί μου είναι το ίδιο".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Για πάντα στον ΠΑΟ ο Γκούμας

    10/6/2005 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Σύνταξη" από τον Παναθηναϊκό θα πάρει ο Γιάννης Γκούμας που σήμερα συμφώνησε με την διοίκηση, για να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα που τον ανέδειξε για ακόμα τρία χρόνια (2+1). Ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός αγωνίζεται στους "πράσινους" από το 1994 και αν ολοκληρώσει την καριέρα του θα έχει συμπληρώσει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας με το "τριφύλλι" στο στήθος. ¨οσον αφορά το οικονομικό μέρος ο Γκούμας θα πληρώνεται με 350.000 ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχει ειδικός όρος στο συμβόλαιό του, που αναφέρει ότι θα εισπράξει και 50.000 ευρώ κάθε σεζόν που αγωνίζεται σε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια της ομάδας.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Λε Γκουέν προτιμά τις διακοπές

    10/6/2005 2:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 4:50:57 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Ναυαυγεί" οριστικά η περίπτωση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού από τον Πολ Λε Γκεν, καθώς, όπως δήλωσε ο ατζέντης του, Φρέντερικ Γκερα, μετά την πρόταση της Λάτσιο, απέρριψε και αυτές του πρωταθλητή Ελλάδας και της Στουτγκάρδης. Σύμφωνα με το Γκερά, ο Γάλλος προπονητής αποφάσισε να μείνει μακριά από την προπονητική για λίγο καιρό, καθώς θα εργαστεί ως τηλεσχολιαστής, έως ότου δεχθεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση από κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο. Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη είδηση δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του Ολυμπιακού, ενώ ούτε και ο Φρεντερίκ Γκερά επιβεβαιώνει την εγκυρότητα των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων. Μιλώντας δε λίγο αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό, SuperΣΠΟΡ FM 94,6 ειπε πως δεν ασχολείται καθόλου με την υπόθεση.

    "Είναι καλύτερο να περιμένει "

    "Απέρριψε την πρόταση να καθοδηγήσει τεχνικά τη Λάτσιο, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκέρα και συνέχισε: "Υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το σύλλογο. Υπήρχαν προτάσεις από τον Ολυμπιακό και τη Στουτγκάρδη, αλλά αυτές δεν τον δελέασαν. Θέλει να πάει σε έναν από τους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης, ίσως στην Ιταλία ή την Αγγλία, και δεν θέλει να πάει σε μια ομάδα, η οποία προοδεύει με δυσκολία."

    Αναφορικά με το μέλλον του Λε Γκεν, ο Γκέρα υπογράμμισε: "Είναι καλύτερο να περιμένει έως ότου παρουσιαστεί αυτό που θέλει. Εάν έρθει μια πρόταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τον ενδιαφέρει, αυτό είναι καλό, αλλά, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν πολλές προσφορές γι΄ αυτόν σε διάστημα, παραδείγματος χάριν, 10 μηνών. Δεν θα του έκανε κακό να μείνει εκτός πάγκων για ένα χρόνο. Δεν θα ήταν σαν διακοπές, καθώς θα συνέχιζε να δουλεύει στην τηλεόραση. Κάνοντας αυτό, δεν θα είχε κάποια πίεση για τους επόμενους μήνες."

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" Λε Γκουέν στην Λάτσιο

    Τέλος και ο Λε Γκουέν

    [16] Μπάσκετ

    Έκαναν το 1-0 οι Σπερς

    10/6/2005 11:39:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γεγονός ότι έπαιζαν στην έδρα τους, οι Σαν Αντόνιο Σπερς επικράτησαν, των περυσινών πρωταθλητών Ντιτρόιτ Πίστονς στον πρώτο τελικό του ΝΒΑ με 84-69 και έκαναν το 1-0. Καλύτερος του αγώνα ο Αργεντινός Μανού Τζινόμπιλι που πέτυχε 26 πόντους, τους 15 από τους οποίους στην 4η περίοδο και με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. Ακολούθησε σε απόδοση ο Τιμ Ντάνκαν με 24 πόντους και 17 ριμπάουντ, ενώ 15 πόντους είχε και ο Τόνι Πάρκερ. Από τους ηττημένους σε καλύτερη βραδιά βρέθηκε ο Τσόνσι Μπίλαπς με 25 πόντους, ακολούθησε ο Χάμιλτον με 14.

    Σκόρερ - Πρόγραμμα

    Περίοδοι: 17-20, 18-17, 20-14, 29-16.

    Σαν Αντόνιο: Τζινόμπιλι 26, Πάρκερ 15, Ντάγκαν 24, Μοχάμεντ 10, Χόρι 7, Ρόμπινσον 2.

    Ντιτρόιτ: Μπίλαπς 25, Χάμιλτον 14, Ρ. Ουάλας 6, Πρινς 11, Μπ. Ουάλας 5, ΜακΝτάις 2, Χάντερ 2, Αρόγιο 2, Χαμ 2. 2ο ματς: Κυριακή 12 Ιουνίου: Στο Σαν Αντόνιο

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα των τελικών:

    3ο ματς: Τρίτη 14 Ιουνίου : Στο Ντιτρόιτ

    4ο ματς: Πέμπτη 16 Ιουνίου : Στο Ντιτρόιτ

    5ο ματς: Κυριακή 19 Ιουνίου: Στο Ντιτρόιτ *

    6ο ματς: Τρίτη 21 Ιουνίου : Στο Σαν Αντόνιο *

    7ο ματς: Πέμπτη: 23 Ιουνίου: Στο Σαν Αντόνιο *

    *Αν χρειαστεί

    [17] Μπάσκετ

    Πρώτες κινήσεις του ΠΓΣ

    10/6/2005 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κάτοικος Κυψέλης θα παραμείνει ο Τάσος Κανταρτζής που σήμερα υπέγραψε την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Πανελλήνιο για ακόμα έναν χρόνο. Οι "ολυμπιονίκες" ανακοίνωσαν επίσης την απόκτηση του Δημήτρη Τσαλδάρη και του Νίκου Παππά που θ αγωνίζεται στα τμήματα υποδομής. Ο Δημήτρης Τσαλδάρης, παίκτης του Περιστερίου την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε στην Α2 ανδρών, συμφώνησε για συμβόλαιο 1+1 ετών. Γεννήθηκε στις 07 Μαρτίου 1980 κι αγωνίζεται στην θέση του πόιντ και του σούτινγκ γκαρντ. Στο παρελθόν έπαιξε στον Άλιμο (1999-2004). Φέτος, θα έχει την πρώτη του... γεύση από Α1. Ο Νίκος Παππάς γεννήθηκε το 1990, έχει ύψος 1.94μ κι αγωνίζεται στην θέση του πόιντ γκαρντ. Είναι διεθνής με την εθνική παίδων κι αγωνιζόταν στον Λοκρό Αταλάντης.

    Πετρόπουλος: "Αποκτήσαμε παίκτες που μας ταιριάζουν"

    Με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ, ο προπονητής του Πανελληνίου, Κώστας Πετρόπουλος σχολίασε: "Αποκτήσαμε παίκτες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία και το αγωνιστικό στυλ της ομάδας. Η ανανέωση της παραμονής του Κανταρτζή ήταν φυσικά αναμενόμενη, αφού η προσφορά του στην ομάδα είναι μεγάλη και η ικανότητες του δεδομένες. Πιστεύω ότι έχει να μας προσφέρει πολλά και στο μέλλον. Ο Τσαλδάρης δοκίμασε τις δυνάμεις του στις προπονήσεις μας κι άφησε καλές εντυπώσεις. Κολλάει στην "χημεία" μας και μπορεί να μας δώσει επιλογές και λύσεις. Θέλω, τέλος, να δώσω έμφαση στην απόκτηση του νεαρού Παππά, ο οποίος είναι καλό ταλέντο και αληθινή επένδυση για το μέλλον του συλλόγου. Θέλουμε να προσέξουμε τα μικρά τμήματα και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη μέρα του Πανελληνίου."

    [18] Μπάσκετ

    Οριστικά νοκ άουτ ο Μπέιλι

    10/6/2005 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οι αρχικοί φόβοι του Φώτη Κατσικάρη όσον αφορά την επιστροφή του Τόμπι Μπέιλι στην αγωνιστική δράση, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν σήμερα με το χειρότερο δυνατό τρόπο και για τον παίκτη και για την ομάδα. Σύμφωνα με το ιατρικό τιμ, η κατάσταση του Αμερικανού (κήλη στο μεσοσπόνδυλο) είναι ιδιαίτερα σοβαρή και δεν θα του επιτρέψει να αγωνιστεί ούτε σε έναν αγώνα της σειράς των τελικών με τον Παναθηναϊκό. Οι γιατροί της ομάδας μάλιστα συνέστησαν σε παίκτη και ομάδα ν αποφύγουν την επίσπευση της επιστροφής του, προειδοποιώντας πως αν παραβούν τη συμβουλή τους, υπάρχει μεγάλο ρίσκο για το μέλλον του παίκτη. Την Κυριακή, λοιπόν όπως και χθες, η ΑΕΚ θα παραταχθεί με έναν Αμερικανό, τον Κουάντρε Λόλις στον δεύτερο τελικό με τους "πράσινους" στο κλειστό του Γαλατσίου (20:00). Στόχος του Φώτη Κατσικάρη, που έχει έντονα παράπονα από τους διαιτητές του πρώτου τελικού είναι να ισοφαρίσουν οι παίκτες του τη σειρά σε 1-1.

    [19] Βόλεϊ

    Η ΕΟΠΕ ενέκρινε την πρόταση των ΤΑΑ

    10/6/2005 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 4:08:41 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρόταση της ολομέλειας των ΤΑΑ για το σύστημα της διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος, που θα αρχίσει στις 8 Οκτωβρίου και θα τελειώσει στις αρχές Μαϊου, ενέκρινε την Πέμπτη ομόφωνα το προεδρείο της ΕΟΠΕ. Σύμφωνα με αυτές, μετά το τέλος της περιόδου οι 8 πρώτες ομάδες θα παίξουν στα πλέι οφ, στις δυο νίκες στην πρώτη φάση, στις τρεις στους ημιτελικούς και στους τελικούς. Η δωδέκατη ομάδα θα υποβιβασθεί απευθείας στην Α2 ανδρών, ενώ η 11η, η 10η και η 9η μεταφέροντας την βαθμολογία της κανονικής περιόδου, θα παίξουν σε μίνι πρωτάθλημα τεσσάρων αγωνιστικών και η τελευταία θα υποβιβασθεί κι αυτή στην Α2. Η εκτελεστική επιτροπή επικύρωσε επίσης την απόφαση της ολομέλειας των ΤΑΑ για την ύπαρξη σε κάθε ομάδα τριών μη Ελλήνων παικτών ή τεσσάρων κοινοτικών. Ο εκπρόσωπος του Ηρακλή και αντιπρόεδρος της Λίγκας, Νίκος Αρταβάνης, κατέθεσε νέα πρόταση για την ύπαρξη τεσσάρων ξένων παικτών, με τον περιορισμό της συμμετοχής στην επτάδα (συμπεριλαμβάνεται και ο λίμπερο) τεσσάρων Έλληνων παικτών. Η πρότασή του θα απασχολήσει την επόμενη ολομέλεια των ΤΑΑ.

    [20] Πολιτισμός

    Schoοlwave Festival

    10/6/2005 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ηχητικό "βάπτισμα του πυρός" λαμβάνουν επί σκηνής 21 μαθητικά συγκροτήματα που συμμετέχουν στο 1ο Schoolwave Festival, το πρώτο μαθητικό φεστιβάλ που ανοίγει τα φτερά του στην πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία του περιοδικού Schooligans και με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων. Δεκάδες μαθητές θα αφήσουν κατά μέρος τα διαβάσματα και το άγχος, θα πιάσουν κιθάρες και μπάσα και θα παρουσιάσουν στο κοινό που θα βρεθεί στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100), όλα εκείνα που απογειώνουν τους ίδιους, σε πρόβες και τζαμαρίσματα. Από rock μέχρι hip hop, και από heavy metal και ska punk μέχρι pop και punk. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό, παρά για μια ευκαιρία να τα δώσουν όλα και να κλείσουν με τον πλέον θεαματικό τρόπο τη σχολική χρονιά.

    Ραντεβού λοιπόν στο Γκάζι, στις 17, 18 και 19 Ιουνίου και ώρα 19:00, για γνωριμία με τους Electric Dimension, τους Λεχρίτες, τις Τρεις Ευχές και άλλα δεκαοχτώ μαθητικά συγκροτήματα, για επιδείξεις graffiti και BMX και ακόμη μια χορευτική επίδειξη hip hop από τους μαθητές του 2ου Διαπολιτισμικού Λυκείου. Οι βραδιές θα κλείσουν με τους Raining Pleasure, τους Active Member και τον Παύλο Παυλίδη με τους B-Movies. H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Πρόγραμμα

    17 Ιουνίου

    Les Chrites

    Demerit

    Ska Bangies

    Τρεις Ευχές

    One Big Stag

    The Tonguepills

    Musica Ficta

    Raining Pleasure

    18 Ιουνίου

    Electric Dimension

    One Step Beyond

    Warfield

    Στιγμα

    Entropia

    73 Poops

    Ορθολογιστες

    Active Member

    19 Ιουνίου

    Pentagram

    Pigbulls

    Blue Mondays

    Enesis

    Abducted

    Northern Lights

    Pulp Void

    Παυλος Παυλιδης & Β-Μovies

    [21] Πολιτισμός

    Οι τζουράδες της Καστοριάς

    10/6/2005 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Λαούτα, ταμπουράδες, μπουζούκια, μπαγλαμάδες, σαντούρια και τζουράδες, όλα φτιαγμένα από τα χέρια των μαθητών και των καθηγητών της Σχολής Κατασκευής Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων του Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών Καστοριάς, "μετακόμισαν" μέχρι τις 11 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Έγχορδα κομμάτια της μουσικής μας παράδοσης, φτιαγμένα με μεράκι από νέους επιστημονικά καταρτισμένους τεχνίτες, έρχονται να αναδείξουν την πλούσια κληρονομιά της λαϊκής οργανοποιίας.

    Οι σπουδαστές διδάσκονται αρχικά την τεχνική κατασκευής σκαφτών μουσικών οργάνων (μπαγλαμάς, μισομπούζουκο) και στη συνέχεια εισάγονται στις τεχνικές της φέτας (ντούγας) -που είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής οργανοποιίας - κατασκευάζοντας ταμπουρά, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο και ούτι. Παράλληλα με την εκπαίδευση διεξάγεται και η έρευνα και μελέτη των τεχνικών, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από τους τεχνίτες στα διάφορα στάδια κατασκευής του μουσικού οργάνου.

    Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Αίθουσα 29:

    Ακαδημίας 50, τηλ: 210 36 21 601

    Ώρες λειτουργίας: 9.00-13.00 και 17.00-21.00 εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής

    [22] Τεχνολογία

    Ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας

    www.συντάξεις.gr

    10/6/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην υπηρεσία των υπαλλήλων του Δημοσίου που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μπαίνει το Διαδίκτυο. Σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για την συνταξιοδοτική νομοθεσία, καθώς και απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα συνταξιοδοτικής φύσης που απασχολούν, τόσο τους υπαλλήλους, όσο και τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε ορισμένους λειτουργούς, υπαλλήλους και στρατιωτικούς, οι οποίοι είναι εν ενεργεία και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, να αντλήσουν πληροφορίες για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και να υπολογίσουν την σύνταξή τους.

    Χρήσιμος οδηγός

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημόσιου μπορούν να ενημερωθούν πλήρως για τα συνταξιοδοτικά θέματα που τους απασχολούν.

    Επιπρόσθετα, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς και εκπαιδευτικοί, ιερείς, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ και στρατιωτικοί μπορούν να υπολογίσουν την σύνταξη που θα λάβουν. Οι υπολογισμοί δεν καλύπτουν τους υπαλλήλους που προσελήφθησαν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μετά την 1/1/1983 και έχουν διαδοχική ασφάλιση σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και τους υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά την 1/1/1993.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να πληροφορηθούν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν κατά περίπτωση, όπως η αναγνώριση προϋπηρεσίας, η χορήγηση ΕΚΑΣ, και η μεταβίβαση σύνταξης.

    Τέλος, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας Συντάξεων, με αριθμό κλήσης 1504, αντικαθίσταται από 15/6/2005 με τον αριθμό 210 - 3329900.

    Σχετικά Links: Η ιστοσελίδα για τις συντάξεις

    [23] Τεχνολογία

    Intel και Nokia συνεργάτες στην εξέλιξη

    Συμμαχία γιγάντων στην κινητή τηλεφωνία

    10/6/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τις δυνάμεις τους αποφάσισαν να ενώσουν η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία συσκευών κινητής τηλεφωνίας Nokia και η Intel η μεγαλύτερη εταιρία επεξεργαστών στον κόσμο για τη δημιουργία προϊόντων, που θα δίνουν στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, υψηλής ταχύτητας σε μακρινές αποστάσεις μέσα από μια και μόνο τηλεφωνική συσκευή. Συγκεκριμένα η Intel θα δώσει της τα φώτα της στη Nokia για την προσαρμογή της τεχνολογίας WiMAX στα κινητά της τηλέφωνα, η οποία υπόσχεται να τα μεταμορφώσει σε μικρούς internetικούς μάγους. Τι σημαίνει όμως WiMAX; Όπως εξηγούν οι ειδικοί η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε απόσταση έως και 48 χιλιομέτρων, ενώ παρέχει ακόμα ταχύτητες downloading συγκρίσιμες με τις ταχύτητες της ενσύρματης πρόσβασης στο Internet. Κι αν ανυπομονείτε να μάθετε πότε θα μπορέσετε να πάρετε στα χέρια σας ένα τέτοιο κινητό να σας πούμε, ότι Nokia υπολογίζει, ότι οι σχεδιαζόμενες συσκευές θα διατεθούν στην αγορά μέχρι το 2008.

    [24] Παράξενα

    Η νέα τάση στην πολιτική;

    Πολιτικοί σε ...φόρμα

    10/6/2005 11:09:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ήθελε η χώρα του να δουλεύει ρολόι και αποφάσισε να ξεκινήσει πρώτα πρώτα από την εξυγίανση του πολιτικού σκηνικού. Κι όταν λέμε εξυγίανση το εννοούμε. Ο Πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ σκέφτηκε, ότι το μυστικό της προόδου για την πατρίδα του κρύβεται σε ένα και μόνο ρητό "νους υγιείς εν σώματι υγιή" κι αποφάσισε να ξεκινήσει την εφαρμογή άμεσα και δυναμικά. Έτσι εισήγαγε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, αλλά και του Κοινοβουλίου θα υποβάλλονται σε ειδικά τεστ αντοχής προκειμένου να ελέγχεται η φυσική τους κατάσταση. Αν περάσουν τις δοκιμασίες με επιτυχία και αποδειχτούν fit τότε θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν με τα καθήκοντά τους. Τα τεστ φυσικής κατάστασης θα περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλματα, αλλά και άρση βαρών. Σκοπός του Μπακίεφ, όπως ο ίδιος διακηρύσσει είναι το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν οι πολίτες, ώστε ολόκληρο το Κιργιστάν να βρίσκεται σε φόρμα και να μυηθεί σε έναν υγιή τρόπο ζωής. Το αν θα τα καταφέρει η όχι να φέρει εις πέρας την πρωτότυπη αυτή φιλοδοξία του, θα το δείξει σίγουρα ο χρόνος

    [25] Ζωής ...σΤάσεις

    Για γάμο "γερό ως το κόκαλο"

    10/6/2005 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κάποιοι ίσως το βρουν μακάβριο κάποιοι άλλοι πρωτοποριακό, το μόνο σίγουρο είναι πως οι βέρες από οστό (καλά διαβάσετε) αποτελούν τον πιο εναλλακτικό τρόπο για να ενωθεί ένα ζευγάρι με τα δεσμά του γάμου. Πρόκειται για μια ιδέα τριών Βρετανών δυο σχεδιαστών από Βασιλικό Κολεγίου Τεχνών του Λονδίνου, των Tobie Kerridge και Nikki Stott και του καθηγητή βιομηχανικής από το Βασιλικό Κολεγίου του Λονδίνου, Dr Ian Thompson, η οποία όπως φαίνεται έχει αρχίσει να γίνεται τάση στις γαμήλιες τελετές. Οι παραγγελίες ξεκίνησαν και πέντε μελλόνυμφα ζευγάρια δε βλέπουν τη στιγμή να φορέσουν τις πιο πρωτότυπες βέρες, που θα μπορούσε να επινοήσει ο ανθρώπινος νους. Η δημιουργία τους αποτελεί μια από τις εφαρμογές ενός αναπτυσσόμενου τεχνολογικού κλάδου, της βιο-μηχανικής. Απλά να σας προειδοποιήσουμε, ότι αν πάρετε και σεις την απόφαση να παραγγείλετε τα γαμήλια αυτά δαχτυλίδια θα πρέπει να διαθέτετε περισσό θάρρος και κουράγιο αφού η όλη διαδικασία προϋποθέτει πριν την παραγγελία μια βόλτα από τον οδοντίατρο.

    Περάστε πρώτα από τον οδοντίατρο

    Η κατασκευή των οστεϊκών δαχτυλιδιών βασίζεται στη χρήση ενός είδος βιοενεργού κεραμικού (bioglass) το οποίο συμπεριφέρεται δομικά, όπως το υλικό των ανθρωπίνων οστών.

    Το εν λόγω υλικό μπολιάζεται με οστεοβλάστες, που δεν είναι άλλο από τα κύτταρα των οστών. Καθώς οι οστεοβλάστες αναπτύσσονται ενοποιούνται με το bioglass και η πρώτη ύλη για τις αλλιώτικες αυτές βέρες.

    Για να φτάσουν όμως μέχρι εκεί οι κατασκευαστές θα χρειαστούν προηγουμένως τη δική σας καλή θέληση και βοήθεια, η οποία συνίσταται στο να τους χαρίσετε τόσο εσείς όσο και το έτερόν σας ήμισυ, ένα φρονιμίτη, από τον οποίο θα πάρουν τους οστεβλάστες, που χρειάζονται για την παραγγελία σας.

    Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο οι τρεις εμπνευστές της δηλώνουν, ότι μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως ιατρικά σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση οστών ή πάσχουν από καρκίνο.

    [26] Κοινωνία

    Γιορτάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    10/6/2005 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 5:23:34 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η μία μετά την άλλη, εκκλησιαστικές αλλά και πολιτικές προσωπικότητες καταφθάνουν στο Φανάρι για την αυριανή ονομαστική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Νωρίτερα το πρωί, επισκέφθηκαν τον Πατριαρχικό Οίκο, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Π. Σκανδαλάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. "Οι σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν πάντα καλές και θα γίνουν καλύτερες" τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόδουλος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλάκης υπογράμμισε ότι "ο ελληνισμός και η ορθοδοξία ήταν πάντα συγκοινωνούντα δοχεία και θα παραμείνουν". Το απόγευμα, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, θα γίνει Μεγάλος Εσπερινός και στην πανηγυρική θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Να υπενθυμίσουμε, ότι τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, συνοδεύουν στο Φανάρι, οι Μητροπολίτες Ξάνθης, Σπάρτης και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 June 2005 - 16:53:24 UTC