Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερμή έναρξη
  • [02] Ξανάκλεισαν τη χωματερή
  • [03] Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τη στάση της Συρίας
  • [04] Βία δίχως τέλος στο Ιράκ
  • [05] "Τα βρήκαν" για τα κινέζικα
  • [06] Ιταλική προετοιμασία η ΑΕΚ
  • [07] Τέλος εποχής για Μποντιρόγκα
  • [08] 7ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ
  • [09] Ύποπτα αναλγητικά
  • [10] "Πράσινη" ακτοπλοΐα
  • [11] "Απόπειρα αυτοκτονίας Μάικλ Τζάκσον"

    [01] Πολιτική

    Έντονη κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Θερμή έναρξη

    10/6/2005 8:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 11:17:29 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στις επτά το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε "είμαστε δύναμη μεταρρύθμισης, αφήνουμε πίσω το χθες με την κοινωνία στο πλευρό" και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ "κόμμα συντήρησης", επικρίνοντας την έλλειψη προτάσεων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά, "συνεννοηθείτε μεταξύ σας και πάρτε θέση". Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση, πως "με το διαίρει και βασίλευε" επιχειρεί να στρέψει τους εργαζόμενους κατά εργαζομένων. Για "θέατρο" έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας της, όπως είχε αναγγείλει η ίδια, το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση. Μην καταγραφείτε ως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων της Οικονομίας παρότρυνε τον υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Η "αυλαία" της διαδικασίας θα πέσει την Κυριακή τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

    "Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσει η Ελλάδα"

    Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι έπρεπε να δοθεί σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις η ευχέρεια συζήτησης για όλα.

    "Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας, πως "θέλουμε οι αλλαγές να γίνουν με την πιο πλατιά συναίνεση", προσθέτοντας, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε πλήρη καταγραφή των μέτρων, που έχει πάρει η Κυβέρνηση στους 15 μήνες της διακυβέρνησης επισημαίνοντας ότι στο διάστημα που πέρασε αντιμετωπίστηκαν κρίσιμες εκκρεμότητες και τώρα είναι η ώρα των ευθυνών.

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έχει ενδοκομματική σύγχυση, που μετατρέπεται σε στείρα άρνηση και πρόσθεσε: "επιτέλους συνεννοηθείτε μεταξύ σας και πείτε μας ποιες είναι οι θέσεις σας". Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση "κατεργάζεται τέχνας". Τόνισε επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ "μετέτρεψε την ενδοκομματική του σύγχυση σε άρνηση απέναντι στις αλλαγές" και "γι αυτό λέτε διαρκώς όχι σε όλα".

    "Βάζετε ωρολογιακή βόμβα"

    Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Την χαρακτήρισε "ασυντόνιστη κομπανία", τονίζοντας, ότι τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης είναι απογοητευτικά.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "λαίλαπα νέου αυταρχισμού" και κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι είναι υπόλογη για μια βαθύτατα ταξική πολιτική, που δημιουργεί μια νέα φτώχεια στη χώρα.

    Επίσης, εκτίμησε, ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι, εάν θα πάρει και άλλα φορολογικά μέτρα από τον Οκτώβριο ή τον Απρίλιο.

    "Είχατε πει ότι πρώτη προτεραιότητα ήταν για σας η μείωση του πληθωρισμού και η ακρίβεια. Σήμερα ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η ανεργία ανεβαίνει, έχουμε χάσει 118000 θέσεις εργασίας επί δικιάς σας κυβέρνησης", είπε ο κ. Παπανδρέου και κατέστησε την Κυβέρνηση "υπόλογη" γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη.

    Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται χωρίς πολιτικό στίγμα και θέσεις, σημείωσε, "εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση και κάνουμε έναν δημοκρατικό διάλογο και θα τον συνεχίσουμε" προσθέτοντας, πως "για να απαντήσουμε εμείς στα περί της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, θα πρέπει πρώτα εσείς να πείτε την πρότασή σας. Ποια είναι;".

    Ακόμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε, ότι με τις επιλογές περί εθελουσίας εξόδου, η Κυβέρνηση "βάζει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των ταμείων" και λειτουργεί "υπό πίεση", γιατί ψάχνει "εναγωνίως" να γεμίσει τα ταμεία. "Τελευταία σας ελπίδα, είναι να εκποιήσετε ΟΤΕ, λιμάνια, ΟΠΑΠ, υπό τον πανικό των άδειων ταμείων, χωρίς σχέδιο και πυξίδα και εσείς αυτά τα χαρακτηρίζετε διαρθρωτικές αλλαγές".

    "Θα επανέλθουμε δριμύτεροι τη Δευτέρα"

    "Tο ΚΚΕ δεν επιθυμεί να γίνει γιρλάντα και διακόσμηση σε αυτό το θέατρο", δήλωσε από το βήμα της Βουλής η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τόνισε, ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει καμία αξία, χαρακτηρίζοντάς την "στημένο πολιτικό παιχνίδι". "Αποχωρούμε για να επανέλθουμε δριμύτεροι τη Δευτέρα προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα των εργαζομένων" είπε η κα. Παπαρήγα.

    Εξηγώντας το χαρακτηρισμό "θέατρο" ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, υποστήριξε, ότι "τα προγράμματά τους είναι ταυτόσημα και έχουν εξαφανιστεί ακόμα και οι διαφορές τακτικής".

    Αμέσως μετά την ομιλία της κα. Παπαρήγα, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από την ολομέλεια της Βουλής.

    "Τελετή εντυπωσιασμού"

    Να μην καταγραφεί, "ως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων της Οικονομίας", παρότρυνε τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ζήτησε διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και εισαγωγή στρατηγικού σχεδιασμού και δημοκρατικού προγραμματισμού στην ανάπτυξη, αμφισβητώντας τις καινοτομίες, που εισήγαγε η Κυβέρνηση. Επίσης, ζήτησε να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να περιφρουρηθεί η δημόσια περιουσία. Ακόμα, αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών, τα χρέη του ΣΕΒ προς το ΙΚΑ και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

    Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο η ίδια καταγγέλλει ότι ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης, υπογράμμισε, ότι "την κούπα με το ξύδι που προσφέρει η ΝΔ δεν θα τη πιει το κόμμα του, γιατί επιλέγει την σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης".

    Όσον αφορά στη συζήτηση τη χαρακτήρισε "τελετή εντυπωσιασμού".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετωπική...

    [02] Κοινωνία

    Ξανάκλεισαν τη χωματερή

    10/6/2005 8:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 8:52:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αντιδράσεων συνέχεια στα Άνω Λιόσια για τον ΧΥΤΑ και την απόφαση για μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια. Περίπου 500 κάτοικοι της περιοχής και η διαδημοτική επιτροπή αγώνα απέκλεισαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής τις εισόδους της χωματερής, ζητώντας την απομάκρυνση και το κλείσιμό της, ενώ προειδοποιούν για "θερμές" αντιδράσεις, αν η Κυβέρνηση δεν λύσει άμεσα το πρόβλημα των σκουπιδιών του Λεκανοπεδίου. Στον ΧΥΤΑ υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα μαζεύουν...

    [03] Κόσμος

    Ζητά απόσυρση των μυστικών υπηρεσιών από Λίβανο

    Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τη στάση της Συρίας

    10/6/2005 10:01:00 μμ

    Νέα προειδοποίηση έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τη Συρία, ζητώντας τη να αποσύρει όλα τα μέλη των μυστικών της υπηρεσιών από το Λίβανο. Σε δηλώσεις του ο Τζορτζ Μπους επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θέλουν ο Λίβανος να είναι ελεύθερο κράτος και πως η Συρία πρέπει να απομακρύνει όχι μόνο τους στρατιώτες της, αλλά και όλα τα μέλη των μυστικών της υπηρεσιών, τονίζοντας ότι αυτό είναι παράλληλα και ένα μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν τόνισε κατηγορηματικά ότι "η Συρία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι πράκτορές της πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως το Λίβανο". "Ανησυχούμε σοβαρά γιατί οι πράκτορες αυτοί εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου και οι ανησυχίες μας είναι πραγματικές", επεσήμανε ο κ. Μακλίλαν, προσθέτοντας ότι έχει ήδη ενημερωθεί ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν από τον οποίο οι ΗΠΑ ζήτησαν να αποστείλει ειδικούς για να ελέγξουν την κατάσταση εκεί.

    [04] Ιράκ

    Δεκατέσσερις νεκροί σε διάφορες επιθέσεις

    Βία δίχως τέλος στο Ιράκ

    10/6/2005 8:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2005 11:35:30 μμ)

    Δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ, με τους αντάρτες να στήνουν ενέδρες και να τοποθετούν βόμβες. Την Παρασκευή, επτά αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, τέσσερις πολίτες και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν από επιθέσεις σε διάφορες πόλεις. Στο Κιρκούκ, αντάρτες άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τον συνταγματάρχη Ραχίμ Ουτμάν, επικεφαλής μιας αστυνομικής μονάδας υπεύθυνης για την καταστολή της βίας και τον αγώνα κατά των ανταρτών, καθώς και τον ταγματάρχη Γκανίμ Τζιχάντ. Την ευθύνη για την δολοφονία ανέλαβε η οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα, που σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τα θύματα "δύο από τους χειρότερους τυράννους της πόλης". Στη Βασόρα, ένοπλοι σκότωσαν το διοικητή της αστυνομικής ακαδημίας, Αμπντελκαρίμ αλ-Νταράτζι, τη στιγμή που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του μαζί με τον αδελφό του.

    Εξάλλου, τρεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένη μοτοσικλέτα κοντά στο Ντουτζάιλ, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, όταν καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά τη στιγμή που περνούσε στρατιωτική περίπολος. Την ίδια ώρα στο Μπαλάντ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες, ενώ τρεις αντάρτες έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη η βόμβα που επρόκειτο να τοποθετήσουν στην άκρη ενός δρόμου κοντά στην πόλη Σόργκατ.

    Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, το όχημα ήταν σταθμευμένο κοντά σε μια εμπορική περιοχή της σιιτικής συνοικίας Τσολάα, στη βόρεια Βαγδάτη. Η έκρηξη σημειώθηκε μία ώρα πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε μια στιγμή όπου πολλοί πολίτες έκαναν τις αγορές της τελευταίας στιγμής στο παζάρι Νουρ.

    Την περασμένη Τρίτη στην ίδια συνοικία είχαν τραυματιστεί 28 άνθρωποι επίσης από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    Τέλος, ο "Μυστικός Ισλαμικός Στρατός" ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός 23χρονου πολίτη, του Αγκαχασέμ Χαλίλ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε κοντά στο Τουζ Κόρματου, 180 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Το θύμα συνεργαζόταν με το στρατό και οι δολοφόνοι του τον εκτέλεσαν με 33 σφαίρες.

    [05] Οικονομία

    Συμφωνία Ε.Ε. Πεκίνου

    "Τα βρήκαν" για τα κινέζικα

    10/6/2005 8:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Σαγκάη οι συνομιλίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον και του υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Μπο Χσιλάι. Μετά από περίπου 24 ώρες διαπραγματεύσεων, Ε.Ε. και Πεκίνο κατέληξαν σε συμφωνία μέχρι το 2008, σύμφωνα με την οποία περιορίζεται η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης και αποφεύγεται το σύστημα των ποσοστώσεων, που θα προκαλούσε προστριβές στις διμερείς σχέσεις. "Προσφέρθηκε στην κινεζική πλευρά μια τίμια συμφωνία, ενώ προσφέρθηκε ανακούφιση και προπαρασκευαστικός χρόνος για τις κλωστοϋφαντουργικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες", τόνισε ο κ. Μάντελσον, χαρακτηρίζοντας την συμφωνία άμεσα εφαρμόσιμη. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται, πως η αύξηση στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας (που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005 ανέβηκαν κατά 157%) σήμανε συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις, αφού η Κομισιόν ζήτησε μέτρα αυτοπεριορισμού από την Κίνα, προκειμένου να μην υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό κλωστοϋφαντουργικό τομέα και την απασχόληση.

    Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλλει περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές επτά κατηγοριών προϊόντων, γεγονός που κατά τους Κινέζους θα οδηγήσει σε απώλειες περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετωπική ΕΕ και Κίνας

    Μέτρα των ΗΠΑ για τα "κινέζικα"

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ιταλική προετοιμασία η ΑΕΚ

    10/6/2005 10:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην περιοχή Κόνιε της βορειοδυτικής Ιταλίας έκλεισε αθλητικό κέντρο η ΑΕΚ και εκεί θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Η αποστολή της ομάδας θα καταλύσει στο ξενοδοχείο «Μιραμόντι», το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Το αθλητικό κέντρο όπου θα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο. Η πόλη Αόστα είναι η πλησιέστερη (23χλμ.) στην περιοχή, με πληθυσμό 50.000 κατοίκους, ενώ το Τορίνο απέχει από το Κόνιε περίπου 1,5 ώρα. Στο Τορίνο βρίσκεται και το πιο κοντινό αεροδρόμιο, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται επίσης τα αεροδρόμια του Μιλάνου και της Γενεύης. To Κόνιε απέχει 40 χλμ. από το φημισμένο βουνό Μοντ Μπλαν. Η ομάδα θα αναχωρήσει για το Κόνιε στις 15 Ιουλίου και θα παραμείνει εκεί έως τις 29 του μήνα. Στις 6 Αυγούστου θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα αντιμετωπίσει σε φιλικό παιχνίδι την Τσάρλτον.

    [07] Μπάσκετ

    Τέλος εποχής για Μποντιρόγκα

    10/6/2005 9:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα και όχι στην Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε σήμερα στην διοίκηση της ομάδας, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Σέρβος έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια στην Καταλωνία, στα οποία κατέκτησε πολλούς τίτλους, αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στην καριέρα του και γιατί όχι να επιστρέψει σε μια παλιά. Ο Παναθηναϊκός μάλλον έχει μια μόνιμη και ανοικτή πρόταση προς το πρόσωπό του, ωστόσο ήδη ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον Μπονιτρόγκα. Δεν αποκλείεται πάντως να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα για διακοπές, ενώ ενδέχεται να παρακολουθήσει από τις κερκίδες του ΟΑΚΑ την Τετάρτη τον τρίτο τελικό Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Στο μεταξύ, σήμερα η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον Βλάντο Ιλιέφσκι για έναν χρόνο και το τέλος της συνεργασίας της με τους Κριστιάν Ντρέγερ και Ντέβιν Ντέιβις.

    "Αντίο" και από Μπαρτσελόνα

    Στο μεταξύ το κλίμα του χωρισμού των δύο ομάδων ήταν απολύτως φιλικό και αυτό φαίνεται και από το ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Μποντιρόγκα προς την διοίκηση της ομάδας, εκείνη με την σειρά της εξέδωσε ευχαριστήρια και αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση, προς εκείνον. "Ευχαριστούμε τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα για τον επαγγελματισμό που τον διέκρινε σε αυτά τα τρία χρόνια αλλά και για την καταλυτική συμβολή του στην κατάκτηση του τίτλου της Ευρωλίγκα το 2003. Για την ομάδα υπήρξε τιμή η συνεργασία με έναν παίκτη της κλάσης και της ηγετικής φυσιογνωμίας του Μποντιρόγκα. Η Μπαρτσελόνα του εύχεται ό,τι καλύτερο στο αθλητικό και επαγγελματικό του μέλλον", υπογράφει τη σύντομη αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση ο Χαούμε Φερέρ.

    [08] Πολιτισμός

    7ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

    10/6/2005 9:29:00 μμ

    Για μία ακόμα χρονιά, παράλληλα με την Έκθεση Βιβλίου στον Πειραιά, ανοίγει τις πύλες του το 7ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία του Ομίλου Unesco Πειραιά. Η πανηγυρική έναρξη θα γίνει την Κυριακή, 12 Ιουνίου 2005, στις 20:00, στην κεντρική εξέδρα στο Πασαλιμάνι, με τη συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ινδία και το Σουδάν, ενώ τις επόμενες ημέρες, το πρόγραμμα θα διανθιστεί από την παρουσία γνωστών συγκροτημάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως οι "Locomondo", οι "Αερα Πατερα" και οι "Asty Plaz". Ο χώρος θα γίνει σημείο αναφοράς για ανθρώπους από 35 χώρες με πλούσιες παραδόσεις, θα δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών, μουσικών και ρυθμών, αλλά και για νοερά ταξίδια σε τόπους μακρινούς.

    Θα στηθούν πολύχρωμα περίπτερα ξένων χωρών, με προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά εδέσματα από όλον τον κόσμο. Παράλληλα ο επισκέπτης θα απολαύσει ένα πρόγραμμα πλούσιο σε χορό, μουσική, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες, διαλέξεις, βιντεοπροβολές, εκθέσεις ζωγραφικής, καθώς και πάρα πολλές άλλες εκπλήξεις. Μια μεγάλη γιορτή της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού, που υπηρετεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό στόχο: να γνωριστούν καλύτερα οι λαοί μεταξύ τους, μέσα από την ανταλλαγή πολιτιστικών προτάσεων και δράσεων.

    Παράλληλα με τις καθημερινές ποικίλες εκδηλώσεις, το 7ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ συνοδεύεται φέτος και από την έναρξη λειτουργίας του νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, με την ονομασία "Action Art", η οποία θα γίνει την Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005, στις 20:00. Ο νέος αυτός πολιτιστικός πολυχώρος στεγάζεται σε ένα υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασικό, επί της οδού Αλκιβιάδου 212, στην καρδιά του Πειραιά, και θα φιλοξενήσει μια λαμπρή έκθεση ζωγραφικής, αφιερωμένη στη Μητέρα, με τη συμμετοχή δεκάδων ζωγράφων-μελών του Ομίλου.

    [09] Υγεία

    Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

    Ύποπτα αναλγητικά

    10/6/2005 9:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC - NET

    Μια ολόκληρη κατηγόρια αναλγητικών μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο, μετά τα αποτέλεσμα ερευνών των πανεπιστημίων του Νότινγκαμ, της Βέρνης και της Νότιας Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τα οποία όσοι ασθενείς χρησιμοποιούν αναλγητικά, όπως το "Ιμπουπροφέν", έχουν μέχρι και 24 % περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, αλλά και αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, στη Βρετανία ξέσπασε σάλος, μετά την απόσυρση του "Ιμπουπροφέν" από την αγορά, το οποίο προσέφερε ανακούφιση σε περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα. Το εν λόγω φάρμακο διετίθετο στην Γηραιά Αλβιόνα χωρίς τη συνταγή γιατρού, ενώ στη χώρα μας τα χάπια που περιέχουν ιβουπροφαίνη χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. Οι Έλληνες γιατροί, πάντως, επισημαίνουν ότι οι παρενέργειες των εν λόγω αναλγητικών είναι γνωστές και εκτιμούν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    Καθησυχάζουν οι επιστήμονες

    Το "Ιμπουπροφέν", το "Νουροφέν", το "Άντιβιλ", το "Αλγκοφρέν και το "Μπρουφέν", που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά, είναι μερικά από τα αναλγητικά στα οποία υπάρχει η ύποπτη ουσία. Χορηγούνται σε καρκινοπαθείς, άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, στις περισσότερες μετεγχειρητικές περιπτώσεις, αλλά και για να αντιμετωπισθεί ο πονοκέφαλος.

    Oι μελέτες των επιστημόνων βασίστηκαν σε δείγμα περίπου 10.000 ασθενών. Στο συγκριτικό τεστ που έγινε ανάμεσα σε όσους δεν είχαν πάθει ποτέ καρδιακή προσβολή και όσους είχαν υποστεί τουλάχιστον ένα έμφραγμα, αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα συγκεκριμένα αναλγητικά, είχαν στο ιατρικό ιστορικό τους μια τουλάχιστον καρδιακή προσβολή.

    Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μετρήσεις με την προϋπόθεση ότι η χορήγηση των φάρμακων ήταν εξαιρετικά συχνή και μακροχρόνια, ενώ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω.

    Τον προηγούμενο χρόνο, η ίδια φαρμακευτική εταιρεία αναγκάσθηκε να αποσύρει από την αγορά ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα της, το "Βιόξ", το οποίο επίσης συνδέθηκε με παθήσεις της καρδιάς. Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως πρόκειται για έναν πόλεμο ανάμεσα στις διάφορες εταιρίες που παρασκευάζουν αναλγητικά, με στόχο να θεσπίσουν νέο κανονισμό για την κυκλοφορία τους.

    [10] Τεχνολογία

    "Πράσινη" ακτοπλοΐα

    10/6/2005 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η ναυπηγική του μέλλοντος πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται και οικολογικά. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποίησε η εταιρεία Wallenius Wilhelmsen (WW), η οποία χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να σχεδιάσει το πρώτο "φιλικό προς το περιβάλλον" φορτηγό πλοίο που εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τη δύναμη του ανέμου, του ήλιου και των κυμάτων, για να μετακινηθεί. Πέρα από την οικολογική αξία του, με τις διεθνείς νομοθεσίες κατά της ρύπανσης να γίνονται ολοένα πιο αυστηρές και τα κόστη των καυσίμων να κατακτούν νέα ύψη, το όλο εγχείρημα δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως σοφή κίνηση. Μάλιστα οι εμπνευστές του πιστεύουν ότι σε 20 χρόνια η στροφή προς την "πράσινη" ακτοπλοΐα θα είναι η μόνη λύση. Το πλοίο, που ονομάστηκε Orcelle -από ένα επαπειλούμενο είδος δελφινιού- παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης στο Αΐτσι της Ιαπωνίας.

    Το πρώτο "φιλικό προς το περιβάλλον πλοίο"

    Οι ρυπογόνες εκπομπές του είναι κάπου κοντά στο μηδέν και η WW πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του θα το καταστήσει ικανό για τη μεταφορά 10.000 αυτοκινήτων και φορτηγών, από τη Νέα Ζηλανδία στη Βρετανία, και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στον τομέα της διακίνησης εμπορευμάτων.

    Το πεντα-κυτο πλοίο, μήκους 250 μέτρων, θα λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται μέσω 12 υπερσύγχρονων πτερύγιων κάτω από το νερό και 3 ιστίων καλυμμένων με ηλιακούς συσωρευτές, που θα μετατρέπουν σε κινητήριο δύναμη την ισχύ του ανέμου και την ενέργεια του ήλιου, τροφοδοτώντας ηλεκτροκίνητους κινητήρες.

    "Όταν βρισκόμαστε στον ωκεανό έχουμε πρόσβαση σε μια αστείρευτη δεξαμενή ενέργειας. Αυτό που κάνουν τα σύγχρονα πλοία είναι απλώς να πολεμούν τα στοιχεία της φύσης" λέει ο Περ Μπρινκμαν, επικεφαλής του σχεδιασμού. "Για παράδειγμα τα αλμπατρός λαμβάνουν το 98% της ενέργειας που τους χρειάζεται για να πετάξουν από τη δύναμη του ανέμου και μόνο 2% από τα φτερά τους. Αυτή η λογική είναι που μας ενδιαφέρει" προσθέτει.

    Το κόστος του Orcelle δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο αναμένεται να είναι σαφώς υψηλότερο από εκείνο των συμβατικών πλοίων. Σύμφωνα με τον Νιλς Ντβικ, γενικό διευθυντή της εταιρείας, το μοντέλο θα αποκτήσει τη μεταλλική του υπόσταση μέσα στην επόμενη πενταετία, ωστόσο ίσως χρειαστεί συνολικά 25 χρόνια προτού αποκτήσει όλα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του.

    [11] Τεχνολογία

    Παίζουν με την επικαιρότητα και με τα νεύρα μας

    "Απόπειρα αυτοκτονίας Μάικλ Τζάκσον"

    10/6/2005 8:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Φίλοι του Internet προσοχή. Την ώρα που η απόφαση της πολύκροτης δίκης Τζάκσον είναι πια θέμα ημερών, κάποιοι, επιχειρούν και πάλι να παίξουν με τα νεύρα μας. Καλοθελητές επιχειρούν να εισβάλλουν στο PC μας, δήθεν για να μας ενημερώσουν. Στέλνοντας ένα email που μας πληροφορεί ότι ο Μάικλ Τζάκσον αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Το σκεπτικό απλό, η πρακτική συνηθισμένη, μιας και οι επιτήδειοι έχουν παίξει με τον αστέρα της pop και στο παρελθόν. Στο μήνυμα του συγκεκριμένου email, οι χρήστες καλούνται να διαβάσουν περισσότερα για το σημείωμα που άφησε ο Μάικλ πριν την απόπειρα. Σε αυτό μιλά για τις αμαρτίες του....Όμως στο "διαβάστε περισσότερα" κρύβεται η απειλή.

    Δεν crashare το link αλλά το PC σας

    Οι χρήστες που θα κάνουν κλικ στο link θα φορτωθούν με βλαβερό κώδικα, ενώ παράλληλα θα μείνουν με τη χαρά της "ενημέρωσης"....

    Το site δεν θα ανοίξει ποτέ.

    Γιατί όπως θα δουν σε μήνυμα που ακολουθεί, το site hosting είναι απασχολημένο.

    Ακόμα μία παγίδα.

    Γιατί όλοι θα σκεφθούν ότι είναι λογικό να μην μπορούν να μπουν στο site λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

    Ο ιός που θα κατεβάσουν είναι μία παραλλαγή του Borobt-Gen Trojan, ο οποίος επιτρέπει στο δημιουργό του virus να εισβάλει παράνομα στο PC τους.

    Η Sophos καλεί τους χρήστες να κάνουν update στα προγράμματα antivirus και φυσικά να βρίσκονται σε επιφυλακή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 June 2005 - 20:51:04 UTC