Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνετή λύση" το πάγωμα
  • [02] Στον Πρόεδρο ο Αλογοσκούφης
  • [03] Από το Internet στο κινητό σας
  • [04] "Η Ν.Δ είναι κενή περιεχομένου"
  • [05] Νέα δεδομένα στις προμήθειες των Εν. Δυνάμεων
  • [06] Σε απεργειακό κλοιό
  • [07] Ξεκίνησε η δίκη Μπουρμπούλια
  • [08] Αγνοούνται επιβάτες ιστιοφόρου
  • [09] Αιματηρή εξέγερση σε βραζιλιάνικη φυλακή
  • [10] Δυστύχημα σε αποθήκες καυσίμων
  • [11] Ταραχή στην Καλιφόρνια
  • [12] Αιματηρές επίθεσεις αυτοκτονίας
  • [13] Διεκόπη το Μπόκα-Γκουανταλαχάρα
  • [14] Στην Μονακό ο Καπό
  • [15] Τρόπαιο "χρυσάφι" το Τσάμπιονς Λιγκ
  • [16] " Άλλαξε χέρια" ο ΟΦΗ
  • [17] Ο Ρόζενχαλ ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό
  • [18] "Μυρίζει" μεταγραφή στη Ξάνθη
  • [19] ΝΒΑ : Τέσσερις ομάδες απέναντι στην Ευρώπη
  • [20] Παρουσίασε Ζούρο ο Άρης
  • [21] Μείωσαν σε 2-1 οι Πίστονς
  • [22] Μπιτς Βόλεϊ : "Με το δεξί οι Ελληνίδες"
  • [23] Σ΄έξι μήνες πίσω η Λάλοβα
  • [24] Παγκόσμιο ο Πάουελ στα Τσικλητήρεια
  • [25] Τρεις μουσικές μέρες στο κέντρο της Αθήνας
  • [26] "Σύγχρονη Φωτογραφία-Ελληνικό Τοπίο"
  • [27] Bebo Valdes: Ένας θρύλος στον Λυκαβηττό
  • [28] Έφτιαξαν εγκεφαλικά κύτταρα
  • [29] Κόβουν χρόνια κάπνισμα και παχυσαρκία
  • [30] Τυχερός παραβάτης
  • [31] Περιμένει Στεφανίδη το Αιγάλεω
  • [32] Ο Ντουμιτρέσκου τεχνικός στον Ακράτητο
  • [33] Υπέγραψε με ΑΕΛ ο Βέλα Τζούνιορ
  • [34] Πήρε και άλλο ταλέντο ο ΠΑΟΚ

    [01] "Συνετή λύση" το πάγωμα

    15/6/2005 12:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2005 7:46:25 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος μετά το γαλλικό και ολλανδικό "Όχι" ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Ίσως η σύνεση είναι η καλύτερη λύση" είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3 τονίζοντας ότι "αν και ουδείς μπορεί να πει ότι το Ευρωσύνταγμα έχει πεθάνει" είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν είναι πλέον ένα θέμα που εμπνέει τους ψηφοφόρους. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για "περίοδο περισυλλογής" και επιβράδυνση της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι αν υπάρξει συμφωνία επί των δημοσιονομικών, η Ε.Ε. θα αποδείξει ότι μπορεί να προχωρεί μπροστά, παρά τις δυσκολίες.

    Δεν υπάρχει "μαγική λύση"

    "Θα συμβούλευα μια προσωρινή παύση της διαδικασίας επικύρωσης, με βασικές προτεραιότητες στο μεσοδιάστημα, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως η ΕΕ δε διαθέτει κάποιο εναλλακτικό "σχέδιο Β" ή οποιαδήποτε "μαγική λύση" για να προχωρήσει διαφορετικά. Σημειωτέον ότι παρόμοια άποψη έχουν ήδη εκφράσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γκίντερ Φερχόιγκεν, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώ και η λουξεμβουργιανή προεδρία του τρέχοντος εξαμήνου φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο. Στον αντίποδα τάσσονται Γαλλία και Γερμανία που επιμένουν στη συνέχιση της διαδικασίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, που διχάζει τους "25", ο Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστούν οι εθνικοί εγωισμοί, τονίζοντας πως "η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία". Αναφερόμενος στο πρόβλημα του λεγόμενου "βρετανικού τσεκ", δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται πλέον στο 1984 και ότι το κόστος της διεύρυνσης θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη.

    Ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι ενδεχομένως δεν θα ήταν συνετό να δεσμευτούν οι οικονομικοί πόροι της Ένωσης μέχρι το 2013 και πρότεινε, αν υπάρξει συμφωνία για επταετή περίοδο, να συνοδεύεται από μια πρόβλεψη αναθεώρησης, π.χ. μέχρι το τέλος του 2008.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να προτείνει αναθεώρηση συμφωνιών με τα υπό ένταξη κράτη μέλη και υπενθύμισε ότι στόχος της Ευρώπης είναι να επανενωθεί με τους πολίτες, καλώντας τους ηγέτες να αποδείξουν στην Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, ότι έχουν πολιτική ευθύνη και ωριμότητα.

    [02] Πολιτική

    Οικονομία και Δ' ΚΠΣ στο επίκεντρο

    Στον Πρόεδρο ο Αλογοσκούφης

    15/6/2005 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η προβληματική διαβούλευση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και, ειδικότερα, το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τους στόχους της Κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. "Αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες, ωστόσο, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την οικονομία και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε", απάντησε ο Υπουργός στον κ. Παπούλια, που τον υποδέχθηκε επισημαίνοντας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Μάλιστα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Υπουργός τόνισε ότι, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οικονομία, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη εξελίσσονται πολύ καλύτερα απ ότι υπολόγιζαν ορισμένοι. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για το "όχι" Γάλλων και Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα, καθώς και την επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης να κλείσει το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2007 - 2013 στην Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    [03] Τεχνολογία

    Συμμαχία Ericsson και Napster

    Από το Internet στο κινητό σας

    15/6/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Θα μπορούσε να ονομαστεί και ως η συνεργασία δύο κολοσσών για τη δική σας διασκέδαση. Την Τετάρτη, η Ericsson και η Napster ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρέχουν στους κατόχους κινητών τηλεφώνων υπηρεσίες μουσικής που υπάρχουν στο Internet. Έτσι, οι μουσικόφιλοι χρήστες των κινητών και του Internet θα μπορούν να "κατεβάζουν" τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια από το Internet, να τα αποθηκεύουν στο κινητό τους και στη συνέχεια να τα ακούν από αυτό. Η υπηρεσία αυτή θα προσφέρεται είτε συνδρομητικά είτε a la carte και οι εμπνευστές της πιστεύουν ότι θα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, ενώ τα νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων θα παρέχουν στο χρήστη ευκολία και ταχύτητα. Αρχικά, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και στις αγορές της Ασίας, της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής.

    Σχετικά Links: Ericsson

    Napster

    [04] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ

    "Η Ν.Δ είναι κενή περιεχομένου"

    15/6/2005 12:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2005 7:29:31 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σκληρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. "Το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται καθώς η Κυβέρνηση χωρίς όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα υπονομεύει και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Η Ν.Δ είναι κενή περιεχομένου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Όσον αφορά το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάσχει από το σύνδρομο της απογραφής και του βασικού μετόχου και επιχειρεί να καλύψει ταμιακές ανάγκες με τη διευθέτηση οικονομικών συμφερόντων, κάνοντας λόγο για "ιδιότυπη επιχορήγηση" και για "επιδότηση των τραπεζών". Ενόψει της μετάβασης του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι διαπραγματεύεται με επικοινωνιακά τρικ και ότι πηγαίνει στη Σύνοδο κορυφής απροετοίμαστος και υπό το βάρος δονκιχωτισμών, όπως στην περίπτωση του βασικού μετόχου και της απογραφής. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής κατάντησε τη χώρα αμελητέα ποσότητα στην Ε.Ε. Για το ζήτημα της συναίνεσης, ανέφερε ότι με τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης τελείωσε η προπαγανδιστική χρήση του μύθου της συναίνεσης. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις.

    "Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες;"

    Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη ενότητας στους κόλπους του κόμματος και κάλεσε τα στελέχη όταν βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα να μην συμπεριφέρονται ως πολιτικοί ρεπόρτερ ή πολιτικοί σχολιαστές για να καλύπτουν τις ανάγκες των ΜΜΕ.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ποιές ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ενόψει της απόφασης για το νέο προϋπολογισμό της κοινότητας και πρόσθεσε πως η υποχώρηση από το ύψος των κονδυλίων που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σημίτη υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας.

    Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση δίνοντας συγχαρητήρια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, για την επιβλητική της παρουσία.

    Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής αυτονομίας των κομμάτων και την αίσθηση "εστίας" που πρέπει να υπάρχει σε αυτά, προσθέτοντας ότι "δεν πετυχαίνεται ούτε με κομματικό πατριωτισμό, ούτε με διοικητικές πράξεις, αλλά θα είναι αποτέλεσμα της αίσθησης ότι μέσα στο κόμμα υπάρχει δημιουργία και σεβασμός της άποψης του καθενός". Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει την ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση στο κόμμα, η οποία, δεν πρέπει να εκληφθεί και να περάσει στον κόσμο ως δείγμα αδυναμίας και ανασφάλειας.

    Ρουσόπουλος: Αμήχανη η αντιπολίτευση

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς κρίνει η κυβέρνηση τον Γιώργο Παπανδρέου και την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα του, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι το θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και όχι της κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εξαρτά την πολιτική της από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό και όχι από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης.

    Εξήγησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί επί σειρά ετών ήταν κυβέρνηση και έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, τις οποίες δεν πήρε.

    Σχετικά Links: ΠΑ.ΣΟ.Κ

    [05] Πολιτική

    Προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

    Νέα δεδομένα στις προμήθειες των Εν. Δυνάμεων

    15/6/2005 6:12:00 μμ

    Σειρά καινοτομιών στον τομέα των προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ). Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται μητρώο κατασκευαστών και προμηθευτών, ενώ το Υπουργείο θα συζητά μόνο με τις επίσημες εταιρείες και τους επίσημους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο Υπουργός, θα διαγράφεται και δεν θα μπορεί να συνδιαλέγεται με το υπουργείο Άμυνας όποιος προμηθευτής δεν είναι συνεπής με τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Στο μεταξύ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τους ΕΦΥΕΣ, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συγκρότηση Στρατιωτικών Μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή σε περιόδους κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Αντιπαράθεση για την ΕΦΥΕΣ

    Κριτήριο πρόσληψης είναι ο ενδιαφερόμενος να κατοικεί μόνιμα στην περιοχή και να είναι άνεργος,ενώ οι έφεδροι θα καλούνται για εκπαίδευση μία έως δύο φορές το χρόνο από ένα έως τέσσερις μήνες.

    Για το 2005 προβλέπεται να προσληφθούν 1.100 έφεδροι, τον επόμενο χρόνο 2.200, ενώ μετά το 2007 μπορεί να φθάσουν και τις 30.000.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, Το καταψήφισαν στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που άσκησαν σκληρή κριτική, χαρακτηρίζοντάς το ρουσφετολογικό, πρόχειρο και αποσπασματικό.

    Συγκεκριμένα, για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού και εφεδρείας συντεταγμένων ψηφοφόρων που δεν θα καλύπτουν αμυντικά, αλλά εκλογικά κενά, κατηγόρησε την Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    "Επιλέγετε την part time άμυνα και την εκ περιτροπής στελέχωση των μονάδων. Θεσπίζετε το μπες και βγες στις μονάδες χωρίς να πετυχαίνετε κανένα επιχειρησιακό αποτέλεσμα στο στρατό ξηράς", τόνισε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου.

    "Το μειονέκτημα αυτού του νέου θεσμού που φέρνετε είναι ότι υποβαθμίζει τον επαγγελματισμό, δίνοντας ευκαιριακού τύπου απασχόληση σε πολίτες της περιφέρειας. Η ενίσχυση του θεσμού της παλλαϊκής άμυνας με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων, έστω επαγγελματικής σχέσης, για τέσσερις μήνες το χρόνο, θα ήταν μια σωστή επιλογή να λειτουργούσε ως υποστηρικτική δύναμη στις Ένοπλες Δυνάμεις" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Από την πλευρά του, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έκανε λόγο για "αρνητικό μήνυμα ανασφάλειας που περνάει στον ελληνικό λαό με την συγκρότηση της μονάδας ΕΦΥΕΣ".

    Για "Μονάδα Στρατού με πολίτες απολύτως ανασφαλείς που θα εισπράττουν στην ουσία ένα επίδομα ανεργίας", κατηγόρησε την Κυβέρνηση η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, τόνισε: "θα μας βρείτε απέναντι στην προσπάθεια στρατικοποίησης και αστυνόμευσης της χώρας".

    Τέλος, για πατέντα νέων συμβάσεων μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Το νομοσχέδιο είναι ευκαιριακό, συγκυριακό." Δεν πείθετε φτιάχνοντας ημιστρατιωτικές δομές και δημιουργώντας δια βίου πελατιακές σχέσεις" πρόσθεσε.

    [06] Κοινωνία

    Για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Σε απεργειακό κλοιό

    15/6/2005 3:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2005 4:01:47 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρά από σήμερα η ΟΤΟΕ, ενώ τρίωρες στάσεις εργασίας έχουν προκηρύξει για αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, αντιδρώντας επίσης στην κυβερνητική ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί στην οδό Σίνα για τη 1 το μεσημέρι. Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι, το Μετρό από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό και τον ΟΣΕ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Κανονικά θα λειτουργήσει το Τραμ, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτό αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην απεργία.

    [07] Κοινωνία

    Κατέθεσαν Μπογδάνου και Παπασαράντου

    Ξεκίνησε η δίκη Μπουρμπούλια

    15/6/2005 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ξεκίνησε η δίκη της πρώην δικαστικής λειτουργού Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, την οποία βαραίνουν οι κατηγορίες της δωροδοκίας, της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος, όλες σε βαθμό πλημμελήματος. Η υπόθεση αφορά το χειρισμό της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου, που είχε αναλάβει η Μπουρμπούλια ως 19η τακτική ανακρίτρια την περίοδο 2000 - 2002. Συγκατηγορούμενός της είναι ο δικηγόρος Αθανάσιος Βαρλάμης, που αντιμετωπίζει το αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή. Η διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ξεκίνησε με τις καταθέσεις του επιχειρηματία και προέδρου επενδυτικής εταιρείας Ηλία Μπογδάνου και του δικηγόρου Κωνσταντίνου Παπασαράντου.

    Ζήτησαν αναβολή

    Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να αναβληθεί η εκδίκαση προκειμένου να διαβιβαστούν στοιχεία από τις ελβετικές αρχές για λογαριασμούς της Μπουρμπούλια.

    Όπως έγινε γνωστό, οι ελβετικές αρχές έχουν ενημερώσει ότι η πρώην πρωτοδίκης δεν έχει λογαριασμό στο όνομά της και ότι υπάρχει λογαριασμός στην τράπεζα UBS, που φέρεται να ανήκει στην αδελφή της Μπουρμπούλια, με κίνηση σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις επίμαχες. Για το άνοιγμα του ωστόσο απαιτείται η συναίνεση της αδελφής της Μπουρμούλια και οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να είναι χρονοβόρες.

    Το μαχαίρι στο κόκαλο

    Στο μεταξύ, αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος τη διαδικασία της κάθαρσης και να παταχθούν οποιαδήποτε κρούσματα επίορκων δικαστών εμφανίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. Από την Καλαμάτα, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του νέου Εφετείου, με αφορμή την καταγγελία εις βάρος του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αχιλλέα Ζήση, δήλωσε "θα κάνω το καθήκον μου και θα ανταποκριθώ στις αρμοδιότητές μου. Ο νοών νοείτω". Ο δικαστικός λειτουργός φέρεται να κατασκεύασε την εξοχική του κατοικία με χρήματα επιχειρηματία, ο οποίος ήταν δικαστικά εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες του χρηματιστηρίου το 1999.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπαληγούρας, τόνισε, μεταξύ, άλλων, ότι "η ελληνική Δικαιοσύνη απέδειξε και αποδεικνύει τον τελευταίο καιρό, ότι διαθέτει τη βούληση και τη δύναμη να αυτοπροστατευθεί, αποβάλλοντας από τους κόλπους της τους συγκεκριμένους επίορκους δικαστές, που είχαν καταστήσει την απονομή της Δικαιοσύνης μια διαδικασία προσωπικής αθέμιτης συναλλαγής. Χρέος και συμφέρον της Δικαιοσύνης, είναι το νυστέρι της κάθαρσης να φθάσει όσο βαθιά χρειάζεται, όσο ψηλά και αν πρέπει, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις".

    [08] Κοινωνία

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Αγνοούνται επιβάτες ιστιοφόρου

    15/6/2005 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Άγνωστη παραμένει η τύχη των επιβαινόντων ενός ιστιοφόρου με γερμανική σημαία, που βρέθηκε ακυβέρνητο και εγκαταλελειμμένο στην ερημική τοποθεσία Λαμπίρη, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Αιγίου και της Πάτρας. Από το πρωί τρία σκάφη του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό χτενίζουν την περιοχή για τυχόν ναυαγούς. Το "Pillango III" εντοπίστηκε προσαραγμένο σε αβαθή, με αναμμένη τη μηχανή και χωρίς κανέναν επιβαίνοντα. Πριν από λίγο το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, που ερευνούσε από αέρος την περιοχή προσγειώθηκε και οι έρευνες συνεχίζονται πλέον από θαλάσσης. Στο μεταξύ, το προσαραγμένο ιστιοφόρο αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε για ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου και ερευνάται. Όπως εκτιμούν λιμενικοί, δεν αποκλείεται μετά την προσάραξη οι επιβάτες του σκάφους να βγήκαν στη στεριά, χωρίς καν να ειδοποιήσουν για το συμβάν.

    [09] Κόσμος

    Πέντε νεκροί και 10 όμηροι

    Αιματηρή εξέγερση σε βραζιλιάνικη φυλακή

    15/6/2005 9:01:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η ωμή βία ανέλαβε τον έλεγχο σε σωφρονιστικό ίδρυμα στη νοτιανατολική Βραζιλία. Οι αναταραχές που σημειώθηκαν χθες σε φυλακές, που βρίσκονται σε απόσταση 620 χλμ δυτικά του Σάο Πάολο, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε κρατουμένων, των οποίων τα κεφάλια βρέθηκαν να φιγουράρουν καταρχήν ως "τρόπαια" στα χέρια των συγκροτουμένων και δολοφόνων τους και κατόπιν περίοπτη θέση προς "παραδειγματισμό" όλων.

    Οι εικόνες φρίκης που μετέδωσαν τόσο η κρατική τηλεόραση όσο και τα διεθνή ΜΜΕ έρχονται από τη φυλακή "Πρεσιντέντε Βενσεσλάου", στην οποία το χθεσινό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών, κατάληξε σε γενικευμένη εξέγερση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας τα πέντε θύματα μαχαιρώθηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, προτού αποκεφαλιστούν. Οι κρατούμενοι ταμπουρώθηκαν κατόπιν μέσα στις εγκαταστάσεις και κράτησαν ομήρους τους 14 δεσμοφύλακες. Έπειτα από ένα 10ωρο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων απελευθέρωσαν τους τέσσερις φύλακες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ διέκοψαν προσωρινά την επικοινωνία και τώρα οι αρχές τηρούν στάση αναμονής.

    Σημειώνεται ότι οι αιματηρές εξεγέρσεις στις βραζιλιάνικες φυλακές, που φημίζονται για την αθλιότητα των συνθηκών διαβίωσης των κρατούμενων, είναι συχνό φαινόμενο.

    [10] Κόσμος

    Δυστύχημα σε αποθήκες καυσίμων

    15/6/2005 8:19:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν τραγικό τέλος και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στο Νογκίνσκ, κοντά στη Μόσχα.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας της Μόσχας, αποδίδουν το δυστύχημα σε παραβίαση των κανόνων ασφαλείας από αμέλεια των εργαζομένων κατά την εκφόρτωση σιδηροδρομικού βυτίου. Ωστόσο, ο τοπικός κυβερνήτης Αλεξέι Παντελέγεφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η αρχική έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις.

    Μετά την έκρηξη τυλίχθηκαν στις φλόγες δύο δεξαμενές και δύο σιδηροδρομικά βυτία, ενώ για λόγους ασφαλείας οι κατοικίες, καθώς και ένα μαιευτήριο σε ακτίνα 300 μέτρων εκκενώθηκαν.

    Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας ακόμη και τώρα δίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

    [11] Κόσμος

    Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στον Ειρηνικό Ωκεανό

    Ταραχή στην Καλιφόρνια

    15/6/2005 7:24:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ο σεισμός καταγράφηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 19:50 ώρα Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ (05:50 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση 90 χιλιομέτρων νοτίως των ακτογραμμών της Καλιφόρνια και του Όρεγκον και σε εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων. Αν και οι σεισμολόγοι περιέγραψαν τη δόνηση ως "μείζονα" δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα ή ζημιές. Εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές από την μεθόριο Καλιφόρνια-Μεξικού έως το βόρειο άκρο του Βανκούβερ του Καναδά, η οποία λίγη ώρα αργότερα απεσύρθη καθώς ο κίνδυνος πέρασε. Σημειώνεται ότι το επίκενρτο εντοπίστηκε 146 χιλιόμετρα δυτικά της Κρέσεντ Σίτι της Καλοφόρνια, μια παράκτια πόλη που είχε πληγεί από φονικό τσουνάμι το 1964.

    [12] Ιράκ

    Απελευθερώθηκε Αυστραλός όμηρος

    Αιματηρές επίθεσεις αυτοκτονίας

    15/6/2005 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2005 7:30:01 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 25 Ιρακινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Τετάρτη σε εστιατόριο της στρατιωτικής βάσης Χαλές στην περιοχή της Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές. Ιρακινός αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το λουτρό αίματος σημειώθηκε όταν ένας καμικάζι με στρατιωτική περιβολή μπήκε μέσα στο εστιατόριο την ώρα που γευμάτιζαν πολλοί στρατιώτες και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Πηγή του νοσοκομείου της Μπακούμπα, δήλωσε ότι διακομίστηκαν εκεί 12 τραυματίες στρατιωτικοί.

    Λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα νότια της Βαγδάτης, στην περιοχή Ζαφαρνία την ώρα, που περνούσε από εκεί μια περίπολος της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 18.

    Οι δυο αυτές επιθέσεις σκίασαν την απελευθέρωση του 63 χρονου Αυστραλού Ντάγκλας Γουντ μετά από έξι εβδομάδες ομηρίας.

    Η απελευθέρωσή του ήρθε έπειτα συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος αρνήθηκε, ότι δόθηκαν λύτρα.

    Ο Γουντ ευχαρίστησε τους διασώστες του και υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διεκόπη το Μπόκα-Γκουανταλαχάρα

    15/6/2005 1:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Άσχημη εξέλιξη είχε ο επαναληπτικός αγώνας ανάμεσα στην Μπόκα Τζούνιορς και την Γκουντλαχάρα, αφού στο 79' επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών ανάγκασαν τον διαιτητή να τον διακόψει. Το έντονα φορτισμένο κλίμα οδήγησε τους οπαδούς της Μπόκα σε ρίψεις αντικειμένων και άλλα έκτροπα, ωστόσο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες δεν ήταν πιο κόσμιοι. Λίγο πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί ο Ραούλ Κασίνι της Μπόκα φάνηκε να δέχεται χτύπημα στο κεφάλι από τον Αδόλφο Μπαουτίστα της Γκουανταλαχάρα. Ο Μάρτιν Παλέρμο ζήτησε τον λόγο από τον άσο της μεξικανικής ομάδας με αποτέλεσμα να αποβληθούν και οι δύο παίκτες. Ο Παλέρμο δεν αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο, καθώς δεν αποδεχόταν την απόφαση του διαιτητή με αποτέλεσμα να φουντώσει κι άλλο η κατάσταση. Τελικά πείσθηκε να αποχωρήσει, αφού πρώτα... αναισθητοποίησε με κεφαλιά τον Μπαουτίστα! Πριν διακοπεί οριστικά το ματς, ο γκολκίπερ της Γκουανταλαχάρα, Τσέσους Κορόνα, επιχείρησε ανεπιτυχώς να φτάσει στην εστία του καθώς δέχτηκε δεκάδες αντικείμενα. Η διοργανώτρια αρχή αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του αγώνα τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο ματς των δύο ομάδων στο Μεξικό είχε λήξει με 4-0 υπέρ της Γκουανταλαχάρα, ωστόσο στον επαναληπτικό έλειπαν από εκείνη έξι βασικοί παίκτες λόγω Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Μονακό ο Καπό

    15/6/2005 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Συμπαίκτης του Ακη Ζήκου θα είναι τη νέα σεζόν ο Ολιβιέ Καπό, καθώς παραχωρήθηκε από τη Γιουβέντους για ένα χρόνο -με τη μορφή του δανεισμού- στη Μονακό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του γαλλικού συλλόγου. Τη σεζόν που τελείωσε, ο 24χρονος μέσος αγωνίστηκε σε μόλις 14 παιχνίδια των πρωταθλητών Ιταλίας, στα 12 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή. Ο Γάλλος άσος, ο οποίος έχει σημειώσει τρία γκολ στις εννέα συμμετοχές του στην εθνική, άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στην Οσέρ το 1999. Αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στον σύλλογο της Βουργουνδίας, ενώ στη συνέχεια "μετακόμισε" στο Τορίνο και τη Γιουβέντους.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τρόπαιο "χρυσάφι" το Τσάμπιονς Λιγκ

    14/6/2005 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το γόητρο μπορεί να είναι μεγάλο για την ομάδα που θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, ωστόσο δεν είναι το μόνο σημαντικό στον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και το υλικό κομμάτι της όλης υπόθεσης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και τα ποσά που το συνοδεύουν εντυπωσιακά. Όπως ανακοίνωσε η UEFA, περισσότερα από 415 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους συλλόγους που είχαν εξασφαλίσει την είσοδό τους στους «χρυσοφόρους» ομίλους, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ να εξασφαλίζει τη «μερίδα του λέοντος», αφού θα εισπράξει 30,6 εκατομμύρια ευρώ. Η έτερη φιναλίστ της διοργάνωσης, Μίλαν, θα λάβει 26 εκατομμύρια ευρώ, όμως η Τσέλσι που αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τους μετέπειτα πρωταθλητές θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από τους «ροσονέρι» (28 εκατομμύρια) λόγω μεγαλύτερης εμπορικότητας.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    " Άλλαξε χέρια" ο ΟΦΗ

    15/6/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις σήμερα στην ΠΑΕ ΟΦΗ, αφού μετά από συζητήσεις ημερών ο Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης συμφώνησε σε όλα με τον Κρητικό επιχειρηματία Φανούρη Βατσινά για να περάσει στον τελευταίο το πλειοψηφικό "πακέτο" μετοχών, της ομάδας. Την ύπαρξη τελικής συμφωνίας, ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μυριοκεφαλιτάκης, θέτοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλείου.

    Οι δηλώσεις Μυριοκεφαλιτάκη

    "Συνεπείς στις αναφορές μου προς το φίλαθλο κόσμο, μετά την οριστικοποίηση των συζητήσεων που έκανα όλο αυτό το διάστημα με επενδυτές και επιχειρηματίες, σήμερα κάνω γνωστό ότι συμφώνησα με τον γνωστό επιχειρηματία και γνωστό παράγοντα του ΟΦΗ κ. Φανούρη Βατσινά να του πωλήσω τις μετοχές της ΠΑΕ ΟΦΗ. Στόχος μου ήταν να παραμείνει ο ΟΦΗ σε χέρια Κρητικών επιχειρηματιών και, σε συνδυασμό με την πρόταση του κ. Φανούρη Βατσινά που ήταν η καλύτερη απ΄ όσες μου κατατέθηκαν, προχώρησα στη σχετική πώληση των μετοχών που κατέχω. Ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟΦΗ, που είναι και ο μελλοντικός της πρόεδρος, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος πλέον για τις εξελίξεις που θα πρέπει να σημειωθούν στην ομάδα μας.

    Από σήμερα η αγαπημένη μας ομάδα, αλλάζει σελίδα και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Παρακαλώ θερμά, όλους όσοι αγαπούν τον ΟΦΗ να σταθούν δίπλα στο κ. Φανούρη Βατσινά και τους συνεργάτες του. Είναι ένας παράγοντας που μέχρι σήμερα έχει μόνο επιτυχίες στις επιχειρηματικές του προσπάθειες και είμαι σίγουρος ότι με τη συνολική βοήθεια όλων θα φέρει τον ΟΦΗ στο δρόμο των επιτυχιών που του αξίζει.

    Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι από τη δικαιοσύνη θα κριθεί με βάση τους νόμους θετικά η αίτηση που έχει καταθέσει η ΠΑΕ ΟΦΗ για υπαγωγή στο άρθρο 44. Είναι ο μόνος τρόπος να εξυγιανθεί οικονομικά και να μπορέσει ο ΟΦΗ να συνεχίσει την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τέλος, κάνω γνωστό ότι ο κ. Φανούρης Βατσινάς θα γίνει μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΟΦΗ. Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΟΦΗ θα παραμείνει με τη τωρινή του σύνθεση, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Ρόζενχαλ ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό

    15/6/2005 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η έλευση του Τρόντ Σόλιντ στον Ολυμπιακό παρόλο που δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, φέρνει αρκετούς παίκτες ως πιθανούς στόχους των Πειραιωτών και ένας από αυτούς είναι και ο Σίμονς ο οποίος όμως από ό,τι φαίνεται θα καταλήξει πιθανότατα στην Αϊντχόβεν. Έτσι το νέο σενάριο έρχεται από την Τσεχία, χώρα καταγωγής ενός άλλου παίκτη της Μπριζ, του Ντέιβιντ Ρόζενχαλ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Πράγα λοιπόν ο Ολυμπιακός δίνει μια μάχη με την Παρί Σεν Ζερμέν για την υπογραφή του διεθνούς αμυντικού της Μπριζ, ο οποίος όντως βρίσκεται μέσα στα μεταγραφικά πλάνα του Σόλιντ.

    Κυριάκος: "Παίζω δεξί χαφ αλλά και μπάκ"

    Την ίδια ώρα ο Τάσος Κυριάκος, έδινε την πρώτη του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό SuperΣΠΟΡ FM 94,6 ως παίκτης του Ολυμπιακού. Ο πρώην παίκτης της Καλλιθέας μίλησε για τη μεταγραφή του, για τη θέση που αρέσκεται να παίζει, για την προηγούμενη ομάδα του αλλά και για την φετινή έκπληξη του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής, Λάρισα.

    "Δεν στέκομαι στο γεγονός ότι πήγα στον Ολυμπιακό. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, πρέπει να δουλέψω για να καθιερωθώ. Στον Ολυμπιακό όλοι οι παίκτες είναι οι ισάξιοι. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και όταν θα μου δοθεί η ευκαιρία θα την αρπάξω από τα μαλλιά. Παίζω δεξί χαφ αλλά μπορώ να παίξω και μπάκ. Όλοι με ρωτάνε ποια είναι η θέση μου τους λέω ότι μπορώ να παίξω σε όλη τη δεξιά πλευρά μου αρέσει όμως να παίξω σαν δεξί εξτρέμ".

    Σε ότι αφορά τις Καλλιθεά και Λάρισα τόνισε:

    "Η ομάδα της Καλλιθέας είναι υγιέστατη. Έχει έναν πολύ καλό πρόεδρο, δικό της προπονητήριο και γήπεδο. Είχαμε καλούς παίκτες και γι αυτό κάναμε το άλμα. Αγωνίστηκα εκεί 3 χρόνια, εκεί διακρίθηκα και αν δεν ήμουν στην Καλλιθέα, δεν θα τα κατάφερνα να πάω στον Ολυμπιακό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομάδα και τους ανθρώπους της. Ήταν τιμή μου που δούλεψα με τον Τάκη Λεμονή, με βοήθησε πάρα πολύ και έδωσε για μένα τις καλύτερες συστάσεις στον Ολυμπιακό. Τα ίδια ισχύουν και για τον Αλέξη Αλεξανδρή".

    Και για τη Λάρισα: "Έτυχα στα πέτρινα χρόνια της Λάρισας, δεν υπήρχε καμία προοπτική γι αυτό και αναζήτησα την τύχη μου στην Αθήνα. Η Λάρισα είχε φτάσει τα τελευταία 10 χρόνια στο σημείο να παλεύει συνεχώς μεταξύ Β` και Γ` Εθνικής. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιστεύω ότι θα καταφέρει ξανά να γίνει μεγάλη και να καθιερωθεί στα σαλόνια".

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Μυρίζει" μεταγραφή στη Ξάνθη

    15/6/2005 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στη λύση της συνεργασίας της με τον Βραζιλιάνο επιθετικό, Κλέμπερ αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η ομάδα της Ξάνθης. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή που ο προπονητής της ακριτικής ομάδας Γιάννης Ματζουράκης, μόλις επέστρεψε από ταξίδι "στη χώρα του καφέ", όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει μεταγραφικούς στόχους. Λύνοντας το συμβόλαιο του 27χρονου επιθετικού θα ελευθερωθεί η μια θέση ξένου ποδοσφαιριστή, οπότε αναμένεται να κινηθεί για τη μεταγραφή παίκτη, που έχει ήδη εντοπιστεί. Αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ότι πρόκειται για τον 25χρονο μέσο Τσικίνιο, που αγωνίζεται στην ομάδα Αβάι, ωστόσο ουδείς από την Ξάνθη το επιβεβαιώνει, καθώς θέλουν να κλείσουν πρώτα τη μεταγραφή και μετά να ανακοινώσουν το όνομα. Ο Κλέμπερ Ντα Σόουζα Κρουζ αγωνίστηκε φέτος σε 12 παιχνίδια, εκ των οποίων στα πέντε ήταν βασικός και σημείωσε 2 γκολ.

    [19] Μπάσκετ

    ΝΒΑ : Τέσσερις ομάδες απέναντι στην Ευρώπη

    15/6/2005 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την επίσημη παρουσίαση του "σχεδίου", «ΝΒΑ Europe Live», έκαναν από κοινού ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, και ο αντιπρόεδρος της χορηγού εταιρίας, Τζόελ Λίνζνερ, στο Ντιτρόιτ. Αμφότεροι τόνισαν πως τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ θα έρθουν τον Οκτώβριο του 2006 και του 2007, χωρίς όμως κάποια περαιτέρω διευκρίνιση για το ποιες θα είναι οι υποψήφιες πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους ισάριθμους αγώνες επίδειξης. Παράλληλα, ούτε ποιες θα είναι οι οκτώ ευρωπαϊκές ομάδες, πόσο μάλλον ποιες τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ θα πραγματοποιήσουν μέρος της προετοιμασίας τους στη «Γηραιά Αλβιόνα».

    Αποκλείεται ένωση των "των δύο φύλων"

    Κατ, αρχάς ο Στερν τόνισε πως δεν υπάρχει επίσημη προαναγγελία για ένωση των δύο λιγκών σε αγωνιστικό επίπεδο.

    «Δεν αποκλείεται να προσκαλέσουμε αντίστοιχα ευρωπαϊκές ομάδες στις ΗΠΑ, αλλά μην μπερδεύεστε με τον όρο ΝΒΑ Europe. Επιλέχθηκε με γεωγραφικά κριτήρια.»

    Από εκεί και πέρα ο "ισχυρός άντρας του Αμερικάνικου Μπάσκετ, τόνισε πως ενδέχεται κάποια στιγμή να γίνει ένα Ολ Σταρ Γκέιμ στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ιδανική τη στιγμή να γίνει αυτό, αφού ήδη στην Αμερική αγωνίζονται 45 Ευρωπαίοι παίκτες.

    Τέλος, αν και η Εωραλίγκα θέλει, στο διήμερο καμπ της διοργάνωσης του 2006, να αγωνιστούν η Πρωταθλήτρια της και η φιναλίστ εναντίον ομάδων του ΝΒΑ, ο Στερν εξήγησε πως από την πλευρά του αμερικανικού πρωταθλήματος δεν εγγυάται η συμμετοχή του πρωταθλητή και του φιναλίστ των τελικών των πλέι οφ του ΝΒΑ της επόμενης χρονιάς. «Θα επιλέξουμε αυτόν τον Οκτώβρη τις τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ που θα ταξιδέψουν τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη κι έτσι δεν θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε», ήταν τα λόγια του.

    Στη συνέχεια, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα έδωσε μία εύστοχη παρατήρηση για την ανάγκη φαρμογής ίδιων κανονισμών στο μπάσκετ παγκοσμίως, είτε αυτό λέγεται ΝΒΑ, είτε ΝCAA, ευρωπαϊκό ή ασιατικό. Η απάντηση του Τζόρντι Μπερτομέου ήταν: «Είναι δύσκολο να πείσεις όλες τις Αρχές να συμφωνήσουν σε κοινούς κανονισμούς. Τα τελευταία χρόνια εμείς -η Ευρωλίγκα- κάναμε κάποια βήματα μπροστά για να πλησιάσουμε το ΝΒΑ, αλλά τώρα πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας από τη FIBA να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο που ακολουθήσαμε εμείς. Δεν ξέρω αν θα συμβεί ποτέ, αλλά θα συμφωνήσω πως οι κανονισμοί θα πρέπει να είναι κοινοί. Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να λυθεί αυτό το πρόβλημα.»

    Αναφορικά στο φλέγον θέμα της επιλογής Ευρωπαίων παικτών στα ντραφτ σε νεαρή ηλικία, ο Στερν είναι υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας στα δεκαεννέα χρόνια,, και για τους Αμερικανούς νεαρούς αλλά και για τους Ευρωπαίους «Γνωρίζω ότι αυτή είναι και η επιθυμία των ευρωπαϊκών Αρχών του μπάσκετ και πως, με το να τους φέρνουμε εδώ, να τους επιλέγουμε στα ντραφτ και μετά να τους στέλνουμε στην πατρίδα τους, επιβραδύνουμε δραματικά την πρόοδό τους.»

    [20] Μπάσκετ

    Παρουσίασε Ζούρο ο Άρης

    15/6/2005 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την επίσημη παρουσίαση του Ηλία Ζούρου, έκανε την Τετάρτη ο Άρης. Ο Έλληνας τεχνικός κρατώντας χαμηλούς τόνους, ζήτησε από τους φιλάθλους της ομάδας υπομομονή και υποσχέθηκε πολύ δουλειά και λίγα λόγια για να μπορέσει να φτιάξει μια ομάδα δυνατή που θα μπορέσει να ανέβει στην κορυφή. Με χαρακτηρίζει η δουλειά, όχι οι μεγάλες υποσχέσεις. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στους συνεργάτες μου. Θα πρέπει να κριθούμε όμως όλοι στο τέλος. Για να έρθουν οι επιτυχίες χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα", σημείωσε ο Έλληνας τεχνικός, στην αρχή των δηλώσεων του για να συνεχίσει μετά εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να συνεργαστεί με τους "κίτρινους".

    "Στοχεύουμε ψηλά"

    "Η μητρόπολη του ελληνικού μπάσκετ είναι η Θεσσαλονίκη. Εδώ ξεκίνησε η άνθηση του μπάσκετ με τη μεγάλη ομάδα του Άρη. Επιπλέον λειτούργησε καταλυτικά το ότι από την πρώτη στιγμή η διοίκηση με αγκάλιασε. Ξεκινήσαμε με διάθεση από κοινού για να οδηγήσουμε την ομάδα ψηλά. Από τους λόγους που συνετέλεσαν στην απόφαση μου ήταν και ο κόσμος του Άρη που στηρίζει την ομάδα ακόμη και στα δύσκολα".

    Αναφορικά με τους στόχους του Άρη ο Ηλίας Ζούρος τόνισε: "Ο Άρης πρέπει πάντα να είναι ψηλά, αυτό είναι το αυτονόητο. Πρώτα από όλα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα. Εξετάζουμε τις επιλογές που έχουμε και στο τέλος θα πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε μια νεανική ομάδα με Ελληνες παίκτες. Πρέπει να συμβαδίζουμε και με τα οικονομικά της διοίκησης. Θέλουμε σιγά-σιγά να χτίσουμε αυτό που μπορούμε".

    Ο προπονητής των "κίτρινων" δεν παρέλειψε ν αναφερθεί και στον Γιάννη Ιωαννίδη. "Έχουμε άριστη σχέση μαζί του και του έχω εμπιστοσύνη και σαν άνθρωπο", είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: "Είμαστε έτοιμοι για να δουλέψουμε σκληρά. Έχω συμπληρώσει 19 χρόνια επαγγελματικής προπονητικής. Το θέμα είναι να δουλεύεις. Λάθη γίνονται, αλλά πρέπει να είσαι σοβαρός. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί στα δύσκολα".

    "Απόφαση της διοίκησης ήταν να έρθει Έλληνας προπονητής. Θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχει απόλυτα στο έργο του", σημείωσε με τη σειρά του ο Γιάννης Διαμιανίδης παρουσιάζοντας τον Ηλία Ζούρο και τους συνεργάτες του στο τεχνικό επιτελείο, Νικολαϊδη και Καντζούρη και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: "Από φέτος ο Άρης μπαίνει σε μια άλλη φάση. Όλοι μαζί πρέπει όμως να προχωρήσουμε. Άλλωστε, αυτή η διοίκηση δεν έχει καμία ιδιοτέλεια. Όποια απόφαση παίρνουμε, την παίρνουμε με γνώμονα το καλό του Άρη και του κόσμου του".

    [21] Μπάσκετ

    Μείωσαν σε 2-1 οι Πίστονς

    15/6/2005 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά από πολύ καλή εμφάνιση, οι Ντιτρόιτ Πίστονς κατάφεραν στον τρίτο τελικό να πάρουν τη νίκη απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς με 96-79, μειώνοντας σε 2-1 το μεταξύ τους σκορ στη διεκδίκηση του τίτλου. Παίζοντας στην έδρα τους το Ομπορν Χιλ του Μίτσιγκαν, οι περυσινοί πρωταθλητές εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τραυματισμό του Μανού Τζινόμπιλι και έφτασαν στη νίκη επί των Σπερς. Ο αγώνας ήταν ντέρμπι, μέχρι και τέσσερα-πέντε λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, με τιςι δύο ομάδες να βαδίζουν μαζί στο σκορ (61-61). Κάπου εκεί ανέλαβαν δράση οι Μπεν Ουάλας, Χάμιλτον και Μακ Ντάϊες και το παιχνίδι τελείωσε. Οι Πίστονς έκλεισαν το τρίτο δωδεκάλεπτο προηγούμενοι με 70-65, ενώ στο ξεκίνημα του 4ου καθάρισαν μια και καλή το ματς, με ένα επί μέρους σκορ 14-4 (84-69). Πρώτος σκόρερ από τη νικήτρια ομάδα ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον με 24 πόντους, ακολούθησε ο Τσόνσι Μπίλαπς με 20, ενώ ο Μπεν Ουάλας είχε 15 πόντους, 11 ριμπάουντ, πέντε τάπες και τρία κλεψίματα Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Πίστονς θα υποδεχθούν και πάλι τους Σπερς στο Ντιτρόιτ για τον τέταρτο τελικό.

    [22] Μπιτς Βόλεϊ : "Με το δεξί οι Ελληνίδες"

    15/6/2005 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά το ασημένιο μετάλλιο, οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη ξεκίνησαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις ξεκίνησαν πολύ καλά τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη στο κυρίως ταμπλό του 4ου τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στο Γκστάαντ της Ελβετίας. Οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες επικράτησαν πολύ εύκολα τις Ολλανδέζες Κάιζερ/Λέενστρα με 2-0 σετ (21-09, 21-11), και αύριο θα παίξουν με τις Ελβετίδες Κουν και Σούερ.

    Μία ανάσα πριν το κυρίως ταμπλό

    Όσο για τους άντρες, υπήρξε μία καλή και μία κακή ημέρα. Οι Μιχαλόπουλος και Ξενάκη πρώτα, οι αγωνίζονται από την προκριματική φάση του 3ου τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ, που διεξάγονται στο Γκστάαντ της Ελβετίας, ξεκίνησαν με το δεξί. Στο πρώτο γύρο απέκλεισαν τους Πολωνούς Ζουκόφσκι/Ρόμπερτ με 2-0 σετ (21-6, 21-13), ενώ στο β΄ γύρο επικράτησαν των Ολλανδών Μπόερσμα/Κόγκελ επίσης με 2-0 (23-21, 21-19). Αργότερα το απόγευμα οι δύο Έλληνες, θα το νικητή της αναμέτρησης Βου/Γιν (Κίνα)-Αλβάρεζ Ραμίρεζ και με νίκη θα προκριθούν στο κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης.

    Αντίθετα, η ομάδα των Μπελιγράτη και Κουλιέρη δεν τα κατάφεραν το ίδιο καλά. Οι δύο Έλληνες αθλητές στον α΄ γύρο τους Σουηδούς Μάγκνιουσον/Μπρίνμποργκ με 2-0 σετ (21-18, 21-18), αλλά στον δεύτερο ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ (21-23, 12-21) από τους Αυστριακούς Γκος/Στράους και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια.

    [23] Σ΄έξι μήνες πίσω η Λάλοβα

    15/6/2005 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε επιτυχή επέμβαση στο γόνατο υποβλήθηκε σήμερα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών η Ιβέτ Λάλοβα. Η Βουλγάρα σπρίντερ, στάθηκε ιδιαίτερα άτυχη, καθώς λίγο πριν αρχίσει η κούρσα των 100 μ. στο Γκραν Πρι στίβου "Τσικλητήρεια 2005" και ενώ έκανε προθέρμανση συγκρούστηκε με ένα από τα παιδάκια που βοηθούν στην διεξαγωγή των αθλημάτων και υπέστη κάταγμα στο μηριαίο οστούν. Όπως δήλωσε ο γιατρός Λάκης Νικολάου που έκανε την επέμβαση, όλα πήγαν πολύ καλά και μετά από έξι μήνες θα μπορεί να ξεκινήσει ελαφρές προπονήσεις. Όλα τα έξοδα, ιατρικά, νοσηλείας κλπ, καλύφθηκαν από τον Πανελλήνιο ΓΣ, με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε πρόσφατα στο ευρωπαϊκό κύπελλο πρωταθλητών συλλόγων στο Λάγκος της Πορτογαλίας. Η 21χρονη αθλήτρια που είναι από τα μεγάλα ανερχόμενα αστέρια του παγκόσμιου στίβου στα σπριντ, αναμένεται να πάρει εξιτήριο μετά από δύο ημέρες.

    [24] Παγκόσμιο ο Πάουελ στα Τσικλητήρεια

    14/6/2005 11:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2005 12:20:16 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μεγάλες συγκινήσεις πρόσφερε για ακόμα μια χρονιά στους φίλους του κλασσικού αθλητισμού το διεθνές μίτινγκ Τσικλητήρεια, που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, πολλές κορυφαίες επιδόσεις και τρία νέα πανελλήνια ρεκόρ. Τρέχοντας "γρηγορότερα και από τον άνεμο" ο Τζαμαϊκανός Άσαφα Πάουελ, κατάφερε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100μ. των ανδρών κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πετυχαίνοντας χρόνο 9.77. Το προηγούμενο ρεκόρ, είχε με 9.78 ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2002 στο Παρίσι. Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι το δεύτερο ρεκόρ που σημειώνεται στην απόσταση, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το προηγούμενο το είχε πετύχει ο Αμερικανός Μορίς Γκριν με 9,79 το 1999. Η κούρσα ήταν πολύ γρήγορη μιας και οι αθλητές που τερμάτισαν μετά τον Πάουελ, πραγματοποίησαν ατομικά ρεκόρ. Ο δεύτερος Αζίζ Ζακαρί κατέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του τα δέκα δευτερόλεπτα (9.99), ενώ ο συμπατριώτης του Πάουελ, Μάικλ Φράτερ έκανε ατομικό ρεκόρ με 10.03.

    Τρία Πανελλήνια ρεκόρ και κορυφαίες επιδόσεις

    Όμως είχαμε και τρία Πανελλήνια ρεκόρ. Το πρώτο σημείωσε η Μαρία Παπαδοπούλου (ΠΓΣ) στα 800μ όπου τερμάτισε δεύτερη με 1.59.79 κι έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατεβαίνει τα 2 λεπτά στο αγώνισμα, ενώ η επίδοσή της είναι η 5η κορυφαία φέτος στον κόσμο. Η Παπαδοπούλου συνέτριψε το δικό της προηγούμενο ρεκόρ γυναικών που ήταν 2.01.00 από την 1η Ιουνίου 2002 στην Καλαμάτα (Παπαφλέσεια).

    Στην ίδια κούρσα η Ελένη Φιλάνδρα με 2.02.00 κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ Νέων γυναικών (κάτω των 23 ετών) που ήταν δικό της με 2.04.18 από τις 6 Ιουνίου 2005 στα Χανιά (Βενιζέλεια).

    Νέο Πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε και ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ. Ο αθλητής του Δημήτρη Κυττέα υπερέβη τα 5.72μ καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό του ρεκόρ που ήταν 5.71μ από τις 6 Ιουνίου στα Χανιά (Βενιζέλεια). Μάλιστα δοκίμασε στη συνέχεια στα 5.82μ ώστε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων του Μαξίμ Ταράσοφ, αλλά απέτυχε στις λεπτομέρειες.

    Κορυφαίες φετινές επιδόσεις στον κόσμο πέτυχαν ο Σαϊφ Σααχίν (Κατάρ) στα 3.000μ στιπλ με 7.57.28, η Ντόκους Ινζικίρου (Ουγούντα) στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών με 9.15.04, η Γιουσούφ Γιαμάλ Μαριάμ στα 1.500μ με 3.59.13, ο Μουλαένι Μουλαουτζί στα 800μ με 1.44.12 και η Γιάνα Πίτμαν (Αυστραλία) στα 400μ εμπόδια με 53.44.

    Η Χριστίνα Χαντζή σημείωσε στα 400μ εμπόδια ατομικό ρεκόρ με 56.45, πιάνοντας το υψηλό όριο για το παγκόσμιο του Ελσίνκι. Στα 400μ εμπόδια των ανδρών ο Περικλής Ιακωβάκης έδωσε σπουδαία μάχη για τη νίκη με τον Γάλλο Ναμάν Κεϊτά για να έρθει στα τελευταία μέτρα να αρπάξει τη νίκη ο Νοτιοαφρικανός Λουί Βαν Ζιλ με 48.16. Ο Ιακωβάκης ήταν δεύτερος με 48.24, επίδοση που είναι και η 6η κορυφαία φέτος στον κόσμο.

    Ο Κώστας Ζαλαγκίτης στο τριπλούν επιβεβαίωσε την καλή κατάσταση που βρίσκεται, αφού σε έναν ακόμη αγώνα ξεπέρασε τα 17 μέτρα (17.17μ), όπως και η Χρυσοπηγή Δεβετζή που στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών έκανε 14.53μ.

    Στον ακοντισμό γυναικών η Αγγελική Τσιολακούδη έδειξε αρκετά σταθερή στις βολές της (62.72μ), ενώ η Κοκλώνη ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ στα 100μ με 11.33. Στο ύψος ανδρών, όπου επίσης μετείχαν σπουδαία ονόματα, νικητής αναδείχθηκε ο Τσέχος Γιάροσλαβ Μπάμπα με 2.32μ.

    Ένα απροσδόκητο συμβάν ήλθε να επισκιάσει το αγωνιστικό μέρος, όταν κατά την διάρκεια της προθέρμανσης η Βουλγάρα Ιβέτ Λάλοβα, το νέο μεγάλο ανερχόμενο αστέρι των σπριντ, τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο. Η αθλήτρια μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΟΑΚΑ για εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κάταγμα στο μηριαίο οστούν στο δεξί γόνατο. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η Λάλοβα θα υποβληθεί σε επέμβαση αύριο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Οι πρώτες εκτιμήσεις άνουν λόγο για πολύμηνη απουσία από τους στίβους και φυσικά χάνει το παγκόσμιο του Ελσίνκι τον Αύγουστο.

    Συνολικά αποτελέσματα

    110μ.εμπ.(Α): 1. Α.Γουότκινς (ΗΠΑ) 13.23, 2. Σ.Ντεμιντιούκ (Ουκρανία) 13.38, 3. Ντ.Ρος (ΗΠΑ) 13.43, 4. Ρ.Μπράμλετ (ΗΠΑ) 13.47, 5. Ε.Λιχτενέγκερ (Αυστρία) 13.54, 6. Μ.Χάρις (ΗΠΑ) 13.56, 7. Τζ. Κουινονέζ (Εκουαδόρ) 13.60, 8. Αλέξανδρος Θεοφάνωβ (ΕΛΛΑΔΑ) 13.71, 9. Χρήστος Οικονομόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 13.91

    400μ.εμπ.(Γ): 1. Γ.Πίτμαν (Αυστραλία) 53.44, 2. Α.Γιέσιεν (Πολωνία) 54.27, 3. Σ.Φεμπράιο (Ν.Αφρική) 54.66, 4. Α.Ντ.Πάρις (Τζαμάικα) 54.96, 5. Α.Μπλάκετ (Μπαρμπέιντος) 55.09, 6. Τ.Τέρετσιουκ Αντίποβα (Ουκρανία) 55.67, 7. Γ.Μπίκερτ (Ρωσία) 56.17, 8. Χριστίνα Χατζή Νεάγκ (ΕΛΛΑΔΑ) 56.45

    400μ.εμπ.(Α): 1. Λ.Βαν Ζιλ (Ν.Αφρική) 48.16, 2. Περικλής Ιακωβάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 48.24, 3. Ν.Κεϊτά (Γαλλία) 48.32, 4. Μ.Πλάβκο (Πολωνία) 48.78, 5. Ι.Γουίκλεϊ (Τζαμάικα) 48.83, 6. Γ.Μούζικ (Τσεχία) 48.83, 7. Κρ.Ρόουλινσον (Μ.Βρετανία) 49.61, 8. Μηνάς Αλοζίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 49.92

    800μ.(Γ): 1. Χ.Μπενχασί (Μαρόκο) 1:59.60, 2. Μαρία Παπαδοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 1:59.79, 3. Λ.Βαλντοναντό (Γαλλία) 1:59.96, 4. Ο.Κοτλιάροβα (Ρωσία) 1:59.98, 5. Σ.Ούσοβιτς (Λευκορωσία) 2:00.60, 6. Ντ.Κάμινς (Καναδάς) 2:00.72, 7. Α.Αϊτ Χαμού (Μαρόκο) 2:00.74, 8. Α.Σαμάρια (Ναμίμπια) 2:00.88, 9. Ν.Τσιγκάνοβα (Ρωσία) 2:01.27, 10. Γ.Τσέπλακ (Σλοβενία) 2:01.43, 11. Φ.Ματσάρια (Κένυα) 2:01.68, 12. Ελένη Φιλάνδρα (ΕΛΛΑΔΑ) 2:02.00, Μπ.Λάνγκερχολκ (Σλοβενία) εγκατέλειψε.

    100μ.(Γ): 1. Σ.Σίμσον (Τζαμάικα) 11.15, 2. Ζ.Μπλοκ (Ουκρανία) 11.19, 3. Γεωργία Κοκλώνη (ΕΛΛΑΔΑ) 11.33, 4. Γκ. Κεμασουόντε (Νιγηρία) 11.48, 5. Α.Μπικάρ (Σλοβενία) 11.51, 6. Μ.Κίσλοβα (Ρωσία) 11.75.

    100μ.(Α): 1. Ασάφα Πάουελ (Τζαμάικα) 9.77 Π.Ρ., 2. Α.Ζακάρι (Γκάνα) 9.99, 3. Μ.Φρέιτερ (Τζαμάικα) 10.03, 4. Φρ.Ομπικουέλου (Πορτογαλία) 10.04, 5. Π.Τζάρετ (Τζαμάικα) 10.15, 6. Α.Εγκμπέλε (Νιγηρία) 10.16, 7. Ου.Εμεντόλου (Νιγηρία) 10.21, 8. Ντ.Αλιού (Νιγηρία) 10.24, 9. Τζ.Γκάρντενερ (Μ.Βρετανία) 10.29

    Τριπλούν(Γ): 1. Μπ.Ραχούλι (Αλγερία) 14.72, 2. Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ) 14.53, 3. Γ.Αλντάμα (Σουδάν) 14.43, 4. Ε.Ολεϊνίκοβα (Ρωσία) 14.16, 5. Ν.Σαφρόνοβα (Σλοβακία) 14.05, 6. Ειρήνη Δημητράκη (ΕΛΛΑΔΑ) 13.89, 7. Γ.Μπισέτ (Κούβα) 13.77, 8. Μ.Ντιμίτροβα (Βουλγαρία) 13.74, 9. Αθανασία Πέρρα (ΕΛΛΑΔΑ) 13.22, 10. Δήμητρα Μάρκου (ΕΛΛΑΔΑ) 13.16, 11. Τρ.Σμιθ (Τζαμάικα) 13.12, Τ.Χερντ (ΗΠΑ) τρεις άκυρες.

    Ακόντιο(Γ): 1. Στ.Νέριους (Γερμανία) 65.08, 2. Ο.Μενέντεζ (Κούβα) 65.01, 3. Σ.Μπισέ (Κούβα) 63.27, 4. Αγγελική Τσιολακούδη (ΕΛΛΑΔΑ) 62.72, 5. Κρ.Εμπεργκφελ (Γερμανία) 62.23, 6. Γκ.Σάγιερς (Μ.Βρετανία) 61.26, 7. Ι.Λαβέρνε (Μπαχάμες) 58.38, 8. Ν.Σάμπο (Ουγγαρία) 58.33, 9. Ν.Α.Μπικέ (Κούβα) 56.54, 10. Ε.Ρίμπκο (Ρωσία) 53.89, 11. Σάβα Λύκα (ΕΛΛΑΔΑ) 53.34, 12. Τ.Λιάκοβιτς (Ουκρανία) 51.89

    1500μ.(Γ): 1. Μ.Γ.Γιαμάλ (Μπαχρέιν) 3:59.13, 2. Μπ.Γκεζιελέ Μπενταμί (Γαλλία) 4:01.90, 3. Α.Τούραβα (Λευκορωσία) 4:02.21, 4. Ν.Τζ.Λάνγκατ (Κένυα) 4:02.31, 5. Ι.Κρακόβιακ (Λιθουανία) 4:03.19, 6. Ε.Ζαντορόζναγια (Ρωσία) 4:03.65, 7. Ν.Νεπόραντα (Ουκρανία) 4:03.73, 8. Τ.Τομάσοβα (Ρωσία) 4:04.64, 9. Κ.Ντούμα Χούσαρ (Καναδάς) 4:04.99, 10. Κ.Ντουμπραβεάν (Ρουμανία) 4:07.63, 11. Κωνσταντίνα Εφεντάκη (ΕΛΛΑΔΑ) 4:09.56, 12. Μ.Σελσουλί Αλάουι (Μαρόκο) 4:10.16, 13. Α.Γιάκουμπτσακ (Πολωνία) 4:11.50, 14. Ε.Ιαγκάρ (Ρουμανία) 4:18.66, Ε.Ρόζενμπεργκ (Ρωσία) εγκατέλειψε, Ο.Κομιάγκινα (Ρωσία) εγκατέλειψε.

    1500μ.(Α): 1. Ι.Χέσκο (Ουκρανία) 3:33.29, 2. Ντ.Ν.Μπασίρ (Κατάρ) 3:33.62, 3. Ρ.Σίλβα (Πορτογαλία) 3:33.87, 4. Α.Μπ.Μανσούρ (Μπαχρέιν) 3:34.33, 5. Α.Σαϊντί Σιφ (Αλγερία) 3:34.48, 6. Τ.Μπουκενσά (Αλγερία) 3:34.68, 7. Α.Ζεργκελέν (Αλγερία) 3:35.07, 8. Β.Σαμπούνιν (Ρωσία) 3:35.57, 9. Λ.Ρότιτς (Κένυα) 3:35.87, 10. Μπ.Κιπκουρούι (Κένυα) 3:36.17, 11. Α.Κενούτσε (Αλγερία) 3:36.33, 12. Σ.Μουέρα (Τανζανία) 3:42.52, 13. Π.Κορίρ (Κένυα) 3:42.82, Ντ.Λέλεϊ (Κένυα) εγκατέλειψε, Τσ.Μπετ (Κένυα) εγκατέλειψε.

    3000μ.στιπλ(Γ): 1. Ντ.Ινζικίρου (Ουγκάντα) 9:15.04, 2. Β.Γιανόβσκα (Πολωνία) 9:25.09, 3. Σ.Τσεμπτσούμπα (Κένυα) 9:31.44, 4. Λ.Τοτ (Ουγγαρία) 9:32.52, 5. Ν.Ιζμοντένοβα (Ρωσία) 9:35.51, 6. Φ.Μπαχί Αζουχούμ (Αλγερία) 9:38.31, 7. Ι.Μοντέιρο (Πορτογαλία) 9:39.20, 8. Μπ.Σουκ (ΗΠΑ) 9:49.51, 9. Α.Μπομποτσέλ (Ρουμανία) 9:57.12, 10. Τ.Βιλίσοβα (Ρωσία) 9:58.68, 11. Μπ.Σααμπί (Μαρόκο) 10:01.79, 12. Τ.Λορούπ (Κένυα) 10:18.31, 13. Κωνσταντίνα Κεφαλά (ΕΛΛΑΔΑ) 10:29.53, Α.Προκά (Ρουμανία) εγκατέλειψε.

    3000μ.στιπλ(Α): 1. Σ.Σααχίν (Κατάρ) 7:57.28, 2. Γ.Μπόι Κίπκετερ (Κένυα) 8:09.32, 3. Κ.Μισόι (Κένυα) 8:13.48, 4. Ντ.Τσεμουένο (Κένυα) 8:13.51, 5. Μ.Ομάρ Ομπέντ (Κατάρ) 8:14.69, 6. Γ.Κίπροτιτς (Κένυα) 8:18.34, 7. Μπ.Μπουλαμί (Μαρόκο) 8:19.00, 8. Μ.Μουσταφά (Σουηδία) 8:19.20, 9. Χ.Ακάς (Τουρκία) 8:22.00, 10. Ζ.Μπ. Σαλέμ (Κατάρ) 8:28.80, 11. Κ.Κόσγκεϊ (Κένυα) 8:31.04, 12. Μ.Ου. Μπουτσίμπα (Αλγερία) 8:39.41, 13. Αλέξανδρος Λίτση (ΕΛΛΑΔΑ) 8:42.52, 14. Χριστόφορος Μερούσης (ΕΛΛΑΔΑ) 8:54.60, Γιώργος Κομπόγιαννης (ΕΛΛΑΔΑ) εγακτέλειψε, Τζ.Λάνγκατ (Κένυα) εγκατέλειψε.

    Ύψος(Α): 1. Γ.Μπάμπα (Τσεχία) 2.32, 2. Στ.Χολμ (Σουηδία) 2:32, 3. Γ.Ριμπάκοφ (Ρωσία) 2.30, 4. Ντ.Τόπιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 2.27, 5. Κ.Ιωάννου (Κύπρος) 2.27, 6. Σ.Τον (Τσεχία) 2.24, 7. Β.Μόγια (Κούβα) 2.24, Α.Σοκολόφσκι (Ουκρανία) 2.24, 9. Ζ.Μέισον (Τζαμάικα) 2.20, Α.Ταλότι (Ιταλία) 2.20, 11. Τ.Γιάνκου (Τσεχία) 2.15, 12. Νίκος Γκιόσσης (ΕΛΛΑΔΑ) 2.15, Δημήτρης Συρράκος (ΕΛΛΑΔΑ) 2.15, 14. Μιχάλης Τομαράς (ΕΛΛΑΔΑ) 2.10

    Δίσκος(Γ): 1. Φρ.Ντιτς (Γερμανία) 64.92, 2. Β.Ποσπίσλοβα Τσέσλοβα (Τσεχία) 63.11, 3. Ν.Σάντοβα (Ρωσία) 62.69, 4. Ε.Αντόνοβα (Ουκρανία) 62.37, 5. Ν.Γκράσου (Ρουμανία) 62.30, 6. Ν.Φόκινα (Ουκρανία) 60.92, 7. Τζ.Βισνιέβσκα (Πολωνία) 60.14, 8. Ε.Ζβέρεβα (Λευκορωσία) 59.79, 9. Ι.Φεράλες (Κούβα) 59.65, 10. Ε.Νάουντε (Ν.Αφρική) 57.41, 11. Ι.Γιατσένκο (Λευκορωσία) 57.01, 12. Αρετή Αμπατζή (ΕΛΛΑΔΑ) 54.65, Α.Θέρμοντ Χιλ (ΗΠΑ) τρεις άκυρες.

    800μ.(Α): 1. Μπ.Μουλαουτζί (Ν.Αφρική) 1:44.12, 2. Γ.Μπανγκέι (Κένυα) 1:44.29, 3. Γ.Σαάντ Καμέλ (Μπαχρέιν) 1:44.54, 4. Γ.Γιαμπόι (Κένυα) 1:44.67, 5. Μ.Τσεχιμπί (Μαρόκο) 1:44.89, 6. Γ.Μπορζακόφσκι (Ρωσία) 1:44.92, 7. Ντ.Μπογκντάνοφ (Ρωσία) 1:45.30, 8. Α.Λααλού (Μαρόκο) 1:45.82, 9. Τζ.Κόετς (Κένυα) 1:46.33, 10. Παύλος Φαρουγγιας (ΕΛΛΑΔΑ) 1:47.69, Μπ.Καβέσνικοφ (Ρωσία) εγακτέλειψε

    Τριπλούν(Α): 1. Μ.Οπρέα (Ρουμανία) 17.52, 2. Κώστας Ζαλαγκίτης (ΕΛΛΑΔΑ) 17.17, 3. Γ.Μπετάνζος (Κούβα) 17.13, 4. Ντ.Τζίραλτ (Κούβα) 17.03, 5. Ο.Ατσίκε (Μ.Βρετανία) 17.03, 6. Φ.Ιντόβου (Μ.Βρετανία) 16.96, 7. Χρήστος Μελέτογλου (ΕΛΛΑΔΑ) 16.73, 8. Ντ.Βαλιούκεβιτς (Λευκορωσία) 16.65, 9. Ν.Σαβολάινεν (Ουκρανία) 16.62, 10. Κ.Φοφανά (Γαλλία) 16.37, 11. Β.Γκουστσίνσκι (Ρωσία) 16.35, Ι.Αμπουμπακέρ (Κατάρ) τρεις άκυρες.

    Επί κοντώ(Α): 1. Λ.Μπέρλινγκερ (Γερμανία) 5.77, 2. Τ.Λόμπινγκερ (Γερμανία) 5.77, 3. Κώστας Φιλιππίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 5.72, Ρ.Μπλομ (Ολλανδία) 5.72, 5. Ντ.Μαρκόφ (Αυστραλία) 5.62, 6. Α.Άβερμπουκ (Ισραήλ) 5.62, 7. Π.Γκερασίμοφ (Ρωσία) 5.62, 8. Τζ.Τζιμπίλισκο (Ιταλία) 5.62, 9. Ι.Εφρέμοφ (Βουλγαρία) 5.52, 10. Ι.Πάβλοφ (Ρωσία) 5.52, 11. Ντ.Γιουρτσένκο (Ουκρανία) 5.42, 12. Νίκος Συντιχάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 5.02, Μάριος Ευαγγέλου (ΕΛΛΑΔΑ) 5.02, Ντ.Έκερ (Γερμανία) τρεις άκυρες, Τζ.Χάρτγουικ (ΗΠΑ) τρεις άκυρες.

    4Χ100μ.(Α): 1. Αφρική (Εγμπέλε, Αλιου, Εμενετόλου, Ζάκαρι) 39.17, 2. ΕΛΛΑΔΑ (Βογιατζάκης, Χαλασταρας, Πετρίδης, Παπαδιάς) 39.53, 3. Διεθνή αστέρια (Τζάρετ, Μπράουν, Λιχτενέγκερ, Οσόβνικαρ) 39.63, 4. ΗΠΑ (Μπράμλετ, Γουότκινς, Χάρις, Ρος) 39.82.

    [25] Πολιτισμός

    Η Γιορτή της Μουσικής σας περιμένει!

    Τρεις μουσικές μέρες στο κέντρο της Αθήνας

    15/6/2005 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Έγινε θεσμός! Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής για τέταρτη συνεχή χρονιά ετοιμάζεται να πλημμυρίσει με τους ήχους της μουσικής δεκάδων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών το κέντρο της Αθήνας για να υποδεχτούμε με κέφι το καλοκαίρι του 2005. Η μεγάλη γιορτή της μουσικής ξεκινάει στις 21 Ιουνίου και επί τρεις ημέρες θα προσκαλεί όλον τον κόσμο να διασκεδάσει και να ακούσει ζωντανά διάφορα είδη μουσικής. Πλατεία Κοτζιά, Τεχνόπολις, Πλατεία Κλαυθμώνος και Εθνικός Κήπος είναι μόνο μερικά από τα σημεία όπου θα συναντηθούν καλλιτέχνες και κοινό, ενώ έχουν προγραμματιστεί διάφορα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Είτε σας αρέσει η jazz, η pop, η electro, η ethnic είτε η ελληνική σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική ή ακόμη και η κλασική, η Γιορτή της Μουσικής σας δίνει τη δυνατότητα να διασκεδάσετε μέχρι τελικής πτώσεως. Συναυλίες, στο πλαίσιο της Γιορτής της Μουσικής, θα γίνουν και στα Γιαννιτσά, τις Σέρρες και τα Τρίκαλα.

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα όλων των συναυλιών.

    Σχετικά Links: Γιορτή της Μουσικής

    [26] Πολιτισμός

    Έκθεση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας

    "Σύγχρονη Φωτογραφία-Ελληνικό Τοπίο"

    15/6/2005 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Από τις 17 έως τις 30 Ιουνίου, οι επισκέπτες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ελληνικά τοπία όπως τα είδε ο φωτογραφικός φακός των μελών της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, από τη δεκαετία του 50 έως τις ημέρες μας. Μοναδικά ασπρόμαυρα φωτογραφικά ντοκουμέντα με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων αναβιώνουν την ιστορία της χώρας μας. Η έκθεση "Σύγχρονη Φωτογραφία-Ελληνικό Τοπίο" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας 2005 σε συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 19:30.

    Ώρες λειτουργίας: 9.00-13.00 και 17.00-21.00

    Κυριακή: 9.00-13.00

    Δευτέρα: κλειστά

    Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Ακαδημίας 50, τηλ: 210-3621601

    [27] Πολιτισμός

    Bebo Valdes: Ένας θρύλος στον Λυκαβηττό

    15/6/2005 12:18:00 μμ

    Ελκυστικοί ήχοι, ρυθμός, ένταση και ανθρωπιά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της μουσικής μίας από τις θρυλικές μορφές της Κουβανέζικης μουσικής. Ο πιανίστας Bebo Valdes, δημιουργός του ρυθμού batagna, γνωστός ως "Caballon" (Μεγάλο Άλογο) εξαιτίας του ύψους του, και πατέρας του Chuco Valdes ιδρυτή του συγκροτήματος "Ιrakere", έχει μια μεγάλη ιστορία στην κουβανέζικη μουσική. Αυτή θα αφηγηθεί στο αθηναϊκό κοινό, στη μοναδική συναυλία που δίνει στο Θέατρο του Λυκαβηττού, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο 86χρονος μουσικός, που σύμφωνα με τη The New York Times "είναι ο πιανίστας ο οποίος έδωσε σχήμα και ουσιαστική μορφή στην Κουβανέζικη μουσική κατά τα τελευταία 60 χρόνια", θα εμφανιστεί στο Θέατρο του Λυκαβηττού με το κουαρτέτο του που αποτελείται από τους Javier Colina (κοντραμπάσο), Rickard Valdes (κρουστά), Efrain Porro (κρουστά) και τον ίδιο στο πιάνο. Χορηγός επικοινωνίας της συναυλίας είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός Kosmos 93,6 FM.

    Εισιτήρια προπωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς, τηλ. 210-9289000) και στα ταμεία του Θεάτρου Λυκαβηττού (τηλ. 210-7227233 και 7227209) δύο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας.

    Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

    Τιμή εισιτηρίων: 20 ευρώ και 15 ευρώ (φοιτητικά και μαθητικά)

    [28] Υγεία

    Ελπιδοφόρο πείραμα για Πάρκινσον και επιληψία

    Έφτιαξαν εγκεφαλικά κύτταρα

    15/6/2005 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Ένα επαναστατικό πείραμα, που δίνει ελπίδες για την ίαση εκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και η επιληψία, πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό McKnight Brain Institute. Οι επιστήμονες κατάφεραν να μιμηθούν στο εργαστήριο τη φυσική διαδικασία της γέννησης νέων ώριμων εγκεφαλικών κυττάρων από βλαστικά κύτταρα ποντικιών. Σύντομα, όμως, πιστεύουν ότι η ίδια διαδικασία θα μπορέσει να ακολουθηθεί και με τα ανθρώπινα κύτταρα με αποτέλεσμα την παραγωγή αμέτρητων εγκεφαλικών κυττάρων. Στη συνέχεια, τα κύτταρα του ατόμου θα μπορούν να καταψύχονται και να χρησιμοποιούνται στο μέλλον για να αντιμετωπιστούν, εάν χρειαστεί, για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών ασθενειών.

    Οι ερευνητές ακολούθησαν μια διαδικασία, γνωστής από το παρελθόν, για την παραγωγή κυττάρων του αίματος έξω από τον οργανισμό. Πήραν ανώριμα βλαστικά κύτταρα από ποντίκια και με τη χρήση ειδικών χημικών τα οδήγησαν στην ωρίμανση. Μία σειρά φωτογραφιών, που λαμβάνονταν ανά πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου, βοήθησε την ερευνητική ομάδα να δημιουργήσει ένα σύντομο φιλμ που απεικονίζει τη μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε ώριμα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες).

    Χάρη στο φιλμ αυτό, οι επιστήμονες μπόρεσαν, επίσης, να παρακολουθήσουν πιο στενά από ποτέ, τις αλλαγές στη φυσιολογία τους, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διαδικασία ωρίμανσης.

    Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που βλαστικά κύτταρα έχουν γίνει εγκεφαλικά κύτταρα, μέσα στο εργαστήριο, οι ερευνητές του πειράματος αυτού λένε ότι δεν έχει αντιγραφεί ποτέ στο παρελθόν η διαδικασία αυτή με τόσο πλήρη και λεπτομερή τρόπο.

    Πριν από περίπου μία δεκαετία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να παράγει μικρές ποσότητες νέων κυττάρων ακόμη και μετά την ενηλικίωση.

    Το ενθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι απέδειξε πως τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να δημιουργηθούν φυσιολογικά και εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, που είναι ο εγκέφαλος.

    [29] Υγεία

    Κόβουν χρόνια κάπνισμα και παχυσαρκία

    14/6/2005 8:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Όσο τα χρόνια περνούν και μεγαλώνουμε αναζητάμε πιο εντατικά το μυστικό της νεότητας, που θα κρατήσει μακριά όσο περισσότερο γίνεται τα γηρατειά. Η επιστήμη μπορεί να μην έχει λύσει ακόμα αυτό το γρίφο φαίνεται, όμως, πως ανακάλυψε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την πρόωρη γήρανση. Σύμφωνα με επιστήμονες η αποχή από το κάπνισμα και η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής συνθέτουν το καλύτεροι όπλο για τη διατήρηση της νεότητας. Όπως προκύπτει από τη μελέτη τους καπνιστές και παχύσαρκοι ταλαιπωρούν με τις κακές τους συνήθειες τα χρωμοσώματά τους με αποτέλεσμα να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα αν ένας μη καπνιστής σε κάθε γενέθλια προσθέτει ένα κεράκι στην τούρτα ένας καπνιστής θα πρέπει να προσθέτει 4,6 και ένας παχύσαρκος 9, καθώς με αυτές τις αναλογίες επιταχύνεται η γήρανσή τους. Το αποτέλεσμα για καπνιστές και άτομα με παχυσαρκία δεν είναι βέβαια μόνο αισθητικό, αλλά σημαίνει, ότι έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γεροντικές ασθένειες, που υπό κανονικές συνθήκες θα τις εμφάνιζαν πολλά χρόνια αργότερα.

    Ένα παιχνίδι χρωμοσωμάτων

    Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να παρατηρήσουν την συμπεριφορά των τελομερών σε καπνιστές και άτομα με παχυσαρκία.

    Τα τελομερή είναι μικρά τμήματα του DNΑ, που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και ρόλος τους είναι τα προστατεύουν και να τα σταθεροποιούν, να εμποδίζουν δηλαδή το ξεδίπλωμα της έλικας του DNA.

    Τα τελομερή παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μακροζωίας των κυττάρων. Συγκεκριμένα, μικραίνουν σε κάθε διαίρεση του κυττάρου μέχρι να στο τέλος να εξαφανιστούν και έτσι επέρχεται με τα χρόνια η γήρανση.

    Οι ερευνητές θέλησαν λοιπόν να διαπιστώσουν κατά πόσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες επιτάχυνσης της σμίκρυνσης αυτής των τελομερών και άρα δρουν ως καταλύτες για τα γηρατειά.

    Για αυτό πήραν δείγματα αίματος από εκατοντάδες γυναίκες 18-76 ετών από τις οποίες οι 119 είχαν παχυσαρκία, 203 ήταν καπνίστριες και 369 πρώην καπνίστριες.

    Αναλύοντας τα αποτελέσματα διαπίστωσαν, ότι τα τελομερή στις παχύσαρκες γυναίκες και τις καπνίστριες ήταν πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτών που δεν ήταν παχύσαρκες και δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

    Υπολόγισαν λοιπόν, ότι μια γυναίκα που κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 40 χρόνια επιτάχυνε τη γήρανσή της κατά 7,4 χρόνια.

    Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Spector, κάπνισμα και παχυσαρκία επιταχύνουν το "χρωμοσωματικό μας ρολόι" με αποτέλεσμα να γερνά όλο μας το σώμα και όχι μόνο οι πνεύμονες ή η καρδιά μας.

    Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να προβληματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν κυρίως τους νέους.

    [30] Παράξενα

    Τα παράδοξα του νόμου

    Τυχερός παραβάτης

    15/6/2005 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2005 2:53:57 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μπορεί οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι να θεωρούνται από τους καλύτερους και η γερμανική τροχαία από τις πιο αυστηρές, εάν, όμως, είστε μοτοσικλετιστής και σας αρέσει η ταχύτητα δεν υπάρχει περίπτωση να "φάτε" πρόστιμο, όσο κι αν τρέχετε. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη και αν σας εντοπίσουν τα ραντάρ να έχετε ξεπεράσει το όριο ταχύτητας, ωστόσο, δεν μπορούν να ξέρουν ποιος το έχει κάνει καθώς οι μοτοσικλέτες δεν έχουν πινακίδες κυκλοφορίες παρά μόνο στο πίσω μέρος τους! Από αυτό το παράδοξο επωφελήθηκε άλλος ένας Γερμανός μοτοσικλετιστής τον οποίο τα ραντάρ εντόπισαν να τρέχει με 250 χλμ την ώρα, με τη διπλάσια δηλαδή ταχύτητα από το επιτρεπόμενο όριο. Η αστυνομία, όμως, αδυνατεί να τον εντοπίσει, όπως παραδέχτηκε και δημόσια ο εκπρόσωπος της τροχαίας του Βραδεμβούργου, καθώς δεν μπορούν να ξέρουν σε ποιον ανήκει η μηχανή.

    "Χαμένοι" οι οδηγοί αυτοκινήτων

    Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο άγνωστος παραβάτης "έσπασε" και το ρεκόρ ταχύτητας με μοτοσικλέτα σε αυτοκινητόδρομο, για το οποίο, όμως, δεν μπορεί να υπερηφανευτεί καθώς, εκ των πραγμάτων, πρέπει να παραμείνει ανώνυμος.

    "Ριγμένοι" από την υπόθεση αυτή είναι οι παραβάτες των τετράτροχων οχημάτων, που υποχρεούνται να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας και στο μπροστινό μέρος. Έτσι, λίγο καιρό αφότου τους εντοπίζουν τα ραντάρ, δέχονται στο γραμματοκιβώτιό τους και τη ...λυπητερή.

    Μήπως, εάν είναι λάτρεις της ταχύτητας, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να εξασκούν και με το νόμο το αγαπημένο τους "σπορ" με μηχανή;

    [31] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Περιμένει Στεφανίδη το Αιγάλεω

    15/6/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, περιμένουν στο Αιγάλεω για να προχωρήσουν στην ανακοίνωση της απόκτησης, Στάθη Στεφανίδη. Η προσφυγή του 24χρονου ποδοσφαιριστή θα εκδικαστεί στις 23 Ιουνίου και αν ο αμυντικός μέσος του Ακράτητου μείνει ελεύθερος, τότε θα μετακομίσει στο "Σίτι", καθώς ήδη τα έχει βρει σε όλα με τη διοίκηση της αθηναϊκής ομάδας. Κλεισμένη θεωρείται και η μεταγραφή του Γκόραν Ποπόφ, παρ όλο που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ΠΑΕ. Έτσι ο 21χρονος Σκοπιανός αμυντικός θα επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς αγωνίστηκε για ένα διάστημα στην ΑΕΚ. Ο Ποπόφ ανήκει στον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος τον είχε παραχωρήσει δανεικό στην πολωνική Όντρα Σλασκ.

    Στάσιμο το θέμα του Ογκουνσότο

    Αντίθετα, δεν έχει σημειωθεί εξέλιξη στη μεταγραφή του Πάτρικ Ογκουνσότο κι αυτό γιατί οι άνθρωποι του Εργοτέλη, αλλά και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, θέλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια για πρόταση από ομάδα του εξωτερικού.

    Αν τελικά αυτή η πρόταση δεν έρθει, τότε αναμένεται να κλείσει και αυτή η μεταγραφή και ο Νιγηριανός επιθετικός να συνεχίσει την καριέρα του στο Αιγάλεω.

    [32] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Ντουμιτρέσκου τεχνικός στον Ακράτητο

    15/6/2005 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η επιστροφή του Σταύρου Ψωμιάδη από το εξωτερικό, δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις στην ομάδα του Ακράτητου. Ο νέος πρόεδρος της ομάδας των Άνω Λιοσίων αμέσως μόλις ήρθε στρώθηκε στη δουλειά και το πρώτο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ήταν αυτό του προπονητή. Μετά από επαφές με τον Ιτάκ Σουμ και το Ίλιε Ντουμιτρέσκου, ο κ. Ψωμίαδης αποφάσισε ότι ο αντικαταστάτης του Μπάμπη Τεννέ στο πάγκο των "πράσινων" θα είναι ο Ρουμάνος τεχνικός. Η συμφωνία επήλθε χθες το βράδυ και σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη της συνεργασίας τους για τα επόμενα δυο χρόνια. Ο πρώην προπονητής του Αιγάλεω και της ΑΕΚ, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν πως τον Ντουμιτρέσκου στα Άνω Λιόσια θα ακολουθήσει και ο Κόφι Αμπονσά, ο οποίος επίσης αγωνίστηκε στο Αιγάλεω.

    [33] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπέγραψε με ΑΕΛ ο Βέλα Τζούνιορ

    15/6/2005 6:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίκτης της ΑΕΛ είναι από σήμερα ο Τζουζέπε Βέλα Τζούνιορ. Ο Βραζιλιάνος μέσος που τα δύο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Λάρισας και σε δηλώσεις του τόνισε: "Νιώθω ευτυχισμένος που ήλθα σε μια μεγάλη ομάδα κι είμαι αποφασισμένος να δουλέψω με κέφι για να καλύψω τις φιλοδοξίες της. Η πρόταση της ΑΕΛ ήταν η καλύτερη που μου έγινε, αλλά ξέρω παράλληλα ότι ανήκω πλέον σε μια ομάδα με ιστορία, κόσμο και οργάνωση. Αυτό το γεγονός μου επιτρέπει να ονειρεύομαι επιτυχίες με τη φανέλα της". Ο Βέλα Τζούνιορ είναι 28 ετών (γεννηθείς στις 28/9/1977) και έχει ιταλικό διαβατήριο, κάτι που σημαίνει ότι δεν καλύπτει θέση ξένου στην ΑΕΛ. Με τη φανέλα της Καλαμαριάς είχε συνολικά 47 συμμετοχές και 2 γκολ στις δύο τελευταίες σεζόν.

    [34] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε και άλλο ταλέντο ο ΠΑΟΚ

    15/6/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην μεταγραφή ακόμα ένα ταλέντου προχώρησε σήμερα ο ΠΑΟΚ ανακοινώνοντας την απόκτηση του 17χρονου τερματοφύλακα του Μαγνησιακού Κώστα Παλιούρα. Ο πολλά υποσχόμενος τερματοφύλακας, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ομάδα, θα γίνει ο 4ος γκολκίπερ της μετά τους Τοχούρογλου, Φερναντέζ και Κυριακίδη. Τον 17χρονο (γεννημένος το 1988) τερματοφύλακα, είχε στην εθνική Παίδων ο Γιώργος Σεμερτζίδης και τον είχαν "ανακαλύψει" ο Γιώργος Κωστίκος και ο Νίκος Μιχόπουλος. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα ενταχθεί στο τμήμα των Νέων, μέχρι να προετοιμαστεί για το μεγάλο άλμα στην επαγγελματική ομάδα. Κατά τ άλλα, ο ΠΑΟΚ περιμένει την απάντηση από την διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς, για τον διεθνή μέσο Στέλιο Ηλιάδη και εν αναμονή αυτής του θέματος καθυστερεί η τοποθέτηση της μεταγραφικής του επιτροπής, για τον Ούγγρο ποδοσφαιριστή Λίστες, που είναι στη μεταγραφική λίστα του Δικεφάλου. Ο εκπρόσωπος του ξένου παίκτη, που έλυσε το συμβόλαιο του με την Βέρντερ Βρέμης, είχε μια συζήτηση με τον τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ Γιώργο Κωστίκο και συναποφασίστηκε να συζητήσουν και πάλι μετά από λίγες μέρες για την περίπτωση του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 June 2005 - 16:54:39 UTC