Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απίστευτο... και όμως συνέβη
  • [02] Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
  • [03] Δυστύχημα σε ορυχείο στην Τουρκία
  • [04] Προεδρικές εκλογές στο Ιράν
  • [05] Συνετρίβη ελικόπτερο βόρεια του Περού
  • [06] "Φαινόμενο" οι "Πίστονς"
  • [07] Παραιτήθηκε ο υπουργός Προεδρίας της Βραζιλίας
  • [08] Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε το Λ. Αντζελες

    [01] Παράξενα

    365 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί

    Απίστευτο... και όμως συνέβη

    17/6/2005 8:39:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Ένα απάνθρωπο σύμβάν συγκλόνισε τον περασμένο Αύγουστο, την Παραγουάη. Ιδιοκτήτης σουπερ- μάρκετ, έδωσε εντολή να κλείσουν οι πόρτες του καταστήματος, όταν ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 365 άνθρωποι. Ο Χουάν Πίο Πάιβα θα κληθεί ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος ότι έδωσε εντολή να κλείσουν οι πόρτες του καταστήματος για να μην φύγουν οι πελάτες χωρίς να πληρώσουν, ενώ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 25 χρόνων, κατηγορούμενος για δολοφονία. Επίσης, στο δικαστήριο θα οδηγηθούν ο γιός του, Βίκτορ Ντάνιελ και ένας φρουρός του καταστήματος, οι οποίοι εκτέλεσαν τις εντολές του ιδιοκτήτη και έκλεισαν τις πόρτες εξόδου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Η απόφαση του εισαγγελέα για την παραπομπή σε δίκη του ιδιοκτήτη του σούπερ- μάρκετ ελήφθη ύστερα από καταθέσεις εκατοντάδων αυτόπτων μαρτύρων. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα. Ο Χουάν Πίο Πάιβα αρνείται τις κατηγορίες.

    [02] Κοινωνία

    Για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά

    Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

    17/6/2005 10:16:00 πμ

    Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα εργατικά σωματεία αντιδρώντας στις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό. Νέα 24ωρη απεργία εξήγγειλε για την ερχόμενη Παρασκευή η ΓΣΕΕ, ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την Τρίτη. Στο μεταξύ, οξύνεται η ένταση ανάμεσα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τους λιμενεργάτες, που προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία από σήμερα. Από την πλευρά του, ο υπουργός, Μανόλης Κεφαλογιάννης του διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την τροφοδοσία της αγοράς με εμπορεύματα, εφόσον οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν.

    [03] Κόσμος

    Με έξι νεκρούς

    Δυστύχημα σε ορυχείο στην Τουρκία

    17/6/2005 11:37:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τραγικό θάνατο βρήκαν έξι ανθρακωρύχοι στην πόλη Κιλιμλί της βόρειας Τουρκίας, όταν από την καθίζηση του εδάφους παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σήραγγα. Τα σωστικά συνεργεία άργησαν να τους προσεγγίσουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εισπνέοντας μεθάνιο, όπως ανέφερε ο Κυβερνήτης της περιοχής, Γιαβούζ Ερκμέν. Οι σοροί των έξι ανθρακωρύχων ανασύρθηκαν πολλές ώρες μετά το δυστύχημα, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

    [04] Κόσμος

    Άνοιξαν οι κάλπες

    Προεδρικές εκλογές στο Ιράν

    17/6/2005 8:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2005 11:04:27 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Περίπου 47 εκατομμύρια Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα για την εκλογή νέου προέδρου. Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, φαβορί των προεδρικών εκλογών, ψήφισε στο τέμενος Τζαμαράν στη βόρεια Τεχεράνη. "Ελπίζω να κερδίσω τις εκλογές από τον πρώτο γύρο", τόνισε ο ίδιος, καταγγέλοντας την συκοφαντική προπαγάνδα σε βάρος τους.Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πιθανότερος νικητής της εκλογικής μάχης είναι ο μετριοπαθής κληρικός Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Βασικοί αντίπαλοι του Ραφσαντζανί είναι ο 54χρονος μεταρρυθμιστής πρώην υπουργός Παιδείας, Μοσταφά Μουάν, ο συντηρητικός πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Μοχάμαντ Μπάκερ Καλίμπαφ, 43 χρόνων και ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών, πιθανώς οι κάλπες θα στηθούν στις 24 Ιουνίου.

    "Αν οι Αμερικανοί το θέλουν"

    Ο μετριοπαθής κληρικός Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί απέρριψε τις δηλώσεις του προέδρου Μπους εναντίον της νομιμότητας του ιρανικού καθεστώτος λέγοντας πως "ο πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί έχει δεσμευτεί ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του".

    "Ο αριθμός των υποψηφίων έχει αυξηθεί, όλες οι τάσεις εκπροσωπούνται", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Ραφσαντζανί έσπασε το ιρανικό κατεστημένο συνάπτοντας σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάτι που χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία, αναφέροντας ότι "αν οι Αμερικανοί το θέλουν μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Ο Μπούς έχει δείξει πρόσφατα θετικά σημάδια. Το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες έχει βελτιωθεί".

    [05] Κόσμος

    11 αγνοούμενοι

    Συνετρίβη ελικόπτερο βόρεια του Περού

    17/6/2005 7:20:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters

    Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε απομακρυσμένη περιοχή στη ζούγκλα που βρίσκεται στα βόρεια του Περού. "Το ατύχημα έγινε στη διάρκεια πτήσης κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Έντεκα άνθρωποι είναι αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, ένα νεαρό κορίτσι και μία γυναίκα. Τέσσερις αξιωματικοί έχουν διασωθεί, με ελαφρά τραύματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του περουβιανού στρατού, Χόρχε Λούις Λαγούνας. Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί για ποιό λόγο επέβαιναν στο ελικόπτερο η γυναίκα και το νεαρό κορίτσι. Το ελικόπτερο, που συνετρίβη κοντά στον ποταμό Πουτουμάγιο, 1400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Λίμα, δεν έχει βρεθεί και τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

    [06] Μπάσκετ

    "Φαινόμενο" οι "Πίστονς"

    17/6/2005 10:13:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε... παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο 4ος τελικός μεταξύ Ντιτρόιτ και Σαν Αντόνιο στο Όμπουρν Χίλς, που μετά από εξαιρετική εμφάνιση των Πίστονς, οι γηπεδούχοι με 102-71 ισοφάρισαν τους μεταξύ τους αγώνες σε 2-2. Στην επίθεση οι παίκτες του Λάρι Μπράουν, έδειξαν έναν εκπληκτικο πλουραλισμό, ενώ στην άμυνα "πέρασαν χειροπέδες" στον Τιμ Ντάνκαν και την παρέα του, που μετά από κάποιο σημείο και έπειτα σχεδόν παρακαλούσαν να ακουστεί η κόρνα της λήξης της γραμματείας, για να τελειώσει το... μαρτύριό τους. Η επόμενη, πέμπτη κατά σειρά αναμέτρηση των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στο ίδιο γήπεδο την Κυριακή.

    "Χειρότερα δε γίνονταν" για τους Σπερς

    Σε ρυθμούς προπόνησης το Ντιτρόϊτ, επικράτησε εύκολα στο Μίσιγκαν με 102-71 στον τέταρτο τελικό του ΝΒΑ του Σαν Αντόνιο και ισοφάρισαν σε 2-2 το σκορ των μεταξύ τους αγώνων. Και μόνο από το κενό που υπήρχε στα μάτια του συνήθη σκόρερ των Σπερς, Τιμ Ντάνκαν και των συμπαικτών του, μπορούσε εύκολα κανείς να συμπεράνει, πως δεν είχαν καταλάβει ούτε οι ίδιοι τι τους βρήκε. " Η αλήθεια είναι ότι μας πίεσαν πολύ, και μας εμπόδισαν να κάνουμε κάτι επιθετικά. Έπρεπε να βρούμε κάποια λύση" τόνισε ο Τόνι Πάρκερ μετά τη λήξη του αγώνα απαρηγόρητος, ενώ ο προπονητής των φιλοξενούμενων Γκρεγκ Πόποβιτς αρκέστηκε να πει ότι η ομάδα του έπαιξε το χειρότερο ημίχρονο που έχει παιχθεί ποτέ στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ.

    Στο στρατόπεδο των νικητών το κοντράστ των συναισθημάτων ήταν έντονο, καθώς τα "Πιστόνια" δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για την εξαιρετική τους εμφάνιση: "Απόψε ήμασταν φαινόμενο" τόνισε χαρακτηριστικά ο τιμονιέρης του Ντιτρόϊτ Λάρι Μπράουν και συνέχισε: "Με κάθε ειλικρίνεια νομίζω ότι αυτό ήταν το καλύτερό παιχνίδι ομάδας που έχω δει όσα χρόνια ασχολούμαι σε επαγγελματικό επίπεδο. Ήταν ένα πραγματικά εξαιρετικό παιχνίδι.

    Ο ορισμός του επιθετικού πλουραλισμού

    Για τους κατόχους του τίτλου που πλέον θα παίξουν το 5ο αγώνα το βράδυ της Κυριακής ξανά στο Μίτσιγκαν, πέντε παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων (Μπίλαπς 17 πόντους, Χάντερ 17 πόντους, ΜακΝτάις 13, Ρασίντ Ουάλας 14 πόντους, Πρινς 13 πόντους). Από το Σαν Αντόνιο καλύτερος ήταν ο Τιμ Ντάνκαν με 16 πόντους και 16 ριμπάουντ. Η 6η και 7η αν χρειαστεί αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο Τέξας στην έδρα των Σπερς.

    Περίοδοι: 23-17, 28-19, 23-21, 28-14.

    Ντιτρόιτ: Μπίλαπς 17, Χάντερ 17, Ρ.Ουάλας 14, ΜακΝτάις 13, Πρινς 13, Χάμιλτον 12, Μπ.Ουάλας 11, Αρόγιο 3, Μίλιτσιτς 2.

    Σαν Αντόνιο: Ντάνκαν 16, Πάρκερ 12, Τζινόμπιλι 12, Μπράουν 8, Μπόουεν 6, Χόρι 5, Ούντριχ 5, Μοχάμεντ 4, Μπάρι 3.

    [07] Κόσμος

    Παραιτήθηκε ο υπουργός Προεδρίας της Βραζιλίας

    17/6/2005 7:46:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τη παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Προεδρίας της Βραζιλίας, Ζοζέ Ντιρσέου, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο εξαγοράς βουλευτικών ψήφων από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα. Ο 59χρονος πρώην υπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιουνίου και προκάλεσε τη χειρότερη κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία από τον Ιανουάριο του 2003, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Λούλα. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Ρομπέρτο Τζέφερσον, είχε υποδείξει τον Ντιρσέου ως τον υπεύθυνο της κρίσης. Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου, την περασμένη Τρίτη, ο Τζέφερσον κατηγόρησε τον Ντιρσέου ότι έκρυβε την αλήθεια από τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και προσπάθησε να απομονώσει τον αρχηγό του κράτους.

    [08] Κόσμος

    Με 5,3 Ρίχτερ

    Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε το Λ. Αντζελες

    17/6/2005 12:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε απόψε στην περιοχή του Λος Άντζελες, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη και στη νότια Καλιφόρνια. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 114 χιλιομέτρων ανατολικά του Λος Άντζελες, κοντά στην πόλη Γιουκάιπα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 June 2005 - 8:50:43 UTC