Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Άριστες σχέσεις"
  • [02] Αυλαία για το ασφαλιστικό
  • [03] Ρο: "Ζω για το ποδόσφαιρο"
  • [04] Πατάτα η ευεργετική
  • [05] Επιμένουν στη εγκυρότητα των στοιχείων
  • [06] Ανοίγουν οι τράπεζες
  • [07] Στην Αθήνα για τη λυματολάσπη
  • [08] "Σκαρφαλώνει" ο υδράργυρος
  • [09] Ισπανικό "ναι" στους γάμους ομοφυλοφίλων
  • [10] Βρέθηκε το Σινούκ στο Αφγανιστάν
  • [11] Ανησυχία για τους Αμερικανούς στην Αλβανία
  • [12] Στο επίκεντρο οι ενδεικτικές τιμές
  • [13] "Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα"
  • [14] Στην υπηρεσία της "βασίλισσας" ο Γκαρσία
  • [15] Στον τελικό η Σάο Πάουλο
  • [16] Εμπορική συμφωνία ΠΑΕ-ΚΑΕ ΑΕΚ
  • [17] Επίσημη υποψηφιότητα για το EURO 2012
  • [18] Ανανέωσαν Χατζηβρέττας-Παπανικολάου
  • [19] ΑΕΚ: Τη γλίτωσε με πρόστιμο
  • [20] Την γλίτωσε η ΑΕΚ
  • [21] Αήττητες στην 6άδα οι Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [22] Υδατοσφαίριση: Πιο "πλούσιος" ο Πανιώνιος
  • [23] Ληστεία στο Τοπ Καπί
  • [24] Στο φως νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί
  • [25] Μεγάλες τραγουδίστριες στο Θέατρο Βράχων
  • [26] Η "λίμνη" του Τιτάνα
  • [27] Καταζητείται serial kisser
  • [28] Είχαν 450.000 ευρώ και δεν το ήξεραν
  • [29] Άρωμα φαγητού…
  • [30] Εκ νέου διάψευση για Λουτσιάνο
  • [31] Είναι πολλά τα λεφτά
  • [32] "Άκρα μυστικότητα" στον Ιωνικό

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή Μπλερ

    "Άριστες σχέσεις"

    30/6/2005 6:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2005 7:17:51 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης στο Λονδίνο, η συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ. Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για μία και πλέον ώρα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε., το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια. "Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον κ. Μπλερ τις γνωστές απόψεις και προτάσεις μας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση στην Ντάουνιγκ Στριτ. Από την πλευρά του, ο κ. Μπλερ παρουσίασε τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας, που αρχίζει από την 1η Ιουλίου, ζητώντας την στήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού για την διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007 - 2013. "Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο", τόνισε ο κ. Καραμανλής, ευχόμενος στον Βρετανό ομόλογό του καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην βρετανική προεδρία.

    Ομιλία στο πανεπιστήμιο City

    Στις 20:30 ώρα Ελλάδας, ο κ. Καραμανλής θα δώσει διάλεξη στη Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών του πανεπιστημίου City του Λονδίνου, με θέμα "Ελλάδα: Βλέποντας μπροστά μετά την Ολυμπιάδα του 2004".

    Στη διάλεξη αυτή έχουν προσκληθεί και δήλωσαν ότι θα παραβρίσκονται Έλληνες ναυτιλιακοί επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, αλλά, κυρίως, το μεγάλο μέρος των προσκεκλημένων θα είναι εκπρόσωποι διεθνών οικονομικών οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών επενδυτικών οίκων, που έχουν την έδρα τους στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Λονδίνο ο Κ.Καραμανλής

    [02] Πολιτική

    Κρίσιμη ψηφοφορία

    Αυλαία για το ασφαλιστικό

    30/6/2005 2:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2005 5:55:29 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στη Βουλή, η συζήτηση της τροπολογίας για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιλτιάδης Έβερτ δεν θα είναι το απόγευμα στη Βουλή για να υποστηρίξει την τροπολογία του, κάτι, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην τεθεί σε ψηφοφορία και θα περιοριστεί να καταψηφίσει την τροπολογία Αλογοσκούφη για την ένταξη των επικουρικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία βρίσκεται στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει διάταξη της παράταξής του. Στο μεταξύ με δύο έγγραφα απάντησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στις επικρίσεις του Μιλτιάδη Έβερτ για διακριτική πληροφόρηση των τραπεζιτών. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ υπαινίχθηκε, πως η Alpha Bank γνώριζε τις ρυθμίσεις, που προωθεί η Κυβέρνηση προτού αυτές κατατεθούν στη Βουλή. Το ένα έγγραφο είναι ο ισολογισμός της Αγροτικής Τράπεζας, από τον οποίο προκύπτει ότι, όχι μόνο η Alpha Bank αλλά όλες οι τράπεζες γνώριζαν για τη ρύθμιση. Με το άλλο έγγραφο προκύπτει ότι, η ΟΤΟΕ γνωστοποιούσε στον Υπουργό από τον περασμένο Ιανουάριο ότι, θα αρχίσει κινητοποιήσεις. Συνεπώς γνώριζε και η ΟΤΟΕ και οι τραπεζίτες ότι, η Κυβέρνηση θα έκανε αυτή τη ρύθμιση. Εξάλλου τις επόμενες ώρες αναμένεται η συζήτηση των τροπολογιών Έβερτ, Μάνου και Δραγασάκη ενώ το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι, δημιουργείται πολιτικό θέμα για την Κυβέρνηση με τη στάση Έβερτ.. Στο μεταξύ το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων αποφασίζει αυτή την ώρα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανασταλεί η απεργία αλλά οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν από τους συλλόγους των τραπεζών.

    Εντονη αντιπαράθεση

    Αρνητικό κλίμα στις σχέσεις του με το Μάξιμου πυροδότησε η παρέμβαση του κ. Έβερτ. Στην ομιλία του επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη ότι, δεν αναφέρει στη διάταξη ποια θα είναι η επιβάρυνση του ΙΚΑ και του Δημοσίου, ενώ παραλείπει να αναφέρει στην ίδια διάταξη ότι, οι τράπεζες οφείλουν να πληρώσουν μέσα σε 10 χρόνια εντόκως την υποχρέωσή τους προς το ΙΚΑ.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι, δεν θα ψηφίσει το άρθρο 59 του νομοσχεδίου για θέματα Κεφαλαιαγοράς το οποίο ρυθμίζει την ένταξη των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ. Ο βουλευτής Επικρατείας της συμπολίτευσης σημείωσε ότι, "εάν πράγματι θέλαμε να σώσουμε τις κρατικές τράπεζες Εμπορική και ΑΤΕ θα μπορούσε να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, ανάλογα με τις ανάγκες, που θα προέκυπταν από τα ταμεία τους. Αυτό θα μπορούσε να το σκεφτεί ένας απλός οικονομολόγος. Απορώ, πως δεν το σκέφτηκε το Υπουργείο Οικονομικών".

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή -κατά 10%- της γαλλικής "Κρεντί Αγκρικόλ" στην Εμπορική, ο κ. Έβερτ αναρωτήθηκε εάν "τους Γάλλους θα τους πληρώσει ο ελληνικός λαός. Το δημόσιο θα έπρεπε να πληρώσει το ποσοστό, με το οποίο συμμετέχει στο κεφάλαιο αυτών των τραπεζών".

    Επίσης, σημείωσε ότι, το ποσό που θα πληρώσουν οι τράπεζες θα πληρωθεί μετά από 10 χρόνια. "Έπρεπε να έχει την απλή λέξη "εντόκως". Δεν είναι τυχαίο, που δεν υπάρχει αυτή η λέξη".

    Τέλος, ο κ. Έβερτ είπε ότι, "μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, για πρώτη φορά στην πολιτική μου σταδιοδρομία, είμαι στη δυσάρεστη θέση, να έρθω σε αντίθεση με ένα νόμο, που καταθέτει η παράταξή μου. Το άρθρο 59 δεν θα το ψηφίσω".

    Στο μεταξύ επικρίσεις δέχθηκε στο διάδρομο της Βουλής ο Μιλτιάδης Έβερτ από ένα άλλο ιστορικό στέλεχος της παράταξης της ΝΔ και πρώην υπουργό, το Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος του καταλόγισε μεγαλύτερες ευθύνες γιατί υπήρξε και αρχηγός της παράταξης και τον προκάλεσε για τη στάση του λέγοντάς του ότι τον χειροκροτεί το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ αντέδρασε ενοχλημένος λέγοντας του ότι γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει.

    Ομιλία Αλογοσκούφη

    "Τα μόνα συμφέροντα, που εξυπηρετούμε είναι αυτά του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Οικονομίας", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας κατά την ενότητα των άρθρων του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, που αφορούν στο ασφαλιστικό των τραπεζών και στην εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ. Ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε τόσο στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για την "έλλειψη διαλόγου", όσο και στις θέσεις, που εξέφρασε ο κ. Έβερτ.

    "Από τις 18 Ιανουαρίου υπάρχει επιστολή της ΟΤΟΕ προς την Κυβέρνηση, με την οποία εκφράζει τις θέσεις της", είπε ο κ. Αλογοσκούφης, καταθέτοντας το σχετικό έγγραφο στη Βουλή. "Η ΟΤΟΕ μας ζητούσε συνολική λύση του ασφαλιστικού με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης. Εμείς αυτά κάνουμε, με τη διαφορά ότι, εμείς προωθούμε ταμείο ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου δικαίου, όπως ήθελε η ΟΤΟΕ" είπε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι, από τότε (18/1) η ΟΤΟΕ προειδοποιούσε για απεργίες.

    Για την έκθεση του Λογιστηρίου, αναφορικά με το ποσό, που θα στοιχίσει η ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, έκανε καλά τη δουλειά του. Όσο για το ποσό, που θα πληρώσουν οι τράπεζες για την κάλυψη της δαπάνης, που προκαλείται από την ένταξη, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, η προβλεπόμενη ειδική οικονομική μελέτη θα λάβει υπόψη της και το ύψος της δαπάνης, και το επιτόκιο και το χρόνο αποπληρωμής.

    Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν περί επιλεκτικής ενημέρωσης συγκεκριμένης ιδιωτικής τράπεζας, της Alpha Bank, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, και στον ισολογισμό της Αγροτικής Τράπεζας δεν εγγράφονται οι μελλοντικές υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης. "Καμία τράπεζα δεν είχε εγγράψει στον ισολογισμό της τέτοιες υποχρεώσεις περιμένοντας, που θα καταλήξει ο διάλογος προκειμένου να τις εγγράψουν. Επαναλαμβάνω ότι θα εγγραφεί το σύνολο των υποχρεώσεων".

    Ο κ. Αλογοσκούφης κατέθεσε επίσης απόσπασμα δήλωσης του πρώην διοικητή της Εμπορικής κ. Γιάννη Στουρνάρα βάσει της οποίας, τα χρήματα, που πήρε η τράπεζα από την πώληση της Ιονικής "τα επενδύσαμε στο ΧΑΑ και τα χάσαμε". Σύμφωνα με τον Υπουργό αυτό ήταν δείγμα των απροκάλυπτων παρεμβάσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην Εμπορική.

    Τέλος, για το γενικότερο ασφαλιστικό και το ΙΚΑ, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι, τα όποια ελλείμματα ανακύπτουν στο ίδρυμα, τα καλύπτουμε και με το 1% επί του ΑΕΠ που προβλέπει ο ν.3029 και με όποια επιπλέον ποσά προκύψουν.

    "Δεν κινδυνεύει το ΙΚΑ. Σταματήστε κ.κ. του ΠΑΣΟΚ να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ το υπονομεύσατε διαχρονικά και τη δεκαετία του 80 και του 90. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις".

    Υποσχέθηκε επίσης ότι, η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες μελέτες στο πλαίσιο του διαλόγου για το ασφαλιστικό, τόσο στο πλαίσιο της Βουλής όσο και στο πλαίσιο της ΟΚΕ.

    "Ο διάλογος δεν πρέπει να θεωρείται ότι, απειλεί κανένα. Η γνώση δεν είναι απειλή. Απειλή είναι η άγνοια και το σκότος. Είναι αυτό που θέλουν αν επιβάλουν οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Στο μεταξύ σε επεισόδιο επί προσωπικού εξελίχθηκε ο διάλογος της Άννας Διαμαντοπούλου με το Γιώργο Αλογοσκούφη, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε τις δηλώσεις Έβερτ για να χαρακτηρίσει τον Υπουργό Οικονομίας υπάλληλο των τραπεζών. Ο κ. Αλογοσκούφης της απάντησε ότι, είναι ντροπή να μιλάει με αυτόν τον τρόπο και τις υπενθύμισε ότι, έχουν δοθεί απαντήσεις για όλα αυτά τα θέματα

    Πλήρης κάλυψη στον Υπουργό

    Πλήρη κάλυψη προσέφερε και σήμερα η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη παραπέμποντας στις αναφορές και δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, όσον αφορά την αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και απαντώντας εμμέσως στον κ. Έβερτ, σημείωσε πως και η διοίκηση της Αγροτικής έχει συμπεριλάβει στον ισολογισμό της σχετική παρατήρηση όπως και η Alpha Bank.

    Αναφερόμενος δε στη συγκεκριμένη παρατήρηση, διευκρίνισε πως η παραδοχή γίνεται από την ίδια την Τράπεζα και όχι από τους ορκωτούς λογιστές και η οποία δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας.

    Όσον αφορά δε τις καταγγελίες περί επιλεκτικής ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε το έγγραφο της ΟΤΟΕ, που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης και με το οποίο αποδεικνύεται ότι η ενημέρωση υπήρξε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και άρα και τις τράπεζες.

    "Μείζον θέμα ηθικής τάξης"

    Μείζον θέμα ηθικής τάξης, που παραμένει θέτουν οι χθεσινές και σημερινές δηλώσεις του κ. Έβερτ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασάκη, ενώ χαρακτήρισε μη πειστικές τις απαντήσεις της Κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση προφανώς ωφελούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και παράλληλα υπογράμμισε ότι, χαρίζονται δισ. σε τράπεζες, απορυθμίζεται το ασφαλιστικό σύστημα και προσθέτονται βάρη στο ΙΚΑ και στον Έλληνα φορολογούμενο.

    Εξάλλου με αφορμή την καταχώρηση στον Τύπο των σχετικών με τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην εγκρίνει τη συγκεκριμένη δαπάνη, διότι δεν πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο με την Ε.Ε. αλλά για εσωτερική πολιτική της Κυβέρνησης. Κατά τον κ. Αθανασάκη, σε κανέναν προϋπολογισμό Υπουργείου δεν υπάρχει κωδικός παραπλάνησης και εξαπάτησης, όπως είπε και κάλεσε τη Ρηγίλλης να πληρώσει τη συγκεκριμένη δαπάνη και όχι ο Έλληνας φορολογούμενος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεσης συνέχεια

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ρο: "Ζω για το ποδόσφαιρο"

    30/6/2005 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Ζω 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για το ποδόσφαιρο. Όλοι οι Βραζιλιανοί γεννιούνται για την μπάλα. Το έχουν στο αίμα τους. Είμαι ευτυχισμένος που περνάω αυτή την φάση στην ζωή μου, καθώς πραγματοποιώ το όνειρο μου, να παίζω ποδόσφαιρο". Τάδε έφη Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος σουπερ σταρ της Μπαρτσελόνα που λίγο μετά τη νίκη της "Σελεσαό" επί της Αργεντινής στον τελικό του κυπέλλου Συνομοσπονδιών, ήρθε στη χώρα μας για να παραβρεθεί στις 20.30 στην κλήρωση των πρωταθλημάτων Α και Β Εθνικής, της ΕΠΑΕ. Προσιτός και ήρεμος, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστή του κόσμου για το 2004, λίγες μόλις ώρες μετά την άφιξή του στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", μίλησε για την μεγάλη του αγάπη τη μπάλα αλλά και για την Εθνική Ελλάδας.

    "Θα με πυροβολούσα"

    Όταν έχεις μπροστά σου ένα αστέρι όπως ο Ροναλντίνιο, είναι φυσικό να θέλεις να του θέσεις χιλιάδες ερωτήσεις. Ξέρεις όμως ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και αυτό σε στεναχωρεί.

    Έτσι μέσα στα λίγα λεπτά της ώρας, που κράτησε η συνέντευξη φεύγεις με ένα κενό, ότι δεν πρόλαβες ότι ήθελα να τον ρωτήσω και αυτό αλλά ήθελαν και άλλοι να υποβάλλουν ερωτήσεις.

    Και μόνο όμως ότι βρέθηκε δίπλα του σου αρκεί. Και οι λέξεις αντηχούν γλυκά στα αυτιά σου ακόμα και όταν τα μικρόφωνα έχουν κλείσει και εσύ μόνος σου στις αίθουσες προσπαθείς να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά.

    Γιατί και εμείς ζούμε και αναπνέουμε για το ποδόσφαιρο.

    "Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Θέλω να μάθω πολλά πράγματα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της", ήταν τα πρώτα του λόγια και με το γνωστό του χαμόγελο πρόσθεσε: "Παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα και ξέρω ότι παίζει ο Ριβάλντο. Είναι μεγάλος παίκτης και πολύ καλός φίλος".

    Όπως ήταν φυσικό η ερώτηση για την Εθνική μας δεν έλειψε. Πως άλλωστε αφού στο πρώτο παιχνίδι στο Συνομοσπονδιών, αντιμετώπισε τους Πρωταθλητές Ευρώπης:"Γνωρίζουμε τους Έλληνες παίκτες και την Εθνική σας την είχαμε δει σε βίντεο. Ξέραμε ότι είναι καλή με την μπάλα ψηλά και προετοιμαστήκαμε κατάλληλα ".

    Ο "μάγος" έκανε και ειδική αναφορά στον Ριβάλντο:"Είναι μεγάλος παίκτης και πολύ καλός φίλος μου. Παίξαμε μαζί για καιρό και επικοινωνούμε στο τηλέφωνο. Αν γυρίσει στην Εθνική ομάδα θα είναι μεγάλη χαρά για μένα".

    Στη συνέχεια, ο Ροναλντίνιο ρωτήθηκε για την πρόταση που έχει δεχθεί από την Μπαρτσελόνα, να υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2014, όμως δεν θέλησε να πει κάτι. Αρκέστηκε μόνο στο ότι έχει συμβόλαιο για τρία χρόνια μαζί της και πως δεν σκέφτεται τώρα κάτι άλλο.

    Σε άλλη ερώτηση, για το τι σκέφτεται όταν όλοι μιλάνε για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον κόσμο, απάντησε: "Εγώ είμαι ευτυχισμένος που πραγματοποιώ το όνειρό μου". Ως πρότυπά του ανέφερε τον Ζίκο, τον Μαραντόνα, τον Πελέ, τον Ριβάλντο και τον Ρονάλντο. Και για το αν η Βραζιλία μπορεί να κατακτήσει του χρόνου το Παγκόσμιο Κύπελλο, απάντησε πως υπάρχουν πολλές καλές ομάδες, ωστόσο μπορεί να τα καταφέρει με την κατάλληλη προετοιμασία.

    Ρωτήθηκε ακόμη για το πώς θα αντιμετώπιζε τον Ροναλντίνιο, αν ήταν αμυντικός και αφού το σκέφτηκε λίγο, χαμογέλασε και απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: "Θα τον πυροβολούσα"!

    Τέλος είπε πως του αρέσει η Ελλάδα και πως θα ξανάρθει για διακοπές και όταν στο τέλος ρωτήθηκε για το αν θα ερχόταν εδώ για να παίξει ποδόσφαιρο, απάντησε: "Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Και ο Ριβάλντο ήρθε και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα του και τη χώρα σας. Οπότε στο μέλλον όλα μπορεί να συμβούν".

    Αρκεί να υπάρχουν και τα λεφτά ε;

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Ροναλντίνιο

    [04] Υγεία

    Βοηθά στην υπέρταση

    Πατάτα η ευεργετική

    30/6/2005 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Τελικά οι πατάτες δεν είναι τόσο ανθυγιεινές όσο τις νομίζαμε, λένε οι επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν, ότι περιέχουν συστατικά, που βοηθούν πολύ στην πίεση. Το βρετανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας, επισημαίνει, πως οι πατάτες περιέχουν ένα χημικό, την κουκοαμίνη, η οποία βοηθά στην υψηλή πίεση. Το χημικό αυτό είναι ένα φυσικό συστατικό, που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα είδη πατάτας. Η ανακάλυψη της κουκοαμίνης στις πατάτες έγινε τυχαία, κατά τη διάρκεια μίας μελέτης για τις χημικές διαφορές των γενετικά τροποποιημένων πατατών και των φυσικών. Οι επιστήμονες, τόνισαν, πως ήξεραν, ότι το συστατικό αυτό βρίσκεται σε ορισμένα κινέζικα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά δεν περίμεναν να το βρουν στις πατάτες. Το ίδιο συστατικό βοηθά στην καταπολέμηση της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης ή αλλιώς νόσου του ύπνου, που ευθύνεται για το θάνατο 66.000 ανθρώπων το χρόνο και είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Αφρική. Πάντως, οι επιστήμονες λένε, ότι για να μην χάνουμε τα καλά συστατικά της πατάτας είναι καλό να την τρώμε βραστή και όχι τηγανητή.

    [05] Πολιτική

    Απάντηση της Κυβέρνησης στις κατηγορίες ΠΑΣΟΚ

    Επιμένουν στη εγκυρότητα των στοιχείων

    30/6/2005 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Νέα τροφή δόθηκε σήμερα στο θέμα των σημειωμάτων, που παρουσίασε στη Βουλή την Τρίτη ο Πρωθυπουργός για τις διώξεις στρατιωτικών επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αφορμή υπήρξε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Έθνος", όπου γίνεται λόγος για πλαστότητα των στοιχείων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος επέμεινε στην εγκυρότητα των στοιχείων τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι ο "Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα στοιχεία είναι πραγματικά, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες", ενώ άφησε υπαινιγμούς, ότι μέσα στις επόμενες μέρες πιθανόν να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα στοιχεία. Για το θέμα ρωτήθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος απάντησε κατηγορηματικά, "τα στοιχεία υφίστανται και τα γνωρίζουμε". Όπως τόνισε δεν είχαν κριθεί πλαστά, ενώ όσον αφορά εκείνους, που δεν αποδέχθηκαν ότι είχαν την ευθύνη των εγγράφων χαρακτήρισε, ότι ήταν λογικό να αντιδράσουν έτσι αφού κάποια άλλη στάση θα ήταν σε βάρος της καριέρας τους. Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με την οποία "στις καρτέλες των αξιωματικών, τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή μπορεί κανείς με σαφήνεια να κατανοήσει -και όποιο κόμμα της Βουλής επιθυμεί μπορεί να έχει αυτές τις καρτέλες- ότι, αμέσως μετά, έγιναν μεταθέσεις, όπως ακριβώς, εντέλλονταν στις περίφημες εκείνες καταστάσεις".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πλαστά τα στοιχεία" λέει το ΠΑΣΟΚ

    [06] Κοινωνία

    Σε επαγρύπνηση η ΟΤΟΕ για νέες κινητοποιήσεις

    Ανοίγουν οι τράπεζες

    30/6/2005 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2005 7:45:51 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την αναστολή της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων αποφάσισε η ΟΤΟΕ. Έτσι οι τράπεζες θα ανοίξουν από την Παρασκευή και θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό. Η ομοσπονδία πάντως, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της, αποφάσισε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για νέες απεργίες, σε κάθε τράπεζα χωριστά, με το που η κάθε διοίκηση επιχειρήσει να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση.

    Μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη

    Παράλληλα, σχεδιάζονται μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη, για να κηρυχθεί αντισυνταγματική η τροπολογία, ενώ την επόμενη Τετάρτη οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία που έχουν κηρύξει οι εμποροϋπάλληλοι για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

    Νωρίτερα το πρωί, απεργοί τραπεζοϋπάλληλοι απέκλεισαν συμβολικά τη Βουλή και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομίας και τα γραφεία του ΣΕΒ.

    Αντιδρά η ΓΣΕΕ στο ελαστικό ωράριο

    Την ίδια ώρα, 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα, πιθανότατα εντός του Ιουλίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για το ελαστικό ωράριο.

    Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις και ότι θα σταθεί στο πλευρό των βιοτεχνών και των ιδιωτικών υπαλλήλων για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

    Για το ασφαλιστικό των τραπεζών, η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι θα στηρίξει όλες τις ενέργειες των τραπεζοϋπαλλήλων για την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας και προαναγγέλλει απεργιακή αντίδραση αν τελικά η λύση επιβαρύνει το ΙΚΑ.

    Την ίδια ώρα για τη συμφωνία στον ΟΤΕ, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να ανατραπεί.

    Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Κ. Πουπάκης, κατήγγειλε τη στάση που, όπως είπε, είχε τηρήσει στο παρελθόν η ΠΑΣΚΕ αποδεχούμενη ανάλογες ρυθμίσεις και υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα πρέπει να ακολουθεί και να υιοθετεί τη "γραμμή ΠΑΣΟΚ".

    [07] Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις κατοίκων Δυτικής Αττικής

    Στην Αθήνα για τη λυματολάσπη

    30/6/2005 6:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2005 7:42:55 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο κέντρο της Αθήνας, μεταφέρονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δυτικής Αττικής που αντιδρούν στην απόφαση για τη μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Αυτήν την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις αντιδράσεις, η λυματολάσπη εξακολουθεί να μεταφέρεται στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, με την οποία ζητούσε να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου η οποία έδινε το πράσινο φως για μεταφορά της λυματολάσπης στα Λιόσια. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχει άλλος τόπος διάθεσης της λυματολάσπης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ειρηνική διαμαρτυρία για τη λυματολάσπη

    [08] Κοινωνία

    Σε ετοιμότητα οι αρμόδιες Αρχές

    "Σκαρφαλώνει" ο υδράργυρος

    30/6/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Καυτό αναμένεται το καλωσόρισμα του Ιουλίου, καθώς, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το θερμόμετρο θα δείξει 39 βαθμούς Κελσίου και σε πολλές περιοχές της χώρας 40. Η ζέστη θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε θα εξασθενήσουν οι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας). Επίσης, δήμοι και κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε ετοιμότητα να ανοίξουν αίθουσες και κλιματιζόμενους χώρους, εφόσον χρειαστεί. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται η έκθεση στον ήλιο, οι κοπιώδεις εργασίες και οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ προτείνουν ελαφρύ ντύσιμο και κατανάλωση άφθονου νερού και φυσικών χυμών.

    Το Σάββατο, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, αρχικά στη δυτική και αργότερα στη βόρεια Ελλάδα, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο υδράρυρος αναμένεται να αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου. Oι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και στα νότια μέτριοι. Ωστόσο, η ζέστη δεν θα κρατήσει για πολύ. Από το βράδυ του Σαββάτου, το σκηνικό του καιρού αλλάζει και την Κυριακή αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα και καταιγίδες, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καύσωνας προ των πυλών

    Σχετικά Links: Οδηγίες προφύλαξης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    [09] Κόσμος

    Εν μέσω διενέξεων

    Ισπανικό "ναι" στους γάμους ομοφυλοφίλων

    30/6/2005 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δικαίωμα στο γάμο και την υιοθέτηση παιδιών δίνει νόμος που υιοθέτησαν την Πέμπτη οι Ισπανοί βουλευτές, καθιστώντας την Ισπανία τέταρτη χώρα που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και τον Καναδά. Οι Ισπανοί βουλευτές υιοθέτησαν το νόμο με 187 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 4 αποχές, παρά την άρνηση της Γερουσίας, την περασμένη εβδομάδα. Ο νόμος θα υποβληθεί για επικύρωση στον αρχηγό του κράτους, τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, πριν τεθεί σε ισχύ εντός του καλοκαιριού. Όπως ήταν αναμενόμενο, το σχετικό νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας και της δεξιάς αντιπολίτευσης.

    "Θα διχαστεί η ισπανική κοινωνία"

    "Υλοποιώντας την προεκλογική μας δέσμευση, αναγνωρίζουμε σήμερα στην Ισπανία το δικαίωμα γάμου σε άτομα του ίδιου φύλου. Πριν από μας το έχουν κάνει το Βέλγιο, η Ολλανδία, και ο Καναδάς το έκανε προχθές. Δεν είμαστε οι πρώτοι, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα είμαστε οι τελευταίοι, πολλοί θα ακολουθήσουν, με την ώθηση δύο ακάθεκτων δυνάμεων, της ελευθερίας και της ισότητας", δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουϊς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

    "Είναι αλήθεια ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι παρά μια μειονότητα, αλλά ο θρίαμβος τους είναι θρίαμβος όλων μας, η νίκη τους μας κάνει καλύτερους, κάνει την κοινωνία μας καλύτερη", πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, επικριτικός εμφανίστηκε ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Μαριάνο Ραχόι, "διότι φέρνει τη διαίρεση στη χώρα".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι "το θέμα θα διχάσει την ισπανική κοινωνία".

    "Το Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε την αντίθεσή του και τώρα θα εξετάσει εάν είναι δυνατόν να προσφύγει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο γάμος υπήρξε θεσμός ανάμεσα σ έναν άνδρα και μια γυναίκα", πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και είχε ταχθεί υπέρ της εισαγωγής της πολιτικής ένωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, χωρίς δικαίωμα υιοθεσίας.

    [10] Κόσμος

    Κατέπεσε την περασμένη Τρίτη

    Βρέθηκε το Σινούκ στο Αφγανιστάν

    30/6/2005 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC - Reuters

    Το σημείο πτώσης του Σινούκ, που κατέπεσε στο Αφγανιστάν την περασμένη Τρίτη, καθώς και 13 σορούς, εντόπισαν αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο, 7 στρατιώτες μέλη της αποστολής εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ πηγές του Πενταγώνου ισχυρίζονται πως υπάρχει ελπίδα να βρεθούν και μερικοί από αυτούς να είναι ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι αγνοούμενοι να κρατούνται όμηροι από μαχητές των Ταλιμπάν. Παράλληλα, άγνωστα παραμένουν τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου. Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν, πως το Σινούκ έπεσε από εχθρικά πυρά, αν και δεν επιβεβαιώνουν πλήρως το ενδεχόμενο αυτό. Από την πλευρά του, ο Ασαντουλάχ Γουάφα, κυβερνήτης της επαρχίας Κουνάρ στην οποία θα προσγειωνόταν το μοιραίο ελικόπτερο, ισχυρίζεται πως χτυπήθηκε από πύραυλο. Κι ενώ όλα δείχνουν πως η πτώση οφείλεται σε εχθρικά πυρά, ένας άνδρας παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και δήλωσε στο BBC πως αυτοί κατέρριψαν το ελικόπτερο.

    Έργο των Ταλιμπάν;

    Μιλώντας στο BBC, ένας άνδρας που υποστήριξε ότι είναι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι αυτοί κατέρριψαν το Σινούκ και, μάλιστα, υπάρχει κινηματογραφικό υλικό που το αποδεικνύει.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος των Ταλιμπάν ήταν να προκαλέσουν χάος πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τα λεγόμενα του άγνωστου άνδρα, πάντως, ενισχύονται από το ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κουνάρ συνέλαβαν δύο άνδρες, οι οποίοι παρίσταναν τους εικονολήπτες.

    Αν οι ισχυρισμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό ελικόπτερο που έπεσε στο Αφγανιστάν λόγω εχθρικών πυρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

    [11] Κόσμος

    Τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές

    Ανησυχία για τους Αμερικανούς στην Αλβανία

    30/6/2005 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα, προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην αλβανική πόλη Σκόντρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς φοβούνται τυχόν επιθέσεις εναντίον τους από εγκληματικά στοιχεία. Με ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω του site της, η πρεσβεία ζητά από τους Αμερικανούς που ζουν στην πόλη αυτή να επικοινωνήσουν με το προξενικό της τμήμα. Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Καστριότ Ισλάμι, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός. Όπως είπε, τέτοιου είδους ενημέρωση γίνεται κατά καιρούς από πάρα πολλές πρεσβείες και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία πληροφορία για πιθανή επίθεση εναντίον ξένων υπηκόων.

    Σχετικά Links: Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας

    [12] Οικονομία

    Πιθανόν να καταργηθούν

    Στο επίκεντρο οι ενδεικτικές τιμές

    30/6/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Την πιθανότητα κατάργησης των ενδεικτικών τιμών στα αναψυκτικά εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε παράνομη σχετική αγορανομική διάταξη του 2002. Η απόφαση αυτή δεν αφορά το εμφιαλωμένο νερό. Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου, η νομική υπηρεσία του Υπουργείου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η πρόσφατη αγορανομική διάταξη, που προβλέπει ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία διατίθενται σε κλειστές αγορές, εκεί δηλαδή, που δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όπως στα κυλικεία αρχαιολογικών χώρων, πλοίων, αεροδρομίων. Η νέα διάταξη εξακολουθεί να ισχύει και η οποία απόφαση αναμένεται μετά το καλοκαίρι.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα"

    30/6/2005 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Πόρτα έφαγαν" οι τρεις γιοι του Αμερικανού νέου ιδιοκτήτη της Μάντσετσερ Γιουναίτεντ, Μάλκολμ Γκλέιζερ, όταν επιχείρησαν να επισκεφτούν το νέο τους "σπίτι" στην Αγγλία, το "Όλντ Τράφορντ". Οπαδοί των μπέμπηδων, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν από τις βρετανικές αρχές, παρεμπόδισαν τα μέλη πλέον της διοικούσας επιτροπής του συλλόγου Τζόελ, Αβι και Μπράιαν Γκλέιζερ, οι οποίοι διέφυγαν με περιπολικά από το γήπεδο των "κόκκινων διαβόλων". Σύμφωνα με δηλώσεις ενός μέλους των ανεξάρτητων οπαδών της Μάντσετσερ Γιουναϊτεντ, αυτός και οι άλλοι οπαδοί κατέφυγαν σε αυτή τη συμπεριφορά, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας που έχουν ξεκινήσει, με απώτερο σκοπό να συναντηθούν με το 76χρονο νέο "αφεντικό" της ομάδας του

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην υπηρεσία της "βασίλισσας" ο Γκαρσία

    30/6/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο άσος της Οσασούνα, Πάμπλο Γκαρσία αποτελεί και με τη βούλα το πρώτο μετεγγραφικό απόκτημα της Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού συλλόγου. Οι αποδοχές του 28χρονου διεθνούς άσου της Ουρουγουάης, που υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο συμβόλαιο συνεργασίας θα φτάσουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της μετεγγραφής του ο Πάμπλο Γκαρσία τόνισε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Radio Marca" ότι "είναι η πιό χαρούμενη ημέρα της ζωής μου. Θέλω οι φίλαθλοι να ξέρουν ότι θα δώσω ό,τι έχω για τον σύλλογο." Η επίσημη παρουσίαση του παίκτη από τους "μερένγκες" αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στον τελικό η Σάο Πάουλο

    30/6/2005 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε βραζιλιάνικα χέρια κατέληξε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες, που δεν αποκλείεται σήμερα αν η Ατλέτικο Παρανένσε καταφέρει στο Μεξικό να υπερασπιστεί το νικηφόρο 3-0 του πρώτου αγώνα με τη Γκουανταλαχάρα, να έχουμε και εμφύλια μάχη στο τελευταίο ραντεβού της διοργάνωσης. Χθες πάντως το Σάο Πάουλο, στον επεισοδιακό επαναληπτικό του Μπουένος Άϊρες, επικράτησε στο Μονουμεντάλ με 3-2 της Ρίβερ Πλεϊτ και με συνολικό σκορ 5-2 σφράγισε το διαβατήριό του για τον τελικό. Τα γκολ της Σάο Πάουλο σημείωσαν οι Ντανίλο (12΄), Μάρσιο Αμορόσο (59΄) και Φαμπάο (80΄), ενώ για τη Ρίβερ Πλέιτ σκόραραν οι Ερνέστο Φαρίας (36΄) και Μαρσέλο Σάλας (84΄).

    Επίθεση με πέτρες και αντικείμενα

    Για άλλη μια φορά πάντως ένας αγώνας του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες σημαδεύτηκε από επεισόδια, που ευτυχώς δεν πήραν την έκταση με αυτά που είχαν σημειωθεί πριν από λίγες εβδομάδες στο "Μπομπονέρα" του Μπουένος Αϊρες, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα Μπόκα Τζούνιορς-Γκουανταλαχάρα.

    Οι χίλιοι περίπου Βραζιλιάνοι οπαδοί της Σάο Πάουλο, που βρέθηκαν στις εξέδρες του Μονουμεντάλ για να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους δέχθηκαν βροχή αντικειμένων από τους φανατικούς οπαδούς της Ρίβερ Πλεϊτ, κάτι που συνέλαβε για άλλη μία φορά η τηλεοπτική κάμερα. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους φίλους των φιλοξενούμενων να φύγουν από το γήπεδο δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.

    Από το μένος των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο γήπεδο, δεν γλίτωσε ούτε το λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα της Σάο Πάουλο. Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ το λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα στο γήπεδο του αγώνα δέχθηκε επίθεση από οπαδούς, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και έσπασαν τρία παράθυρα, χωρίς όμως να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εμπορική συμφωνία ΠΑΕ-ΚΑΕ ΑΕΚ

    30/6/2005 6:32:00 μμ

    Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ ΑΕΚ αποφάσισαν να συνεργασθούν σε εμπορικό επίπεδο. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι φίλοι της Ενωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα προϊόντα (εμφανίσεις, t-shirt, καπέλα, κασκόλ) της ομάδας ποδοσφαίρου και της ομάδας μπάσκετ από όλα τα επίσημα καταστήματα του συλλόγου. Στο μεταξύ, καμμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε στο μεταγραφικό μέτωπο. Ο Φερνάντο Σάντος βρίσκεται στην Πορτογαλία και την ώρα που δηλώνει πως θέλει να μείνει στην ΑΕΚ για "πολλά χρόνια" προσπαθεί να ολοκληρώσει την απόκτηση του Τονέλ από την Μαρίτιμο. Ο Πορτογάλος τεχνικός πιστεύει ότι ο συμπατριώτης του, μπορεί κάλλιστα να ηγηθεί της "κιτρινόμαυρης" άμυνας στην ΑΕΚ που σχεδιάζει ενόψει της νέας περιόδου. Οσον αφορά στην περίπτωση του τερματοφύλακα που θα πλαισιώσει τον Διονύση Χιώτη, οι προσπάθειες των διοικούντων, έχουν στραφεί στον Ολλανδό, Σάντερ Βέστερφελντ και τον Κροάτη, Στίπε Πλετίκοσα, χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επίσημη υποψηφιότητα για το EURO 2012

    30/6/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έτοιμη να διεκδικήσει την επίσημη υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι η ΕΠΟ. Αυτή ήταν η οριστική απόφαση που εξέφρασε με δελτίο Τύπου η ΕΠΟ, που έθεσε σε εφαρμογή της εξουσιοδότησης που του εκχώρησαν οι Ενώσεις-Μέλη της Ομοσπονδίας, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση. Μέσα στα επιμέρους ζητήματα, ήταν και η επιλογή των γηπέδων που θα περιλαμβάνει ο φάκελος της ελληνικής συμμετοχής, ενώ τόνισε πως η ευθύνη ανίκει στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

    Σε πλήρη ετοιμότητα

    Η ΕΠΟ λέει συγκεκριμένα:

    «Η ΕΠΟ κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη, ως εξαιρετικά βαρύνουσα και καθοριστική, την εκπεφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που έχει συγκατατεθεί στην ελληνική υποψηφιότητα», λέει αρχικά και συνεχίζει:

    «Εκ μέρους της Ομοσπονδίας επισημαίνεται ότι ο φάκελος υποψηφιότητας πρέπει να καλύπτει, χωρίς παρεκκλίσεις, τα κριτήρια που απαιτεί η UEFA, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η προοπτική ανάθεσης της διοργάνωσης στην ΕΠΟ. Κατά συνέπεια, αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις των αποκλειστικά αρμοδίων φορέων σε μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως είναι ο προσδιορισμός των οκτώ σταδίων, που θα περιλαμβάνει ο φάκελος υποψηφιότητας. Η αποκλειστική ευθύνη για την αρχική επιλογή των δέκα και την τελική των οκτώ σταδίων, που θα περιλαμβάνει ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας, ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υφυπουργείου Αθλητισμού και η ΕΠΟ ούτε ερωτήθηκε ούτε τοποθετήθηκε για τις επιλογές αυτές».

    Και καταλήγει: «Η ΕΠΟ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να διεκδικήσει το EURO 2012 και να φέρει στην Ελλάδα ακόμα μία σπουδαία διεθνή διοργάνωση, μετά τον τελικό του Champions League 2007».

    [18] Μπάσκετ

    Ανανέωσαν Χατζηβρέττας-Παπανικολάου

    30/6/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τη χθεσινή ανανέωση των συμβολαίων των Τσαρτσαρή και Διαμαντίδη με τον Παναθηναϊκό, τη φανέλα με το τριφύλλι θα φορούν και φέτος άλλοι δύο Νίκος Χατζηβρέττας, Δημήτρης Παπανικολάου. Οι μάνατζερ των δύο νταμπλούχων παικτών συναντήθηκαν με τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο και ανανέωσαν τη συνεργασία τους με την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αμφότεροι όπως ήταν φυσικό εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που θα συνεχίσουν για τρίτη χρονιά να είναι μέλη της παναθηναϊκής οικογένειας και δήλωσαν πανέτοιμοι για νέες ατομικές και συλλογικές διακρίσεις.

    Έτοιμοι να προσφέρουν ακόμη περισσότερα

    Λίγες ώρες μετά τις υπογραφές στα νέα τους "πράσινα" συμβόλαια οι Νίκος Χατζηβρέττας και Δημήτρης Παπανικολάου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, αλλά και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για την εμπιστοσύνη τους και την άψογη συνεργασία.

    "Είμαι πού ευχαριστημένος που θα συνεχίσω στον Παναθηναϊκό, αφού ήταν κάτι που το ήθελα και εγώ και η ομάδα μου" ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου Χατζηβρέττα που χαρακτήρισε το "τριφύλλι" καταδισκασμένο να πρωταγωνιστεί: "Είμαι 2 χρόνια στον Παναθηναϊκό και σε αυτό το διάστημα έχω περάσει πού όμορφα, έχω πάρει τίτλους και 'χω παίξει και σε ένα φάιναλ φορ. Θέλω να δώσω ακόμη περισσότερα στην ομάδα μου στο μέλλον και να την βοηθήσω να πάρει όσο πιο πολλούς τίτλους γίνεται, αφού ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί και έχω και εγώ τις ίδιες φιλοδοξίες..» δήλωσε ο 28χρονος διεθνής σούτιν γκαρντ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του έτερου διεθνούς του πρωταθλητή Δημήτρη Παπανικολάου που δώλωσε πλέον μέλος της "πράσινης οικογένειας": "Είμαι πού ευχαριστημένος από την εξέλιξη αυτή της παραμονής μου. Θεωρώ πλέον τον Παναθηναϊκό οικογένεια μου, τόσο η διοίκηση και το προπονητικό τιμ, όσο και οι συμπαίκτες μου αλλά και η πλειοψηφία του κόσμου με στήριξαν αυτά τα δύο χρόνια που είμαι στην ομάδα. Την νέα χρονιά θα προσπαθήσω ακόμη περισσότερο να βοηθήσω την ομάδα μου μέσα στους αγωνιστικούς χώρους για την κατάκτηση ακόμη περισσότερων τίτλων, που αποτελούν και για μένα επιθυμία".

    [19] Μπάσκετ

    ΑΕΚ: Τη γλίτωσε με πρόστιμο

    30/6/2005 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Απέφυγαν την τιμωρία έδρας οι κιτρινόμαυροι, εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου στην Α1. Η ποινή που επεβλήθη τελικά ήταν χρηματικό πρόστιμο (5.700 ευρώ) μετά τα επεισόδια μερίδας των οπαδών της στον 4ο τελικό με τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Γαλατσίου στις 19 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, η ετυμηγορία του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ προβλέπει την τιμωρία της ΚΑΕ του Δικεφάλου με ποινή επίπληξης και πρόστιμο 1.200 ευρώ για τα υβριστικά συνθήματα, πρόστιμο 2.500 για τη ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και πρόστιμο 2.000 για την συμπλοκή των φιλάθλων με το προσωπικό ασφαλείας και την αστυνομική δύναμη έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

    [20] Μπάσκετ

    Την γλίτωσε η ΑΕΚ

    30/6/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στα μαλακά έπεσε η ΑΕΚ που απέφυγε την τιμωρία της έδρας της, αλλά όχι όμως και το υψηλό χρηματικό πρόστιμο (5.700 ευρώ) για τα επεισόδια μερίδας των οπαδών της στον 4ο τελικό με τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Γαλατσίου στις 19 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, η ετυμηγορία του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ προβλέπει την τιμωρία της ΚΑΕ ΑΕΚ με ποινή επίπληξης και πρόστιμο 1.200 ευρώ για τα υβριστικά συνθήματα, πρόστιμο 2.500 για τη ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και πρόστιμο 2.000 για την συμπλοκή των φιλάθλων με το προσωπικό ασφαλείας και την αστυνομική δύναμη έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

    [21] Βόλεϊ

    Αήττητες στην 6άδα οι Καραντάσιου/Αρβανίτη

    30/6/2005 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Ζωγραφίζουν" οι ελληνικές ομάδες γυναικών στην άμμο του νορβηγικού Στάβανγκερ, καθώς οι διεθνείς Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη (Νο 5) προκρίθηκαν αήττητες στην 6άδα του 6ου τουρνουά του Παγκοσμίου Σιρκουί μπιτς βόλεϊ, ενώ το δίδυμο των Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη (Νο 16) συνεχίζει στην διοργάνωση μετά τη νίκη τους 2-1 σετ (13-21, 21-13, 15-12) επί των αδελφών Γιαντσούλοβα από τη Βουλγαρία (Νο 15). Λίγο πιο πριν δύο άλλες αδελφές από τη Βραζιλία, οι Μαρία Κλάρα και Σόλμπεργκ Σαλγκάδο (Νο 13), πήραν ένα δείγμα από τη δύναμη των Καραντάσιου/Αρβανίτη, που επικράτησαν με 2-0 (21-19, 21-19) της "σελεσάο". Επόμενος αντίπαλος των "χρυσών κοριτσιών" της άμμου, που πλέον θα έχουν δύο ευκαιρίες για να μπούνε στην 4άδα θα είναι το Νο 1 του ταμπλό, οι Βραζιλιάνες Φράνκα και Φελισμπέρτα Σίλβα, ενώ στο ταμπλό των ηττημένων οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη θα αντιμετωπίσουν τις Αυστραλέζες Κουκ/Λόχοβιτς (Νο 24). Η ηττημένη ομάδα θα καταλάβει την 13η θέση, ενώ η νικήτρια θα συνεχίσει στη διοργάνωση.

    [22] Υδατοσφαίριση: Πιο "πλούσιος" ο Πανιώνιος

    30/6/2005 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Από πέρυσι, η ομάδα του Πανιωνίου είχε δώσει το στίγμα της, μένοντας στην κορυφαία τετράδα του Ελληνικού Πόλο. Πλέον, οι κυανέρηθροι θέλουν να φτάσουν πιο ψηλά τον πήχη και άρχισαν ήδη τις κινήσεις τους για την ερχόμενη περίοδο. Με αυτή την πρακτική, ο νεοσμυρνιώτικος σύλλογος προχώρησε στην απόκτηση του Τόνι Κουτσογιάννη, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για 2+1 χρόνια, χωρίς να γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Ο 29χρονος πολίστης πέρυσι αγωνιζόταν στην Βουλιαγμένη και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του νέου προπονητή της ομάδας του Πανιωνίου, Γιάννη Γιαννουρή.

    [23] Πολιτισμός

    "Στα βήματα" του Άμπλερ και του Ντασέν οι κλέφτες

    Ληστεία στο Τοπ Καπί

    30/6/2005 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Επιβεβαιώνοντας το ρητό, που θέλει τη ζωή να αντιγράφει την τέχνη μια ομάδα ληστών εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα Ερικ Άμπλερ, Τοπ Καπί, και αφαίρεσαν περίτεχνα από το Παλάτι πολύτιμους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Όπως φαίνεται ακολούθησαν πιστά το σχέδιο δράσης, βάσει του οποίου είχαν κινηθεί το 1964 στη μεγάλη οθόνη η Μελίνα Μερκούρη και ο Πίτερ Ουστίνοφ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζυλ Ντασέν και διέφυγαν αποσπώντας μονογράμματα σημαντικών Σουλτάνων, συμπεριλαμβανόμενου του μεταρρυθμιστή Σουλτάνου Μαχμούτ του Β', που υπέγραψε την διαταγή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας αφαιρέθηκαν από περίπτερο του Τοπ Καπί. Οι δράστες, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπι, καθηγητής Ιλμπέρ Ορταϋλί άφησαν ίχνη παντού, ωστόσο παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι.

    Το Τοπ Καπί ήταν η έδρα των 26 από τους 36 Οθωμανούς Σουλτάνους, από την κατάληψη της Πόλης ,το 1453 μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ,όποτε η έδρα των Σουλτάνων μεταφέρθηκε στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσε.

    Στη δεκαετία 1920, έγινε Μουσείο, με απόφαση του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

    Πρόσφατα, σε ένα από τα περίπτερα του Τοπ Καπί, φιλοξενήθηκε εντυπωσιακή έκθεση με αφίσες της Μελίνας Μερκούρη από τον κινηματογράφο.

    [24] Πολιτισμός

    Στο φως νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί

    30/6/2005 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης σημασίας έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Γιάννου Κουράγιου και της ομάδας του. Οι ανασκαφές στο Δεσποτικό της Αντιπάρου ανέδειξαν τρία τμήματα αρχαϊκών Κούρων, σε πολύ καλή κατάσταση και συγκεκριμένα, δύο κάτω κορμούς και ένα κεφάλι, που χρονολογούνται περίπου στο 560 π.Χ. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στην ακατοίκητη νησίδα του Δεσποτικού μεταξύ της Αντιπάρου και της Σίφνου. Οι Κούροι βρέθηκαν στο ιερό, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Ο επικεφαλής της ανασκαφής, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή "Ήρθε η ώρα σας" της Φωτεινής Πιπιλή, εξήγησε, πως από το 2002 έχουν βρεθεί στην περιοχή κεφάλια Κούρων, αλλά φέτος βρέθηκαν οι δύο κάτω κορμοί. Μάλιστα, είπε, πως το κεφάλι, που βρέθηκε σώζεται πολύ καλά.

    Οι ανασκαφές συνεχίζονται

    Οι ανασκαφές στη θέση Μάντρα στο Δεσποτικό, όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός ιερού των αρχαϊκών χρόνων αφιερωμένο στον Απόλλωνα, έχουν ξεκινήσει το 1997, με χρήματα του υπουργείου Αιγαίου. Όλο το Δεσποτικό έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός τόπος. Οι ανασκαφές συνεχίζονται αργά και με μεγάλη προσοχή, καθώς είναι βέβαιο ότι στην περιοχή, η οποία είναι ανέπαφη από την ανθρώπινη παρέμβαση, κρύβονται πολλοί ακόμα θησαυροί.

    [25] Πολιτισμός

    Μεγάλες τραγουδίστριες στο Θέατρο Βράχων

    30/6/2005 6:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού θα ενώσουν για πρώτη φορά τις φωνές τους, σε μία συναυλία, αφιερωμένη στη Βίκυ Μοσχολιού. Μαρινέλλα, Αλεξίου, Γαλάνη, Αρβανιτάκη, 10 συνολικά ερμηνεύτριες, όλες γυναίκες, θα ερμηνεύσουν τραγούδια που σημάδεψαν την επιτυχημένη πορεία της Βίκυς Μοσχολιού στο ελληνικό πεντάγραμμο. Η συναυλία, θα γίνει την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη και θα έχει τίτλο "Δεν ξέρω πόσο σ΄αγαπώ".

    [26] Τεχνολογία

    Η "λίμνη" του Τιτάνα

    30/6/2005 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Την προσοχή των επιστημόνων τράβηξε μία φωτογραφία του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, η οποία απεικονίζει στην επιφάνεια του δορυφόρου κάτι σαν λίμνη. Από καιρό οι επιστήμονες από καιρό "υποπτεύονται", ότι ο Τιτάνας μπορεί να φιλοξενεί σωματίδια υγρού μεθανίου και αυτό το στοιχείο μεγέθους 235χμ με 75χμ, μπορεί να είναι η απόδειξη, που έψαχναν. Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ως προς την εξήγηση του στοιχείου, το οποίο φαίνεται να έχει κάτι σαν όχθη. Οι ειδικοί τονίζουν, πως το εν λόγω στοιχείο μπορεί να είναι απλά σκοτεινά, στέρεα κοιτάσματα, που "πιάστηκαν" σε μία ηφαιστειακή καλντέρα. Τις φωτογραφίες "τράβηξε" το ερευνητικό σκάφος Huygens, του διαστημικού σκάφους Cassini, κατά την προσεδάφιση του στον Τιτάνα.

    Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα

    Σύμφωνα με τον Δρ. Ελίζαμπεθ Τερτλ, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μέλος της ομάδας, που επεξεργάζεται τις φωτογραφίας του Cassini τόνισε, ότι το στοιχείο αυτό είναι μοναδικό στην έως τώρα εξερεύνηση του Τιτάνα. "Η περίμετρός του μοιάζει με όχθη, την οποία έχει λειάνει το νερό".

    Το στοιχείο βρίσκεται στην πλέον νεφελώδη περιοχή του Τιτάνα, προς τον νότιο πόλο, που είναι και το πιο πιθανό σημείο να έχει δεχτεί βροχή μεθανίου.

    Αυτό σε συνδυασμό με τις απαλές όχθες, που βρίσκονται στην περίμετρο της "λίμνης", κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν, ότι πρόκειται για μία "λίμνη" υγρού μεθανίου.

    "Μία εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το στοιχείο ήταν κάποτε λίμνη, αλλά πλέον έχει ξεραθεί αφήνοντας πίσω σκοτεινά κοιτάσματα" λέει η Δρ. Τερτλ.

    Πάντως, παρά τις προγενέστερες προβλέψεις για ύπαρξη υγρού στοιχείου στον Τιτάνα, δεν έχουν βρεθεί υγρά σωματίδια.

    Εξάλλου, οι επιστήμονες, τονίζουν, πως το Cassini δεν βρίσκεται ακόμα στην κατάλληλη θέση για να φωτογραφήσει τη γυαλάδα, που εκπέμπουν τα "νερά" του Τιτάνα.

    Στο μέλλον, με τη βοήθεια του Cassini οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μελετήσουν τη "λίμνη" και να ερευνήσουν για τυχόν αντανακλάσεις, που αποδεικνύουν την παρουσία υγρών.

    "Λίμνες" σαν και αυτές της Γης

    Το ερευνητικό σκάφος Huygens του Cassini έστειλε πίσω εικόνες από την προσεδάφισή του στον δορυφόρο καναλιών και "λιμνών", που μοιάζουν με αυτά της Γης.

    Η αποστολή Cassini-Huygens, ένα κοινό σχέδιο των Ευρωπαϊκών και Ιταλικών Διαστημικών Υπηρεσιών και της NASA, κόστους 3 δις, ξεκίνησε το ταξίδι στο διάστημα με αφετηρία τον Ακρωτήριο Κανάβεραλ, της Φλόριδα των ΗΠΑ το 1997, με σκοπό τη μελέτη του Κρόνου, των δακτυλίων και των δορυφόρων του.

    Ο Τιτάνας, με μέση θερμοκρασία 179 βαθμούς Κελσίου, είναι ο μόνος δορυφόρος του Ηλιακού Συστήματος με πυκνή, αδιαφανή ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται από άζωτο, μεθάνιο και άλλους απλούς υδρογονάνθρακες και ίσως μοιάζει με τη Γη, όπως αυτή ήταν πριν υπάρξει ζωή, δηλαδή πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

    [27] Παράξενα

    Καταζητείται serial kisser

    30/6/2005 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2005 6:21:33 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους του Άμστερνταμ έχει εξαπολύσει η ολλανδική αστυνομία μήπως και συλλάβει έναν άνδρα, ο οποίος ασπάζεται δια της βίας ανυποψίαστες κοπέλες. Τουλάχιστον επτά γυναίκες έχουν αναφέρει στην αστυνομία, ότι τις έχει φιλήσει στο στόμα ένας άγνωστος, αλλά η αστυνομία πιστεύει, ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα, απλά πολλές κοπέλες προτιμούν να μην καταγγείλουν το περιστατικό. Συνήθως ο άνδρας δρα στους σταθμούς του μετρό και όπως λέει ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, πλησιάζει τα θύματά του από πίσω, τα χτυπάει στον ώμο και μόλις αυτές γυρίσουν τις φιλάει αλά γαλλικά. Τα θύματά του, ηλικίας 17-30 ετών, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ακριβή περιγραφή του άνδρα, καθώς όλα γίνονται πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνουν να τον δουν. Πάντως, οι αστυνόμοι πιστεύουν ότι είναι ηλικίας 19-20 ετών, μελαχρινός και συνήθως φοράει ένα μαύρο μακρύ παλτό και καπελάκι. Μάλιστα, οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό στοιχείο, δείγμα από το σάλιο του νεαρού, καθώς ένα από τα θύματά του πήγε στην αστυνομία αμέσως μετά την επίθεση.

    [28] Παράξενα

    Είχαν 450.000 ευρώ και δεν το ήξεραν

    30/6/2005 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εκεί που νόμιζε, ότι τα είχε χάσει όλα η τύχη του χαμογέλασε ξανά. Ο λόγος για έναν 74χρονο Καλιφορνέζο, τον Άλμπερτ Τρεβίνο, ο οποίος είδε την περιουσία του να χάνεται μέσα σε μία στιγμή. Το σπίτι του στο Bluebird Canyon, εξ αιτίας μίας κατολίσθησης, κυριολεκτικά βρέθηκε στο κενό, καθώς γκρεμίστηκε από ένα λόφο 15 μέτρων. Όμως, από την ασφάλεια δεν πήρε δεκάρα. Την ίδια τύχη είχαν και άλλα 20 σπίτια. Μετά την καταστροφή, οι αρχές επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες να μπουν μέσα για 15 λεπτά και να πάρουν, ό,τι προλάβουν, καθώς η παραμονή στα ερείπια ήταν επικίνδυνη. Τα μόνα, που πήρε ο κ. Τρεβίνο ήταν κάτι έγγραφα, ενώ ο γιος του πήρε έναν πίνακα, τον αγαπημένο της μητέρας του, τον οποίο είχε αγοράσει πριν 25 χρόνια από ένα παζάρι για 75 ευρώ. Όμως, η τύχη έχει γυρίσματα και ο πίνακας, που έσωσε από την καταστροφή είναι μία δημιουργία του Joseph Kleitsch, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του καλιφορνέζικου ιμπρεσιονισμού. Ο πίνακας, που ονομάζεται "Νυχτερινές Σκιές" και είναι δημιουργία του 1923, μπορεί να αποφέρει στην οικογένεια Τρεβίνο 450.000 ευρώ.

    Σώθηκε από τύχη

    Όπως είπε ο 70χρονος, περίπου ένα μήνα πριν την κατολίσθηση, μετέφεραν τον πίνακα από το σαλόνι στο γραφείο, για να διακοσμήσουν το σαλόνι κατάλληλα ώστε να γιορτάσουν την 50η του επέτειο. Ευτυχώς, αμέλησαν να κρεμάσουν ξανά τον πίνακα στον τοίχο του σαλονιού, γιατί το σαλόνι πλέον αιωρείται από το λόφο και η πρόσβαση σε αυτό είναι αδύνατη.

    Η ταυτότητα του πίνακα αποκαλύφθηκε, όταν αναγνώρισε την υπογραφή ένας φίλος του 74χρονου, ο οποίος είναι καλλιτέχνης.

    Η γκαλερί, που θα πουλήσει τον πίνακα, δε θα πάρει προμήθεια και θα δώσει όλα τα χρήματα στην οικογένεια Τρεβίνο. Ήδη πολλοί είναι αυτοί, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον πίνακα.

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Άρωμα φαγητού

    30/6/2005 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Las Ultimas Noticias

    Πως θα σας φαινόταν να δοκιμάζατε στρείδια με άρωμα"Anais Anais" της Cacharel, παγωτό με Chanel "No 5" και μους σοκολάτας με "Le Male" του Jean Paul Gaultier. Όχι δεν πρόκειται για γαστριμαργική διαστροφή, αλλά για τη νέα διατροφική μόδα, που λανσάρει ένα αργεντίνικο εστιατόριο στο Μπουένος Άιρες. Η έμπνευση ανήκει στον σεφ του "Sifones y Dragones" Φλάβιο Ποπ. Ο σεφ αποκαλεί τη μαγειρική του Pop Food και τονίζει, πως η μαγειρική του έχει πολλούς "πιστούς", ενώ το εστιατόριο είναι κέντρο γαστριμαργικών πειραματισμών. Μάλιστα, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι η σαλάτα "Verde and green" η οποία συνοδεύεται από γυαλιά με πράσινους φακούς, ώστε ο πελάτης να τα βλέπει όλα πράσινα

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εκ νέου διάψευση για Λουτσιάνο

    30/6/2005 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Και πάλι" έβαλε τα πράγματα στη θέση τους οι Ακρίτες, με τα όσα ακούστηκαν αρχικά περί σύναψης συμφωνίας με τον Λουτσιάνο για πρόωρη ανανέωση, (λήγει του χρόνου) και στη συνέχεια, ότι όσο αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιείται, πως υπάρχει πρόβλημα. Η Ξάνθη έχει τονίσει ευθύς εξαρχής πως δεν υπήρχε θέμα συνάντησης με τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό και παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα να φύγει από την ομάδα.

    Η ανακοίνωση

    «Ουδέποτε για την εταιρεία υπήρξε θέμα Λουτσιάνο. Κανένας εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ξάνθη, πόσο μάλλον ο κος Πανόπουλος δεν συναντήθηκαν ούτε επικοινώνησαν καθοιονδήποτε τρόπο με τον Λουτσιάνο ή εκπρόσωπο του. Εξάλλου κάτι τέτοιο ποτέ δεν ζητήθηκε, γιατί δεν υπήρχε κάποιο θέμα για να υπάρξει συνάντηση. Ο Λουτσιάνο όπως και όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Ξάνθη, που βρίσκονται σήμερα στο δυναμικό της, αποτελούν περιουσιακά της στοιχεία και ως εκ τούτου, αντιμετωπίζονται ισότιμα προς όλα τα επίπεδα».

    Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι τιμή για τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Ξάνθη να εργάζονται στην εταιρεία αυτή, όπως και είναι τιμή για την ΠΑΕ Ξάνθη να διαθέτει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές που έχουν χαρακτήρα, ήθος και μετά ποδοσφαιρικό ταλέντο».

    [31] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Είναι πολλά τα λεφτά

    30/6/2005 7:02:00 μμ

    Από περίπου 70 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (σ.σ. η αντιστοιχία είναι περίπου 1,547 ανά ένα ευρώ) έχουν βάλει στο ταμείο τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στα 12 χρόνια που συμμετέχουν στο Champions League. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η UEFA και το συγκεκριμένο ποσό, αφορά σε έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, πριμ βαθμών και μπόνους συμμετοχής. Οσον αφορά στην ΑΕΚ, εισέπραξε περίπου 22 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ενώ επικεφαλής στον σχετικό πίνακα είναι η Μπάγερν Μονάχου με έσοδα 295 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την περίοδο 1992-93, που δημιουργήθηκε το Champions League, διατέθηκαν συνολικά 5.098.519.933 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

    Αναλυτικά τα έσοδα

    Aναλυτικά, τα έσοδα των 92 ομάδων που έχουν λάβει μέρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έχουν ως εξής:

    1. Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 295.002.282

    2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) 277.046.531

    3. Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 273.724.781

    4. Γιουβέντους (Ιταλία) 235.314.031

    5. Μίλαν (Ιταλία) 211.434.725

    6. Αρσεναλ (Αγγλία) 208.766.531

    7. Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 182.832.131

    8. Λεβερκούζεν (Γερμανία) 177.402.531

    9. Λιόν (Γαλλία) 155.411.781

    10. Βαλένθια (Ισπανία) 137.430.875

    11. Κορούνια (Ισπανία) 137.247.781

    12. Ντόρτμουντ (Γερμανία) 136.697.906

    13. Τσέλσι (Αγγλία) 116.343.750

    14. Λάτσιο (Ιταλία) 114.313.531

    15. Πόρτο (Πορτογαλία) 112.871.806

    16. Μονακό (Γαλλία) 111.811.525

    17. Λίβερπουλ (Αγγλία) 103.714.656

    18. Αϊντχόβεν (Ολλανδία) 98.835.531

    19. Αγιαξ (Ολλανδία) 98.788.000

    20. Ιντερ (Ιταλία) 90.108.000

    21. Ρόμα (Ιταλία) 89.301.656

    22. Γαλατασαράϊ (Τουρκία) 84.165.531

    23. Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) 76.930.031

    24. Παρί ΣΖ (Γαλλία) 76.503.125

    25. Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 73.931.781

    26. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73.616.531

    27. Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) 70.506.531

    28. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 69.498.031

    29. Ναντ (Γαλλία) 56.967.656

    30. Μαρσέιγ (Γαλλία) 53.189.750

    31. Αντερλεχτ (Βέλγιο) 50.502.031

    32. Ρέιντζερς (Σκοτία) 49.584.125

    33. Φέγενορντ (Ολλανδία) 44.560.406

    34. Σέλτικ (Σκοτία) 42.228.656

    35. Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 41.018.531

    36. Λανς (Γαλλία) 41.099.000

    37. Οσέρ (Γαλλία) 38.730.000

    38. Λιντς (Αγγλία) 37.635.125

    39. Μπορντό (Γαλλία) 34.655.750

    40. Νιουκάστλ (Αγγλία) 33.991.000

    41. Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 31.841.656

    42. Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία) 31.305.000

    43. Στουτγκάρδη (Γερμανία) 27.848.000

    44. Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) 27.036.906

    45. Στουρμ Γκρατς (Αυστρία) 26.364.875

    46. Φιορεντίνα (Ιταλία) 25.585.750

    47. Σάλκε (Γερμανία) 25.412.656

    48. Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία) 23.695.750

    49. Μπεσίκτας (Τουρκία) 22.901.625

    50. Λιλ (Γαλλία) 22.587.656

    51. Μποαβίστα (Πορτογαλία) 22.577.406

    52. ΑΕΚ 22.432.250

    53. Μπριζ (Βέλγιο) 22.329.000

    54. Σοσιεδάδ (Ισπανία) 22.273.000

    55. Αμβούργο (Γερμανία) 22.263.125

    56. Γκέτμποργκ (Σουηδία) 21.600.500

    57. Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) 18.593.000

    58. Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) 17.311.125

    59. Μαγιόρκα (Ισπανία) 15.611.656

    60. Βασιλεία (Ελβετία) 14.844.000

    61. Μπενφίκα (Πορτογαλία) 14.509.250

    62. Καϊζερσλάουτερν (Γερμανία) 14.285.000

    63. Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 13.512.125

    64. Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 12.584.250

    65. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 11.966.000

    66. Χέρενβεν (Ολλανδία) 11.707.125

    67. Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) 11.456.250

    68. Κροάσια Ζάγκρεμπ (Κροατία) 11.289.750

    69. Γκενκ (Βέλγιο) 9.834.000

    70. Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 9.030.000

    71. Γκρασχόπερς (Ελβετία) 8.462.500

    72. Χέλσινγκμποργκ (Σουηδία) 8.455.125

    73. Πάρμα (Ιταλία) 7.975.000

    74. Βίλεμ (Ολλανδία) 7.791.750

    75. Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία) 7.709.250

    76. Μάκαμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 7.382.000

    77. Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) 7.237.500

    78. Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 6.975.000

    79. Παρτιζάν (Σερβία) 6.714.000

    80. ΑΙΚ Στοκχόλμης (Σουηδία) 6.290.750

    81. Μόλντε (Νορβηγία) 5.675.750

    82. Μάριμπορ (Σλοβενία) 5.444.750

    83. Μπλάκμπερν (Αγγλία) 5.204.750

    84. Ελσίνκι (Φινλανδία) 4.500.000

    85. Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 4.459.250

    86. Φερεντσβάρος (Ουγγαρία) 3.987.500

    87. Βίτζεβ Λοτζ (Πολωνία) 3.687.500

    88. Ααλμποργκ (Δανία) 3.631.250

    89. Μπρόντμπι (Δανία) 3.500.000

    90. Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία) 3.281.250

    91. Λιρς (Βέλγιο) 3.000.000

    92. Κόζιτσε (Σλοβακία) 2.500.000

    [32] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Άκρα μυστικότητα" στον Ιωνικό

    30/6/2005 6:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρώτα θέλει να ολοκληρώσει όλες τις τυπικές εκκρεμότητες και μετά θα πρωβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Έτσι, ο πρόεδρο της ομάδας Χρήστος Κανελλάκης δεν αναφέρει καμία μεταγραφική κίνηση. Αυτό θα γίνει στην πρώτη συγκέντροση της ομάδας στις 8 Ιουλίου, ώστε όλα να πάρουν τη ροή που θέλεουν και να μπουν επί τάπητος όλες οι παραιτέρω κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνουν οι αιματολογικές εξετάσεις δύο ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χρόνος για τις προπονήσεις των ποδοσφαιριστών. Έτσι, το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου, θα γίνουν οι αιματολογικές εξετάσεις, ενώ στις 8 Ιουλίου στο γήπεδο της Νεάπολης, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση των παικτών, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί φίλαθλοι της ομάδας. Εκεί ο Τσιώλης θα κάνει και την πρώτη του γνωριμία με τους παίκτες και θα τους ανακοινώσει το πρόγραμμα προετοιμασίας, ενώ θα τους εξηγήσει και τη «φιλοσοφία» του για τον Ιωνικό της νέας περιόδου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 June 2005 - 16:53:07 UTC