Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρομοκυνηγητό στο Λονδίνο
  • [02] Προτάθηκε το "μοντέλο" του Παναθηναϊκού
  • [03] "Παίζοντας" το check-in στα δάχτυλα
  • [04] Αποκτούν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα
  • [05] Στη Μόσχα ο Έλληνας ΥπΕΞ
  • [06] Κινητικότητα στο Μαξίμου
  • [07] Αναζήτησης κυκλώματος ... συνέχεια
  • [08] Δριμύ "κατηγορώ" από τον Τύπο
  • [09] Βοήθεια στην Αφρική και πρωτοβουλίες για το κλίμα
  • [10] Στην αντεπίθεση δυο σούπερ μάρκετ
  • [11] Μικρός αντίκτυπος στην οικονομία
  • [12] Στη Βουλή το ωράριο των καταστημάτων
  • [13] Συνάντηση Ορφανού-Καραμανλή
  • [14] Και στο βάθος ο Ολυμπιακός
  • [15] Βάζει μπρος τις μηχανές η "βασίλισσα"
  • [16] Στη Μπλάκμερν ο Μπέλαμι
  • [17] Βραβείο "Fair Play" για την Εθνική
  • [18] Επιτέλους υπέγραψε ο Ηλιάδης
  • [19] Ο Σπανούλης ψήφισε ΠΑΟ
  • [20] Ικανοποίηση στη Ρόδο για Μπράιαντ
  • [21] Ολοταχώς για τα ημιτελικά
  • [22] Στα ημιτελικά του C1 ο Τσακμάκης
  • [23] "Πήραν πόδι" τα άλογα από το Πεκίνο
  • [24] "Κόβονται" το 2012 σόφτμπολ, μπεϊζμπολ
  • [25] Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2005
  • [26] Δημιουργία τριών νοσοκομείων
  • [27] Στα χέρια της αστυνομίας αναρχικοί

    [01] Κόσμος

    Εκκενώθηκαν το πρωί τρεις σταθμοί του μετρό

    Τρομοκυνηγητό στο Λονδίνο

    8/7/2005 12:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2005 6:23:36 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters-BBC-ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ένα 24ωρο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, που σκόρπισαν το φόβο και τον πανικό στο Λονδίνο, οι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, ενώ η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 50, ενώ ο αρχηγός αστυνομίας του Λονδίνου Ίαν Μπλερ έκανε γνωστό, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να φθάσουν σε ένα από τα βαγόνια υπόγειου συρμού, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, τόνισε, πως έχει διαπιστωθεί, ότι δεν υπάρχουν ζωντανοί εγκλωβισμένοι στο μέτρο. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500. Δεκάδες συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ 22 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι ο Ίαν Μπλερ, υπογράμμισε, ότι ακόμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να δείχνει ότι επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ενώ τόνισε, πως οι επιθέσεις φέρουν την υπογραφή της Αλ Κάιντα. Νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό, ότι ο οδηγός του λεωφορείου, που χτυπήθηκε χθες, είναι Έλληνας. Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του και φρουρείται στο σπίτι του, καθώς οι μαρτυρίες του αναμένεται να ρίξουν φως στο πώς έγινε η επίθεση. Εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση της Ελληνοκύπριας και σοβαρή η κατάσταση του 50χρονου συμπατριώτη της, καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος έχασε το ένα του πόδι και κινδυνεύει να χάσει και το δεύτερο.

    "Oι επιθέσεις ήρθαν από το πουθενά"

    Οι επιθέσεις στο Λονδίνο "φέρουν τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα, αλλά βρισκόμαστε στην αρχή μια πολύ περίπλοκης και μακράς έρευνας και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που να γνωρίζω", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της λονδρέζικης αστυνομίας Ίαν Μπλερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της βρετανικής αστυνομίας να ανακαλύψει αυτούς, που προκάλεσαν το μακελειό.

    Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ακόμα ζωντανός ένας τρομοκρατικός πυρήνας στη Βρετανία.

    Παράλληλα, τόνισε, πως η θηριωδία βρίσκει τη Βρετανία ενωμένη, ενώ εξέφρασε το θαυμασμό του προς τους κατοίκους του Λονδίνου.

    Ο Ίαν Μπλερ επεσήμανε, πως "τίποτα δε δείχνει μια οποιαδήποτε αδυναμία των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών" και συνηγόρησε με την άποψη που είχε εκφράσει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ, σύμφωνα με τον οποίο "οι επιθέσεις αυτές ήρθαν από το πουθενά".

    Όσον αφορά στα εκρηκτικά διευκρίνισε, ότι είχαν πιθανόν τοποθετηθεί σε κάποιο κάθισμα στα βαγόνια του υπογείου, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις και στην περίπτωση του λεωφορείου σε κάθισμα ή στο πάτωμα.

    Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών σημείωσε, πως είναι δύσκολο να διευκρινιστεί ακόμη, καθώς σε δύο από τα σημεία των εκρήξεων, ανάμεσα στους σταθμούς Kings Cross και Russell Square είναι δύσκολη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων, εξ αιτίας της αστάθειας των τοιχωμάτων της σήραγγας. Ωστόσο απέρριψε τις υποθέσεις ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τους 100.

    "Ζητώ υπομονή από όλους", τόνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας Άντι Χέιμαν, επισημαίνοντας, πως μία επιχείρηση στη σήραγγα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των μελών των σωστικών συνεργείων.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ, τόνισε, ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσά τους και η επίθεση αυτοκτονίας.

    Μάλιστα, οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξενούν μαρτυρίες επιβατών του λεωφορείου, που κάνουν λόγο για έναν ψηλό νεαρό επίσης επιβάτη, με νευρική συμπεριφορά, που έσκυβε συνέχεια προς την τσάντα του.

    Εάν επαληθευτεί η υπόθεση του καμικάζι, τότε στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στην Ευρώπη.

    Σε κατάσταση συναγερμού

    Στο μεταξύ, ισχυροί παραμένουν οι φόβοι για εκδήλωση νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη βρετανική πρωτεύουσα, και το πρωί τρεις κεντρικοί σταθμοί του μετρό εκκενώθηκαν έπειτα από αναφορές για ύποπτα πακέτα.

    Το βρετανικό μετρό, που καθημερινά χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις του 3.000.000 άνθρωποι, σήμερα έμεινε κλειστό, ενώ παρόλο, που τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς κυκλοφορούν, πολλοί Λονδρέζοι προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους μετά τα χθεσινά γεγονότα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τσαρλς Κλαρκ δήλωσε, ότι οι Αρχές εξετάζουν αν όντως η χθεσινή επίθεση ήταν έργο της Αλ Κάιντα και αν είναι αληθής η ανακοίνωση της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, Τζιχάντ της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο. Επίσης, παραδέχτηκε, ότι ήταν αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών, από την άποψη, ότι δεν είχαν προβλέψει τι θα γινόταν.

    Στην Ισπανία μεσίστιες θα κυματίζουν ως το Σάββατο τα μεσάνυχτα οι σημαίες στα μνημεία και τα κυβερνητικά κτήρια σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το βρετανικό λαό.

    Στο μεταξύ σήμερα, η οργάνωση "Τζιχάντ στην Αραβική Χερσόνησο", που ισχυρίζεται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα, με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο απείλησε να επιτεθεί στη Ρώμη για να τιμωρήσει την Ιταλία επειδή υποστηρίζει τις ΗΠΑ και εγκωμίασε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Ασφαλής η Ελλάδα

    "Η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο τρομοκρατών", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, τονίζοντας, πως στην Αθήνα δεν έχει αλλάξει τίποτα. "Συγκεκριμένοι στόχοι που είχαν φρούρηση αυξημένη, συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό... Εξ άλλου περάσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το δύσκολο αυτό εγχείρημα και απεδείχθη ότι ήταν ασφαλείς. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ανήσυχοι. Η αστυνομία κάνει την δουλειά της και δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

    "Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και η χώρα μας είναι ασφαλής" τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, υπογραμμίζοντας, πως τα μέτρα είναι επαρκή για την ασφάλεια των πολιτών και των τουριστών.

    "Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και δεν πρόκειται να επηρεαστεί άμεσα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο" δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δριμύ "κατηγορώ" από τον Τύπο

    Τρομοκρατικό σοκ στο Λονδίνο

    [02] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Για το γήπεδο της ΑΕΚ

    Προτάθηκε το "μοντέλο" του Παναθηναϊκού

    8/7/2005 2:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2005 7:02:12 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λύση ανάλογη με αυτήν που προωθείται και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δηλαδή με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στον πρόεδρο της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες για το θέμα του γηπεδικού προβλήματος της "Ένωσης". Στη συζήτηση δεν διευθετήθηκε το θέμα της χωροθέτησης το οποίο αναμένεται να εξεταστεί σε νέο ραντεβού που θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΑΕΚ, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.

    Ή "Ένωση" θα πάρει το γήπεδο που της αξίζει

    Τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στο θέμα του γηπέδου του τριφυλλιού σκέφτεται να κρατήσει και στο αντίστοιχο θέμα της "κιτρινόμαυρης" έδρας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη προτάθηκε σε ό,τι αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ, να ακολουθηθεί το μοντέλο της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

    Το γήπεδο που αξίζει στην ΑΕΚ αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη: "Είχαμε μία συνάντηση με τον κ Νικολαϊδη και συζητήσαμε τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, είναι να υπάρξει μία λύση ανάλογη με αυτήν που προωθείται και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δηλαδή, μέσα από μία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία ο ρόλος του δημοσίου θα είναι να συμβάλει στην ανάπλαση της περιοχής γύρω από το γήπεδο και το γήπεδο να κατασκευαστεί μέσα από σύμπραξη με ιδιώτες κατασκευαστές. Ξεκαθαρίσαμε ότι ούτε για τον Παναθηναϊκό, ούτε για την ΑΕΚ, ούτε για γήπεδα άλλων ομάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διατάξεις του επενδυτικού νόμου, γιατί ο επενδυτικός νόμος αφορά την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιφέρεια. Αλλά, μέσα από το πλαίσιο των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί το δημόσιο να βοηθήσει, ώστε να αποκτήσει και η ΑΕΚ το γήπεδο που της αξίζει".

    Αυτό, που δεν ξεκαθάρισε ήταν το θέμα της περιοχής στην οποία θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο, κάτι που αναμένεται να καθοριστεί στην προσεχή συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΑΕΚ με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε πάντως, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η κατασκευή γηπέδων δεν μπορεί να ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

    Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Νικολαϊδης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Εργομετρικές εξετάσεις οι παίκτες

    Στο μεταξύ, σήμερα το πρωϊ, στις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδόνων, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ υπεβλήθησαν στις καθιερωμένες εργομετρικές εξετάσεις, υπό την επίβελψη του Χρήστου Καρβουνίδη, ο οποίος συντονίζει το πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών και κάνει την κινησιολογική αξιολόγηση των παικτών ενώ ο κ. Ιωάννης Λεβάκος κάνει την ορθοπεδική εξέταση.

    Οι ποδοσφαιριστές υπεβλήθησαν σε καρδιολογικές εξετάσεις και στην συνέχεια "πέρασαν" από ανάλυση βάδισης και τους έγινε λιπομέτρηση, ενώ στο διάδρομο υπεβλήθησαν σε τεστ αντοχής με μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

    Αύριο οι ποδοσφαιριστές θα υποβληθούν σε τεστ αλτικής ικανότητας και αναερόβιας ισχύος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αξιολογηθούν από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας κι έτσι, ο προπονητής και οι συνεργάτες του θα έχουν στα χέρια τους εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία, που αφορούν τον κάθε ποδοσφαιριστή ενόψει της νέας περιόδου.

    Όσον αφορά τον Μπρούνο Τσιρίλο τον κεντρικό αμυντικό της Λέτσε, αφού έκανε τις πρώτες προκαταρκτικές συνομιλίες με την διοίκηση της ΑΕΚ, επέστρεψε στην πατρίδα του, προκειμένου να...σκεφθεί την πρόταση.

    Η Ένωση πρότεινε στον Τσιρίλο τριετές συμβόλαιο, με ετήσιες απολαβές κοντά στις 300.000 ευρώ.

    Τέλος η ΠΑΕ ανακοίνωσε σήμερα την πρόσληψη του Ζοάο Αρόζο ως γυμναστή της ομάδας. Ο Αρόζο αποτελεί προσωπική επιλογή του Φερνάντο Σάντος, όπως και ο συνεπώνυμος του, Ρικάρντο, που ανέλαβε μία καινοφανή θέση για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς είναι υπεύθυνος για την καταγραφή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων.

    [03] Τεχνολογία

    Ταξιδεύοντας με τις υπηρεσίες του μέλλοντος

    "Παίζοντας" το check-in στα δάχτυλα

    8/7/2005 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Εισιτήρια, διαβατήρια, ταυτότητες και κάρτες επιβίβασης είναι μερικά από τα έγγραφα που συνήθως αγχώνουν όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Η συνεργασία της μεγάλης γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa με τη Siemens φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην κλασική διαδικασία του check-in. Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους επιβάτες να κάνουν check-in με το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Η υπηρεσία ονομάζεται Trusted Traveler και η δοκιμή της θα κρατήσει δύο εβδομάδες. Εάν όλα λειτουργήσουν άψογα, η Lufthansa σκέφτεται να εφαρμόσει το σύστημα από το 2006, προαιρετικά για όσους ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο. Με τη νέα διαδικασία, οι επιβάτες θα βάζουν το δάχτυλό τους σε ένα ειδικό μηχάνημα-σκάνερ που θα σαρώνει το δακτυλικό αποτύπωμά τους και θα εκτυπώνεται σε κωδικοποιημένη μορφή στην κάρτα επιβίβασης. Έτσι, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης ο κωδικός πάνω στην κάρτα απλώς θα ταυτοποιείται με το δακτυλικό αποτύπωμα του επιβάτη, που θα ανεβαίνει στο αεροπλάνο με αποτέλεσμα η διαδικασία του check-in να γίνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς ουρές.

    Σχετικά Links: Lufthansa

    Siemens

    Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης

    [04] Πολιτική

    Νέα δικαιώματα σε βουλευτές

    Αποκτούν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα

    8/7/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πρόσβαση στα έγγραφα, όλων των δημόσιων υπηρεσιών, ακόμα και αν αυτά περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, θα μπορούν να έχουν από τώρα και στο εξής οι Έλληνες βουλευτές. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκρινε ότι η πρόσβαση του βουλευτή σε οποιοδήποτε έγγραφο Δημόσιας Υπηρεσίας είναι επιτρεπτή, επικαλούμενη τη συνταγματική κατοχύρωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου που επιβάλλει την πρόσβαση ακόμη και σε ευαίσθητα δεδομένα. Έτσι, επετράπη στο ΙΚΑ να χορηγήσει σε βουλευτή τα πρακτικά των συνεδριάσεων του υπηρεσιακού συμβουλίου σχετικά με τις κρίσεις και τις επιλογές των προϊσταμένων των διευθύνσεων του ιδρύματος. Η αρχή έκρινε επίσης ότι τα ίδια έγγραφα με τα ευαίσθητα δεδομένα των υπαλλήλων μπορούν να χορηγούνται και σε κείνους που αποκλείστηκαν, εφόσον αυτά αποτέλεσαν κριτήρια για την προαγωγή ή τον αποκλεισμό τους.

    [05] Πολιτική

    Και η τρομοκρατία στην ατζέντα

    Στη Μόσχα ο Έλληνας ΥπΕΞ

    8/7/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Μόσχα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Σήμερα συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ με τον οποίο συζήτησε θέματα όπως η συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, και η συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό, τουριστικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Όπως ήταν αναμενόμενο οι πρόσφατες τραγικές εξελίξεις στο Λονδίνο ανέβασαν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών το ζήτημα της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Μολυβιάτης έκανε λόγο για "διεθνές φαινόμενο το οποίο πλήττει ολόκληρο τον κόσμο" και επισήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας, που προεδρεύει αυτό το μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο από την οποία προέκυψε απόφαση με την οποία καταδικάζονται οι χθεσινές ενέργειες στο Λονδίνο.

    Ο κ. Λαβρόφ από την πλευρά του καταφέρθηκε εναντίον "των πολιτικών που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τους τρομοκράτες". Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι "χωρίς ελαστικότητα από την αρχή ως το τέλος" και έδωσε έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την καταδίκη και τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις.

    Επί τάπητος θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις

    Οι δύο άνδρες ασχολήθηκαν με σειρά θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο.

    Ο κ. Μολυβιάτης χαρακτήρισε το ενεργειακό "θέμα κεφαλαιώδους σημασίας" για την Ελλάδα η οποία, λόγω γεωστρατηγικής θέσης , μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο.

    Επί τάπητος τέθηκαν και οι διεθνείς εξελίξεις. Όσον αφορά στα Βαλκάνια ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε ότι η εξέλιξη τους σε μια περιοχή όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, παραμένει στρατηγικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σταδιακή ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην ΕΕ. Και ο κ. Λαβρόφ συμφώνησε και εξέφρασε την ελπίδα τα εμπόδια που συνάντησε το Ευρωσύνταγμα να μην επηρεάσουν αυτήν την πορεία. Ο κ. Μολυβιάτης, από την πλευρά του δήλωσε "οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ένωσης, πρέπει να τηρηθούν".

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ, αλλά και με τον ομογενή βουλευτή Γιάννη Σαββίδη με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα της Ομογένειας και διαπίστωσαν με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αρκετούς τομείς.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ρωσικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της ρωσικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της Κύπρου. "Η πολιτική αυτή είναι συνεπής και στηρίζεται στο σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ επανέλαβε πως η έκβαση της εξαρτάται από την ίδια και το πόσο θα ανταποκριθεί στα απαραίτητα ευρωπαϊκά κριτήρια, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας για την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    [06] Πολιτική

    Κινητικότητα στο Μαξίμου

    8/7/2005 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2005 7:09:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σειρά επαφών με το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Απόστολο Σταύρου και τους υπουργούς Οικονομίας και Τουρισμού είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός φέρνοντας ως παράδειγμα τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επανέλθει το θετικό και ήρεμο κλίμα στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Στο μεταξύ ο Απόστολος Σταύρου, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νομοθετικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή επεσήμανε, ότι την σκυτάλη των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών παίρνει τώρα το θέμα των εργασιακών σχέσεων και το ωράριο. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τον υπ. Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα για το θέμα του πετρελαίου.

    [07] Κοινωνία

    Δεσμεύθηκαν επτά ακόμη πολυτελή αυτοκίνητα

    Αναζήτησης κυκλώματος ... συνέχεια

    8/7/2005 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ακόμα επτά αυτοκίνητα εντόπισε και δέσμευσε η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξάρθρωση του κυκλώματος, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του χρόνου και το οποίο διέθετε στην ελληνική αγορά πολυτελή επιβατικά αυτοκίνητα με κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας, χωρίς προηγουμένως να έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες σε αυτά δασμοί και λοιποί φόροι. Έτσι ο αριθμός των δεσμευμένων αυτοκινήτων ανέβηκε στα 68. Σε σχετική ανακοίνωση το ΣΔΟΕ αναφέρει ότι, "η έρευνα συνεχίζεται και εκτιμάται από την μελέτη των συγκεντρωθέντων στοιχείων της σχετικής υπόθεσης ότι ο αριθμός των πολυτελών αυτοκινήτων, που διατέθηκαν στην ελληνική αγορά με τον προαναφερόμενο τρόπο, είναι πολύ μεγαλύτερος".

    [08] Κόσμος

    Φόβος και αγανάκτηση από το αιματοκύλισμα

    Δριμύ "κατηγορώ" από τον Τύπο

    8/7/2005 10:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2005 1:49:38 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Independent- Financial Times- Guardian- Times- Le Monde- Le Figaro- L' Humanite- Liberation- El Mundo- El Peri&#243;dico- Die Welt- Berliner Zeitung- Corriere della Sera- La Republica

    Με τίτλους, που εκφράζουν την καταδίκη και φωτογραφίες που φανερώνουν τον τρόμο και τον πόνο όλες καταγράφεται στα πρωτοσέλιδα όλων των ευρωπαϊκών εφημερίδων το χθεσινό αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Το χάος του τρόμου και ο πανικός, που ξύπνησαν με τις επιθέσεις στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας αποτελούν το κύριο θέμα του ευρωπαϊκού Τύπου, που σύσσωμος στέλνει το δικό του δριμύ "κατηγορώ". Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι της βρετανικής Independent "Ο τρόμος ήρθε στο Λονδίνο" και της γαλλικής L Humanite "Αρκετά". Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί, που είδαν χθες τον πανικό να χτυπά τη χώρα ψάχνουν να βρουν γιατί οι μυστικές υπηρεσίες και η Αστυνομία της χώρας δε μπόρεσαν να αποτρέψουν το χθεσινό λουτρό αίματος και κρατούν επικριτική στάση απέναντί τους.

    Κριτική στις μυστικές υπηρεσίες

    Όπως αποκαλύπτει, η Financial Times,τους τελευταίους δυο μήνες, η Μ15, η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας διαβεβαίωνε τις επιχειρήσεις, ότι το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής ήταν το χαμηλότερο από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι εκτιμήσεις αυτές φανερώνουν σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι πιθανότατα οι δυνάμεις ασφάλειας δεν είχαν ανακαλύψει την τρομοκρατική αυτή οργάνωση , που χθες αιματοκύλισε το Λονδίνο ή δεν πίστευαν, ότι υπήρχε τρομοκρατικός πυρήνας στη χώρα ικανός να οργανώσει ένα τέτοιο χτύπημα.

    Όπως επισημαίνεται οι δράστες των συνδυασμένων επιθέσεις ενάντια στο σύστημα Μεταφορών της πρωτεύουσας "εκμεταλλεύτηκαν έναν αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα των υπηρεσιών Πληροφοριών και μια θανατηφόρο χαλάρωση στην αποστολή ασφαλείας.

    Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Guardian, η οποία χαρακτηρίζει τη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια ως τη χειρότερη, που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα, ενώ η Times, κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες για την ανυπαρξία προληπτικός συναγερμός, σχετικά με επικείμενη επίθεση.

    Ανησυχία και προβληματισμός

    Την ίδια ώρα οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία αποτυπώνουν την οργή, τον πόνο και την αγανάκτηση από τη χθεσινή επίθεση.

    "Σφαγή στο Λονδίνο" είναι ο τίτλος της France Soir, η οποία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αναρωτιέται στον υπότιτλο: "Είναι το Παρίσι προστατευμένο από ένα κύμα τρομοκρατίας; " " Η Αλ-Κάϊντα τιμωρεί το Λονδίνο", σημειώνει η Parisien, επισημαίνει με τη σειρά της ότι "η απειλή και για την Γαλλία παραμένει υψηλή".

    "Αρκετά!", γράφει στην πρώτη της σελίδα η LHumanite, τονίζοντας ότι "για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών πράξεων πρέπει να απομονωθούν οι δράστες τους, με την εξάλειψη του πόνου, των ανισοτήτων ,των παραβιάσεων που παραμορφώνουν τον κόσμο".

    Την απόφαση της G8 για κοινό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τονίζει από την πλευρά της η Le Monde.

    Ανάλογοι τίτλοι και στις υπόλοιπες εφημερίδες: "Το Λονδίνο κάτω από τις βόμβες" γράφει η Liberation, ενώ "Το Λονδίνο μέσα στη φρίκη" επιλέγει για τίτλο της η Le Figaro.

    Μάλιστα, η Figaro αφιερώνει έξι σελίδες στο χθεσινό χτύπημα, εκτιμώντας, ότι "η βρετανική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί πλέον στο μέτωπο από το οποίο ξεκινούν τη μάχη τους οι πιστοί του "ντζιχάντ". "Το Λονδίνο δεν είναι πλέον το άδυτο, το ιερό, ούτε η βάση αναδίπλωσης, αλλά ένα μέτωπο για τους φανατικούς του ιερού πολέμου. Η μεγάλη αλλαγή ξεκίνησε με τη συμμετοχή των Βρετανών στον πόλεμο του Ιράκ", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Στη Γερμανία ,πολλές εφημερίδες εκτιμούν ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο τους μη μουσουλμάνους και όχι μόνο μία χώρα, τη Βρετανία, που βρίσκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

    "Οι επιθέσεις στο Λονδίνο δεν συνιστούν πράξη τιμωρίας ενάντια στη βρετανική κυβέρνηση των Σταυροφόρων που θα πρέπει να τιμωρηθεί για τη συμμετοχή της στον πόλεμο του Αφγανιστάν ή στο Ιράκ" ,γράφει η Die Welt, κατηγορώντας τους ισλαμιστές, ότι "διακατέχονται από την αρχέγονη εσχατολογία που χωρίζει τον κόσμο ανάμεσα στους καλούς πιστούς και τους άπιστους, τους αδνητές της αλήθειας του Αλάχ ", προσθέτει.

    Παράλληλα, η Berliner Zeitung υπογραμμίζει τον κίνδυνο, που υπάρχει να δεχτεί και η Γερμανία μια ανάλογη επίθεση, όντας μέσα στους πιθανούς στόχους της τρομοκρατίας.

    Στην Ισπανία, η El Mundo τονίζει, ότι "η Ισπανία είναι σε κατάσταση συναγερμού", ενώ η El Peri&#243;dico, σημειώνει ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συνέδεσε τις επιθέσεις στο Λονδίνο "με τη σύνοδο κορυφής των 8 στη Σκωτία και την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2012".

    "Φόβος και νέοι συναγερμοί" γράφει η ιταλική La Repubblica, ενώ κάνει ι΄διαίτερει αναφορά στις απειλές που δημοσιεύθηκαν σε ισλαμική ιστοσελίδα από φερόμεμο παρακλάδι της Al Qaeda εναντίον της Κυβέρνησης της χώρας, οι οποίες μάλιστα τοποθετούσαν την Ιταλία μέσα στους επόμενους στόχους.

    Στους φόβους για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στη βρετανική πρωτεύουσα εστιάζει η Corriere della Sera, τονίζοντας, ότι ενώ το Λονδίνο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς του ρυθμούς το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο κόκκινο.

    [09] Κόσμος

    Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της G8

    Βοήθεια στην Αφρική και πρωτοβουλίες για το κλίμα

    8/7/2005 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σ ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για τους Παλαιστινίους, ύψους 3 δισ. δολαρίων "μέσα στα επόμενα χρόνια" και σε αύξηση "κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια" της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών του πλανήτη (G8) κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Γκλενίγκλς της Σκοτίας. Ωστόσο οι χθεσινές φονικές επιθέσεις στο Λονδίνο έπληξαν τη δυναμική της Συνόδου της G8, όπου οι οκτώ ηγέτες αναμάσησαν τελικά τα συμβιβαστικά σχέδια, που κατήρτισαν οι ομάδες εργασίας τους για να αποφύγουν να προσθέσουν τις διαφωνίες τους στο δράμα. Εξάλλου η Ομάδα των Οκτώ εμφανίστηκε έτοιμη "να δράσει τώρα" για το κλίμα "ώστε να αρχίσει να επιβραδύνεται και, εντός των δυνατοτήτων, που δίνει η επιστήμη, να αναχαιτίζεται και να αναστρέφεται η αύξηση των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου". Στο μεταξύ σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι "αυξημένες και ασταθείς" πετρελαϊκές τιμές παραμένουν "μια πρόκληση" για την παγκόσμια οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας "θα παραμείνει εύρωστη, αν και περισσότερο μετριοπαθής" απ ό,τι αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τη δήλωση, που εκδόθηκε στο τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που επισπεύσθηκε κατά μία ώρα, προκειμένου να επιστρέψει στο Λονδίνο ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Οικονομική βοήθεια και παραγραφή χρεών

    Απαριθμώντας συνοπτικά τα μέτρα, που αποφασίσθηκαν από τη G8, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέφερε: "Αύξηση κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας, το μήνυμα για μια νέα συμφωνία για το εμπόριο, η παραγραφή του χρέους των πιο φτωχών χωρών, η παγκόσμια πρόσβαση στη θεραπεία του AIDS".

    Σε αντάλλαγμα, οι Αφρικανοί ηγέτες δεσμεύονται για περισσότερη δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση, δήλωσε. "Δεν είναι το τέλος της φτώχειας στην Αφρική, αλλά είναι η ελπίδα ότι, θα μπορέσει να μπει ένα τέλος", υπογράμμισε. Η αύξηση κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια της αναπτυξιακής βοήθειας συνιστά διπλασιασμό της. Ο Μπλερ δήλωσε πως το σχέδιο δράσης της G8 προσφέρει ελπίδα για τον κόσμο.

    "Στην τρομοκρατία δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ούτε οποιοδήποτε μέλλον που να αξίζει να ζήσει κανείς και η ελπίδα αποτελεί την εναλλακτική επιλογή σ αυτό το μίσος", δήλωσε.

    Διάσκεψη το Νοέμβριο για το κλίμα

    Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Βρετανία και Ρωσία δηλώνουν, πως "η κλιματική αλλαγή συνιστά μια σοβαρή και μακροπρόθεσμη πρόκληση και μπορεί να επηρεάσει όλα τα σημεία του πλανήτη".

    Αφού υπογραμμίζουν το ρόλο των ορυκτών καυσίμων και "άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων" στην "αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης", τονίζουν την ανάγκη να αναληφθεί δράση.

    "Μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες, όσον αφορά την κατανόηση της επιστήμης του κλίματος, γνωρίζουμε αρκετά για να δράσουμε τώρα, ώστε να αρχίσει να επιβραδύνεται και, εντός των δυνατοτήτων, που δίνει η επιστήμη, να αναχαιτίζεται και να αναστρέφεται η αύξηση των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", αναφέρουν.

    Σε μια υποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ, η ανακοίνωση αναφέρεται στο τέλος της στο Πρωτόκολλο του Κιότο, μια συμφωνία, που επιβάλλει μειώσεις των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2012 και την οποία οι ΗΠΑ, αντίθετα από τους εταίρους τους στη G8, έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν. "Εκείνοι από εμάς, που επικύρωσαν το Πρωτόκολλο του Κιότο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έναρξη της ισχύος του (τον περασμένο Φεβρουάριο) και θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Καθώς τα αέρια, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά 80% από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, οι Οκτώ αποφασίζουν "να ξεκινήσουν ένα διάλογο για την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη". "Καλούμε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες είναι σημαντικές, να ενωθούν μαζί μας", συνεχίζουν.

    Οι Οκτώ εξουσιοδοτούν τη Βρετανία "να ενεργήσει ώστε να προχωρήσει ο διάλογος κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς». Ο Μπλερ ανακοίνωσε ήδη, πως η Βρετανία θα φιλοξενήσει την 1η Νοεμβρίου μια διάσκεψη, που θα εγκαθιδρύσει ένα "διάλογο" ανάμεσα στις βιομηχανικές και τις αναδυόμενες οικονομίες για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

    "Συμφωνήσαμε σε μια διαδικασία μ ένα σχέδιο δράσης (για το κλίμα), που θα ξεκινήσει ένα νέο διάλογο ανάμεσα στις χώρες της G8 και τις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να επιβραδυνθεί και να αναστραφεί η αύξηση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", δήλωσε ο Μπλερ.

    Επικαλούνται μια Σύνοδο, που οργανώθηκε στα μέσα Μαρτίου από τη βρετανική Κυβέρνηση στο Λονδίνο για τις σχέσεις ανάμεσα στο κλίμα και την ενέργεια, στην οποία είχαν συμμετάσχει 20 χώρες με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες, αυτές της G8 καθώς και η Πολωνία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, το Μεξικό, το Ιράν και η Νιγηρία. Εξάλλου πέντε από αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Μεξικό) συμμετείχαν χθες σε ένα μέρος των εργασιών της G8 για το κλίμα.

    Αφήνουν έτσι να εννοηθεί, πως στο νέο ανεπίσημο φόρουμ θα πρέπει να συμμετάσχουν κατά προτεραιότητα αυτές οι χώρες.

    Θα καταργήσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις

    Η Ομάδα των Οκτώ (G8) ζητά εξάλλου "να εξαλειφθούν όλες οι μορφές εξαγωγικών επιδοτήσεων" των αγροτικών προϊόντων σε μια "αξιόπιστη ημερομηνία", σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εγκρίθηκε σήμερα κατά τη διάσκεψη κορυφής του Γκλενίγκλς. "Για τη γεωργία, δεσμευόμαστε να μειώσουμε σημαντικά τις αρωγές, που πλήττουν τη λειτουργία της αγοράς και να βελτιώσουμε σαφώς την πρόσβαση στην αγορά. Δεσμευόμαστε επίσης να εξαλείψουμε όλες τις μορφές των εξαγωγικών επιδοτήσεων και να καθιερώσουμε (κοινούς) κανόνες για όλα τα μέτρα για τις εξαγωγές, που έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα, σε μια αξιόπιστη ημερομηνία", αναφέρουν στο κείμενο αυτό οι ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών.

    Οι αγροτικές επιδοτήσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καταγγέλλονται από τις φτωχές και τις αναπτυσσόμενες χώρες ως τροχοπέδη για τη δική τους παραγωγή και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επειδή αλλοιώνουν τις παγκόσμιες τιμές.

    "Μια άλλη Σύνοδος"

    Οι χθεσινές φονικές επιθέσεις στο Λονδίνο έπληξαν τη δυναμική της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 8 στο Γκλενίγκλς. Ο Γερμανός καγκελάριος συνόψισε χθες ως εξής την κατάσταση: "Το Γκλενίγκλς είναι πλέον μια άλλη Σύνοδος Κορυφής. Η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική".

    "Η σύνοδος επισκιάσθηκε τελείως από το δράμα του Λονδίνου. Όλες οι συζητήσεις έχουν σχετικοποιηθεί", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος ευρωπαϊκής χώρας.

    Οι επιθέσεις επέτρεψαν επίσης στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να θέσει και πάλι τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο προσκήνιο μιας Συνόδου, που ήθελε να είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές και τη βοήθεια προς την Αφρική. "Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους χθες στο Γκλενίγκλς.

    Η μόνη ανακοίνωση, που εκδόθηκε στο Γκλενίγκλς χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, αφορούσε την τρομοκρατία και τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Η δημοσίευση των δηλώσεων για τις κλιματικές αλλαγές, που ήταν το θέμα των συνομιλιών της πρώτης ημέρας της συνόδου, αναβλήθηκε για σήμερα.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ έκανε λόγο για πρόοδο στην αμερικανική θέση ως προς τις κλιματικές αλλαγές, αλλά το θέμα δεν ήταν πια στην ημερήσια διάταξη. Η σημερινή ημέρα της Συνόδου ξεκίνησε με συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των 8 με τους ομολόγους τους πολλών αφρικανικών χωρών, με τους οποίους επρόκειτο να συζητήσουν το θέμα της φτώχειας στην αφρικανική ήπειρο.

    [10] Οικονομία

    Στη Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα

    Στην αντεπίθεση δυο σούπερ μάρκετ

    8/7/2005 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δυο, από τις επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο για την πρακτική εναρμονισμένων τιμών, εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Με ανακοίνωση της η εταιρεία, ΑΒ Βασιλόπουλος δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο Νόμος. Από την πλευρά της, η εταιρεία Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ τονίζει ότι κατά τα νόμιμα θα προσβάλει το πρόστιμο στο Διοικητικό Εφετείο εκτιμώντας ότι η Δικαιοσύνη θα την απαλλάξει από τις κατηγορίες λαμβάνοντας υπ όψιν στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που αποδεικνύουν την αθωότητα της.

    Ανακοινώσεις

    Το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος ανέρχεται στα 721.240 Ευρώ.

    Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι το πρόστιμο δεν θα επηρεάσει την εμπορική της πολιτική και δεν θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων.

    Το πρόστιμο της Επιτροπής στην εταιρεία Ατλάντικ, ανέρχεται στα 430.000 Ευρώ.

    Η εταιρεία έχει κάνει πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου, την πρόταση προστίμου της Γραμματείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ήταν ύψους 268.800 Ευρώ.

    Η Ατλάντικ ξεκαθαρίζει, ότι το επιπλέον ποσό που καλείται να πληρώσει μετά την τελική απόφαση της Επιτροπής, δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καμπάνα στα σούπερ μάρκετ

    [11] Οικονομία

    Αλλά μεγάλες απώλειες για τη στερλίνα

    Μικρός αντίκτυπος στην οικονομία

    8/7/2005 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Διαψεύστηκαν, όπως αποδείχτηκε σήμερα τα σενάρια, που ήθελαν τη διεθνή οικονομία να επηρεάζεται αρνητικά από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Έτσι το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 61 δολάρια, ενώ πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι το Μπρεντ ανακάμπτοντας από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες. Οι αρχικοί φόβοι, ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες στο Λονδίνο θα πυροδοτούσαν, ενδεχομένως, μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, όπως ακριβώς μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 σε Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον, δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, στη διαμόρφωση του κλίματος έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο η αναμενόμενης αύξηση που σημείωσαν, την εβδομάδα που έληξε στις 1 Ιουλίου, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα προϊόντων διύλισης. Τα επίπεδά τους είναι πλέον κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια ώρα ενισχύεται και το δολάριο, ενώ σοβαρές απώλειες σημειώνει η στερλίνα, που άγγιξε τα 1,7363 δολάρια, καταγράφοντας υποχώρηση σε ποσοστό 0,5% σε σχέση με χθες και 9% από τις αρχές του έτους.

    [12] Οικονομία

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του

    Στη Βουλή το ωράριο των καταστημάτων

    8/7/2005 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το σχέδιο νόμου των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την ανάπτυξη του εμπορίου, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και το ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων. Το νομοσχέδιο καθιερώνει νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις καθημερινές ως τις 9 το βράδυ και για το Σάββατο μέχρι τις 8 μ.μ., το οποίο μπορεί να παραταθεί ακόμα περισσότερο σε κάποιο νομό, (ή ορισμένη περιοχή του) με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων, ενώ διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα λειτουργίας για τις Κυριακές.

    Επίσης, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει θέματα υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών, τροποποιεί τις διατάξεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου στα νησιά και στους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, θεσπίζει νέο καθεστώς εκπτώσεων και αναμορφώνει το καθεστώς προσφορών, ορίζει πρόστιμα σε σχέση με την παραπλάνηση του καταναλωτή κ.ά.

    Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, που το χαρακτηρίζει ως μια από τις σοβαρότερες διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, καταρτίσθηκε ύστερα από εκτεταμένο διάλογο. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αφορά το "Εμπόριο του Αύριο", γιατί καθορίζει το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργεί το εμπόριο στα επόμενα χρόνια και τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για να το στηρίξει.

    Τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών εκείνων δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες.

    Επίσης ετοιμάζεται νέος νόμος για την αδειοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων, που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο που αφορά στη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο το οποίο βρίσκεται ήδη προς ψήφιση στην ολομέλεια.

    Ακόμα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρείες και η νομοθεσία που αφορά τις κρατικές προμήθειες.

    [13] Αθλητισμός

    Συνάντηση Ορφανού-Καραμανλή

    8/7/2005 3:00:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Την ικανοποίησή του για την ανοδική πορεία του ελληνικού αθλητισμού εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τέθηκαν σε συζήτηση όλα τα σημαντικότερα θέματα του ελληνικού αθλητισμού, όπως οι υποψηφιότητες της χώρας μας για την ανάληψη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Υγρού στίβου του 2009 και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2012, καθώς και το αθλητικό νομοσχέδιο.

    Συζήτηση εφ' όλης της ύλης

    Κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υφυπουργός αθλητισμού δήλωσε: "Ασχοληθήκαμε με όλα τα τρέχοντα θέματα του αθλητισμού, τις υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Υγρού Στίβου 2009 και το EURO 2012, καθώς και τα γήπεδα που θα συμπεριληφθούν στο φάκελο της υποψηφιότητας για το Ευρωπαϊκό". Ακόμη ανέφερε ότι τα γήπεδα αυτά θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι μόνο θέμα επιλογής γηπέδων, αλλά και επιλογής πόλης.

    Σχετικά με το θέμα της γνωστής επιστολής της FIFA προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Ορφανός υποστήριξε ότι θα υπάρξει σύντομα απάντηση της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ακόμη: "Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Στόχος μας είναι να κινείται το ποδόσφαιρο με ανεξαρτησία και να εφαρμόζονται οι νόμοι".Τέλος αναφορικά με το θέμα του το θέμα του Στοιχήματος, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι προχωράει η μελέτη και στόχος είναι η εισαγωγή των ελληνικών ομάδων από αυτή την αγωνιστική περίοδο, σε συνδυασμό με αγώνες ξένων πρωταθλημάτων.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πολύ κοντά στη Λιβερπουλ αλλά...

    Και στο βάθος ο Ολυμπιακός

    8/7/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Εξελίξεις στο "σίριαλ Φίγκο" προέκυψαν σήμερα, καθώς ένας εκ των μάνατζερ του Πορτογάλου μέσου, αποκάλυψε ότι ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Λίβερπουλ. Το μόνο πρόβλημα αν υπάρξει θα είναι από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κι΄ αυτό γιατί όπως υποστήριξε ο Λουϊς Ντουενς "εάν η Ρεάλ ζητήσει δύο εκατομμύρια λίρες (σ.σ. περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ) για να τον αφήσει ελεύθερο, θα είναι δύσκολο να γίνει η μεταγραφή".Ο 32χρόνος Πορτογάλος έχει στα χέρια του αρκετές προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους, ένας εκ των οποίων φημολογείται πως είναι και ο Ολυμπιακός. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγαδάκια των παικτών της Πειραϊκής ομάδας ο Λουίς Φίγκο έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό και αναμένεται να ανακοινωθεί σαν βόμβα από τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη με τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βάζει μπρος τις μηχανές η "βασίλισσα"

    8/7/2005 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Επίσημη πρώτη και για τη "Βασίλισσα" της Ευρώπης όπου άρχισε την προετοιμασία της ενόψει της νέας σεζόν. Οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησαν να προπονούνται, παρόλα αυτά στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας απουσίαζαν οι δύο νεοαποκτηθέντες Ουρουγουανοί παίχτες. Οι Πάμπλο Γκαρσία και Κάρλος Ντιόγκο οποίοι θα ενσωματωθούν στην προετοιμασία τη Δευτέρα. Η ομάδα του Βαντερλέι Λουξεμπούργκο αναμένεται να έχει αρκετές αλλαγές ως την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της , καθώς το θέμα για την παραμονή ή όχι του Λουίς Φίγκο όπως και του Σαμουέλ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ υπάρχει ακόμη ελπίδα για την απόκτηση του Ρομπίνιο.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μπλάκμερν ο Μπέλαμι

    8/7/2005 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία σημαντική μετεγγραφική επιτυχία καταγράφηκε ακόμη στο ενεργητικό της αγγλικής Μπλάκμπερν Ρόβερς. Μετά την απόκτηση του Φιλανδού Σέφκι Κούκι, που έμεινε ελεύθερος από την Ίπσουϊτς, ο σύλλογος του "Ίγουντ Παρκ", ενέταξε στο δυναμικό του και τον στραϊκερ της Νιούκαστλ, Γκρεγκ Μπέλαμι. Ο διεθνής Ουαλός άσος των ανθρακορύχων, που είχε ήδη απορρίψει προτάσεις από τις Άστον Βίλα, Μπέρμιγχαμ και Έβερτον υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Μπλάκμπερν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βραβείο "Fair Play" για την Εθνική

    8/7/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να μην ικανοποίησε με τις εμφανίσεις της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, αλλά αυτό δεν απότρεψε την FIFA, να της απομείνει το βραβείο "Fair Play". Πίσω από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατετάγησαν, κατά σειρά, η Ιαπωνία και η Τυνησία. Για τον καταρτισμό της ειδικής βαθμολογίας του ευ αγωνίζεσθαι τα κριτήρια που ισχύουν, είναι ο αριθμός των κίτρινων και κόκκινων καρτών που χρεώνονται οι ποδοσφαιριστές των ομάδων, η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών τους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και η συμπεριφορά των θεατών. Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Νικοπολίδης συμπεριλήφθηκε στην "ολ σταρ" ομάδα του Κυπέλλου. Ο τερματοφύλακας της Εθνικής ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της Ελλάδας που μπήκε στην καλύτερη 23αδα. Η νικήτρια της διοργάνωσης Βραζιλία είχε έξι παίκτες της στην ολ σταρ ομάδα, η Αργεντινή πέντε, το Μεξικό τέσσερις, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Τυνησία από δύο και η Αυστραλία έναν.

    Η καλύτερη 23αδα

    Τερματοφύλακες

    Νικοπολίδης (Ελλάδα)

    Ντίντα (Βραζιλία)

    Σάντσες (Μεξικό)

    Αμυντικοί

    Ζανέτι (Αργεντινή)

    Λούσιο (Βραζιλία)

    Σαλσίδο (Μεξικό)

    Τραμπελσί (Τυνησία)

    Μιγιαμότο (Ιαπωνία)

    Χάιντσε (Αργεντινή)

    Μέσοι

    Μπάλακ (Γερμανία)

    Ροναλντίνιο (Βραζιλία)

    Νακαμούρα (Ιαπωνία)

    Ρικέλμε (Αργεντινή)

    Πάρντο (Μεξικό)

    Κακά (Βραζιλία)

    Σορίν (Αργεντινή)

    Επιθετικοί

    Αντριάνο (Βραζιλία)

    Φιγκερόα (Αργεντινή)

    Αλοΐζι (Αυστραλία)

    Μποργκέτι (Μεξικό)

    Ποντόλσκι (Γερμανία)

    Σάντος (Τυνησία)

    Ρομπίνιο (Βραζιλία).

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιτέλους υπέγραψε ο Ηλιάδης

    8/7/2005 5:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2005 6:17:09 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αίσιο τέλος είχε το σίριαλ με την μεταγραφή του Στέλιου Ηλιάδη, καθώς ο μέσος του Απόλλωνα Καλαμαριάς υπέγραψε σήμερα τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ. Ο Ηλιάδης είναι 19 ετών, διεθνής με την εθνική Νέων και για την παραχώρηση του, ο σύλλογος της Καλαμαριάς θα εισπράξει 300.000 ευρώ. "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόκτηση του διεθνούς ποδοσφαιριστή (Εθνική Ομάδα Νέων της Ελλάδος) Στέλιου Ηλιάδη. Ο παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 4 χρόνια", αναφέρετε στην σχετική ανακοίνωση του συλλόγου . "Όλα πήγαν καλ¨" δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος Γιάννης Γούμενος. Απόλυτα ικανοποιημένος και ο Νίκος Καραγεωργίου που επανέφερε με δηλώσεις του και το θέμα Ζαγοράκη: "Ο Ηλιάδης ήταν μέσα στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, η οποία κατά 95% έχει ολοκληρωθεί. Θέλουμε έναν παίκτη-ηγέτη σαν τον Ζαγοράκη". "Αν μείνει ελεύθερος, η πόρτα του ΠΑΟΚ είναι πάντα ανοιχτή, η απάντηση του Γούμενου.

    " Ήταν επιθυμία μου"

    Η μεταγραφή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα γραφεία του Απόλλωνα Καλαμαριάς όπου οι πρόεδροι των δυο ΠΑΕ κ. Δαμήλος και Γούμενος, συμφώνησαν στις λεπτομέρειες και υπέγραψαν την μετακίνηση του. Λίγο αργότερα ο Στέλιος Ηλιάδης ως παίκτης του ΠΑΟΚ συνοδευόμενος από τον κ. Γούμενο, έφθασε στα γραφεία της ΠΑΕ, όπου φωτογραφήθηκε με την φανέλα του Δικεφάλου, και με τα εμβλήματα της νέας του ομάδας.

    "Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα και θέλω να πετύχω τους στόχους που έχει. Ήρθα για να κατακτήσω τίτλους. Ήταν επιθυμία μου να παίξω σε αυτή την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Υπήρχε άγχος τις τελευταίες ημέρες με όλα όσα έγιναν, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Έχω μεγάλες φιλοδοξίες και θα δουλέψω σκληρά για να μπορέσω να καθιερωθώ. Δεν υπόσχομαι πως θα βάζω γκολ κάθε Κυριακή, αλλά θα δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ με το τρόπο του βοήθησε σε αυτή τη μεταγραφή. Τους αγάπησα από τη πρώτη στιγμή. Ίσως αυτοί να είναι που έκαναν αυτή τη μεταγραφή. Κάθε φορά από με συναντούσαν στο δρόμο μου ζητούσαν να έρθω. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ με το τρόπο του βοήθησε σε αυτή τη μεταγραφή. Τους αγάπησα από τη πρώτη στιγμή" δήλωσε μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο νεαρός άσος.

    Ερωτηθείς δε για τα συναισθήματα του ο πρώην παίκτης του Απόλλων τόνισε: "Ο Απόλλων είναι μέσα στη καρδιά μου. Τον αγαπώ και πάντα θα έχω το μυαλό μου εκεί. Φεύγω ως φίλος, και κάτι παραπάνω. Εύχομαι ολόψυχα η ομάδα να βρει το δρόμο της."

    Ο Γιάννης Γούμενος από την πλευρά του μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής είπε: "Έχουμε πλησιάσει σχεδόν στην ολοκλήρωση των στόχων μας με την απόκτηση του Στέλιου Ηλιάδη. Από τον Ιανουάριο κάναμε 11 μεταγραφές και είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας. Η απόκτηση του Ηλιάδη είναι μια μεταγραφή μέσα στο πλαίσιο του προγραμματισμού που γίνεται στην ομάδα και θεωρούμε πως με τη μεταγραφή, όπως και με τις υπόλοιπες ο ΠΑΟΚ θα ενισχυθεί και θα διαδραματίσει θετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρωτάθλημα."

    Για τον Ηλιάδη ο κ. Γούμενος συμπλήρωσε: "Τον συμβούλευσα να είναι εργατικός και να αγαπήσει την ομάδα. Είναι νέο παιδί και θα πάνε όλα καλά."

    Αμέσως μετά, ο 19χρονος διεθνής μέσος, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κωστίκο και τον Σταύρο Σαράφη, πήγε στα Τρία- Πέντε Πηγάδια της Νάουσας όπου ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη ομάδα. Εκεί θα μείνει μόνο δύο μέρες, αφού την Κυριακή θα επιστρέψει για να ενσωματωθεί στην εθνική Νέων μαζί με τους συμπαίκτες του πλέον στον ΠΑΟΚ, Μπαλάφα και Χριστοδουλόπουλο.

    Εν τω μεταξύ, προετοιμασία του ΠΑΟΚ στα Τρία- Πέντε Πηγάδια της Νάουσας συνεχίζεται χωρίς πρόβλημα και με τον Χαραλάμπους να ετοιμάζεται να επανέλθει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι Ακιέλ, Ελευθεριάδης, και Φερναντέζ θα ακολουθήσουν πιο εντατικό πρόγραμμα μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να χάσουν τα επιπλέον κιλά που μετρήθηκε πως έχουν.

    [19] Μπάσκετ

    Ο Σπανούλης ψήφισε ΠΑΟ

    8/7/2005 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Και επίσημα ελεύθερος να διαπραγματευτεί την μεταγραφή του σε σύλλογο της αρεσκείας του είναι από σήμερα ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός του Αμαρουσίου συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Αρη Βωβό, τον ενημέρωσε πως επιθυμεί να συνεχίσει αλλού την καριέρα του και "παρέδωσε το περιβραχιόνιο". Λίγο αργότερα και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sportime", ο διεθνής πλέι μέικερ έκανε γνωστές τις προθέσεις του, κάνοντας γνωστή την επιθυμία του, να ενταχθεί σε ένα σύνολο που θα πρωταγωνιστεί στην Ευρωλίγκα την επόμενη σεζόν, "φωτογραφίζοντας" ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό ως την επόμενη ομάδα που συνεχίσει την καριέρα του, ενώ αποκάλυψε πως σε δύο χρόνια θέλει να αγωνιστεί στο ΝΒΑ.

    "Ο Ολυμπιακός δεν μου έδειξε πως με θέλει"

    "Έχω κάποιες επίσημες προτάσεις από κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Αυτό που θέλω είναι να πάω σε κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκα. Μακάρι να είμαι το επόμενο καλοκαίρι πρωταθλητής Ευρώπης στον Παναθηναϊκό. Είναι μια μεγάλη ομάδα ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης. Κάθε παίκτης θέλει να έχει προπονητή τον Ομπράντοβιτς και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Μέσα στις επόμενες ημέρες κατά 99,9 % θα ξέρω σε ποια ομάδα θα συνεχίσω την καριέρα μου. Γίνονται αρκετές συζητήσεις. Δεν έχουν μπει ακόμα οι υπογραφές. Δεν υπάρχει ούτε προφορική συμφωνία."

    Ο Σπανούλης μίλησε και για την πρόταση που είχε από τον Ολυμπιακό, παραδεχόμενος ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους "ερυθρόλευκους" να τον εντάξουν στο ρόστερ τους: "Ο Ολυμπιακός μαζί με την Βαλένθια ήταν οι πρώτες ομάδες που με προσέγγισαν. Ο μάνατζέρ μού είπε ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται πολύ για εμένα. Στο μυαλό κάθε παίκτη βρίσκεται ο Ολυμπιακός, γιατί είναι μια μεγάλη ομάδα, που έχει πολύ κόσμο να την στηρίζει και έχει γράψει ιστορία στο μπάσκετ. Ένας παίκτης, όμως, δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επειδή είμαι 23 χρονών, προτεραιότητά μου δεν είναι τα χρήματα. Αλλά, δεν ένιωσα ότι με θέλει τόσο πολύ όσο δηλώνει. Δεν με έκαναν να αισθανθώ σίγουρος. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος και ευθύς μαζί τους. Αλλά είμαι επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και πολύ φιλόδοξος. Θέλω να πάω σε μια ομάδα που έχει πολλές βλέψεις. Θέλω να κατακτήσω πολλούς τίτλους. Περίμενα να με πλησιάσουν διαφορετικά. Αν θέλεις κάποιο παίκτη, κάνεις τα πάντα."

    Αναφερόμενος δε στην έως σήμερα ομάδα του το Μαρούσι, μίλησε με τα καλύτερα λόγια τόσο για τον πρόεδρο Άρη Βωβό, όσο και για τον προπονητή του Παναγιώτη Γιαννάκη: "Από το Μαρούσι τελείωσα και τυπικά σήμερα. Είχα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της ομάδας, Άρη Βωβό, τον οποίο τον ευχαριστώ για τα τέσσερα υπέροχα χρόνια που πέρασα στην ομάδα, αλλά και γιατί με πίστεψε. Όταν πρωτοπήγα στην ομάδα ήξερα ότι θα βοηθούσα. Ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Με βοήθησε πολύ ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Μου έδωσε ελευθερία στο παιχνίδι μου. Κάθε χρονιά θέλω να εμφανίζομαι πολύ καλύτερος. Θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη. Κάθε μέρα παρακαλώ να είμαι υγιής."

    Τέλος, ο Σπανούλης αναφέρθηκε στην Εθνική, η οποία θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας/Μαυροβουνίου: "Αυτή η Εθνική ομάδα έχει πάντα υψηλούς στόχους. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό πιστεύω ότι στόχος είναι να παίξει καλό μπάσκετ και να φέρει τα αποτελέσματα που της αξίζουν. Στο παρελθόν υπήρχαν κάποιες κακές στιγμές. Ο κάθε παίκτης που παίζει στην Εθνική πρέπει να βάζει τον εγωισμό κάτω από τη φανέλα. Πρέπει να γίνουμε ένα καλό σύνολο, να πιστέψουμε στην ομάδα και αυτό να το δείχνουμε και στο παρκέ. Ο Γιαννάκης προσπαθεί να μεταφέρει το αίσθημα του νικητή σε όλους τους παίκτες. Η εθνική δεν εξαργυρώνεται με τίποτα."

    [20] Μπάσκετ

    Ικανοποίηση στη Ρόδο για Μπράιαντ

    8/7/2005 7:04:00 μμ

    Ικανοποίηση επικρατεί στον Κολοσσό Ρόδου για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τον Τρέβορ Μπράιαντ, δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα των νεοφώτιστων μετά τον Μπράιαν Ντίφερς. Για την απόκτηση του πρώην πάουερ φόργουορντ του Ηρακλή μίλησε ο πρόεδρος της ομάδας, Κώστας Κωσταρίδης επισημαίνοντας: "Πήραμε έναν παίκτη που ξεχώρισε στο περασμένο πρωτάθλημα και συνδυάζει όλα όσα θέλαμε. Εμπειρία από την Α1 και παράλληλα ικανότητες, ενθουσιασμό, όρεξη και φιλοδοξίες. Είναι ο ψηλός που ψάχναμε και μας δίνει μεγάλη δύναμη μέσα στη ρακέτα. Ο Μπράιαντ απασχόλησε κι άλλες ομάδες της Α1, με ιστορία και μεγάλη προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ. Αποκτήσαμε έναν παίκτη που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να κτίσουμε μια ομάδα ικανή να σταθεί με αξιοπρέπεια στην Α1 και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ικανοποιήσουμε τον φίλαθλο κόσμο της Ρόδου, που καθημερινά μας δείχνει το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον Κολοσσό."

    [21] Βόλεϊ

    Ολοταχώς για τα ημιτελικά

    8/7/2005 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έναν αγώνα μακριά από την είσοδό τους στην ημιτελική φάση του 2ου τουρνουά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας, βρίσκονται οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη. Το ελληνικό δίδυμο επικράτησε το πρωί των Τσέχων Πάβλοβα/Πέτροβα και στον επόμενο γύρο, νίκησε τις Ισπανίδες Καμπίσι/Λοζάνο με 2-0 σετ (21-11, 21-13). Αν καταφέρουν να επιβληθούν αύριο των Λετονών Μινούσα/Πουλίνα, τότε θα περάσουν στα ημιτελικά.

    Πέμπτη θέση για τις Κουτρουμανίδου /Τσιαρτσιάνη

    Την ίδια ώρα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας οι Κουτρουμανίδου και Τσιαρτσιάνη, έφτασαν να διεκδικούν την πρόκρισή τους στους ημιτελικούς του 7ου τουρνουά του Παγκοσμίου Σιρκουί, χωρίς όμως να τα καταφέρουν τελικά.

    Οι δυο κοπέλες κέρδισαν την είσοδό τους στην 6άδα μετά τη νίκη τους επί των Γερμανίδων Λάμε/Μους με 2-0 (21-17, 21-10), αλλά στη συνέχεια ηττήθηκαν από τις Βραζιλιάνες Άνα Πάουλα/Μπάρος (Νο 3) με 2-1 (21-13, 16-21, 16-14) και περιορίστηκαν στην 5η θέση.

    [22] Στα ημιτελικά του C1 ο Τσακμάκης

    8/7/2005 5:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2005 7:22:19 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με τον καλύτερο τρόπο για την εθνική μας ομάδα, άρχισε στην εντυπωσιακή πίστα του Ελληνικού, το παγκόσμιο κύπελλο σλάλομ κανόε καγιάκ. Ο πρωταθλητής του Ναυτικού Ομίλου Μεθάνων, Χρήστος Τσακμάκης, επιβεβαίωσε την αισιοδοξία των ιθυνόντων της ελληνικής ομοσπονδίας και προκρίθηκε στα ημιτελικά του C1 ανδρών, σημειώνοντας το 10ο καλύτερο χρόνο (21023). Ο νεαρός αθλητής θ αγωνισθεί αύριο το μεσημέρι στα ημιτελικά, με στόχο την πρόκριση στον απογευματινό τελικό. Την καλύτερη επίδοση στα σημερινά προκριματικά, σημείωσε ο Σλοβένος Ντεγιάν Στεβάνοβιτς με 20255 και ακολούθησαν ο Γερμανός Ίαν Μπένζιν (20423) και ο Σλοβάκος, ασημένιος Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004, Μίχαλ Μάρτικαν (20499).

    Οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές

    Αντίθετα με τον Χρήστο Τσακμάκη οι υπόλοιποι έλληνες δεν τα κατάφεραν κατά την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κανόε Καγιάκ Σλάλομ, να προχωρήσουν στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους.

    Η Μαρία Φερεκίδη στάθηκε άτυχη και δεν πήρε το εισιτήριο για τον ημιτελικό του Κ1 γυναικών, για μόλις 8 δευτερόλεπτα, Η ελληνίδα πρωταθλήτρια του Οδυσσέα Γαλατσίου κατετάγη 21η (με 27211) και έμεινε εκτός ημιτελικών αφού περνούσαν οι 20 πρώτες. Η Βασιλική Παυλή στο ίδιο αγώνισμα ήταν 26η με 43135.

    Στο Κ1 ανδρών ο Αλέξανδρος Δημητρίου κατέλαβε την 42η θέση με χρόνο 21819, ο Θανάσης Γιαννόπουλος κατετάγη 53ος με χρόνο 26808, ενώ ο Λάμπρος Μουρεχίδης κατετάγη 54ος με 33856.

    Στο C2 ανδρών το δίδυμο Μανώλης Μοίρας και Σωτήρης Νταντάκος κατέλαβαν την 19η θέση μένοντας κι αυτοί εκτός ημιτελικών του αγωνίσματός τους (δεν υπάρχει χρόνος καθώς ανατράπηκαν στην πρώτη διαδρομή). Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο πλήρωμα αποτελούμενο από τους Βασίλη Μοίρα και Παναγιώτη Γαλιανό δεν αγωνίσθηκαν στην δεύτερη διαδρομή και δεν πήραν κατάταξη. Η αιτία ήταν ότι ο Βασίλης Μοίρας χτύπησε κατά την διάρκεια της πρώτης διαδρομής στον αυχένα και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

    Στον μοναδικό τελικό της πρεμιέρας, στο 4-CAT (την σκυταλοδρομία), η Ελλάδα κατέλαβε την 11η και τελευταία θέση με χρόνο 18763. Την ομάδα αποτελούσαν οι Εμμανουήλ Μοίρας και Σωτήρης Νταντάκος στο C2, και οι Χρήστος Τσακμάκης, Μαρία Φερεκίδη, Αλέξανδρος Δημητρίου. Πρώτη ήταν η ομάδα της Σλοβακίας (το πρώτο από τα τρία πληρώματα που κατέβασαν) με 10094, δεύτερη η Τσεχία (το τρίτο της πλήρωμα) με 10140 και τρίτο το πρώτο πλήρωμα της Τσεχίας με 10352.

    Πριν την έναρξη των αγώνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των θυμάτων των χθεσινών τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Λονδίνο.

    Το παγκόσμιο κύπελλο σλάλομ, συνεχίζεται αύριο από τις 13:45 το μεσημέρι μέχρι τις 15:00 με τους ημιτελικούς στο C1 ανδρών (συμμετέχει ο Τσακμάκης) και το Κ1 γυναικών, οι τελικοί των οποίων θα γίνουν το απόγευμα από τις 15:45 έως τις 16:40, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους ημιτελικούς που θα γίνουν από τις 9:00 έως τις 10:55 και η διοργάνωση, θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τους τελικούς στο Κ1 ανδρών και το C2 ανδρών.

    [23] "Πήραν πόδι" τα άλογα από το Πεκίνο

    8/7/2005 1:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2005 4:57:13 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη μετακόμιση των αλόγων από το Πεκίνο στο Χόνγκ Κόνγκ αποφάσισε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, σχετικά με τα αγωνίσματα της ιππασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η "κίνηση αυτή βασίζεται στο συμφέρον της διοργάνωσης και το καλό των αλόγων", καθώς κρίθηκε αναγκαία, εξαιτίας "αβεβαιοτήτων για ασθένειες των αλόγων και σημαντικών δυσκολιών για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από ασθένειες".

    [24] "Κόβονται" το 2012 σόφτμπολ, μπεϊζμπολ

    8/7/2005 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Εκτός προγράμματος των Ολυμπιακών αγωνισμάτων του 2012 στο Λονδίνο, αφήνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το σοφτμπολ και το μπεϊζμπολ. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν οι "Αθάνατοι" κατά τη διάρκεια της 17ης Συνεδρίασης της ΔΟΕ στη Σιγκαπούρη. Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη αντικατάστασης των δύο αθλημάτων με κάποια εκ των γκολφ, σκουός, ρόλερ (πατίνια) ράγκμπι και το καράτε, τελικά η 117η Σύνοδος της ΔΟΕ δεν πρόκρινε κάποιο από τα πέντε υποψήφια προς ένταξη αθλήματα. Και αυτό, επειδή κανένα από αυτά τα αθλήματα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων των μελών της Συνόδου, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός για να ενταχθεί κάποιο άθλημα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

    Τα 26 Ολυμπιακά Αθλήματα του Λονδίνου

    Μετά από αυτές τις εξελίξεις τα 26 αθλήματα που θα συμπεριληφθούν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων του Λονδίνου είναι τα εξής: Στίβος, κωπηλασία, μπάντμιντον, μπάσκετ, πυγμαχία, κάνοε-καγιάκ, ποδηλασία, σκοποβολή, ξιφασκία, ποδόσφαιρο, γυμναστική, άρση βαρών, χάντμπολ, χόκεϊ, τζούντο, πάλη, κολύμβηση, μοντέρνο πένταθλο, ταεκβοντό, τένις, πινγκ πονγκ, τοξοβολία, ιππασία, τρίαθλο, ιστιοπλοϊα και βόλεϊ.

    Κεραμίδα για την ελληνική οικογένεια του σόφτμπολ

    "Κεραυνός εν αιθρία" έπεσε στην Ελληνική Ομοσπονδία του Σόφτμπολ η απόφαση της ΔΟΕ να αποκλείσει το άθλημα από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Κόλλιας δήλωσε στην Ertonline ότι "μας ήρθε...κεραμίδα στο κεφάλι" και στη συνέχεια εξήγησε τι εννοεί ακριβώς: "Αν και είχανε ακουστεί κάποιες απόψεις σχετικά με τη στάση του Βέλγου προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ απέναντι στο άθλημα του σόφτμπολ, δεν περίμενα ποτέ, ότι θα έφτανε να το αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τη στιγμή που η πορεία του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίζεται από μία ραγδαία ανάπτηξη" επεσήμανε ο κ. Κόλλιας.

    Στην παρούσα φάση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν θέλησε να αναφέρει την προσωπική του άποψη σχετικά με το πως έφτασαν οι "Αθάνατοι" σε αυτή την καταδικαστική απόφαση καθώς όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ "ο καθένας αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αναπτύξει κάποια σενάρια. Αντίθετα εγώ θα προτιμούσα να μην τοποθετηθώ στο θέμα, τουλάχιστον πριν έρθω σε κάποια επικοινωνία με τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, μιας και η ΔΟΕ τώρα μετά τα λυπηρά γεγονότα της βρετανικής πρωτεύουσας, σίγουρα θα έχει να ασχοληθεί με πολύ περισσότερα σοβαρά θέματα" υποστήριξε ο κ. Κόλλιας, που αναφερόμενος στο πως αντιμετώπισαν οι φίλοι του αθλήματος στην Ελλάδα τον αποκλεισμό του σόφτμπολ τόνισε ότι "μετά την κατάκτηση της 7ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, της νεοσύστατης Εθνικής, η οικογένεια του σόφτμπολ λυπάται πραγματικά για αυτή την απόφαση".

    [25] Πολιτισμός

    Μαγικές νύχτες καλοκαιριού στη Χαλκιδική

    Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2005

    8/7/2005 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας γίνεται φέτος 13 ετών και γιορτάζει τα γενέθλιά του με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών. Από το Σάββατο, 9 Ιουλίου, έως και τις 14 Αυγούστου, όσοι βρεθούν στη μαγευτική Χαλκιδική, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά αγαπημένους ηθοποιούς και τραγουδιστές. Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, που φιλοξενείται στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, απαρτίζουν έξι θεατρικές παραστάσεις, πέντε συναυλίες, δύο παραστάσεις κλασικού μπαλέτου και μία χορευτική παράσταση με βαλκανικά σχήματα.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

    Σάββατο 9/7

    Τελετή Έναρξης με συναυλία του Mάριου Φραγκούλη Τετάρτη 13/7

    "Ο Αρχοντοχωριάτης" του Μολιέρου με το Γιάννη Μπέζο Σάββατο 16/7

    "Oιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή με τους: Γιώργο Κιμούλη, Νόνικα Γαληνέα και Γιώργο Νταλάρα Σάββατο 23/7

    Συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη Δευτέρα 25/7

    "Δον Κιχώτης" από το The Grand Moscow Classical Ballet Τετάρτη 27/7

    "Ο Βιολιστής στη Στέγη" με το Γρηγόρη Βαλτινό (ΔΗΠΕΘΕ Βόλου) Κυριακή 31/7

    "Μίκης Θεοδωράκης-80 Χρόνια" Συναυλία υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου Τετάρτη 3/8

    "Η ωραία Κοιμωμένη" του Tchaikovski Παρασκευή 5/8

    Διεθνής Συνάντηση Συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών των Βαλκανίων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυγύρου Σάββατο 6/8

    Συναυλία των Στέλιου Ρόκκου και Γιάννη Βαρδή Δευτέρα 8/8

    "Ο Xριστός Ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη με το Στράτο Τζώρτζογλου Τετάρτη 10/8

    "Oρέστης" του Ευριπίδη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή Πέμπτη 11/8

    "O Μεγάλος Βασιλέας". Παιδική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Κυριακή 14/8

    Συναυλία των Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Φίλιππου Πλιάτσικα

    Περισσότερες πληροφορίες: Αμφιθέατρο Σίβηρης

    Κασσάνδρα Χαλκιδικής

    63077 Κασσανδρεία

    Τηλ: 23740-23368, 22972 και 23997

    [26] Υγεία

    Από ιδιώτες

    Δημιουργία τριών νοσοκομείων

    8/7/2005 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη δημιουργία τριών μεγάλων νοσοκομείων από ιδιώτες, με τη μέθοδο της συγχρηματοδοτήσης, εξήγγειλε την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εγκαινίασε το Κέντρο Αιμοδοσίας και Αξονικού Τομογράφου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Η σχετική προκήρυξη θα γίνει εντός του μήνα και αφορά την κατασκευή γενικού νοσοκομείου 700 κλινών, εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων και νοσοκομείου Παίδων, το οποίο θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στη συμπρωτεύουσα. Στο ΕΣΥ θα ανήκουν τα νέα νοσοκομεία και οι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση με πλήρη κάλυψη από τους ασφαλιστικούς φορείς.

    [27] Κοινωνία

    Είχαν κλέψει εξοπλισμό των ΜΑΤ

    Στα χέρια της αστυνομίας αναρχικοί

    8/7/2005 6:42:00 μμ

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν τα δύο άτομα, που συνελήφθησαν την Πέμπτη από την αστυνομία, στην οδό Αγίου Μελετίου, την ώρα που πετούσαν σε κάδο απορριμμάτων κομμάτια από τις ασπίδες των ΜΑΤ, που είχαν αρπάξει νεαροί κατά την αιφνιδιαστική επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη πριν από δύο μήνες. Πρόκειται για έναν 40χρονο και έναν 26χρονο. στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν οπλισμός καθώς και άλλος εξοπλισμός των ΜΑΤ. Στις 12 Μαΐου οι νεαροί είχαν αρπάξει δύο ασπίδες και ένα κράνος. Το κράνος βρέθηκε στο σπίτι του 26χρονου μαζί με μια αντιασφυξιογόνο μάσκα, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μια καραμπίνα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα αλυσοπρίονο και διάφορα άλλα εργαλεία. Στο σπίτι του 40χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία καραμπίνα, ένα αεροβόλο, δύο σφαίρες των εννέα χιλιοστών και μικροποσότητα χασίς. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία σε βάρος του 26χρονου ο οποίος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για συμμετοχή σε διάφορα επεισόδια εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για παράβαση υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα χέρια αναρχικών εξοπλισμός των ΜΑΤ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 July 2005 - 16:54:28 UTC