Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούμενο η συναίνεση
  • [02] Επί τάπητος το ωράριο
  • [03] Σύνδρομο στέρησης Τζολί
  • [04] Αντιπαράθεση για τον Μαλιακό
  • [05] Υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων ο ΣΥΝ
  • [06] Αποσύρεται επικίνδυνο πολύπριζο
  • [07] Από Θεσσαλονίκη …Τουρκία
  • [08] Κοντά στους απολυμένους της Triumph
  • [09] Εισέβαλαν στο Πατριαρχείο
  • [10] Παιδιά θύματα επίθεσης αυτοκτονίας
  • [11] Αναπτύσσονται τα λιμάνια
  • [12] Η Λίβερπουλ θέλει Μίλιτο
  • [13] Πρόταση "μαμούθ" για Βιεϊρά
  • [14] Με τη Λιόν στην Κορέα ο Εσιέν
  • [15] Ήρθε ο Φλάβιο, ψάχνει για επιθετικό
  • [16] Υπογράφει ο Τσιρίλο
  • [17] "Ερυθρόλευκος" ο Τουρέ
  • [18] Επίσημα "πράσινος" ο Σπανούλης
  • [19] Κοντά σε Κόμματο ο Άρης
  • [20] Τέλος από τον Άρη ο Μεσεργιάκοφ
  • [21] Ευχάριστο πρωινό στο Εσπίνιο για τους άντρες
  • [22] Πόλο: Έτοιμος ο Θωμάκος
  • [23] Πιάνει ξανά τη ρακέτα η Γκραφ
  • [24] Το δις εξαμαρτείν...
  • [25] Γιορτές των Νερών
  • [26] Απειλητικός χημικός "δεσμός"
  • [27] Όλα έτοιμα στο Κανάβεραλ
  • [28] Surfers του γλυκού νερού
  • [29] Μπουκιά και ...φόρος
  • [30] Ομιλούντα SMS
  • [31] Περιμένουν επίθεση τον Φεβρουάριο

    [01] Οικονομία

    Στο Μαξίμου το εργασιακό

    Ζητούμενο η συναίνεση

    13/7/2005 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2005 7:26:28 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνίσει η Κυβέρνηση τις θέσεις της και το χρονοδιάγραμμα για την νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάξει το εργασιακό τοπίο της χώρας. Κι ενώ τα περιθώρια για εξεύρεση συναινετικής λύσης φαίνεται να στενεύουν, ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομίας τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και κάλεσε εκ νέου την ΓΣΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου. "Οι αλλαγές στα εργασιακά δεν μπορεί να είναι μονομερείς", τόνισε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ ο Υπουργός Απασχόλησης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα θεσμοθέτησης του διευθυντικού δικαιώματος και επεσήμανε, ότι το καθεστώς των υπερωριών πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την σύσκεψη στο Μαξίμου εξετάστηκε και το ενδεχόμενο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ζήτησε "διάλογο ουσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονική επάρκεια" και παρουσίασε δημοσκόπηση με τις απόψεις των εργαζομένων. Επίσης, η Συνομοσπονδία απέστειλε επιστολή με τις θέσεις της προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με εργοδοτικούς φορείς. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Αντιπολίτευσης.

    "Δεν υπάρχει θέμα διευθυντικού δικαιώματος"

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε εκ νέου την ΓΣΕΕ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. "Αυτό το κλίμα συναίνεσης δεν πρέπει να το διαταράξει η ηγεσία της ΓΣΕΕ", υπογράμμισε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την προστασία των εργαζομένων.

    "Εμού παρόντος στο υπουργείο, δεν υπήρχε περίπτωση να θεσπιστεί ένας τέτοιος θεσμός", ανέφερε για το διευθυντικό δικαίωμα ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας με δημοσιογράφους. Παράλληλα, επεσήμανε, πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η εργασιακή ειρήνη και η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ενώ επέκρινε την άρνηση της ΓΣΕΕ να προσέλθει στο διάλογο, τονίζοντας πως για να προχωρήσουν οι αλλαγές απαιτείται συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους.

    "Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν", δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι "οι προσπάθειες κάποιων να σπείρουν τον τρόμο με σενάρια θα πέσουν στο κενό".

    Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Δημήτρης Κοντός, ενημέρωσε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τις εξελίξεις στο εργασιακό και τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Τόσο ο κ. Κοντός, όσο και η Επιτροπή επεσήμαναν την αναγκαιότητα αλλαγών στον ισχύοντα Νόμο.

    Πρόσκληση της ΓΣΕΕ στους εργοδότες

    "Η ΓΣΕΕ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του κοινωνικού διαλόγου, αλλά ενός διαλόγου με προσδιορισμένο περιεχόμενο, με σαφή θέματα ημερήσιας διάταξης και προτάσεις από κάθε πλευρά πάνω στα θέματα", απάντησε στις επικρίσεις ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης, αντί για την προσεχή Τρίτη, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ), όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εργασιακά, με έμφαση στις υπερωρίες.

    Επίσης, η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Απασχόλησης, όπου αναφέρει τις θέσεις της, τονίζοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και εφαρμογή του 35ωρου. Σύμφωνα με την επιστολή, η Συνομοσπονδία δεν αποδέχεται το διευθυντικό δικαίωμα και επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία με τους εργοδότες, από τη σύμβαση του 2004, για την 44η και 45η ώρα της εβδομάδας, με το ίδιο ύψος της αμοιβής που ισχύει βάσει του Νόμου.

    Εξάλλου, υπέρ του διαλόγου με τους εργοδότες για το εργασιακό και κατά της ευελιξίας του ωραρίου και της μείωσης του κόστους των υπερωριών, ακόμη και με ανταλλάγματα, τάσσεται η πλειοψηφία των εργαζομένων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Metron Analysis", για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, που παρουσίασε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

    Συγκεκριμένα, το 45,6% επιθυμεί τα εργασιακά να συζητούνται στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ "όχι" στην ευελιξία του ωραρίου και την μείωση του κόστους των υπερωριών λέει το 54,2% και το 53,5%, αντίστοιχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει το ότι το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, πιστεύοντας πως αυτό θα συμβάλλει στην εξυγίανσή τους.

    "Πόλεμος" δηλώσεων

    "Δεν είναι ούτε στις προθέσεις μας, ούτε στις σκέψεις μας το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα", δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που συναντήθηκε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και σχολίασε: "κάποιοι, με ακραίες τοποθετήσεις, πυροβολούν στον αέρα".

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε πως "οι δήθεν μεταρρυθμίσεις είναι απορρυθμίσεις σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων". Νωρίτερα, για "νεοφιλελεύθερο και νεοαυταρχικό οίστρο" έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας την Κυβέρνηση να σεβαστεί το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν μεταξύ τους, "χωρίς να τους προκαταλαμβάνει με βάναυσες και κραυγαλέα μονομερείς επεμβάσεις".

    "Κυβερνά η ΝΔ ή η διοίκηση του ΣΕΒ, που έχει αναδειχθεί σε εχθρό του ελληνικού λαού;", διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, που ζήτησε να προασπιστεί το 8ωρο ως σημαία του κράτους δικαίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζητώντας τη χρυσή τομή

    [02] Οικονομία

    Επί τάπητος το ωράριο

    13/7/2005 4:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2005 5:43:48 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εν μέσω αντιπαραθέσεων ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διάλογος για το ωράριο των καταστημάτων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επανέλαβε, ότι η ρύθμιση της Κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να έχει ανοιχτό το κατάστημά του περισσότερες ώρες, χωρίς να κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις. "Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν υποκύπτουμε στις συντεχνίες και τα συμφέροντα και αγνοούμε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος" δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης. "Η ρύθμιση, που προωθείται ζητήθηκε μόνο από τα μεγάλα πολυεθνικά υπερκαταστήματα και τους ισχυρούς", επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. Από την πλευρά του , ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής τόνισε, ότι πρέπει να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και επισήμανε ότι το ωράριο θα πρέπει να παραμείνει στις 48 ώρες εβδομαδιαίως. Κατά της διεύρυνσης του ωραρίου τάχθηκε και η βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία επεσήμανε, πως το μέτρο θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τεχνικές βελτιώσεις, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Η συζήτηση για το ωράριο συνεχίζεται και το απόγευμα.

    Διαξιφισμοί

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι πρόθεση και πεποίθηση της Κυβέρνηση είναι η εφαρμογή του νόμου με τη διασφάλιση των εργαζομένων, των καταναλωτών και των καταστηματαρχών. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και οφείλει να έχει ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας σε μια εκσυγχρονισμένη αγορά και όχι δυο τρία διαφορετικά ωράρια μέσα στον ίδιο νομό.

    Στην τοποθέτησή του ο κ. Σιούφας, τόνισε ότι σήμερα με νόμο του ΠΑΣΟΚ τα μεγαλοκαταστήματα λειτουργούν από 69 έως 72 ώρες και τα υπόλοιπα μαγαζιά από 42 έως 48 ώρες.

    Όπως τόνισε η ρύθμιση της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει και όχι υποχρεωτικά να έχει ανοιχτό το μαγαζί του μέχρι τις 8 το βράδυ το Σάββατο και μέχρι τις 9 τις καθημερινές χωρίς να κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις, στην αντίθετη περίπτωση. "Αν ο εμπορικός σύλλογος μιας περιοχής καταφέρει να συμφωνήσει με όλους για την τροποποίηση του ωραρίου μπορεί να το πράξει χωρίς να υπόκεινται σε ποινές οι μαγαζάτορες όπως ήταν μέχρι τώρα βάσει των νομαρχιακών αποφάσεων", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    "Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν υποκύπτουμε στις συντεχνίες και τα συμφέροντα και αγνοούμε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος" τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, είπε, πως η ρύθμιση, που προωθείται "ζητήθηκε μόνο από τα μεγάλα πολυεθνικά υπερκαταστήματα και τους ισχυρούς", επισημαίνοντας, πως καταργήθηκε ο νόμος της κοινωνικής συμφωνίας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοσυντηρητική πολιτική.

    Κινητοποιήσεις

    Στο μεταξύ, πολλοί έμποροι της Κρήτης, στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων, έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους διαμαρτυρόμενοι για το νέο ωράριο. Το πρωί, έμποροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της αγοράς και ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

    Ωστόσο, αντίθετα, με τις προσδοκίες του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, πολλά ήταν τα καταστήματα που έμειναν ανοιχτά, ενώ λειτούργησαν κανονικά όλες οι μεγάλες αλυσίδες και όλα τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές του νησιού.

    Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Μανόλη Καββαλαράκη, ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος τόσο από τη συμμετοχή στην απεργία όσο και από τη παρουσία στο συλλαλητήριο στην αγορά, η συμμετοχή στην απεργία στα καταστήματα ένδυσης υπόδησης ήταν 85% ενώ στο 70% ήταν η συμμετοχή σε άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

    Κλειστά ήταν σήμερα και τα καταστήματα στη Μυτιλήνη.

    Στο μεταξύ, η ΓΣΕΒΕΕ μετέθεσε για την ερχόμενη Τρίτη, 19 Ιουλίου, αντί για τις 13 του μήνα, τον συμβολικό αποκλεισμό των Τεμπών , του Ισθμού της Κορίνθου και της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, ενώ ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συνάντηση Μεϊμαράκη ΕΣΕΕ

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει ακόμη και στη Βουλή όποιες τεχνικές προτάσεις μπορούν να βελτιώσουν το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων χωρίς όμως να αλλοιώνουν το βασικό πυρήνα της φιλοσοφίας του, τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση, που είχε σήμερα με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Αρμενάκης εξέφρασε τη συμφωνία της Ένωσης για την επέκταση του ωραρίου τις καθημερινές, διαφωνεί όμως με την επέκταση του ωραρίου το Σάββατο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενιαίο μα όχι υποχρεωτικό

    [03] Παράξενα

    Σύνδρομο στέρησης Τζολί

    13/7/2005 2:06:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Υποφέρει από σοβαρή κρίση νοσταλγίας. Από τότε που η Ατζελίνα Τζολί χρειάστηκε να φύγει μακριά του, έστω λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, οι μέρες του έγιναν αφόρητες. Είναι ένα ψυχολογικό ράκος και δεν το κρύβει. Ο λόγος όχι φυσικά για τον Μπραντ Πιτ, αλλά για τον γκρίζο αφρικανό παπαγάλο της εκρηκτικής Αμερικανίδας σταρ, ο οποίος φρόντισε να κάνει στην κυριολεξία "ηχηρή" την απουσία της. Κάνει φασαρία σε κάθε δυνατή ευκαιρία, έχει ήδη προχωρήσει σε απεργία πείνας, εκδηλώνει επιθετικότητα και κάνει δύσκολη τη ζωή των υπαλλήλων του Amazon Rainforest Shop, στο δυτικό Χόλιγουντ, όπου φιλοξενείται προσωρινά μέχρι να επιστρέψει η αγαπημένη ιδιοκτήτρια του από τα ταξίδια για την προώθηση της ταινίας " Mr & Mrs Smith". "Οι παπαγάλοι είναι πολύ έξυπνα ζώα και έχουν πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω τους. Αισθάνονται την απουσία και αναστατώνονται πραγματικά" εξηγεί ανώνυμη πηγή. "Όσο για τον συγκεκριμένο παπαγάλο, είναι προφανές ότι του λείπει η Ατζελίνα και το δηλώνει με σαφή και θορυβώδη τρόπο" προσθέτει. Πο(υ)λλ(ι)ά προβλήματα...

    [04] Πολιτική

    Κόντρα Ρουσόπουλου - Αθανασάκη

    Αντιπαράθεση για τον Μαλιακό

    13/7/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αφορμή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι Θοδωρής Ρουόπουλος και Νίκος Αθανασάκης στάθηκαν την Τετάρτη τα έργα στο λεγόμενο "φονικό πέταλο" του Μαλιακού. Η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισε την Δευτέρα, όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, απέδωσε τις καθυστερήσεις των έργων στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Φλωρίδης και Κώστας Σπηλιόπουλος, έκαναν λόγο για διαπλοκή της ΝΔ με συγκεκριμένο επιχειρηματία. "Αερολογίες" χαρακτήρισε την μομφή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και, απαντώντας στον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ, πως η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε στηρίξει τις προσφυγές του επιχειρηματία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα έργα, κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να στηρίξει τα λεγόμενά της. "Το θράσος δεν αποτελεί απάντηση", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες της και τόνισε, πως οι κ.κ. Φλωρίδης και Σπηλιόπουλος έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα, που "απαιτούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις".

    Εκατέρωθεν "βολές" για διαπλοκή

    Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε, ότι "η επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στην εξοικείωσή του με την λογική των παιχνιδιών με τους επιχειρηματίες λογική που πλέον δεν υπάρχει" και πρόσθεσε, πως η Πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στον Μαλιακό, ώστε να μην σημειωθούν κι άλλα πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασάκης κάλεσε την Κυβέρνηση να αναζητήσει πώς ο συγκεκριμένος εργολάβος και η εταιρεία του "μπαίνουν από το παράθυρο" στις εργολαβίες, για τις οποίες έχουν προσφύγει. Τέλος, αναφερόμενος στα περί διαπλοκής που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε: "αρκεί να θυμηθούμε το φιάσκο του βασικού μετόχου στο οποίο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει προσωπική ευθύνη ενώ και ο συγκεκριμένος εργολάβος ήταν προνομιακός του συνομιλητής".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίδραση Σουφλιά για τον Μαλιακό

    [05] Πολιτική

    Επίσκεψη Αλαβάνου στην ΟΛΚΕ

    Υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων ο ΣΥΝ

    13/7/2005 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την στήριξή του στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί κάθε είδους ρατσισμός και να διευθετηθεί το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, που συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ). "Εκφράσαμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες να αντιμετωπισθεί κάθε είδους διακρίσεων, να κατοχυρωθεί στην Ελλάδα η ελευθερία του σεξουαλικού προσανατολισμού και να υπάρξουν και θεσμικές λύσεις σε πολλά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του πολιτικού γάμου", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Παράλληλα, ζήτησε από την Κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας, που επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αναγνωρίζοντας πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, ιδίως από την Εκκλησία. Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΚΕ επανέλαβε το αίτημα να επιτραπεί ο πολιτικός γάμος και επεσήμανε την ανάγκη να επεκταθεί ο αντιρατσιστικός νόμος, κάτι που ήδη έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Κοινωνία

    Δεν έχει καλώδιο γείωσης

    Αποσύρεται επικίνδυνο πολύπριζο

    13/7/2005 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αποσύρεται από την αγορά, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, πολύπριζο κινέζικης προέλευσης, το οποίο δεν διαθέτει καλώδιο γείωσης. Πρόκειται για το πολύπριζο μάρκας Borax, το οποίο είναι πέντε θέσεων τύπου σούκο με διακόπτη. Η ακαταλληλότητα του προϊόντος, παρότι φέρει ανάγλυφη σήμανση CE διαπιστώθηκε από τεχνικούς της Γραμματείας Καταναλωτή, μετά από καταγγελίες Ενώσεων Καταναλωτών. Το πολύπριζο εισήγαγε από την Κίνα και διέθεσε στην ελληνική αγορά η επιχείρηση Billys Products στην Αθήνα, στην οποία επεβλήθη πρόστιμο 14.000 Ευρώ.

    [07] Κοινωνία

    Νέες απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις

    Από Θεσσαλονίκη Τουρκία

    13/7/2005 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τις νέες απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και την Σόφια εγκαινίασε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με νέα τρένα υψηλών προδιαγραφών και στόχος είναι, όπως επεσήμανε ο κ Λιάπης, να γίνει η συμπρωτεύουσα το επίκεντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για την γραμμή Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη, η αμαξοστοιχία ονομάζεται "Φιλία Εξπρές" και περιορίζει τον χρόνο του ταξιδιού κατά τρεις ώρες. Το τρένο αναχωρεί καθημερινά από Θεσσαλονίκη στις 20:00 και την ίδια ώρα επιστρέφει από Κωνσταντινούπολη. Επίσης, τα δύο νέα δρομολόγια προς Σόφια μειώνουν τον απαιτούμενο χρόνο κατά δύο ώρες και εντάσσονται στο στρατηγικό πλάνο για τη βελτίωση και ανάπτυξη της σιδηροδρομικής υποδομής μεταξύ των δύο πόλεων μέχρι το 2011. "Οι σιδηροδρομικές αυτές συνδέσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της επιβατικής και τουριστικής κίνησης, την αύξηση των επισκέψεων, την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών και των διμερών επαφών μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Βουλγάρων", σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιάπης, μετά την Κωνσταντινούπολη, ο ΟΣΕ δρομολογεί γρήγορα τρένα από την Θεσσαλονίκη προς το Βουκουρέστι, τα Σκόπια και το Βελιγράδι, ενώ προωθείται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού Lom με το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, έως το 2013.

    [08] Κοινωνία

    Επίσκεψη του υφυπουργού Απασχόλησης

    Κοντά στους απολυμένους της Triumph

    13/7/2005 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρίας εσωρούχων Triumph, στην Νέα Ιωνία, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μετά από πρόσκληση της επιτροπής τους. Ο κ. Γιακουμάτος διαβεβαίωσε ότι κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος και ότι το Υπουργείο θα ασχοληθεί με κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνσή τους, όπως πάγωμα δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και υπαγωγή στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ για συνταξιοδότηση. Στις 23 Ιουνίου, η εταιρία εσωρούχων ανακοίνωσε ότι κλείνει το τμήμα παραγωγής τους εργοστασίου της στην Ελλάδα και να το μεταφέρει σε χώρα με φθηνότερα εργατικά χέρια. Οι 256 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα πάρουν αναγκαστική άδεια έως τις 17 Αυγούστου και στη συνέχεια θα αρχίσουν από την εταιρία να δίνονται τα πακέτα και οι αποζημιώσεις. Η 5μελης επιτροπή των εργαζομένων συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της με την εταιρία και την άλλη εβδομάδα αναμένεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις παροχές.

    [09] Κόσμος

    "Μισθωμένοι" εισβολείς

    Εισέβαλαν στο Πατριαρχείο

    13/7/2005 3:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2005 5:55:23 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συμπλοκές μεταξύ Αράβων λαϊκών και κληρικών, σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με τους κληρικούς και αρχιερείς, που βρίσκονταν στο Πατριαρχείο, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γιακουμάκης, στενός συνεργάτης του πρώτη Πατριάρχη Ιεροσολύμων, με ομάδα 30-50 μουσουλμάνων Αράβων παραβίασαν τις πόρτες του Πατριαρχείου και εισήλθαν εντός του κτιριακού συγκροτήματος. Σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων επιχειρούν την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος προς όφελος του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Οι εισβολείς, που φέρονται να είναι μισθωμένοι από τον πρώην πατριάρχη, συνεπλάκησαν με τους κληρικούς οι οποίοι φρουρούσαν την είσοδο της αρχιγραμματείας και του κτηρίου του Πατριαρχείου. Υπό την ανοχή της ισραηλινής αστυνομίας κατάφεραν να καταλάβουν το κτήριο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές στο Πατριαρχείο. Επίσης, από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας μοναχός στο χέρι. Αυτή την ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Γενικής Προξένου των Ιεροσολύμων Ελένης Σουρανή, των νομικών συμβούλων του Πατριαρχείου Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Νίκου Καλιούρη με τον αστυνομικό διοικητή της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι οι εισβολείς είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το Πατριαρχείο, αφού προηγουμένως ο πρώην πατριάρχης τους καταβάλει τα χρήματα που τους υποσχέθηκε.

    [10] Ιράκ

    Στη Βαγδάτη

    Παιδιά θύματα επίθεσης αυτοκτονίας

    13/7/2005 1:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Νέο λουτρό αίματος στην Τετάρτη την ιρακινή πρωτεύουσα. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά, ηλικίας 10-13 ετών, και άλλοι 25 τραυματίσθηκαν, κατά την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο αμερικανική περίπολο στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό από τον υπεύθυνο του νεκροτομείου του νοσοκομείου Κίντι. Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των νεκρών παιδιών είναι μεγάλος, καθώς την ώρα της επίθεσης, οι στρατιώτες τους μοίραζαν γλυκά.

    [11] Οικονομία

    Αναπτύσσονται τα λιμάνια

    13/7/2005 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με στόχο την ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπέγραψε την Τετάρτη πρωτόκολλο χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο. Οι όροι του πρωτοκόλλου, που συνυπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας, Τζερλάντο Τζενουάρντι, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί καθώς είναι η πρώτη φορά που χορηγείται χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που σημαίνει ότι δεν συνυπολογίζεται στο Δημόσιο χρέος. Επίσης, η διάρκειά του είναι 25 έτη, με περίοδο χάριτος τα 7 έτη, και χαμηλό επιτόκιο. Ένα ποσό του προγράμματος, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας, θα διατεθεί για την άγονη γραμμή.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Λίβερπουλ θέλει Μίλιτο

    13/7/2005 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πρόταση ύψους 13.200.000 ευρώ για την απόκτηση του Αργεντινού Γκαμπριέλ Μιλίτο, κατέθεσε η Λίβερπουλ στην Ρεάλ Σαραγόσα. Ο 24χρονος διεθνής κεντρικός αμυντικός έχει ακόμα δυο χρόνια συμβόλαιο με την ισπανική ομάδα, αλλά μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται όρος πώλησης με ρήτρα 30.000.000 ευρώ. Την πρόταση επιβεβαίωσε η διοίκηση της ομάδας. "Υπήρξαν επαφές με την Λίβερπουλ, για την πώληση του Μίλιτο", υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της Σαραγόσα, Μιγκέλ Παρντέσα στη βρετανική εφημερίδα "Daily The Telegraph", σημειώνοντας όμως ότι ο παίκτης δεν πωλείται. Πρόσφατα η ισπανική ομάδα, έκανε πρόταση στον παίκτη και του πρόσφερε συμβόλαιο με καλύτερες αποδοχές.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόταση "μαμούθ" για Βιεϊρά

    13/7/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μία εντυπωσιακή πρόταση από τη Γιουβέντους, έχει στα χέρια του ο Πατρίκ Βιεϊρά, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Corriere dello sport". Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα ο Γάλλος άσος της Αρσεναλ, συνοδευόμενος από τον μάνατζερ του, Τζέιμι Τζάρβις, συναντήθηκε με τον Αλεσάντρο Μότζι (γιό του γενικού διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο), ο οποίος του πρότεινε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες απολαβές ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς όμως να επέλθει συμφωνία.

    Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ στην Άρσεναλ

    Γι αυτό το λόγο, ο Λουτσιάνο Μότζι και οι συνεργάτες του, θα έχουν νέα επικοινωνία -τηλεφωνική αυτήν την φορά- προκειμένου να καθορισθεί νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο δημοσίευμα, αναφέρεται επίσης ότι η διοίκηση της "γηραιάς κυρίας" είναι έτοιμη να δαπανήσει 15 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του Βιεϊρά, κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της μεταγραφής είναι κοντά, μιας και οι "κανονιέρηδες" αξιώνουν 16 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση του.

    Ο Πατρίκ Βιεϊρά, που θεωρείται από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους του πλανήτη, πήγε στην Αγγλία το 1996, προερχόμενος από την ομάδα των Καννών.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με τη Λιόν στην Κορέα ο Εσιέν

    13/7/2005 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παίκτης της Λιόν παραμένει ο Μίκαελ Εσιέν, μετά το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων της γαλλικής ομάδας με την πρωταθλήτρια Αγγλίας Τσέλσι, για την ενδεχόμενη μετεγγραφή του Γκανέζου παίκτη. Ο πρόεδρος των πρωταθλητών Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Ολά, έχοντας στο πλευρό του και τον τεχνικό της ομάδας, Ζεράρ Ουγιέ συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Τσέλσι, Πίτερ Κένιον, αλλά δεν βρέθηκε η "χρυσή τομή", αφού καμία ομάδα δεν έκανε πίσω στις αρχικές της θέσεις. Έτσι, άλλη μία προσπάθεια του Μίκαελ Εσσιέν να μετακομίσει στην πρέμιερ λίγκ έπεσε στο κενό, αφού ο Αφρικανός διεθνής, παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλλε αρχικά, πέταξε μαζί με την υπόλοιπη γαλλική αποστολή για την για τη Νότια Κορέα, προκειμένου να δώσει το παρών στο τουρνουά "Κύπελλο Ειρήνης".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ήρθε ο Φλάβιο, ψάχνει για επιθετικό

    13/7/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με επιτυχία τελείωσε το ένα «μέτωπο» των πράσινων, αφού και τυπικά ο Φλάβιο Κονσεϊσάο θα φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ υποβλήθηκε με επιτυχία στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών. Από εκεί και πέρα οι πράσινοι «κοιτάζουν» τις υπόλοιπες κινήσεις τους με πρώτο και κύριο αυτό του επιθετικού. Ο Ζεβλάφοφ είναι και πάλι στη λίστα για τους πράσινους ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από Χιλή. Συνεχίζονται με σχεδόν όλους τους παίκτες, η προετοιμασία στο Μπόρμιο της Ιταλίας.

    «Αρχηγός-ηγέτης»

    Και τυπικά, με αίσιο τέλος, ο Φλάβιο Κονσεϊσάο είναι παίκτης του Παναθηναϊκού. Ο Βραζιλιάνος 31χρονος παίκτης πέρασε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο. Ο Φλάβιο θα είναι για τα επόμενα τρία χρόνια παίκτης του ΠΑΟ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ετήσιες απολαβές του θα φτάσουν στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, οι πράσινοι θα δώσουν και 500.000 ευρώ στην Γαλατάσαραϊ.

    Ο νέος παίκτης του τριφυλλιού αναχώρησε και πάλι για την Τουρκία για να μαζέψει κάποια πράγματα του και την Πέμπτη θα αναχωρήσει για την Ιταλία όπου θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα και θα ξεκινήσει την προετοιμασία.

    Ο 31χρονος μέσος συναντήθηκε δύο φορές την Τρίτη στα γραφεία της «Βαρνίμα» με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και οι δύο τους έδωσαν τα χέρια. «Σας είχα δώσει το λόγο μου πως θα έρθω. Θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω τις προσδοκίες σας», είπε στον «Τζίγγερ» ο Κονσεϊσάο, ενώ εκείνος με τη σειρά του τον έχρισε νέο ηγέτη της ομάδας: «Εσύ θα είσαι ο ηγέτης μας. Όλοι μας ξέρουμε την αξία σου».

    Και πάλι Ζεβλάκοφ

    Το όνομα του Μάρτσιν Ζεβλάκοφ μπήκε και πάλι στο προσκήνιο για τον Παναθηναϊκό. Μετά το «κάζο» με τους Αλοΐζι και Ρομέο, αμφότεροι θα αγωνιστούν στην Οσασούνα, οι πράσινοι έχουν ως πρώτη επιλογή τον Πολωνό επιθετικό.

    Ο 29χρονος (γεννημένος στις 22-4-1976) επιθετικός θέλει να έρθει στην Ελλάδα σαν τρελός, όπως τονίζει στη Sportday. «Θέλω να έρθω στον Παναθηναϊκό. Είναι τιμή για μένα να με θέλει μια μεγάλη ομάδα, με καλό όνομα στην Ευρώπη, όπως ο Παναθηναϊκός. Έχω συμβόλαιο με τη Μουσκρόν ως το 2006. Δεν γνωρίζω τίποτε επίσημο από την Ελλάδα, αλλά ξέρω για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Ξέρω πως ήταν κοντά στην απόκτηση του Αλοΐζι, αλλά η μεταγραφή χάλασε και από τότε περιμένω να έρθω στην Ελλάδα», δήλωσε ο διεθνής φορ.

    Πάντως, η συγκεκριμένη περίπτωση φαντάζει πολύ δύσκολη, αφού η Μουσκρόν, η ομάδα που ανήκει ο παίκτης, θέλει πολλά λεφτά. Όπως αποκαλύπτει παράγοντας των Βέλγων μιλώντας στον Τύπο της χώρας. «Έχουμε δεχθεί πολλές κρούσεις από τον Παναθηναϊκό, αλλά σίγουρα δεν είναι ικανοποιητικές. Ενδιαφέρον για τον Μάρτσιν έχουν εκφράσει κι άλλες ομάδες και θα φύγει μόνο αν η προσφορά που έχουμε είναι ικανοποιητική και για τις δύο ομάδες και όχι μόνο για τη μια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε έναν παίκτη της κλάσης του Μάρτσιν με λίγα χρήματα», δήλωσε σχετικά.

    Ωστόσο οι πράσινοι συνεχίζουν να ψάχνουν και για κάτι πιο εξαιρετικό, αν και είναι γεγονός πως τα περιθώρια πλέον στενεύουν υπερβολικά.

    Στο τραπέζι τον ονομάτων μπήκε και ο Χιλιανός Νικολά Κόρντομπα, ο οποίος κοιτάει με προσοχή την πρόταση των πράσινων.

    Ο Ζεβλάκοφ έχει ύψος 1,83μ. διακρίνεται για την ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι, είναι διεθνής (αγωνίστηκε και στα τρία ματς των Πολωνών στο Μουντιάλ του 2002, έχει συνολικά 25 συμμετοχές και 5 γκολ), ενώ προέρχεται από μια παραγωγική χρονιά στο βελγικό πρωτάθλημα, όπου σε 30 αγώνες σημείωσε 14 γκολ.

    Η καριέρα του Ζεβλάκοφ με αριθμούς

    1996/97-Πολώνια Βαρσοβίας: 24 συμμετοχές, 2 γκολ

    1997/98-Πολώνια Βαρσοβίας: 23, 2

    1998/99-Μπέβερεν: 23, 8

    1999/00-Μουσκρόν: 27, 14

    2000/01-Μουσκρόν: 32, 16

    2001/02-Μουσκρόν: 29, 15

    2002/03-Μουσκρόν: 31, 7

    2003/04-Μουσκρόν: 23, 8

    2004/05-Μουσκρόν: 31, 14

    Όταν κλείσει το μέτωπο του επιθετικού, οι «πράσινοι» θα στραφούν σε αυτό του κεντρικού αμυντικού, που θα «κλείσει» το ρόστερ της ομάδας για τη νέα σεζόν.

    «Παπ» και Μόρις στην προπόνηση

    Σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων μπήκαν οι Δημήτρης Παπαδόπουλος και Νασίφ Μορίς. Ο μόνος που απομένει είναι ο Γιάννης Γκούμας, ο οποίος συνεχίζει ατομικό πρόγραμμα.

    Από εκεί και πέρα η προπόνηση είχε δύο σκέλη. Το πρωί οι πράσινοι, υπό τις οδηγίες του Ρότζερ Σπραϊ έκαναν τρέξιμο και το βράδυ με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι να δίνει έμφαση στην τακτική.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπογράφει ο Τσιρίλο

    13/7/2005 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2005 7:02:14 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ο Μπρούνο Τσιρίλο που αναμένεται να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και μετά να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την Ένωση με ετήσιες απολαβές 300.000 ευρώ. Τον παίκτη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Δημήτρης Μάρκος. Να σημειωθεί ότι, ο ποδοσφαιριστής είχε στείλει υπογεγραμμένο με φαξ, το προσύμφωνο συνεργασίας. Ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός, αναμένεται να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα αναχωρήσει κανονικά με την υπόλοιπη αποστολή, για την Ιταλία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Στην Ιταλία θα ενσωματωθεί στην ομάδα και ο έτερος νεοαποκτηθείς Ιταλός, ο τερματοφύλακας Στέφανο Σορεντίνο.

    Ντέμης: Η ΠΑΕ θα αποφασίσει για το γήπεδο

    Εν τω μεταξύ, παρουσία του πρόεδρου της ΠΑΕ Ντέμη Νικολαΐδη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η γενική συνέλευση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ η οποία είχε αναβληθεί τη Δευτέρα λόγω έλλειψης απαρτίας.

    Αφορμή για την παρουσία του πρόεδρου οι εξελίξεις το θέμα του γηπέδου ειδικά μετά την συνάντησή του με τον Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιώργο Σουφλιά.

    Ο κ. Νικολαΐδης, αν και πιέστηκε από τα μέλη δεν αποκάλυψε τις περιοχές, που έχει βρει, για να αναγερθεί το νέο γήπεδο, ενώ ξεκαθάρισε προς όλες τις πλευρές ότι η ΠΑΕ είναι υπεύθυνη για το θέμα και αυτή θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

    "Η κατασκευή του γηπέδου είναι θέμα της ΠΑΕ και κανείς δεν μπορεί να της πει που θα γίνει αφού αυτή είναι πηγή εσόδων. Θέλουμε γήπεδο 40.000 θέσεων και για να γίνει αυτό χρειάζονται 35 στρέμματα μόνο το γήπεδο. Η Νέα Φιλαδέλφεια έχει μόνο 26,5", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τσιρίλο και με υπογραφή στην ΑΕΚ

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Ερυθρόλευκος" ο Τουρέ

    13/7/2005 5:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2005 7:52:07 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο Γιάγια Τουρέ. Ο 22χρονος αμυντικός μέσος, πέρασε το πρωί με επιτυχία από ιατρικές εξετάσεις και το απόγευμα πήγε στα γραφεία της ΠΑΕ και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο. Αμέσως μετά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ΣΦΠ ανακοινώνει την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον διεθνή μέσο Γιάγια Τουρέ. Ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 3 χρόνια". Ο Τουρέ αποτελεί προσωπική επιλογή του Τροντ Σόλιντ.

    Παρουσίαση με εκπλήξεις;

    Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής, από την Ακτή Ελαφαντοστού, που αποκτήθηκε από την Ουκρανική Μέταλουργκ, έναντι 1.200.000 ευρώ, έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αθήνα, και με δηλώσεις του τόνισε: "Ξέρω που έχω έρθει και πόσο μεγάλη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός. Έχω παρακολουθήσει πέντε αγώνες του στο Τσάμπιονς Λιγκ και θεωρώ πως έκαναν την καλύτερη επιλογή στο πρόσωπό μου. Γνωρίζω τι περιμένουν από μένα και θα βάλω τα δυνατά μου να τα καταφέρω. Θέλω να έχω καλό μέλλον σε αυτή την ομάδα, κατακτώντας και πάλι το πρωτάθλημα".

    Ο Τουρέ θα παραβρεθεί στην αυριανή επίσημη παρουσίαση των νέων αποκτημάτων του Ολυμπιακού, που θα γίνει στη 1:30 το μεσημέρι, στο "Pure Red" του γηπέδου Καραϊσκάκη, παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη. Έντονη είναι η φημολογία, που θέλει σε αυτή την παρουσίαση να βρίσκεται και μια μεταγραφική έκπληξη και δεν αποκλείεται τελικά αυτή να είναι ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.

    Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μέχρι σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφή, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που όλα συγκλίνουν στο ότι έχει επέλθει η οριστική συμφωνία μεταξύ της πειραϊκής ομάδας και του Κύπριου επιθετικού.

    Αντίθετα, δύσκολα θα είναι παρών ο Εμίλ Μπενζά. Μάνατζερ υποστηρίζει πως μέχρι την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Βέλγος επιθετικός του Αμβούργου, ωστόσο η ιστορία αυτή έχει τραβήξει πολύ και είναι πλέον πιθανό να «παγώσει» και ο Ολυμπιακός να σταφεί προς τον Νορβηγό Ίβερσεν.

    Τέλος, στον Ολυμπιακό εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν κι έναν τερματοφύλακα, ύστερα από επιθυμία του Τροντ Σόλιντ, που θέλει έναν ακόμη παίκτη για τη θέση αυτή, προκειμένου να πλαισιώσει τους Νικοπολίδη, Γιάννου. Τρίτος αυτή τη στιγμή είναι ο νεαρός Ντουγέρογλου και κρίνεται άπειρος και ανέτοιμος για να καλύψει πιθανή απουσία των δύο τερματοφυλάκων της ομάδας. Στον Ολυμπιακό εξετάζουν την περίπτωση του Σωτήρη Λυμπερόπουλου, που έμεινε ελεύθερος από τον Άρη, αλλά και την επιστροφή του Φάνη Κατεργιαννάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έφτασε ο Τουρέ

    Πρώτη συνάντηση "Ρίμπο"-Σόλιντ

    Έκλεισε ο Τουρέ

    [18] Μπάσκετ

    Επίσημα "πράσινος" ο Σπανούλης

    13/7/2005 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2005 4:18:32 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χθες έδωσαν τα χέρια και σήμερα Τετάρτη Παναθηναϊκός και Βασίλης Σπανούλης, ανακοίνωσαν και επίσημα την έναρξη της συνεργασίας τους. Ο διεθνής πλέι μέικερ, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των "πρασίνων" δήλωσε: "Ήλθα σε μία πολύ μεγάλη ομάδα, οι άνθρωποι της οποίας με ήθελαν πάρα πολύ και με "κέρδισαν" αμέσως και της οποίας οι φιλοδοξίες συμβαδίζουν με τις δικές μου. Ηταν και προσωπική επιθυμία μου να έλθω στον Παναθηναϊκό και διαπίστωσα αμέσως ότι ήταν ανάλογη η επιθυμία και της διοίκησης. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα στον Παναθηναϊκό και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιώσω αυτούς που με έφεραν στην ομάδα και κυρίως τον προπονητή μου που με επέλεξε. Και μόνο που ήλθα στον Παναθηναϊκό αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι ευθύνες μου".

    Ήρθε ο Τομάσεβιτς

    Στο μεταξύ, έφτασε σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και στις πρώτες δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μετακίνηση του στον Παναθηναϊκό, αλλά και την συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: "Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξω σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αλλά κυρίως επειδή θα συνεργαστώ με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος είναι πολύ καλός φίλος μου και ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης. Εχουμε μία εξαιρετική σχέση όλα αυτά τα χρόνια από την εθνική και θα ήθελα να την συνεχίσουμε σε κάποιον σύλλογο, που θα είναι πλέον ο Παναθηναϊκός. Όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, αναφερόμαστε σε τίτλους και διακρίσεις. Είναι μία εξαιρετική ομάδα, η οποία κάθε χρόνο έχει στόχο όλους τους τίτλους. Έτσι και εφέτος οι προσδοκίες της ομάδας, αλλά και οι δικές μου είναι οι ίδιες. Να διεκδικήσουμε το Ευρωπαϊκό και να πάρουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στην Ελλάδα. Είμαστε σίγουρα σε ένα δύσκολο όμιλο στην Ευρωλίγκα, όπου όλες οι ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο. Είναι νωρίς βεβαίως να μιλήσουμε από τώρα συγκεκριμένα, όμως σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτόμαστε είναι η πρόκριση μας στην επόμενη φάση. Και μετά θα δούμε..."

    Ο Τομάσεβιτς θα μείνει στην Αθηνα για τέσσερις ημέρες και κατόπιν θα αναχωρήσει για την πατρίδα του για τις τελευταίες ημέρες των διακοπών του, πριν αρχίσει προετοιμασία με την εθνική Σερβίας/Μαυροβουνίου για το Ευρωμπάσκετ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έδωσαν χέρια Σπανούλης-ΠΑΟ

    [19] Μπάσκετ

    Κοντά σε Κόμματο ο Άρης

    13/7/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πολύ κοντά στην επιστροφή του στον Άρη βρίσκεται ο Νέστορας Κόμματος που έχει μείνει ελεύθερος από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία συνεργασίας. Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, εξάλλου, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν για τον Αρη και τα ζητήματα των Αλέξανδρου Κυρίτση και Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Αντίθετα η ομάδα της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει σε διακοπή της συνεργασίας της με τον Ιγκόρ Μεσεργιάκου.

    "Ευχαριστώ όλους στον Άρη"

    Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στα γραφεία της ομάδας και υπέγραψαν τη λύση του συμβολαίου που τους "έδενε" για τη νέα χρονιά.

    "Ευχόμαστε στον Ιγκόρ καλή συνέχεια και κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία", ήταν τα λόγια του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΚΑΕ Αρης, Γιάννη Δαμιανίδη, με το τέλος της συνάντησης με το Λευκορώσο φόργουορντ.

    "Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία η συνεργασία μου με τον Άρη. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους της ομάδας αλλά και τους φιλάθλους της, για την πολύ καλή χρονιά που περάσαμε μαζί. Εύχομαι στην ομάδα του Άρη να πετύχει τους στόχους της", είπε από την πλευρά του ο Μεσεργιάκου.

    [20] Μπάσκετ

    Τέλος από τον Άρη ο Μεσεργιάκοφ

    13/7/2005 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παρελθόν από την ομάδα των κιτρινόμαυρων αποτελεί ο Ιγκόρ Μεζεργιάκοφ. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στα γραφεία της ομάδας και υπέγραψαν τη λύση του συμβολαίου που τους "έδενε" για τη να χρονιά. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαμιανίδης, ευχαρίστησε τον παίκτη για την συνεργασία του και του ευχήθηκε καλή συνέχεια. Ο πρώην πλέον παίκτης της ομάδας με τη σειρά του, ευχαρίστησε από την μεριά του τον Άρη για την συνεργασία του αλλά και τον υπέροχο κόσμο που του στάθηκε. Και κατέληξε : «Εύχομαι στην ομάδα του Άρη να πετύχει τους στόχους της».

    Εξελίξεις με Κόμματα

    Από εκεί και πέρα, οι κίτρινοι εντείνουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να επαναφέρουν τον Νέστορα Κόμματο στη Θεσσαλονίκη. Ο πάουερ φόργουορντ αγωνίστηκε πέρυσι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Άρης θέλει να τον αποκτήσει εκ νέου. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν μάλιστα, τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία συνεργασίας. Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, εξάλλου, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν για τον Αρη και τα ζητήματα των Αλέξανδρου Κυρίτση και Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

    [21] Βόλεϊ

    Ευχάριστο πρωινό στο Εσπίνιο για τους άντρες

    13/7/2005 1:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Με το δεξί" ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στον α γύρο των προκριματικών του 6ου τουρνουά του Παγκόσμιου σιρκουί μπιτς βόλεϊ, στο Εσπίνιο οι διεθνείς Νεράτζης/Ταμπουρατζής (Νο 40) οι οποίοι στην πρεμιέρα της διοργάνωσης επιβλήθηκαν σήμερα με 2-1 (21-12, 17-21, 15-11) των Ιταλών Λιόνε/Βάρνερ "Όσσο" (Νο 25) και πέρασαν στην επόμενη φάση. Εκεί βρίσκεται ήδη, χωρίς να ιδρώσει, έπειτα από την πρόκριση άνευ αγώνα και το ελληνικό δίδυμο των πρωταθλητών Μιχαλόπουλου/Ξενάκη (Νο 14). Επόμενοι αντίπαλοι των διεθνών στο β γύρο των προκριματικών θα είναι δύο ακόμη Ιταλοί οι Φενίλι/Αμόρε Εούγκιο (Νο 19), ενώ οι Νεράτζης/Ταμπουρατζής αναμένεται να έχουν δύσκολο έργο απέναντι στους Ιάπωνες πρωταθλητές Ασάχι/Βατανάμπε (Νο 8).

    [22] Πόλο: Έτοιμος ο Θωμάκος

    13/7/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις για τον τραυματισμό του, αλλά και την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Μόντρεαλ, ο Γιάννης Θωμάκος, δηλώνει έτοιμος να ενταχθεί στην εθνική υδατοσφαίρισης των Ανδρών. Ο παίκτης του Ολυμπιακού ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε στο πόδι, πέρασε με επιτυχία τις κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και, πλέον, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Σάντρο Καμπάνια το αν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που συνεχίζει την προετοιμασία του στο Τορόντο.

    "Έτοιμος να αγωνιστώ"

    Ο ίδιος απόλυτα ικανοποιημένος από την βελτίωση της κατάστασής του, δηλώνει πανέτοιμος για την μεγάλη επιστροφή: "Είμαι πανέτοιμος να επιστρέψω στην εθνική ομάδα και να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε αυτή. Οι τελευταίες εξετάσεις που έκανα έδειξαν ότι έχω ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα του τραυματισμού μου. Τον τελευταίο μήνα μου έχουν συμβεί δύο περιστατικά τα οποία με επηρέασαν κάπως, όμως όπως τελικά αποδείχθηκε δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, απλά με άφησαν λιγάκι πίσω στην προετοιμασία μου. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αισθάνομαι έτοιμος να αγωνιστώ με την εθνική ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καναδά", δήλωσε ο διεθνής περιφερειακός και κατέληξε:

    "Βέβαια, δεν φτάνει μονάχα η δική μου επιθυμία, αλλά πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του γι΄ αυτό και ο προπονητής μου, Σάντρο Καμπάνια. Εγώ πάντως είμαι έτοιμος και θέλω πολύ να αγωνιστώ στο παγκόσμιο του Μόντρεαλ".

    [23] Πιάνει ξανά τη ρακέτα η Γκραφ

    13/7/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από έξι χρόνια απουσίας από την αγωνιστική δράση, η Γερμανίδα πρωταθλήτρια Στέφι Γκραφ επανέρχεται στα κορτ. Σε ηλικία 36 ετών η κάτοχος 22 τίτλων Grand Slam επιστρέφει στα γήπεδα για έναν και μόνο αγώνα με την ομάδα των "Χιούστον Ράνγκλερς" που αγωνίζεται στην επαγγελματική κατηγορία του Wtt. Μέχρι σήμερα στην καριέρα της η Γερμανίδα πρωταθλήτρια και σύζυγος του αστέρα των ΗΠΑ, Αντρέ Αγκάσι έχει κατακτήσει 107 τίτλους και είχε βρεθεί στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 377 εβδομάδες.

    [24] Το δις εξαμαρτείν...

    13/7/2005 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Μπλεγμένος" σε υπόθεση ντόπινγκ βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Ιταλός ποδηλάτης Ντάριο Φρίγκο, που συμμετέχει στον Γύρο της Γαλλίας. Λίγο πριν την εκκίνηση της 11ης διαδρομής του γαλλικού ποδηλατικού Γύρου, η αστυνομία συνέλαβε τον 31χρονο νικητή της διοργάνωσης του 2002 και τον υπέβαλλε σε ανάκριση, καθώς στο αυτοκίνητο που ακολουθούσε την προηγούμενη κούρσα και οδηγούσε η σύζυγος του Φρίγκο, βρέθηκαν χθες το βράδυ απαγορευμένες ουσίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από 4 χρόνια πάλι ο Φρίγκο διέκοψε την προσπάθειά του στον Γύρο της Ιταλίας, καθώς η αστυνομία ανακάλυψε απαγορευμένες ουσίες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Αργότερα του επιβλήθηκε αποκλεισμός διάρκειας έξι μηνών από τους αγώνες. Αυτό πάντως είναι το δεύτερο πιθανό κρούσμα ντόπινγκμέσα σε δύο μέρες στο Γύρο Γαλλίας, καθώς πριν από το Φρίγκο σε μία εξέταση αίματος του 27χρονου Ρώσου ποδηλάτης Εβγκένι Πετρόφ, ανιχνεύτηκαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιματοκρίτη, γεγονός που συνηγορεί ότι ο Πετρόφ, ενδέχεται να έχει κάνει χρήστη της απαγορευμένης ουσίας ερυθροποιητίνη (EPO).

    [25] Πολιτισμός

    Γιορτές των Νερών

    13/7/2005 6:18:00 μμ

    Το Πλατανόδασος του Ρυμνίου στον Δήμο Αιανής Κοζάνης φιλοξενεί φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά τις Γιορτές των Νερών,. Στου ποταμού τ αγκάλιασμα, εκεί που ο Αλιάκμονας συναντά τη λίμνη Πολυφύτου, κάτω από τη σκιά των πλατανιών, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου, γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής θα υποδεχθούν τους επισκέπτες που θα θελήσουν να ζήσουν μιας άκρως ρυθμική και μελωδική καλοκαιρινή απόδραση. Οι Γιορτές των Νερών περιλαμβάνουν ένα σύνολο πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων για όλα τα γούστα, όπως το Δρόμο Απολλοδώρου, τουρνουά beach volley με ελεύθερη συμμετοχή, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, παζάρι βιολογικών και τοπικών προϊόντων, ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στο Μουσείο, birdwatching (παρατήρηση πουλιών) και φυσικά πολύ χορός και μουσική με dj set και all day and night bar. Η διαμονή των επισκεπτών προσφέρεται δωρεάν, σε ειδικά διαμορφωμένους κατασκηνωτικούς χώρους στο πλατανόδασος, στις όχθες του Αλιάκμονα, στην Αιανή. Το εισιτήριο για κάθε συναυλία κοστίζει 15 ευρώ, ενώ το εισιτήριο διαρκείας 35 ευρώ.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Πέμπτη 21 Ιουλίου

    Live ρέγγε και ροκ party με τους One Drop, Κίτρινη Πόλη και Shadow play, με ελεύθερη είσοδο.

    Παρασκευή 22 Ιουλίου

    Συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, του συνθέτη και ερμηνευτή που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον πιο σημαντικό εκπρόσωπο της γενιάς του στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Θα παρουσιάσει κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας του με στόχο ένα αποτέλεσμα που να αντανακλά ζωντάνια, φρεσκάδα, ευαισθησία και αμεσότητα, καθώς έχει αποδείξει ότι με τη φωνή του και τη σκηνική του παρουσία προκαλεί τη συμμετοχή του κόσμου με έναν μοναδικό τρόπο. Μαζί του η ερμηνεύτρια Αθηνά Ρούτση που προσθέτει το δικό της ηχόχρωμα στη μαγική βραδυά.

    Σάββατο 23 Ιουλίου

    Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, "νύχτες για ένα γάτο και πέντε σειρήνες". Για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια σημαντικότατης παρουσίας, ο γνωστός ρόκερ "ξεκουράζει" τον ηλεκτρικό του ήχο και με τη συνοδεία φυσικών οργάνων επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική διάσταση στα τραγούδια του. "Δεν μπορώ να επαναπαύομαι στα ίδια και στα ίδια Είναι νομίζω η συνεχής ανανέωση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου" δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ίδιος και με αυτές τις σκέψεις προτείνει μια νέα ροκ μουσική εμπειρία. Με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας, κοντραμπάσου, βιολιού και κρουστών και το γνωστό του πάθος που εξασφαλίζει μοναδικές και ανεπανάληπτες ερμηνείες θα συγκινήσει και θα ξεσηκώσει τον κόσμο που θα κατακλύσει τη συναυλία του.

    Κυριακή 24 Ιουλίου

    Συναυλία της Ελένης Βιτάλη, που με τη μοναδική φωνή και ερμηνεία της έχει βάλει την δική της σφραγίδα στην ελληνική μουσική σκηνή. Με τραγούδια από την πολύχρονη παρουσία της, τραγούδια που με πολλή αγάπη και προσοχή επέλεξε να ερμηνεύσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο σε ένα πρόγραμμα με πολύ κέφι αλλά και στιγμές συγκίνησης. Συνοδοιπόρος ο ταλαντούχος Νίκος Ξύδης, ο οποίος και υπογράφει στίχο και μουσική στα καινούργια της κομμάτια για τον δίσκο "Ακολούθα τα πουλιά.." που πρόσφατα κυκλοφόρησε και μια σπουδαία οκταμελής ομάδα μουσικών.

    Σχετικά Links: http://www.h2o-festival.gr/

    [26] Υγεία

    Απειλητικός χημικός "δεσμός"

    13/7/2005 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC

    Οι υποψίες για την ένοχη δράση τοξικών ενώσεων που συναντώνται ως περιβαλλοντικοί ρυπαντές και οι οποίες διαταράσσουν τις φυσικές ορμονικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι είδηση. Οι επιστήμονες που από καιρό μελετούν τις επιπτώσεις της χημικής ουσίας bisphenol A που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες, μεταξύ άλλων, τώρα στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μια άλλη χημική ένωση, της ίδιας κατηγορίας το 4-nonylphenol, η οποία διαπιστώθηκε πειραματικά πως προκαλεί καρκίνο του μαστού στα ποντίκια .

    Την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Εφαρμοσμένης Τοξικολογίας, διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Τέξας και τη Ν. Καρολίνα, οι οποίοι προειδοποιούν πως η μακροχρόνια έκθεση στην ουσία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. Βρετανοί συνάδελφοι τους όμως παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικοί. Χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα ενδιαφέροντα, ωστόσο τονίζουν πως είναι αναγκαία η περαιτέρω έρευνα, καθώς οι συγκεντρώσεις της ουσίας στο περιβάλλον είναι πολύ χαμηλές και ενδεχομένως δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

    Σωσίες ορμονών

    Η ουσία 4-nonylphenol, που χρησιμοποιείται σε εντομοκτόνα , αλλά και σε βιομηχανικά και οικιακά απορρυπαντικά, ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ενώσεων που ονομάζονται παρεμποδιστές των ενδοκρινών ορμονών ή περιβαλλοντικά οιστρογόνα. Όταν εισέλθει στον οργανισμό μιμείται τη δράση των γυναικείων ορμονών, των γνωστών οιστρογόνων. Μόλις φτάσει στο συκώτι ενεργοποιεί τη δημιουργία μιας άλλης ορμόνης της οιστριόλης. Οι διαταραχές των επιπέδων των εν λόγω ορμονών στο γυναικείο οργανισμό έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται στενά με την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού.

    Έχοντας υπόψη τα δεδομένα, επιστημονική ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Τέξας στο Ελ Πάσο και Κλίμσον στη Δυτική Καρολίνα, με επικεφαλής τον δρ Ουίλιαμ Μπάλντουϊν, μελέτησε τις συνεπέιες που χορήγησης της τοξικής ουσίας και των οιστρογόνων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Έπειτα από παρατήρηση 32 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που λάμβαναν 4-nonylphenol (4-NP) ανέπτυξαν καρκίνο, ενώ εκείνα που λάμβαναν οιστρογόνα παρέμειναν υγιή. Ο λειτουργικός μηχανισμός που παράγει το αποτέλεσμα αυτό είναι σαφώς περίπλοκος, ομολογούν οι ερευνητές, όμως δεν διστάζουν να εκφράσουν την πεποίθηση τους ότι τίθεται ανάλογο ζήτημα και για τους ανθρώπους.

    Οι συνάδελφοι τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντιτείνουν πως χρειάζονται πολλά περισσότερα δεδομένα προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των ανθρώπων. Όμως η λήψη μέτρων και η θέσπιση νομοθεσία για τον περιορισμό τους, ως μέσο πρόληψης είναι θέμα που πρέπει να τεθεί ανοιχτά.

    [27] Τεχνολογία

    Κανονικά η εκτόξευση

    Όλα έτοιμα στο Κανάβεραλ

    13/7/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Έτοιμο είναι το Discovery να εκτοξευθεί σήμερα το βράδυ στις 22:51 (ώρα Ελλάδος), από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS), παρά το πρόβλημα που προέκυψε την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε να κάνει με ζημιά στο θερμικό προστατευτικό περίβλημα, η οποία και αποκαταστάθηκε εγκαίρως από τεχνικούς της NASA. "Το θέμα επιλύθηκε. Η εκτόξευση θα γίνει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της NASA, Μάικ Ράιν. Από την άλλη πλευρά, η διευθύντρια της αποστολής του, Στέφανι Στίλσον, χαρακτήρισε "μικρή" την επισκευή στο διαστημικό λεωφορείο. Πάντως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της NASA, η πιθανότητα κάποιου καιρικού φαινομένου να εμποδίσει την εκτόξευση του Discovery ανέρχεται στο 40%. Εάν παρόλα αυτά η εκτόξευση αναβληθεί, μπορεί να επιχειρηθεί άλλες δύο φορές.

    "Ξύπνησε" μνήμες η ζημιά

    Το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε σχετιζόταν με ένα πλαστικό κάλυμμα παραθύρου, βάρους μικρότερου του ενός κιλού, το οποίο έπεσε σε δύο από τα προστατευτικά πλακίδια της ατράκτου, ενώ το Discovery βρισκόταν στην εξέδρα εκτόξευσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ της Φλόριδα.

    Η ζημιά που προκλήθηκε έφερε στο μυαλό των τεχνικών την καταστροφή του Columbia, η οποία οφειλόταν στον ίδιο ακριβώς λόγο.

    Στο δυστύχημα εκείνο, ένα κομμάτι αφρώδους μονωτικού υλικού, βάρους περίπου 760 γραμμαρίων, είχε αποκολληθεί και είχε χτυπήσει το αριστερό φτερό του Columbia, με αποτέλεσμα να ανοίξει τρύπα στο θερμικό προστατευτικό περίβλημα και να μπουν στο σκάφος θερμά αέρια κατά την επανείσοδό του, με αποτέλεσμα το διαστημικό λεωφορείο να καταστραφεί και να χάσουν τη ζωή τους οι επτά αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ραντεβού στο Διάστημα

    Έτοιμο για εκτόξευση

    [28] Τεχνολογία

    Surfers του γλυκού νερού

    13/7/2005 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Υπάρχει σέρφινγκ χωρίς θάλασσα; Και όμως υπάρχει, απαντούν οι επικεφαλής δύο νεοζηλανδέζικων εταιρειών, οι οποίοι δηλώνουν πως υπερπήδησαν το βασικό "μειονέκτημα" αυτού του συναρπαστικού σπορ με τους φανατικούς φίλους. Πως; Παρέλειψαν τη θάλασσα, όμως κράτησαν το κύμα. Και τι κύμα! Οι Shaw Mead και Kerry Black των εταιρειών ASR και Surf Pools, πέρασαν πέντε χρόνια μελετώντας εις βάθος στην κυριολεξία - τους θαλάσσιους πυθμένες όπου βρίσκονται οι πλέον φημισμένοι ύφαλοι του Ειρηνικού, αποκρυπτογραφώντας τα μυστικά αναπαραγωγής των τέλειων κυμάτων.

    Κατόπιν πέρασαν τα δεδομένα στον υπολογιστή και σχεδίασαν το δικό τους πλαστικό ύφαλο, τον οποίο και ονόμασαν Versareef. Οπτικά δεν παραπέμπει, αλλά το αποτέλεσμα, εγγυώνται ότι είναι εντυπωσιακό. Πρόκειται για μια πισίνα στο μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου με κινητούς πυθμένες που ελέγχονται από computer, ικανούς να δημιουργούν έξι κύματα το λεπτό, με ύψος που θα φτάνει έως τα τρία μέτρα. Το project βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης στο Ron Jon Surf Park που θα ανοίξει τις πύλες το 2006 στο Ορλάντο της Φλόριδα.

    [29] Παράξενα

    Τέρμα οι δίαιτες

    Μπουκιά και ...φόρος

    13/7/2005 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Αυστραλία πρότεινε ο κοινωνιολόγος Τζον Γκέρμοβ μιας και κάθε χρόνο στη χώρα του 17,000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αρρώστιες που προέρχονται από την παχυσαρκία . Ο κοινωνιολόγος ζητά από τις αυστραλιανές υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση να επιβάλλουν ειδικό φόρο στα φαγητά που παχαίνουν για να τα κάνει λιγότερο «νόστιμα» στους καταναλωτές. Ο κ. Γκέρμοβ δήλωσε οτι «οι δίαιτες δεν αποτελούν λύση» και πρόσθεσε: «To 95% από αυτές αποτυγχάνουν και το άτομο επιστρέφει στις παλιές, κακές συνήθειες διατροφής. Γι αυτό αν χρειαστεί να επιβληθεί φόρος, όπως αυτός των τσιγάρων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά και να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση»

    [30] Ζωής ...σΤάσεις

    Ομιλούντα SMS

    13/7/2005 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο "πόλεμος" μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεπικοινωνίας στην αρένα του ανταγωνισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτός που θα επικρατήσει δεν χρειάζεται να είναι "δυνατός", πρέπει να είναι εφευρετικός ώστε να χτυπήσει καταναλωτική φλέβα. Έχοντας αυτό κατά νου, η ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Seestorm αποφάσισε να τονώσει την έξη των SMS-maniacs προσφέροντας στους συνδρομητές της δυνατότητα παράδοσης των γραπτών μηνυμάτων "αυτοπροσώπως". Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να βγάλουν μια φωτογραφία τους με την κάμερα του κινητού, να την επισυνάψουν στο γραπτό κείμενο και να τη στείλουν στο καλό. Από εκεί και πέρα η εταιρεία αναλαμβάνει για την αυτοματοποιημένη διαδικασία δημιουργίας του πελάτη... σε εκδοχή 3D.

    Η φωτογραφία αποκτά δυνατότητα κίνησης στην περιοχή των ματιών και των χειλιών, ενώ το μήνυμα μετατρέπεται σε ήχο. Κατόπιν αυτά συνδυάζονται, ώστε να παράγουν ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, ο παραλήπτης δέχεται στο κινητό του μια φωτογραφία του αποστολέα να του "απαγγέλει" το SMS. Η αλήθεια είναι πως ο στόχος της ρεαλιστικότητας δεν επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο η υπηρεσία είναι αρκετά οικονομική και αρκετοί βρίσκουν την ιδέα διασκεδαστική. Η Seestorm παρέχει την υπηρεσία για βιντεόφωνα σε Βρετανία, Γερμανία, στις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

    [31] Κόσμος

    Περιμένουν επίθεση τον Φεβρουάριο

    13/7/2005 6:58:00 μμ

    Την αποκάλυψη, ότι η Ιταλία θα δεχθεί τρομοκρατική επίθεση το Φεβρουάριο, έκανε στην εφημερίδα Corriere della Sera ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλι, είδηση, που επιβεβαίωσε και ο Έντσο Μπιάνκο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, πως "γνωρίζουμε ήδη πότε θα μας χτυπήσουν, το Φεβρουάριο", οπότε θα διεξαχθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και έπειτα θα αρχίσει η προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές του Απριλίου. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η ιταλική κυβέρνηση κατέχει ακριβείς πληροφορίες. Αλλά και ο Έντσο Μπιάνκο, προσδιορίζει ως επικίνδυνο το ίδιο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 July 2005 - 16:54:15 UTC