Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και δύο αδελφές στη λίστα
  • [02] Μήνυση για τις έρευνες
  • [03] SOS από μικρό υποβρύχιο
  • [04] Προσλήψεις 1800 ανέργων
  • [05] Σουμ καλεί Σανμαρτεάν
  • [06] Όπως του αξίζει…
  • [07] Απειλητική απάντηση

    [01] Κόσμος

    Για τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο

    Και δύο αδελφές στη λίστα

    5/8/2005 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δύο νεαρές γυναίκες οι Γεσιεμπέτ Γκίρμα, 28 ετών και Μολουεμεμπέτ Γκίρμα, 21 ετών από το Στόκγουελ προστέθηκαν κάτω από το όνομα του 23χρονου Ισμαήλ Αμπντουραχμάν στη λίστα των κατηγορουμένων για τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Οι δύο κοπέλες άκουσαν να τους απαγγέλλονται οι ίδιες κατηγορίες με εκείνες στην περίπτωση του Αμπντουραχμάν, για απόκρυψη στοιχείων που σε σχέση με κάποιον από τους φερόμενους ως βομβιστές στις πρόσφατες επιθέσεις.

    Αργότερα σήμερα θα εμφανιστούν ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ χθες παρουσιάστηκε ο Αμπντουραχμάν ο οποίος κατά τη δεκάλεπτη ακρόαση περιορίστηκε να πει μόνο το όνομα του. Μετά το πέρας της διαδικασίας διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση του ως τις 11 Ιουλίου, οπότε θα προσαχθεί στο δικαστήριο.

    Η βρετανική αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά 14 άτομα στο πλαίσιο των ερευνών για την 21η Ιουλίου. Ανάμεσά τους, είναι και τρεις από τους δράστες των αποτυχημένων επιθέσεων: ο Γιασίν Χασάν Ομάρ, ο Μοχτάρ Σαϊντ Ιμπραήμ και ο Ραμζί Μοχάμεντ. Η τύχη του τέταρτου, του Αιθίοπα Χαμντί Ισάκ που θεωρείται ύποπτος για τη διάπραξη μίας εκ των επιθέσεων και συνελήφθη στις 29 Ιουλίου στη Ρώμη, θα αποφασιστεί στις 17 Αυγούστου, οπότε θα κριθεί το αίτημα έκδοσης του στη Βρετανία. Προς το παρόν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για "σύμπραξη με στόχο τη διεθνή τρομοκρατία και για κατοχή πλαστών εγγράφων".

    [02] Κόσμος

    "Αντισυνταγματικό το μέτρο"

    Μήνυση για τις έρευνες

    5/8/2005 7:43:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλ.Πρακτ.

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουλίου στο Λονδίνο σήμαναν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στη Νέα Υόρκη οι αρχές, πράττοντας τα δέοντα κατά την άποψη τους, εγκαινίασαν τους τυχαίους ελέγχους των προσωπικών αντικειμένων των επιβατών του νεοϋορκέζικου μετρό.

    Το μέτρο προκάλεσε την αντίδραση πολλών πολιτών με κορύφωση τη μήνυση που κατατέθηκε σήμερα από την Ένωση Ατομικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης εναντίον του αστυνομικού διοικητή της πόλης Ρέιμοντ Κέλι και του δήμου.

    "Το να ερευνάς καθημερινά χωρίς να έχεις καμιά ένδειξη τις τσάντες χιλιάδων επιβατών που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό είναι πρωτοφανές, αντιπαραγωγικό και αντισυνταγματικό", τόνισε η διευθύντρια της Ενωσης Ντόνα Λίμπερμαν, που έκανε τη μήνυση εκπροσωπώντας πέντε πολίτες.

    Από την πλευρά τους όμως οι αμερικανικές αρχές δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα. Οι έρευνες αποτελούν ασφαλώς κάποια ενόχληση, αλλά είναι αναγκαίες, ήταν το σχόλιο του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    [03] Κόσμος

    SOS από μικρό υποβρύχιο

    5/8/2005 7:25:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Γερμ.Πρακτ.

    Μάχη με το χρόνο δίνουν τα επτά μέλη του πληρώματος βαθυσκάφους του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, που ακινητοποιήθηκε στο βυθό, σε βάθος 190 μέτρων, ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και οι διασώστες που επιχειρούν επιτόπου έχουν βάλει στοίχημα με το χρόνο, καθώς είναι άγνωστο το πόσα αποθέματα αέρα διαθέτουν οι επτά εγκλωβισμένοι.

    Το βαθυσκάφος μήκους 13,5 μέτρων καθηλώθηκε στο βυθό πιθανώς επειδή μπλέχτηκε σε δίχτυα, ή σε κάποιο υποβρύχιο καλώδιο, καθώς εκτελούσε άσκηση διάσωσης στα βάθη του κόλπου Μπερεζόβαγια.

    [04] Οικονομία

    Προσλήψεις 1800 ανέργων

    5/8/2005 11:09:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΟΑΕΔ

    Νέο πρόγραμμα ξεκινά ο ΟΑΕΔ για την απασχόληση 1.800 ανέργων που είναι πλησίον της σύνταξης και οι οποίοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για την κύρια συνταξιοδότηση τους, επειδή τους υπολείπονται μέχρι 1.500 ένσημα και έως 5 χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

    Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, πλην αυτών που διέπονται για την πρόσληψη προσωπικού από τις διατάξεις του νόμου 2190/1994 (εκτός των αμιγών και μικτών επιχειρήσεων των ΟΤΑ α και β βαθμού).

    Το ποσό επιδότησης που προβλέπεται για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης είναι 22 ευρώ για τους πρώτους 24 μήνες και 26 ευρώ για τους επόμενους 35 μήνες. Για απασχόληση με μειωμένο ωράριο από τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως η επιδότηση είναι 11 ευρώ για τους πρώτους 24 μήνες και στα 13 ευρώ για τους επόμενους. Για κάθε επιπλέον ώρα πέραν των 4 ωρών, η επιχορήγηση θα προσαυξάνεται κατά το ένα τέταρτο. Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από ένα μήνα έως και 60 μήνες, κατ ανώτατο όριο.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σουμ καλεί Σανμαρτεάν

    5/8/2005 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Yπ ατμόν" από τον Παναθηναϊκό βρίσκεται ο Ρουμάνος μέσος Λουτσιάν Σανμαρτεάν, ο οποίος έλαμψε χθες δια της απουσίας του από το νικηφόρο φιλικό του ΟΑΚΑ με την ισαπνική Σαραγόσσα αλλά δεν δηλώθηκε ούτε στη λίστα των παικτών που δόθηκε στην UEFA για τον αγώνα του προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ με τη Βίσλα. Μολονότι όμως ο Ιταλός τεχνικός του "τριφυλλιού" δεν τον υπολογίζει στα φετινά του πλάνα, υπάρχει κάποιος προπονητής που επιθυμεί διακαώς να συνεργαστεί με τον Ρουμάνο. Πρόκειται για τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, τον Ισραηλινό Ιτζάκ Σουμ, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της ρωσικής Αλάνια Βλαντικαφκάζ και έκανε πρόταση στο Σανμαρτεάν να σμίζουν ξανά οι δυό τους επί ρωσικού εδάφους. Μάλιστα στον Ρουμάνο ασό μίλησε και ο Λιθουανός πρώην συμπαίκτης του και νυν συνεργάτης του Σουμ, Ραϊμόντας Ζουτάουτας, αλλά ο Σανμαρτεάν, που δεσμεύεται ακόμη με συμβόλαιο των "πρασίνων", τον παρέπεμψε να μιλήσει με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όπως του αξίζει

    5/8/2005 12:08:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ακριβώς όπως του άξιζε, εμπρός δηλαδή σε 50.000 θεατές, ο Δημήτρης Σαραβάκος ύψωσε για τελευταία φορά στον ουρανό το χέρι του, πατώντας το γρασίδι του γηπέδου και αποχαιρέτησε τους Έλληνες φιλάθλους. Ο Σαραβάκος βραβεύθηκε από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη λίγο πριν το ξεκίνημα του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ Σαραγόσα και γνώρισε αποθεωτικές στιγμές ανάλογες με εκείνες που γέμιζε τα γήπεδα πριν μερικά χρόνια, από 50.000 θεατές που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο κυρίως για εκείνον. Συναισθηματικά φορτισμένος και έτοιμος να λυγίσει από την συγκίνηση, ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των πρόσφατων δεκαετιών και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, παρέλαβε από τον Γιάννη Γκούμα μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών και μια τιμητική πλακέτα από τον "καπετάνιο" επί προεδρίας του οποίου ο "μικρός" μεγαλούργησε στα ελληνικά γήπεδα.

    Θέαμα και ουσία

    Κατά τα υπόλοιπα, ο Παναθηναϊκός άφησε θετικές εντυπώσεις στο φιλικό με την Σαραγόσα, όχι επειδή κέρδισε με 2-0 και σχετικά εύκολα, ούτε επειδή ορισμένοι από τους παίκτες του έκαναν μερικές εντυπωσιακές ενέργειες. Απλώς συνδύασε τα παραπάνω και μάλιστα κατά διαστήματα το έκανε με επιτυχία, αναγκάζοντας τους φίλους της ομάδας που βρέθηκαν στο γήπεδο να χειροκροτούν και να εντείνουν τον ενθουσιασμό τους. Τα δύο τέρματα για τον Παναθηναϊκό σημείωσε ο Φάνης Γκέκας, με το πρώτο να έρχεται όμως έπειτα από μια εξαιρετική προσπάθεια του Φλάβιο Κονσεϊσάο, ο οποίος υπό την ασφυκτική πίεση τριών αντιπάλων κατάφερε και έβγαλε την μπαλιά που οδήγησε στο 1-0 στο 21'. Το 2-0 διαμόρφωσε ο ίδιος παίκτης στο 63'.

    Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα (75' Άντριτς), Γκούμας (9' Κώτσιος), Μόρις, Χαραλαμπίδης (80' Γκάντσεφ), Σέριτς (80' Δάρλας), Μπίσκαν (71' Τζιόλης), Κονσεϊσάο (71' Γκονζάλες), Βούτερ (67' Θεοδωρίδης), Γκέκας (71' Μάντζιος), Ολισαντέμπε (59' Παπαδόπουλος)

    Ρεάλ Σαραγόσα: Σάντσεθ, Κότορ, Μιλίτο, Πότζο, Χενερέλο, Τολέδο, Φόρτιο, Κάνινγκ, Γκαρθία, Σάβιο (46' Εβέρτον), Μοβίγια

    [07] Κόσμος

    Στην αντεπίθεση το Ιράν για τις πιέσεις της Ε.Ε.

    Απειλητική απάντηση

    5/8/2005 12:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Απειλές εξαπολύουν αξιωματούχοι της Τεχεράνης, σε περίπτωση που επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) φθάσουν στο Ιράν για να ελέγξουν τις πυρηνικές τους δραστηριότητες. " Θα αφαιρεθούν οι σφραγίδες και το εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου του Ισφαχάν θα επαναλάβει τις δραστηριότητές του", δήλωσε ο Χουσέιν Μουσαβιάν, εκπρόσωπος της ομάδας των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά. Οι απειλές έρχονται ως απάντηση στις πιέσεις που ασκήθηκαν νωρίτερα από την Ε.Ε. ώστε να συγκληθεί εκτάκτως το συμβούλιο των διοικητών της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Η έκτακτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη Τρίτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 August 2005 - 8:51:12 UTC