Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφιάλτης ο "μαύρος χρυσός"
  • [02] Η άλλη όψη του καφέ
  • [03] Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής
  • [04] Ανεβάζουν τους τόνους για την Παιδεία
  • [05] Συνάντηση Παπούλια – Μολυβιάτη
  • [06] Στη μάχη της ενημέρωσης με νέο στούντιο
  • [07] Η ιταλική "μαύρη λίστα" από την "Κοριέρε ντέλα Σέρα"
  • [08] Επιχείρηση κατά μαχητών της Αλ Κάιντα
  • [09] Κοινό συλλαλητήριο
  • [10] Υποσχέσεις για ίδιες τιμές
  • [11] Και πάλι "διαμαρτυρόμενος" ο Κυργιάκος
  • [12] Στην Μπενφίκα ο Καραγκούνης
  • [13] "Χάνει" Γκάμπρι η "Μπάρτσα"
  • [14] Στο Βοτανικό το "στολίδι" του ΠΑΟ
  • [15] Η λίστα του ΠΑΟΚ για το UEFA
  • [16] Ανάγκη για νίκη
  • [17] Ένας "τριποντάκιας" για τον ΠΑΟΚ
  • [18] Έτοιμοι οι Ντίφερς και Μακρής
  • [19] Επιστρέφουν "Παπ"-Μπατίστ
  • [20] "Γαλανόλευκο" καρέ στην άμμο
  • [21] Δύο Ελληνίδες φλερτάρουν με την πρόκριση
  • [22] Χορεύοντας στην άμμο...
  • [23] Έκλεψαν το κεφάλι του Μότσαρτ
  • [24] Ρομπότ για όλες τις δουλειές
  • [25] Χαμστεράκι-φορτιστής
  • [26] Για ψώνια με μία καρέκλα

    [01] Οικονομία

    Ερωτηματικά για την τρελή κούρσα

    Εφιάλτης ο "μαύρος χρυσός"

    30/8/2005 11:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2005 5:55:54 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET - NET 105,8 - ΑΠΕ

    Σε εφιάλτη για τις οικονομίες έχει μετατραπεί η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου, που τη Δευτέρα ξεπέρασε ακόμη και τα 70 δολάρια το βαρέλι, προτού σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 68 δολαρίων. Αυτή την ώρα, στις ασιατικές αγορές σκαρφαλώνει στα 68,45 δολάρια. Την ανησυχία του για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου εκφράζει ο προσωρινός γραμματέας του ΟΠΕΚ, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από τα πραγματικά δεδομένα, ενώ αναλυτές κάνουν λόγο για κερδοσκοπική "φούσκα" που θα σκάσει σε ένα χρόνο. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως αν χρειαστεί θα αντλήσει από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ για να αντιμετωπισθούν οι παρούσες ανάγκες των διυλιστηρίων, τα οποία βρίσκονται σε δυσμενή θέση, εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα. "Φωτιά" και στα ελληνικά νοικοκυριά βάζει η ξέφρενη πορεία του πετρελαίου, καθώς σε 20 από τις 69 περιοχές της χώρας όπου διενεργούνται τιμοληψίες, η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά το ένα ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η μέση τιμή για όλη τη χώρα συγκρατήθηκε στα 97,6 λεπτά το λίτρο.

    Φαινόμενα κερδοσκοπίας

    Στον Κόλπο του Μεξικού, μονάδες εξόρυξης και διύλισης έχουν κλείσει, όπως και το λιμάνι της Νέας Ορλεάνης, εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα, παρασύροντας ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου.

    Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 650.000 βαρέλια την ημέρα.

    Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η εκτίναξη των τιμών ενδέχεται να πλήξει την αμερικανική οικονομία.

    Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του "μαύρου χρυσού" αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο

    Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Άλι αλ Νουάιμι, ανακοίνωσε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να εξισορροπήσει τη μείωση των αποθεμάτων που ενδέχεται να προκληθούν στην παγκόσμια αγορά.

    Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής, Στιβ Φορμπς, εκδότης του ομώνυμου επιχειρηματικού περιοδικού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου οφείλεται κυρίως σε κερδοσκοπική "φούσκα" που θα σκάσει μέσα σε ένα χρόνο, οδηγώντας την τιμή πίσω στα 35 με 40 δολάρια το βαρέλι.

    "Η ζήτηση του πετρελαίου- κυρίως από την Κίνα και την Ινδία- είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια", είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου, και πρόσθεσε ότι στη χώρα μας πληρώνουμε τα πιο φθηνά καύσιμα στην Ευρώπη.

    "Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ορίζοντας του πετρελαίου στενεύει, ενώ η ζήτηση αυξάνεται", σημείωσε στον ίδιο σταθμό, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ

    Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποσχέσεις για ίδιες τιμές

    "Φωτιά" το πετρέλαιο

    Σχετικά Links: Financial Times

    Forbes

    [02] Υγεία

    Πλούσιος σε αντιοξιδωτικά στοιχεία

    Η άλλη όψη του καφέ

    30/8/2005 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Οι Ευρωπαίοι έχουν το κόκκινο κρασί, οι Κινέζοι το πράσινο τσάι, οι Αμερικανοί τον καφέ. Κοινός παρονομαστής των τριών ροφημάτων τα ισχυρά αντιοξιδωτικά τους στοιχεία. Οι ευεργετικές ιδιότητες των δύο πρώτων ροφημάτων είναι γνωστές. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν, πως στη λίστα μπαίνει και ο καφές, ο οποίος μάλιστα, δρα καταλυτικά για την υγεία των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί ειδικοί τονίζουν, πως χάρη στις αντιοξιδωτικές ιδιότητες του καφέ, τον οποίο καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες οι συμπατριώτες τους, λαμβάνουν βιταμίνες, που προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων και του DNA. Από την άλλη, όπως τονίζει ο Τζο Βίνσον από το Πανεπιστήμιο Scranton της Πενσυλβανίας, δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, ούτε φυτικές ίνες, τροφές πλούσιες σε ανιοξειδωτικά συστατικά. Έτσι, σύμφωνα με τον Δρ. Βίνσον ο καφές είναι η κύρια πηγή αντιοξειδωτικών για τους Αμερικανούς, η οποία τους βοηθά να αναπληρώσουν τα συστατικά, που χάνουν από την κακή διατροφή τους.

    Δεν είναι η καλύτερη λύση...

    Ο Δρ Βίνσον και η ομάδα του παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους σε μία συνάντηση της American Chemical Society στην Ουάσιγκτον και τονίζουν, πως το γεγονός, ότι ο καφές έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, δεν αποτελεί την καλύτερη πηγή. Για αυτό, σε καμία περίπτωση δε συστήνουν την υπερκατανάλωση καφέ και υπογραμμίζουν πως η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες είναι σαφώς καλύτερα.

    [03] Κοινωνία

    Από τον Οκτώβριο ο διάλογος

    Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής

    30/8/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τον Οκτώβριο θα αρχίσει ο διάλογος για τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και έως τη λήξη της χρονιάς θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις έτσι ώστε οι μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α Λυκείου να γνωρίζουν με πιο τρόπο θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2008. Απώτερος στόχος η αποδέσμευση του Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα γίνονται εκτός Λυκείου και με την συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τις ανακοινώσεις έκανε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και την αξιολόγηση στα Τ.Ε.Ι. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διάταξη που ήδη έχει εξαγγείλει η Υπουργός Παιδείας, ότι κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. αν δεν συμπληρώσει 10.000 μόρια ή γενικό βαθμό πρόσβασης 10. "Τα Πανεπιστήμια θέλουν να εμπλακούν, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου να παίρνει με τις διαδικασίες τις δικές του ό,τι θέλει. Θα υπάρχει γενικό σύστημα εξετάσεων, το οποίο θα είναι αδιάβλητο. Αυτό όμως που θέλουμε είναι, να εμπλακούν τα Πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί στο είδος των θεμάτων, στον τρόπο που θα γίνονται οι εξετάσεις, τις προτάσεις τους, τούτο αυτό και η ΟΛΜΕ και οι καθηγητές της".

    Το νομοσχέδιο για τα Τ.Ε.Ι.

    Στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και την αξιολόγηση των ΤΕΙ προβλέπεται: Η προκήρυξη 1030 θέσεων μόνιμου επιστημονικού προσωπικού. Η δυνατότητα στους αναπληρωτές καθηγητές που απέκτησαν τα απαιτούμενα προσόντα να εξελιχθούν στη βαθμίδα του καθηγητή. Η δυνατότητα εξέλιξης των καθηγητών Εφαρμογών στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Η δυνατότητα εκτέλεσης από τα Τ.Ε.Ι. εφαρμοσμένης-τεχνολογικής έρευνας, και η συμμετοχή του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στην παρακολούθηση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων και του Ε.Α.Π.

    "Κλείνουν" οι πόρτες εισόδου

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο από του χρόνου να απαιτηθεί ανακατανομή εισακτέων σε περιφερειακά Τ.Ε.Ι καθώς κανείς δεν θα μπορεί να εισαχθεί αν δεν συμπληρώσει 10.000 μόρια ή γενικό βαθμό πρόσβασης 10, η Υπουργός δήλωσε: "Θα δούμε τι θα γίνει του χρόνου, αλλά τα Τμήματα ΤΕΙ υπάρχουν προς χάριν αυτών που θέλουν να σπουδάσουν, δεν υπάρχουν προς χάριν ούτε του προσωπικού, ούτε των τοπικών παραγόντων. Άλλος είναι ο στόχος της Παιδείας. Ήδη έκλεισε ένα Τμήμα ΤΕΙ, ζήτησε μόνο του να κλείσει της Κεφαλονιάς, καθώς ήδη υπήρχε πρόβλημα"

    Η κα Γιαννάκου διαβεβαίωσε ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα καλυφθούν άμεσα τα όποια εκπαιδευτικά κενά, και ότι τα σχολικά βιβλία θα παραδοθούν έγκαιρα.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος δήλωσε ότι, "με το Σχέδιο Νόμου αυτό συμπληρώνεται και διασφαλίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με την ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους και τη σταδιακή βελτίωση της σύνθεσης του εκπαιδευτικού προσωπικού".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγές στην εκπαίδευση

    [04] Πολιτική

    Συνεδρίαση συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Ανεβάζουν τους τόνους για την Παιδεία

    30/8/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μετά τις κατηγορίες για την πλήρη απαξίωση της ολυμπιακής κληρονομιάς, νέα επίθεση για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Για "οικονομική υποβάθμιση και αποσπασματικές κινήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο συντονιστής Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους χαρακτηρίζοντας την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ως την χειρότερη μετά την μεταπολίτευση. "Η κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και δεν θέλει να δώσει χρήματα για την Παιδεία" σημείωσε από την πλευρά της η εισηγήτρια Παιδείας Σιλβάνα Ράπτη.

    "Επικοινωνιακά τεχνάσματα"

    Η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα στην Παιδεία και η προσέγγιση στα προβλήματα της χώρας είναι επιφανειακή, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η ίδια που δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες στη χώρα.

    Σε μία πρώτη κίνηση ανάδειξης των προβλημάτων της Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους.

    Ικανοποίηση για Συντονιστές Κοινοβουλευτική Ομάδα

    Στη συνεδρίαση των συντονιστών, ο Γιώργος Παπανδρέου αποτίμησε θετικά το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και καθησύχασε τα στελέχη της συντονιστικής ομάδας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα υποβάθμισης ή διάλυσης του Συντονιστικού οργάνου.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διαπίστωσε ότι "η δυσπιστία και η φθορά της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα και της δικής μας δουλειάς".

    Σημείωσε ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν θα πρέπει να εγκλωβίζεται στο εφήμερο των δημοσκοπήσεων.

    [05] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

    Συνάντηση Παπούλια Μολυβιάτη

    30/8/2005 3:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2005 4:23:53 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τα εθνικά μας θέματα, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών. "Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είναι μία διακομματική επιλογή στρατηγικής φύσεως" τόνισε μετά τη συνάντηση ο Πέτρος Μολυβιάτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η τελευταία δήλωση της Αγκυρας, δημιουργεί σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να λύσει η Ε.Ε. Η προσπάθεια μας, πρόσθεσε, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Ερωτηθείς για τη χθεσινή αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε προς την Αγκυρα ο Ζακ Σιράκ, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί και συνεκτιμά όλες τις θέσεις. "Η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα αναλυθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε." σημείωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Δυο μέρες πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Βρετανία, το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, στην Ελλάδα αλλά και τους κόλπους της Ε.Ε.

    "Στο πλαίσιο της ΕΕ εξελίσσονται πολλές διαβουλεύσεις, όπου θα αναλυθεί και η ελληνική στρατηγική επί του θέματος" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ αναφορικά με τη διαφορετική προσέγγιση της κυβέρνησης έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, ο Θ. Ρουσόπουλος, παρέπεμψε στη φράση του Ε. Βενιζέλου, "εξωτερική πολιτική είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων".

    "Δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία γραμμή σε κάθε ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και μάλλον ορθό να γίνεται από τις κυβερνήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο καμπανάκι προς Αγκυρα

    Προειδοποιήσεις Σιράκ προς την Τουρκία

    [06] Κοινωνία

    Η τεχνολογία στο πλευρό της εγκυρότητας

    Στη μάχη της ενημέρωσης με νέο στούντιο

    30/8/2005 6:06:00 μμ

    Με ένα νέο σύγχρονο και λειτουργικό κεντρικό στούντιο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η ΝΕΤ μπαίνει στη μάχη της ενημέρωσης, στο πλαίσιο των ανανεωμένων δελτίων ειδήσεων, που "βγαίνουν στον αέρα" τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου. Το νέο στούντιο της ΝΕΤ παρουσίασαν στους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης Γιάννης Παπουτσάνης και η παρουσιάστρια και αρχισυντάκτρια του κεντρικού δελτίου Μαρία Χούκλη. Ο κ. Παναγόπουλος, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή του στούντιο, είναι η λειτουργική ενημέρωση. "Περισσότερη εικόνα - περισσότερα στοιχεία, είναι η φιλοσοφία του δελτίου μας", τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ. "Εμείς αντί για τη διεύρυνση, επιλέξαμε την εμβάθυνση στο κεντρικό μας δελτίο", σημείωσε με τη σειρά της η κα. Χούκλη.

    Με έμφαση στην ενημέρωση

    Παράλληλα με το κεντρικό στούντιο των ειδήσεων, θα υπάρχει ιδιαίτερο στούντιο (Στούντιο 4), με ειδικό μετατρεπόμενο σκηνικό για τις έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές, των οποίων την ευθύνη για την παραγωγή και παρουσίαση θα έχει η Μαρία Χούκλη.

    Ο κ. Παπουτσάνης περιέγραψε τα βασικά εικαστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου στούντιο, με κύρια στοιχεία το σταθερό background, το οποίο θα εικονοποιεί κάθε θέμα και το video wall για χρηστικά στοιχεία και παράπλευρα γραφήματα, που θα υποστηρίζουν οπτικά την είδηση.

    Μάλιστα, ο κ. Παπουτσάνης, τόνισε, πως "στόχος μας είναι να πάμε σε πακέτα θεμάτων και όχι σε αλλεπάλληλα video, με 4 6 βασικές ιστορίες, οι οποίες θα συμπληρώνονται από δεύτερες ή τρίτες στην ιεράρχησή τους ειδήσεις. Αυτή είναι η λογική του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, το οποίο θα υποστηριχθεί με μια σημαντική αναβάθμιση στο χώρο του μοντάζ (τα οποία στο νέο στούντιο είναι 17), για όλο τον τομέα της ενημέρωσης, καθώς οι ενημερωτικές εκπομπές στο νέο πρόγραμμα θα είναι συνολικά 20, για τη ΝΕΤ και την ΕΤ1".

    Με σεβασμό στον τηλεθεατή

    Η αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου σημείωσε επίσης, πως το στοιχείο της ομαδικής δουλειάς είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία. Ακόμα τόνισε, πως "θα αναπτύσσουμε μεγάλες ενότητες θεμάτων, στις οποίες θέλουμε να αναδείξουμε περισσότερες πτυχές τους, βοηθώντας τον τηλεθεατή να κατανοήσει τους λόγους της σημαντικότητάς τους, δημιουργώντας αρκετές υπο-ενότητες στα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Το συγκεκριμένο σκηνικό έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή τη δομή του δελτίου. Θα έχουμε και εμείς παράθυρα, αλλά θα τα ανοίγουμε στους ειδικούς, που έχουν κάτι να πουν", κατέληξε η Μαρία Χούκλη.

    Η ενημέρωση αποτελεί προτεραιότητα για τη ΝΕΤ, η οποία έχει καθορίσει ως αμιγώς ενημερωτική όλη την πρωινή ζώνη από τις 06.00 έως τις 13.00.

    Η ΝΕΤ των μεγάλων γεγονότων και των καθαρών ειδήσεων θα ενημερώνει και αυτή τη χρονιά τους τηλεθεατές έγκαιρα, έγκυρα, ψύχραιμα, παρακολουθώντας τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις, μέσα από το εικαστικό φίλτρο της σύγχρονης αισθητικής και τεχνολογίας.

    [07] Κόσμος

    Έξι αεροπορικές εταιρίες ανεπιθύμητες στην Ιταλία

    Η ιταλική "μαύρη λίστα" από την "Κοριέρε ντέλα Σέρα"

    30/8/2005 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε έξι αεροπορικές εταιρείες απαγορεύονται οι πτήσεις σε ιταλικό έδαφος, γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντελα Σέρα", αποκαλύπτοντας τα ονόματά τους, μετά την άρνηση της ιταλικής Κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα μια "μαύρη λίστα" με τις εταιρείες αυτές. Τέσσερις εταιρείες τσάρτερ, η Hemus Air (Βουλγαρία), η Kuban Airlines (Ρωσία), Gee Bee Air (Ελλάδα) και η Ozu Avia Air Company (Καζακστάν) δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν πτήσεις στην Ιταλία μετά τις επιθεωρήσεις της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ENAC) που αποκάλυψαν έλλειψη αξιοπιστίας των εταιρειών αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η ENAC έχει εξάλλου απαγορεύσει τις πτήσεις δύο εταιρειών μεταφορών εμπορευμάτων, της BGB Air και της Gst Aero Aircompany (Καζακστάν), προσθέτει η εφημερίδα. Η ιταλική Κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη Γαλλία και το Βέλγιο, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δημοσιεύσει μια "μαύρη λίστα" αεροπορικών εταιρειών, τασσόμενη υπέρ μιας "λευκής λίστας" με τις αεροπορικές εταιρείες που ανταποκρίνονται στις ισχύουσες οδηγίες, όσον αφορά τη λειτουργία και τη συντήρηση των αεροσκαφών τους, η οποία θα είναι κοινή σε όλη την Ε.Ε.

    Στην επίσημη ιστοσελίδα της ENAC (www.enac-italia.it) δημοσιεύεται εξάλλου κατάλογος με περισσότερες από 300 εταιρείες που έχουν περάσει με επιτυχία τους ελέγχους ασφάλειας στο πλαίσιο του προγράμματος SAFA (Εκτίμηση Ασφαλείας Ξένων Αεροσκαφών).

    Στη "λευκή λίστα" της ENAC δεν υπάρχουν σήμερα τα ονόματα των έξι αεροπορικών εταιρειών που αναφέρει η "Κοριέρε ντελα Σέρα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αεροπορική "μαύρη λίστα"

    [08] Ιράκ

    Επιχείρηση κατά μαχητών της Αλ Κάιντα

    30/8/2005 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια συντονισμένων αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη εναντίον κρησφύγετων της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπως δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη. Αξιωματούχος του νοσοκομείου της δυτικής πόλης Κάιμ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο επιδρομές, οι οποίες είχαν στόχο δύο σπίτια. Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει πως σκότωσε ένα μέλος του δικτύου ονόματι Αμπού Ισλάμ, καθώς και άλλους μαχητές, σε αεροπορικές επιδρομές στο Καράμπιλα, κοντά στο Κάιμ.

    [09] Οικονομία

    Για ΓΣΕΕ και ΔΑΚΕ στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου

    Κοινό συλλαλητήριο

    30/8/2005 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η διεκδίκηση των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος θα είναι το περιεχόμενο του συλλαλητηρίου της 10ης Σεπτεμβρίου, που οργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην 70η ΔΕΘ, και δεν θα πάρει αντικυβερνητικό ή κομματικό χαρακτήρα. Αυτό επισημάνθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Σπύρος Παπασπύρος. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού Τομέα Κώστας Πουπάκης επισημοποίησε τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας διαφωνίες σε αρκετά σημεία, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης σε περίπτωση που κατά την εξέλιξη της διαδήλωσης διαπιστωθεί ότι παίρνει άλλα χαρακτηριστικά. Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τόνισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την περιφρούρηση του ειρηνικού χαρακτήρα του συλλαλητηρίου. Ο κ. Πολυζωγόπουλος είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και δήλωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συζητηθεί πώς θα εξελιχθεί ειρηνικά το συλλαλητήριο. Ο κ. Παπασπύρος επέστησε την προσοχή των αστυνομικών αρχών και για την αποφυγή ενδεχόμενου προβοκάτσιας.

    Καθαρά συνδικαλιστικού χαρακτήρα

    Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ. Στις 9 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη ΧΑΝΘ.

    "Εμείς δεν ερχόμαστε για να δημιουργήσουμε προβλήματα στην πόλη. Εργαζόμαστε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να αφήσει περιθώριο για να δημιουργηθούν προβλήματα στη Θεσσαλονίκη", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ παρατήρησε πως σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους δεν διακατέχονται από το σύνδρομο του αντικυβερνητισμού, όμως ο αντικυβερνητικός χαρακτήρας της διαδήλωσης είναι δεδομένος - ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, με τη λογική ότι το κράτος είναι ο εργοδότης τους. Πρόσθεσε πως δεν κρίνεται μόνο η Κυβέρνηση, αλλά κρίνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το αν συμπαρίστανται ή όχι στα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τα κάλεσε να πάρουν θέση.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα καταργήσουν στην πράξη το νόμο για το εργασιακό, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, και μετά τη ΔΕΘ η ΓΣΕΕ θα καταγγείλει τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα απαιτήσει κάλυψη απωλειών, διασφάλιση του εισοδήματος από τον πληθωρισμό και ενίσχυσή του με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας. Έθεσε, επίσης, το αίτημα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.

    "Είμαι ΓΣΕΕ και θα είμαι στη Θεσσαλονίκη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Κώστας Πουπάκης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις δεσμεύσεις των προέδρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την περιφρούρηση του ειρηνικού χαρακτήρα του συλλαλητηρίου. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες και κατήγγειλε συμπεριφορές κομματικών παραγόντων -χωρίς να τους κατονομάσει - που καλούσαν τον κόσμο στο συλλαλητήριο, όπως και πρωτοβουλίες πολιτικών νεολαιών να δρομολογήσουν λεωφορεία για τη μετακίνηση διαδηλωτών.

    Διαφώνησε και με τον πανελλαδικό χαρακτήρα που δίνεται στο συλλαλητήριο (διοργάνωση από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), λέγοντας ότι έπρεπε να έχει τοπικό χαρακτήρα.

    [10] Οικονομία

    Διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης

    Υποσχέσεις για ίδιες τιμές

    30/8/2005 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2005 5:50:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους διάφορων εμπορικών κλάδων είχε την Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά. Θέμα αυξήσεων σε προϊόντα των κλάδων γάλακτος, του ψωμιού και των απορρυπαντικών, δεν ετέθη, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, και σημείωσε ότι, όπως προέκυψε από τις σημερινές συναντήσεις, οι επιχειρήσεις επιλέγουν να απορροφούν την όποια αύξηση κόστους προκειμένου να μη χάσουν μερίδιο της αγοράς. Παράλληλα, προανήγγειλε, ότι οι συναντήσεις θα συνεχισθούν με όλους τους φορείς της αγοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο δεν ζητά συμφωνίες κυρίων για τη συγκράτηση των τιμών, αλλά επιδιώκει να επιλύει τα προβλήματα του παραγωγικού ιστού και όχι να τα σκεπάζει.

    Θα απορροφήσουν τις αυξήσεις

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΦΑΓΕ Γιάννης Φιλίππου δήλωσε ότι καμία γαλακτοβιομηχανία δεν έχει κοινοποιήσει αυξήσεις τιμών στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η επιχείρηση του προτίθεται να διατηρήσει τα προϊόντα της στις ίδιες τιμές ως το τέλος του χρόνου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Γιάννης Μούσιος δήλωσε ότι τους τελευταίους 18 μήνες οι επιχειρήσεις του κλάδου απορροφούν την όποια αύξηση στο κόστος παραγωγής και δεν την μετακυλύουν στον καταναλωτή.

    Σημείωσε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού.

    Όσον αφορά την αγορά σχολικών ειδών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, δήλωσε ότι οι τιμές των σχολικών ειδών και των χαρτικών κυμαίνονται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

    Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις τιμών σε σχολικά είδη, οι οποίες όμως αφορούν κυρίως επώνυμα προϊόντα μόδας.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και πάλι "διαμαρτυρόμενος" ο Κυργιάκος

    30/8/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Θετικό τέλος είχε το σίριαλ που γινόταν από την αρχή του καλοκαιριού. Ο Σωτήρης Κυργιάκος είναι και πάλι παίκτης της ομάδας των "μπλε" της Σκωτίας, τουλάχιστον σύμφωνα με πληροφορίες από τον Αγγλικό τύπο. Ο Τρικαλινός αμυντικός διεθνής αμυντικός, όπως αναφέρεται, βρισκόταν από τη Δευτέρα στη Σκωτία και υπέγραψε τελικά το νέο του συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους και οι αποδοχές του θα ανέρχονται στο... αστρονομικό (για τα ελληνικά δεδομένα) ποσό του 1,4εκ. ευρώ.

    Δικαίωση από την FIFA

    Αυτή ήταν η οριστική απόφαση της FIFA, η οποία απέστειλε το ΄ςγκραφο στον Παναθηναϊκό που επιτρέπει στον διεθνή αμυντικό να αγωνιστεί και πάλι με τη φανέλα των "Γκερσς".

    Υπενθυμίζεται πως η FIFA ανέλαβε ρόλο «δικαστή» και στην πρώτη της ετυμηγορία, πριν από περίπου 20 ημέρες, απαγόρευσε στην ΕΠΟ να εκδόσει το δελτίο του στους «πράσινους», δικαιώνοντας σε πρώτο βαθμό την πλευρά του ποδοσφαιριστή.

    Βέβαια, με δεδομένο πως η απόφαση αυτή, που είχε θετική εξέλιξη για τον Κυργιάκο, ήταν να γίνει μετά της 15 Σεπτεμβρίου και για αυτό αναμένεται το πια θα είναι η επόμενη κίνηση των "πράσινων".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Μπενφίκα ο Καραγκούνης

    30/8/2005 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στα γήπεδα που ξεχώρισε και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του EURO, από την Εθνική μας ομάδα, επιστρέφει ο Γιώργος Καραγκούνης, αφού σήμερα ανακοινώθηκε η συμφωνία του με την Μπενφίκα για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις των πρωταθλητών Πορτογαλίας με την Ιντερ διήρκεσαν μια εβδομάδα και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού θα φοράει τη φανέλα με το Νο 10. "Είμαι έτοιμος να παίξω, εφόσον ο προπονητής μου το θελήσει" τόνισε ο Καραγκούνης στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Χάνει" Γκάμπρι η "Μπάρτσα"

    30/8/2005 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Εκτός μάχης" έμεινε ο Γκάμπρι της Μπαρτσελόνα για τους δύο πρώτους αγώνες της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ισπανός αμυντικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης των "μπλαουγκράνα" και οι γιατροί κάνουν λόγο γοα απουσία έξι εβδομάδων μέχρι να επανέρθει στους αγωνιστικούς χώρους, Αυτό σημαίνει πως ο Γκάμπρι δεν θα δώσει το "παρών" για τις αναμετρήσεις με τη Βέρντερ στη Βρέμη (14/9) και την Ουντινέζε στο «Καμπ Νου», στο πλαίσιο του Γ΄ ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, στον οποίο μετέχει και ο Παναθηναϊκός. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί κόντρα στους "πράσινους".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο Βοτανικό το "στολίδι" του ΠΑΟ

    30/8/2005 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και το όνομα αυτού ...Βοτανικός. Η Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής του Νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, το οποίο θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού. Στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008, έτος στο οποίο οι "πράσινοι" θα γιορτάσουν τα εκατό χρόνια της ιστορίας τους.

    Όνειρο ζωής

    Εδώ και πολύ καιρό ο Παναθηναϊκός έψαχνε τη στέγη στην οποία θα στεγάσει το νέο του γήπεδο. Ο Βοτανικός ήταν η ενδεδεισμένη λύση για τους "πράσινους" και πλέον αποτελεί το μέρος στο οποίο θα φτιαχτεί το νέο γήπεδο. Αυτό είπε σήμερα η Δήμαρχος Αθηναίων, η οποία παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής του νέου γηπέδου των «πρασίνων» στην περιοχή του Βοτανικού, χωρητικότητας 35 έως 40.000 θέσεων.

    "Ο Παναθηναϊκός, η ομάδα των Αθηνών, βρίσκει στέγη μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και δίνεται μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη λύση στο γηπεδικό του ζήτημα. Θα δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας για την περίοδο της κατασκευής και 1.800 μετά την αποπεράτωση. Θα υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση για όλα τα μέσα μεταφοράς, στην εθνική οδό, νέος σταθμός του μετρό και διασυνδέσεις με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, είπε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης «κορυφής», που είχε με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη και τους πρόεδρους της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη, Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο.

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε αναλυτικά στην υλοποίηση του "μεγαλύτερου προγράμματος αθλητικής παρέμβασης και αναβάθμισης", που περιλαμβάνει τόσο τις εγκαταστάσεις στο Βοτανικό, όσο και τα έργα ανάπλασης στο Γουδί και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται η «ιστορική» έδρα του Παναθηναϊκού, προβλέπεται η κατασκευή 17 στρεμμάτων πράσινου, καθώς και εγκαταστάσεις πολιτιστικών και εμπορικών χρήσεων.

    Το νέο γήπεδο θα έχει μάξιμουμ χωρητικότητα 40.000 θεατών, ενώ θα κατασκευαστεί και κλειστό 6.000-8.000 θέσεων, αυτό που θα στεγάσει τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. "Τέλειωσε ένα καλοκαίρι σκληρής δουλειάς, όπου δουλέψαμε όλοι, η ΠΑΕ, η ΚΑΕ, ο Ερασιτέχνης και οι συνεργάτες μας. Σήμερα φτάνουμε στο σημείο, όπου μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα και η Αθήνα αποκτά νέο αναβαθμισμένο περιβάλλον στο Βοτανικό. Η συμμετοχή της ΠΑΕ, του Ερασιτέχνη και της ΚΑΕ ήταν καθοριστική, αντάξια της ιστορίας της ομάδας των Αθηνών", πρόσθεσε η Δήμαρχος.

    "Υπογραφές ισχυρών"

    Πρώτος την υπογραφή του στο σχέδιο κατασκευής έβαλε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Φανερά συγκινημένος μετά από την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο κ. Γιαννακόπουλος είπε δήλωσε: "Είναι μεγάλη τιμή και είμαι βαθιά συγκινημένος, γιατί σε μένα έλαχε να βάλω πρώτος την πρώτη υπογραφή στο όνειρο. Πέρασαν δεκαετίες για να μπει το νερό στο αυλάκι. Ευχαριστώ τη Δήμαρχο για την κατανόηση και τη θέληση που έδειξε για την εκπλήρωση του στόχου".

    Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο "ισχυρός άνδρας" της ΠΑΕ, κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης. "Η ημέρα αυτή ανήκει στο Δήμο και κυρίως στη Δήμαρχο των Αθηνών που κατάφερε να φέρει εις πέρας το πιο δύσκολο θέμα που απασχολούσε εδώ και χρόνια τον Παναθηναϊκό. Απέδειξε ότι με ένα όραμα όλα γίνονται, ακόμη και στην Ελλάδα. Σήμερα μπήκε η πρώτη σημαντική βάση. Υπήρξε απόλυτα καλή συνεργασία με το Δήμο και τον Ερασιτέχνη και καταφέραμε να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, που προβλέπει μεγάλη αναβάσθμιση και στην περιοχή της Λεωφόρου και του Βοτανικού".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΑΕ δήλωσε: "Ως μέλος του Παναθηναϊκού επί 35 χρόνια, νιώθω συγκινημένος που σήμερα, χάρη στη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, υλοποιείται το όνειρο των φίλων του Παναθηναϊκού να αποκτήσει η ομάδα το σπίτι της. Εμείς θα είμαστε πάντα κοντά, για να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η λίστα του ΠΑΟΚ για το UEFA

    30/8/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μία ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η UEFA, ο ΠΑΟΚ παρέδωσε τη λίστα των παικτών που θα έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν. Σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται οι τραυματίες Κοντέων και Μουμίν, καθώς και οι Κάραλιτς, Μαλεζάς. Πιο συγκεκριμένα, δηλώθηκαν οι Τοχούρογλου, Φερνάντεζ, Κυριακίδης, Χασιώτης, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Ουντέζε, Ακιέλ, Μέγκαχεντ, Μαλαδένης, Βαγγελής, Ανδράλας, Φουτσίνι, Ζωγραφάκης, Χαραλάμπους, Ζαγοράκης, Κωνσταντινίδης, Ηλιάδης, Μπαλάφας, Σικαμπάλα, Σαλπιγγίδης, Μίετσελ, Εγκωμίτης, Χριστοδουλόπουλος και Γασεμή. Ακόμη, η ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αγώνας με την Μέταλουργκ Ντόνετσκ για τον Α` γύρο του κυπέλλου UEFA, που έχει προγραμματισθεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει στις 20:30 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το συνδρομητικό κανάλι.

    Χαμηλούς τόνους για Μέταλουργκ

    Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Νίκος Καραγεωργίου μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του Κούλη Ιωσιφίδη, είχε την ευκαιρία να δει την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο κύπελλο UEFA, αγωνιζόμενη με την Ντιναμό Κιέβου.

    Η Μέταλουργκ ηττήθηκε με 3-1 και παρέμεινε στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 12 βαθμούς. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Ρινκόν (49΄ πεν.), Ρόταν (64΄) και Ρεμπρόφ (76΄) ενώ για την Μέταλουργκ, μείωσε στο 88΄ ο Αλιούτα.

    Η ουκρνική ομάδα αγωνίστηκε με τους: Βιρτ, Γκρνκάροφ, Φλορέα, Τσέτσερ, Αλεκσιένκο (78΄ Μελικιάν), Μπουσαϊντί, Ζακαρλιούκα, Ζότοφ, Πολιάνσκι (60΄ Τκατσένκο), Ρίστιτς (67΄ Αλιούτα), Σισένκο

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν τρόμαξε από την δυναμικότητα της Μέταλουργκ, παρόλα αυτά στις δηλώσεις του, κράτησε χαμηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας την ουκρανική ομάδα αξιόλογο αντίπαλο: "Είδαμε κάποια πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα, αλλά πιστεύω πως θα πρέπει να δούμε την ουκρανική ομάδα και σε εντός έδρας αγώνα. Παρά την ήττα της η Μέταλουργκ, έδειξε κάποια καλά στοιχεία κυρίως στην επίθεση, αλλά εμείς πρέπει να παίξουμε και στα δυο παιχνίδια καλά για να διασφαλίσουμε την πρόκριση", σχολίασε σχετικά.

    Το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου (20:30) στο γήπεδο Τούμπας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το συνδρομητικό κανάλι (Supersport). Όσον αφορά τα εισιτήρια του συγκεκριμένου αγώνα θα κυκλοφορήσουν στα εκδοτήρια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα τιμώνται: 20, 30, 40, 60 ευρώ.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανάγκη για νίκη

    30/8/2005 4:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την πρώτη τους συγκέντρωση ενόψει του αγώνα με το Καζακστάν πραγματοποίησαν το πρωί οι διεθνείς μας, μέσα σε ευχάριστο κλίμα, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζει η επιτακτική ανάγκη για νίκη. Τα 545 λεπτά αφλογιστίας είναι "καρφωμένα" στο βάθος των μυαλών των παικτών και το αρνητικό αυτό ρεκόρ πρέπει να σταματήσει και να επαναφέρει τις νότες αισιοδοξίας για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γερμανία. Το πρόγραμμα της εθνικής μέχρι την αναχώρηση για το Καζακστάν περιλαμβάνει την σημερινή προπόνηση (19:00 στον Αγιο Κοσμά), ενώ θα ακολουθήσουν προπονήσεις στον ίδιο χώρο την Τετάρτη (19:00), την Πέμπτη (19:00), την Παρασκευή (19:00) και το Σάββατο (11:00). Την Παρασκευή το μεσημέρι (14:30) ο Ρεχάγκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι η αποστολή θα αναχωρήσει (12:15) για το Αλμάτι.

    Η νίκη θα βοηθήσει στην συνέχεια

    Ο Μιχάλης Καψής αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του αγώνα και στο γεγονός πως η νίκη θα βοηθήσει πολύ στην συνέχεια των προκριματικών. "Οφείλουμε να νικήσουμε, γιατί ενδεχόμενη νίκη θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια", τόνισε ο αμυντικός του Ολυμπιακού και συμπλήρωσε, "Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολύ καιρό να βάλουμε γκολ, αλλά η ευθύνη για το γεγονός αυτό δεν βαραίνει μόνο τους επιθετικούς, αλλά όλη την ομάδα. Πρέπει ομαδικά να αναζητούμε το γκολ, γιατί χωρίς γκολ δεν έρχεται η νίκη. Το κακό για μας είναι ότι δεν έχουμε πολλά παιχνίδια στα πόδια μας, αλλά οφείλουμε να παρουσιαστούμε έτοιμοι και να βγάλουμε στο γήπεδο τα στοιχεία που μας ανέδειξαν πρωταθλητές Ευρώπης. Η δίψα που έχουμε παραμένει ίδια. Δεν υπάρχει κορεσμός. Έχουμε ακόμη στόχους και φιλοδοξίες και, όταν φοράς τη φανέλα με το εθνόσημο, είσαι υποχρεωμένος να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου για τον κόσμο που σε στηρίζει".

    Αυτοσυγκέντρωση και βελτίωση

    Ο Τάκης Φύσσας στο ίδιο μήκος κύματος συμπλήρωσε, "Μας έχουν απομείνει τρία παιχνίδια και πρέπει να πάρουμε εννέα βαθμούς. Μαζευτήκαμε νωρίτερα για να συγκεντρωθούμε στον αγώνα. Πάμε για τη νίκη στο Καζακστάν και το γεγονός ότι δεν έχουμε πετύχει γκολ εδώ και αρκετό καιρό δεν με αγχώνει". Από την πλευρά του, ο άσος της Μπόλτον, Στέλιος Γιαννακόπουλος, έδειξε να ανησυχεί για την επιθετική δυστοκία της εθνικής μας ομάδας, "Το γκολ είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε σύντομα. Θα κάνουμε ειδικές προπονήσεις για να βελτιωθούμε στο τελείωμα των φάσεων. Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο. Θέλουμε να νικήσουμε στο Καζακστάν και να έρθουν ισόπαλες Τουρκία-Δανία, για να επιστρέψουμε στη δεύτερη θέση".

    Ο Οτο Ρεχάγκελ, που το Σάββατο θα βρεθεί στην Τουρκία για να παρακολουθήσει τον αγώνα με τη Δανία, έχει επιλέξει τους Νικοπολίδη, Καψή, Ανατολάκη, Καφέ (Ολυμπιακός), Βύντρα, Κυργιάκο, Μπασινά, Παπαδόπουλο, Γκέκα (Παναθηναϊκός), Λυμπερόπουλο, Κατσουράνη (ΑΕΚ), Ζαγοράκη, Σαλπιγγίδη (ΠΑΟΚ), Σηφάκη (ΟΦΗ), Καραγκούνη (Μπενφίκα), Σεϊταρίδη (Ντιναμό Μόσχας), Φύσσα (Χαρτς), Γιαννακόπουλο (Μπόλτον), Χαριστέα (Αγιαξ) και Βρύζα (Φιορεντίνα).

    [17] Μπάσκετ

    Ένας "τριποντάκιας" για τον ΠΑΟΚ

    30/8/2005 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στον ΠΑΟΚ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Τρέισι Μάρει, που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για ένα χρόνο. Ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ, έχει αγωνιστεί δώδεκα χρόνια στο ΝΒΑ με έξι διαφορετικές ομάδες. Επαιξε σε 666 παιχνίδια (659 κανονικής περιόδου και 7 πλέι οφ), με τους Πόρτλαντ, Χιούστον, Τορόντο, Ουάσιγκτον, Ντένβερ, Λέικερς, ενώ το σήμα κατατεθέν του είναι η ευστοχία του από μακρινές αποστάσεις. Την περίοδο 1993-94, ήταν πρώτος σε ποσοστό (45,9%) σε σουτ τριών πόντων σε όλο το ΝΒΑ , ενώ ήταν μέλος των πρωταθλητών Χιούστον Ρόκετς την σεζόν 1994-95, παρά το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκε στα πλέι οφ εκείνης της χρονιάς. Πέρυσι αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά "θυσιάστηκε" μετά την πνευμονική εμβολή που υπέστη ο Ντάριλ Μίντλετον για να αποκτηθεί ψηλός. Σε 6 αγώνες πρωταθλήματος είχε 28 πόντους (2/2 βολές, 4/8 δίποντα και 6/22 τρίποντα).

    Μιλώντας στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Metropolis, για την μεταγραφή του Μάρει τόνισε σχετικά: Μόλις λάβαμε την υπογραφή προσυμφώνου από την Αμερική. Περιμένουμε πλέον τη διαδικασία για έκδοσης βίζας, για να έρθει ο Μάρεϊ και να υπογράψει το συμβόλαιό του. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, καθώς πρόκειται για παίκτη με μεγάλη θητεία στο ΝΒΑ. Δεν ήταν εύκολο να τον πείσουμε να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Θα βοηθήσει, όπως ο Μουλαομέροβιτς, τους νέους. Το ρόστερ της ομάδας έχει σχεδόν τελειώσει, μας έμεινε μία μεταγραφή. Θα την κάνουμε κάποια στιγμή και θα είναι πόιντ-γκαρντ. Έχουμε ήδη 5 ξένους και θα ακολουθήσει ένας έκτος. Γεμίσαμε πιο εύκολα με ξένους, παρά με Έλληνες, λόγω οικονομικών".

    Όσον αφορά τον Κώστα Βασιλειάδη, τόνισε: "Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω τα πλάνα μου χωρίς τον Βασιλειάδη, όμως άμα μείνει ο Κώστας θα είναι μεγάλη χαρά όλων μας. Δεν είναι ευχάριστο αν φύγει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, πρέπει να ετοιμαζόμαστε και να προστατεύσουμε την ομάδα".

    [18] Μπάσκετ

    Έτοιμοι οι Ντίφερς και Μακρής

    30/8/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ούτε σήμερα δεν ενσωματώθηκαν στην προετοιμασία του Κολοσσού Ρόδου οι Μπράιαν Ντίφερς και Δημήτρης Μακρής. Ο Αμερικανός με ολλανδικό διαβατήριο αισθανόταν ακόμη ενοχλήσεις στη μέση (οσφυαλγία), αλλά το ιατρικό επιτελείο των "νεοφώτιστων" στην Α1 θεωρεί πως αύριο θα μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις. Το βράδυ αναμένεται στο "νησί των ιπποτών" ο Κώστας Μακρής, αφού τακτοποίησε την εκκρεμότητα με το ΑΣΑΕΔ, και αύριο θέτει εαυτόν υπό τις οδηγίες του προπονητή της ομάδας, Βασίλη Φραγκιά. Στο μεταξύ, υποτροπή στο γόνατο (έχει υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση μηνίσκου) παρουσίασε ο Σπύρος Λιβεριάτος και δεν συμμετείχε σήμερα σε καμία από τις τρεις προπονήσεις. Ρεπό έδωσε στους παίκτες του για αύριο το πρωί ο Βασίλης Φραγκιάς.

    [19] Μπάσκετ

    Επιστρέφουν "Παπ"-Μπατίστ

    30/8/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η προετοιμασία του Παναθηναϊκού, η οποία άρχισε χθες με μόλις τέσσερις παίκτες από την πρώτη ομάδα (Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Σάκοτα, Ξανθόπουλος). Σε αυτούς αναμένεται να προστεθεί την Παρασκευή και ο Δημήτρης Παπανικολάου, την Δευτέρα "κόπηκε", από τη συνέχεια της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας για τα τελικά του Eurobasket. Ο διεθνής φοργουορντ επικοινώνησε σήμερα με τον άμεσο συνεργάτη του Ομπράντοβιτς, Δημήτρη Ιτούδη και του ζήτησε να ξεκουραστεί λίγες ημέρες. Ο Παπανικολάου δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την κατανόηση που έδειξε ο Ιτούδης και, αντί της επόμενης Δευτέρας, όπως του πρότεινε ο τελευταίος, θα ενσωματωθεί τρεις ημέρες νωρίτερα. Σήμερα υπήρξε επίσης επικοινωνία του Ιτούδη και με τον Μάικ Μπατίστ. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης αθλητικής βίζας και με την ολοκλήρωση αυτής θα επιβιβαστεί στο πρώτο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα. Η άφιξή του υπολογίζεται πριν το τέλος της εβδομάδας.

    [20] Βόλεϊ

    "Γαλανόλευκο" καρέ στην άμμο

    30/8/2005 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τέσσερις ομάδες θα εκπροσωπηθούν αύριο τα ελληνικά χρώματα, μετά τη δύσκολη νίκη των νεαρών διεθνών Τερζόγλου/Τσαντοπούλου στο β γύρο των αποψινών προκριματικών γυναικών. Οι πρωταθλήτριές μας με δύο άσους της Τερζόγλου στο γ σετ επιοκράτησαν με 2-1 (17-21, 21-17, 15-13) των Αυστριακών Γκσβάϊντλ-Χάνσελ. Τα υπόλοιπα εισιτήρια για τους αγώνες του κυρίως ταμπλό γυναικών που αρχίζουν αύριο με τη συμμετοχή των διεθνών Καραντάσιου/Σφυρή, Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη και Νικολαϊδου/Παπαγεωργίου «σφράγισαν» οι εξής ομάδες: Μινούσα/Γιουρσόν (Νο 10, Λετονία), Ούντσταλ/Λούνκβιστ (Νο 6, Σουηδία), Ντορίς Σβάιγκερ/Στέφανι Σβάιγκερ (Νο 3, Αυστρία), Κλαπάλοβα/Πέτροβα (Νο 13, Τσεχία), Ζάνγκ Ζου/Ζ .Τ. Ζάνγκ (Νο 12, Κίνα), Σαρπό/Φορέ (Νο 8, Γαλλία), Ριμπεϊρο/Αντούνες (Νο 1, Βραζιλία).

    Περιμένουν τις αντιπάλους τους

    Σήμερα το βράδι στην τεχνική σύσκεψη θα γίνουν γνωστοί οι αντίπαλοι των ελληνικών γυναικέιων ομάδων, ενώ αύριο αρχίζουν και τα προκριματικά ανδρών με τη συμμετοχή των διεθνών Γιάτση-Αραμπατζή και Πετρέα Κουζούνη.

    Συνοπτικά στους υπόλοιπους αγώνες που έριξαν την αυλαία των προκριματικών γυναικών του INFOTE Athens Open είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Μπαρέρα/Γκιαουί (Νο 7, Γαλλία) - Μινούσα/Γιουρσόν (Νο 10, Λετονία) 1-2 (17-21, 21-16, 11-15), Ετιέν/Γιαχέλ (Νο 11, Γαλλία) - Ούντσταλ/Λούνκβιστ (Νο 6, Σουηδία) 0-2 (21-23, 12-21) , Ντορίς Σβάιγκερ/Στέφανι Σβάιγκερ (Νο 3, Αυστρία)-Φρόστικ / Ροχκάμπερ (Αυστραλία) 2-0 (21-11, 21-18), Κλαπάλοβα/Πέτροβα (Νο 13, Τσεχία)- Κοιζούμι/Τανάκα (Νο 4, Ιαπωνία) 2-0 (21-15, 25-23) , Κάτι Πολ/Μαντάνα (Νο 5, Ισπανία)-Ζάνγκ Ζου/Ζ .Τ. Ζάνγκ (Νο 12, Κίνα) 0-2 (17-21, 17-21), Σαρπό/Φορέ (Νο 8, Γαλλία) -Μπαμπουρίνα/Οσεϊκο (Νο 9, Ουκρανία) 2-0 (21-19, 21-13) και Ριμπεϊρο/Αντούνες (Νο 1, Βραζιλία) -Γκαρσία/Ροντρίγκεζ (Νο 17, Βενεζουέλα) 2-1 (21-15, 18-21, 15-12).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύο Ελληνίδες φλερτάρουν με την πρόκριση

    Χορεύοντας στην άμμο...

    [21] Βόλεϊ

    Δύο Ελληνίδες φλερτάρουν με την πρόκριση

    30/8/2005 12:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ανάσα από την είσοδό της στο κυρίως ταμπλό του INFOTE Athens Open, βρίσκεται η ομάδα των Τερζόγλου / Τσαντοπούλου (Νο 18), που στον εμφύλιο της πρεμιέρας του α γύρου των προκριματικών επιβλήθηκε με 2-1 (16-21, 21-18, 16-14) των Κίτσου / Χούντα (Νο 15) και πρόκριθηκε στο β γύρο. Εκεί το ελληνικό δίδυμο θα αντιμετωπίσει στους αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 14:00 στο Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς βόλεϊ του Φαλήρου, τις αυστριακές Γκσβάιντλ/Χάνσελ (Νο 2). Πρόωωρος αποκλεισμός όμως και για τις διεθνείς Μίχου / Λαζαρίδου. Οι Ελληνίδες ηττήθηκαν από τις Φρόστικ / Ροχκάμπερ (Νο 14, Αυστραλία) με 2-0 (21-19, 21-15) στον α γύρο των προκριματικών, που ολοκληρώθηκε με τη νίκη 2-0 (21-17, 21-14) των Γκαρσία/Ροντρίγκεζ (Νο 17, Βενεζουέλα) επί των Οκτάβια Ολιβεϊρα/Νεούσα Ρεϊς από την Πορτογαλία. Οι υπόλοιπες ομάδες των προκριματικών προκρίθηκαν στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα.

    Κληρώνει για οκτώ

    Τα ζευγάρια που θα παλέψουν για τα οκτώ εισιτήρια του κυρίως ταμπλό το μεσημέρι είναι: Τερζόγλου / Τσαντοπούλου (Νο 18)-Γκσβάιντλ/Χάνσελ (Νο 2), Μπαρέρα/Γκιαουί (Νο 7, Γαλλία) - Μινούσα/Γιουρσόν (Νο 10, Λετονία), Ετιέν/Γιαχέλ (Νο 11, Γαλλία) - Ούντσταλ/Λούνκβιστ (Νο6, Σουηδία), Ντορίς Σβάιγκερ/Στέφανι Σβάιγκερ (Νο 3, Αυστρία)-Φρόστικ / Ροχκάμπερ (Αυστραλία), Κλαπάλοβα/Πέτροβα (Νο 13, Τσεχία)- Κοιζούμι/Τανάκα (Νο 4, Ιαπωνία), 8. Κάτι Πολ/Μαντάνα (Νο 5, Ισπανία)-Ζάνγκ Ζου/Ζ .Τ. Ζάνγκ (Νο 12, Κίνα), Σαρπό/Φορέ (Νο 8, Γαλλία) -Μπαμπουρίνα/Οσεϊκο (Νο 9, Ουκρανία) και Ριμπεϊρο/Αντούνες (Νο 1, Βραζιλία) -Γκαρσία/Ροντρίγκεζ (Νο 17, Βενεζουέλα).

    [22] Βόλεϊ

    Άρχισε το beach party στο φαληρικό "στολίδι"

    Χορεύοντας στην άμμο...

    30/8/2005 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το "Σμαραγδένιο Νησί" η γιορτή φέτος του τουρνουά του Παγκοσμίου σιρκουί μπιτς βόλεϊ στήνεται ξανά στην άμμο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας, όπου διεξάγεται το INFOTE Athens Open.

    Το SWATCH FIVB World Tour 2005 ετοιμάζεται να χαρίσει από σήμερα και μέχρι τις 4/9 στους φίλους του δημοφιλούς αυτού αθλήματος μοναδικές συγκινήσεις, πλούσιο θέαμα και τρελό κέφι. Aπό την ανατολή του ήλιου μέχρι τα μεσάνυχτα οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου καλούν τον κόσμο να γεμίσει τα γήπεδα όπως και στους Ολυμπιακούς αγώνες και να συμμετάσχει στο ατελείωτο αυτό beach party. Πρωταγωνιστές φυσικά στο INFOTE Athens Open τα δικά μας παιδιά, οι πρωταθλήτριες Ευρώπης, Βάσω Καραντάσιου/Βίκυ Αρβανίτη, οι Θάλεια Κουτρουμανίδου/Μαρία Τσιαρτσιάνη, οι Κατερίνα Νικολαϊδου/Φένια Παπαγεωργίου και φυσικά οι πρωταθλητές μας Θανάσης Μιχαλόπουλος/Μάνος Ξενάκης που έχουν βάλει στόχο μπροστά στο δικό τους κοινό να πανηγυρίσουν μία μεγάλη επιτυχία.

    Διαβάστε στο αφιέρωμα της ERTonline, ό,τι σας ενδιαφέρει για να μην πάτε αδιάβαστοι στους αγώνες και δείξτε στους άλλους ότι έχετε... φάει την άμμο με το κουτάλι! Για τις ομάδες των προκριματικών και του κυρίως ταμπλό σε άνδρες και γυναίκες. Για τις τιμές τα σημεία διάθεσης των εισιτηρίων. Για τους τρόπους της ευκολότερης και άνετης μετακίνησής σας στο «στολίδι» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για τα ατομικά στατιστικά και τα χρυσά μετάλλια των ανδρών. Για τις αντίστοιχες επιδόσεις των γυναικών. Για τον πίνακα μεταλλίων όλων των εποχών. Για τους νικητές και τις νικήτριες των φετινών τουρνουά του παγκόσμιου σιρκουί και φυσικά για τα δύο μεγαλύτερα ανοικτά D.J beach party του καλοκαιριού, που θα ρίξουν στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου την αυλαία των αγώνων, με πολλές εκπλήξεις και έντονο σασπένς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζει το Athens Open

    [23] Πολιτισμός

    Έκλεψαν το κεφάλι του Μότσαρτ

    30/8/2005 6:31:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναβρασμός επικρατεί στο μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα του Σάλτσμπουργκ στην κεντρική Αυστρία όπου το Σαββατοκύριακο κλάπηκε η κεφαλή του αγάλματος του Μότσαρτ, πράξη, που σύμφωνα με αξιωματούχους του μουσείου, παραμένει ανεξήγητη. Άγνωστος ξεβίδωσε και έκλεψε το κεφάλι με την περούκα του διάσημου συνθέτη στο μουσείο τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο. Ο ιδιοκτήτης του μουσείου υποσχέθηκε να μην προβεί σε οιαδήποτε δικαστική δίωξη σε περίπτωση που επιστραφεί στο μουσειακό χώρο το κομμάτι, αξίας 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο κλέφτης φέρεται να παρέμεινε κρυμμένος μέσα στο μουσείο και μετά να διέφυγε από έξοδο κινδύνου μαζί με το κεφάλι του Μότσαρτ. Καθώς όμως ήταν σκοτεινά, από τις οθόνες παρακολούθησης δεν κατέστη δυνατόν να φανεί ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν ανεξήγητα. Σύμφωνα με το μουσείο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ετοιμαστεί ένα αντίγραφό του.

    Το μουσείο που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2004 προτείνει στον επισκέπτη έναν περίπατο ανάμεσα σε 77 κέρινα μεγάλα αγάλματα που δημιουργούν την ατμόσφαιρα της καθημερινότητας στην πόλη, μια μέρα του 1791, έτος θανάτου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Η Αυστρία ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2006 με πολλές συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις την 250η επέτειο από τη γέννηση του συνθέτη του Σάλτσμπουργκ, από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυΐες όλων των εποχών, με πλούσιο έργο που περιλαμβάνει κονσέρτα για βιολί, για πιάνο, συμφωνίες, όπερες, σερενάτες, εκκλησιαστική μουσική. Ο Μότσαρτ πέθανε πάμφτωχος σε ηλικία 35 ετών.

    [24] Τεχνολογία

    Νέα εποχή στη ρομποτική

    Ρομπότ για όλες τις δουλειές

    30/8/2005 12:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Πως θα σας φαινόταν μία οικιακή βοηθός, που τη μέρα θα έκανε τις δουλειές του σπιτιού και τη νύχτα θα φύλαγε άγρυπνη το νοικοκυριό σας από επίδοξους διαρρήκτες και όλα αυτά χωρίς υπερωρίες; Επειδή, όμως κάτι τέτοιο είναι ανθρωπίνως αδύνατο, όσοι από εσάς έχετε τις παραπάνω απαιτήσεις θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια που θέλετε στην επιστήμη της ρομποτικής. Ήδη Ιάπωνες επιστήμονες έχουν κατασκευάσει μία high-tech οικιακή βοηθό, που μπορεί να αναγνωρίζει μέχρι και δέκα διαφορετικά πρόσωπα και καταλαβαίνει 10.000 λέξεις. Το ρομπότ είναι μία δημιουργία της Mitsubishi Heavy Industries, ονομάζεται Wakamaru και έχει ύψος ένα μέτρο και ζυγίζει 30 κιλά. Η τιμή του αγγίζει τα 11.700 ευρώ, ενώ δουλεύει με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και κινείται με ρόδες. Η κατασκευάστρια εταιρία πιστεύει, ότι το ρομπότ θα βρίσκεται στην ιαπωνική αγορά τον Σεπτέμβρη. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας εκτιμούν, ότι το Wakamaru ανοίγει μία νέα εποχή, που άνθρωποι και ρομπότ μπορούν να συμβιώνουν, ενώ όπως τονίζουν, είναι η πρώτη φορά, που ένα ρομπότ με δυνατότητες επικοινωνίες διατίθεται στο εμπόριο.

    Εκτελεί και χρέη γραμματέα

    Πάντως, οι ικανότητες του Wakamaru δεν περιορίζονται μόνο στο νοικοκυριό. Όπως τονίζουν οι κατασκευαστές του, μπορεί να προσέχει το σπίτι, όταν λείπουν οι ιδιοκτήτες και να τους ειδοποιεί για πιθανές ανεπιθύμητες "εφόδους".

    Επίσης, μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει την κατάσταση ενός ασθενούς.

    Οι δυνατότητες του Wakamaru δεν σταματούν, όμως εδώ. Σύμφωνα με την Mitsubishi το Wakamaru εκτελεί και χρέη γραμματέα, καθώς μπορεί να καταγράφει μηνύματα και ραντεβού, ενώ υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες του τις υποχρεώσεις τους.

    Σχετικά Links: Mitsubishi Heavy Industries

    [25] Παράξενα

    Χαμστεράκι-φορτιστής

    30/8/2005 1:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την πιο οικονομική λύση να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο βρήκε ένας 16χρονος Βρετανός, χάρη στο υπερκινητικό χαμστεράκι του και τη γκρίνια της αδερφής του. Ο Έλβις, το χάμστερ, συνήθιζε να παίζει με τη ρόδα του όλη τη νύχτα, με αποτέλεσμα να μην αφήνει τη Σάρα Ας να κοιμηθεί. Ο πανούργος Πίτερ λοιπόν σκέφτηκε να συνδυάσει το τερπνόν διά του ωφελίμου και χρησιμοποίησε την ενέργεια του Έλβις για να φτιάξει μία κατασκευή για να φορτίζει το κινητό του. Συν τοις άλλοις, βρήκε και το θέμα της σχολικής του εργασίας στη Φυσική. Η ιδέα του Πίτερ είναι απλή. Έφτιαξε μία μικρή γεννήτρια, την οποία συνέδεσε με τον τροχό του Έλβις, ο οποίος κάθε φορά που έτρεχε παρήγαγε ενέργεια, η οποία περνούσε στον φορτιστή του Πίτερ. Μάλιστα, όπως λέει ο 16χρονος μαθητής, κάθε δύο λεπτά, που ο Έλβις τρέχει στον τροχό, φορτίζει το κινητό του αρκετά, ώστε να μπορεί να μιλάει για 30 λεπτά. Επίσης, τονίζει, πως βρήκε μία άριστη λύση για να φορτίζει το κινητό του οικονομικά και οικολογικά. Όμως, η προσπάθεια του νεαρού δε φαίνεται να απέδωσε τα βέλτιστα, γιατί ο καθηγητής του Πίτερ του έβαλε Γ για την εργασία και Δ ως βαθμό τριμήνου, κάτι που ως φαίνεται του "έκοψε τα φτερά" και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει την εφεύρεσή του σύντομα στο εμπόριο

    [26] Ζωής ...σΤάσεις

    Για ψώνια με μία καρέκλα

    30/8/2005 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για τις δημιουργίες τους. Και γιατί όχι, αφού η τέχνη δεν μπορεί να περιοριστεί, γιατί να περιορίζουμε τα υλικά; Έτσι, ένας Βρετανός σχεδιαστής επίπλων αναζήτησε την πρώτη ύλη του στα σούπερ μάρκετ, όχι όμως στα ράφια, αλλά στους διαδρόμους. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε να μετατρέψει τα παλιά καροτσάκια των σούπερ μάρκετ σε έπιπλα, θέλοντας να δώσει ένα διπλό μήνυμα. Από τη μία να δείξει μία εναλλακτική δουλειά και από την άλλη να δώσει το μήνυμα της ανακύκλωσης! Όπως τονίζει μάλιστα ο Colin Lovekin από το Exeter της Βρετανίας, κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 καροτσάκια σούπερ μάρκετ καταλήγουν στους σκουπιδότοπους, αρκετά για να τον προμηθεύσουν πρώτη ύλη για μία ζωή! Ο 46χρονος ντιζάινερ, ο οποίος πρόσφατα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιου, όπου σπούδαζε τρισδιάστατο σχέδιο, εμπνεύστηκε την πρώτη του πολυθρόνα, όταν ήταν ακόμα φοιτητής. Για την ώρα έχει φτιάξει τρεις πολυθρόνες και έναν καναπέ. Τα πρωτότυπα έπιπλά του βρίσκονται στο σπίτι του, ενώ δέχεται και παραγγελίες από φίλους, αν και επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το σχεδιασμό πρωτότυπων επίπλων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 August 2005 - 16:56:27 UTC