Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοχύρωτη πόλη
  • [02] Από το 2006 το νέο μισθολόγιο
  • [03] Να περάσουν οι επόμενες...
  • [04] "Η Δικαιοσύνη ασπίδα των πολιτών"
  • [05] Συναντήσεις του Πρωθυπουργού
  • [06] Στο ΝΑΤ οι άνεργοι ναυτικοί
  • [07] Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά
  • [08] Ανακαλούνται αυτοκίνητα ΚΙΑ
  • [09] Συνεχίζονται οι καταθέσεις
  • [10] Θανατική ποινή σε μεθυσμένο οδηγό
  • [11] Θρήνος και οργή
  • [12] Reuters κατά αμερικανικού στρατού
  • [13] Περιορισμένες οι δυνατότητες για το επίδομα
  • [14] Στη Μίντλεσμπρο ο Ρόσεμπακ
  • [15] Πήρε επιθετικό η Τότεναμ
  • [16] Και πάλι "ανθρακωρύχος" ο Σολάνο
  • [17] Έξι αγωνιστικές στον Μόρις
  • [18] "Πόλεμος" με κάθε κόστος
  • [19] ΠΑΟ: Εν αναμονή της απόφασης
  • [20] Παρέμεινε "ρουκέτα" ο Μινγκ
  • [21] Δεύτερη νίκη για "Κάτε"-Φένια
  • [22] "Με το δεξί " ξεκίνησαν οι άνδρες
  • [23] Και αναλγητικό το ελαιόλαδο
  • [24] Νέο θύμα της γρίπης των πτηνών
  • [25] Μη φας... δαγκώνει!
  • [26] Ανακοίνωση Ατρόμητου για την ποινή
  • [27] Συγνώμη από Λυκουρέζο
  • [28] Συνελήφθη Κροάτης καταζητούμενος

    [01] Κόσμος

    Φόβοι για ξέσπασμα επιδημιών

    Ανοχύρωτη πόλη

    1/9/2005 2:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2005 7:02:44 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δυο μέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της Κατρίνα, τα σωστικά συνεργεία διάσωσης δίνουν σκληρή μάχη στη Νέα Ορλεάνη για τον εντοπισμό επιζώντων. Ωστόσο, η απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων πληγέντων που βρήκαν καταφύγιο στο στάδιο Superdome της πόλης, ώστε να μεταφερθούν στο Χιούστον, αναβλήθηκε,μετά από πυροβολισμούς εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου, τραυματίστηκε και ένας εθνοφρουρός. "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επανέλθει η τάξη στην πόλη", δήλωσε οργισμένη η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, Καθλίν Μπλάνκο. Καμία ανοχή για τους παραβάτες του νόμου, προειδοποιεί από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μπους, ο οποίος θα επισκεφτεί την Παρασκευή τις πληγείσες περιοχές. Οι συνθήκες στο στάδιο Superdome, δεν επιτρέπουν πλέον την παραμονή των πληγέντων εκεί. Η δυσωδία στις εγκαταστάσεις, λόγω της έλλειψης εξαερισμού και μη λειτουργίας των τουαλετών ανάγκασαν το νοσηλευτικό προσωπικό να κυκλοφορεί με μάσκες. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για εξάπλωση επιδημιών, τύφου και χολέρας. Εκτός ελέγχου, μοιάζει η κατάσταση στην πόλη και λόγω των λεηλασιών. Ο δήμαρχος Ρέι Νάγκιν, ζήτησε από τις αρχές να ρίξουν το βάρος τους στους κλέφτες, που όπως είπε, έχουν γίνει εξαιρετικά επιθετικοί. "Πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές, ξενοδοχεία και νοσοκομεία, πρέπει να τους σταματήσουμε, τώρα αμέσως" τόνισε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων, δεν θα είναι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες.

    Εκατοντάδες νεκροί στον Μισισιπί

    Την ίδια ώρα, μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων και στο Μισισιπί.

    Ο επίσημος απολογισμός μιλά για 185 νεκρούς.

    Μόνο στην κομητεία του Χάνκοκ οι νεκροί έφθασαν τους 85 ενώ στην κομητεία Χάρισον, οι αρχές ανέφεραν ότι έχουν περισυλλέξει εκατό πτώματα.

    Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς η πρόσβαση στο 50% των περιοχών της κομητείας είναι αδύνατη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο έλεος της φύσης

    [02] Οικονομία

    1.200 ευρώ κατώτερο μισθό ζητά η ΑΔΕΔΥ

    Από το 2006 το νέο μισθολόγιο

    1/9/2005 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στα μέσα του Σεπτέμβρη και μετά τη ΔΕΘ θα ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις για το μισθολόγιο τόνισαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών στην κοινή τους συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσαν, ότι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα αρχίσει σταδιακά από το 2006. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, ότι από το 2006 θα γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την ενσωμάτωση των επιδομάτων στους μισθούς, ενώ προσέθεσε, πως στόχος είναι να αντιμετωπιστούν όλες οι μισθολογικές ανισότητες και αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, υπογράμμισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, ζήτησε αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και έθεσε στους υπουργούς το αίτημα για κατώτερο βασικό μισθό 1.200 ευρώ.

    Ζητούν στροφή στην οικονομική πολιτική

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει στροφή στην οικονομική πολιτική, καθώς παρατηρείται υπερχρέωση των νοικοκυριών, κατάσταση που επιβαρύνεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

    Ο κ. Παπασπύρου ανέφερε επίσης πως η ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης στους βασικούς μισθούς στο Δημόσιο οδηγεί σε αύξηση των κρατήσεων και σε μείωση των μισθών, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να αποστείλει στη ΑΔΕΔΥ την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέτει θέμα ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στην Ελλάδα, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύθηκε να κάνει ο κ. Αλογοσκούφης.

    [03] Βόλεϊ

    Να περάσουν οι επόμενες...

    1/9/2005 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η πελατειακή σχέση που υπάρχει εδώ και καιρό με τις Ολλανδέζες Καντάϊκ/Μόορεν (Νο 5)., με αποκορύφωμα τον τελικό της Μόσχας, που χάρισε το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης στις Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη, συνεχίστηκε σήμερα και στο Φάληρο. Στο πλαίσιο του γ γύρου του INFOTE Athens Open τα χρυσά κορίτσια της άμμου επιβλήθηκαν με 2-1 (21-15, 12-21, 15-13) των «οράνιε» και σφράγισαν πανηγυρικά την πρόκρισή τους στην 8άδα της διοργάνωσης. Επόμενος αντίπαλος των διεθνών μας, που πλέον βάζουν στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά, θα είναι η νικήτρια της αναμέτρησης των Βραζιλιάνων Φελισμπέρτα Σίλβα / Φράνκα (Νο 1) με τις Νορβηγίδες, Τόρλεν / Χάκενταλ (Νο 9). Την ενδιαφέρουσα και καθοριστική αυτή αναμέτρηση με τις κορυφαίες φέτος αθλήτριες της παγκόσμιας κατάταξης θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ1 στις 21:00. Σε περίπτωση πάντως που οι Ελληνίδες βασίλισσες της άμμου ηττηθούν από τη "σελεσάο", οι Βασιλικές μας θα έχουν ακόμα μία ευκαιρία για συμμετοχή στην τετράδα της διοργάνωσης.

    Αρβανίτη: "Θα βάλουμε τα δυνατά μας"

    Χωρίς να έχουν πιάσει εντυπωσιακή απόδοση οι διεθνείς Καραντάσιου/Αρβανίτη πέρασαν τον ένα αντίπαλο μετά τον άλλον και βρέθηκαν στην 8άδα. Το διαβατήριο όμως για την τετράδα περνάει πλέον μπροστά από τις κορυφαίες αθλήτριες της φετινής παγκόσμιας κατάταξης, τις Βραζιλιάνες Φελισμπέρτα Σίλβα/ Φράνκα ή των Νορβηγίδες Χάκενταλ/Τόρλεν. Παρόλα αυτά η Βίκυ Αρβανίτη θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη νίκη των "βερντεόρο" και επισημαίνει, ότι μαζί με το αγωνιστικό της alter ego είναι έτοιμες να υπερβάλλουν εαυτούς για να νικήσουν με τη βοήθεια του κόσμου την κόπωση και τη σελεσάο": "Οι Βραζιλιάνες που θα παίξουμε λογικά το βράδυ είναι η πρώτη ομάδα στον κόσμο, έχει πάρει πάρα πολλά μετάλλια. Περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Υπάρχει μεγάλη κούραση. Έχουμε παίξει τόσα πολλά παιχνίδια όλη τη σεζόν, αλλά θα βάλουμε τα δυνατά μας" δήλωσε η Βίκυ Αρβανίτη.

    [04] Πολιτική

    Επίσκεψη Πρωθυπουργού στο Υπ. Δικαιοσύνης

    "Η Δικαιοσύνη ασπίδα των πολιτών"

    1/9/2005 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα είχε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των επαφών του με τους υπουργούς για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του αμέσως μετά, τόνισε "η δικαιοσύνη είναι το ισχυρότερο θεμέλιο της κοινωνίας και της δημοκρατίας, γι' αυτό και εμείς προχωρούμε το έργο της κάθαρσης και της εξύγιανσης". Αναφέρθηκε επίσης, στην παθογένεια του δικαστικού θεσμού, η οποία αναδείχθηκε μετά από τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις του παραδικαστικού κυκλώματος. "Παραλάβαμε μία Δικαιοσύνη διαβρωμένη από δικαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα, μια δικαιοσύνη που οι καθυστερήσεις της στην απονομή της άγγιζαν τα όρια της αρνησιδικίας. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της, τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητα της και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε "οι παρεμβάσεις μας ήδη έφεραν απτά αποτελέσματα. Με νομοθετική μας πρωτοβουλία αναμορφώνεται ο θεσμός του αυτοδιοίκητου, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων και παρεμβάσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Επίσης, ενισχύεται ο θεσμός των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα, προχωρά η ανέγερση έξι σύγχρονων δικαστικών μεγάρων και έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για άλλα έξι. Παράλληλα, προχωρεί, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, η εφαρμογή προγράμματος για την ανέγερση έξι νέων Καταστημάτων Κράτησης, με σύγχρονες προδιαγραφές (στα Τρίκαλα, το Δομοκό, τα Γρεβενά, τις Σέρρες, τη Δράμα και τα Χανιά), ώστε οι φυλακές, από εστίες διαφθοράς, να γίνουν κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και να παρέχουν μια νέα ευκαιρία στη ζωή. Ακόμη, εντείνεται ο εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως ανέφερε, έχουν ξεκινήσει έργα πληροφορικής, μικρότερης εμβέλειας, σε δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Επίσης, επιταχύνεται η διαδικασία προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας προς τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει, ήδη, ψηφιστεί ο νόμος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο, με γρήγορους ρυθμούς, μια σειρά από ευρωπαϊκές οδηγίες, σύμφωνα με τις σχετικές υποχρεώσεις της χώρας μας.

    Με την υιοθέτηση μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων, είπε ο κ. Καραμανλής, στοχεύουμε σε μία δικαιοσύνη ανεξάρτητη, ασπίδα των πολιτών, εγγυήτρια απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάχρησης εξουσίας.

    [05] Πολιτική

    Ενόψει ΔΕΘ

    Συναντήσεις του Πρωθυπουργού

    1/9/2005 9:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2005 1:14:01 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σειρά επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης και παραγωγικούς φορείς, έχει και σήμερα ο πρωθυπουργός, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αρχικά, συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και στη συνέχεια είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν πολλά από τα θέματα που θα τεθούν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού το απόγευμα με παραγωγικούς φορείς. Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και για θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής αρχίζει επαφές με παραγωγικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Θα συναντηθεί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι εκπρόσωποι της οποίας θα συναντηθούν νωρίτερα και με τον κ. Αλογοσκούφη.

    Στη συνέχεια θα δει εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕ.

    Επόμενη συνάντηση του, θα είναι αυτή με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θα έχει ήδη συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο με αντικείμενο την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και με την ΓΣΕΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Η Δικαιοσύνη ασπίδα των πολιτών"

    [06] Πολιτική

    Γιατροί στα επιβατηγά

    Στο ΝΑΤ οι άνεργοι ναυτικοί

    1/9/2005 12:05:00 πμ

    Την κατάθεση τροπολογιών για τους άνεργους ναυτικούς και την τοποθέτηση γιατρών στα επιβατηγά πλοία προανήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για θέματα ακτοπλοΐας. Ο υπουργός, τόνισε συγκεκριμένα, ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους άνεργους ναυτικούς να συνεχίσουν να ασφαλίζονται στο ΝΑΤ προκειμένου να κατοχυρώσουν σύνταξη. Αναφερόμενος στα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στην ακτοπλοΐα, σημείωσε ότι οι βλάβες στα δρομολογημένα πλοία ήταν μόλις 22 το 2005 (έως τις 30/8) από 46 που ήταν το 2000. Για τους ναύλους επιβατών οικονομικής θέσης και αυτοκινήτων είπε ότι φέτος αυξήθηκαν κατά 6,8%, ενώ το 2002 αυξήθηκαν κατά 9,9%. Επίσης, ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το πρωτόκολλο χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού των λιμένων, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, και ότι βρισκόμαστε κοντά στην πρώτη συμφωνία με την ΕΤΕ για τη χρηματοδότηση της προβλήτας του Πειραιά.

    Κατηγορίες από την Αντιπολίτευση

    Από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Γιάννης Διαμαντίδης καταλόγισε στην Κυβέρνηση πλήρη απραξία για τα μεγάλα προβλήματα στα λιμάνια, που παρουσιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, τόνισε, ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων και να μην επιδοτούνται τα ασφάλιστρα των ναυτεργατών, που πρέπει να πληρώνουν οι εφοπλιστές.

    Ο βουλευτής του ΣΥΝ Αθανάσιος Λεβέντης είπε ότι οι εφοπλιστές έχουν μεγάλα κέρδη και κάνουν τους πάσχοντες, την ώρα που η Κυβέρνηση εκδίδει στοιχεία για "ρετιρέ" των λιμενεργατών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο επίκεντρο η ελληνική ναυτιλία

    [07] Κοινωνία

    Διαψεύδει τις καταγγελίες

    Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά

    1/9/2005 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Κατηγορηματικά διέψευσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου τις καταγγελίες, εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, για ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και στα εκπαιδευτικά συγγράμματα. Μάλιστα η ίδια μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 αποκάλυψε, ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, η χώρα μας να παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, κατά τρόπο αδιαφανή, γίνονταν αναθέσεις βιβλίων χωρίς ευρωπαϊκό διεθνή διαγωνισμό. Παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν οι διορισμοί 5.430 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τους διορισθέντες, οι 2.014 είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και οι 3.416 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων. Οι διοριζόμενοι πρέπει να παρουσιαστούν από τις 5 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου προκειμένου να τοποθετηθούν σε σχολεία. Σκληρή κριτική στις δηλώσεις της κ Γιαννάκου, άσκησε η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.

    Κατά μέτωπο επίθεση από Δαμανάκη

    "Δεν γνωρίζουμε, αν η Υπουργός αμφισβητεί σκοπίμως την πραγματικότητα, ή η ίδια ζει σε εικονική πραγματικότητα. Είμαστε όμως, υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, για δεύτερη συνεχή φορά το υπουργείο Παιδείας εμφανίζει την εικόνα του χειρότερου μαθητή της εκπαίδευσης. Προσέρχεται για δεύτερη χρονιά, χωρίς σοβαρότητα και προετοιμασία, χειρότερα ακόμη και από την πρώτη", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ Δαμανάκη.

    Η ίδια υποστήριξε, ότι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν ακόμη, που θα παρουσιαστούν, καθώς και ότι δεκάδες εκπαιδευτικά βιβλία "δεν έχουν παραδοθεί και δεν προβλέπεται να παραδοθούν πριν το Νοέμβριο".

    Καταλήγοντας, η κ Δαμανάκη κάλεσε το υπουργείο Παιδείας "να εγκαταλείψει την αδικαιολόγητη αυταρέσκειά του και να λάβει σοβαρά υπόψη τα καταγγελλόμενα από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις".

    [08] Κοινωνία

    Λόγω προβλήματος στο χειρόφρενο

    Ανακαλούνται αυτοκίνητα ΚΙΑ

    1/9/2005 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην ανάκληση 175 αυτοκινήτων KIA Sportage, που έχουν παραχθεί από τις 29 Μαρτίου 2005 έως τις 18 Μαΐου 2005, λόγω προβλήματος στο χειρόφρενο, προχωρά η εταιρεία ΑΟΥΤΟΝΤΗΛ Π. & Ρ. Δάβαρη Α.Β.Ε.Ε. Συνολικά έχουν πωληθεί 85 τέτοια αυτοκίνητα και η εταιρία έχει, ήδη, αποστείλει σχετική επιστολή στους κατόχους τους. Οι τελευταίοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον εξουσιοδοτημένο επισκευαστή KIA της περιοχής τους, ώστε να αντικατασταθεί ο μοχλός του χειρόφρενου χωρίς καμία χρέωση προς αυτούς. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, που δεν έχουν διατεθεί, θα αποσυρθούν.

    [09] Κοινωνία

    Σε 15-20 ημέρες η αναπαράσταση

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    1/9/2005 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2005 6:25:36 μμ)

    Με καταθέσεις μηχανικών και χειριστών της εταιρίας HELIOS συνεχίζεται και σήμερα το έργο της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων στην Κύπρο. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει το πού μπορεί να βρίσκεται το πολυσυζητημένο ημερολόγιο του συγκυβερνήτη του μοιραίου Μπόινγκ, Χαράλαμπου Χαραλάμπους, και μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Λάρνακα ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τη χήρα και το γιο του συγκυβερνήτη. Εντός της ημέρας εξάλλου, ο κ. Ακριβός Τσολάκης πρόκειται να ενημερωθεί από τον κ. Φίλιππο Κουτσάφτη για τα αποτελέσματα αναλύσεων σχετικά με τον εντοπισμό των τριών σορών που δεν έχουν ανεβρεθεί ακόμη. Το ελληνικό κλιμάκιο, το οποίο έχει χωριστεί σε τρεις ομάδες, εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία και καταθέσεις από διάφορους μάρτυρες. Για το λόγο αυτό, το ελληνικό κλιμάκιο θα παρατείνει έως την Κυριακή την παραμονή του στην Κύπρο, ώστε να ολοκληρώσει τις έρευνες του. Πάντως η Επιτροπή Διερεύνησης αναμένει να έχει σημαντικές απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας από την αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 20 μέρες. Την Τετάρτη, οι κληθέντες μάρτυρες, υπάλληλοι της εταιρίας HELIOS, ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στις απαντήσεις τους και ελάχιστα διαφωτιστικοί σε όσα επιμόνως ζητούσαν να μάθουν οι Έλληνες εμπειρογνώμονες.

    Ικανοποίηση από την πορεία των ερευνών

    Όπως έχει δηλώσει ο Γιάννης Χαραλάμπους, ο πατέρας του κατέγραφε στο ημερολόγιό του κάθε λεπτομέρεια για τις πτήσεις και τις συνθήκες που επικρατούσαν στα αεροπλάνα που πετούσε, περιλαμβανομένου και του μοιραίου Μπόινγκ.

    Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής, σχετικά με την πορεία των ερευνών.

    Νωρίτερα, κατέθεσε στην Επιτροπή και ο τεχνικός διευθυντής της HELIOS, ενώ, η διαδικασία θα συνεχιστεί με καταθέσεις πιλότων και μηχανικών της εταιρείας.

    Ο κ. Τσολάκης δήλωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα αποφασιστεί η ημερομηνία μετάβασης στο Λονδίνο μελών της Επιτροπής για να πάρουν καταθέσεις από τους δύο Βρετανούς μηχανικούς της εταιρείας.

    Εν αναμονή της αναπαράστασης

    Όσον αφορά στην αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης, αναμένεται να γίνει σε 15 έως 20 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα γίνουν δύο αναπαραστάσεις, η μία με εξομοιωτή και η άλλη με αεροπλάνο του ιδίου τύπου.

    Η αναπαράσταση με το αεροπλάνο θα γίνει την ίδια ώρα με τη μοιραία πτήση και στα Κέντρα Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας και Αθήνας θα βρίσκονται οι ίδιοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που εργάζονταν εκείνη την ώρα.

    Στο αεροσκάφος θα βρίσκεται και ομάδα ιατροδικαστών και θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν οι ίδιες συνθήκες που πιστεύεται ότι επικράτησαν στο αεροπλάνο και οδήγησαν στη συντριβή του.

    [10] Κόσμος

    Στην Ταϊλάνδη

    Θανατική ποινή σε μεθυσμένο οδηγό

    1/9/2005 12:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Τη θανατική ποινή επέβαλε δικαστήριο στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, σε έναν 23χρονο, ο οποίος προκάλεσε τροχαίο με τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος. Η απόφαση είναι ιστορική, καθώς πρώτη φορά επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών στο αδίκημα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των αρχών να πατάξουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Η Ταϊλάνδη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με υψηλά ποσοστά θανάτων από τροχαία. Το 80% των τροχαίων, προκαλούνται από μεθυσμένους οδηγούς.

    [11] Κόσμος

    Ένας χρόνος από την σφαγή των νηπίων στο Μπεσλάν

    Θρήνος και οργή

    1/9/2005 10:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2005 1:31:12 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την κατάληψη του σχολείου του Μπεσλάν από Τσετσένους τρομοκράτες και την αιματηρή λήξη της ομηρίας με 331 νεκρούς, η πλειοψηφία των οποίων παιδιά. Έναν χρόνο μετά, ο πόνος είναι ο ίδιος για τους συγγενείς των θυμάτων που έφθασαν στο σχολείο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς τους. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι συγγενείς άφησαν έξω από το σχολείο λουλούδια και άναψαν κεριά. Το αίμα πάγωσε, όταν ακριβώς στις 9.15 το πρωί, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες. Ο χρόνος γύρισε ένα χρόνο πίσω, στη στιγμή που οι Τσετσένοι κατέλαβαν το κτήριο.

    Αναπάντητα ερωτηματικά

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

    Για να προσεγγίσουν το χώρο του σχολείου, οι συγγενείς έπρεπε να περάσουν από ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων.

    Στους τοίχους του γυμναστηρίου, όπου οι Τσετσένοι κρατούσαν ομήρους περισσότερους από 1300 ανθρώπους έχουν τοιχοκολληθεί οι φωτογραφίες των θυμάτων, των παιδιών, των δασκάλων και των γονιών που πέθαναν στην προσπάθεια να σώσουν τα παιδιά τους.

    Ένα χρόνο μετά, ο πόνος για τους κατοίκους του Μπεσλάν είναι ο ίδιος.

    Η οργή όμως, ξεχειλίζει.

    Οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν βρει απαντήσεις σε δεκάδες ερωτηματικά, όπως, πόσοι τελικά ήταν οι οπλισμένοι Τσετσένοι που εισέβαλαν στο κτήριο και γιατί οι αρχές αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν μαζί τους.

    Εκείνο όμως που θέλουν να μάθουν, είναι ποιος ευθύνεται για το μακελειό, οι τσετσένοι ή η επιχείρηση των αρχών για τη λήξη της ομηρίας.

    Ευθύνες στις ρωσικές δυνάμεις, αποδίδει η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μητέρων του Μπεσλάν.

    "Δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία" τονίζει η Σουζάνα Ντουντίγιεβα και διαμηνύει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ανεπιθύμητος στο Μπεσλάν.

    Εκδήλωση μνήμης στην Αθήνα

    Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα στο Μπεσλάν, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο σχολείο για τα παιδιά των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.

    Στην εκδήλωση, παρέστη και αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων από το 4ο σχολείο Χαλανδρίου.

    Ως ελάχιστο φόρο τιμής τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν λουλούδια ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή. Ημέρα μνήμης αλλά και υπόμνησης για την δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ειρηνικού μέλλοντος για τα παιδιά χαρακτήρισε την 1η Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβιν.

    [12] Ιράκ

    Στο Αμπου Γκράιμπ εικονολήπτης "απειλή"

    Reuters κατά αμερικανικού στρατού

    1/9/2005 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με τις λέξεις "σοκ και φρίκη" περιγράφει ο Ντέιβιντ Σλέσινγκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Reuters την απόφαση που πήρε ο αμερικανικός στρατός, να κρατήσει στη φυλακή εικονολήπτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου, χωρίς να του έχει απαγγείλει κατηγορίες. Οι αμερικανικές δυνάμεις περιορίστηκαν στο χαρακτηρισμό "απειλή για το λαό του Ιράκ" και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχιστεί η κράτηση του για ακόμα έξι μήνες. Του στερούν μάλιστα νομική κάλυψη, αφού για τους δυο πρώτους μήνες κράτησης δεν θα του επιτραπεί να δει δικηγόρο.

    "Στοιχεία ή αφήστε τον ελεύθερο"

    Όπως δήλωσε ο Γκάι Ρούντισιλ, αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, ο Μασαντάνι έχει δικαίωμα επανεξέτασης της υπόθεσης του, μετά από έξι μήνες.

    Μέχρι τότε, θα παραμείνει στη φυλακή του Αμπου Γκράιμπ.

    Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, για τους πρώτους 2 μήνες κράτησης του, δεν θα του επιτρέψουν να δει κανέναν, ακόμα και δικηγόρο ή μέλη της οικογένειας του.

    Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Reuters.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ζητά από τον αμερικανικό στρατό, να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει σε βάρος του εικονολήπτη και να του δοθεί το δικαίωμα νομικής υπεράσπισης .

    Αν δεν δοθούν στοιχεία, σημειώνει, τότε ο Μασαντάνι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

    Ο εικονολήπτης του Reuters συνελήφθη στις 8 Αυγούστου μετά από έρευνα στο σπίτι του στην πόλη Ράμαντι.

    Ο αδελφός του Μασαντάνι, που συνελήφθη επίσης αλλά αφέθηκε εν συνεχεία ελεύθερος, δήλωσε ότι η σύλληψη έγινε όταν Αμερικανοί πεζοναύτες είδαν τις εικόνες που είχαν καταγράψει στις κάμερές τους τα μέλη του δημοσιογραφικού συνεργείου.

    [13] Οικονομία

    Εξετάζεται το ενδεχόμενο

    Περιορισμένες οι δυνατότητες για το επίδομα

    1/9/2005 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης εξετάζει η Κυβέρνηση, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης, που παρέλαβε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 δήλωσε πως η χορήγηση του επιδόματος εξετάζεται. "Τώρα κοιτάμε τις δυνατότητες που έχουμε για του χρόνου, καθώς αντιλαμβανόμαστε πόσο στριμωγμένος είναι ο κόσμος από την αύξηση της τιμής", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για τίποτα, καθώς ταμειακά το κόστος είναι πολύ μεγάλο, καθώς υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, το πετρέλαιο πλησιάζει ξανά τα 70 δολάρια το βαρέλι, καθώς όπως αποδεικνύεται η αξιοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων δεν επαρκεί. Το αργό στη Νέα Υόρκη αγγίζει τα 68,80 δολάρια.

    "Υπάρχουν τα περιθώρια"

    Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, επεσήμανε, ότι υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια να δοθεί το επίδομα. Ακόμα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι ανέχεται την κερδοσκοπία στην αγορά και την κάλεσε να λάβει σχετικά μέτρα αντιμετώπισής της.

    Επίσης, η κα. Διαμαντοπούλου τάχθηκε υπέρ της επιβολής ενός πλαφόν τιμών σε περιοχές και περιπτώσεις όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και εναρμονισμένων πρακτικών.

    "Οι μηχανισμοί πάταξης της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας είναι εξαιρετικοί και γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν", δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο κ. Δούκας.

    Αιτήματα ΕΣΕΕ

    Παράλληλα, κοινωνική πολιτική στην τιμολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, πετρελαιοκίνηση των ΙΧ φορτηγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και περιστολή του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικου Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κατά τη συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Αρμενάκης χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις ανατιμήσεις αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για το επίδομα

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μίντλεσμπρο ο Ρόσεμπακ

    1/9/2005 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε μία μεγάλη μεταγραφή προχώρησε την τελευταία στιγμή η Μίντλεσμπρο, η οποία απέκτησε τον Φάμπιο Ρόσεμπακ της "Μπάρτσα". Ο Βραζιλιάνος μέσος αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια δανεικός στην Πορτογαλία με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και χθες έβαλε την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο με την "Μπόρο", διάρκειας τριών ετών. Υπενθυμίζεται ότι η Μίντλεσμπρο θα αντιμετωπίσει την Ξάνθη στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πήρε επιθετικό η Τότεναμ

    1/9/2005 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τελευταία μέρα των μεταγραφών και η Τότεναμ πήρε ακόμα ένα παίκτη, αφού προχώρησε στην απόκτηση του Γκρέγκορτς Ράσιεκ της Ντέρμπι Κάουντι. Ο 26χρονος επιθετικός είχε εντυπωσιάσει πέρσι με τις εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας και οι "πετεινοί" τον "καπάρωσαν" άμεσα. Ο Ράσιεκ υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Λονδίνου, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές οι οικονομικές απολαβές.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και πάλι "ανθρακωρύχος" ο Σολάνο

    1/9/2005 12:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Κάτοικος Νιουκάστλ θα είναι και πάλι ο Νολμπέρτο Σολάνο. Ο Περουβιανός διεθνής μέσος, είχε φύγει από τους "ανθρακωρύχους" τον Ιανουάριο του 2004 όταν και πήρε μεταγραφή στην Άστον Βίλα και μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας επιστρέφει στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ". Για να πάρει τα δικαιώματα του παίκτη, η Νιουκάστλ έδωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην Άστον Βίλα και τον Τζέιμς Μίλνερ, δανεικό για ένα χρόνο. Ο Σολάνο θα καλύψει το κενό του Ζερμέιν Τζένας, ο οποίος έφυγε από τη Νιουκάστλ και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Τότεναμ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έξι αγωνιστικές στον Μόρις

    1/9/2005 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με "καμπάνες" άρχισε το φετινό πρωτάθλημα, οι οποίες όπως αναμενόταν ήταν αρκετά σκληρές, μετά τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη Κυριακή στην πρεμιέρα. Ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής, ο Νασίφ Μόρις, θα χάσει τους έξι επόμενους αγώνες του Παναθηναϊκού, αφού ουσιαστικά η πλευρά του Παναθηναϊκού δεν κατάφερε να ελαφρύνει την θέση του με τα όσα ισχυρίστηκε το πρωί κατά την απολογία. Το αυτό ισχύει και για την περίπτωση του Ηλία Κώτσιου στον οποίο επιβλήθηκε ποινή τριών αγωνιστικών. Ο Μόρις θα χάσει τους αγώνες με Ιωνικο, Λεβαδειακό, Πανιώνιο, Καλλιθέα, Ακράτητο και το ντέρμπι με την ΑΕΚ και φυσικά ο Κώτσιος θα χάσει τους τρεις πρώτους.

    Μια αγωνιστική στις ομάδες

    Την ίδια στιγμή η απολογία του Παναθηναϊκού πέτυχε τον στόχο όσον αφορά την τιμωρία της ομάδας, καθώς επιβλήθηκε η ελάχιστη ποινή σύμφωνα με όσα προβλέπονταν από το κατηγορητήριο, δηλαδή μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, η οποία βέβαια εξακολουθεί να είναι μια αρκετά σοβαρή τιμωρία. Επιπλέον με μία αγωνιστική τιμωρήθηκαν τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Ατρόμητος για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί τους, στον μεταξύ τους αγώνα της Δευτέρας.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πόλεμος" με κάθε κόστος

    1/9/2005 4:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο και η αρτιότητα στις σχέσεις Ντέμη-"Ορίτζιναλ", μετά το περσινό ονειρικό κλίμα του ΟΑΚΑ, φτάνει σε σημείο "πολέμου" με τις δύο πλευρές να είναι αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν. Τα επεισόδια στο Περιστέρι στον αγώνα με τον Ατρόμητο, άνοιξαν τους "ασκούς του αιόλου" και η ένταση κορυφώθηκε σήμερα στα γραφεία του Αθλητικού Δικαστή, όπου ο Νικολαϊδης αποδέχτηκε ουσιαστικά την τιμωρία που θα επιβληθεί βάσει νόμου και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει να πολεμά την βία και αυτούς που την προκαλούν, ανεξαρτήτως κόστους. Την ίδια στιγμή ελάχιστοι συγκεντρωμένοι οπαδοί της ομάδας, επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του, φωνάζοντας του, "Μας πρόδωσες" και "Δικέ μας άνθρωπε" ειρωνικά!

    Απολογία κατ ευφημισμόν

    Ο πρόεδρος της ΑΕΚ λίγα λεπτά νωρίτερα ενώπιον του αθλητικού δικαστή προτίμησε να μην ακολουθηθεί καμία υπερασπιστική πολιτική από την πλευρά της ΑΠΕ ΑΕΚ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την τιμωρία. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η ΑΕΚ δεν πήγε εκεί να αρνηθεί τα όσα συνέβησαν και τα οποία είδε όλος ο κόσμος, αλλά να καταθέσει τα χαρτιά και τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, οι άνθρωποι της ομάδας. Εξερχόμενος της αίθουσας ήταν κατηγορηματικός και αποφασισμένος να συνεχίσει την "μάχη" κατά της βίας ακολουθώντας την ίδια τακτική. "Δεν ήρθαμε να απολογηθούμε ζητώντας κάτι", τόνισε ο Ντέμης Νικολαϊδης και συμπλήρωσε, "Απλά θέλαμε να πούμε ότι κάναμε τα πάντα, ότι διαφωνούμε με τον νόμο. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί με οποιοδήποτε κόστος. Όποιος είναι επικίνδυνος για το γήπεδο, κοστίζει στην ομάδα χρήματα και λερώνει την εικόνα της θα έχει σοβαρότατες συνέπειες. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει αυτό. Από πού λέω, δηλαδή ότι η ΑΕΚ προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο της και την ομάδα μας κατηγορώντας και κυνηγώντας στους ταραξίες, από πού και ως πού μπορεί να συνεπάγεται ότι κυνηγάμε στους συνδέσμους. Σε έναν χρόνο διοίκησης έχω κάνει 12 συναντήσεις με συνδέσμους της ΑΕΚ. Παίρνουν ποσοστά από τα διαρκείας, παίρνουν προτεραιότητα και περιμένω εδώ και πόσους μήνες μια συνάντηση με την Original και ακόμη δεν έχει γίνει.

    Φραστική επίθεση

    Είμαστε η μόνη ΠΑΕ που λέει ότι οι σύνδεσμοι πρέπει να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν μετακινήσεις στα γήπεδα. Αυτοί που θα θελήσουν να κάνουν επεισόδια, ας τολμήσουν να το κάνουν εκεί που παίζει η ΑΕΚ. Αν αυτό συνεπάγεται κόντρα με την Original είναι αστείο. Τι δήλωσε ο κ.Χατζηχρήστος; Ότι η Original είναι υπέρ των επεισοδίων; Δεν νομίζω ότι αυτό εννοούσε. Είναι ατυχές αυτό που είπε ότι το πάρτι στο ΟΑΚΑ τελείωσε. Ακόμη και τώρα μπορούμε να μιλήσουμε. Η διοίκηση δεν έχει με κανέναν κόντρα, αλλά με συγκεκριμένα άτομα που δημιουργούν προβλήματα. Δεν μπορείς να βρίσκεσαι σε θύρα που δεν έχεις πάρει εισιτήρια. Για ποιον λόγο να βρίσκονται εκεί; Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γήπεδο. Είναι θεμιτό να υπάρχει διαφωνία για το γήπεδο. Εγώ θα δώσω όποιον κάνει επεισόδια, εγώ θα τον δώσω ο ίδιος". Οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΚ ολοκληρώθηκαν εν μέσω αποδοκιμασιών και φραστικής επίθεσης από λίγους συγκεντρωμένους οπαδούς, οι οποίοι φώναζαν, "Δικέ μας άνθρωπε", ειρωνικά και "Μας έχεις απογοητεύσει. Σβήσε αυτό που έχεις στο μπράτσο σου".

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Εν αναμονή της απόφασης

    1/9/2005 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνο τα όσα έγιναν μέχρι και τη λήξη του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, αποδέχτηκε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην απολογία του ενώπιον των αθλητικών δικαστών. Εκπρόσωπος Παναθηναϊκού ήταν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Στράτος, ο οποίος τόνισε δεν οι "πράσινοι" δεν ευθύνονται για τα όσα έγιναν μετά τη λήξη και τα όσα επακολούθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Επιείκεια

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκπροσώπησε και τους δύο παίκτες της ομάδας, Νασίφ Μορίς και Ηλία Κώτσιο, οι οποίοι είχαν αποβληθεί για αντιαθλητικά χτυπήματα σε Τζόρτζεβιτς και Οκκά αντίστοιχα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Όσον αφορά τον Νοτιοαφρικανό αμυντικό, ο κ. Στράτος ζήτησε να επιβληθεί ποινή μίας μόνο αγωνιστικής για το "πέταγμα της φανέλας" στον διαιτητή Μπριάκο, με βάση το δεδικασμένο με τον Αντώνη Νικοπολίδη (τότε είχε πετάξει τα γάντια του του στον επόπτη στην περσινή αναμέτρηση με την Ξάνθη, ωστόσο του επιβλήθηκε μόλις μια αγωνιστική τιμωρίας, αφού στο φύλλο αγώνος γινόταν λόγος για ανάρμοστη και όχι εξυβριστική συμπεριφορά). Παράλληλα, υπάρχει η σίγουρη ποινή για την απευθείας κόκκινη κάρτα μετά το χτύπημα στον παίκτη του Ολυμπιακού και ο ΠΑΟ ζητάει το μίνιμουμ των τεσσάρων αγωνιστικών. Όσο για τον Κώτσιο, ζητάει να τιμωρηθεί με μία αγωνιστική για επικίνδυνο παίξιμο και για ανάρμοστη συμπεριφορά. Τέλος, το "τριφύλλι" κινδυνεύει να τιμωρηθεί με αποκλεισμό έδρας από μία-3 αγωνιστικές. Η απόφαση αναμένεται να βγει το απόγευμα.

    Απειλεί το ΟΑΚΑ

    Αν και εφόσον ο Παναθηναϊκός τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού από μία έως τρεις αγωνιστικές "κεκλεισμένων των θυρών", λόγω των πολλών μπουκαλιών που "εκσφενδόνισαν" οι παίκτες της ομάδας, τότε οι "πράσινοι" είναι έτοιμοι να καταθέσουν μήνυση προς του υπεύθυνους του Ολυμπιακού Σταδίου. Ο λόγος είναι πως αν και υπήρχε συμφωνία μεταξύ των υπευθύνων του σταδίου και των "πράσινων" να μην πουλάνε νερό σε μπουκάλια από το κυλικείο αλλά σε πλαστικά ποτήρια, ώστε να μη δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους "να τα χρησιμοποιήσουν", αλλά η συμφωνία αθετήθηκε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

    [20] Μπάσκετ

    Παρέμεινε "ρουκέτα" ο Μινγκ

    1/9/2005 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην ανανέωση του συμβολαίου του με τους Χιούστον Ρόκετς, προχώρησε ο Γιάο Μινγκ. Ο Κινέζος "γίγαντας" υπέγραψε την συνεργασία του με τις "Ρουκέτες" έως το 2010 και για τα πέντε αυτά χρόνια θα βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 80.9 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο 24χρονος σέντερ του Χιούστον αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια με τη φανέλα τον Ρόκετς στο ΝΒΑ με μέσο στο ενεργητικό του 16.4 πόντους και 8.5 ριμπάουντ σε κάθε παιχνίδι.

    [21] Βόλεϊ

    Δεύτερη νίκη για "Κάτε"-Φένια

    1/9/2005 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τις νίκες τους στο κυρίως ταμπλό γυναικών του INFOTE Athens Open, που συνεχίζεται στο Ολυμπιακό Κέντρο μπιτς βόλεϊ, του Φαλήρου, ζευγάρωσαν σήμερα οι διεθνείς Κατερίνα Νικολαϊδου και Φένια Παπαγεωργίου (Νο 31). Τα κορίτσια του συλλόγου των Ολυμπιονικών στο δεύτερο αγώνα τους στο ταμπλό των ηττημένων επικράτησαν με 2-0 (21-15, 21-19) των Γκέρλιτς/Κλάρκ (Νο 17) από την Αυστραλία και στις 17:00 θα αντιμετωπίσουν τις Ελβετίδες Κουν/Σβερ (Νο 8), με την ηττημένη ομάδα να κατατάσσεται στην 17η θέση του τουρνουά.

    Τα σημερινά αποτελέσματα και το πρόγραμμα

    Οι ηττημένες κατατάσσονται 17ες

    33. Λουνάρντι / Περρόττα (Ιταλία, Νο 16) - Κουσουχάρα / Ουράτα (Ιαπωνία, Νο 18) 1-2 (21-23, 21-13, 12-15)

    34. Μαασέιντ / Βιγκ (Νορβηγία, Νο 24) - Κουκ / Σάντερσον (Αυστραλία, Νο 10) 0-2 (21-23, 18-21)

    35. Κέιζερ / Λέενστρα (Ολλανδία, Νο 12) - Κβσέιντλ / Χάνσελ (Αυστρία, Νο 27) 2-0 (21-15, 21-19)

    36. Ζανγκ Ζου / Τ. Ζανγκ (Κίνα, Νο 29) - Γιαντσούλοβα / Γιαντσούλοβα (Βουλγαρία, Νο 14) 0-2 (27-29, 19-21)

    37. Ούντσταλ / Λούνγκβιστ (Σουηδία, Νο 19) - Φερνάντεζ / Λαρέα Περάζα (Κούβα, Νο 13) 0-2 (19-21, 14-21)

    38. Σβάιγκερ / Σβάιγκερ (Αυστρία, Νο 22) - Μοντανιόλι / Σβόμποντα (Αυστρία, Νο 21) 0-2 (17-21, 18-21)

    39. Νίιστρομ / Νίιστρομ (Φινλανδία, Νο 23) - Κουν / Σβερ (Ελβετία, Νο 8) 0-2 (16-21, 11-21)

    40. Νικολαϊδου / Παπαγεωργίου (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 31) - Γκέρλιτς / Κλάρκε (Αυστραλία, Νο 17) 2-0 (21-15, 21-19)

    3ος γύρος 14:00 41. Φελισμπέρτα Σίλβα / Φράντσα (Βραζιλία, Νο 1) - Τόρλεν / Χάκενταλ (Νορβηγία, Νο 9)

    42. Κάντικ / Μόορεν (Ολλανδία, Νο 5) - Καραντάσιου / Αρβανίτη (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 4)

    43. Ριμπέιρο / Αντούνες (Βραζιλία, Νο 3) - Εστέβεζ / Κρέσπο (Κούβα, Νο 11)

    44. Άνα Πάουλα / Μπάρος (Βραζιλία, Νο 7) - Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (Βραζιλία, Νο 2)

    Οι ηττημένες κατατάσσονται 13ες

    16:00 45. Κουσουχάρα / Ουράτα (Ιαπωνία, Νο 18) - Κουκ / Σάντερσον (Αυστραλία, Νο 10)

    46. Κέιζερ / Λέενστρα (Ολλανδία, Νο 12) - Γιαντσούλοβα / Γιαντσούλοβα (Βουλγαρία, Νο 14)

    47. Φερνάντεζ / Λαρέα Περάζα (Κούβα, Νο 13) - Μοντανιόλι / Σβόμποντα (Αυστρία, Νο 21)

    48. Κουν / Σβερ (Ελβετία, Νο 8) - Νικολαϊδου / Παπαγεωργίου (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 31)

    Οι ηττημένες κατατάσσονται 9ες 18:00

    49. Νικητής 45 - Ηττημένος 42

    50. Νικητής 46 - Ηττημένος 41

    51. Νικητής 47 - Ηττημένος 44

    52. Νικητής 48 - Ηττημένος 43

    4ος γύρος (Πέμπτη)

    53. Νικητής 41 - Νικητής 42

    54. Νικητής 43 - Νικητής 44

    [22] Βόλεϊ

    "Με το δεξί " ξεκίνησαν οι άνδρες

    1/9/2005 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα των διεθνών Μιχαλόπουλου/Ξενάκη (Νο 9) στην πρεμιέρα του INFOTE Athens Open, στο Ολυμπιακό Κέντρο μπιτς βόλεϊ. Οι Έλληνες πρωταθλητές επικράτησαν των αντιπάλων τους από την Ιαπωνία, Ασάχι / Γουατανάμπε (Νο 24) με 2-1 (16-21, 24-22, 15-13) και πέρασαν τον επόμενο γύρο του κεντρικού ταμπλό, όπου θα αντιμετωπίσουν απόψε στις 22:00 τους Μπόσμα / Ορτίζ (Ισπανία, Νο 8). Αντίθετα, όπως αναμενόταν οι νεαροί διεθνείς και τελευταίοι στην κατάταξη του ταμπλό, Μούρτζιος / Κνάπεκ (Νο 32) στην πρώτη τους αναμέτρηση με το κορυφαίο βραζιλιανικο δίδυμο, των κορυφαίων του ταμπλό, Μάρτσιο Αραούζο / ντε Χέσους Μαγκαλάες υποκλίθηκαν με 2-0 (21-10, 21-10) στην ανωτερότητα της "σελεσάο". Το ελληνικό δίδυμο πέρασε στο ταμπλό των ηττημένων όπου θα παίξει το μεσημέρι στις 16:00 με τους Πορτογάλους, Μάγια / Μπρένα (Νο 16) για την 25η θέση. Σε λίγη ώρα εξάλλου στη μάχη του πρώτου γύρου του ταμπλό ρίχνεται και η τελευταία ελληνική ομάδα των Νεράτζη/Ταμπουρατζή με τους Εσθονούς Κάϊς/Ράουλ.

    Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα του ταμπλό

    10πμ

    1. Μάρσιο Αραούζο / ντε Τζέσους Μαγκαλάες (Βραζιλία, Νο 1) - Μούρτζιος / Κνάπεκ (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 32) 2-0 (21-10, 21-10)

    2. Ρόσας / Πεντρόσα (Πορτογαλία, Νο 17) - Μάγια / Μπρένα (Πορτογαλία, Νο 16) 2-0 (21-15, 21-19)

    3. Μιχαλόπουλος / Ξενάκης (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 9) - Ασάχι / Γουατανάμπε (Ιαπωνία, Νο 24) 2-1 (16-21, 24-22, 15-13)

    4. Γκόρανσον / Ένγκβικ (Νορβηγία, Νο 25) - Μπόσμα / Ορτίζ (Ισπανία, Νο 8) 0-2 (15-21, 16-21)

    11πμ

    5. Αλβάρεζ / Ραμίρεζ Μπερνάλ (Κούβα, Νο 5) - Ρόσελ / Βιλάρ (Κούβα, Νο 28) 0-2 (17-21, 17-21)

    6. Κέμπερουντ / Σκάρλουντ (Νορβηγία, Νο 21) - Αμόρε / Φενίλι (Ιταλία, Νο 12) 1-2 (21-16, 24-26, 12-15)

    7. Χόρεμ / Πέτερσεν (Νορβηγία, Νο 13) - Πίτμαν / Λόχεντ (Ν. Ζηλανδία, Νο 20) 2-0 (21-16, 21-16)

    8. Λιονέ / Βαρνιέρ (Ιταλία, Νο 29) - Έγκερ / Λατσίγκα Μ. (Ελβετία, Νο 4) 0-2 (19-21, 17-21)

    12μμ

    9. Μπέντζαμιν / Χάρλεϊ (Βραζιλία, Νο 3) - Ρουίζ Νούνεζ / Κορέα (Ισπανία, Νο 30)

    10. Μπαρακέτι / Ντεπιάτζιο (Αργεντινή, Νο 19) - Ντε Γκρούιτερ / Ρόνες (Ολλανδία, Νο 14)

    11. Λέινμαν / Βαν Χούιζεν (Καναδίας, Νο 11) - Γκσέιντλ / Σνάιντερ (Ελβετία, Νο 22)

    12. Γκος / Στράους (Αυστρία, Νο 27) - Μπέργκερ / Ντόπλερ (Αυστρία, Νο 6)

    1μμ

    13. Σαχτ / Σλακ (Αυστραλία, Νο 7) - Νοβότνι / Γκατμάγερ (Αυστρία, Νο 26)

    14. Κάις / Ρουλ (Εσθονία, Νο 23) - Νεράτζης / Ταμπουρατζής (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 10)

    15. Ερέρα / Μέσα (Ισπανία, Νο 15) - Μπαρσούκ / Αρκάεφ (Ρωσία, Νο 18)

    16. Ντόλινγκερ / Μπακουμόφσκι (Γερμανία, Νο 31) - Εμάνουελ / Ρικάρντο (Βραζιλία, Νο 2)

    2ος γύρος

    2:00μμ

    17. Μάρσιο Αραούζο / ντε Τζέσους Μαγκαλάες (Βραζιλία, Νο 1) - Ρόσας / Πεντρόσα (Πορτογαλία, Νο 17)

    18. Μιχαλόπουλος / Ξενάκης (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 9) - Μπόσμα / Ορτίζ (Ισπανία, Νο 8)

    19. Ρόσελ / Βιλάρ (Κούβα, Νο 28) - Αμόρε / Φενίλι (Ιταλία, Νο 12)

    20. Χόρεμ / Πέτερσεν (Νορβηγία, Νο 13) - Έγκερ / Λατσίγκα Μ. (Ελβετία, Νο 4)

    21. Νικητής 9 - Νικητής 10

    22. Νικητής 11 - Νικητής 12

    23. Νικητής 13 - Νικητής 14

    24. Νικητής 15 - Νικητής 16

    Οι ηττημένοι κατατάσσονται 25οι

    04:00μμ.

    25. Μούρτζιος / Κνάπεκ (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 32) - Μάγια / Μπρένα (Πορτογαλία, Νο 16)

    26. Ασάχι / Γουατανάμπε (Ιαπωνία, Νο 24) - Γκόρανσον / Ένγκβικ (Νορβηγία, Νο 25)

    27. Αλβάρεζ / Ραμίρεζ Μπερνάλ (Κούβα, Νο 5) - Κέμπερουντ / Σκάρλουντ (Νορβηγία, Νο 21)

    28. Πίτμαν / Λόχεντ (Ν. Ζηλανδία, Νο 20) - Λιονέ / Βαρνιέρ (Ιταλία, Νο 29)

    29. Ηττημένος 9 - Ηττημένος 10

    30. Ηττημένος 11 - Ηττημένος 12

    31. Ηττημένος 13 - Ηττημένος 14

    32. Ηττημένος 15 - Ηττημένος 16

    [23] Υγεία

    Και αναλγητικό το ελαιόλαδο

    1/9/2005 1:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τα ευεργετήματα της αναγνωρισμένης παγκοσμίως, μεσογειακής διατροφής είναι λίγο πολύ γνωστά. Όσοι ακολουθούν το μοντέλο της κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη ακόμα ή από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το μυστικό της επιτυχίας της, ωστόσο, παραμένει ζητούμενο για τους ειδικούς και προσφιλές αντικείμενο μελέτης. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, τώρα, πως ίσως έχουν βρει ένα μέρος της απάντησης. "Φταίει" το ελαιόλαδο, λένε και δη ένα συστατικό του, που ονόμασαν oleocanthal (ολεοκανθάλη), το οποίο αποδείχθηκε πως εμφανίζει αναλγητική δράση και φαρμακολογική συμπεριφορά παρόμοια με εκείνη της ουσίας ιμπουπροφένης. Από αυτό συμπέραναν ότι η τακτική και χρόνια κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να προσφέρει με φυσικό τρόπο τα ίδια ωφελήματα σε ότι αφορά τη θωράκιση του οργανισμού, με την ιμπουπροφένη, αλλά και την ασπιρίνη.

    Πολύτιμο συστατικό

    Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα από το Monell Chemical Senses Center του πανεπιστημίου Επιστημών της Φιλαδέλφεια - η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature - το συστατικό ολεοκανθάλη, συναντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο φρέσκο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Λειτουργεί κατά του πόνου με τρόπο που θυμίζει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και συγκεκριμένα την ιμπουπροφένη, η οποία συνταγογραφείται σε πάσχοντες από αρθρίτιδα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον εύρημα τους επιβεβαιώθηκε όταν το συστατικό, ακόμα και σε συνθετική μορφή εμφανίστηκε να προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα.. Ένδειξη της δράσης του -αλλά και για το πόσο φρέσκο είναι το λάδι- αποτελεί η αίσθηση καύσου που προκαλεί στο λαιμό, λόγω οξύτητας, μια επίδραση που δημιουργεί και η ιμπουπροφένη.

    Ένα άλλο πιθανό πλεονέκτημα της ολεοκανθάλης, που ωστόσο χρήζει διερεύνησης, είναι ότι μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον οργανισμό, χωρίς παρενέργειες. Η ιμπουπροφένη μακροπρόθεσμα επιβαρύνει τα νεφρά και δημιουργεί προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, η ολεοκανθάλη όμως έχει διαφορετική χημική σύσταση που δεν συνεπάγεται κάτι αντίστοιχο.

    Ολα αυτά διέγειραν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των χημικών, οι οποίοι μάλιστα υπολόγισαν, πως μια δόση των 50γρ. ελαιόλαδου καθημερινά (περίπου 4 κουτάλια της σούπας) ισοδυναμεί με το 10% της φαρμακευτικής δόσης που συνιστάται στους ασθενείς για την ανακούφιση του πόνου.

    Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η κατανάλωση λαδιού μπορεί να μας απαλλάξει από τον πονοκέφαλο, όμως "η σταθερή κατανάλωση ενός συστατικού που μοιάζει να έχει από τη φύση του, ιδιότητες αναστολέα των ενζύμων Cox (κυκλοοξυγενασών), όπως η ιμπουπροφένη, ενδεχομένως να βοηθά σημαντικά τον οργανισμό" δηλώνει ο επικεφαλής δρ Πολ Α.Σ. Μπρεσλιν και συμβουλεύει τους συμπατριώτες του να προτιμούν για τη διατροφή τους παρθένο κρητικό ελαιόλαδο εισαγόμενο από την Ελλάδα.

    [24] Υγεία

    Νέο θύμα της γρίπης των πτηνών

    1/9/2005 8:32:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την ώρα που η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας ενάντια στην επικίνδυνη γρίπη των πτηνών, η Ασία συνεχίζει να προσθέτει ονόματα στον κατάλογο των θυμάτων της νόσου. Σήμερα το Βιετνάμ ανακοίνωσε το θάνατο άλλου ενός ανθρώπου από την ασθένεια, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στην ήπειρο σε 63.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας της χώρας, Τριν Κουάν Χουάν, τις οποίες αναμεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, το άτυχο θύμα, το φύλο του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν από την Σοκ Σον, μια περιοχή στα προάστια του Χανόι και κατέληξε από πνευμονία την Κυριακή. Οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι έπασχε από το στέλεχος H5 του ιού της γρίπης των πτηνών. Ήταν ο 44ος ασθενής, που υποκύπτει στη μοιραία ασθένεια στο Βιετνάμ και ο 23ος, που πεθαίνει μετά την επανάκαμψη του ιού το Δεκέμβριο του 2004. Άλλοι δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη, τέσσερεις στην Καμπότζη και τρεις στην Ινδονησία, ενώ κρούσματα του ιού έκαναν την εμφάνιση τους σε έξι περιοχές της Σιβηρίας και του Καζακστάν, όπου θανατώθηκαν 14.000 πουλερικά.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν πως οι αρχές της χώρας ρυθμίζουν αυτήν την ώρα τις τελευταίες λεπτομέρειες ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης με στόχο την αποτροπή της πανδημίας στη χώρα, το οποίο περιλάμβανει μεταξύ άλλων τον εμβολιασμό 60 εκατομμυρίων πουλερικών, μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Νοέμβριου, δηλαδή πριν την έλευση του χειμώνα, που συνήθως ευνοεί την εξάπλωση της νόσου.

    Προς το παρόν η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, εντούτοις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού σε μια μορφή που θα ξεπεράσει το παραπάνω στάδιο. Ο WHO έχει προτρέψει τις κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [25] Τεχνολογία

    Μη φας... δαγκώνει!

    1/9/2005 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: New Scientist

    Μήπως οι διακοπές εκτός από ωραίες αναμνήσεις σας άφησαν και ορισμένα περιττά κιλά, τα οποία δεν μπορείτε να χάσετε; Μήπως δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό της τούρτας, που έχετε στο ψυγείο; Μην ανησυχείτε, η ρομποτική είναι στο πλευρό σας. Αμερικανοί ειδικοί, με επικεφαλής την Σίνθια Μπρίζελ από το MIT Media Lab στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης κατασκεύασαν ένα σκύλο ρομπότ, μία νέα έκδοση του Aibo της Sony, το οποίο θα παρακολουθεί κάθε κίνησή σας και θα γίνει ο άγρυπνος φρουρός της ωραίας σας σιλουέτας. Το σκυλάκι ρομπότ συνδέεται ασύρματα με τη ζυγαριά και παρακολουθεί την πορεία της δίαιτάς σας και τις θερμίδες, που καταναλώνετε. Το μόνο, που χρειάζεται είναι να το ρωτήσετε "Πως είμαι". Αν έχετε χάσει βάρος θα κουνάει την ουρά του, θα αναβοσβήνει φωτάκια και θα παίζει μουσική, για να σας δίνει κουράγιο! Όταν, όμως ξεπερνάτε τις θερμίδες σας, θα είναι κατσούφικο και θα παίζει άτονη μουσική. Το σκυλάκι θα κρατήσει στη μνήμη του την πορεία της δίαιτάς σας, ενώ θα μπορεί να θυμάται για σας τα γεύματα, που πρέπει να παίρνετε, καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες όσοι καταγράφουν την πορεία της δίαιτάς τους έχουν και καλύτερα αποτελέσματα. Το σκυλάκι ρομπότ θα παρουσιαστεί στο συνέδριο UbiComp στις 11 Σεπτεμβρίου στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανακοίνωση Ατρόμητου για την ποινή

    1/9/2005 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με αφορμή την απόφαση του αθλητική δικαστή, σύμφωνα με την οποία ο Ατρόμητος τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 15.000 χρηματικό πρόστιμο, για τα επεισόδια στον αγώνα με την ΑΕΚ, η ΠΑΕ Ατρόμητος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι σέβεται την απόφαση, ωστόσο χαρακτηρίζει άδικη την ποινή και προσθέτει πως θα προχωρήσει σε έφεση. Συγκεκριμένα λέει η ανακοίνωση: "Σεβόμαστε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΑΕ, όμως την θεωρούμε άδικη και αυστηρή. Τα τηλεοπτικά συνεργεία αλλά και οι φωτογραφικοί φακοί κατέγραψαν τις σκηνές των επεισοδίων με πρωταγωνιστές οπαδούς της ΑΕΚ, γεγονός που παραδέχθηκε σύσσωμος ο ημερήσιος τύπος την επομένη των επεισοδίων. Δεν είναι δυνατόν, όταν η ΠΑΕ ΑΕΚ παραδέχεται λεβέντικα και τίμια την στάση των οπαδών της και αναλαμβάνει την ευθύνη των επεισοδίων, να τιμωρούμαστε με την ίδια ποινή. Επειδή εμείς και ο κόσμος του Ατρομήτου νιώθουμε αδικημένοι θα εφεσιβάλουμε την απόφαση".

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συγνώμη από Λυκουρέζο

    1/9/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η δεύτερη εξέταση του ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής, οδήγησε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο να αναθεωρήσει τις απόψεις του για την κακή διαιτησία του Θανάση Μπριάκου και να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα. Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ δεν δίστασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου να παραδεχθεί πως η διαιτησία του κ. Μπριάκου δεν είχε σοβαρά λάθη. "Δεν διστάζω να ομολογήσω ότι έκανα λάθος. Είδα τις φάσεις στην τηλεόραση και με ειλικρίνεια ομολογώ πως δεν υπήρχαν σοβαρά λάθη στη διαιτησία του κυρίου Μπριάκου", είπε χαρακτηριστικά ο κ Λυκουρέζος, που αναφέρθηκε και στην κίνηση του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη να ονομάσει δημόσια, δύο από τους οπαδούς της ομάδας που συμμετείχαν στα επεισόδια με οπαδούς του Ατρομήτου, "Ο Ντέμης Νικολαΐδης έκανε αυτό που επιτάσσει ο νόμος για να καταπολεμηθεί η βία. Είναι μια πάρα πολύ θετική πρωτοβουλία. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Όλοι πρέπει να χτυπήσουμε τη βία στη ρίζα της και να συμβάλλουμε στον εντοπισμό των ενόχων".

    [28] Κοινωνία

    Συνελήφθη Κροάτης καταζητούμενος

    1/9/2005 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κροάτης επιχειρηματίας, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα της Ιντερπολ, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για απαγωγή και ύποπτος ότι βοήθησε τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου στρατηγό Αντε Γκοτοβίνα να διαφύγει τη σύλληψη, συνελήφθη χθες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

    Ο Χέρβογε Πέτρατς, 50 ετών, σύμφωνα με τις κροατικές αρχές, οι οποίες απηύθυναν σήμερα προς τη χώρα αίτημα έκδοσης του, θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυο υποστήριξης που βοήθησε τον Γκοτοβίνα να αποφύγει τη σύλληψη μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου κατά το διάστημα μεταξύ 1991-1995. Επίσης στο Ζάγκρεμπ ήδη έχει καταδικαστεί ερήμην σε εξαετή κάθειρξη για το σχεδιασμό της απαγωγής 12χρονου αγοριού και την απαίτηση λύτρων από την οικογένειά του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 September 2005 - 16:55:04 UTC