Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφιάλτης δίχως τέλος
  • [02] "Βοηθήστε μας..."
  • [03] Επενδύσεις και ανάπτυξη
  • [04] Στο εμπόριο anti virus για κινητά
  • [05] Βλάβες και λάθη
  • [06] Στη Ρόδο ο υπ. Εσωτερικών
  • [07] Επαφές εν όψει ΔΕΘ
  • [08] Κατασχέθηκαν επικίνδυνες γαρίδες
  • [09] Αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων
  • [10] Καταστροφικός τυφώνας στη ΝΑ Ασία
  • [11] Τον Οκτώβριο η δίκη του Σαντάμ
  • [12] Πένθος και οργή
  • [13] Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας
  • [14] Στο επίκεντρο ανταγωνισμός και εμπόριο
  • [15] Ενισχύεται η Αρτμέντια
  • [16] Κρίθηκε στα σαράντα (!) πέναλτι
  • [17] ΑΕΚ: Συνάντηση με τους οργανωμένους
  • [18] Έφεση της ποινής για Μόρις
  • [19] Θέλουμε την νίκη και θα την πάρουμε
  • [20] Έκαναν την αρχή οι Γυναίκες
  • [21] "Κυανέρυθρος" ο Ταπούτος
  • [22] Εκτός τελικού τα "χρυσά" κορίτσια
  • [23] Ένατοι οι Μιχαλόπουλος/Ξενάκης
  • [24] Άστρο λαμπρό τους οδηγεί...
  • [25] "Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης"
  • [26] Ηράκλεια 2005
  • [27] "Ακρωτηρίασαν" τον Δαυίδ
  • [28] Γαμήλιο ξυλοκόπημα
  • [29] Τέρμα τα ξενύχτια
  • [30] Αρκετά συμπεράσματα για τον Σολίντ
  • [31] ΌΦΗ: Ευχάριστα και δυσάρεστα

    [01] Κόσμος

    "Μακάβρια λίμνη" η Ν. Ορλεάνη

    Εφιάλτης δίχως τέλος

    2/9/2005 11:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στον αμερικανικό νότο, τέσσερις ημέρες μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα. Αναρχία, λεηλασίες και έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό στην πλημμυρισμένη πόλη της Νέας Ορλεάνης, όπου εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για την ολιγωρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των αρχών στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο Τζορτζ Μπους, από τις πληγείσες περιοχές όπου περιοδεύει, χαρακτήρισε απαράδεκτο το έργο των ειδικών συνεργείων και υποσχέθηκε άμεση αποκατάσταση της τάξης, παροχή τροφίμων και βοήθειας και ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων. Ειδικές δυνάμεις της εθνοφρουράς με τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν στους δρόμους, καθώς δόθηκε εντολή να ανοίγουν πυρ κατά όσων λεηλατούν περιουσίες. Όσον αφορά στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, αυτός αναμένεται να αυξηθεί μόλις τραβηχτούν τα νερά και, σύμφωνα με εκτιμήσεις γερουσιαστή, δεν αποκλείεται να φτάσει τις 10.000. Ανάμεσα στους πληγέντες είναι και αδιευκρίνιστος αριθμός ομογενών. Ήδη η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, ενώ έχουν δραστηριοποιηθεί και οι ελληνικές προξενικές αρχές. Μετά τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε καταρχήν έκτακτο κονδύλι ύψους 10,5 δισ. δολαρίων, ενώ η διεθνής κοινότητα δηλώνει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ.

    "Θα ανοικοδομηθεί η περιοχή"

    Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη οργή και την κατάπληξη του κόσμου για την καθυστέρηση και την αποτυχία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έφτασε την Παρασκευή στην περιοχή, προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

    "Είναι σαν ολόκληρος ο κόλπος να έχει εξαφανιστεί από το χειρότερο είδος όπλου που μπορείτε να φανταστείτε. Θα προσπαθήσουμε τώρα να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή", δήλωσε από το Μομπάιλ της Αλαμπάμα.

    "Το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι μεγάλο και θα το κάνουμε. Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στη Νέα Ορλεάνη. Για να διασφαλίσουμε ότι θα μειωθεί η βία, πρέπει να δώσουμε τρόφιμα στον κόσμο και αυτή είναι η προτεραιότητά μας", πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να ξαναχτιστεί η περιοχή. "Σήμερα ζούμε τις πιο σκοτεινές ημέρες. Τα καλά νέα είναι ότι από αυτό το χάος, θα αναδυθεί ένας φανταστικός κόλπος. Η Νέα Ορλεάνη θα ξαναγίνει μεγάλη πόλη", κατέληξε.

    Ωστόσο, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την αντίθεσή του σχετικά με την πρόταση για επαναπατρισμό στρατιωτών από το Ιράκ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ "διαθέτουν όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες" τόσο για να συνεχίσουν τον πόλεμο όσο και για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και επιβολής της τάξης στις πληγείσες περιοχές στα νότια της χώρας.

    Σφοδρά είναι τα πυρά που δέχεται η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών από τον Τύπο της χώρας, επειδή παρέμεινε στη Ν. Υόρκη, συνεχίζοντας τις διακοπές της, κατά τη διάρκεια της μεγάλης καταστροφής.

    "Ενώ ο Νότος πνίγεται, η Ράις ξεκουράζεται στη Νέα Υόρκη", αναφέρει στον τίτλο της η "Ντέιλι Νιους".

    "Όπως και ο πρόεδρος, έτσι και η υπουργός βρισκόταν σε διακοπές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα καθήκοντά της είναι κυρίως διεθνή, όμως η στάση της συνέβαλε στην εντύπωση της αδιαφορίας που έδωσε ο προϊστάμενός της κατά τη διάρκεια της καταστροφής που μπορεί να στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους", προσθέτει η νεοϋρκέζικη εφημερίδα.

    Η υπουργός επέστρεψε στην Ουάσινγκτον το απόγευμα της Πέμπτης.

    Στο πλευρό των πληγέντων η διεθνής κοινότητα

    Σαράντα τέσσερις χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής βοήθεια - από φάρμακα και σκηνές μέχρι μετρητά - για την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό τυφώνα που σάρωσε τη Λουϊζιάνα, την Αλαμπάμα και το Μισισιπί.

    Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των χωρών που πρόσφεραν βοήθεια περιλαμβάνονται και πολλά φτωχά κράτη, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα αλλά και η Σρι Λάνκα, η οποία ήδη έδωσε 25.000 δολάρια στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.

    Βοήθεια έχουν προσφέρει επίσης η Ελλάδα, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Τζαμάικα, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βενεζουέλα, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Αμερικανών Κρατών.

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να βοηθήσουν στο συντονισμό της όλης προσπάθειας ώστε να εφόδια να φτάσουν εγκαίρως στους πληγέντες.

    Διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων

    Μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της αποφάσισε να διαθέσει η Ιταλία για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από το θανατηφόρο πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Βιομηχανίας, Κλαούντιο Σκάγιολα σε σχετική ανακοίνωσή του.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπους, σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά ενέργειας, αποφάσισε να προσφέρει 30 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ και να "δανείσει" (επανακτώντας τα μεταγενέστερα) άλλα 9,1 εκατ. βαρέλια σε αριθμό διυλιστηρίων των ΗΠΑ, ώστε αυτά να διατηρηθούν σε πλήρη λειτουργία, ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βοηθήστε μας..."

    [02] Κόσμος

    Αβοήθητοι εκατομμύρια κάτοικοι στις Ν.Α. ΗΠΑ

    "Βοηθήστε μας..."

    2/9/2005 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2005 11:50:18 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκπληκτη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Νέα Ορλεάνη και την ανικανότητα της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη να συνδράμει τους ίδιους της τους πολίτες. Η ιστορική πόλη της τζαζ έχει μετατραπεί σε μία μακάβρια λίμνη στην οποία επιπλέουν πτώματα, ενώ οι λεηλασίες έχουν πάρει διάσταση επιδημίας. Η οργή περισσεύει για τους εξαθλιωμένους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης οι οποίοι παραμένουν εδώ και ημέρες χωρίς νερό και τροφή. Εφιαλτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο στάδιο Σούπερντομ όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια τους να φύγουν από την πόλη καθώς στην αφόρητη ζέστη έρχονται να προστεθούν και αναφορές για βιασμούς. Σύννεφο μαύρου καπνού, ακίνδυνο κατά τις Αρχές, έχει τυλίξει ένα τμήμα της πόλης μετά από εκρήξεις σε αποθήκη χημικών. Ο δήμαρχος της πόλης απηύθυνε δριμύ κατηγορώ προς τις ομοσπονδιακές αρχές για την ελλιπή συνεισφορά τους στην βιβλική καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη, ενώ και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που βρίσκεται αυτή την ώρα στις πληγείσες περιοχές, χαρακτήρισε απαράδεκτο το έργο των σωστικών συνεργείων. Στους χιλιάδες άνδρες της εθνοφρουράς που βρίσκονται στη Νέα Ορλεάνη προστέθηκαν και 300 στρατιώτες από το Ιράκ που έχουν εντολή να πυροβολούν κατά όσων λεηλατούν. Δεδομένης της κατάστασης δεκάδες χώρες απ όλο τον κόσμο υπόσχονται οικονομική βοήθεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η Γερμανία αλλά και Ε.Ε. διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να δώσουν πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν ζητηθεί. Σύμφωνα πάντως με μία αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση καταστροφών το κόστος των ζημιών από το πέρασμα του Κατρίνα από Λουϊζιάνα και Μισισιπή θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Κραυγές απόγνωσης...

    Δραματική έκκληση προς τον αμερικανικό λαό να προσφέρει "λεωφορεία και βενζίνη" για να σωθούν οι πολίτες της κατεστραμμένης περιοχής που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι και "κινδυνεύουν να πεθάνουν" απηύθυνε μία βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λουϊζιάνας. "Στείλτε μας λεωφορεία και βενζίνη, αυτό είναι που θέλουμε" εκλιπαρούσε η κ. Κάρεν Κάρτερ με δάκρυα στα μάτια.

    "Απευθύνομαι στον αμερικανικό λαό. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα νερά και τα χαλάσματα και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πεθάνουν. Πρέπει να βοηθήσετε να τους βγάλουμε", πρόσθεσε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους από την πόλη Μπατόν - Ρουζ, βορειοδυτικά της Νέας Ορλεάνης. Στο μεταξύ οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πάνω από 4.800 άτομα σώθηκαν από την έγκαιρη επέμβαση των σωστικών συνεργείων στις Πολιτείες της Λουϊζιάνας και του Μισισιπή από την εμφάνιση του τυφώνα Κατρίνα έως σήμερα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή μέχρι στιγμής υπήρχαν στην περιοχή 28 σωστικά συνεργεία εκ των οποίων τα 18 παραμένουν και συνεχίζουν την παροχή βοήθειας, ενώ αναμένονται σύντομα και οκτώ σωστικά συνεργεία από την Καλιφόρνια που θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λουϊζιάνας.

    Κρίση χωρίς τέλος

    Οι αρχές του Χιούστον στο Τέξας έκλεισαν την Πέμπτη το βράδυ τις πύλες του μεγάλου σταδίου της πόλης του Αστροντόμ, που επρόκειτο να φιλοξενήσει 23.000 αστέγους οι οποίοι διέμεναν στο στάδιο Σούπερντομ της Νέας Ορλεάνης, και έστειλε, εν μέσω μεγάλης σύγχυσης, τους πρόσφυγες σε άλλα καταφύγια, όπως αναφέρει σήμερα ο τοπικός τύπος.

    Περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες είχαν ήδη βρει καταφύγιο στο Αστροντόμ όταν ο επικεφαλής των πυροσβεστών έκρινε πως η είσοδος και άλλων ατόμων στο στάδιο θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλειά τους. Το στάδιο έκλεισε "για λόγους ασφαλείας" και για να έχουν περισσότερες ανέσεις όσοι βρίσκονταν ήδη μέσα σε αυτό, όπως εξήγησε ο Άντριου Μπάιαρ, εκπρόσωπος της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων.

    Όμως δεκάδες λεωφορεία συνέχισαν να καταφτάνουν στο Αστροντόμ, το ένα πίσω από το άλλο, γεμάτα με αποκαμωμένους πρόσφυγες που είχαν κάνει το μακρύ ταξίδι των επτά ωρών από τη Νέα Ορλεάνη. Επί ώρες, τα λεωφορεία με τους εξοργισμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους έκαναν κύκλους γύρω από το στάδιο μέχρι να βρεθεί μια λύση και να κατευθυνθούν, άλλα προς το γειτονικό στάδιο Ρέλιαντ και άλλα σε κοντινές πόλεις του Τέξας.

    Οι αρχές του Αστροντόμ, από την πλευρά τους, ζήτησαν την αποστολή περισσότερων εφοδίων και ιατρικών ομάδων αφού πολλοί από τους πληγέντες πάσχουν από αφυδάτωση και άλλες ασθένειες. "Χρειαζόμαστε βοήθεια. Χρειαζόμαστε γιατρούς. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση", δήλωσε ο Δρ. Στίβεν Γκλόρσκι αναφέροντας ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν εγκυμονούσες και άνθρωποι με καρδιοπάθειες. Είπε μάλιστα ότι είδε κάποιους ασθενείς που δεν θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση, να έχουν μετακινηθεί από τα νοσοκομεία όπου βρίσκονταν.

    "Απαράδεκτη" η κατάσταση κατά Μπους

    Ενώ ο στρατός στη Νέα Ορλεάνη προσπαθεί να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, ο Πρόεδρος Μπους δέχεται πυρά για την έλλειψη άμεσης ανταπόκρισης στην καταστροφή. Τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός τύπος αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στην τραγωδία της Νέας Ορλεάνης, ενώ η αμερικανική Κυβέρνηση κάνει εκκλήσεις για βοήθεια, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση.

    Από τη μεριά του ο Πρόεδρος Μπους λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσει τις ζημιές χαρακτήρισε "απαράδεκτα" τα αποτελέσματα των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων, "παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά".

    Στο μεταξύ το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στις νότιες αμερικανικές Πολιτείες Λουϊζιάνα και Μισισίπι θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία Risk Management Solutions, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση καταστροφών.

    Τουλάχιστον το ήμισυ του κόστους αυτού οφείλεται στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τη Νέα Ορλεάνη, διευκρίνισε η εταιρεία.

    Τη Δευτέρα η RMS είχε υπολογίσει σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία των αγαθών που καταστράφηκαν και καλύπτονται από ασφάλειες.

    Η εταιρεία είχε διευκρινίσει πως η εκτίμηση αυτή θα έπρεπε να αναθεωρηθεί προς τα επάνω μετά τη ρήξη φραγμάτων που προστάτευαν τη μεγαλύτερη πόλη της Λουϊζιάνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βυθισμένη στην αναρχία

    "Ταπεινώθηκε η Υπερδύναμη"

    [03] Οικονομία

    Συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους

    Επενδύσεις και ανάπτυξη

    2/9/2005 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε την επόμενη χρονιά ο Πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος την Παρασκευή στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Από πλευράς ΓΣΕΕ, το προεδρείο κατέθεσε στον κ. Καραμανλή επτασέλιδη επιστολή με την οποία επικρίνουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και ζητούν στήριξη των εργαζομένων, καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για τους άνεργους και τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται, καθώς, επίσης, και νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων. Σε όλα τα ζητήματα των εργαζομένων, η παράταξη θα είναι παρούσα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, παρείχε στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνηση, ενώ θετικοί για τις μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκαν και οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας.

    Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

    Για δύσκολη νέα περίοδο έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί μια δημοσιονομική ισορροπία, και εξέφρασε την άποψη οτι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νεα μέτρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "καλό να είναι να μη βλέπετε φαντάσματα πίσω από τις πόρτες, έχουμε τους ίδιους στόχους αλλά με διαφορετική προσέγγιση. Πασχίζουμε να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και να αυξήσουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα. Τον επόμενο χρόνο, που θα είναι κρίσιμος, επιδιώκουμε δομική δημοσιονομική ισορροπία. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε επ΄αυτού νέα μέτρα".

    Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν ήδη ενθαρρυντικές ενδείξεις τόσο από τη μείωση της ανεργίας όσο και από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό έργο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι με τις κυβερνητικές επιλογές τα χρήματα περνάνε από τους πολλούς στους λίγους και ζήτησε να δοθεί επίδομα θέρμανσης στους ανέργους και τους συνταξιούχους, ενώ στάθηκε επικριτικά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, διευκρίνισε πως η ΔΑΚΕ προσυπέγραψε μόνον τα αιτήματα των εργαζομένων στην επιστολή που παρέδωσε η ΓΣΕΕ στον Πρωθυπουργό, και όχι όλο το περιεχόμενο που ασκεί κριτική στο έργο της κυβέρνησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προτάσεις για την ανάπτυξη της περιφέρειας

    [04] Τεχνολογία

    Στο εμπόριο anti virus για κινητά

    2/9/2005 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Ένα νέο πρόγραμμα anti virus για κινητά ετοιμάζει η φινλανδική εταιρία F-Secure, το οποίο θα είναι και το πρώτο, που θα διατίθεται στο εμπόριο στη Βρετανία από τις πέντε Σεπτεμβρίου. Αιτία της δημιουργίας του προγράμματος είναι τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα ιών στα κινητά, που τείνουν να γίνουν επιδημίες, σε περιπτώσεις, που βρίσκεται πολύς κόσμος συγκεντρωμένος, καθώς οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν με αποστολή αρχείων μέσω Bluetooth. Προσφάτως, «έξαρση» κρουσμάτων των ιών στα κινητά εμφανίστηκε στις συναυλίες Live8 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι. Τα νέα για το μέλλον δεν είναι πολύ ευχάριστα, καθώς πολλοί ειδικοί πιστεύουν, ότι οι ιοί των κινητών τηλεφώνων θα γίνουν, όπως οι ιοί των υπολογιστών. Το anti-virus της F-Secure ελέγχει τις λειτουργίες του τηλεφώνου και σκανάρει για ιούς τους φακέλους, που κατεβάζει ο χρήστης και όλες τις έξτρα εφαρμογές του κινητού.

    Θα αυξηθούν τα κρούσματα στο μέλλον

    Ο Ρίτσαρντ Χέιλς, από την F-Secure, τονίζει, πως παρόλο που πολλά τηλέφωνα έχουν ειδικό λογισμικό για ιούς, η προστασία, που τους παρέχει δεν είναι επαρκής. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Χέιλς, περίπου το 10% των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων μπορεί να κολλήσουν κάποιο ιό, ποσοστό, που γρήγορα θα αλλάξει προς τα πάνω.

    Οι πιο γνωστοί ιοί κινητών τηλεφώνων είναι ο Cabir και ο Commwarrior, οι οποίοι μεταδίδονται μέσω Bluetooth, ενώ ο Commwarrior μεταδίδεται και με MMS. Για αυτό ένας τρόπος να αποφεύγεται τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι να έχετε κλειστό το Bluetooth και για παν ενδεχόμενο να κρατάτε και αλλού τα αρχεία, που έχετε στο κινητό σας.

    Οι περισσότεροι ιοί κινητών "έχουν στο μάτι" στα κινητά, που χρησιμοποιούν το Symbian.

    Πάντως, σύμφωνα με τον Όλι Γουάιτχαουζ, τεχνικό διευθυντή της Symantec, ναι μεν η απειλή είναι ορατή, αλλά δεν έχει σχέση με τους ιούς των υπολογιστών, καθώς οι ιοί δε δρουν αυτόματα, αλλά χρειάζονται κάποια παρέμβαση του χρήστη.

    Η Symantec διέθεσε τον Μάρτιο ένα anti-virus, για κινητά Nokia, το οποία οι χρήστες μπορούσαν να κατεβάσουν δωρεάν και λειτουργούσε με το Symbian.

    [05] Κοινωνία

    Παραδόθηκε το πόρισμα της ΥΠΑ

    Βλάβες και λάθη

    2/9/2005 4:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2005 10:17:34 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σωρεία ανθρώπινων λαθών σε συνδυασμό με μηχανικές βλάβες, οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, που βρίσκεται στη Λάρνακα. Συγκεκριμένα, ευθύνες για ολιγωρία στους δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια στις 14 Αυγούστου, το πρωί της μοιραίας πτήσης του Μπόινγκ της "Ήλιος", επιρρίπτει το πόρισμα της ΥΠΑ, που παραδόθηκε στον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη και αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθεί. Στο μεταξύ τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπααδόπουλο ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών για την αεροπορική τραγωδία ο πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Ο κ. Τσολάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για την αξιοθαύμαστη στήριξη που πρόσφερε στην Επιτροπή η κυπριακή Κυβέρνηση για την εκτέλεση της αποστολής της στην Κύπρο.

    Μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα

    Για αμέλεια παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας οι δύο ελεγκτές που είχαν βάρδια το πρωί της 14ης Αυγούστου. Οι δύο υπάλληλοι της ΥΠΑ ελέγχονται μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα, σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε ο διοικητής της υπηρεσίας, Δημήτρης Σταμάτης.

    Το μοιραίο μπόινγκ μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο στις 09:37. Οι ελεγκτές, όπως είχαν υποστηρίξει και στις καταθέσεις τους στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, έβλεπαν το αεροσκάφος στην οθόνη του ραντάρ και δεν ανησύχησαν γιατί είχε σταθερή πορεία. Γι΄αυτό δεν επικοινώνησαν αμέσως με τον κυβερνήτη. Το επιχείρησαν όταν έπρεπε να αρχίσει τη διαδικασία καθόδου για προσγείωση.

    Σύμφωνα όμως με το πόρισμα, οι δύο ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών, δεν ακολούθησαν τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας. Τους καταλογίζονται ευθύνες, γιατί μόλις το αεροπλάνο μπήκε στο FIR Αθηνών "Δεν προέβησαν σε φωνητική αναγνώριση, αλλά αρκέστηκαν στην οπτική και μηχανική ταυτοποίησή του".

    Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΥΠΑ αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες μέρες. Εκεί θα παρουσιαστούν οι δύο υπάλληλοι, για να απολογηθούν.

    Πάντως, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η ολιγωρία των ελεγκτών δεν ήταν η αιτία για τη μοιραία κατάληξη του αεροσκάφους.

    Στη Βρετανία την άλλη βδομάδα ο Τσολάκης

    "Ήρθα στην Κύπρο για να τελειώσω μια δουλειά και αυτή η δουλειά επιτεύχθηκε", είπε ο κ. Τσολάκης ενώ πρόσθεσε ότι είναι ευχαριστημένος από την πορεία των εργασιών της Επιτροπής. Κληθείς να αναφέρει κάποια πρώτα συμπεράσματα, είπε ότι τώρα η επιτροπή είναι στη δεύτερη φάση της έρευνας δηλαδή της συλλογής στοιχείων, πληροφοριών και καταθέσεων και τα συμπεράσματα θα αρχίσουν να διαφαίνονται στην τρίτη φάση, αυτή της επεξεργασίας των καταθέσεων.

    Ο κ. Τσολάκης τόνισε πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στη Βρετανία για να πάρει καταθέσεις από τους δύο Βρετανούς μηχανικούς της εταιρείας "Ήλιος", σε συνεργασία με την αντίστοιχη βρετανική Επιτροπή με την οποία, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία σε βάθος χρόνου. Ο κ. Τσολάκης είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση και με τους γονείς του φροντιστή της "Ήλιος", Αντρέα Προδρόμου. Το ανακριτικό έργο της Επιτροπής συνεχίστηκε με την εξέταση κυβερνητών, συγκυβερνητών και άλλων πληρωμάτων των αεροσκαφών της εταιρίας "Ήλιος".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    [06] Πολιτική

    Στη Ρόδο ο υπ. Εσωτερικών

    2/9/2005 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τους Νομάρχες και τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, θα συναντηθεί σήμερα στη Ρόδο, ο υπουργός Εσωτερικών. Το απόγευμα, μαζί με τον υφυπουργό Αθανάσιο Νάκο, θα παρευρεθεί στη συνάντηση των γενικών γραμματέων των περιφερειών της χώρας, η οποία θα συνεχισθεί και το Σάββατο. Στις συναντήσεις του υπ. Εσωτερικών, θα κυριαρχήσει το θέμα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης. Με αφορμή την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στη Ρόδο, συμβασιούχοι του Δήμου Ροδίων με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, προγραμματίζουν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφέρειας.

    [07] Πολιτική

    Στο Μαξίμου ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

    Επαφές εν όψει ΔΕΘ

    1/9/2005 9:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2005 11:39:33 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός. Σήμερα, ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ έθεσε στον Πρωθυπουργό το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων και του συστήματος προαγωγών. Ο κ. Καραμανλής επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά τη ΔΕΘ, καθώς, όπως είπε "υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί". Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ζήτησε να τερματιστεί η λιτότητα και να απόκομματικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση, προσθέτοντας, σχετικά με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, ότι "η ΑΔΕΔΥ δεν έχει αντικυβερνητικά σύνδρομα και το συλλαλητήριο θα έχει πολιτικό χαρακτήρα". Τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και ο κ. Σιούφας τόνισαν ότι η Κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων, ενώ ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει και όσον αφορά το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα θα είναι έτοιμος τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, ενώ η έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου προβλέπεται για τις αρχές του 2006.

    Φορολογική ασυλία

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ ανέφερε ότι ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να μην υπάρξει υπερβολική αύξηση στα δημοτικά τέλη και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς επίσης να υπάρξει φορολογική ασυλία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές με μεγάλο δείκτη ανεργίας. Ακόμα συζητήθηκε το θέμα της μη μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις ατομικές επιχειρήσεις.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα θέματα, κυρίως για της φορολογία των μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής είπε, ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα της μηδενικής φορολογίας, αφού πρώτα δει τις όποιες αντιδράσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός, για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, δήλωσε, ότι "η ζωή θα το δείξει, εμείς πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας".

    Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Η ΕΣΕΕ ζήτησε τον περιορισμό του κράτους, τον περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου τομέα, τη συνέχιση της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την κατάργηση φορέων, που συντελούν στη σπατάλη, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Αρμενάκης, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θα περάσουν πιθανόν του χρόνου.

    Επίσης, τόνισε, ότι ο Πρωθυπουργός συμφώνησε για τη συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επανίδρυσης του κράτους. Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός τους ζήτησε να "κρατήσουν" τις τιμές, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ απάντησε "όχι βέβαια, ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι έχει συναίσθηση της θέσης του και το απέδειξε με τη συγκράτηση των τιμών μετά την αύξηση του ΦΠΑ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Από το 2006 το νέο μισθολόγιο

    Συναντήσεις του Πρωθυπουργού

    [08] Κοινωνία

    Στον Εισαγγελέα 15 εταιρίες τροφίμων

    Κατασχέθηκαν επικίνδυνες γαρίδες

    2/9/2005 8:30:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κατεψυγμένες γαρίδες συνολικού βάρους 1240 κιλών κατέσχεσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, στα ψυγεία της εταιρείας AMASA ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, καθώς έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε, ότι περιείχαν κάδμιο. Επίσης, διαπιστώθηκε, ότι ακόμη 1670 κιλά από τη συγκεκριμένη παρτίδα έχουν διοχετευθεί στην αγορά. Με δήλωση της, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι θα ενημερώσει τους αγοραστές για την απόσυρσή τους. Η ποσότητα των συνολικά 2910 κιλών είχε εισήχθη από την Αυστραλία με ημερομηνία παραγωγής "Μάιος 2005" και ημερομηνία λήξης "Μάιος 2007", από την εταιρεία Ι.Ν. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ και στη συνέχεια πουλήθηκε στην εταιρεία AMASA ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της τελευταίας δήλωσε, ότι θα υποβάλλει ένσταση, ώστε να εξεταστεί και το δεύτερο δείγμα. Στο μεταξύ, η Νομαρχία Αθηνών παρέπεμψε στον Εισαγγελέα 15 εταιρείες τροφίμων για αγορανομικές και υγειονομικές παραβάσεις.

    [09] Κοινωνία

    Να δείξουν έμπρακτα τον αποτροπιασμό τους

    Αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων

    2/9/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων από το γερμανικό κράτος ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας μιλώντας στις εκδηλώσεις μνήμης, για τα 61 χρόνια από τη σφαγή 149 Ελλήνων στο Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης. Όπως επεσήμανε ο κ Παπούλιας τα αντίποινα σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στη διάρκεια της Κατοχής "είχαν συστηματικό χαρακτήρα, ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες λογικής και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους στόχους" και κάλεσε το γερμανικό κράτος να δείξει έμπρακτα τον αποτροπιασμό του για τις ναζιστικές θηριωδίες. Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του δημάρχου Χορτιάτη, Μιχάλη Γεράνη, ο οποίος εκτίμησε, ότι θα έπρεπε να υπάρξει και καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων. "Δε ζητάμε εκδίκηση, δε ζητιανεύουμε, απαιτούμε το δίκιο και την απόλυτη κάθαρση στις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Γερμανίας, που καλούνται να συμβιώσουν υπό τη σκέπη της ΕΕ χωρίς ηθικά χρέη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [10] Κόσμος

    Καταστροφικός τυφώνας στη ΝΑ Ασία

    2/9/2005 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τουλάχιστον 14 νεκροί και μεγάλες καταστροφές είναι ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Ταλίμ που έπληξε την Ταϊβάν και την Κίνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των κατολισθήσεων. Συγκεκριμένα, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 αγνοούνται στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Ζεζιάνγκ, που δέχτηκε το σφοδρότερο πλήγμα του τυφώνα. Στην Ταιβάν, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό. Την ίδια ώρα, ο ισχυρότατος τυφώνας Νάμπι ("Πεταλούδα") απειλεί ήδη την Ιαπωνία, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απειλητική "Πεταλούδα"

    [11] Ιράκ

    Μετά το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

    Τον Οκτώβριο η δίκη του Σαντάμ

    2/9/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΒΒC

    Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δική του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της χώρας, ο οποίος, όμως, δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία. Η έναρξη της δίκης τοποθετείται μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου. Ο Σαντάμ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αν βρεθεί ένοχος θα αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

    [12] Ιράκ

    Πένθος και οργή

    2/9/2005 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ημέρα πένθους η σημερινή για το Ιράκ, όχι όμως και ανακωχής από τη βία. Οι πρώτες μαζικές κηδείες των 965 θυμάτων του πανικού στη γέφυρα του ποταμού Τίγρη στη Βαγδάτη, έγιναν χθες, μέσα σε κλίμα θλίψης και οδύνης. Ταυτόχρονα, αρκετοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν συγγενείς και φίλους, καθώς ο ποταμός συνεχίζει να ξεβράζει πτώματα. Την ίδια ώρα, οι εμφύλιες εχθροπραξίες επιμένουν. Χθες τη νύχτα εκδηλώθηκαν επιθέσεις ενόπλων σιιτών, σε δύο σουνιτικά τεμένη, στο Μιζάαλ Πάτσα και στο Ρασίντια, στην πόλη Ζουμπάιρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πιστός και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.

    Η ενέργεια φέρει καθαρά τα χαρακτηριστικά των αντιποίνων, καθώς οι σιιίτες θεωρούν υπεύθυνους τους σουνίτες αντάρτες για τη διασπορά των φημών που προκάλεσαν τους εκατοντάδες θανάτους. Το σοκ από τη συμφορά δίνει τη θέση του στην οργή και μεταφράζεται σε δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Αρκετοί ζήτησαν παραιτήσεις υπουργών, όμως ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός Ιπραϊμ Τζαφάρι τις απέρριψε, διέταξε εις βάθος έρευνα, ανακοίνωσε την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου 2.000 δολαρίων προς τους τους συγγενείς κάθε θύματος και προανήγγειλε "σκληρά χτυπήματα σε δολοφόνους, ριζοσπάστες μαχητές και Σανταμικούς". Στο μεταξύ, σήμερα στη χώρα πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την πτώση του Σαντάμ το 2003, τρεις εκτελέσεις ποινικών κρατουμένων, καταδικασμένων για φόνους, και απαγωγές.

    Μαζικές κηδείες

    Στη Σαντρ Σιτι, τη σιιτική περιφέρεια της Βαγδάτης, ο θρήνος περισσεύει. Πλήθη ανθρώπων συνωστίζονται γύρω από τις πρόχειρες τέντες, που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία για τις επικήδειες τελετές, ενώ τους δρόμους διασχίζουν συνεχώς μινι-βαν και πούλμαν φορτωμένα με φέρετρα. αρκετές σωροί μεταφέρθηκαν στην πόλη της Νατζάφ για ταφή. Τα μέτρα ασφαλείας στις διαφορες περιοχές είναι έντονα, υπό το φόβο ενδεχόμενου νέου χτυπήματος, καθώς η Βαγδάτη έγινε πάλι το πρωί θέατρο βίας, με δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας. Η μία είχε στόχο αμερικανική στρατωτική αυτοκινητοπομπή, χωρίς να προκληθούν θύματα, ενώ η δεύτερη ήταν εναντίον πολιτικών αυτοκινήτων ασφαλείας. Στο δεύτερο περιστατικό ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε.

    Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των θυμάτων της τραγωδίας στη Βαγδάτη, όπου χιλιάδες σιίτες προσκυνητές, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί κι άλλο. Ήδη ο αριθμός των τραυματιών από 465 ανέβηκε στους 815.

    Μεταξύ των θυμάτων είναι και 25 προσκυνητές που έχασαν τη ζωή τους καταναλώνοντας δηλητηριασμένα τρόφιμα, αλλά και επτά άτομα που είχαν σκοτωθεί σε εκρήξεις τριών όλμων γύρω από το μαυσωλείο του σιίτη ιμάμη Μούσα αλ Κάζιμ, λίγο πριν την τραγωδία στη γέφυρα.

    [13] Οικονομία

    Χωρίς κόστος για την ποιότητα ζωής των πολιτών

    Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

    2/9/2005 5:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2005 7:40:38 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων απηύθυνε προς τους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Επίσης, δήλωσε, ότι σε 10 μέρες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο πρακτικές οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες, όμως, δε θα συνεπάγονται θυσίες στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Εξάλλου, ο Υπουργός υπενθύμισε, ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εγκρίθηκε το σχέδιο σταδιακής υποκατάστασης του πετρελαίου με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα, ο κ Σιούφας σημείωσε, ότι από ελληνικής πλευράς δεν έχει γίνει τοποθέτηση σχετικά με μείωση της κατανάλωσης βενζίνης, πράγμα, που έχουν, ήδη, ζητήσει από τους καταναλωτές ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ντε Βιλπέν.

    [14] Οικονομία

    Στο επίκεντρο ανταγωνισμός και εμπόριο

    2/9/2005 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με εκπροσώπους των αλυσίδων LIDL, DIA, IKEA και Practiker είχε το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η εφαρμογή του νέου νόμου περί εμπορίου και του νόμου περί ανταγωνισμού, η περαιτέρω συμμετοχή των ελληνικών προϊόντων στις αλυσίδες λιανεμπορίου και η διαμόρφωση του νέου συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Το θέμα των τιμών δε συζητήθηκε, καθώς όπως τόνισε ο Υπουργός "οι συμφωνίες κυρίων δεν είναι στις προθέσεις μας, αντίθετα ο στόχος είναι η διαμόρφωση και η διατήρηση υγιών συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά". Ακόμη, ο κ Σιούφας χαρακτήρισε τη συζήτηση δημιουργική και σημείωσε, ότι θα συνεχιστεί και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της αγοράς "προκειμένου να ακούσουμε τις απόψεις τους και να ενημερωθούν και αυτοί για τις προθέσεις μας".

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ενισχύεται η Αρτμέντια

    2/9/2005 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τον αμυντικό που αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στην Σπαρτάκ Τρνάβα, Ρόμαν Κόνετσνι, απέκτησε η Αρτμέντια Μπραντισλάβας. Ο διεθνής παίκτης των Ελπίδων, αποτελεί την τρίτη μεταγραφή της ομάδας της Σλοβακίας, ώστε να ενδυναμωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην συμμετοχή της για πρώτη φορά σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι άλλες δύο μεταγραφές είναι οι Άλες Ούρμανεκ και Λουκάς Χάρτινγκ. Παράλληλα, η διοίκηση του συλλόγου αποδέσμευσε τον αμυντικό Γιόζεφ Κότουλα και τον μέσο Άντον Σόλτις.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κρίθηκε στα σαράντα (!) πέναλτι

    2/9/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο βιβλίο των ρεκόρ του αγγλικού ποδοσφαίρου, βρίσκεται πλέον, με "τεράστια γράμματα", ο επαναληπτικός αγώνας της Τάνμπριτζ Ουέλς με την Λιτλχάμπτον Τάουν για τον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο ομάδες χρειάστηκαν να εκτελέσουν 40 (!) φορές τα πέναλτι. Τελικά, νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε η Τάνμπριτζ Ουέλς, η οποία επικράτησε με 16-15 στη διαδικασία από την «άσπρη βούλα», καθώς ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1 και η παράταση 2-2.

    Παραλίγο παγκόσμιο ρεκόρ

    Το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο αριθμό πέναλτι που εκτελέστηκαν σε μία διαδικασία, έγινε φέτος τον Ιανουάριο, σε αγώνα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου στη Ναμίμπια. Τότε οι δύο ομάδες, ΚΚ Πάλας και Σίβιξ χρειάστηκε να εκτελέσουν την "εσχάτη των ποινών" 48 φορές και ενώ ο αγώνας είχε λήξει με 2-2. Για την ιστορία την πρόκριση πήραν τελικά η ΚΚ που επιβλήθηκε της Σίβιξ με 17-16.

    Το 1988 χρειάστηκαν 44 πέναλτι για να κριθεί ο νικητής της αναμέτρησης Αρχεντίνος Τζούνιορς-Ρασίνγκ Κλουμπ για το πρωτάθλημα Αργεντινής. Η Αρχεντίνος Τζούνιορς επιβλήθηκε με 20-19, καθώς το παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 2-2. Στο πρωτάθλημα της χώρας ίσχυε κανονισμός, βάσει του οποίου οι αγώνες κρίνονταν στα πέναλτι, όταν έληγαν χωρίς νικητή.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Συνάντηση με τους οργανωμένους

    2/9/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρόσκληση σε συνάντηση με τους οργανωμένους φιλάθλους, ζητάει ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, σε σχετική ανακοίνωση που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, θέλει από την Όριτζιναλ 21 να "τοποθετηθεί δημόσια και υπεύθυνα για το αν ως πολίτες αυτής της χώρας οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους, ακόμα και αν ο διπλανός μας παρανομεί και για το αν πρέπει να διώκονται ποινικά όσοι ασκούν βία στα γήπεδα". Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου (21:00), ενώ ο χώρος διεξαγωγής, θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τους εκπροσώπους εκτός Αττικής, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από την ΠΑΕ ΑΕΚ.

    Η ανακοίνωση

    Στην ανακοίνωση της ΠΑΕ, καθιστάτε σαφές πως αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, τότε δεν θα έχει καμία βάση για περαιτέρω συζήτηση.

    Συγκεκριμένα:

    "Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Ντέμης Νικολαϊδης, προσκαλεί σε συνάντηση, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, σε χώρο που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, έως 2 εκπροσώπους από όλα τα club της Original 21, αναγνωρισμένου συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ.

    Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής (για τους εκπροσώπους εκτός Αττικής) θα καλυφθούν από την ΠΑΕ ΑΕΚ (τηλέφωνο για πληροφορίες 210 6121371, κα Μαίρη Γεωργίου).

    Μοναδική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της συνάντησης είναι να τοποθετηθεί, δημόσια και υπεύθυνα η Original 21 για το αν:

    Α Ως πολίτες αυτής της χώρας οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους, ακόμα και αν ο διπλανός μας παρανομεί και

    Β. Για το αν πρέπει να διώκονται ποινικά όσοι ασκούν βία στα γήπεδα.

    Είναι σαφές ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία σ αυτά, που εμείς τουλάχιστον θεωρούμε αυτονόητα, δεν υπάρχει καμία βάση για συζήτηση.

    Για την καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης απαραίτητο είναι να έχουμε εγγράφως, ως τις 17:00 την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2005, τα αιτήματα της Original 21 προς την ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς και τα παράπονα που μπορεί να υπάρχουν. Τα αιτήματα αυτά θα συζητηθούν στη συνάντηση. Η ΠΑΕ ΑΕΚ δεσμεύεται ότι θα τοποθετηθεί εγγράφως και δημόσια την επομένη.

    Πρόταση μας είναι αυτή η συνάντηση να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, αλλά και κάθε φορά που οι περιστάσεις θα το επιβάλλουν.

    Αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιήσει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο άμεσο μέλλον και με τους υπόλοιπους αναγνωρισμένους συνδέσμους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλής σημασίας φιλική νίκη

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έφεση της ποινής για Μόρις

    2/9/2005 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2005 6:19:57 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την έκπληξη τους έδειξαν οι άνθρωποι του ΠΑΟ για την ποινή που επέβαλε ο αθλητικός στον Νασίφ Μόρις. Ο Νοτιοαφρικανός αμυντικός των "πράσινων", σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, θα λείψει από τα επόμενα έξι παιχνίδια της ομάδας για το πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της έκτης αγωνιστικής με την ΑΕΚ. Έτσι, οι ιθύνοντες της ομάδας είναι έτοιμοι να κάνουν έφεση, προκειμένου να μειώσουν την ποινή του Μόρις, ώστε ο ίδιος να μπορέσει να δώσει το παρών στο ντέρμπι που θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου.

    Αγώνα δρόμου για Μόρις, όπως έχει για Κώτσιο

    Οι υπόλοιπες ποινές που επιβλήθηκαν στους "πράσινους", τρεις αγωνιστικές για τον Κώτσιο και μία κεκλεισμένων των θυρών, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την περίπτωση του Νασίφ Μόρις. Ο Παναθηναϊκός ευελπιστούσε σε μία μικρότερη τιμωρία για τον Νοτιαφρικανό και όχι τις έξι (τρεις για την κόκκινη κάρτα και άλλες τρεις για το πέταγμα της φανέλας προς το διαιτητή), στις οποίες τελικά του επεβλήθησαν. Για το λόγο αυτό, το "τριφύλλι" θα καταθέσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με την ελπίδα πως η τιμωρία θα μειωθεί και ο αμυντικός του Παναθηναϊκού θα μπορέσει να αγωνιστεί κόντρα στην ΑΕΚ.

    Μετά την πρωτόδικη απόφαση, ο Μόρις θα εκτίσει την τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας του την 7η αγωνιστική στο ντέρμπι με την "Ένωση" και αφού θα έχει απουσιάσει πρώτα από τους αγώνες με Ιωνικό, Λεβαδειακό, Πανιώνιο, Καλλιθέα και Ακράτητο. Η έφεση των «πρασίνων» θα στηριχτεί στο δεδικασμένο Νικοπολίδη, που πέρυσι είχε τιμωρηθεί με μια αγωνιστική για το πέταγμα των γαντιών του στον επόπτη στον αγώνα Ξάνθης-Ολυμπιακού

    Όσον αφορά την περίπτωση Κώτσιου, ο Παναθηναϊκός δεν προτίθεται να καταθέσει έφεση και έτσι ο Έλληνας αμυντικός θα δεν θα αγωνιστεί στα παιχνίδια με Ιωνικό, Λεβαδειακό και Πανιώνιο, ενώ θα επιστρέψει στην αναμέτρηση με την Καλλιθέα.

    Το ίδιο συμβαίνει και για την περίπτωση της τιμωρίας της έδρας, που σημαίνει πως ο ΠΑΟ δεν θα αγωνιστεί με την παρουσία φιλάθλων του στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι της πέμπτης αγωνιστικής στην αναμέτρηση με τον Ακράτητο στις 16 Οκτωβρίου.

    Χωρίς φιλάθλους με Ιωνικό

    Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην κάνει χρήση του νομίμου δικαιώματός του να προμηθευτεί εισιτήρια για τον εκτός έδρας αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής απέναντι στον Ιωνικό. Ο λόγος είναι πως οι "πράσινοι" θέλουν να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα άλλης τιμωρίας της έδρας. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που οι "πράσινοι" δεν θα έχουν την παρουσία οπαδών τους απέναντι στον Ιωνικό στην Νίκαια.

    Από την άλλη, οι "πράσινοι" θα πάρουν δύο χιλιάδες εισιτήρια για τον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής στις φάσεις των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ουντινέζε στο "Φρίουλι".

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θέλουμε την νίκη και θα την πάρουμε

    2/9/2005 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μπορεί να έχουμε βγει εκτός προγράμματος, μπορεί να είμαστε πλέον με την πλάτη στον τοίχο, όμως ο Ότο Ρεχάγκελ εμφανίστηκε σίγουρος για την νίκη απέναντι στο Καζαχστάν, κατά την διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Ο Γερμανός τεχνικός τόνισε πως οι διεθνείς μας θέλουν τους τρεις βαθμούς και θα τους πάρουν, καθώς έχουν καταλάβει πως δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από την νίκη. Όσο για το θέμα της δυστοκίας τόνισε πως ανέκαθεν "όπλο" αυτής της ομάδας ήταν πως δεν δεχόταν εύκολα και όχι πως έβαζε εύκολα γκολ.

    Πέντε σίγουροι

    "Βρίσκομαι τέσσερις μέρες με τους παίκτες, έχουμε συζητήσει και έχουν καταλάβει ότι πρέπει να νικήσουμε γιατί δεν έχουμε περιθώρια γι' άλλες απώλειες, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες πρόκρισης στο Μουντιάλ", τόνισε ο Ότο Ρεχάγκελ και συμπλήρωσε, "Παράλληλα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία και των άλλων ομάδων στον όμιλο. Εγώ θα παρακολουθήσω την αναμέτρηση Τουρκία-Δανία και ο βοηθός μου, Γιάννης Τομπαλίδης, θα δει την Αλβανία κόντρα στο Καζακστάν". Πάντως ουσιαστικά το "μυστικό" για να έρθουν οι νίκες σε όλους τους αγώνες που απομένουν είναι το οτι, "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν και να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη". Όσο για την ενδεκάδα ο Ρεχάγκελ επεσήμανε πως πέντε παίκτες θα είναι σίγουρα στο αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Χαριστέας.

    Στοιχίζουν τα λάθη

    Ο Γερμανός τεχνικός συμπλήρωσε επίσης για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την δυστοκία της Εθνικής, "Ποτέ δεν πετυχαίναμε εύκολα γκολ αλλά το προσόν μας είναι πως ποτέ δεν δεχόμασταν εύκολα γκολ όπως στο ματς με το Βέλγιο. Εκεί πρέπει να βελτιωθούμε πολύ και αν το καταφέρουμε να λειτουργήσουν όλα καλύτερα και στην επίθεση. Όσον αφορά στη διάθεση των παικτών, δε μπορώ να πω πως σε κάποιο παιχνίδι δεν ήθελαν ή δεν προσπάθησαν να κερδίσουν. Τα ατομικά λάθη όμως, όταν γίνονται, στοιχίζουν".

    Καμία ανησυχία για τη γρίπη

    Στο μεταξύ όπως διαβεβαίωσε η FIFA την ΕΠΟ, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την νόσο των πουλερικών. Ύστερα από τις ανησυχίες που είχε εκφράσει η Ελληνική Ομοσπονδία η FIFA έστειλε έγγραφο με διευκρινίσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως ο Ότο Ρεχάγκελ έχει επισημάνει στους Έλληνες διεθνείς να μην τρώνε φαγητά από τα τοπικά εστιατόρια, αλλά εκείνα που θα ετοιμάζουν οι δύο μάγειρες που θα ακολουθούν την Εθνική.

    [20] Μπάσκετ

    Έκαναν την αρχή οι Γυναίκες

    2/9/2005 10:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Με το δεξί" ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών η Εθνική μας. Τα κορίτσια του Χάρη Παπάζογλου, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι επικράτησαν της Γερμανίας με 66-61, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Α΄ομίλου στην Προύσσα της Τουρκίας. Η Εβίνα Μάλτση σημείωσε 28 πόντους με ένα τρίποντο, ενώ 10 πόντους πρόσθεσε η Μαρία Σαμορούκοβα. Από τις Γερμανίδες ξεχώρισαν με 12 πόντους έκαστη οι Μουντσκ και Χάρντερ. Τα δεκάλεπτα: 15-16, 35-32, 47-53, 61-66.

    Ιστορική νίκη

    Η νίκη αυτή ήταν πρώτη της ελληνικής ομάδας επί της Γερμανίας σε επίσημες διοργανώσεις (η αλήθεια είναι ότι έχουμε παίξει μία ακόμη φορά, στα προκριματικά του 1995 όταν και είχαμε ηττηθεί 69-54) και σε συνδυασμό με την ήττα της Πολωνίας τα δεδομένα στον όμιλο αλλάζουν δραματικά κι αυτό γιατί η Λετονία μπαίνει στο παιχνίδι της πρόκρισης... Πλέον η Εθνική των Γυναικών είναι αρκετά αισιόδοξη για τη συνέχεια που προσβλέπει στην είσοδο της στην οχτάδα.

    Από την αρχή το παιχνίδι ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι. Το ευχάριστο για τον Χάρη Παπάζογλου είναι ότι τα βασικά ατού της ομάδας του βρέθηκαν σε καλή βραδιά τόσο αμυντικά (Σαμαρούκοβα, Σαρέγκου) όσο κι επιθετικά (Μάλτση) ενώ ..λαγός από το μανίκι του θα πρέπει να θεωρηθεί η καταπληκτική εμφάνιση της 20χρονης Λολίτα Λίμουρα, η οποία σήκωσε το βάρος στην επίθεση, όταν οι Γερμανίδες είχαν δημιουργήσει τείχος μπροστά στην Μάλτση.

    Η ελληνική ομάδα παρακολουθούσε στο πρώτο ημίχρονο την αντίπαλό της στηριζόμενη κυρίως στην Μάλτση, η οποία είχε 14 από τους 32 πόντους, τη στιγμή που οι παίκτριες του Ολαφ Στόλτς έβρισκαν λύσεις από την περιφέρεια έχοντας 6/13 τρίποντα και την πολυδιαφημισμένη Φρούλιχ ουσιαστικά σε ρόλο πασέρ. Στο δεύτερο μέρος, η Μάλτση ανέβασε ακόμη περισσότερο στροφές. Θύμισε τη σταρ των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε εντυπωσιακές εκτελέσεις παίζοντας μόνη κόντρα στην άμυνα των Γερμανίδων όμως πήρε βοήθειες από τις Σαρέγκου (τέσσερις σερί πόντους και δύο κλεψίματα στο τέλος της 3ης περιόδου) και Λίμουρα η οποία και αποδεικνύει ότι οι εμφανίσεις της φέτος με τις μικρότερες εθνικές ομάδες δεν ήταν τυχαίες...

    Το κλειδί που έδωσε τη νίκη στην Ελλάδα ήταν το τρίτο δεκάλεπτο, όταν με ένα σερί 11-0 έκανε το 51-44 από 40-44 και είδε να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των κοριτσιών του Παπάζογλου. Έτσι η Εθνική πήρε τη χρυσή νίκη στο 30ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Στολτς) (συνολικά στατιστικά: 12/29δ., 9/23τρ., 10/14β., 19-8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 16 λάθη, 6 κλεψίματα): Ρίχτερ 4 (2/3δ.),, Μπρεϊτρέινερ 3 (1/2τρ), Ισάκε 7 (2/5δ., 1/3τρ.), Μουνκ 12 (3/4δ., 1/2τρ.), Χάρντερ 12 (3/6τρ., 3/3β.), Σουλτζ, Μούλερ 7 (2/3τρ.) Φρούλιχ 11 (3/9δ., 1/4τρ., 2/2β., 8ρ.), Ασκαμπ 5 (2/6δ., 8ρ.), Γκλάισερ.

    ΕΛΛΑΔΑ (Παπάζογλου-Παραγιός) (συνολικά στατιστικά: 26/45 δίποντα, 2/12 τρίποντα, 8/13 βολές, 22-6 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 12 λάθη, 13 κλεψίματα) Λίμουρα 8 (4/6δ., 0/3τρ., 2ρ., 3ας.), Δελή (0/1τρ.), Γκουζίνη 6 (3/7δ., 0/1τρ., 0/2β., 2ρ., 3λ., 3κλ.), Βασιλείου 2 (1/1δ.), Μάλτση 28 (10/16δ., 1/5τρ/., 5/7β., 6-0ρ., 4ας., 2λ., 2κλ.), Σαρέγκου 9 (4/8δ., 1/2β., 4-1ρ., 3ας., 2λ., 4κλ.), Σταχτιάρη, Σαμαρούκοβα 10 (4/7δ., 2/2β., 6-5 ριμ. 2λ., 3κλ.), Κυριακοπούλου 3 (1/1τρ., 2-0ρ., 1λ., 1κλ.)

    [21] Μπάσκετ

    "Κυανέρυθρος" ο Ταπούτος

    2/9/2005 10:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης του Πανιωνίου είναι πλέον ο Χρήστος Ταπούτος. Ο Έλληνας σμολ φόργουορντ πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο διάρκειας 1+1 χρόνων με τους «κυανέρυθρους». Μάλιστα, ο 23χρονος παίκτης έκανε την πρώτη του προπόνηση με τη νέα του ομάδα, ενώ μετά το τέλος της δήλωσε πως κάνει μία νέα αρχή με την ομάδα του Πανιωνίου στην καριέρα του. Και συνέχισε: Θα βοηθήσω και εμένα και την ομάδα μου σε αυτή την νέα σελίδα μετά την περυσινή κακή για εμένα χρονιά που τη θεωρώ ως χειρότερη στην καριέρα μου. Παράλληλα, ο Πανιώνιος βρίσκεται μία ανάσα βρίσκεται και ο Έλληνας γκαρντ Θέμης Κουπίδης (1.92, 1984), ενώ χθες παρελθόν αποτέλεσε ο Γιώργος Γιαννουζάκος.

    Το στόρι

    Ο Χρήστος Ταπούτος έχει γεννηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 1982 στη Θεσσαλονίκη και έχει ύψος 2.02. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αχιλλέα Τριανδρίας (94-99) και εν συνεχεία φόρεσε τη φανέλα της Νήαρ Ηστ για δύο χρόνια (99-2001). Το καλοκαίρι του 2001 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, όπου παρέμεινε για τρεις σεζόν (2004). Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Χρήστος Ταπούτος ήταν παίκτης του Ηρακλή.

    Σε συλλογικό επίπεδο, έχει αναδειχτεί πρωταθλητής Ελλάδας 2002 με την ΑΕΚ, ενώ σε εθνικό επίπεδο έχει 83 συμμετοχές με τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, εκ των οποίων οι τρεις με την Εθνική ανδρών σε τουρνουά «Ακρόπολις». Έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων 2002, ασημένιο στους Μεσογειακούς της Τυνησίας (2001) και χάλκινο στο ευρωπαϊκό εφήβων 2000.

    [22] Βόλεϊ

    Εκτός τελικού τα "χρυσά" κορίτσια

    2/9/2005 10:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ακόμη ευκαιρία για να κρεμάσουν στο στήθος τους ένα ακόμη μετάλλιο τουρνουά παγκοσμίου πρωταθλήματος θα έχουν αύριο στις 21:00 οι πρωταθλήτριες Ευρώπης, Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη, που στον αποψινό α' ημιτελικό γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στο ταμπλό του ΙNFOTE Athens Open. Τα "χρυσά" κορίτσια του ελληνικού μπιτς βόλεϊ, μπροστά στις κατάμεστες από 5.000 θεατές κερκίδες του Ολυμπιακού Κέντρου, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της αλάνθαστης "σελεσάο" των Ριμπεϊρο/Αντούνες, από τις οποίες παρά την ηρωική τους προσπάθεια, ηττήθηκαν στα σημεία με 2-0 (23-21, 21-19). Έτσι οι διεθνείς στον αγώνα για την τρίτη θέση θα αναμετρηθούν αύριο το βράδι με τις Βραζιλιάνες Αντριάνα Μπεχάρ/Σέλντα (Νο 2), που στον "εμφύλιο" β' ημιτελικό ηττήθηκαν με 2-1 (13-21, 22-20, 15-4) από τις Φελισμπέρτα Σίλβα/Φράνκα (Νο1).

    Όλα για το χάλκινο

    Για τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες λοιπόν απόψε χάθηκε μία μάχη, αλλά όχι και ο πόλεμος, αφού αύριο οι Καραντάσιου με την Αρβανίτη θα έχει ακόμη μία ευκαιρία να σκαρφαλώσει στο βάθρο και να πει με το δικό της τρόπο ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο αυτό τον κόσμο που στάθηκε σήμερα συνεπής στο ραντεβούς τους στο Ολυμπιακό Κέντρο μπιτς βόλεϊ: "Αύριο είναι ο μικρός τελικός και στόχος μας παραμένει το μετάλλιο. Θέλω να πω αύριο ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, οι οποίοι αν και περιμένανε ένα καλύτερο παιχνίδι από εμάς, μας εμψυχώσανε πάρα πολύ και μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε" ήταν τα λόγια της Βάσως Καραντάσιου που αύριο θα προσπαθήσει απέναντι στις Αντριάνα Μπεχάρ/Σέλντα να επαναλάβει την επιτυχία που είχε πριν από τρία χρόνια στη Ρόδο με συμπάικτρια την Έφη Σφυρή.

    Από την πλευρά της η Βίκυ Αρβανίτη υποσχέθηκε με τη σειρά της ότι αύριο στον αγώνα με τις Αντριάνα Μπεχάρ Σέλντα: "Μείναμε πίσω στο σκορ και ήταν πολύ δύσκολο να πάρουμε το προβάδισμα. Υπήρχε πολύ άγχος και ένταση. Ο κόσμος μάς υποστήριξε πολύ, όπως άλλωστε είχε κάνει και πριν ένα χρόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αύριο παίζουμε στον μικρό τελικό και είναι σπουδαίο γιατί παίζουμε στη χώρα μας. Αν και παίζουμε πάλι με Βραζιλιάνες, θα βάλουμε τα δυνατά μας και ελπίζουμε αυτή τη φορά να νικήσουμε".

    Τα αποτελέσματα των γυναικών και το πρόγραμμα

    Οι ηττημένες κατατάσσονται 9ες

    49. Κουκ / Σάντερσον (Αυστραλία, Νο 10) - Κάντικ / Μόορεν (Ολλανδία, Νο 5) 0-2 (15-21, 17-21)

    50. Κέιζερ / Λέενστρα (Ολλανδία, Νο 12) - Τόρλεν / Χάκενταλ (Νορβηγία, Νο 9) 1-2 (22-20, 19-21, 09-15)

    51. Φερνάντεζ / Λαρέα Περάζα (Κούβα, Νο 13) - Άνα Πάουλα / Μπάρος (Βραζιλία, Νο 7) 0-2 (τραυματισμός της α΄ ομάδας)

    52. Κουν / Σβερ (Ελβετία, Νο 8) - Εστέβεζ / Κρέσπο (Κούβα, Νο 11) 2-0 (21-12, 22-20)

    4ος γύρος

    53. Φελισμπέρτα Σίλβα / Φράντσα (Βραζιλία, Νο 1) - Καραντάσιου / Αρβανίτη (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 4) 1-2 (14-21, 21-19, 12-15)

    54. Ριμπέιρο / Αντούνες (Βραζιλία, Νο 3) - Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (Βραζιλία, Νο 2) 0-2 (19-21, 11-21)

    Οι ηττημένες κατατάσσονται 7ες

    55. Κάντικ / Μόορεν (Ολλανδία, Νο 5) - Τόρλεν / Χάκενταλ (Νορβηγία, Νο 9) 2-0 (21-18, 21-18)

    56. Άνα Πάουλα / Μπάρος (Βραζιλία, Νο 7) - Κουν / Σβερ (Ελβετία, Νο 8) 0-2 (22-24, 18-21)

    Οι ηττημένες κατατάσσονται 5ες

    57. Κάντικ / Μόορεν (Ολλανδία, Νο 5) - Ριμπέιρο / Αντούνες (Βραζιλία, Νο 3) 0-2 (15-21, 14-21)

    58. Κουν / Σβερ (Ελβετία, Νο 8) - Φελισμπέρτα Σίλβα / Φράντσα (Βραζιλία, Νο 1) 0-2 (15-21, 17-21)

    Ημιτελικά

    59. Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (Βραζιλία, Νο 2) - Φελισμπέρτα Σίλβα / Φράντσα (Βραζιλία, Νο 1) 1-2 (21-17, 20-22, 4-15)

    60. Καραντάσιου / Αρβανίτη (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 4) - Ριμπέιρο / Αντούνες (Βραζιλία, Νο 3) 0-2 (21-23, 19-21)

    Μικρός τελικός (Σάββατο)

    61. Καραντάσιου / Αρβανίτη (ΕΛΛΑΔΑ, Νο 4) Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (Βραζιλία, Νο 2)

    Τελικός (Σάββατο)

    62. Ριμπέιρο / Αντούνες (Βραζιλία, Νο 3) Φελισμπέρτα Σίλβα / Φράντσα (Βραζιλία, Νο 1)

    [23] Βόλεϊ

    Ένατοι οι Μιχαλόπουλος/Ξενάκης

    2/9/2005 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ ελληνικό δίδυμο στην ιστορία του παγκόσμιου σιρκουί κατετάγησαν απόψε οι διεθνείς Θανάσης Μιχαλόπουλος και Μάνος Ξενάκης, που τερμάτισαν στην 9η θέση (160 βαθμούς, 6.000 ευρώ) του ΙNFOTE Athens Open, γράφοντας έτσι τη δική τους ιστορία στην ελληνική άμμο. Δυστυχώς οι πρωταθλητές μας ούτε αυτή τη φορά κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των έμπειρων Αυστριακών Μπέργκερ / Ντόπλερ (Νο 6) που επικράτησαν 2-0 (21-18, 21-16) των διεθνών και παρέμειναν αήττητοι για τέταρτη φορά σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τους διεθνείς .

    [24] Βόλεϊ

    Άστρο λαμπρό τους οδηγεί...

    2/9/2005 8:08:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το χάλκινο μετάλλιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1987 στη Γάνδη, να φωτίζει σα "φάρος" τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του ελληνικού βόλεϊ, τα παιδιά του Κώστα Χαριτωνίδη ρίχνονται από σήμερα και -ευχόμαστε- μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου στο 24ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σερβίας & Μαυροβουνίου(Βελιγράδι, "Beogradska Arena")-Ιταλία (Ρώμη, "PalaLottomatica"). Πριν από 16 χρόνια στη Γάνδη η Σουηδία, αν και κέρδιζε αρχικά με 2-1 σετ υποτίμησε την ελληνική ψυχή των παιδιών του Θανάση Μαργαρίτη, τα οποία κατάφεραν να πετύχουν έναν ακόμη άθλο μετά τις νίκες 3-2 επί της Τσεχοσλοβακίας, 3-1 επί της Βουλγαρίας, 3-0 επί της Ισπανίας, 3-2 επί του Βελγίου, επικρατώντας στο 5ο σετ με 3-2 (16-14). Αναφερόμαστε φυσικά στους Σ. Καζάζη, Τριανταφυλλίδη, Κουτσονίκα, Δ. Καζάζη, Γόντικα, Δημητριάδη, Τεντζέρη, Αμαριανάκη, Μαργαρώνη, Μουστακίδη, Νικολαϊδη και Ντράγκοβιτς. Διαβάστε στο αφιέρωμα της ERTonline ποιά πορεία ακολούθησε η Εθνική αλλά και οι άλλες ομάδες για το Βελιγράδι, τις αντιπάλους Ολλανδία, Σερβία & Μαυροβούνιο, Ισπανία, Τσεχία, Γαλλία που θα συναντήσουμε στο β όμιλο, το πρόγραμμα των αγώνων και τις απευθείας μεταδόσεις της ΕΤ1. Θυμηθείτε ακόμη τους αγώνες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε αυτές τις 11 χρονιές, τη Χρυσή Βίβλο του EURO και τον πίνακα μεταλλίων.

    [25] Πολιτισμός

    "Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης"

    2/9/2005 3:13:00 μμ

    Πηγή: Δήμος Αθηναίων

    Η έννοια της αγάπης στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι το θέμα της συναυλίας που οργανώνει η Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" στην Ρωμαϊκή Αγορά στις 5 Σεπτεμβρίου 2005.

    Η αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της: ο έρωτας, η αγάπη της μάνας, η αδελφική αγάπη, η αγάπη-φιλία, η αγάπη ως ο Πυρήνας γύρω απ τον οποίο περιστρέφεται όλη η ζωή μας, ένας Κύκλος στο κέντρο της Σκηνής, μέσα στον οποίο εξελίσσεται και ολοκληρώνεται όλη η παράσταση.

    Η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιώργος Θεοδωράκης με τη συμμετοχή και της Σόνιας Θεοδωρίδου και του Ζάχου Τερζάκη συναντούν την Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και - κάτω από την σκηνοθετική επιμέλεια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη - διατρέχουν μαζί όλο το έργο του Θεοδωράκη με Κέντρο την έννοια της Αγάπης σε όλες της τις εκφάνσεις σ ένα συνεχή διάλογο με την οθόνη που μας θυμίζει τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται σήμερα η Αγάπη σ όλο τον κόσμο να παλέψει και να επιβιώσει.

    Βρίσκουν το μυστικό νήμα που ενώνει αποσπάσματα από έργα λαϊκά, όπως ο Επιτάφιος, Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού, το Αρχιπέλαγος, οι Λιποτάκτες και το Ραντάρ, έργα λυρικά, όπως οι Μπαλάντες και το Mauthausen, ορατόρια όπως η Κατάσταση Πολιορκίας, έργα συμφωνικά όπως η Τρίτη Συμφωνία, το Adagio και ο Ελικών, μπαλέτα όπως ο Ζορμπάς, ακόμα και άριες από όπερες όπως η Αντιγόνη. Το μυστικό νήμα που είναι η Αγάπη από τον θρήνο της Μάνας του Επιτάφιου ως το κύκνειο άσμα της Αντιγόνης. Από το αθάνατο έργο του Σοφοκλή μέχρι τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

    Η παράσταση διαρκεί 2:00 ώρες και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [26] Πολιτισμός

    Ηράκλεια 2005

    2/9/2005 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με μια σειρά πολιστιστικών εκδηλώσεων υποδέχεται και φέτος ο δήμος Ηρακλείου, το φθινόπωρο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του, βρίσκει ένα λόγο παραπάνω για να το γιορτάσει παρέα με δημότες και μη, με συναυλίες, εκδηλώσεις για παιδιά, ειδικά αφιερώματα σε

    πρόσωπα και γεγονότα, εκθέσεις, φωτογραφίας και εικαστικών και πολλά άλλα. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ η αρχή θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα εως 1 Οκτωμβρίου, το οποίο έχει ως εξής:

    Κυριακή 17/9/2005

    20.00 Πλ. Αγ. Λουκά (Π. Ηράκλειο)

    "Ανάβοντας τα φώτα στη σκηνή". Συναυλία με την ορχήστρα "ΝΑΣΤΡΑ" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου με τραγούδια έντεχνα και λαϊκά Ελλήνων Συνθετών, που όλοι αγαπήσαμε. Ενορχήστρωση : Μιχάλης Καραγιάννης. Διδασκαλία - Διεύθυνση Ορχήστρας : Γιώτα Καραγιάννη.

    Κυριακή 18/9/2005

    19.00 Πεζόδρομος Πλάτωνος-Καναπίτσα

    "Ζωγραφίζω το Ηράκλειο". Παιδικό πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργούς, κλόουν και ζογκλέρ. Ζωγραφική σε χαρτί με πινέλα και χρώματα.

    20.00 Πλ. Αγ. Λουκά (Π. Ηράκλειο)

    "Μουσική Διαδρομή - Από το Hendel στο Χατζιδάκι" με το πιανίστα Βασίλη Φραγκίσκο. Έκτακτη συμμετοχή του Βαρύτονου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Παππά με ιταλικές άριες.

    Δευτέρα 19/9/2005

    20.00 Πλ. Αγ. Λουκά (Π. Ηράκλειο)

    Μουσική βραδιά σαξοφώνου με το κουαρτέτο "ΑΚΡΟΑΜΑ". Επιμέλεια : Ευστάθιος Μαυρομάτης Τραγούδι : Αθηνά Τσάγκη

    Τρίτη 20/9/2005 20.00 Πλ. Αγ. Λουκά (Π. Ηράκλειο)

    "Σπιτικοί Μουσικοί σε ρεμπέτικες ιστορίες".

    Αυθεντική ρεμπέτικη ορχήστρα.

    Επιμέλεια - παρουσίαση : Πάνος Σαββόπουλος."

    Τετάρτη 21/9/2005 20.00 Πλ. Αγ. Λουκά (Π. Ηράκλειο)

    "Ιστορία - Παράδοση - Πολιτισμός". Χορευτικές συναντήσεις απ όλη την Ελλάδα με τα συγκροτήματα Χορευτικό Ειρήνη, Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης "Ο Εύξεινος Πόντος", Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου. Συμμετέχει το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Αλέξανδρου Παπαδάκη.

    Πέμπτη 22/9/2005

    20.00 Πολιτιστικό Πολύκεντρο (Κουντουριώτου & Νεότητος) "Ευριπίδου Βάκχαι" από τον Όμιλο Υποκριτικής Τέχνης Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη. Μετάφραση - Σκηνοθεσία : Νίκος Μακαρόνας

    Παρασκευή 23/9/2005

    19.00 Βίλα Στέλλα

    Έκθεση έργων ζωγραφικής με θέμα "Ζωγραφίζω την Άνοιξη" - Απονομή αναμνηστικών. Παιδικό πρόγραμμα, ταχυδακτυλουργοί , κλόουν.

    Σάββατο 24/9/2005

    19.00 Πλ. Μακεδονίας

    "Ζωγραφίζω το Ηράκλειο" Παιδικό πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργούς, κλόουν και ζογκλέρ. Ζωγραφική σε χαρτί με πινέλα και χρώματα.

    20.00 Πολιτιστικό Πολύκεντρο (Κουντουριώτου & Νεότητος) "Χορευτικές Παρεμβάσεις" από την Σχολή Χορού Αλίκης Γιαννετάκη.

    "Rock συναυλία" του τμήματος μοντέρνας μουσικής του Εθνικού Ωδείου Γιούλας Γοργογιάννη.

    Κυριακή 25/9/2005

    19.00 Πλ. Μανδηλαρά Οθωνος

    "Ζωγραφίζω το Ηράκλειο" Παιδικό πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργούς, κλόουν και ζογκλέρ. Ζωγραφική σε χαρτί με πινέλα και χρώματα.

    20.00 Πλ. ΗΣΑΠ

    "Θεατρική παράσταση "Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου" του Μ.Α. Κορρέ από την Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.

    Σκηνοθεσία : Βάσω Παπαθεοδώρου - Μπελίτση.

    Δευτέρα 26/9/2005

    20.00 Πλ. ΗΣΑΠ

    Rock βραδιά με τα νεανικά Ηρακλειώτικα συγκροτήματα Κόντρα στον άνεμο - Sacrum Lumen - Δαίμονας Εαυτού - Ύβρις - nohelia.

    Τρίτη 27/9/2005

    |20.00 Πλ. ΗΣΑΠ

    "Παιχνίδια .για μικρούς και μεγάλους". Χοροθέατρο από την καλλιτεχνική ομάδα του Πολυχώρου Τέχνης "Χρωματιστές μέρες".

    Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Μαίρη Σιδέρη - Αγγελική Κιβωτού.

    "Latin, ευρωπαϊκοί και μοντέρνοι χοροί..." από την Σχολή χορού Alexander.

    Τετάρτη 28/9/2005

    20.00 Δημοτικό Θέατρο (Βορείου Ηπείρου & Ελ. Βενιζέλου) "Θεατρικά δρώμενα από λιλιπούτειους ηθοποιούς..." των Βρεφονηπιακών Σταθμών της ΔΕ.Κ.ΚΟΙ.ΠΗ.Α.

    "Παιδική Όπερα του εργαστηρίου μουσικοθεατρικής έκφρασης Ωδείου Νίκης Ριζοπούλου "Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα" βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά.

    Διδασκαλία - επιμέλεια : Τέτη Ριζοπούλου.

    Πέμπτη 29/9/2005

    20.00 Πολιτιστικό Πολύκεντρο (Κουντουριώτου & Νεότητος) "Συνάντηση χορωδιών" με την συμμετοχή των : Χορωδία Δήμου Πεύκης με μαέστρο τον κύριο Διονύσιο Αποστολάτο, Χορωδία Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτιωτών με μαέστρο τον κύριο Λαζαρίδη, Μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με μαέστρο τον κύριο Νίκο Φυλακτό.

    Παρασκευή 30/9/2005

    20.00 Πλ. ΗΣΑΠ Θεατρική παράσταση "Το μεγάλο μυστικό" του Γιώργου Αντωνάκη, από το Θεατρικό Εργαστήρι δασκάλων "Μια φορά κι ένα καιρό". Σκηνοθεσία : Γιώργος Αντωνάκης.

    Σάββατο 1/10/2005

    19.00 Πλ. Γιαννετάκη "Ζωγραφίζω το Ηράκλειο" Παιδικό πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργούς, κλόουν και ζογκλέρ. Ζωγραφική σε χαρτί με πινέλα και χρώματα.

    20.00 Πλ. ΗΣΑΠ "Ανάβοντας τα φώτα στη σκηνή" Η ορχήστρα "ΝΑΣΤΡΑ" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, σας υπόσχεται μια αξέχαστη μουσική βραδιά με τραγούδια έντεχνα και λαϊκά Ελλήνων Συνθετών, που όλοι αγαπήσαμε. Ενορχήστρωση : Μιχάλης Καραγιάννης. Διδασκαλία - Διεύθυνση Ορχήστρας : Γιώτα Καραγιάννη.

    [27] Πολιτισμός

    "Ακρωτηρίασαν" τον Δαυίδ

    2/9/2005 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Έναν αρκετά ακραίο τρόπο βρήκαν οι Ιταλοί, ώστε να πείσουν τους συμπατριώτες τους να δώσουν τον οβολό τους σε μία καμπάνια για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Ξαφνικά λοιπόν, οι Ιταλοί πολίτες βρέθηκαν να αντικρίζουν έναν ακρωτηριασμένο Δαυίδ του Μικελάντζελο, τον "Μυστικό Δείπνο" του Νταβίντσι με ξεθωριασμένα τα πρόσωπα των μαθητών και το σκισμένο καμβά της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι. Όχι οι υπεύθυνοι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CittaItalia δεν τρελάθηκαν, ώστε να καταστρέψουν μερικά από τα πιο σπουδαία έργα τέχνης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά προχώρησαν σε αυτή τη διαφημιστική καμπάνια για να δείξουν στους συμπατριώτες τους, τι μπορεί να χάσουν αν δε φροντίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Παρόλο, που τα συγκεκριμένα έργα δεν κινδυνεύουν, "κυκλοφορούν" σε αυτή την κατάσταση σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και αφίσες με το σλόγκαν "Χωρίς τη βοήθειά σας, η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει κάτι".

    Σε κίνδυνο το ένα τρίτο των μνημείων

    Η εν λόγω καμπάνια είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της τέχνης, που έχει ποτέ γίνει στην Ιταλία και θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου.

    Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του CittaItalia το ένα τρίτο των πολιτιστικών μνημείων της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Μερικά από αυτά είναι το Κολοσσαίο της Ρώμης και η Βενετία. Κύριες αιτίες της καταστροφής, η μόλυνση, οι βανδαλισμοί και η φυσική φθορά. Επίσης, ο κώδωνας του κινδύνου κρούει για εκατοντάδες εκκλησίες, μοναστήρια, κάστρα και άλλα κτήρια, που κινδυνεύουν να καταστραφούν, αν δεν γίνει κάτι γρήγορα.

    Ο Λέντο Πράτο, γγ του CittaItalia, τονίζει, πως χωρίς η Ιταλία οφείλει τη φήμη της στην πολιτιστική της κληρονομιά και υπογραμμίζει, πως χωρίς την τέχνη η Ιταλία θα ήταν μία ανώνυμη χώρα.

    Σχετικά με την καμπάνια, ο υπουργός Πολιτισμού Ρόκο Μπουτιλιόνε, είπε χαρακτηριστικά, ότι "η φροντίδα κι η προστασία της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής μας κληρονομιές δεν είναι μόνο ευθύνη του κράτους, αλλά κάθε Ιταλού πολίτη". «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν σήμερα, ώστε να μπορούν οι επόμενες γενεές να διατηρήσουν την πολιτιστικής τους κληρονομιά", καταλήγει ο κ. Μπουτιλιόνε.

    Σχετικά Links: CittaItalia

    [28] Παράξενα

    Γαμήλιο ξυλοκόπημα

    2/9/2005 3:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά τραύματα και μία ελεύθερη πτώση από τον πέμπτο όροφο, πλήρωσε τον έρωτά του για μία μεγαλύτερη γυναίκα, ένας 32χρονος Αιγύπτιος. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές εφημερίδες, ο Χάνι Άχμαντ, παντρεύτηκε κρυφά την 48χρονη Ναφίσα, χήρα, κάτι που προκάλεσε την οργή των δυο γιων της. Ο Άχμαντ ερωτεύτηκε τρελά την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του γυναίκα, αλλά τα παιδιά της δεν μπορούσαν να σεβαστούν τα αισθήματα του ζευγαριού και να δώσουν στη μητέρα τους την ευχή τους. Αντ αυτού, έδωσαν στο γαμπρό μία θέση στην εντατική, όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, καθώς τον ξυλοκόπησαν με τόση βία, που τον ανάγκασαν να βρει διέξοδο ...πέφτοντας από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου.

    Τον ανάγκασαν να πέσει από το μπαλκόνι

    Όλα ξεκίνησαν χάρη στις κακές γλώσσες των γειτόνων. Το ζευγάρι δεν είχε δημοσιοποιήσει τη σχέση του και συναντιόταν κρυφά σε διαμέρισμα της Ναφίσα σε προάστιο του Καΐρου. Οι γιοι της Ναφίσα, ένας 26χρονος κουρέας και ένας 29χρονος εργάτης, υποψιασμένοι από κουτσομπολιά γειτόνων και την αλλαγή στη συμπεριφορά της μητέρας τους, που έβγαλε τα μαύρα και άρχισε να μακιγιάρεται, την πίεσαν να ομολογήσει τη σχέση της.

    Μια μέρα λοιπόν, περίμεναν τον πατριό τους, την ώρα που θα συναντούσε τη μητέρα τους και μόλις μπήκε, εισέβαλαν στο διαμέρισμα και τον ξυλοκόπησαν με τόση βία, που τον έκαναν να πέσει από το μπαλκόνι.

    Ένας εκ των υιών συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του, ενώ ο άλλος συνεχίζει να διαφεύγει.

    [29] Παράξενα

    Τέρμα τα ξενύχτια

    2/9/2005 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Από τώρα φαίνεται άρχισαν τη σκληρή προπόνηση οι Κινέζοι αθλητές της γυμναστικής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, καθώς η απόδοσή τους στους Αγώνες της Αθήνας και η κατάκτηση ενός μόνο χρυσού μεταλλίου απογοήτευσε τους συμπατριώτες τους. Κατόπιν, κρατικής εντολής, λοιπόν, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι, μόλις η ώρα πάει 10 το βράδυ, να κλείνουν υπολογιστές και κινητά και να παραδίδουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους και όχι να επιδίδονται σε νυχτοπερπατήματα, έτσι ώστε να είναι φρέσκοι στην προπόνηση την επόμενη ημέρα. Ακόμα, τα μέλη της ομάδας των ανδρών, θα πρέπει να «κόψουν» την παράδοση να παίζουν ποδόσφαιρο για να εκτονώσουν την ένταση, τουλάχιστον μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον ερχόμενο Νοέμβρη. Μάλιστα, όσοι δεν συμμορφώνονται θα πληρώνουν πρόστιμο 200-500 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα νέα του Πεκίνου", που δημοσίευσε το θέμα, η απόφαση αυτή δεν είναι τελείως αδικαιολόγητη, γιατί όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος της εθνικής ομάδας γυμναστικής, πολλά από τα μέλη της ομάδας ξενυχτούν παίζοντας παιχνίδια στους υπολογιστές τους, ή στέλνοντας γραπτά μηνύματα, ή ακόμα βγαίνουν στα κρυφά από το σπίτι, κάτι που έχει άμεση με την απόδοσή τους στην προπόνηση.

    Η ομάδα γυμναστικής της Κίνας ετοιμάζεται για ένα σκληρό πρόγραμμα, καθώς το επόμενο εξάμηνο, εκτός από τους εθνικούς αγώνες, έχει τους Αγώνες της Ανατολικής Ασίας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μελβούρνη.

    Τι λένε οι αθλητές για όλα αυτά; Ακόμα οι αντιδράσεις δεν είναι έντονες. Ο Ξιάο Κιν, πρωταθλητής στον ίππο, επισημαίνει ότι δε θα αλλάξει τίποτα στη ζωή του, καθώς δε συνηθίζει να ξενυχτάει μπροστά στον υπολογιστή, ούτε να μιλάει με τις ώρες στο κινητό, απλώς η καθημερινότητά του θα γίνει πιο βαρετή.

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αρκετά συμπεράσματα για τον Σολίντ

    2/9/2005 9:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα γκολ στις καθυστερήσεις με τον Καστίγιο να χρίζεται σκόρερ, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Εργοτέλη στην φιλική αναμέτρηση που έγινε στο Παγκρήτιο στάδιο, Ο Τροντ Σόλιντ είχε την ευκαιρία να τσεκάρει ποδοσφαιριστές του, όπως τον Καστίγιο, τον Σούρερ, τον Μπουλούτ και τον Ντάνι, όμως μόνο ο πρώτος κατάφερε να κάνει μια θετική εμφάνιση. Όσον για τον Ισπανό επιθετικό, έδειξε πως ακόμα θέλει αρκετή δουλειά, αφού ήταν σχετικά "βαρύς", ενώ κορυφαίοι για τους "ερυθρόλευκους" ήταν οι Γεωργάτος και Στολτίδης. Από την άλλη, η Κρητική ομάδα, όπου θα αγωνίζεται στην Β Εθνική έδειξε ένα ανανεωμένο σύνολο, καθώς στην αρχική ενδεκάδα υπήρχαν μόνο τέσσερις ποδοσφαιριστές από την περσινή ομάδα και στο α ημίχρονο έδειξε πολύ καλά στοιχεία.

    Μέτριο παιχνίδι

    Με γκολ από τα αποδυτήρια ξεκίνησε η ομάδα του Εργοτέλη. Στο 3 και από μπαλιά του Κορδονούρη, ο Νατσέφσκι ξέφυγε μόνος του μπροστά και σούταρε διαγώνια, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Γιάννου. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 39 με τον Γεωργάτο, που πήρε την μπάλα από τον Καστίγιο, απέφυγε μέσα στην περιοχή δύο αμυντικούς και σούταρε με επιτυχία.

    Αντίθετα, το β ημίχρονο, ο Εργοτέλης άλλαξε όλη την ενδεκάδα, και ο Ολυμπιακός πήρε τα ηνία του παιχνιδιού. Οι "κόκκινοι έχασαν πολλές ευκαιρίες αλλά το γκολ της νίκης ήρθε στο 92, όταν ο Στολτίδης έδωσε στον Ντάνι, αυτός πλάσαρε τον τερματοφύλακα και πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή, ο Καστίγιο την έσπρωξε στα δίχτυα.

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Πόζα, Μίχος, Αργυράκης, Μαρκόφ, Κορδονούρης, Γκιάτας, Σουτζής, Κόβατς, Νατσέφσκι, Χάκεν, Ογκουνσότο. Στο β ημίχρονο αγωνίστηκαν οι: Ξημεράκης, Ριζούλης, Οικονομάκης, Κεφαλούκος, Γωνιωτάκης, Σταθόγλου, Χαλκιαδάκης, Σκουλούσης, Πάρβου, Γεωργόπουλος, Ζαχαριουδάκης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιάννου (46 Λέμενς), Μαυρογενίδης, Μπουλούτ, Κωστούλας, Σούρερ, Στολτίδης, Κυριάκος (69 Πάντος), Ταραλίδης (69 Βάλλας), Γεωργάτος, Καστίγιο, Ντάνι.

    * Το φιλικό ήταν αφιερωμένο στη μνήμη το δημοσιογράφου Μανούσου Ζαχαριάδη και η ΠΑΕ Εργοτέλης θα διαθέσει ένα ποσό σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της ενορίας του ιερέα πατέρα του.

    * Πριν την έναρξη του αγώνα η ΠΑΕ Εργοτέλης τίμησε τον Παραολυμπιονίκη Γιώργο Καπελλάκη και τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του νταμπλ.

    [31] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΌΦΗ: Ευχάριστα και δυσάρεστα

    2/9/2005 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολύ καλά ήταν τα νέα για τον Νίκο Κουνενάκη, μετά την σημερινή προπόνηση του ΟΦΗ. Ο 27χρονος μέσος πήρε μέρος στο κανονικό πρόγραμμα, μάλιστα μπήκε δυνατά σε πολλές φάσεις στο δίτερμα, χωρίς να αισθανθεί ενοχλήσεις και έδειξε πως έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του. Από την άλλη, ο Τάσος Τριανταφύλλου δεν γυμνάστηκε καθόλου σήμερα, (εχτές είχε πάρει μέρος κανονικά), αφού αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο δεξιό τετρακέφαλο και κρίθηκε προτιμότερο να αρκεστεί σε θεραπεία, την οποία έκανε κάτω από τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή Γιώργου Βερερουδάκη. Τέλος, ο Νίκος Μαχλάς έφτασε καθυστερημένα στην προπόνηση και ο Βαγγέλης Βλάχος έδωσε εντολή να γυμναστεί μόνος του το απόγευμα. Νέα προπόνηση έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 10 το πρωί, ενώ την Κυριακή η ομάδα θα μεταβεί στα Χανιά, για να δώσει φιλικό παιχνίδι με την Ιωνία. Ο Βαγγέλης Βλάχος θα πάρει μαζί του όλους τους παίκτες. Φιλικό θα δώσει ο ΟΦΗ και τη Δευτέρα, στο αθλητικό κέντρο του, με αντίπαλο την Ρόδο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 September 2005 - 20:55:38 UTC