Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετωπική για τις προσλήψεις
  • [02] Πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ
  • [03] Κόντρα Σουφλιά -Αθανασάκη
  • [04] Χωρίς Τσάνκο στο ντέρμπι
  • [05] Γκονζάλες: "Έχουμε ίσες πιθανότητες πρόκρισης"
  • [06] Νικηφόρο ξεκίνημα ο Ολυμπιακός
  • [07] Συμφωνία ΕΡΤ-ΡΙΚ

    [01] Πολιτική

    Με αφορμή καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ

    Μετωπική για τις προσλήψεις

    30/9/2005 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νέα πυρά αντάλλαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις και υπερβολικές αυξήσεις στους μισθούς στελεχών του δημόσιου τομέα. Το θέμα ανέκυψε μετά από καταγγελίες του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, ότι ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Κώστας Σταϊκούρας, βρίσκεται πίσω από μαζικές προσλήψεις πολιτών της Λαμίας στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα της Γραμματείας Ντίνο Τσαμαδιά. Στις καταγγελίες Αθανασάκη, προστέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής δηλώσεις, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Φίλιππου Πετσάλνικου για προκλητικές αυξήσεις μισθών, σε προέδρους σειράς Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας, τους οποίους "βάπτισε" διοικητές ειδικών προσόντων. Ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αβάσιμους ισχυρισμούς και για προσπάθεια να θολώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Χθες πάντως οι κ.κ. Σταϊκούρας και Τσαμαδιάς διέψευσαν τις καταγγελίες τονίζοντας ότι όλα γίνονται σε μια προσπάθεια του ΠΑΟΚ να "χτυπήσει", τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

    Μάλιστα ο κ. Τσαμαδιάς ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι έγιναν 1000 προσλήψεις σε όλη τη χώρα, με συμβάσεις έργου εννιά μηνών τονίζοντας πως αν ελεγχθεί η καταγωγή όλων, τότε και άλλοι νομοί θα βρεθούν με ανάλογους διορισμούς.

    Τις καταγγελίες, διέψευσε κατηγορηματικά και η αρμόδια Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας ότι όλες οι προσλήψεις έχουν γίνει με συμβάσεις έργου κάτω από ανοιχτές διαδικασίες.

    Σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος, επανήλθε στο θέμα μετά από ερωτήσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους για να τονίσει: "Δεν έχουν βάση οι καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για προσλήψεις στο δημόσιο που φέρονται να προώθησαν άνθρωποι στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού"

    Αφού ανέφερε στοιχεία ανά νομό από τον κατάλογο των προσλήψεων που έχουν γίνει, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι τα πρόσωπα που προσλαμβάνονται κατ αναλογία προέρχονται από τους νομούς στους οποίους βρίσκονται τα σχολεία.

    "Ο Έλληνας πολίτης βλέπει, κρίνει και θυμάται", κατέληξε.

    "Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη βελόνα μέσα στα άχυρα. Άλλο είναι οι ωρομίσθιοι, άλλο οι λοιποί εκπαιδευτές, άλλο οι συμβάσεις έργου και αυτοί που χειρίζονται τα προγράμματα. Ας πάψουν να λένε ψέματα. Δεν τους πιστεύει κανείς", ανταπάντησε ο κ. Αθανασάκης.

    Κόντρα και για τις δηλώσεις Πετσάλνικου

    Το θέμα των προσλήψεων ακολούθησε η καταγγελία του Φίλιππου Πετσάλνικου για προκλητικές αυξήσεις μισθών.

    "Τη στιγμή που ο λαός βιώνει μια πρωτοφανή λιτότητα, και που η κυβέρνηση μιλάει για αυξήσεις στους εργαζόμενους, αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους, στα όρια περίπου του πληθωρισμού, 3%, 4% ή 5% το πολύ, την ίδια στιγμή διαπιστώσαμε ότι, δίνει προκλητικές αυξήσεις που φτάνουν το 962% σε μερικές περιπτώσεις, στους προέδρους μιας σειράς Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας, τους οποίους "βάπτισε" διοικητές ειδικών προσόντων. Όταν βλέπει κανείς τα προσόντα αυτών που τοποθέτησε ο υπουργός Υγείας, τότε κάθε άλλο παρά υπάρχουν αυτά τα αυξημένα και ειδικά προσόντα των υποτιθέμενων μάνατζερ. Είναι μία πολιτική έντονα άδικη. Άδικη απέναντι σε όλους τους άλλους, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος προσερχόμενος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου: "Φαίνεται ότι ο κ. Πετσάλνικος θέλει η Κοινωνική Πρόνοια και Αλληλεγγύη ως ο φτωχός συγγενής της Υγείας. Οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας δεν είναι δυνατόν να διοικούνται με την παρουσία προέδρων για λίγες ώρες", απάντησε, επιμένοντας στην αναγκαιότητα μόνιμης απασχόλησης των διοικητών.

    "Υπάρχουν εκατό τέτοια ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Στα 29 από αυτά έγιναν ρυθμίσεις που προβλέπουν την πρόσληψη διοικητών με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και οι αμοιβή τους είναι ίση με τη μικρότερη αμοιβή διευθυντού νοσοκομείου", υποστήριξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Μέχρι τώρα", εξήγησε "στις θέσεις αυτές βρίσκονταν πρόσωπα τα οποία δεν ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαινόμενα κακοδιοίκησης, να μην αξιοποιείται η περιουσία των ιδρυμάτων αυτών και να χάνονται κοινοτικά κονδύλια, αφού η απορροφητικότητα των πόρων ήταν μόνο 4%" συνέχισε για να συμπληρώσει:.

    "Ότι την απόφαση αυτή όταν είχε έρθει το σχετικό νομοσχέδιο είχε συμφωνήσει και ο εκπρόσωπος των ατόμων με ειδικές ανάγκες που είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε επαινεθεί και από την αντιπολίτευση.

    "Η διοίκηση των ιδρυμάτων αυτών", πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος, "πρέπει να εργάζεται συνεχώς και για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των πόρων αλλά και για την προστασία των ανθρώπων αυτών που έχουν ανάγκη".

    [02] Οικονομία

    Σε επτά επιχειρήσεις

    Πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ

    30/9/2005 11:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 97 χιλιάδων ευρώ σε επτά επιχειρήσεις, επέβαλε ο ΕΦΕΤ για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις "Κολιός", η οποία πωλούσε τη γραβιέρα Μακεδονίας, ενώ το προϊόν προερχόταν από την Αυστρία, την εταιρία "Κακάο Λάμπερτ" για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής, τη βιοτεχνία μπαχαρικών "Κουσίδης Γεώργιος", που διακινούσε νοθευμένο μέλι, καθώς και τις εταιρίες "Λίντερ Μακεδονίας", "Σαραβέλος" και δύο εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη για επικίνδυνα τρόφιμα.

    [03] Οικονομία

    Με αφορμή το έργο "Πείρος Παραπείρος"

    Κόντρα Σουφλιά -Αθανασάκη

    30/9/2005 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη για το έργο "Πείρος Παραπείρος" στην Αχαΐα. Ο κ. Αθανασάκης στις δηλώσεις του, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι, ανάθεσε το έργο στον κ. Πρόδρομο Εμφετζίογλου, ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρίας "Μηχανική", με "στημένες διαδικασίες", καθώς εκτός της πρότασης του συγκεκριμένου επιχειρηματία, υπήρχε και καλύτερη από ιταλική εταιρία, η οποία ενώ αρχικά είχε μειοδοτήσει, στη συνέχεια απορρίφθηκε μετά από ένσταση που υπέβαλλε η πλευρά Εμφετζίογλου. Ο Υπουργός, με σημερινή του ανακοίνωση απατώντας στις κατηγορίες του κ. Αθανασάκης τόνισε ότι "ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας, ψευδολογίας και λαϊκισμού" προσθέτοντας πως ενώ έχει γνώση των στοιχείων "απλώς τα διαστρεβλώνει και τα παραποιεί δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου".

    Δεν υπάρχει έγκριση

    Ο κ. Σουφλιάς επιτέθηκε στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν ούτε καν να δημοπρατήσουν το ζωτικό για την περιοχή της Πάτρας έργο Πείρος Παραπείρος", προσθέτοντας ότι το έργο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2005, δηλαδή επί των ημερών της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

    Μπαίνοντας στην ουσία κατηγόρησε ότι τον κ. Αθανασάκη ότι ψεύδεται, καθώς δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με την "Μηχανική" για την ανάθεση του έργου, αφού μέχρις στιγμής δεν υπάρχει θετική γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Όσον αφορά τους όρους ανάθεσης, ο κ Σουφλιάς επισήμανε πως "Κατά τη δημοπράτηση του έργου, οι δύο πρώτες εταιρείες είχαν ελάχιστη διαφορά στις προσφορές τους (η IRA Costruzioni Generali SRL έδωσε έκπτωση 42,67% και η Μηχανική ΑΕ 42,61%). Η Επιτροπή έκρινε ότι με τα τυπικά προσόντα που παρουσίασε η άγνωστη ιταλική εταιρεία, στη χώρα της δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ανάλογο έργο και γι αυτό αποφάσισε ότι μειοδότης πρέπει να είναι η "Μηχανική ΑΕ", υπό τον όρο ότι αυτό θα το ενέκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο".

    Τέλος υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα κριθεί από τα δύο ανώτατα ελληνικά δικαστήρια - το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο - και όχι από τον κ. Αθανασάκη.

    Απατώντας στα σχόλια του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Αθανασάκης, τόνισε πως: "Η μακροσκελής ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαιώνει όσα καταγγείλαμε. Προφανώς θα επανέλθουμε αναλυτικά. Οι ύβρεις επιστρέφονται», αναφέρει ο κ. Αθανασάκης".

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς Τσάνκο στο ντέρμπι

    30/9/2005 10:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τον Τσάνκο θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό. Ο «κιτρινόμαυρος» μέσος έχει υποστεί θλαστικό τραύμα στο δεξί δικέφαλο, στο χτεσινό παιχνίδι με τη Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης κι έτσι θα χάσει το ντέρμπι της Κυριακής. Ο Σαπάνης ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αποκατάστασης και από τη Δευτέρα αναμένεται να βρίσκεται στη διάθεση του προπονητή. Σε κανονικούς ρυθμούς προπονήθηκε ο Χιώτης, ενώ ο Μόρας συνεχίζει πρόγραμμα αποκατάστασης.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Γκονζάλες: "Έχουμε ίσες πιθανότητες πρόκρισης"

    30/9/2005 8:15:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ο Εζέκιελ Γκονζάλες μετά στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βέρντερ Βρέμης αναδείχτηκε, από την UEFA, ως ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα. Σήμερα, ο Έκι έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η ομάδα του μαζί με τη Βέρντερ και την Ουντινέζε έχουν τις ίδιες πιθανότητες να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση του ομίλου. "Εναντίον της Βέρντερ πέτυχα ένα γκολ, μπορούσα να βάλω τουλάχιστον άλλα τρία, όμως είχα δυο δοκάρια και ο Γερμανός τερματοφύλακας έκανε μια εντυπωσιακή απόκρουση. Μου αρέσουν αυτά τα δύσκολα παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό, όπου πρέπει να προσπαθείς πολύ. Αλλά το σημαντικότερο είναι οι τρεις βαθμοί. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα", είπε χαρακτηριστικά ο Έκι και πρόσθεσε: " Δεν νομίζω ότι η Μπαρτσελόνα θα χάσει την πρώτη θέση, η μάχη θα δοθεί για τη δεύτερη. Παναθηναϊκός, Ουντινέζε, ακόμα και η Βέρντερ που δεν έχει βαθμό μέχρι τώρα, έχουν όλοι πιθανότητες πρόκρισης". Επίσης, ο Γκονζάλες για τους νεαρούς συμπαίκτες του (Μάντζιο, Δάρλα, Τζιόλη) οι οποίοι διακρίθηκαν ιδιαίτερα στο ματς με τη Βέρντερ είπε πως είναι φανταστικοί, πειθαρχημένοι και ταλαντούχοι.

    [06] Νικηφόρο ξεκίνημα ο Ολυμπιακός

    30/9/2005 10:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στην β΄ προκριματική φάση της Ευρωλίγκα στην υδατοσφαίριση. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν 11-5 της ρωσικής Σίντεζ Καζάν, στον πρώτο αγώνα τους για τον 8ο όμιλο, που φιλοξενείται στο Βελιγράδι. Ετσι, οι πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τους στους «16» (το εισιτήριο παίρνουν οι δύο πρώτοι του ομίλου). Αύριο αντιμετωπίζουν την οικοδέσποινα Παρτιζάν, ενώ την Κυριακή ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με αντίπαλο την γαλλική Ολιμπίκ Νις.

    Τα οκτάλεπτα: 2-1, 3-1, 4-1, 2-2

    Για τον Ολυμπιακό σκόραραν οι Ντόσκας 3, Νίκιτς 2, Ν.Κόχειλας 2, Πλατανίτης 2, Χατζηθεοδώρου 1, Θωμάκος 1.

    Στο άλλο ματς του ομίλου, η Παρτιζάν επιβλήθηκε της Νις με 12-4 (4-1, 2-1, 4-1, 2-1).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πόλο: Εύκολα ο Εθνικός

    Πόλο: Ρίχνονται στη μάχη της Ευρωλίγκα

    [07] Πολιτισμός

    Ανανέωσαν τη συνεργασία τους

    Συμφωνία ΕΡΤ-ΡΙΚ

    30/9/2005 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τη συμφωνία της μεταξύ τους σύνδεσης και συνεργασίας, ανανέωσαν σήμερα Το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και η Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Ανδρέας Αλωνεύτης και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Χρίστος Παναγόπουλος.Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι τα δύο κανάλια θα αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και θα συνεργαστούν στους τομείς της παραγωγής και των προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος του ΡΙΚ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η από 15 χρόνων συμφωνία των δύο καναλιών είναι εξαιρετική και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε επέκτασή της. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ανανεωμένης συμφωνία η ΕΡΤ θα βοηθήσει το ΡΙΚ στην εισαγωγή της τεχνολογίας της ψηφιακής τηλεόρασης στην οποία το ελληνικό κανάλι έχει πείρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 September 2005 - 20:54:22 UTC