Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπέζας υφ. Οικονομίας
  • [02] Κόλαση 7,6 Ρίχτερ
  • [03] Συναγερμός σε Ρουμανία - ΗΠΑ
  • [04] Ψάρι ...ρομπότ
  • [05] Απαράδεκτες οι προτάσεις Νίμιτς
  • [06] Πυρά Αλαβάνου – Κωνσταντόπουλου
  • [07] Κατολίσθηση με θύματα παιδιά
  • [08] Τρομοσυλλήψεις στη Βρετανία
  • [09] Στο 10,5% η ανεργία το 2004
  • [10] Στη Μπόλτον ο Ντιετού
  • [11] Φιλική νίκη
  • [12] Τρία στα τρία η Καστοριά
  • [13] Σαν να μην πέρασε μια μέρα
  • [14] Σπουδαία πρόκριση για ΠΑΟΚ
  • [15] Ιππασία: Δύο χάλκινα για την Ελλάδα
  • [16] Συνελήφθη ο Boy George
  • [17] Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας

    [01] Πολιτική

    Με απόφαση του Πρωθυπουργού

    Μπέζας υφ. Οικονομίας

    8/10/2005 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2005 7:09:08 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Αντώνης Μπέζας ορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Αδάμ Ρεγκούζα. Η ανακοίνωση έγινε μετά από έκτακτη σύσκεψη, που είχε ο Κώστας Καραμανλής με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νέος υφυπουργός, υπογράμμισε ότι θα εργασθεί με όλες του τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς ειδικά για τα νέα του καθήκοντα που σχετίζονται και με τα κρατικά έσοδα, σημείωσε ότι όλες αυτές οι θέσεις είναι πρόκληση για κάθε βουλευτή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Μπέζας ήταν ένα από τα πρόσωπα, που πρότεινε στον Πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, η ορκωμοσία του κ. Μπέζα θα γίνει τη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ Μπέζας, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας στις 9 Απριλίου του 2000 και επανεξελέγη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

    Ο νέος Υφυπουργός

    Ο Αντώνης Μπέζας γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1963 στην Κέρκυρα. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μιλά αγγλικά και γαλλικά.

    Είναι παντρεμένος με την Αθηνά Καρβούνη και έχει ένα γιο και μία κόρη.

    Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Θεσπρωτών Φοιτητών Αθήνας (1983-1985). Το διάστημα 1987-1988, ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας.

    Το 1990, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Από το 1991, διατηρεί τεχνικό γραφείο στην Ηγουμενίτσα, ενώ εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με αντικείμενο την επίβλεψη των μεγάλων έργων της περιοχής.

    Το 1994, εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας. Ασχολήθηκε ενεργά με το συνδικαλισμό και το 1994, εξελέγη μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ηπείρου μέχρι το 1997. Το διάστημα 1995-1997, ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας, ενώ έχει διατελέσει και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Θεσπρωτίας.

    Την περίοδο 1995-1997, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας, το διάστημα 1996-1997, ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας και το 1997, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής Α Εδαφικής Περιφέρειας.

    Το 1998, εξελέγη (πρώτος στο συνδυασμό του) νομαρχιακός σύμβουλος Θεσπρωτίας.

    Τον Απρίλιο του 2000, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Τον Οκτώβριο του 2003, εξελέγη γραμματέας της Βουλής.

    Το Μάρτιο του 2004, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή του αντικαταστάτη

    [02] Κόσμος

    Εθνική τραγωδία στο Πακιστάν

    Κόλαση 7,6 Ρίχτερ

    8/10/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Περισσότεροι από 1000 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες το Πακιστάν, τη Βόρεια Ινδία και το Αφγανιστάν. Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίστηκε 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ και το μέγεθος του, ήταν τέτοιο που εξαφάνισε κυριολεκτικά, από το χάρτη δεκάδες χωριά. Τουλάχιστον 500 είναι επίσημα οι νεκροί στο βορειοδυτικό σύνορο του Πακιστάν και γύρω στους 450 στις δυο διοικήσεις του Κασμίρ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα συντρίμμια των κτηρίων. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη και την πακιστανική κυβέρνηση προκειμένου να συντονίσουν το έργο αρωγής. Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες και η χώρα μας.

    Μέτωπο αρωγής

    Την πρόθεση της χώρας μας να συμβάλει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης με την αποστολή ομάδας ΕΜΑΚ, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Χ. Ροκανάς , σε επικοινωνία που είχε με τους πρέσβεις του Πακιστάν και την Ινδίας στην Ελλάδα.

    Νωρίτερα, η Κομισιόν, πρότεινε τη χορήγηση επείγουσας οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες, τριών εκατομμυρίων Ευρώ .

    Το ποσό, διευκρίνισε η Ε. Επιτροπή, μπορεί να αποδεσμευθεί μέσα σε μία μέρα αν το ζητήσουν οι οργανώσεις αρωγής.

    Λόγω του σεισμού, αναβλήθηκε για τις αρχές Νοεμβρίου, η τετραμερής διάσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10 και 11 Οκτωβρίου, μεταξύ του υπ. Δημόσιας Τάξεως Γ. Βουλγαράκη και των ομολόγων του, του Ιράν του Πακιστάν και της Τουρκίας.

    Ο λόγος της αναβολής, είναι η αδυναμία του Πακιστανού υπουργού Εσωτερικών να παραστεί στις εργασίες της διάσκεψης.

    Ανυπολόγιστες καταστροφές

    Για διαστάσεις εθνικής τραγωδίας κάνουν λόγο οι πακιστανικές αρχές.

    Στις προσπάθειες διάσωσης, επικεφαλής έχει τεθεί ο στρατός. Στρατιώτες μεταφέρονται με ελικόπτερα ακόμα και στα πιο δύσβατα σημεία που επλήγησαν για να συνδράμουν τους κατοίκους, που ψάχνουν για ζωντανούς στα συντρίμμια.

    Ο σεισμός που είχε διάρκεια ενός λεπτού ήταν τόσο ισχυρός και είχε τόσο μικρό εστιακό βάθος (μόλις 10 χιλιομέτρων) που κατάφερε να σβήσει από το χάρτη ολόκληρα χωριά.

    Μεταξύ των πολυάριθμων κτηρίων που κατέρρευσαν, είναι κυβερνητικά κτήρια, τζαμιά, ένα σχολείο και μία 5όροφη πολυκατοικία στο Ισλαμαμπάντ, που έπεσε σαν χάρτινος πύργος.

    Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν άλλοι πέντε μετασεισμοί, με πιο ισχυρό αυτόν των 6.3 Ρίχτερ, 70 μίλια βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

    Ακολούθησαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και κόπηκαν οι επικοινωνίες.

    Τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ξένοι υπήκοοι.

    Ένας Κινέζος μηχανικός, ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης και δυο Ιάπωνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονικά Ρίχτερ στο Πακιστάν

    [03] Υγεία

    Ανέτοιμες οι ΗΠΑ για ένα σενάριο πανδημίας

    Συναγερμός σε Ρουμανία - ΗΠΑ

    8/10/2005 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2005 3:28:18 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters- New York Times

    Έντονη ανησυχία προκαλούν στη Ρουμανία, τρία νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στο χωριό Σμαρντάν. Την Παρασκευή, βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού σε τρεις οικόσιτες πάπιες σε μία αγροικία στο χωριό Τσεαμουρλιά ντε Τζος στο Δέλτα του Δούναβη. Η περιοχή τέθηκε σε καραντίνα, απαγορεύτηκε το κυνήγι και ομάδες γιατρών άρχισαν να εξετάζουν προληπτικά τους κατοίκους. Το δέλτα του Δούναβη, είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος της Ευρώπης και σημείο συγκέντρωσης αποδημητικών πτηνών από τη Ρωσία, τη Σκανδιναβία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Μετά τα τρία νέα κρούσματα που εμφανίσθηκαν σήμερα, ο φόβος για πανδημία είναι πλέον ορατός και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη σφαγή εκατοντάδων πτηνών. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί σημερινό δημοσίευμα των Times, το οποίο επικαλούμενο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ είναι ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μίας πανδημίας.

    H αποκάλυψη των N. York Times

    Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, ο ιός είναι πιθανό να εμφανισθεί στις ΗΠΑ, σε μερικούς μήνες ακόμα και βδομάδες.

    Το χειρότερο σενάριο, μιλά μάλιστα και για 1.900.000 νεκρούς, 8.500.000 ασθενείς και ένα κόστος διαχείρισης της κρίσης που θα ξεπεράσει τα 450 δις δολάρια.

    Σε μία τέτοια περίπτωση, τα νοσοκομεία θα κατακλυσθούν από ασθενείς, θα ξεσπάσουν ταραχές σε κλινικές όπου θα γίνονται εμβολιασμοί και θα υπάρχουν ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα.

    Το 380 σελίδων σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, προτείνει την επιβολή καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων ωστόσο, όπως σημειώνεται αυτό θα επιτρέψει μόνο να επιβραδυνθεί η πανδημία στις ΗΠΑ για έναν ή δυο μήνες.

    Για το λόγο αυτό, προτείνεται στις αμερικανικές πολιτείες να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους, έτσι ώστε να μπορεί να επιτραπεί το ενδεχόμενο καραντίνας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παρασκευασθούν 600 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Ρουμανία κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    [04] Τεχνολογία

    Ψάρι ...ρομπότ

    8/10/2005 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα ψάρι αλλιώτικο από τ άλλα "κοσμεί" από χθες το Ενυδρείο του Λονδίνου. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη σπάνιο είδος, αλλά για ένα είδος, που δεν υπήρξε ποτέ πριν! Βλέπεται αυτό το ψάρι δεν είναι παρά ένα υπερσύγχρονο ρομπότ, που έχει τη δυνατότητα να κολυμπά και να συμπεριφέρεται, όπως τα κανονικά ψάρια. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του βρετανικού Πανεπιστημίου Essex, που το δημιούργησε το ρομποτικό ψάρι κολυμπά σαν τόνος, έχει την επιτάχυνση ενός λούτσου, ενώ μπορεί να ξεγλιστρά, όπως τα χέλια. Στόχος της κατασκευής του είναι το κοινό να έρθει πιο κοντά και να εξοικειωθεί με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό δήλωσε, ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Huosheng Hu, προσθέτοντας, ότι ο ταλαντούχος αυτός ηλεκτρονικό τόνος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση διαρροών σε αγωγούς πετρελαίου και για τη βελτίωση της λειτουργίας των υποβρυχίων οχημάτων.

    [05] Πολιτική

    Υπουργικό και συνάντηση κομμάτων στα Σκόπια

    Απαράδεκτες οι προτάσεις Νίμιτς

    8/10/2005 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Απορρίπτονται ως απαράδεκτες οι προτάσεις που επέδωσε ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. "Οι προτάσεις αυτές επιστρέφονται ως απαράδεκτες" τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνεται ότι δόθηκαν ανάλογες οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο μας στον ΟΗΕ. Νωρίτερα, στην πρόταση Νίμιτς αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Ο Μπράνκο Τσερνκόφσκι, δήλωσε ότι λόγω των δεσμεύσεων και των δυο πλευρών, (Ελλάδας ΠΓΔΜ) δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο της. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το θέμα θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή και σε σύσκεψη με τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων τη Δευτέρα.

    Οδηγίες Τσερνκόφσκι προς ΜΜΕ

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σκοπίων, τη Δευτέρα, μετά και την ενημέρωση των κομμάτων είναι πιθανό το θέμα να πάει και στη Βουλή.

    Ο κ. Τσερνκόφσκι, μίλησε για ένα ζήτημα μεγάλης εθνικής σημασίας και για αυτό το λόγο απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ της χώρας να είναι προσεκτικά στις αναφορές τους και να μεταδίδουν μόνο εξακριβωμένες πληροφορίες.

    [06] Πολιτική

    Κατά κυβέρνησης για διαφθορά - διαπλοκή

    Πυρά Αλαβάνου Κωνσταντόπουλου

    8/10/2005 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2005 4:52:20 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα διαφθοράς, με αφορμή και την υπόθεση Ρεγκούζα, άσκησε ο Αλέκος Αλαβάνος ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κεντρικής Πολιτικής του ΣΥΝ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, σημειώνοντας ότι "ο βούρκος και η αδιαφάνεια είναι το προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις από την Πάτρα του πρώην προέδρου του ΣΥΝ. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για πλήρη ανατροπή των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός για τα θέματα διαφθοράς, σημειώνοντας ότι "οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση τα χει ξαναβρεί στο μεγάλο θέμα της διαφθοράς".

    Για Flash και ΜΜΕ

    Η μηδενική ανοχή στη διαφθορά, πρόσθεσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ισχύει μονάχα για τους μικρούς.

    "Εάν αποπέμπεται ένας υφυπουργός γιατί έδωσε διαφήμιση σε υπόδικο καναλάρχη, τότε τι πρέπει να γίνει λόγου χάριν με αυτά που συμβαίνουν στον «Flash» και με τον Κ. Κόκκαλη" διερωτήθηκε.

    Για το θέμα μάλιστα του σταθμού, τόνισε, ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η άδεια από τον κ. Κόκκαλη και τους εικονικούς ιδιοκτήτες και να λογοδοτήσουν γιατί εξαπάτησαν με ψευδείς δηλώσεις το ΕΣΡ, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και άλλες αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές.

    Πρότεινε ακόμα, να παραχωρηθούν στην ΕΣΗΕΑ η συχνότητα και η σχετική άδεια, ώστε να διαπραγματευθεί η Ένωση Συντακτών τη συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού.

    Νωρίτερα, ο Αλ. Αλαβάνος, από το βήμα της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, η οποία άρχισε με θέμα το συνέδριο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ.

    Όπως είπε, "ο νόμος για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ δεν έχει έρθει ακόμα" και ότι "το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δέχεται αιτήσεις για πιστοποιητικά διαφάνειας τις οποίες μεταθέτει χρονικά με αποτέλεσμα να χορηγούνται ενώ αδυνατεί να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της επίλυσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών και της ύπαρξης χρονοδιαγράμματος, κάτι το οποίο δεν έγινε και γι αυτό ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση.

    [07] Κόσμος

    Αναζητούν επιζώντες

    Κατολίσθηση με θύματα παιδιά

    8/10/2005 12:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 20 τραυματίστηκαν και ακόμη 30 αγνοούνται, όταν από κατολίσθηση κοντά στην πόλη Μπέγιο της Κολομβίας παρασύρθηκαν κατοικίες. Αιτία για την κατολίσθηση υπήρξε η υπερχείλιση ποταμού της περιοχής. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και παιδιά, ο αριθμός των οποίων δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί. Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων και του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να βρουν επιζώντες στα καλυμμένα από λάσπη σπίτια της πόλης.

    [08] Κόσμος

    Δεν έχουν σχέση με τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    Τρομοσυλλήψεις στη Βρετανία

    8/10/2005 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στα χέρια της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα, δέκα άτομα, που φέρονται να προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι συλλήψεις έγιναν στα περίχωρα του Λονδίνου και σε άλλες δυο πόλεις και σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ, δεν συνδέονται με τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Η έρευνα της βρετανικής αστυνομίας, πραγματοποιείται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000 και σε αυτήν πήραν μέρος, εκτός της αντιτρομοκρατικής και οι μυστικές υπηρεσίες.

    [09] Οικονομία

    Σύμφωνα με τη Eurostat

    Στο 10,5% η ανεργία το 2004

    7/10/2005 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2005 6:12:50 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το 2004 ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα, ανήλθε στο 10,5% έναντι 9,7% το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας για τις Ελληνίδες, αυξήθηκε το 2004 στο 16,2%, έναντι 15% το 2003, ενώ για τους νέους Έλληνες, κάτω των 24 ετών, ο δείκτης ανεργίας το 2004 έφτασε το 26,9%. Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας έχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας (16,6%), ενώ κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με την υψηλότερη ανεργία για τους νέους και τις γυναίκες ανάμεσα σε 254 περιφέρειες της Ευρώπης των "25". Οι δύο πρώτες περιφέρειες είναι τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, Ρεουνιόν και Γουαδελούπη. Στην Ευρώπη, ο δείκτης ανεργίας το 2004, παράμεινε σταθερός στο 9,2%, σε σχέση με το 2003. Ο συνολικός δείκτης ανεργίας των περιφερειών της Ε.Ε κυμαίνεται από 2,4% στην περιοχή Ντόρσετ και Σόμερσετ της Βρετανίας έως 32,8% στην περιοχή Ρεουνιόν της Γαλλίας. Σε ό,τι αφορά το δείκτη ανεργίας για τους νέους, αυτός κυμαίνεται από 5,4% στην περιοχή Ζέελαντ της Ολλανδίας, έως 56,6% στην περιοχή Ρεουνιόν της Γαλλίας, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ξεκινάει από 2,2% στο Ντόρσετ και Σόμερσετ της Βρετανίας και φτάνει το 34,2% στην Ρεουνιόν της Γαλλίας.

    Αναλυτικά οι δείκτες ανεργίας (2004)

    Αττική

    Δείκτης ανεργίας 9,1%, 13,1% γυναίκες, 22% για τους νέους. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    Δείκτης ανεργίας 13,2%, 20,9% γυναίκες και 30,4% για νέους.Κεντρική Μακεδονία:

    Δείκτης ανεργίας 12,2%, 19,4% γυναίκες, 31,6% για τους νέους.Θεσσαλία:

    Δείκτης ανεργίας 9,8%, 16,5% γυναίκες, 25,4% για τους νέους.Ήπειρος:

    Δείκτης ανεργίας 11,2%, 17,1% γυναίκες, 33,1% για τους νέους.Ιόνια Νησιά:

    Δείκτης ανεργίας 11,4%, 16% γυναίκες, 23,8% για τους νέους.Δυτική Ελλάδα:

    Δείκτης ανεργίας 12,5%, 21% γυναίκες, 30,2% για τους νέους.Στερεά Ελλάδα:

    Δείκτης ανεργίας 12,8%, 20,2% γυναίκες, 33,7% για τους νέους.Πελοπόννησος:

    Δείκτης ανεργίας 9,2%, 15,3% γυναίκες, 28,4% για τους νέους.Βόρειο Αιγαίο:

    Δείκτης ανεργίας 9,3%, 19,4% γυναίκες (δεν υπάρχουν στοιχεία για τους νέους).Νότιο Αιγαίο:

    Δείκτης ανεργίας 8,7%, 13,1% γυναίκες, 19,8% για τους νέους.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μπόλτον ο Ντιετού

    8/10/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Η Μπόλτον θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Μαρτίν Ντιετού. Ο 31χρονος μεσοαμυντικός, δοκιμάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Ρίμποκ Στάντιουμ, και άφησε ικανοποιημένους τους υπευθύνους του συλλόγου με την αγωνιστική του αξία. "Έχω φτάσει σε συμφωνία με τη διοίκηση του συλλόγου. Θέλω να παίξω. Έχω περάσει ήδη από ιατρικές εξετάσεις και το μόνο που απομένει είναι να μάθω από τους υπευθύνους της Μπόλτον πότε μπορώ να ενταχθώ και επίσημα στην ομάδα", είπε ο πρώην άσος Νις από την οποία αποχώρησε στα τέλη της περασμένης σεζόν.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Φιλική νίκη

    8/10/2005 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Σε φιλικό αγώνα που έγινε στο δημοτικό στάδιο της Καλλιθέας "Γρηγόρης Λαμπράκης", η ομώνυμη ομάδα επικράτησε του Ιωνικού με 2-1. Η Καλλιθέα παρουσιάστηκε ανώτερη στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Λαζανά στο 25ο και Βόκολου στο 45ο λεπτό. Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν το ματς, και κατόρθωσαν να μειώσουν στο τελικό 2-1 με τέρμα του Περόνε στο 70΄.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης (46΄ Μπαρτζώκας), Γκεοργκίεφ (55΄ Μπελεγρίνης), Βενέτης (18΄ λ.τ. Καρατζάς), Κουλακιώτης (80΄ Αγγελόπουλος), Βόκολος, Τσιώλης (55΄ Τζωρμπατζάκης), Τελκίνσκι (85΄ Διαμάντης), Γιάντσεφ (70΄ Ντραγκίσεβιτς), Μουτζίρι (60΄ Πασάς), Λαζανάς (70΄ Κουτσοσπύρος), Σιλά (62΄ Γκόντζος).

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Σαπουνάς (42΄ λ.τ. Καντιμοίρης), Ευθυμίου, Κακαράς, Καραδέμητρος (75΄ λ. τ. Οικονόμου), Κινγκ, Κοτίτσας (70΄ Ζίφκοβιτς), Οικονόμου (46΄ Πουλόπουλος), Σαχινίδης, Μενδρινός (46΄ Γκούτμαν), Μακόρ (55΄ Περόνε), Μπενίτεζ.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τρία στα τρία η Καστοριά

    8/10/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τους εννέα βαθμούς σε τρεις αγώνες έφτασε η Καστοριά μετά την σημερινή της νίκη με 2-0 επί του Πανσερραϊκού, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της τρίτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β Εθνικής. Η Καστοριά άνοιξε το σκορ στο 5' με τον Θωμαΐδη και το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Ζουρούδης ατο 28'. Οι "γουναράδες" με την σημερινή έφτασαν τις τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και άφησαν τον Πανσερραϊκό στις δύο που είχε μέχρι σήμερα.

    Το πρόγραμμα

    Καστοριά-Πανσερραϊκός 2-0

    Νίκη Βόλου-Αρης 9/10

    Παναχαϊκή 2005-Χαϊδάρι 9/10

    Εργοτέλης-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 9/10

    Βέροια-Θρασύβουλος Φυλής 9/10

    Κέρκυρα-Εθνικός Αστέρας 9/10

    Καλαμάτα-Πανηλειακός 10/10

    Προοδευτική-Ηλυσιακός 12/10

    Βαθμολογία (σε 2 αγώνες)

    1. Καστοριά 9 -3 αγώνες

    2. Κέρκυρα 6

    3. Χαϊδάρι 4

    -. Εθνικός Αστέρας 4

    5. Θρασύβουλος 3

    -. Εργοτέλης 3

    -. Ηλυσιακός 3

    -. Παναχαϊκή 3

    -. Πανηλειακός 3

    10. Νίκη Βόλου 2

    -. Καλαμάτα 2

    -. Προοδευτική 2

    13. Βέροια 1

    -. Αρης 1

    15. Πανσερραϊκός 0 -3αγώνες

    -. ΑΣΚ Ολυμπιακός 0

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σαν να μην πέρασε μια μέρα

    8/10/2005 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Η επιστροφή του Σταύρου Τζιωρτζιόπουλου στην ενεργό δράση, ύστερα από 10 μήνες που απουσίαζε λόγω τραυματισμού, ήταν το "σημαντικό" γεγονός στο σημερινό φιλικό αγώνα της ΑΕΚ με τον Ηλυσιακό. Ο αμυντικός της Ένωσης, αγωνίστηκε για 35 λεπτά δείχνοντας ότι έχει επανέλθει πλήρως και ότι βρίσκεται στη διάθεση του προπονητή του όταν τον χρειαστεί. "Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα. Τώρα θα πρέπει να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση ώστε να βοηθήσω την ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της. Αισθάνθηκα λίγο περίεργα, σαν να έπαιζα για πρώτη φορά, αλλά ήταν πολύ ευχάριστο. Οι μήνες που έμεινα έξω ήταν πολύ δύσκολοι", υπογράμμισε ο παίκτης της ΑΕΚ μετά τη λήξη του ματς.

    Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγήθηκε 1-0 με γκολ του Κόντη στο 5΄, στην επανάληψη όμως οι Νέοι της Ένωσης δεν τα κατάφεραν εξίσου καλά, αφού ηττήθηκαν με 4-0 (60΄ Ράιζερ, 79΄ Μπαρμπούδης, 80΄, 82΄ Πλίγκος).

    [14] Μπάσκετ

    Σπουδαία πρόκριση για ΠΑΟΚ

    8/10/2005 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Μεγάλη νίκη για τον ΠΑΟΚ, όπου επικράτησε με 89-82 του Πανιωνίου για την 1η αγωνιστική της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, και εξασφάλισε την πρόκριση. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" που προηγήθηκε μέχρι και 17 πόντους, είχε για κορυφαίους τους Βασιλειάδη, Γκαγκαλούδη και Μαυροκεφαλίδη. Ο Πανιώνιος κατάφερε, με ηγέτη τον Οικονόμου να μειώσει στην τέταρτη περίοδο φέρνοντας το παιχνίδι στον πόντο, αλλά από κει και μετά "ανέλαβε" την ομάδα ο Κώστας Βασιλειάδης και την οδήγησε στη μεγάλη πρόκριση. Οι παίκτες του Μπάνε Πρέλεβιτς περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους στη δεύτερη αγωνιστική, ο οποίος θα προκύψει από τον αυριανό αγώνα ανάμεσα στον Πανελλήνιο και τον Άρη.

    Τα δεκάλεπτα: 20-30, 43-44, 51-68, 82-89

    Διαιτητές: Κουκουλεκίδης-Μπίτης-Φούφης

    ΠΑΝΙΩΝΙΚΟΣ (Μέμος Ιωάννου): Κέκελης, Πετρόπουλος 2, Περπέρογλου 6, Ειβερι 27 (5), Αγγελόπουλος 2, Ηλιάδης 2, Οικονόμου 23 (3), Μαυροειδής 8, Μαρμαρινός 9, Ταπούτος 3 (1)

    ΠΑΟΚ (Μπάνε Πρέλεβιτς): Ξανθόπουλος 2, Βασιλειάδης 22 (5), Γεωργίτσης 2, Ζούγιοβιτς 3, Γκαγκαλούδης 23 (5), Μαυροκεφαλίδης 20 (2), Μάντσε 6, Μάρει 8 (2), Χένιακ, Φορντ

    [15] Ιππασία: Δύο χάλκινα για την Ελλάδα

    8/10/2005 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Συνεχίζονται οι επιτυχίες για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ιππασίας, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο καθώς αλλά δύο μετάλλια προστέθηκαν στην ελληνική συλλογή. Στην Ιππική Δεξιοτεχνία και το Athens CDI στο 1ο αγώνισμα της σημερινής ημέρας "Grand Prix", η Τζοάννα Γεωργοπούλου με την Dynastie κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με το πολύ καλό ποσοστό 65,290%. Το δεύτερο μετάλλιο ήταν και αυτό χάλκινο, στην Υπερπήδηση Εμποδίων στο 2ο αγώνισμα "Κύπελλο Φίλιππος" ύψους 1.40μ. Το κατέκτησε η Δανάη Τσάτσου με τον ίππο Peter Head κάνοντας 34,86 στην 2η φάση της διαδρομής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιππασία: Χάλκινο η Κατερίνα Λω

    Ιππασία: Χρυσό η Δενδρινού

    [16] Ζωής ...σΤάσεις

    Τους φώναξε... να τον συλλάβουν

    Συνελήφθη ο Boy George

    8/10/2005 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τον κλέφτη, στο σπίτι του τραγουδιστή Boy George, έψαχναν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι έγινε διάρρηξη στο σπίτι του. Αντί για το διαρρήκτη όμως, βρήκαν τον ίδιο σε κατάσταση ναρκωτικής ζάλης, να λέει ασυναρτησίες και να απορεί γιατί οι αστυνομικοί βρισκόταν εκεί, όταν λίγο νωρίτερα ήταν αυτός που είχε καλέσει την αστυνομία. Ο τραγουδιστής, τρίκλιζε συνέχεια και δίπλα στον υπολογιστή του βρέθηκε μικροποσότητα κοκαΐνης. Ο Boy George, γνωστός στη δεκαετία του 80 με το ποπ συγκρότητα Culture Club, συνελήφθη από τους αστυνομικούς, για κατοχή ναρκωτικών και ψευδή αναφορά διάρρηξης.

    [17] Πολιτική

    Από τον Κάρολο Παπούλια

    Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας

    8/10/2005 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς τις γειτονικές χώρες απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την ακριτική Λήμνο, την οποία επισκέπτεται με την ευκαιρία των εορτασμών για την 93η επέτειο απελευθέρωσής της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. "Δε θα πάψω να τους καλώ να συνεργαστούμε για το καλό της περιοχής, το αμοιβαίο καλό" δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους τοπικούς παράγοντες για την πρόοδο του νησιού, το οποίο, όπως τόνισε, θεωρούταν κάποτε τόπος εξορίας και εκφοβισμού. Ο ίδιος επεσήμανε, ότι σήμερα η Ελλάδα, ζει μια σημαντική πρόοδο και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του τόπου.

    Το πρωί ο κ Παπούλιας παραβρέθηκε στη δοξολογία στον ιερό ναό Παναγίας Τσας και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων. Ακολούθησε παρέλαση των τριών όπλων του στρατού και μαθητική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν τα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια του νησιού.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Προϊστορικής Μύρινας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο δημοτικό θέατρο "Μαρούλα", όπου θα ανακηρυχθεί από το δήμαρχο Νίκο Κορνιώτη επίτιμος δημότης.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, ενώ εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρευρίσκεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 October 2005 - 16:53:48 UTC