Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θρήνος και εκκλήσεις
  • [02] Σταματούν οι εισαγωγές
  • [03] Σιγεί η ενημέρωση
  • [04] Νόμπελ για τις οικονομικές συγκρούσεις
  • [05] Ανέλαβε και δεσμεύτηκε
  • [06] Αποδέχονται τα Σκόπια
  • [07] "Ψεύτικος ο προϋπολογισμός"
  • [08] Επίσπευση για Χρηστίδη
  • [09] Μακάβριο εύρημα στη Χαλκιδική
  • [10] Μεγάλος… συμβιβασμός
  • [11] Διπλή επίθεση στο Κανταχάρ
  • [12] Κατά του πολέμου οι Ιάπωνες
  • [13] Νέα αναβολή για Σαρόν – Αμπάς
  • [14] Διαμεσολάβηση Παλαιοκρασά
  • [15] Η ώρα του πετρελαίου
  • [16] Παρελθόν ο Ζάετς από τους "Πομπέι"
  • [17] Μόνο η "σελεσάο" καλύτερη της Αγγλίας
  • [18] Μόνη πρώτη η Αργεντινή
  • [19] Τρόπος ζωής η ΑΕΚ
  • [20] Αποσπόρης:" Στόχος η νίκη"¨
  • [21] "Έσπασε το ρόδι" η Καλαμάτα
  • [22] Κλείνει Ραντόγιεβιτς
  • [23] Καταδίκασε τα επεισόδια
  • [24] Συζητήσαν τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι
  • [25] Στη Βραζιλία οι ομάδες της άμμου
  • [26] Αποκλείστηκαν "τα κορίτσια" του Παναθηναϊκού
  • [27] Αποχαιρέτησε την Ευρώπη ο Φιλαθλητικός
  • [28] ’νοδος για Δανιηλίδου, Μαζαράκη
  • [29] Δεύτερη η Ελλάδα στα "Αλεξάνδρεια"
  • [30] Επέστρεψαν πλούσιοι εμπειριών
  • [31] Νότες ελληνικής μουσικής στη Βιέννη
  • [32] Δύσκολες ώρες για τον Αλ. Αλεξανδράκη
  • [33] Σε πλήρη ετοιμότητα
  • [34] Ανάβει μ' ένα sms
  • [35] Γιαλαντζί βομβιστής
  • [36] Χρυσό-γραμματόσημο "Όντρεϊ Χέπμπορν"
  • [37] Ετοιμάζεται για πλαστική η Λόπεζ

    [01] Κόσμος

    Εκατόμβη νεκρών στο Πακιστάν

    Θρήνος και εκκλήσεις

    10/10/2005 5:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2005 6:40:35 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μια ολόκληρη γενιά αφανίστηκε από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, που συγκλόνισε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου το Πακιστάν. Μέχρι στιγμής, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 40.000 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60.000, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, τα μισά από τα θύματα είναι παιδιά, αφού πολλά σχολεία κατέρρευσαν. Μόνο στο ινδικό Κασμίρ έχουν χάσει την ζωή τους 2.000 άνθρωποι και άλλοι 10.000 αγνοούνται, καθώς τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να φτάσουν σε δεκάδες ορεινά χωριά. Παράλληλα, απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, οι άστεγοι φθάνουν τα δυόμισι εκατομμύρια, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος των επιδημιών. Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή βοήθειας απηύθυνε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, επισημαίνοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να ανταποκριθεί από μόνη της στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν τα φονικά Ρίχτερ. Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσαν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, ενώ το δικό της λιθαράκι στην ανακούφιση των πληγέντων θα βάλει και η χώρα μας. Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια, ενώ η ανάσυρση επιζώντων αναπτερώνει τις ελπίδες τους.

    Διεθνής χείρα βοηθείας

    Η πρώτη παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στις πληγείσες περιοχές την Δευτέρα. Εξαθλιωμένοι, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του πακιστανικού Κασμίρ, Μουζαφαραμπάντ, έκαναν επιδρομές στα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα.

    Σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι πληγέντες, η Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει έκτακτη βοήθεια σε τρόφιμα και καταλύματα σε 120.000 ανθρώπους, που αποκλείστηκαν από το σεισμό σε περιοχές με κακές καιρικές συνθήκες. Αρωγός της Επιτροπής θα σταθούν όλες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν.

    Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα αποδεσμεύσει 3,6 εκατομμύρια ευρώ, οι ΗΠΑ χορήγησαν βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, η Ιαπωνία αποδέσμευσε περίπου 180.000 ευρώ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης συμβάλλουν με είκοσι και δέκα εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

    Επίσης, η Κίνα προσέφερε 6,2 εκατομμύρια δολάρια, η Ιρλανδία και η Τσεχία 1 εκατομμύριο ευρώ, ο Καναδάς 100.000 δολάρια, η Δανία 1,34 εκατομμύριο ευρώ και η Γερμανία 50.000 ευρώ. Παράλληλα, πολλές χώρες απέστειλαν σκηνές, τρόφιμα και σωστικά συνεργεία. Μεταξύ αυτών και οι ινδικές Αρχές, που δεσμεύτηκαν να παράσχουν στο Ισλαμαμπάντ 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στην ανακούφιση των πληγέντων ετοιμάζεται να βάλει και η χώρα μας. Το απόγευμα της Τρίτης, ένα C-130 θα αναχωρήσει από την Ελευσίνα, μεταφέροντας στο Ισλαμαμπάντ ανθρωπιστική βοήθεια, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και τέσσερις γιατρούς. Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έθεσε στη διάθεση της πολιτείας την μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας, "Αλληλεγγύη".

    Τέλος, η πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα άνοιξε λογαριασμό για βοήθεια στους σεισμοπαθείς. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να καταθέσουν χρήματα σε όλα τα καταστήματα της Nova Bank ανά την Ελλάδα, στον λογαριασμό 5362348.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βοηθήστε μας..."

    [02] Υγεία

    Πλήρως προετοιμασμένη η Ελλάδα

    Σταματούν οι εισαγωγές

    10/10/2005 3:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2005 5:15:57 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - BBC

    Στην απαγόρευση των εισαγωγών ζωντανών πουλιών και φτερών από την Τουρκία λόγω της γρίπης των πτηνών, προχωρά σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, τα τελευταία 24ωρα έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της ασθένειας τόσο στην Τουρκία όσο και την Ρουμανία. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές λόγω της μετανάστευσης του ιού στις γειτονικές χώρες. Ως εκ τούτου, απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές πουλερικών από τις χώρες αυτές, ενώ, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δόθηκε εντολή στις νομαρχίες των παραμεθόριων περιοχών να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους ελέγχους. Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνει έκκληση στους κτηνιάτρους να αναστείλουν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους. Σημειώνεται ότι ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί και ως εκ τούτου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Σε συναγερμό Τουρκία Ρουμανία

    Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε Τουρκία και Ρουμανία, ώστε να εξακριβωθεί εάν τα άρρωστα πτηνά που εντοπίστηκαν πάσχουν από τον ιό H5N1. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

    Στη Ρουμανία αναφέρθηκαν σήμερα και νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στο Δέλτα του Δούναβη, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που ευθύνεται για τον θάνατο 65 ανθρώπων και εκατομμυρίων πτηνών από το 2003 στην Ασία.

    Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea TV μετέδωσε ότι δεκάδες πτηνά, ανάμεσά τους κύκνοι και πουλερικά, βρέθηκαν νεκρά στο χωριό Μάλιουτς του Δέλτα.

    Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν στη Ρουμανία είναι αρνητικά.

    "Στην Τουρκία τα τεστ είναι θετικά, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για ποιόν ιό πρόκειται. Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε εάν είναι ένας ιός χαμηλής ή υψηλής παθογένειας", δήλωσε σχετικά ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Υγείας.

    Η Τουρκία αναμένεται να αποστείλει, πιθανότατα σήμερα, δείγματα σε εργαστήρια συμβεβλημένα με την Ε.Ε.

    Μέχρι σήμερα, στη γείτονα έχουν θανατωθεί 3.000 πουλερικά.

    Σχέδιο δράσης για την περίπτωση πανδημίας

    Αυξημένα μέτρα επιτήρησης έχουν τεθεί στο Νομό Έβρου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, εκεί όπου, αυτή την περίοδο, φωλιάζουν χιλιάδες αποδημητικά πουλιά.

    Περίπου 200.000 κουτιά και 250.000 κιλά σκόνης του ειδικού αντιβιοτικού που συνιστάται για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών έχει ήδη παραγγείλει η χώρα μας, ενώ, παράλληλα έχουν ήδη παραγγελθεί και ποσότητες άλλου φαρμάκου πανδημίας γρίπης.

    Ως εκ τούτου η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, είναι πλήρως καλυμμένη και προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης. Όπως σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, η χώρα μας είναι μία από τις λίγες χώρες που διαθέτει ένα εθνικό προσχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στην τελική του μορφή στα μέσα Νοεμβρίου, μετά και από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., που πρόκειται να πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα στο Λονδίνο στις 20 Οκτωβρίου.

    Όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, το πρόβλημα της γρίπης των πουλερικών έχει πολύ μικρά ποσοστά κρουσμάτων στις χώρες που πλήττονται από την ασθένεια- 116 άτομα σε μία διετία για πληθυσμούς της τάξης των 2 δισ. ανθρώπων- τονίζοντας ότι το πρόβλημα συνίσταται επί της ουσίας στην υψηλή θνησιμότητα (60 νεκρούς) της ασθένειας αυτής.

    Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι το εμβόλιο γρίπης δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο γρίπης των πουλερικών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί.

    Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

    Πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α, χτυπά κατά κύριο λόγο τα οικόσιτα πουλερικά και μεταδίδεται παγκοσμίως με τα αποδημητικά πτηνά. Ιδιαιτέρως τα κοτόπουλα, οι πάπιες και οι γαλοπούλες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον ιό και συχνά αγροκτήματα μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ τα ζώα εξοντώνονται για την αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας.

    Πριν από το 1997, δεν υπήρχαν γνωστά περιστατικά προσβολής ανθρώπου από τον ιό. Τα 18 κρούσματα που εκδηλώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ εκείνη τη χρονιά ήταν μόνο η αρχή.

    Ο ιός της γρίπης δεν διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να αποφεύγει τα λάθη στην αντιγραφή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα στελέχη του ιού να μεταλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα, μεγαλύτερη απο αυτή με την οποία η επιστήμη δημιουργεί φάρμακα και εμβόλια για την καταπολέμησή του.

    Κάθε μεταλλαγμένο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στη φαρμακευτική αγωγή και βρίσκει τον οργανισμό εντελώς απροετοίμαστο. Στην περίπτωση μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο μάλιστα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σύνθετο, καθώς ο ιός που τελικά πλήττει τους ανθρώπινους πληθυσμούς είναι ένας συνδυασμός της γρίπης των πουλερικών με τον κλασσικό ιό της γρίπης, που έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται στο ετήσιο ταξίδι του ανά την υφήλιο.

    Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει αντισώματα για να αντιμετωπίσει τον άγνωστο ιό και έτσι η προσβολή του μπορεί να αποδειχθεί μοιραία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

    Συμπτώματα

    Τα συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών στον άνθρωπο κυμαίνονται από τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης (πυρετός, βήχας, ερεθισμένος λαιμός και καταρροή) μέχρι μόλυνση των οφθαλμών, πνευμονία, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές.

    Η ασθένεια εξαπλώνεται στον ζωικό πληθυσμό μέσω των σωματικών εκκρίσεων των πουλιών και μεταδίδεται στους ανθρώπους από την επαφή με μολυσμένο ζώο ή επιφάνειες.

    Λόγω της ικανότητας μετάλλαξης του ιού, οι ειδικοί ανησυχούν ότι κάποια μέρα θα βρίσκεται ίσως σε θέση να μεταδίδεται εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.

    Εάν ο ιός H5NI, που προκαλεί τη γρίπη των πουλερικών, καταφέρει κάποια μέρα κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει παγκόσμια επιδημία με θύματα πολύ περισσότερα από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας.

    Μέτρα αντιμετώπισης

    Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις υγειονομικές αρχές των χωρών στις οποίες παρατηρείται η γρίπη των πουλερικών, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι: συστηματική επιδημιολογική μελέτη του φαινομένου, θανάτωση των προσβληθέντων και εμβολιασμός των υγιών πουλερικών ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού, μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων με πουλερικά και εμβολιασμός τους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλής μόλυνσης από δύο ιούς.

    Προς το παρόν, η νόσος των πουλερικών μεταδίδεται μόνο από άρρωστα πτηνά στον άνθρωπο, καθώς ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί. Ωστόσο, όσο περισσότερο επεκτείνεται η νόσος, κάτι τέτοιο καθίσταται πιο πιθανό.

    Δεδομένου ότι εμβόλιο για την πλήρη προστασία του ανθρώπου από τη συγκεκριμένη νόσο δεν υπάρχει, είναι απαραίτητο να λαμβάνοντα προληπτικά τα μέτρα που αφορούν και στη συνήθη γρίπη.

    Συγκεκριμένα, κυρίως οι κυνηγοί και οι ταξιδιώτες: Πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά από κάθε επαφή με πουλερικά ή πτηνά. Δεν πρέπει να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα ή στα μάτια χωρίς να έχει προηγηθεί πλύσιμο. Οι πτηνοτρόφοι πρέπει να πλένουν καθημερινά τις στολές εργασίας.Οι κυνηγοί, αν διαπιστώσουν μεγάλο αριθμό νεκρών πτηνών σε κάποια περιοχή, πρέπει να το αναφέρουν άμεσα στις κτηνιατρικές Αρχές. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πτηνών, πρέπει να αποφύγουν την επίσκεψη σε φτωχές αγροτικές περιοχές και να μην έρθουν σε επαφή με ζωντανά ή νεκρά πουλερικά. Aν ένας ταξιδιώτης εμφανίσει αιφνιδίως υψηλό πυρετό, κακουχία, βήχα, πονόλαιμο και μυαλγία, θα πρέπει να το αναφέρει στο γιατρό του μαζί με το ιστορικό του ταξιδιού του. Επίσης, καλό είναι το κρέας αλλά και τα αυγά των πουλερικών να μαγειρεύονται πολύ καλά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε πλήρη ετοιμότητα

    Σχετικά Links: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    [03] Κοινωνία

    Τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη

    Σιγεί η ενημέρωση

    10/10/2005 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι δημοσιογράφοι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ενημέρωση και κυρίως το ενημερωτικό ραδιόφωνο, με επίκεντρο φυσικά τις τελευταίες εξελίξεις στον Flash. Η πρώτη κινητοποίηση θα γίνει αυτήν την Τετάρτη, με τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στον Τύπο, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαδήλωση στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και Ακαδημίας.

    Τα προβλήματα του κλάδου

    Για πρωτοφανή κρίση στο χώρο της ενημέρωσης μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή όλων των ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    Μερικά από τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, η καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η διαρκής υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η πρόσφατη τακτική των εργοδοτών να οδηγούν τους εργαζόμενους σε αναγκαστική ανεργία με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου.

    Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα, επισημάνθηκε η μεγάλη ευθύνη που φέρουν όλες οι κυβερνήσεις, για το θολό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

    Γεγονός που, όπως υπογραμμίστηκε, επιτρέπει σε αφερέγγυους ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, που είναι δημόσιο αγαθό.

    Όσον αφορά στο ζήτημα του Flash, ο προέδρος της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε ότι την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ για να συζητήσουν την πρόταση της Συνομοσπονδίας για συμμετοχή της σε σχήμα που θα αγοράσει το σταθμό.

    [04] Οικονομία

    Στους Τόμας Σέλινγκ και Ρόμπερτ ’ουμαν

    Νόμπελ για τις οικονομικές συγκρούσεις

    10/10/2005 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2005 και χρηματικό έπαθλο ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ τιμήθηκαν για την θεωρία τους περί "διαδραστικής απόφασης" ο Αμερικανός Τόμας Σέλινγκ και ο Αμερικανο-ισραηλινός Ρόμπερτ ’ουμαν. Η "διαδραστική απόφαση", που συνιστά βελτίωση και επέκταση της θεωρίας των παιγνίων, βοηθά στην κατανόηση των οικονομικών συγκρούσεων, όπως οι πόλεμοι τιμών και οι εμπορικοί πόλεμοι και εξηγεί γιατί κάποιες κοινότητες επιτυγχάνουν περισσότερο στη διαχείριση των κοινών πόρων. Παράλληλα, αποσαφηνίζει τον ρόλο των εμπορικών οργανισμών, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος, στις διαπραγματεύσεις για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. "Η δουλειά τους μεταμόρφωσε τις κοινωνικές επιστήμες πολύ πέραν των ορίων της Οικονομίας", ανέφερε σε ανακοίνωση της η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, προσθέτοντας πως η "διαδραστική απόφαση" διαμορφώνει την συζήτηση για τον σχηματισμό κοινωνικών θεσμών.

    Σημαντική συμβολή

    Ο 84χρονος Σέλινγκ διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ενώ, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποίησε την θεωρία των παιγνίων για να εξηγήσει ζωτικής σημασίας ζητήματα, όπως η παγκόσμια ασφάλεια και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών.

    Από την άλλη, ο 75χρονος ’ουμαν χρησιμοποίησε την μαθηματική ανάλυση για να υπογραμμίσει τις διάφορες επιλογές που διαθέτει μια χώρα εναντίον ενός εχθρού σε περιόδους σύγκρουσης και σήμερα διδάσκει στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

    Το Νόμπελ Οικονομίας είναι το μοναδικό από τα υπόλοιπα πέντε "αδερφάκια" του (Ειρήνης, Λογοτεχνίας, Ιατρικής, Χημείας, Φυσικής), που δεν είχε προβλεφθεί από τον άνθρωπο που τα θέσπισε, τον Σουηδό εφευρέτη και βιομήχανο ’λφρεντ Νόμπελ, ενώ δημιουργήθηκε το 1968 προς τιμήν του από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας.

    Σημειώνεται πως, η θεωρία των παιγνίων, "πατέρας" της οποίας είναι ο Τζον φον Νιούμαν, ασχολείται με τις αποφάσεις δύο ή περισσοτέρων ατόμων με διαφορετικούς σκοπούς και στόχους, υπό συνθήκες αβεβαιότητας, όπου κάθε άτομο (παίκτης) προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τη δική του απόφαση, εις βάρος των άλλων ή σε συνεργασία με τους άλλους, με βάση τη διαμόρφωση συνασπισμών.

    Σχετικά Links: Βραβεία Νόμπελ

    [05] Πολιτική

    "Οφείλω να κερδίσω το στοίχημα"

    Ανέλαβε και δεσμεύτηκε

    10/10/2005 12:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Εξαιρετική κρίσιμη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και γενικότερα του κυβερνητικού έργου, χαρακτήρισε τη θέση τού υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ο Αντώνης Μπέζας, που ανέλαβε σήμερα τα νέα του καθήκοντα. Το πρωί, ο κ. Μπέζας ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, και παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αμέσως μετά, ο υφυπουργός είχε την πρώτη του συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις βασικές προτεραιότητες της νέας του θέσης. Οφείλω να κερδίσω το στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, για εμένα τον ίδιο και για τους Θεσπρωτούς που με εμπιστεύτηκαν, δήλωσε ο κ. Μπέζας, κατά τη σύντομη παράδοση-παραλαβή, στο υπουργείο. Στις προτεραιότητες του, οι τιτλοποιήσεις χρεών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη μεγαλοοφειλετών και η πάταξη του λαθρεμπορίου.

    "Μελέτη, σχεδίαση, λίγα λόγια και άμεσες λύσεις"

    Στη λιτή τελετή στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε μέχρι τώρα σημαντικότατο έργο σε όλους τους τομείς και σε αυτό το έργο βασίζεται για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ελληνικού λαού. Όπως είπε ο νέος υφυπουργός, η πρακτική που θα ακολουθήσει είναι μελέτη, σχεδίαση, λίγα λόγια και άμεσες λύσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης , μετά την πρώτη συνεργασία που είχε με το νέο υφυπουργό, δήλωσε ότι ο κ. Μπέζας έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να πετύχει στο έργο του.

    Μαζί, είπε ο υπουργός, θα συνεχίσουμε τη δουλειά για την εξυγίανση της οικονομίας και κυρίως τη διόρθωση σε τομείς, όπως είναι η αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών πρόληψης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι εκτεταμένη, είναι ζήτημα στοιχειώδους δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

    Δηλώσεις του απερχόμενου υφυπουργού

    Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την εντολή να αλλάξει τον τόπο μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κόντρα σε κατεστημένα χρόνων. Τόνισε ακόμη ότι τους 18 μήνες που βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών έγινε μεγάλος αγώνας για να τεθούν τα θεμέλια και να υπάρχει προοπτική. Δεν είναι μακριά αυτή η προοπτική, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μερικές φορές μέσα στη δύσκολη πορεία χάνονται και κάποιες μάχες.

    Ο κ. Ρεγκούζας καλωσόρισε το νέο υφυπουργό, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει και θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο, ενώ τον χαρακτήρισε "άτομο με όραμα και ικανότητες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπέζας υφ. Οικονομίας

    Εν αναμονή του αντικαταστάτη

    [06] Πολιτική

    Την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία

    Αποδέχονται τα Σκόπια

    10/10/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Θετικά βλέπει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας. " Η νέα πρόταση του κ. Νίμιτς αποτελεί καλή βάση για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας" δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Βλάντο Μπουκόφσκι μετά από σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων. Για την Αθήνα πάντως, η νέα πρόταση είναι απαράδεκτη και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, ο Μάθιου Νίμιτς, δεν μεσολάβησε αλλά αποδέχτηκε τις θέσεις της μίας πλευράς. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

    Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΝ

    Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, η χώρα μας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να μπλοκάρει τη συμμετοχή των Σκοπίων σε οιονδήποτε διεθνή οργανισμό, με οποιαδήποτε άλλο όνομα πέραν του "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Νωρίτερα, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησαν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και Πάνος Ριγάζης.

    Οι βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις και ζητούν την ενημέρωση των κομμάτων για το θέμα.

    Ενημέρωση, που όπως επισημαίνουν, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της απάντησης που έδωσε η κυβέρνηση στη νέα πρόταση Νίμιτς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις για τις προτάσεις Νίμιτς

    Απαράδεκτες οι προτάσεις Νίμιτς

    [07] Πολιτική

    Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    "Ψεύτικος ο προϋπολογισμός"

    10/10/2005 6:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2005 7:46:29 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Η πορεία της οικονομίας, με αφορμή και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2006, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η τομεάρχης Οικονομίας, Βάσω Παπανδρέου, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ψεύτικο τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρέπει να φέρει ένα νέο προϋπολογισμό που θα διορθώνει τις αδικίες και τις ανισότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας, τονίζοντας ότι ακόμη και αν αντέχει σήμερα η ελληνική οικονομία, αυτό οφείλεται στην οικονομική πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ορισμένα κορυφαία στελέχη δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και στην παρούσα φάση φαίνεται απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    "Τεράστια φοροδιαφυγή"

    Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η ίδια η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2006, μιλά για αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 0,9% , το 2005, αντί αύξησης 10,2% που είχε προϋπολογιστεί, χωρίς τα έκτακτα μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι "οι πολίτες πλήρωσαν περισσότερους φόρους, αλλά η κυβέρνηση εισέπραξε λιγότερα έσοδα, ακόμα και σε σχέση με το 2004".

    Παράλληλα, "η αποτυχία στον τομέα των εσόδων επιχειρείται να αντιμετωπισθεί με την τιτλοποίηση παλαιών φορολογικών οφειλών σε ύψος 1,8 δις ευρώ, που είναι αβέβαιο αν μπορούν να εισπραχθούν".

    Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, οι συνολικές επενδύσεις, αντί αύξησης 4,1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, αυξάνονται το 2005 - σύμφωνα με τα όσα ομολογούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2006 - μόλις κατά 1%.

    Εξάλλου, "οι δημόσιες δαπάνες - παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή για εξοικονόμηση 10 δις. ευρώ το χρόνο - έχουν υπερβεί κατά πολύ τις προβλέψεις του «πρώτου ειλικρινούς προϋπολογισμού", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

    Όσον αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, η κυβέρνηση ετοίμασε απλά "ένα κείμενο-συρραφή των μέτρων που πήρε το τελευταίο διάστημα και των πρωτοβουλιών που δρομολογεί για το μέλλον. Χωρίς κατεύθυνση, χωρίς πυξίδα. Ένα κείμενο μονομερές που εκφράζει πιστά τις συντηρητικές της αξίες, την εξάρτησή της από συμφέροντα".

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει ως άξονα 5 μεγάλους στόχους: Την ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Για το σύγχρονο ανοιχτό σχολείο, το Πανεπιστήμιο με αυτοτέλεια και αυτοδυναμία, συνδεδεμένο με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Με διπλασιασμό των πόρων για την παιδεία. Τη νέα επιχειρηματικότητα και καινοτομία παντού. Με νέα σύγχρονα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων, μία ανταγωνιστική γεωργία, μία οικονομία των υπηρεσιών βασισμένη στη γνώση και στην καινοτομία. Τις δεξιότητες, την κατάρτιση και την απασχόληση. Επενδύοντας το 40% του Δ ΚΠΣ για το ανθρώπινο δυναμικό. Με τον ΟΑΕΔ και τους μηχανισμούς στήριξης στον άνεργο αλλά και της κατάρτισης στην ευθύνη των κοινωνικών εταίρων. Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Με επαρκή χρηματοδότηση στο 30% του ΑΕΠ. Ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας. Με νέες δομές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας. Το περιβάλλον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Με παρεμβάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, των υδάτων, για βιώσιμες πόλεις.

    Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι απαραίτητες προϋποθέσεις - και δεσμεύσεις - για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων είναι οι εξής:ένα νέο αποκεντρωμένο κράτος, κοντά στις τοπικές κοινωνίες, με ισχυρούς δήμους και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων μία νέα σχέση κράτους και αγοράς με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, και το κράτος σε συμμαχία με την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που δείχνει εμπιστοσύνη στον πολίτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Για οικονομία και Δημοτικές

    Σχετικά Links: ΠΑΣΟΚ

    [08] Κοινωνία

    Επίσπευση για Χρηστίδη

    10/10/2005 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Την επίσπευση του προσδιορισμού δικάσιμου του επιχειρηματία Βασίλη Χρηστίδη, ο οποίος μαζί με οχτώ ακόμη άτομα παραπέμπεται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τα κακουργήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και για κακουργηματικές απάτες, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Λινός, μέχρι στιγμής για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία δεν έχει προκύψει κάτι το μεμπτό. Την ίδια ώρα, έρευνα για τον πρώην διευθυντή φυλακών Διαβατών, Κώστα Καπάνταη, που συμμετείχε στην εκδήλωση που έδωσε ο Βασίλης Χρηστίδης, λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του από τις φυλακές Διαβατών, διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας.

    Σε 100.000 ανέρχονται τα "θύματα"

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλεύματος, τα "θύματα" του Βασίλη Χρηστίδη ανέρχονται σε 100.000, ενώ σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Χρηστίδης μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του, συμπεριλαμβανομένου της αδερφής του, αποκόμισαν μικτά κέρδη περίπου 10.000.000 ευρώ.

    Ο επιχειρηματίας είχε προφυλακιστεί το Σεπτέμβριο του 2004 και αποφυλακίστηκε τρεις μήνες μετά, με περιοριστικούς όρους.

    Η ποινική δίωξη που του είχε ασκηθεί είναι σε βαθμό κακουργήματος για απάτη και σύσταση συμμορίας σχετικά με τα τηλεπαιχνίδια, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, παραπλανούσαν το κοινό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή του αντικαταστάτη

    [09] Κοινωνία

    Ανασύρθηκε από τη θάλασσα πτώμα 5χρονου αγοριού

    Μακάβριο εύρημα στη Χαλκιδική

    10/10/2005 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε κινητοποίηση έχουν τεθεί οι διωκτικές αρχές στη Χαλκιδική όπου χθες ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας τμήμα πτώματος παιδιού, ηλικίας περίπου 5 έως 6 ετών, χωρίς να διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό ή σε εγκληματική ενέργεια. Όπως έγινε γνωστό από το λιμενικό σταθμό Στρατωνίου το μακάβριο εύρημα αποκαλύφθηκε στη θαλάσσια περιοχή «Γουργουρού» Ολυμπιάδας, όπου εκβράστηκε το τμήμα του πτώματος, από τη μέση και κάτω. Μέχρι στιγμής όμως, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πότε πέθανε το άτυχο παιδί και η εθνικότητά του. Έφερε διπλό παντελόνι, το εξωτερικό χρώματος μπλε, μαύρα παπούτσια αθλητικά και μοβ κάλτσες. Η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

    [10] Κόσμος

    Στο τιμόνι της Γερμανίας η Μέρκελ

    Μεγάλος συμβιβασμός

    10/10/2005 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2005 6:57:22 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με Καγκελάριο την ’νγκελα Μέρκελ, κατέληξαν Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), τερματίζοντας το μετεκλογικό αδιέξοδο στην Γερμανία. Οι επαφές για τον σχηματισμό Κυβέρνησης θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θα έχει κάποιο αξίωμα και το κόμμα του θα αναλάβει οκτώ Υπουργεία. Από την άλλη, CDU και CSU θα αναλάβουν, εκτός από τους θώκους του Καγκελάριου και του Υπουργού Καγκελαρίας, έξι Υπουργεία, με αναλογία τέσσερα προς δύο. Ο πρόεδρος του CSU, Έντμουντ Στόιμπερ, αναμένεται να πάρει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομίας, από το οποίο θα αποσπασθούν οι αρμοδιότητες για την εργασία και θα προστεθούν αυτές της τεχνολογίας. Τέλος, ο βουλευτής του CDU, Νόρμπερτ Λαμέρτ, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κάτω Βουλής και θα διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Τίρζε σε ένα αξίωμα που θεωρείται ως το σημαντικότερο μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό ισχυρής και σταθερής Κυβέρνησης στη Γερμανία εξέφρασαν η Κομισιόν και η Γαλλία.

    Νέος γύρος συνομιλιών

    Για να ξεκινήσει η διαδικασία "επικύρωσης" της 51χρονης Μέρκελ, της πρώτης γυναίκας και ανατολικογερμανίδας Καγκελάριου, από το Κοινοβούλιο απαιτείται ένας νέος γύρος συνομιλιών, με θέμα την κοινωνική, οικονομικά και εξωτερική πολιτική του συνασπισμού. Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ, οι επαφές θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12 Νοεμβρίου.

    Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι Χριστιανοδημοκράτες καλούνται να βάλουν περισσότερο νερό στο κρασί τους, υποχωρώντας σε καίριες προεκλογικές τους εξαγγελίες, όπως η χαλάρωση των κανόνων απόλυσης και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί στις 18 Οκτωβρίου και, μέχρι να δοθεί το πράσινο φως στη Μέρκελ, η απερχόμενη "κοκκινοπράσινη" Κυβέρνηση Σρέντερ - Φίσερ θα συνεχίσει να ασκεί στο ακέραιο τα καθήκοντά της.

    Το πρωί της Δευτέρας, τα προεδρεία του SPD και των CDU/CSU ενέκριναν την συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού. Στη συνέχεια, τα ηγετικά όργανα των κομμάτων θα συνέλθουν σε διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να δοθεί το "ΟΚ" για την μελλοντική κυβερνητική πολιτική, η οποία θα εγκριθεί εν τέλει από τα συνέδριά τους.

    Παραχωρήσεις με υψηλό αντίτιμο

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οκτώ Υπουργεία που θα αναλάβει το SPD είναι: Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Συγκοινωνιών, Περιβάλλοντος και Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας.

    Για τους Χριστιανοδημοκράτες απομένουν τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, ’μυνας, Εσωτερικών, Μορφωτικών Υποθέσεων και Έρευνας, Γεωργίας και Καταναλωτών και Οικογενειακών Υποθέσεων.

    Πηγή προσκείμενη στο SPD δήλωσε πως ο απερχόμενος υπουργός ’μυνας, Πέτερ Στρουκ, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και θα διαδεχθεί τον Γιόσκα Φίσερ, που κατείχε και την θέση του αντικαγκελάριου. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν ο κ. Στρουκ θα γίνει και αντικαγκελάριος, αξίωμα που "παραδοσιακά" ανατίθεται στον Υπουργό Εξωτερικών.

    Την ίδια ώρα, πηγή προσκείμενη στην ηγεσία του CSU τόνισε πως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θα συμμετάσχει στην νέα Κυβέρνηση, γεγονός που επεσήμαναν και πηγές του SPD. Αρχικά, πληροφορίες τον έχριζαν Υπουργό Εξωτερικών και Αντικαγκελάριο, ενώ και το ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου του SPD, Φρανς Μιντεφέρινγκ, στον μεγάλο συνασπισμό φαίνεται να απομακρύνεται.

    Σύμφωνα με αναλυτές, το "αντίτιμο" για την ανάληψη της Καγκελαρίας από την Μέρκελ και την παραίτηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ από την κούρσα για το αξίωμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους Χριστιανοδημοκράτες. Παράλληλα, όμως, "χρυσώνει το χάπι" για το SPD, που αποδέχθηκε πλέον την πρωτοκαθεδρία των CDU/CSU στον μεγάλο συνασπισμό, τον δεύτερο μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην καγκελαρία η Μέρκελ

    [11] Κόσμος

    Από καμικάζι αυτοκτονίας

    Διπλή επίθεση στο Κανταχάρ

    10/10/2005 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και οχτώ τραυματίστηκαν σήμερα σε διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ίδιος και τέσσερα άτομα, ενώ σε μια δεύτερη επίθεση που ακολούθησε, σκοτώθηκε μόνον ο καμικάζι καθώς τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος εξερράγησαν πρόωρα. "Και οι δύο επιθέσεις είναι έργο καμικάζι των Ταλιμπάν και της Αλ Κάϊντα", δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Λίγο αργότερα τοπικός διοικητής των Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση. Σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας έχουν σημειωθεί στο Κανταχάρ, πρώην οχυρό των Ταλιμπάν, τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [12] Ιράκ

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Κατά του πολέμου οι Ιάπωνες

    10/10/2005 12:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αντίθετοι στο να παραταθεί η αποστολή των ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ, δηλώνουν τρεις στους τέσσερις πολίτες, της χώρας του "ανατέλλοντος ηλίου". Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Mainichi Shimbun, το 77% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα εάν θα ήθελαν να παραταθεί η αποστολή των στρατιωτών στο Ιράκ, ενώ θετικά απάντησε το 18%. Η Ιαπωνία έχει στείλει μη μάχιμη μονάδα 600 ανδρών στο νότιο Ιράκ. Η αποστολή της ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο και στην Ιαπωνία έχει αρχίσει έντονη συζήτηση για το εάν θα παραμείνουν ή όχι οι στρατιώτες στο Ιράκ. Η εφημερίδα Yomiuri έγραψε προ ημερών ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους στρατιώτες από την περιοχή Σαμάουα, του νοτίου Ιράκ, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση ωστόσο αρνήθηκε ότι μελετά αυτό το σενάριο.

    [13] Μ. Ανατολή

    Τέλη Οκτωβρίου η συνάντηση

    Νέα αναβολή για Σαρόν Αμπάς

    10/10/2005 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Για ακόμα μία φορά αναβλήθηκε η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, που είχε προγραμματισθεί για αύριο, Τρίτη. "Η συνάντηση αναβλήθηκε για το τέλος του μήνα, διότι δεν είχε προετοιμασθεί επαρκώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει επακριβώς την ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου. Τόσο ο κ. Σαρόν, όσο και ο κ. Αμπάς έχουν τονίσει πως δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν αν οι συνομιλίες, οι πρώτες μετά την ισραηλινή αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας, δεν αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Σημειώνεται πως, αρχικά, το ραντεβού των δύο ηγετών είχε καθορισθεί για τις 2 Οκτωβρίου, όμως, μετατέθηκε για τις 11 του μήνα, λόγω έξαρσης των επεισοδίων βίας και ελλιπούς προετοιμασίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όρισαν ραντεβού

    [14] Οικονομία

    Για συνάντηση ΓΕΝΟΠ με Σιούφα

    Διαμεσολάβηση Παλαιοκρασά

    10/10/2005 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Απεργιακά μέτρα, αποχή από υπερωρίες και απασχόληση πέραν της ειδικότητας του κάθε εργαζομένου εφαρμόζουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να υπάρξει συνάντηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και να ανασταλούν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, ανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιάννης Παλαιοκρασάς ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Πιλαλίδης ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση των οικιακών καταναλωτών, σημειώνοντας ότι αν τελικά παρουσιαστεί πρόβλημα στο δίκτυο, θα γίνουν περικοπές σε μεγάλους καταναλωτές.

    [15] Οικονομία

    Από την ερχόμενη Δευτέρα η διάθεση

    Η ώρα του πετρελαίου

    10/10/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Ποδαρικό" θα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ξεκινά η διάθεσή του στους καταναλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή του θα είναι ακριβότερη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και θα κυμαίνεται από 55 έως 60 λεπτά το λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται στην επαρχία να είναι ακριβότερο κατά 4 - 5 λεπτά. Το 2004, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου με τιμή 46 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει πως μια οικογένεια στην Αττική δαπάνησε 200 ευρώ, ενώ, φέτος, η ίδια οικογένεια εκτιμάται πως θα πληρώσει 250 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων και των εταιριών πετρελαιοειδών αποδίδουν τις υψηλές τιμές στην διεθνή "κούρσα" του μαύρου χρυσού, ενώ εντατικούς ελέγχους, με κύριο στόχο να αντιμετωπισθούν τυχόν φαινόμενα νοθείας, θα διεξάγει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Σχετικά Links: Υπουργείο Ανάπτυξης

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παρελθόν ο Ζάετς από τους "Πομπέι"

    10/10/2005 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε άλλες Πολιτείες θα συνεχίσει την καριέρα του ο Κροάτης τεχνικός Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος αποτελεί παρελθόν από το πόστο του αθλητικού διευθυντή της Πόρτσμουθ. Οι φήμες των τελευταίων ημερών που ήθελαν τον πρώην "πράσινο" να παραιτείται από τους "Πομπέι", επιβεβαιώθηκαν σήμερα και με την επίσημη ανακοίνωση της αγγλικής ομάδας. "Οι λόγοι που τον οδήγησαν σ΄ αυτήν την απόφαση ήταν άκρως προσωπικοί", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, για την απόφαση του πρώην άσου του Παναθηναϊκού και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μόνο η "σελεσάο" καλύτερη της Αγγλίας

    10/10/2005 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η νίκη με 1-0 επί της Αυστρίας έχει σκορπίσει τον ενθουσιασμό στις τάξεις της Αγγλίας, που ξέχασε γρήγορα τα δύο "απανωτά χαστούκια" από Δανία (φιλικό) και Βόρεια Ιρλανδία (προκριματικά Μουντιάλ). Τη στιγμή που όλοι στη "Γηραιά Αλβιόνα", πλην των διεθνών, ζητούν την κεφαλή του Σουηδού Ομοσπονδιακού τεχνικού Σβεν Γκόραν Έρικσον "επί πίνακι", ο Μάικλ Οουεν πιστεύει ακράδαντα ότι η εθνική ομάδα της Αγγλίας έχει τις δυνατότητες να κατακτήσει το Μουντιάλ, το ερχόμενο καλοκαίρι στα γερμανικά γήπεδα και φτάνει στο σημείο να συγκρίνει τα λιοντάρια με τη "σελεσάο". Η Αγγλία πήρε την πρόκριση για τα τελικά της διοργάνωσης και ο διεθνής επιθετικός της Νιούκαστλ τόνισε για τις ελπίδες των "λιονταριών": "Μόνο η Βραζιλία έχει καλύτερη ομάδα από την Αγγλία".

    "Μπορούμε και το τρόπαιο"

    Η όρεξη μάλιστα του νεαρού φορ της Νιούκαστλ για την κατάκτηση του Μουντιάλ 2006 "άνοιξε" μετά από ανακοίνωση της αγγλικής ομοσπονδίας ότι κάθε διεθνής θα εισπράξει ως πριμ 650 χιλιάδων ευρώ."Είμαι σίγουρος ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Αν έχουμε την τύχη με το μέρος μας και δεν αντιμετωπίσουμε τραυματισμούς, τότε όλα είναι πιθανά".

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μόνη πρώτη η Αργεντινή

    10/10/2005 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην κορυφή της βαθμολογίας των προκριματικών ομίλων της Νότιας Αμερικής διατηρήθηκε και μετά την 17η αγωνιστική η Αργεντινή, καθώς η "μπιανκοσελέστε" επικράτησε στο Μπουένος ’ϊρες με 2-0 του Περού. Το σκορ άνοιξε στο 82 ο Ρικέλμε με πέναλτι που κέρδισε στο 78 ο Μέσι, που κόστισε παράλληλα εν μέσω διαμαρτυριών και την αποβολή του τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων Μπούτρον. Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε με αυτογκόλ του Γκουαντελούπε στο 90, μετά από σέντρα του Κάρλος Τέβεζ. Σε άλλο αγώνα του ομίλου η αδιάφορη Βραζιλία απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Βολιβία από τη γηπεδούχο ομάδα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια άνοιξε στο 25 το σκορ 0-1 με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ενώ το γκολ της ισοφάρισης 1-1 της Βολιβίας πέτυχε στο 49 ο Καστίγιο.

    Συνοπτικά σε αγώνες της 17ης μέρας στη ζώνη της Νότιας Αμερικής

    Αργεντινή-Περού 2-0

    (82 πεν. Ρικέλμε, 90 αυτ. Γκουαντελούπε)

    Βολιβία-Βραζιλία 1-1

    (49 Καστίγιο-25 Ζουνίνιο)

    χθες:

    Κολομβία-Χιλή 1-1

    (25 Ρέι-63 Ρόχας)

    Ισημερινός-Ουρουγουάη 0-0

    Βενεζουέλα-Παραγουάη 0-1

    (64 Χαέδο)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΑΓ Ν Ι Η ΓΚΟΛ Β.

    1. Αργεντινή 17 10 4 3 29 16 34

    2. Bραζιλία 17 8 7 2 32 17 31

    3. Παραγουάη 17 8 4 5 23 22 28

    4. Ισημερινός 17 8 3 6 23 19 27

    5. Ουρουγουάη 17 5 7 5 22 28 22

    6. Κολομβία 17 5 6 6 23 16 21

    7. Χιλή 17 5 6 6 18 22 21

    8. Βενεζουέλα 17 5 3 9 20 25 18

    9. Περού 17 3 6 8 16 27 15

    10. Boλιβία 17 4 2 11 19 33 14

    ***Σημείωση: Οι τέσσερις πρώτες ομάδες προκρίνονται απευθείας στα τελικά της Γερμανίας, ενώ η πέμπτη θα δώσει αγώνες μπαράζ με τη νικήτρια της προκριματικής ζώνης της Ωκεανίας.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τρόπος ζωής η ΑΕΚ

    10/10/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την ευκαιρία να αναφερθεί για ακόμη μία φορά σε μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής, είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης. Ο νεαρός παράγοντας μίλησε στο πλαίσιο της εκπομπής "Έχει Γούστο" που παρουσιάζει στην ΕΤ-1 η Μπήλιω Τσουκαλά και είχε ως θέμα την συμπλήρωση 81 ετών από την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου. "Η ΑΕΚ για εμένα δεν είναι απλά μία ομάδα. Σημαίνει πολλά περισσότερα. Είναι συνυφασμένη με τις έννοιες προσφυγιά, χαμένες πατρίδες και ουσιαστικά είναι τρόπος ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο Νικολαϊδης και αφού ξεκαθάρισε ότι όσο ηγείται της διοίκησης «πρωταγωνιστές θα είναι οι παίκτες", αναφέρθηκε και στην "διαμάχη" που έχει ξεσπάσει πρόσφατα με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, "Δεν ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για εμένα. Η ρήξη είναι με τους χούλιγκανς και όχι αποκλειστικά με την Original". Στην εκπομπή συμμετείχαν ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αχιλλέας Κουρέπης, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και νυν παράγοντας της ερασιτεχνικής, ιατρός, Χρήστος Ζούπας, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της Ενωσης, Στέλιος Σεραφείδης, ο επίσης παλαίμαχος και μέλος της «χρυσής» ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, Γιώργος Αμερικάνος, ο αθλητικός συντάκτης, Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος και η διευθύντρια αθλητικού σχεδιασμού της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον ακοντισμό, Σοφία Σακοράφα.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποσπόρης:" Στόχος η νίκη"¨

    10/10/2005 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Σημαντικό χαρακτήρισε, ο προπονητής της εθνικής ομάδας των Ελπίδων, τον αυριανό αγώνα της Ελλάδας με το αντίστοιχο συγκρότημα της Γεωργίας (γήπεδο Νέας Σμύρνης, 15:30). Με την αναμέτρηση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς η εθνική μας έχει αποκλειστεί, ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις της στον 2ο προκριματικό όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα ο Στέλιος Αποσπόρης, τόνισε: "Ο αγώνας είναι σημαντικός γιατί φτιάχνουμε τη νέα εθνική Ελπίδων και θέλουμε να τελειώσουμε τη διοργάνωση με τις καλύτερες εντυπώσεις, συνεχίζοντας τη πολύ καλή απόδοση που είχαμε στη Δανία. Πρέπει τα νέα παιδιά που κλήθηκαν να δείξουν τη νοοτροπία νικητή, ανεξαρτήτως βαθμολογικού ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι να φτάσει, η ομάδα πολύ ψηλά στην επόμενη διοργάνωση και να μπορεί να παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο ".

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Έσπασε το ρόδι" η Καλαμάτα

    10/10/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Την παρθενική της νίκη στο εφετινό πρωτάθλημα της Β` Εθνικής πέτυχε η Καλαμάτα. Η ομάδα της Μεσσηνίας επικράτησε 2-0 εντός έδρας του Πανηλειακού, για την τρίτη αγωνιστική, και πλέον βρίσκεται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με τη Νίκη Βόλου, έχοντας αμφότεροι από πέντε βαθμούς. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Κοταρέλας (7`-πέναλτι) και Μιχελής (45`) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι φιλοξενούμενοι από το 17` έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπάμπιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Aποτελέσματα( 3η αγωνιστική)

    Καστοριά-Πανσερραϊκός 2-0

    Νίκη Βόλου-Αρης 2-1

    Παναχαϊκή 2005-Χαϊδάρι 0-1

    Εργοτέλης-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 2-0

    Βέροια-Θρασύβουλος Φυλής 1-1

    Κέρκυρα-Εθνικός Αστέρας 1-0

    Καλαμάτα-Πανηλειακός 2-0

    Προοδευτική-Ηλυσιακός 12/10

    Βαθμολογία

    Καστοριά 9

    Κέρκυρα 9

    Χαϊδάρι 7

    Εργοτέλης 6

    Νίκη Βόλου 5

    Καλαμάτα 5

    Εθνικός Αστέρας 4

    Θρασύβουλος 4

    Ηλυσιακός 3-2αγ.

    Πανηλειακός 3-2αγ.

    Παναχαϊκή 3

    Προοδευτική 2

    Βέροια 2

    Αρης 1

    Πανσερραϊκός 0

    ΑΣΚ Ολυμπιακός 0

    [22] Μπάσκετ

    Κλείνει Ραντόγιεβιτς

    10/10/2005 4:58:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πολύ κοντά σε συμφωνία έχει έρθει ο Αλεξάντερ Ραντόγιεβιτς με την Ολύμπια, καθώς οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο. Όπως λένε οι διοικούντες η συμφωνία θα έχει αίσιο τέλος. Όσον αφορά τα αγωνιστικά, ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδος, αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία. "Με τα βήματα προόδου που κάνουμε ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η προσήλωση μας είναι στο πρωτάθλημα και στο πως θα είμαστε πανέτοιμοι στην πρεμιέρα κόντρα στον Απόλλωνα" δήλωσε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.

    [23] Μπάσκετ

    Καταδίκασε τα επεισόδια

    10/10/2005 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ανακοίνωση, για να καταδικάσει τα επεισόδια που ακολούθησαν τη λήξη του αγώνα Ηρακλής-Παναθηναϊκός για το Κύπελλο Ελλάδας, εξέδωσε η μακεδονική ΚΑΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ηρακλής αναφέρει: "Η ΚΑΕ Ηρακλής 1908 καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια, από όπου κι αν προήλθαν και έλαβαν χώρα μετά τη λήξη του αγώνα Ηρακλής-Παναθηναϊκός. Αντίθετα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον φίλαθλο κόσμο του Ηρακλή για το χειροκρότημα στην ομάδα μας, παρά την ήττα, αλλά και για το επίσης ζεστό χειροκρότημα στους παίκτες και στο μέλος του τεχνικού επιτελείου του Παναθηναϊκού, όταν τιμήθηκαν από τη διοίκηση μας για τη συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα Ευρώπης Εθνική Ομάδα καλαθοσφαίρισης. Τέλος αναφορικά με κάποια μεμονωμένα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα και με συνέπεια στην πολιτική συνεργασίας με τις άλλες ομάδες και τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΚ, Αστυνομία), προς το παρόν επιφυλασσόμαστε να σχολιάσουμε με τη δική μας άποψη για τα αίτια και τις ευθύνες".

    [24] Μπάσκετ

    Συζητήσαν τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι

    10/10/2005 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μοιρασμένα θα είναι τα εισιτήρια για τους φιλάθλους των "αιωνίων" στον προσεχή αγώνα του ΣΕΦ (13 Οκτωβρίου, 18:45), όπου προβλέπονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλούς διεξαγωγής του ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Αστυνομικών Αρχών, των δύο ομάδων κ.α. Συνολικά θα εκδοθούν 7.608 εισιτήρια εκ των οποίων 3.804 θα διατεθούν για τις ανάγκες του Ολυμπιακού και ίσος αριθμός εισιτηρίων για απαιτήσεις των "πρασίνων". Για την ασφάλεια των φιλάθλων θα παραμείνουν κλειστές οι πτυσσόμενες κερκίδες. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα εισέλθουν στο ΣΕΦ από τις θύρες 1 και 2 και οι φίλοι του Ολυμπιακού από τις θύρες 5 και 6.

    Πλήθος εκπροσώπων στη σύσκεψη

    Αναλυτικά στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο Ταξίαρχος Πειραιά Γρ. Γουργούλης, αξιωματικοί των υπηρεσιών Μέτρων και Αποκατάστασης Τάξης, οι Διοικητές των Α` και Β` Αστυνομικών τμημάτων Πειραιά, εκπρόσωπος της Τροχαίας, ο εκπρόσωπος της ΕΟΚ Μιχαήλ Βιντζηλαίος, οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού Στ. Ελληνιάδης και Αθ. Παπαθανασίου, οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού Μαν. Παπαδόπουλος και Μιχ. Γεωργαντής, ο εκπρόσωπος της ΔΕΑΒ Ανδ. Βουλγαράκης, ο εκπρόσωπος του ΗΣΑΠ Ηλ. Προβέζης, ο συντονιστής διευθυντής του ΣΕΦ Κυρ. Λινάκης και ο αναπληρωτής διευθυντής Ευαγ. Σουφλέρης.

    [25] Βόλεϊ

    Στη Βραζιλία οι ομάδες της άμμου

    10/10/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τις επισκέψεις και τα συγχαρητήρια από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού Φάνη Πετραλιά, οι διεθνείς της άμμου μπαίνουν ξανά σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Για τη Βραζιλία αναχωρούν σήμερα οι Εθνικές ομάδες μπιτς βόλεϊ των Καραντάσιου / Αρβανίτη, Κουτρουμανίδου / Τσιαρτσιάνη, αλλά και των Μιχαλόπουλου / Ξενάκη προκειμένου να λάβουν μέρος στο τουρνουά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα γίνει στο Σαλβαδόρ της Βραζιλίας 18-22 Οκτωβρίου. Στη "χώρα του καφέ" οι ομάδες μας θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν το παρών σε καμπ προετοιμασίας στο Ρίο, όπου θα αγωνιστούν με άλλες κορυφαίες ομάδες. Μετά το Σαλβαδόρ όλες οι ομάδες θα αναχωρήσουν για το Ακαπούλκο, όπου 25-29 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες του επόμενου τουρνουά όπεν του Παγκοσμίου σιρκουί 2005.

    Καλές εμφανίσεις προσδοκά ο Ρουμελιώτης

    Την ελληνική αποστολή στη Βραζιλία θα συνοδέψει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μανόλης Ρουμελιώτης ο οποίος σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιμένει να γίνει μία δυνατήπροετοιμασία τωνομάδωνμας: "Έχουμε δουλέψει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα, αλλά μας λείπουν αγώνες προετοιμασίας. Πολλές κορυφαίες ομάδες θα πάνε νωρίτερα στη Βραζιλία και εμείς έχουμε στόχο να προσαρμοστούν οι ομάδες μας και να δώσουν δυνατά φιλικά. Θέλουμε να κάνουμε καλές εμφανίσεις σε αυτά τα δύο τουρνουά και μαζί με το τουρνουά της Ν.Αφρικής το Νοέμβριο να κλείσουμε με επιτυχία τη χρονιά".

    [26] Βόλεϊ

    Αποκλείστηκαν "τα κορίτσια" του Παναθηναϊκού

    9/10/2005 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην πανίσχυρη ελβετική Βολερό και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του Τοπ Τιμς Καπ Γυναικών. Πιο συγκεκριμένα τα κορίτσια του Παναθηναϊκού ηττήθηκαν με 3-0 σετ (20-25, 19-25, 20-25) στο ντέρμπι του 7ου ομίλου. Πάντως, η Ευρώπη δεν τελείωσε για τις "πράσινες", οι οποίες θα συνεχίσουν στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας. Η ομάδα του Παναθηναϊκού θα αγωνιστεί στον 6ο προκριματικό όμιλο που θα διοργανώσει η Μπαρανοβίτσι από τη Λευκορωσία, και στον οποίο -εκτός της διοργανώτριας και του Παναθηναϊκού- θα λάβουν επίσης μέρος η ρωσική Οντίντσοβο και η σλοβενική Μάριμπορ.

    [27] Βόλεϊ

    Αποχαιρέτησε την Ευρώπη ο Φιλαθλητικός

    9/10/2005 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Τελείωσε το όνειρο της Ευρώπης για τον Φιλαθλητικό, καθώς ηττήθηκε για τον 2ο όμιλο του Τοπ Τιμς Καπ και από την ολλανδική Αμστελβεν, αυτή τη φορά με 3-2 σετ (15-25, 17-25, 25-23, 25-19, 14-16). Απαλλαγμένη από το άγχος αφού είχε ήδη αποκλειστεί, η μακεδονική έκανε το καλύτερο παιχνίδι της, ανέτρεψε το 0-2 και διεκδίκησε τη νίκη, αλλά τελικώς έχασε στις λεπτομέρειες. "Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την απόδοση της ομάδας μου στο τουρνουά. Τα κορίτσια προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα, αφού οι τραυματισμοί των Μαξίμοβα και Κωστάμη μας ανάγκασαν να αλλάξουμε τη σύνθεση της ομάδας. Οι νέες παίκτριες απέκτησαν εμπειρία και αυτό πιστεύω πως θα μας βοηθήσει στο πρωτάθλημα", υπογράμμισε η προπονήτρια της ομάδας, Ιουλία Σάλτσεβιτς. Η Φλώρα Ιωαννίδου επισήμανε: "Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Ήταν ένα πολύ καλό τουρνουά και το επίπεδο ήταν ανεβασμένο".

    [28] ’νοδος για Δανιηλίδου, Μαζαράκη

    10/10/2005 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μικρή άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη σημείωσε η Λένα Δανιηλίδου αυτή την εβδομάδα, καθώς μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις της στο γερμανικό τουρνουά του Φίλντερσταντ, βρέθηκε από το Νο 67 στο Νο 66 της λίστας WTA. Στην αντίστοιχη κατάταξη των ανδρών ο διεθνής πρωταθλητής Βασίλης Μαζαράκης, σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς με άλμα επτά θέσεων σκαρφάλωσε από το Νο 122 στο Νο 115 και μπορεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, καθώς έχει προκριθεί στα ημιτελικά του τουρνουά της Ρώμης. Σπουδαία άνοδο όμως σημείωσε και ο Κύπριος πρωταθλητής Μάρκος Παγδάτης, ο οποίος από το Νο 81 εκτοξεύτηκε στο Νο 71.

    [29] Δεύτερη η Ελλάδα στα "Αλεξάνδρεια"

    10/10/2005 2:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με συγκομιδή επτά μεταλλίων ολοκληρώθηκε για τα "ελληνικά χρώματα" το 15ο διεθνές τουρνουά ελευθέρας πάλης "Αλεξάνδρεια", που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο Βαθύλακκου. Στους αγώνες η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 25 βαθμούς, ενώ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ρωσία με 27 βαθμούς Τρίτη ήταν η Βουλγαρία με 16 βαθμούς. Συνοπτικά τα ελληνικά μετάλλια κατέκτησαν ανά κατηγορία οι εξής διεθνείς: 66 κιλά: Ασημένιο ο Παπαβασιλείου, χάλκινο ο Κωνσταντινίδης, 74 κιλά: χάλκινο ο Κεσανίδης, 84 κιλά: χρυσό ο Αγκατσανιάν, χάλκινο ο Τσεραχίδης, 96 κιλά: χάλκινο ο Κύδρος, 120 κιλά: χρυσό ο Μπατζέλας.

    [30] Επέστρεψαν πλούσιοι εμπειριών

    10/10/2005 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς κάποια διάκριση αλλά με σημαντικές εμπειρίες επέστρεψαν από τη Ρουμανία και την Ολλανδία οι διεθνείς αθλητές που συμμετείχαν στο"Summer Biathlon του Κύπελλου Ν.Α. Ευρώπης και το Παγκόσμιο Κύπελλο χιονοσανίδας (snowboard). Το γεγονός αυτό πάντως δεν εμπνέει κανέναν προβληματισμό στην Ομοσπονδία, καθώς στην πρώτη διοργάνωση, οι διεθνείς αγωνίστηκαν σε μεγαλύτερες ηλικιακά κατηγορίες, ενώ στη δεύτερη για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος συμμετείχαν τα ελληνικά χρώματα.

    "Παίζαμε" με μεγαλύτερες ηλικίες

    Συγκεκριμένα στον 3ο αγώνα του λεγόμενου Summer Biathlon για το Κύπελλο Ν.Α. Ευρώπης στη Ρουμανία με συνυπολογισμό της κατάταξής τους στα αγωνίσματα σπριντ (4 χλμ. και 10 βολές) και πουρσουΐτ (6 χλμ. και 20 βολές), ο Βασίλης Κανούτας ήταν 10ος στην κατηγορία Νέων Ανδρών μεταξύ 35 αθλητών από 9 χώρες, ο Κλεάνθης Καραμίχας 14ος και ο Θανάσης Μπούμπας 16ος, ενόσω και οι τρεις είναι Έφηβοι. Επίσης η Νεάνιδα Κατερίνα Ταούλα ήρθε 17η μεταξύ 22 αθλητριών στις Γυναίκες, ενώ στη σκυταλοδρομία Νέων Ανδρών καταταγήκαμε 7οι σε 9 ομάδες.

    Στον αγώνα χιονοσανίδας (snowboard) της Ολλανδία, ο Τάσος Ζαρκάδας και η Ίλια Γκούμα κολύμπησαν, κυριολεκτικά, κατ ευθείαν στα βαθιά. Όχι μόνο επειδή ο αγώνας παράλληλου σλάλομ έγινε σε χιονοδρομική πίστα σάλας με τεχνητή χιόνωση, αλλά και γιατί επρόκειτο για την παρθενική συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με παρόντα όλα τα κορυφαία ονόματα του αθλήματος. Γι αυτό ακριβώς και η πολύ χαμηλή κατάταξή τους δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα περισσότερο από αποκόμιση εμπειριών. Και οι δύο τους θα δοκιμάσουν τώρα τις δυνάμεις τους, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Σόλντεν (Αυστρία), στον 1ο αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου της νέας περιόδου στο παράλληλο γιγαντιαίο σλάλομ, αγώνισμα όπου φιλοδοξούμε να πιάσουμε τα κριτήρια για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [31] Πολιτισμός

    Η Ε Πασπαλά στο Φεστιβάλ 'Τα παιδιά του "Ολύμπου"

    Νότες ελληνικής μουσικής στη Βιέννη

    10/10/2005 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με την Έλλη Πασπαλά να ερμηνεύει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα δημιουργό, Μάνο Χατζιδάκι συνεχίζεται την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, στο "Μέγαρο Συναυλιών Βιέννης", το Φεστιβάλ "Τα παιδιά του Ολύμπου". Με τη συναυλία αυτή η Έλλη Πασπαλά κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στο αυστριακό κοινό.

    Ο κύκλος των συναυλιών ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου με την εμφάνιση της Μαρίας Φαραντούρη, την οποία το βιεννέζικο κοινό υποδέχτηκε θριαμβευτικά.

    Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί στις 22 Οκτωβρίου με μια συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι.

    Η αυλαία θα πέσει στις 27 Οκτωβρίου με την παρουσίαση από το Διονύση Σαββόπουλο μιας ανθολογίας των έργων του.

    Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο στη Βιέννη με τίτλο "Ελληνικό φθινόπωρο στη Βιέννη" και έχουν ως στόχο την παρουσίαση χαρακτηριστικών όσο και διαφορετικών πλευρών του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού του τελευταίου αιώνα.

    [32] Πολιτισμός

    Νοσηλεύεται στο "Σωτηρία"

    Δύσκολες ώρες για τον Αλ. Αλεξανδράκη

    10/10/2005 8:38:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου, Αλέκος Αλεξανδράκης, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Κυριακή στο "Σωτηρία". Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο δημοφιλής ηθοποιός υποστηρίζεται με οξυγόνο, στην κρίσιμη μάχη, που δίνει με τον καρκίνο.

    [33] Υγεία

    Φόβοι για μετάλλαξη του ιού, καθώς επεκτείνεται

    Σε πλήρη ετοιμότητα

    10/10/2005 8:40:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΑ

    Εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχει αρχίσει στη Ρουμανία, ενώ περισσότερα από 1.000 πουλερικά σφαγιάστηκαν σε περιοχές γύρω από το Δέλτα του Δούναβη, τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο της Ευρώπης και σημείο συγκέντρωσης αποδημητικών πτηνών. Σε καραντίνα έχουν τεθεί έξι χωριά της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθεί εξάπλωση της νόσου, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρούσματα μόλυνσης μεταξύ των κατοίκων. Ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στην Ελλάδα και επισημαίνει πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα. Θα μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών μέχρι να υπάρξει εμβόλιο για τη γρίπη των πουλερικών, δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος. "Όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας" υπογραμμίζει η διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Νομαρχίας Αθηνών Χ. Καπετανοπούλου.

    Πέρασε από Ασία σε Ευρώπη

    Στην Τουρκία, το υπουργείο Γεωργίας διέταξε τη σφαγή 16.000 πουλερικών, ενώ εξοντώνονται παράλληλα και τα αδέσποτα σκυλιά στην επαρχία Μπαλικεσίρ, κοντά στη Σμύρνη, όπου 2.000 γαλοπούλες πέθαναν σε μία φάρμα. Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν την εμφάνιση της νόσου σε αποδημητικά πτηνά από τη Ρωσία. Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνεχίζονται και αν αποδειχθεί, ότι πρόκειται για κρούσματα του θανατηφόρου ιού H5N1, θα είναι οι πρώτες αποδείξεις, ότι το στέλεχος του ιού που σκότωσε 65 ανθρώπους και εκατομμύρια πτηνά από το 2003 πέρασε από την Ασία στην Ευρώπη.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει μέσα στη σημερινή ημέρα όλες τις εισαγωγές ζωντανών πουλιών και φτερών από την Τουρκία, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στη χώρα αυτή.

    Η Επιτροπή αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της πως αναμένεται να της γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ για γρίπη των πτηνών στη Ρουμανία και την Τουρκία ως τις 12 Οκτωβρίου και θα ενεργήσει αμέσως βάσει των ευρημάτων αυτών.

    Ατομική υγιεινή, η καλύτερη πρόληψη

    Μέχρι στιγμής, η νόσος μεταδίδεται από τη στενή επαφή των άρρωστων πουλερικών με τον άνθρωπο. Κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο θα υπάρξει μόνο αν το επικίνδυνο στέλεχος του ιού μεταλλαχθεί. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι όσο επεκτείνεται η νόσος κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

    Εμβόλιο για την πλήρη προστασία του ανθρώπου δεν υπάρχει.

    Καλό είναι να παίρνονται προληπτικά τα μέτρα που λαμβάνονται και για τη συνήθη γρίπη και αφορούν στην ατομική υγιεινή . Ιδιαίτερα οι εκτροφείς πτηνών και ζώων, οι κυνηγοί και οι ταξιδιώτες:

    - Πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά από κάθε επαφή με πουλερικά ή πτηνά.

    - Δεν πρέπει να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα ή στα μάτια χωρίς να έχει προηγηθεί πλύσιμο.

    - Οι πτηνοτρόφοι επίσης πρέπει να πλένουν καθημερινά τις στολές εργασίας.

    - Οι κυνηγοί αν διαπιστώσουν μεγάλο αριθμό νεκρών πτηνών σε κάποια περιοχή πρέπει να το αναφέρουν άμεσα στις κτηνιατρικές Αρχές.

    - Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πτηνών πρέπει να αποφύγουν την επίσκεψη σε φτωχές αγροτικές περιοχές και να μην έρθουν σε επαφή με ζωντανά ή νεκρά πουλερικά.

    - Επιπλέον αν ένας ταξιδιώτης εμφανίσει αιφνιδίως υψηλό πυρετό, κακουχία, βήχα, πονόλαιμο και μυαλγία θα πρέπει να το αναφέρει στο γιατρό του μαζί με το ιστορικό του ταξιδιού του.

    Επίσης, αν και ο ιός δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση κρέατος, αλλά κυρίως από επαφή με υγρά, όπως είναι τα περιττώματα μολυσμένων πουλερικών, καλό είναι το κρέας αλλά και τα αυγά των πουλερικών να μαγειρεύονται πολύ καλά.

    Σε ετοιμότητα ο νομός Έβρου-Νομαρχία Θεσσαλονίκης

    Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο νομός Έβρου για τον ιό της νόσου των πουλερικών. Δεν γίνονται εισαγωγές πουλερικών στο νομό από τα τελωνεία, αυτό είναι εξακριβωμένο και ήδη έχει απαγορευθεί από το υπουργείο Γεωργίας η είσοδος πουλερικών, δηλώνει ο αντινομάρχης Έβρου Μιχ. Κουγιουμτζής. "Ο νομός Έβρου είναι νομός με πέρασμα. Υπάρχει ένας κίνδυνος από τα αποδημητικά πουλιά που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε όλη την Ελλάδα όπως είναι γνωστό γι΄ αυτό υπάρχει συνεργασία και με την Ομοσπονδία κυνηγών όπου θα ληφθούν 1000 περίπου δείγματα και θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς που ενδέχεται να έχουμε πέρασμα αποδημητικών πουλιών και θα εξετασθούν", είπε.

    Σε επαγρύπνηση έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη γρίπη των πτηνών. Όπως δηλώνει ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Ευάγγελος Τρευλόπουλος, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο κρούσμα σε πτηνά.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής πραγματοποιεί εκτεταμένους ελέγχους σε πτηνά για να διαπιστώσει αν υπάρχει κρούσμα του ιού, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.

    Επίσης, γίνονται έλεγχοι σε πτηνοτροφικές μονάδες, εξετάζονται δείγματα αίματος από πουλερικά που καταλήγουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες ενώ, σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος, γίνεται επιτήρηση και σε άγρια πτηνά που φτάνουν στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

    Σε εγρήγορση οι ρουμανικές Αρχές

    Με συστάσεις ψυχραιμίας και με την επισήμανση ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί- από τους εργαστηριακούς και άλλους ελέγχους- η ύπαρξη της γρίπης των πουλερικών επί ρουμανικού εδάφους, προσπαθεί η πολιτική ηγεσία της χώρας να καθησυχάσει τους πολίτες στο εσωτερικό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, για το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, μετά τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων της γρίπης σε φάρμα, στην ανατολική Ρουμανία.

    Οι ρουμανικές υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Καλίν Ποπέσκου Ταριστεάνου καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τον πανικό και τους διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γρίπη των πουλερικών, όταν κι εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξή της μέσα από τους συνεχιζόμενους ελέγχους των επιστημόνων.

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Γκεόργκι Φλουτούρ, ο οποίος δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι, μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να απομονωθεί ο ιός, γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι μάλλον δεν πρόκειται για επικίνδυνο στέλεχός του.

    Ο κ. Φλουτούρ ήταν αυτός που την Παρασκευή ανακοίνωσε τον εντοπισμό τριών ύποπτων κρουσμάτων σε οικόσιτες πάπιες στο χωριό Τσαμουρλία ντε Γιος, στην επαρχία Τουλστέα της ανατολικής Ρουμανίας, θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη ρουμανική επικράτεια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Τσαμουρλία δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Ρεαλιτάτεα TV" ότι υπήρχαν υποψίες για κρούσματα της γρίπης των πουλερικών από τις 26 Σεπτεμβρίου. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, αλλά εκτιμάται ότι ενδέχεται να χρειαστούν μερικά ακόμη 24ωρα προκειμένου να διακριβωθεί εάν πρόκειται όντως για τη γρίπη των πουλερικών.

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται εξάλλου και τα αποτελέσματα από τα δείγματα που εστάλησαν στη Βρετανία.

    Ακόμη όμως και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τη γρίπη των πουλερικών, οι ρουμανικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

    Το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας έχει ήδη έρθει σε επαφή με το Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας και ζήτησε να προμηθευθεί το κατάλληλο εμβόλιο ταμιφλού προκειμένου να είναι έτοιμη, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της γρίπης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πανδημίας γρίπης.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη ενδέχεται να "εισήχθη" στη Ρουμανία- εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί- μέσω της Ρωσίας και του Καζακστάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εμπάργκο στις εισαγωγές πουλερικών

    Βρετανική συνδρομή για τη γρίπη

    Γρίπη απειλεί Ευρώπη ΗΠΑ

    [34] Τεχνολογία

    Ανάβει μ' ένα sms

    10/10/2005 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2005 12:09:26 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πόσες φορές δεν έχετε ευχηθεί να γινόταν απλά να μιλάτε στις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας κι εκείνες να πιάνουν αμέσως δουλειά! Μαντέψτε τι; Η αρχή έγινε! Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό βραστήρα νερού, που ανάβει, όχι ακριβώς με την ομιλία, αλλά με ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό σας. Ο "ReadyWhenUR", όπως ονομάζεται χρειάζεται μόνο ένα sms, που να λέει "άναψε" και τίποτα παραπάνω. Ο υψηλός της δείκτης νοημοσύνης οφείλεται μεταξύ άλλων στο ραδιοπομπό, που διαθέτει, ώστε να αναγνωρίζει τον αριθμό του κινητού σας. Έτσι έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το βραστήρα στο δρόμο από τη δουλειά για το σπίτι, αλλά και από τον ίδιο τον καναπέ του σαλονιού σας, αν δεν αντέχετε να φτάσετε μέχρι την κουζίνα! Κι αν ανυπομονείτε να δοκιμάσετε το υπερσύγχρονο gadget να σας ενημερώσουμε, ότι σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων από τον Ιανουάριο.

    [35] Παράξενα

    Σήκωσε την Αστυνομία στο πόδι

    Γιαλαντζί βομβιστής

    10/10/2005 1:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2005 4:37:25 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ήθελε να πρωτοτυπήσει στο μασκέ πάρτι, που ήταν καλεσμένος και κατέληξε να τρομοκρατήσει μια ολόκληρη πόλη στη Νέα Ζηλανδία και παραλίγο να μπει στη φυλακή! Βλέπετε ο άνδρας της ιστορίας μας σκέφτηκε να ντυθεί βομβιστής για να κάνει τη διαφορά! Στο πάρτι όλα πήγαν καλά, όταν, όμως, χρειάστηκε να πάρει ταξί για να γυρίσει στο σπίτι, κανείς δε σταματούσε! Αποφάσισε, λοιπόν να πετάξει το κοστούμι του και τα ψεύτικα εκρηκτικά του σε έναν σκουπιδοτενεκέ έξω από ένα ξενοδοχείο. Όταν όμως το πρωί ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια του από έναν άστεγο, που έψαχνε στα σκουπίδια η αστυνομία σήμανε συναγερμό! Δύο ξενοδοχεία εκκενώθηκαν, τρία οικοδομικά τετράγωνα αποκλείστηκαν , ενώ ειδικοί πυροτεχνουργοί εκλήθησαν για να αντιμετωπίσουν ....το ύποπτο υλικό. Αναστατωμένος από την έκταση που δόθηκε στον Τύπο, ο 29-χρονος μασκαράς πήγε στο πιο κοντινό αστυνομικό τμήμα κι ομολόγησε την πράξη του. Ήταν τυχερός, όμως, γιατί δεν θα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες! Τα βάσανά του, όμως, δε φαίνεται να τελειώνουν εδώ, καθώς τουλάχιστον ένα από τα ξενοδοχεία εξετάζει το ενδεχόμενο να τον μηνύσει.

    [36] Ζωής ...σΤάσεις

    Σε δημοπρασία

    Χρυσό-γραμματόσημο "Όντρεϊ Χέπμπορν"

    10/10/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με το υπερόγκο πόσο των 135.000 ευρώ (παγκόσμιο ρεκόρ για ένα γραμματόσημο παλαιότητας μικρότερης των 10 ετών), πωλήθηκε γερμανικό γραμματόσημο που εκδόθηκε το 2001, με τη μορφή της αξέχαστης ηθοποιού Όντρεϊ Χέπμπορν. Στο Ντίσελντορφ της δυτικής Γερμανίας, ο οίκος δημοπρασιών Selzmann ανακοίνωσε ότι το γραμματόσημο που εικονίζει την ηθοποιό (1929-1993) να φοράει καπέλο και ένα τσιγάρο στο στόμα, αγοράστηκε από το διευθυντή της εταιρίας SJB FondsSkyline. Το εν λόγω γραμματόσημο διατέθηκε στον πλειστηριασμό με αρχική τιμή τα 50.000 ευρώ, ενώ αποτελούσε μέρος σπουδαίας σειράς γραμματοσήμων που τυπώθηκε προ τετραετίας από τα γερμανικά ταχυδρομεία και επρόκειτο να κυκλοφορήσει σε 14.000 εκατομμύρια αντίτυπα.

    Διαφωνίες

    Ένας από τους γιους της Χέπμπορν, θεωρώντας "αισθησιακή" τη μορφή της μητέρας του, όπως αποτυπωνόταν στο γραμματόσημο, διαφώνησε με τη διάθεσή του στην κυκλοφορία, καταφεύγοντας στη γερμανική δικαιοσύνη. Ο γιος της κέρδισε την υπόθεση και έκτοτε η σειρά των γραμματοσήμων καταστράφηκε από τα γερμανικά ταχυδρομεία, πλην τριών αντιτύπων του που παρέμειναν άθικτα.

    Τον Ιούνιο, ένα άλλο γραμματόσημο με τη μορφή της Χέπμπορν, αντικείμενο δικαστικής διένεξης μεταξύ των κληρονόμων της και του οίκου δημοπρασιών Heinrich Kohler, δημοπρατήθηκε αντί 58.000 ευρώ στο Βισμπάντεν της δυτικής Γερμανίας.

    Η διάσημη ηθοποιός Όντρεϊ Χέπμπορν (1929-1993) άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις κλασικές ταινίες: "Ωραία μου Κυρία", "Σαμπρίνα", "Διακοπές στη Ρώμη".

    [37] Ζωής ...σΤάσεις

    Αγχωμένη πριν τα 40

    Ετοιμάζεται για πλαστική η Λόπεζ

    10/10/2005 2:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί να είναι ο κρυφός πόθος κάθε άντρα και να συγκαταλέγεται στις ομορφότερες γυναίκες του πλανήτη, από ότι φαίνεται, όμως, ούτε κι αυτή κατάφερε να γλιτώσει από το μικρόβιο της ανασφάλειας! Η 35χρονη Τζένιφερ Λόπεζ παραδέχτηκε, ότι όσο τα χρόνια περνούν νιώθει περισσότερο αγχωμένη για το ξεθώριασμα της ομορφιάς της και όλο και πιο έτοιμη για την πρώτη της πλαστική! Σύμφωνα με όσα δήλωσε συνέντευξη της στο περιοδικό Harpers Bazaar, ακόμη δεν την έχει αγγίξει νυστέρι πλαστικού χειρουργού, ωστόσο δηλώνει, ότι πιθανότατα θα αποφασίσει μια αισθητική επέμβαση, αφού πατήσει τα 40! Εξάλλου, εξομολογείται, ότι η σκέψη και μόνο πως θα είναι μια σαραντάρα την αγχώνει! Μέχρι τότε, όμως, εξακολουθεί να ακολουθεί τα μικρά της μυστικά ομορφιάς, ένα εκ των οποίων, όπως αποκάλυψε είναι τα ζεστά και πολύωρα αφρόλουτρα!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 October 2005 - 16:59:43 UTC