Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκά μέτρα κατά του ιού
  • [02] Εκεί που της χρωστούσαν…
  • [03] Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ
  • [04] Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
  • [05] Κατέρρευσε κτήριο στη Βαρκελώνη

    [01] Υγεία

    Για την πρόληψη και αντιμετώπιση

    Ευρωπαϊκά μέτρα κατά του ιού

    15/10/2005 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με τη δημιουργία επικίνδυνων ζωνών, τον περιορισμό των οικόσιτων ζώων σε εσωτερικούς χώρους καθώς και την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στα πτηνοτροφεία η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να αντιμετωπίσει την απειλή της γρίπης των πτηνών. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ειδικών κτηνιάτρων της Ε.Ε., που υιοθέτησαν τα μέτρα που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει στις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις την ανάγκη στενής παρακολούθησης όλων των περιπτώσεων, είτε αφορούν ανθρώπους είτε ζώα, ενώ εκτιμά ότι ακόμη δε συντρέχει λόγος για αναβάθμιση του συναγερμού καθώς μέχρι στιγμής, ο ιός δε φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από τα πουλιά στους ανθρώπους. Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών των "25", προκειμένου να εξεταστεί και να αξιολογηθεί η κατάσταση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θωρακίζονται για τον ιό

    Σύσκεψη στις Βρυξέλλες

    [02] Παράξενα

    Εκεί που της χρωστούσαν

    15/10/2005 10:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2005 10:39:05 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τελικά, φαίνεται ότι δεν μπορεί κανείς να βρει το δίκιο του, ακόμη και όταν είναι εντελώς προφανές ότι έχει δίκιο. Αυτό έπαθε μία Βρετανίδα κυρία η οποία έπεσε θύμα απρόσεκτου και ασυνείδητου οδηγού και κάλεσε την Τροχαία για να καταγγείλει το συμβάν. Η 54χρονη Μέρι Μάγκιλτον, από το Όλντχαμ του Μάνστεστερ, συζητούσε αμέριμνη με τις φίλες της, που είχε συναντήσει όταν έκανε βόλτα, όταν μία βιαστική και πολύ πολύ απρόσεκτη οδηγός, καβάλησε το πεζοδρόμιο, πάνω στο οποίο βρισκόταν η παρέα της κ. Μάγκιλτον. Αποτέλεσμα αυτής της ξαφνικής εισβολής της απρόσκλητης συνομιλήτριας στην παρέα ήταν η 54χρονη κυρία να πέσει κάτω και να χτυπήσει άσκημα. Απτόητη η βιαστική οδηγός την εγκατέλειψε κάτι, που έκανε την παρέα της κ. Μάγκιλτον να καλέσει αμέσως την αστυνομία. Ο αστυνομικός, που έφτασε για να διερευνήσει το συμβάν, ρώτησε την έξαλλη κυρία τι είχε συμβεί αλλά όταν εκείνη άρχισε να του δίνει την περιγραφή της οδηγού έπεσε στο βαρύ παράπτωμα να την χαρακτηρίσει "χοντρή". Η λέξη αυτή ξύπνησε το αίσθημα δικαίου του αστυνομικού ο οποίος της είπε ότι δε θα έπρεπε να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, για να την συνετίσει και να μην το ξανακάνει της έκοψε και κλήση!

    "Θα μπορούσα να την είχα αποκαλέσει γουρούνα, χοντρομούρα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δε χρησιμοποιώ τέτοιες λέξεις", είπε στην εφημερίδα Daily Mirror η κατάπληκτη κυρία και περιγράφοντας την αντίδραση του αστυνομικού είπε:

    "Μόλις είπα ότι ήταν μια χοντρή οδηγός, με κοίταξε άγρια και μου είπε ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιώ τέτοιες λέξεις. Αλλά δεν μπορούσα να βρω άλλη λέξη για να περιγράψω την οδηγό. Κι εμένα μου λένε ότι είμαι κοκαλιάρα με φουντωτά μαλλιά, αλλά δεν με πειράζει".

    Το περιστατικό δικαιολογείται εν μέρει καθώς η αστυνομία της περιοχής λειτουργεί βάσει ενός οδηγού με "σωστές εκφράσεις". Στις εκφράσεις αυτές συγκαταλέγεται η λέξη "μη λευκός" για τις εθνοτικές μειονότητες, ενώ η λίστα αυτή με τις "σωστές λέξεις" καταρτίστηκε το 2000. Ένα ανάλογο συμβάν είχε σημειωθεί πριν από 11 χρόνια οπότε η αστυνομία της περιοχής αναγκάστηκε να διεξάγει ανάκριση όταν ένας αστυνομικός αποκάλεσε μία κρατούμενη των φυλακών "άσχημη".

    [03] Ιράκ

    Δημοψήφισμα για το σχέδιο Συντάγματος

    Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ

    15/10/2005 9:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2005 9:40:08 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που ωστόσο δε φαίνεται να πτοούν τους αντάρτες, διεξάγεται σήμερα στο Ιράκ, το πρώτο δημοψήφισμα, μετά από δέκα χρόνια, στο οποίο οι Ιρακινοί καλούνται να ψηφίσουν "Ναι" ή "Όχι" σχετικά με το νέο Σύνταγμα της χώρας. Περίπου 15 εκατ. ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν στα 6.000 εκλογικά τμήματα για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το πολύπαθο σχέδιο Συντάγματος, στο οποίο αντιτίθενται πολλοί Σουνίτες. Ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, και ο πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Τζααφάρι, ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν, για το επίμαχο σχέδιο, που έχει καταρτιστεί από τους Σιίτες και τους Κούρδους. "Ψήφισα Ναι και καλώ όλους τους Ιρακινούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας να κάνουν το ίδιο", είπε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Ταλαμπανί. Το Σύνταγμα θα εγκριθεί εάν το 50% των Ιρακινών πουν "Ναι", και εάν το "Όχι" δεν ξεπεράσει τα δύο τρίτα των ψήφων.

    Επιθέσεις και σαμποτάζ με στόχο το δημοψήφισμα

    Ακριβώς πριν δέκα χρόνια, στις 15 Οκτωβρίου του 1995, διεξήχθη το πρώτο λαϊκό δημοψήφισμα μετά την κατάργηση της μοναρχίας το 1958, στο οποίο ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν μοναδικός υποψήφιος για την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 99,96% τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Σαντάμ.

    Παρά όμως τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, δε λείπουν οι επιθέσεις. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τρεις Ιρακινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, 80 χλμ ανατολικά της πόλης Μπακούμπα, που είχε ως στόχο την αυτοκινητοπομπή τους.

    Παρόμοιες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Ραμάντι.

    Στα μέτρα ασφαλείας συγκαταλέγεται το κλείσιμο των συνόρων και του αεροδρομίου της Βαγδάτης, ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία και στάθμευση ιδιωτικών οχημάτων, σε πολλές περιοχές της χώρας, από το φόβο επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

    Στόχος ενόπλων, όμως, έγιναν και εκλογικά τμήματα της Βαγδάτης, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα.

    Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής, Βαγδάτη και Βασόρα έμειναν αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα εξαιτίας σαμποτάζ. Εκρηκτικοί μηχανισμοί, που είχαν τοποθετηθεί στις γραμμές υψηλής τάσης που τροφοδοτούν την ιρακινή πρωτεύουσα με ρεύμα, εξερράγησαν με αποτέλεσμα η πόλη να βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ από σαμποτάζ έμεινε χωρίς ρεύμα και η Βασόρα.

    Αντιδρούν οι Σουνίτες

    Κυριότερα σημεία του Συντάγματος:

    - Το Ιράκ θα είναι μια ομοσπονδιακή, κοινοβουλευτική δημοκρατία

    - Επίσημες γλώσσες η αραβική και τα κουρδικά

    - Επίσημη θρησκεία η ισλαμική, με διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών

    - Ίσα δικαιώματα για όλους

    - Ανεξάρτητη δικαστική εξουσία

    - Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια

    Οι Κούρδοι και οι Σιίτες αναμένεται να υπερψηφίσουν το κείμενο, ενώ οι Σουνίτες είναι πιο πιθανό είτε να ψηφίσουν "Όχι" είτε να απόσχουν, καθώς οι ηγέτες τους έχουν εκφράσει φόβους ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα οδηγήσει το χώρα σε διάλυση, με τους Κούρδους να κυριαρχούν στο βορά, τους Σιίτες στο νότο και τους Σουνίτες να μην έχουν πρόσβαση στα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

    Αισιόδοξη εμφανίζεται η Ουάσινγκτον, που ευελπιστεί ότι το σχέδιο Συντάγματος θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ιρακινών. Εάν συμβεί αυτό, το κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 (τοπική ώρα), ενώ τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν την πάροδο αρκετών ημερών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας

    [04] Πολιτική

    Επίθεση σε όλα τα μέτωπα

    15/10/2005 12:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Επίθεση εφ όλης της ύλης και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε την Παρασκευή από την Κομοτηνή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Σκοπιανό, την οικονομία, ενώ είπε ότι η ΝΔ διαπαιδαγωγεί στη διαφθορά, επιρρίπτοντας ευθύνες προσωπικά στον Πρωθυπουργό για τις επιλογές του. Το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε αγροτικά χωριά, άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών βάμβακος και καπνού της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ως Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τους Έλληνες αγρότες στο δρόμο της ανασφάλειας και της ανύπαρκτης προοπτικής, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος. "Τους εγκατέλειψε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Τώρα, από την Αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους προτείνει "έναν άλλο δρόμο", χωρίς να τους λέει τίποτα για την αφετηρία του, για τη διαδρομή του, για το πού τελικά οδηγεί", συμπληρώνει ο ίδιος.

    "Κοινωνία ζούγκλας"

    Στους "γαλάζιους" και τους άλλους, χωρίζει την κοινωνία η ΝΔ, είπε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ, την κατηγόρησε ότι προωθεί μια κοινωνία ζούγκλας, όπου δίκιο έχει ο πιο δυνατός και ότι έτσι υπονομεύει την ενότητα του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ΝΔ υποβαθμίζει την έννοια της αξιοκρατίας, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της χώρας, και χαρακτήρισε την " 'γαλάζια συνέντευξη΄ ως νέο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων".

    "Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Καραμανλή, είναι δικά σας παιδιά, ο Χούπης, ο Ρεγκούζας, ο Σαλαγκούδης, ο Αλογοσκούφης, ο Παυλόπουλος και ο Παπαληγούρας", είπε και συμπλήρωσε: "Εσείς έχετε την ευθύνη κ. Καραμανλή γι αυτές τις πολιτικές".

    Αναφερόμενος στο βασικό μέτοχο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση μέσω αυτού ανέπτυξε ένα σύστημα εκβιασμού και χειραγώγησης των ΜΜΕ.

    Επιπλέον, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να καταρτίσουν και να καταθέσουν ένα σχέδιο νόμου για τη διαφθορά που θα είναι δεσμευτικό και θα προωθήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση.

    Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή καθηλώνει τη χώρα, προχωρά σε έναν κοινωνικά ανάλγητο δρόμο για τους Έλληνες πολίτες και υπονομεύει την ανάπτυξη.

    Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2006, σημείωσε ότι δεν απαντά στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αναδιανέμει τα φορολογικά βάρη υπέρ του κεφαλαίου, επιβραδύνει αντί να επιταχύνει το ΚΠΣ, έχει κρυφούς φόρους, αυξάνει τους έμμεσους φόρους, υπονομεύει την ανάπτυξη και εγκαταλείπει την περιφέρεια.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός φέρνει τις δημόσιες επενδύσεις στα επίπεδα του 1996 ως ποσοστό του ΑΕΠ, και τόνισε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που απορρίφθηκε από την Ε.Ε. τρεις μόνο μέρες μετά την κατάθεσή του.

    Η μέθοδος ανάπτυξης πρέπει να βασίζεται στο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης, στην ισχυρή αυτοδιοίκηση και τον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα βασίζεται σε μια νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπλήρωσε.

    Επανέλαβε τη φράση "μηδενική ανοχή" σε όσα λέει και κάνει η κυβέρνηση και στα ψέματα της ΝΔ, ενώ, τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος δημοσιονομικής πειθαρχίας και σωστής διαχείρισης της οικονομίας, ένας δρόμος που προωθεί την ανταγωνιστικότητα , διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή.

    Επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα συμβάλλει καταλυτικά σε μια νέα περίοδο ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ακόμη μία φορά τον έντονο προβληματισμό του για τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Μάλιστα, επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του Ελσίνκι, για παράδοση πρόωρα και χωρίς λόγο των διαπραγματευτικών όπλων της χώρας και για ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού, η οποία, όπως είπε, φαίνεται και στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "χάνει χρόνο προσπαθώντας να διαμορφώσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, χωρίς να διευκρινίζει την πολιτική της, όπως με το θέμα του δημοψηφίσματος, που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αφορά το όνομα ή την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε".

    Τέλος, αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είπε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση, θα αντισταθεί στα σχέδια της ΝΔ, θα διασφαλίσει την ενότητα και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και θα παλέψει για την κατοχύρωση της συμμετοχής και της δημοκρατίας.

    Μέτρα για τη Θράκη

    Όσον αφορά στο πλαίσιο πολιτικής πρότασης για τη Θράκη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Θράκη θα είναι από το 2007 το χερσαίο σύνορο της Ευρώπης, η Ελλάδα θα είναι το σύνορο της Ευρώπης με την Ασία και η Θράκη θα μετατραπεί σε γεωπολιτικό στρατηγικό κέντρο μιας ολόκληρης περιοχής.

    Στη Θράκη, είπε, χρειάζονται: ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που αφορά τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου αντιμετώπισης των προβλημάτων των απολυμένων και των αγροτών. ένα πρόγραμμα αναπροσανατολισμού του μοντέλου ανάπτυξης που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική της εποχής και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η Θράκη θα πρέπει να γίνει σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας με συνδυασμό του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, της αιολικής ενέργειας και της εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων. Η Θράκη μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο μεταφορών, Ανατολής - Δύσης και Βορά - Νότου με σχεδιασμό διαμετακομιστικών κέντρων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βολές από την Κομοτηνή

    [05] Κόσμος

    Τουλάχιστον τέσσερις μετανάστες νεκροί

    Κατέρρευσε κτήριο στη Βαρκελώνη

    15/10/2005 10:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2005 11:01:56 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Τουλάχιστον τέσσερις μετανάστες σκοτώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν τριώροφο κτήριο στο κέντρο της πόλης Πιέρα κοντά στη Βαρκελώνη, κατέρρευσε μετά από έκρηξη. Οι διασώστες, που έσπευσαν στο σημείο, ανέσυραν ζωντανά τέσσερα άτομα, ενώ εκτιμούν ότι πολλά ακόμη μπορεί να είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια. Η Πυροσβεστική συνεχίζει τις έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της έκρηξης, ενώ εκκένωσε και ένα γειτονικό σπίτι. Σύμφωνα με τους γείτονες, το σπίτι, στο οποίο διέμεναν 25-30 Μαροκινοί μετανάστες, ήταν σε κακή κατάσταση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 October 2005 - 8:50:59 UTC