Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακοπή της δίκης του Σαντάμ
  • [02] ΒΒC κατά Al Jazeera
  • [03] Ετοιμάζει εκπλήξεις ο Σόλιντ
  • [04] "Δίνουμε μαζί τη μάχη για μια ελεύθερη Κύπρο"
  • [05] Διαρκής ο αγώνας κατά της διαφθοράς
  • [06] Νέα δεδομένα για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση
  • [07] Τιμή στον Π. Μπακογιάννη
  • [08] "Τα πήρε στο κρανίο" ο Κόσμι
  • [09] Με αιώνια αγάπη, Μέριλιν
  • [10] "Έφυγε" ο Γιώργος Ανεμογιάννης
  • [11] Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής
  • [12] Μπαμπάς ο Big Brother!
  • [13] Επεισόδια στο υπ Μεταφορών

    [01] Ιράκ

    Από το ειδικό δικαστήριο

    Διακοπή της δίκης του Σαντάμ

    19/10/2005 4:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2005 5:21:37 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Για τις 28 Νοεμβρίου διεκόπη από το ειδικό δικαστήριο, η δίκη του Σαντάμ Χουσέιν, πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο έκπτωτος ηγέτης του Ιράκ και επτά στενοί του συνεργάτες, κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αρνήθηκαν την ενοχή τους ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου. Ο συνήγορος του Σαντάμ, Χαλίλ Ντουλάιμι είχε ζητήσει τρίμηνη διακοπή της δίκης, για να μελετήσει τις 800 σελίδες του κατηγορητηρίου. Ο πρώην Ιρακινός ηγέτης παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με κοστούμι χωρίς γραβάτα και κρατούσε το κοράνι. Εν τω μεταξύ, η ακροαματική διαδικασία διήρκησε λίγες ώρες, ενώ μαγνητοσκοπήθηκε από την ιρακινή τηλεόραση και μεταδόθηκε με καθυστέρηση 30 λεπτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Δικαιοσύνη ο Σαντάμ

    [02] Τεχνολογία

    ΒΒC κατά Al Jazeera

    19/10/2005 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με ένα αραβόφωνο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, ετοιμάζεται να απαντήσει το BBC στο Al Jazeera International, τη φωνή του αραβικού κόσμου στην αγγλική γλώσσα. Για την υλοποίηση του project θα απαιτηθούν τουλάχιστον 36,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εξοικονομηθούν από περικοπές. Ποιος θα πληρώσει τη νύφη αυτή τη φορά; Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σχέδιο θα οδηγήσει σε κλείσιμο 13 ξενόγλωσσες υπηρεσίες, αυτές που κάλυπταν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Το βρετανικό υπ. Εξωτερικών, χρηματοδότης της διεθνούς υπηρεσίας του BBC, είναι υπέρ της δημιουργίας ενός νέου καναλιού, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει νέους πόρους. Κόψτε κάτι άλλο, διαμηνύει.

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ετοιμάζει εκπλήξεις ο Σόλιντ

    19/10/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Να αιφνιδιάσει τους υπερόπτες Γάλλους της Λυών θα προσπαθήσει απόψε στον αγώνα του "Σταντ ντε Ζερλάν" (21:45, ΜΕGA) ο Νορβηγός τεχνικός του Ολυμπιακού, Τροντ Σόλιντ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου. Ο τεχνικός των "ερυθρολεύκων" στη μοναδική χθεσινή προπόνηση επί γαλλικού εδάφους χρησιμοποίησε με τους βασικούς τον Τούρκο Ερόλ Μπουλούτ, που μετά από αρκετό διάστημα αγωνιστικής απραξίας, αναμένεται να αντικαταστήσει τον τραυματία Γεωργάτο στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Παράλληλα ο τιμονιέρης του Ολυμπιακού έδειξε να προτιμά στη θέση του φορμαρισμένου Γιαννάκη Οκκά, τον Νιγηριανό Αρούνα Μπαμπαγκίντα, που και αυτός χρησιμοποιήθηκε στο χθεσινό διπλό με τους βασικούς.

    Η δυσκολία της αποστολής και το γαλλικό "τουπέ"

    Να "σπάσει" αρνητικό σερί στον ερυθρόλευκο πάγκο θέλει απόψε στη Λυών ο Νορβηγός τεχνικός Τρόντ Σόλιντ, καθώς δεν θέλει να γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού, που θα έχει χάσει συνεχόμενα τρία παιχνίδια στην Ευρώπη. Έτσι ακόμη και η ισοπαλία με την τετράκις σερί πρωταθλήτρια Γαλλίας, θα είναι ασφαλώς ένα θετικό αποτέλεσμα που θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για τον πειραϊκό σύλλογο, που σίγουρα δε θέλει να περιοριστεί στο ρόλο του κομπάρσου του ομίλου.

    Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η σημερινή αποστολή των ερυθρολεύκων στο "Ζερλάν" είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πιο δύσκολη θα λέγαμε και από την τελευταία βραδιά του Ολυμπιακού στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", όπου οι παίκτες του Σόλιντ άγγιξαν το θαύμα, χωρίς όμως επιτυχία. Ακόμη και η "βασίλισσα" είχε φύγει γυμνή από το Ζερλάν "φορτωμένη" με τρία τεμάχια στην πλάτη. Για αυτό ο Τρόντ Σόλιντ δείχνει έτοιμος να ρισκάρει προκειμένου να αιφνιδιάσει το συνάδελφό του Ζεράρ Ουγιέ, που όπως και οι παίκτες του έχει τη μύτη σηκωμένη μέχρι τον ουρανό ενόψει της αποψινής αναμέτρησης, αφού το σύνθημα που επικρατεί στο γαλλικό σταρτόπεδο είναι... άντε να τελειώνουμε από σήμερα την υπόθεση πρόκριση. Σημαντικό έδαφος για μια θέση στη βασική ενδεκάδα των γηπεδούχων φαίνεται να κερδίζει έναντι του Αμπιντάλ ο νεαρός Γάλλος διεθνής, Ζερεμί Μπερτόλντ.

    Στην ενδεκάδα λοιπόν του Ολυμπιακού δεν θα πρέπει απόψε να θεωρηθεί έκπληξη η συμμετοχή του Τούρκου Έρόλ Μπουλούτ και του Νιγηριανού Αρούνα Μπαμπαγκίντα, καθώς αμφότεροι προπονήθηκαν χθες με τους βασικούς. Εκτός εξαιρετικού απρόοπτου λοιπόν η πιθανότερη ενδεκάδα των ερυθρολεύκων θα αποτελείται το βράδυ από τους εξής: Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Τουρέ, Στολτίδης, Κωστούλας, Μπουλούτ, Μπαμπαγκίντα, Καφές, Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου.

    Απουσίασε από την προπόνηση ο Κόκκαλης

    Στη Γαλλία βρίσκεται ήδη από χθες ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος δεν κατέφερε να δώσει το παρών στην χθεσινή προπόνηση της ομάδας, καθώς ήταν καλεσμένος σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Μισέλ Ολάς. Χαρακτηριστικό του πρόεδρου της Λυών είναι ότι ο κ. Ολάς είναι οπαδός της ομάδας του, αφού δεν του αρέσει να χάνει ούτε προπόνηση της Λυών. Για αυτό και τα γραφεία του βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις του "Ζερλάν", ώστε να μπορεί να "πετάγεται" και να δίνει το παρών στις προπονήσεις οποιαδήποτε στιγμή θέλει.

    Με τη "γλώσσα" των αριθμών

    Για τους λάτρεις των στατιστικών ενόψει της αποψινής αναμέτρησης υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο για τον Ολυμπιακό. Το καλό είναι ότι με διαιτητή τον αποψινό άρχοντα του αγώνα τον Άγγλο Γκρέιαμ Πολ η Λυών έχει γνωρίσει δύο ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, το 2000 στο ΟΑΚΑ με 2-1 από τον Ολυμπιακό και η άλλη στο "Ζερλάν" με 3-2 από τη Μπαρτσελόνα. Το άσχημο όμως είναι ότι οι ερυθρόλευκοι σε δύο προηγούμενες επισκέψεις τους στην γαλλική έδρα έχουνε γνωρίσει ισάριθμες ήττες. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1963-1964 με 4-1 στο πλαίσιο των αγώνων του Κυπελλούχων και η δεύτερη την περίοδο 2000-2001 με 0-1.

    [04] Πολιτική

    Σε εγκάρδιο κλίμα οι συνομιλίες

    "Δίνουμε μαζί τη μάχη για μια ελεύθερη Κύπρο"

    19/10/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή του στο νησί της Αφροδίτης, στον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. Σε δηλώσεις του στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, λίγο πριν από την αναχώρηση του, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε, "δίνουμε μαζί τη μάχη από το ίδιο χαράκωμα για μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια Κύπρο ευημερούσα μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια". Ο κ. Παπούλιας δήλωσε, ότι επιστρέφει στην Ελλάδα με έντονη συναισθηματική φόρτιση, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως αυτά που έζησα τέσσερις μέρες στην Κύπρο ήταν "ψυχική αγαλλίαση για το υψηλό φρόνημα του κυπριακού λαού και αγωνία για τη συνεχιζόμενη τουρκική βαρβαρότητα". Ακόμα, τόνισε, πως είναι εξαιρετικά ενθαρρυμένος, γιατί οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα αγωνιστικής αποφασιστικότητας. "Με αυτές τις προϋποθέσεις και αυτό το φρόνημα, το τέλος του αγώνα θα είναι αυτό που θέλουμε, μια ελεύθερη Κύπρος, χωρίς στρατεύματα και ευημερούσα", υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    Ο αγώνας θα συνεχιστεί

    Από την πλευρά του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τη χαρά που έδωσε στον κυπριακό λαό ο κ. Παπούλιας με την επίσκεψή του.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα εμψύχωσης, αμέριστης στήριξης, αισιοδοξίας και πίστης προς την τελική δικαίωση και διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του, ότι ο αγώνας για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί.

    Το πρωί ο κ. Παπούλιας, επισκέφθηκε τη Λεμεσό, απ' όπου έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ επανέλαβε την συμπαράσταση της Ελλάδας για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

    Αργότερα ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Παραλίμνι και τη Δερύνεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Λεμεσό ο Πρόεδρος

    [05] Πολιτική

    Τόνισε ο κ. Παυλόπουλος σε ομιλία του σε Συνέδριο

    Διαρκής ο αγώνας κατά της διαφθοράς

    19/10/2005 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς, για το λόγο αυτό ο αγώνας μας θα είναι διαρκής μέχρι το τέλος, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του 3ου πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για την ενίσχυση της διαφάνειας και της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων. Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι ήδη τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ορατά σε αυτό το μείζον ζήτημα για την Κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη έκθεση της έγκυρης οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια", με την οποία πιστοποιείται "η σαφής βελτίωση της χώρας μας σε θέματα διαφθοράς", σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου "κατρακυλούσε συνεχώς στον κατάλογο της οργάνωσης". Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης, σε μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση, με στόχο την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενεργοποίησή τους και επανέλαβε πως "δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε, μέχρι να ξεριζωθεί πλήρως η διαφθορά".

    Χαιρετισμούς στο συνέδριο το οποίο διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Ε.Ε και τον γενικό επιθεωρητή της Δημόσιας Διοίκησης, απηύθυναν ο γ.γ του Υπ. Εσωτερικών, Γιώργος Βούτσινος, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, ο ειδικός γραμματέας των Σωμάτων Επιθεωρητών, Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Λάμπρος Γεωργακόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Ε.Ε, κ. Μπρούνερ.

    Το συνέδριο παρακολουθούν στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης - αρμόδια για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της διαφθοράς, εκπρόσωποι από χώρες - μέλη της Ε.Ε, καθώς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης υποψηφίων προς ένταξη κρατών (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία) και Βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Σερβία - Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ).

    [06] Κοινωνία

    Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο

    Νέα δεδομένα για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση

    19/10/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το σχέδιο νόμου για την επιλογή των στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου. Όπως τόνισε, η Υπουργός τα στελέχη, που θα επιλεγούν με βάση τις νέες ρυθμίσεις, θα έχουν τετραετή θητεία και θα αναλάβουν καθήκοντα από τη νέα χρονιά. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η επαρκής υπηρεσιακή και διδακτική εμπειρία. Επίσης, καθιερώνεται η αρχή της σταδιακής εξέλιξης των στελεχών και εισάγεται ως προϋπόθεση για την επιλογή σε ανώτερη θέση διοίκησης. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση πελατειακές λογικές και δογματισμό στο χώρο της παιδείας. Η κ Γιαννάκου σημείωσε, πάντως, ότι το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα άλλα κόμματα προκειμένου να αναπτυχθεί διάλογος.

    Η διαδικασία για τα ανώτερα στελέχη

    Όσον αφορά την επιλογή των ανώτερων στελεχών εκπαίδευσης, δηλαδή διευθυντών, προϊσταμένων και σχολικών συμβούλων, η κ Γιαννάκου ανακοίνωσε, ότι θεσμοθετείται αδιάβλητη γραπτή διαδικασία, τύπου ΑΣΕΠ, κατά την οποία, οι διαγωνιζόμενοι θα υποβληθούν στην δοκιμασία 100 πολλαπλών ερωτήσεων.

    Οι ενδιαφερόμενοι για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τις 1238 θέσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων Γραφείων εκπαίδευσης και Σχολικών συμβούλων, θα πρέπει να απαντήσουν τουλάχιστον σε 60 που θα είναι και η βάση.

    Εκείνοι από τους διαγωνιζόμενους, που θα περάσουν τη βάση, θα προχωρήσουν στην επόμενη διαδικασία, τη μοριοδότηση, βάση της προϋπηρεσίας, των εκπαιδευτικών τους προσόντων, αλλά και της προσωπικής συνέντευξης, που θα δώσουν στα συμβούλια επιλογής που θα απαρτίζονται από πανεπιστημιακούς, μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και αιρετούς εκπροσώπους.

    Αναλυτικά η μοριοδότηση

    Ειδικότερα για την επιλογή των σχολικών συμβούλων, η μοριοδότηση θα είναι η ακόλουθη:

    Υπηρεσιακή Κατάσταση-διδακτική εμπειρία 10 μονάδες. Επιστημονική-Παιδαγωγική συγκρότηση 26 μονάδες, προσωπικότητα και γενική συγκρότηση 20 μονάδες και επιτυχής συμμετοχή στην γραπτή δοκιμασία επιλογής 4 μονάδες.

    Για διευθυντές διευθύνσεων και προϊσταμένους γραφείων εκπαίδευσης:

    Η υπηρεσιακή κατάσταση είναι 22 μονάδες, η επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση είναι 14 και η προσωπικότητα και γενική συγκρότηση 20 μονάδες και επιτυχής συμμετοχή στη γραπτή δοκιμασία 4 μονάδες.

    Για τους διευθυντές σχολικών μονάδων η υπηρεσιακή κατάσταση μοριοδοτείται με 22 μονάδες η επιστημονική συγκρότηση με 14 και η προσωπικότητα με 20 μονάδες.

    [07] Κοινωνία

    Στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης

    Τιμή στον Π. Μπακογιάννη

    19/10/2005 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το όνομα του δολοφονηθέντος από την την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νόεμβρη, υπουργού της ΝΔ την περίοδο 1991-93, Παύλου Μπακογιάννη δόθηκε το πρωί σε αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Δήμαρχος Αθηναίων κα. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και μέλη των οικογενειών θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών. Από πλευράς Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εκτός του υπουργού, Γιώργου Βουλγαράκη, παρέστησαν ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Αγγελάκος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά τις σύντομες ομιλίες τους, τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και η κ. Μπακογιάννη τόνισαν ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται και όλα όσα σχετίζονται με την τρομοκρατική δράση στην Ελλάδα επαναξιολογούνται.

    Αγώνας μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης προσέθεσε, ωστόσο ότι μέχρι σήμερα οι οργανώσεις που ταλαιπώρησαν κατά καιρούς την Ελλάδα έχουν εξαρθρωθεί πλήρως, και ότι έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα εγκλήματα.

    Για να μπει, όμως, όπως τόνισε, οριστικά η υπόθεση στο συρτάρι, πρέπει να απαντηθεί και το τελευταίο ερώτημα και να συμπληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι του παζλ.

    Ο υπουργός είπε ακόμα ότι ο Παύλος Μπακογιάννης που δολοφονήθηκε πριν από 16 χρόνια, υπήρξε σημαντική πολιτική προσωπικότητα που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της εποχής και πως η δολοφονία του έχει προεκτάσεις και συνέπειες που δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

    Από την πλευρά της η Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα παραμένει ανοιχτό και ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια και συνεχής αγώνας. Συμφώνησε ότι μεγάλο μέρος των τρομοκρατών βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, όμως τόνισε ότι πρέπει να θυμόμαστε διαρκώς πως κάθε τρομοκρατικό χτύπημα είναι ένα χτύπημα ενάντια στην ελληνική κοινωνία, στη δημοκρατία, στις αξίες, στις αρχές.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Τα πήρε στο κρανίο" ο Κόσμι

    19/10/2005 11:56:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Πυρ και μανία" ήταν μετά τη λήξη του αγώνα του «Φρίουλι» με τη Βέρντερ Βρέμης (1-1), στο πλαίσιο της 3ης ημέρας των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ιδιόρρυθμος Ιταλός τεχνικός της Ουντινέζε, Σέρσε Κόσμι. Αιτία δεν ήταν η ισοπαλία με τους Γερμανούς, αλλά η αντίδραση δύο παικτών του, των Ντι Μικέλε, Ντι Νατάλε, για τον χθεσινό χρόνο συμμετοχής τους. Ο Ιταλός προπονητής έδειξε αποφασισμένος να σταματήσει οποιαδήποτε κρούσματα απειθαρχίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την ηρεμία του ιταλικού συλλόγου. "Αν ξανασυμβεί κάτο τέτοιο, τότε θα σταματήσουν να παίζουν για μένα. Πρέπει να εξασφαλίσω την ηρεμία του συλλόγου και του κόσμου που έρχεται στο γήπεδο. Οποιος στεναχωριέται είναι καλύτερα να μείνει σπίτι του. Η συμπεριφορά τους ήταν απαράδεκτη και θέλω να πιστεύω ότι έχουν καταλάβει το λάθος τους", τόνισε ο Ιταλός τεχνικός

    [09] Πολιτισμός

    Happy Birthday Mr President

    Με αιώνια αγάπη, Μέριλιν

    19/10/2005 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Το Happy Birthday που τραγούδησε η Μέριλιν Μονρόε στον Αμερικανό Πρόεδρο Κένεντι ηχεί ακόμα στα αυτιά μας Το τραγούδι αυτό όμως, δεν ήταν το μόνο δώρο της Μέριλιν στον Τζακ για τα γενέθλια του. Εκείνο το βράδυ, του είχε χαρίσει και ένα χρυσό ρόλεξ, το οποίο πρόσφατα πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 120.000 δολαρίων. Στο ρολόι, είναι γραμμένη και η εξής αφιέρωση "Τζακ, με αιώνια αγάπη από την Μέριλιν, 29 Μαΐου 1962".

    Ασε με να αγαπώ...αλλιώς άσε με να πεθάνω

    Προσφέρθηκε στον Αμερικανό Πρόεδρο μέσα σε ένα χρυσό κουτί, το οποίο έδειχνε δυο περιστέρια να φιλιούνται.

    Στο εσωτερικό του κουτιού, είχε γραφτεί και ένα ποίημα, απόσπασμα του οποίου έλεγε...

    Μία ευχή από καρδιάς, για τα γενέθλια σου. Άφησε με να αγαπώ, αλλιώς άσε με να πεθάνω!

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οίκου Δημοπρασιών, ο Πρόεδρος Κένεντι, έδωσε αμέσως το δώρο της Μέριλιν, σε ένα βοηθό του με την εντολή "ξεφορτώσου το".

    Η ιστορία αποκαλύφθηκε από ένα συγγενικό πρόσωπο του βοηθού του πρώην Αμερικανού προέδρου.

    Τόσο το serial number του ρολογιού όσο και το χάραγμα που φέρει ανταποκρίνονται στην εποχή και βεβαιώνουν την αυθεντικότητα του.

    [10] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 89 ετών

    "Έφυγε" ο Γιώργος Ανεμογιάννης

    19/10/2005 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε το μεσημέρι, στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου όπου νοσηλευόταν, ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους και ενδυματολόγους του ελληνικού χώρου, ο Γιώργος Ανεμογιάννης. Με σπουδές στη Βιέννη κατάφερε χάρη στο προσωπικό του στυλ, να δημιουργήσει νέες τάσεις στη τέχνη της σκηνογραφίας και τη ενδυματολογίας, ανοίγοντας νέους δρόμους για τις επόμενες γενιές. Γνώστης της μόδας των θεατρικών εποχών και των θεατρικών μηχανών, ειδικεύτηκε στα πλούσια και φανταχτερά θεάματα. Η συμβολή του ιδιαίτερα στην επιθεώρηση υπήρξε καθοριστική, όταν σημειώθηκε μεταπολεμικά μια στροφή προς το μεγάλο θέαμα και το μιούζικ χολ. Παράλληλα ήταν ο ιδρυτής του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, και έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα και βραβεία, ελληνικά και ξένα. Η κηδεία του Γιώργου Ανεμογιάννη θα γίνει με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού ως ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα. Η τελετή της κηδείας θα γίνει στο Νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο Κρήτης (δεν έχει διευκρινισθεί η ακριβής ημέρα).

    Πρωτοπόρος και διαχρονικός

    Ο Ανεμογιάννης υπήρξε εφευρετικός καλλιτέχνης που κατόρθωνε να δημιουργεί "ατμόσφαιρα" και πειθώ χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά και ακριβείς συνδυασμούς χρωμάτων.

    Ήταν ο πρώτος Έλληνας σκηνογράφος που επέβαλε το ζωγραφικό σκηνικό σε μια εποχή που κυριαρχούσε στη σκηνή των θεάτρων η κατασκευή κτιστών σκηνικών.

    Η πρώτη σκηνογραφική του εργασία στην Ελλάδα έγινε για τον θίασο Μ. Κοτοπούλη (1939) και για το έργο "Το ταξίδι του κυρίου Περισόν".

    Με τον ίδιο θίασο συνεργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά έως το 1957.

    Παράλληλα, έκανε τη σκηνογραφία και σχεδίαζε κοστούμια για τους περισσότερους θιάσους των Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

    Δηλώσεις

    "Ο Γιώργος Ανεμογιάννης ήταν ένας, από εκείνους τους δημιουργούς, που έγραψε την ιστορία του νεότερου ελληνικού Θεάτρου με τα θαυμάσια κοστούμια και τα σκηνικά του. Έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας πλούσιο έργο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.", δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, μόλις ενημερώθηκε για τον θάνατο του.

    Δηλώσεις έκαναν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Χρήστος Ζαχόπουλος, εκφράζοντας στους οικείους τα συλλυπητήριά τους και αναφερόμενοι στο πρωτοποριακό έργο του και την προσωπικότητά του.

    [11] Πολιτισμός

    Στις 25 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ

    Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής

    19/10/2005 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με μία συναυλία στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής, στις 25 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ ανοίγει η αυλαία των εμφανίσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ανδρέα Πυλαρινού θα ανοίξει το πρόγραμμα ερμηνεύοντας επιτυχίες της έντεχνης και ελαφράς μουσικής με έργα Καπνίση, Παρίτση, Χατζιδάκι, Παπαδημητρίου, Sommerlatte. Σολίστ είναι η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, ενώ έκτακτη συμμετοχή έχει ο Μάριος Φραγκούλης. Επίσης, η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αντώνη Κοντογεωργίου θα παρουσιάσει έργα προκλασσικής και σύγχρονης χορωδιακής πράξης των di Lasso, Babrielli, Rossini, Χατζιδάκι, Αντωνίου. Στο τέλος της συναυλίας θα εμφανιστεί η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χριστοδούλου ερμηνεύοντας έργα Beethoven, Smetana, Σκαλκώτα και Borotin. Εισιτήρια διατίθενται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και τιμώνται σε: 20, 15, 11, 6 και 3,5 ευρώ.

    [12] Παράξενα

    Στην Ολλανδία

    Μπαμπάς ο Big Brother!

    19/10/2005 12:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Να σας ζήσει βρε! Τι άλλο αλήθεια μπορεί κανείς να ευχηθεί στην Τηλεόραση, μετά τα πρώτα γεννητούρια σε ριάλιτι show; Η παγκόσμια τηλεοπτική αποκλειστικότητα έγινε στο σπίτι του Big Brother στην Ολλανδία. Μία 27χρονη γέννησε το μωρό της σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, παρουσία φυσικά της κάμερας που κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τον τοκετό. Οι Ολλανδοί τηλεθεατές, είχαν την ευκαιρία να δουν το event, οκτώ ώρες μετά, με τις κάμερες να εστιάζουν στο πρόσωπο της μητέρας και της μαίας που βοήθησε στον τοκετό.

    Αντιδράσεις

    Η μητέρα μπήκε στο παιχνίδι τον Αύγουστο, στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της.

    Γέννησε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού που διαμορφώθηκε ειδικά για τις ανάγκες ενός τοκετού.

    Θα μεταφερθεί σε ένα δωμάτιο όπου δεν θα υπάρχουν κάμερες και όπου θα μπορεί να δέχεται φίλους και συγγενείς.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Talpa που μεταδίδει το Big Brother στην Ολλανδία, δέχτηκε εντονότατη κριτική για τη μετάδοση του τοκετού.

    Οι υπεύθυνοι όμως του καναλιού, σημειώνουν ότι οι σκηνές που μεταδόθηκαν δεν ήταν προσβλητικές και ότι πολλά εκπαιδευτικά και ιατρικά προγράμματα είναι πιο αποκαλυπτικά.

    [13] Κοινωνία

    Επεισόδια στο υπ Μεταφορών

    19/10/2005 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένταση επικράτησε το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Μεταφορών και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια κατά τη συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που διαμαρτύρονταν γιατί δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Ομάδα των συμβασιούχων ζήτησε να συναντηθεί με τον Υπουργό, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος, όμως δεν τους δέχθηκε, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων. Τότε, όσοι είχαν συγκεντρωθεί προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κτίριο, τους εμπόδισαν, όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις. Κατόπιν, κάποιοι από τους συμβασιούχους άρχισαν να πετούν αβγά στην είσοδο του Υπουργείου και να ανάβουν καπνογόνα. Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

    Τα αιτήματά τους

    Οι συμβασιούχοι ζητούν την άμεση μονιμοποίησή τους, σύμφωνα, όπως αναφέρουν, με την κοινοτική οδηγία, αλλά και την απόφαση του εφετείου Αθηνών, το οποίο δικαίωσε συναδέλφους τους στη Σάμο.

    Επίσης καταγγέλλουν πως, αντί της μονιμοποίησης, διακόπηκαν για δύο μήνες οι συμβάσεις τους, με στόχο να ξαναπροσληφθούν τα Χριστούγεννα, που θα υπάρχει έντονη αεροπορική κίνηση, γεγονός, που όπως σημεώνουν, έχει οδηγήσει τους ίδιους και τις οικογένειες τους σε οικονομικό αδιέξοδο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 October 2005 - 16:51:58 UTC