Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικά μηνύματα
  • [02] Σε επιφυλακή η Ε.Ε.
  • [03] Αλλάζει ο νόμος για τις αλλοδαπές εταιρίες
  • [04] "Με τη λασπολογία δεν πάει ο τόπος μπροστά"
  • [05] Κόντρα για διαφάνεια-συμβασιούχους
  • [06] Πυρκαγιά με αγνοούμενο
  • [07] Ελεύθερος χωρίς όρους
  • [08] Άδοξο φινάλε!
  • [09] Στον τελικό ο Παναθηναϊκός
  • [10] Στον τελικό το Μαρούσι
  • [11] Συνάντηση Μολυβιάτη-Κολοζώφ
  • [12] Αντίπαλος υψηλού επιπέδου

    [01] Υγεία

    Καθησυχαστική η κυβέρνηση

    Θετικά μηνύματα

    19/10/2005 6:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2005 11:14:39 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Απόλυτα καθησυχαστικός, όσον αφορά μια πιθανή εκδήλωση της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, εμφανίστηκε από τις Οινούσσες, τις οποίες επισκέφτηκε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε για τους κατοίκους του νησιού ούτε για την υπόλοιπη Ελλάδα, ο. κ Κακλαμάνης, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, έφαγε μαζί με κατοίκους μαγειρεμένο κοτόπουλο, από τοπικό πτηνοτροφείο, στέλνοντας προς όλους μήνυμα για ψυχραιμία. Πιθανότατα δεν υπάρχει ο ιός στη χώρα μας, λέει ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός Σπύρος Κυριάκης μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και των δεύτερων εξετάσεων των δειγμάτων αίματος των πτηνών, που είχαν σταλεί στη Θεσσαλονίκη από τις Οινούσσες. Ωστόσο σύγχυση δημιουργήθηκε την Τρίτη, σχετικά με την τύχη του μοναδικού θετικού δείγματος. Ο εντοπισμός του, ανάγκασε τις αρχές να πάρουν αλλεπάλληλα δείγματα με αποτέλεσμα να να μην μπορεί να διευκρινιστεί επακριβώς, ποιά και πότε ελέγχθηκαν και κυρίως τί έδειξαν οι έλεγχοι. Το ζήτημα, προκάλεσε την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος δήλωσε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν αρνητικά, ενώ απέδωσε τη σύγχυση στη φύση του θέματος που είναι "εξειδικευμένων γνώσεων". Το θέμα παρόλα αυτά προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινού, που με εντολή του ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει σε προκαταρκτική έρευνα. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ζήτησε τη σύγκλιση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο, για την εξέλιξη του ζητήματος.

    Τι υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    "Στα 9 δείγματα που ελήφθησαν (σε σύνολο άνω του 50% από το συγκεκριμένο κοτέτσι) τα 8 - που ήταν δείγματα αίματος - εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης και ένα - δείγμα ιστού - εξετάζεται από εργαστήριο στο Λονδίνο. Έως σήμερα έχουμε συλλέξει 154 δείγματα και από αυτά εξετάστηκαν τα 40 που ήταν συνολικά αρνητικά. ΄Έχουμε επίσης 44 δείγματα στην Αθήνα, έχουν εξεταστεί τα 16 και είναι όλα αρνητικά. Η επιστημονική μέθοδος που ακολουθείται, υποδεικνύει τη λήψη δειγμάτων από πολλά πτηνά για να διαπιστωθεί αν υπάρχει εξάπλωση της όποιας υποψίας για ασθένεια. Όλες οι απαντήσεις που έχουμε ως τώρα επί του θέματος, είναι αρνητικές", δήλωσε σχετικά με τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί και εξεταστεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις περί της τύχης της συγκεκριμένης γαλοπούλας - το δείγμα της οποίας κρίθηκε θετικό - ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι δεν μπορεί να γίνει ο ίδιος "Πουαρό της γαλοπούλας" και τόνισε πως "η αξιοπιστία των ελέγχων έχει να κάνει με την αξιοπιστία των επιστημονικών μεθόδων, των εργαστηρίων κλπ."

    Απατώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, επέρριψε ευθέως την ευθύνη για τη σύγχυση και τον πανικό που δημιουργήθηκε, όπως είπε, στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς της.

    "Το τελευταίο που έπρεπε να γίνει τώρα", συμπλήρωσε ο κ. Αθανασάκης, "είναι να δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας είναι στραμμένα στη χώρα".

    Τι λένε τα εργαστήρια

    Παρά τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι το τι ανακοινώνουν τα εργαστήρια.

    Σύμφωνα λοιπόν με το Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΙΛΠΑΝ) στη Θεσσαλονίκη, οι ιολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν στα δείγματα που στάλθηκαν από τις Οινούσσες υπάρχει ο ιός Η5Ν1, που είναι και ο επικίνδυνος για τον άνθρωπο συνεχίζονται, ενώ όσον αφορά τις ορολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα ήταν αρνητικά.

    Τα αποτελέσματα των ιολογικών εξετάσεων, αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου έξι μέρες.

    Εν τω μεταξύ έφτασε αργά την Τετάρτη το απόγευμα το δείγμα που είχε αποστείλει η Ελλάδα για την γρίπη των πτηνών στην Μεγάλη Βρετανία. Αργά το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει η εξέτασή του η οποία ενδέχεται να πάρει μέχρι και 48 ώρες.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών θα γνωστοποιηθούν στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Την Τετάρτη εξάλλου έφθασαν στην Έλλαδα, δύο επιστήμονες από την Ε.Ε. και την Πέμπτη θα μεταβούν στη Χίο.

    Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση, ότι πιθανότατα δεν υπάρχει ο ιός της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας και ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έκανε ο καθηγητής Κτηνιατρικής και Ακαδημαϊκός Σπύρος Κυριάκης μετά το τέλος σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προεδρεία του υπουργού, Ευάγγελου Μπασιάκου.

    Σε απόγνωση οι πτηνοτρόφοι

    Εν τω μεταξύ, με οικονομική καταστροφή απειλείται ο κλάδος της πτηνοτροφίας και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (πτώση τζίρου 75-80%), του οποίου εκπρόσωποι είχε σήμερα συνεχείς επαφές με τόσο με τον ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Λειβαδίτης, παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό και τον υφπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα αιτήματα τους προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση της κατανάλωσης πουλερικών.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι τα ελληνικά κοτόπουλα είναι ασφαλή ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ήδη έχει θέσει θέμα αποζημιώσεων των πτηνοτρόφων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με την παρουσία εκπροσώπων των παραγωγών, και να ενημερώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ τόνισαν ότι πρέπει κατ αρχήν να υπάρξει από την κυβέρνηση, ουσιαστική και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού ώστε να γίνει αντιστροφή του κλίματος (καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από μαγειρεμένα ή ψημένα πουλερικά) και παράλληλα να ληφθούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα, τόσο για τους παραγωγούς-πτηνοτρόφους, όσο και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε επιφυλακή η Ε.Ε.

    Αρνητική η 2η εξέταση

    Ψυχραιμία και ετοιμότητα

    Αγωνία για τη γαλοπούλα

    [02] Υγεία

    Σύνοδος υπουργών Υγείας την Πέμπτη

    Σε επιφυλακή η Ε.Ε.

    19/10/2005 9:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά τη Ρουμανία και η Ρωσία εντάχθηκε επίσημα στις χώρες της Ευρώπης που το φονικό στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, βρέθηκε σε εξετάσεις αίματος νεκρών πτηνών. Ύποπτο δείγμα στη γειτονική ΠΓΔΜ, αναγκάζει τις αρχές της χώρας να θανατώσουν προληπτικά χιλιάδες πουλερικά. Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών και στην Κίνα εδώ τα πρώτα μετά από δύο μήνες, εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία όπου 2.600 πουλιά πέθαναν από τον ιό.Οι υπουργοί υγείας των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται εκτάκτως την Πέμπτη στο Λονδίνο για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο αισιοδοξία προκαλεί η ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι ήταν επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου που παρασκευάστηκε σε εργαστήριο της χώρας κατά της ασθένειας των πτηνών.

    Λύση από την Ουγγαρία;

    Την ίδια ώρα η ανησυχία που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του ιού, οδηγεί σε φαινόμενα πανικού με τους πολίτες της Ευρώπης, να συρρέουν στα φαρμακεία για την αγορά αντι-ικών φαρμάκων.

    Οι πωλήσεις του Tamiflu, του αντι-ιικού σκευάσματος που θεωρείται αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης του πτηνών, αυξήθηκαν κατά 263% το τελευταίο 9μηνο και έφθασαν σε ύψος 554 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche.

    Ωστόσο ελπίδες για οριστική λύση του προβλήματος, γεννά η επιτυχή δοκιμή πειραματικού εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά αλλά και ανθρώπους στην Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ζένο Ράτς.

    Η τελειοποίηση του δοκιμαστικού εμβολίου αποτελεί ένα αναγκαίο στάδιο για την ταχεία τελειοποίηση και ενός πραγματικού εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 στην περίπτωση που αυτός ο ιός μεταλλαχθεί και υπάρχει πιθανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με κίνδυνο να υπάρξει μια πανδημία.

    Το δοκιμαστικό εμβόλιο αναπτύχθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου από τις ουγγρικές υγειονομικές υπηρεσίες.

    Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi-Pasteur στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 20005, θα έχει στα χέρια της τα επίσημα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών εμβολίου για την γρίπη των πτηνών, που έχει δοκιμαστεί σε 400 ανθρώπους.

    Η εταιρεία επισημαίνει επίσης ότι τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν και τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων παραγωγής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετικά μηνύματα

    Αρνητική η 2η εξέταση

    [03] Οικονομία

    Καταργούνται δασμολογικά και φορολογικά κίνητρα

    Αλλάζει ο νόμος για τις αλλοδαπές εταιρίες

    19/10/2005 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με στόχο τη διατήρηση των αλλοδαπών εταιριών που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και την ενθάρρυνση για την εγκατάσταση και άλλων, το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για το καθεστώς εγκατάστασης στην Ελλάδα αλλοδαπών εταιριών. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, καταργεί ουσιαστικά νόμο του 1967 για την προσέλκυση στη χώρα μας ξένων επενδύσεων μέσω φορολογικών και δασμολογικών κινήτρων και εναρμονίζει το νομοθετικό πλαίσιο με το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργούνται τα δασμολογικά κίνητρα και ξεκαθαρίζει το φορολογικό καθεστώς των αλλοδαπών επιχειρήσεων που έχουν έδρα στη χώρα μας και ασκούν τις δραστηριότητές τους σε τρίτες χώρες. Επίσης, ο υπουργός είπε ότι για να εξασφαλιστεί η σοβαρότητα των εγκαθιστάμενων εταιριών, θα υποχρεούνται να απασχολούν προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων και να δαπανούν τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετησίως. Όσον αφορά στη φορολογία ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι όλες οι αλλαγές, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος υπερτιμήματος, θα ισχύσουν κανονικά από το 2006, διευκρινίζοντας ότι επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, ο φόρος υπερτίμησης και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα εφαρμοσθούν σε τρία στάδια.

    Δεν μπορούσαν να συνεχιστούν οι απαλλαγές

    Ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε, ότι οι νέες ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των ελκυστικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, επεσήμανε, πως "δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις γείτονες χώρες στο κόστος εργασίας αλλά έχουμε πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα".

    Ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε, ότι οι δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές και οι διευκολύνσεις του νόμου του 1967 δεν μπορούσαν να συνεχιστούν, διότι η Ελλάδα είχε δεσμευθεί έναντι της ΕΕ οι απαλλαγές αυτές να ισχύσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 250 αλλοδαπές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες εμπίπτουν στο καθεστώς του νόμου του 1967 και οι οποίες μετά τις 31/12/2005 θα βρεθούν σε νομοθετικό κενό ως προς το καθεστώς φορολόγησής τους. Ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε, ότι η εξακολούθηση της δραστηριότητάς τους κρίνεται επωφελής για την ελληνική οικονομία αλλά η παροχή φορολογικών και δασμολογικών απαλλαγών δεν είναι δυνατή.

    [04] Πολιτική

    "Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν παρεμβαίνει"

    "Με τη λασπολογία δεν πάει ο τόπος μπροστά"

    19/10/2005 11:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ευνοεί επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού τονίζει ότι στην 30χρονη πολιτική του σταδιοδρομία ουδέποτε ασχολήθηκε με σκανδαλολογία, υπογραμμίζει ότι είναι αισχρό να διαστρεβλώνονται τα γεγονότα και με το ψέμα και τη λασπολογία δεν πάει ο τόπος μπροστά. Ο κ. Σουφλιάς, στην ανακοίνωσή του τονίζει, ότι οι εργολάβοι καθορίζουν τις σχέσεις τους, ανάλογα με τα συμφέροντά τους και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι δυνατό να παρεμβαίνει σ αυτή την διαδικασία. Επίσης, υπογραμμίζει, ότι ο νέος νόμος για την ανάθεση των δημοσίων έργων εξασφαλίζει πλήρως την διαφάνεια και υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών. "Πλέον, κανείς δεν μπορεί να δώσει κανένα έργο σε κανέναν", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς και τονίζει, πως ο νέος νόμος λειτουργεί απόλυτα πετυχημένα και αποτελεσματικά, αναφέροντας, πως μέχρι σήμερα, η ΝΔ έχει δημοπρατήσει πάνω από τέσσερις φορές περισσότερα έργα από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο επίκεντρο τα δημόσια έργα

    [05] Πολιτική

    Κόντρα για διαφάνεια-συμβασιούχους

    19/10/2005 10:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έντονη κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη του 3ου πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για την ενίσχυση της διαφάνειας και της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, επεσήμανε, ότι η χώρα μας βελτίωσε φέτος τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς από την 49η στην 47η. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι η χώρα δε βελτίωσε καθόλου τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς και πρόσθεσε πως η μισή αλήθεια, είναι ολόκληρο ψέμα, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει βρεθεί και στην 35η θέση. Επίσης, τόνισε, ότι η ΝΔ είναι δέσμια του τρόπου τον οποίο χειρίστηκε ως αντιπολίτευση τα θέματα της διαφθοράς και την κατηγόρησε ότι κωφεύει στις προτάσεις της αντιπολίτευσης καθώς και ότι επαναλαμβάνει τον χειρότερο εαυτό της.

    Παράλληλα, ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του αριθμού των συμβασιούχων που είχε υποσχεθεί ότι θα μονιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, προβάλλοντας προεκλογικό βίντεο με τον κ. Καραμανλή να αναφέρεται σε 250.000 συμβασιούχους, τους οποίους, όπως είπε, θα απελευθερώσει το κόμμα του, όταν γίνει Κυβέρνηση

    Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε, πως ο κ. Αθανασάκης είπε πολλά "αλλά για την ταμπακέρα τίποτα" και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσέλαβε εκτός ΑΣΕΠ, με αδιαφανείς διαδικασίες τους χιλιάδες συμβασιούχους και τους κρατούσε σε ιδιότυπη κομματική ομηρία επί χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαρκής ο αγώνας κατά της διαφθοράς

    Ο παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς

    [06] Κοινωνία

    Πυρκαγιά με αγνοούμενο

    19/10/2005 9:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2005 9:38:35 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία νωρίς το απόγευμα σε εκκοκκιστήριο βάμβακος, στο χωριό Γραμματικό της Καρδίτσας. Η φωτιά κατάκαιει δεκάδες χιλιάδες τόνους βαμβακιού, ενώ αγνοείται ο διευθυντής της επιχείρησης, Φωκίωνας Γεωργιάδης, ο οποίος στην προσπάθειά του να θέσει σε λειτουργία το σύστημα χειροκίνητης πυρόσβεσης, παγιδεύτηκε μέσα στο εργοστάσιο. Περίπου στις 7.30 το απόγευμα, ο φύλακας της επιχείρησης, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης, έχασε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε κέντρο υγείας. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με 60 πυροσβέστες και 25 οχήματα από όλη τη Θεσσαλία. Στο μεταξύ, την Τρίτη το βράδυ φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, στην Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου, στο ύψος του Μελισσοχωρίου, από την οποία καταστράφηκαν τέσσερις χιλιάδες τόνοι βαμβακιού. Το ανακριτικό της πυροσβεστικής εξετάζει το ενδεχόμενο οι δύο πυρκαγιές να συνδέονται μεταξύ τους.

    [07] Κοινωνία

    Στην Ολομέλεια του ΑΠ η υπόθεση Καλούση

    Ελεύθερος χωρίς όρους

    19/10/2005 8:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2005 9:13:04 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο δικηγόρος, Σάκης Κεχαγιόγλου μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή που ερευνά τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος. Ο κ Κεχαγιόγλου κλήθηκε σε απολογία για τη δωροδοκία της πρώην πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία σχετικά με υπόθεση κατηγορούμενου για υπόθεση ναρκωτικών, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο δικηγόρος αρνήθηκε την κατηγορία, όπως και κάθε ανάμειξη του στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε "ψευδείς, συκοφαντικές και υποκινούμενες" τις εναντίον του κατηγορίες. Τις επόμενες μέρες, ο κ Κεχαγιόγλου θα κληθεί εκ νέου ενώπιον των ανακριτών για την φερόμενη εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις του κυκλώματος.

    Στο μεταξύ, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προσήχθη με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ο προσφάτως απολυθείς από το δικαστικό Σώμα πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών, Ευάγγελος Καλούσης και απολογήθηκε για πειθαρχικές παραβάσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει, ότι έχει στηθεί σκευωρία σε βάρος του. Το Συμβούλιο παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Σώματος, που θα την εξετάσει εκ νέου.

    Αύριο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ερώτημα του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Γ. Κάπου, για την οριστική απόλυση ή όχι της πρωτοδίκου Ασπασίας Μπαστά, η οποία εμπλέκεται στο παραδικαστικό κύκλωμα.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Άδοξο φινάλε!

    19/10/2005 11:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κρίμα! Μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει στον Ολυμπιακό στις του εξορμήσεις εκτός έδρας για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "ερυθρόλευκοι" πήγαν στο "Ζερλάν" να χάσουν ένα εύκολο ματς στην θεωρία και έκαναν αυτό που έκαναν και στην Μαδρίτη, απέναντι στην Ρεάλ. Κοίταξαν στα μάτια τον δυνατό αντίπαλο, αντιστάθηκαν, επιτέθηκαν όσο μπορούσαν τουλάχιστον, αλλά έχασαν με 2-1, σχεδόν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και στην Ισπανία. Με ένα γκολ στο 89', αφού νωρίτερα είχαν ισοφαρίσει με τον Καφέ στο 84', το γκολ του Ζουνίνιο από το 4'. Πλέον κάθε σκέψη για πρόκριση στην επόμενη φάση του κορυφαίου θεσμού είναι απαγορευτική! Ο στόχος περιορίζεται μια ακόμη χρονιά στο UEFA, εάν και εφόσον οι Πειραιώτες καταφέρουν να συνεχίσουν από εδώ και πέρα, κάνοντας τις καλές εμφανίσεις που κάνουν, αλλά παίρνοντας και κανέναν βαθμό.

    [09] Μπάσκετ

    Στον τελικό ο Παναθηναϊκός

    19/10/2005 9:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς ν δυσκολευτεί ιδιαίτερα και χωρίς να πιεστεί περισσότερο από όσο περίμενε ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 στην σειρά των ημιτελικών του κυπέλλου με αντίπαλο την ΑΕΚ, παίρνοντας την νίκη με 73-78. Έτσι ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει τον ένατο τίτλο κυπέλλου στην ιστορία του, απέναντι στο Μαρούσι που βρίσκεται για δεύτερη φορά σε τελικό κυπέλλου. Οι "πράσινοι" φυσικά ήταν το φαβορί και είχαν και το πλεονέκτημα των δέκα πόντων της διαφοράς του πρώτου μάτς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε πως θα χρειαζόταν αυτό. Πήραν από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και συντήρησαν την διαφορά, κόβοντας μάλιστα και ταχύτητα προς το φινάλε για να φτάσουν στο τελικό 73-78. Από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισαν οι Τσαρτσαρής με 14 πόντους και Παπανικολάου με 20, έστω και αποβλήθηκε με 5 φάουλ. Από την ΑΕΚ ο "ήρωας" του ΟΑΚΑ, Γιάννης Καλαμπόκης κατάφερε να σημειώσει 24 πόντους παρά το ότι η άμυνα του Παναθηναϊκού είχε προσαρμοστεί καλύτερα πάνω του.

    Τα δεκάλεπτα: 15-21, 28-37, 47-59, 73-78.

    Διαιτητές: Παπαδημητρίου, Κουκουλεκίδης, Σπυρίδωνος.

    ΑΕΚ (Λευτέρης Κακιούσης): Ταμίρ 8 (2), Χάτζατζ 12 (1), Ρίματς 9 (3), Πελεκάνος 3, Παντελιάδης 4, Καλαμπόκης 24 (2), Παπανικολάου 3 (1), Τσιάρας, Κόπενραθ 2, Μπουρούσης 8, Παπαϊωακείμ, Μάτος.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 1, Τομάσεβιτς, Λάκοβιτς 7 (1), Διαμαντίδης 3 (1), Μπατίστ 6, Σπανούλης 10 (2), Φέμερλινγκ 2, Χατζηβρέττας 10 (1), Τσαρτσαρής 14 (2), Παπανικολάου 20 (4), Σάκοτα 3 (1), Καλαϊτζής 2.

    [10] Μπάσκετ

    Στον τελικό το Μαρούσι

    19/10/2005 8:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το Μαρούσι είναι αυτό που πήρε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ, καθώς στον δεύτερο ημιτελικό πήρε την δεύτερη νίκη επί του ΠΑΟΚ, με 71-60. Οι Αμαρουσιώτες εκμεταλλεύτηκαν τα πολλά λάθη του ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο και παρουσιάστηκαν πιο ψύχραιμοι για να φτάσουν τελικά στην νίκη. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" μπορεί να ξεκίνησε καλύτερα, όμως ουσιαστικά άντεξε μια περίοδο, την πρώτη, οπότε και το σκορ ήταν ισόπαλο. Από εκεί και έπειτα οι παίκτες του Γιαννάκη "αφυπνίστηκαν" και κατάφεραν να ανακάμψουν. Πήραν το προβάδισμα και δεν το έχασαν ξανά, φτάνοντας έτσι στην τελική διαφορά των 11 πόντων. Αυτή είναι η δεύτερη παρουσία του Αμαρουσίου στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, αφού είχε ξαναβρεθεί εκεί το 2002 όπου είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

    Τα δεκάλεπτα: 20-20, 38-30, 58-51, 71-60.

    Διαιτητές: Κορομηλάς, Ζαβλανός, Αναστόπουλος, Μάνος.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 13 (2), Νικολαϊδης 5 (1), Μπουντούρης 3 (1), Κυρίτσης 11, Σέκουλιτς 7, Χόμαν 7, Στεφανίδης 2, Κολώκας 9 (2), Καϊμακόγλου 14 (2), Δέσπος, Λόλας, Καράγκουτης.

    ΠΑΟΚ (Μπάνε Πρέλεβιτς): Ξανθόπουλος 7, Μανωλόπουλος, Βεργίνης, Βασιλειάδης 15 (1), Γεωργίτσης, Ζούγιοβιτς, Γκαγκαλούσης 16 (2), Μαυροκεφαλίδης 10, Μάντσε 4, Μάρεϊ 7 (1), Φορντ 1.

    [11] Πολιτική

    Στο επίκεντρο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Συνάντηση Μολυβιάτη-Κολοζώφ

    19/10/2005 9:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Οι τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα της Εξωτερικής Πολιτικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη με τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ. Η συνάντηση έγινε με αίτημα του κυρίου Κολοζώφ, καθώς το κόμμα του δεν συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που συνεδρίασε την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σημείωσε, ότι "τα όποια μέτρα σκέφτεται η Κυβέρνηση να λάβει έναντι των Σκοπίων δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αν δεν γίνουν και οι απαραίτητες κινήσεις προς την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών". Επίσης, ο κ. Κολοζώφ μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών τις θέσεις του κόμματός του για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αντίπαλος υψηλού επιπέδου

    19/10/2005 8:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς να αποκαλύψει τα σχέδιά του ή τους παίκτες που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ο Γιώργος Κωστίκος αναφέρθηκε κυρίως στο τι περιμένει να συναντήσει στην αυριανή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Σαχτάρ στο Ντόνετσκ. Ο Έλληνας τεχνικός τόνισε πως η Σαχτάρ είναι πολύ καλή ομάδα, καλύτερη από την Μέταλουργκ, ωστόσο το παιχνίδι αυτό θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της πρόκρισης. "Η προετοιμασία έγινε ανάλογα με την πληροφόρηση που είχαμε για την αντίπαλό μας", ξεκίνησε ο Κωστίκος και συμπλήρωσε, "Οι πληροφορίες λένε ότι είναι ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Σ΄ αυτό το υψηλό επίπεδο το σίγουρο είναι πως πρέπει να έχεις οργάνωση στο παιχνίδι, αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία. Θεωρώ το παιχνίδι διαφορετικό από το προηγούμενο με τη Μέταλουργκ. Τότε ήταν η πρόκριση, τώρα είναι ένα μίνι πρωτάθλημα πέντε ομάδων και εμείς ήρθαμε για να πάρουμε επίσης ένα θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως η Σαχτάρ είναι καλύτερη ομάδα από τη Μεταλούργκ και αυτό φυσικά το δείχνει η βαθμολογία του ουκρανικού πρωταθλήματος. Εχει πολλούς ποδοσφαιριστές από διάφορες χώρες, που σημαίνει πως έχει την δυνατότητα να τους αποκτήσει. Το σίγουρο είναι πως κι εμείς θα είμαστε καλύτεροι από τον αγώνα με την Μεταλούργκ".

    Εκ μέρους των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ στην συνέντευξη Τύπου παρέστη ο Δημήτρης Ζωγραφάκης, που είπε: "Τα παιχνίδια του Κυπέλλου UEFA είναι κάτι ξεχωριστό για κάθε ποδοσφαιριστή. Πιστεύουμε στην πρόκριση και ελπίζουμε να κάνουμε καλό ξεκίνημα στο πρώτο αυριανό παιχνίδι". Η πιθανή σύνθεση του ΠΑΟΚ για το αυριανό παιχνίδι με τη Σαχτάρ είναι: Φερναντέζ, Ακιέλ, Χαραλάμπους, Ουντέζε, Χασιώτης, Ηλιάδης, Μπαλάφας, Ζαγοράκης, Κωνσταντινίδης, Μίετσελ και Σαλπιγγίδης. Στην περίπτωση που δεν κριθεί έτοιμος ο Θοδωρής Ζαγοράκης, την θέση του θα πάρει ο Μαλαδένης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 October 2005 - 20:52:42 UTC