Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία στις Φιλιππίνες
  • [02] Ροκ βραδιές στο Ζυγό

    [01] Κόσμος

    Δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

    Τραγωδία στις Φιλιππίνες

    4/2/2006 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2006 11:49:32 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίχθηκε ένας διαγωνισμός τηλεπαιχνιδιού στο κατάμεστο στάδιο Ultra της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, Μανίλας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει έξω από το στάδιο από την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό με μεγάλο χρηματικό έπαθλο. Ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα αίτια της τραγωδίας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος ανάμεσα στο πλήθος φώναξε "βόμβα" με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες το κακό έγινε όταν πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσπάθησε περάσει μαζικά μια στενή διάβαση που οδηγεί στο στάδιο. Το ποδοπάτημα άρχισε όταν ο κόσμος άρχισε να σπρώχνει βίαια για να μπει μέσα. Η πλειοψηφία των θυμάτων, ηλικιωμένοι και κυρίως μεσήλικες γυναίκες, ποδοπατήθηκαν από το αγριεμένο πλήθος που προσπαθούσε να εξασφαλίσει θέση για τη λοταρία. Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 93 νεκρούς και 263 τραυματίες, ενώ αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού ανέφεραν 88 επιβεβαιωμένους θανάτους. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης τονίζει ότι οι νεκροί είναι 79. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι, ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

    Η ελπίδα που έγινε κόλαση

    Αμέσως μετά τις σκηνές φρίκης επικράτησε πανικός. Χιλιάδες άνθρωποι πανικόβλητοι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση γύρω από το στάδιο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα ασθενοφόρα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Μανίλας, ενώ τα πτώματα απομακρύνθηκαν από το στάδιο και τοποθετήθηκαν σε φορεία στο δρόμο. Καλύφθηκαν με εφημερίδες, πλαστικές σακούλες και παλιά ρούχα.

    Στο τόπο της τραγωδίας βρέθηκε η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο, η οποία εξέφρασε την οδύνη της και ζήτησε από όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα. Στο στάδιο πήγε και ο αντιπρόεδρος Νόλι ντε Κάστρο, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του και απέδωσε το γεγονός στο ότι στο στάδιο είχε συγκεντρωθεί πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

    Στο στάδιο Ultra είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 30.000 κάτοικοι της Μανίλας, προκειμένου να πάρουν μέρος στο τηλεπαιχνίδι "Wowowee", που προσφέρει ένα εκατομμύριο πέσος (19.250 δολάρια) στο νικητή, μια ολόκληρη περιουσία για σχεδόν το 40% των Φιλιππινέζων που ζουν με δύο δολάρια την ημέρα ή και λιγότερα. Μάλιστα, το χθεσινό σόου ήταν επετειακό και οι διοργανωτές είχαν διπλασιάσει το ποσό. Μεταξύ των άλλων βραβείων ήταν δυο ταξί και δυο μικρά λεωφορεία. Συνήθως τα γυρίσματα παρακολουθούν 5000 άνθρωποι και χθες ήταν η πρώτη φορά που οι διοργανωτές από το κανάλι ABS-CBN χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο στάδιο.

    "Θέλουμε μόνο να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους ευτυχισμένους και να βοηθήσουμε τους φτωχούς" δήλωσε ο διοργανωτής λίγο μετά την τραγωδία, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το θέαμα θα συνεχιστεί, ζητώντας από όσους ήθελαν να πάνε στο στάδιο, να παραμείνουν στα σπίτια τους. Λίγες ώρες μετά, χιλιάδες επιζήσαντες ξανασχημάτισαν ουρές για να μπουν στο στάδιο. Ωστόσο, η αστυνομία είπε ότι δε θα επιτρέψει τη συνέχιση του σόου, ώστε οι δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι που παρέμεναν έξω από το στάδιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Manila stadium stampede kills 88

    CNN: Manila game show stampede kills 73

    Reuters: Philippine stadium stampede kills 73

    [02] Πολιτισμός

    Από 3 Φεβρουαρίου έως 16 Απριλίου

    Ροκ βραδιές στο Ζυγό

    4/2/2006 12:46:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ελληνικό ροκ και μία μεγάλη μουσική σύμπραξη, γίνονται πραγματικότητα στη σκηνή του Ζυγού. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Διονύσης Τσακνής και πολλοί ροκ καλεσμένοι τους, μας υπόσχονται βραδιές γεμάτες μουσική από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ως τις 16 Απριλίου. Κιθάρες, φωνές και μουσικές στιγμές από μια μεγάλη διαδρομή στο σύγχρονο τραγούδι θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων. Μια διαδρομή σταθερής αξίας: ροκ, ελληνικό, αγαπημένες μελωδίες, δικά μας λόγια σε συχνότητες και ήχους που σπάνια συναντάμε. Επίτιμοι καλεσμένοι είναι ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Βασίλης Καζούλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Γιάννης Κούτρας, οι Όναρ, τα Κίτρινα Ποδήλατα και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

    Ο Μαχαιρίτσας, ο Πλιάτσικας και ο Τσακνής εξομολογούνται:

    "Το δικό μας ροκ δεν έχει μιζέρια και κατήφεια, έχει πλουραλισμό σε ιδέες και συναισθήματα. Δεν ανήκει σε μια περιθωριακή ελίτ που παρόλα αυτά δηλώνει κάθε τρεις και λίγο υποταγή στους μέντορες των μίντια που την υποστηρίζουν μανιωδώς . Δεν έχει ρατσισμό, προσπαθεί να ενσωματώσει όλα τα ουσιώδη που έχουν να του δώσουν άλλα είδη μουσικής από την δημοτική μέχρι την λαϊκή. Το δικό μας ροκ αγαπάει τον κόσμο και δεν τον διαχωρίζει σε υποψιασμένο και μη. Το δικό μας ροκ δεν αλλάζει στα καμαρίνια το καινούριο τζιν για να φορέσει ένα παλιό και σκισμένο γιατί έτσι επιτάσσει η εικόνα του καλού ροκά. Το δικό μας ροκ δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική. Έχει να κάνει με τις ανθρώπινες αξίες , με την αισθητική , με μια ευρύτερα θετική στάση ζωής . Το δικό μας ροκ προσπάθησε να μάθει από καλλιτέχνες που κυρίως έχουν μιλήσει με αυτό το τρόπο . Από τους Pink Floyd και τους Beatles μέχρι τον Σιδηρόπουλο και τον Dilan. Στο Ζυγό οι τρεις μας παρέα με καλεσμένους εκλεκτούς που κατά τη γνώμη μας ανήκουν σε αυτή τη παρέα θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε κάτι από όλα αυτά".

    Από 3-19/2: Ν. Ζιώγαλας- Β. Καζούλης Από 24/2-12/3: Γ. Κούτας Ελ. Ζουγανέλη Από 17/3-2/4: Σ. Μπουλάς Γ. Γιοκαρίνης Από 7-16/4: Όναρ- Κίτρινα Ποδήλατα

    ΖΥΓΟΣ: Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, ΤΗΛ. 210-3241610.

    Παρασκευή, Σάββατο στις 22.30, Κυριακή στις 20.30


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 February 2006 - 9:50:32 UTC