Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετά το χιόνι, ο πάγος
  • [02] Τραγωδία στου Γκύζη
  • [03] Απεργία στα ΚΕΠ Θεσσαλονίκης
  • [04] Παγκόσμια έκκληση για εκτόνωση
  • [05] Συναντώνται οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ
  • [06] Έρευνα για τις "διαρροές" στη CIA
  • [07] Υπό έλεγχο νέο ξέσπασμα του Η5Ν1 στην Κίνα
  • [08] Πατάτα Light
  • [09] Διώξτε τη βρομιά με... φως

    [01] Κοινωνία

    Βαθμιαία εξασθένιση της κακοκαιρίας

    Μετά το χιόνι, ο πάγος

    8/2/2006 7:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2006 11:27:02 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εξασθενεί βαθμιαία το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα τα τελευταία 24ωρα και, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κατευθύνεται προς τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λόγω του παγετού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή οδηγών και πεζών και συνιστά να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αποκλεισμένα παραμένουν 83 χωριά σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων (32) στην Εύβοια. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στο ορεινό δίκτυο πολλών νομών, αλλά και στο περιφερειακό δίκτυο της βορειοανατολικής Αττικής. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, μόνο με κλειστού τύπου πλοία γίνονται τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Καβάλα προς Πρίνο, από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και από Βόλο προς Σποράδες. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία πολλών περιοχών της χώρας.

    Δεν θα λειτουργήσουν σχολεία

    "Τυχεροί" της κακοκαιρίας φαίνεται πως είναι οι μαθητές, καθώς πολλά σχολεία στην Αττική και την Περιφέρεια δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.

    Στην Αττική, κλειστά είναι τα σχολεία σε Εκάλη, Κηφισιά, Φυλή, Βίλια, Νέα Ερυθραία, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Μαρούσι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Άγιο Στέφανο και Αυλώνα, καθώς και όσα βρίσκονται βόρεια της περιφερειακής οδού Αριστοτέλους στις Αχαρνές.

    Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Άνοιξη, Αφίδνες, Βαρνάβα, Διόνυσο, Δροσιά, Θρακομακεδόνες, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Κρυονέρι, Μαλακάσα, Πολυδένδρι, Ροδόπολη και Σταμάτα.

    Κλειστά είναι και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια: Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αφιδνών, Αρσάκεια και Τοσίτσεια Εκπαιδευτήρια Άνοιξης, Ώθηση Σταμάτας, Κωστέα - Γείτονα Παλλήνης και Ελληνική Παιδεία σε Μαρούσι, Μελίσσια και Ηράκλειο.

    Στην Περιφέρεια, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και στο Οροπέδιο του Ομαλού, καθώς και τα δημοτικά στους νομούς Κιλκίς, Γρεβενών, Φλώρινας και Κοζάνης. Μία ώρα αργότερα θα χτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της Καστοριάς.

    Τα σοβαρότερα προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίζονται στην Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Σαμοθράκη και την Κρήτη, ενώ στη βόρεια Ελλάδα τα καιρικά φαινόμενα έχουν εξασθενήσει. Εκτός από την Εύβοια, αποκλεισμένα είναι 15 χωριά στην Αχαΐα, 9 στην Καρδίτσα, από 8 στη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα, 6 στα Τρίκαλα, 2 στη Μαγνησία και 1 στην Ευρυτανία.

    Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν ορεινά χωριά της Νάξου στην περιοχή του Απόλλωνα, οικισμοί στην Άνδρο, έξι χωριά στο Καστέλλι Κισσάμου και μικροί οικισμοί στις περιοχές Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης, προβλήματα καταγράφθηκαν σε Βαρνάβα, χωριά της Καλαμάτας, περιοχές της Κεφαλονιάς, Αλιβέρι, Καρδίτσα, Μακρακόμη και Λίμνη Πλαστήρα. Διακοπές ρεύματος γίνονται και σε όλη τη Λέσβο, όπου, λόγω βλάβης σε τοπική μονάδα, η ηλεκτροδότηση γίνεται εκ περιτροπής ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς.

    Απαραίτητες οι αλυσίδες

    Απροσπέλαστες για τα αυτοκίνητα είναι στην Αττική η λεωφόρος Διονύσου από το γήπεδο Διονύσου και από την θέση Ανατολή προς τον Άγιο Πέτρο, η λεωφόρος Πάρνηθος από το 19χλμ και πάνω και ο δρόμος της Παλαιάς Πεντέλης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο προς τον Άγιο Πέτρο.

    Κλειστή είναι και η διασταύρωση Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, καθώς και οι δρόμοι προς το οροπέδιο Λασηθίου, τα Ανώγεια και όλο το ορεινό δίκτυο του νομού Χανίων.

    Επίσης, η επαρχιακή οδός Ελευσίνας - Θήβας από τη διασταύρωση Μάνδρας είναι κλειστή για τα βαρέα οχήματα, ενώ για τα ΙΧ χρειάζονται αλυσίδες από την διασταύρωση Βιλίων προς Βίλια, Πόρτο Γερμενό και Ψάθα.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Διονύσου, στη λεωφόρο Θησέως στην Εκάλη, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στις περιοχές Άνοιξης, Δροσιάς και Αγίου Στεφάνου, στην παλιά εθνική οδό Αθήνας - Χαλκίδας από Καπανδρίτι προς Άγιο Στέφανο, Κάλαμο και Αμφιάρειο, από Μαλακάσα προς Μαρκόπουλο και Σκάλα Ωρωπού, από Βαρνάβα για Γραμματικό και από Βαρυμπόμπη προς Κατσιμίδι.

    Επίσης, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από την Μονή Κλειστών στη Φυλή προς Δερβενεχώρια, από Άγιο Μερκούριο προς Μαλακάσα, από Αφίδνες προς Αγία Τριάδα και Ιπποκράτειο Πολιτεία και από Καπανδρίτι προς Αφίδνες.

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Ημαθίας και Κιλκίς, στη βόρεια Χαλκιδική και στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Κατερίνης, εκτός από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ, δεν θα γίνουν σήμερα τα δρομολόγια στον άξονα Κορίνθου - Ναυπλίου - Κορίνθου, που εκτελούνται με λεωφορεία του Οργανισμού. Οι επιβάτες που ήδη έχουν πάρει εισιτήριο θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ταξιδιώτες μπορούν να απευθύνονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή στο τηλέφωνο 1110.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μπλόκο" παγωνιάς

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    [02] Κοινωνία

    Απανθρακώθηκε 50χρονος

    Τραγωδία στου Γκύζη

    8/2/2006 7:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τραγικό θάνατο βρήκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης ένας 50χρονος, όταν ξέσπασε φωτιά στο ισόγειο δυάρι διαμέρισμα όπου διέμενε, στην οδό Μομφεράτου 50 στου Γκύζη. Από την πυρκαγιά υπέστη σοβαρά εγκαύματα και ο 52χρονος αδερφός του, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Επί τόπου έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που έθεσαν υπό έλεγχο την φωτιά μετά από 40 λεπτά. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η οποία ερευνάται. Όταν έφτασαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρήκαν έξω από το διαμέρισμα τον τραυματία, ενώ ο άτυχος 50χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος στο δωμάτιο.

    [03] Κοινωνία

    Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου

    Απεργία στα ΚΕΠ Θεσσαλονίκης

    8/2/2006 10:45:00 πμ

    Κλειστά θα παραμείνουν τα τρία Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της Θεσσαλονίκης την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, 10 και 11 Φεβρουαρίου, λόγω απεργίας των εργαζομένων σε αυτά.

    [04] Κόσμος

    Κοινό ανακοινωθέν ΟΗΕ, ΕΕ και Ισλαμικής Διάσκεψης

    Παγκόσμια έκκληση για εκτόνωση

    8/2/2006 8:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2006 11:32:01 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κοινή έκκληση για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μουσουλμάνων - Ευρωπαίων με αφορμή τη δημοσίευση από τον ευρωπαϊκό Τύπο γελοιογραφιών του Μωάμεθ απηύθυναν ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Χαβιέρ Σολάνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Στο κοινό τους ανακοινωθέν οι τρεις αξιωματούχοι χαρακτήρισαν προσβλητικά τα σκίτσα του Μωάμεθ, αλλά εξέφρασαν τη λύπη τους για την τροπή που πήραν οι διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες του κόσμου. "Πιστεύουμε ότι η ελευθερία του Τύπου σημαίνει ευθύνη και διακριτικότητα, ενώ πρέπει να γίνονται σεβαστά τα πιστεύω άλλων θρησκειών. Πιστεύουμε όμως ακόμα ότι οι πρόσφατες πράξεις βίας ξεπέρασαν τα όρια της ειρηνικής διαμαρτυρίας", αναφέρεται στο κείμενο. Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός επανήλθε την Τρίτη σε δηλώσεις περί ισλαμοφοβίας, αναφέροντας πως στις σημερινές κοινωνίες κρατά τη θέση που είχε άλλοτε ο αντισημιτισμός. Στο μεταξύ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο νότιο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τις γελοιογραφίες, ανακοίνωσε ιατρική πηγή. "Μας έφεραν τρία πτώματα διαδηλωτών και 17 τραυματίες, 12 διαδηλωτές και πέντε αστυνομικούς", δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου της πόλης. Περίπου 600 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Καλάτ της επαρχίας Ζαμπούλ και επιτέθηκαν στο αρχηγείο της Αστυνομίας πετώντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών, ενώ έβαλαν φωτιά τουλάχιστον σε ένα αστυνομικό όχημα, διευκρίνισε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Τις τελευταίες πέντε ημέρες στο Αφγανιστάν, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της δημοσίευσης των γελοιογραφιών, έχουν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί αρκετοί ακόμη.

    Νέα αναδημοσίευση σε γαλλική σατυρική εφημερίδα

    Στο μεταξύ η εβδομαδιαία γαλλική σατιρική εφημερίδα "Charlie Hebdo" αναδημοσιεύει σήμερα τα 12 επίμαχα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ ,που έχουν προκαλέσει την οργή του ισλαμικού κόσμου. Σε άρθρο υπό τον τίτλο "ο Μωάμεθ υπερφαλαγγίστηκε από τους φανατικούς", η γαλλική αριστερή σατιρική εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα ένα νέο σκίτσο του προφήτη που κρύβει με τα χέρια του το πρόσωπό του και δηλώνει :"Είναι δύσκολο να σε αγαπούν οι ηλίθιοι". Η εφημερίδα αναδημοσιεύει επίσης σε μικρογραφία τα 12 σκίτσα που είχε πρωτοδημοσιεύσει στις 30 του περασμένου Σεπτέμβρη η εφημερίδα Jyllands-Posten της Δανίας και αναδημοσιεύτηκαν σε χριστιανικό περιοδικό στις 10 Ιανουαρίου, μεταξύ των οποίων και εκείνο που δείχνει τον προφήτη να φορά τουρμπάνι που μοιάζει με βόμβα. Μουσουλμανικές οργανώσεις στη Γαλλία ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη να απαγορεύσει τη δημοσίευση των σκίτσων ,υποστηρίζοντας ότι αποτελούν "ρατσιστική και θρησκευτική προσβολή". "Η εφημερίδα μας θέλει να αναλύσει την πολεμική και τις συνέπειές της .Η ιστορία δείχνει ότι η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι πιο ισχυρή από τον εκφοβισμό" αναφέρει σε κύριο άρθρο της η σατιρική επιθεώρηση. Πηγές της εφημερίδας δήλωσαν πάντως ότι τα γραφεία και κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία.

    Στη Νιγηρία, οι αρχές της πολιτείας Κάνο ,στις βόρειες περιοχές της χώρας, ακύρωσαν σήμερα συμβόλαια με εταιρία της Δανίας για την αγορά 70 λεωφορείων αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, ακύρωσαν τη συμμετοχή άλλης δανέζικης εταιρίας σε διαγωνισμό κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αξίας 52 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τοπικοί βουλευτές κάλεσαν μάλιστα τους 60 εκατομμύρια μουσουλμάνους κατοίκους της Νιγηρίας να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της Δανίας αλλά και της Νορβηγίας, όπου επίσης δημοσιεύτηκαν τα σκίτσα του Μωάμεθ.

    Για ισλαμοφοβία κάνει λόγο ο Ερντογάν

    Όπως δεχόμαστε ότι ο αντισημιτισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έτσι θα πρέπει να δεχόμαστε και την ισλαμοφοβία, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε αναπτύξει σε πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    "Βλέπαμε πως στην Ευρώπη αυξανόταν διαρκώς η εχθρότητα προς το Ισλάμ και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Όταν εξηγούσαμε γιατί η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. είχαμε υπόψη μας αυτή τη διάσταση", δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Αναφερόμενος ειδικότερα στη δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ στον ευρωπαϊκό Τύπο ο Ερντογάν σημείωσε ότι η δημοσίευση αυτή άρχισε πριν από τρεις μήνες, "σαν να πάτησε κάποιος κάποιο κουμπί". "Γι αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε» προσέθεσε. Ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι οι πρέσβεις των χωρών μελών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη, εξήγησαν στον πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το γεγονός.

    Καταλήγοντας έκανε λόγο για μία "σπίθα διεθνούς κρίσης" και υπογράμμισε: "Η ελευθερία του Τύπου είναι μία δημοκρατική κατάκτηση που πρέπει να προφυλάσσουμε. Αλλά όπως εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να περιορίσουμε την ελευθερία του Τύπου, έτσι και οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δεν θα πρέπει να περιγελούν, να κάνουν θέμα πολεμικής, τις ιερές αξίες".

    Με το "βλέμμα" στην Τουρκία το Βατικανό

    Στο μεταξύ με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί το Βατικανό τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τη δολοφονία του ιερέα Ανδρέα Σαντόρο στην καθολική εκκλησία της Τραπεζούντας. Οι αρχές Ασφαλείας της Τουρκίας έχουν συλλάβει έναν 16χρονο μαθητή για το φόνο ο οποίος ομολόγησε ότι προχώρησε στο έγκλημα επειδή οργίστηκε με τη δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ.

    Κύκλοι της Αγίας Έδρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κοριέρε ντελα Σέρα", ελπίζουν ότι το επεισόδιο δεν θα έχει αντιχριστιανικές αιτίες και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν υψηλοί τόνοι, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ Ισλάμ και Δύσης. Το Βατικανό εξετάζει τώρα και το ταξίδι του πάπα Βενέδικτου ΣΤ στην Τουρκία στις 30 Νοεμβρίου, για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα. "Η δολοφονία του ιερωμένου μας - λένε κύκλοι του Βατικανού - κάνει ακόμη πιο σημαντικό αυτό το ταξίδι τόσο για την τουρκική Κυβέρνηση όσο και για την Αγία Έδρα". "Πιστεύω - δήλωσε ο πατήρ Μικέλε Σιμόνε, διευθυντής του περιοδικού "Τσιβελτά Κατόλικα" - ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να έχει τον πάπα, ώστε να μην ενισχυθεί στην Ευρώπη η αντίθεση για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αν ο Πάπας αποφάσισε το ταξίδι, θα το πραγματοποιήσει".

    Ο πάπας Βενέδικτος ΣΤ ήταν αντίθετος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. "Θα ήταν ένα λάθος - είχε δηλώσει - γιατί η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ε.Ε". "Αυτή - διαβεβαιώνουν στο Βατικανό - ήταν η προσωπική άποψη του καρδινάλιου Φάτζινγκερ, η οποία δεν έγινε η επίσημη θέση με την εκλογή του. Η γραμμή της Αγίας Έδρας είναι ουδέτερη".Η ουδετερότητα του Βατικανού φαίνεται ότι καθησυχάζει την Άγκυρα η οποία όμως θα πρέπει να ικανοποιήσει και την επιθυμία του πάπα να επισκεφθεί την Τουρκία στις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να παραστεί στο Φανάρι στον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα.

    Επαγρύπνηση ζητά το γαλλικό ΥΠΕΞ

    Στο μεταξύ το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τα άτομα που μεταβαίνουν στη Συρία, το Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. "Λόγω των πρόσφατων διαδηλώσεων που οδήγησαν στις επιθέσεις στις πρεσβείες της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Χιλής στη Δαμασκό, συστήνεται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύνεση στους ταξιδιώτες που σκοπεύουν να μεταβούν στη Συρία", αναφέρει το Κε ντ Ορσέ (Υπουργείο Εξωτερικών) στις "συμβουλές του προς τους ταξιδιώτες" που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο.

    Στην Δαμασκό "παρά το γεγονός ότι έχει επανέλθει η ηρεμία" δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας", υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ. Στο Λίβανο "η πυρπόληση του κτιρίου όπου στεγαζόταν το γραφείο της πρεσβείας της Δανίας στη Βηρυτό, στις 5 Φεβρουαρίου, αποτελεί ένα νέο σημάδι επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας. Τα άτομα που θα μεταβούν στο Λίβανο θα πρέπει να είναι σε μεγάλη επαγρύπνηση, και να ενημερώνονται τακτικά για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και να αποφεύγουν να μεταβαίνουν στους χώρους όπου γίνονται διαδηλώσεις", καταλήγει το Υπουργείο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: World figures deplore cartoon row

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη μαθητής για το φόνο του ιερέα

    [05] Κόσμος

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή, στη Σικελία

    Συναντώνται οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

    8/2/2006 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ο αυξανόμενος παγκόσμιος ρόλο του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση της παρουσίας του στο Αφγανιστάν και το Σουδάν, αλλά και η διεύρυνση των δεσμών με τη Ρωσία και μια σειρά κρατών της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη διήμερη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, που διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ταορμίνα της Σικελίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Υπουργοί θα εξετάσουν το σχέδιο ανάπτυξης νατοϊκών δυνάμεων (Isaf) και στο νότιο Αφγανιστάν, όπου προβλέπεται να αποφασιστεί η ανάπτυξη περίπου 6.000 ανδρών, εκτός των 10.000 που βρίσκονται ήδη στις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί και η ενίσχυση της δράσης της Συμμαχίας στην επαρχία του Νταρφούρ, στο Σουδάν, που μαστίζεται από τον εμφύλιο, ενώ οι Υπουργοί θα συζητήσουν και για την επιχείρηση ανακούφισης των πληγέντων από τον σεισμό του Πακιστάν, η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ιβανόφ και ομολόγους του από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    Σχετικά Links:

    ΝΑΤΟ

    [06] Κόσμος

    Διέταξε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πότερ Γκρος

    Έρευνα για τις "διαρροές" στη CIA

    8/2/2006 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την έναρξη εσωτερικής έρευνας για την διαρροή απορρήτων πληροφοριών σχετικά με μυστικές επιχειρήσεις της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης, διέταξε ο διευθυντής της CIA Πόρτερ Γκος. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News την Τρίτη ο Γκος σ ένα σπάνιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη της Υπηρεσίας τον περασμένο μήνα κατηγόρησε "έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων" για τις διαρροές σχετικά με μυστικές επιχειρήσεις της CIA που, όπως υπογράμμισε, "ζημιώνουν την αξιοπιστία της υπηρεσίας". Ο Γκος ανέφερε ότι οποιοδήποτε στέλεχος της CIA που υπάρχουν υποψίες ότι διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο μπορεί να αναγκαστεί να περάσει από απροειδοποίητο έλεγχο με ανιχνευτή ψεύδους, σημείωσε το ABC, επικαλούμενο πηγές που διάβασαν το μήνυμά του. Το ABC ανέφερε ότι το μήνυμα Γκος πληροφόρησε το προσωπικό της CIA ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε στελέχους της υπηρεσίας διαρρέει απόρρητες πληροφορίες. Επισήμως, η CIA δεν είχε κανένα σχόλιο όσον αφορά τις πληροφορίες αυτές. Η Υπηρεσία ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει μια πιθανή διαρροή απορρήτων πληροφοριών στην εφημερίδα The Washington Post η διαρροή αφορά την αρθρογραφία της εφημερίδας για το παγκόσμιο σύστημα μυστικών φυλακών της CIA.

    Κοινή έρευνα Κογκρέσου-Γερουσίας ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι

    Κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ζήτησαν την έναρξη κοινής έρευνας από τις επιτροπές για τις μυστικές υπηρεσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, ώστε να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσον δόθηκαν στην εφημερίδα πληροφορίες που ήταν διαβαθμισμένες, ποιος τις διέρρευσε και την έκταση της ζημιάς, εάν υπήρξε, στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ από την διαρροή.

    Πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έκανε λόγο για ένα εξελισσόμενο "κυνήγι μαγισσών". Ωστόσο, άλλοι αντέτειναν ότι το μήνυμα του Γκος έχει συγκεκριμένο στόχο και δεν υπονοεί την έναρξη τυχαίων ελέγχων με χρήση ανιχνευτών ψεύδους σε όλη την Υπηρεσία, σύμφωνα με το ABC.

    Ο Γκος επιβεβαίωσε το περίγραμμα της έρευνας για την διαρροή των πληροφοριών σε κατάθεσή του στην επιτροπή για τις υπηρε σίες πληροφοριών της Γερουσίας στις 2 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το ABC.

    [07] Υγεία

    Οι αρχές σφαγίασαν 187.000 κοτόπουλα

    Υπό έλεγχο νέο ξέσπασμα του Η5Ν1 στην Κίνα

    8/2/2006 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα νέο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στη βόρεια επαρχία Σανξί ανέφεραν την Τετάρτη οι αρχές της Κίνας, ωστόσο το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας υποστήριξε ότι τέθηκε υπό έλεγχο. Έως την 3η Φεβρουαρίου, περίπου 15.000 κοτόπουλα σε μια φάρμα στην κωμόπολη Γιτζίνγκ, τμήμα της πόλης Γιανγκάν, πέθαναν και την Τρίτη επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν από τον H5N1, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Ομάδες ειδικών του Υπουργείου Γεωργίας εστάλησαν στην Γιτζίνγκ, όπου σφαγιάσθηκαν άλλα 187.000 κοτόπουλα και το ξέσπασμα της ασθένειας τέθηκε υπό έλεγχο, κατά τις ίδιες πηγές. Ο φόβος των επιστημόνων είναι ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών, που έχει κοστίσει τις ζωές τουλάχιστον 88 ανθρώπων διεθνώς αφότου επανεμφανίσθηκε στα τέλη του 2003, μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια μορφή μεταδόσιμη από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας μια θανάσιμη παγκόσμια πανδημία.

    [08] Υγεία

    Δημιούργησαν ερευνητές

    Πατάτα Light

    8/2/2006 1:11:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Όταν ο Βιβάλντι συνέθετε τα μαγικά κονσέρτα του, πριν από τρεις αιώνες, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι στις μέρες μας θα δάνειζε το όνομα του σε μία ποικιλία πατάτας. Φυσικά δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε ποικιλία, αλλά για ένα φυτό που είναι σε θέση να παράγει πατάτες που παρουσιάζουν κατά 26% λιγότερους υδατάνθρακες και 33% λιγότερες θερμίδες. Την ιδέα για το όνομα είχαν οι ερευνητές που προσπαθούσαν να επιτύχουν το "θαύμα", για λογαριασμό γνωστής βρετανικής εταιρείας καταστημάτων τροφίμων, επί εννέα συναπτά έτη.

    Οι υπεύθυνοι της εταιρείας πλέον καυχιούνται περί "ιδανικής λύσης για όσους προσέχουν τη γραμμή τους", ενώ οι "πατέρες" της πατάτας-light συμφωνούν και επαυξάνουν ότι αφενός το δημιούργημα τους διατηρεί στο ακέραιο τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, αφετερου εάν λάβουμε υπόψη τις διαφοροποιήσεις μεταξύ ποικιλιών, τότε μπορούμε να μιλάμε για καρπούς με 38% λιγότερους υδατάνθρακες και 56% λιγότερες θερμίδες.

    Τώρα ελπίζουν ότι το δημοφιλές αμυλούχο τρόφιμο θα ξανακερδίσει το έδαφος που έχασε από την εξάπλωση που γνώρισαν οι δίαιτες του γλυκαιμικού δείκτη, που προωθούν την κατανάλωση των σωστών υδατανθράκων, ως το κλειδί για τη διατήρηση του αρμονικού βάρους.

    [09] Τεχνολογία

    Επίτευγμα Αυστραλών επιστημόνων

    Διώξτε τη βρομιά με... φως

    8/2/2006 8:39:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αστραφτερή καθαριότητα χωρίς κόπο φιλοδοξούν να φέρουν στις απανταχού τουαλέτες Αυστραλοί επιστήμονες, αναπτύσσοντας νέα υλικά που διώχνουν αμέσως τη βρομιά όταν ενεργοποιηθούν από τεχνητό φωτισμό. Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, υπό τους δρ. Ρόουζ Αμάλ και Μάικλ Μπρανγκς, πειραματίζεται με επικαλύψεις από διοξείδιο του τιτανίου και ελπίζει να φέρει νέα δεδομένα στην καθαριότητα της τουαλέτας, τόσο στα σπίτια, όσο και στα νοσοκομεία. Η έρευνα των επιστημόνων σχετίζεται με τα νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και μετατρέπονται σε πανίσχυρα προϊόντα καθαρισμού, καθώς αποκτούν οξειδωτικές ιδιότητες. Ήδη, μικροσκοπικά μόρια διοξειδίου του τιτανίου, με διάμετρο έως και 20 νανόμετρα, χρησιμοποιούνται σε εξωτερικές επιφάνειας, όπως αυτοκαθαριζόμενα τζάμια και μπογιές που εξουδετερώνουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. "Αφού μπορούμε να έχουμε αυτοκαθαριζόμενα υλικά, μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας και χωρίς απολυμαντικά ή άλλα χημικά", τόνισε η δρ. Αμάλ.

    Προσπάθειες για την ακτινοβολία

    Η "δύναμη" των νανοσωματιδίων του διοξειδίου του τιτανίου έγκειται στην διέγερση των ηλεκτρονίων λόγω της ακτινοβολίας. Επίσης, τα νανοσωματίδια εμποδίζουν το σχηματισμό σταγόνων και, όταν βραχούν, το νερό τρέχει από την επιφάνεια μαζί με την εξουδετερωμένη βρομιά χωρίς να αφήνει ίχνη.

    Ωστόσο, η επίστρωση ενεργοποιείται μόνο με την ηλιακή ακτινοβολία UVA και οι ερευνητές καλούνται να επιτύχουν την ενεργοποίησή της από το ορατό φως, που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος. "Σύμμαχός" τους στην προσπάθεια αυτή είναι η προσθήκη στην επίστρωση κι άλλων στοιχείων, όπως το σίδηρο και το άζωτο.

    Μάλιστα, στις δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο, υαλοπίνακες επιστρωμένοι με το "ενισχυμένο" υλικό κατάφεραν να σκοτώσουν το εντεροβακτήριο Escherichia coli με το άναμμα μιας απλής λάμπας!

    "Αν επιστρώσουμε το υλικό σε μια ντουζιέρα δεν θα πρέπει να την καθαρίζουμε το ίδιο συχνά, καθώς τα βακτήρια δεν θα αναπτύσσονται στην επιφάνειά της λόγω των οξειδωτικών ιδιοτήτων", εξήγησε η επικεφαλής των ερευνών.

    Παράλληλα, η δρ. Αμάλ εμφανίστηκε καθησυχαστική για την τοξικότητα των νανοσωματιδίων, επισημαίνοντας ότι είναι "κολλημένα" στις επιφάνειες με γλυκόλη πολυαιθυλενίου, που εμποδίζει την απελευθέρωσή τους στον αέρα.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σε περίπου ένα χρόνο θα προχωρήσουν σε δοκιμές υπό πραγματικές συνθήκες και θα αρχίσουν τις συνομιλίες με τη βιομηχανία ειδών υγιεινής, ώστε εξελιγμένα είδη και πλακάκια μπάνιου να κάνουν το καθάρισμα της τουαλέτας παιχνιδάκι!

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC: At last! A bathroom that cleans itself

    Best Syndication: Nano Technology may make cleaning Toilets a thing of the Past

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 February 2006 - 9:53:49 UTC