Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία Καραμανλή
  • [02] Κοντά στα άτομα με αναπηρίες
  • [03] Αθώοι λόγω παραγραφής
  • [04] Ποινική δίωξη στους 7 αστυνομικούς
  • [05] Απρόοπτα στη δίκη Γιοσάκη
  • [06] Στον Σεϊντίου τα ηνία
  • [07] Συμπλοκές με νεκρούς στη Ρωσία
  • [08] Κλειστές πολλές Εφορίες της Αττικής
  • [09] Ολυμπιακός: Ανακοίνωση-απάντηση
  • [10] Τα "φώτα" στη Νέα Σμύρνη
  • [11] Καταιγίδα… προστίμων
  • [12] Όχι του Ακράτητου στη Σούπερ Λίγκα
  • [13] Απολύθηκε ο Κόσμι από την Ουντινέζε
  • [14] Ο Φεχ αντικαταστάτης του Τραπατοι
  • [15] World Press Photo 2005
  • [16] "Πέτρος και Λύκος" στη Θεσσαλονίκη
  • [17] Σε εξέλιξη οι έλεγχοι
  • [18] Αθωώνουν τα λιπαρά
  • [19] Σε κρίσιμη φάση εμβόλιο κατά του AIDS
  • [20] Πετάει ξανά το Discovery
  • [21] Μην είδατε… το Όσκαρ
  • [22] Περικοπές και… στην τουαλέτα

    [01] Πολιτική

    Για το θέμα των υποκλοπών

    Πρωτοβουλία Καραμανλή

    10/2/2006 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2006 7:46:06 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Συναντήσεις με τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών προστασίας του τηλεφωνικού απορρήτου και καθηγητές πανεπιστημίων θα έχει, τη Δευτέρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός για το θέμα των υποκλοπών. Στην Ευελπίδων η Εισαγγελία μελετά τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έως τώρα καταθέσεις ενώ ο Προϊστάμενος Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, που διερευνά την υπόθεση του θανάτου Τσαλικίδη, ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό. Για τον Κ. Τσαλικίδη, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη συσχέτιση που προκύπτει μεταξύ των υποκλοπών και της αυτοκτονίας, είναι χρονική.

    Θεσμική θωράκιση των Τηλεπικοινωνιών

    Συναντήσεις με τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών προστασίας του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και με διακεκριμένους καθηγητές θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός.

    Αυτό ανακοίνωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, σημειώνοντας ότι είναι σαφής η στήριξη του πρωθυπουργού στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους.

    Στις συναντήσεις θα μετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχ. Λιάπης.

    Ερωτηθείς γιατί δεν θα παραβρίσκεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες επιτροπές ανήκουν στην αρμοδιότητα των δυο υπουργών που εκλήθησαν.

    Στις συναντήσεις με τους πανεπιστημιακούς Δημήτρη Τσάτσο, Αντώνη Μανιτάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιάννη Μανωλεδάκη και Χρήστο Καψάλη, ο Κώστας Καραμανλής θα ζητήσει τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην προστασία των Επικοινωνιών.

    Νέα ερωτηματικά

    Την ίδια ώρα, πάντως νέα ερωτηματικά έρχονται να προστεθούν στο θέμα της εξιχνίασης του θανάτου του στελέχους της Vodafone από τη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ ".

    Πρώην υπάλληλος της εταιρείας αποκαλύπτει ότι η τελευταία εβδομάδα της ζωής του Τσαλικίδη περιελάμβανε καυγάδες με ανωτέρους, μία ξαφνική απουσία μίας βδομάδας και αλλαγές στη συμπεριφορά του.

    Η Ειρήνη Γεωργανάκη υφιστάμενη του Τσαλικίδη , αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το ιδιαίτερα ψυχοφθόρο τελευταίο δίμηνο της ζωής του αυτόχειρα και επισημαίνει ότι σημαντικές αλλαγές στο επίμαχο τμήμα της εταιρίας έγιναν τον Ιανουάριο του 2005.

    Τότε προήχθη και ο Κώστας Τσαλικίδης στη θέση του προϊστάμενου της δ/νσης μεταγωγής της Vodafone.

    "Δεν ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δ/νση του τμήματος , αλλά με την προαγωγή και τις νέες αρμοδιότητες, απέκτησε άλλους πέντε υφισταμένους. Ήταν όμως ο τομέας στον οποίο αργότερα προέκυψε το πρόβλημα" αναφέρει.

    Η θέση της Vodafone

    Η εταιρεία πάντως, εμμένει στην αρχική της θέση πως οποιοσδήποτε συσχετισμός αυτοκτονίας του Κώστα Τσαλικίδη με την υπόθεση των υποκλοπών είναι άστοχος.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η δικαιοσύνη και ότι κανένα άλλο σχόλιο δεν πρόκειται να κάνει για το θέμα αυτό.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Σε πολιτικό επίπεδο, πυρά κατά του πρωθυπουργού, για τις επικείμενες συναντήσεις με τις ανεξάρτητες αρχές εξαπέλυσε ο Ν. Αθανασάκης.

    "Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ξαφνικά αυτές τις αρχές, αφού τις αγνόησε και τις υποβάθμισε" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι ο "πρωθυπουργός δραπετεύει στο μέλλον για να αποφύγει το παρόν".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, κατήγγειλε ότι πριν από τρεις μήνες σε σύσκεψη με συμμετοχή και ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα αποφασίστηκε η παγίδευση πάνω από 30.000 τηλεφώνων από κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

    Νωρίτερα φραστικά πυρά αντάλλαξαν στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Νεράντζης με αφορμή την απουσία, σύμφωνα με τον κύριο Ανδριανοπουλο, του υπουργού Μεταφορών από την υπόθεση των υποκλοπών.

    Ο κ. Νεράντζης τόνισε οτι το θέμα δεν είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και εξήγησε ποιες είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα στοιχεία στον Διώτη

    [02] Πολιτική

    Προσωπική δέσμευση ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου

    Κοντά στα άτομα με αναπηρίες

    10/2/2006 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου στο 6ο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε προσωπική δέσμευση για συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα, σε μία εκστρατεία άρσης των αποκλεισμών στην ελληνική κοινωνία. "Χρειάζεται να σπάσουμε νοοτροπίες" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή των αντιλήψεων είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Από το βήμα του συνεδρίου, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μίας Επιτροπής για τα άτομα με Αναπηρία, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάθε τομέα δράσης και πολιτικής, ώστε κάθε τι που γίνεται ή σχεδιάζεται στο ΠΑΣΟΚ να εμπεριέχει και τη διάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Συνέδριο ΕΣΑΕΑ

    Το 6ο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) πραγματοποιείται με την υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καθώς και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και της ΚΕΔΚΕ.

    Το χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετέφερε στους 1.500 συνέδρους που συμμετείχαν στην εκδήλωση ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωσταντόπουλος.

    "Ο χώρος της αναπηρίας είναι πρόκληση στο συναίσθημα ευθύνης όλων μας" τόνισε προσθέτοντας ότι το αναπηρικό κίνημα έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά.

    Ικανοποίηση για τη σοβαρότητα με την οποία χειρίζονται το θέμα της αναπηρίας ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπει η αναπηρία, στο επίκεντρο της πολιτικής των κυβερνήσεων.

    [03] Κοινωνία

    Γιοσάκης-Σταυρόπουλος

    Αθώοι λόγω παραγραφής

    10/2/2006 7:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2006 7:26:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αθώοι λόγω παραγραφής των αδικημάτων για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, κρίθηκαν ομόφωνα από το τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά ο Ιάκωβος Γιοσάκης και ο Κύριλλος Σταυρόπουλος. Το Εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, Κωνσταντίνας Γκίκα, για μετατροπή της ποινής από κακούργημα σε πλημμέλημα, που σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι δε θα διωχθούν καθώς έχει παρέλθει η πενταετία από την ημέρα του αδικήματος, ενώ τα στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή για να τεκμηριωθούν οι κατηγορίες. Αυτό σημαίνει, πως ο Κύριλλος Σταυρόπουλος θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης θα συνεχίσει να κρατείται καθώς έχει προφυλακιστεί για την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.

    Η σημερινή διαδικασία ήταν επεισοδιακή, καθώς όταν η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, ο ιερομόναχος Κύριλλος σηκώθηκε με λυγμούς από το εδώλιο και κινήθηκε προς το παράθυρο απειλώντας να θέσει τέρμα στη ζωή του. Τον συγκράτησαν οι συγγενείς και οι συνήγοροι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απρόοπτα στη δίκη Γιοσάκη

    [04] Κοινωνία

    Υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα σκευωρίας

    Ποινική δίωξη στους 7 αστυνομικούς

    10/2/2006 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στην εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί οι επτά αστυνομικοί της ομάδας δίωξης ναρκωτικών του Κιλκίς, που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, για παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράβαση καθήκοντος. Η εισαγγελέας, Ειρήνη Χρυσογιάννη, άσκησε κατά των αστυνομικών ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για διάθεση ναρκωτικών ουσιών κατ΄εξακολούθηση, κατοχή και μεσολάβηση σε αγορά ναρκωτικών και κατάχρηση εξουσίας. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν όταν νεαρός τοξικομανής κατήγγειλε στην υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ότι τον πλησίασε αστυνομικός της Ασφάλειας Κιλκίς, του έδωσε ναρκωτικά, με αντάλλαγμα να του δίνει πληροφορίες για υποθέσεις διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Στην έρευνα, που ακολούθησε στα υπηρεσιακά γραφεία, βρέθηκε μικροποσότητα χασίς. Οι συλληφθέντες, πάντως, υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα σκευωρίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αστυνομικοί με ναρκωτικά

    [05] Κοινωνία

    Απείλησε να αυτοκτονήσει ο Κύριλλος Σταυρόπουλος

    Απρόοπτα στη δίκη Γιοσάκη

    10/2/2006 12:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αναστάτωση επικράτησε την Παρασκευή στη δίκη των Ιάκωβου Γιοσάκη και Κύριλλου Σταυρόπουλου, για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, όταν τη στιγμή που η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, ο ιερομόναχος Κύριλλος σηκώθηκε με λυγμούς από το εδώλιο και κινήθηκε προς το παράθυρο απειλώντας να θέσει τέρμα στη ζωή του. Τον συγκράτησαν οι συγγενείς και οι συνήγοροι, που έσπευσαν, ενώ η αγόρευση της εισαγγελέως διακόπηκε για περίπου μισή ώρα. Η εισαγγελέας του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, Κωνσταντίνα Γκίκα, πρότεινε τη μετατροπή της ποινής από κακούργημα σε πλημμέλημα, που σημαίνει ότι εάν η πρόταση γίνει δεκτή, οι κατηγορούμενοι δε θα διωχθούν καθώς έχει παρέλθει η πενταετία από την ημέρα του αδικήματος.

    [06] Κόσμος

    Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Κοσόβου

    Στον Σεϊντίου τα ηνία

    10/2/2006 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον Φατμίρ Σεϊντίου εξέλεξε στο αξίωμα του Προέδρου η Βουλή του Κοσόβου, μετά τον θάνατο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα από καρκίνο των πνευμόνων, τον Ιανουάριο. Ο 54χρονος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα εξελέγη στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας, καθώς στους δύο προηγούμενους δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτεί το προσωρινό Σύνταγμα του Κοσόβου. Από τους 120 βουλευτές, υπέρ του κ. Σειντίου ψήφισαν 80 και κατά 12, ενώ ένας Αλβανός βουλευτής δεν έλαβε μέρος στη ψηφοφορία, την οποία μποϊκοτάρισαν οι 10 εκπρόσωποι των Σέρβων. Η εκλογή του νέου Προέδρου έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς στις 20 Φεβρουαρίου πρόκειται να αρχίσουν στη Βιέννη οι συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, μεταξύ της Σερβίας και των Αλβανών του Κοσόβου, επικεφαλής των οποίων θα είναι ο κ. Σεϊντίου.

    Ο Φατμίρ Σεϊντίου γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1951 στο Ποντούγεβο στο βορειοανατολικό Κόσοβο. Εκτός από αλβανικά, ομιλεί σερβικά, γαλλικά και αγγλικά. Μετά το διδακτορικό του, έκανε σπουδές στην Ιστορία του Δικαίου σε Γαλλία και ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών γιων, ενώ θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύντομα ο νέος Κοσοβάρος Πρόεδρος

    [07] Κόσμος

    Συμπλοκές με νεκρούς στη Ρωσία

    10/2/2006 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συμπλοκή σημειώθηκε μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων ανταρτών, που είχαν οχυρωθεί σε χωριό στην περιοχή στην περιοχή της Σταυρόπολης στη νότια Ρωσία, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί και δύο αντάρτες να χάσουν τη ζωή τους. Σκηνές με ένοπλους αστυνομικούς και θωρακισμένα οχήματα να αναπτύσσονται στο χωριό Τουκούι -Μέκτεμπ, ενώ την ίδια ώρα απομακρύνονταν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. Στο χωριό είχαν αναπτυχθεί περίπου 300 αστυνομικοί και οι Αρχές είχαν ζητήσει ενισχύσεις από όλη τη γύρω περιοχή.

    [08] Οικονομία

    Κλειστές πολλές Εφορίες της Αττικής

    10/2/2006 7:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κλειστές θα παραμείνουν τις επόμενες ημέρες αρκετές Εφορίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω εγκατάστασης νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, κλειστές θα παραμείνουν:

    Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, κλειστές θα είναι η Δ' και η ΣΤ' Εφορία Αθηνών την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου κλειστές θα είναι η Κατοίκων Εξωτερικού, η ΙΘ' και η Δ.Ο.Υ. Παλλήνης την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου κλειστές θα είναι η ΔΟΥ Νέου Ηρακλείου Αττικής, η ΙΣ' και της Γλυφάδας την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου η ΙΔ' Αθηνών και η Α' Καλλιθέας την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου η Β' Καλλιθέας την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου η Κ' Αθηνών.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Ανακοίνωση-απάντηση

    10/2/2006 3:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ανακοίνωση, στην οποία αφήνει σαφή υπονοούμενα προς την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προχώρησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" δίνουν τη δική τους απάντηση σε ότι αφορά το σάλο που έχει επανέρθει στη επικαιρότητα όσον αφορά τη διαιτησία, τα DVD που εξέδωσε ο Παναθηναϊκός, αλλά και τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ξάνθης, (αναφέρθηκε σε ένα ανέκδοτο), κ. Χρήστος Πανόπουλος, αμέσως μετά το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, για πρώτη φορά η ΠΑΕ Ολυμπιακός αφήνει σαφέστατα αιχμές για την Σούπερ Λίγκα :αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια γενικής αναβάθμισης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, αλλά αμφιβάλλουμε πλέον για την επιτυχία της".

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός

    "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός παρακολουθεί την συνεχή και μεθοδευμένη προσπάθεια ορισμένων παραγόντων, που με πρόσχημα ορισμένες ατυχείς διαιτησίες, επιτίθενται γενικώς κατά των διαιτητών με σκοπό να τους απαξιώσουν, αλλά με κύριο στόχο να μειώσουν την θριαμβευτική πορεία του Ολυμπιακού στο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

    Στην προσπάθεια τους αυτή χρησιμοποιούν επικουρικά φθηνά έως και φαιδρά μέσα (DVD, ανέκδοτα), προκειμένου να πείσουν τους απογοητευμένους οπαδούς τους ότι δεν φταινε αυτοί που έχουν αποτύχει για μια ακόμα χρονιά στην επίτευξη των στόχων τους".

    Αμέσως μετά η ανακοίνωση αναφέρει: "Διερωτώμεθα αν κάποιος από τους εκφραστές αυτής της τακτικής πιστεύει πραγματικά ότι η ομάδα του διαθέτει την ποιότητα που θα της επέτρεπε να διεκδικήσει την πρωτοπορία από την ομάδα μας ή την πρόκρισή της στο Κύπελλο ή απλά βρίσκουν άλλοθι για να καλύψουν εκτός γηπέδων τις αγωνιστικές αδυναμίες τους".

    Και καταλήγει με την αναφορά στη Σούπερ Λίγκα, που καθιστά πλέον αμφίβολη την υλοποίησή της: "Συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια γενικής αναβάθμισης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, αλλά αμφιβάλλουμε πλέον για την επιτυχία της, όταν αυτή πλήττεται "εκ των έσω" και συναρτάται από προσωπικές ιδιοτελείς απόψεις των συμμετεχόντων σε αυτή, που προσδιορίζονται από την καλή η κακή πορεία των ομάδων τους".

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τα "φώτα" στη Νέα Σμύρνη

    10/2/2006 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Νέα Σμύρνη και στο σημαντικότερο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α Εθνικής, όπου ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί την Κυριακή τον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι", οι οποίι θα παραταχθούν για ακόμη ένα παιχνίδι χωρίς τον Έκι Γκονζάλες λόγω της τιμωρίας τους, θέλουν μόνο νίκη προκειμένου για να παραμείνει στο κατόπι της ΑΕΚ και τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη οι "κυανέρυθροι" βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού και η νίκη είναι επιβεβλημένη.

    Σημαντικές μάχες για τους πρωτοπόρους

    Ο πρώτος της βαθμολογίας Ολυμπιακός αγωνίζεται στα Άνω Λιόσια με τον Ακράτητο της Δευτέρα και έχει μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τον διατηρήσει σε απόσταση έξι βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ. Από την άλλη οι "πράσινοι" των Άνω Λιοσίων βρίσκονται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και θα προσπαθήσει για το καλύτερο κόντρα στους "ερυθρόλευκους"

    Η δεύτερη της βαθμολογίας ΑΕΚ με τη σειρά της αγωνίζεται στο ΟΑΚΑ της Κυριακή κόντρα στην επικίνδυνη Λάρισα. Η "Ένωση" θέλει νίκη προκειμένου να διατηρηθεί κοντά σον Ολυμπιακό και να είναι με καλή ψυχολογία εν όψει του μεγάλου ντέρμπι στο Καραϊσκάκη την επόμενη αγωνιστική.

    Τα υπόλοιπα παιχνίδια

    Σημαντικό παιχνίδι θα γίνει την Κυριακή και στο Αιγάλεω, όπου το "Σίτι" θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ. Και οι δύο ομάδες θέλουν τη νίκη, καθώς έχουν στόχο την έξοδο στην Ευρώπη.

    Η αυλαία της 19ης αγωνιστικής θα ανοίξει το Σάββατο με δύο αναμετρήσεις. Ο Ηρακλής θα υποδεχτεί τον ΟΦΗ με τους "κυανόλευκους" να θέλουν την επιστροφή στις νίκες μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ και τους Κρητικούς να ζητάνε απεγνωσμένα το τρίποντο που θα τους "ξεκολλήσει" από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και η Καλλιθέα υποδέχεται τον Ιωνικό. Στα άλλα δύο παιχνίδια της Κυριακής ο Ατρόμητος υποδέχεται τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και ο Λεβαδειακός θα αντιμετωπίσει την Ξάνθη εντός έδρας.

    Η 19η αγωνιστική

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:45 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-ΟΦΗ --Alpha--

    19:15 (Καλλιθέας) Καλλιθέα-Ιωνικός --Supersport--

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    14:45 (Περιστερίου) Ατρόμητος Αθηνών-Α. Καλαμαριάς

    14:45 (Λειβαδιάς) Λεβαδειακός-Ξάνθη

    17:15 (Αιγάλεω) Αιγάλεω-ΠΑΟΚ --Alpha--

    19:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Λάρισα --Supersport--

    20:00 (Πανιωνίου) Πανιώνιος-Παναθηναϊκός --Alpha--

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    21:00 (Ανω Λιοσίων) Ακράτητος-Ολυμπιακός --Alpha--

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 18 16-0-2 8-0-1 8-0-1 40-12 48

    2. ΑΕΚ 18 13-3-2 6-1-1 7-2-1 25-12 42

    3. Παναθηναϊκός 18 11-3-4 8-1-1 3-2-3 29-15 36

    4. ΠΑΟΚ 18 8-6-4 7-2-0 1-4-4 28-17 30

    5. Ηρακλής 18 8-4-6 7-1-1 1-3-5 21-18 28

    6. Ξάνθη 18 7-5-6 5-4-0 2-1-6 20-17 26

    7. Ατρόμητος 18 7-4-7 5-2-2 2-2-5 20-19 25

    . Αιγάλεω 18 6-7-5 4-2-3 2-5-2 16-19 25

    9. Λάρισα 18 6-5-7 6-2-1 0-3-6 20-23 23

    10. Ιωνικός 18 5-7-6 5-2-3 0-5-3 22-22 22

    . Απόλλων Καλ. 18 6-4-8 4-3-2 2-1-6 18-24 22

    12. Λεβαδειακός 18 4-5-9 4-4-1 0-1-8 11-19 17

    13. Πανιώνιος 18 4-3-11 2-3-4 2-0-7 14-28 15

    14. ΟΦΗ 18 2-8-8 2-3-4 0-5-4 10-21 14

    15. Καλλιθέα 18 2-6-10 2-4-3 0-2-7 14-26 12

    16. Ακράτητος 18 2-4-12 2-3-3 0-1-9 9-25 10

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καταιγίδα προστίμων

    10/2/2006 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ποινές και πρόστιμα μοίρασαν σήμερα τα Πρωτοβάθμια Δικαιοδοτικά Όργανα της ΕΠΑΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο αθλητικός δικαστής της διοργανώτριας αρχής επέβαλε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός τομεγαλύτερο πρόστιμο για τον αγώνα με τη Καλλιθέα, που έφτασε τα δέκα χιλιάδες ευρώ. Ακολούθησαν οι ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΕ Νέος Πανιώνιος, που για τις αναμετρήσεις τους με το Αιγάλεω και τον Ιωνικό αντίστοιχα τιμωρήθηκαν με 6.000 ευρώ. Το ίδιο χρηματικό πρόστιμο θα κληθεί να πληρώσει και ο Απόλλωνας Καλαμαριάς για το ματς με την Ξάνθη. Οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΕ Ιωνικός τιμωρήθηκαν με πρόστιμα 5.000 ευρώ για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στους αγώνες με Λεβαδειακό και Νέο Πανιώνιο αντίστοιχα. Παράλληλα η ΕΠΑΕ επέβαλε στην ΠΑΕ Ακράτητος και τον εκπρόσωπό της, Ι. Ακτύπη, την πειθαρχική ποινή της αυστηρής έγγραφης επίπληξης, και στον ποδοσφαιριστή Χ. Πιπίνη αποκλεισμό μιας αγωνιστικής ημέρας (αγώνας με Λάρισα), ενώ διαπίστωσε την έκπτωση του Β. Παπανικολάου από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Προοδευτική.

    Αποκλεισμός τριών αγωνιστικών στον Ι. Μανίκα

    Όσον αφορά στις ομάδες των άλλων κατηγοριών τα Πρωτοβάθμια Δικαιοδοτικά Όργανα της ΕΠΑΕ επέβαλαν στην ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (αγώνας με Κέρκυρα), στην ΠΑΕ Ηλυσιακός πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (αγώνας με Προοδευτική), στην ΠΑΕ Προοδευτική πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ (αγώνας με Ηλυσιακό), στην ΠΑΕ ΑΣΚ Ολυμπιακός πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ (αγώνας με Εργοτέλη), όπως επίσης και στην ΠΑΕ Εθνικός για τον αγώνα με τον Ατσαλένιο. Τέλος ανάλογο πρόστιμο, τριών χιλιάδων ευρώ επεβλήθη και στο ΤΑΠ Τρικάλων για την συμπεριφορά του Ι. Μανίκα, και στον ίδιο ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών ημερών.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όχι του Ακράτητου στη Σούπερ Λίγκα

    10/2/2006 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ανακοίνωση στην οποία εξέδωσε και υπέγραψε ο Πρόεδρος της ομάδας, κ. Χρήστος Δάρας,, η ΠΑΕ Ακράτητος τονίζει πως δεν στηρίζει πλέον το θέμα της Σούπερ Λίγκα. Η ΠΑΕ Ακράτητος άλλαξε γραμμή, αφού αρχικά είχε υποστηρίξει το θέμα. Στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της ομάδας αναφέρει πως δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις περί "ανόδου της οικονομικής στάθμης όλων των ομάδων", ενώ κάνει λόγο για την μη ίση αντιμετώπιση "με ίδια μέτρα και σταθμά όλων των ομάδων από την διαιτησία".

    Αναλυτικά

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ακράτητος αναφέρει:

    "1. Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Δεκέμβριο η ομάδα μας, κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. της ΕΠΑΕ, στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη δημιουργία της Super League, αρχικά ψήφισε "παρούσα" και στη συνέχεια, μετά το τέλος της συνέλευσης, αφού συζήτησε με τους ηγήτορες της κίνησης αυτής, ψήφισε θετικά για τη δημιουργίας της.

    Οι διαβεβαιώσεις που έλαβε αφορούσαν την άνοδο της οικονομικής στάθμης όλων των ομάδων -και φυσικά της ΠΑΕ Ακράτητος- μέσω της κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών και εμπορικών δικαιωμάτων, την ισονομία στους όρους που διέπουν τη συμμετοχή των ομάδων στο πρωτάθλημα και, τέλος, την αντιμετώπιση με ίδια μέτρα και σταθμά όλων των ομάδων από τις διαιτησίες.

    2. Μετά από δυόμισι μήνες περίπου, η ΠΑΕ Ακράτητος είναι υποχρεωμένη να γνωρίσει στο φίλαθλο κοινό όλων των ομάδων ότι τίποτα απολύτως από τα υπεσχεμένα δεν τηρήθηκε.

    α) Στον οικονομικό τομέα, οι "μεγάλοι" του ποδοσφαίρου μας "διαπίστωσαν" ότι δεν είναι δυνατή η κεντρική διαχείριση, λόγω υπαρχουσών συμβάσεων, τουλάχιστον για μία 4ετία.

    Όταν όμως η ΕΠΑΕ, μέσω του αντιπροέδρου κ. Βίκτορα Μητρόπουλου, δημόσια από τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβαλε το ίδιο επιχείρημα, οι επιθέσεις εις βάρος της από τα φιλικά ΜΜΕ προς τη Super League ήταν στην ημερησία διάταξη...

    β) Στον τομέα της ισονομίας, διαπιστώσαμε στο "πετσί" μας με ποια κριτήρια αντιμετωπίζεται ο Ακράτητος στον τομέα της χορηγίας του ΟΠΑΠ και, συγχρόνως, διαπιστώσαμε το "ενδιαφέρον" των ηγητόρων της Super League, αφού στο διάστημα των δυόμισι μηνών, μέσα στα πολλά ραντεβού που έγιναν από τα ενεργά μέλη αυτής, μέσα στα φλας των φωτογράφων και στον φακό της τηλεόρασης, κανένας από εκείνους που δήλωναν εξυγιαντές(;) του ποδοσφαίρου δεν μπήκε στον κόπο να μιλήσει, έστω και συμβολικά, για τη μεγάλη αδικία που γίνεται εις βάρος του Ακράτητου και να ζητήσει την ύπαρξη ισονομίας.

    γ) Τέλος, στον τομέα της διαιτησίας, διαπιστώνουμε ότι η σύμπλευση της Super League με την ΕΠΟ και τον κ. Γκαγκάτση για την ίση αντιμετώπιση από τη διαιτησία ήταν "όνειρο απατηλό", αφού συστηματικά ευνοούντο συγκεκριμένες ομάδες της Super League, οι εκπρόσωποι των οποίων καθημερινά και μέχρι σήμερα ξημεροβραδιάζονται στο γραφείο του προέδρου της ΕΠΟ.

    3. Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, η εταιρεία μας δεν έχει κανέναν λόγο να στηρίξει την κίνηση της Super League, μία κίνηση χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το ποδόσφαιρο και με ένα μόνο κίνητρο: την εγωιστική επιθυμία των "μεγάλων" ομάδων να έχουν το "πάνω χέρι" απέναντι στις μικρές.

    4. Με την παρούσα επιστολή, θεωρούμε ότι προσφέρουμε υπηρεσία στο φίλαθλο κοινό και στις ομάδες, αφού σημαντικός αριθμός ΠΑΕ, με τις οποίες έχουμε επικοινωνήσει, κάνουν τις ίδιες ακριβώς σκέψεις, αλλά -κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της διαιτησίας και την απόλυτα θεμιτή προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους τους βαθμολογικά, είτε για ευρωπαϊκή συμμετοχή είτε για υποβιβασμό- σιωπούν.

    Εμείς "σπάμε" τη σιωπή μας, αναλαμβάνουμε τις συνέπειες από τη στάση μας και, τέλος, δηλώνουμε ότι αν το ποδοσφαιρικό σκηνικό που έχει στηθεί σήμερα είναι αυτό που οραματίζονται οι αρχιτέκτονες της Super League, τότε ολόψυχα τους το χαρίζουμε...".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Απολύθηκε ο Κόσμι από την Ουντινέζε

    10/2/2006 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Ουντινέζε είναι ο Σέρσε Κόσμι, καθώς η διοίκηση του συλλόγου, βλέποντας τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα της ομάδας, σε συνάρτηση με την κακή απόδοση και τη 12η θέση στο ιταλικό πρωτάθλημα, προχώρησε στην απόλυση του. Η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" ήταν η ήττα εντός έδρας της ομάδας του Ούντινε από την Ρετζίνα με 2-1 για τον ιταλικό πρωτάθλημα. Εξάλλου, όπως αναφέρεται, έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του ιδιόρρυθμου τεχνικού. Πρόκειται για τον πρώην τεχνικό της Κόμο, Λόρις Ντομινισίκι, και βοηθός του θα είναι ο ο βετεράνος παίκτης της Ουντινέζε, Νέστορ Σενσίνι. Υπενθυμίζεται πως ο ο Κόσμι είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ουντινέζε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από τη φυγή του Λουτσιάνο Σπαλέτι που πήγε στη Ρόμα.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Φεχ αντικαταστάτης του Τραπατοι

    10/2/2006 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άμεσα βρέθηκε ο αντικαταστάτης του Τζιοβάνι Τραπατόνι στην τεχνική ηγεσία της Στουτγκάρδης. Νέος τεχνικός του γερμανικού συλλόγου είναι ο Αρμίν Φεχ. Ο 45χρονος τεχνικός δεν δούλευε σε κάποιον σύλλογο αυτή την εποχή, ενώ η προηγούμενη ομάδα του ήταν η Άουγκσμπουργκ. Η πιο σημαντική ομάδα και γνωστή ομάδα που έχει αναλάβει στην καριέρα του είναι η Χάνσα Ροστόκ. Το συμβόλαιο του Φεχ έχει διάρκεια μέχρι το τέλος της σεζό και βοηθοί του θα είναι οι Κρίστιαν Κολοτσιέι και Έμπερχαρντ Τράουτνερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τέλος από τη Στουτγκάρδη ο Τραπατόνι

    [15] Πολιτισμός

    World Press Photo 2005

    10/2/2006 6:52:00 μμ

    Ο Φίνμπαρ ΟΡέιλι, Καναδός φωτορεπόρτερ του πρακτορείο Reuters βραβεύθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2005 για μια φωτογραφία με θέμα τον λιμό στον Νίγηρα.

    Η φωτογραφία δείχνει το ρυτιδιασμένο χέρι ενός μωρού που αγγίζει τα χείλη της μητέρας του σε κέντρο υποδοχής των θυμάτων του λιμού στον Νίγηρα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 1 Αυγούστου 2005 στην Ταχούα, στη νοτιο-δυτική περιοχή της χώρας.

    "Η εικόνα αυτή με καταδιώκει από την πρώτη φορά που την είδα, εδώ και δύο εβδομάδες", δήλωσε ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής Τζέιμς Κόλτον, από την Ολλανδία. "Την κράτησα στη μνήμη μου, ακόμη και αφού είδα χιλιάδες φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Αυτή η εικόνα έχει τα πάντα, την ομορφιά, τη φρίκη, την απελπισία. Είναι απλή, όμορφη και συγκινητική".

    Και ελληνική βράβευση

    Στην κατηγορία των "Σύγχρονων Θεμάτων", το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Έλληνας Γιάννης Κοντός, ο οποίος όντας ελεύθερος επαγγελματίας φωτοειδησεογράφος και συνεργάτης του αμερικανικού Polaris Images (αλλά και των διεθνών γαλλικών πρακτορείων Sygma και Gamma παλαιότερα) ταξιδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Η φωτογραφία που του χάρισε το βραβείο είναι από αποστολή του στη Σιέρα Λεόνε. Απεικονίζει έναν μικρό παιδί να βοηθά τον νεαρό πατέρα του, που έχει χάσει το χέρι του πιθανότατα στους ανταρτοπόλεμους, να ντυθεί.

    Φέτος 4.448 επαγγελματίες από 122 φωτογράφοι έλαβαν μέρος παρουσιάζοντας 83.044 φωτογραφίες. Η κριτική επιτροπή απένειμε βραβεία για δέκα κατηγορίες φωτορεπορτάζ (Επικαιρότητα, Ανθρωποι, Καθημερινή Ζωή, Πορτρέτα, Τέχνες και Θεάματα) σε 63 φωτογράφους από 25 χώρες.

    Σχετικά Links:

    World Press Photo 2005

    [16] Πολιτισμός

    Με αφηγητή τον Διονύση Σαββόπουλο

    "Πέτρος και Λύκος" στη Θεσσαλονίκη

    10/2/2006 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στον παραμυθένιο κόσμο του Σεργκέι Προκόβιεφ θα ταξιδέψει το κοινό στις 19 Φεβρουαρίου η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης το "Πέτρος και Λύκος", με αφηγητή τον Διονύση Σαββόπουλο. Το πρόγραμμα θα ανοίξει με τη Συμφωνία 41 σε Ντο Μείζονα του Μότσαρτ, ενώ την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά με προσκλήσεις, ενώ τα εισιτήρια για τους μεγαλύτερους πωλούνται έναντι 10 ευρώ από το εκδοτήριο της πλατείας Αριστοτέλους, από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και από το Μέγαρο Μουσικής, την ημέρα της εκδήλωσης. Από τα ίδια σημεία διατίθενται και οι προσκλήσεις για τα παιδιά.

    Το συμφωνικό παραμύθι "Πέτρος και Λύκος" γράφτηκε στα 1936 με σκοπό να διδάξει τα όργανα της ορχήστρας, το χαρακτήρα και τη χρήση τους. Οι πρωταγωνιστές (Πέτρος, λύκος, παπάκι, γατί κ.λ.π.) δεν μιλούν, αλλά δίνουν την θέση τους στα όργανα. Μάλιστα, κάθε πρόσωπο της ιστορίας αντιπροσωπεύεται από ένα μουσικό όργανο ή από μία ομάδα οργάνων της ορχήστρας.

    Η Συμφωνία 41 του Μότσαρτ, γνωστή με τις επωνυμίες "του Διός" και "με την φούγκα στο φινάλε", είναι μία από τις τρεις τελευταίες συμφωνίες που έγραψε ο συνθέτης μέσα σε έξι εβδομάδες, το καλοκαίρι του 1788, τις οποίες πιθανόν να μη διηύθυνε και να μην άκουσε ποτέ.

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

    [17] Υγεία

    Καθησυχάζουν για τη γρίπη των πτηνών

    Σε εξέλιξη οι έλεγχοι

    10/2/2006 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τους τρεις κύκνους που βρέθηκαν νεκροί στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία και στους οποίους ανιχνεύτηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι κύκνοι είχαν προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος H5N1. Σήμερα, ένας ακόμη κύκνος βρέθηκε νεκρός στην παραλία του Σταυρού Χαλκιδικής, στον οποίο θα γίνουν δειγματοληπτικές εξετάσεις, ώστε να εξακριβωθεί αν πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα της γρίπης. Την ίδια ώρα, για προληπτικές εξετάσεις εισήχθη το πρωί στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νεοσύλλεκτος, ο οποίος το περασμένο Σάββατο είχε συμμετάσχει στην περισυλλογή νεκρών πτηνών στην περιοχή του Σταυρού. Εξάλλου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με χθεσινή επείγουσα εγκύκλιο του προς όλες τις νομαρχίες, ζητά την εντατικοποίηση των μέτρων βιοσφάλειας ιδίως σε εκτροφές πτηνών. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ έχει ενισχύσει με προσωπικό και με μέσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλων των νομαρχιών. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν ακόμη κι αν τα δείγματα αποδειχθούν θετικά στον Η5Ν1, καθώς βρίσκουν πλήρη ταύτιση με τις ρυθμίσεις και κατευθύνσεις της Ε.Ε.

    Αυστηρά μέτρα

    Ειδικότερα τα μέτρα προβλέπουν, ότι:

    Μπαίνουν σε καραντίνα οι περιοχές σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τα σημεία που βρέθηκαν τα ύποπτα κρούσματα και

    Τίθενται υπό αυστηρή επιτήρηση οι πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.

    Απαγορεύεται η έκθεση κάθε είδους πουλερικών στο ελεύθερο περιβάλλον, εντατικοποιούνται οι απολυμάνσεις των πτηνοτροφικών μονάδων και ο έλεγχος της διακίνησης πουλερικών και ενημέρωση των ερχόμενων σε επαφή ατόμων.

    Επίσης, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας γίνεται αυστηρός έλεγχος στις εισαγωγές πτηνοτροφικών προϊόντων και λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά τη διακίνηση προσώπων.

    Λόγω των εξελίξεων είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απαγόρευση του κυνηγιού για τα είδη πτηνών που η κυνηγετική περίοδος λήγει στις 28-2-2006.

    "Δεν υπάρχει λόγος πανικού"

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος επεσήμανε, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και εγρήγορση και συνιστά ψυχραιμία καθώς λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα κτηνιατρικά - υγειονομικά μέτρα, τα οποία είναι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

    Από την πλευρά τους, και οι αντινομάρχες Θεσσαλονίκης και Πιερίας, Ιωάννης Μπίκος και Αθανάσιος Φωτίου τόνισαν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. "Πέρασαν 10 μέρες από τη στιγμή που περισυνελέγησαν τα ύποπτα δείγματα και αν ήταν να εμφανιστεί κάτι, θα είχε ήδη εμφανιστεί", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης.

    Με τη σειρά του, ο κτηνίατρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Τσαμάδης, ανέφερε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στις περιοχές, όπου εντοπίστηκαν τα ύποπτα δείγματα γρίπης των πτηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η γρίπη των κύκνων

    [18] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών προκαλεί αντιδράσεις

    Αθωώνουν τα λιπαρά

    10/2/2006 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα πάνω κάτω στις δίαιτες, αλλά και στις διατροφικές συνήθειες, φέρνουν Αμερικανοί ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι το ζωικό λίπος δεν είναι τόσο ένοχο όσο πιστεύεται. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο της αμερικανικής ιατρικής ένωσης (American Medical Association Journal), μετά από έρευνες οκτώ ετών σε 49.000 γυναίκες, το ζωικό λίπος δεν βρέθηκε ένοχο για καρκίνο του στήθους, εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές, ενώ στις γυναίκες που καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά και ψάρι (βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής) δεν μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης των εν λόγω ασθενειών. Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις επιστημόνων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι Αμερικανοί αναζητούν άλλοθι για τις διατροφικές τους συνήθειες.

    Υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα

    Η έρευνα διεξήχθη σε 49.000 Αμερικανίδες, ηλικίας από 50 έως 79 ετών και το κόστος της ανήλθε σε 415 εκατομμύρια δολάρια.

    Μερικές από τις συμμετέχουσες στην μελέτη κλήθηκαν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικού λίπους και να καταναλώνουν ημερησίως τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και σιτηρών.

    Μετά από οκτώ χρόνια, περίπου 20.000 από τις γυναίκες του δείγματος δεν κατάφεραν το 20% των θερμίδων που κατανάλωναν να είναι από λιπαρά, ενώ στις γυναίκες που δεν ακολούθησαν την "σύσταση" των επιστημόνων το ανάλογο ποσοστό ήταν 37%.

    Επίσης, στις γυναίκες που ακολούθησαν πιο υγιεινές συνήθειες καταγράφηκαν 9% λιγότερα κρούσματα καρκίνου του μαστού, ποσοστό που θεωρείται στατιστικά ασήμαντο.

    Ωστόσο, ο αντίλογος από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επιστήμονες είναι έντονος. Όπως επισημαίνουν, οι Αμερικανίδες δεν χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και δεν καταναλώνουν τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που συνηθίζονται στην μεσογειακή διατροφή.

    Παράλληλα, οι "αντιφρονούντες" επισημαίνουν πως αν η μείωση των λιπαρών ξεκινήσει από την παιδική ηλικία τα οφέλη θα είναι σημαντικά και διερωτώνται αν τα αποτελέσματα ήταν ίδια σε περίπτωση που στην εν λόγω έρευνα δεν συμμετείχαν μόνο γυναίκες 50 ετών και άνω και είχαν μελετηθεί οι διατροφικές συνήθειες από την εφηβεία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Fox News: Low-Fat Diet Myth Busted

    Independent: Modern nutrition: Forget all you ever knew about diets

    The Age: Study gives food for thought on low-fat diet

    [19] Υγεία

    Υπό παρακολούθηση ομάδα εθελοντών στην Ινδία

    Σε κρίσιμη φάση εμβόλιο κατά του AIDS

    10/2/2006 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο κρισιμότερο στάδιο περνούν οι έρευνες για το εμβόλιο κατά του AIDS που ανέπτυξε το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το AIDS της Ινδίας (Ν.Α.R.I). Ένα εύρος δόσεων του εμβολίου με μικρές δόσεις του ίδιου του ιού HIV C για να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, χορηγήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε 30 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι θα παρακολουθούνται για έναν χρόνο. Οι εθελοντές υπέγραψαν δήλωση με την οποία αποδέχονται το απίθανο ενδεχόμενο να μολυνθούν από τον ιό. "Θα αρχίσουμε τη συλλογή δεδομένων από τους εθελοντές σε έναν χρόνο έπειτα από αυτό τον μήνα", ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου, R.S. Paranjape, προσθέτοντας ότι επιστήμονες στο Βέλγιο και τη Γερμανία έχουν ήδη ολοκληρώσει τις αντίστοιχες δοκιμές και περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα των Ινδών συναδέλφων τους.

    Το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Ινδίας είναι σχεδιασμένο κατά του υπότυπου C του HIV, ο οποίος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Η ανακάλυψη εμβολίου κατά του συγκεκριμένου υπότυπου θωρείται ως το υπέρτατο όπλο κατά της μάστιγας του AIDS.

    Η Ινδία είναι δεύτερη σε κρούσματα HIV, με τους ασθενείς και τους φορείς του ιού να "αγγίζουν" τα πέντε εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέχρι το 2010, λόγω της απροθυμίας μεγάλης μερίδας ανθρώπων για προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή, αλλά και της αδυναμίας πολλών Ινδών να καταβάλλουν τις 1.300 ρουπίες (περίπου 25 ευρώ) που απαιτούνται για την αντιρετροϊκή θεραπεία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Hindu: Second Indian AIDS vaccine trial initiated

    Σχετικά Links:

    N.A.R.I

    [20] Τεχνολογία

    Τον Μάιο η επόμενη αποστολή του

    Πετάει ξανά το Discovery

    10/2/2006 12:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εννέα μήνες μετά την αποστολή του στο Διάστημα και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, το διαστημικό λεωφορείο Discovery ετοιμάζεται να επανέλθει στην ενεργό δράση. Όπως ανακοίνωσε η NASA, μια νέα εκτόξευση του Discovery προγραμματίζεται για το χρονικό διάστημα από 3 έως 22 Μαΐου, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Στο ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το διαστημικό λεωφορείο της NASA θα μεταφέρει 6μελές πλήρωμα, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες, ώστε να προστεθεί στο πλήρωμα του ISS ένα ακόμα μέλος, ο Τόμας Ράιτερ, αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Η νέα αυτή αποστολή του Discovery θα είναι η πρώτη από τον Μάιο του 2003 που στον ISS θα βρίσκονται τρεις αστροναύτες καθώς, χωρίς τα διαστημικά λεωφορεία για να παραδίδουν τις αναγκαίες προμήθειες, ο Σταθμός μπορεί να υποστηρίξει μόνο δύο μέλη.

    "Διακοπές" τέλος

    Τα διαστημικά λεωφορεία της NASA παραμένουν καθηλωμένα εδώ και εννέα μήνες, ύστερα από τις αλλεπάλληλες αποκολλήσεις κομματιών από την εξωτερική δεξαμενή τους.

    Όλο αυτό το διάστημα, οι μηχανικοί της NASA προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ οι προμήθειες και τα νέα μέλη του ISS μεταφέρονται με μικρότερα ρωσικά διαστημόπλοια.

    Κατά τη διάρκεια της αποστολής του Discovery το καλοκαίρι, ένα κομμάτι μονωτικού υλικού ξεκόλλησε από την εξωτερική δεξαμενή και προκάλεσε ζημιά στην ασπίδα προστασίας του σκάφους από την θερμότητα. Για λόγους ασφαλείας, το διαστημικό λεωφορείο καθηλώθηκε στο έδαφος.

    Η αποκόλληση μονωτικού υλικού ήταν και η αιτία της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Columbia τον Φεβρουάριο του 2003, που ανατινάχθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, παρασύροντας στο θάνατο το πλήρωμά του.

    Μάλιστα, το τεχνικό αυτό πρόβλημα συντέλεσε και στην αναβολή του διαστημικού λεωφορείου Atlantis. Αρχικά, το ταξίδι είχε προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο, στη συνέχεια, όμως, αναβλήθηκε εκ νέου και η NASA ανακοίνωσε ότι η αποστολή του Μαΐου θα γίνει τελικά από το Discovery.

    Σχετικά Links:

    ESA

    NASA

    [21] Παράξενα

    Μην είδατε το Όσκαρ

    10/2/2006 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "And the winner is" Με την απορία μένουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καθώς η μετάδοση της τελετής από την τηλεόραση της χώρας "κόβεται" σε αυτό ακριβώς το σημείο! Ο λόγος; Την στιγμή που ανακοινώνεται ποιά ταινία παίρνει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι, ξεκινά μια επιμορφωτική εκπομπή "δημόσιου ενδιαφέροντος", που είναι αφιερωμένη στην λαϊκή επιμόρφωση και η μετάδοσή της γίνεται αυστηρά την εν λόγω στιγμή. "Κάθε χρονιά ρωτάμε εάν η ρύθμιση αυτή μπορεί να τροποποιηθεί για τα Όσκαρ και κάθε χρονιά η Κυβέρνηση αρνείται, διότι η τελετή του Χόλιγουντ δεν είναι δημοσίου ενδιαφέροντος", εξήγησε στέλεχος του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TVB.

    Την γραφειοκρατία φαίνεται πως δεν είναι ικανή να κάμψει ούτε η υποψηφιότητα του Κινέζου σκηνοθέτη Άνγκ Λι, η ταινία του οποίου, "Το Μυστικό του Μπρόουκμπακ Μάουντεν", είναι υποψήφια για οκτώ Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας.

    Κάθε χρόνο, το TVB "πλημμυρίζει" με διαμαρτυρίες αγανακτισμένων πολιτών, καθώς η κατάμεστη από λαμπερούς σταρ αίθουσα του Kodak Theatre δίνει την θέση της στο μίζερο στούντιο της επιμορφωτικής εκπομπής.

    Πάντως, όσο κι αν η αλλαγή προγράμματος για χάρη των Όσκαρ φαίνεται να έγκειται σε θαύμα, οι υπεύθυνοι του TVB ευελπιστούν ότι για χάρη του Άνγκ Λι η Κυβέρνηση θα κάνει μια μικρή "παρασπονδία" στις 5 Μαρτίου.

    Σχετικά Links:

    Oscar

    [22] Παράξενα

    Περικοπές και στην τουαλέτα

    10/2/2006 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εξοργισμένοι με τον διευθυντή τους είναι οι υπάλληλοι του τμήματος πολιτισμού στην πόλη Vrancea της Ρουμανίας. Μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι δεν είναι καθόλου πρωτότυπο για τις σχέσεις προϊστάμενου με τους υφισταμένους του Σύμφωνα με την εφημερίδα "7 Plus", ο Paraschiv Usturoiu προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την απόφασή του για περικοπές στο χαρτί υγείας! Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Usturoiu καλεί τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν εφημερίδα, όχι φυσικά για ανάγνωση, όταν κάνουν την φυσική τους ανάγκη. "Δεν έχω χρήματα να ξοδεύω σε χαρτί υγείας, όποτε χρειάστηκε να κόψω εφημερίδες και να τις βάλω στις τουαλέτες", είπε ο διευθυντής, υπεραμυνόμενος της επιλογής του. Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι δηλώνουν προσβεβλημένοι από το μέτρο και ζητούν από τον προϊστάμενό τους να το ξανασκεφθεί. "Μας υποβιβάζει την προσωπικότητα και, εκτός αυτού, κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από το μελάνι της εφημερίδας", είπε χαρακτηριστικά μία εκ των υπαλλήλων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 February 2006 - 17:52:49 UTC