Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θωράκιση και έρευνες
  • [02] Στην Αθήνα ο Ισραηλινός Πρόεδρος
  • [03] Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει…
  • [04] Διαμαρτυρία εργαζομένων στα λιπάσματα
  • [05] Ερίζουν για τη γονική επιμέλεια
  • [06] Καταστράφηκαν κάμερες κυκλοφορίας
  • [07] Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Κόσοβο
  • [08] Συνομιλίες Σολάνα για τα σκίτσα
  • [09] Αντίποινα με σκίτσα
  • [10] Επιθεώρηση στα πυρηνικά
  • [11] "Πράσινος" και ο Κώτσιος μέχρι το 2008
  • [12] Παρελθόν ο Βλάχος από ΟΦΗ
  • [13] Έσωσε την "παρτίδα" ο Πανσερραίκός
  • [14] Δεν έσκασε ο "εμφύλιος"
  • [15] Τέλος επισήμως ο Χάντερ
  • [16] Λύση στο μυστήριο της Μόνα Λίζα;
  • [17] Νέα στοιχεία για τον Άρη
  • [18] Βρήκε την πόρτα κλειστή...

    [01] Πολιτική

    Καραμανλής για τις υποκλοπές

    Θωράκιση και έρευνες

    13/2/2006 2:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2006 6:20:02 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την απόφαση της Κυβέρνησης να αποδοθούν ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των δύο ανεξάρτητων Αρχών για τις τηλεπικοινωνίες, τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών - Επικοινωνιών, καθώς και διακεκριμένους πανεπιστημιακούς. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια σε βάρος της χώρας, των πολιτών και της Κυβέρνησης και τόνισε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου κι αν βρίσκονται, προσθέτοντας πως η εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη είναι δεδομένη. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εποχή της συγκάλυψης έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι πολίτες γνωρίζουν γιατί η Κυβέρνηση έγινε στόχος, ενώ εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την προστασία των τηλεπικοινωνιών. Έντονη ήταν η αντίδραση της Αντιπολίτευσης, ενώ νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.

    Μέτρα για την προστασία του απορρήτου

    "Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, στα χέρια της Δικαιοσύνης και, ήδη, έχει εισέλθει σε νέα αποφασιστική φάση", είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση κινείται με βάση την προστασία των εθνικών συμφερόντων, την ασφάλεια των πολιτών, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής που θα συνδράμει στην έρευνα, την ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και των ανεξάρτητων Αρχών, την συστηματική και εντατική διενέργεια ελέγχων και αυστηρότερες ποινές στους εμπλεκόμενους.

    Αναφερόμενος στις συσκέψεις που είχε με τους προέδρους της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Ανδρέα Λαμπρινόπουλο και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Νικήτα Αλεξανδρίδη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών με προσωπικό και μέσα.

    Όπως δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος, που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό μαζί με τους καθηγητές Αντώνη Μανιτάκη, Χρήστο Καψάλη και Παναγιώτη Τσανάκα, εντός δέκα ημερών θα είναι έτοιμη μια γνωμάτευση που ζήτησε ο κ. Καραμανλής για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και την επάρκειά του.

    "Οι πολίτες ενημερώνονται. Τα δικαιώματά τους προστατεύονται. Οι θεσμοί ενισχύονται. Η πολιτεία θωρακίζεται. Η ασφάλεια της χώρας αναβαθμίζεται", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Στο μεταξύ, μετά την ΑΔΑΕ, και η ΕΕΤΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τσουχτερών προστίμων στην Vodafone. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι η Επιτροπή αναμένει το πόρισμα της ΑΔΑΕ, προσθέτοντας πως τα προβλεπόμενα μέτρα ξεκινούν από σύσταση μέχρι πρόστιμο έως 2 εκατομμύρια ευρώ και φθάνουν μέχρι και την προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

    Αιφνιδιαστικό έλεγχο στο δίκτυο της ΤΙΜ πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες της ΑΔΑΕ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Την Τρίτη, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Αρχής κατά αντιπαράσταση εξέταση τεχνικών της Erickson και της Vodafone, ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος που τοποθετήθηκε και λειτουργούσε το παράνομο λογισμικό.

    Έντονη αντιπαράθεση

    "Ύστερα από 11 μήνες εκκωφαντικής σιωπής και συγκάλυψης, ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε σήμερα για να μιλήσει σαν ο άσχετος τρίτος και όχι ως ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, κάνοντας λόγο για επιχείρηση παραπλάνησης και συγκάλυψης, εμπαιγμό και προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, καθώς και για επίδειξη υποκρισίας και ανευθυνότητας. "Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε να δραπετεύσει στο μέλλον για να αποφύγει τις ευθύνες", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως "η συγκάλυψη είναι συνενοχή" και ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει όλη την αλήθεια.

    "Το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε ως Κυβέρνηση τα πρωτεία της ανευθυνότητας, τα οποία διατηρεί και ως Αντιπολίτευση", απάντησε στον κ. Αθανασάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, το ΚΚΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: "τίποτα δεν πρόσθεσαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ώστε να υπάρξει έστω και μια ρωγμή στο σκοτάδι των υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Άρα, οι ευθύνες της Κυβέρνησης παραμένουν μεγάλες. Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ, που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι η αλήθεια δεν πρόκειται να γίνει γνωστή".

    "Ο κ. Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μείζον αυτό πολιτικό θέμα με επικοινωνιακή και διαχειριστική λογική, καθώς απέφυγε να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση και για τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση του προβλήματος", ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, προσθέτοντας πως το κόμμα του θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό "να εγκαταλείψουν την πολιτική των καλών προθέσεων" και να δώσουν ό,τι στοιχεία έχουν για την υπόθεση των Πακιστανών και τις υποκλοπές. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθούν τα κόμματα για έγγραφο που εστάλη από την ΕΥΠ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και προβλέπει ειδικό χώρο για παρακολουθήσεις και παγιδεύσεις 30.000 κινητών τηλεφώνων. Συνάντηση με τον κ. Λινό είχε ο τέως πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, που ζήτησε την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της λεγόμενης "διαδικτυακής τρομοκρατίας".

    Νέα στοιχεία στον εισαγγελέα

    Την ίδια ώρα, λίστα με τις τελευταίες κλήσεις, εισερχόμενες και εξερχόμενες, του κινητού τηλεφώνου του Κώστα Τσαλικίδη προσκόμισε στον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεμιστοκλής Σοφός.

    Από την λίστα προκύπτει πως το τελευταίο άτομο με το οποίο μίλησε ο εκλιπών (πριν βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στις 9/3/2005) δεν ήταν η αρραβωνιαστικιά του, Σάρα Γαλανοπούλου, αλλά άγνωστο, μέχρι στιγμής, άτομο. Προηγουμένως, ο Τσαλικίδης είχε δεχθεί κλήση πιθανότατα από τηλέφωνο της Vodafone, ενώ, μετά από αυτή τη συνομιλία, καταγράφηκαν άλλες δύο κλήσεις, ενδεχομένως από το ίδιο τηλεφωνικό κέντρο, οι οποίες δεν απαντήθηκαν.

    Επίσης, ο δικηγόρος παρέδωσε στον κ. Διώτη τον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού τηλεφώνου του Τσαλικίδη, ένα δεύτερο τετράδιο με σημειώσεις του για τεχνικά θέματα από τον Απρίλιο του 2004 έως τις 24/1/2005 και ένα έγγραφο με το οποίο, από τον περασμένο Ιούνιο, η οικογένεια Τσαλικίδη ζητούσε από την αστυνομία να ερευνήσει το e- mail του εκλιπόντος, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου.

    Στα χέρια του εισαγγελέα παραδόθηκε από τον κ. Σοφό και το τελευταίο e-mail του Τσαλικίδη, με παραλήπτες τα στελέχη της Vodafone κ.κ. Μαστοράκη, Μπάμπαλη και Βασιλείου και αντικείμενο, σύμφωνα με τον συντάκτη του, θέματα υψίστης σπουδαιότατος. Όπως είπε ο δικηγόρος, ο Τσαλικίδης ανέφερε στο εν λόγω e-mail πως, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο για συγκεκριμένο ζήτημα βελτίωσης δικτύου, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2005.

    Ο κ. Διώτης μελετά και τα νέα στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να διενεργήσει αυτοψία στο διαμέρισμα του Τσαλικίδη, στον Κολωνό, τις επόμενες ημέρες.

    Εξάλλου, την κατ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγής των ερευνών παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, στον 24ο τακτικό ανακριτή, Γιώργο Ακτύπη και τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Ιωάννη Διώτη, λόγω της εξαιρετικής φύσης των υποθέσεων. Οι δύο παραγγελίες δόθηκαν κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα.

    Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον του κ. Ακτύπη, που ενημέρωσε για τις ενέργειές του τον κ. Λινό, στελέχη της Vodadone και της ΕΥΠ, ενώ θα ορισθούν και ειδικοί πραγματογνώμονες για να αποκρυπτογραφήσουν το πειρατικό λογισμικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συσκέψεις για τις υποκλοπές

    Σχετικά Links:

    ΑΔΑΕ

    ΕΕΤΤ

    [02] Πολιτική

    Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη

    Στην Αθήνα ο Ισραηλινός Πρόεδρος

    13/2/2006 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Στην Αθήνα φθάνει απόψε για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στη χώρα μας μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών μας σχέσεων. Ο ισραηλινός Πρόεδρος θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας στην Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει προς την εκεί εβραϊκή κοινότητα. Στη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, επί τάπητος θα βρεθούν οι διμερείς ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και μείζονα διεθνή θέματα, μεταξύ αυτών το Μεσανατολικό και η νίκη της Χαμάς.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο θα υπογραφεί διμερής «Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της Βιομηχανικής Έρευνας και Ανάπτυξης» από τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Έρευνας και Τεχνολογίας, Ρόνι Μπάρ ον.

    Ακολούθως, ο κ. Κατσάβα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, θα ξεναγηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα επισκεφθεί τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και θα του απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

    Την Τετάρτη θα έχει σειρά συναντήσεων, με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, θα ξεναγηθεί στους Βασιλικούς Τάφους και στο Μουσείο Βεργίνας και θα ομιλήσει στην εβραϊκή κοινότητα

    [03] Κοινωνία

    Νέο κύμα ψύχους

    Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει

    13/2/2006 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Για νέα εισβολή δριμύ ψύχους προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Η επέλαση του χιονιά, που θα είναι η τρίτη στη σειρά αυτό το μήνα, αλλά ευτυχώς ηπιότερη από τις προηγούμενες, αναμένεται να πλήξει περιοχές της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Αττική, από σήμερα το βράδυ, κυρίως στα ορεινά και στα βόρεια προάστια.

    Ειδικότερα, για αύριο Τρίτη 14 του μηνός, η ΕΜΥ προβλέπει στα δυτικά της χώρας λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στα βόρεια, θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες παραθαλλάσιες περιοχές χιονόνερο. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά.

    Την Τετάρτη, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με χιόνια και στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη και αργότερα θα σταματήσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί χαμηλά. Μάλιστα τη νύχτα, όπως και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός.

    Από την Πέμπτη αναμένονται βροχές, αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας.

    [04] Κοινωνία

    Στη Θεσσαλονίκη

    Διαμαρτυρία εργαζομένων στα λιπάσματα

    13/2/2006 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας μεταξύ των εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το κατάστημα της Εθνικής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Τη στάση της Αστυνομίας κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, ο οποίος έκανε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης είναι βιώσιμο, μπορεί να γίνει κερδοφόρο και ζητούν από την Κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να ανακληθεί η απόφαση για διακοπή της λειτουργίας. Το βράδυ της Δευτέρας θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, όπου αύριο Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία και το Μέγαρο Μαξίμου. Εν τω μεταξύ, συνάντηση με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, θα έχουν την Τρίτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στη μονάδα Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

    [05] Κοινωνία

    Δυο αντίθετες αιτήσεις επιμέλειας των ανηλίκων

    Ερίζουν για τη γονική επιμέλεια

    13/2/2006 3:00:00 μμ

    Πηγή: NET - NET 105,8

    Στο πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε η αίτηση για γονική επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών του, που έχει καταθέσει ο πατέρας, ο οποίος κατηγορεί την εν διαστάσει σύζυγό του ότι σκότωσε το τρίτο τους παιδί πριν από 10 χρόνια, που έπασχε από σύνδρομο Down. Αίτηση για γονική επιμέλεια έχει καταθέσει και η μητέρα, η οποία συζητήθηκε ταυτοχρόνως. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος του πατέρα υποστήριξε ότι υπέβαλε την αίτηση για την γονική επιμέλεια των άλλων δύο παιδιών του ηλικίας 14 και 9 ετών επειδή φοβάται για την ασφάλειά τους.

    [06] Κοινωνία

    Στους Αμπελόκηπους

    Καταστράφηκαν κάμερες κυκλοφορίας

    13/2/2006 5:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας κατέστρεψαν περίπου 15 κουκουλοφόροι το μεσημέρι της Δευτέρας, στη διασταύρωση Μιχαλακοπούλου και Φειδιπίδου στους Αμπελόκηπους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες έβαλαν φωτιά με εύφλεκτο υγρό στα ΚΑΦΑΟ που βρίσκονται στις βάσεις των στύλων όπου έχουν τοποθετηθεί οι κάμερες και τα οποία καταστράφηκαν και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    [07] Κόσμος

    Στις 20 Φεβρουαρίου, στη Βιέννη

    Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Κόσοβο

    13/2/2006 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επί τάπητος θα τεθεί στις 20 Φεβρουαρίου στη Βιέννη το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Χούα Τζιάνγκ, οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσοβάρων Αλβανών θα διαρκέσουν μιάμιση ημέρα. Η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων είχε αρχικά προγραμματισθεί για τις 25 Ιανουαρίου, ωστόσο, αναβλήθηκε εξαιτίας του θανάτου του προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τον οποίο διαδέχθηκε στις 10 Φεβρουαρίου ο Φατμίρ Σεϊντίου. Ο νέος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για διάλογο με τους Σέρβους, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ενώ τόνισε πως δεν διαπραγματεύεται την ανεξαρτησία της επαρχίας. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου ζητούν να χρησιμοποιηθούν "όλα τα μέσα" για να αποτραπεί το ενδεχόμενο απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον Σεϊντίου τα ηνία

    [08] Κόσμος

    Συνομιλίες Σολάνα για τα σκίτσα

    13/2/2006 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Γ.Γ. του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, διαβεβαίωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, ότι στην Ε.Ε. θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, αναφερόμενος στη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, κομίζοντας ταυτόχρονα μήνυμα σεβασμού στους μουσουλμάνους. Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο Χαβιέ Σολάνα βρίσκεται για συνομιλίες, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στον μουσουλμανικό κόσμο.

    "Να καταπολεμηθεί η ισλαμοφοβία"

    "Να είστε βέβαιοι ότι θα πράξουμε το μέγιστο δυνατόν ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί, γιατί χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Νομίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Στην Ε.Ε. τρέφουμε μεγάλο σεβασμό (προς τους μουσουλμάνους) σήμερα, όπως και χθες, όπως και αύριο. Ουδέποτε θελήσαμε, σε καμιά περίπτωση, να προσβάλουμε τα αισθήματά τους. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας, ούτε ήταν, ούτε θα είναι", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι πραγματοποιεί την περιοδεία για να μεταφέρει προσωπικά αυτό το μήνυμα, το οποίο είχε διατυπώσει στις τηλεφωνικές συνομιλίες του με ηγέτες μουσουλμανικών χωρών.

    Σε παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου, ο Γ.Γ. του ΟΙΔ ευχήθηκε η ΕΕ να καταπολεμήσει την "ισλαμοφοβία" με την ψήφιση κατάλληλης νομοθεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο. "Δυστυχώς, είναι λυπηρό που οι άνθρωποι στο μουσουλμανικό κόσμο αρχίζουν να το νιώθουν αυτό σαν μια νέα 11ης Σεπτεμβρίου, που κατευθύνεται εναντίον τους", είπε ο ίδιος.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος προεδρεύει ενός οργανισμού με 57 μέλη, ο Σολάνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου πριν μεταβεί στο Ριάντ, για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Σαούντ Αλ-Φαϊζάλ, και το βασιλιά Αμπντάλα.

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και το Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αρμ Μούσα. Κατόπιν, θα ταξιδέψει στην Ιορδανία, πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του, την Πέμπτη, στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.

    Σε αυτό το μέρος της περιοδείας του, ο απεσταλμένος της ΕΕ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει επίσης ένα άλλο φλέγον θέμα, τις συνέπειες της νίκης της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ab Times: Solana tries to calm cartoon row in Saudi Arabia

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες προειδοποιήσεις από Ράις

    [09] Μ. Ανατολή

    Γελοιογραφίες με το Ολοκαύτωμα

    Αντίποινα με σκίτσα

    13/2/2006 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πέντε μήνες μετά την πρώτη δημοσίευση 12 σκίτσων του Μωάμεθ σε εδημερδία της Δανίας και την απάντησή της ετοιμάζεται να δώσει η Τεχεράνη, μέσα από διεθνή διαγωνισμό με γελοιογραφίες για το Ολοκαύτωμα και, γενικότερα, το Ισραήλ. Τις συμμετοχές για τον διαγωνισμό, με θέμα "Πού βρίσκονται τα σύνορα της δυτικής ελευθερίας της έκφρασης", συγκεντρώνει μέχρι τις 5 Μαίου η εφημερίδα Hamshahri, ενώ, ένα πρώτο δείγμα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του "Οίκου της Γελοιογραφίας" του Ιράν. Το εν λόγω σκίτσο που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα σημειώνεται ότι ανήκει σε κάποιον Αυστραλό πό την Μελβούρνη, ο οποίος το έστειλε "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον μουσουλμανικό κόσμο και εξασκώντας την ελευθερία της έκφρασης". Αργότερα, πάντως, τα επίμαχα σκίτσα αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα. Άμεση ήταν η αντίδραση του Αυστριακού καγκελάριου και προεδρεύοντα της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    Καταδικάζει η Ε.Ε.

    "Η κακή χρήση των συμβόλων, ο βιασμός των θεμάτων που αποτελούν ταμπού, όπως είναι αυτό το Ολοκαύτωμα, πρέπει να καταδικάζονται", δήλωσε ο κ. Σιούσελ στο τέλος συνομιλιών του με εκπροσώπους της μουσουλμανικής, εβραϊκής και χριστιανικής κοινότητας.

    Παράλληλα, ο Αυστριακός Καγκελάριος ζήτησε η απάντηση για τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ "να είναι ισορροπημένη", προσθέτοντας ότι "για τα αισθήματα των μουσουλμάνων πιστών, η Ε.Ε. δείχνει επισήμως κατανόηση".

    Να σημειωθεί πως η εφημερίδα Hamshahri έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ιράν και ανήκει στο Δήμο της Τεχεράνης. Υπεύθυνος για την έκδοση διετέλεσε για δύο χρόνια ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όταν ήταν δήμαρχος της ιρανικής πρωτεύουσας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: Un site Internet iranien publie une caricature de l'Holocauste en reponse a celles de Mahomet

    BBC: Danish PM talks to Muslim group

    [10] Μ. Ανατολή

    Στις ιρανικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ

    Επιθεώρηση στα πυρηνικά

    13/2/2006 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Tο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ, από το οποίο το Ιράν απειλεί να αφαιρέσει τις σφραγίδες και τις κάμερες παρακολούθησης, θα επισκεφθούν την Τρίτη επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars, η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα την επικείμενη αφαίρεση, υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών, ενώ διπλωμάτης στη Βιέννη έκανε λόγο για "συμβολικό μέτρο", προσθέτοντας πως κάποιος αριθμός σφραγίδων και καμερών θα παραμείνει, ώστε να επιτρέπεται η επίβλεψη των λοιπών δραστηριοτήτων του εργοστασίου. Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των 14 χωρών της ASEAN, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, συνήλθαν κεκλεισμένων των θυρών στο Τόκιο και κάλεσαν την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΙΑΕΑ.

    Από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα "USA Today", ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υποστήριξε ότι "αυτοί που θέλουν να μας επιβάλουν κυρώσεις θα χάσουν περισσότερα από εμάς" και επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Μπους λέγοντας πως "πιστεύει ότι μπορεί να τα λύσει όλα με μια βόμβα".

    Την ίδια ώρα, έκθεση του βρετανικού ερευνητικού κέντρου "Oxford Research Group" επισημαίνει πως χιλιάδες στρατιωτικοί και εκατοντάδες άμαχοι θα χάσουν την ζωή τους αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν επιδρομή στο Ιράν. Επίσης, ενδεχόμενη επιδρομή από τους Αμερικανούς ή τους Ισραηλινούς συμμάχους τους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, θα μπορούσε να οδηγήσει και στο κλείσιμο του Κόλπου στα Στενά του Ορμούζ, κάτι που θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και μα πυροδοτήσει νέες επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους σε δυτικά συμφέροντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προειδοποιεί το Ιράν ο Μπλερ

    Στο ΣΑ του ΟΗΕ το Ιράν

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πράσινος" και ο Κώτσιος μέχρι το 2008

    13/2/2006 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα συνεχίσει να φορά και ο Ηλίας Κώτσιος για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο άσος του "τριφυλλιού", όπως αναμενόταν πέρασε από τα γραφεία της ΠΑΕ, στο Μαρούσι και ενεργοποίησε την οψιόν του συμβολαίου του για ανανέωση της συνεργασίας με την ομάδα για μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Εξάλλου λίγο νωρίτερα στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των υπευθύνων των "πράσινων" ακαδημιών και αντιπροσωπείας της ΑΒ Κοπεγχάγης στην οποία συμμετείχε και ο Ρενέ Χένρικσεν. Μετά το πέρας της συνάντησης οριστικοποιήθηκε η συνεργασία των δύο συλλόγων σε επίπεδο οργάνωσης και ανάπτυξης των τμημάτων υποδομής

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν ο Βλάχος από ΟΦΗ

    13/2/2006 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε αναζήτηση νέου προπονητή είναι από σήμερα ο ΟΦΗ, καθώς η διοίκηση της ομάδας, μετά τα συνεχή αρνητικά αποτελέσματα της κρητικής ομάδας, έλυσε τη συνεργασία της με τον Βαγγέλη Βλάχο. Ο πρόεδρος της κρητικής ΠΑΕ, Φανούρης Βατσινάς, συναντήθηκε το πρωί με τον έμπειρο τεχνικό και, αφού συζήτησαν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ομάδα, συμφώνησαν ότι είναι καλύτερα να λυθεί κοινή συναινέσει η συνεργασία των δύο πλευρών.

    Έκανε το καλύτερο για την ομάδα

    Μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον Κ. Βλάχο, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, κ. Φανούρης Βατσινάς ευχαρίστησε τον πρώην προπονητή, ο οποίος όπως δήλωσε λειτουργούσε πάντα με γνώμονα το γενικό συμφέρον του συλλόγου: "Ο κ. Βλάχος, σε όλο το διάστημα της συνεργασίας του με την ομάδα μας, είχε πάντα γνώμονα το γενικότερο συμφέρον του ΟΦΗ. Και σήμερα επιβεβαίωσε το παραπάνω στην συζήτηση που είχε μαζί μου. Εκ μέρους της διοίκησης και εμού προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσουμε θερμά το κ. Βλάχο για την συνεργασία που είχαμε μαζί του. Στο διάστημα που εργάστηκε στον ΟΦΗ έκανε το καλύτερο για την ομάδα μας. Όλοι ευχόμαστε στο κ. Βλάχο κάθε επιτυχία στη συνέχεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας" δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο ισχυρός άνδρας της κρητικής ομάδας.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έσωσε την "παρτίδα" ο Πανσερραίκός

    13/2/2006 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Βέροια ήταν εκείνη που έκανε το καλό ξεκίνημα στον αγώνα με τον οποίο έκλεισε η αυλαία της 19ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής, όμως ο Πανσερραϊκός ήταν εκείνος που κράτησε το καλύτερο για το τέλος. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 2-0 με γκολ του Λαναρή στο 33' και του Παλαιολόγου στο 43' και ενώ έδειχνε πως θα έπαιρνε μια εύκολη νίκη, ο Πανσερραϊκός στο δεύτερο μέρος έδειξε διαφορετική εικόνα και κατάφερε να μειώσει στο 79' με αυτογκόλ του Νικολόπουλου και να ισοφαρίσει με τον Μεϊχίδε στο 88' για να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας.

    Τα αποτελέσματα

    Καλαμάτα-Θρασύβουλος Φυλής 1-0 Παναχαϊκή 2005-Καστοριά 0-1 Νίκη Βόλου-Ηλυσιακός 2-1 Αρης-Πανηλειακός 2-0 Προοδευτική-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 2-1 Εργοτέλης-Εθνικός Αστέρας 4-1 Κέρκυρα-Χαϊδάρι ΑΟ 2-2 Βέροια-Πανσερραϊκός 2-2

    Η βαθμολογία

    1. Κέρκυρα 40 2. Θρασύβουλος 35 - Εργοτέλης 35 4. Αρης 34 5. Προοδευτική 30 6. Εθνικός Αστέρας 28 - Νίκη Βόλου 28 8. Βέροια 25 9. Καστοριά 24-18αγ. 10. Χαϊδάρι 24 11. Πανσερραϊκός 23-18αγ. 12. Καλαμάτα 23 13. Παναχαϊκή 19 14. ΑΣΚ Ολυμπιακός 18 15. Ηλυσιακός 15 16. Πανηλειακός 3 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [14] Μπάσκετ

    Δεν έσκασε ο "εμφύλιος"

    13/2/2006 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν έβγαλε η κληρωτίδα των "16" της Ευρωλίγκα "εμφύλιο" Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, καθώς οι "αιώνιοι" αντίπαλοι του ελληνικού αθλητισμού, κληρώθηκαν σε διαφορετικούς ομίλους. Οι "πράσινοι" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που συμπεριλήφθηκαν στους "ισχυρούς" της κλήρωσης που διεξήχθη στην Βαρκελώνη, κληρώθηκαν στον 7ο όμιλο, όπου στους προημιτελικούς της διοργάνωσης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την τουρκική Εφες Πίλσεν, την ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο και την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Αντίθετα οι "ερυθρόλευκοι" κληρώθηκαν στον 4ο όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Μάλαγα (Ισπανία), την Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) και την Μπαρτσελόνα (Ισπανία).

    Χαμόγελασε η Τύχη στη Μακάμπι

    Όσον αφορά στους υπόλοιπου δύο ομίλους, στον 5ο η ισραηλινή Μακάμπι βρίσκεται θεωρητικά ήδη στα ημιτελικά με τις υπόλοιπες ομάδες, Φορτιτούντο (Ιταλία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) και Ουλκέρ (Τουρκία) να έχουν ίδιες πιθανότητες για την κατάκτηση της δεύτερη προνομιούχου θέσης, καθώς το εισιτήριο για την φάση των "8" θα πάρουν οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο. Οι αναμετρήσεις για την φάση των "16" θα διεξαχθούν στο διάστημα 22 Φεβρουαρίου-30 Μαρτίου και την πρόκριση θα πάρουν οι δύο πρώτοι των ομίλων.

    Ξανά στο δρόμο του "τριφυλλιού" οι "γείτονες"

    Σίγουρα ο Παναθηναϊκός θεωρητικά πάντα έχει περισσότερες ελπίδες πρόκρισης, από τον Ολυμπιακό, μολονότι και για το "τριφύλλι" ο 7ος δεν είναι και ο ευκολότερος όμιλος. Το γεγονός ότι στο δρόμο των "πράσινων" θα βρεθεί μία τουρκική ομάδα και θα ζωντανέψει ξανά ο περσινός εφιάλτης του Αμντί Ιπεκτσί, αποτελεί από μόνο του μία δύσκολη αποστολή για την ομάδα του Ομπράντοβιτς.

    Επίσης ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει την προσπάθεια πρόκρισης με δύο αγώνες εκτός εδρας, κόντρα σε Τσιμπόνα, Μπεντεόν.

    Ακόμη όμως και σε περίπτωση πρόκρισης, ως πρώτος ή δεύτερος του ομίλου οι δυσκολίες για τους πράσινους θα συνεχιστούν καθώς θα διασταυρωθούν με τους νικητές του 6ο όμιλου, τον οποίο συνθέτουν οι Ταού (Ισπανία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Λιέτουβος (Λιθουανία) και Μπάμπεργκ (Γερμανία).

    22-23 Φεβρουαρίου: Τσιμπόνα - Παναθηναϊκός 1-2 Μαρτίου: Μπενετόν - Παναθηναϊκός 8-9 Μαρτίου: Παναθηναϊκός - Εφές Π. 15-16 Μαρτίου: Παναθηναϊκός - Τσιμπόνα 22-23 Μαρτίου: Εφές Π. - Παναθηναϊκός 29-30 Μαρτίου: Παναθηναϊκός - Μπενετόν

    Στο "λάκκο με τα θηρία" οι Πειραιώτες

    Πολύ δύσκολο έργο αναμένεται να έχει ο Ολυμπιακός στον 4ο όμιλο, καθώς η ομάδα του Λιθουανού, Γιόνας Καζλάουσκας θα πρέπει να δείξει καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με αυτό που παρουσίασε στη φάση των ομίλων, για να ξεπεράσει το εμπόδιο της ισπανικής Ουνικάχα Μάλαγα, πρωτοπόρου του Γ ομίλου, της Μπαρτσελόνα του αρχηγού της Εθνικής, Μιχάλη Κακιούζη και της γνώριμής του από τη φάση των ομίλων, αλλά και των συμπατριωτών του Καζλάουσκας, των πρωταθλητών της Ζαλγκίρις Κάουνας. Η προσπάθεια πρόκρισης των "ερυθρολεύκων" θα ξεκινήσει εντός έδρας κόντρα στην Ουνικάχα Μάλαγα.

    Στα προημιτελικά ο όμιλος του Ολυμπιακού θα διασταυρωθεί με τον 5ο όμιλο, αυτό των Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Φορτιτούντο Μπολόνια (Ιταλία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) και Ούλκερ (Τουρκία).

    22-23 Φεβρουαρίου: Ολυμπιακός - Μάλαγα 1-2 Μαρτίου: Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 8-9 Μαρτίου: Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 15-16 Μαρτίου: Μάλαγα - Ολυμπιακός 22-23 Μαρτίου: Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 29-30 Μαρτίου: Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός

    Συνοπτικά οι όμιλοι

    Group D: Μάλαγα (Ισπανία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Ολυμπιακός (Ελλάδα).

    Group E: Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Κλιμαμίο Μπολόνια (Ιταλία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Ούλκερ (Τουρκία)

    Group F: Ταού (Ισπανία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Μπάμπεργκ (Γερμανία)

    Group G: Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Εφές Πίλσεν (Τουρκία), Μπένετον Τρεβίζο (Ιταλία), Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (Κροατία)

    [15] Μπάσκετ

    Τέλος επισήμως ο Χάντερ

    13/2/2006 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την απόφαση να λύσει τη συνεργασία του με τον Μπράντον Χάντερ έλαβε σήμερα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Το συμβόλαιο του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ έληγε την ερχόμενη Τετάρτη, στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του (κάταγμα στο 4ο μετατάρσιο) στον αγώνα με την Ορτέζ (την 1 Φεβρουαρίου), στέρησε από τον παίκτη τη ευκαιρία να παραμείνει μέχρι το τέλος της σεζόν (θα ανανεωνόταν το συμβόλαιο). Ο Δημήτρης Ιτούδης δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΚΑΕ στο ΑΠΕ: "Ο παίκτης βρισκόταν σε ανοδική πορεία και είναι κρίμα που συνέβη αυτό το ατυχές γεγονός με τον τραυματισμό του. Καθώς το συμβόλαιό του έληγε την Τετάρτη και δεν είναι έτοιμος να αγωνιστεί αυτή τη στιγμή, λύσαμε τη συνεργασία μας. Αν και μόλις ο παίκτης είναι υγιής, δεν αποκλείεται πάντως να ξανασυζητήσουμε την προοπτική μιας συνεργασίας", εξήγησε ο βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Αμερικανός φόργουορντ "πρόλαβε" να παίξει με το "τριφύλλι" μόλις σε τέσσερις αγώνες (δύο στην Α1 και δύο Ευρωλίγκα). Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Χάντερ επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου είχε πάει για να πάρει μία δεύτερη γνώμη από Αμερικανούς γιατρούς. Ο Χάντερ ενημέρωσε τότε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πως σε τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί και πάλι φορώντας ειδικό νάρθηκα στο χέρι.

    [16] Πολιτισμός

    Επιστήμονες ανέλυσαν το αινιγματικό χαμόγελο

    Λύση στο μυστήριο της Μόνα Λίζα;

    13/2/2006 1:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2006 3:08:40 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τη λύση του μυστήριου για το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα, του διασημότερου έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, υποστηρίζουν ότι βρήκαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό που είχαν δημιουργήσει ειδικά γι αυτό το σκοπό συνάδελφοί τους, του πανεπιστημίου του Ιλλινόις. Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα να συγκριθεί το πρόσωπο της Μόνα Λίζα με αντίστοιχα νέων γυναικών της εποχής μας που είχαν ουδέτερη έκφραση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε όμως και σε χαρακτηριστικά όπως αυτά της καμπυλότητας των χειλιών αλλά και των ρυτίδων συναισθηματικής έκφρασης στις άκρες του ματιού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την ανάλυση το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα, αποτυπώνει κατά 83% το συναίσθημα της χαράς, 9% έκφραση απογοήτευσης και αηδίας, 6% φόβο και 2% θυμό. Τα συμπεράσματα ωστόσο αυτά βρήκαν αντίθετο τον ειδικό τέχνης Μαΐκλ Ντάλει, ο οποίος τα χαρακτήρισε γελοία, καθώς όπως υποστήριξε κανένα πρόγραμμα κομπιούτερ δεν μπορεί να αναλύσει το βάθος των συναισθημάτων που αποτύπωσε μέσα σε αυτό το έργο του ο διάσημος Ιταλός ζωγράφος πριν περίπου πεντακόσια χρόνια.

    [17] Τεχνολογία

    Στο υψηλότερο σημείο του πλανήτη του "Spirit"

    Νέα στοιχεία για τον Άρη

    13/2/2006 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σ ένα από τα υψηλότερα σημεία του πλανήτη Άρη έφτασε το διαστημικό όχημα "Spirit", που συνεχίζει το μοναχικό ταξίδι του στον κόκκινο πλανήτη μαζεύοντας πετρώματα και στέλνοντας φωτογραφίες και στοιχεία για τη γεωλογική του σύσταση. Στο "Home Plate", όπως λέγεται αυτό το σημείο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβονται πολλά από τα γεωλογικά μυστικά του πλανήτη και ευελπιστούν ότι από τα πετρώματα που θα συλλεχθούν θα προκύψουν σημαντικά δεδομένα, για το παρελθόν του πλανήτη. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με άλλα σημεία του πλανήτη στο "Home Plate" υπάρχει η δυνατότητα περισυλλογής πετρωμάτων που βρίσκονταν στα κατώτερα γεωλογικά επίπεδα και βρέθηκαν στα ανώτερα, φαινόμενο που αποδίδεται σε ηφαιστειακές εκρήξεις, ή στη μεταφορά τους από τον αέρα και τις δυνατές βροχές. Στόχος πλέον είναι η λεπτομερής ανάλυση αυτών των πετρωμάτων τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήθηκαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν.

    [18] Παράξενα

    Ασυνεπής στο ωράριο κλέφτης τραπεζών

    Βρήκε την πόρτα κλειστή...

    13/2/2006 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το ωράριο εργασίας αποδείχθηκε ευεργετικό για τους υπαλλήλους μιας τράπεζας, καθώς στάθηκε η αιτία για να αποφευχθεί η ληστεία του υποκαταστήματος στο οποίο εργάζονταν. Το περιστατικό συνέβη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όταν ληστής πήγε να ληστέψει τράπεζα, αλλά τη βρήκε κλειστή καθώς είχε περάσει η ώρα λειτουργίας . Έκπληκτοι λοιπόν οι υπάλληλοι δέκα λεπτά, μετά το κλείσιμο είδαν ένα μασκοφόρο με ένα πιστόλι στο χέρι να τραντάζει την πόρτα, στην προσπάθειά του να μπει μέσα, για να βγάλει το μεροκάματο Ο επίδοξος ληστής, φανερά αγχωμένος όταν κατάλαβε το λάθος του και ότι δεν υπήρχε τρόπος να μπει μέσα για να κάνει τη δουλειά του ο άνθρωπος, τράπηκε σε φυγή, άπραγος. Τελικά καμιά φορά η ασυνέπεια μπορεί να σταθεί ευεργετική. Αν συνοδευτεί δε και από λογική τότε ο επίδοξος ληστής ίσως να διαλέξει άλλο τρόπο για να βγάλει τα προς τα ζην.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 February 2006 - 17:52:12 UTC