Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Καραμανλή
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου- "Ασπίδα Ρομ"
  • [03] Παραιτήθηκε ο γ.γ του Υπ. Οικονομικών
  • [04] Το σπίτι της ενημέρωσης
  • [05] Οι εξελίξεις στη Ν.Δ.
  • [06] Στη ΓΣΕΕ ο Παπανδρέου
  • [07] Επεισοδιακή απεργία
  • [08] Ένταση στη Βουλή για τις υποκλοπές
  • [09] Στους κάβους ως τη Δευτέρα
  • [10] Συγκρότηση μόνιμου συνδέσμου
  • [11] Εκτός κινδύνου οι τραυματίες
  • [12] Μπαράζ εμπρησμών
  • [13] Ανακαλούνται φορτηγάκια Toyota
  • [14] Απεργούν οι τραπεζικοί
  • [15] Φονικές κατολισθήσεις
  • [16] Ημέρα προσευχής και διαμαρτυρίας
  • [17] Συμφωνία Μπερλουσκόνι με την άκρα Δεξιά
  • [18] "Να κλείσει το συντομότερο"
  • [19] Ξαναχτύπησε η ΕΤΑ
  • [20] Βυθίστηκε εμπορικό πλοίο
  • [21] Διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν
  • [22] ΑΕΚ: Με Αλεξόπουλο στο ντέρμπι
  • [23] Ριβάλντο: "Το μπαλάκι στη διοίκηση"
  • [24] Όλα τα φώτα στο Καραϊσκάκη
  • [25] Στην τελική ευθεία η Σούπερ Λίγκα
  • [26] Ντέρμπι από τα παλιά στο "Ελληνικό"
  • [27] ΝΒΑ: Οι "Ταύροι" πάτησαν τους Σίξερς
  • [28] Θριαμβευτική πρόκριση για τον Ηρακλή
  • [29] Κύπελλο UEFA: Οι πρώτοι αγώνες στον Γ' Γύρο
  • [30] Βραδιά γκόσπελ στο κέντρο της Αθήνας
  • [31] Έκθεση ζωγραφικής στην "Αθηναϊδα"
  • [32] Νέα ύποπτα κρούσματα
  • [33] Το Παρίσι του Καφέ

    [01] Πολιτική

    Οικονομία και αλλαγές στη ΝΔ στο επίκεντρο

    Επαφές Καραμανλή

    17/2/2006 11:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 6:23:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Οι προοπτικές της Οικονομίας αλλά και οι αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία μετά την υπουργοποίηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επέστρεψε από το σημαντικό ταξίδι του στην Γερμανία και την Ιρλανδία. Νωρίτερα είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, όπου συζήτησαν τις τις τελευταίες θετικές εξελίξεις για την ελληνική Οικονομία, αλλά και για την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ και το ασφαλιστικό των Τραπεζών. Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες, δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση της θητείας της, εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και ένα πρόγραμμα που θα βγάλει τη χώρα από τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος. Η αντιπολίτευση έχει τους δικούς της λόγους να δημιουργεί αντιπερισπασμούς". Ο κ. Αλογοσκούφης θεωρεί ότι το προσχέδιο της έκθεσης Αλμούνια για την ελληνική Οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε, είναι θετικό καθώς δεν ζητά την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, αλλά την εφαρμογή του Προϋπολογισμού. Η έκθεση θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια στο Συμβούλιο των Υπουργών. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπό τη νέα του ιδιότητα αυτή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ναι" από την Κομισιόν

    [02] Πολιτική

    Πιθανή πολιτική συνεργασία

    Συνάντηση Παπανδρέου- "Ασπίδα Ρομ"

    17/2/2006 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με την πανελλήνια συνομοσπονδία Ρομ συναντήθηκε το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Οι εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας ενημέρωσαν τον κύριο Παπανδρέου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Τσιγγάνοι, αλλά και για την ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματος των Τσιγγάνων "Ασπίδα Ρομ". Επίσης, συζήτησαν για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, ο κύριος Παπανδρέου είδε την πρόταση θετικά και είπε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει τους τρόπους πολιτικής συνεργασίας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας, Χρήστος Λάμπρου, δήλωσε ότι ουσιαστικά η επιτροπή αυτή θα υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας, Βασίλη Δημητρίου, οι Έλληνες Τσιγγάνοι είναι γύρω στις 600 χιλιάδες, ενώ υπάρχουν 114 επίσημα Σωματεία, που συμφώνησαν να δηλώσουν το "παρών" και στην πολιτική.

    [03] Πολιτική

    Παραιτήθηκε ο γ.γ του Υπ. Οικονομικών

    17/2/2006 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την παραίτησή του υπέβαλλε το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Κωνσταντίνος Μίχαλος, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και ευχαρίστησε τον κ. Μίχαλο για την άριστη συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    [04] Πολιτική

    Εγκαινιάστηκε το νέο κτήριο

    Το σπίτι της ενημέρωσης

    17/2/2006 5:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 6:22:21 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ο αγιασμός του νέου κτηρίου που στεγάζει τις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έγινε σήμερα από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η κοπή πίτας των υπαλλήλων. Ο κ. Ρουσόπουλος υποδέχθηκε στην είσοδο του νέου κτηρίου τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ, μετά τον αγιασμό, ο κ. Χριστόδουλος ευλόγησε την πίτα των εργαζομένων. Στην σύντομη ομιλία του, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος είπε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δύναμη επιρροής στο λαό και για τον λόγο αυτό πρέπει να λειτουργούν στη βάση ηθικών αρχών, προσεκτικά και υπεύθυνα. Από την πλευρά του, με αφορμή τους στόχους της νέας χρονιάς, ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο που αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως ο εν εξελίξει διάλογος για την αδειοδότηση των ΜΜΕ και το νομοσχέδιο για τον περιφερειακό Τύπο. "Το στοίχημα που θέτουμε είναι για εγκυρότερη και ποιοτικότερη επικοινωνία της είδησης, και ουσιαστική υποστήριξη του έργου της ενημέρωσης των πολιτών", επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ψηφιακή εποχή "στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε".

    Μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου, ο Υπουργός ξενάγησε τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας στους χώρους όπου διεξάγεται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στην αίθουσα Τύπου, ο κ. Χριστόδουλος χαρακτήρισε το βήμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ως στόχο και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δημοσιογράφους.

    Σχετικά Links:

    Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

    [05] Πολιτική

    Διαγραμματειακή συνεδρίαση συγκάλεσε ο Μεϊμαράκης

    Οι εξελίξεις στη Ν.Δ.

    17/2/2006 12:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 4:58:15 μμ)

    Την τελευταία συνεδρίαση του διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας, με την ιδιότητα του γραμματέα του κόμματος συγκάλεσε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία εκλογής του νέου γραμματέα. Η συνεδρίαση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα ενώ οι πάντες χειροκρότησαν τον κ. Μεϊμαράκη μόλις μπήκε στην αίθουσα. Την πρόθεση του να είναι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος εξέφρασε χθες ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ ενδιαφέρον για τη θέση έχει εκδηλώσει και ο Γιάννης Μανώλης. Εξάλλου την επιθυμία να είναι υποψήφια εκδήλωσε σήμερα και η βουλευτής κα Κατερίνα Παπακώστα. Η Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να εκλέξει το νέο γραμματέα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός και δίπλα στο νέο γραμματέα. Εμφανώς συγκινημένος ο Ιορδάνης Τζαμτζής είπε, μετά τη συνεδρίαση, ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Ο στενός συνεργάτης του απερχόμενου γραμματέα, Νίκος Καραχάλιος είπε ότι το σπίτι θα είναι ανοιχτό και ο νέος γραμματέας θα έχει τη συμπαράσταση όλων. Από τη μεριά του κ. Απόστολος Σταύρου, γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, δήλωσε ότι ο κ. Μειμαράκης κράτησε τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση σε δύσκολους καιρούς ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι νιώθει ανάμικτα χαρά και λύπη.

    Στο μεταξύ, με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ορίστηκε ο Βασίλης Μαγγίνας, με αναπληρωτές τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Χρήστο Ζώη και Κωνσταντίνο Τασούλα.

    [06] Πολιτική

    Τα εργασιακά θέματα στο επίκεντρο

    Στη ΓΣΕΕ ο Παπανδρέου

    17/2/2006 12:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τα εργασιακά θέματα μετά και το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η χθεσινή τρίτη συνάντηση ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι υποσκάπτουν την ασφάλεια του πολίτη και των εργαζομένων μετά το τέλος της συνάντησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η επίθεση της Κυβέρνησης στοχεύει στην κοινωνική ενότητα και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη της χώρας δεν περνάει μέσα από τη μείωση των μισθών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος από την πλευρά του έκανε λόγο για επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα κι παραλλήλισε την άρνηση των τραπεζιτών να υπογράψουν κλαδική σύμβαση με την επίθεση της Θάτσερ στους ανθρακωρύχους την δεκαετία του 1980. Οι εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως ο ΣΕΒ συζητούν για αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια μικρότερες από το 3%, ενώ η ΓΣΕΕ απαντά με απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Μαρτίου. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος έκανε λόγο για μεγάλες μισθολογικές ανισότητες και επανέλαβε ότι δέσμευση 8ετίας στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι να φθάσουν οι χαμηλόμισθοι στο μέσο όρο της Ε.Ε. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί αλλά δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο κ. Γιακουμάτος.

    "Υποσκάπτει την ασφάλεια του πολίτη"

    "Η κυβέρνηση Καραμανλή υποσκάπτει την ασφάλεια του πολίτη, του εργαζόμενου λαού και με τις ενέργειές της επιτίθεται σε ένα βασικό δικαίωμα, το δικαίωμα του εργαζόμενου και του πολίτη να έχει φωνή, να διαπραγματεύεται συλλογικά και να διεκδικεί συλλογικά τα δικαιώματά του", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Αυτή η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταστρέφει τη συνοχή, την κοινωνική ενότητα και τις δυνατότητες της χώρας να πάει μπροστά και να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που θα βασιστεί στην ανάπτυξη μέσω φθηνής εργασίας. Υπάρχει άλλος δρόμος που είναι η επένδυση στον άνθρωπο, η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων και η προσαρμογή μαζί με το εργατικό κίνημα στις νέες συνθήκες, με μπροστάρη το εργατικό κίνημα. Είναι μια τελείως άλλη αντίληψη και αυτή την αντίληψη χτυπάει η κυβέρνηση".

    Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όξυνε τους τόνους λέγοντας ότι "θα έλεγα ότι δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε αυτό το κλίμα της όξυνσης έγινε και η δολοφονική επίθεση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ από αγνώστους που όμως δεν μπορεί παρά να έχουν πολιτικά κίνητρα. Και την όξυνση αυτή δυστυχώς έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση Καραμανλή".

    Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ καλή ανάρρωση, ενώ κληθείς να σχολιάσει χθεσινή τοποθέτηση του ΣΕΒ, είπε ότι "για μας το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κατάργηση μιας ή δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων για μας το βασικό θέμα είναι η δυνατότητα και η προστασία του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι βασικό δημοκρατικό δικαίωμα".

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν διακυβεύεται και δεν περιορίζεται μόνο το εισόδημα του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και του άνεργου, αλλά διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο, καθώς γίνεται επίθεση στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παραλλήλισε τη σημερινή κατάσταση με εκείνη της Αγγλίας επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, λέγοντας πως τότε χτυπήθηκαν οι συμβάσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα μέσω της επίθεσης στους ανθρακωρύχους.

    "Στην πατρίδα μας, το 2006 γίνεται η ίδια προσπάθεια με τους ίδιους στόχους μόνο που χρησιμοποιούνται οι τραπεζίτες που ηγούνται των τραπεζών με αυτήν την τεράστια κερδοφορία. Δεν θέλουν συζήτηση, διαπραγματεύσεις, κλαδική σύμβαση και συλλογική έκφραση. Και αυτό δεν στρέφεται στο χώρο των τραπεζών μόνο αλλά επεκτείνεται σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας", είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

    "Ο ΣΕΒ, χθες, παρουσιάσθηκε εναρμονισμένος πλήρως με την εντολή του κ. Αλογοσκούφη, εναρμονισμένος πλήρως με μια κατεύθυνση στην οποία υπακούει. Αν δεν την υποβάλει ο ίδιος (σ.σ. ο ΣΕΒ), στη βάση της οποίας δεν θα έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν θα έχει δυνατότητα έκφρασης ο κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Διότι, στο δημόσιο τομέα που υπάρχουν συνδικάτα θα υπάρξει οργανωμένη και αποτελεσματική αντιπαράθεση. Στον ιδιωτικό τομέα πώς θα γίνει αυτή η αντιπαράθεση στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ενός, των δύο και των πέντε εργαζομένων", ανέφερε ο κ. Πολυζωγόπουλος προσθέτοντας ότι "εκεί χτυπούν, στην καρδιά του φτωχού εργαζόμενου, στην καρδιά του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα".

    Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρος της οποίας Δημήτρης Τσουκαλάς είπε ότι "στο χώρο των τραπεζών έχουμε μια απόλυτα αντιδημοκρατική και παράνομη άρνηση των τραπεζιτών, οι οποίοι με αυτές τις εφτά επαίσχυντες επιστολές που απέστειλαν στην Ομοσπονδία, αρνούνται το διάλογο εν έτη 2006. Σε μια χώρα της ΕΕ έρχονται κάποιοι και λένε δεν καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    "Η λογική που λέει εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις δεν πρέπει και δεν πρόκειται να περάσει. Σύσσωμος ο κόσμος της εργασίας με επικεφαλής τη ΓΣΕΕ και δίπλα τις Ομοσπονδίες θα δώσει την απάντησή του σε όσους λένε ότι δεν υπάρχει πλέον διάλογος σε αυτή τη χώρα", δήλωσε τέλος ο κ. Τσουκαλάς.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, τόνισε, ότι "η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων", αναφέροντας, ότι " η Κυβέρνηση έδωσε στο δημόσιο τομέα τις καλύτερες δυνατές αυξήσεις, σε μία περίοδο που τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, αλλά αισιόδοξα για την οικονομία".

    Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, είπε ότι "θυμίζουν την κριτική που έκαναν στο παρελθόν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον κ. Σημίτη", προσθέτοντας, ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει διχαστεί, είναι ένας διχασμός ανάμεσα στο τι δέον γενέσθαι από τη μία πλευρά και από την άλλη σε ένα λόγο για επικοινωνιακούς λόγους, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εσωκομματικών προβλημάτων".

    [07] Κοινωνία

    Τραυματισμοί από συμπλοκές με ΜΑΤ

    Επεισοδιακή απεργία

    17/2/2006 3:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 6:32:01 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με προβλήματα λειτούργησαν σήμερα οι τράπεζες λόγω της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην άρνηση των διοικήσεων να υπογράψουν κλαδική σύμβαση. Το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη. Ο υπουργός προέτρεψε την ΟΤΟΕ να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διάλογου, τονίζοντας, πως δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαλλαξίας, ενώ χαρακτήρισε την ΟΤΟΕ "ασπίδα προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στις τράπεζες". Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Δημήτρης Τσουκαλάς, αφού ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν υψηλά, χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής περί υψηλόμισθων υπάλληλων και του προέδρου του ΣΕΒ για ενδεχόμενη κατάργηση της ΟΤΟΕ. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν έλειψε η ένταση και τα επεισόδια μεταξύ απεργών υπάλληλων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Έξω από την Αγροτική τράπεζα στην οδό Πανεπιστήμιου οι συνδικαλιστές συνεπλάκησαν με άνδρες της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης που περιφρουρούσαν το κτήριο με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικροτραυματισμοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ αλλά και ο πρόεδρος των συνταξιούχων της ΟΤΟΕ, Ιγνάτιος Πλιάκος, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank στη Σταδίου, όταν μέλη του ΠΑΜΕ συνεπλάκησαν με άνδρες της ασφάλειας της τράπεζας, που εμπόδισαν την είσοδο υπάλληλων και στελεχών στη τράπεζα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο συνδικαλιστές.

    "Εξαντλήστε το διάλογο"

    "Η Κυβέρνηση θα επαναλάβει την προτροπή της προς την πλευρά των τραπεζών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και κάλεσε ξανά σε διάλογο όλες τις πλευρές, λέγοντας χαρακτηριστικά, "μπορεί να μη συμφωνούμε, έχουμε χρέος όμως να συνεννοηθούμε".

    Σίγουροι ότι στο τέλος θα νικήσουν, εμφανίστηκαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, τονίζοντας, ότι η συμμετοχή στη σημερινή απεργία ήταν μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή της προηγούμενης απεργίας, στις 6 Φεβρουαρίου, την οποία όλοι είχαν εκτιμήσει ως επιτυχημένη. Επίσης, ο κ. Τσουκαλάς καταφέρθηκε εναντίον του διοικητή της Εθνικής Τάκη Αράπογλου και κατά του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να καταργήσει την ΟΤΟΕ. "Άλλα πράγματα θα καταργηθούν πολύ πριν φτάσουμε στο τέλος της ΟΤΟΕ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι "ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων θα μετατραπεί σε συνολικότερο εργατικό αγώνα".

    Καταδικάζουν τα επεισόδια

    Στα κεντρικά της Αγροτικής στην Πανεπιστημίου, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ και των ΜΑΤ που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά κάποιοι συνδικαλιστές μεταξύ τους και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, αλλά και να χτυπηθεί σοβαρότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, προσήλθαν και κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και συνδικαλιστικά στελέχη από άλλους χώρους εργαζομένων.

    Η κα. Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε, ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια προκλητική στάση απ την πλευρά των τραπεζών, υπογραμμίζοντας, ότι αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες είναι απλώς ο προάγγελος του τι πρόκειται να επακολουθήσει στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά στα επεισόδια, τα χαρακτήρισε θλιβερά, τονίζοντας, ότι "μας πάνε πίσω". Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής της Κυβέρνησης, λέγοντας, ότι "θίγει τον εργαζόμενο, θίγει το συνταξιούχο, πλήττει την κοινωνική συνοχή και μακροπρόθεσμα πλήττει τις προοπτικές της χώρας μας".

    Ο κ. Λαφαζάνης από την πλευρά του, είπε, πως "είναι ντροπή για τη δημοκρατία τα όσα συνέβησαν σε βάρος των απεργών τραπεζοϋπαλλήλων. Είναι αδιανόητο τα ΜΑΤ, ως όργανο της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και του ΣΕΒ, να χτυπούν και να τραυματίζουν εργαζόμενους και συνταξιούχους, που διεκδικούν τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Ο ωμός αυταρχισμός γίνεται το όπλο για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που οδηγεί στην ακύρωση συνολικά του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος".

    Παράλληλα, ο πρόεδρος των εργαζομένων της τράπεζας, τόνισε, πως "ο σύλλογος της τράπεζας δεν νομιμοποιεί προπηλακισμούς".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε με τον Πανελλήνιο σύλλογο Εργαζομένων Αγροτικής Ασφαλιστικής, δήλωσε, πως "η παρουσία των ΜΑΤ και τα χτυπήματα, που έγιναν σήμερα στους απεργούς τραπεζοϋπαλλήλους δείχνει ότι η Κυβέρνηση ακόμη και λίγες ώρες μετά τον ανασχηματισμό, που υποτίθεται θα έδειχνε μια, ας πούμε, γαλατική ευγένεια, προτιμά να συνδιαλέγεται δια ροπάλου" και προσέθεσε, ότι θέση του ΚΚΕ είναι ο διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους για ένα ενιαίο μέτωπο πάλης και όχι ο διάλογος με την Κυβέρνηση ή τους άλλους φορείς της εργοδοσίας, "γιατί αυτός ο διάλογος θα έχει προδιαγεγραμμένο σκοπό".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργούν οι τραπεζικοί

    [08] Κοινωνία

    Επίκαιρες ερωτήσεις από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

    Ένταση στη Βουλή για τις υποκλοπές

    17/2/2006 12:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 5:31:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Το θέμα των υποκλοπών βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές Μιλτιάδη Παπαϊωάννου του ΠΑΣΟΚ και Νίκου Κωνσταντόπουλου του ΣΥΝ, που είχαν καταθέσει σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις. Ο κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας έκανε λόγο για συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας, ώστε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να παρουσιαστούν ως δράστες του μεγάλου αυτού εθνικού σκανδάλου, όταν οι ίδιοι υπήρξαν στόχοι των υποκλοπών. Όπως σημείωσε η αφαίρεση του παράνομου λογισμικού από τη Vodafone δυσχέρανε την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλέον το υπόβαθρο των στοιχείων ώστε να βρεθούν οι όποιοι εμπλεκόμενοι καθώς και ότι ερευνάται εξαντλητικά η αυτοκτονία Τσαλικίδη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για συνέργια μυστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών της ΕΥΠ και επιχειρηματικών συμφερόντων. Απαντώντας ο κ. Παπαληγούρας χαρακτήρισε πρωτοφανές και εθνικό το σκάνδαλο των υποκλοπών τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν επιδίωξε τη συγκάλυψη αλλά την αποκάλυψη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αποποιείται των ευθυνών της και ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά πριν από λίγο, με ανακοίνωσή του, δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε υποκλοπές συνομιλιών που έγιναν από αξιωματικούς κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης "Παρμενίων".

    Στη Vodafone o εισαγγελέας

    Την επίσπευση της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Διώτη, που χειρίζεται την υπόθεση.

    Η έρευνα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Διώτης θα επισκεφθεί εκ νέου τα γραφεία της Vodafone για να κάνει αυτοψία στο χώρο εργασίας του εκλιπόντος.

    Εξάλλου, πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται από τα έξι νέα τετράδια που βρίσκονται στα χέρια του κ. Διώτη και δόθηκαν από την εταιρεία. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών συνεχίζει την έρευνα με τη βοήθεια ειδικών τεχνικών και την εξέταση μαρτύρων.

    "Η Κυβέρνηση, με όλο το σεβασμό που απαιτούν οι θεσμοί, θα περιμένει τα αποτελέσματα της Δικαιοσύνης", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην έρευνα που γίνεται για την υπόθεση των υποκλοπών και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκάλυψη - γρίφος

    Νέα τροπή

    [09] Κοινωνία

    Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ναυτικών

    Στους κάβους ως τη Δευτέρα

    17/2/2006 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία. Με τον τρόπο αυτό, οι ναυτικοί απάντησαν σε επιστολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, για τα αιτήματά τους. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ναυτικής εργασίας και επισημαίνει την κατά προτεραιότητα πρόσληψη ανέργων ναυτικών σε Οργανισμούς Λιμένων της χώρας, την υποχρεωτική 10μηνη επάνδρωση των πλοίων και την πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων των ναυτικών από τον Προϋπολογισμό.

    Παράλληλα, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι έχει κατατεθεί προσχέδιο νόμου για την ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας, το εφάπαξ των ναυτικών αυξήθηκε κατά 25% το 2005, ενώ τονίζει πως οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις αφορά αποκλειστικά τα ενδιαφερόμενα μέρη και το νομοσχέδιο για την ναυτική εκπαίδευση αναβαθμίζει τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

    Για αόριστες, ασαφείς και γενικόλογες διατυπώσεις, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ, υποστηρίζοντας πως ο κ. Κεφαλογιάννης "δεν έδωσε καμία ουσιαστική και συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων των ναυτικών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έριξαν" άγκυρα

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

    Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

    [10] Κοινωνία

    Μεταξύ ΚΕΔΚΕ, ΔΕΗ και Υπ. Ανάπτυξης

    Συγκρότηση μόνιμου συνδέσμου

    17/2/2006 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 5:41:58 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τη σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας ΚΕΔΚΕ, ΔΕΗ και υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών από τη ΔΕΗ προς τους δήμους, αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν σήμερα στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, το προεδρείο της Ένωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Κώστας Κυριακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δημήτρης Μανιατάκης. Ο κ. Δημήτρης Σιούφας μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε ότι ήταν δημιουργική και αποτελεσματική καθώς πάρθηκαν χρήσιμες αποφάσεις. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το θέμα της υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ, όπου η ΚΕΔΚΕ ζήτησε ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύπτει το κόστος και στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπει μέχρι σήμερα ο νόμος. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει σταματήσει να πληρώνει από το 2001 το 30 με 50% του κόστους της υπογειοποίησης, χρονιά κατά την οποία εισήλθε στο Χρηματιστήριο.

    Προς επίλυση των προβλημάτων

    Επίσης, το προεδρείο της Ένωσης ζήτησε να μειωθεί το ποσοστό προμήθειας της ΔΕΗ για την είσπραξη των δημοτικών τελών, καθώς και το κόστος εγκατάστασης των νέων στύλων επέκτασης της ηλεκτροδότησης που καταβάλλουν στη ΔΕΗ οι δήμοι. Όπως είπε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, οι δήμοι πληρώνουν το ρεύμα που χρησιμοποιούν για τον φωτισμό των οδών και πλατειών ακριβότερα από όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων της ΔΕΗ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα τιμολόγια των δήμων για τις δημοτικές υπηρεσίες, τα σχολεία, τις κοινωνικές δομές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ανέφερε ακόμα ότι για την τοποθέτηση καινούργιου στύλου σε επεκτάσεις δικτύων ηλεκτροδότησης ή για τη μεταφορά στύλου, η ΔΕΗ το κοστολογεί με 925 ευρώ στους δήμους και με 352 ευρώ στους ιδιώτες.

    Την αντίθεσή του εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δημήτρης Μανιατάκης, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι πληρώνουν σε ποσοστό περίπου 30% χαμηλότερο τιμολόγιο σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης- κάτι που όπως είπε θα έκανε ούτως ή άλλως η ΔΕΗ αν υπήρχε περιθώριο - ωστόσο ζήτησε από τη διοίκηση της εταιρείας να εξετάσει ξανά το θέμα.

    Σε ότι αφορά την προκαταβολική είσπραξη από την πλευρά της ΔΕΗ τόσο του κόστους των μελετών όσο και του κόστους των εργασιών, αποφασίστηκε να βρεθεί διαφορετικός τρόπος είσπραξης του κόστους αυτού, όπως για παράδειγμα από τους λογαριασμούς που έχει η ΔΕΗ με κάθε ένα δήμο, ώστε να μη δημιουργείται και λογιστική εμπλοκή. Το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τον σύνδεσμο που πρόκειται να δημιουργηθεί.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση και πως ούτως η άλλως η ΚΕΔΚΕ θα κληθεί στη Βουλή να καταθέσει τις απόψεις της, τις οποίες και έχει στείλει και μελετώνται. Για τις περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν λάβει το ειδικό τέλος ο υπουργός ζήτησε να λάβει εγκύκλιο που θα αναφέρει που υπάρχουν προβλήματα για να εξεταστούν.

    Εξάλου, για το θέμα της χρήσης των ηλεκτρονικών αρχείων της ΔΕΗ από τους δήμους, ο υπουργός Ανάπτυξης αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, τόνισε ότι πρόκειται για ένα αρχείο 7,5 εκατομμυρίων ονομάτων που αποτελούν το πελατολόγιο της ΔΕΗ και ότι με την προοπτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν είναι εύκολο θέμα. Ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι μπορεί να επιβεβαιωθούν από την πλευρά της ΔΕΗ τα στοιχεία που επιθυμούν οι δήμοι και κάλεσε τον σύνδεσμο που δημιουργείται να ασχοληθεί και με το θέμα αυτό.

    Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Δημήτρη Μανιατάκη αμφισβητήθηκαν από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι τόνισαν ότι η ΔΕΗ, δεν λαμβάνει υπόψη της και το γεγονός ότι οι δήμοι είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της επιχείρησης.

    [11] Κοινωνία

    Από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στις Σέρρες

    Εκτός κινδύνου οι τραυματίες

    17/2/2006 12:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 7:40:36 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Επτά άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών, ευτυχώς εκτός κινδύνου, μετά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στις Σέρρες, όπου δύο άνθρωποι (μια 23χρονη επιβάτης του τρένου και ο 41χρονος οδηγός του μοιραίου φορτηγού) βρήκαν τραγικό θάνατο και συνολικά 18 τραυματίστηκαν.

    Η κατάσταση ενός εκ των τραυματιών, ενός άνδρα ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τους γιατρούς σταθεροποιήθηκε, ενώ μια 35χρονη γυναίκα, που έχει συντριπτικό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι τραυματίες έχουν πάρει εξιτήριο.

    Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα σημειώθηκε στις 14:07 χθες το μεσημέρι, όταν αγροτικό όχημα επιχείρησε να περάσει τις γραμμές του τρένου, εκτός ισόπεδης διάβασης, μεταξύ των σταθμών Σερρών και Λευκοθέας, με αποτέλεσμα να κολλήσουν στη λάσπη οι πίσω ρόδες του, την ώρα που αυτό πλησίαζε. Η αμαξοστοιχία Ιντερσίτι με 101 επιβαίνοντες, εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιά - Αλεξανδρούπολη.

    Αποκαταστάθηκε η γραμμή

    Αργά το μεσημέρι, η κίνηση των τρένων στην περιοχή μεταξύ Σερρών και Δράμας αποκαταστάθηκε και, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, τα δρομολόγια άρχισαν να εκτελούνται κανονικά.

    Μετά από ολονύκτιες προσπάθειες των εργαζομένων του ΟΣΕ ανασύρθηκαν και απομακρύνθηκαν τα τέσσερα βαγόνια που είχαν εκτροχιαστεί και επισκευάστηκαν οι γραμμές στο συγκεκριμένο σημείο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ράγες θανάτου

    [12] Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρησμών

    17/2/2006 8:08:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πέντε υποκαταστήματα τραπεζών βρέθηκαν στο στόχαστρο αγνώστων αργά τη νύχτα στην Αττική. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν με διάφορα λίγων λεπτών.

    [13] Κοινωνία

    Για τεχνικό έλεγχο

    Ανακαλούνται φορτηγάκια Toyota

    17/2/2006 4:49:00 μμ

    Πρόγραμμα ανάκλησης για τεχνικό έλεγχο αυτοκινήτων TOYOTA μοντέλου HILUX εκτελεί η εταιρεία TOYOTA ΕΛΛΑΣ A.Β.Ε.E. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, ανακοίνωσε ότι σε ορισμένα αυτοκίνητα τύπου HILUX, με ημερομηνία παραγωγής 28 Ιουνίου 2005 μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2005, είναι πιθανό να παρατηρηθεί αδυναμία εκκίνησης ή διακοπή της λειτουργίας του κινητήρα, όταν το αυτοκίνητο κινείται σε συνθήκες πολύ έντονου ψύχους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία σχετική περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Η Toyota Ελλάς Α.Β.Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης των 878 κατόχων αυτοκινήτων ΤOYOTA HILUX με την αποστολή σχετικής επιστολής, ώστε να γίνει αντικατάσταση του φλοτέρ του ρεζερβουάρ καυσίμου στα οχήματα που εμπλέκονται, χωρίς απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη.

    Σχετικά Links:

    ΤΟΥΟΤΑ

    [14] Κοινωνία

    Ένταση και μικροεπεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Απεργούν οι τραπεζικοί

    17/2/2006 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 3:47:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΟΤΟΕ πραγματοποίησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση των Τραπεζών να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας μετέβη στο Υπουργείο Απασχόλησης όπου εξέθεσε τα αιτήματα του κλάδου στον υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη. Να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προέτρεψε ο Υπουργός και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια του διαλόγου. Ο κ. Τσιτουρίδης χαρακτήρισε την ΟΤΟΕ ασπίδα προστασίας των εργαζόμενων και τόνισε ότι περιθώρια αδιαλλαξίας δεν υπάρχουν. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Τσουκαλάς αφού ευχήθηκε "σιδεροκέφαλος" στο νέο Υπουργό, είπε ότι του εξέθεσε το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου, που είναι η άρνηση των εργοδοτών να διαπραγματευτούν. Νωρίτερα, ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank στη Σταδίου, όταν άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας της Τράπεζας συνεπλάκησαν με απεργούς, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν σήμερα εικοσιτετράωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση των Τραπεζών να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις.

    Δεύτερη μέρα της απεργίας της ΠΝΟ

    Εξάλλου χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι και σήμερα η χώρα, λόγω της 48ωρης απεργίας των πληρωμάτων των πλοίων που λήγει αύριο το πρωί. Το μεσημέρι, πάντως, θα συνεδριάσει Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, για να εξετάσει τις προτάσεις που θα υποβάλει νωρίτερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [15] Κόσμος

    Φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 2.500

    Φονικές κατολισθήσεις

    17/2/2006 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 6:16:20 μμ)

    Πηγή: Reuters, BBC, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Εκατοντάδες άτομα πιθανόν να έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές σε δύο χωριά στο νησί Λέιτε στις κεντρικές Φιλιππίνες. Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 16 πτώματα, αλλά σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και αξιωματούχους του στρατού, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 1.500, ακόμα και να φτάσουν τους 2.500. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 45 άνθρωποι. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Ρίτσαρντ Γκόρντον, ένα από τα δύο χωριά σκεπάστηκε με λάσπη. Οι εικόνες, που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, είναι εικόνες βιβλικές καταστροφής. Το μόνο που ξεχωρίσει από τη λάσπη είναι οι κορυφές των φοινικόδεντρων και ορισμένες σκεπές. Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στις 10:45 (τοπική ώρα) στο χωριό Γκουινσαουγκόν, κοντά στην πόλη Σαιντ Μπερνάρντ νότια του νησιού, όπου ένα σχολείο και περίπου 500 σπίτια θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη. Συνεργεία διάσωσης με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ο στρατός των Φιλιππίνων έσπευσαν στην περιοχή, αν και η πρόσβαση στα χωριά αυτά είναι πολύ δύσκολη. Η βροχή, η λάσπη, οι κλειστοί δρόμοι και οι γέφυρες, που έχουν καταρρεύσει, έκαναν το έργο των διασωστών ακόμη πιο δύσκολο. Καθώς έπεσε η νύχτα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σταμάτησαν.

    Δεκάδες μαθητές παγιδευμένοι

    Προτεραιότητα των σωστικών συνεργείων είναι να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες και κυρίως για να φτάσουν στο δημοτικό σχολείο όπου παγιδεύτηκαν 246 μαθητές. Στην περιοχή, όπως όπου βρίσκεται το σχολείο η λάσπη φτάνει τα 10 μέτρα ύψος. Οι Αρχές, μάλιστα, ζήτησαν από τους κατοίκους να σπεύσουν σε βοήθεια, για να σκάψουν με τα χέρια τους, καθώς το έδαφος είναι πολύ μαλακό για να αντέξει τα βαριά μηχανήματα.

    Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο έδωσε εντολή να μεταβούν στο νησί για βοήθεια η ακτοφυλακή και το λιμενικό. Σε βοήθεια έσπευσε επίσης ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Όπως δήλωσε ο Ροσέτε Αρίας κυβερνήτης του νησιού Λέιτε, πολλοί κάτοικοι του χωριού το είχαν εγκαταλείψει από τις 6 Φεβρουαρίου εξαιτίας των βροχοπτώσεων, αλλά δυστυχώς επέστρεψαν σήμερα.

    Μετά τις κατολισθήσεις ακολούθησε σεισμική δόνηση 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ηφαιστειολογίας των Φιλιππίνων Ρενέ Σολίντουμ, "οι καταρρακτώδεις βροχές ευθύνονται για την καταστροφή, ο σεισμός απλώς επιτάχυνε τα πράγματα".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Mud wipes out Philippines village

    Reuters: Many feared dead in Philippine mudslide

    [16] Κόσμος

    Νέες πορείες μουσουλμάνων

    Ημέρα προσευχής και διαμαρτυρίας

    17/2/2006 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Νέες πορείες διαμαρτυρίας για τα σκίτσα που δημοσίευσε εφημερίδα της Δανίας και σατύριζαν τον προφήτη Μωάμεθ, πραγματοποίησαν σήμερα σε Χονγκ Κονγκ, τη Χεβρώνα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, το Μπαγκλαντές τη Βασόρα του Ιράκ, και το Πακιστάν μουσουλμάνοι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Δανίας και ζητώντας μποϊκοτάζ των προϊόντων της χώρας. Στο Πακιστάν πάντως δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια με την αστυνομία να αναγκάζεται να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος 2.000 διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει αυτοκινητόδρομο στην περιφέρεια του Καράτσι. Νωρίτερα και για την αποφυγή επεισοδίων, οι πακιστανικές αρχές είχαν συλλάβει περίπου 150 ισλαμιστές και είχαν θέσει σε κατ οίκο περιορισμό τον εξτρεμιστή ηγέτη Χάφεζ Σαΐντ, ιδρυτή της οργάνωσης Λάσκαρ-ι-Τάιμπα, η λειτουργία της οποίας απαγορεύτηκε το 2001. Την ίδια ώρα, Πακιστανός ιερέας και οι οπαδοί του ανακοίνωσαν ότι επικηρύσσουν για 500.000 ρουπίες (8.400 δολάρια) τους Δανούς σκιτσογράφους, ενώ δύο πιστοί ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν ένα εκατομμύριο δολάρια ο ένας και ένα εκατομμύριο ρουπίες μαζί με ένα αυτοκίνητο ο δεύτερος σε όποιον σκοτώσει τους ιερόσυλους σκιτσογράφους.

    Έκλεισε η πρεσβεία της Δανίας στο Πακιστάν

    Η Δανία από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της στο Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν.

    Ωστόσο ο πρεσβευτής Μπεντ Βιγκότσκι, έσπευσε να τονίσει ότι το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, περνούν κρίση.

    Όμως αυτό δεν εμπόδισε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις στο Ισλαμαμπάντ τον πρεσβευτή του στη Δανία, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    Παράλληλα ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ο δανός πρεσβευτής στο Ισλαμαμπάντ εκλήθη, όπως και άλλοι επικεφαλής ευρωπαϊκών διπλωματικών αποστολών, στο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τους λόγους για τους οποίους εκλήθησαν.

    Πάντως όπως δείχνει δημοσκόπηση που έγινε στη Δανία η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στην υπόθεση αυτή.

    Μεταξύ των ερωτηθέντων το 41,5% θεωρεί ότι οι χειρισμοί του στη κρίση ήταν καλοί ενώ ένα 40% θεωρεί ότι οι χειρισμοί του ήταν μέτριοι.

    Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 1.037 ανθρώπων από το ινστιτούτο Greens Alalyseinstitut για λογαριασμό της επιχειρηματικής εφημερίδας Borsen.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    [17] Κόσμος

    Με το κόμμα της Αλεσάντρα Μουσολίνι

    Συμφωνία Μπερλουσκόνι με την άκρα Δεξιά

    17/2/2006 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πολιτική συμφωνία υπέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το νεοφασιστικό κίνημα Κοινωνική Αλτερνατίβα (AS), επικεφαλής του οποίου είναι η Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του Ιταλού δικτάτορα. Η συμφωνία συνεργασίας έγινε επτά εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θέλοντας έτσι ο Μπερλουσκόνι να διευρύνει τον εκλογικό του συνασπισμό προς την άκρα Δεξιά. Εντονα αντέδρασαν οι άλλοι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι, λόγω της παρουσίας στο κίνημα αυτό αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων που ανήκουν σε νεοφασιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε -με το δικό του τρόπο- ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. "Το οικογενειακό μας άλμπουμ είναι υποδειγματικό, άσπιλο", είπε.

    Την υπογραφή της συμφωνίας αυτής χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Αριστεράς, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ως ένα πάρα πάρα πολύ σοβαρό γεγονός.

    Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δράσης του κόμματος της Μουσολίνι προτείνει την άρνηση της διεύρυνσης της Ε.Ε με την Τουρκία, την απόρριψη του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, την κατάργηση νόμων που επιτρέπουν την άμβλωση, τον επαναπατρισμό των μεταναστών, την υπογραφή μιας νέας συνθήκης με την καθολική εκκλησία και καταδικάζει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

    [18] Κόσμος

    Τέλος στην εποχή του Γουαντάναμο, ζητά ο ΟΗΕ

    "Να κλείσει το συντομότερο"

    17/2/2006 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC-Reuters-Associated Press

    Τη στήριξη του στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που επικρίνει τη λειτουργία της στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται 500 "μαχητές του εχθρού" εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς δίκη, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κόφι Άναν, αν και πήρε αποστάσεις από ορισμένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης, εντούτοις τόνισε την πεποίθηση του ότι το Γκουαντάναμο "πρέπει να κλείσει το συντομότερο. "Αυτό θα το αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση, ελπίζουμε όσο το δυνατόν συντομότερα", είπε ο Άναν στους δημοσιογράφους. "Στην έκθεση αναφέρονται πολλά πράγματα και δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ με όλα. Όμως το βασικό σημείο είναι πως δεν γίνεται να κρατάμε ανθρώπους, φυλακισμένους επ άπειρον. Θα πρέπει να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να έχουν τη δυνατότητα να απολογηθούν, να καταδικαστούν ή να αθωωθούν", κατέληξε ο Άναν.

    Γυρίζει την πλάτη η Ουάσινγκτον

    Η έκθεση-καταπέλτης του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε χθες και συντάχθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλει βασανιστήρια και τονίζει ότι "οι εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο θα πρέπει να κλείσουν χωρίς καθυστέρηση" και οι κρατούμενοι να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές στις ΗΠΑ.

    Το BBC μεταδίδει ότι υπέρ της θέσης αυτής τάσσεται και ο Βρετανός υπουργός Πίτερ Χάιν, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, τυγχάνει να είναι η άποψη και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, απορρίπτει τους ισχυρισμούς και τους χαρακτηρίζει "αναξιόπιστους", λέγοντας πως η επιτροπή έσπευσε να συντάξει μια έκθεση "χωρίς να έχει εξετάσει τα γεγονότα, και αρκέστηκε απλώς σε κατηγορίες".

    Ο ΟΗΕ αντιτείνει ότι όντως οι επιθεωρητές δεν επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στην Κούβα, κάτι που δεν έκαναν διότι δεν θα τους επιτρεπόταν να επισκεφθούν τους φυλακισμένους έτσι κι αλλιώς.

    Η έκθεση θα κατατεθεί επισήμως στην αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 13 Μαρτίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC-Annan backs UN Guantanamo demand

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίκη, αλλιώς "λουκέτο"

    [19] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν τραυματίες

    Ξαναχτύπησε η ΕΤΑ

    17/2/2006 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 11:12:12 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στο κτίριο της εταιρίας ΒΤΡ, στη βιομηχανική ζώνη της Τράπαγα, στη χώρα των Βάσκων, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη. Νωρίτερα είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα από τη βασκική οργανωση ΕΤΑ, στην εφημερίδα Γκάρα. Η έκρηξη έγινε καθώς πολλές ισπανικές εφημερίδες είχαν ρεπορτάζ που ανέφεραν πως η βασκική αυτονομιστική οργάνωση πρόκειται να κηρύξει εκεχειρία. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα "El Mundo" στην ιστοσελίδα της, δεν υπήρξαν τραυματίες από την έκρηξη. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες είχε εκραγεί βόμβα έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Ναβάρε, στη βόρεια Ισπανία, από την οποία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας ανέλαβε η ΕΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχέδια για την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Βάσκους αυτονομιστές, εφόσον η ΕΤΑ αποκηρύξει τη βία.

    [20] Κόσμος

    Ανοικτά της Κίνας

    Βυθίστηκε εμπορικό πλοίο

    17/2/2006 7:40:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τριάντα επτά Κινέζοι ναυτικοί αγνοούνται, όταν το εμπορικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε μετά την πρόσκρουσή του σε ύφαλο, ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Κίνας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, το πλοίο βυθίστηκε την Πέμπτη και αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Οι αρμόδιες αρχές εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για τον εντοπισμό τους. Το πλοίο μετέφερε διάφορα προϊόντα προς την Ινδονησία και βυθίστηκε κοντά στο νησί Φουτζιάν, της επαρχίας Ντονγκζιά. Σύμφωνα με τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο σε διάφορα ναυτικά δυστυχήματα.

    [21] Μ. Ανατολή

    Συστάσεις από Μπλερ και Μέρκελ

    Διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν

    17/2/2006 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις διπλωματικές πιέσεις προς την ιρανική κυβέρνηση για το πυρηνικό της πρόγραμμα στρέφεται η Ευρώπη, ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο όπου θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. "Η Τεχεράνη ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στο Βερολίνο. Παράλληλα, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε εκ νέου την Τεχεράνη ότι απομονώνεται διεθνώς μετά την απόφασή της να επαναλάβει μικρής κλίμακας εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου. Από την πλευρά του, ο κ. Μπλερ επεσήμανε πως το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν "θα αντιμετωπιστεί δυναμικά, αλλά μέσω διπλωματικών μέσων", ενώ απέρριψε το αίτημα της Τεχεράνης για απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από το νότιο Ιράκ, κάνοντας λόγο για αντιπερισπασμό. Οι συστάσεις Μέρκελ Μπλερ ήρθαν μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, που χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στρατιωτικό και παράνομο.

    Ανησυχεί η Ινδία

    Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τη φραστική κλιμάκωση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και για τον κίνδυνο να υπάρξει σύγκρουση, εξέφρασε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ.

    "Η Ινδία, η οποία είναι πυρηνική δύναμη από το 1998, δεν μπορεί να μείνει "τυφλή" στη διάδοση των πυρηνικών στη γειτονιά της", είπε ο κ. Σινγκ, εκφράζοντας την άποψη πως τα ζητήματα που έχουν τεθεί μπορούν να επιλυθούν μέσα από διάλογο.

    Κατά την συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στις 4 Φεβρουαρίου, το Νέο Δελχί ψήφισε υπέρ της παραπομπής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας μέσα σε ένα μήνα.

    Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα και βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Daily Mail: Blair and Merkel 'shoulder to shoulder' over Iran

    Basler Zeitung: Atomstreit: Merkel und Blair fordern Iran zum Einlenken auf

    Times of India: PM calls for restraint, flexibility on Iran nuke issue

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεων συνέχεια για το Ιράν

    Σχετικά Links:

    IAEA

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Με Αλεξόπουλο στο ντέρμπι

    17/2/2006 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη διάθεση του Φερνάτνο Σάντος τέθηκε ο Γιώργος Αλεξόπουλος για το μεγάλο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ο Έλληνας αμυντικός, ο οποίος καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έδειξε πως δύσκολα θα μπορέσει να είναι έτοιμος, προπονήθηκε κανονικά και χωρίς να αισθανθεί ενοχλήσεις στο ισχίο, που σημαίνει πως θα δώσει το "παρών" στο παιχνίδι του Καραϊσκάκη και θα πάρει τη θέση του στην 11αδα, και στην άμυνα όπου θα αποτελέσει δίδυμο με τον Μρούνο Τσιρίλο. Από εκεί και πέρα, δύσκολα θα μπορέσει να δώσει το "παρών" ο Παντελής Καπετάνος. Ο επιθετικός της ΑΕΚ δεν μπόρεσε να προπονηθεί κανονικά και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, κάνοντας τη συμμετοχή του στο παιχνίδι του Καραϊσκάκη να φαντάζει εξαιρετικά αμφίβολή, Εξάλλου, οι Σέζαρ και Γεωργέας προπονήθηκαν κανονικά και τέθηκαν στη διάθεση του Πορτογάλου τεχνικού.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ριβάλντο: "Το μπαλάκι στη διοίκηση"

    17/2/2006 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 2:40:35 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Το συμβόλαιό μου λήγει τον Ιούνιο. Αν οι διοικούντες τον Ολυμπιακό επιθυμούν την παραμονή μου θα πρέπει να με καλέσουν στα τέλη Μαρτίου για να συζητήσουμε. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους..."Τάδε έφη Ριβάλντο. Ο άσος του Ολυμπιακού μίλησε για όλους και για όλα σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, πετώντας έτσι "το μπαλάκι" στη διοίκηση για τι θέμα της παραμονής του στον Πειραϊκό σύλλογο. Ο "Ρίμπο" είπε στη συνέχεια: "Έχω δυο παιδιά στη Βραζιλία, τα οποία ζουν με την πρώην σύζυγό μου και μου λείπουν πολύ. Εδώ έχω αποκτήσει τα δίδυμα και τον Σεπτέμβρη θα αποκτήσω και το πέμπτο παιδί μου. Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Η ζωή στην Ελλάδα μου αρέσει πολύ και έχει χαραχτεί για πάντα στην καρδιά μου, αφού εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μου". Από εκεί και πέρα ο Ριβάλντο μίλησε για τον Ολυμπιακό και την Ευρώπη, για την Εθνική Βραζιλίας και τόνισε πως θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο: "Όσο με κρατάνε τα πόδια μου και μπορώ να ανταπεξέλθω στις ανάγκες του επαγγελματισμού θα παίζω. Θα σταματήσω την ημέρα που θα συνειδητοποιήσω ότι θα ντροπιάζω τον εαυτό μου".

    "Η καταξίωση στη Ευρώπη"

    "Πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος του Ολυμπιακού" είπε ο Ριβάλντο, σε ερώτηση που του τέθηκε για πιο λόγο οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του Τσάμπιονς Λιγκ. Και συνέχισε: "Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό. Συνήθιζα να παίζω στις επόμενες φάσεις της διοργάνωσης με την Μπάρτσα και την Μίλαν. Στον Ολυμπιακό θα πρέπει να διορθώσουμε πολλές παραμέτρους και ιδιαίτερα την νοοτροπία μας. Πρέπει να θέσουμε την ευρωπαϊκή μας καταξίωση ως πρωταρχικό στόχο".

    Για τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο "Ρίμπο" τόνισε: "Οι οπαδοί της ομάδας με αποθεώνουν όταν πάω να εκτελέσω κόρνερ και όταν χτυπάω τα φάουλ. Δείχνουν ότι αναγνωρίζουν τις ικανότητές μου. Νιώθω πολύ δεμένος μαζί τους".

    Όσον αφορά την Εθνική Βραζιλίας και τη μη κλήση του στη "Σελεσάο", ο Ριβαλντο είπε: "Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συμμετάσχω στην αποστολή για το Μουντιάλ, αλλά ελπίζω. Εγώ από την πλευρά μου δίνω το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου και ελπίζω να αποδείξω ότι αξίζω μια θέση μεταξύ των 23 ποδοσφαιριστών. Παρόλα αυτά είμαι προσγειωμένος και ξέρω ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κλήθηκα για τελευταία φορά".

    Για τον Βαντερλέι Λουξεμούργκο: "Με τον "Λουξ" είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία στα τρία χρόνια που θητεύσαμε μαζί στην Παλμέιρας. Ακόμα διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις και μιλάμε πολύ συχνά στο τηλέφωνο και παίρνω αρκετές συμβουλές από αυτόν. Το ίδιο νιώθω και για τον Παρέιρα και δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που με κάλεσε για πρώτη φορά στην Εθνική το 1993".

    Σε ερώτηση που του έκαναν για τον πιο παίκτη θαυμάζει περισσότερο, ο Ριβάλντο δεν είπε τον συμπατριώτη του Ροναλντίνιο, όπως οι περισσότεροι θα περίμεναν, αλλά τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης Ζινεντίν Ζιντάν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Ευχαριστιέμαι να βλέπω τον Ζιντάν. Η κομψότητά του στην κίνηση και οι δεξιότητές του, είναι μοναδικές. Εκτός από εντυπωσιακός παίκτης είναι ένας ταπεινός και συμπαθητικός τύπος. Ένας πολύ καλός άνθρωπος. Επίσης, ήταν μεγάλη μου τιμή να παίξω μαζί με τον Ρονάλντο και τον Ροναλντίνιο Γκαούτσο στο Μουντιάλ του 2002. η συνεργασία μας ήταν άρτια και αυτό φάνηκε στο γήπεδο με τα αποτελέσματα".

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλα τα φώτα στο Καραϊσκάκη

    17/2/2006 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το μεγάλο παιχνίδι, στο όποιο μπορεί να σημαίνει πολλά στην υπόθεση τίτλος στο Πρωτάθλημα γίνεται στο Καραϊσκάκη, όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται τη δεύτερη ΑΕΚ, στο παιχνίδι για την 20η αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν διαφορά έξι βαθμών από την "Ένωση" και με νίκη θα αυξήσουν το προβάδισμα τους και θα κάνουν σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Ενδιαφέρον επίσης παρουζιάζει και η αναμέρτηση του ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός, με το μυαλό του και στο "Γ. Καραϊσκάκης" υποδέχεται στις 19:30 την Καλλιθέα, με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα κλείσει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της διαφοράς με την ΑΕΚ. Η αυλαία της αγωνιστικής θα πέσει τη Δευτέρα στις 21:00, στην Καλαμαριά, όπου ο τοπικός Απόλλωνας φιλοξενεί τον "σκληροτράχηλο" Ηρακλή.

    Στην 18άδα ο Τουρέ

    Ο Τροντ Σόλιντ υπολογίζει να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του, καθώς και ο Γιάγια Τουρε επέστρεψε. Βέβαια, ο άσος από την Ακτή Ελεφαντοστού θα πάρει μέρος μόλις σε δύο προπονήσεις και ο Νορβηγός τεχνικός θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για το αν θα τον χρησιμοποιήσει. Στο οικογενειακό δίτερμα ο Τουρέ αγωνίστηκε με τους αναπληρωματικούς, αλλά από τη χθεισνή σύσκεψη που είχε ο κ. Σόλιντ με τους τρεις αρχηγούς, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτο, Μαυρογενίδη άφησε να διαφανεί ότι έχει την πρόθεση να να τον συμπεριλάβει στην 18άδα.

    Σε αντίθεση με τον Βάλλα που προπονήθηκε κανονικά ο Παντελής Καφές, του οποίου ο τραυματισμός έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, ακολούθησε πρόγραμμα με ασκήσεις στο γυμναστήριο και στην πισίνα, όπως και ο Δημήτρης Μαυρογενίδης. Αύριοι οι "ερυθρόλευκοι" θα προπονηθούν στις 6 μ.μ.

    Απών από το ντέρμπι του Καραϊσκάκη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι ο άτυχος Χρήστος Πατσατζόγλου, αφού ένας νέος τραυματισμός δεν θα του επιτρέψει πιθανότατα να αγωνιστεί. Ο "Πάτσα", που δοκίμασε να τρέξει, όμως ένιωσε ενοχλήσεις κι έτσι ακολούθησε πρόγραμμα που περιελάμβανε θεραπεία και ατομική προπόνηση στο γυμναστήριο, αναφερόμενος σε δηλώσεις του στον "SuperΣπορ FM" για το κυριακάτικο ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ, εξέφρασε την εποίθησή του για τη νίκη της ομάδας του, η οποία όμως δεν θα σημαίνει και τίποτα ιδιαίτερο, αφού το πρωτάθλημα έχει ακόμη δρόμο: "Παίζουν οι δύο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και βάσει της πορείας τους εφέτος είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι. Πιστεύω πως η ομάδα μου έχει περισσότερες πιθανότητες, γιατί και στην έδρα μας παίζουμε με τον κόσμο μαζί μας, είμαστε καλύτερη ομάδα και σε καλύτερη κατάσταση. Αν κερδίσουμε δεν θα έχει τελειώσει τίποτα. Υπάρχουν πολλές αγωνιστικές και πρέπει να προσέξουμε τα παιχνίδια που απομένουν. Σημασία έχει σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι ομάδες εκείνη την ημέρα.

    Εμείς έχουμε παίκτες-προσωπικότητες, που μπορούν να κρίνουν το ντέρμπι και το έχουν αποδείξει επανειλημμένως στο παρελθόν. Από τη μεριά μας δεν πρέπει να έχουμε άγχος. Η ΑΕΚ πρέπει να έχει. Εμείς ακόμη και με ισοπαλία βολευόμαστε. Η ΑΕΚ έχει κάνει ένα πάρα πολύ καλό πρωτάθλημα. Και πέρυσι ήταν καλή. Έχει πάρει πολλά αποτελέσματα στο τέλος, αλλά ένα ματς δεν τελειώνει πριν σφυρίξει ο διαιτητής. Κι εμείς πήραμε παιχνίδια στο τέλος. Η ΑΕΚ, όπως και ο Ολυμπιακός, έχουν μεγάλη σταθερότητα. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει πολλούς βαθμούς στην αρχή και είναι δύσκολο να τους καλύψει πλέον" υποστήριξε ο ερυθρόλευκος αμυντικός.

    Την ομάδα επισκέφτηκε σήμερα στο Ρέντη ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μετά το ντέρμπι με τον "αιώνιο" το θεωρεί πλέον "γούρι" πριν από κάθε ντέρμπι. Σε συνομιλία που είχε με τον κ. Σόλιντ, ο Νορβηγός τεχνικός, που πριν είχε τετ α τετ με τον Γιάγια Τουρέ, μετέφερε στον πρόεδρο τα όσα ειπώθηκαν με το διεθνή της Ακτής του Ελεφαντοστού και παράλληλα αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα, από το ντέρμπι μέχρι τις μεταγραφές. Όσον αφορά πάντως στο θέμα Τουρέ, μετά το κυριακάτικο ντέρμπι δεν αποκλείεται να υπάρξει κλήση σε απολογία και τιμωρία.

    Εν αναμονή των Σέζαρ, Αλεξόπουλου

    Από την άλλη μεριά, ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος έδωσε σύνθημα νίκης στους παίκτες του, αλλά τόνισε πως το ντέρμπι δεν θα κρίνει τον τίτλο, αλλά αν νικήσει ο Ολυμπιακός, θα αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα. Αγωνιστικά ο Πορτογάλος τεχνικός περιμένει να δει αν θα μπορεί να έχει στη διάθεση του τον Αλεξόπουλο αλλά και τον Σεζαρ οι οποίοι είναι τραυματίες, αλλά έκαναν πρόγραμμα σε πιο δυνατούς ρυθμούς.

    Αρχή "με το δεξί" θέλει ο Σηφάκης

    Η 20η αγωνιστική ξεκινάει το Σάββατο με δύο αναμετρήσεις. Ο ΟΦΗ υποδέχεται το Αιγάλεω, με τους Κρητικούς να θέλουν μόνο νίκη, αφού βρίσκονται στην "επικίνδυνη ζώνη". Παράλληλα ο τεχνικός της κρητικής ομάδας, Μύρων Σηφάκης, θέλει να συνδυάσει το ντεμπούτο του, στον πάγκο της ομάδας με ένα καλό αποτέλεσμα.

    Στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΦΗ, ο διάδοχος του Βαγγέλη Βλάχου στο τιμόνι της ομάδας μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: "Το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ομάδα μας. Το τελικό αποτέλεσμα στον αγώνα του Σαββάτου εξαρτάται πρώτα από τον ΟΦΗ. Η ομάδα μας θα πρέπει να έχει απόλυτη συγκέντρωση, σοβαρότητα, πάθος, αποφασιστικότητα και στα 90 λεπτά του αγώνα. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε πειθαρχία, θετική σκέψη και υπομονή στο παιχνίδι μας. Συγχρόνως ο φίλαθλος κόσμος θα πρέπει να έχει κι αυτός υπομονή και να μην περιμένει από το πρώτο λεπτό να "καθαρίσουμε" την υπόθεση της νίκης. Θα πρέπει και στα 90 λεπτά να είναι κοντά στις προσπάθειες των παικτών μας και, αν γίνει κάποιο λάθος, δεν θα πρέπει να απογοητευτούν. Το αντίθετο. Θα πρέπει να είναι κοντά στους παίκτες και να τους εμψυχώνουν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αύριο θα δουν έναν ΟΦΗ αντάξιο των προσδοκιών τους".

    Όσο για τις απουσίες που έχει η ομάδα του, σχολίασε: "Το ρόστερ του ΟΦΗ έχει τέτοια ποιότητα, που είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες που θα επιλεγούν να αγωνιστούν θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να υλοποιηθεί ο στόχος του ΟΦΗ και συγχρόνως να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών του φίλαθλου κόσμου. Είμαστε σίγουροι όλοι ότι ο φίλαθλος κόσμος θα είναι ο δωδέκατος παίκτης της ομάδας μας αύριο το απόγευμα στο Παγκρήτιο Στάδιο".

    Την ίδια μέρα ο ΠΑΟΚ θα έχει ακόμα ένα πολύ δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι, αυτή τη φορά κόντρα στην Λάρισα, στο οποίο η νίκη είναι μονόδρομος για τους "ασπρόμαυρους", που θέλουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος με το Αιγάλεω. ο τεχνικός των "βυσσινί" δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών. Οι Γαβριλόπουλος, Γκούγκα αποθεραπεύθηκαν πλήρως, ενώ ο Κυπαρίσσης εξέτισε την ποινή του. Ο Γιώργος Δώνης επέλεξε για την αποστολή 18 ποδοσφαιριστές, που είναι οι Κοτσόλης, Χέλντερ, Μπαχράμης, Γκίκας, Γκαλίτσιος, Κυπαρίσσης, Σέρμπαν, Φέρστερ, Γκούγκα, Διγκόζης, Βέλα Τζούνιορ, Νταμπίζας, Καλαντζής, Σπάσιτς, Γαβριλόπουλος, Κατσιαρός, Χριστόπουλος και Χλωρός.

    Την Κυριακή ο τρίτος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός υποδέχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο την Καλλιθέα. Οι "πράσινοι" με τον Έκι Γκονζάλες, που εξέτισε την ποινή των δύο αγωνιστικών, να δίνει το "παρών", θέλει τη να συνεχίσει τις νίκες απέναντι σε μία Καλλιθέα, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και θα προσπαθήσει για ότι καλύτερο.

    Στην Ξάνθη η τοπική "Σκόντα" θα υποδεχτεί τον Ατρόμητο Αθηνών, σε έναν αγώνα όπου η ακριτική ομάδα έχει τον πρώτο λόγο στη νίκη.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η αναμέτρηση του Ιωνικού με τον Ακράτητο, όπου ο τεχνικός της ομάδας της Νίκαιας Σάκης Τσιώλης, θα έχει στο ματς της Νεάπολης, όλους τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους.ενόψει του κυριακάτικου αγώνα με τον Ακράτητο στο γήπεδο της Νεάπολης. Μεταξύ όλων των άλλων, γυμνάστηκε κανονικά και ο Γιώργος Βουρεξάκης, επιβεβαιώνοντας έτσι τον γιατρό της ομάδας, ο οποίος έλεγε ότι θα ξεπεράσει έγκαιρα το πρόβλημα ψύξης και θα προλάβει το μεθαυριανό παιχνίδι.

    Μεταξύ όλων των άλλων, γυμνάστηκε κανονικά και ο Γιώργος Βουρεξάκης, επιβεβαιώνοντας έτσι τον γιατρό της ομάδας, ο οποίος έλεγε ότι θα ξεπεράσει έγκαιρα το πρόβλημα ψύξης και θα προλάβει το μεθαυριανό παιχνίδι. Σχετικά με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο, υποβλήθηκε χθες σε επέμβαση στο πόδι από τον γιατρό Λάκη Νικολάου, σήμερα θα πάρει εξιτήριο και την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει φυσικοθεραπεία.

    Στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος φιλοξενεί τον Λεβαδειακό.

    Η 20η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς να υποδέχεται τον Ηρακλή. Το ντεμπούτο τους στον αγώνα με τον "Γηραιό" θα κάνουν με την φανέλα των "Ποντίων" και οι Κόλτση και Αϊλτον, των οποίων τα δελτία εκδόθηκαν σήμερα.Μοναδικοί απόντες από την ομάδα του κ. Κατσαβάκη θα είναι Φυτανίδης και Αμπονσά. Ο πρώτος από τους δυο είναι τιμωρημένος και θα μείνει εκτός σχεδιασμών, ενώ ο δεύτερος ξεπερνώντας το πρόβλημα της ίωσης που τον ταλαιπώρησε μερικές μέρες, θα μπει από αύριο στο πρόγραμμα, αλλά είναι δύσκολο να προλάβει με δυο προπονήσεις τον αγώνα της Δευτέρας.

    Το πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:00 (Παγκρήτιο) ΟΦΗ-Αιγάλεω --Supersport-- 17:45 (Αλκαζάρ) Λάρισα-ΠΑΟΚ --Alpha--

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    14:45 (ΑΚ Πηγαδιών) Ξάνθη-Ατρόμητος Αθηνών 14:45 (Νεάπολης) Ιωνικός-Ακράτητος 17:45 (Πανιωνίου) Πανιώνιος-Λεβαδειακός --Alpha-- 19:30 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Καλλιθέα --Supersport-- 20:00 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-ΑΕΚ --Alpha--

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    21:00 (Καλαμαριάς) Απόλλων Καλαμαριάς-Ηρακλής --Alpha

    Η βαθμολογία (σε 19 αγώνες)

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 19 17-0-2 8-0-1 9-0-1 41-12 51

    2. ΑΕΚ 19 14-3-2 7-1-1 7-2-1 26-12 45

    3. Παναθηναϊκός 19 12-3-4 8-1-1 4-2-3 33-17 39

    4. Ηρακλής 19 9-4-6 8-1-1 1-3-5 23-18 31

    5. ΠΑΟΚ 19 8-6-5 7-2-0 1-4-5 28-18 30

    6. Ξάνθη 19 8-5-6 5-4-0 3-1-6 22-17 29

    7. Αιγάλεω 19 7-7-5 5-2-3 2-5-2 17-19 28

    8. Ατρόμητος 19 7-5-7 5-3-2 2-2-5 21-20 26

    9. Ιωνικός 19 5-8-6 5-2-3 0-6-3 25-25 23

    . Λάρισα 19 6-5-8 6-2-1 0-3-7 20-24 23

    . Απόλλων Καλ. 19 6-5-8 4-3-2 2-2-6 19-25 23

    12. Λεβαδειακός 19 4-5-10 4-4-2 0-1-8 11-21 17

    13. Πανιώνιος 19 4-3-12 2-3-5 2-0-7 16-32 15

    14. ΟΦΗ 19 2-8-9 2-3-4 0-5-5 10-23 14

    15. Καλλιθέα 19 2-7-10 2-5-3 0-2-7 17-29 13

    16. Ακράτητος 19 2-4-13 2-3-4 0-1-9 9-26 10

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην τελική ευθεία η Σούπερ Λίγκα

    17/2/2006 11:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προς την υλοποίηση της προχωράει πλέον η Σούπερ Λίγκα, αφού μπήκε η υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης και του καταστατικού της. Δέκα ΠΑΕ της Α Εθνικής υπέγραψαν συνολικά, οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ξάνθη, Λάρισα, Ατρόμητος, Πανιώνιος, Λεβαδειακός, Απόλλων Καλαμαριάς και ΟΦΗ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ηρακλής , κ.Βαγιάκος, επιφυλάχθηκε να πάρει θέση. Η πρόταση θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη την Τρίτη (12:00) στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό.

    Αμέσως μετά την υπογραφή, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Βαρδινογιάννης δήλωσε: "Υπογράψαμε σήμερα το καταστατικό της Σούπερ Λίγκα. Ο κ.Ορφανός περιμένει την πρότασή μας για να τη μελετήσει. Πρέπει να δούμε μπροστά και να βλέπουμε όλες τις ομάδες επί ίσοις όροις". Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πέτρος Κόκκαλης είπε: "Η Σούπερ Λίγκα είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μας προβληματίζει η απουσία πέντε ομάδων (σ.σ. Ιωνικός, Καλλιθέα, ΠΑΟΚ, Αιγάλεω και Ακράτητος), αλλά θα επιδιώξουμε να τους συναντήσουμε άμεσα, ίσως και τη Δευτέρα, ώστε να δουν το σχέδιο μας. Ελπίζω να τους μεταπείσουμε και να ενταχθούν στη Σούπερ Λίγκα. Τέλος, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρήστος Πανόπουλος, έκανε λόγο για μία ιστορική ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπογράμμισε δε ότι η Σούπερ Λίγκα μπορεί να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα ακόμη και με δέκα ομάδες, για να καταλήξει: "Σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε την αξιοπιστία στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

    [26] Μπάσκετ

    Ντέρμπι από τα παλιά στο "Ελληνικό"

    17/2/2006 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε τρεις δόσεις θα διεξαχθεί η 17η αγωνιστική Α1 Ανδρών μπάσκετ, καθώς αύριο θα διεξαχθούν τέσσερις αναμετρήσεις, την Κυριακή άλλες δύο και η αυλαία θα πέσει την προσεχή Τετάρτη με το τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, Άρη-ΠΑΟΚ, λόγω της διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάντμιντον, αυτές τις ημέρες στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Εκτός από το κλασσικό ντέρμπι του Βορρά, το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις, αλλά και ένα ντέρμπι από τα παλιά, αυτό στο Παλατάκι του Ελληνικού, όπου ο Πανιώνιος υποδέχεται την Κυριακή την ΑΕΚ (19:00, ΝΕΤ). Οι κάμερες όμως της κρατικής τηλεόρασης θα βρεθούν και αύριο στο κλειστό της Κυψέλης, όπου οι "μπλε" υποδέχονται τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (16:30, ΕΤ-1).

    Δύσκολα και δεύτερη "γκέλα"

    Ο Πανελλήνιος, μετά από μία σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων, που "αμαύρωσαν" κάποια προηγούμενα θετικά σερί, φιλοξενεί στις 16:30 τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, Στόχος των "μπλε", που αναγνωρίζουν το δύσκολο της αποστολής τους είναι να πραγματοποιήσουν καλή εμφάνιση για να κυνηγήσουν ό,τι καλύτερο, προκειμένου να πάρουν κάποια βαθμολογική ανάσα.

    Στο "στρατόπεδο" των πρωταθλητών, οι "πράσινοι" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έχουν αφήσει πίσω την ήττα από τον ΠΑΟΚ και θέλουν στην Κυψέλη να διασκεδάσουν τις όποιες άσχημες εντυπώσεις του αγώνα της Θεσσαλονίκης. Οι φιλοξενούμενοι πάντως, που θα αγωνιστούν χωρίς τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς , καθώς ο Σέρβος συνεχίζει τις θεραπείες στο πόδι, θεωρείται πολύ δύσκολο να στραβοπατήσουν και να χάσουν κι άλλους βαθμούς για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.

    Σήμερα εξάλλου η διοίκηση του "τριφυλλιού" διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ομάδας, δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας, που θέλει τους "πράσινους" στις μεταγραφές του προσεχούς καλοκαιριού να επιζητούν την απόκτηηση του διεθνή Θοδωρή Παπαλουκά, ενώ παράλληλα μιλάει και για αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

    "Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι τα αναγραφόμενα σε αθλητική εφημερίδα περί μεταγραφής του Παπαλουκά και αλλαγών στην σύνθεση της ομάδας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι αποκυήματα της φαντασίας του συντάκτη τους"αναφέρει η ανακοίνωση της "πράσινης" ΚΑΕ.

    Μαχη ουραγών στο "Σμαραγδένιο Νησί"

    Την ίδια ώρα με το ματς της Κυψέλης (16:30) ο Κολοσσός Ρόδου, φιλοξενεί στο "Νησί των Ιπποτών" το ΓΣ Λάρισας, στο ντέρμπι των ουραγών. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανοιχτό σε όλα τα προγνωστικά, καθώς και οι δύο ομάδες θέλουν τη νίκη για να "σηκώσουν λίγο κεφάλι στη βαθμολογία και να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι γηπεδούχοι, με καλή ψυχολογία, αφού προέρχονται από μία σημαντική νίκη επί του Μακεδονικού, ποντάρουν και στη δύναμη της έδρας, για ένα ακόμη επιτυχημένο αποτέλεσμα στο "Βενετόκλειο".

    Με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ, ο τεχνικός του Κολοσσού, Γιώργος Ζευγώλης, χαρακτηρίζει την επικείμενη αναμέτρηση πιο σημαντική από τα τρία τελευταία ματς: «"Ο αγώνας με την Λάρισα είναι το πιο σημαντικό από τα τρία καθοριστικά παιχνίδια που είχαμε στη σειρά. Αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας, είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε αύριο. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τη βοήθεια του κόσμου. Είμαστε ταλαιπωρημένοι τις τελευταίες ημέρες, αλλά με τη συμπαράσταση των φιλάθλων μας θα βρούμε την επιπλέον δύναμη για να κερδίσουμε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι."

    Προχωρώντας σε ανάλυση του αυριανού αντιπάλου, ο Ζευγώλης είπε: "Η Λάρισα διαθέτει πολύ καλή ομάδα, παίζει πολύ καλό μπάσκετ τελευταία και πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να τα καταφέρουμε. Με θετικό αποτέλεσμα θα ανέβει ακόμη περισσότερο η ψυχολογία μας και θα δουλέψουμε ακόμη περισσότερο μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος (ελέω Ολ Σταρ Γκέιμ) για να παρουσιαστούμε πιο δυνατοί".

    Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι, μετά το επιτυχημένο αποτέλεσμα επί του Πανιωνίου, θέλουν για λόγους σωτηρίας ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα επί ενός αντιπάλου, που προσφέρεται για βαθμολογική συγκομιδή.

    Φαβορί το Μαρούσι

    Στις 17:00 στην Πάτρα, ο τοπικός Απόλλωνας αντιμετωπίζει το Μαρούσι σε ένα ματς, όπου οι φιλοξενούμενοι έχουν τον πρώτο λόγο στη νίκη. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, που προέρχεται από το θρίαμβο επί του Ολυμπιακού, θέλουν πάση θυσία τη νίκη για να παραμείνουν στην πρώτη τριάδα του βαθμολογικού πίνακα.

    Η αχαϊκή ομάδα πάντως δεν είναι αδιάφορη, αφού με τη συμπαράσταση του κόσμου της θέλει να κάνει ένα βήμα μπροστά για την είσοδό της στην 8άδα και να αποδείξει έτσι ότι δεν έχει το μυαλό της στο Καρναβάλι. Οι γηπεδούχοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, όμως σήμερα τιμωρήθηκε με επίπληξη και συνολικό πρόστιμο 5.200 ευρώ για τα όσα διαδραματίστηκαν στην έδρα της στο παιχνίδι με τον Πανελλήνιο.

    Συγκεκριμένα, ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ επέβαλλε στον Απόλλωνα πρόστιμο 1.200 ευρώ για το υβριστικό σύνθημα που ακούστηκε από οπαδούς του και είχε ως συνέπεια την προσωρινή διακοπή του αγώνα, καθώς και πρόστιμο 4.000 ευρώ για το παράπτωμα του γιατρού της ΚΑΕ, Ανδρέα Νικολάου. Στον τελευταίο απαγορεύτηκε επίσης η είσοδός του στους αγωνιστικούς χώρους που αγωνίζεται ο Απόλλων για διάστημα ενός μήνα.

    Στα χέρια των γηπεδούχων το "ρόπαλο"

    Στο τελευταίο ματς του Σαββάτου ο Ολυμπιακός, φιλοξενεί στις 18:30 τον Ηρακλή στο ΣΕΦ, με στόχο ασφαλώς τη νίκη. Έτσι οι "ερυθρόλευκοι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος της πρόσφατης ήττας στο Μαρούσι και παράλληλα δεν θα πειτρέψουν στην ομάδα των βορείων προαστίων να τους "πιάσει" στη δεύτερη θέση. Παράλληλα όπως και στην περίπτωση του "αιωνίου" θεωρείται δύσκολο η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας να χάσει σε δεύτερο συνεχόμενο αγώνα του πρωταθλήματος και μάλιστα μπροστά στον κόσμο της.

    Αντίθετα ο "Γηραιός" προέρχεται από τη νίκη επί της Ολύμπια Λάρισας και η ψυχολογία των κυανόλευκων είναι ανεβασμένη. Για αυτό ο "Ηρα" θα προσπαθήσει να παίξει "ελευθέρα", αφού τα προγνωστικά δεν τον ευνοούν στην αναμέτρηση του ΣΕΦ και με "αιχμή του δόρατος" τον νεοαποκτηθέντα Μάικ Κινγκ, να προσπαθήσει για το καλύτερο.

    Στον αγώνα του ΣΕΦ, με πολιτικά θα είναι παρών και το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού, ο Μαυροβούνιος άσος, Ιβάν Κόλιεβιτς, που αναμένεται αύριο στην Αθήνα. Ο ξένος γκαρντ, που αποκτήθηκε υπό μορφή δανεισμού από την ισπανική Μπιλμπάο- προμηθεύτηκε σήμερα το πρωί την αθλητική βίζα του από το ελληνικό προξενείο, ταξίδεψε οδικώς από την Ποντγκόριτσα στο Βελιγράδι σήμερα και θα αναχωρήσει από τη σερβική πρωτεύουσα αύριο στις 9:00.

    Το ντεμπούτο του Κόλιεβιτς, που αναμένεται να ενισχύσει τους ερυθρόλευκους στη μάχη της Ευρωλίγκας, θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (22/2) εναντίον της ισπανικής Ουνικάχα Μάλαγα στο πλαίσιο της πρεμιέρας της φάσης των "16" της διοργάνωσης.

    "Ανοιχτό" το ματς στον κάμπο

    Την Κυριακή στις 17:00 στη Λάρισα η τοπική Ολύμπια "διασταυρώνει τα ξίφη" της με το Μακεδονικό, σε ένα επαρχιακό ντέρμπι με πολλές ιδιαιτερότητες. Και εδώ αναμένεται να γίνει ένα ανοιχτό ματς, από δύο ομάδες που στην προηγούμενη αγωνιστική δεν κατάφεραν να φύγουν από το παρκέ με το ροζ φύλλο αγώνα.

    Για το γόητρο και τους βαθμούς

    Μνήμες από το παρελθόν θα ξυπνήσει στο "Παλατάκι" του Ελληνικού η αναμέτρηση του Πανιωνίου με την ΑΕΚ, που θα μεταδώσει στις 19:00 απευθείας η ΝΕΤ. Οι "κυανέρυθροι", που θέλουν να αφήσουν πίσω τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ήττα στον "κάμπο", αναμένεται να δείξουν το καλό τους πρόσωπο, απέναντι σε έναν μαχητικό αντίπαλο, με τον οποίον ισοβαθμούν στους 24 βαθμούς.

    Η "Ένωση" αντίθετα προερχόμενη από τη σπουδαία νίκη επί του Άρη, απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και χωρίς τον Τσάλμερς και το ίδιο θα επιδιώξει και κόντρα στην ομάδα της Ν. Σμύρνης.

    Αμφίβολοι Μπρούερ, Ουίλκινσον

    Μετ' εμποδίων συνεχίζεται στον Άρη η προετοιμασία για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, κόντρα στον ΠΑΟΚ, που την Τετάρτη στις 17:00 θα ρίξει με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία της 17ης αγωνιστικής. Ο "πονοκέφαλος" του Ματσόν ακούει στα ονόματα των Κόρεϊ Μπρούερ και ο Μάικ Ουίλκινσον, οι οποίοι μέχρι στιγμής θεωρούνται αμφίβολοι για την αναμέτρηση με τους "ασπρόμαυρους".

    Σε αντίθεση με τα προβλήματα μικροτραυματισμών των Νικολάι Πάντιους, Βλάντιμιρ Πέτροβιτς, που δύσκολα θα χάσουν τη μάχη του Αλεξάνδρειου, οι Μπρούερ και Ουίλκινσον υποβλήθηκαν σήμερα σε νέες εξετάσεις προκειμένου στο ξεκίνημα της εβδομάδας να εκτιμηθεί η κατάσταση της αποθεραπείας τους.

    [27] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Οι "Ταύροι" πάτησαν τους Σίξερς

    17/2/2006 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Απότομα προσγειώθηκαν οι Σίξερς, μετά την "απογείωση τους" στο προηγούμενο παιχνίδι, όταν και επικράτησαν τον Πρωταθλητών Σαν Αντόνιο Σπερς, καθώς οι Σικάγο Μπουλς ήταν το μεγάλο αφεντικό και οι νικητές στο παιχνίδι. Οι "Ταύροι έπιασαν από τα κέρατα" της ομάδας της Φιλαδέλφεια και πήραν τη νίκη με το εντυπωσιακό 117-84. Πρώτος σκόρερ για τους Μπουλς ήταν ο Μπεν Γκόρντον με 21 πόντους, ενώ πολύ καλή απόδοση είχε ο Κερκ Χάινριχ με 18 πόντους. Από τους Σίξερς, ο Άλεν Άιβερσον έμεινε σε "ρηχά νερά" αφού πέτυχε μόλις 18 πόντους, ενώ προσπάθησε και ο Κρις Ουέμπερ με 14 πόντους. Στο άλλο παιχνίδι οι Φοίνιξ Σανς νίκησαν άνετα τους Χιούστον Ρόκετς με 109-75. Κορυφαίος για τους "Ήλιους" ο Στιβ Νας που πέτυχε 21 πόντους και μοίρασε 8 ασίς, ενώ για τους ηττημένους, πρώτος σκόρερ ο Σουίφτ με 13 πόντους.

    Τα αποτελέσματα

    Σικάγο-Φιλαδέλφεια 117-84 Φοίνιξ-Χιούστον 109-75

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 28-23 Φιλαδέλφεια 25-27 Βοστόνη 20-32 Τορόντο 20-33 Νέα Υόρκη 15-37

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 42-9 Κλίβελαντ 31-21 Ιντιάνα 26-23 Μιλγουόκι 27-25 Σικάγο 23-29

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 33-20 Ουάσινγκτον 26-25 Ορλάντο 19-32 Ατλάντα 16-34 Σάρλοτ 14-40

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια Ντένβερ 28-26 Γιούτα 25-27 Μινεσότα 23-29 Σιάτλ 20-33 Πόρτλαντ 18-33

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 35-17 Λ.Α. Κλίπερς 30-21 Λ.Α. Λέικερς 26-26 Γκόλντεν Στέϊτ 24-28 Σακραμέντο 24-29

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Ντάλας 41-11 Σαν Αντόνιο 40-12 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 29-23 Μέμφις 29-23 Χιούστον 22-31

    [28] Βόλεϊ

    Θριαμβευτική πρόκριση για τον Ηρακλή

    17/2/2006 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στις έξι καλύτερες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκε ο Ηρακλής, μετά τη νίκη του και στο δεύτερο παιχνίδι, αυτή τη φορά εκτός έδρας, επί της Χοτβόλεϊ Βιέννης με 3-1 σετ (πρώτο ματς 3-0). Ο "Γηραιός" ξεκίνησε άσχημα το παιχνίδι και έχασε σχετικά άνετα το πρώτο σετ. Από εκεί και πέρα βελτιώθηκε αισθητά και κατάφερε και κατάφερε να πάρει τα τρία επόμενα σετ και να πανηγυρίσει τη νίκη και την πρόκριση. Στα προημιτελικά ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει την πολωνική Σκρα Μπέλσατοφ. Τα σετ (πρώτη η γηπεδούχος Χοτβόλεϊς): 25-20, 27-29, 21-25, 24-26.

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κύπελλο UEFA: Οι πρώτοι αγώνες στον Γ' Γύρο

    17/2/2006 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA πήρε η Μίντλεσμπρο, αφού επικράτησε στη Γερμανία της Στουτγκάρδης με 2-1. Στα άλλα δύο παιχνίδια, η Σλάβια Πράγας επικράτησε της Παλέρμο με 2-1 και η Τουν στην Ελβετία πήρε το μικρό προβάδισμα για την πρόκριση, αφού επικράτησε με 1-0 του Αμβούργου.

    Τα αποτελέσματα

    Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)-Στρασμπούρ (Γαλλία) 0-2 Χέρενφεν (Ολλανδία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 1-3 Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)-Σεβίλη (Ισπανία) 0-1 Μπόλτον (Αγγλία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) 0-0 Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 0-1 Βασιλεία (Ελβετία)-Μονακό (Γαλλία) 1-0 Ουντινέζε (Ιταλία)-Λανς (Γαλλία) 3-0 Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 0-2 Μπριζ (Βέλγιο)-Ρόμα (Ιταλία) 1-2 Σάλκε (Γερμανία)-Εσπανιόλ (Ισπανία) 2-1 Λιλ (Γαλλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 3-2 Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 0-1 Μπέτις (Ισπανία)-Αλκμάαρ (Ολλανδία) 2-0 Στουτγκάρδη (Γερμανία)-Μίντλεσμπρο (Αγγλία) 1-2 Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-Παλέρμο (Ιταλία) 2-1 Τουν (Ελβετία)-Αμβούργο (Γερμανία) 1-0

    * Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου

    [30] Πολιτισμός

    Βραδιά γκόσπελ στο κέντρο της Αθήνας

    17/2/2006 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 4:41:43 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Μια βραδιά με μουσική γκόσπελ φιλοξενεί η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου. Με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Αφροαμερικανικής Παράδοσης (Black History Month) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η 40μελής χορωδία Eastern Star Church Choir, θα παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον γκόσπελ μουσικοχορευτικό δρώμενο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Παραστάσεις σε πολλές χώρες

    Η εκκλησία Eastern Star, υπό την καθοδήγηση του πάστορα Jeffrey A. Johnson Sr., είναι μία από τις μεγαλύτερες αφροαμερικανικές εκκλησίες των κεντρικών και δυτικών πολιτειών.

    Η χορωδία της εκκλησία υπό τη διεύθυνση της Sherri L. Garrison έχει κατά το παρελθόν ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές χώρες δίνοντας παραστάσεις.

    Σχετικά Links:

    Ελληνοαμερικανική Ένωση

    [31] Πολιτισμός

    Έκθεση ζωγραφικής στην "Αθηναϊδα"

    17/2/2006 7:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2006 8:57:08 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μια σημαντική και αντιπροσωπευτική έκθεση 30 έργων της ζωγράφου Γκίλντα Φρούμκιν-Βασιλειάδη με τίτλο "Το Ανθρώπινο Πέρασμα", εγκαινιάζεται την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ, στην ART GALLERY του Μουσείου Διαχρονικής Τέχνης της "Αθηναϊδας" (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου. Τα έργα της ζωγράφου προέρχονται από παρατηρήσεις της του κόσμου της θάλασσας και των παρόχθιων περιοχών της, καθώς και από υπαίθρια τοπία αστικών ή ημιαστικών περιοχών, όπου η φύση εμφανίζεται να συντροφεύει ανθρώπινες ενασχολήσεις μέσα από μία καθημερινότητα γεμάτη νοσταλγία, επιθυμίες ζωής και λυρισμό. Η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιείται στην "Αθηναϊδα" από την Κριτικό & Ιστορικό Τέχνης, Αθηνά Σχινά. Οι ώρες λειτουργίας για το κοινό είναι οι εξής: 11:00 π.μ. 10:30 μ.μ., καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [32] Υγεία

    Σε Χαλκιδική - Ροδόπη

    Νέα ύποπτα κρούσματα

    17/2/2006 1:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τρία νέα ύποπτα κρούσματα με τον υπότυπο Η5 του ιού της γρίπης των πουλερικών εντοπίστηκαν σε Ροδόπη και Χαλκιδική. Πρόκειται για δύο κύκνους στην περιοχή Ξηρολίμνη Φαναρίου Ροδόπης και για έναν στην περιοχή Πολυχρόνου Κρυοπηγής στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Τα δείγματα στέλνονται στο Λονδίνο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν1 και τα αποτελέσματα αναμένονται σε τρεις ημέρες, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη λήψη των προβλεπόμενων εθνικών και κοινοτικών μέτρων στις περιοχές αυτές. Άλλα τρία νεκρά πτηνά, που εντοπίστηκαν στην Πελοπόννησο και την Μακεδονία, αποτελούν το νέο αντικείμενο έρευνας των αρμόδιων αρχών και φορέων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν την επικίνδυνη νόσο. Η αυστηρή οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι εντολές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μέτρα προστασίας σε όσες περιοχές εντοπίστηκαν άρρωστα πτηνά εφαρμόζονται με σχολαστικότητα και θα ισχύουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι αυστηρά. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους ώστε να αποφευχθεί μια τυχόν πανδημία.

    Νεκρά πτηνά σε Πελοπόννησο- Μακεδονία

    Στο χωριό Μαρμάρι κοντά στο όρος Ταίναρο, κυνηγός βρήκε δύο ψόφιους ψαραετούς. Ο ένας μάλιστα είχε γίνει βορά άλλων άγριων ζώων. Και τα δύο συλλέχθηκαν από κτηνίατρο και αρχικά επρόκειτο να μεταφερθούν στη Σπάρτη και στη συνέχεια δείγματα θα σταλούν στο κέντρο Αναφοράς για τις σχετικές εξετάσεις.

    Το τρίτο νεκρό ψόφιο πτηνό είναι κύκνος ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή της Νέας Απολλωνείας, κοντά στις όχθες της λίμνης Βόλβη.

    Οι νομάρχες, στις περιοχές που βρίσκονται υπό επιτήρηση είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα σε όλους όσους δεν προφυλάσσουν τα οικόσιτα πτηνά, ενώ οι έλεγχοι σε όλη τη Ελλάδα συνεχίζονται, τόσο από πλευράς δειγματοληψιών, όσο και για τη διαπίστωση της τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη προβλεφθεί με στόχο την αποτροπή επαφής των άγριων πτηνών με τα εκτρεφόμενα και τα οικόσιτα πουλερικά.

    Σε εγρήγορση

    Την ίδια ώρα, η αυστραλιανή φαρμακευτική εταιρεία CSL υποστηρίζει πως θα μπορούσε να διαθέσει στην αγορά της χώρας εμβόλιο κατά της γρίπης, έξι εβδομάδες μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε 400 Αυστραλούς, ηλικίας 18-45 ετών, εκτιμούν πως το εμβόλιο που παρασκευάζουν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

    Στη Νιγηρία, οι αρχές κινούνται ταχύτατα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νόσου. Στις προτεραιότητές τους και η ενημέρωση του κόσμου.

    Στην Αίγυπτο ο θανατηφόρος ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε νεκρά πουλιά, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πρακτορείο Ρόιτερ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μάγκντι Ράντι ανέφερε ότι έξι πουλιά βρέθηκαν στην περιοχή του Καϊρου και ένα στην Μίνια, 350 χιλιόμετρα νοτίως της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

    Στην Ευρώπη, η ανησυχία δεν λέει να κοπάσει, καθώς νεκροί κύκνοι θετικοί στον θανατηφόρο ιό, βρέθηκαν στη Γερμανία και τη Σλοβενία.

    Στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο θάνατος έντεκα κύκνων που βρέθηκαν στο Δούναβη πιθανώς οφείλεται σε το στέλεχός του Η5Ν1.

    Στην Αυστρία θετικός στον Η5Ν1 βρέθηκε και ένας τέταρτος νεκρός άγριος κύκνος που βρέθηκε στην περιοχή του Γκρατς.

    Οι γαλλικές υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ο νεκρός κύκνος που βρέθηκε αργά την Τρίτη σε αυτοκινητόδρομο νότια της πόλης Λυών, δεν πέθανε από γρίπη των πτηνών. Ωστόσο μια αγριόπαπια που βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Αίν (κεντρική Γαλλία) είναι πολύ πιθανό να έχει προσβληθεί από τον παθογόνο ιό και εάν το γεγονός επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη περίπτωση που ανιχνεύεται στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

    Από τη Σερβία ανακοινώθηκε ότι οι δύο νεκροί κύκνοι που εντοπίστηκαν στις πόλεις Πίροτ και Κλάντοβο δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό. Το ένα πτηνό είχε πεθάνει από ηλεκτροπληξία και το άλλο από κόπωση.

    Στη Ρουμανία εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες της γρίπης των πτηνών σε τέσσερα χωριά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό σφαγιάστηκαν ήδη χιλιάδες πουλερικά στο χωριό Τσέτατε της επαρχίας Ντόλι, και στα χωριά Σαλτσιοάρα και Σαρινάσουφ της επαρχίας Τούλτσεα και στο χωριό Οστρόβ στην επαρχία της Κονστάντζα.

    Τέλος, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν εδώ και μερικές ημέρες πως ο ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε σε νεκρά άγρια πτηνά στη χώρα, με αποτέλεσμα η Μόσχα να ανακοινώσει τη διακοπή των εισαγωγών πουλερικών από τη χώρα.

    [33] Ζωής ...σΤάσεις

    Ακαδημία "Καφεολογίας"

    Το Παρίσι του Καφέ

    17/2/2006 11:53:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    "Ήδη διάσημη για την υψηλή ραπτική, τα κρασιά και τη γαστρονομία της, η Πόλη του Φωτός, μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα και του καφέ, μετά την πρωτοβουλία μιας πρώην διπλωμάτιδος από τη Γουατεμάλα ν ανοίξει την πρώτη ακαδημία "Καφεολογίας" στον κόσμο.

    "Είμαστε οι μεγάλοι αδαείς: ακόμη και οι μεγάλες χώρες παραγωγοί δεν ξέρουν πώς να δοκιμάζουν το δικό τους καφέ", δηλώνει η Γκλόρια Μοντενέγκρο πίσω από το πάγκο της "Καφεοθήκης του Παρισιού", ενός κέντρου που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο και υποστηρίζεται από το Διεθνή Οργανισμό Καφέ. Σε μικρό κτίριο στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, δύο βήματα από το δημαρχείο, σχεδόν 70 χώρες παραγωγοί καφέ, από την Υεμένη έως την Τανζανία περνώντας από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κολομβία, τη Βολιβία, την Κούβα, εκθέτουν καβουρδισμένα τα δείγματά τους σε λάτρεις του είδους και σε πελάτες.

    "Είναι ένας ζωντανός κατάλογος που εμπλουτίζεται με καφέδες από όλο τον κόσμο, είπε η γενική διευθύντρια της Καφεοθήκης. Είμαστε οι πρώτοι που μιλάμε για ονομασία προέλευσης, δηλαδή όχι μόνο για τη χώρα προέλευσης, αλλά για συγκεκριμένη φυτεία και περιοχή της. Μόνο το κέντρο αυτό διατηρεί τόσο ακριβή στοιχεία". Εδώ και πέντε χρόνια, η πρώην διπλωμάτις έχει αφιερωθεί σε αυτό το πρόγραμμα που συνίσταται στην εκμάθηση σε γάλλους οινολόγους, την ιεροτελεστία του καφέ, την τέχνη του ευ διακρίνειν τις ποικιλίες του, κάνοντας γνωστή την τεχνογνωσία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις καφεοφυτείες στον κόσμο.

    "Το ότι το κέντρο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της οικολογίας και της γαστρονομίας, μας βοηθά να δώσουμε στον καφέ τον τίτλο ευγενείας. Και γι αυτό ξεκινήσαμε από τους σερβιτόρους για τα κρασιά", είπε η ιδρύτριά του. Το 2001, η Μοντενέγκρο ίδρυσε την ένωση "Γνωριμία του καφέ", που απένειμε 70 διεθνή βραβεία σε καφεοφυτείες του Περού, της Κολομβίας, της Γουατεμάλας, της Ινδίας, της Αιθιοπίας και του Σαλβαδόρ. Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις βοήθησαν τις χώρες παραγωγούς να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν τα προϊόντά τους. "Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους από πολύ φτωχές χώρες, εργάζονται στη βιομηχανία του καφέ και είναι θύματα μεγάλης αδικίας", επισημαίνει.

    Όπως για το κρασί, αυτός που δοκιμάζει έναν καφέ πρέπει να μπορεί να αποκαλύπτει την οξύτητά του, τη γλύκα του ή την πικράδα του, την ισορροπία του και το σώμα του αλλά επίσης την άλεση, το εκχύλισμα, το καϊμάκι. Τα καβουρδισμένα αρώματα του καφέ ποίκιλλα: πικάντικο, βανίλιας, βερίκοκου, μελιού, φουντουκιού, καπνού, γλυκόριζας. Το δοκίμασμα των καφέδων γίνεται μια φορά το μήνα στο παρισινό εστιατόριο Le Procope. "O καφές είναι η σύνθεση των γεύσεων που οι ρίζες του φυτού του καφέ ψάχνουν μέσα στη γη. Για το λόγο αυτό μπορεί ο καφές να έχει φρουτώδη γεύση αλλά επίσης και μια απεχθή γεύση μούχλας", αναφέρει.

    Η ιδρύτρια του κέντρου είναι πεπεισμένη ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι εφάμιλλο με ένα σπουδαίο κρασί και επίσης να είναι ευεργετικό για την υγεία. "Ο καφές βοηθά να διατηρούμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, να έχουμε καλή μνήμη, προλαμβάνει τον καρκίνο και τη νόσο του Πάρκινσον", υποστηρίζει...

    Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Oxfam International, προειδοποιεί πάντως ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 χώρες που καλλιεργούν καφέ, αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή εξαιτίας της πτώσης της τιμής του καφέ παγκοσμίως στο κατώτατο σημείο της τα τελευταία 30 χρόνια. Οι "μεγάλοι τέσσερις" της επεξεργασίας του καφέ: Sara Lee, Kraft, Procter & Gamble και Nestle, αγοράζουν σχεδόν τη μισή παραγωγή του καφέ παγκοσμίως και αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καταγγέλλει η Oxfam International που από τα τέλη του 2003 διεξάγει παγκόσμια εκστρατεία αντιμετώπισης της κρίσης του καφέ και πίεσης προς τους ομίλους αυτούς που κυριαρχούν στη βιομηχανία του καφέ, αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να πληρώσουν στους αγρότες τη σωστή τιμή, προειδοποιώντας για την οικονομική κατάρρευση και την επιτεινόμενη φτώχεια 25 εκατ. παραγωγών. Ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, μόνο εάν λάβει υψηλού επιπέδου υποστήριξη, αναφέρει η ΜΚΟ. Η παγκόσμια αγορά του καφέ δέχεται κάθε χρόνο 540 εκατομμύρια κιλά καφέ περισσότερα απ όσα μπορεί να απορροφήσει. Παράγεται 8% περισσότερος καφές απ ό,τι καταναλώνεται. Οι εταιρείες επεξεργασίας του καφέ χρησιμοποιούν χειρότερης ποιότητας κόκκους από ποτέ, χάρη σε νέες τεχνολογίες όπως ο καθαρισμός με τον ατμό. Πριν από δέκα χρόνια, οι εξαγωγές καφέ από τις φτωχές χώρες απορροφούσαν το 1/3 της συνολικής αξίας της αγοράς. Σήμερα φτάνουν μόλις το 10%. Οι καλλιεργητές καφέ εισπράττουν, κατά μέσο όρο, 24 σεντς για το μισό κιλό καφέ, ενώ οι καταναλωτές στις πλούσιες χώρες πληρώνουν για την ίδια ποσότητα 3,6 δολάρια, μια αύξηση της τάξης του 1.500%....


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 February 2006 - 17:58:30 UTC