Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρουμανία
  • [02] "Φυλακισμένα" στην αθλιότητα
  • [03] Ψήφισε η Ουγκάντα
  • [04] Έτοιμος ο Γκούμας
  • [05] Προπονήθηκε ο Τουρέ
  • [06] Ξεκίνημα με ήττα για την Ολύμπια
  • [07] Ανώμαλη προσγείωση
  • [08] Πλοηγός των Ονείρων
  • [09] Εκθεση για τον Ενημερωτικό Κινηματογράφο

    [01] Πολιτική

    Πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρουμανία

    23/2/2006 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή στο Βουκουρέστι συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στα πλαίσια της οποίας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον υφυπουργό Οικονομίας και Εμπορίου, Τζούλιου Βίνκλερ. Όπως αναφέρθηκε οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας και της Ρουμανίας βρίσκονται σε ρυθμό ανάπτυξης. Κατά το 2005 οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν στα 463 εκ δολάρια ενώ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας για τη Ρουμανία προορίζονται 70,4 εκ ευρώ για έργα και επενδύσεις. Επίσης, ο κ Στυλιανίδης παρέδωσε στον νομάρχη Ισβοάρελε, Λευτέρη Κηρύκα επιταγή 7.000 ευρώ για την τοποθέτηση συστήματος θέρμανσης στο σχολείο του ομώνυμου δήμου, που κατοικείται από πρόσφυγες, οι οποίοι μιλούν όλοι ελληνικά. Σημειώνουμε, ότι κατά την πενταετία 2000-2005 η Ελλάδα χορήγησε σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για δράσεις στη Ρουμανία το ποσό των 14,8 εκατομμυρίων ευρώ.

    [02] Κοινωνία

    Εισαγγελική παρέμβαση για πέντε παιδάκια

    "Φυλακισμένα" στην αθλιότητα

    23/2/2006 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του βρέφους στο Νέο Κόσμο από την ίδια του την μητέρα, άλλα πέντε ανήλικα παιδιά που ζούσαν υπό ανεπίτρεπτες συνθήκες μεταφέρθηκαν από αστυνομικούς σε νοσοκομείο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία από το Γραφείο Ανηλίκων της εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιά, πέντε παιδάκια, ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 9 ετών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", με το αιτιολογικό ότι ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες στα σπίτια των γονέων ή των συγγενών τους. Μετά την εισαγγελική παραγγελία, που εκδόθηκε ύστερα από καταγγελίες, κοινωνικός λειτουργός επισκέφθηκε τα εν λόγω σπίτια, συνέταξε έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης και δόθηκε εντολή για την μεταφορά των παιδιών στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα πέντε είναι καλά στην υγεία τους και την Παρασκευή αναμένεται να μεταφερθούν σε ίδρυμα.

    Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην 15η τακτική ανακρίτρια οι δύο γονείς, που κατηγορούνται για το θάνατο του μόλις δύο μηνών παιδιού τους, στο Νέο Κόσμο. Και οι δύο υποχρεούνται να εμφανίζονται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Στην απολογία τους υποστήριξαν ότι δεν κατάλαβαν πώς πέθανε το μωρό, ενώ ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι νωρίτερα είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, από τα ευρήματα του ιατροδικαστή δεν στοιχειοθετείται ανθρωποκτόνος πρόθεση, κάτι για το οποίο κατηγορούταν η 20χρονη μητέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΕΔΕ για το χαμό του βρέφους

    [03] Κόσμος

    Έως το Σάββατο το αποτέλεσμα για νέο Πρόεδρο

    Ψήφισε η Ουγκάντα

    23/2/2006 9:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αντιπολίτευσης συνοδεύτηκε το κλείσιμο των περίπου 20.000 εκλογικών τμημάτων στην Ουγκάντα, στα οποία προσήλθαν οι πολίτες της χώρας για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο, στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές εδώ και 25 χρόνια. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το Σάββατο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο νυν πρόεδρος, Γιοουέρι Μουσεβένι, 62 ετών -που επιδιώκει να παρατείνει την από το 1986 παραμονή του στην εξουσία- προηγείται του αντιπάλου του, του 49χρονου πρώην γιατρού Κίζα Μπεσίγκιε, ο οποίος έχει προβάδισμα μεταξύ των νέων και στα αστικά κέντρα. Λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών, το κόμμα του κ. Μπεσίγκιε έκανε λόγο για παρατυπίες και επιφυλάχθηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Απαντώντας, το κυβερνών κόμμα απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας πως προέρχονται από "ανθρώπους που δεν ξέρουν να χάνουν".

    Πάντως, οι πολίτες της χώρας έσπευσαν μαζικά στις κάλπες, ελπίζοντας ο νέος Πρόεδρος να τερματίσει τον πόλεμο στο βορρά, όπου οι αντάρτες του Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου τρομοκρατούν εδώ και 20 χρόνια τους ντόπιους και να βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο, καθώς οι περισσότεροι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

    Από την πλευρά τους, οι δυτικοί δωρητές της χώρας δηλώνουν απογοητευμένοι και από τους δύο "μονομάχους". Ο 62χρονος νυν Πρόεδρος κατήργησε τους περιορισμούς στις προεδρικές θητείες ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, ενώ εις βάρος του 49χρονου αντιπάλου του εκκρεμούν δίκες για βιασμό και προδοσία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Fraud row erupts in Uganda's first multi-party poll

    ΑBC: Uganda holds first multi-party vote in 25 years

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έτοιμος ο Γκούμας

    23/2/2006 10:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον Γιάννη Γκούμα στην ενδεκάδα του θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός τον Ακράτητο, την Κυριακή στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων. Ο αρχηγός «έβγαλε» τη σημερινή προπόνηση και τέθηκε στη διάθεση του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, που δεν μπορεί να υπολογίζει μόνο στον τραυματία Ηλία Κώτσιο. Οι παίκτες που αγωνίστηκαν στο χθεσινό φιλικό με τη Ρουχ Χορζόφ έκαναν χαλάρωμα και οι υπόλοιποι έπαιξαν φιλικό με την ομάδα Νέων. Οι «μεγάλοι» επικράτησαν 3-1, με τον Φάνη Γκέκα να σημειώνει δύο γκολ και τον Κώστα Χαραλαμπίδη ένα, ενώ για τους «μικρούς» σκόρερ ήταν ο Κρητικός. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Αντερσον και Νίλσον, ενώ άρρωστος ήταν ο Νόρντιν Βόουτερ και δεν παρουσιάστηκε σήμερα στην Παιανία. Εκεί, βρέθηκε κλιμάκιο της ΕΠΑΕ για να περάσει από αντιντόπινγκ κοντρόλ τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Στη διαδικασία, μετά από κλήρωση, υποβλήθηκαν οι Γκονζάλες, Λεοντίου, Γκέκας, Τζόρβας, Σιόντης και Κώτσιος.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπονήθηκε ο Τουρέ

    23/2/2006 9:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ευχάριστα ήταν τα νέα στη σημερινή προπόνηση του Ολυμπιακού, για τους παίκτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών. Οι Τουρέ, Καφές και Πάντος γυμνάστηκαν κανονικά, χωρίς να αισθανθούν προβλήματα και τέθηκαν στη διάθεση του Τροντ Σόλιντ για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Έτσι, οι απουσίες για την πειραϊκή ομάδα περιορίζονται στον τιμωρημένο Στολτίδη και τους τραυματίες Μαυρογενίδη, Πατσατζόγλου, που και σήμερα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο και θεραπεία.

    Η προπόνηση ήταν ανοιχτή για φιλάθλους και ΜΜΕ. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Ταραλίδης τόνισε για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ: «Είναι το δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι για την ομάδα. Μόνο που αυτή τη φορά είναι εκτός έδρας. Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, αλλά εμείς είμαστε καλά προετοιμασμένοι, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και γι αυτή την αναμέτρηση. Πρώτος στόχος μας είναι να κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια ως το τέλος του πρωταθλήματος. Πρέπει να παίρνουμε τη νίκη κάθε φορά, οποιασδήποτε δυναμικότητας κι αν είναι ο αντίπαλός μας, για να είμαστε πιο κοντά στο στόχο μας και να κατακτήσουμε νωρίτερα το πρωτάθλημα. Και μετά βεβαίως να κοιτάξουμε και τα ρεκόρ. Είναι αδύνατο να σταματήσει κανείς τον Ολυμπιακό προς τον τίτλο. Όπως και πέρυσι που ήμασταν στο +7, το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει τον Ολυμπιακό είναι ο κακός εαυτός του».

    Σε ερώτηση για τον Ιμπραϊμ Τουρέ, που δοκιμάζεται στου Ρέντη από τον Σόλιντ, απάντησε: «Μοιάζουν πάρα πολύ οι δύο Τουρέ, αφού έχουν το ίδιο στιλ. Ο Ιμπραϊμ έχει καλά στοιχεία. Την πρώτη φορά που τους βλέπεις δεν τους ξεχωρίζεις, αλλά παίζουν σε διαφορετικές θέσεις. Είναι μόλις η δεύτερη προπόνηση, είναι αγχωμένος και αυτό είναι λογικό. Έτσι ήταν και ο Γιάγια όταν ήρθε. Θα τον δούμε καλύτερα στη συνέχεια».

    [06] Μπάσκετ

    Ξεκίνημα με ήττα για την Ολύμπια

    23/2/2006 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ολύμπια Λάρισας δεν κατάφερε στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του EuroCup Challenge να ακολουθήσει το ρυθμό της ρωσικής Ουράλ Γκρέιτ και «έπεσε» με το τελικό 81-71 στο κλειστό της Νεάπολης. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή μετά το σημερινό αποτέλεσμα θα ταξιδεύσει στη Ρωσία (2/3) για τον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα με μοναδικό στόχο την υπέρβαση, καθώς θα πρέπει να καλύψει τη σημερινή διαφορά των 10 πόντων. Παρά την μεγάλη προσπάθεια που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο η Ολύμπια δεν άντεξε και ηττήθηκε από την Ουράλ. Ο Σπύρος Παπαβασιλείου, ο Πρόδρομος Νικολαϊδης και ο Λάρι Στιούαρτ ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν από την Θεσσαλική ομάδα, αλλά αυτό δεν έφτανε, καθώς οι Ρώσοι ήταν πανίσχυροι και με μεγάλη ποιότητα και επιθετικά στηρίχθηκαν κυρίως στον Γιούριτσα Γκόλεματς.

    Τα δεκάλεπτα: 18-20, 30-43, 54-59, 71-81.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Βουκαντίνοφ, Μέισον, Νικολαϊδης 15 (3), Παπαβασιλείου 11 (2), Λάππας 7, Αποστολίδης 7, Κακλαμάνος, Ραντόγιεβιτς 10, Γιόνζεν 2, Χαρισμίδης, Σέινφελντ 2, Στιούαρτ 17. ΟΥΡΑΛ ΓΚΡΕΙΤ: Άλστον 4, Λίντει 16 (1), Γκόλεματς 21 (2), Βιάλτσεφ 6, Καράσεφ 12 (2), Βεντούσκιν 1, Πανίν 5 (1), Χούκιτς 7 (1), Τρούσκιν 9.

    [07] Μπάσκετ

    Ανώμαλη προσγείωση

    23/2/2006 10:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Τσιμπόνα μπορεί να πήρε την πρόκριση για τους "16" ως η καλύτερη έκτη, όμως στον πρώτο αγώνα της σε αυτή την φάση, έδειξε πολύ καλύτερο πρόσωπο και κατάφερε να επικρατήσει του Παναθηναϊκού που είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Το τελικό 72-70 δεν βάζει αυτομάτως σε περιπέτειες τους "πρασίνους", όμως σίγουρα δεν αποτελεί και το ιδανικότερο ξεκίνημα. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και της αντιπάλου για 38 λεπτά, επεδίωξαν να αιφνιδιάσουν την Τσιμπόνα στο τέλος με ηγέτη τον Νίκο Χατζηβρέττα (8 διαδοχικούς πόντους), αλλά η δική του λάθος πάσα προς τον Διαμαντίδη στα 35'' έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να φτάσουν σε μία δίκαιη και μεγάλη νίκη. Παρουσία του πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού, Στόγιαν Βράνκοβιτς, ήρθε η μόλις τρίτη ήττα των "πρασίνων" στη διοργάνωση εφέτος. Ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, Γιάκα Λάκοβιτς (18π.), απώλεσε την ευκαιρία για ισοφάριση ή νίκη του Παναθηναϊκού, όταν τον βρήκε η λήξη με την μπάλα στα χέρια θεωρώντας πως υπήρχε χρόνος. Κορυφαίος των Κροατών ο Σκούνι Πεν με 23 πόντους, ο οποίος έπαιζε με 3 φάουλ από το ημίχρονο. Σπανούλης και Χατζηβρέττας ήταν οι μοναδικοί διασωθέντες του «άχρωμου και άοσμου» Παναθηναϊκού απόψε. Δεν πήρε χρόνο συμμετοχής ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς.

    Τα δεκάλεπτα: 19-18, 41-40, 61-54, 72-70

    ΤΣΙΜΠΟΝΑ: Πεν 23 (2), Ουόρεν 2, Ράντσιτς 6 (2), Κους 13 (2), Μάρτσελιτς 7 (2), Μάρκοτα 4, Σκέλιν 5, Ντέιβισον 8, Ζούζα 4 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Διαμαντίδης 7, Παπανικολάου, Χατζηβρέττας 14 (1), Τσαρτσαρής 5 (1), Λάκοβιτς 18 (4), Αλβέρτης 6, Μπατίστ 8, Φέμερλινγκ 2, Στσεπάνοβιτς, Σπανούλης 13 (2), Τομάσεβιτς, Σάκοτα 3

    [08] Πολιτισμός

    Έργα του Τάσου Μισούρα στο Μουσείο Φρυσίρα

    Πλοηγός των Ονείρων

    23/2/2006 9:35:00 μμ

    Εγκαινιάστηκε στον Μουσείο Φρυσίρα την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου αναδρομική έκθεση του Τάσου Μισούρα, φιλοξενώντας συνολικά 60 έργα από το 1985 έως τις μέρες μας. Η έκθεση φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη, αποκαλύπτοντας την περίπλοκη θεματολογία, τις αλλόκοτες και ονειρικές σκηνές, τη σπάνια δεξιοτεχνία του.

    Ο Τάσος Μισούρας σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με καθηγητή τον Leonardo Cremonini. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που στη δεκαετία του 80, δεκαετία όπου η ζωγραφική σε παγκόσμια κλίμακα αποκτά ξανά δυναμική παρουσία, ξεκινά την ιδιόμορφη πορεία του μέσα από μια ζωγραφική που προσεγγίζει θεματικά τους πιο οικείους, κλειστούς και ιδιωτικούς χώρους, εκφράζοντας στο μέγιστο βαθμό τη μεταφυσική διάστασή τους. Στη συνέχεια και μέχρι τις μέρες μας θα περιπλανηθεί σε μονοπάτια του ρεαλισμού, του φανταστικού και του εν δυνάμει αληθινού. Τα έργα του Τάσου Μισούρα αποπροσανατολίζουν, αναστατώνουν γοητεύουν και προκαλούν, μεταφέροντας τον θεατή και "συνεργό" τους σε χώρους άλλους, μυθικούς, παγιωμένους στο μέλλον.

    Ο τίτλος της έκθεσης "Dream Navigator" αναφέρεται στον όρο που επινόησε ο Gιαπωνέζος φιλόσοφος Masahiro Morioka και που καταγράφεται στο βιβλίο του Consciousness Communication: The Birth of a Dream Navigator, Chikuma Bunko, 1993: Πρότεινα τον όρο "Dream Navigator" για να καταδείξω τις πιθανές μελλοντικές διαδράσεις του υποσυνείδητου όσων συμμετέχουν στον κυβερνοχώρο. Το συνειδητό και το υποσυνείδητο των ανθρώπων οδηγούνται από έναν Πλοηγό των Ονείρων και η συλλογική τους φαντασία δημιουργεί έναν μη-νοητό κόσμο των συλλογικών μας ονείρων. Οι συγγενικές σχέσεις και η επίδραση της έννοιας "Dream Navigator" είναι εμφανείς στην τελευταία περίοδο του έργου του Τάσου Μισούρα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στη Σορβόννη, κ. Philippe Dagen, στο δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: O Μισούρας προκαλεί το βλέμμα του θεατή και υποδηλώνει πως η ζωγραφική του δεν είναι ούτε η απεικόνιση της πραγματικότητας ούτε μια ονειρική οπτασία, αλλά ένα οπτικός και νοητικός μηχανισμός που κατασκευάζει εικόνες όχι για να γοητεύει ή να αιχμαλωτίζει αλλά για να αναστατώνει. [] δεν ξέρουμε αν είναι νύχτα ή μέρα. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια αν η σκηνή βρίσκεται μέσα ή έξω. Ούτε αν τα πρόσωπα είναι αρσενικού ή θηλυκού γένους, ζωντανά ή νεκρά, φτιαγμένα από σάρκα ή ομίχλη. Η πυκνότητά τους είναι αβέβαιη και επιπλέουν στο διάστημα. Οι πράξεις τους χαρακτηρίζονται από την ίδια αβεβαιότητα. Όσο για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ τους μπορούν να ονοματιστούν με αρκετό ευδιάκριτο τρόπο: κόκκινα δέντρα με φιδίσιο κορμό, λόγου χάρη, και γυναικεία πρόσωπα. Δέντρα σαν και αυτά δεν υπάρχουν. Πρόσωπα σαν και αυτά μπορούν να υπάρξουν, δε θα είναι όμως αποκομμένα από το σώμα τους, σαν καλούπια από γκρίζο ή λευκό κερί που κρέμονται σε αόρατες κλωστές..

    Την επιμέλεια έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου, έχει η Μάρθα Χαλικιά. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3-7 και Κυδαθηναίων, Πλάκα, Τηλ. 210-3316027 Ξεναγήσεις από 4 Μαρτίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.30

    Σχετικά Links:

    http://www.frissirasmuseum.com/

    [09] Πολιτισμός

    Στο Πολεμικό Μουσείο

    Εκθεση για τον Ενημερωτικό Κινηματογράφο

    23/2/2006 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της χώρας μας, όπως αυτά αποθανατίστηκαν από τους κινηματογραφιστές - εικονολήπτες της κάθε εποχής και καταγράφηκαν από τους φωτορεπόρτερς, παρουσιάζονται στην έκθεση "Κάμερα και Ιστορία, 100 χρόνια Ελληνικού Ενημερωτικού Κινηματογράφου", που συνδιοργανώνουν το Πολεμικό Μουσείο και το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας "Αθανασίου Μπότση". Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφικά θέματα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Απελευθέρωση, την ελληνική παρουσία στον πόλεμο της Κορέας, τον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης έκαναν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Κατά την τελετή των εγκαινίων απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους εικονολήπτες Βασίλη Δριμαρόπουλο, Γιάννη Καλοβυρνά, Αντώνη Κουρτικάκη, Μιχάλη Μπένο, Νίκο Μπιμπιλή και Δημήτρη Μποντικούλη για την πολύχρονη και επιτυχημένη διαδρομή τους στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Απονεμήθηκε επίσης Τιμητική Διάκριση στον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Κουντρουβέλη για την συμβολή του στη δημιουργία της Τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έκανε την πρώτη της εκπομπή το 1965.

    Καταγραφή της ιστορίας

    Στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ο 20ος αιώνας έχει καταγραφεί στην ιστορία, ως αιώνας των μεγάλων κατακτήσεων, επισημαίνοντας ότι δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, είναι οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι και η εξέλιξη των οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία η έκθεση αυτή συνδυάζει. Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή που αφορά στην δημιουργία ενιαίου εθνικού οπτικοακουστικού αρχείου. "Η συλλογή του ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού, που φυλάσσεται στα υπουργικά αρχεία και στα αρχεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αποτελεί ένα μοντέλο οργάνωσης και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες", είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Το περιεχόμενο της έκθεσης αποτελεί τιμή για την Ιστορία της Ελλάδας, καθώς κανένας άλλος λαός δεν έχει παρόμοια ιστορία, ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

    Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, τονίζοντας την σημασία του έργου των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το τηλεοπτικό πρόσωπο που προβάλλεται και οι πρόεδροι του Πολεμικού Μουσείου, υποστράτηγος Ανδρέας Παπασπύρου και του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση Σπύρος Αβαρκίωτης.

    Την όλη εκδήλωση κάλυψε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, με ειδικό πρόγραμμα λόγο πένθους από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 February 2006 - 21:50:52 UTC